Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Οι δύο μεγάλοι στόχοι της κυβέρνησης για την τετραετία

 



Από τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:

  • Ο πρώτος στόχος είναι η αύξηση των μισθών. Πρέπει ο μέσος μισθός στην Ελλάδα να είναι 1.500 ευρώ -και θα είναι το 2027- και ο κατώτατος 950 ευρώ. Αυτός είναι ο στόχος που έχουμε θέσει κι αυτή τελικά είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στην ακρίβεια: να αυξάνονται οι μισθοί, οι ονομαστικοί μισθοί, πιο γρήγορα από τον πληθωρισμό. Έτσι βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημα.
    • Σε συνδυασμό με μια σειρά από παρεμβάσεις διαρκούς αποκλιμάκωσης των φόρων, αυτή είναι η κεντρική πολιτική δέσμευση και ναι, θα ήθελα να κριθώ στο τέλος της τετραετίας, στον βαθμό που έχουμε πετύχει αυτή την αύξηση των μισθών, που θα οδηγεί προφανώς και σε μία γρήγορη σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
    • Αυτός θα έλεγα ότι είναι ο πρώτος στόχος και αφορά τον πυρήνα της οικονομικής μας πολιτικής και αυτό τονίζω, ότι θα γίνει προφανώς με την Ελλάδα να παραμένει μία χώρα με δημοσιονομική σταθερότητα, η οποία θα μειώνει διαρκώς το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα μειώνεται το κόστος δανεισμού, διότι αυτό είναι ένα θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται όλη η οικονομική μας πολιτική.
  • Δεύτερο στόχο θα προέτασσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και γνωρίζω αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει ένας προβληματισμός των πολιτών, από τον οποίον αναδεικνύονται συχνά «ασθένειες», αδυναμίες του ΕΣΥ. Σπανίως παρουσιάζονται οι καλές του πλευρές και νομίζω ότι είναι αρκετές, αλλά είναι βέβαιον ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται δραστικές παρεμβάσεις οι οποίες σε έναν βαθμό ήδη υλοποιούνται.
    • Ναι, το 2027 πρέπει να έχουμε πολλά καινούργια κέντρα υγείας, πολλά ανακαινισμένα νοσοκομεία, περισσότερους γιατρούς, πιο καλοπληρωμένους γιατρούς, νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα αυτό το οποίο βλέπουν σήμερα οι πολίτες. Θα πρέπει να έχουμε περιορίσει σημαντικά τις λίστες των χειρουργείων. Σε αυτό θα βοηθήσουν και τα 30.000 και πλέον απογευματινά χειρουργεία τα οποία θα γίνουν τους επόμενους μήνες δωρεάν, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
    • Θα πρέπει να έχουμε κάνει άλματα στην πρόληψη, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Θα πρέπει να έχουμε κάνει την υγεία μας συνολικά πολύ πιο ψηφιακή.

Θα ήθελα να κριθώ, λοιπόν, γι’ αυτό το οποίο σήμερα στους πολίτες μπορεί να μην φαντάζει πολύ ορατό και να αναδεικνύονται μόνο οι αδυναμίες του ΕΣΥ, θα ήθελα να κριθώ για το εάν το 2027 η χώρα θα έχει πραγματικά ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών.

Όταν μιλάμε για το ΕΣΥ και βλέπουμε έναν ορίζοντα πενταετίας, από το 2019 ως το 2024, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας τα δυόμισι χρόνια ήταν χρόνια πανδημίας. Και το ΕΣΥ, παρά τις δυσκολίες του, ανταποκρίθηκε στην πανδημία. Και αυτό το οφείλουμε στην τεράστια υπερπροσπάθεια την οποία κατέβαλαν οι υγειονομικοί μας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας. Μια μάχη που, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, την κερδίσαμε. Όμως, όπως και σε όλα τα μέρη του κόσμου, αυτή η μονοθεματική, θα έλεγα, ανάγκη αντιμετώπισης του Covid, έφερε κάποιες αλλαγές πίσω στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Νομίζω ότι λέω κάτι το οποίο είναι κατανοητό. Γι’ αυτό και μίλησα το 2023 στις εκλογές, έχοντας αφήσει πίσω πια τον Covid, για την ανάγκη να επιταχύνουμε τις δραστικές παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

  • Οι μισθοί των γιατρών έχουν ήδη αυξηθεί και όχι ευκαταφρόνητα τα τελευταία τρία χρόνια. Ανακοίνωσα χθες ένα σημαντικό μέτρο, το οποίο αποτελούσε πάγιο ζητούμενο, πάγιο αίτημα, ειδικά των νοσοκομειακών γιατρών: η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών τους, κάτι το οποίο προσθέτει ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό στο μηνιαίο τους εισόδημα.
  • Υλοποιούμε με την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης ένα πλαίσιο εξαιρετικά ελκυστικών κινήτρων για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε γιατρούς, ειδικά στις ειδικότητες όπου έχουμε ελλείψεις, σε παραμεθόρια νοσοκομεία, σε νοσοκομεία όπου μέχρι σήμερα είχαμε δυσκολία να προσελκύσουμε γιατρούς. Γιατί ναι, διαπιστώσαμε ότι τα κίνητρα τα οποία δίναμε μέχρι σήμερα, προφανώς δεν ήταν αρκετά.
  • Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία και στους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να ασκούν και κάποιο ιδιωτικό έργο στον συμπληρωματικό τους χρόνο και αυτό οδήγησε, γιατρούς να επιστρέψουν στο ΕΣΥ. Και ταυτόχρονα έχουμε κάνει περισσότερες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  • Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει ζήτημα, παραδείγματος χάρη, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και μεγάλη γκρίνια, εν πολλοίς δικαιολογημένη, από τους πολίτες, ειδικά στις δύσκολες εφημερίες κάποιων νοσοκομείων της Αθήνας.
    • Θα δείτε τους επόμενους μήνες αλλαγές και πρόοδο, με παραπάνω πρόσληψη και τραυματιοφορέων, μια κρίσιμη ειδικότητα για να λειτουργεί καλύτερα η εφημερία, αλλά θα δείτε πραγματική αλλαγή όταν έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.
    • Αν πάτε στο «Αττικό» σήμερα και δείτε πώς λειτουργεί το τμήμα επειγόντων περιστατικών και δείτε τι είναι αυτό το οποίο κατασκευάζουμε, όταν αυτό εγκαινιαστεί, σε 12 μήνες από τώρα, θα αντιληφθούμε τη μεγάλη επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο θα περιθάλπουμε τους ασθενείς που έρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ειδικά αυτούς οι οποίοι έρχονται με βαρύ τραύμα.

 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου