Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Υπερψηφίστηκε η άρση ασυλίας της Έλενας Ακρίτα 264 υπέρ μετά την μήνυση που κατέθεσε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη


 

Ομόφωνα ψηφίστηκε στην Ολομέλεια η άρση ασυλίας της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Έλενας Ακρίτα, μετά από την μήνυση που κατέθεσε σε βάρος της για συκοφαντική δυσφήμιση η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη.

Υπέρ της άρσης ασυλίας της Έλενας Ακρίτα ψήφισαν και οι 264 βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη είχε αποφασίσει να κινηθεί νομικά κατά τηςΈλενας Ακρίτα την περασμένη άνοιξη, μετά από ανάρτηση της βουλευτή Επικρατείας στα social media, την οποία χαρακτήρισε ως συκοφαντική.



Συνελήφθη 69χρονος που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκύλο

 



Ένας 69χρονος ημεδαπός συνελήφθη χθες, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλυκών Ζακύνθου, με την αυτόφωρη διαδικασία, για παράβαση των νόμων περί ευζωίας των ζώων και περί όπλων.

Αναλυτικά, στο πλαίσιο εξέτασης σχετικής καταγγελίας, ο 69χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη από τους αστυνομικούς καθώς τις πρωινές ώρες χθες, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Ζακύνθου, με τη χρήση κυνηγετικού όπλου πυροβόλησε και τραυμάτισε σκύλο που ανήκε σε ημεδαπό.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, που πραγματοποιήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Αλυκών, κατασχέθηκε το κυνηγετικό όπλο που χρησιμοποίησε ο 69χρονος δράστης, το οποίο όπως διαπιστώθηκε κατείχε παράνομα, ενώ, επιπλέον, σε βάρος του βεβαιώθηκε και το διοικητικό πρόστιμο των 50.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου.





ΔΕΘ 2024: Ο οδικός χάρτης προς το μέλλον μέσα από 45 μέτρα

 



Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την «Ελλάδα του 2027» αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας 45 μέτρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χαρακτηριστικά  για  «1000 μέρες καθαρού ανοιχτού πολιτικού χρόνου» και σημείωσε « είναι  μία ευκαιρία να ολοκληρώσουμε όσα ήδη χτίζουμε, με θεμέλιο την πολιτική σταθερότητα». Αναλυτικότερα:

Μέτρα ενίσχυσης εισοδημάτων:

  1. Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί  0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός
  2. Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις
  3. Αυξάνεται από τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ σήμερα, με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, συμπαρασύροντας αυτόματα προς τα πάνω τις τριετίες και πολλά επιδόματα.
  4. Τον Δεκέμβριο 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα λάβουν έως και 200 ευρώ.
  5. Οι 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος.
  6. Οι 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ, όπως και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.
  7. Οι  205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα το λάβουν αυξημένο κατά 50%.
  8. Από την άνοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν  και τα 100 ευρώ τον μήνα.
  9. Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική).

Μέτρα για την υγεία και παιδεία:

  1. Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.
  2. Πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
  3. Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 37.000 πολίτες με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης
  4. Νέο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων ύψους 250 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέσω ιδιωτικών χορηγιών.

Βελτιώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, λύσεις για αγρότες:

  1. Καταργείται πλήρως το Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.
  2. Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.
  3. Μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.
  4. Θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις  δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.
  5. Πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.
  6. Σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.

Στεγαστική πολιτική με προτεραιότητα σε νέους και νέα ζευγάρια:

  1. Ξεκινά το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.
  2. Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.
  3. Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.
  4. Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.
  5. Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

Στήριξη της οικογένειας:

  1. Ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους  γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.
  2. Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.
  3. Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.
  4. Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα επεκταθούν με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.
  5. Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.
  6. Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
  7. Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps. 

Μεταρρυθμίσεις σε επίδομα ανεργίας και κοινωνικά επιδόματα με στόχο την αύξηση της απασχόλησης:

  1. Αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας ώστε να μην λειτουργούν ως άλλοθι αδήλωτης εργασίας στρέφοντας τις ενισχύσεις σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη
  2. Πιο δίκαια, αποτελεσματικά και στοχευμένα τα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού με στόχο να μειωθεί η παιδική φτώχεια στη χώρα.

Μέτρα για τη θωράκιση των ιδιοκτησιών απέναντι στην κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές:

  1. Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ  από θεομηνίες.
  2. Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.
  3. Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

Κίνητρα που προάγουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία ενώ μειώνουν τη γραφειοκρατία:

  1. Διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.
  2. Περιορίζεται στις 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρίας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.
  3. Παρελθόν το Τέλος Χαρτοσήμου σε εκατοντάδες συναλλαγές: από τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων ή τις ασφαλιστικές πράξεις έως τις πιστώσεις για εισαγωγές και τους προϋπολογισμούς τεχνικών έργων. Και από τη σύσταση μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων μέχρι την απλή έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος.
  4. Χορήγηση «Golden Visa» για κεφάλαια που θα εισάγονται για την χρηματοδότηση startup εταιριών με τουλάχιστον 250.000 ευρώ
  5. Ιδρύεται νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, με κεφάλαια 300 εκατομμυρίων για να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία. 
  6. Διαμορφώνονται 12+ 1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης με πολλά μικρά και μεγάλα έργα σε κάθε δήμο και κάθε ορεινή ή νησιωτική κοινότητα
  7. Κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις,

Προστασία του τουριστικού προϊόντος:

  1. Επιβάλλεται Τέλος Κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι. Υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά περίοδο.
  2. Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.


Ανήλικοι κακοποιοί χτύπησαν με καρέκλα πατέρα που πήγε να σώσει την κόρη του

 


Ανήλικοι επικίνδυνοι κακοποιοί νταήδες που θα δουν μαζί με τους γονείς τους το πρόσωπο της δικαιοσύνης, χτύπησαν άσχημα με καρέκλα πατέρα που πήγε να σώσει την κόρη του.

Ο διαπληκτισμός μιας ομάδας πέντε ανήλικων με μια παρέα κοριτσιών στην Τρίπολη, είχε ως αποτέλεσμα καθώς να επιτεθούν στον πατέρα μιας από τις κοπέλες και να τον τραυματίσουν σοβαρά στο κεφάλι χτυπώντας τον με μια... καρέκλα, στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής!

Το κορίτσι βρισκόταν μαζί με φίλες της έξω από ένα μπαρ, όταν οι ανήλικοι “νταήδες” κακοποιοί άρχισαν να τις ενοχλούν και να διαπληκτίζονται λεκτικά μαζί τους. Έτσι, τηλεφώνησε η μία απο τις κοπέλες στον 46χρονο πατέρα της, ο οποίος πήγε να την πάρει. Όμως, μόλις έφτασε στο σημείο βρέθηκε αντιμέτωπος με τους δράστες, οι οποίοι τον απείλησαν και στην συνέχεια του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν με την καρέκλα.

Ο 46χρονος μεταφέρθηκε στο Παναρκαδικό νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, ενώ οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που ανέλαβαν την έρευνα για το βίαιο περιστατικό πέρασαν χειροπέδες σε έναν 17χρονο αλλοδαπό και έναν 16χρονο Έλληνα και αναζητούν τους τρεις συνεργούς τους, τα στοιχεία των οποίων παραμένουν άγνωστα μέχρι στιγμής.

Οι δυο ανήλικοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης με κατηγορίες για απειλή και πρόκληση σωματικών βλαβών από κοινού. Στη συνέχεια, συνελήφθησαν οι γονείς του 16χρονου, ένας 49χρονος και μια 45χρονη, καθώς και ο 54χρονος αλλοδαπός πατέρας του 17χρονου, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου και αφέθηκαν ελεύθεροι.




Μικροεγκληματικότητα - πορτοφολάδες κλέφτες στα ΜΜΜ και αντιμετώπιση τους

 



Πορτοφολάδες η μάστιγα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Δεν είναι τυχαίο πώς, όσοι χρησιμοποιούν τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο για τις μετακινήσεις τους έχουν ακούσει ένα ηχογραφημένο μήνυμα, «Οι επιβάτες παρακαλούνται όπως προσέχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα»

Η ενημέρωση δεν γίνεται τυχαία, καθώς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν τον κατ’ εξοχήν χώρο δράσης μικροκλεφτών και πορτοφολάδων, κυρίως αλλοδαπών και Ρομά. 

Άλλα σημεία όπου καταγράφονται συχνά κρούσματα είναι οι εμπορικοί δρόμοι, πολυκαταστήματα και γενικότερα σημεία με συνωστισμό.

Οι κλοπές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γίνονται συνήθως με τη μέθοδο της απασχόλησης με τη συνεργασία δύο ή τριών ατόμων. Όσο ο ένας αφαιρεί το πορτοφόλι από την τσάντα ή την τσέπη του θύματος, ο δεύτερος το απασχολεί και ενδεχομένως ένας τρίτος δημιουργεί αντιπερισπασμό ή εποπτεύει τον χώρο.

Τα περισσότερα θύματα αντιλαμβάνονται ότι το πορτοφόλι τους λείπει όταν πια φτάσουν στο σπίτι, η σε κάποιο κατάστημα που θα χρειαστεί να πληρώσουν, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πού ακριβώς εκλάπη, και η καταγγελία στην αστυνομία δεν θα οδηγήσει στην σύλληψη αλλά μόνο στην καταγραφή των εγγράφων που είχαμε στο πορτοφόλι.

Η αστυνομία πραγματοποιεί τακτικές συλλήψεις, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται το φαινόμενο, και οι μικρές ποινές που δεν είναι κάθειρξης, αλλά συνοδεύονται από ένα μικρό πρόστιμο, αποθρασύνουν τους δράστες αφού γνωρίζουν ότι θα είναι την επόμενη μέρα και πάλι ελεύθεροι κάνοντας το ίδιο πράγμα σε βάρος των πολιτών.

Γενικά υπάρχει ατιμωρησία για τέτοια αδικήματα, οι δράστες  συλλαμβάνονται για κλοπές, οδηγούνται στην δικαιοσύνη όπου αφήνονται ελεύθεροι με μικρές ποινές, και ξανασυλλαμβάνονται για το ίδιο αδίκημα μετά από μια, δυο μέρες και με την ίδια διαδικασία αφήνονται και πάλι ελεύθεροι.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, το οποίο εκμεταλλεύονται οι δράστες, είναι η υποστελέχωση της Ελληνικής Αστυνομίας, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή αστυνόμευση.

Το έγκλημα είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανομένων δραστηριοτήτων, που τελούνται στην καθημερινότητα των ατόμων όπως η δράση των πορτοφολάδων. Επομένως, το έγκλημα είναι αναπόφευκτο και ο κίνδυνος από αυτό διαρκής.

Οι σύγχρονες κοινωνίες έδωσαν πολλές ευκαιρίες για την τέλεση εγκλημάτων, διότι η ζωή οδηγεί στη συνεύρεση πολλών ανθρώπων καθημερινά, και το καλύτερο μέρος για πορτοφολάδες είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι ευκαιρίες για το έγκλημα υπάρχουν στην καθημερινότητα, στην δουλειά, στο σχολείο, στα Μ.Μ.Μ., στις ψυχαγωγικές και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες των ατόμων αλλά και στην καθημερινότητα των παραβατών.

Το έγκλημα τελείται όταν ένας στόχος είναι ελκυστικός, βρίσκεται την κατάλληλη στιγμή, στην κατάλληλη ώρα και τόπο, όπως και ότι είναι αφύλακτος, όπως στα Μ.Μ.Μ με 450.000 καθημερινούς στόχους.

Τρία στοιχεία μεταβλητές δημιουργούν το πλαίσιο ευκαιριών για το έγκλημα :

1. Δράστες με κίνητρα

2. Κατάλληλοι στόχοι, δηλαδή είτε πρόσωπα, είτε πράγματα με αξία – κινητά η ακίνητα, στόχοι με τους οποίους ο δράστης έχει οπτική επαφή, έχει την δυνατότητα να προσεγγίσει, στόχοι οι οποίοι κρύβονται, μετακινούνται εύκολα και δεν προκαλούν προσοχή, οι δε πιθανότητες «αντίδρασης» του στόχου είναι περιορισμένες (VIVA: value-inertia – visibility-accessibility)

3. Απουσία φυλάκων, οι οποίοι παρέχουν μια μορφή προστασίας για τα θύματα, δηλαδή φίλοι, συνάδελφοι, άλλοι εργαζόμενοι, γείτονες, μέλη της οικογένειας του υποψήφιου θύματος, αστυνομία. Η σύμπτωση και των τριών μεταβλητών δημιουργεί ευκαιρίες για το έγκλημα.

Σύμφωνα με μελέτες, όταν ένα άτομο σκέπτεται την διάπραξη ενός εγκλήματος, μπαίνει αυτόματα σε μια διαδικασία αξιολόγησης.

Α) των κινδύνων, όπως ο δράστης τους αντιλαμβάνεται,

Β) του αναμενόμενου οφέλους από το έγκλημα,

Γ) των αναγκών του,

Δ) των πιθανοτήτων της σύλληψης και της τιμωρίας, και

Ε) συγκεκριμένων παραγόντων, σχετικά με την κατάσταση γύρω από τον στόχο και    

     τον ίδιο τον στόχο.

Οι δράστες πριν κάθε εγκληματική συμπεριφορά, εκτιμούν συγκεκριμένες καταστάσεις, τα κίνητρα, τους κατάλληλους στόχους, σίγουρα την απουσία φυλάκων, το προσδοκώμενο όφελος, το αναμενόμενο κόστος.

Σύμφωνα με την εγκληματολογία και βάση της Θεωρίας της Ορθολογικής επιλογής, η ταχύτητα, η βεβαιότητα και η αυστηρότητα της τιμωρίας είναι τα βασικά κριτήρια της ικανότητα των νόμων να ελέγχουν την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Το κράτος είναι υπεύθυνο για την διατήρηση της τάξης και την προστασία των έννομων αγαθών μέσω ενός συστήματος νόμων.

Η επιλογή μπορεί να ελεγχθεί μέσω της αντίληψης, και της κατανόησης, του πιθανού πόνου η τιμωρίας , που θα ακολουθήσει μια πράξη η οποία θεωρείται ότι παραβιάζει κοινωνικά έννομα αγαθά.

Οι αντιεγκληματικές επιλογές κάθε πολιτείας για την πρόληψη και αποτροπή του εγκλήματος και την μείωση των ευκαιριών, πρέπει να βασιστούν στο πώς σκέπτεται ένας επίδοξος δράστης και να του δημιουργήσουν εμπόδια. Ένα από αυτά είναι η τιμωρία που θα υποστεί, τιμωρία που θα είναι ουσιαστική και θα την υπολογίζει ο δράστης πριν την διάπραξη του εγκλήματος.

Η αυστηροποίηση των ποινών ακόμα και για πλημμελήματα, καθώς και έκτιση της ποινής χωρίς αναστολή, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στους δράστες γιατί ένα από τα κριτήρια για την διάπραξη ενός εγκλήματος είναι το αναμενόμενο κόστος που θα έχει η πράξη του.

Πριν από λίγους μήνες κατατέθηκε και ψηφίστηκε το νέο σχέδιο νόμου του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας Νόμος 5090 – ΦΕΚ Α30/24.02.2024.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε μείζονα μεταρρυθμιστική παρέμβαση, και για την αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα της ατιμωρησίας και αυξάνει τη ζωτική ανάγκη ασφάλειας του πολίτη.

Οι αλλαγές αυτές του Κ.Π.Δ. , αφορούν και την περίπτωση των πορτοφολάδων που κατατάσσονται στην «μικρομεσαία» μικροεγκληματικότητα, η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα μετατρέπεται από κανόνα σε εξαίρεση. Θα μπορεί να χορηγηθεί σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος, όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.

Για ποινές φυλάκισης έως 2 έτη , ο δράστης δεν θα αφήνεται πλέον ελεύθερος, θα εκτίει την ποινή του με εναλλακτικούς τρόπους κοινωφελούς εργασίας, η θα μετατρέπεται η ποινή σε χρήμα, η σε κατ’ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Για ποινές από 2 έως 3 έτη προβλέπεται έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα του συνόλου η μέρους της ποινής από 30 ημέρες έως 6 μήνες, κατά την κρίση του δικαστηρίου.

Και για ποινές φυλάκισης άνω των 3 ετών προβλέπεται έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα του συνόλου η μέρους της ποινής από 1/5 έως τα 2/5 αυτής, κατά την κρίση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δράστες πορτοφολάδες είναι σε πολλές περιπτώσεις Χιλιανοί, και άλλοι αλλοδαποί γενικότερα, που εκπαιδεύονται από Ρομά και Αλβανούς, η αποφυλάκιση τους μετά την έκτιση της ποινής του δεν θα είναι απλή, θα ακολουθείται με αναγκαστική δικαστική απέλαση στην Χώρα καταγωγής τους όσων αφορά τους αλλοδαπούς.

Ανάμεσα στους δράστες είναι και ανήλικοι αλλοδαποί, και με τον νέο Κ.Π.Δ. θα υπάρχει πρόβλεψη μέτρων αναμόρφωσης, παιδαγωγικού χαρακτήρα, με την επίβλεψη κοινωνικού λειτουργού για να ενταχθεί σωστά και πάλι στην κοινωνία.

Η άρτια γνώση διωκτικών αρχών και της δικαιοσύνης, για τις  συνθήκες εκείνες κάτω από τις οποίες λαμβάνονται περιστατικά τέτοιου είδους παραβατικότητας, καθώς και η εμπειρία των ειδικών από τα κατά καιρούς συστήματα πρόληψης και προληπτικής αντιεγκληματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την αστοχία του προηγούμενου κατασταλτικού μοντέλου, αποτελούν την βάση για την ανάπτυξη νέων μοντέλων με αμιγώς προληπτικό χαρακτήρα για την εγκληματικότητα, αλλά και την επανένταξη εάν είναι δυνατόν του παραβάτη, ειδικά των ανήλικων.


Κώστας Βουκελάτος




Οι πλέον ακατάλληλοι Αντώναρος - Σπηλιωτόπουλος στηρίζουν τον ακατάλληλο Στέφανο Κασσελάκη

 



Ευάγγελος Αντώναρος - Άρης Σπηλιωτόπουλος, τι κοινό έχουν οι δυό τους; Είναι αποτυχημένοι πολιτικά, άστεγοι πολιτικά κανένας δεν ήθελε να τους μαζέψει και βρήκαν στέγη που άλλου στον ΣΥΡΙΖΑ που μαζεύει πάντα ότι ακατάλληλο περισσεύει και ιδού τα αποτελέσματα σήμερα.

Αντί να σέβονται τους πολίτες και την Ελλάδα, φωνάζουν και οι δύο πρώην πολιτικοί, Στέφανε, κατέβα για πρόεδρος και μη φοβάσαι τίποτα!! Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν Άρης Σπηλιωτόπουλος και Βαγγέλης Αντώναρος στον Κασσελάκη εκτιμώντας πως θα είναι ο νικητής της νέας εσωκομματικής κάλπης. Όταν ακούς ο Αντώναρος κάνει εκτίμηση σίγουρα δεν την ακούς καν γιατί ποτέ δεν έχει πέσει μέσα.

«Έχει μομέντουμ o Κασσελάκης, αν ξανακατέβει υποψήφιος, θα κερδίσει» είπε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος προσθέτοντας ότι «είναι αυτονόητο ότι θα είναι υποψήφιος για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης». Για να επισημάνει ότι έχει το momentum και ότι εάν κατέβει πάλι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει.

Η άλλη στελεχάρα Βαγγέλης Αντώναρος που έβαλε υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ πολλές φορές και πάτωσε, δηλώνει πως θα κερδίσει ο Στέφανος Κασσελάκης στο στιλ «άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι», τονίζοντας με ανάρτησή του ότι δεν είναι απερχόμενος πρόεδρος αλλά… ανερχόμενος.

«Ο Κασσελάκης δεν ειναι "απερχόμενος" όπως πιπιλίζουν την καραμέλα τους οι καθ' έξιν πραξικοπηματίες της συριζεικης νομενκλατούρας. Είναι ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΣ. Όχι μόνο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία. Ευτυχώς είναι τόσο τυφλωμένοι από το μίσος τους που δεν το βλέπουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με λίγα λόγια έτσι και κάνει νέο κόμμα ο αποτυχημένος Στέφανος Κασσελάκης, θα μαζέψει μέσα στο νέο κόμμα ότι περίσσεψε από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει μαζέψει ότι αποτυχημένο είχε περισσέψει στην πολιτική.




Κέιτ Μίντλετον: Ανακούφιση για το τέλος της χημειοθεραπείας

 



Στις 9 Σεπτεμβρίου, η 42χρονη πριγκίπισσα μοιράστηκε την ενημέρωση για την υγεία της σε ένα ολοκαίνουργιο βίντεο μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Γουίλιαμ και τα παιδιά τους τον πρίγκιπα Τζορτζ, την πριγκίπισσα Σάρλοτ και τον πρίγκιπα Λούις, αλλά σε ένα συγκινητικό απόσπασμα του βίντεο, η μαμά και ο μπαμπάς της Κέιτ, η Κάρολ και ο Μάικλ Μίντλετον εθεάθησαν προς μεγάλη χαρά των βασιλικών παρατηρητών παντού.

Στο μήνυμά της η πριγκίπισσα αναφέρει: «Καθώς το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του, δεν μπορώ να σας πω πόσο μεγάλη ανακούφιση είναι που επιτέλους ολοκλήρωσα τη χημειοθεραπεία μου. Οι τελευταίοι εννέα μήνες ήταν απίστευτα δύσκολοι για εμάς ως οικογένεια. Η ζωή όπως την ξέρετε μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμή και έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να πλοηγηθούμε στα φουρτουνιασμένα νερά και στον άγνωστο δρόμο.«Το ταξίδι του καρκίνου είναι πολύπλοκο, τρομακτικό και απρόβλεπτο για όλους, ιδίως για τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους. Με ταπεινότητα, σας φέρνει επίσης αντιμέτωπους με τα δικά σας τρωτά σημεία με έναν τρόπο που δεν είχατε σκεφτεί ποτέ πριν, και μαζί με αυτό, μια νέα προοπτική για τα πάντα.«Αυτή η περίοδος υπενθύμισε πάνω απ’ όλα στον William και σε μένα να σκεφτόμαστε και να είμαστε ευγνώμονες για τα απλά αλλά σημαντικά πράγματα στη ζωή, τα οποία τόσοι πολλοί από εμάς συχνά θεωρούμε δεδομένα. Το να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε απλά. Το να κάνω ό,τι μπορώ για να παραμείνω ελεύθερη από καρκίνο είναι τώρα η εστίασή μου. Αν και έχω ολοκληρώσει τη χημειοθεραπεία, ο δρόμος μου προς τη θεραπεία και την πλήρη ανάρρωση είναι μακρύς και πρέπει να συνεχίσω να παίρνω κάθε μέρα όπως έρχεται. Ωστόσο, ανυπομονώ να επιστρέψω στη δουλειά μου και να αναλάβω μερικές ακόμη δημόσιες υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες, όταν μπορέσω.«Παρά τα όσα έχουν προηγηθεί, εισέρχομαι σε αυτή τη νέα φάση της ανάρρωσης με ανανεωμένη αίσθηση ελπίδας και εκτίμησης της ζωής. Ο Γουίλιαμ και εγώ είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που έχουμε λάβει και αντλούμε μεγάλη δύναμη από όλους εκείνους που μας βοηθούν αυτή τη στιγμή. Η καλοσύνη, η ενσυναίσθηση και η συμπόνια όλων μας ήταν πραγματικά ταπεινωτική. Σε όλους εκείνους που συνεχίζουν το δικό τους ταξίδι με τον καρκίνο – παραμένω μαζί σας, δίπλα-δίπλα, χέρι-χέρι. Από το σκοτάδι μπορεί να βγει φως, γι’ αυτό αφήστε το φως να λάμψει έντονα».



Συμπλοκή ανηλίκων Ρομά στο Μοναστηράκι για ένα κινητό


 

Επικίνδυνοι και ανεξέλεγκτοι οι Ρομά κάθε ηλικίας σε όλη την χώρα.

Άγριο επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ ανηλίκων Ρομά στο μετρό στο Μοναστηράκι με αφορμή την κλοπή ενός κινητού.

Ο καυγάς έγινε εντός του σταθμού του Μοναστηρακίου με αφορμή την κλοπή ενός κινητού και άμεσα επενέβησαν άνδρες της αστυνομίας και άτομα φύλαξης, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι ανήλικοι Ρομά προσήχθησαν και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα.

Μέσα σε τσαντάκι ενός από τους συλληφθέντες Ρομά εντοπίστηκε το κλεμμένο κινητό.



1.000 κάμερες θα σαρώνουν τους δρόμους στην Αττική και άργησαν

 




Οι οδηγοί που δεν θα φορούν κράνη και ζώνες ασφαλείας θα καταγράφονται από κάμερες που θα τοποθετηθούν σε σημεία - κλειδιά του οδικού δικτύου της Αττικής.

Πρόκειται για δρόμους στους οποίους σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, προσθέτοντας πως έχει ζητήσει ήδη από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης να του καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση για την τοποθέτηση 1.000 καμερών, κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο πρωθυπουργός στο θέμα της χρήσης του κράνους από τους δικυκλιστές, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αποκλίνει πάρα πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τα ατυχήματα με μηχανάκια, μοτοσικλέτες και τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ως αποτέλεσμα της μη καθολικής χρήσης του κράνους. Αυτό είναι απαράδεκτο. Και είναι η πρώτη μάχη την οποία πρέπει να δώσουμε και να κερδίσουμε με πολύ αυστηρά πρόστιμα».

Οι κάμερες αυτές θα ελέγχουν και την εγκληματικότητα γενικότερα.

Παράλληλα με τις κάμερες θα ελέγχονται και τα τροχαία με εγκατάλειψη, ώστε να καταγράφονται τα οχήματα που έχουν εμπλακεί, και να οδηγούνται οι δράστες στην δικαιοσύνη άμεσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μόνο τον Μάιο, τα οδικά τροχαία ατυχήματα που προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων αυξήθηκαν κατά 10,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 (1.000 τον Μάιο του 2024, έναντι 907 τον Μάιο του 2023). Εκρηκτική είναι όμως και η αύξηση των τροχαίων με εγκατάλειψη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του «SOS Τροχαία Εγκλήματα». Σε δύο μήνες καταγράφηκαν 38 περιστατικά (19 τον μήνα), όταν το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχαμε 46 (κάτω από 8 ανά μήνα). Από τα 46 θύματα (με δύο νεκρούς), οι ήταν μοτοσικλετιστές (54%), οι 10 πεζοί (22%), οι 6 ποδηλάτες (13%), οι 4 οδηγοί Ι.Χ. και ένας οδηγός αμαξιδίου. Από τους δράστες, η συντριπτική πλειονότητα ήταν οδηγοί Ι.Χ. (34), τρεις ήταν οδηγοί μοτό και ένας ήταν οδηγός πατινιού!





Φοβάται την ήττα και τάζει τα πάντα ο Τράμπ - Υπέρ της νομιμοποίησης της χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς


 

Ο Τράμπ έχει καταλάβει ότι τώρα που δεν υπάρχει πλέον ο Μπάιντεν για να το παίζει τζόβενο, θα αναμετρηθεί η σοβαρότητα κάτι που δεν διαθέτει, με την γελοιότητα που διαθέτει μπόλικη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τάζοντας τα πάντα υποστηρίζει την πρόταση δημοψηφίσματος με την οποία ζητείται να νομιμοποιηθεί στη Φλόριντα η χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς, για τους ενήλικες άνω των 21 ετών.

Η δήλωση αυτή έγινε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social αργά την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου. Στα τέλη Αυγούστου ο Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ήταν ανοιχτός στη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης μαριχουάνας στην Πολιτεία.

Ο Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του στην αποκαλούμενη Τροπολογία 3, μολονότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον Ντε Σάντις, έχουν ταχθεί κατά του μέτρου.

«Όπως έχω δηλώσει προηγουμένως, πιστεύω ότι είναι καιρός να μπει τέλος στις άσκοπες συλλήψεις και φυλακίσεις ενηλίκων για μικρές ποσότητες μαριχουάνας για προσωπική χρήση», έγραψε ο Τραμπ. «Ως κάτοικος της Φλόριντας, θα ψηφίσω ΝΑΙ στην Τροπολογία 3 αυτόν τον Νοέμβριο», πρόσθεσε.

Στην ανάρτησή του, ο Τραμπ φάνηκε επίσης να εγκρίνει τις νομοθετικές προσπάθειες, που συνεχίζονται από τη θητεία του το 2017-2021, ώστε να διευκολύνονται οι τράπεζες όταν εξυπηρετούν επιχειρήσεις πώλησης κάνναβης οι οποίες λειτουργούν νόμιμα στην Πολιτεία.



Αυξημένες κατά 50% οι ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού τον Αύγουστο

 



Με σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς συγκριτικά με το ίδιο διάστημα το 2023 κινήθηκε ο εξωδικαστικός μηχανισμός τον φετινό Αύγουστο. Πιο αναλυτικά:

  • Τον περασμένο μήνα έγιναν 1.039 ρυθμίσεις, ύψους άνω των 322 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 50,36% συγκριτικά με τις 691 ρυθμίσεις του Αυγούστου 2023.
  • Αντίστοιχα, οι νέες αιτήσεις έφθασαν σε υπερδιπλάσιο αριθμό σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι ενώ σημαντικά υψηλότερο νούμερο κατέγραψαν και οι υποβολές. Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2024 έγιναν 3.031 νέες αιτήσεις και 2.338 υποβολές έναντι 1.280 αιτήσεων και 1.713 υποβολών τον ίδιο μήνα του 2023.
  • Σε υψηλό ποσοστό 70% κατά μέσο όρο κυμαίνεται η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων ενώ σε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό οι απορρίψεις των οφειλετών, ήτοι 5% για πολυμερείς και 1% για διμερείς ρυθμίσεις.
  • Επιπρόσθετα, από την έναρξη δε ισχύος της υποχρεωτικότητας αποδοχής από όλους τους πιστωτές της πρότασης αναδιάρθρωσης για τους ευάλωτους οφειλέτες, συνολικά 1.162 ευάλωτοι πολίτες έχουν λάβει ρύθμιση και 72 έχουν κάνει χρήση του μέτρου της προκαταβολής, επιτυγχάνοντας αναστολή πλειστηριασμού μέσω της ρύθμισης.

Συνολικά καταγράφονται 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Αυγούστου.

Στην μηνιαία έκθεση προόδου του εξωδικαστικού της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρουσιάζονται στοιχεία για τις συστημικές τράπεζες σύμφωνα με τα οποία, κατά το δεύτερο τετράμηνο του 2024 το 18,5% των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης και παράλληλα στοιχεία για τις διμερείς ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα Ιούλιο, ύψους 281 εκατ. ευρώ για σχεδόν 5.000 οφειλέτες και που αντιστοιχούν στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων.




5 + 1 Ψηφιακές Πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό των Δήμων

 



Πέντε συν μία κοινές πρωτοβουλίες με στόχο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των διαδικασιών στην τοπική αυτοδιοίκηση παρουσίασαν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στην έναρξη της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο Υπουργοί παρουσίασαν:

  • Το «Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, Δημοτικών Φόρων και Δημοτικών Τελών».
  • Την «Πλατφόρμα ηλεκτρονικών κατασχέσεων χρηματικών απαιτήσεων οφειλετών ΟΤΑ από πιστωτικά ιδρύματα».
  • Την «Πλατφόρμα δήλωσης επί των ακαθάριστων εσόδων και παρεπιδημούντων».
  • Την «Ηλεκτρονική Δέσμευση και Άρση Φορολογικής Ενημερότητας».
  • Την «Επέκταση και Αναβάθμιση του κόμβου διαλειτουργικότητας govHUB».

Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στοχεύουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών των Δήμων, καθώς επίσης και στην απλούστευση της καθημερινότητας και εξυπηρέτησης των πολιτών και επιχειρήσεων. Η υλοποίησή τους θα οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για τους ΟΤΑ και τους εποπτευόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του διοικητικού βάρους, της ταχύτερης διεκπεραίωσης διαδικασιών, της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αποσυμφόρησης των υπηρεσιών.




Οι δύο μεγάλοι στόχοι της κυβέρνησης για την τετραετία

 



Από τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:

  • Ο πρώτος στόχος είναι η αύξηση των μισθών. Πρέπει ο μέσος μισθός στην Ελλάδα να είναι 1.500 ευρώ -και θα είναι το 2027- και ο κατώτατος 950 ευρώ. Αυτός είναι ο στόχος που έχουμε θέσει κι αυτή τελικά είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στην ακρίβεια: να αυξάνονται οι μισθοί, οι ονομαστικοί μισθοί, πιο γρήγορα από τον πληθωρισμό. Έτσι βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημα.
    • Σε συνδυασμό με μια σειρά από παρεμβάσεις διαρκούς αποκλιμάκωσης των φόρων, αυτή είναι η κεντρική πολιτική δέσμευση και ναι, θα ήθελα να κριθώ στο τέλος της τετραετίας, στον βαθμό που έχουμε πετύχει αυτή την αύξηση των μισθών, που θα οδηγεί προφανώς και σε μία γρήγορη σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
    • Αυτός θα έλεγα ότι είναι ο πρώτος στόχος και αφορά τον πυρήνα της οικονομικής μας πολιτικής και αυτό τονίζω, ότι θα γίνει προφανώς με την Ελλάδα να παραμένει μία χώρα με δημοσιονομική σταθερότητα, η οποία θα μειώνει διαρκώς το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα μειώνεται το κόστος δανεισμού, διότι αυτό είναι ένα θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται όλη η οικονομική μας πολιτική.
  • Δεύτερο στόχο θα προέτασσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και γνωρίζω αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει ένας προβληματισμός των πολιτών, από τον οποίον αναδεικνύονται συχνά «ασθένειες», αδυναμίες του ΕΣΥ. Σπανίως παρουσιάζονται οι καλές του πλευρές και νομίζω ότι είναι αρκετές, αλλά είναι βέβαιον ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται δραστικές παρεμβάσεις οι οποίες σε έναν βαθμό ήδη υλοποιούνται.
    • Ναι, το 2027 πρέπει να έχουμε πολλά καινούργια κέντρα υγείας, πολλά ανακαινισμένα νοσοκομεία, περισσότερους γιατρούς, πιο καλοπληρωμένους γιατρούς, νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα αυτό το οποίο βλέπουν σήμερα οι πολίτες. Θα πρέπει να έχουμε περιορίσει σημαντικά τις λίστες των χειρουργείων. Σε αυτό θα βοηθήσουν και τα 30.000 και πλέον απογευματινά χειρουργεία τα οποία θα γίνουν τους επόμενους μήνες δωρεάν, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
    • Θα πρέπει να έχουμε κάνει άλματα στην πρόληψη, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Θα πρέπει να έχουμε κάνει την υγεία μας συνολικά πολύ πιο ψηφιακή.

Θα ήθελα να κριθώ, λοιπόν, γι’ αυτό το οποίο σήμερα στους πολίτες μπορεί να μην φαντάζει πολύ ορατό και να αναδεικνύονται μόνο οι αδυναμίες του ΕΣΥ, θα ήθελα να κριθώ για το εάν το 2027 η χώρα θα έχει πραγματικά ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών.

Όταν μιλάμε για το ΕΣΥ και βλέπουμε έναν ορίζοντα πενταετίας, από το 2019 ως το 2024, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας τα δυόμισι χρόνια ήταν χρόνια πανδημίας. Και το ΕΣΥ, παρά τις δυσκολίες του, ανταποκρίθηκε στην πανδημία. Και αυτό το οφείλουμε στην τεράστια υπερπροσπάθεια την οποία κατέβαλαν οι υγειονομικοί μας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας. Μια μάχη που, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, την κερδίσαμε. Όμως, όπως και σε όλα τα μέρη του κόσμου, αυτή η μονοθεματική, θα έλεγα, ανάγκη αντιμετώπισης του Covid, έφερε κάποιες αλλαγές πίσω στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Νομίζω ότι λέω κάτι το οποίο είναι κατανοητό. Γι’ αυτό και μίλησα το 2023 στις εκλογές, έχοντας αφήσει πίσω πια τον Covid, για την ανάγκη να επιταχύνουμε τις δραστικές παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

  • Οι μισθοί των γιατρών έχουν ήδη αυξηθεί και όχι ευκαταφρόνητα τα τελευταία τρία χρόνια. Ανακοίνωσα χθες ένα σημαντικό μέτρο, το οποίο αποτελούσε πάγιο ζητούμενο, πάγιο αίτημα, ειδικά των νοσοκομειακών γιατρών: η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών τους, κάτι το οποίο προσθέτει ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό στο μηνιαίο τους εισόδημα.
  • Υλοποιούμε με την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης ένα πλαίσιο εξαιρετικά ελκυστικών κινήτρων για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε γιατρούς, ειδικά στις ειδικότητες όπου έχουμε ελλείψεις, σε παραμεθόρια νοσοκομεία, σε νοσοκομεία όπου μέχρι σήμερα είχαμε δυσκολία να προσελκύσουμε γιατρούς. Γιατί ναι, διαπιστώσαμε ότι τα κίνητρα τα οποία δίναμε μέχρι σήμερα, προφανώς δεν ήταν αρκετά.
  • Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία και στους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να ασκούν και κάποιο ιδιωτικό έργο στον συμπληρωματικό τους χρόνο και αυτό οδήγησε, γιατρούς να επιστρέψουν στο ΕΣΥ. Και ταυτόχρονα έχουμε κάνει περισσότερες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  • Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει ζήτημα, παραδείγματος χάρη, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και μεγάλη γκρίνια, εν πολλοίς δικαιολογημένη, από τους πολίτες, ειδικά στις δύσκολες εφημερίες κάποιων νοσοκομείων της Αθήνας.
    • Θα δείτε τους επόμενους μήνες αλλαγές και πρόοδο, με παραπάνω πρόσληψη και τραυματιοφορέων, μια κρίσιμη ειδικότητα για να λειτουργεί καλύτερα η εφημερία, αλλά θα δείτε πραγματική αλλαγή όταν έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.
    • Αν πάτε στο «Αττικό» σήμερα και δείτε πώς λειτουργεί το τμήμα επειγόντων περιστατικών και δείτε τι είναι αυτό το οποίο κατασκευάζουμε, όταν αυτό εγκαινιαστεί, σε 12 μήνες από τώρα, θα αντιληφθούμε τη μεγάλη επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο θα περιθάλπουμε τους ασθενείς που έρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ειδικά αυτούς οι οποίοι έρχονται με βαρύ τραύμα.