Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

1.000 κάμερες θα σαρώνουν τους δρόμους στην Αττική και άργησαν

 




Οι οδηγοί που δεν θα φορούν κράνη και ζώνες ασφαλείας θα καταγράφονται από κάμερες που θα τοποθετηθούν σε σημεία - κλειδιά του οδικού δικτύου της Αττικής.

Πρόκειται για δρόμους στους οποίους σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, προσθέτοντας πως έχει ζητήσει ήδη από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης να του καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση για την τοποθέτηση 1.000 καμερών, κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο πρωθυπουργός στο θέμα της χρήσης του κράνους από τους δικυκλιστές, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αποκλίνει πάρα πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τα ατυχήματα με μηχανάκια, μοτοσικλέτες και τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ως αποτέλεσμα της μη καθολικής χρήσης του κράνους. Αυτό είναι απαράδεκτο. Και είναι η πρώτη μάχη την οποία πρέπει να δώσουμε και να κερδίσουμε με πολύ αυστηρά πρόστιμα».

Οι κάμερες αυτές θα ελέγχουν και την εγκληματικότητα γενικότερα.

Παράλληλα με τις κάμερες θα ελέγχονται και τα τροχαία με εγκατάλειψη, ώστε να καταγράφονται τα οχήματα που έχουν εμπλακεί, και να οδηγούνται οι δράστες στην δικαιοσύνη άμεσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μόνο τον Μάιο, τα οδικά τροχαία ατυχήματα που προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων αυξήθηκαν κατά 10,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 (1.000 τον Μάιο του 2024, έναντι 907 τον Μάιο του 2023). Εκρηκτική είναι όμως και η αύξηση των τροχαίων με εγκατάλειψη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του «SOS Τροχαία Εγκλήματα». Σε δύο μήνες καταγράφηκαν 38 περιστατικά (19 τον μήνα), όταν το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχαμε 46 (κάτω από 8 ανά μήνα). Από τα 46 θύματα (με δύο νεκρούς), οι ήταν μοτοσικλετιστές (54%), οι 10 πεζοί (22%), οι 6 ποδηλάτες (13%), οι 4 οδηγοί Ι.Χ. και ένας οδηγός αμαξιδίου. Από τους δράστες, η συντριπτική πλειονότητα ήταν οδηγοί Ι.Χ. (34), τρεις ήταν οδηγοί μοτό και ένας ήταν οδηγός πατινιού!





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου