Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

ΚΙΝΑΛ για την προσπάθεια Τσίπρα να φιμώσει δημοσιογράφους : «Όχι» σε αγωγές – ομηρία δημοσιογράφων και ΜΜΕ

 


Με συμπεριφορά καθεστωτικού ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε καταθέτοντας αγωγή εκφοβισμού σε δημοσιογράφους, να τους φιμώσει.

Οι αντιδράσεις πολλές για την ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα, και από πολιτικά κόμματα, από πολιτικούς, δημοσιογράφους και την κοινωνία. 

Αρνητικά τοποθετείται το Κίνημα Αλλαγής στην κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να κάνει αγωγές στους δημοσιογράφους Γ. Παπαχρήστο και Ι. Κουρτάκη.

«Για το Κίνημα Αλλαγής», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κινήματος, «αποτελεί θέμα αρχής το δικαίωμα προάσπισης της υπόληψης κάθε θιγομένου. Η προστασία όμως του δικαιώματος αυτού», υπογραμμίζεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης, «δεν μπορεί να ασκείται με τη διεκδίκηση σε αγωγές υπέρογκων ποσών που ενέχει τον κίνδυνο να λειτουργήσει ως φραγμός στην ελευθερία του Τύπου και άσκηση πίεσης που οδηγεί σε ομηρία των δημοσιογράφων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».



Κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ απο αριστερούς και ακροαριστερούς φοιτητές που θέλουν μπάχαλο τα πανεπιστήμια

 


Δεν μπορούν να το χωνέψουν ακροαριστεροί και αριστεροί φοιτητές, ότι δεν θα μπορούν να κάνουν γιάφκες και τσιφλίκι τους πλέον τα πανεπιστήμια.

Δεν μπορούν να χωνέψουν όλοι αυτοί που τα χρησιμοποιούσαν για άλλους λόγους, ότι στα πανεπιστήμια θα γίνονται πλέον μόνο μαθήματα και θα είναι αποκλειστικά και μόνο χώροι σπουδών.

Σε συμβολική κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν φοιτητές- μέλη αριστερών και ακροαριστερών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στους φοιτητικούς συλλόγους με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το σχήμα των ΕΑΑΚ.

Εδώ είναι μια αφίσα που τους αντιπροσωπεύει : 


Οι φοιτητές πήγαν στην είσοδο του κτιρίου στις 5.45 το πρωί, πριν προσέλθουν οι διοικητικοί υπάλληλοι. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε την Τρίτη στη διάρκεια συνελεύσεων που πραγματοποίησαν ανά Σχολή, για τον συντονισμό δράσεων ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι φοιτητικές παρατάξεις αντιδρούν στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την ίδρυση ομάδας πανεπιστημιακής προστασίας, το πειθαρχικό δίκαιο, το όριο για την ολοκλήρωση των σπουδών και τον νέο τρόπο υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής. 

Διαμαρτύρονται επίσης για τις τρεις συλλήψεις φοιτητών από τα Τμήματα Φιλολογίας και Αρχιτεκτονικής, που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, σε κινητοποίηση των ΕΑΑΚ.

Οι φοιτητές από το ΜΑΣ και τα ΕΑΑΚ οργανώνουν αύριο κοινή κινητοποίηση, με συγκέντρωση στις 12 στο άγαλμα Βενιζέλου.



Πληθαίνουν οι καταγγελίες για Κιμούλη - Ρουμελιώτη : Με κακοποίησε ψυχικά

 


Η Ευδοκία Ρουμελιώτη, η ηθοποιός που πρώτη πριν αρκετά χρόνια είχε μιλήσει για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Γιώργου Κιμούλη απέναντι στους ηθοποιούς, μίλησε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη».

Η ηθοποιός τάχτηκε υπέρ της Ζέτας Δούκα για τις καταγγελίες που έκανε χθες στο MEGA σχετικά με την λεκτική αλλά και σωματική βία που άσκησε σε αυτήν ο Γιώργος Κιμούλης.

«Εγώ ήμουν ένα κορίτσι 25 χρονών, ήταν η τρίτη μου παράσταση, δεν ήμουν πρωταγωνίστρια, δεν είχα αυτή την δύναμη στο χώρο. Φοβόμουν ότι αν έβγαινα να μιλήσω και αν έκανα μια κακή αρχή στο θέατρο, μπορεί και να μην ξαναδούλευα. Και εγώ έβγαζα τα χρήματά μου για να ζήσω από αυτή τη δουλειά. Μετά τη συνεργασία μου με αυτόν τον άνθρωπο παντρεύτηκα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στις φωνητικές μου χορδές. Ήξερε πολύ καλά ότι εγώ για να βγάλω την παράσταση αναγκαζόμουν να κάνω ενέσεις κορτιζόνης για να βγαίνω στη σκηνή και να μιλάω. Έχω δώσει απίστευτα λεφτά σε γιατρούς για να θεραπεύσω τις φωνητικές μου χορδές. Είναι ένα πρόβλημα που με ακολουθεί ακόμα».

Σύμφωνα με την ηθοποιός όταν έκαναν την παράσταση «Εκπαιδεύοντας την Ρίτα» και ενώ ήταν πολύ χαρούμενη για αυτή την παράσταση αντιμετώπισε μια λεκτική επίθεση άνευ προηγουμένου από τον Γιώργο Κιμούλη.

«Στις πρόβες πήγαν όλα περίφημα, όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που ανεβήκαμε στη σκηνή. Με κακοποίησε ψυχικά, το bullying που έχω υποστεί αισθάνομαι ότι δεν θα το ξεπεράσω ποτέ. Μετά την συνεργασία μου με τον Κιμούλη φοβόμουν να ανέβω στη σκηνή. Την ώρα που έπαιζα με έβριζε χυδαία. Ήμουν στη σκηνή να κάνω τη δουλειά και ερχόταν από πίσω μου και δεν μπορώ να πω στον αέρα όλα αυτά που μου έλεγε στο αυτί μου».

Η Ευδοκία Ρουμελιώτη υποστήριξε ότι όλοι στο χώρο γνωρίζουν την απαράδεκτη συμπεριφορά του Γιώργου Κιμούλη. «Η φήμη του ξεπερνάει την παρουσία σου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ βγήκα και μίλησα από την πρώτη στιγμή, όταν τελείωσα την συνεργασία μου με αυτόν τον άνθρωπο. Ποτέ δεν έκρυψα τι έχω περάσει. ‘Πες μου γιατί μου τα κάνεις όλα αυτά; Εσύ με επέλεξες να κάνουμε αυτή τη δουλειά’ τον ρώτησα. Δεν πήρα απάντηση. Δεν ξέρω ακόμα και σήμερα για ποιο λόγο τα πέρασα όλα αυτά. Ήταν η χειρότερη εμπειρία της ζωής μου. Ευτυχώς μετά συνάντησα ανθρώπους άλλους γιατί αλλιώς θα τα είχα εγκαταλείψει. Πρώτη φορά που δεν κατάφερα να βγάλω τη σεζόν. Αναγκάστηκα να κλείσω το θέατρο Σάββατο βράδυ, γεμάτο και να πάω στο σπίτι μου. ‘Η ψυχική σου ισορροπία και η υγεία σου είναι πάνω από την παράσταση, αν δεν μπορείς πρέπει να κλείσει το θέατρο’, μου είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Λάκης Λαζόπουλος» δήλωσε η ηθοποιός.

«Τώρα πια δεν φοβάμαι. Δεν ξεκίνησα τώρα και δεν φοβάμαι μήπως δεν βρω δουλειά. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χρόνο να ωριμάσει όλο αυτό και να βγει να μιλήσει. Τώρα είναι η στιγμή να ακουστεί. Οταν εγώ μίλησα πρώτη πέρασε στα ψιλά» κατέληξε η ηθοποιός.


Πηγή




Θρίλερ με τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη- Έγκλημα καταγγέλλει η γυναίκα του με επιστολή

 


Μια μαρτυρία ψαρά στο λιμενικό, ότι  το πρωί (11:30πμ) της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου, είδε τον Σήφη Βαλυράκη στο σκαφός του να καυγαδίζει με άντρα που επέβαινε σε εξάμετρο αλιευτικό σκάφος και μετά τον καυγά, τον πρώην υπουργό να πέφτει στη θάλασσα, αλλάζει τα δεδομένα στην υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη και οδηγούν σε νέα ερευνητική διαδικασία τις αρμόδιες αρχές. 

Πλεόν οι λιμενικές αρχές διερευνούν και επιχειρούν να εντοπίσουν τον συγκεκριμένο άνδρα για να δώσει την δική του εκδοχή. 

Την ίδια στιγμή η σύζυγός του, Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη με επιστολή που έστειλε  προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, καταγγέλει εγκληματική ενέργεια.

Η σύζυγος του εκλιπόντα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι άνθρωποι στη μικρή κοινωνία της Ερέτριας μιλούν και ίσως καταθέσουν στην τοπική αρχή στοιχεία για την εμπλοκή επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, που σημαίνει ότι είναι ισχυρή, αν όχι βεβαία η εκδοχή της ανθρωποκτονίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύζυγος του εκλιπόντα κάνει λόγο για μαρτυρίες που περιγράφουν καυγά, πριν ο πρώην υπουργός πέσει στη θάλασσα.

«Σας ζητούμε να ενεργήσετε άμεσα έτσι ώστε οι έρευνες να επισπευσθούν για να μην επικρατήσει η λήθη και η συγκάλυψη», καταλήγει στην επιστολή της.Αναλυτικότερα στην Ερέτρια φέρονται να υπάρχουν μαρτυρίες ότι υπήρχαν επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη κοντά στο φουσκωτό του θανόντος, ενώ κατά τις ίδιες μαρτυρίες υπήρξε παρενόχληση του σκάφους.

Να σημειωθεί η οικογένεια ανέβαλε όπως έγινε γνωστό την κηδεία του πρώην υπουργού η οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα γινόταν αύριο Τετάρτη 27/1, στο νεκροταφείο του Παπάγου.

Η οικογένεια όρισε πραγματογνώμονα και το λιμενικό διεξάγει έρευνα, για να διαπιστώσουν το ακριβές των καταγγελιών και να εντοπιστούν το άτομο ή τα άτομα που επέβαιναν στο αλιευτικό. 

Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει εξονυχιστικός έλεγχος στην υπόθεση του θανάτου του συζύγου της, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη σύζυγο του Σήφη Βαλυράκη, Μίνα.

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε επίσης ότι η εμπειρία του Λιμενικού Σώματος σε τέτοιες υποθέσεις ναυτικών δυστυχημάτων είναι πάρα πολύ μεγάλη και ό,τι υπάρξει σχετικά με την υπόθεση να είναι βέβαιη πως θα αποκαλυφθεί.

Πόρισμα Ιατροδικαστή

Υπενθυμίζεται πως βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις οδήγησαν στον θάνατο το Σήφη Βαλυράκη,  σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, Νίκου Λαλογριά που εξέτασε το σώμα του πρώην υπουργού .

Συμπεραίνεται ότι ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη προκλήθηκε από την προπέλα του σκάφους του, καθώς για άγνωστη αιτία έπεσε στη θάλασσα.

Ο ιατροδικαστής εντόπισε και κακώσεις στην πλάγια αριστερή του λαιμού, καθώς και σημάδια πνιγμού, που όμως χαρακτηρίζεται ως δευτερεύουσα αιτία θανάτου.

Ο κ. Καλογριάς δεν διαπίστωσε να είχε υποστεί νωρίτερα έμφραγμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής από το λιμενικό σώμα στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας κοντά στο μικρό νησί Πεζονήσι Ερέτριας.

Νωρίτερα, είχε εντοπιστεί το φουσκωτό σκάφος του προσαραγμένο κοντά στη νησίδα Ασπρονήσι Η μηχανή του σκάφους δούλευε κανονικά, ενώ στο εσωτερικό του φουσκωτού βρίσκονταν δύο ψαροντούφεκα.

Η επιχείρηση του λιμενικού σώματος για τον εντοπισμό του πρώην υπουργού ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής με τη συμμετοχή δύο πλωτών και ιδιωτικών σκαφών ενός ελικοπτέρου του πολεμικού ναυτικού και ομάδας της Μονάδας Υποβρυχίων αποστολών. Είχε προηγηθεί επικοινωνία της συζύγου με τις λιμενικές αρχές κατά την οποία ενημέρωσε ότι αγνοείται.


Πηγή: skai.gr





Παναγιωτόπουλος: Θα φτάσουμε τα 40 Rafale – Στο μυαλό μας και η απόκτηση F-35

 



Την πεποίθησή του ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας επανεξοπλίζονται «στο πλαίσιο ενός μεγάλου και οργανωμένου σχεδίου» με τη συμβολή των επιτελείων του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Το πρόγραμμά μας», τόνισε ο υπουργός, «έχει την έγκριση του πρωθυπουργού και βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι πολύ φιλόδοξο και εκτείνεται σε βάθος χρόνου. Καλύπτει όλο το μήκος και πλάτος των Ενόπλων Δυνάμεων και τους τρεις κλάδους. Δεν περιλαμβάνει μόνο την απόκτηση καινούργιων συστημάτων, όπως είναι τα αεροπλάνα Rafale, αλλά και την αναβάθμιση των υφισταμένων συστημάτων, κάτι που είναι άλλωστε πάρα πολύ σημαντικό».

«Το μεγάλο μας σχέδιο της δομής δυνάμεων», συνέχισε, «προβλέπει ότι σε βάθος χρόνου θα αποκτηθούν 40 καινούργια μαχητικά αεροσκάφη. Πήραμε έως τώρα τα 18. Αργά ή γρήγορα θα συζητηθεί και η αγορά των F-35. Δεν είναι της παρούσης, αλλά θα πάμε σε αεροσκάφη 5ης γενιάς και το βασικό αεροσκάφος σε τέτοιο επίπεδο – εντός ΝΑΤΟ – αυτή τη στιγμή είναι το F-35. Θυμίζω, επίσης, ότι εξελλίσεται φέτος το πρόγραμμα μετατροπής ελληνικών F-16 σε Viper. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη εκδοχή F-16 στον κόσμο. Σε λίγες ημέρες θα πετάξει στην Αμερική το πρώτο ελληνικό F-16 Viper. Για τα επόμενα επτά χρόνια, θα εξελίσσουμε, ανά έτος, από οκτώ έως δώδεκα F-16 σε Viper».

Για την Τουρκία, ο υπουργός επεσήμανε ότι «αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα ενισχύεται γρήγορα και καταλυτικά. Η απόκτηση των Rafale θα γύρει την πλάστιγγα ισχύος προς την ελληνική πλευρά. Δεν είναι μόνο η προμήθεια των αεροπλάνων. Είναι και τα όπλα που φέρουν. Όπλα στρατηγικά που δεν διαθέτει η άλλη πλευρά. Όπλα ικανά να εξαπολύσουν καίρια πλήγματα στην αντίπαλη πλευρά εάν χρειαστεί. Όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί».

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογράμμισε ότι προχωράμε «με προηγμένα οπλικά συστήματα – με αεροπλάνα και όπλα αλλά και σε επίπεδο υποδομών – ενισχύοντας το αποτρεπτικό μας αποτύπωμα. Αυτό συμβαδίζει με την διπλωματία. Διότι, η διπλωματία δεν μπορεί δίχως την αποτροπή».

Ειδικότερα, για το ενδεχόμενο απόκτησης των γαλλικών φρεγατών Belharra, ανέφερε ότι η απόφαση «θα ληφθεί στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους». Όπως είπε ο υπουργός, «δεν ήρθε η Γαλλίδα υπουργός Φλωράνς Παρλί κομίζοντας την πρόταση για τις φρεγάτες χθες στην Αθήνα. Διαβεβαίωσε όμως, ότι δεν αργεί αυτή η πρόταση. Αυτή τη στιγμή έχουμε το – ευχάριστο αν θέλετε – πρόβλημα να πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ πολλών προτάσεων. Έχουμε πέντε προτάσεις μεταξύ άλλων, αλλά και την γαλλική που θα έρθει. Έχουμε ήδη την γερμανική, την ισπανική, την αμερικανική, την ολλανδική και την βρετανική. Εμείς θέλουμε μια πρόταση – πακέτο. Εκτός από την ναυπήγηση των 4 πλοίων – που θα είναι φρεγάτες νέου τύπου – να εξασφαλίσουμε ότι κάποια από αυτά θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία με εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας. Και μέχρι να ναυπηγηθούν – κάτι που θα πάρει έξι με επτά χρόνια – θα μας δώσουν εκείνοι που τελικά θα πάρουν τη δουλειά, τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση. Δηλαδή δύο μεταχειρισμένα πλοία, αλλά σε καλή κατάσταση, ενδεχομένως αναβαθμισμένα. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διαδικτυακή σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum (WEF)

 



Με αναφορά στις καλές επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας από τον συντονιστή και Αρχισυντάκτη του Bloomberg News ξεκίνησε η συζήτηση όπου έλαβε μέρος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διαδικτυακή σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum (WEF), στην οποία μετείχαν επίσης ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμώξεων των ΗΠΑ Anthony Fauci, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Nancy Brown και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philips, Frans van Houten.

«Αξίζει να υπενθυμίσουμε πόσο καλή είναι η επίδοση της Ελλάδας. Εάν η Δύση έχει υπάρξει γενικά κακή στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει χάσει -δυστυχώς- 5.600 ανθρώπους, όμως σε πληθυσμό 10,4 εκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων μόλις που υπερβαίνει τους 500», σημείωσε ο John Micklethwait κατά την έναρξη της συζήτησης.

«Η Γερμανία μετρά 651 θανάτους (ανά εκατομμύριο), οι ΗΠΑ βρίσκονται στους 1.300 ανά εκατομμύριο και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε περίπου 1.500. Άρα ο Πρωθυπουργός τα έχει πάει καλά», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση από το πρώτο στάδιο της υγιειονομικής κρίσης. «Αυτό που έμαθα και το οποίο είναι ξεκάθαρο για εμένα είναι ότι θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες. Αυτό κάναμε από την αρχή. Αυτοί μίλησαν. Λάβαμε εγκαίρως τις αποφάσεις», είπε.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης τη σημασία που έχει η σαφήνεια στην επικοινωνία με τους πολίτες. «Αν επικοινωνήσεις με ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμά σου στους πολίτες, οι Έλληνες έχουν ίσως τη φήμη ότι δεν είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένοι, ωστόσο αμέσως μόλις εξηγήσαμε στους πολίτες ακριβώς ποια ήταν η κατάσταση και ζητήσαμε τη στήριξή τους οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, πειθάρχησαν», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των πολιτών που εναντιώνονται στις μάσκες και στα εμβόλια είναι μικρός.

Με αφορμή την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για τη σημασία της εμπιστοσύνης στους επιστήμονες, ο Δρ. Fauci αντιπαρέβαλε αυτό το μήνυμα με την εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών. «Είχαμε το αντίθετο, μία κατάσταση όπου αντί να εστιάζουμε -από τα κορυφαία κλιμάκια- στην επιστήμη και να αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τα δεδομένα και τα στοιχεία, εκπέμπονταν αντιφατικά μηνύματα», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην εκστρατεία εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας εμβολίων από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι «θα πιέσουμε τις εταιρείες ώστε να τηρήσουν τους όρους των συμβολαίων και να παραδώσουν εμβόλια ταχύτερα».

Διευκρίνισε πως η Ελλάδα έχει επιλέξει συνειδητά να διαθέτει πάντοτε απόθεμα για τη χορήγηση δεύτερης δόσης. «Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια έχουν εγκριθεί με βάση πολύ συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές. Δεν θέλουμε να πάρουμε το ρίσκο να μην έχουμε δόσεις και να μην χορηγήσουμε εγκαίρως τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων έχουν εγκριθεί αυτά τα εμβόλια», είπε ο Πρωθυπουργός.

Το κείμενο των παρεμβάσεων του Πρωθυπουργού

John Micklethwait: Να ξεκινήσω με εσάς Πρωθυπουργέ. Τι μάθατε εσείς από την πανδημία το οποίο αφορά και τον υπόλοιπο κόσμο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς John σε ευχαριστώ για τα ευγενικά σου λόγια. Αν και όταν μιλάμε για τον αριθμό των θανάτων, κάθε στατιστική που αφορά τον αριθμό των νεκρών είναι εκ των πραγμάτων προβληματική. Αυτό που έμαθα και το οποίο είναι ξεκάθαρο για εμένα είναι ότι θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες. Αυτό κάναμε από την αρχή. Αυτοί μίλησαν. Λάβαμε εγκαίρως τις αποφάσεις.

Αναγνωρίζουμε πως δεν υφίσταται το τέλειο σύνολο δεδομένων, πάντα υπάρχει ένας βαθμός αβεβαιότητας όταν είμαστε αντιμέτωποι με μια επιδημία. Αυτός είναι ο λόγος που καταφέραμε να χειριστούμε αποτελεσματικά αυτή την κρίση. Υπήρξε ένα δεύτερο κύμα το οποίο μας έπληξε ισχυρά τον Νοέμβριο και προχωρήσαμε σε ένα αυστηρό lockdown, υποστήκαμε την οικονομική ζημία αλλά αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι δεν μπορεί κανείς να επιστρέψει σε κάποιου είδους οικονομική κανονικότητα αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Επομένως αυτό που μάθαμε είναι να εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες αλλά και τους πολίτες. Αν επικοινωνήσεις με ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμά σου στους πολίτες, οι Έλληνες έχουν ίσως τη φήμη ότι δεν είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένοι, ωστόσο αμέσως μόλις εξηγήσαμε στους πολίτες ακριβώς ποια ήταν η κατάσταση και ζητήσαμε τη στήριξή τους οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, πειθάρχησαν. Είχαμε λίγους πολέμιους του εμβολίου και της χρήσης μάσκας. Kαι τώρα που μιλάμε η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και όλοι τις φοράνε.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αν θέλουμε να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο κανονικότητας πριν εμβολιαστεί πάνω το 50% του πληθυσμού θα πρέπει να τηρήσουμε τα βασικά μέτρα. Οι επιστήμονες μας διαβεβαιώνουν πως τα μέτρα αυτά είναι αποτελεσματικά.

Επομένως δεν χρειάζονται γνώσεις πυρηνικής φυσικής, χρειάζεται απλά η συμμόρφωση με αυτά που μας λένε οι ειδικοί αλλά και να βεβαιωνόμαστε ότι αν χρειάζεται να ληφθούν γενναίες αποφάσεις -κυρίως επίπονες αποφάσεις από οικονομικής άποψης- να φροντίζουμε να τις λαμβάνουμε εγκαίρως και να αξιοποιούμε τον χρόνο που κερδίζουμε για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Κληρονομήσαμε ένα σύστημα υγείας που ήταν ιδιαίτερα προβληματικό, διπλασιάσαμε τις κλίνες ΜΕΘ. Αλλά ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό αν δεν γίνει προληπτική και δυναμική διαχείριση της πανδημίας.

John Micklethwait: Από την οπτική γωνία της Ελλάδας, αν δεν απατώμαι είστε μία από τις χώρες όπου γίνεται συζήτηση για επιστροφή της ζωής σε κανονικές συνθήκες. Αισθάνεστε ότι αυτό το βήμα έχει πλέον μετατεθεί; Πότε αναμένετε την επιστροφή σε κανονική δραστηριότητα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολλά θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό του εμβολιασμού. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναπτύξει τις υποδομές και θα μπορούσαμε να χορηγήσουμε πολύ περισσότερα εμβόλια, αλλά δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτά. Μολαταύτα, και παρά τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των εμβολίων, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προμήθεια εμβολίων είναι -σε γενικές γραμμές- πετυχημένη. Φυσικά θα πιέσουμε τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να τηρήσουν τους όρους των συμβολαίων και να παραδώσουν εμβόλια ταχύτερα.

Αλλά αντιμετωπίζω με κάποιο σκεπτικισμό αυτές τις καθημερινές μετρήσεις πόσων έχουμε εμβολιάσει. Πήραμε συνειδητά την απόφαση να διασφαλίσουμε ότι πάντοτε θα έχουμε απόθεμα για τη δεύτερη δόση, ώστε να μην προκύψει οποιαδήποτε καθυστέρηση, διότι γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια έχουν εγκριθεί με βάση πολύ συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές. Δεν θέλουμε να πάρουμε το ρίσκο να μην έχουμε δόσεις και να μην χορηγήσουμε εγκαίρως τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων έχουν εγκριθεί αυτά τα εμβόλια.

Εάν υποθέσουμε ότι το δεύτερο τρίμηνο θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων, αναμένω ότι ο πραγματικά μαζικός εμβολιασμός θα αρχίσει σε κάποιο σημείο από τον Μάρτιο και θα συνεχιστεί τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Εάν επίσης υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας βαθμός εποχικότητας, όπως παρατηρήσαμε πέρυσι, μπορεί κανείς να προβλέψει επιστροφή στην κανονικότητα έως τα τέλη της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού. Βεβαίως είναι πολύ σημαντικό για εμάς, δεδομένου ότι θέλουμε οι άνθρωποι να ταξιδέψουν και να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε να έρθουν με ασφάλεια.

Για αυτό τον λόγο αναλάβαμε την πρωτοβουλία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με κάποιας μορφής πιστοποιητικό εμβολιασμού. Προφανώς αυτή τη στιγμή -έχουμε εμβολιάσει κοντά στο 2% του πληθυσμού μας- δεν πρόκειται για συζήτηση που αφορά το σήμερα, αλλά θα χρειαστεί να γίνει συντομότερα παρά αργότερα.

Επομένως, οι προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση όσων ταξιδεύουν, εφόσον έχουν εμβολιαστεί, θα είναι ένα σημαντικό θέμα για ολόκληρη την Ευρώπη. Έως τότε θα βλέπουμε ένα σταμάτα-ξεκίνα. Όπως είπα, πριν από λίγες ημέρες ανοίξαμε το λιανεμπόριο. Παρακολουθούμε τα κρούσματα με μεγάλη προσοχή. Αλλά όλο αυτό προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά. Έχουμε υποστηρίξει την αγορά εργασίας μέσω ενεργών λύσεων αναστολής εργασίας, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε για πάντα.

Συνεπώς, πολλά πραγματικά εξαρτώνται αφενός από τη διαθεσιμότητα εμβολίων και αφετέρου από τη συμμόρφωση των πολιτών με βασικούς κανόνες που γνωρίζουμε ότι αποφέρουν αποτελέσματα. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και στα δύο μέτωπα.

John Micklethwait: Κύριε Πρωθυπουργέ. Ένα πιο πολιτικό θέμα για εσάς. Πιστεύετε πως ο κόσμος οφείλει να ασκήσει πίεση στην Κίνα σχετικά με αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνώ με τον Dr Fauci, καταρχάς για την ευθύνη που έχει η Κίνα να είναι πιο διαφανής σε αυτό το θέμα. Και συμφωνώ ως προς τον ρόλο του ΠΟΥ. Σχεδιάστηκε για να υπηρετήσει αυτό τον σκοπό και είναι ξεκάθαρο πως έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Σίγουρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και εμείς είμαστε ένας υπερεθνικός οργανισμός που επιδιώκει την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών και εμείς θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να συντονίσουμε τις πολιτικές μας. Είναι σε εξέλιξη και μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με την εξάρτησή μας από την αλυσίδα προμηθειών…

John Micklethwait: Καταρχάς, δεν ήταν η καλύτερη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε και της αμερικανικής κυβέρνησης βεβαίως. Πιστεύετε πως πλέον η ΕΕ κατάφερε να αναλάβει κοινή δράση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην αρχή ήταν ένας πραγματικός αγώνας, ένας εθνικός αγώνας, μια Άγρια Δύση, όταν κάθε χώρα προσπαθούσε να εξασφαλίσει προστατευτικά υλικά τον Απρίλιο και το Μάιο. Θα έλεγα όμως ότι, παρά τις καθυστερήσεις, το γεγονός ότι η ΕΕ αποφάσισε να αγοράσει εμβόλιο κεντρικά και να τα διαθέσει ανάλογα με τον πληθυσμό χωρίς να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε φτωχές και πλούσιες χώρες μέσα στην ΕΕ ήταν μια στιγμή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Εγώ από την πλευρά μου θεώρησα σωστό το γεγονός ότι η ΕΕ διαπραγματευόταν εξ ονόματος της χώρας μας, αντί να χρειαστεί να διαπραγματευτούμε εμείς ως μια χώρα μεσαίου μεγέθους με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες για το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα (ως ΕΕ) και με πιο γρήγορους ρυθμούς; Ασφαλώς, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όλοι έχουμε πρόσβαση στα εμβόλια και καλώς εχόντων των πραγμάτων και οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν καθώς καταφέραμε να αγοράσουμε τα εμβόλια σε κεντρικό, ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και επίσης χρειαζόμαστε εγκρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ξέρετε ότι έχουν εγκριθεί δύο εμβόλια και εκκρεμεί η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca. Αν δοθεί έγκριση από την ΕΕ καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε πρόσβαση και σε αυτό το τρίτο εμβόλιο. Πάντως νομίζω πως η κρίση μας δίδαξε πολλά για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.



Δίκη Τραμπ: 45 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εναντιώθηκαν στη διαδικασία

 



Σχεδόν όλοι οι γερουσιαστές που ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ψήφισαν χθες Τρίτη υπέρ μιας πρωτοβουλίας με σκοπό να ακυρωθεί η ιστορική δεύτερη δίκη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που κατηγορείται για «υποκίνηση στάσης», μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Η ψηφοφορία διεξήχθη λίγο μετά την ορκωμοσία των 100 γερουσιαστών, που δεσμεύθηκαν να αποδώσουν «αμερόληπτη δικαιοσύνη» στη διαδικασία, που ξεκινά στην αμερικανική άνω Βουλή την 9η Φεβρουαρίου.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ, χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη δίκη διότι ο Τραμπ δεν βρίσκεται πια στο αξίωμα και δεν θα προεδρεύσει σε αυτή ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Συνολικά για την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ χρειάζονται 17 ψήφοι Ρεπουμπλικάνων, πέρα από τις 50 των Δημοκρατικών.

Πρόκειται για διαδικασία διπλά ιστορική καθώς ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε για δεύτερη φορά σε δίκη στη Γερουσία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (impeachment) και επίσης θα γίνει ο πρώτος που θα δικαστεί αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο.


Πηγή



Γιάφκες κακοποιών τα Πανεπιστήμια : Εξαρθρώθηκε κύκλωμα ναρκωτικών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

 


Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας κατείχαν, αποθήκευαν και διακινούσαν συστηματικά ναρκωτικά (ακατέργαστη κάνναβη και mdma ) στον προαύλιο και περιβάλλοντα χώρο των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στου Ζωγράφου.

Στους παραπάνω χώρους πραγματοποιήθηκε χθες (Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021), οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν, επιμελώς κρυμμένα σε διάφορα σημεία, (217) συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης, έτοιμες προς πώληση, καθώς και ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.


Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά πέντε άτομα, από τα όποια (3) είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι δυο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (ημεδαπός και αλλοδαπός) συνελήφθησαν μετά από συναλλαγή που πραγματοποίησαν στον περιβάλλοντα χώρο των φοιτητικών εστιών, πουλώντας ποσότητες (6,5) και (1,6) γραμ. ακατέργαστης κάνναβης, σε δυο επίσης συλληφθέντες (ημεδαπό και αλλοδαπός).

Από την έρευνα που προηγήθηκε διακριβώθηκε η συστηματική δράση της εγκληματικής οργάνωσης, η όποια διέθετε επαγγελματικού τύπου διάρθρωση και οργανωμένη υποδομή, ενώ χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ) για την αποθήκευση και περαιτέρω διακίνηση – πώληση των ναρκωτικών.

Ειδικότερα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης απέκρυπταν – αποθήκευαν τα ναρκωτικά σε δένδρα, υδρορροές κ.α σημεία του προαύλιου και περιβάλλοντα χώρου των φοιτητικών εστιών, καθώς και σε όχημα που βρίσκονταν στο χώρο, για το οποίο, όπως προέκυψε, είχε δηλωθεί κλοπή από το έτος 2015.

Η διακίνηση και οι αγοραπωλησίες των ναρκωτικών πραγματοποιούνταν ομοίως στον υπαίθριο και περιβάλλοντα χώρο των φοιτητικών εστιών, χώρους τους οποίους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επιτηρούσαν, όπως και τις οικίες τους, που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, (359,6) γραμ. ακατέργαστης κάνναβης, μικροποσότητα mdma , (3.530) ευρώ και (4) κινητά τηλέφωνα,

Σε βάρος των πέντε συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τους αλλοδαπούς.