Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Αθλιότητα του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου για το κόψιμο του λουκέτου στην ΑΣΟΕΕ: “και καλά έκαναν”



Νέα αθλιότητα στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει το πόσο επικίνδυνος για την Ελλάδα είναι ο παρακμιακός ΣΥΡΙΖΑ με τα παρακμιακά ανεύθυνα στελέχη του.

Η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως αντιπαρατέθηκε με τον ακροαριστερό Νίκυ Φίλη στην Βουλή, ο οποίος χθες ήταν παρών στα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, τον οποίο έκραξαν οι φοιτητές και αυτός συνεχίζει να το παίζει επαναστάτης χωρίς να έχει αντιληφθεί τι έγινε εχθές. 

Κάποια στιγμή πετάχτηκε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου, απαντώντας στη μομφή της κας Κεραμέως πως κάποιοι έκοψαν με αλυσοπρίονο τα δεσμά στην κεντρική είσοδο του πανεπιστημίου, και φώναξε, “και καλά έκαναν” για να δείξει με τι ανευθυνότητα σκέφτονται και πόσο επικίνδυνα είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.




Απειλούν οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ : Ξεκινάμε διακοπές ρεύματος σε όλη την Ελλάδα



«Από την Κυριακή το βράδυ ξεκινάμε απεργιακές κινητοποιήσεις με διακοπές ρεύματος σε όλη την Ελλάδα τα νησιά την Κρήτη αλλά και τη Ρόδο», υποστήριξε ο πρόεδρος εργαζομένων του ομίλου της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Ελλάδα 94,3 και τον Βαγγέλη Γιακουμή ο Κώστας Μανιάτης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας διαλύει ΔΕΗ και ο υπουργός με το νομοσχέδιο αυτό λειτουργεί ως εκπρόσωπος ιδιωτικών συμφερόντων.

Παράλληλα τόνισε πως όταν υπάρχει απεργιακή κινητοποίηση σίγουρα θα έχουμε διακοπές ρεύματος αλλά θα προειδοποιούμε τις ώρες και που θα κατεβαίνει ο διακόπτης ανέφερε ο κ.Μανιάτης.

Η ΓΕΝΟΠ μόλις έγιναν γνωστές οι αλλαγές που έρχονται στη ΔΕΗ, όπως η κατάργηση της μονιμότητας ανακοίνωσε πως προσανατολίζεται σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ως αντίδραση. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο και επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο φέρνει δραστικές αλλαγές στη λειτουργία της ΔΕΗ και ουσιαστικά ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις».



Πηγή : iefimerida.gr



Ο Τσίπρας που έφτιαξε νόμο για να ευνοήσει το οικονομικό έγκλημα κάνει επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό




Η υποκρισία σε όλος της το μεγαλείο από τον αρχιερέα της ακροαριστερής διαπλοκής Αλέξη Τσίπρα

Επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς», κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία ενώ εν γένει εντείνετε την πολιτική της επίδειξης πυγμής και της ρητορικής περί «νόμου και τάξης», ειδικά σε ό,τι αφορά τα «εγκλήματα του λευκού κολάρου», που τελούνται από δράστες που προέρχονται και δραστηριοποιούνται στους ανώτερους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, με εκμετάλλευση της θέσης τους μέσα στα συστήματα εξουσίας, έχετε επιλέξει να ακολουθήσετε τις πλέον επιεικείς απόψεις. Ευνοείτε έτσι όσους δεν δίστασαν στα χρόνια πριν ή κατά τη διάρκεια της κρίσης να μετέρχονται απατηλά μέσα και ιδιαίτερα τεχνάσματα και να καταχρώνται τις θέσεις εμπιστοσύνης που κατείχαν, προτάσσοντας τα ιδιοτελή τους συμφέροντα και αξιοποιώντας την προνομιακή πληροφόρηση και τις ευκαιρίες που έδινε η συμμετοχή τους σε ένα σύστημα διαπλοκής και θεσμικής και πολιτικής προστασίας τέτοιων δραστηριοτήτων, όπως ενδεικτικά έγινε με την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Τα προηγούμενα χρόνια έγινε κοινός τόπος ότι αυτές οι αντικοινωνικές πρακτικές συνέβαλαν, επίσης, καθοριστικά στο να εισέλθει η χώρα στη δημοσιονομική περιδίνηση, ιδίως μέσω της επίδρασης που είχαν στον τρόπο χορήγησης των δανείων από τις τράπεζες («θαλασσοδάνεια»), αλλά και λόγω της εμπλοκής σε τέτοιες πράξεις επιφανών εκπροσώπων του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Έχει λοιπόν καταστεί αυτονόητη η θέση ότι για την αντιμετώπισή τους απαιτείται η ρητή αποσαφήνιση στο άρθρο 86 του Συντάγματος αυτού που ήδη υποστηρίζεται ερμηνευτικά, δηλαδή ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ασκεί την ποινική δίωξη για τα εγκλήματα που τελούνται απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων, όπως η δωροδοκία. Είναι επίσης αυτονόητο ότι πρέπει στις τράπεζες που συνιστούν μεγάλους επιχειρηματικούς φορείς με κομβικό ρόλο στην οικονομία να διατηρηθεί η αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για τις πιο σοβαρές εγκληματικές πράξεις που τελούνται από στελέχη τους, όπως η κακουργηματική απιστία και, τέλος, ότι η δέσμευση («πάγωμα») αρχικά και η δήμευση εν συνεχεία των προσόδων που αποφέρει το έγκλημα στον δράστη πρέπει να αξιοποιούνται ως εργαλείο «έξυπνης» αντεγκληματικής πολιτικής, που συμβάλλει στην απαίτηση «να επιστρέψουν πίσω τα κλεμμένα».

Παρόλα αυτά, αναλάβατε πρωτοβουλίες με τις οποίες υπάρχει κίνδυνος να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη ότι διατηρούνται προνομιακές συνταγματικές ρυθμίσεις για το πολιτικό προσωπικό που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφή πράξεων, ενώ προβλέπετε σε ΣχΝ του Υπουργείου Δικαιοσύνης την κατ’ έγκληση δίωξη της κακουργηματικής απιστίας των τραπεζικών στελεχών καθώς και ανώτατο χρονικό όριο στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων προερχόμενων από το έγκλημα που διατάσσει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, παραβλέποντας τη συνθετότητα των υποθέσεων διαφθοράς και τις ελλείψεις υποδομών και στελέχωσης της Αρχής και, πάντως, χωρίς πρόβλεψη μεταβατικού διαστήματος για τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

1. Αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο απαξίωσης του πολιτικού συστήματος στην περίπτωση που η μη συμπερίληψη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 Συντ. ευνοούσε εσφαλμένες ερμηνευτικές εκδοχές που θα οδηγούσαν σε παραγραφή πράξεων διαφθοράς που τυχόν έχουν τελεστεί από υπουργούς, όπως στην «υπόθεση Νοβάρτις»;

2. Για ποιο λόγο αφαιρείτε από τους εισαγγελικούς λειτουργούς την αρμοδιότητα αυτεπάγγελτης δίωξης ακόμα και σε περιπτώσεις βάσιμης καταγγελίας κακουργηματικής απιστίας τραπεζικών στελεχών, τη στιγμή που δεν τεκμηριώνεται με κανένα τρόπο ότι υφίσταται δυσχέρεια στις αναδιαρθρώσεις «κόκκινων δανείων» οφειλόμενη στο ισχύον -ιδίως μετά και το ν. 4472/2017- νομοθετικό πλαίσιο και όχι στην έλλειψη βούλησης εκ μέρους των τραπεζών;

3. Τι ωθεί την κυβέρνηση να θέσει ενιαίο χρονικό όριο στη διάρκεια της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο υποθέσεων που αφορούν «ξέπλυμα χρήματος», ανεξάρτητα από τις ανάγκες που γεννώνται σε κάθε υπόθεση και χωρίς να προβλέπεται μεταβατική περίοδος εφαρμογής, ώστε η αλλαγή να μην αιφνιδιάσει την Αρχή;

4. Βάσει όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, και λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας στις 15.10.2019, στην οποία γίνεται λόγος περί «ατιμωρησίας» και «κινδύνου διεθνούς έκθεσης της χώρας», που θα οδηγήσει πλήθος υποθέσεων στον «κάλαθο των αχρήστων», ποιες υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη αφορούν οι παραπάνω ρυθμίσεις; Περιλαμβάνονται τα δάνεια που χορηγήθηκαν στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και σε γνωστά ΜΜΕ;

5. Ιδίως, αφαιρώντας από τη Δικαιοσύνη το δικαίωμα της αυτεπάγγελτης δίωξης στελεχών σε τραπεζικά ιδρύματα τα οποία έχουν επανειλημμένως ανακεφαλαιοποιηθεί από τον ελληνικό λαό, ποιος θα αναλάβει τη ζημία που τυχόν θα προκληθεί στα περιουσιακά στοιχεία τους από θεσμικά ανέλεγκτες ενέργειες στελεχών τους;

Ο ερωτών

Αλέξιος Τσίπρας

Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης»


Ο Φίλης ο έμπειρος ρωτούσε βουλευτή της Ν.Δ. εάν ξέρει τι είναι γιάφκα! Ο Φίλης πάντως δεν ξέρει



Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής ανέφερε χωρίς να αναφέρει το κράξιμο που έφαγε : «Έρχομαι από την ΑΣΟΕΕ όπου πήγαμε με τις κυρίες Τζούφη και Φωτίου όταν πληροφορηθήκαμε την επέμβαση των ΜΑΤ. Είχαμε εικόνες αστυνομικής βίας, εικόνες ντροπής που δείχνουν ότι έχει γίνει η επιλογή της έντασης με αφορμή τα ζητήματα του πανεπιστημιακού ασύλου. Είναι αψυχολόγητη η απόφαση της Συγκλήτου. Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά».

Ο ίδιος υποστήριξε πως «το Άσυλο δεν προφυλάσσεται με δακρυγόνα και ΜΑΤ. Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης που επιλέγει να δημιουργήσει ένταση και μια κατάσταση που δεν ξέρουμε που θα καταλήξει λίγες ημέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Είμαστε βαθιά ανήσυχοι. Βλέπουμε ότι τα 4 χρόνια δημοκρατικού κλίματος στην εκπαίδευση έφτασαν στο τέλους τους. Θα μας βρείτε απέναντι σε αυτό τον αυταρχισμό».

Στις δηλώσεις Φιλη αντέδρασε ο κ Γιωργος Στυλιος (ΝΔ):

Γ. Στύλιος: Έχει βρεθεί γιάφκα στην ΑΣΟΕΕ και η ελληνική αστυνομία ενεργεί κατά νόμο.
Ν. Φίλης: Τι σημαίνει γιάφκα στα ελληνικά;
Γ. Στυλιος: Στο τέλος όλα θα βρεθούν και θα τα ξεκαθαρίσουμε
Ν. Φιλης: Πότε; Όταν πέσει ξύλο; Έδώ έχουμε παράνομη δράση, παραβιάζεται το άσυλο, θέλετε ένταση πριν το Πολυτεχνείο.

Εάν ήξερε πραγματικά όμως ο Νίκος Φίλης τι είναι γιάφκα στα ελληνικά δεν θα προσπαθούσε να καλύψει τους συντρόφους τρομοκράτες, κακοποιούς αντιεξουσιαστές με αποτέλεσμα να ξεφτιλιστεί :  γιάφκα θηλυκό

χώρος στον οποίο συγκεντρώνονται, καταστρώνουν σχέδια και συχνά αποθηκεύουν τον εξοπλισμό τους τα μέλη παράνομης οργάνωσης



Νέα ξεφτίλα Ραγκούση με προκλητική δήλωση για την ΑΣΟΕΕ! Κάποιος να τον μαζέψει!



Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος πρώην κηπουρός του ΠΑΣΟΚ και νυν σκυλί που γαβγίζει ανεύθυνα του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί με δηλώσεις που άλλος θα έκανε γιατί θα ντρεπόταν.

Ο επικίνδυνος και ανεύθυνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης, κατηγόρησε την Αστυνομία για ασύμμετρη και αδικαιολόγητη στάση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με αφορμή την παρέμβασή της προκειμένου να εμποδίσει φοιτητές και μέλη της αρκοαριστερής Ενωτικής Πρωτοβουλίας να εισέλθουν εντός των κτηρίων του κλειστού ιδρύματος.

Ο πρώην κηπουρός του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση επιδιώκει κλίμα έντασης και αν τελικά είναι ο Μητσοτάκης που «επιδιώκει έναν νέο Γρηγορόπουλο» πολώνοντας το κλίμα εν γνώση του περισσότερο αγνοώντας την ανευθυνότητα της δήλωσης του που δίνει θάρρος στους συντρόφους αντιεξουσιαστές.

«Σήμερα υπήρξε μία ασύμμετρη και παντελώς αδικαιολόγητη επίθεση αστυνομικών δυνάμεων εναντίον φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ που μας υποχρεώνει να διατυπώσουμε δημοσίως το ερώτημα. Μήπως τελικά είναι ο κ. Μητσοτάκης αυτός που επιδιώκει ένα νέο Γρηγορόπουλο;», δήλωσε ο Ραγκούσης, μιλώντας στη Βουλή ξεφτιλίζοντας ακόμα τον εαυτό του.




Αυξήσεις έως 122 ευρώ το μήνα για 1,5 εκατ. παλαιούς συνταξιούχους


Αυξήσεις συντάξεων ως και 122 ευρώ το μήνα για 1,5 εκατ. παλαιούς συνταξιούχους φέρνουν τα αναδρομικά ενός 10μήνου αν επιστραφούν σε 60 δόσεις. Από εκεί και πέρα, όσοι κερδίσουν περισσότερους μήνες επιστροφών (41 αντί 10 μήνες) με δικαστικές αποφάσεις, τότε θα έχουν λαμβάνειν ως και 470 ευρώ το μήνα αν αποφασιστεί ότι σε αυτούς οι επιστροφές θα είναι σε 60 δόσεις.

Για περίπου 500.000 παλαιούς συνταξιούχους όμως έρχονται και διπλές αυξήσεις καθώς, εκτός από αναδρομικά, θα έχουν κέρδος και από τον επανυπολογισμό της κύριας σύνταξής τους με τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι αυξήσεις θα ισχύσουν από 4 Οκτωβρίου 2019, όποτε και αν ψηφιστεί ο νέος νόμος. Στο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουν τις καινούργιες διατάξεις, με ορίζοντα να ψηφιστούν το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.

Στις περιπτώσεις αυτές (επανυπολογσμός παλιών συντάξεων με νέα ποσοστά αναπλήρωσης και αύξηση σύνταξης) το όφελος στην τσέπη από το δίδυμο «αναδρομικών και αυξήσεων» μπορεί να φτάσει και στα 200 ευρώ, όπως φαίνεται στους πίνακες και τα παραδείγματα που παρουσιάζει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις».

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που παίρνει αναδρομικά ενός 10μήνου με δόσεις των 120 ευρώ το μήνα μπορεί να έχει και αύξηση σύνταξης από τον επανυπολογισμό με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης κατά 80 ή και 100 ευρώ. Η συνολική ωφέλεια στην τσέπη του από αναδρομικά και αυξήσεις με νέα ποσοστά θα είναι 200 με 220 ευρώ!

Τα ποσά για 10 μήνες και για 41 μήνες και οι δόσεις πληρωμής που έρχονται

Η επιστροφή αναδρομικών είναι βέβαιο ότι θα γίνει σε βάθος χρόνου με πολλές δόσεις. Στις επιστροφές 10μήνου, δηλαδή από Ιούλιο 2015 ως Απρίλιο 2016, ανήκουν περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι, με ή χωρίς αγωγές. Για αναδρομικά ως 41 μήνες, δηλαδή από Ιούλιο 2015 ως και Δεκέμβριο 2018, έχουν γίνει αγωγές από περίπου 170.000 συνταξιούχους.

Για παράδειγμα:

1. Συνταξιούχος Δημοσίου με κύρια σύνταξη 1.523 ευρώ και επικουρική 348 ευρώ, έχει αναδρομικά 10μήνου μαζί με την επιστροφή Δώρων 7.298 ευρώ. Με 60 δόσεις θα παίρνει 122 ευρώ κάθε μήνα. Αν κερδίσει αναδρομικά 41 μηνών με δικαστήριο το ποσό ανεβαίνει στα 28.393 ευρώ και με 60 δόσεις θα παίρνει 473 ευρώ το μήνα.

2. Συνταξιούχος ΙΚΑ με κύρια σύνταξη 1.304 ευρώ και επικουρική 190 ευρώ έχει αναδρομικά 10μήνου μαζί με τα Δώρα στα 4.310 ευρώ. Με επιστροφή σε 60 δόσεις θα παίρνει 72 ευρώ κάθε μήνα. Αν κερδίσει αναδρομικά 41 μηνών το ποσό ανεβαίνει στα 16.287 ευρώ και με 60 δόσεις θα παίρνει 271 ευρώ το μήνα.

3. Συνταξιούχος ΔΕΚΟ με κύρια σύνταξη 1.428 ευρώ και επικουρική 181 ευρώ έχει αναδρομικά 10μήνου 6.072 ευρώ και με επιστροφή σε 60 δόσεις θα παίρνει 101 ευρώ κάθε μήνα. Αν κερδίσει αναδρομικά 41 μηνών παίρνει 22.439 ευρώ και με 60 δόσεις θα έχει επιστροφή 374 ευρώ το μήνα.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Η… απόβαση των Κινέζων – Οι 16 μεγάλες συμφωνίες για τράπεζες, λιμάνια, ΔΕΗ, τουρισμό


Την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την τελετή έναρξης της διεθνούς έκθεσης Expo 2019 στη Σανγκάη, οι επίσημες εκδηλώσεις είχαν ολοκληρωθεί και τα επιχειρηματικά ραντεβού προκαλούσαν συνωστισμό στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των περιπτέρων της πραγματικά διεθνούς έκθεσης. Μιλιούνια κόσμου περπατούσαν στους διαδρόμους των κτιρίων της, συνολικής έκτασης 1,47 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.

Τα περισσότερα εμπορικά περίπτερα είχαν προσλάβει κινέζους υπαλλήλους για την προώθηση των προϊόντων τους και όλα ήταν μεταφρασμένα στα κινεζικά, σπανίως υπήρχαν ενδείξεις στα αγγλικά, ακόμα και για προϊόντα ή υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας από δυτικές εταιρείες. Ολη η έκθεση ήταν αποκλειστικά προσανατολισμένη στην τεράστια αγορά της Κίνας.

Στην έξοδο για το μετρό, μέσω του οποίου μετακινούνταν με εντυπωσιακή ταχύτητα ένας τεράστιος, ακόμα και για τα δεδομένα μιας δυτικής μεγαλούπολης, όγκος ανθρώπων, μας έπιασε κουβέντα ο Λι Γιονγκ, ένας κινέζος επιχειρηματίας ο οποίος ασχολείται με τον εξοπλισμό θεματικών πάρκων, αλλά παλαιότερα είχε εμπορικές συναλλαγές με Ελληνες και αναγνώρισε τη γλώσσα. «Πώς είναι τα πράγματα στην Ελλάδα; Βλέπω ότι η οικονομία σας ανακάμπτει» μας είπε. «Γιατί το λέτε αυτό;» τον ρωτήσαμε. «Η χώρα σας με ενδιαφέρει και την παρακολουθώ. Εχετε έναν καινούργιο Πρωθυπουργό με ένα, κατά τη γνώμη μου, σωστό και καθαρό μήνυμα για τους επενδυτές» απάντησε. Ο Λι Γιονγκ εξέφρασε τη δυσπιστία του αν οι έλληνες επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στον διεθνή ανταγωνισμό, όχι υποτιμητικά, αλλά μιλώντας με τον αέρα του εκπροσώπου μιας μεγάλης εμπορικής δύναμης για πιθανούς, μικρότερους συνεταίρους.

Στρατηγικός εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η κινεζική ηγεσία όμως δεν αντιμετώπισε την Ελλάδα σαν μια μικρή και σεβάσμια, λόγω του αρχαίου πολιτισμού της, χώρα, αλλά ως έναν στρατηγικό εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την Πέμπτη, η «China Daily», η μοναδική αγγλόφωνη εφημερίδα που διανέμεται σε όλη την Κίνα, με κυκλοφορία 900.000 φύλλων ημερησίως και στην κινεζική έκδοση 7 εκατομμυρίων φύλλων, είχε στην πρώτη σελίδα της μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδέχεται στο ελληνικό περίπτερο τον Σι Τζινπίνγκ.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε συνεντεύξεις στο επίσημο πρακτορείo της Κίνας Xinhua και στο εικοσιτετράωρο αγγλόφωνο ειδησεογραφικό κανάλι της κεντρικής τηλεόρασης της Κίνας CGTN και το μήνυμά του, που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, ήταν ένα: «Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου, δεν υπήρχε ποτέ καλύτερη στιγμή για να επενδύσετε στην Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε στη δημόσια πρόσκληση προς τους επενδυτές. Στις ιδιωτικές συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Ali Baba Ντάνιελ Γιογκ Ζαγκ, ο πρόεδρος της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC) Τσεν Σικίνγκ και ο πρόεδρος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ΖΤΕ Λι Τσισουέ, εγγυήθηκε τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας αλλά και τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας.

Ενθαρυντικά μηνύματα από τη Σανγκάη

Συγκεριμένα, διαβεβαίωσε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τους συνομιλητές του ότι δεν θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα πριν από το 2023, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος πολιτικών εμποδίων στην οικονομική ανάπτυξη. Τα μηνύματα που πήρε η ελληνική αποστολή από την κινεζική πλευρά ήταν ενθαρυντικά. Το γεγονός ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός ηγήθηκε ο ίδιος της επιχειρηματικής αποστολής στη Σανγκάη λειτούργησε ως πρόσθετη εγγύηση για την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της Κίνας. Επιπλέον, η εφετινή συμμετοχή της Ελλάδας στην Expo της Σανγκάης, χάρη στην προσπάθεια του Κώστα Φραγκογιάννη, υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, ήταν καλύτερα οργανωμένη, συμμετείχαν σημαντικοί επιχειρηματίες και όχι μόνο φορείς και επιμελητήρια και υπήρχαν προκαθορισμένες συναντήσεις με ενδιαφερόμενες κινεζικές επιχειρήσεις και τράπεζες, οι οποίες έδειξαν ενδιαφέρον να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και να συμμετάσχουν σε μεικτές επιχειρήσεις.

Η επίσκεψη Σι στην Αθήνα

Ολες αυτές οι επαφές και οι συναντήσεις προετοίμασαν το έδαφος για την επίσημη επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα από χθες Κυριακή μέχρι την Τρίτη (10-12 Νοεμβρίου), κατά την οποία αναμένεται να υπογραφούν 16 συμφωνίες, που μεταξύ άλλων θα δρομολογήσουν τον νέο κύκλο έργων αναβάθμισης στο λιμάνι του Πειραιά από την Cosco, θα ανοίξουν περισσότερο την κινεζική αγορά στα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα και θα επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον της Κίνας για τον κλάδο της ενέργειας, ενώ θα υπογραφούν Μνημόνια Συνεργασίας με τα αρμόδια υπουργεία. Κατ’ αρχάς, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης Χε Λιφένγκ θα συνυπογράψουν κατάλογο βασικών έργων στα οποία οι δύο χώρες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία, πράγμα που σημαίνει ότι κινεζικές κρατικές εταιρείες θα εξετάσουν τη συμμετοχή τους σε αυτά, είτε ως επενδυτές είτε με άλλη μορφή. Ο κ. Γεωργιάδης θα υπογράψει επίσης Μνημόνιο Κατανόησης με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας, Ζονγκ Σαν για την ενίσχυση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου στον τομέα των επενδύσεων. 

Τα μεγάλα deals μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

Στη λίστα των δεκαέξι προς υπογραφή συμφωνιών περιλαμβάνονται ακόμα Μνημόνιο Κατανόησης που διευκολύνει τις αεροπορικές συνδέσεις, διακρατική συνθήκη για την έκδοση εκζητούμενων προσώπων, Μνημόνιο Συνεργασίας στα ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα, Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στον αθλητισμό, ειδικά σε ό,τι αφορά άτομα με αναπηρία, και συμφωνίες σε θέματα μόρφωσης και εκπαίδευσης. Στις συμφωνίες θα αποτυπωθεί επίσης το ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας, περιλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών, η εξάπλωση των οποίων αποτελεί στρατηγικό στόχο για την ελληνική κυβέρνηση – στη Σανγκάη εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επισημοποιηθεί το ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό ηλεκτρικής διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη και θα επιβεβαιωθεί η συνεργασία για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής MINOS (50 MW), που με την αξιοποίηση προηγμένης κινεζικής τεχνολογίας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή αυτονομία του νησιού.

Θα υπογραφεί παράλληλα η ίδρυση, στην Αθήνα, υποκαταστήματος της Bank of China, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, και Γραφείου Αντιπροσωπείας της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου (ICBC), της πρώτης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο.

Και οι δύο τράπεζες έχουν ευρύ και παγκόσμιο δίκτυο πελατών από το οποίο μπορεί να επωφεληθεί και η χώρα μας, για παράδειγμα στη δημιουργία «έξυπνων» πόλεων και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, όπου εκκολάπτεται μια σημαντική επένδυση ευρωπαϊκής εμβέλειας. Την Παρασκευή κλείστηκαν εσπευσμένα δύο ραντεβού των επικεφαλής των δύο κινεζικών τραπεζών, το ένα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και το άλλο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, τα οποία αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Στο Πλαίσιο Συνεργασίας 2020-2022 περιλαμβάνονται ακόμα συμφωνίες συνεργασίας σε ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και της Εθνικής Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής της Κίνας, με στόχο και την ανάπτυξη πολιτιστικής και τεχνολογικής σύνδεσης των δύο χωρών.

Στον τομέα του αθλητισμού, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασίας των φορέων των ατόμων με αναπηρία των δύο χωρών, ο συντονισμός της συνεργασίας τους στο διεθνές πλαίσιο και η προώθηση πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών για την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης. Επιπλέον, θα υπογραφεί συμφωνία για ίδρυση του Κέντρου Κινεζικών Σπουδών μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη για τη διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας και την προώθηση του κινεζικού πολιτισμού και μια δεύτερη συμφωνία μεταξύ του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» της Κίνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της Ελλάδας για εγκαθίδρυση παραρτήματος του κινεζικού ινστιτούτου στη ελληνικό ίδρυμα.

Εξαγωγή κρόκου Κοζάνης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης και η πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα Τσανγκ Τσιγιουέ θα υπογράψουν δύο πρωτόκολλα που επιτρέπουν αφενός την εξαγωγή κρόκου Κοζάνης στην Κίνα (προϊόν ΠΟΠ) – την οποία η Αθήνα επιδίωκε για χρόνια – και αφετέρου την εξαγωγή ακτινιδίων από όλη την Ελλάδα, ενώ σήμερα επιτρέπεται μόνο από συγκεκριμένες περιοχές. Οι συμφωνίες για τα αγροδιατροφικά προϊόντα αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τη συμφωνίας ΕΕ – Κίνας για την εμπορική προστασία 100 γεωγραφικών ενδείξεων.

Η συμφωνία με την Cosco για τον Πειραιά

Στη Σανγκάη ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την έδρα της Cosco, και στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της εταιρείας Σι Λιρόνγκ επιβεβαιώθηκε ο κοινός στόχος να μετατραπεί ο Πειραιάς στο κορυφαίο λιμάνι της Ευρώπης. Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο πρόεδρος της Cosco, σε συνέχεια της έγκρισης του master plan της Cosco για νέο γύρο επενδύσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ, θα υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης στο οποίο θα δηλώνεται η βούληση των δύο πλευρών να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος. Επιπλέον, σε ένδειξη της στήριξης της ΕΕ για το εγχείρημα και για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των κατασκευαστικών έργων θα υπογραφεί δέσμη συμβάσεων από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Αντριου Μακ Ντάουελ και τον διευθυντή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Θανάση Λιάγκο με τον πρόεδρο της Εxport-Import Bank of China Σου Σιαολιάν.  

Στο επίκεντροη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας. Οι Κινέζοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη και θα υπογραφεί συμφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη και στον πρόεδρο της State Grid Corporation of China Κου Γουέι, η οποία στην ουσία θα προαναγγέλλει τη συμμετοχή της εταιρείας στον διαγωνισμό του συγκεκριμένου έργου που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Επίσης, θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας για το έργο MINOS 50 MW στην Κρήτη από (την ελληνική πλευρά) τον πρόεδρο της NUR Energie Κέβιν Σάρα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Prenecon-Green Energy Holdings Plc Δημήτριο Μπούρα και από (την κινεζική πλευρά) τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της Industrial and Commercial Bank of China Τσεν Σικίνγκ και τον πρόεδρο του China Energy Engineering Group Γουάνγκ Τζιανπίνγκ. Πρόκειται για την κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογία τηγμένου άλατος, έργο ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2020, θα ολοκληρωθεί ύστερα από περίπου δυόμισι χρόνια και θα καλύπτει το 10% των αναγκών της Κρήτης σε ηλεκτρική ενέργεια. Η συμφωνία θα διασφαλίσει τη μεταφορά και τη χρήση προηγμένης κινεζικής τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου στον Αθερινόλακκο Λασιθίου.

Τουρισμός: νέα δρομολόγια και πτήσεις τσάρτερ

Μνημόνιο Κατανόησης αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ των Αεροπορικών Αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το οποίο θα περιλαμβάνει πρόβλεψη πολλαπλού διορισμού αεροπορικών εταιρειών και νέο πίνακα διαδρομών, με όλα τα σημεία προορισμού στις δύο χώρες, τη δυνατότητα εκτέλεσης πτήσεων τσάρτερ, καθώς και μίσθωσης αεροσκαφών (leasing). Να σημειωθεί ότι την άνοιξη του 2020 θα εγκαινιαστεί και δεύτερη απευθείας πτήση Σανγκάη – Αθήνα, μετά την πτήση Πεκίνο – Αθήνα, από την εταιρεία Τζουνγιάο, ενώ προετοιμάζεται και τρίτη από την πόλη Τσεν Ντου, την πατρίδα των πάντα. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αυξηθούν οι κινέζοι τουρίστες από 200.000 σε 500.000 το 2021.


Κρουστάλλη Δήμητρα
ΤΟ ΒΗΜΑ



Επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping στις εγκαταστάσεις της Cosco



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και Peng Liyuan, επισκέφθηκαν το απόγευμα τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά.

Οι δύο ηγέτες έτυχαν θερμής υποδοχής στην είσοδο των γραφείων από εργαζόμενους της επιχείρησης που κρατούσαν σημαιάκια των δύο χωρών, καθώς και από τον Πρόεδρο της Cosco Xu Lirong.

Οι κ. Μητσοτάκης και Xi παρακολούθησαν τις ομιλίες που απηύθυναν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Προέδρος της Cosco Xu Lirong, στις οποίες τόνισαν την επιτυχημένη συνεργασία των δύο πλευρών και τον στόχο για την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά.

Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους βγήκαν στο μπαλκόνι των γραφείων με θέα στις εγκαταστάσεις και τα ελλιμενισμένα πλοία. Ο επικεφαλής της Cosco τους παρουσίασε μεταξύ άλλων τα δύο τρένα που βρίσκονταν πάνω στη σιδηροτροχιά με δεκάδες εμπορευματοκιβώτια, στο ξεκίνημα της ταχείας γραμμής που ενώνει τη θάλασσα με την ξηρά, την Κίνα με την Ευρώπη.

Παράλληλα, οι κ. Μητσοτάκης και Xi είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τέσσερις Έλληνες εργαζόμενους (του ΣΕΠ και του ΟΛΠ) για το αντικείμενο της δουλειάς τους.


Σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών για Novartis




Σε κίνηση μείζονος σπουδαιότητας προέβη για την υπόθεση της Novartis o Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, ζητώντας την σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών της Αθήνας, προκειμένου οι έρευνες για την υπόθεση που έχει προκαλέσει πολιτικές αντιπαραθέσεις να ανατεθούν σε εφέτη ανακριτή και να διερευνηθεί, λόγω μείζονος σπουδαιότητας σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο.

Η ενέργεια του Εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου δρομολογεί εξελίξεις με συνολική διερεύνηση της υπόθεσης που απασχολεί την πολιτική ζωή του τόπου για τρία και πλέον χρόνια καθώς αναμένεται να οριστούν εφέτες ανακριτές για την υπόθεση, ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση όλων των πτυχών της και επιπλέον να διευκρινιστούν άγνωστες προς το παρόν παραμέτρους της.

Παρόμοια πρακτική ανάθεσης των ανακρίσεων λόγω μείζονος σπουδαιότητας και για άλλες υποθέσεις σε εφέτες ανακριτές είχε γίνει στο παρελθόν και σε υποθέσεις τρομοκρατίας, τη υπόθεση της Siemens, Μονής Βατοπεδίου και άλλες.


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δολοφονία αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. στου Ρέντη: Αναίρεση για τα δις ισόβια ζητά ένας από τους δολοφόνους


Έχουν περάσει οκτώμισι χρόνια από μία από τις πιο στυγερές δολοφονίες στα ελληνικά χρονικά, αυτή των δύο νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη από στυγνούς κακοποιούς.

Ήταν 8 Μαρτίου 2011 όταν μία ομάδα ατόμων, μετά τη ληστεία ενός περιπτέρου, σταμάτησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν λοξά, σε μία σκοτεινή γωνία μετά την έξοδο της Εθνικής Οδού προς Αγίους Αναργύρους, στήνοντας ενέδρα στους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν. Στη συνέχεια, «γάζωσαν» με καλάσνικοφ τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που τους ακολουθούσαν, με τον 23χρονο Γιάννη Ευαγγελινέλη και τον 22χρονο Γιώργο Σκυλογιάννη να πέφτουν νεκροί και δύο ακόμη αστυνομικούς να τραυματίζονται σοβαρά. Τα ηχητικά ντοκουμέντα, με αστυνομικούς σε αμόκ να φωνάζουν προς το κέντρο να στείλει ασθενοφόρα, είχαν σοκάρει το πανελλήνιο, ενώ αμείλικτο ήταν το ερώτημα εάν είχαν γίνει λάθη στον υπηρεσιακό χειρισμό του θέματος, αφού νεαροί αστυνομικοί χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό βρέθηκαν αντιμέτωποι με καλάσνικοφ.

Το Εφετείο για τη στυγερή δολοφονία ολοκληρώθηκε το 2018, με την απόφαση αθώωσης του ενός εκ των τριών βασικών κατηγορουμένων Γιώργου Εμερτζίδη για τη βασική κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση να προκαλεί την οργή των συγγενών των θυμάτων. «Σκότωσαν τα παιδιά μας. Είναι δολοφόνοι, θα τους αθωώσετε και από πάνω;», φώναζαν τότε προς την έδρα σε μία τεταμένη ατμόσφαιρα. Το δικαστήριο είχε κρίνει όμως πως ο Γ. Εμερτζίδης δεν ήταν μέσα στο γκρι Volvo και τον καταδίκασε μόνο ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, βασισμένο και στην αθωωτική απόφαση για τη ληστεία του περιπτέρου.

Οι δικογραφίες για τη ληστεία και την ανθρωποκτονία είχαν διαχωριστεί για να προλάβουν το δεκαοκτάμηνο, όπως και έγινε, όμως ο Γ. Εμερτζίδης είχε αποφυλακιστεί από λάθος και συνελήφθη ξανά το 2014. Στο μεταξύ, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια, με τους οργισμένους συγγενείς να κατηγορούν τις Αρχές για την αποφυλάκισή του και να τις καταγγέλλουν ξανά μετά την αθωωτική απόφαση του Εφετείου.

Εξαρχής, οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση που σόκαρε το πανελλήνιο έδιναν αντιφατικές καταθέσεις για το ποιοι ήταν αυτοί που άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών, με τον καθένα να ισχυρίζεται πως άλλοι ήταν αυτοί που χρησιμοποίησαν όπλο. Μέσα στο μακελειό, αντίστοιχα συγκεχυμένες ήταν οι καταθέσεις και των μελών της ομάδας ΔΙΑΣ που δέχτηκαν την επίθεση και επέζησαν.

Τώρα, με το Εφετείο να έχει καταδικάσει τελικά δύο από τους κατηγορούμενους, τους Ανδρέα Ποφίδη και Γιάννη Σαββίδη, σε ποινή δις ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον 25 χρόνια, ο ένας εκ των καταδικασμένων, Γ. Σαββίδης, προσφεύγει στον Αρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της απόφασης ως προς το πρόσωπό του, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος ποτέ δεν πυροβόλησε προς τη μεριά των αστυνομικών, αλλά μόνο ο συγκατηγορούμενός του.

«Ο εντολέας μου προσφεύγει στον Αρειο Πάγο προκειμένου να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου. Ισχυρίζεται και αποδεικνύει ότι δεν ήταν καν παρών στον τόπο και τον χρόνο της δολοφονίας. Κατά την καταδίωξη των δραστών από τις ομάδες ΔΙΑΣ μιλούσε με τον οδηγό του Ι.Χ. των δραστών και, όπως λέει η διωκτική αρχή, ενεργοποιεί τις ίδιες κεραίες, μόνο που ο οδηγός του Ι.Χ. των δραστών προπορεύεται του δικού μου εντολέα. Αποδεικνύεται από τις εργαστηριακές εκθέσεις ότι όλοι οι κάλυκες που βρέθηκαν στον χώρο εβλήθησαν από ένα καλάσνικοφ που δεν είχε γενετικό υλικό του εν λόγω αλλά άλλου κατηγορουμένου» δηλώνει ο δικηγόρος του Γ. Σαββίδη, Δημήτρης Γκαβέλας.

Ολα αυτά, σε μία υπόθεση που εξαρχής είχε στοιχεία που ήταν δύσκολο να τα διαχειριστούν οι συγγενείς των θυμάτων, π.χ. η έκθεση της βαλλιστικής εξέτασης είχε καθυστερήσει χαρακτηριστικά, ενώ ο τέταρτος εμπλεκόμενος στη δολοφονική ενέδρα, Βιτάλι Τερσενίδης, διαφεύγει ακόμα της σύλληψης, παρόλο που εξακολουθεί να αναζητείται από την Ελληνική Αστυνομία. Τα γεγονότα αυτά επιτείνουν τον πόνο των συγγενών, που στις δίκες και στους δύο βαθμούς (Πρωτοδικείο και Εφετείο) διψούσαν για δικαιοσύνη, όπως επίσης και οι αστυνομικοί υπάλληλοι, άλλοι φίλοι των θυμάτων και άλλοι απλοί συνάδελφοι, που έδειχναν την αλληλεγγύη τους για ένα περιστατικό που έχει στιγματίσει το αστυνομικό σώμα.

Μερικώς δικαιωμένη για την απόφαση του Εφετείου δηλώνει η δικηγόρος της οικογένειας Ευαγγελινέλη, Δήμητρα Πλαστήρα: «Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έπειτα από ακροαματική διαδικασία τρεισήμισι χρόνων, επικύρωσε, τόσο ως προς την ενοχή, αλλά και επί των ποινών, την πρωτόδικη απόφαση, αναφορικά με τους περισσοτέρους των βασικών κατηγορουμένων. Η ετυμηγορία αυτή είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς εξέτασης αυτοπτών μαρτύρων και λοιπών αποδεικτικών στοιχειών. Οι δικηγόροι διαπιστώσαμε τα στοιχεία της δικογραφίας εκείνα, που έδειχναν ότι πυροβόλησαν περισσότεροι του ενός. Το γεγονός αυτό καταδείξαμε με εξειδικευμένους πραγματογνώμονες και τεχνικούς συμβούλους που με τις ειδικές τους γνώσεις, συνέδραμαν το Δικαστήριο, ώστε να καταλήξει σε ασφαλή κρίση, για το ποιοι ήταν αυτοί, στην πλειονότητά τους. Η οικογένεια Ευαγγελινέλη αισθάνεται μερικώς δικαιωμένη, καθώς αν και απεδείχθη ότι οι εκτελεστές ήταν περισσότεροι του ενός, θεωρεί ότι δεν τιμωρήθηκαν όλοι όσοι συμμετείχαν στο γεγονός αυτό».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Χονγκ Κονγκ: Πυρπόλησαν άνδρα που διαφώνησε με διαδηλωτές


Ένα σοκαριστικό video που βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά από εκείνο με τον εν ψυχρώ πυροβολισμό διαδηλωτή, δείχνει τη στιγμή που άνδρας πυροπολείται την ώρα που διαφωνεί και τσακώνεται με διαδηλωτές.

Ξαφνικά όμως, ένας άνδρας από την πλευρά των διαδηλωτών, ένας μαυροφορεμένος μασκοφόρος, τον πλησιάζει, τον λούζει με εύφλεκτο υγρό και του βάζει φωτιά, πριν εκείνος καταλάβει καλά καλά τι συμβαίνει!

Ακολουθούν σκηνές πανικού, με τον άνδρα να έχει τυλιχθεί στις φλόγες να προσπαθεί να βγάλει τη μπλούζα του και άλλους που βρίσκονταν μπροστά στην επίθεση να τρέχουν για να πιάσουν τον δράστη.




Σε εξέλιξη αυτή την ώρα νέα επιχείρηση στα Εξάρχεια



Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια.

Αστυνομικοί βρίσκονται έξω από κατειλημμένο κτίριο το οποίο βρίσκεται στην οδό Μπουμπουλίνας 42.

Περίπου στις 06:00 το πρωί αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή και μπήκαν σε κτίριο στην οδό Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια, στο κτίριο έχουν βρει καταφύγιο πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν δυο οικοδομικά τετράγωνα για να κάνουν την επιχείρηση.

Το κτίριο όπου γίνεται η νέα επιχείρηση στα Εξάρχεια είχε εκκενωθεί και τον περασμένο Απρίλιο, αλλά λίγες μέρες μετά καταλήφθηκε ξανά.




Κυβέρνηση: «Τέλος στην ανομία και τους μπαχαλάκηδες -Θα προχωρήσουμε βήμα βήμα, σχολή σχολή»




Στόχος της κυβέρνησης είναι τα πανεπιστήμια της χώρας να λειτουργήσουν ως πραγματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και όχι ως άσυλα ανομίας και παρανομίας, με την απόδοση τους στους φυσικούς τους χρήστες: στους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους καθηγητές. Από το Μέγαρο Μαξίμου θυμίζουν ότι μέχρι πριν 2 μήνες στην ΑΣΟΕΕ γινόταν παζάρι με μαϊμού προϊόντα, υπήρχαν εντός του ιδρύματος αποθήκες χονδρικής και υπήρχε διακίνηση ναρκωτικών. Μετά τις συντονισμένες αστυνομικές ενέργειες η κατάσταση έχει αλλάξει και οι εικόνες αυτές έχουν εκλείψει.

Ανάλογες επιχειρήσεις θα γίνουν όπου κρίνεται απαραίτητο, με τήρηση της νομιμότητας από πλευράς αστυνομίας, σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές και τις πρυτανείες. «Θα προχωρήσουμε βήμα βήμα, σχολή σχολή», όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει δοθεί εντολή οι επιχειρήσεις να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κινδυνεύσει η σωματική ασφάλεια τόσο των φοιτητών όσο και των αστυνομικών. Το περασμένο Σάββατο, στην άτυπη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε πει ότι «οι καταλήψεις θα τελειώσουν με προσοχή κι όχι με 3.000 παιδιά μέσα στο Πανεπιστήμιο» και πρόσθεσε ότι «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο».