Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

The Twilight Zone : Οι ΑΝΕΛ υπάρχουν και ζουν ανάμεσα μας!!



Πριν ένα  χρόνο μας είπανε ότι δεν θα συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές τον Ιούλιο του 2019 και κλάμα οι οπαδοί τους.

Την ακατάλληλη ώρα που πληθαίνουν οι αποκαλύψεις που κάνουν την κυβέρνηση να μιλά για παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με προσωπική εμπλοκή του Π. Καμμένου αλλά και της συζύγου του στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, το κόμμα έδωσε... σημεία ζωής και οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου επαναδραστηριοποιήθηκαν!

Το ότι πήρε μόλις 0,8% στις ευρωεκλογές το κόμμα των ΑΝΕΛ δεν πτοεί τον Πάνο Καμμένο και είπε να κάνει ότι υπάρχει.


Παρέμβαση Βαρθολομαίου για Αγία Σοφία: Αν γίνει τέμενος, εκατομμύρια χριστιανοί κατά του Ισλάμ



Σαφή θέση ενάντια στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος πήρε την Τρίτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από άμβωνος υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σ’ όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι ο ναός της του Θεού Σοφίας είναι αναμφιβόλα ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά μνημεία του παγκοσμίου πολιτισμού. «"Κλασικό" είναι αυτό το οποίον πάντοτε υπερβαίνει τα όρια του λαού και της εποχής εις την οποίαν εδημιουργήθη, και δεν ανήκει μόνον εις αυτόν που το κατέχει, αλλά εις ολόκληρον την ανθρωπότητα. Εν τη εννοία ταύτη, ο τουρκικός λαός έχει την μεγάλην ευθύνην και την υψίστην τιμήν να αναδεικνύει την οικουμενικότητα του υπερόχου αυτού μνημείου».

Και προσέθεσε: «Ως μουσείον, η Αγία Σοφία δύναται να λειτουργή ως τόπος και σύμβολον συναντήσεως, διαλόγου και ειρηνικής συνυπάρξεως λαών και πολιτισμών, αλληλοκατανοήσεως και αλληλεγγύης Χριστιανισμού και Ισλάμ, που είναι ιδιαιτέρως αναγκαία και λυσιτελής διά τον σύγχρονον κόσμον».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε: «Μεταξύ άλλων, το 2016, απεστείλαμεν Γράμμα εις τον τότε Διευθυντήν Θρησκευτικών Υποθέσεων, Καθηγητήν κ. Μεχμέτ Γκιορμεζ, εις το οποίον είχαμε εκφράσει τας ανησυχίας μας διά το ενδεχόμενον αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, και υπεγραμμίσαμεν ότι το μοναδικόν αυτό μνημείον απέκτησεν ιεράν αξίαν και διά τας δύο μονοθειστικάς θρησκείας, επειδή υπήρξε τόπος λατρείας του Θεού επί 900 χρόνια διά τους Χριστιανούς και 500 χρόνια διά τους Μουσουλμάνους. Κατεκλείσαμεν το Γράμμα μας εκείνο λέγοντες ότι θεωρούμεν άτοπον και ζημιογόνον, εις τον 21ον αιώνα, η Αγία Σοφία, η οποία, λόγω της αφιερώσεώς της εις την Σοφίαν του Θεού, κάνει τους πιστούς των δύο θρησκειών να συναντώνται και να θαυμάζουν το μεγαλείο της, να γίνη αιτία αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων».

Εκτίμησε δε ότι «τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σ’ όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ». Συγκεκριμένα επισήμανε:

«Μήπως πρέπει να στραφώμεν προς τας κοινάς αξίας, προς τα ιδεώδη που ενώνουν τους νέους των δύο θρησκειών, στροφή, η οποία θα εξασφάλιζεν ένα καλύτερον μέλλον εις την ανθρωπότητα, αντί να προβάλλωμεν και να επαναφέρωμεν εις το προσκήνιον θέματα που προκαλούν διχοστασίαν και εντάσεις; Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας εις τέμενος θα στρέψη εκατομμύρια Χριστιανών εις όλον τον κόσμον εναντίον του Ισλαμ, και η Αγία Σοφία, η οποία, λόγω της ιερότητός της είναι ένα ζωτικόν κέντρον, εις το οποίον αγκαλιάζονται η Ανατολή με την Δύσιν, θα διασπάση τους δύο αυτούς κόσμους -και μάλιστα εις μίαν στιγμήν, κατά την οποίαν η ανθρωπότης, η οποία δοκιμάζεται και ταλαιπωρείται λόγω της θανατηφόρου πανδημίας του νέου κορωνοιού, έχει ανάγκην ενότητος και κοινού προσανατολισμού».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέβη στις δηλώσεις αυτές και στα αγγλικά, κάτι που δεν συνηθίζεται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κάνει γνωστή, όπως είπε, την πίκρα των Χριστιανών για το θέμα αυτό. 


Πηγή : cnn.gr


Πόρισμα-σοκ του υπ. Εργασίας: Το κράτος χάνει 1 δισ. ευρώ, οι εργαζόμενοι ένσημα και συντάξεις



Ενιαία δήλωση για μισθούς, εισφορές και φόρους σε μηνιαία βάση εξετάζει να καθιερώσει το υπουργείο Εργασίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα αρχεία ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ δεν ταυτίζονται, με αποτέλεσμα οι μεν εργαζόμενοι να χάνουν ένσημα και μερίδιο από τη μελλοντική τους σύνταξη, το δε κράτος να έχει απώλεια εσόδων από εισφορές και φόρους της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Ενας σημαντικά μεγάλος αριθμός εργαζομένων (άνω των 100.000) εμφανίζεται να μην έχει δηλωθεί στον ΕΦΚΑ παρότι εντοπίζεται στο αρχείο της φορολογικής διοίκησης (ΑΑΔΕ).

Ενας εξίσου μεγάλος πληθυσμός (άνω των 300.000 μισθωτών) δεν έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ ενώ εμφανίζεται στον ΕΦΚΑ, ενώ για 700.000 και πλέον μισθωτούς διαπιστώνεται ότι με άλλους μισθούς δηλώνονται στην ασφάλιση και με άλλες αποδοχές στην Εφορία, καθώς έχουν αποκλίσεις πάνω από τα 100 ευρώ τον μήνα! Με διαφορετικούς μισθούς μεταξύ ΕΦΚΑ και Εφορίας εμφανίζονται και άλλοι 1,7 εκατ. μισθωτοί, μόνο που οι αποκλίσεις είναι κάτω των 100 ευρώ.

Χάσμα…

Τα παραπάνω ευρήματα περιέχονται σε πόρισμα – σοκ του υπουργείου Εργασίας που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» στο οποίο παρουσιάζονται τα ευρήματα διασταυρωτικών ελέγχων για τις αποδοχές που δηλώνονται στα Ταμεία και στην Εφορία. Η έρευνα έγινε με συσχέτιση αρχείων του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ και ολοκληρώθηκε πρόσφατα πριν γίνει το επόμενο βήμα που είναι η κοινή δήλωση μισθών, φόρων και εισφορών στο ίδιο «ηλεκτρονικό έντυπο» κάθε μήνα. Η έρευνα έγινε με βάση τις εισφορές και τους φόρους που παρακρατήθηκαν στη χρήση του 2018 και δηλώθηκαν στην εφορία το 2019.

Τα ευρήματα σοκάρουν, καθώς με μια πρώτη εκτίμηση οι υποδηλωμένοι μισθοί ανοίγουν μια τρύπα 330 εκατ. ευρώ στις εισφορές, ενώ η μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων από εργαζόμενους που δηλώνονται στον ΕΦΚΑ υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνει στα 650 εκατ. ευρώ.

Λύσεις

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που φέρνει στο φως ο «Ε.Τ.», τα ευρήματα οδηγούν το υπουργείο Εργασίας στην απόφαση επανασχεδιασμού του τρόπου απεικόνισης των μισθών, των εισφορών και των φόρων σε εντελώς διαφορετική βάση και «φιλοσοφία» από όσα ισχύουν έως σήμερα. Μεγάλο «όπλο» στην αλλαγή αυτή θα είναι το «ψηφιακό κράτος» μέσω του οποίου θα καταργηθούν εκατοντάδες επιμέρους ηλεκτρονικές διαδικασίες στο κομμάτι φόρων και εισφορών.

Σήμερα, για παράδειγμα, μια επιχείρηση που απασχολεί προσωπικό δηλώνει τις εισφορές που αποδίδει στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) και τον παρακρατηθέντα φόρο στη δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Αυτό γίνεται κάθε μήνα και για τους ίδιους εργαζόμενους στέλνονται δυο διαφορετικές καταστάσεις, μια στον ΕΦΚΑ και μια στην ΑΑΔΕ.

Αποκλίσεις

Στα αρχεία που διασταύρωσαν όμως ο ΕΦΚΑ με την ΑΑΔΕ διαπιστώθηκαν τεράστιες αποκλίσεις. Τα στοιχεία των ελέγχων που συνοψίζονται στο μίνι πόρισμα έδειξαν ότι:

* 113.823 εργαζόμενοι με σύνολο αποδοχών 802 εκατ. ευρώ δεν βρέθηκαν στον ΕΦΚΑ ενώ υπήρχαν στην Εφορία. Η εκτιμώμενη απώλεια εισφορών ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ αν υπολογίσει κανείς ότι στις αποδοχές των 802 εκατ. ευρώ αναλογούν ασφαλιστικές εισφορές 40% που δεν αποδόθηκαν στον ΕΦΚΑ.

* 307.547 μισθωτοί με αποδοχές 3,4 δισ. ευρώ, δεν εντοπίστηκαν στην Εφορία, ενώ υπήρχαν στις καταστάσεις του ΕΦΚΑ. Εδώ η εκτιμώμενη απώλεια φόρων υπολογίζεται στα 650 εκατ. ευρώ με έναν μέσο όρο φόρου εισοδήματος 18% – 20%.

* 758.284 εργαζόμενοι εμφανίζονται με απόκλιση μισθών άνω των 100 ευρώ στα αρχεία ΕΦΚΑ και Εφορίας. Υπάρχουν δηλαδή άλλοι μισθοί στον ΕΦΚΑ και άλλοι στην Εφορία! Από τις αποκλίσεις αυτές οι εργαζόμενοι χάνουν ένσημα και μερίδιο από τη μελλοντική σύνταξη, ενώ το κράτος εισπράττει λιγότερα έσοδα.

* 1.736.871 εργαζόμενοι εμφανίζονται με απόκλιση μισθών έως 100 ευρώ μηνιαίως σε ΕΦΚΑ και Εφορία. Η ζημιά εδώ είναι μικρότερη αλλά όχι και αμελητέα τόσο σε ένσημα – σύνταξη όσο και σε φόρους.

Νέο σύστημα

Το νέο σύστημα που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να νομοθετηθεί στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει με βάση ένα ενιαίο αρχείο (ηλεκτρονικό έντυπο) στο οποίο οι επιχειρήσεις θα έχουν, για παράδειγμα, σε μια στήλη τους εργαζόμενους με τα προσωπικά τους στοιχεία, στη δεύτερη στήλη θα αναγράφονται οι μικτές αποδοχές τους ανάλογα με το είδος της σύμβασης και στην τρίτη στήλη θα συμπληρώνεται ο φόρος που τους παρακρατείται μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων. Η διαφορά με αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι η καταγραφή φόρων και εισφορών θα γίνεται με κοινό στοιχείο τους μισθούς των εργαζομένων, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο τον αυτόματο έλεγχο για το αν πληρώθηκαν σωστά οι φόροι και οι εισφορές.

Είναι η πρώτη φορά που προκύπτει μέσα από διασταυρώσεις η γκρίζα ζώνη των δηλωθέντων και των καταβληθέντων φόρων και εισφορών. Οι αποκλίσεις που εντοπίστηκαν ανάμεσα στο τι δηλώνουν και τι τελικά πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις σε ΕΦΚΑ και Εφορία έχει εξήγηση και ως έναν βαθμό αποδίδεται στην υπερφορολόγηση των εισοδημάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ωστόσο δεν έχει εκλείψει σε μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη φορολογία ξεκίνησαν μεν από τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες αλλά οι ελαφρύνσεις δεν έχουν ακόμη φτάσει στην τσέπη των πολλών.



Κώστας Κατίκος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Μητσοτάκης : Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, η Δημοκρατία μας λειτουργεί. Η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος κανόνας



Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας έναν σύντομο θεσμικό απολογισμό στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, περίπου ένα χρόνο μετά την εκλογική νίκη.

«Πιστεύω ότι και αυτή η θεσμική τάξη, η δημοκρατική και θεσμική κανονικότητα, είναι ίσως η ισχυρότερη απάντηση σε όσους επιχείρησαν να στήσουν μία πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης των θεσμών. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, η Δημοκρατία μας λειτουργεί. Η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος κανόνας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην έναρξη της τουριστικής περιόδου σημείωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς οι οποίοι συνεργάστηκαν για να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας αυτό το οργανωμένο σχέδιο υποδοχής επισκεπτών στην πατρίδα μας, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στο ζήτημα της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας. Ξέρουμε, το γνωρίζουμε, ότι ο πήχης είναι πάρα πολύ χαμηλά, θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη τουριστική περίοδος, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας. «Παρατηρούμε με πολύ μεγάλη προσοχή το τι συμβαίνει, κυρίως στην αγορά εργασίας, και μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, πρωτίστως το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας, είμαστε πάντα έτοιμοι -εφόσον χρειαστεί- να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας, κάτι το οποίο αποτέλεσε από την αρχή της κρίσης την πρώτη μας απαράβατη προτεραιότητα», υπογράμμισε.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

Καλή σας ημέρα. Επιτρέψτε μου να πω δύο πράγματα στην αρχή της συνεδρίασης, ξεκινώντας με την παρατήρηση ότι συμπληρώνουμε σήμερα έναν χρόνο παρά μία εβδομάδα στο τιμόνι της χώρας. Και πιστεύω ότι θα συμφωνήσει και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ότι σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές. Τις αντιμετωπίσαμε, πιστεύω, με επιτυχία. Και σήμερα, παρά τις αναμφισβήτητες, μεγάλες δυσκολίες που εξακολουθούν και υπάρχουν, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας, φυσά στην Ελλάδα ένας αέρας εθνικής αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι σήμερα είναι η δωδεκάτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μία κάθε μήνα, όπως είχαμε δεσμευθεί, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις, πάντα με οργανωμένη ημερήσια διάταξη και πάντα με ουσιαστική συζήτηση για το περιεχόμενο των θεμάτων που καλούμαστε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε. Πιστεύω ότι και αυτή η θεσμική τάξη, η δημοκρατική και θεσμική κανονικότητα, είναι ίσως η ισχυρότερη απάντηση σε όσους επιχείρησαν να στήσουν μία πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης των θεσμών. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, η Δημοκρατία μας λειτουργεί. Η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος κανόνας. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης επιλέγεται με πρωταρχικό κριτήριο την επετηρίδα και ένα μαύρο σύννεφο το οποίο σκέπασε την οικονομία, αλλά και τους θεσμούς, έχει αρχίσει πια για τα καλά να διαλύεται.

Έχουμε και σήμερα μια πολύ πυκνή μεταρρυθμιστική ατζέντα να συζητήσουμε. Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξαιρετικά σημαντική. Σημαντικές φορολογικές παρεμβάσεις. Περιορισμός στα πλαστικά μιας χρήσης αλλά και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων, θα παρουσιαστούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Παρεμβάσεις στην Πολιτική Αεροπορία, στον Αθλητισμό, σημαντικά νομοσχέδια τα οποία έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη πολύ πυκνό νομοθετικό έργο το οποίο έχουμε δρομολογήσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Ταυτόχρονα, όπως γνωρίζετε, ετοιμαζόμαστε και για τη σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου. Θέλω να γνωρίζετε ότι έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς οι οποίοι συνεργάστηκαν για να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας αυτό το οργανωμένο σχέδιο υποδοχής επισκεπτών στην πατρίδα μας, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στο ζήτημα της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας. Ξέρουμε, το γνωρίζουμε, ότι ο πήχης είναι πάρα πολύ χαμηλά, θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη τουριστική περίοδος, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Και βέβαια παρατηρούμε με πολύ μεγάλη προσοχή το τι συμβαίνει, κυρίως στην αγορά εργασίας, και μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, πρωτίστως το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας, είμαστε πάντα έτοιμοι -εφόσον χρειαστεί- να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας, κάτι το οποίο αποτέλεσε από την αρχή της κρίσης την πρώτη μας απαράβατη προτεραιότητα.

Με λίγα λόγια, νομίζω ότι όλοι πρέπει να πάρουμε μία βαθιά ανάσα. Τις επόμενες εβδομάδες μας περιμένει πολλή και σκληρή δουλειά.





Χονγκ Κονγκ: Ευρείες εξουσίες του Πεκίνου και ποινές ισοβίων προβλέπονται στη νέα νομοθεσία –


Το Πεκίνο αποκάλυψε σήμερα λεπτομέρειες του νόμου περί εθνικής ασφαλείας που διαμόρφωσε κατάλληλα για το Χονγκ Κονγκ, υποσχόμενο να τιμωρεί τα εγκλήματα της απόσχισης και της ανατροπής με έως και ισόβια κάθειρξη και αυξάνοντας τις ανησυχίες για μια πιο αυταρχική εποχή για την πιο ελεύθερη πόλη της Κίνας.

Ο νόμος αυτός εγκρίθηκε παρακάμπτοντας το τοπικό κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ και θέτει το πλαίσιο για τις πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής στην πρώην βρετανική αποικία που επιστράφηκε στο Πεκίνο πριν από 23 χρόνια.

Ο νόμος καθορίζει τέσσερα αδικήματα: αποσχιστική δραστηριότητα, υπονόμευση του κράτους, τρομοκρατική δραστηριότητα και αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις.


Το Πεκίνο δηλώνει ότι η νομοθεσία που επιβάλλει είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της απόσχισης, της ανατροπής, της τρομοκρατίας και της συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις, μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κλιμακώθηκαν πέρυσι τον Ιούνιο και βύθισαν την πόλη στη μεγαλύτερη κρίση της εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα, η Κίνα αρνείται ότι παρεμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ και κατηγορεί τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποκινούν τις ταραχές.

Με βάση τον νέο νόμο:

Τα αδικήματα της απόσχισης, της υπονόμευσης, της τρομοκρατίας και της συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις τιμωρούνται με ποινές που φτάνουν μέχρι τα ισόβια δεσμά.
Οι εταιρείες ή οι όμιλοι που παραβιάζουν τον νόμο θα τιμωρούνται με πρόστιμο και, ενδεχομένως, με διακοπή της δραστηριότητάς τους.
Η φθορά ορισμένων οχημάτων και εξοπλισμού μεταφορών θα θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια.
Όποιος καταδικάζεται για παραβίαση του νόμου θα χάνει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στο Χονγκ Κονγκ.
Η δράση της νέας υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας και του προσωπικού της στο Χονγκ Κονγκ δεν θα είναι υπό τη δικαιοδοσία της τοπικής κυβέρνησης.
Οι αρχές μπορούν να παρακολουθούν και να παγιδεύουν τα τηλέφωνα των προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για την εθνική ασφάλεια.
Ο νόμος θα ισχύει τόσο για τους μόνιμους όσο και για τους μη μόνιμους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ.
Να σημειωθεί επίσης ότι με βάση τον νόμο αυτόν οι αρχές θα μπορούν να παγώνουν ή και να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία προσώπων που καταδικάζονται για τα προαναφερόμενα αδικήματα.
Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 18.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας) και δεν έχει αναδρομική ισχύ.
«Τα κινεζικά δικαστήρια θα είναι αρμόδια για τα "σοβαρά" εγκλήματα»
Τα κινεζικά δικαστήρια θα είναι αρμόδια για τα πιο «σοβαρά» εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας που διαπράττονται στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον νέο νόμο που τέθηκε σήμερα σε ισχύ.

Ο νόμος, το περιεχόμενο του οποίου δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προβλέπει επίσης την ίδρυση από το Πεκίνο μιας υπηρεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, την ώρα που η αντιπολίτευση στην πρώην βρετανική αποικία εκφράζει φόβους για πρωτοφανή περιορισμό των ελευθεριών στην πόλη.

Ο νόμος επικυρώθηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αφού εγκρίθηκε προηγούμενος από τη Μόνιμη Επιτροπή του Κοινοβουλίου, που υπόκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Προβλέπει μεταξύ άλλων ότι τα αδικήματα που στρέφονται κατά της εθνικής ασφάλειας θα τιμωρούνται με την ποινή των ισοβίων.


Στο ίδιο πλαίσιο, η ηπειρωτική Κίνα θα μπορεί να αναλαμβάνει απευθείας υποθέσεις σε τρεις περιπτώσεις: αν πρόκειται για περίπλοκες υποθέσεις ξένης ανάμιξης, αν πρόκειται για κάποια «πολύ σοβαρή» υπόθεση και αν υπάρχουν «σοβαρές και πραγματικές απειλές» για την εθνική ασφάλεια. Ταυτοχρόνως, η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας και οι αρχές του Χονγκ Κονγκ θα μπορούν να ζητήσουν να παραπεμφθεί κάποια υπόθεση στην ηπειρωτική Κίνα και σε αυτήν την περίπτωση την έρευνα θα αναλαμβάνει η Ανώτατη Λαϊκή Εισαγγελία και η δίκη θα διεξάγεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας.

Οι ηγέτες ή οι δράστες σοβαρών αδικημάτων θα τιμωρούνται με την ποινή των ισοβίων ή, το ελάχιστο, με κάθειρξη 10 ετών.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν θα έχει δικαιοδοσία στην υπηρεσία εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ και στο προσωπικό της, όταν ασκεί τα καθήκοντα που προβλέπονται από τον νόμο.

Για ορισμένες υποθέσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια η δίκη θα μπορεί να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς ενόρκους στο Χονγκ Κονγκ, εφόσον διακυβεύονται κρατικά μυστικά.

Αντιδράσεις από Βρετανία, ΗΠΑ

Η Βρετανία κάλεσε την Κίνα να αναθεωρήσει αυτόν τον νέο νόμο, τονίζοντας ότι το Πεκίνο πρέπει να διαφυλάξει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και την ελευθεροτυπία στο Χονγκ Κονγκ. «Η Κίνα επέλεξε να μην τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στον λαό του Χονγκ Κονγκ και τις υποχρεώσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. Η Βρετανία «δεν θα στρέψει την πλάτη της στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στον λαό του Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε.

Ο Τζούλιαν Μπρέιθγουεϊτ, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, μιλώντας εκ μέρους 27 χωρών, κάλεσε τις κινεζικές αρχές να επιτρέψουν στην Ύπατη Εκπρόσωπο για τα Ανθρώπινα Δικαιωμάτα Μισέλ Μπατσελέτ να μεταβεί στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ, εν μέσω των αναφορών περί αυθαίρετης κράτησης και παρακολούθησης της μειονότητας των Ουιγούρων εκεί. Απευθυνόμενος μάλιστα στην Μπατσελέτ, την προέτρεψε να ενημερώνει τακτικά τον ΟΗΕ για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και το Σιντζιάνγκ «για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίας που εγγυάται το διεθνές δίκαιο».

Στις ΗΠΑ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Κίνα λέγοντας ότι ο «βάναυσος» νόμος «θα εκφοβίσει και θα καταστείλει» όσους ζητούν ειρηνικά περισσότερες ελευθερίες. «Πρέπει να αναλογιστούμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε όπως τους περιορισμούς στις βίζες και τις οικονομικές κυρώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.


Πηγή : newsbeast.gr


Πανικός στη Βρετανία: Ακυρώνονται πτήσεις και κρατήσεις προς Ελλάδα



Αίσθηση έχει προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο η απόφαση της Ελλάδας να μην ανοίξει τα σύνορά της για τους Βρετανούς τουρίστες τουλάχιστον έως τις 15 Ιουλίου.

Πολίτες που είχαν κλείσει διακοπές στη χώρα μας, ταξιδιωτικά πρακτορεία και αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται σε πανικό, καθώς αναγκάστηκαν να ακυρώσουν χιλιάδες πτήσεις και πακέτα διακοπών προς τη χώρα μας.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, EasyJet, TUI, Ryanair, Jet2 και British Airways ακύρωσαν όλα τα ταξιδιωτικά πακέτα και τις πτήσεις προς την Ελλάδα για τις αρχές Ιουλίου.

Η tabloid εφημερίδα επισημαίνει ότι το «απαγορευτικό» στις πτήσεις από Βρετανία επεκτάθηκε μέχρι τις 15 Ιουλίου, παρά τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου να συμπεριλάβει την Ελλάδα σε μια «πράσινη» λίστα χωρών όπου θα επιτρέπονται τα ταξίδια χωρίς καραντίνα.

Η TUI επρόκειτο να ξαναρχίσει τη σύνδεση Βρετανίας – Ελλάδας από τις 11 Ιουλίου και είχε πακέτα για τέσσερα ελληνικά νησιά. Παρόμοια σχέδια για την επόμενη εβδομάδα είχε και η EasyJet, με φτηνά εισιτήρια προς τη χώρα μας. Η εταιρεία ακύρωσε τις πτήσεις προς τη χώρα μας μεταξύ 11 και 14 Ιουλίου.

Επικρίσεις προς τη βρετανική κυβέρνησης

Ο επικεφαλής της TUI στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, Άντριου Φλίντχαμ, ζήτησε εξηγήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση για το σχέδιο με τις αερογέφυρες προς ασφαλείς χώρες. Όπως επισήμανε, και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας, αποκλείοντας τη Βρετανία.

Επιπλέον, εκπρόσωπος της easyJet δήλωσε στη Daily Mirror: «Μετά την ανακοίνωση των ελληνικών αρχών, θα επανεξετάσουμε το πρόγραμμα πτήσεων και θα ενημερωθούν οι πελάτες μας για όποιες αλλαγές γίνουν για τις επιλογές που θα έχουν είτε με αλλαγή ημερομηνίας ταξιδιού, είτε με voucher, είτε με εξαργύρωση χρημάτων».

Την ίδια ώρα, ο Γκραντ Σναπς, υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, ανακοίνωσε το τέλος της καραντίνας για όλους τους ταξιδιώτες προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα σχέδιο που είχε δεχθεί πολλές επικρίσεις.



Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι χώρες θα κατηγοριοποιούνται σε «πράσινες», «πορτοκαλί» και «κόκκινες», ανάλογα με τα επίπεδα κρουσμάτων κοροναϊού. Μόνο οι ταξιδιώτες από «κόκκινες» χώρες θα χρειάζεται να περάσουν 14 μέρες καραντίνας, ενώ αυτοί από τις «πράσινες» και τις «πορτοκαλί» χώρες θα πρέπει απλά να συμπληρώνουν έγγραφο PLF.


Πηγή : in.gr


Βέμπερ: Δεν θα μας εκβιάσει η Τουρκία



Μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, με αφορμή τις ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, έστειλε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Γερμανός πολιτικός τόνισε πως «μετά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις εναντίον Ελλάδας και Κύπρου, το ΕΛΚ ζητεί επειγόντως συζήτηση για το θέμα με τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ».

«Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί με την Ελλάδα για την υπεράσπιση των συνόρων της και με την Κύπρο για την προστασία των χωρικών της υδάτων. Δεν θα εκβιαστούμε!», επισημαίνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ.





20 τα νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα



Σε 20 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση. Παράλληλα, καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 192.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ανακοινώνονται 20 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3409, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες αφορά άνδρες.

Όπως αναφέρεται, 766 (22.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1900 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:



Παράλληλα, εννιά συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 έτη. Τρεις (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ τo 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Στο μεταξύ, 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ένας ακόμη θάνατος

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.




Μειώθηκαν στα 105,8 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα προς Δημόσιο τον Μάρτιο



Μειωμένο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, ήταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Βάσει των στοιχείων της ΑΑΔΕ, τον Μάρτιο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο μειώθηκε στα 105,811 δισ. ευρώ, έναντι 106,054 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο (αν αφαιρεθούν οι οφειλές που θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης) μειώθηκε τον Μάρτιο στα 83,66 δισ. ευρώ έναντι 84,222 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο ανήλθαν σε 545 εκατ. ευρώ και σημείωσαν αύξηση κατά 11,45% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (489 εκατ. ευρώ).

Το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 2,213 δισ. ευρώ έναντι 2,263 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι (μείωση 16,4%).

Το πλήθος των οφειλετών ανήλθε σε 3.945.882 τον Μάρτιο, έναντι 3.993.521 τον Φεβρουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αυτές είναι οι χώρες στις οποίες η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της


Στο επόμενο βήμα αποκατάστασης των ταξιδιωτικών ροών προς στη χώρα μας προχωράει η Ελλάδα, με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών της.

Σε συνέχεια των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, από την 1η Ιουλίου 2020 θα ισχύουν τα εξής:

Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της ΕΕ+*.

Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).
Εξυπακούεται ότι οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται.

Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών (η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο):

Αλγερία,
Αυστραλία,
Γεωργία,
Ιαπωνία,
Καναδάς,
Μαρόκο,
Μαυροβούνιο,
Νέα Ζηλανδία,
Νότιος Κορέα,
Ρουάντα,
Σερβία,
Ουρουγουάη,
Ταϋλάνδη,
Τυνησία,
Κίνα**
Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

*Η «περιοχή Ε.Ε.+» περιλαμβάνει τις χώρες Schengen (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Schengen χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

** Θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας.

Πτήσεις:

Από την 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.
Χερσαία σημεία εισόδου:

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
Θαλάσσιες πύλες εισόδου:

Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.
Μέτρα πρόληψης – έλεγχοι στα σημεία εισόδου

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων.




Πύρ και μανία ο Κωνσταντόπουλος με Τσίπρα και παρακράτος: Υβριστής των αγώνων της Αριστεράς


Δριμύ κατηγορώ κατά του Αλέξη Τσίπρα, ότι «έφερε στην Αριστερά ανθρώπους που ακολουθούσαν μια κουλτούρα παρακολουθήσεων, ξένες προς το χώρο», εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ,  Νίκος Κωνσταντόπουλος,  προσθέτοντας ότι τα παραπάνω πρόσωπα «έβγαιναν τα βράδια για ποτό και σχολίαζαν τι άκουγαν στις καταγεγραμμένες συνομιλίες».

Καταφέρθηκε κατά του Αλέξη Τσίπρα με σκληρές εκφράσεις λέγοντας ότι τα περί «ηθικού πλεονεκτήματος» δεν αποτελούν παρά ένα εφεύρημα, ξένο προς την παράδοση της Αριστεράς, προσθέτοντας χαρακτηριστικά : «όταν το κόμμα γίνεται ανώνυμη εταιρεία εξυπηρέτησης συμφερόντων, τότε αυτό δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις αριστερές αξίες».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι είναι πολιτική ύβρις να μιλάει ο Αλέξης Τσίπρας για νέο ’89, προσθέτοντας ότι το  να συγκρίνει τα όσα συνέβησαν τότε με τα σημερινά γεγονότα αποτελεί δυσφήμιση των αγώνων της Αριστεράς.

«Σπάει το αποχετευτικό σύστημα του πολιτεύματος», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «χρησιμοποίησαν το κράτος ως λάφυρο». Παράλληλα έκανε λόγο για «δρακογενιά των παραγόντων», μίλησε για «ηθική εξαχρείωση», είπε ότι «ο Νίκος Παππάς θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί» και χαρακτήρισε «καραγκιοζιλίκια τα περί πολιτικής ευθύνης».

«Μοιράζουν μεταξύ τους τις μετοχές του κράτους. Οταν το κόμμα χρησιμοποιεί το κράτος ως λάφυρο πεθαίνει η δημοκρατία», συνέχισε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, προσθέτοντας ότι αυτή η πρακτική με τα ηχητικά και τις κασέτες θεωρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ παρακρατική μέθοδος της Δεξιάς, ωστόσο ο ίδιος την χρησιμοποίησε.

Αναφορικά με το κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε τα όσα καταλογίζουν στους κ.κ. Παππά και Παπαγγελόπουλο, ανέφερε ότι δεν νοείται ο πρωθυπουργός μιας χώρας να μην ήξερε τι συνέβαινε και εφόσον δεν ήξερε, τώρα που τα έμαθε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ερώτημα είναι τι κάνει σήμερα και γιατί τους καλύπτει.

Επιπλέον αποκάλεσε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο «Ελ Σιντ» και διερωτήθηκε τι είδους αγώνες έχει δώσει για την αριστερά και τη δημοκρατία στη χώρα προκειμένου να μπορεί να μιλάει σήμερα με τέτοια αυτοπεποίθηση και με τέτοιο θράσος.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, κάλεσε τους παλαιούς συναγωνιστές, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους ψηφοφόρους του να αναρωτηθούν τι σχέση έχει ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ με αυτό που ήξεραν ως αριστερά στο Συνασπισμό, «Αναγνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτές τις πρακτικές του τίποτα από την ανιδιοτέλεια της Αριστεράς; Αναγνωρίζουν την ηθική ακεραιότητα; Γιατί σιωπών; Γιατί συναινούν; Γιατί ανέχονται; Γιατί νομιμοποιούν;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «Μιλάω γιατί θέλω να μην προδώσω τα βιώματα μου».

Ακόμη έκανε λόγο για πολιτικά κακέκτυπα, ιστορικά επιπόλαιους και ιστορικές καρικατούρες, προσθέτοντας ότι δεν δέχεται ο ίδιος να μιλούν με διπλή γλώσσα παράγοντες που οφείλουν να αναλάβουν ευθύνες.

«Όταν βλέπετε ότι μέλη της κυβέρνησης συζητούν για διακανονισμό υποθέσεων αυτό θα το πείτε κανονική ή παρακρατική λειτουργία των θεσμών;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι «όταν οι θεσμοί λειτουργούν παρακρατικά, θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς πως είναι δυνατόν κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο κ. Παππάς και ο κ. Καμμένος, να λένε όσα λένε».

«Δεν είναι κανονικές λειτουργίες αυτές, παραπέμπουν σε μηχανισμούς, σε παρέες, σε σκοπιμότητες, σε παραθεσμικό ακτιβισμό, που αναπτύσσεται ανάλογα με το ποιος στοχοποιείται κάθε φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και ζήτησε να ερευνηθούν όλα όσα αποκαλύπτονται.

Θύμισε μάλιστα ότι «για μαγαζάκι και παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ έχουν μιλήσει σε ανύποπτο χρόνο στο παρελθόν ο κ. Τσακαλώτος στο υπουργικό συμβούλιο, παρόντων όλων, ο Καμμένος με τον Κοτζιά ανταλλάσσοντας ύβρεις πεζοδρομίου.

Και έκλεισε την παρέμβασή του λέγοντας ότι «εγώ θα μιλήσω, καθώς αυτά που έγιναν και γίνονται, δεν καταπίνονται».


Πηγή