Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Οι επιστολές της Ελλάδας κατά της Τουρκίας σε ΕΕ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ


 

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι επιστολές που έστειλε η Ελλάδα με αποδέκτες τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέμετα εξωτερικών υποθέσεων στις οποίες παρουσιάζονται οι προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις επιστολές με αποδέκτες τον Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Ζοζέπ Μπορέλ στις οποίες υπογράφει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αφού παρουσιάζονται οι δηλώσεις Ερντογάν, στη συνέχεια χαρακτηρίζονται ως «απρόκλητες, απαράδεκτες και προσβολή για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό».

Η επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες την οποία υπογράφει η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβειρα Μαρία Θεοφίλη, καταλήγει ως εξής: «Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την εχθρική συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και στο πεδίο, κάτι που δύσκολα μπορεί να βρει κανείς σε άλλη περίπτωση διμερών σχέσεων. Αυτή η συμπεριφορά θα πρέπει να καταδικαστεί από την διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ ως τον θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης».

Η επιστολή προς τον φιλότουρκο ΓΓ του ΝΑΤΟ



Η επιστολή προς τον Ζοζέπ Μπορέλ



Η επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ






Σχέδιο Ακρίτας

 


Βίντεο για την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου «Ακρίτας» δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα στη ΔΕΘ.

«Σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα- Σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή- Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να μπουν παράνομοι μετανάστες στη χώρα από οποιοδήποτε σημείο της».

Αυτό είναι το μήνυμα που περιλαμβάνεται σε ένα βίντεο μόλις 59 δευτερολέπτων για το σχέδιο «Ακρίτας» του yπουργείου Προστασίας του Πολίτη -το οποίο είναι σε εξέλιξη για την θωράκιση των συνόρων- μετά την έξαρση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις προσπάθειες εισόδου παράτυπων μεταναστών κυρίως από τον Έβρο.

Το συγκεκριμένο βίντεο θα παρουσιαστεί επίσημα στο περίπτερο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομίας στη ΔΕΘ, μαζί με υλικό με τις άλλες δράσεις στον τομέα της Τάξης και Ασφάλειας.





Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Ερντογάν δε μπορεί να έρθει ούτε νύχτα ούτε μέρα

 


«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα κρεσέντο πρωτοφανών απειλών, δεν έχω ξανακούσει τέτοιου είδους ρητορική, και μάλιστα από τον πρόεδρό της» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η απάντηση της Ελλάδας θα είναι καθαρή : «Ούτε νύχτα μπορεί να έρθει ο Ερντογάν ούτε μέρα, διότι η απάντηση που θα πάρει θα είναι πολύ ακριβή. Κάνει λάθος αν νομίζει ότι η Ελλάδα δεν θα απαντήσει» σχολίασε η κ. Μπακογιάννη.

Η Τουρκία νιώθει ανασφάλεια από την νέα αμυντική θωράκιση της Ελλάδας, καθώς και από τη διπλωματική θωράκιση εκτίμησε η πρώην υπουργος εξωτερικών.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη 100%, πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση η οποιαδήποτε κυβέρνηση να αποδεχτεί οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας».

Εξήγησε ότι ο Ερντογάν θέλει να στείλει μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στους Αμερικανούς. 

«Δια των απειλών θέλει να εκβιάσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ» τόνισε και συμπλήρωσε ότι οι Δυτικοί θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση, αλλά είναι δύσκολο να εμπιστευτούν τον Ερντογάν. 

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να κάνει επίθεση ο Ερντογάν. Αυτό που φοβάμαι είναι το ατύχημα, είναι μια πιθανότητα. Αέρας φρέσκος ότι ο Ερντογάν θα κάνει επίθεση στα νησιά μας» εκτίμησε η κυρία Μπακογιάννη.

Πρόσθεσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος ξέρει ότι αυτά που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα εννοεί, γι' αυτό δεν τον θέλει στην κυβέρνηση.

Προέβλεψε επίσης ότι «θα περάσουμε δύσκολα, γιατί αυτές οι εντάσεις έχουν κόστος. Είναι μια περίοδος μεγάλης έντασης, θέλει αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση».

Όσον αφορά την περίπτωση να πάρει η Τουρκία τα F-16, εκτίμησε πως πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει αυτό.

Με το ενδεχόμενο να αλλάξει ο εκλογικός νόμος είπε ότι οι συνθήκες επιβάλλουν την συζήτηση, υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση, που ορθώς είναι ανοιχτή, η έλλειψη σταθερότητας αυτή την στιγμή είναι πιο επικίνδυνη από μια κακή κυβέρνηση.



Στο 7,7% η ανάπτυξη το β' τρίμηνο του 2022 -Άλμα έκανε το ΑΕΠ

 


Σε ανακοίνωση προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζοντας τα στοιχεία του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο του 2022.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, το 2ο τρίμηνο 2022, παρουσίασε αύξηση κατά 1,2%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7,7%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 7,8% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2021. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου Τύπου για το 2ο τρίμηνο 2022 αντανακλούν την επίδραση στο ΑΕΠ της σταδιακής άρσης των μέτρων που είχαν υιοθετηθεί για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19. Για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βέλτιστες διαθέσιμες πηγές δεδομένων.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι, καθώς τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επαναϋπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά, η επίδραση της διαδικασίας της εποχικής διόρθωσης, ιδίως σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των υποκείμενων μεγεθών, αντανακλάται στην αισθητή αναθεώρηση ιδίως των πλέον πρόσφατων τριμήνων της σειράς.



Με το κόμμα των παρακολουθήσεων ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε με κοινό ψηφοδέλτιο στην εξεταστική

 


Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη, και όχι το σοβαρό ΠΑΣΟΚ, ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που παρακολουθούσε τα ίδια του τα στελέχη και καθημερινά έρχονται νέες αποκαλύψεις.

Δια ψηφοφορίας επιλέχθηκαν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που θα ερευνήσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων και ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ κατέβηκαν με κοινό ψηφοδέλτιο εξοργίζοντας τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά δεν έλειψε και το καραγκιοζιλίκι ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ αφού η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένταση καθώς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πρότεινε να υπάρξει διακομματικό προεδρείο με τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Μπιάγκη στην θέση του αντιπροέδρου.

Η Ευαγγελία Λιακούλη αναπτύσσοντας την θέση του κόμματός της φέρεται να είπε ότι η τοποθέτηση βουλευτών της ΝΔ στις θέσεις του προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα  αλλοιώνει τον χαρακτήρα της εξεταστικής που συγκροτείται μετά από απόφαση των κομμάτων της μειοψηφίας. Με την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη συντάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι στηρίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και την τοποθέτηση του κ Μπιαγκή στην θέση του αντιπροέδρου της επιτροπής και συμπλήρωσε το «κοινό ψηφοδέλτιο» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ με το όνομα της κυρίας Σουλτάνας Ελευθεριάδου για την θέση γραμματέα.

Από την άλλη πλευρά οι βουλευτές της ΝΔ κατηγόρησαν τους εισηγητές της αντιπολίτευσης για «παρελκυστική» τακτική ενώ ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος φέρεται να είπε «επιβεβαιώνεται σήμερα ότι ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ»

Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε διακομματικό προεδρείο εξεταστικών ή προανακριτικών εξηγώντας πως η επιτροπή λειτουργεί ως ανακριτικό και όχι ως πολιτικό όργανο ενώ πρόσθεσαν ότι η επιλογή των προσώπων για την έδρα της επιτροπής γίνεται δια ψηφοφορίας.

Αναφορικά με το πλαίσιο των συνεδριάσεων η ΝΔ πρότεινε να υπάρξει πλήρης μυστικότητα ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ανεύθυνα χωρίς ίχνος ευθύνης, ζήτησαν δημοσιοποίηση των πρακτικών αφού πρώτα αφαιρεθούν τυχόν αποσπάσματα που αφορούν ζητήματα εθνικής ασφάλειας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στις θέσεις του προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα της επιτροπής εκλέχθηκαν οι Γιάννης Κεφαλογιάννης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου και Στάθης Κωνσταντινίδης αντίστοιχα λαμβάνοντας από 16 ψήφους.

Ο Δημήτρης Μπιαγκής (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) που είχε προταθεί για αντιπρόεδρος έλαβε 10 ψήφους και η κυρία Σουλτάνα Ελευθεριάδου μειοψήφησε με 9 ψήφους για την θέση γραμματέα ενώ υπήρξαν και 2 «λευκά».

Από την ψηφοφορία έλλειπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άγγελος Τόλκας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση της ΝΔ για το προεδρείο έλαβε μια παραπάνω ψήφο (σ.σ. η ΝΔ συμμετέχει στην επιτροπή) με 15 βουλευτές.  



Απειλεί ο ΡώSSος δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν

 


Επίθεση σε βάρος της Δύσης εξαπέλυσε σήμερα από το Βλαδιβοστόκ ο ΡώSSος δικτάτορας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ έπλεξε το εγκώμιο της ασιατικής ηπείρου.

«Η Δύση έχει αποτύχει, το μέλλον είναι στην Ασία», δήλωσε o δικτάτορας, όπως αναφέρει το Reuters.

Προειδοποίησε επίσης τη Δύση ότι έχει υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομία με αυτό που χαρακτήρισε ως «μια μάταιη και επιθετική προσπάθεια» να επιβάλει την ηγεμονία της.

Την ίδια ώρα, εκθείαζε την Ασία επισημαίνοντας ότι μελλοντικά είναι μια ανερχόμενη δύναμη.

Σε ομιλία του στο Ανατολικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, ο ΡώSSος δικτάτορας υποστήριξε ότι οι κυρώσεις της Δύσης είναι κοντόφθαλμες και αποτελούν κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο. Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση της Μόσχας στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ασία.

Ο δικτάτορας υποστήριξε επίσης ότι η ρωσική οικονομία ανταποκρίνεται σε αυτό που ονόμασε «οικονομική και τεχνολογική επιθετικότητα της Δύσης», αναγνωρίζοντας κάποιες δυσκολίες σε ορισμένους κλάδους και περιοχές.

Ο δικτάτορας θεωρεί ότι η χώρα του είναι αδύνατο να απομονωθεί κι ότι η Μόσχα θα αντισταθεί στις προσπάθειες να μπει στο περιθώριο της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής.

«Η ΡωSSία«, όπως είπε, «θεωρεί πως υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες στην είσοδο στις αγορές της Μέσης Ανατολής και του Ιράν».

Επιπλέον, δήλωσε ότι η Μόσχα έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εξάγει σιτηρά.

«Τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων είναι πιθανό να ενταθούν...Επίκειται ανθρωπιστική καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά, ο αναίσχυντος και προκλητικός δικτάτορας.

Ο Πούτιν ανέφερε ακόμη ότι η Κίνα θα πληρώνει την Gazprom για το φυσικό αέριο σε εθνικά νομίσματα- με βάση την κατανομή 50-50 μεταξύ των δύο νομισμάτων της χώρας ρωσικού ρουβλίου και του κινεζικού γουάν.



Μητσοτάκης : Το όραμά μου παραμένει μια Ελλάδα ευημερούσα για όλους


 

Την αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter: 

Greece's GDP surges 7.7% yoy in second quarter, yet again confounding expectations. We will continue to work to improve our citizens living standards, particularly those at the lower end. My vision remains a Greece prosperous for all.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 7, 2022

O Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι θα «συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών», τονίζοντας ότι το όραμά του παραμένει μια «Ελλάδα ευημερούσα για όλους».

«Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας και πάλι τις προσδοκίες. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο. Το όραμά μου παραμένει μια Ελλάδα ευημερούσα για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.





Δημόσιο :«Κλείνουμε φώτα και υπολογιστές, συντηρούμε τα κλιματιστικά»

 



Σειρά κινήτρων και αντικινήτρων στο Δημόσιο για την επίτευξη του στόχου για μείωση 10% του ενεργειακού κόστους ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο.

Το Δημόσιο πλήρωσε 700 εκατ. ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια στη ΔΕΗ, το 2021. Το ποσό αυτό θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο το 2022.

«Οταν έχουμε αυτή την ασύμμετρη συνθήκη, δεν μπορεί να μην πρωτοστατεί και να μην αποτελεί παράδειγμα το Δημόσιο στην εξοικονόμηση ενέργειας! Δεν ζητάμε κάτι περίπλοκο, παρά να ορίσουν έναν ενεργειακό υπεύθυνο, κάτι αρκετά απλό, συντήρηση των κλιματιστικών, όχι ανοικτά φώτα το βράδυ» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, εξηγώντας ότι από τους 2.495 φορείς, οι περίπου 1.800 συνδέονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Η εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος και στο Δημόσιο είναι απόλυτα αναγκαία για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση. Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από φυσικό αέριο κατά 30%-40%, του οποίου η τιμή έχει εκτοξευτεί. Είναι 10 με 15 φορές πιο ακριβό, συγκριτικά με την προ ενεργειακής κρίσεως χρονική περίοδο. Θα πρέπει, λοιπόν, να μειώσουμε την εισαγωγή πανάκριβου φυσικού αερίου, που επιβαρύνει στην περίπτωση του Δημοσίου, ευθέως, τον φορολογούμενο. Επίσης, είναι αναγκαία αυτή η πρωτοβουλία, έτσι ώστε σε περίπτωση διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου να υπάρχει περισσότερη διαθέσιμη ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» πρόσθεσε, ο Θ. Σκυλακάκης.

Η ΚΥΑ για την εξοικονόμηση

Παράλληλα, σημείωσε ότι «σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ - ΦΕΚ Β3424/2-7-2022) έχουμε εξειδικεύσει τα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις φορέων του δημοσίου τομέα.

Ο στόχος αναφορικά με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ορίστηκε στο 10% τουλάχιστον, σε σχέση με τις καταναλώσεις της ίδιας χρονικής περιόδου του 2019, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Για τα επόμενα έτη ο στόχος θα επαναπροσδιοριστεί».

Κίνητρα και αντικίνητρα -Τα μέτρα

- Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων, τουλάχιστον μία φορά κατ' έτος.

- Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας κτιρίων (μέγιστης/ελάχιστης). Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27°C και κατά τη χειμερινή στους 19°C.

- Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

- Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου και φωτισμού σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

- Χρήση του νυχτερινού αερισμού το καλοκαίρι και κατάλληλη σκίαση των κτιρίων, ανάλογα με την εποχή, και μέτρα εξοικονόμησης σε ό,τι αφορά στον οδοφωτισμό και στη χρήση ηλεκτροφόρου εξοπλισμού.

Πλατφόρμα εφαρμογής

Η παρακολούθηση υλοποίησης των δράσεων και της πορείας των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας για την επίτευξη του στόχου μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, τουλάχιστον κατά 10%, γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας: publicenergysavings.gov.gr, η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία.

Για την εφαρμογή των μέτρων στα κτίρια, τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του δημοσίου τομέα ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Η σύνδεση, κατά την αρχική πιστοποίηση εισόδου στην εφαρμογή, γίνεται από τον υπεύθυνο ενεργειακών υποδομών/εγκαταστάσεων του φορέα.

Για τον σκοπό αυτόν αξιοποιεί τους μοναδικούς κωδικούς-διαπιστευτήρια (taxisnet) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αφορούν στον Α.Φ.Μ. κάθε φορέα.

Μετά την αρχική πιστοποίηση, η είσοδος κάθε φορέα στην εφαρμογή πραγματοποιείται από τους διοικητικούς υπευθύνους (για το σύνολο των εγκαταστάσεων κάθε φορέα ορίζονται ένας ή περισσότεροι).

Σε αυτή την περίπτωση, η σύνδεση γίνεται με τη χρήση των «Κωδικών Δημόσιας Διοίκησης» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ηλεκτρονική διασταύρωση των απαραίτητων στοιχείων για την παρακολούθηση της υλοποίησης των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο και της πορείας των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Στόχος μας είναι η αλλαγή συμπεριφοράς, σε σχέση με την επιμέλεια διαχείρισης της ενέργειας. Για παράδειγμα, όταν υπάρχει αρκετό ηλιακό φως δεν χρειάζεται να έχουμε ανοιχτά τα φώτα στο κτίριο. Τα φώτα στους διαδρόμους δεν θα έπρεπε να είναι αναμμένα, εάν δεν υπάρχει κάποιος εργαζόμενος. Όταν δουλεύει η κεντρική θέρμανση και επιτυγχάνεται ικανοποιητική θέρμανση στο κτίριο, δεν υπάρχει λόγος να λειτουργούν, παράλληλα, τα air condition. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι θερμαινόμενες πισίνες εάν σκεπάζονται καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια. Ένας χώρος, όπου δεν υπάρχει επισκεψιμότητα δεν χρειάζεται να θερμαίνεται ή να φωτίζεται τις ώρες που παραμένει κλειστός, κ.ά.

Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει τα μέτρα:

Πρώτον, για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει, διοικητικά, την παραπάνω ΚΥΑ περί εξοικονόμησης ενέργειας, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από το τακτικό και ειδικό αποθεματικό και για πρόσθετη χρήση ταμειακών διαθεσίμων, τόσο για κάλυψη του πρόσθετου ενεργειακού κόστους όσο και για άλλες έκτακτες δαπάνες, μη αναγκαστικού χαρακτήρα. Πρακτικά αυτό θα συμβαίνει, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις παράληψης διορισμού διοικητικών και ενεργειακών υπευθύνων, αλλά και μη εκτέλεσης των καθηκόντων από τους διορισθέντες.

Δεύτερον, για τους δήμους η εξοικονόμηση ενέργειας, κατά 10%, αποτελεί δεσμευτικό στόχο ειδικά σε ό,τι αφορά στον οδοφωτισμό. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, το Κράτος δεν θα ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους για τους λογαριασμούς ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως έκανε στο πρώτο. Δεν μπορεί ο Έλληνας φορολογούμενος να επιβαρύνεται για τις δαπάνες οδοφωτισμού που αφορούν στον Δημότη και είναι ανταποδοτικές -ειδικά με τις σημερινές, ακραίες τιμές ενέργειας- αν δεν υφίσταται μια επαρκής προσπάθεια εξοικονόμησης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τρίτον, για όσες υπηρεσίες του Δημοσίου προβλέπεται μπόνους, θα προστεθεί ο στόχος να πετύχουν και εξοικονόμηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο του έτους (συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα). Βασική προϋπόθεση σε σχέση με τη στοχοθεσία θα είναι να μην υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες του φορέα, π.χ. λόγω διαφορετικών καιρικών συνθηκών κ.λπ.

Τέταρτον, όσες Υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή 5% παραπάνω του στόχου, θα το δουν αυτό το επιπλέον 5% στον προϋπολογισμό τους, του επόμενου έτους.


Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο συστηματοποίησης της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο θα αναπτύξουμε επιπρόσθετες δράσεις, που θα βοηθήσουν στην άμεση επίτευξη των στόχων μείωσης της κατανάλωσης.

Βασικό εργαλείο θα είναι ομάδες (task force), με ειδικούς ενεργειακούς αναλυτές. Οι ομάδες αυτές θα αναλαμβάνουν δράσεις όπως:


- Ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση τόσο των ενεργειακών υπευθύνων ανά κτίριο όσο και των εργαζομένων


- Ενεργειακός έλεγχος ανά κτίριο και εφαρμογή ειδικής μεθοδολογίας για τη βέλτιστη διαχείριση ενέργειας


- Διαμόρφωση και εφαρμογή, πιλοτικά αρχικά, εξειδικευμένων ανά κτίριο διαδικασιών λειτουργίας


- Έλεγχος κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο και υποστήριξη των ενεργειακών υπευθύνων στη διερεύνηση δυνατοτήτων μείωσης κόστους


- Έλεγχος εφαρμογής των δράσεων μείωσης κόστους και συνεχής βελτίωση/προσαρμογή



Ελλάδα-Ουκρανία 99-79

 



Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε με 99-79 της Ουκρανίας στο Μιλάνο, για την 4η αγωνιστική του Ευρωμπάσκετ 2022, και έκανε το 4 στα 4, «κλειδώνοντας» αήττητη την πρώτη θέση του 3ου ομίλου και υποχρεώνοντας την ομάδα του Αϊνάρς Μπαγκάτσκιτς στην πρώτη ήττα (3-1).

Νέο career high σε πόντους με τη φανέλα της ΕΘνικής για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που σταμάτησε στους 41, μαζεύοντας παράλληλα 9 ριμπάουντ και μοιράζοντας 2 ασίστ. Από 13 πόντους πρόσθεσαν οι Τάιλερ Ντόρσεϊ και Νικ Καλάθης (7ασ., 5ρ.).

Τα δεκάλεπτα: 23-20, 39-46, 71-57, 99-79

Ελλάδα - Ουκρανία 99-79

Ελλάδα (Δημήτρης Ιτούδης): Αγραβάνης 5 (1), Γιάννης Αντετοκούνμπο 41, Θανάσης Αντετοκούνμπο 2, Καλάθης 13 (3), Ντόρσεϊ 13 (1), Λαρεντζάκης 2, Λούντζης 2, Παπαγιάννης 6, Παπανικολάου 4 (1), Παπαπέτρου 4, Σλούκας 7 (1).

Ουκρανία (Αϊνάρς Μπαγκάτσκις): Μπλίζνιουκ 4, Μπομπρόφ 3 (1), Λεν 10 (2), Μίχαϊλιουκ 16 (1), Πούστοβι 6, Σάνον 16 (3), Σκαπίντσεφ 4, Σιντόροφ 10 (2), Τκατσένκο 8, Ζότοφ 2.



Γαλλίδα ΥΠΕΞ: Αμοιβαία συνδρομή Ελλάδας-Γαλλίας αν διαπιστώσουν ένοπλη επίθεση

 



Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Γαλλία ήταν και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, όταν υπάρχουν απειλές και παραβιάσεις της κυριαρχίας από μέρος γειτονικών χωρών, έστειλε χθες από την Αθήνα, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

«Ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να είμαστε», θέλησε να επαναλάβει η Κατρίν Κολονά και επισήμανε πως βεβαίως η Γαλλία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση, για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση. «Το είπα χθες στην Άγκυρα και το επανέλαβα και σήμερα» προσέθεσε, και σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι κανείς δεν θέλει να υπάρξει περαιτέρω όξυνση, κλιμάκωση και ότι «όλοι θα πρέπει να επιδείξουν συγκράτηση».



Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη-Δένδια στις προκλήσεις Ερντογάν


Ηχηρή απάντηση στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα του καθεστώτος της Τουρκίας έδωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Κατά τη συνάντησή του με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως καθημερινά η Ελλάδα αντιμετωπίζει σειρά «εξωφρενικών» -όπως χαρακτηριστικά είπε- απειλών και δηλώσεων, ενώ κατά διαστήματα δημοσιεύονται χάρτες που απεικονίζουν ελληνικά νησιά ως τουρκικό έδαφος.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε πως «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», υπονοώντας εισβολή σε ελληνικό έδαφος. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την ίδια απειλή, συμπληρώνοντας πως «η υπομονή μας τελειώνει».

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Κολονά για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.



Σε εφαρμογή στον Έβρο το «σχέδιο Ακρίτας»

 



Βιώνουμε ημέρες κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας. Όλα τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων καταδεικνύουν μια ραγδαία αύξηση στις παράνομες μεταναστευτικές ροές που επιχειρούν -χωρίς επιτυχία, όμως- να εισέλθουν στη χώρα.  Όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται με έναν τρόπο διαρκώς κλιμακούμενο, που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και με κατάφωρη παραβίαση των δεσμεύσεων της Τουρκίας προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και της, μεταξύ τους, Κοινής Δήλωσης.

Στην πρόκληση αυτή δε μένουμε με «σταυρωμένα χέρια». Είναι σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή το σχέδιο «ΑΚΡΙΤΑΣ», ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο θωράκισης των συνόρων μας, διαρθρωμένο σε 4 άξονες:

επέκταση του φράκτη στον Έβρο μέχρι 140km, ως «φραγή» σε κάθε ασύμμετρη απειλή,

ενδυνάμωση, εκπαίδευση, έμπρακτη στήριξη του προσωπικού μας και 250 νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων,

αναβάθμιση και επέκταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού επιτήρησης, με τα πλέον σύγχρονα μέσα,

ενημέρωση και συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, με ισχυρή προβολή της αλήθειας διεθνώς, μέσω ανάληψης αντίστοιχων πρωτοβουλιών.



Ναυπηγεία Ελευσίνας: Το νερό μπήκε στο αυλάκι.


 

Άνοιξε πλέον -μετά την ψήφιση την Τετάρτη σχετικού νομοσχεδίου- ο δρόμος για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας με εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας, ώστε πέραν των άλλων να αποτελέσουν και πυλώνα για την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία.

Μετά τη σημαντική αυτή η εξέλιξη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε χθες Παρασκευή τα Ναυπηγεία, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους εργαζόμενους με τη φράση «σώσατε 600 οικογένειες». Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:

Πετύχαμε να εξασφαλίσουμε όλες τις θέσεις εργασίας, να λάβετε όλα τα δεδουλευμένα, να φέρουμε σχεδόν 200 εκατομμύρια σε επενδύσεις στο Ναυπηγείο. Και να επαναλάβουμε εδώ, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, αυτό το οποίο γίνεται στη Σύρο.

Θα έρθουν πολλοί καινούργιοι πελάτες. Θα υπάρχουν και πολύ σημαντικές συνεργασίες με μεγάλα ξένα ναυπηγεία. Και βεβαίως, υπάρχουν και προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία δρομολογούνται. Θέλουμε τα πλοία αυτά να χτιστούν στην Ελλάδα, όπως χτίστηκαν άλλα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού, για τα οποία είναι εξαιρετικά υπερήφανο. Τα αρματαγωγά μας παραδείγματος χάρη είναι τόσο αξιόπλοα, που αποτελούν σημείο θαυμασμού από άλλα πολεμικά ναυτικά. Το ίδιο θα μπορέσουμε να ξανακάνουμε εδώ στην Ελευσίνα. Το νερό μπήκε στο αυλάκι. Θέλω να γνωρίζετε ότι προσωπικά αλλά και η Κυβέρνηση θα είμαστε κοντά σε αυτήν την συνεχιζόμενη προσπάθεια.

Η αναβίωση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας της χώρας, μέσω της επανεκκίνησης, εξυγίανσης και αναβάθμισης των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα ενισχύει σημαντικά τόσο την Οικονομία, όσο και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Η Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας διαμορφώνει ένα βιώσιμο μοντέλο επανεκκίνησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς περιλαμβάνει:

Άμεση επένδυση 170 εκατ. δολαρίων.

Διασφάλιση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας (600).

Οφειλές & αποζημιώσεις ύψους 41 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους.

Δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε 3 χρόνια. Με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων να ανέρχεται στους 2.000. 

Επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη.

Ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την Ελληνική Βιομηχανία. 




Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Έχουν ενταχθεί έργα 11 δισ. στο σκέλος των επιδοτήσεων και 3,93 δισ. στο σκέλος των δανειοδοτήσεων

 


Σημαντικό όπλο για τη χώρα απέναντι στις πιέσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέχρι σήμερα:

Στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί έργα που υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ, ενώ οι εντάξεις αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και σύντομα ενεργοποιούνται μία σειρά από δράσεις, όπως είναι το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», η «Έξυπνη μεταποίηση», τα «Βιομηχανικά πάρκα» κ.ά..

Παράλληλα, έχουν υποβληθεί στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 107 επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό 3,93 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,68 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου, 933 εκατ. ευρώ είναι ίδια κεφάλαια των επενδυτών και 1,32 δισ. ευρώ κεφάλαια των τραπεζών.

Πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι υπηρεσίες, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η μεταποίηση, η ενέργεια, το εμπόριο και οι κατασκευές. Ήδη, έχουν συμβασιοποιηθεί 13 επενδυτικά σχέδια, με το συνολικό ύψος επένδυσης να διαμορφώνεται σε 1,02 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, οκτώ επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 74,39 εκατ. ευρώ, συμβασιοποιούνται άμεσα.

Σημειώνεται ότι το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων ανέρχεται σε 0,77%, με τη μέση διάρκεια αποπληρωμής τους να φτάνει περίπου στα 11 χρόνια.

Σημειώνεται ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς η χώρα μας βαίνει προς την επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτούμενων οροσήμων (25 για το σκέλος των επιδοτήσεων)

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα ήταν η τρίτη χώρα (μετά την Ισπανία και την Γαλλία) που κατέθεσε (29.12.2021) στην Κομισιόν το πρώτο αίτημα πληρωμής, τηρώντας το προβλεπόμενο -στις Επιχειρησιακές Ρυθμίσεις- χρονοδιάγραμμα. Η εκταμίευση της πρώτης πληρωμής, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», έγινε 08.04.2022, μετά από την εκπλήρωση των 15 απαιτούμενων οροσήμων.



Στο ευρωπαϊκό τραπέζι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια κοινή λύση στην Ε.Ε.

 



Η εφιαλτική εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου (πάνω από 10 φορές σε σχέση με πέρυσι) και η συνακόλουθη έκρηξη στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν σημάνει συναγερμό στην Ε.Ε. Αποφασίστηκε ήδη η πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου των Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι η Επιτροπή «εργάζεται για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Ουσιαστικά η ευρωπαϊκή ηγεσία και η Επιτροπή υιοθετούν τώρα αυτό που από την αρχή έχει επισημάνει -προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένες λύσεις- ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση. Αναλυτικότερα τα έξι μέτρα που πρότεινε ο Πρωθυπουργός είναι τα εξής:

Πλαφόν Τιμών: Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων (TTF), το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση.

Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%.

Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων (TTF), ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία.

Πλαφόν στο Κέρδος: Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.

Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.

Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας.




Σημαντικό όφελος από τις νησιωτικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις

 



Σημαντικό όφελος που κυμαίνεται από 5,8 έως 8,5 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας (ανάλογα με το σενάριο για την ζήτηση ενέργειας και το βαθμό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών) προβλέπεται από την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών η οποία σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος της δεκαετίας. Αυτά προκύπτουν από το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς για την περίοδο 2023 - 2032 που έθεσε σε διαβούλευση η ΡΑΕ (είχε ήδη τεθεί σε διαβούλευση από τον ΑΔΜΗΕ στην αρχή του χρόνου) καθώς και το αντίστοιχο πρόγραμμα της περιόδου 2022-2031 που εγκρίθηκε από την Αρχή. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία:

Η Δ' φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων θα εξοικονομήσει ΥΚΩ ύψους 1,5-3 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2025-2049. Το έργο περιλαμβάνει τη διασύνδεση με τη Σέριφο μέσω του Λαυρίου και τις διασυνδέσεις Σερίφου - Μήλου, Μήλου - Φολέγανδρου, Φολέγανδρου - Θήρας και Θήρας - Νάξου καθώς και τις διασυνδέσεις νησιών των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων (Κύθνος, Σίφνος, Ανάφη, Αμοργός, Δονούσα και Αστυπάλαια). Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΑΔΜΗΕ το έργο θα ολοκληρωθεί το 2024.

Από τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων αναμένεται όφελος από 2,7-3,6 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2029-2053. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2028.

Και από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις με τη Λήμνο μέσω του ΚΥΤ Ν. Σάντας και της Σκύρου μέσω του ΚΥ Αλιβερίου, τις διασυνδέσεις Λήμνου - Λέσβου, Λέσβου - Χίου, Χίου - Σάμου, Σάμου - Κω και Λέσβου - Σκύρου καθώς και την Ικαρία και το Αγαθονήσι) αναμένεται όφελος από 1,6-1,9 δισεκ. για την περίοδο 2030-2054. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι το 2029.

Σε ό,τι αφορά την δεύτερη φάση διασύνδεσης της Κρήτης (Ηράκλειο - Αττική) παραμένει η εκκρεμότητα του ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου λόγω καθυστερήσεων σε αδειοδοτήσεις, επιπτώσεων της πανδημίας κλπ.

Σημειώνεται ότι το δεκαετές 2022-2031 περιλαμβάνει επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 4,1 δις. ευρώ, ωστόσο στο σύνολο σχεδόν των έργων γίνεται αναθεώρηση του προϋπολογισμού προς τα πάνω λόγω της ανόδου του κόστους των υλικών.




Η ΕΕ ενέκρινε το ελληνικό καθεστώς για τη στήριξη της ανάπτυξης εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας


 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ελληνικό μέτρο με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 341 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της κατασκευής και της λειτουργίας εγκαταστάσεων αποθήκευσης στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), μετά τη θετική αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την Επιτροπή και την έγκρισή του από το Συμβούλιο.

Στόχος του μέτρου είναι να καταστεί δυνατή η ομαλή ενσωμάτωση στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας ενός αυξανόμενου μεριδίου ανανεώσιμης ενέργειας που προέρχεται από αιολικές και ηλιακές πηγές. Το πρόγραμμα θα συμβάλει επίσης στους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ που σχετίζονται με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ. 

Το καθεστώς που κοινοποίησε η Ελλάδα θα προωθήσει τη δημιουργία διαφόρων εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής δυναμικότητας έως 900 MW, συνδεδεμένων με το δίκτυο υψηλής τάσης.

Τα έργα θα επιλεγούν μέσω διαφανούς και αμερόληπτης διαδικασίας υποβολής προσφορών.

Η ανάθεση των συμβάσεων στα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2023, οι δε εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025. 

 



Υπεγράφη η σύμβαση για το πρώτο τμήμα (Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος) του ΒΟΑΚ

 


Η σύμβαση για το πρώτο τμήμα του ΒΟΑΚ (Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος), υπεγράφη χθες παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και του Υφυπουργού Υποδομών, κ. Γιώργου Καραγιάννη.  Αναμένεται άμεσα να στηθούν τα πρώτα εργοτάξια και να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, που θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, έχει  ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2021 και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 169 εκατομμύρια ευρώ. 

Το επόμενο διάστημα θα μπούμε στην τελική ευθεία και το τμήμα Χερσόνησος- Νεάπολη, που υλοποιείται με ΣΔΙΤ. και ακολουθεί το Χανιά- Ηράκλειο, που θα γίνει με Σύμβαση Παραχώρησης και σύντομα θα μπούμε στη Β’ φάση του διαγωνισμού.

Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης είναι ένας αυτοκινητόδρομος που όταν ολοκληρωθεί θα ενώνει το νησί από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία. Συνολικού μήκους 294 χιλιομέτρων και εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ, είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια. Το έργο αυτό -που είχε   προαναγγείλει έναν χρόνο πριν από την Κρήτη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί το σταθερό και μεγαλύτερο αίτημα όλων των Κρητικών εδώ και δεκαετίες. 


 



Εντυπωσιακή η ανάκαμψη του τουρισμού

 


Εντυπωσιακή είναι η ανάκαμψη του τουρισμού μας καθώς εκτιμάται ότι τα έσοδα φέτος θα είναι πάνω από τα 18,2 δισ. του 2019. Ήδη, με βάση τα έως τώρα στοιχεία:


Είχαμε 12% αύξηση αφίξεων στα αεροδρόμια της Fraport τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019. 

Στα νησιά του ΝΑ Αιγαίου την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το 2019.

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τον φετινό Ιούλιο  σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019  είχαμε 29% περισσότερες αφίξεις από την Γερμανία, 15% από τη Γαλλία, 39% από την Ελβετία, 19% από το Ισραήλ, 257% από τη Σερβία και 177% από την Τουρκία.

Είχαμε 5.000 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια της χώρας μας, αλλά και ρεκόρ απευθείας πτήσεων από τις Η.Π.Α. στο «Ελ. Βενιζέλος».

Όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα ούτε συγκυρίας, ούτε τύχης. Προηγήθηκε πολύμηνος σχεδιασμός και τεράστια προσπάθεια και οργανωτική δουλειά στη διάρκεια του Χειμώνα, ώστε τώρα να δρέπουμε αυτούς τους καρπούς της επιτυχίας. Με ανάλογο τρόπο σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε και άλλους τομείς της οικονομίας μας, προκειμένου να βρούμε νέους πρόσθετους πόρους για να χρηματοδοτήσουμε τη στήριξη της κοινωνίας το επόμενο δύσκολο χρονικό διάστημα.



Ανάγκη να τερματιστεί η ευρωπαϊκή αδράνεια στην ενεργειακή κρίση

 


Χρειάζεται να είμαστε πλήρως συνειδητοποιημένοι ότι το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν σκληρά οι αντοχές μας. Τόσο η αναστάτωση στην παγκόσμια παραγωγή και διακίνηση αγαθών, που προκάλεσε η πανδημία, όσο και η ενεργειακή κρίση, που επιτάθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκαλούν τεράστια ανισορροπία στην παγκόσμια οικονομία. Όπως  η πανδημία, έτσι  και η ενεργειακή κρίση είναι εξωγενείς. Εισάγονται στην Ευρώπη, εισάγονται και στην Πατρίδα μας και για αυτό η αντιμετώπισή τους απαιτεί κοινές ευρωπαϊκές λύσεις.

Η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αβεβαιότητας στις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου και των προβλημάτων που αφορούν στην ενεργειακή επάρκεια. Όλα, πια, δείχνουν πως η Ρωσία επιδιώκει την ένταση της οικονομικής πίεσης, τη δημιουργία κοινωνικής αναταραχής και την πρόκληση πολιτικής αστάθειας  σε όσες χώρες αντιδρούν στα σχέδιά της.

Η ποιότητα ζωής των πολιτών υποβαθμίζεται στην Ευρώπη. Δεν ταλαιπωρούνται μόνο τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα, αλλά και η μεσαία τάξη.

Στην Ελλάδα κατανοούμε απόλυτα ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια παρατεταμένη δοκιμασία, καθώς προηγήθηκε η επίμοχθη περίοδος των μνημονίων. Αλλά αυτή ακριβώς η εμπειρία μας, μάς κάνει ανθεκτικότερους, αλλά και σοφότερους. Μάθαμε ότι εύκολες και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ότι χρειάζεται σύνεση, σχέδιο, αποφασιστικότητα, ότι απαιτείται σύμπνοια, αλληλεγγύη και πατριωτισμός.

Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει πλέον καθόλου καιρός για χάσιμο. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που παρουσίασε ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο και αποδοτικό σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες λύσεις. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και χρειάζεται πανευρωπαϊκή απάντηση. 

Η πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου των Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου και οι σχεδιαζόμενες  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ανάγκη να σπάσουν την περίοδο της ευρωπαϊκής αδράνειας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 9 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός είχε στείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν, αναπτύσσοντας έξι συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ επανερχόταν επίμονα στα ευρωπαϊκά Συμβούλια, υπογραμμίζοντας συνεχώς ανάμεσα στα άλλα  την ανάγκη να μπει πλαφόν στην τιμή της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου, να αποσυνδεθεί η τιμή του από αυτήν της ηλεκτρικής ενέργειας και να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου για τα ευρωπαϊκά κράτη.

Έστω και αργά πολλές από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει αποτελούν σήμερα αντικείμενο επεξεργασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιούνται ως εθνικές πολιτικές από αρκετά κράτη στην Ευρώπη. Είναι όμως, ανάγκη -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός- να κάνουμε ό,τι γίνεται, το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.




Ενεργειακή κρίση: Η Γερμανία ανακοίνωσε μέτρα που εφαρμόζει εδώ και καιρό η Ελλάδα

 



Η εφιαλτική εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και η συνακόλουθη έκρηξη στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι γεγονός που συγκλονίζει όλες τις χώρες της Ε.Ε. Η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της αβεβαιότητας στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου και των προβλημάτων που αφορούν στην ενεργειακή επάρκεια. Όλα πια δείχνουν πως η Ρωσία επιδιώκει την αύξηση της οικονομικής πίεσης, τη δημιουργία κοινωνικής αναταραχής και την πρόκληση πολιτικής αστάθειας  στις χώρες που αντιδρούν στα σχέδιά της.

Οι χώρες της Ε.Ε. λαμβάνουν πρόσθετα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των καταναλωτών γεγονός που η ελληνική Κυβέρνηση ξεκίνησε πριν ένα χρόνο,  συνέχισε με ρυθμό που την κατέταξε στην πρωτοπορία της Ένωσης, καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό του Α.Ε.Π. για τη στήριξη πολιτών κι επιχειρήσεων και συνεχίζει με μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ.. 

Έκτακτα μέτρα έχουν ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες έντεκα ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Φιλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Ιρλανδία, Γερμανία). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Γερμανία  πέραν της υιοθέτησης των επιλογών που εφάρμοσε πρώτη η Ελληνική Κυβέρνηση για τη στήριξη των καταναλωτών ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει επίσης και στην φορολόγηση των  υπερεσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως, μάλιστα δήλωσε την Κυριακή ο  Καγκελάριος Σολτς τα ομοσπονδιακά ταμεία θα εισπράξουν μ’ αυτόν τον τρόπο «πολλά δισεκατομμύρια» ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική Κυβέρνηση εφαρμόζει από τον Ιούλιο ένα πρωτοποριακό μηχανισμό άντλησης των υπερεσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ενώ τα έως τότε υπερέσοδα θα φορολογηθούν  με έκτακτο τέλος 90%, μακράν το υψηλότερο που έχει νομοθετηθεί έως σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ακόμη ότι επιπλέον μέτρα κοινωνικής στήριξης, όπως αυτά που τώρα ετοιμάζει η Γερμανία, τα έχει εφαρμόσει η Ελλάδα ήδη από την άνοιξη, προσφέροντας την περίοδο του Πάσχα έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε 634.000 χαμηλοσυνταξιούχους, 138.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και 32.000 ανασφάλιστους υπερήλικες, αλλά και διπλάσια καταβολή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους 223.500 δικαιούχους του.



Λαφαζάνης: Ο ΣΥΡΙΖΑ με παρακολουθούσε όταν ήμουν υπουργός Ενέργειας του Τσίπρα

 



Στο θέμα των παρακολουθήσεων και των αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και από το παρακράτος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Μιλώντας στο Ελλάδα24 και τη Λία Λάππα, ο πρώην ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει στεγνά τους πρώην συντρόφους του και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, καταγελώντας ότι και εκείνον τον παρακολουθούσαν όταν ήταν υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτά που είπε ο κύριος Ρουμπάτης για τον κύριο Σαγιά και Πιτσιόρλα είναι μόνο η ορατή κορυφή του παγόβουνου και δεν μπορούσε να μην τα πει, γιατί είχαν βγει στην δημοσιότητα σε προηγούμενη φάση, δεν είπε όμως όλη την αλήθεια ο κύριος Ρουμπάτης, καθώς έχουμε άλμα παρακολουθήσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας από την ΕΥΠ στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ περίπου 50.000, 11.000 κάθε χρόνο. Ποιοι είναι αυτοί κύριε Ρουμπάτη οι 11.000; ‘Ολοι αυτοί είναι υπόκοσμος και παρακολουθούνταν για εγκλήματα μεγάλα για το δημόσιο συμφέρον; Εδώ μιλάμε για παρακολουθήσεις χιλιάδων πολιτικών προσώπων δημοσιογράφων και δημόσια ενδιαφέροντος, αυτό έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε την στρατηγική των παρακολουθήσεων στο έπακρο και μιλάω για τις επίσημες παρακολουθήσεις και όχι και για τις ανεπίσημες» αναφέρει.

«Δεν είπε την αλήθεια ο Ρουμπάτης δεν είπε την αλήθεια και ο Τσίπρας εμένα με παρακολουθούσε συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ από δύο υπηρεσίες μία από την ΕΥΠ και μία από το περίφημο τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού πολιτεύματος της Γενικής Ασφάλειας το οποίο ελέγχει όλες τις κοινωνικές και κινηματικές δραστηριότητες οι οποίες υποτίθεται βλέπουν το κράτος και την Δημοκρατία. Αυτό το τμήμα το ίδρυσε ο Σημίτης και το αναβάθμισε με προσωπικό και εξοπλισμό ο Τσίπρας, νομοθετικά. Αυτό το τμήμα με παρακολουθούσε εμένα συστηματικά, με κατέγραφε, με βιντεοσκοπούσε και με μαγνητοσκοπούσε σφόδρα γιατί θεωρούσε ότι από την δραστηριότητα μου, την κινηματική ότι βλάπτω το δημόσιο συμφέρον και την δημοκρατία γιατί εμείς παλεύαμε να αποτρέψουμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας φτωχών ανθρώπων και μ’ αυτές τις παρακολουθήσεις στοιχειοθέτησαν πλήθος κατηγοριών σε βάρος μου και έχω στις πλάτες μου πέντε δικές από το 2017, δίκες οι οποίες έχουν το μισό ποινικό κώδικα ως κατηγορίες. Αυτές οι δικές και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Νέας Δημοκρατίας συνεχώς αναβάλλονται γιατί έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος», είπε.

Στην ερώτησή μας για το αν τον παρακολουθούσαν από τον ΣΥΡΖΙΑ όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, ο ίδιος απάντησε καταφατικά αναφέροντας τα εξής: «Με παρακολουθούσανε ειδικά για την δραστηριότητα μου με τον αγωγό αερίου που υπέγραψα στην Αγία Πετρούπολη 16 Ιουνίου, ο οποίος θα περνούσε από τη χώρα μας, με ρωσικό φυσικό αέριο, ο μεγαλύτερος σχεδόν αγωγός στην Ευρώπη και θα υποκαθιστούσε το Nord stream 2 καθώς οι Ρώσοι δεν θέλανε να περάσει το φυσικό αέριο από τους Γερμανούς εξαιτίας του ότι δεν τους είχανε εμπιστοσύνη. Μόλις έφυγα εγώ από το Υπουργείο Ενέργειας λόγω του τρίτου μνημονίου αυτή τη συμφωνία την πέταξαν στα σκουπίδια και εξαπάτησαν τους Ρώσους, ο κ. Τσίπρας βεβαίως και με την συναίνεση του υπολοίπου πολιτικού κόσμου, αν είχε τηρηθεί η συμφωνία τώρα δεν θα έχει αυξηθεί ούτε λεπτό του ευρώ αύξηση του ρεύματος. Το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε ο Τσίπρας ήταν ενεργειακό μνημόνιο στην ουσία περιείχε: απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, Χρηματιστήριο Ενέργειας, ιδιωτικοποιήσεις όλων των στρατηγικών εταιρειών ενέργειας, απολιγνιτοποίηση όλα αυτά ήτανε πακέτο μέσα στο τρίτο μνημόνιο».