Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Οι Τούρκοι προσπαθούν να προκαλέσουν ένταση στα ΙΜΙΑ




Οι Τούρκοι προσπαθούν να στήσουν νέο σκηνικό έντασης στο Αιγαίο από το πρωί, με επίκεντρο τις βραχονησίδες των Ιμίων. 

Τουρκική πυραυλάκατος επιχείρησε να προσεγγίσει τα Ίμια το πρωί της Κυριακής στην οποία επέβαινε ο αρχηγός του τουρκικού στρατού

31 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 21 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και η Τούρκοι προβαίνουν σε νέα πρόκληση.

Πυραυλάκατο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού δεν επέτρεψε να ολοκληρωθούν τα σχέδια των Τούρκων που προκαλούν και πάλι ειδικά μετά την απόφαση της μη έκδοσης των 8 Τούρκων αντικαθεστωτικών.


12+ ώρες με τον Άντι Γουόρχολ



Αφήνω την κάμερα να τρέχει μέχρι να τελειώσει το φιλμ, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορώ να “συλλάβω” τους ανθρώπους την ώρα που είναι ο εαυτός τους. Είναι προτιμότερο να συμπεριφέρεσαι φυσικά, από το να στήνεις μια σκηνή και να υποδύεσαι κάποιον άλλον. Καταλαβαίνεις καλύτερα τους ανθρώπους όταν είναι ο εαυτός τους παρά όταν προσπαθούν να υποδυθούν τον εαυτό τους.» - Άντι Γουόρχολ (1934 – 1987)

Με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του, στις 22 Φεβρουάριου του 1987, το «Flix it στη Στέγη» αφιερώνει 12+ ώρες στον σκηνοθέτη Άντι Γουόρχολ με την προβολή επτά ταινιών του και μια βουτιά διαρκείας στο κινηματογραφικό του σύμπαν, που είναι εξίσου αταξινόμητο με το εικαστικό.

Ξεκινώντας από το απόγευμα του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου και τελειώνοντας το πρωί της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου, ο πέμπτος όροφος της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση συναντά το ζωντανό σκηνικό του θρυλικού club της Νέας Υόρκης Factory, με προβολή ταινιών από μηχανές 16mm, αυτοσχέδια screen tests που θα εξασφαλίσουν στον καθένα τα δικά του 15 λεπτά δημοσιότητας, διαδραστικές συζητήσεις για το σινεμά του Άντι Γουόρχολ, μουσική από βινύλια και ολονύχτιο πάρτι με μουσική της εποχής (The Velvet Underground, Lou Reed, Nico, John Cale, Bob Dylan, The Rolling Stones, David Bowie κ.ά.), αλλά και συγκροτήματα και καλλιτέχνες που επηρέασε η επανάσταση του Factory και το glam rock 'n' roll μιας ολόκληρης γενιάς. 

Σε κόπιες 16mm, κατευθείαν από το The Circulating Film Library του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης, οι σούπερ σταρ μιας ολόκληρης εποχής –από την “it girl” του Factory, Έντι Σέτζγουικ, μέχρι τους Velvet Underground, και από τον ποιητή Τζέραρντ Μαλάνγκα μέχρι τη θρυλική Viva– θα αφηγηθούν με το δικό τους τρόπο την ιστορία μιας ατόφιας επαναστατικής ιδέας που ήθελε το Factory να γίνεται το Χόλλυγουντ του underground και τον Άντι Γουόρχολ να ενσωματώνει στην υπερπαραγωγική του ιδιοφυία το σινεμά έτσι όπως δεν το είχε δει κανείς πριν (και μετά) από αυτόν.

Το εξάωρο Sleep (η πρώτη ταινία που γύρισε ο Γουόρχολ σε 16mm), το Poor Little Rich Girl (η γνωστότερη ταινία με την Έντι Σέτζγουικ, το κορίτσι που αγάπησε πιο πολύ ο Άντι Γουόρχολ), το Vinyl (το Κουρδιστό Πορτοκάλι του Άντονι Μπέρτζες σε πρώιμη μεταφορά του στο σινεμά), το Kitchen (γυρισμένο εξολοκλήρου στα λίγα τετραγωνικά μιας νεοϋορκέζικης κουζίνας), το The Nude Restaurant (η απάντηση του Γουόρχολ στη μόδα της βιομηχανίας πορνό), το σπάνιο The Life of Juanita Castro (μια πολιτική δήλωση πάνω στο φασισμό) και το The Velvet Underground and Nico (το σημαντικότερο ντοκουμέντο που γύρισε ο Άντι Γουόρχολ για το συγκρότημα), όλες οι ταινίες που θα προβληθούν σε ενιαίο πρόγραμμα στο αφιέρωμα του «Flix it στη Στέγη» αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την ουσία του σινεμά όπως το όρισε ο Άντι Γουόρχολ.

Εξίσου συναρπαστικό σήμερα, όπως και τη στιγμή που γεννιόταν, το σινεμά του Άντι Γουόρχολ είναι πρωτίστως ένα σινεμά βαθιά ανθρωποκεντρικό, βασισμένο στην παρατήρηση, την ηδονοβλεψία, τον αυτοσχεδιασμό –τόσο στη δράση όσο και στην κινηματογράφησή της– και, φυσικά, την επανάληψη. Σε απόλυτη συνέπεια με το ποπ της τέχνης του, ο Άντι Γουόρχολ επιμηκύνει το χρόνο, παίζει με την έννοια της «ανίας», αρνείται ότι ο σκηνοθέτης πρέπει να βρίσκεται συνεχώς πίσω από την κάμερα και σπρώχνει τα όρια του mainstream, απλώς και μόνο για να επαληθεύσει τη φιλοσοφία του, που ήθελε τις ταινίες του να προβάλλονται διαρκώς μέσα στο Factory, ή και έξω από αυτό, χωρίς απαραίτητα κάποιος να τις βλέπει: «Φοβάμαι πως αν κοιτάξεις ένα πράγμα για πολλή ώρα, χάνει όλο το του νόημα».

Η ιδέα του Άντι Γουόρχολ να φέρει τη βιομηχανία του Χόλλυγουντ στα μέτρα των ποτέ ηθοποιών ή ηρώων, ούτε καν σταρ, αλλά κατευθείαν σούπερ σταρ του Factory και να δοκιμάσει με ρίσκο πάνω στις έννοιες του real time και του «μπανάλ», επιβεβαιώνει σε κάθε θέαση των ταινιών του τη διαχρονική επίδραση ενός πρωτοποριακού σινεμά, ελεύθερου από συμβάσεις, γνήσια rock ‘n’ roll, ανεπιτήδευτα ποιητικού, πιο πολιτικού από το επονομαζόμενο πολιτικό σινεμά των δεκαετιών του ‘60 και του ‘70, ρηξικέλευθα queer για τις διεκδικήσεις και την ανάδειξη της LGBT κοινότητας. Ενός σινεμά, εν τέλει, προφητικού για το low budget ανεξάρτητο σινεμά του σήμερα και του αύριο και για τα ρίσκα που συνεχίζει να παίρνει το Χόλλυγουντ, προπομπού των reality shows, της κυριαρχίας του YouTube, του «κάνω σινεμά οτιδήποτε με οτιδήποτε», της πλήρους αναθεώρησης του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής, εκμετάλλευσης, θέασης των ταινιών, όλων δηλαδή όσα αναγνωρίζουμε σήμερα ως σύγχρονη οπτικοακουστική κουλτούρα.


«Όταν οι άνθρωποι περιγράφουν ποιος είμαι, αν δεν πουν “Άντι Γουόρχολ, ο ποπ καλλιτέχνης”, λένε “Άντι Γουόρχολ, ο underground κινηματογραφιστής”.» Βουτιά διαρκείας στο κινηματογραφικό σύμπαν του Άντι Γουόρχολ: προβολές ταινιών του από κόπιες 16mm κατευθείαν από το ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης, αυτοσχέδια screen tests, διαδραστικές συζητήσεις, μουσική από βινύλια, ολονύχτιο πάρτι.



Εισιτήριο ανά ταινία: 2 €
Πάσο ημέρας (περιορισμένος αριθμός):  7 €

Το πάρτι & οι δράσεις στο φουαγιέ του 5ου ορόφου, με ελεύθερη είσοδο
Η προβολή της ταινίας Sleep: Δωρεάν, με δελτία εισόδου
Η συζήτηση στη Μικρή Σκηνή: Δωρεάν, με δελτία εισόδου

Διοργάνωση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Flix.gr

Η Fischer, η πιο σινεφίλ μπίρα, είναι χορηγός στο «Flix it στη Στέγη» και μας συντροφεύει απολαυστικά με τη γεύση της. Βρείτε περισσότερα στη σελίδα της, www.fischerbeer.gr.


Πρόγραμμα προβολών 

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου

16:00 Poor Little Rich Girl (66')
17:30 Κάν’ το σαν τον Άντι Γουόρχολ – Ανοιχτή Συζήτηση* (60')
19:00 The Life of Juanita Castro (66')
20:30 Kitchen (70')
22:00 The Nude Restaurant (100')

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

00:00 Vinyl (70')
00:30 Πάρτι (στο Φουαγιέ του 5ου ορόφου)
1:30 The Velvet Underground and Nico (67')
2:30 Sleep (321')

Όλες οι ταινίες του Άντι Γουόρχολ θα προβληθούν από αυθεντικές κόπιες 16mm, που προέρχονται από το The Circulating Film Library του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στα αγγλικά.

Οι ομιλητές της ανοιχτής συζήτησης θα ανακοινωθούν σύντομα.


Πηγή : sgt.gr


Ο μπάρμπα Αλέκος αντί να παίζει τάβλι στο καφενείο βγαίνει και κοροιδεύει τον κόσμο



Βγήκε σήμερα ο μπάρμπα Αλέκος Φλαμπουράρης να κοροϊδέψει τον κόσμο τάζοντας ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας.

Όπως διαβάζουμε στο protothema.gr ο κύριος Φλαμπουράρης μας κάνει πλάκα είναι εκτός πραγματικότητας και δεν έχει καμία συναίσθηση των όσων λέει κοροιδεύοντας και εξαπατώντας τον Ελληνικό λαό.

Λέει λοιπόν ο μπάρμπα Αλέκος :

«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μείωση μισθών-συντάξεων διότι το πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο απ' αυτό που υπολογίζεται» η νέα γραμμή του υπουργού Επικρατείας

“Μην περιμένετε εκλογές. Δεν θα πάμε σε εκλογές. Ο λαός είναι σίγουρος ότι το 2018 θα βγούμε από την κρίση” υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης με δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ.

Ο κ. Φλαμπουράρης έσπευσε επίσης να αμφισβητήσει και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. “Δεν πιστεύουμε στις δημοσκοπήσεις. Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε τις μισές μονάδες από τη ΝΔ. Ο κόσμος συνεχίζει να μας στηρίζει. Μας βλέπει στο δρόμο και μας λέει κρατάτε γερά” ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνηση να νομοθετήσει μέτρα για μετά το 2018. Άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομίας να αποστείλει και νέα επιστολή στους θεσμούς στην οποία όπως είπε θα... περιγράφει τα μέτρα αν υπάρξει μείωση των εσόδων!

Ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε ότι ενδεχομένως ο κ. Τσακαλώτος να περιγράψει που θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης αλλά θα σημειώνει ότι “τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκαν σημαντικά πλεονάσματα. Δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης και αυτό θα συμβεί και τα επόμενα χρόνια”. Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του είπε ότι “Ο κόσμος να είναι ήσυχος. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κόψιμο μισθών και συντάξεων. Από τα μέσα του 2017 και όλο το 2018 θα βλέπουμε μια ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας (!) είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλαμπουράρης.

«Στα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια στα οποία θα υπάρχει λίγο περισσότερο η άνοιξη και γι' αυτό διαβεβαιώνω τους Έλληνες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μείωση μισθών-συντάξεων διότι το πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο απ' ότι υπολογίζεται» είπε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. 

Η δήλωση αυτή του κ. Φλαμπουράρη εκτιμάται ότι είναι η νέα κυβερνητική γραμμή που δείχνει προς την κατεύθυνση της συμφωνίας με τους δανειστές. Εάν υλοποιηθεί η άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, τότε ανοίγει ο δρόμος για να δεχτεί η κυβέρνηση όλες τις απαιτήσεις των δανειστών για τον κόφτη σε μισθούς, συντάξεις, δαπάνες και περιορισμό του αφορολόγητου, αφού δημοσίως η κυβέρνηση θα διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι ο κόφτης απλώς δεν θα ενεργοποιηθεί επειδή και τα επόμενα χρόνια -όπως και φέτος- το πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο απ' ότι υπολογίζεται. Βεβαίως, το επιχείρημα αυτό προϋποθέτει ότι τα έσοδα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η τοποθέτηση του Αλέκου Φλαμπουράρη ότι η οικονομία έχει ήδη αρχίσει να βελτιώνεται σημαντικά και ότι πλέον δεν βλέπετε πια άνθρωπο, άντρα, γυναίκα ή παιδί να ψάχνει στα σκουπίδια για το φαγητό του.  





Δέν θα μείνει τίποτα όρθιο στα όρια του κραχ νοικοκυριά και επιχειρήσεις



Διαβάζουμε και τρομάζουμε στο ρεπορτάζ του Βασίλη Σ. Κανέλλη για την imerisia.gr

Στα όρια του κραχ νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Είναι δεδομένο ότι θα ενισχύονται φαινόμενα απομονωτισμού, εθνικής περιχαράκωσης, αδιαφορίας για τη μεγαλύτερη κατάκτηση της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ύστερα,  δηλαδή της ένωσης των λαών, έστω και σε ημιτελή κατάσταση.

Στα όρια του κραχ βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς η πραγματική οικονομία δεν δείχνει να ευημερεί, όπως ευημερούν οι αριθμοί. Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης των 4,4 δισ. ευρώ, εντυπωσιακή αύξηση στην είσπραξη των φόρων (1,7 δισ. ευρώ περισσότεροι φόροι το 2016), επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη (πρόβλεψη για θετικό πρόσημο έως και 2,7% φέτος) η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς θετική.

Το αντίθετο μάλιστα. Μια σειρά από έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, καταγράφουν δραματική αύξηση των νοικοκυριών που ζουν σε συνθήκες φτωχοποίησης, χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, μεγάλη άνοδο της ψαλίδας των κοινωνικών ανισοτήτων, απώλεια τεράστιας περιουσίας στα χρόνια της κρίσης και ειδικά σε περιόδους αβεβαιότητας, όπως η σημερινή.

Η απαισιοδοξία είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και κυρίως της αβεβαιότητας για το μέλλον.
Σε πρόσφατη έρευνα της Alco το 81% των πολιτών απαντά ότι το 2017 θα είναι χειρότερο ή ίδιο με πέρυσι για την Ελλάδα και μόνο το 13% περιμένει κάτι καλύτερο.

Σε λάθος κατεύθυνση



Σε άλλη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τo 88% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Το 72% θεωρεί ότι το νέο έτος προδιαγράφεται χειρότερο (έναντι 64,5% το Νοέμβριο). Όσον αφορά το αν θα βελτιωθεί ή θα χειροτερεύσει η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους στους επόμενους 12 μήνες το 63% δηλώνει ότι θα χειροτερέψει (σίγουρα το 34% - μάλλον θα χειροτερέψει το 29%), 29% εκτιμά ότι ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερέψει, 5% ότι μάλλον θα βελτιωθεί, 1,5% ότι σίγουρα θα βελτιωθεί και 1,5% απαντούν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις. 

Είναι κατανοητό ότι ένα μαύρο πέπλο απαισιοδοξίας για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση έχει σκεπάσει τη χώρα, γεγονός που επιβαρύνει περισσότερο το κακό κλίμα και δεν βοηθά στην ανάταξη που όλοι περιμένουν. Ως κύριο πρόβλημα για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες χαρακτηρίζεται η υπερφορολόγηση, η οποία εκ των πραγμάτων οδηγεί σε στάση πληρωμών και σε αύξηση των οφειλών σε εφορία, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. Αλλωστε, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο οδεύουν προς τα 100 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τα βεβαιωθέντα χρέη στο ΚΕΑΟ από ασφαλιστικές εισφορές ξεπέρασαν τα 17,5 δισ. ευρώ. Γίνεται κατανοητό ότι αυτή η απαισιοδοξία, το αίσθημα παραίτησης που νιώθουν οι πολίτες και κυρίως η ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις. Μόνο με μια ριζική ανατροπή της υπάρχουσας εικόνας θα μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση κυρίως και το πολιτικό σύστημα γενικότερα, ότι θα μπορέσει να αποκρουστεί το κύμα λαϊκισμού που έχει εμφανιστεί παντού. Οι φόβοι που εκφράζουν πολιτικοί αναλυτές, αλλά και οικονομολόγοι, είναι ότι η κατάρρευση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ακραίες θεωρίες και φαινόμενα τύπου Τραμπ.
Η έξαρση του λαϊκισμού, η αντιευρωπαϊκή ρητορεία και η πολιτική αβεβαιότητας μπήκαν με τον πλέον εμφαντικό τρόπο στο τραπέζι σε πρόσφατη ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την παρατεταμένη κρίση. Όμως, και οι έρευνες που γίνονται, κρυφά και φανερά, δείχνουν ότι υπάρχει έκρηξη της λαϊκής δυσαρέσκειας, η οποία μετατρέπεται σε αντιευρωπαϊκό μένος. Καλά γνωρίζοντες λένε ότι οι επόμενες δημοσκοπήσεις για την παραμονή της χώρας στο ευρώ ή όχι κρύβουν πολλές αρνητικές εκπλήξεις. Οι πολίτες θέλουν να εκφράσουν την οργή τους, ξεχνούν τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας και στρέφονται κατά της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του κοινού νομίσματος.

Φαινόμενα απομονωτισμού

Ετσι, είναι δεδομένο ότι θα ενισχύονται φαινόμενα απομονωτισμού, εθνικής περιχαράκωσης, αδιαφορίας για τη μεγαλύτερη κατάκτηση της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ύστερα,  δηλαδή της ένωσης των λαών, έστω και σε ημιτελή κατάσταση. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, γίνονται πολλές υπόγειες διεργασίες από πολιτικούς, επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα της επικαιρότητας ώστε να συγκροτηθεί ένα μέτωπο «τύπου Τραμπ», το οποίο ενδεχομένως να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το «γκελ» που κάνει προς το παρόν ο Αμερικανός πρόεδρος. Θιασώτες της θεωρίας του απομονωτισμού της χώρας υπάρχουν πολλοί, ενώ ενισχύεται όλο και περισσότερο το «κίνημα της δραχμής» που δουλεύει υπογείως για την επιστροφή της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα.

Κι όλα αυτά είναι οι συνέπειες της οκταετούς πλέον οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να δώσει λύσεις στα μείζονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Η απουσία ηγεσιών που θα αναλάβουν ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού της χώρας σε όλα τα επίπεδα (διοικητικές δομές, οικονομικό μοντέλο, άρση γραφειοκρατίας, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας) είναι δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει δραματικά και το πολιτικό σκηνικό.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2017 θα είναι εκλογική χρονιά και για την Ελλάδα και θα έρθει να προστεθεί σε έναν χορό εκλογών, που μπορεί να ανατρέψει πλήρως τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η παγκοσμιοποίηση

Οι Ελληνες πολίτες είναι μεταξύ αυτών που βιώνουν τη διεύρυνση των ανισοτήτων που φέρνει η παγκοσμιοποίηση. Σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναφέρεται ότι μόνο το 1% των νοικοκυριών στην Ελλάδα εκτιμά ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σήμερα σε σύγκριση με τέσσερα χρόνια πριν. Το αντίστοιχο ποσοστό των νοικοκυριών στη Γερμανία αγγίζει το 33%. Μόνο το 10% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δηλώνει ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση, έναντι 55% στη Γερμανία και 33% στην Ιταλία!

Η Έκθεση διαπιστώνει ότι το 92% των νοικοκυριών που μετείχαν στη σχετική έρευνα δήλωσε ότι έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση την περίοδο 2010 - 2016. Μόνο το 2% των νοικοκυριών του δείγματος εκτιμά ότι έχουν βελτιωθεί οι όροι διαβίωσής τους στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας. Γενικά η έρευνα διαπιστώνει ότι το λεγόμενο αίσθημα ικανοποίησης των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό όλων των χωρών που μετείχαν σ΄ αυτήν.
Το ποσοστό αυτών των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι μόλις 24% και συγκρίνεται με αυτό της Γεωργίας. Πολύ περιορισμένη είναι και η αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στη χώρα μας το μέλλον των επόμενων γενεών. Μόνο το 24% εκτιμά ότι οι επόμενες γενιές θα κατορθώσουν να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες.

Πιο εύγλωττη εικόνα για την κατάσταση των νοικοκυριών έδωσε η πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που δείχνει την κατάρρευση της μεσαίας τάξης. Το 75,3% των νοικοκυριών παρουσίασε μείωση των εισοδημάτων το 2016 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με σαφέστατη την τάση της ανισότητας υπέρ των ανώτερων εισοδηματικών κατηγοριών. Το 11,1% του πληθυσμού με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ δήλωσε αύξηση. Επιπλέον, μόλις το 1,5% των νοικοκυριών καταφέρνει και αποταμιεύει. Περισσότερες από μία στις τρεις οικογένειες (37%) δηλώνει ότι διαβιώνει με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη κλίμακα μέχρι 10.000 ευρώ. Μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι οριακά αυξημένο σε σχέση με το 36,3% του 2015.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης προκύπτει και από τα ακόλουθα στοιχεία: Το 35,6% δηλώνει πως το ετήσιο εισόδημά του το 2016 ήταν από 10.001 έως 18.000 ευρώ, ενώ το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν υψηλότερο 36,1%. Μόλις το 12,8% απάντησε πως οι ετήσιες απολαβές του ήταν ανάμεσα στην κλίμακα των 18.001 και 25.000 ευρώ, το 5,4% έχει εισόδημα μεταξύ των 25.001 και 30.000 ευρώ, το 2,3% από 30.001 έως 40.000 ευρώ και το 1,3% άνω των 40.000 ευρώ.

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει και η πρόθεση των νοικοκυριών να αναζητήσουν εργασία εκτός συνόρων. Πρόκειται για το 42% (1.806.000 οικογένειες) ή το 67,7% των νέων ηλικίας 18-35 ετών που εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αν βρει τις κατάλληλες προϋποθέσεις εργασίας.

Εισοδηματική επισφάλεια

Άλλο εύρημα της έρευνας που δείχνει τη δεινή θέση των νοικοκυριών είναι η εκτεταμένη εισοδηματική επισφάλεια. Είναι ενδεικτικό το εύρημα της έρευνας που αναδεικνύει ότι στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500 ευρώ, το 15,8% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει. Το 51,4% των νοικοκυριών θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία.
Η ανεργία παραμένει το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας. Το 32,6% των νοικοκυριών, δηλαδή σχεδόν 1,1 εκατομμύριο οικογένειες, έχουν στην οικογένεια τουλάχιστον ένα άτομο σε ανεργία. Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας ανέρχεται στο 73,3% του συνολικού αριθμού των ανέργων. Από το σύνολο των τελευταίων μόνο το 9,5% λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

Μειώνεται ο πλούτος, αυξάνεται η απαισιοδοξία

Ο πλούτος των Ελλήνων μειώθηκε δραματικά στα χρόνια της κρίσης. Πάνω από 57 δισ. ευρώ χάθηκαν εξαιτίας της απομείωσης των επενδύσεων σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα καθώς και λόγω της μείωσης των αποταμιεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2016 τα νοικοκυριά και τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά έχασαν διαθέσιμο εισόδημα 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των ΜΚΙΕΝ μειώθηκε κατά 2,3% και διαμορφώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους στα 28,9 δισ. ευρώ από 29,5 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Στο ίδιο διάστημα οι φόροι εισοδήματος και πλούτου που πλήρωσαν τα νοικοκυριά καταγράφουν αύξηση 19% και ανήλθαν σε 3,225 δισ. ευρώ από 2,711 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2015. Το ίδιο διάστημα τα νοικοκυριά πλήρωσαν περισσότερο από πέρυσι για κοινωνικές εισφορές και παροχές κατά 1,3% (6,927 δισ. ευρώ από 6,835 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2015).

Δραματικές είναι οι εξελίξεις και στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα της Grant Thornton η απαισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών ανέρχεται σε ποσοστό 56% για το 4ο τρίμηνο του 2016, το 2ο μεγαλύτερο ποσοστό απαισιοδοξίας που καταγράφεται στη χώρα μας κατά τα τελευταία δύο έτη. Οι προσδοκίες για κερδοφορία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με μόλις το 24% των επιχειρηματιών να αναμένει κέρδη για το 2017. Μικρές αυξήσεις παρατηρούνται στα ποσοστά των προσδοκιών για αύξηση τιμών (-2% από -22% το προηγούμενο τρίμηνο), εξαγωγές (26% από 22%) και επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και μηχανήματα (46% από 40%). Ως σημαντικότερο εμπόδιο για την ανάκαμψη των ελληνικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να αναδεικνύεται η οικονομική αβεβαιότητα (84%), ενώ ακολουθούν η έλλειψη χρηματοδότησης (58%) και η γραφειοκρατία (46%).


Διαβήτης: Οι επιπλοκές που επιφέρει είναι πιο θανατηφόρες από όσο νομίζαμε




Ο αριθμός των Αμερικανών που πεθαίνουν από επιπλοκές του διαβήτη είναι πολύ μεγαλύτερος απ΄ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

Αυτό προκύπτει για τον διαβήτη από μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκεστην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PLOS One.

Η έρευνα, η οποία βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, διαπίστωσε ότι ο διαβήτης προκαλεί το 12% των θανάτων στις ΗΠΑ, γεγονός που τον καθιστά τρίτη αιτία θανάτου μετά τα καρδιακά νοσήματα και τον καρκίνο.

"Ένας άλλος τρόπος διατύπωσης του συμπεράσματος της έρευνας είναι ότι αν ο διαβήτης εξέλειπε ως ασθένεια, ο αριθμός των θανάτων θα μειωνόταν κατά 12%", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Σάμιουελ Πρέστον, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

"Εχει προηγηθεί μόνο μία παρεμφερής ερευνητική προσπάθεια και αυτή είχε βασιστεί σε στοιχεία από τη δεκαετία του 80 και από τις αρχές του 90. Η έρευνα αυτή έδειχνε ότι οι θάνατοι που αποδίδονται στις επιπλοκές του διαβήτη αντιστοιχούσαν στο 4% περίπου του συνολικού αριθμού θανάτων", σημειώνει ο Πρέστον.

Τα στατιστικά στοιχεία της νέας μελέτης προέρχονται από τις αμερικανικές έρευνες National Health Interview Survey (NHIS) και National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), οι οποίες διεξάγονται κάθε χρόνο, γεγονός που δίνει στους ερευνητές πιο σύγχρονα στοιχεία.

Από αυτές οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Αμερικανοί με διαβήτη έχουν περίπου 90% υψηλότερο ποσοστό θανάτου σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν διαβήτη. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ο διαβήτης ως "βασική αιτία θανάτου" έχει σημαντικά υποβαθμιστεί στις ΗΠΑ.

"Στο πιστοποιητικό θανάτου αναγράφεται μόνο μία βασική αιτία θανάτου", λέει ο Πρέστον και προσθέτει ότι "ο διαβήτης όμως δεν αναφέρεται όσο συχνά τυχαίνει να εμπλέκεται στον θάνατο ασθενών".

Ο αριθμός των Αμερικανών διαβητικών αυξήθηκε σχεδόν κατά 300% το διάστημα 1980-2014 και από 5,5 εκατομμύρια που ήταν το 1980 έφθασε στα σχεδόν 22 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

"Το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών αυξάνεται με πολύ αργό ρυθμό την τελευταία δεκαετία, ενώ το 2015 μειώθηκε λίγο", επισημαίνει ο Πρέστον.

"Δεν έχει ακόμη αποδειχθεί στατιστικά αλλά είναι αρκετά πιθανό η παχυσαρκία και ο διαβήτης συνδυαστικά να αποτελούν σημαντικό παράγοντα πρόκλησης αυτής της επιβράδυνσης. Θεωρούμε ότι αυτές οι εκτιμήσεις θα αποδειχτούν χρήσιμες στο να βοηθήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια να διακριβωθεί ο ρόλος τους".



Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, iatropedia.gr


Η ΕΜΑΚ διέσωσε 20 εγκλωβισμένα άλογα από τα χιονισμένα βουνά της Πίνδου



Τα ζώα είχαν εγκλωβιστεί από το χιόνι σε πλαγιά και δεν μπορούσαν να βρουν τροφή και νερό .

Σε μια πλαγιά στο Γάβρογο, το βουνό που ορθώνεται πάνω από την Σκουληκαριά Άρτας ήταν εγκλωβισμένα εδώ και δεκαπέντε ημέρες, είκοσι άλογα, που ανήκουν στην φυλή της Πίνδου.  

Ο άνθρωπος στον οποίο ανήκουν δεν πρόλαβε να τα κατεβάσει από το βουνό πριν έρθει η κακοκαιρία και καθώς περνούσαν οι μέρες η ανησυχία του μεγάλωνε γιατί η εύρεση τροφής και νερού θα ήταν πολύ δύσκολη για τα ζώα.   



Μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Περικλή Μίγδου και με την άριστη συνεργασία Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου και ΕΜΑΚ, από το πρωί του Σαββάτου στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση με στόχο να εντοπιστούν τα ζώα και να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος. 

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ, με το ερπυστριοφόρο όχημα χρειάστηκε να κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον εντοπισμό των αλόγων.   

Με την βοήθεια των ντόπιων, που γνώριζαν τα μέρη και τους τόπους, τελικά τα άλογα εντοπίστηκαν στο οροπέδιο του Γάβρογου. Είχαν βρει καταφύγιο κάτω από μεγάλα έλατα που καλύπτουν την περιοχή.   

Τα άλογα ταΐστηκαν και ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιγε το ερπυστριοφόρο όχημα, οδηγήθηκαν σε ένα από τα καταφύγια που υπάρχουν στο βουνό..Συνολικά είκοσι άλογα της φυλής της Πίνδου, διασώθηκαν και ο ιδιοκτήτης τους ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που έκανε.   

Τα άλογα που ζουν σε ημιάγρια κατάσταση, αποτελούν μέρος των παραδόσεων της περιοχής καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος.

 Έτσι η προστασία τους αποτελεί υποχρέωση, σhμειώνει το epiruspost.gr





Πηγή: lifo.gr


Ομοσπονδιακή δικαστής «μπλοκάρει» το διάταγμα Τραμπ



Ομοσπονδιακή δικαστής στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φθάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες.

Η απόφαση αυτή μπλόκαρε την απόφαση του προέδρου κατά ένα μέρος, καθώς απαγορεύει στην κυβέρνηση την απέλαση όσων αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση και «παγιδέυθηκαν» σε αεροδρόμια των ΗΠΑ. Όμως δεν κατάφερε να τους επιτρέψει την είσοδο στη χώρα ή να εκφέρει μία ευρύτερη κρίση περί της αντισυνταγματικότητας του διατάγματος Τραμπ.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) εκτιμά ότι η εντολή επηρεάζει 100 ως 200 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί σε αεροδρόμια των ΗΠΑ ή ταξιδεύουν, αν και νομικοί σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση σε επιβεβαιώσουν τον αριθμό.

Η δικαστής Αν Ντόνελι, πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, έλαβε την απόφαση σε μια συνεδρίαση σχετικά με το διάταγμα που υπέγραψε την Παρασκευή πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε, με το οποίο αναστέλλεται προσωρινά η μετανάστευση από επτά μουσουλμανικές χώρες δίνοντας προτεραιότητα σε χριστιανούς. Aυτές οι χώρες είναι το Ιράκ, η Συρία, το Ιράν, το Σουδάν, η Λιβύη, η Σομαλία και η Υεμένη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η απαγόρευση εισόδου ισχύει και για τα πληρώματα των αεροπορικών εταιρειών, αναφέρει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) το οποίο εστάλη σε αερομεταφορείς σε όλο τον κόσμο χθες Σάββατο. 

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων των ΗΠΑ ενημέρωσε την IATA για τους νέους κανόνες το απόγευμα του Σαββάτου, προστίθεται στο μήνυμα και διευκρινίζεται πως όλα τα μέλη πληρωμάτων που έχουν διαβατήρια χωρών όπως το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πιλότων και αεροσυνοδών, απαγορεύεται να εισέλθουν στην αμερικανική επικράτεια.

Τριντό: «Ο Καναδάς θα σας υποδεχθεί ανεξαρτήτως της πίστης σας»

Ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά, δήλωσε ότι η χώρα του θα υποδεχθεί εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο, «ανεξαρτήτως της πίστης σας», μία ημέρα μετά το διάταγμα Τραμπ.

«Οσοι διαφεύγετε τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο να γνωρίζετε ότι ο Καναδάς θα σας υποδεχθεί ανεξαρτήτως της πίστης σας», έγραψε στο Twitter o Τριντό.

«Η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας #WelcometoCanada».

Εδώ και έναν περίπου χρόνο, ο Καναδάς έχει υποδεχθεί περί τους 35.000 σύρους πρόσφυγες. Ο ίδιος ο Τζάστιν Τριντό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο την πρώτη ομάδα τον Δεκέμβριο 2015.

Μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης Τραμπ, η καναδική αεροπορική εταιρεία WestJet ανακοίνωσε ότι αναγκάσθηκε να αρνηθεί θέση σε επιβάτη με προορισμό τις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι θα επιστρέψει το τίμημα του εισιτηρίου στους επιβάτες τους οποίους αφορά η απόφαση του Τραμπ.

Η Air Canada ανακοίνωσε επίσης από την πλευρά της ότι θα επιστρέψει το τίμημα του εισιτηρίου στους επιβάτες που θα εμποδισθούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αφορά παρά μικρό αριθμό επιβατών.

Τερέζα Μέι: «Δεν συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση και δεν θα την υιοθετήσουμε»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε χθες Σάββατο ότι «δεν συμφωνεί» με την επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση και την αναστολή του προγράμματος υποδοχής προσφύγων που προώθησε με διάταγμα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση αλλά και από το εσωτερικό του κόμματός της διότι δεν καταδίκασε τις κινήσεις του αυτές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία, η Μέι ερωτήθηκε τρεις φορές για το διάταγμα του Τραμπ. Απάντησε ότι η Ουάσινγκτον έχει την ευθύνη για τη χάραξη της πολιτικής της όσον αφορά τους πρόσφυγες.

Αργότερα, μετά την επιστροφή της στο Λονδίνο, η εκπρόσωπός της ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ ότι «η πολιτική για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ είναι ζήτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ακριβώς όπως η πολιτική για τη μετανάστευση σε αυτή τη χώρα οφείλει να χαράσσεται από την κυβέρνησή μας. Αλλά δεν συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση και δεν θα την υιοθετήσουμε. Μελετάμε αυτό το διάταγμα για να εξακριβώσουμε τι σημαίνει και ποιες είναι οι νομικές συνέπειές του, και ειδικότερα ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου».

Προσέθεσε ότι εάν το διάταγμα επηρεάσει Βρετανούς «θα παρέμβουμε στην αμερικανική κυβέρνηση».



Πηγή : kathimerini.gr


Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Ροτόντα Θεσσαλονίκης



Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σημειώθηκε στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης το βράδυ του Σαββάτου για την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τον εντοπισμό ποσοτήτων ουσιών.

Η επέμβαση έρχεται μια ημέρα μετά την ευρεία επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη μελών κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σύμφωνα με το thestival.gr, δεν εντοπίστηκαν άτομα στις πιάτσες ναρκωτικών με τους αστυνομικούς να εστιάζουν την έρευνα τους σε κρυψώνες γύρω από το μνημείο.


Πηγή : cnn.gr


13 πράγματα που δεν γνωρίζουμε για το(ν) Jack Daniel’s



1. Ο Τζακ Ντάνιελ, το µικρότερο από δέκα αδέρφια φτωχής οικογένειας, έχασε τη μητέρα του από νωρίς και ανατράφηκε από μια γειτονική οικογένεια. Ήταν επτά χρονών όταν εργάστηκε για έναν ιεροκήρυκα, ο οποίος παράλληλα παρασκεύαζε και πουλούσε ουίσκι από το µαγαζί του.

2. Εργάστηκε σκληρά και αποδείχτηκε ικανότατος µαθητής. Έδειξε µεγάλο ενδιαφέρον για την παρασκευή του ουίσκι και έµαθε τη διαδικασία τόσο καλά, που ο ιεροκήρυκας τον έκανε συνεταίρο. Όταν αργότερα αποσύρθηκε για να ασχοληθεί αποκλειστικά µε τα ιερατικά, πούλησε το µερίδιο στον 13χρονο Ντάνιελ.

3. Από τη στιγµή που έγινε 21 χρονών µέχρι το θάνατό του, ο μικροκαμωμένος, με ύψος μόλις 1.57, και φιλάσθενος νέος φορούσε πάντα µακρύ παλτό, καπέλο καλλιεργητή, µεταξωτό γιλέκο, άσπρο υφασµάτινο πουκάµισο και πλατύ παπιγιόν.

4. Παρασκεύαζε ουίσκι από καλαµπόκι, σίκαλη και βύνη, χρησιμοποιώντας το κατακάθι της προηγούµενης επεξεργασίας στην επόµενη φουρνιά. Εφάρμοσε µια ξεχωριστή διαδικασία καθαρισµού από το ξυλοκάρβουνο των βαρελιών, που διαρκούσε 10-12 μέρες επιπλέον, µε σκοπό να «εξευγενίσει» το ουίσκι.

5. Κατά τη διάρκεια του εµφυλίου πολέµου, φόρτωνε το καµουφλαρισµένο µε σανό ουίσκι σε µια άµαξα και μετέβαινε στην πόλη, ογδόντα χιλιόµετρα µακριά, για να το πουλήσει μυστικά, παρά την ρητή απαγόρευση του σερίφη, τα μεσάνυχτα.

6. Ο Ντάνιελ, που αναζητούσε µέρη µε απεριόριστη ποσότητα νερού µε ασβεστόλιθο. βρήκε στο κοίλωµα ενός σπηλαίου, στην είσοδο του οποίου σήμερα δεσπόζει ο ανδριάντας του (εκεί όπου 250.000 επισκέπτες συρρέουν κάθε χρόνο), τρεχούµενη πηγή όπου το νερό δεν είχε υπολείµµατα σιδήρου και µε θερµοκρασία 10 βαθμών Κελσίου ήταν ιδανικό για την παραγωγή µοναδικού ουίσκι.



7. Το 1866 η εταιρεία Jack Daniel Distillery ήταν η πρώτη καταγεγραµµένη οινοπνευµατοποιία στην Αµερική. Το 1890 ήταν ο µεγαλύτερος παραγωγός στο Τενεσί, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα η φήµη της εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα όταν κέρδισε έναν γευστικό διαγωνισµό.



8. Το ουίσκι εµφιαλωνόταν σε πήλινες στάµνες µε χαραγµένο το όνοµα του ιδρυτή, ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του 1870 καθιερώθηκαν τα γυάλινα µπουκάλια. Αν και τα πρώτα μπουκάλια ήταν σχετικά στρογγυλά, ο Ντάνιελ εισήγαγε το 1895 το τετράγωνο µπουκάλι, διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά του, µε ραβδωτό λαιµό.

9. Δημιούργησε 10μελή μπάντα, την «Jack Daniel’s Silver Cornet Band», η οποία έκανε παραστάσεις σε διάφορα μέρη της Αμερικής, διαδίδοντας το ουίσκι ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Ένα άλλο διαφημιστικό τρικ που χρησιμοποίησε ήταν να τυπώσει το όνομα της εταιρείας σε αερόστατα.



10. Το 1876 παρουσιάστηκετο Jack Daniel’s Old No. 7. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το επτά ήταν ο αγαπημένος αριθμός του Ντάνιελ, άλλοι ότι τα εμπορεύματά του μεταφέρονταν από το έβδομο βαγόνι του τρένου ή ότι ο ίδιος είχε επτά φιλενάδες. Όπως και να έχει, σήμερα το Jack Daniel’s είναι το 2ο πιο δημοφιλές ουίσκι στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών με πωλήσεις που φθάνουν ετησίως τις 890.000 φιάλες.

11. Ο Ντάνιελ παρέµεινε εργένης, μολονότι γνώρισε αρκετές όµορφες κοπέλες, ορισµένες αρκετά µικρές για να είναι κόρες του. Όταν ζήτησε το χέρι μίας απ’ τις αγαπημένες του, ο πατέρας της θέλησε να μάθει την ηλικία του. Αυτός αρνήθηκε και ο πατέρας της τον έδιωξε, λέγοντάς του ότι όποιος άντρας αποκρύπτει την ηλικία του, μάλλον είναι υπερβολικά μεγάλος για την κόρη του.

12. Μία μέρα, συγχυσµένος επειδή ξέχασε το συνδυασμό για να ανοίξει το χρηµατοκιβώτιο στο γραφείο του (το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα), το κλώτσησε με όλη του τη δύναμη. Έσπασε το δάχτυλο, το οποίο μολύνθηκε, με αποτέλεσμα να προκληθεί σηψαιμία και να ακρωτηριαστεί το πόδι του. Πέθανε πέντε χρόνια αργότερα, το 1911, στα 61 ή 65 του χρόνια. Λέγεται ότι αν είχε βουτήξει το πόδι στο ίδιο του το ουίσκι, δεν θα είχε μολυνθεί…

13. Την ίδια χρονιά παρασκευάστηκε και το άλλο διάσημο προϊόν, το Black Label, το οποίο εικάζεται ότι έφερε μαύρη ετικέτα ως φόρο τιμής στον ιδρυτή. Αρκετές δεκαετίες αργότερα, ο Φρανκ Σινάτρα ετάφη μαζί με ένα μπουκάλι από το «νέκταρ των θεών», όπως αποκαλούσε το Jack Daniel’s…









180 ψήφους και νέα μέτρα ή πάμε άμεσα σε εκλογές





Μετά τα ναυάγιο στο Eurogroup της Πέμπτης, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εμπλέξει την Αντιπολίτευση στην ψήφιση νέου πακέτου μέτρων, μήπως μπορέσει να επιβιώσει και να συνεχίσει το καταστρεπτικό της έργο, σε διαφορετική περίπτωση είναι ανοικτό και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που είναι και το πιθανότερο σενάριο.

To ΔΝΤ είναι ανένδοτο και ζητά προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων άνω των 4,5 δισ. ευρώ για το 2019 με στόχο να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Στα μέτρα φωτιά που συνιστούν νέο μνημόνιο είναι η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, η περικοπή των κύριων συντάξεων με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ψαλίδι μισθών στο Δημόσιο και αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 15%.

Κάτω από αυτή την πίεση οι εκλογές είναι μονόδρομος αφού το 180 δεν πιάνεται με τίποτα στην βουλή.


Η απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα! Τι ζητά το Ταμείο από Αθήνα και Ευρωπαίους



Την εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποκαλύπτει η “Καθημερινή της Κυριακής”. Η έκθεση αξιολογεί το δεύτερο πρόγραμμα στην Ελλάδα, ενώ συγχρόνως περιγράφει τους όρους με τους οποίους το Ταμείο θα μπορούσε να πάρει μέρος στο πρόγραμμα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

Η ατζέντα που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και την ελληνική πλευρά θα αναφέρει ότι:

1. Οι δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βιωσιμότητά του, χρειάζεται να μπουν από την αρχή του προγράμματος και πρέπει να βασίζονται σε έναν ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμο στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

2. Για την οικονομική ανάκαμψη προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς η καθυστέρηση της αντιμετώπισης των “κόκκινων δανείων”, της δημιουργίας του θεσμικού πλαισίου για τις πτωχεύσεις και τον ορισμό των διοικήσεων των τραπεζών έχει επίπτωση στην ανάκαμψη.

3. Όταν η πολιτική βάση για τις μεταρρυθμίσεις είναι εύθραυστη και δεν υπάρχει ισχυρή κυριότητα του προγράμματος, οι προσδοκίες αλλά και η σχεδίαση του προγράμματος πρέπει να είναι πιο συντηρητικές από την αρχή. Το προσωπικό του ΔΝΤ πρέπει να αντιτάσσεται από τους Ευρωπαίους εταίρους για πιο θετικές προβλέψεις.

4. Για να προχωρήσει η ελληνική οικονομία χρειάζεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ισχυρή εφαρμογή της φορολογικής βάσης, ισχυρή εφαρμογή της φορολογικής συμμόρφωσης και ανάπτυξη στοχευμένων δικτύων κοινωνικής ασφάλειας. Αυτά είναι τα σημεία που θα κάνουν τις μεταρρυθμίσεις “να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και να είναι περισσότερο κοινωνικά δίκαιες”.

5. Η Ελλάδα πρέπει να επανεκκινήσει τις στάσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών, στα εργασιακά, και στα κλειστά επαγγέλματα ώστε να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. “Κλειδί είναι η διασφάλιση ισχυρής ιδιοκτησίας του προγράμματος”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

6. Βάρος πρέπει να δοθεί στην κοινωνική δικαιοσύνη του προγράμματος. Η έκθεση υποστηρίζει πως το πρόγραμμα δεν ήταν κοινωνικά δίκαιο, παρά τις προσπάθειες του προσωπικού να το κάνει, εγείροντας ανησυχίες για την πολιτική βιωσιμότητα των μέτρων που πάρθηκαν.

7. Θα ήταν σωστό να υπήρχε συγκεκριμένη διαδικασία συνεργασίας του Ταμείου με νομισματικές ενώσεις (όπως το ευρώ) όταν χρειάζεται πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτό είναι ένα σημείο που έχει επισημανθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις του ΔΝΤ, και τονίζεται η ανάγκη να υπάρχει μια εκ των προτέρων συμφωνία για ανταλλαγή πληροφοριών, για τις τεχνικές αναλύσεις (πολλές φορές οι θεσμοί καταλήγουν με διαφορετικά αποτελέσματα), σχεδιασμό και επικοινωνία του προγράμματος, μεταξύ άλλων. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι από τους τρεις θεσμούς (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) θεωρούν ότι “υπάρχει χώρος βελτίωσης της συνεργασίας τους”.

Η έκθεση κυρίως επικεντρώνεται στην αξιολόγηση του δεύτερο προγράμματος, ασκώντας βασικά κριτική κυρίως στην ελληνική πλευρά και κάνοντας πολύ μικρή αυτοκριτική για τα λάθη του ίδιου του Ταμείου. Συγχρόνως εξηγεί πως ενώ συντελέστηκε πρόοδος ως προς την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος από την περίοδο 2012-2014, τελικά το πρόγραμμα “ναυάγησε” εξαιτίας των “αρνητικών πολιτικών εξελίξεων” στη χώρα, τα “οργανωμένα συμφέροντα” και την “εύθραυστη κυριότητα” του προγράμματος, που είχαν οι ελληνικές κυβερνήσεις εκείνο το διάστημα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ως προς τα λάθη του προγράμματος “σημαντική δημοσιονομική και εξωτερική προσαρμογή επιτελέστηκε, κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έγιναν (μερικές στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στα τραπεζικά) και βασικά αφού η Ελλάδα παρέμεινε στο ευρώ περιορίστηκαν οι συστημικοί κίνδυνοι”, όπως αναφέρει η έκθεση.

Όμως παρά την αρχική υποστήριξη του προγράμματος από τα μεγαλύτερα κόμματα στη χώρα, η πολιτική αστάθεια υπονόμευσε το πρόγραμμα και το “έθεσε εκτός τροχιάς αντανακλώντας την εύθραυστη κυριότητα και την ισχυρή αντίσταση από τα “οργανωμένα συμφέροντα”. Στα μέσα του 2014 υπήρχαν σημάδια ανάκαμψης και η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να επιστρέψει στις αγορές. Όμως, όπως λέει η έκθεση, η πιο βαθιά από ότι αναμενόταν ύφεση και η κατά 30% μείωση των εισοδημάτων “έκαναν την άνοδο της λαϊκής δυσαρέσκειας ασταμάτητη”. Συγχρόνως, αναφέρει ότι το πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2014 ήταν πλέον “εκτός τροχιάς”. Το καλοκαίρι του 2015, αναφέρει η έκθεση, η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που προσωρινά δεν ανταποκρίθηκε στις οικονομικές υποχρεώσεις προς το Ταμείο, η μεγαλύτερη στην ιστορία του.

Παρά το PSI και το OSI (η συμμετοχή των ιδιωτών στο “κούρεμα του χρέους”), το χρέος χαρακτηρίστηκε μη βιώσιμο το 2015 όταν πλέον το πρόγραμμα ήταν απολύτως εκτός τροχιάς.

Η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, και η βιωσιμότητα του χρέους δεν έχει επανέλθει. Για να το πετύχει η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει τις μη ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι εταίροι να της προσφέρουν περισσότερη ελάφρυνση του χρέους.

Οποιοδήποτε πρόγραμμα, όσο καλά σχεδιασμένο και να ήταν, δεν θα πετύχαινε κάτω από αυτές τις “δύσκολες καταστάσεις”. Το πρόγραμμα θα είχε μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας αν ήταν λιγότερο φιλόδοξο, με λιγότερα θετικές προβλέψεις για την οικονομία, απαιτώντας περισσότερη χρηματοδότηση και μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.

Οι προβλέψεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έπρεπε να ήταν πιο συντηρητικές, έτσι ώστε να έχει μειωθεί η ανάγκη για ανακεφαλαιοποιήσεις. Συγχρόνως, τα μέτρα για τα “κόκκινα δάνεια” άργησαν να εφαρμοστούν. Όσον αφορά τις διοικήσεις των τραπεζών, η έκθεση αναφέρει ότι παρότι τηρήθηκαν τα κριτήρια για τον διορισμό τους, “στενοί δεσμοί μεταξύ υψηλά ιστάμενων στις τράπεζες, τα πολιτικά κόμματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις δεν κόπηκαν για πολιτικούς λόγους”, πιθανώς επηρεάζοντας αρνητικά τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να αντλήσουν ρευστότητα αυξάνοντας τα προβλήματα της ποιότητας του ενεργητικού τους.

Η έκθεση τέλος, είναι πολύ κριτική όσον αφορά τους στόχους που είχαν τεθεί στην Ελλάδα για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως από ένα δείγμα 55 χωρών τα τελευταία 200 χρόνια, υπάρχουν μόνο 15 παραδείγματα που είχαν ύφεση πάνω από πέντε χρόνια και καμία από αυτές τις χώρες δεν διατήρησε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ κατόπιν. “Είναι αμφίβολο κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να κάνει ιστορικό ρεκόρ καταφέρνοντας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% -4,5% του ΑΕΠ”, αναφέρει η έκθεση.




Πηγές: Καθημερινή της Κυριακής, newsit.gr


Αθήνα και Θεσσαλονίκη υποφέρουν από την εγκληματικότητα των αντιεξουσιαστών




Το Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο αντί να λειτουργούν με μοναδικό σκοπό την εκπαίδευση έχουν γίνει φωλιά κακοποιών και αντιεξουσιαστών.

Όπως διαβάζουμε στο thestival.gr επεισοδιακή ήταν η νύχτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ένταση επικράτησε τα ξημερώματα όταν κουκουλοφόροι βγήκαν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και προς το Ιβανόφειο.

Συγκεκριμένα στις 3:30 ομάδα ατόμων που φορούσε κουκούλες βγήκε από τον χώρο του πανεπιστημίου και κινήθηκε προς την οδό Αγίου Δημητρίου. Κάποιοι από τους κουκολοφόρους πέταξαν βόμβες μολότοφ σε κεραία κινητής τηλεφωνίας η οποία βρίσκεται στο Ιβανόφειο κλειστό γήπεδο. 

Λίγο αργότερα οι κουκουλοφόροι κινήθηκαν προς την οδό Εγνατία και πέταξαν βόμβες μολότοφ προς την πύλη εμπορευμάτων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.



Αυτοκίνητο εμβολίζει λεωφορείο (VIDEO)


Η εσωτερική κάμερα του λεωφορείου δείχνει την σφοδρή σύγκρουση με τους επιβάτες να  εκτοξεύονται από τις θέσεις τους!

Το τροχαίο συνέβη στην Νέα Υόρκη και κανείς από τους επιβάτες δεν τραυματίστηκε σοβαρά. 

Ο οδηγός του οχήματος ήταν, ένας 82χρονος άντρας που όπως δήλωσε στην αστυνομία έχασε τον έλεγχο.








Αυξήθηκαν τα πλαστά 20ευρα και 50ευρα




Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περίπου 353.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ, δηλαδή σημειώθηκε ελαφρά αύξηση συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2016 και μείωση κατά 20,7% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ μικρός σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία (πάνω από 19 δισεκατομμύρια κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016).

Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο, θα πρέπει να το συγκρίνετε απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο. Εφόσον οι υποψίες σας αποδειχθούν βάσιμες, θα πρέπει να ειδοποιήσετε την αστυνομία ή – σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο – την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα ή την τράπεζά σας. Το Ευρωσύστημα στηρίζει τις διωκτικές αρχές στον αγώνα τους κατά της παραχάραξης και της κιβδηλείας του νομίσματος.

Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ αυξήθηκε και το αντίστοιχο ποσοστό των 50 ευρώ μειώθηκε. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στο 80,3% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

Η πλειονότητα (93,6%) των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ. Περίπου 5,4% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 1% εντοπίστηκε σε άλλα μέρη του κόσμου.


Βουλιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ! Πρώτη η Νέα Δημοκρατία με διαφορά 14,1%




Παγιώνεται η υψηλή διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα - Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ - Ανεβαίνει και ελπίζει το Ποτάμι - Η επιστροφή του Γιώργου βοήθησε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Αγκαλιά με την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς παγιώνεται το σκηνικό της επικράτησής της με double score έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την οργή της κοινωνίας. Οι πολίτες σε συντριπτικό ποσοστό θεωρούν ότι η διετής διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβλαψε τη χώρα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» η εταιρεία MARC, η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης προηγούνται σε όλους τους δείκτες και εφόσον στηθούν οι κάλπες με αυτές τις συνθήκες, όπως φαίνεται να προεξοφλείται, θα κατακτήσουν αυτοδύναμη πλειοψηφία με 159 έδρες στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση.


Η αξιωματική αντιπολίτευση διευρύνει έτι περαιτέρω την απόσταση που εδώ και καιρό τη χωρίζει από το κυβερνών κόμμα και με το 27,8% που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου έχει πλέον υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ, που με το ισχνό 13,7%, στο οποίο ανέρχεται πλέον η απήχησή του υπολείπεται κατά 13,5 μονάδες. 



Το υψηλό αυτό «γαλάζιο» προβάδισμα, ωστόσο, μπορεί να φτάσει έως τις 20 μονάδες, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Marc, οι οποίοι με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων, που φτάνουν στο 17%, οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η δύναμη της Ν.Δ. θα κινηθεί σε επίπεδα πέριξ του 38,3% (με ανώτερο το 41,3% και κατώτερο το 35,3%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει κοντά στο 18,9% (μεταξύ του 21,3% και του 16,5%). 



Περισσότερα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί


Το καθεστώς Τραμπ σε εφαρμογή: Απαγορεύουν την επιβίβαση πολιτών σε αεροπλάνα



Η EgyptAir δεν επέτρεψε την επιβίβαση πέντε πολιτών από το Ιράκ και ενός από την Υεμένη σε πτήση της με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Άμεσες οι αντιδράσεις. Κατατέθηκαν οι πρώτες μηνύσεις από αμερικανικές οργανώσεις κατά του Τραμπ.

Απαγορεύτηκε σήμερα η επιβίβαση πέντε επιβατών από το Ιράκ και ενός από την Υεμένη σε πτήση της EgyptAir που αναχωρούσε από το Κάιρο με προορισμό τη Νέα Υόρκη, έπειτα από την απαγόρευση που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην είσοδο πολιτών επτά χωρών όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, σύμφωνα με πηγές στο αεροδρόμιο του Καΐρου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι αρχές σταμάτησαν τους επιβάτες, που είχαν φθάσει τράνζιτ στο αεροδρόμιο του Καΐρου, και τους ανακατεύθυναν σε πτήσεις με προορισμό τις χώρες καταγωγής τους παρότι κατείχαν άδειες εισόδου που ήταν σε ισχύ, ανέφεραν οι πηγές.

Απελάσεις πολιτών

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στον αέρα με προορισμός τις ΗΠΑ, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η "εκτελεστική διαταγή" Τραμπ, συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο παρά το γεγονός πως δικηγορικοί κύκλοι στη χώρα αμφισβήτησαν ευθέως τη νομιμότητα της πράξης.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος ο αριθμός των προσφύγων που συνελήφθησαν σε όλη την επικράτεια της Αμερικής. Μια σειρά από οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου και δικηγορικούς συλλόγους έχουν ήδη προβάλει τις έντονες αντιρρήσεις τους για τις πρακτικές που μεταχειρίζεται η διοίκηση Τραμπ.

Σύμφωνα με δικηγόρο, που εκπροσωπεί Ιρακινό πολίτη, ο οποίος δουλεύει για λογαριασμό των ΗΠΑ στη Βαγδάτη τα τελευταία 10 χρόνια, ο πελάτης του, Χαμίντ Καλίντ Νταρφουίς, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Kennedy της Νέας Υόρκης, ενώ επέστρεφε προκειμένου να συναντήσει τη γυναίκα του που δουλεύει ως εργολάβος και τον ανήλιο γιο του. Όταν μάλιστα ζήτησαν από τις αρχές κάποιον υπεύθυνο, προκειμένου να ξεδιαλύνουν την κατάσταση, τότε ο επικεφαλής τους απάντησε: "Καλέστε τον κ. Τραμπ". Ωστόσο, και χωρίς να δοθούν εξηγήσεις λίγη ώρα αργότερα, απελευθερώθηκε και έγινε δεκτός στο αμερικανικό έδαφος.

Οι πρώτες μηνύσεις

Αμερικανικές οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και η ισχυρή ACLU, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ.

Η προσφυγή κατά του Τραμπ και του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ κατατέθηκε σήμερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης από την Ενωση Ατομικών Ελευθεριών και άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των μεταναστών, που απαιτούν την απελευθέρωση δύο ιρακινών πολιτών που συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο JF Kennedy της Νέας Υόρκης με βάση το διάταγμα Τραμπ που μόλις είχε τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με τη μήνυση, οι δύο Ιρακινοί είναι κάτοχοι βίζας που τους επιτρέπει τη νόμιμη είσοδο στις ΗΠΑ, από τη στιγμή που η βίζα από μόνη της επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχός της δεν συνιστά κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ένας από τους δύο είχε εργασθεί για αμερικανικές εταιρείες και για το αμερικανικό προξενείο στο Ερμπίλ ως διερμηνέας.

Ο άλλος επρόκειτο να συναντηθεί με τις σύζυγο και τα παιδιά του που είχαν φθάσει νομίμως στις Ηνωμένες Πολιτείες με το καθεστώς του πρόσφυγα, αφού η οικογένεια «είχε συνδεθεί με τον αμερικανικό στρατό» στο Ιράκ.

Οι οργανώσεις ζητούν την απελευθέρωσή τους και την άσκηση του δικαιώματός τους να καταθέσουν αίτηση ασύλου στις ΗΠΑ για να αποφύγουν την επιστροφή τους στο Ιράκ, όπου υπάρχουν φόβοι για την ασφάλειά τους.

Συνολικότερα, οι οργανώσεις ζητούν η μήνυση αυτή να θεωρηθεί πράξη που καλύπτει κάθε άτομο που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση και μπορεί να κρατηθεί σε αμερικανικό αεροδρόμιο.

Στα όρια της νομιμότητας

Ειδικοί στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και το σύνταγμα της Αμερικής αναφέρουν πως αν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ διαθέτει ευρείες αρμοδιότητες, που σημαίνει πως δύναται να επηρεάσει ποικιλοτρόπως την μεταναστευτική πολιτική της Αμερική, η οδηγία του σαφέστατα προσκρούει σε νόμο που εγκρίθηκε το 1965, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. "Κανένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να τύχει θετικής ή αρνητικής διάκρισης ή προτεραιότητας στην έκδοση βίζας με την ιδιότητα του πρόσφυγα, βασισμένης στη φυλή, το φύλο, την εθνικότητα, τον τόπο γεννήσεως ή την περιοχή κατοικίας" σημειώνει το συγκεκριμένο άρθρο, καθιστώντας προφανή την αντίθεση της απόφασης που απαγορεύει την μετακίνηση πολιτών από συγκεκριμένες χώρες και συγκεκριμένων θρησκευτικών πεποιθήσεων.


Λευτέρης Σαββίδης
Πηγή : news247.gr