Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Έχουν ενταχθεί έργα 11 δισ. στο σκέλος των επιδοτήσεων και 3,93 δισ. στο σκέλος των δανειοδοτήσεων

 


Σημαντικό όπλο για τη χώρα απέναντι στις πιέσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέχρι σήμερα:

Στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί έργα που υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ, ενώ οι εντάξεις αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και σύντομα ενεργοποιούνται μία σειρά από δράσεις, όπως είναι το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», η «Έξυπνη μεταποίηση», τα «Βιομηχανικά πάρκα» κ.ά..

Παράλληλα, έχουν υποβληθεί στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 107 επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό 3,93 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,68 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου, 933 εκατ. ευρώ είναι ίδια κεφάλαια των επενδυτών και 1,32 δισ. ευρώ κεφάλαια των τραπεζών.

Πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι υπηρεσίες, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η μεταποίηση, η ενέργεια, το εμπόριο και οι κατασκευές. Ήδη, έχουν συμβασιοποιηθεί 13 επενδυτικά σχέδια, με το συνολικό ύψος επένδυσης να διαμορφώνεται σε 1,02 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, οκτώ επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 74,39 εκατ. ευρώ, συμβασιοποιούνται άμεσα.

Σημειώνεται ότι το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων ανέρχεται σε 0,77%, με τη μέση διάρκεια αποπληρωμής τους να φτάνει περίπου στα 11 χρόνια.

Σημειώνεται ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς η χώρα μας βαίνει προς την επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτούμενων οροσήμων (25 για το σκέλος των επιδοτήσεων)

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα ήταν η τρίτη χώρα (μετά την Ισπανία και την Γαλλία) που κατέθεσε (29.12.2021) στην Κομισιόν το πρώτο αίτημα πληρωμής, τηρώντας το προβλεπόμενο -στις Επιχειρησιακές Ρυθμίσεις- χρονοδιάγραμμα. Η εκταμίευση της πρώτης πληρωμής, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», έγινε 08.04.2022, μετά από την εκπλήρωση των 15 απαιτούμενων οροσήμων.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου