Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Ο Παππάς δεν ενεργούσε χωρίς εντολή Τσίπρα και πρέπει να αποκαλυφθεί η πλήρη αλήθεια


 

Γνωστό σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ίχνος ηθικής και σοβαρότητας. Ποτέ δεν κόλλησε να κάνει το οτιδήποτε για να παραμείνει στα μαύρα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πρωθυπουργός, και το άμεσο εκτελεστικό όργανο των επιθυμιών του ήταν το δεξί του χέρι Νίκος Παππάς.

Σιγά σιγά σκάνε τα σκάνδαλα ανηθικότητας του καθεστώτος που ήθελε να επιβάλει στη χώρα ο Αλέξης Τσίπρας. Πρώτος ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που πηγαίνει στο ειδικό δικαστήριο να δικαστεί και να καταδικαστεί επειδή κατά εντολή Μαξίμου έστησε κατηγορίες εκβιάζοντας δικαστές για να ενοχοποιηθούν πολιτικοί αντίπαλοι του Αλέξη Τσίπρα.

Όλη η Ελλάδα περιμένει να ξεκινήσει η δίκη του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Παπαγγελόπουλου μήπως ακουστεί και το όνομα του ηθικού αυτουργού, όνομα που γνωρίζουμε όλοι.

Το επόμενο σκάνδαλο που ήρθε στην Βουλή είναι η υπόθεση «ΣΥΡΙΖΑ channel» με την άμεση εμπλοκή του Νίκου Παππά δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα και ήρθε μαζί με το άλλο σκάνδαλο την υπόθεση Folli Follie με κατηγορούμενους άλλους δύο υπουργούς τους ΣΥΡΙΖΑ Φλαμπουράρη - Χαρίτση που έπαιρναν επίσης εντολή απο το Μαξίμου.

Ο ανήθικος Τσίπρας κατάφερε και επέβαλε την πλήρη στήριξη στον Νίκο Παππά από όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτός δείχνει το πόσο φοβάται να μην ανοίξει το στόμα του ο Νίκος Παππάς και ακουστεί αυτό που ξέρουμε όλοι μας, το όνομα του ηθικού αυτουργού που έδινε τις εντολές και δεν είναι άλλο από αυτό του Αλέξη Τσίπρα.

Ο ανήθικος Τσίπρας με τον φόβο των αποκαλύψεων σε βάρος του, δεν θα διστάσει και να το θυμηθείτε να κατηγορήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι διώκοντας τον ίδιο και τους συνεργάτες του, διώκεται όλη η αριστερά και το ηθικό θα ήταν όταν τολμήσει να το πει αυτό να βγουν γνήσιοι καθαροί αριστεροί, και να τον αποστομώσουν λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν εκπροσωπεί την αριστερά αλλά την έχει ξεφτιλίσει με τις πράξεις του και τα σκάνδαλα που παραπέμπουν σε ακροαριστερά καθεστώτα.

Η ουσία είναι μία ο Παππάς θα χρειαστεί να δώσει απαντήσεις για όσα κατηγορείται και κυρίως να αποκαλύψει όλες οι πτυχές της υπόθεσης ΣΥΡΙΖΑ channel, στην οποία συζητείται ότι είναι μπλεγμένα εγχώρια αλλά και διεθνή οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα και θα το κάνει αυτό γιατί εάν φτάσει στο ειδικό δικαστήριο θα είναι αργά για τον ίδιο και το πολιτικό του μέλλον.



ΗΠΑ: Πάνω από 100.000 οι νεκροί από κορονοϊό μέσα στο 2021

 



Πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, την ώρα που εντείνεται η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού για τον νέο κορονοϊό.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, σε απόλυτους αριθμούς.

Η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 461.700 θανάτους επί συνόλου σχεδόν 26,9 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Από την πλευρά του, το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της πολιτείας Ουάσινγκτον εκτιμά ότι τα θύματα της πανδημίας ενδέχεται να έχουν φθάσει τα 631.000 μέχρι την 1η Ιουνίου. Το χειρότερο σενάριο του ινστιτούτου είναι ο απολογισμός μπορεί να έχει φθάσει στις αρχές Ιουνίου τους 703.000 νεκρούς.

Πάντως η πρόβλεψη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) είναι ότι ο αριθμός των θανάτων θα μειωθεί τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ότι θα κυμανθούν σο φάσμα μεταξύ των 11.300 και των 22.600 την εβδομάδα που θα ολοκληρωθεί την 27η Φεβρουαρίου. Το σύνολο των θανάτων αναμένεται να έχει φθάσει από τους 496.000 ως τους 534.000 ως την 27η Φεβρουαρίου, κατά την ίδια πηγή.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Αν και τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται σε πτώση μετά την έξαρση των τελευταίων μηνών, ειδικοί προειδοποιούν ότι τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, που είναι ακόμη πιο μολυσματικά, μπορεί να ακυρώσουν την όποια πρόοδο επιτυγχάνεται. Το τρέχον διάστημα, καταγράφονται κατά μέσον όρο 124.000 κρούσματα και περίπου 3.200 θάνατοι ημερησίως, σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει θέσει στόχο να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια άνθρωποι τις πρώτες 100 ημέρες που θα ασκεί την εξουσία. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής άρχισε η διαδικασία για να δημιουργηθούν 100 κέντρα μαζικών εμβολιασμών σε όλη τη χώρα μέσα σε έναν μήνα. Είχαν διανεμηθεί ως προχθές Παρασκευή 59,3 εκατ. δόσεις εγκεκριμένων εμβολίων — και τα δύο χορηγούνται σε δύο δόσεις —, όμως είχαν χορηγηθεί μόνο οι 39 εκατ. εξ αυτών, σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC.


Πηγή



Οι άγνωστες πτυχές από το μεγάλο ταξίδι του F-16 Viper

 


Την επόμενη Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), με διακριτικό «005», θα προσγειωθεί στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, στην έδρα της αεροναυπηγικής πτέρυγας της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin. Εκεί, για κάποιους μήνες, το πρωτότυπο F-16V της Π.Α. θα περάσει από τελικές δοκιμές, τις οποίες κάνουν οι ειδικοί της Lockheed.

Το μεγάλο ταξίδι του «005» ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο Φορτ Γουόρθ, σε μια απόσταση συνολικά περίπου 6.650 μιλίων (περί τις 10.000 χιλιόμετρα). Πριν από την αναχώρηση έγιναν κάποιες προεργασίες στην ΕΑΒ, το προσωπικό της οποίας εκτέλεσε και τις εργασίες αναβάθμισης του μαχητικού. 

Τοποθετήθηκαν αμερικανικά διακριτικά σήματα και το αεροσκάφος πέρασε νομικά στο νηολόγιο της αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), προκειμένου να μην αντιμετωπίσει προβλήματα πετώντας προς τον εναέριο χώρο της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να επιστρέψει στην Ελλάδα, για λόγους νομικούς, το αεροπλάνο έχει νηολογηθεί ως τμήμα του στόλου της USAF. Μόλις ολοκληρώθηκαν αυτές οι εργασίες, ο αντισμήναρχος της αμερικανικής αεροπορίας Τζόσουα «Blue» Κούμπατς εισήλθε στον θάλαμο χειρισμού του F-16, το οποίο απογειώθηκε με πρώτη στάση την αεροπορική βάση του Σαρλερουά στο Βέλγιο.



Το πρωτότυπο F-16 «V» της Πολεμικής Αεροπορίας θα περάσει για μερικούς μήνες από τελικές δοκιμές στην έδρα της αεροναυπηγικής πτέρυγας της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin.

Το «005» θα παραμείνει στη βάση του Σαρλερουά μέχρι το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου. Από εκεί θα αναχωρήσει με ακόμα τρία F-16 από άλλες χώρες με τελικό προορισμό το Τέξας. Η αναμονή αυτή έχει στόχο την οικονομία κλίμακος για την αμερικανική αεροπορία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μαχητικά και άλλων χωρών που πρέπει να πετάξουν για διαφορετικούς λόγους ώς το Τέξας. 

Την Τετάρτη το «005» μαζί με τα υπόλοιπα F-16 θα απογειωθεί, ενώ στον αέρα θα βρίσκεται ήδη ένα ιπτάμενο τάνκερ τύπου KC-135 της αμερικανικής αεροπορίας. Στις σχεδόν 5.000 μίλια πτήσης από το Σαρλερουά μέχρι το Φορτ Γουόρθ, το F-16V της Π.Α. θα ανεφοδιαστεί στον αέρα περί τις 8 με 10 φορές. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, που επισημαίνουν προς την «Κ» πηγές με εμπειρία από τέτοιες πτήσεις, είναι ότι η πυκνότητα του ανεφοδιασμού συνδέεται με την ασφάλεια της πτήσης. Ενα F-16V μπορεί να πετάξει από το Βέλγιο έως το Τέξας με πολύ λιγότερους ανεφοδιασμούς. Ωστόσο οι δεξαμενές καυσίμων του μαχητικού πρέπει να είναι σχεδόν γεμάτες διαρκώς, ώστε, σε περίπτωση κάποιου περιστατικού ή βλάβης, να έχει αρκετό χρόνο να προσγειωθεί στην κοντινότερη ξηρά. Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού του F-16 θα γίνει πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η διάρκεια της πτήσης από το Σαρλερουά στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας υπολογίζεται περίπου στις 10 ώρες.



Η μετάβαση του «005» στις ΗΠΑ για τελικές δοκιμές, όπως και η εισαγωγή στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και του δεύτερου F-16 που θα αναβαθμιστεί σε διαμόρφωση Viper, μαρτυρά ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών της Π.Α. βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος. Εως το 2027 θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί και τα 83 που απομένουν, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΑΒ θα πρέπει να παραδίδει έως και 12 αεροσκάφη τον χρόνο. Πρόκειται για ένα εγχείρημα φιλόδοξο, καθώς η ΕΑΒ αναμένεται να ενισχυθεί με 280 προσλήψεις, αλλά και αναγκαία προμήθεια εργαλείων που αυτή τη στιγμή είναι μάλλον πεπαλαιωμένα. Η πρόοδος του εκσυγχρονισμού των 84 F-16V θα κρίνει και την παράλληλη αναβάθμιση με τα υλικά που θα αφαιρεθούν, των F-16 παλαιότερης δια-μόρφωσης (Block 50). 


Βασίλης Νέδος

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Ικαρία-Φούρνους-Θύμαινα

 


Το Νοσοκομείο Ικαρίας, όπου διενεργούνται εμβολιασμοί, ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί. Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Ικαρίας στον Άγιο Κήρυκο.

«Είμαστε από τις καλύτερες χώρες και γι’ αυτό παίρνουμε πάντα μέτρα για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, γιατί δεν θέλουμε να τρέχουμε πίσω από την πανδημία. Κι αν μερικές φορές σε κάποιους τα μέτρα μπορεί να φαντάζουν λίγο δυσάρεστα, τους διαβεβαιώνω ότι το κάνουμε ακριβώς για να μην πρέπει να πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα αργότερα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η ελληνική κοινωνία έχει δείξει γενικά πολύ μεγάλη υπομονή» και επισήμανε: «Είμαστε πια στο τέλος, το ξέρουμε ότι είμαστε στο τέλος. Ξέρουμε ότι τα εμβόλια δουλεύουν και ξέρουμε ότι όσο αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμού τόσο θα πλησιάζουμε στο σημείο όπου θα αφήσουμε την περιπέτεια πίσω μας».

Αναφερόμενος στην εμβολιαστική εκστρατεία, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «μέχρι στιγμής είμαστε ικανοποιημένοι, τρέχει καλά, δεν έχουμε αστοχίες», ενώ προσέθεσε πως είναι «πάρα πολύ σημαντικό» ότι δεν χάθηκαν δόσεις ακόμα και στις λιγοστές περιπτώσεις μη τήρησης ραντεβού στο νησί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στη στρατηγική της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού φέτος, αφενός με προώθηση της πρότασης για πιστοποιητικό εμβολιασμού και αφετέρου μέσω της ανοσοποίησης του πληθυσμού των νησιών και των εργαζόμενων στον ευρύτερο τουριστικό τομέα.

«Για μας έχει τεράστια σημασία να ανοίξουμε τον τουρισμό μας. Είμαστε στην πρώτη γραμμή της λογικής να διευκολύνουμε με αυτό το λεγόμενο υγειονομικό διαβατήριο αυτούς οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι να ταξιδέψουν. Δηλαδή να μπορούν να ταξιδεύουν πιο εύκολα. Αλλά όσο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι και τα νησιά είναι ασφαλή, το προσωπικό της πρώτης γραμμής αλλά και σε δεύτερη φάση αυτοί οι οποίοι θα τους εξυπηρετήσουν, δηλαδή όσοι εργάζονται στα ξενοδοχεία μας, στην εστίαση, στον τουριστικό μας κλάδο, τόσο πιο πολλούς επισκέπτες θα έχουμε. Πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια φέτος, με το που θα ξεπεράσουμε και τις ευρωπαϊκές χώρες σε ένα επίπεδο εμβολιασμού», είπε.

Στήριξη στις δομές υγείας της περιφερειας

Το νοσοκομείο, που πλέον διαθέτει 130 εργαζόμενους και ενισχύθηκε πέρυσι με 24 άτομα προσωπικό, όπως ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό ο Υποδιοικητής Γιώργος Γλαρός και ο υπεύθυνος εμβολιαστικού κέντρου Ιωάννης Μπαρδάνης.

Στο νοσοκομείο θα εγκατασταθεί επίσης Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό ότι δεν θα χρειάζεται να μεταφέρονται νεφροπαθείς στο Νοσοκομείο Σάμου.

Παράλληλα επιλύθηκαν ζητήματα στις υπόλοιπες δομές υγείας του νησιού, ειδικά σε ό,τι αφορά την επάρκεια οξυγόνου στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου και στα Περιφερειακά Ιατρεία Ραχών και Καρκιναγρίου.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου για αναβάθμιση των υποδομών που διαθέτουν οι υγειονομικές μονάδες της Ικαρίας, έχει δρομολογηθεί η προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού αξίας 217.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Έχει αποφασιστεί, μεταξύ άλλων, η αγορά αναισθησιολογικού μηχανήματος, φορητού αναπνευστήρα, ακτινολογικού συγκροτήματος και απινιδωτών.

Συζήτηση για τις ανάγκες του νησιού

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός μετέβη στο Δημαρχείο του νησιού, στον Άγιο Κήρυκο, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Νίκο Καλαμπόγια, και τους Αντιδημάρχους Νίκο Καλαμάρα, Σωτήρη Πολίτη, Φώτη Ράπτη, Δέσποινα Τσαγκά και Φίλιππο Τσαντέ. Παρών ήταν και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στα νησιά, ειδικά τα μικρά, αλλά και στη σύνδεσή του με τις προοπτικές του τουρισμού.

«Έχουμε πάρει αυτή την απόφαση για τα μικρά μας νησιά, να κινηθούμε οριζόντια και να εμβολιάσουμε όλους τους ενήλικες, για να καταδείξουμε με αυτόν τον τρόπο την ειδική σημασία που αποδίδουμε στα μικρά μας νησιά. Χαίρομαι που το σύστημα λειτουργεί υποδειγματικά και χαίρομαι που είδα και πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους ακρίτες νησιώτες μας να εμβολιαστούν», είπε. «Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε συμπολίτες μας οι οποίοι απασχολούνται στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού και όσο πιο πολύ διαφημίσουμε τα νησιά μας ως ασφαλή νησιά, τόσο πιο ωφελημένοι θα είμαστε συνολικά».

«Έχουμε ακόμα δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας, προτιμούμε πάντα να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και όχι πίσω, και να παίρνουμε μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα, γιατί αν τα πάρεις νωρίτερα τα μέτρα, θα μπορέσεις και νωρίτερα να τα χαλαρώσεις, ενώ αν αργήσεις να τα πάρεις, τότε θα πρέπει να τα κρατήσεις περισσότερο», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι χάρη στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχουν υλοποιηθεί θα είναι δυνατή η δυναμική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

«Όταν με το καλό αφήσουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας, θα είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μία τροχιά γρήγορης ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενοι συνολικά ως χώρα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα τα οποία βέβαια αγαπητέ μου Δήμαρχε -για να τελειώσω από εκεί που ξεκίνησα- εξειδικεύονται για κάθε περιοχή της χώρας», είπε.

Στο τραπέζι βρέθηκαν οι ανάγκες του Δήμου και έργα υποδομής που θα βελτιώσουν τη καθημερινότητα των κατοίκων ή θα συμβάλουν στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νησιού, όπως η διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων, οι αερομεταφορές και οι ιαματικές πηγές.

Έμφαση δόθηκε επίσης στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Επισημάνθηκε ότι η Ικαρία πλέον συνδέεται σταθερά με τον Πειραιά, με προσέγγιση και στα δύο λιμάνια (Άγιο Κήρυκο και Εύδηλο), καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων. Η χρηματοδότηση των άγονων γραμμών αυξήθηκε το 2020 κατά 48 εκατομμύρια, ανερχόμενη στα 138 εκατ. ευρώ, και γίνεται μέσω του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.

«Ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο στη Βουλή για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο. Είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία, με έναν συνεκτικό τρόπο, αντιμετωπίζει τα ζητήματα της νησιωτικότητας και προτάσσει καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία. Ώστε πολιτικές που σε έναν βαθμό μπορεί να έχουν δουλέψει, όπως το Μεταφορικό Ισοδύναμο, να ενσωματώνονται σε μία ολιστική προσέγγιση για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη θαλάσσια πολιτική μας και την ανάπτυξη των νησιών», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, που συνόδευε τον Πρωθυπουργό, επισήμανε μεταξύ άλλων την πρόοδο για την έναρξη έργων που υπάγονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική της κυβέρνησης να ενισχύει τους ΟΤΑ με προσωπικό σε ειδικότητες που χρειάζονται και επισήμανε ότι η κινητικότητα πρέπει να λειτουργήσει ως ευκαιρία για την κάλυψη αναγκών των Δήμων.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και ο βουλευτής ΝΔ Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στον Εύδηλο, όπου ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών και ενίσχυσης της εξωτερικής θωράκισης του λιμανιού, ενώ επισκέφτηκε και το εμβολιαστικό κέντρο του οικισμού.



Την ακριτική Θύμαινα, όπου έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο άμεσου εμβολιασμού όλων των κατοίκων που το επιθυμούν, επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός ήταν παρών κατά τον πρώτο εμβολιασμό στο μικρό νησί, ενός 26χρονου, ενώ αμέσως μετά εμβολιάστηκε ο 86χρονος παππούς του. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των κατοίκων έχει σταλεί προσωπικό από τη Σάμο ώστε να υποστηρίξει τον γιατρό του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου.

Πριν μεταβεί στο εμβολιαστικό κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο, όπου συνομίλησε με τη δασκάλα και τους μαθητές, ρωτώντας για τις ανάγκες τους. Τα παιδιά ζήτησαν να επισκευαστεί το γήπεδο 5✕5 και να δημιουργηθεί παιδική χαρά.

Νωρίτερα, στο λιμάνι της Θύμαινας, οι κάτοικοι του είπαν ότι πρώτη φορά βλέπουν στο νησί τους εν ενεργεία Πρωθυπουργό και του αφιέρωσαν μία μαντινάδα κατά την υποδοχή.

«Η καρδια μας είναι πάνω από όλα στα μικρά νησιά και θα είμαστε κοντά σας», απάντησε στους ακρίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να ξέρετε είμαστε φύλακες εδώ πέρα» του είπαν από την πλευρά τους οι κάτοικοι.


Στους Φούρνους, όπου λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο για όλους τους κατοίκους, έφτασε νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να παρακολουθήσει ο ίδιος τη διαδικασία του εμβολιασμού στις ακριτικές περιοχές, η οποία θα είναι οριζόντια για όλους όσοι το επιθυμούν.

«Είμαστε εδώ για να επιβλέψουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού η οποία ξεκίνησε χθες στους Φούρνους και θα ολοκληρωθεί σήμερα. Όπως ξέρετε για τα μικρά νησιά μας, για τα ακριτικά νησιά μας, έχουμε μια πολιτική να εμβολιάζουμε οριζόντια όλους όσοι θέλουν να εμβολιαστούν. Χαίρομαι που και εδώ και στη Θύμαινα υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και πιστεύω ότι στο δεύτερο γύρο, όταν και οι συμπολίτες σας οι οποίοι είχαν ενδεχομένως κάποιες μικρές επιφυλάξεις διαπιστώσουν ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά, θα σπεύσουν και αυτοί να εμβολιαστούν. Δείχνουμε με αυτόν τον τρόπο, έμπρακτα, το ενδιαφέρον μας για τα μικρά νησιά, ειδικά τα ακριτικά νησιά, τις κοινότητές τους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την υποδοχή του από τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες του ακριτικού νησιού.

Σε συνομιλία του με τον Δήμαρχο, Δημήτρη Καρύδη, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Θέλουμε να είστε ασφαλείς, θέλουμε να είστε υγιείς και βέβαια, με την ευκαιρία, σε κάθε επίσκεψή μας είναι εδώ και οι αρμόδιοι Υπουργοί, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, για να κάνουμε και μια επισκόπηση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, των θεμάτων που μπορούμε να λύσουμε. Και -όπως ξέρεις- είμαστε αποτελεσματική κυβέρνηση, μας αρέσει να λύνουμε προβλήματα και να ερχόμαστε στη συνέχεια να βλέπουμε αυτά που έχουμε κάνει, να μιλάμε λιγότερο και να πράττουμε περισσότερο. Οπότε είναι και μια ευκαιρία να μας μιλήσετε για τα προβλήματα του νησιού».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνομιλία με τους κατοίκους και στη συνέχεια μετέβη στο Διοικητήριο Φούρνων Κορσεών, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Καρύδη, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών Δημήτρη Αμοργιανό, τον Αντιδήμαρχο Εποπτείας και ευθύνης όλων των υπηρεσιών Νίκο Μελά και τον Αντιδήμαρχο Αλιείας και διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Παναγιώτη Μύτικα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε η στελέχωση του τοπικού Ιατρείου και η δυνατότητα να αναπτυχθεί αιματολογικό εργαστήριο, με τον Πρωθυπουργό να σημειώνει ότι εξετάζεται συνολικά το πλαίσιο των κινήτρων που παρέχονται για την προσέλκυση ιατρών σε ακριτικές περιοχές.

Το νησί διαθέτει Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο το οποίο, όπως όλες οι αντίστοιχες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, έχει εξοπλιστεί με ψυγείο συντήρησης εμβολίων και καταγραφικά θερμοκρασίας, ενώ διαθέτουν tablet όπου καταχωρούνται τα στοιχεία για την παράδοση εμβολίων στα νησιά.

Μελετήθηκαν παράλληλα έργα υποδομών στο νησί. «Θα μειώσουμε το κόστος ζωής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά.

Εξετάστηκε επίσης η προοπτική κατασκευής μουσείου ενάλιων αρχαιοτήτων, δεδομένου ότι την τελευταία πενταετία έχουν ανακαλυφθεί ανοιχτά του νησιού 58 αρχαία ναυάγια.

Όσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Φούρνων με τον Πειραιά, τονίστηκε η βελτίωσή της, καθώς πλέον εκτελούνται δύο δρομολόγια ανά εβδομάδα τον χειμώνα και τρία το καλοκαίρι, έναντι ενός και δύο δρομολογίων αντίστοιχα που γίνονταν στο παρελθόν.

Ο Πρωθυπουργός βάδισε έως το λιμάνι των Φούρνων, όπου ενημερώθηκε για τα έργα επέκτασης της βόρειας προβλήτας -όπου θα δένουν τα μεγαλύτερα πλοία- και για την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χριστόδουλος Στεφανάδης. Παρών στη συνάντηση και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.



ΕΚΤ: «Αδιανόητη» για την Κριστίν Λαγκάρντ η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας

 



Η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού είναι «αδιανόητη» καθώς θα αποτελούσε «παραβίαση της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαγορεύει αυστηρά τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών», υπογράμμισε σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο φύλλο της Journal du Dimanche που κυκλοφορεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αυτός ο κανόνας αποτελεί μια από τις κολόνες των θεμελίων του ευρώ», εξήγησε η κυρία Λαγκάρντ στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα. «Αν η ενέργεια που ξοδεύεται για να ζητείται η ακύρωση χρέους από την ΕΚΤ αφιερωνόταν στον διάλογο για την αξιοποίηση του χρέους, αυτό θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο! Για ποιο πράγμα θα γίνουν δημόσιες δαπάνες; Σε ποιους τομείς του μέλλοντος θα επενδύσουμε; Αυτό είναι το ουσιώδες σήμερα», πρόσθεσε η άλλοτε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας και μετέπειτα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ανέλαβε την προεδρία της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο του 2019 (1).

Πάνω από 100 οικονομολόγοι απηύθυναν προχθές Παρασκευή έκκληση να διαγραφούν δημόσια χρέη που παρακρατεί η ΕΚΤ, για να διευκολυνθεί η κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Χρωστάμε στους εαυτούς μας το 25% του χρέους μας κι αν αποπληρώσουμε το ποσό αυτό, θα πρέπει να το βρούμε αλλού, είτε δανειζόμενοι για να το αναχρηματοδοτούμε αντί να επενδύουμε, είτε αυξάνοντας τους φόρους, ή μειώνοντας τις δαπάνες», εξήγησαν οι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους πενήντα Γάλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Τομά Πικετί, ο βέλγος πρώην υπουργός Πολ Μανιέτ, ο ούγγρος άλλοτε ευρωπαίος επίτροπος Άντορ Λάζλο.

«Όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα βγουν από αυτή την κρίση με αυξημένα επίπεδα χρέους», εκτίμησε η κυρία Λαγκάρντ μιλώντας στη JDD. Όμως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα μπορέσουν να το αποπληρώσουν. Τα χρέη είναι διαχειρίσιμα μακροπρόθεσμα. Οι επενδύσεις σε τομείς καθοριστικούς για το μέλλον θα οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη».

«Η ανάκαμψη θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, άρα θα οδηγήσει σε ομοσπονδοποίηση (της οικονομίας). Θα κινηθούμε προς μιαν άλλη οικονομία, πιο ψηφιακή, πιο πράσινη, πιο στρατευμένη έναντι της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της βιοποικιλότητας», εκτίμησε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Άμεσα, προέβλεψε ότι «το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης. Η οικονομική ανάκαμψη έχει καθυστερήσει, αλλά δεν έχει κατεδαφιστεί. Προφανώς, αναμένεται με ανυπομονησία». Ωστόσο, «δεν είμαστε ακόμη ασφαλείς έναντι ρίσκων ακόμη άγνωστων», ενώ «δεν θα επανέλθουμε στο επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας που καταγραφόταν προτού εκδηλωθεί η πανδημία πριν από τα μέσα του 2022», προειδοποίησε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Αλλοδαποί είχαν ρημάξει κατ’ εξακολούθηση οικίες και καταστήματα στην Αττική


 

Συνελήφθησαν, στην Αθήνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 31χρονος και 38χρονη αλλοδαποί, για διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση.

Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών, αναφορικά με δύο άτομα (άνδρα- γυναίκα) που διέπρατταν κλοπές από οικίες και καταστήματα, συστήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας που εντόπισε τους ανωτέρω και πιστοποίησε την εγκληματική τους δράση.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ανωτέρω τουλάχιστον από τις αρχές του τρέχοντος έτους είχαν οργανωθεί, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από οικίες και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με τον άνδρα να έχει αναλάβει το ρόλο του φυσικού αυτουργού και τη γυναίκα το ρόλο του τσιλιαδόρου.

Ως προς τον τρόπο δράσης, επέλεγαν κυρίως ως στόχους μονοκατοικίες που εξωτερικά φαίνονταν να μην είναι πρόσφατα κατοικήσιμες. Επίσης, διέπρατταν τις διαρρήξεις απογευματινές και βραδινές ώρες και χρησιμοποιούσαν ως μέσο μετάβασης και διαφυγής συγκεκριμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, περίστροφο, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, κοσμήματα, ρολόγια, παλαιά νομίσματα, κατσαβίδια, χρηματικά ποσά και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν για τη διάπραξη των κλοπών.

Από την μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα, εξιχνιάστηκαν -8- περιπτώσεις κλοπών, ενώ η έρευνα για τη συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις συνεχίζεται.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Βρέθηκε η αισθητικός που αγνοούνταν εδώ και 10 μήνες

 



Μετά την μεγάλη κινητοποίηση του «Τούνελ» και της Αστυνομίας, βρέθηκε η αισθητικός που είχε εξαφανιστεί πριν δέκα μήνες από την περιοχή της Καλλιθέας.

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου 39 χρόνων εντοπίστηκε να ζει σε ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Δεριγνύ.

Τη νύχτα της Παρασκευής, οι πληροφορίες που έφτασαν στο τηλεφωνικό κέντρο της εκπομπής, οδήγησαν στα ίχνη της.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες του «Τούνελ», άντρες της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. βρήκαν ταλαιπωρημένη την κοπέλα στο αυτοκίνητο αυτό και την μετέφεραν στο Τμήμα Ασφαλείας Κυψέλης, απ’ όπου την παρέλαβε η οικογένειά της και τώρα βρίσκονται όλοι μαζί στο σπίτι της μητέρας της.

Μιλώντας στο «Τούνελ» ο αδερφός της ευχαρίστησε την εκπομπή, την αστυνομία και τους τηλεθεατές χάρη στους οποίους η αδερφή του που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, βρέθηκε και είναι καλά.

Η μία πληροφορία διαδεχόταν την άλλη για την αισθητικό που εξαφανίστηκε από την περιοχή της Καλλιθέας.

Ο συναγερμός που σήμανε τη νύχτα της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου για την Αλέκα Παπαδοπούλου, έφερε την ελπίδα στην οικογένειά της, αφού το «Τούνελ» άνοιξε το δρόμο για τον εντοπισμό της.

Αργά τη νύχτα η ομάδα εξωτερικών ερευνών της εκπομπής με τη συνδρομή της αστυνομίας, βρέθηκε σε επικίνδυνα σημεία στην καρδιά της Αθήνας. Εκεί όπου σύμφωνα με πληροφορίες, ζει ταλαιπωρημένη η 39χρονη γυναίκα.

Οι συνθήκες για να ολοκληρωθεί η μεταμεσονύχτια έρευνα, ήταν δύσκολες. Οι αστυνομικοί θα τη συνεχίσουν σήμερα μέχρι να την βρουν και να βοηθηθεί.

Η Αλέκα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που την απομάκρυνε από την οικογένειά της.

Αρνητικό ρόλο έπαιξαν και κάποιοι «φίλοι», που την προσέγγισαν και εκμεταλλεύτηκαν την καλοσύνη της.

Οι συγγενείς της έχασαν τα ίχνη της το περασμένο Πάσχα. Ανησύχησαν για τη ζωή της όταν δεν εμφανίστηκε ενάμισι μήνα μετά, στην κηδεία του αγαπημένου της πατέρα.

Ένα ακόμα περιστατικό που την στιγμάτισε και ανέτρεψε τη ζωή της ήταν ο χαμός του πρώτου της έρωτα. Μετά το θάνατό του η Αλέκα «δε σήκωσε κεφάλι», όπως λέει η μητέρα της.

«Αγαπάει τους ανθρώπους και τα ζώα και όπου μπορεί βοηθάει. Είναι πολύ κοινωνικό άτομο, χαρούμενο και γελαστό. Πήγαινε και βοηθούσε στην εκκλησία», λέει η μητέρα της αγνοούμενης Αλέκας στην κάμερα του «Τούνελ».

«Το βράδυ της Ανάστασης, ήτανε στο σπίτι με τον πατέρα της. Ήμουν πολύ στεναχωρημένη. Ήρθε να μου πει χρόνια πολλά και της μίλησα αυστηρά… Ανήμερα του Πάσχα σηκώθηκε και έφυγε και δεν την ξαναείδα», αναφέρει χαρακτηριστικά περιγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε η κόρη της.

«Ενάμιση μήνα μετά πέθανε ο πατέρας της, ωστόσο δε φάνηκε ούτε στην κηδεία», συμπληρώνει.

Η μητέρα της απελπισμένη, ζητάει από την ίδια να την πάρει έστω ένα τηλέφωνο, εάν είναι κάπου έξω και ακούει.

«Όπου και να είσαι Αλέκα μου, έλα πίσω σε αγαπάμε…», λέει με δάκρυα στα μάτια.

«Πέταξε τον εαυτό της στα σκουπίδια…»

«Την ψάχνουμε εγώ, ο αδελφός της και οι θείοι της. Όλοι την περιμένουμε.»

Με θλίψη και παράπονο περιγράφει την κόρη της…

«Είναι η χαρά της ζωής, αλλά δεν δίνει αξία στον εαυτό της. Τον πέταξε στα σκουπίδια. Αφήνεται και επηρεάζεται εύκολα. Έχει αδυνατίσει αρκετά τελευταία. Τα μαλλιά της είναι μακριά, ίσια και μαύρα.»

Μιλώντας για τη σχέση που την σημάδεψε, είπε:

«Σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία της έπαιξε η πρώτη της σχέση, που την πλήγωσε πολύ. Ο άνθρωπος αυτός πέθανε και το παιδί μου δε σήκωσε κεφάλι από τότε.»

«Βρήκε ακατάλληλα άτομα για παρέα…»

Η μητέρα της αγνοούμενης Αλέκας με πόνο και αγανάκτηση αφήνει στην άκρη τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και ζητά απαντήσεις από εκείνους που μπορεί να γνωρίζουν που βρίσκεται.

«Έχει φίλους, αλλά ακατάλληλoυς για εκείνη. Κάποιοι μένουν εδώ, στην Καλλιθέα. Προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί τους, αλλά δεν έβγαλα άκρη. Εγώ θα είμαι εδώ για το παιδί μου ό,τι και αν αποφασίσει. Θέλω να μάθω αν είναι καλά. Μόνο αυτό με ενδιαφέρει. Δεν είμαι δικαστής, ούτε κριτής της. Δεν μπορώ να την αλλάξω εγώ», ανέφερε.

Η Αλέκα Παπαδοπούλου έχει ύψος 1.58, είναι πιο αδύνατη απ’ ότι στις φωτογραφίες, ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι το τατουάζ που έχει από τον μηρό έως τη μέση και απεικονίζει ένα φίδι και λουλούδια.


Πηγή



Μονάδες εσωτερικού ελέγχου σε όλο το Δημόσιο

 



Στην αναμόρφωση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου με ίδρυση νέων αρμόδιων μονάδων σε όλους τους φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα αποσκοπεί νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών που αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα.

Το νέο σύστημα εσωτερικού ελέγχου θα εφαρμοστεί στο σύνολο των φορέων Γενικής Κυβέρνησης (κεντρική διοίκηση, ΟΤΑ, κλπ) με βάση διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές, προβλέπεται δε να διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα:

Το πρώτο περιλαμβάνει τις οργανικές μονάδες καθώς και το σύνολο των υπαλλήλων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, που ασκούν τις επιχειρησιακές λειτουργίες του φορέα.

Το δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνει τις οργανικές μονάδες και τα μονοπρόσωπα ή συλλογικά όργανα του φορέα που έχουν ως αρμοδιότητα τη διασφάλιση τήρησης της νομιμότητας, τη διαχείριση των κινδύνων που απειλούν την εύρυθμη λειτουργία του φορέα, καθώς και τη συνολική παρακολούθηση και αξιολόγηση των δικλίδων ελέγχου, που εκτελούνται από την πρώτη γραμμή άμυνας.

Το τρίτο επίπεδο περιλαμβάνει τη μονάδα εσωτερικού ελέγχου, που θα παρέχει μεταξύ άλλων και συμβουλευτικές υπηρεσίες με στόχο τη βελτίωση αποτελεσματικότητας του φορέα, ενώ θα ελέγχουν τις διαδικασίες οικονομικής διαχείρισης για τυχόν φαινόμενα χαμηλής αποδοτικότητας, κακοδιαχείρισης, κατάχρησης ή σπατάλης και την ανάπτυξη δικλίδων για την αποτροπή τους στο μέλλον.

Εάν υπάρξουν ενδείξεις απάτης, παραβιάσεων των κανόνων ακεραιότητας, ή απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών σε υπαλλήλους, αυτές γνωστοποιούνται αμελητί στις αρμόδιες υπηρεσίες και στον αρμόδιο πειθαρχικό προϊστάμενο για τα περαιτέρω.

Η στελέχωση των μονάδων

Στα υπουργεία η μονάδα εσωτερικού ελέγχου θα λειτουργεί ως οργανική μονάδα επιπέδου Διεύθυνσης και στους υπόλοιπους φορείς ανάλογα με την οργανωτική τους δομή. Στους εποπτευόμενους φορείς, καθώς και στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, η απόφαση για τη σύσταση μονάδας θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των υπαλλήλων και το ύψος του προϋπολογισμού τους. Εάν για κάποιους φορείς η δημιουργία μονάδας είναι ανέφικτη, προβλέπεται η σύσταση κοινής μονάδας από δύο ή περισσότερους φορείς ή η υπαγωγή του φορέα στη μονάδα εσωτερικού ελέγχου του εποπτεύοντος οργανισμού τους. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις το έργο του εσωτερικού ελέγχου μπορεί να ανατίθεται σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.

Οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου θα στελεχωθούν από τους λεγόμενους εσωτερικούς ελεγκτές, που θα είναι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ. Απαραιτήτως θα πρέπει να διαθέτουν Πιστοποιητικό Ελεγκτικής Επάρκειας Εσωτερικού Ελεγκτή, το οποίο θα αποκτάται κατόπιν παρακολούθησης ειδικού προγράμματος στο το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα ελεγκτικής επάρκειας υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και οι ήδη υπηρετούντες στις μονάδες εσωτερικού ελέγχου.

Υπόψη θα λαμβάνονται επίσης τυχόν διεθνείς διαπιστεύσεις συναφείς με τον εσωτερικό έλεγχο καθώς και ελεγκτική προϋπηρεσία στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Ο προϊστάμενος της μονάδας θα καταθέτει κάθε χρόνο έκθεση προς τον επικεφαλής του φορέα και θα τον ενημερώνει για τις αδυναμίες του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και για την προστιθέμενη αξία τους στην επίτευξη των στόχων του φορέα.

Επιτροπές Ελέγχου

Η Επιτροπή Ελέγχου θα είναι ένα ανεξάρτητο σώμα, που θα απαρτίζεται από τρία ή πέντε μέλη, η πλειοψηφία των οποίων δεν θα έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον φορέα και η θητεία τους θα είναι τριετής.

Για να επιτευχθεί η ανεξαρτησία του νέου σώματος, τα μέλη του θα πρέπει να μην εμπλέκονται στην επιχειρησιακή λειτουργία του φορέα και να μην έχουν σύγκρουση συμφερόντων σχετικών με τη λειτουργία του φορέα (για παράδειγμα δεν μπορεί να είναι μέλη της Επιτροπής άτομα που έχουν σχέση με προμηθευτές του φορέα).

Σε δήλωση του (στο ΑΠΕ – ΜΠΕ) ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης αναφέρει ότι το νομοσχέδιο σκοπεύει στην εμπέδωση μίας κουλτούρας ακεραιότητας μέσα από την εξάλειψη φαινομένων διαφθοράς με απώτερο στόχο την προστασία των δημοσίων υπαλλήλων και τη θωράκιση της Δημόσιας Διοίκησης.


Πηγή



Σαρηγιάννης σε ΣΚΑΪ: Κορύφωση τρίτου κύματος τον Μάιο- Στο 100% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική στις 21/3

 


Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ δήλωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν αποτελούν το πρώτο ανάχωμα στην εξέλιξη της πανδημίας και πρόσθεσε ότι είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα οποία η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης δεν είναι στο 50%, όπως έλεγαν μέχρι τώρα, αλλά γύρω στο 30%.

Καμπανάκι κινδύνου για κορύφωση του τρίτου κύματος τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, εάν δε ληφθούν περαιτέρω μέτρα, έκρουσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ,  Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

Όπως σημείωσε είναι σημαντικό ότι πάρθηκαν τα μέτρα προληπτικά κι εκεί που έπρεπε στοχευμένα, καθώς αποτελούν ένα πρώτο ανάχωμα στο τρίτο κύμα. «Είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης. 

Πρόσθεσε δε ότι είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα οποία η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης δεν είναι στο 50%, όπως έλεγαν μέχρι τώρα, αλλά γύρω στο 30%. «Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μειώνει την ένταση του τρίτου κύματος. Μας δίνει μεν ένα τρίτο κύμα, αλλά πιο ήπιο», επισήμανε. 

Ωστόσο, ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων και η πανδημία θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι γύρω στις 17 Φεβρουαρίου με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. 

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν είναι η αύξηση της τηλεργασίας στο 70%, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα από τη μεριά των ενηλίκων επισημαίνοντας ότι όσο «κρατιόμαστε σε χαμηλό βαθμό διασποράς, τα δημοτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν».  

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι αν εμβολιαστεί ένα ποσοστό 20%-30% του πληθυσμού γρήγορα, θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα. «Ναι μεν δε θα πρέπει να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα, γιατί ο κίνδυνος ακόμα θα υπάρχει γύρω μας, αλλά οι άνθρωποι που θα είναι διαθέσιμοι για να μεταδώσουν τον ιό θα είναι λιγότεροι. Άρα δε θα είμαστε σε ανοσία της αγέλης, αλλά θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση υγειονομικά».


skai.gr



Χρ. Στεφανάδης: Τηρήθηκαν όλα τα μέτρα στο γεύμα με τον Κυρ. Μητσοτάκη


 

Με ανακοίνωση του, ο βουλευτής Σάμου της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, απαντά στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το γεύμα στην οικία του, στην οποία κάλεσε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον Εύδηλο Ικαρίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα τα ακριτικά νησιά, Φούρνοι, Θύμαινα και Ικαρία και συζήτησε για την πορεία των εμβολιασμών, τα τοπικά προβλήματα και την προώθηση αναπτυξιακών έργων. Μετά το τέλος της περιοδείας και προ της αναχώρησής του, πέρασε από το λιμάνι του Ευδήλου Ικαρίας, τόπο καταγωγής μου. 

Τον κάλεσα στο σπίτι μου για ένα πρόχειρο και σύντομο γεύμα. Κατά τη διάρκεια του πρόχειρου γεύματος, τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα ελέγχου της πανδημίας, δηλαδή υπαίθριος χώρος της οικίας, χρήση μασκών στο μεσοδιάστημα του γεύματος, αριθμός ατόμων στο τραπέζι. 

Στο χώρο βρίσκονταν και τα πρόσωπα της αποστολής από την Αθήνα και η ασφάλεια του προέδρου που τον συνοδευε στο ταξίδι. Λυπάμαι ειλικρινά γιατί οι εικόνες και οι συνθήκες, εκτός του χώρου που ήταν ο Πρωθυπουργός, με συγκέντρωση κόσμου που προσήλθε αυθόρμητα για να τον δει από κοντά, δεν ήταν οι πρέπουσες, αποτέλεσαν αφορμή παρεξήγησης και ερμηνεύθηκε αρνητικά η έκφραση της παραδοσιακής φιλοξενίας που δείχνουμε όλοι στο νησί μας».



Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από 8 Φεβρουαρίου

 


Τα νέα περιοριστικά μέτρα έφεραν νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων σε αρκετές περιοχές της επικράτειας. Από την ερχόμενη Δευτέρα, εξακολουθεί μεν να ισχύει η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών δομών για τις περιοχές που δεν έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, ωστόσο για τους δήμους και τις περιφερειακές ενότητες που είναι επιβαρυμένες δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Οι περιοχές αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σε κάθε μία από τις οποίες τα σχολεία θα λειτουργήσουν διαφορετικά.

Αναλυτικότερα, από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου θα ισχύσουν τα εξής για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων:

- Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων

1. Δημοτική Ενότητα Πατρέων

2. Δημοτική Ενότητα Χαλκιδέων

3. Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου της ΠΕ Λασιθίου

- Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια.

1. Δημοτική Ενότητα Θήρας

2. Δημοτική Ενότητα Μυκόνου

- Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις)

1. Περιφέρεια Αττικής

2. ΠΕ Θεσσαλονίκης

3. ΠΕ Χαλκιδικής

4. ΠΕ Λέσβου

5. Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της ΠΕ Ηλείας

6. Δήμος Ζακύνθου

7. Δήμος Τεμπών της ΠΕ Λάρισας

8. Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της ΠΕ Πιερίας

9. Δήμος Ρεθύμνης της ΠΕ Κρήτης

10. Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της ΠΕ Ευβοίας

11. Δήμος Τανάγρας

12. Δήμος Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης

13. Δήμος Θηβαίων

14. Δήμος Σπάρτης

Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων.

Λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία.


Πηγή: ΑΜΠΕ