Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ο εγκέφαλος μπορεί να συγκρατήσει 10πλάσια πληροφορία!



Το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να συγκρατήσει 10 φορές περισσότερο όγκο πληροφοριών από αυτό που πιστεύαμε. Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο βρετανικός Independent. Σύμφωνα με την έρευνα ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο του ανθρώπινου εγκεφάλου αφορά την αποτελεσματικότητά του. Χρησιμοποιεί πολύ μικρές ποσότητες ενέργειας για να λειτουργήσει, τουτέστιν μόλις 2 watt συνεχούς ενέργειας.

«Ανακαλύψαμε το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε την γενική αρχή του πως λειτουργούν οι νευρώνες με μικρή ενέργεια αλλά μεγάλη ισχύ» αναφέρει ο Terry Sejnowski, καθηγητής στο Salk και συγγραφέας της σχετικής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο e-life. «Οι νέες μετρήσεις μας για την ικανότητα μνήμης του εγκεφάλου αυξάνουν τις συντηρητικές εκτιμήσεις δέκα φορές», συμπληρώνει.


Πηγή : perierga.gr


«Ακριβή μου ΕΡΤ» – Από τους φόρους των πολιτών το 97% των εσόδων της!



Ως πανάκριβο για τους πολίτες, σε σχέση με τα πενιχρά αποτελέσματά της στην τηλεθέαση, χαρακτηρίζει το τελικό προσφερόμενο από την ΕΡΤ προϊόν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με αφορμή τη συμπλήρωση 1 χρόνου λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. 

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινόπουλο είναι χαρακτηριστικό ότι το 96,4% των συνολικών προσδοκώμενων εσόδων της (τα 177 εκατ. ευρώ από τα 183,65 εκατ. ευρώ συνολικά) προέρχονται από τους φόρους των πολιτών, ενώ μόνο για υπερωρίες το 2015 διατέθηκαν 2,7 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο βουλευτής σχολιάζει πως «δυστυχώς οι πολίτες, παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, δεν ικανοποιήθηκαν από αυτό που παρουσίασε η κυβέρνηση ως ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση.» «Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και το ποσοστό είναι χαμηλό γιατί χρησιμοποιείται ως βραχίονας της κυβέρνησης. Ωστόσο, το τελικό 'προϊόν' είναι πανάκριβο: για υπερωρίες και μόνο κατεβλήθησαν - μόνο για ένα εξάμηνο! - 2,7 εκατ. ευρώ το 2015» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Δυστυχώς με βάση τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ Α.Ε. που υπογράψατε στις 15 Ιανουαρίου από κοινού με τον Αν.Υπουργό Οικονομικών κ.Γ.Χουλιαράκη, φαίνεται πως ελάχιστα από αυτά προσδοκά η ΕΡΤ να εισρεύσουν στα δικά της ταμεία: επί συνόλου 183,65 εκ.ευρώ, τα 177 εκ.ευρώ θα προέλθουν από τους φόρους των πολιτών, ήτοι το υποχρεωτικό ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΕΡΤ που εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ» προσθέτει ο βουλευτής.


«Είναι προφανές πως για το 2015, η ΕΡΤ - παρά τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με τις σχετικές κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες - δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού, ούτε ως προς την ενημέρωση ούτε ως προς την ψυχαγωγία. Άρα οι πολίτες πληρώνουν ένα φόρο χωρίς την παραμικρή ανταποδοτικότητα για κάτι που στην πλειοψηφία τους δεν παρακολουθούν» τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παραθέτοντας σχετικό πίνακα.

Όπως εξηγεί ο βουλευτής, «σε όλη την Ευρώπη, η διαφημιστική δαπάνη μοιράζεται με βάση τις μετρήσεις τηλεθέασης που γίνονται ιδιαίτερα στο πλέον ενεργό κοινό, των 15-44 ετών. Σε αυτό το κοινό, το μερίδιο της ΕΡΤ στην τηλεθέαση είναι από μικρό έως αμελητέο: 3,6% για την ΕΡΤ1 και 1% για την ΕΡΤ2. Για τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, τα ποσοστά είναι: 16,2% για τον ΑΝΤ1, 16% για τον Alpha, 14,6% για το MEGA, 11% για το STAR, 6,9% για τον ΣΚΑΪ, 3,4% για το «Ε» (πηγή: Nielsen audience measurement, όπως κατατίθεται συνημμένα). Παράλληλα, το μερίδιο της διαφημιστικής δαπάνης που κατευθύνεται προς τη δημόσια τηλεόραση είναι προφανώς αμελητέο - δεν εμφανίζεται καν στη σχετική σελίδα.

Η συνολική διαφημιστική δαπάνη στην Ελλάδα για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2015 είχε ύψος 650.870.000 ευρώ (329.061.000 ευρώ για την τηλεόραση) και η εκτίμηση για το 2016 ανέρχεται στα 651.200.000 ευρώ 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωνσταντινόπουλος ρωτά τον κ. Παππά:

1. Σε ποιο ύψος ακριβώς ανήλθαν τα έσοδα της ΕΡΤ Α.Ε. από τη διαφήμιση το 2015;
2. Πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στην ΕΡΤ Α.Ε. με μόνιμη σχέση εργασίας ή με συμβάσεις;
3. Θα γίνει αξιολόγηση των δεδομένων, και κυρίως της Διοίκησης της ΕΡΤ Α.Ε. για αυτά τα πενιχρά τηλεοπτικά αποτελέσματα;
4. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για να αντιστρέψει αυτή την αρνητική εικόνα;


Πηγή : skai.gr


Φωτίζουν το πάρκο από... περιττώματα σκύλων!


της Ιφιγένειας Βιρβιδάκη
 trihes.gr

Ήταν φθινόπωρο του 2010 όταν ο μεταπτυχιακός φοιτητής του ΜΙΤ και καλλιτέχνης Matthew Mazzotta (matthewmazzotta.com) τοποθέτησε μια πρωτοποριακή εγκατάσταση-εφεύρεση στο πάρκο Spark του Cambridge, έξω από τη Βοστώνη, η οποία μετατρέπει τις ακαθαρσίες των σκύλων σε μεθάνιο. Αυτό, με τη σειρά του, ανάβει ένα ρετρό φανάρι. Το πρότζεκτ του Mazzotta, ο οποίος ασχολείται με την αρχιτεκτονική δημόσιων χώρων, χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το συμβούλιο τεχνών του ΜΙΤ και του Cambridge.

Ο τρόπος που δουλεύει είναι απλός: Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου μαζεύει (όπως οφείλουμε να κάνουμε όλοι εξάλλου) τα περιττώματα του σκύλου του μέσα σε μια βιοδιασπώμενη σακούλα (την προμηθεύεται από ειδικό χώρο δίπλα στην εγκατάσταση) και την τοποθετεί μέσα σε μια δεξαμενή «χώνευσης». Κάθε οργανική ύλη που μπαίνει σε αεροστεγές δοχείο παράγει μεθάνιο. Με έναν ειδικό μοχλό, ο ιδιοκτήτης ανακατεύει το περιεχόμενο βοηθώντας το μεθάνιο να συγκεντρωθεί στο άνω μέρος της. Στη συνέχεια και μέσω ενός σωλήνα υπερχείλισης, το αέριο μεταφέρεται σε μια διπλανή δεξαμενή. Από εκεί διοχετεύεται στη λάμπα, όπου καίγεται με τη βοήθεια οξυγόνου. Έτσι, όπως υποστηρίζει ο Mazzotta, έχουμε «αιώνια φλόγα». Αιώνια γιατί το καύσιμό της είναι μια πρώτη ύλη που… ποτέ δεν τελειώνει. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ένας μεσαίου μεγέθους σκύλος «παράγει» 124 κιλά κάθε χρόνο! «Είναι μια ευκαιρία να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε και να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας με νέους τρόπους, όπως το να χρησιμοποιήσουμε την “αιώνια φλόγα” για να ζεστάνουμε νερό για καφέ, να ψήσουμε ψωμί, να φωτίσουμε μια σκοτεινή γωνιά του δρόμου ή για οτιδήποτε άλλο μας έρθει στο νου», σημειώνει ο καλλιτέχνης.



Matthew Mazzotta | The Park Spark Project

Βασικό μέλημα του Mazzotta, σύμφωνα με τα λεγόμενά του αλλά και με όλα τα πρότζεκτ του, εκτός από τη δραστηριοποίηση των πολιτών, είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Και το μεθάνιο που παράγεται, ούτως ή άλλως, (και) από τα περιττώματα των ζώων σε όλο τον πλανήτη είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα αέρια του θερμοκηπίου (30 – 70 φορές πιο ισχυρό στο να παγιδεύει τη θερμότητα από το διοξείδιο του άνθρακα). Με την επεξεργασία που προτείνεται -για να θυμηθούμε λίγο και τη χημεία που κάναμε στο σχολείο-, το μεθάνιο (CH4), όταν καίγεται παρουσία οξυγόνου (Ο), μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα (Co2) και νερό (H2O).


Matthew Mazzotta | The Park Spark Project

Η εγκατάσταση χρειάζεται καθαρισμό δυο-τρεις φορές το χρόνο από τα υπολείμματα (που μπορούν να γίνουν κομπόστ για τους κήπους). Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι περιορισμοί. Για παράδειγμα, για να λειτουργήσει το όλο σύστημα, χρειάζονται σχετικά υψηλές θερμοκρασίες – άρα δεν αποδίδει καλά το χειμώνα. Εντούτοις, η ιδέα του Mazzotta ενέπνευσε και άλλες σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ, όπως το Cosmo Dog Park στο Gilbert της Αριζόνα. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα εγκατάστασης αντίστοιχης «συσκευής» σε ένα προάστιο της Μελβούρνης.

Επειδή όμως στην Ελλάδα, προς το παρόν, κάτι τέτοιο μοιάζει μακρινό, καλό είναι να μην ξεχνάμε πως μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του σκύλου μας. Είναι υποχρέωσή μας και δείγμα πολιτισμού.

Γι’ αυτό:

Στο εμπόριο βρήκαμε τριών ειδών σακούλες ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό: κλασικές (περίπου 0,70 ευρώ τα 20 κομμάτια), βιοδιασπώμενες από μη γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι (περίπου 2,50 ευρώ τα 20 κομμάτια) και ανακυκλώσιμες χάρτινες (περίπου 3,50 ευρώ τα 10 κομμάτια). Προφανώς οι πλέον φιλικές για το περιβάλλον είναι οι βιοδιασπώμενες και οι χάρτινες, καθώς οι συμβατικές, όταν πετιούνται στη χωματερή, «μουμιοποιούν» τα σκουπίδια και αποτρέπουν την αποδόμηση του περιεχομένου τους.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όμως και οποιαδήποτε βιοδιασπώμενη σακούλα (π.χ. αυτές που μας δίνουν στα σούπερ μάρκετ).




Πώς τα σκυλίσια περιττώματα μετατρέπονται σε μεθάνιο, που, με τη σειρά του, ανάβει την «αιώνια» φλόγα της λάμπας (Matthew Mazzotta | The Park Spark Project)


Ασφαλιστικό: Αυτές είναι οι βελτιώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες



Τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τους νέους επιστήμονες, τους ανέργους, τους εργαζόμενους με "μπλοκάκι", αλλά και μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των πιο αδύναμων, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των Επιστημονικών Φορέων, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείριση και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, και ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις και τις δικές τους προτάσεις.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο.

Αναλυτικά, οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεώτερων και πλέον αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, είναι:

Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ:

1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ, αντί για τα 586 ευρώ.

2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.

3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Β. ΑΝΕΡΓΟΙ

1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»

Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δ. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

1. Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.

2. Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.


Πηγή : ethnos.gr


Εμπλοκή του Χρήστου Σπίρτζη σε υποθέσεις του ΟΛΠ



Το όνομα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, εμπλέκεται σε έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για την ΟΛΠ Α.Ε., η οποία έχει αποσταλεί στον εισαγγελέα. Ειδικότερα, ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών περιλαμβάνεται σε «ομάδα αναδόχων που εκτελεί συστηματικά μικροέργα» για την ΟΛΠ Α.Ε. κατά την περίοδο ελέγχου, η ανάθεση των οποίων, σύμφωνα με το πόρισμα, έγινε «κατά παρέκκλιση από τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής αναδόχου και του ελεύθερου ανταγωνισμού, με ζημιογόνες συνέπειες» για την εταιρεία. 

Η ομάδα των επτά αυτών, κατά το πόρισμα, αναδόχων εμφανίζεται να αναλαμβάνει συστηματικά έργα, με βάση δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στα εκτελεσθέντα μικρά έργα της περιόδου 2001-2003 και πλήρη έλεγχο των συμβάσεων του 2004. Σύμφωνα με το πόρισμα, «οι 43 από τις 83 συμβάσεις που συνήφθησαν ανατέθηκαν σε επτά αναδόχους…». 

Σε όλες τις  συμβάσεις η αρμόδια υπηρεσία του ΟΛΠ προχωρούσε σε πρόχειρο διαγωνισμό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και προσκαλούσε «τρεις υποψήφιους αναδόχους, χωρίς καμία τεκμηρίωση των επιλογών» (σ.σ.: δεν εξηγούσε γιατί προσκαλεί τους τρεις συγκεκριμένους υποψηφίους). ελεγχόμενες

Επιπλέον, σε όλους τους διαγωνισμούς οι τρεις υποψήφιοι κατέθεταν προσφορές με «τα ίδια ποσοστά έκπτωσης, 1%, 1%, 2% αντίστοιχα, και επιλέγονταν οι μειοδότες του 2%», ποσοστά που κρίνονται εξαιρετικά χαμηλά σε σχέση με τη μέση έκπτωση που προσφερόταν εκείνη την περίοδο για αντίστοιχα έργα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που ολοκλήρωσε τους ελέγχους για την προαναφερθείσα περίοδο συνεχίζει την έρευνά του και για τα έτη μετά το 2004. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών αναμένεται να δείξουν το κατά πόσον οι καταλογιζόμενες ενέργειες και αυτές οι πρακτικές συνεχίστηκαν και κατά τα χρόνια που ακολούθησαν. 

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Στα συμπεράσματα της έκθεσης ελέγχου του ΣΕΕΔΔ, η οποία συντάχθηκε τον Ιούλιο του 2015 και διαβιβάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το καλοκαίρι, εκτός από τον εισαγγελέα, και στη νέα διοίκηση της εισηγμένης, αλλά και στο υπουργείο Ναυτιλίας, αναφέρεται πως «η κυκλικότητα της σύνθεσης των υποψήφιων αναδόχων στα περισσότερα έργα, η ασαφής περιγραφή του αντικειμένου της δημοπρασίας, η παράνομη σύνταξη του προϋπολογισμού των έργων, η επιλογή συστήματος ανάθεσης που δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές συνθήκες των έργων και εντέλει η διαχείριση των διαδικασιών από τα αρμόδια όργανα της ΟΛΠ Α.Ε. υπήρξε πολλαπλά παράνομη και επιζήμια για τον Οργανισμό». 

Εκτιμάται ότι η διαχείριση αυτή «παρείχε τη δυνατότητα υποβολής ελάχιστων εκπτώσεων από τους υποψήφιους αναδόχους, σε συνδυασμό με τη διαρκή επίκληση ανυπόστατων λόγων “επείγουσας ανάγκης εκτέλεσης εργασιών” εκ μέρους των αρμόδιων οργάνων της ΟΛΠ Α.Ε., αναδεικνύοντας τη λειτουργία ενός ιδιότυπου μηχανισμού ανάθεσης-εκτέλεσης και παραλαβής έργων, που κινείτο εκτός νομιμότητας στα κρίσιμα θέματα της διαδικασίας παραγωγής των έργων λόγω έλλειψης σαφήνειας αντικειμένου δημοπράτησης, νομιμότητας τευχών δημοπράτησης και τρόπου επιλογής αναδόχου κατά κύριο λόγο». 

ΣΥΣΤΗΜΑ. Η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης τονίζει ακόμα πως η επανάληψη των ανωτέρω περιστατικών σε όλα τα ελεγχόμενα έργα του έτους 2004 αναδεικνύει ένα παγιωμένο σύστημα ανάθεσης και εκτέλεσης μικρών έργων της ΟΛΠ Α.Ε., που αποτελεί «σοβαρή ένδειξη ότι έγινε συνεννόηση των συναγωνιζόμενων προς αποφυγή πραγματικού ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα ζημία για την ΟΛΠ Α.Ε.». Η εκτίμηση της ζημίας από τον συγκεκριμένο έλεγχο υπολογίζεται από τους ελεγκτές σε 755.142,84 ευρώ. Σημειώνεται πως η έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας επικαλείται τόσο δικούς της ελέγχους όσο και τα αποτελέσματα Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που διεξήγαγε η διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. το 2012. 

Η όλη υπόθεση γεννά πλήθος ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων το κατά πόσον ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει πράγματι μερίδιο ευθύνης και ποιο σε όσα καταλογίζονται στην ομάδα των επτά αναδόχων στην οποία τον περιλαμβάνει η έκθεση ελέγχου. Επίσης, εάν υπάρχουν και άλλα περιστατικά μετά την περίοδο 2001-2004 και κατά πόσον το όνομά του εμπλέκεται σε αυτά. Προκύπτει, ακόμα, το ερώτημα γιατί η υπόθεση αυτή από τον Ιούλιο παρέμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και αν είχε περιέλθει στην προσοχή της τότε κυβέρνησης. Περισσότερες απαντήσεις θα έλθουν ίσως από τις ενέργειες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, στην οποία φέρεται να έχει αποσταλεί το πόρισμα. 

ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΣ

Ο 46χρονος κ. Χρήστος Σπίρτζης είναι για πρώτη φορά  βουλευτής, και συγκεκριμένα στη Β’ περιφέρεια Αθηνών. Είναι καταξιωμένος μηχανικός και κορυφαίο μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 1995 εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το 1996 ορίστηκε επιμελητής της ΜΕ Νέων Μηχανικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), από το 2000 έως το 2003 διετέλεσε μέλος στη Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) του ΤΕΕ, από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε β’ αντιπρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ και τον Σεπτέμβριο του 2010 αναδείχθηκε πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, θέση την οποία διατήρησε έως και την τοποθέτησή του νωρίτερα φέτος στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταξή του στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε καρπό των επαφών που είχε κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο με την πολιτική ιδιότητα του εκπροσώπου της Ριζοσπαστικής Σοσιαλιστικής Κίνησης (ΡΑΣΚ). Η ΡΑΣΚ ιδρύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο χωρίς πρόθεση να συμμετάσχει στις εκλογές, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, από μέλη και στελέχη του «κοινωνικού και συνδικαλιστικού ΠΑΣΟΚ», το οποίο είχε στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου το 2007, αλλά στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε εξαιτίας των μνημονίων και της κυβερνητικής συνεργασίας του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη Ν.Δ.  


Πηγή : parapolitika.gr


Είναι θέμα χρόνου να πέσετε και προσέξτε να μην κτυπήσετε




Γιάννης Αθανασίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει στο κόσμο του και εχθές έκανε φιέστα με στημένους χειροκροτητές και σημαιοκράτες.

Από την ομιλία του Τσίπρα φάνηκε η ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και η προπαγάνδα δουλεύει και στον ίδιο, η γνωρίζει τα πάντα και απλά είναι αδιάφορος γιατί έτσι θέλει, έτσι γουστάρει μετά τα τόσα ψέματα που έχει αραδιάσει στον ελληνικό λαό. 

Είναι τρομερό να έχει ανοίξει πόλεμο με όλο τον ελληνικό λαό με στόχο να επιβιώσει γιατί η εξουσία είναι γλυκιά και ότι και να κάνεις δεν θέλεις κανένα να στο χαλάσει. 

Μια ομάδα ανθρώπων με αρχηγό τον Τσίπρα έχει καταλάβει την εξουσία διορίζει συνέχεια και ασύστολα συγγενείς και φίλους για να δημιουργήσει κομματικό κράτος και άσε την ζωή των Ελλήνων πολιτών να υποβαθμιστεί μέχρι να τους γονατίσουμε για να μπορούμε να τους ελέγχουμε.

Οι αυτοί οι εμείς είναι η τακτική των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ

Είναι θέμα χρόνου να πέσει η κυβέρνηση, να πάρουν τον δρόμο τους όλοι οι κυβερνώντες και μαζί τους όσοι ασύστολα και ρουσφετολογικά τοποθετήθηκαν για να τους πληρώνει ο ελληνικός λαός ώστε να γουστάρει ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας τον κομματικό του στρατό. 

Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει το ασφαλιστικό και το αγροτικό και εάν τελικά τα καταφέρουν να ελέγξουν τους βουλευτές που αντιδρούν και περάσουν αυτά τα μέτρα τότε δεν νομίζω να τους αφήσει η ίδια η κοινωνία και οι κοινωνικές ομάδες να συνεχίσουν να κυβερνούν.

Έχουν χάσει την πολιτική τους νομιμοποίηση, ο λαός δεν θέλει ούτε να τους βλέπει, δεν την θέλει αυτή την κυβέρνηση και ο πρώην λαοφιλής Τσίπρας έχει γίνει πλέον το κόκκινο πανί για του Έλληνες.

Και πώς να μην χαθεί η εμπιστοσύνη μετά τα τόσα ψέματα που έχει ξεστομίσει ο Τσίπρας, την ανικανότητα του που είναι σε βάρος της χώρας και της οικονομίας και τις τόσες περιπτώσεις ασυδοσίας και διαπλοκής που έχουν έρθει στην δημοσιότητα.

Ο Τσίπρας θα μου το θυμηθείτε ότι θα παρακαλάει σε λίγες ημέρες να σχηματιστεί μια οικουμενική κυβέρνηση και όχι για το καλό της χώρας αλλά για να σώσει τον εαυτό του και τους συντρόφους του από το κυνηγητό που θα έρθει για τα όσα έχουν κάνει. 

Ένα καθαρό πολιτικό πρόβλημα που είναι ο Τσίπρας και το ασκέρι του λύνεται μόνο με εκλογές και σωστές λογικές μεταρρυθμίσεις από τους επόμενους ώστε να φέρουν κάποια ανάπτυξη και να βάλουν σωστές βάσεις στην πολύπαθη χώρα μας μήπως και έρθει ένα καλύτερο μέλλον.



Σοκ σε δημοτικό σχολείο της Αττικής: Υπεύθυνος κυλικείου ασελγούσε σε ανήλικα




Σοκ προκαλεί η είδηση ότι ένας από τους ανθρώπους που έρχονταν σε καθημερινή επαφή-επικοινωνία με τα παιδιά δημοτικού σχολείου της Βορειοανατολικής Αττικής συνελήφθη για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων! 

Ο 52χρονος ο οποίος είναι υπεύθυνος κυλικείου συνελήφθη για αποπλάνηση παιδιού και ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. 

Η αστυνομία τον συνέλαβε ύστερα από καταγγελία μητέρας ανήλικης μαθήτριας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης ομολόγησε ότι είχε ενεργήσει κατ επανάληψη ασελγείς πράξεις σε βάρος ανήλικων μαθητριών, στις οποίες προσέφερε δωρεάν αναψυκτικά και τρόφιμα από το κυλικείο. 

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε για κύρια ανάκριση σε Τακτικό Ανακριτή. 




Πηγή: iefimerida.gr


Αφγανοί εναντίον Πακιστανών αιματηρή συμπλοκή με έναν νεκρό στους Ευζώνους



Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός αιματηρής συμπλοκής που σημειώθηκε στις 2 τα ξημερώματα, μεταξύ αλλοδαπών, στους Ευζώνους Κιλκίς, κοντά στο ομώνυμο τελωνείο της περιοχής.

Νεκρός είναι ένας Πακιστανός και τραυματίες δύο συμπατριώτες του, οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής. Όπως έγινε γνωστό, ο πρώτος τραυματίας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και εκτιμάται ότι θα διαφύγει τον κίνδυνο, ενώ ο δεύτερος φέρει χτυπήματα στο χέρι.

Όπως κατέθεσε ο τελευταίους -εξεταζόμενους από αστυνομικούς- ως δράστες φέρονται πέντε Αφγανοί, που επιτέθηκαν στους Πακιστανούς για να τους ληστέψουν. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, οι δράστες άρπαξαν από τον ίδιο 400 ευρώ και το κινητό του τηλέφωνο, ενώ στη συνέχεια εξαφανίστηκαν στο σκοτάδι. Ο Πακιστανός κατέθεσε -εξάλλου- ότι έφθασε στην περιοχή, αναζητώντας τρόπο να φύγει από την Ελλάδα ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Κεντρική Ευρώπη. Οι υπήκοοι του Πακιστάν, να σημειωθεί, ότι ανήκουν στις εθνικότητες στις οποίες απαγορεύεται η διέλευση από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το επεισόδιο εκτυλίχθηκε σε πάρκινγκ πρατηρίου υγρών καυσίμων, που εκείνη την ώρα ήταν κλειστό, σε μικρή απόσταση από το τελωνείο των Ευζώνων. Η υπόθεση ερευνάται και οι δράστες αναζητούνται.


Πηγή : ethnos.gr


Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Ισπανία




Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή την πρόκληση σημαντικών ζημιών από τον σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε απόσταση περίπου 162 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Μάλαγα, στην Ισπανία. 

Ο σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 04:22 τοπική ώρα (06:22 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το Ισπανικό Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και ακολουθήθηκε από έξι μικρότερους μετασεισμούς. 

Το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS) είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο σεισμός ήταν 6,6 βαθμών και ότι το εστιακό του βάθος υπολογίσθηκε στα 33 χιλιόμετρα. 

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 62 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Αλ Χοσέιμα του Μαρόκου και 164 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Γιβραλτάρ, διευκρίνισε επίσης το USGS.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών στην Ανδαλουσία, στην νότια Ισπανία, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους στο Twitter ότι δέχθηκαν 250 τηλεφωνήματα από κατοίκους που ανησύχησαν.

Ο σεισμός και οι μετασεισμοί έγιναν αισθητοί σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Μάλαγας, της Κόρδοβας, της Σεβίλλης και της Γρανάδας.

Στην Μελίγια, τον ισπανικό θύλακα στο Μαρόκο, οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ανακοίνωσαν ότι δέχθηκαν περισσότερα από 200 τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ανέφεραν την πρόκληση ζημιών σε ιδιοκτησίες. Σήμερα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για να γίνει επιθεώρηση στα κτίρια.

Τα μέσα ενημέρωσης στη Μελίγια μετέδωσαν εξάλλου ότι αποκαταστάθηκε η βλάβη σε περιοχές στις οποίες είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση.


Πηγή


Ο Γιάννης Οικονόμου νέος γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ



Ο Γιάννης Οικονόμου πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ένα από τα σημαντικότατα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τοποθετήθηκε με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην θέση του Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος.

Ο νέος γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία και ολοκλήρωσε τη σχολική του εκπαίδευση στο 3ο Γενικό Λύκειο.

Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το πτυχίο του Γεωπόνου από το τμήμα Φυτικής  Παραγωγής. 

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία,  στο τμήμα  Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 

Μιλά Αγγλικά. Υπηρέτησε τη Στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία.

Τις περιόδους 1995-1998 και 1998-2001 διετέλεσε Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ αντίστοιχα και μέχρι σήμερα συμμετέχει στην ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας.

Από το Νοέμβριο του 2006 έως το 2009 ήταν Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή και από τη θέση αυτή προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων που ενίσχυσαν την προστασία του καταναλωτή στη χώρα μας (γραμμή παραπόνων 1520, ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για προστασία από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές,  νόμος για την προστασία καταναλωτών στις τραπεζικές συναλλαγές).

Από το 2013 ήταν επικεφαλής της εταιρείας οδικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΣΥ Α.Ε.) θέση από την οποία παραιτήθηκε προκειμένου να συμμετάσχει, σε τιμητική θέση,  στο ψηφοδέλτιο Β Αθηνών της ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Από το 2001 εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως Γεωπόνος σε εμπορικές επιχειρήσεις και μελετητικές εταιρείες.

Σήμερα δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας και παραγωγής τροφίμων.




Χρήματα και τιμαλφή των προσφύγων κατάσχει τώρα και η Γερμανία




Στο δρόμο που χάραξαν Δανία και Ελβετία...

Η Γερμανία ακολουθεί την Δανία και την Ελβετία στην αμφιλεγόμενη πρακτική της κατάσχεσης τιμαλφών και μετρητών από πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα για την... αυτοχρηματοδότηση της παραμονής τους.

Οι αρχές της Βαυαρίας, όπου εισέρχεται μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Αυστρία, έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζουν το μέτρο που καταγγέλλεται και προκαλεί αντιδράσεις διεθνώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Independent.

Κατά τον Βαυαρό υπουργό Εσωτερικών Γιόακιμ Χέρμαν ο,τιδήποτε έχει αξία μεγαλύτερη από 750 ευρώ μπορεί να κατάσχεται νόμιμα από το κράτος. Στη γειτονική Βάδη-Βυρτεμβέργη, οι αιτούντες άσυλο μπορούν μόνο να έχουν στην κατοχή τους χρήματα και τιμαλφή αξίας 350 ευρώ.

Ο Άινταν Όζογκουζ, επίτροπος ενσωμάτωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι οι αρχές εφαρμόζουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία που ορίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να χρηματοδοτήσουν πρώτα με ίδια μέσα την παραμονή τους πριν λάβουν κρατική βοήθεια.

Ανάλογες πολιτικές έχουν ξεσηκώσει οργή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όμως έγιναν δεκτές χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση στη Γερμανία, όπου τα πρόσφατα γεγονότα στην Κολωνία μετέβαλαν τη στάση έναντι του 1,1 εκατ. προσφύγων που δέχθηκε η χώρα πέρυσι και έσφιξαν περαιτέρω τον κλοιό γύρω από την πολιτική των ανοιχτών συνόρων της Άνγκελα Μέρκελ.

Πάντως, η Ούλα Γέλπκε, βουλευτής του αριστερού Die Linke, επέκρινε ως «υπερβολικό» το μέτρο της κατάσχεσης τιμαλφών και χρημάτων από τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι «όσοι αιτούνται άσυλο ασκούν θεμελιώδες δικαίωμα».


Πηγή : tovima.gr


Δωρεάν οφθαλμολογικός έλεγχος από το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας



Δωρεάν οφθαλμολογικό έλεγχο προσφέρει το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας, σκοπός του οποίου είναι να συμβάλει στην ενημέρωση και πρόληψη σοβαρών παθήσεων, που προκαλούν σταδιακή ή και μόνιμη απώλεια όρασης.

Η διήμερη εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιανουαρίου (9.00 με 20.00) στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Ριζάρη 2), με θέμα: «Πλήρης προληπτικός έλεγχος από την παιδική έως και την τρίτη ηλικία».

Στο χώρο του Μουσείου θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα ιατρεία με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, όπου θα διενεργούνται οφθαλμολογικές εξετάσεις από ιατρούς του Κολλεγίου, προς όλους τους ενδιαφερόμενους, χωρίς καμία απολύτως χρέωση.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του διημέρου θα γίνονται:

1. Προληπτικός Διαθλαστικός έλεγχος για διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία, στραβισμός, διαβήτης).

2. Προληπτικός έλεγχος για καταρράκτη.

3. Τοπογραφική απεικόνιση κερατοειδούς για έλεγχο Κερατόκωνου.

4. διάγνωση Γλαυκώματος με προηγμένης τεχνολογίας μηχανήματα (OCT-HRT).

5. Έλεγχος με οπτική τομογραφία της Ωχράς Κηλίδας για ηλικιακή εκφύλιση, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και υαλοειδοωχρική έλξη.

Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου (17.00 έως 20.00) έχει προγραμματιστεί ανοιχτή συζήτηση των χειρουργών-οφθαλμιάτρων του Ελληνικού Κολλεγίου με το κοινό. 

Με δεδομένο ότι μόνον το 40% του γενικού πληθυσμού έχει τέλεια όραση, ο συχνός έλεγχος και η πρώιμη διάγνωση των σοβαρών αυτών οφθαλμικών παθήσεων, αποτελεί το μοναδικό όπλο προστασίας από τη σταδιακή ή και μόνιμη απώλεια της όρασης.




Πηγή : health.in.gr



Τουλάχιστον μια μέρα νωρίτερα πρέπει να ενημερώνει τις αρχές ένας Βρετανός για να... κάνει σεξ



Απαγορεύεται να έρθει σε σεξουαλική επαφή εάν δεν ειδοποιήσει έγκαιρα για τις προθέσεις του την αστυνομία, δίνοντάς το όνομα, τη διεύθυνση και την ημερομηνία γέννησης της «παρτενέρ» του - Οι κυρώσεις που αντιμετωπίζει αν παραβιάσει την εντολή μπορεί να περιλαμβάνουν ποινή φυλάκισης πέντε ετών

Ένας Βρετανός είναι νομικά υποχρεωμένος να ενημερώσει τουλάχιστον ένα 24ωρο νωρίτερα την τοπική αστυνομία εάν σχεδιάζει να κάνει σεξ, παρέχοντας μάλιστα τα λεπτομερή στοιχεία της υποψήφιας παρτενέρ του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sun, εις βάρος του συγκεκριμένου άνδρα από την περιοχή Γιορκ (του οποίου το όνομα δεν μπορεί να αποκαλυφθεί για ευνόητους λόγους) έχει εκδοθεί μια προσωρινή Εντολή Σεξουαλικού Κινδύνου (Sexual Risk Order-SRO), η οποία επιβάλλει κάποιους περιορισμούς που διέπουν τη σεξουαλική του δραστηριότητα. 

Με βάση αυτήν την εντολή, ο Βρετανός θα πρέπει να ειδοποιεί έγκαιρα τις αρχές για τα σχέδιά του να έρθει σε ερωτική επαφή με την παρτενέρ της επιλογής του, παρέχοντας μάλιστα το όνομά της, τη διεύθυνσή της και την ημερομηνία γέννησής της στον αρμόδιο αστυνομικό. Επίσης θα πρέπει να ενημερώνει την αστυνομία κάθε φορά που αποκτά μια καινούργια συσκευή που μπορεί να συνδεθεί online.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, παρόλο που η συγκεκριμένη εντολή είναι προσωρινή, το δικαστήριο θα συνεδριάσει το Μάιο για να αποφασίσει εάν θα παρατείνει την SRO για δύο ακόμη χρόνια. Όσο για τις κυρώσεις που αντιμετωπίζει κάποιος αν παραβιάσει μια τέτοια εντολή, αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν μέχρι και ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Σύμφωνα με τη Sun, οι συγκεκριμένες εντολές εκδίδονται εις βάρος ατόμων που θεωρούνται μεν επικίνδυνα για τη διάπραξη ενός αδικήματος, αλλά δεν έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα. Κατά την άποψη της Sarah Green, εκπρόσωπο της οργάνωσης End Violence Against Women, οι SRO συμβάλλουν στον να προστατευθούν πιθανά θύματα.



Πηγή : protothema.gr


Le Figaro: Η Ελλάδα παραμένει εκτός λειτουργίας, ένα χρόνο μετά την εκλογή του Τσίπρα



«Μετά την εκλογή του, στις 25 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν έχει κρατήσει τις υποσχέσεις του και το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων παραμένει κολοσσιαίο» γράφει μεταξύ άλλων η εφημερίδα Le Figaro.

Ένας χρόνος μετά, η Ελλάδα ακόμα εκτός λειτουργίας είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro για τη συμπλήρωση ενός έτους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

«Μετά την εκλογή του, στις 25 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν έχει κρατήσει τις υποσχέσεις του και το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων παραμένει κολοσσιαίο» γράφει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.

Η εφημερίδα κλείνει κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις κινητοποιήσεις πολλών επαγγελματικών ομάδων, ενώ αναφέρεται και στην τρίτη γενική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 4 Φεβρουαρίου. 




Πηγή


Ρέγκλινγκ: Αργά ή γρήγορα, πρόβλημα χρημάτων στην Ελλάδα



Αν καθυστερήσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα θα κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρήματα, λέει ο επικεφαλής του EFSF, ενώ για το ασφαλιστικό επεσήμανε ότι εάν η χώρα μας δεν κάνει τίποτα, σε 5 χρόνια δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις.


Ηχηρή προειδοποίηση προς την Αθήνα απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μιλώντας στην εφημερίδα «Le Figaro».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως αν καθυστερήσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα θα κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρήματα, ενώ για το ασφαλιστικό επεσήμανε ότι εάν η χώρα μας δεν κάνει τίποτα, σε 5 χρόνια δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις.

Αναλυτικά η συνέντευξη του επικεφαλής του EFSF:

Δημοσιογράφος: Μπορούμε να φοβόμαστε για μια νέα ελληνική κρίση αυτή τη χρονιά;

Ρέγκλινγκ: Δεν το πιστεύω. Η ατμόσφαιρα είναι τελείως διαφορετική. Οι πρώτοι έξι μήνες της περασμένης χρονιάς ήταν μια καταστροφή. Ο τότε Eλληνας Υπουργός Οικονομικών δεν συνεργαζόταν καθόλου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όμως με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον yπουργό Oικονομικών από το περασμένο καλοκαίρι, υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, όμως σήμερα συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους.

Δημοσιογράφος: Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων αναμένονται εκρηκτικές. Όμως πρόκειται για μια προϋπόθεση πολύ σημαντική για την εφαρμογή του σχεδίου βοήθειας. Θα πρέπει να ανησυχούμε;

Ρέγκλινγκ: Οι μεταρρυθμίσεις των συντάξεων είναι δύσκολες σε όλες τις χώρες, γιατί αυτό μπορεί να θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα. Πρόκειται λοιπόν για μια σοβαρή υπόθεση και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει από αυτή. Όμως είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς πως το σημείο εκκίνησης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών δεν είναι πάντα διαφορετικό.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το έχει δηλώσει και ο ίδιος, το τωρινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Αν η χώρα δεν κάνει τίποτα, σε πέντε χρόνια δεν θα έχει πια χρήματα για να χρηματοδοτήσει το σύστημα των συντάξεων. Έχουμε λοιπόν τον ίδιο στόχο, να δημιουργηθεί ένα σύστημα συντάξεων που θα είναι βιώσιμο. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πώς θα το καταφέρουμε. Όμως δεν είναι το μόνο σημαντικό στοιχείο της πρώτης αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει επίσης να δούμε τους δημοσιονομικούς στόχους και τις προσαρμογές που θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει για να τους επιτύχει το 2016 και το 2017, κάτι που δεν θα είναι εύκολο.

Δημοσιογράφος: Σε πόσο χρόνο η Ελλάδα θα έχει ανάγκη από χρήματα; Είναι επείγον;

Ρέγκλινγκ: Δεν έχουμε ακόμη αρκετά δεδομένα για να γνωρίζουμε ακριβώς. Δεν θα έχουν από αύριο πρόβλημα χρηματοδότησης. Όμως αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει ένα πρόβλημα χρημάτων. Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει για την εξυπηρέτηση του χρέους (επιτόκια και επιστροφές) περίπου 4 δισ. € το πρώτο τρίμηνο.

Είναι επίσης, πολύ πιθανό ότι η χώρα θα έχει ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα στην αρχή του χρόνου. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα έχει ανάγκη χρημάτων για να καλύψει τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Βεβαίως, έχει πάντα τη δυνατότητα να καθυστερήσει τις πληρωμές, όπως αυτές των προμηθευτών, μια πρακτική την οποία η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. Όμως δεν τη συνιστώ, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν κακό για την ελληνική οικονομία.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε λοιπόν ότι θα μπορέσει να κλείσει αυτή η αξιολόγηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως ελπίζει η Ελλάδα;

Ρέγκλινγκ: Εξαρτάται από τη δουλειά. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να τελειώσει πριν το Πάσχα.

Δημοσιογράφος: Όταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ένα ουσιώδες θέμα για τους Έλληνες αλλά και για το ΔΝΤ, το οποίο εξαρτά την οικονομική συμμετοχή του στο σχέδιο βοήθειας με αυτή της ελάφρυνσης...

Ρέγκλινγκ: Το Eurogroup έχει δεσμευθεί για αυτό. Και είναι αλήθεια πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει ανταμοιβή. Όμως οικονομικά, η διαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι επείγουσα διότι η Ελλάδα έχει πάρει μια περίοδο χάριτος δέκα ετών στην αποπληρωμή του χρέους και στο μεγαλύτερο μέρος των επιτοκίων που θα πρέπει να καταβάλει. Κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα επόμενων ετών, η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα είναι υψηλή. Ως εκ τούτου, μια νέα ελάφρυνση του χρέους θα είχε ένα αντίκτυπο στις πληρωμές, κυρίως μετά το 2022.

Δημοσιογράφος: Σε κάθε περίπτωση, μια ανακούφιση του χρέους δεν θα επιτρέψει να καθησυχάσει τους ιδιώτες επενδυτές, που πρέπει να έχουν έναν ανοιχτό ορίζοντα για να επενδύσουν στην χώρα για τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια;

Ρέγκλινγκ: Δεν πιστεύω ότι σήμερα, πολλοί επενδυτές με έναν ορίζοντα χρόνου τόσο μακρύ σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Για την ώρα, θέλουμε να δημιουργήσουμε κίνητρα για να επιστρέψουν οι επενδυτές, αλλά αυτό αφορά περισσότερο σε έναν ορίζοντα πέντε ή δέκα ετών. Πρέπει να πηγαίνουμε από το ένα στάδιο στο άλλο.

Δημοσιογράφος: Είσαστε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FESF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (MES) από τη δημιουργία τους εν τω μέσω της κρίσης (2010 και 2012). Τι έχετε συγκρατήσει από αυτή την εμπειρία;

Ρέγκλινγκ: Τα χρόνια αυτά ήταν πολύ δύσκολα. Υποστηρίξαμε τέσσερις χώρες που έχασαν την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και Ελλάδα) καθώς και την Ισπανία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων πίστευε ότι η Ευρώπη και το ευρώ θα εξαφανιστούν.

Βοηθήσαμε να ξεπεραστεί αυτή η σοβαρή κρίση. Δεν θα υπερβάλω αν πω ότι χωρίς το FESF και το MES κάποιες χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση θα έπρεπε πιθανόν να εγκαταλείψουν τη ζώνη του ευρώ. Και σήμερα, στις πέντε χώρες της ζώνης του ευρώ που βρίσκονται σε οικονομική υποστήριξη, οι τέσσερις έχουν σημειώσει μια πραγματική επιτυχία. Η Ιρλανδία και η Ισπανία, επί παραδείγματι, είναι οι χώρες με την πιο δυνατή ανάπτυξη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση».



Πηγή: Real.gr


Ένας προκλητικά αμετανόητος Τσίπρας χωρίς ίχνος αυτοκριτικής

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ


Διαβάσαμε στο iefimerida.gr για την χθεσινή τακτική του Τσίπρα χωρίς αυτοκριτική και με σύνθημα για όλα φταίνε όλοι οι άλλοι ακόμα και οι κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται εκτός από τον ίδιο και την κυβέρνηση του που έχει οδηγήσει την χώρα στα σημερινά αδιέξοδα με κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Το άρθρο : 

Εναν χρόνο κυβέρνηση της Αριστεράς γιόρτασαν χθες στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να αποφεύγει την αυτοκριτική και να επιτίθεται σε γραβάτες, αγρότες και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Αντιπολίτευση, μέσα ενημέρωσης, αλλά και κοινωνικές ομάδες (κίνημα της γραβάτας) βρέθηκαν χθες στο στόχαστρο του πρωθυπουργού, σε μία προσπάθεια υπεκφυγής όλων των ευθυνών δικών του και της κυβέρνησής του για τα σημερινά αδιέξοδα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Παράλληλα σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα από την οργή διαφορετικών κοινωνικών ομάδων που αντιδρούν στο σχέδιο για το Ασφαλιστικό υποσχέθηκε διορθωτικές αλλαγές και εξαντλητικό διάλογο στο φορολογικό.
Ειδικότερα, για το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει, καθώς το ασφαλιστικό σύστημα είναι υπό κατάρρευση -κι αυτό χωρίς ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το μεγάλο πρόβλημα της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευθύνη, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα τα έβαλε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη 

Κύριο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα πλούσια προάστια
Ο πρωθυπουργός, στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για νεοφιλελεύθερες ιδέες. Σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης αναδείχθηκε από τα πλούσια προάστια της Αθήνας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε από τον λαϊκό κόσμο, τον οποίο και υπερασπίζεται. Κάλεσε, δε, τον πρόεδρο της ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το ασφαλιστικό και εάν δέχεται τη μικρή αύξηση εισφορών από τους εργοδότες, ή επιζητά να μειωθούν ξανά οι κύριες συντάξεις.
«Ο κύριος Μητσοτάκης έγινε αρχηγός γιατί στηρίχτηκε από τα βόρεια προάστια. Αυτή είναι η διαφορά μας. Η διαφορά της ιδεολογίας μας»
«Πιστεύει κανείς ότι η ΝΔ, του νεοφιλελεύθερου κυρίου Μητσοτάκη θα έδινε μάχη για τα "κόκκινα" δάνεια, την προστασία της πρώτης κατοικίας, για τον ΑΔΜΗΕ; Η ιδεολογία τους είναι αυτά που πιστεύουν οι δανειστές και το ΔΝΤ. Γι αυτό δεν θα έδιναν ποτέ αυτές τις μάχες».

Τα έβαλε και με το κίνημα της ...γραβάτας
Από τα πυρά του πρωθυπουργού δεν ξέφυγαν κάποια ηγετικά στελέχη στη ΓΣΕΕ και την αγροτική ΠΑΣΕΓΕΣ, που το καλοκαίρι ήταν υπέρμαχοι του «ναι» στο δημοψήφισμα και τώρα ηγούνται του αγώνα κατά της κυβέρνησης, όπως είπε. Την ίδια ώρα χαρακτήρισε μεγαλογιατρούς και μεγαλοδικηγόρους αυτούς που διαδηλώνουν με τις γραβάτες στο δρόμο και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.
 «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα χαϊδέψει τους φοροφυγάδες. Δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς και μεσαίους δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς, τους ανασφάλιστους νέους ή αυτούς με τα μπλοκάκια με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων δικηγορικών και κατασκευαστικών εταιρειών και των ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων που διαδηλώνουν με τις γραβάτες. Στόχος μας η δίκαια αναδιανομή του πλούτου» είπε.

Πυρά και κατά των αγροτών
Με την Ελλάδα να είναι κομμένη στα δύο και τους αγρότες να απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους ο Αλέξης Τσίπρας έκανε άνοιγμα προς τους αγρότες, αφήνοντας, όμως και αιχμές για ορισμένους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
«Είμαστε έτοιμοι και ήδη προχωράμε στις αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και επιστήμονες, μέσα από εξαντλητικό διάλογο μαζί τους» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών.
Ο Αλέξης Τσίπρας αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του και στους αγρότες υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα κάνει εξαντλητικό διάλογο μαζί τους τηρώντας «στάση κοινωνικής δικαιοσύνης».

Μίλησε για έντιμο διάλογο, ενώ άφησε αιχμές για αγροτοσυνδικαλιστές «που ήταν με το “Ναι” στο δημοψήφισμα να εμφανίζονται βασιλικότερες του βασιλέως», ενώ ονομάτισε τα στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Κάλεσε τους αγρότες να μην πιστεύουν δημοσιεύματα για το φορολογικό ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι στα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση.
Εξήγησε ότι με τις «αναγκαίες αλλαγές που επέρχονται, σε ότι αφορά τις συντάξεις των αγροτών, με την Εθνική σύνταξη σχεδόν διπλασιάζονται οι συντάξεις του μεγαλύτερου μέρους του αγροτικού κόσμου».
«Σε κάθε περίπτωση όμως και σε αυτό το ζήτημα είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις και να βρούμε λύσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας εκ νέου άνοιγμα στους αγρότες, ενόψει και της συνάντησης μαζί τους τις επόμενες ημέρες.
«Ξέρω πολύ καλά ότι στις κινητοποιήσεις των αγροτών υπάρχουν αγρότες που παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ενισχύσεις και αγρότες που αυτά που παίρνουν είναι λιγότερα από τα έξοδά τους. Αυτούς θέλουμε να προστατεύσουμε» τόνισε με νόημα ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και διάλογο, αλλά πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και αυτό «το γνωρίζουν όλοι».






Λαπαβίτσας:Ο Τσίπρας θα πληρώσει το 2016 τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του



Μακριά πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Λαπαβίτσας ( θιασώτης της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα)  κάνει τον απολογισμό του ενός έτους διακυβέρνησης με καρφιά κατά Τσίπρα, 


Βαρουφάκη, Δραγασάκη. Υπογραμμίζει ότι  στρατηγική τους είχε παιδαριώδες σκεπτικό γι αυτό απέτυχε , ότι δεν υπήρχε ποτέ σχέδιο εξόδου από το ευρώ και πως η πανωλεθρία που υπέστησαν από τους δανειστές και ο συμβιβασμός δεν είναι « Μπρεστ Λιτόβσκ το 1918».

Προβλέπει οτι το 2016 η κυβέρνηση Τσίπρα « θα διαπιστώσει το 2016 ότι ο νόμος της βαρύτητας δεν έχει καταργηθεί στην πολιτική και ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός τελικά πληρώνεται».
Αναλυτικά το άρθρο του κ. Λαπαβίτσα:

«Ήταν μια ατέλειωτη χρονιά, όπως συνήθως γίνεται όταν οι στιγμές είναι ιστορικές. Η 25 Ιανουαρίου 2015 έφερε την ελπίδα βαθιάς κοινωνικής αλλαγής και την προσδοκία πληρέστερης προσωπικής ζωής. Η χαρά αποτυπώθηκε έντονα στα πρόσωπα τη βραδιά εκείνη. Ένα χρόνο αργότερα κυριαρχεί η απογοήτευση και ο θυμός. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη στις διαπραγματεύσεις, υπέγραψε το Τρίτο Μνημόνιο κι εφαρμόζει την πολιτική που κατακεραύνωνε από το 2010 και μετά.   

Υπάρχουν βέβαια και οι επίσημες διακηρύξεις, ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε, έγινε μια υποχώρηση, θα δοθούν κι άλλες μάχες μέχρι την τελική νίκη. Η κυβερνητική πλευρά ισχυρίζεται ότι η Αριστερά συνεχίζει τον αγώνα με οποιουσδήποτε όρους.

Ο πικρός συμβιβασμός καμιά φορά είναι αναπόφευκτος, όπως του Λένιν στο Μπρεστ Λιτόβσκ το 1918 με τους Πρώσους στρατοκράτες για να σωθεί η Ρωσική Επανάσταση. Ο λαός το λέει διαφορετικά, για τη μυλωνού και τον άντρα της …

Η πανωλεθρία που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ από τους δανειστές είναι αναντίρρητη. Υπάρχουν μόνο δύο ερωτήματα: γιατί συνέβη και ποια θα είναι η πορεία των πραγμάτων από δω και πέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε λυσσαλέα αντίδραση από το ευρωπαϊκό κατεστημένο, αλλά δεν ήταν αυτός ο λόγος της αποτυχίας του και φυσικά δεν έγινε κανένα πραξικόπημα, όπως διατείνονται διάφοροι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε κατά κράτος γιατί είχε παντελώς λάθος στρατηγική. Πίστεψε ότι, αν διαπραγματευόταν «σκληρά», ο κίνδυνος οικονομικής και πολιτικής αναταραχής στην Ευρώπη θα ήταν τόσο μεγάλος που οι δανειστές θα έκαναν πίσω. Το ευρώ κινδύνευε περισσότερο από την Ελλάδα, παρά η Ελλάδα από το ευρώ.

Με «σκληρή» στάση θα μπορούσε να πετύχει τον «αξιοπρεπή συμβιβασμό» χαλαρώνοντας τη λιτότητα κι ελαφρύνοντας το χρέος.

Ο εμπνευστής της μεγαλοφυούς αυτής στρατηγικής ήταν ο κ. Βαρουφάκης, αλλά σάρκα και οστά πήρε από τον κ. Τσίπρα, με τον κ. Δραγασάκη να εγγυάται αποφυγή τυχόν «παρεκτροπών».
Ακόμη και τώρα εντυπωσιάζει το παιδαριώδες του σκεπτικού.

Η ασυμμετρία στη διαπραγματευτική ισχύ των δύο πλευρών ήταν όντως πολύ μεγάλη, μόνο που ήταν κατά της Ελλάδας. Δεν ήταν βέβαια άοπλη η χώρα μας, αλλά για να έχει ελπίδα χρειαζόταν ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα περιλάμβανε την έξοδο από το ευρώ, έχοντας παράλληλα προετοιμάσει τον λαό. Ακριβώς δηλαδή αυτό που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε πάση θυσία να αποφύγει.

Ακούγονται πολλά στα ΜΜΕ για «μυστικά σχέδια» εξόδου από την ΟΝΕ, διπλά νομίσματα, παράλληλα τραπεζικά συστήματα, εφόδους στο Νομισματοκοπείο και άλλα ευτράπελα.

Στην πραγματικότητα η τότε κυβέρνηση όχι απλώς δεν είχε δουλεμένο εναλλακτικό σχέδιο, αλλά δεν ήθελε καν να ακούσει σχετικά.

Το σχέδιο δεν είναι κάτι που μπορεί ο Υπουργός των Οικονομικών να αρθρώσει σε τρεις σελίδες, αφού μιλήσει με δυο ερευνητές. Πόσο μάλλον να επιτελεστεί με χαρτονομίσματα που ανήκουν σε άλλους και των οποίων οι αριθμοί είναι προσημειωμένοι.

Δεν υπήρξε ποτέ σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Ένα τέτοιο σχέδιο θα απαιτούσε πρώτα-πρώτα τη λύση του μακροικονομικού προβλήματος της αλλαγής νομίσματος με μια σειρά συνεκτικών λογικών βημάτων. Θα έπρεπε μετά τα βήματα αυτά να δουλευτούν τεχνοκρατικά ώστε να γίνουν εφαρμόσιμη οικονομική πολιτική. Τέλος, θα έπρεπε να εξεταστούν οι γεωπολιτικές επιπτώσεις και να υπάρξει προετοιμασία του ελληνικού λαού.

Τα ηγετικά στρώματα του ΣΥΡΙΖΑ πάθαιναν σύγκρυο και μόνο στη σκέψη της εξόδου από την ΟΝΕ. Προτίμησαν τη χρονοτριβή και τις ατέρμονες συναντήσεις τη στιγμή που οι δανειστές είχαν κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας. 

Αναπόφευκτα φτάσαμε στους κεφαλαιακούς ελέγχους και τις κλειστές τράπεζες. Είναι ιστορική τιμή για τον ελληνικό λαό ότι σε εκείνες τις συνθήκες είπε όχι σε νέο μνημόνιο στο δημοψήφισμα του Ιουλίου.

Ο κ. Τσίπρας, συνειδητοποιώντας την κατάρρευση της στρατηγικής του και αντικρύζοντας το φάσμα εξόδου από το ευρώ, έσπευσε να παραδοθεί.

Κατόπι υποσχέθηκε ισοδύναμα και «παράλληλα προγράμματα», συμπορεύτηκε με όλο το πολιτικό κατεστημένο καλλιεργώντας το φόβο της δραχμής και κέρδισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Σήμερα η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση που θα επιδεινωθεί καθώς το Τρίτο Μνημόνιο αυξάνει τη φορολογία και απειλεί μισθούς και συντάξεις. Όταν τελειώσει η ύφεση, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι φτωχοί δεδομένου ότι δεν υπάρχει σοβαρή προοπτική επενδύσεων, οι τράπεζες είναι πια σε ξένα χέρια και μάλιστα κερδοσκόπων, και η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα νέας κρίσης. Η Ελλάδα μπήκε για τα καλά σε τροχιά ιστορικής παρακμής, με τις κοινωνικές αντιθέσεις να διευρύνονται και τη νεολαία να φεύγει στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση Τσίπρα θα διαπιστώσει το 2016 ότι ο νόμος της βαρύτητας δεν έχει καταργηθεί στην πολιτική και ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός τελικά πληρώνεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον παίρνει μέτρα κατά των λαϊκών στρωμάτων και η αντίδραση είναι εντονότατη, ιδίως γιατί ο λαός πιστεύει ότι του είπαν ψέματα. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες βράζουν από θυμό. Οι δανειστές δεν πρόκειται να κάνουν καμία διευκόλυνση στον κ. Τσίπρα, ούτε στο θέμα της αξιολόγησης, ούτε στο θέμα του χρέους. Αν προστεθεί και το μεταναστευτικό, το μείγμα γίνεται εκρηκτικό.

Με νέο αρχηγό η ΝΔ θα επιχειρήσει να βρει καινούργιο μήνυμα για το εκλογικό σώμα που ήδη μετακινείται. Δεν θα είναι εύκολο φυσικά διότι ο κ. Μητσοτάκης έχει βεβαρημένο παρελθόν και είναι αμετανόητα μνημονιακός, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχει νέος αέρας στην αντιπολίτευση. Το πρόβλημα είναι ότι η ΝΔ δεν έχει πραγματική εναλλακτική πρόταση για τη χώρα και την κοινωνία.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταμετρούν πολύ μεγάλα ποσοστά του εκλογικού σώματος που πλέον αντιλαμβάνονται ότι η εθνική ανασυγκρότηση είναι αδύνατη χωρίς έξοδο από το ευρώ και ολική μεταρρύθμιση της οικονομίας και της κοινωνίας. Όλα δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός αναζητά και πάλι πειστική εναλλακτική πρόταση και πολιτικό φορέα εμπιστοσύνης. Είναι το φινάλε στην τραγική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ».



Πηγή : thetoc.gr


Συντάξεις: Νωρίτερα από τα 67 και χωρίς μειώσεις χιλιάδες ασφαλισμένοι – Οι κρυφές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και ποιοι “σώζονται”



- Πέντε αλλαγές στο ασφαλιστικό που επιτρέπουν σε χιλιάδες ασφαλισμένους να βγουν νωρίτερα σε σύνταξη
- Ποιοι δικαιούνται πλήρη σύνταξη ακόμη χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν ως τα 67 έτη
- Δείτε τα 5 “παράθυρα” στο νόμο που επιτρέπουν την πρόωρη έξοδο

Κι όμως δεν χρειάζεται να περιμένουν όλοι να φτάσουν ως τα 67 τους χρόνια για να πάρουν πλήρη σύνταξη χωρίς περικοπές και πέναλτι. Υπάρχουν πέντε αλλαγές στο νέο ασφαλιστικό που ανοίγουν διάπλατα το παράθυρο για έξοδο νωρίτερα και ουσιαστικά μειώνουν για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΙΚΑ τα όρια συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από αυτές που ορίζει ο νόμος.

Με το νόμο του Αυγούστου του 2015 τα όρια ηλικίας αυξήθηκαν για όσους είχαν πρωτοασφαλιστεί πριν από το 1993 στο ΙΚΑ και σε άλλα Ταμεία και σταδιακά οδηγούνται σε σύνταξη σε μεγαλύτερη ηλικία από αυτή που είχαν κατοχυρώσει με τα ένσημά τους έως το 2012.

Για παράδειγμα:

Ασφαλισμένος που είχε 10.500 ημέρες το 2012 και θα έπαιρνε σύνταξη στα 59 επιβαρύνεται με αύξηση του ορίου ηλικίας έως το 62ο έτος. 

Ασφαλισμένη με 5.500 ημέρες και ανήλικο παιδί το 2011 θα έπαιρνε πλήρη σύναξη στα 57, αλλά, αν δεν τα είχε κλείσει μέχρι τις 18/8/2015, θα επιβαρυνθεί με αύξηση του ορίου ηλικίας έως τα 67, εκτός κι αν αποχωρήσει με μειωμένη αλλά σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη θα είναι κουτσουρεμένη έως 30%.

Ασφαλισμένος με 10.000 ημέρες ασφάλισης το 2012 θα έπαιρνε σύνταξη στα 60 (μειωμένη) και στα 63,6 μήνες πλήρη, αλλά, αν συμπληρώνει μία από τις δύο ηλικίες μετά τις 18/8/2015, θα βγει στα 62 για μειωμένη, ενώ για πλήρη μπορεί να φτάσει και στα 67.

Με τις αλλαγές που υπάρχουν στον νόμο ένας ασφαλισμένος με 10.000 ένσημα μπορεί να βγει στα 62 έτη με πλήρη σύνταξη, αντί για μειωμένη, αρκεί την τελευταία πενταετία από το 2011 ως τώρα να έχει 1200 μέρες εργασία. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να λάβει πλήρη σύνταξη στα 62.

Πλήρης σύνταξη στα 58 ή στα 58 με 10.000 +500 μέρες ασφάλισης: Όσοι είχαν 10.000 ημέρες ασφάλισης το 2011 ή το 2012 μπορούν να αναγνωρίσουν 500 ημέρες και να βγουν στα 58 έτη με 10.500 ημέρες το 2011 ή στα 59 έτη με 10.500 ημέρες το 2012.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν αύξηση ορίου ηλικίας κατοχυρώνουν την έξοδο με το νέο όριο, ακόμη και αν ο συνολικός απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης συμπληρωθεί αργότερα.

Ασφαλισμένοι με 4.500 ένσημα, μπορούν, αν δεν συμπληρώνουν την τελευταία πενταετία 100 ένσημα ανά έτος να καλύψουν το κενό από ένσημα επιδοτούμενη ανεργία.

Μητέρες με ανήλικο παιδί μπορούν να βγουν σε μειωμένη σύνταξη χωρίς την επιπλέον περικοπή του 10%, εφόσον ήταν ασφαλισμένες πριν το 1993 και συμπλήρωσαν 5.500 ένσημα πριν το 2012.



Πηγή : e-typos, newsit



Η μεγάλη ληστεία! Μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις – Αυξήσεις ως και 18% στα προϊόντα




- Λάδι, πατάτες και καφές πρωταθλητές στις αυξήσεις
- ΦΠΑ και capital controls ήρθαν να βάλουν και καπέλο στα προϊόντα
- Πως απ' το ... χωράφι στο ράφι τα ελληνικά προϊόντα παίρνουν τιμές... Ελβετίας!

Δεν φτάνει η μείωση μισθών και συντάξεων, δεν φτάνει η αύξηση της φορολογίας έρχεται και η ανατίμηση στα βασικά προϊόντα να βάλει την ταφόπλακα στο εισόδημα του Έλληνα.

Πρώτα ήρθε η αύξηση στον ΦΠΑ που αύξησε την τιμή, ύστερα τα capital controls τα οποία δημιούργησαν θέμα ρευστότητας, βάζοντας καπέλο στις τιμές παραγωγού, εμπόρου, μεταφορέα και πωλητή και στο τέλος ήρθε η αύξηση στη φορολόγηση τόσο των παραγωγών όσο και ολόκληρης της αλυσίδας των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Ο συνδυασμός αυτός μαζί με την μικρή ελληνική παραγωγή τίναξαν στα ύψη τις τιμές, καθώς και με ολιγοπωλιακές μεθόδους οι εταιρίες εκμεταλλεύτηκαν τη ζήτηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο λάδι, όπου η φετινή παραγωγή έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία οι τιμές αυξήθηκαν ως και 16%.

Είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως του καφέ, που αυξήθηκε 16,44%, αλλά και νωπών προϊόντων όπως οι πατάτες και τα λαχανικά που αυξήθηκαν ως και 13%, ενώ και προϊόντα όπως τα αυγά που πήραν αύξηση ως και 14,19%.


Πηγή : newsit.gr


Κοντά στις 300000 οι υπογραφές για το Νόμπελ Ειρήνης στους Έλληνες



Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία περίπου 880.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το 2015 και το μεγαλύτερο βάρος το σήκωσαν η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος.

Περισσότερες από 293.000 υπογραφές απ' όλον τον κόσμο έχει συγκεντρώσει η καμπάνια που έχει ξεκινήσει μέσω του διαδικτύου για να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους Έλληνες νησιώτες που βοηθούν να σωθούν χιλιάδες πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Frontex, περίπου 880.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το 2015 και το μεγαλύτερο βάρος το σήκωσαν τα ελληνικά νησιά, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος.

"Οι απλοί κάτοικοι των ελληνικών νησιών και άλλοι εθελοντές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης εδώ και μήνες.

Για τη συμπόνοια τους και τη γενναιότητά τους, γιατί αντιμετωπίζουν αυτούς που κινδυνεύουν με ανθρωπιά και επειδή δίνουν το παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο, εμείς οι πολίτες απ' όλον τον κόσμο προτείνουμε ως υποψηφίους αυτούς τους θαρραλέους άνδρες και γυναίκες για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης", αναφέρει το κείμενο της εκστρατείας.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 1 Φεβρουαρίου.