Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Η Δώρα Αυγέρη του Κασσελάκη θέλει η κυβέρνηση να δώσει σε βάρος των πολιτών τα αναδρομικά στους δικαστές



Στον ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν ξέρουν τι τους γίνεται, και βγάζουν ανακοινώσεις χωρίς να τις σκεφτούν και σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα αναδρομικά δικαστικών, και σε βάρος της πλειοψηφίας των συνταξιούχων, όπως έκαναν πάντα άλλωστε και γιαυτό γεννήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Για να κάνει αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα η Δώρα Αυγέρη του Κασσελάκη, στρέφεται κατά των συνταξιούχων και θεωρεί πώς ο Άδωνις Γεωργιάδης αμφισβητεί τη διάκριση εξουσιών και ζητάει ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως προκλητικά σε βάρος των συνταξιούχων σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, «ο κ. Γεωργιάδης όταν λέει, «αναδρομικά εγώ προσωπικά δεν δίνω σε κανέναν», μιλά ως φυσικό πρόσωπο ή ως υπουργός της κυβέρνησης; Και εμείς ρωτάμε αυτό είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ; Δέν τους ενδιαφέρει η ευημερία των συνταξιούχων γενικότερα; Η είναι σταθερή στην αθλιότητα Κατρούγκαλου που τους είχε ξεσκίσει τους συνταξιούχους;

Γιατί αν ισχύει το δεύτερο λέει χωρίς ίχνος ηθικής η εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ - Κασσελάκη, τότε οφείλεται μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν ο ίδιος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σέβονται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών», με λίγα λόγια κάνει αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του συνόλου των συνταξιούχων που παίρνουν συντάξεις πείνας, όπως φρόντισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η Δώρα Αυγέρη υπογραμμίζει ότι «βάσει αυτής της αρχής, η εκτελεστική εξουσία οφείλει να σέβεται, να συμμορφώνεται και να εκτελεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις αδιακρίτως, όχι μόνον αυτές που αφορούν στους συνταξιούχους δικαστές, αλλά και σε όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, έχουν δικαιωθεί από αυτή και ακόμη περιμένουν να εισπράξουν τα αναδρομικά τους».

Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μην μείνει τίποτα όρθιο στην Ελληνική οικονομία γιατί απλά αυτός είναι!!!



«Αγία Όλγα»: Ξηλώθηκε η διοίκηση μετά τις καταγγελίες για τραγικές συνθήκες νοσηλείας

 


Με απόφαση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παύεται η Διοίκηση του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα» μετά τις καταγγελίες για τραγικές συνθήκες νοσηλείας, δείχνοντας την ανεπάρκεια και ανικανότητα όσων διοικούσαν και των γύρω τους.

Η ανακοίνωση : 

Η καλή κατάσταση των νοσοκομειακών χώρων, ώστε να διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας.

Επειδή πολλά νοσοκομεία έχουν πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανακαίνιση και αναβάθμισή τους με τη διάθεση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Για τις ψυχιατρικές κλινικές είναι σε εξέλιξη, ήδη, η υλοποίηση προγράμματος για την αναβάθμισή τους, συνολικού ύψους 3.5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρά ταύτα, και έως την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των υποδομών τους, ζητήθηκε εμφατικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα έχει να κάνει με την κατάσταση των χώρων υγιεινής ή μικροζημιές σε κάθε χώρο των νοσοκομείων με κάλυψη της δαπάνης από το υπουργείο Υγείας.

Η εντολή αυτή δόθηκε από την πρώτη επικοινωνία που είχε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με διοικητές και περιφερειάρχες με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση για χώρους νοσηλείας, γνωστή μάλιστα από ετών στη διοίκηση του Νοσοκομείου .

Με εντολή του Υπουργού Υγείας η διοίκηση του νοσοκομείου παύεται από τα καθήκοντά της, ενώ ξεκίνησαν ήδη εργασίες προσωρινής αποκατάστασης, ώστε η πτέρυγα να είναι λειτουργική και οι συνθήκες ανθρώπινες για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους.



Τροχαίο με Ferrari, Lamborghini και τροχόσπιτο στη Σαρδηνία


 

Τραγικό θάνατο βρήκαν δύο Ελβετοί τουρίστες στη Σαρδηνία όταν μια Ferrari και μια Lamborghini συγκρούστηκαν με ένα camper van στη διάρκεια περιήγησης supercars στην Ιταλία το πρωί της 2ας Οκτωβρίου.

Τα supercars προσπαθούσαν να προσπεράσουν το ένα το άλλο με αποτέλεσμα να πέσουν πάνω στο αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, που τούμπαρε.



Βίντεο καταγράφει το τρομακτικό τροχαίο την Δευτέρα με το camper van να ανατρέπεται και μια Lamborghini να βγαίνει απ’ το δρόμο,  δύο επιβαίνοντες εγκλωβίστηκαν στη Ferrari που ερχόταν πίσω και έχασαν τις ζωές τους.

Σύμφωνα με το ιταλικό ΜΜΕ L’ Unione Sarda.it το τραγικό τροχαίο συνέβη κοντά στο Σαν Τζιοβάνι Σουέρτζιου στον αυτοκινητόδρομο 195 της Σαρδηνίας. Στο βίντεο διακρίνονται αρκετά supercars να διέρχονται μπροστά από την κάμερα, να περνούν κατά το ήμισυ στο αντίθετο ρεύμα ενώ έρχονται συνεχώς αυτοκίνητα. Μια μπλε Lamborghini Huracan μόλις που αποφεύγει μια μοτοσικλέτα καθώς μπαίνει στην ουρά των supercars που ακολουθούν το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο.





Η απόφαση αφορά μόνο σε δύο συνταξιούχους δικαστές που έκαναν προσφυγή και όχι όλους - Γεωργιάδης : Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανέναν

 


Για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων δικαστικών ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης λέγοντας ότι αφορά μόνο τους προσφεύγοντες.

«Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων», απάντησε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης έχοντας διευκρινίσει ότι

«Δεν υπάρχει ζήτημα σεβασμού συνολικά στις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αφορά δυο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς άρα δεν υπάρχει ζήτημα επέκτασης και δημοσιονομικής ανησυχίας.. Οσον αφορά τους βουλευτές, έχει ψηφιστεί να μην γίνει η σχετική διεκδίκηση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης στην ΕΡΤ, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη δικαστική απόφαση για αυξήσεις σε δικαστικούς. Η απόφαση αφορά αυτούς που έχουν προσφύγει, σημείωσε, ενώ τόνισε ότι «μελετάμε τις συνέπειές της» και ότι υπάρχει θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους, δεν υπάρχουν τα λεφτά», είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

Υπογράμμισε ότι σέβεται πολύ τους δικαστές και πως το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά, ωστόσο, όπως είπε σε άλλο σημείο, «όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή, δε θέλω να κατηγορήσω την απόφαση».

Ο ίδιος τόνισε ότι «οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη». «Εδώ υπάρχουν δυο παρεπόμενα προβλήματα. Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθαρά κοινωνικό. Φαντάζεστε μια κοινωνία που για να εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν; » αναρωτήθηκε.

Στο τέλος το κράτος πληρώνει αυτά που έχει, υπογράμμισε και είπε χαρακτηριστικά: ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. «Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανένα, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικα εκατομμύρια…Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…», τόνισε.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι «στην αναθεώρηση του Συντάγματος εγώ θα προτείνω...όταν βγαίνει μια απόφαση με δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε δημοσιονομική πολιτική».



Ανοικτός ο Ανδρέας Λοβέρδος στο να προσχωρήσει στην Ν.Δ. η να κάνει νέα πολιτική κίνηση

 


Στο επόμενο βήμα -μετά την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ- προχωρά ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος προανήγγειλε τη διοργάνωση ανοιχτής πολιτικής συγκέντρωσης στην Αθήνα, στις 20 Νοεμβρίου.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι One, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ίδρυσης νέας πολιτικής κίνησης, με «φόντο» τις ευρωεκλογές, η την προσχώρηση του στην Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε σχετικά, έμεινε στο ότι ετοιμάζει προσεκτικά το πώς θα κάνει το επόμενο πολιτικό βήμα, τονίζοντας ότι οι εισηγήσεις που δέχεται από τους πολιτικούς του φίλους είναι δύο: «Ή η προσχώρηση στη Νέα Δημοκρατία ή η δημιουργία πολιτικής κίνησης».

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε επίσης ότι το σύνολο των αποφάσεων και των κινήσεών του θα αποκαλυφθούν από τον ίδιο, όχι στη συγκέντρωση του Νοεμβρίου, αλλά σε άλλο «σταθμό» εντός του φετινού Δεκεμβρίου.





Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

 



Στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης παρέστη το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα κάνουμε το τελικό βήμα, σημαντικό τελικό βήμα, για να μπορέσουμε να παραδώσουμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης, επιτέλους, σε πλήρη λειτουργία εντός του 2024», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του. «Ολοκληρώνουμε σήμερα μία τολμηρή απόφαση: να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή ιδιωτική τεχνογνωσία, την καλύτερη τεχνογνωσία την οποία μπορούσαμε να βρούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη, ασφαλή λειτουργία αυτού του σημαντικότατου έργου».

«Αλλά, ταυτόχρονα, να διασφαλίσουμε ότι και για όσα χρόνια διαρκεί η σύμβαση θα είναι εξασφαλισμένη η συντήρηση του έργου αυτού. Δεν το λέω αυτό τυχαία, καθώς πρόσφατα γεγονότα επανέφεραν στη μνήμη μας αμαρτίες του παρελθόντος, όπου δεν γνωρίζαμε ουσιαστικά ποιος ήταν ο υπόλογος για τη συντήρηση σημαντικών έργων υποδομής, τα οποία πληρώθηκαν από τους Έλληνες φορολογούμενους στο παρελθόν», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη δέσμευσή του ότι «η Θεσσαλονίκη θα έχει και Μετρό και αρχαία», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν θέλω να υποτιμήσετε την τεράστια τεχνική δυσκολία για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, αλλά και την πολύ μεγάλη επιτυχία αυτής της δημιουργικής συνεργασίας -όχι χωρίς εντάσεις- μεταξύ της Αττικό Μετρό, του Υπουργείου Υποδομών και του Υπουργείου Πολιτισμού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα τηρήσουμε αυτή τη δέσμευση που είχα προσωπικά δώσει στους Θεσσαλονικείς».

«Η δέσμευση αυτή τηρήθηκε και τηρείται στο ακέραιο. Με την ανάδειξη καινούργιων αρχαιολογικών χώρων, με την απόσπαση και επανατοποθέτηση πολύ σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, ταυτισμένων με την ιστορία της Θεσσαλονίκης στο βάθος των αιώνων. Με πέντε σταθμούς που ουσιαστικά θα είναι ταυτόχρονα και μουσεία. Με δύο καινούργια μουσεία τα οποία θα φιλοξενήσουν εκθέματα από το Μετρό. Πετύχαμε εδώ κάτι πραγματικά μοναδικό», υπογράμμισε.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον σταθμό «Αγία Σοφία», όπου ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις ανασκαφές και τα έργα συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων που ήρθαν στο φως στο πλαίσιο των εργασιών.

Στην πλήρη ανάπτυξή τους, η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης και η επέκταση προς την Καλαμαριά αναμένεται να εξυπηρετούν καθημερινά περίπου 313.000 επιβάτες, μειώνοντας την κυκλοφορία στην πόλη κατά περίπου 57.000 οχήματα και τις εκπομπές ρύπων κατά 212 τόνους ανά ημέρα. Η κύρια γραμμή αποτελείται από 13 σταθμούς και έχει μήκος 9,6 χιλιόμετρα, ενώ η γραμμή της επέκτασης θα έχει μήκος 4,8 χιλιόμετρα και θα διαθέτει πέντε σταθμούς.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη στάση μαζί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, στην πλατεία Μακεδονομάχων, όπου τοποθετήθηκαν εκ νέου στις θέσεις τους οι προτομές των Μακεδονομάχων οι οποίες είχαν αφαιρεθεί προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα για το Μετρό.

Ανάπλαση Κεραμείων Αλλατίνη: ένας νέος χώρος πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των παλιών «Κεραμείων Αλλατίνη», που είναι ανενεργά επί δεκαετίες και πλέον δρομολογείται η ανάπλασή τους, η οποία θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την νοτιοανατολική πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τον Σταύρο Ανδρεάδη, Πρόεδρο της εταιρείας ΣΤΑΝΤΑ Α.Ε. που θα εκτελέσει την επένδυση, στους χώρους όπου σχεδιάζεται η ανάπλαση, με κεντρικό πυλώνα την κατασκευή ενός εμβληματικού πύργου μεικτής οικιστικής και εμπορικής χρήσης, ύψους 100 μέτρων. Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης τη διαμόρφωση της υπόλοιπης έκτασης σε κοινόχρηστο πάρκο, όπου θα προβάλλονται τα διατηρητέα βιομηχανικά κτήρια του παλιού κεραμείου.

«Μιλάμε για μια μεγάλη επένδυση που θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και που, πιστεύω, θα αποτελέσει μία επένδυση-πιλότο για το πώς αντιλαμβανόμαστε και εκτός Θεσσαλονίκης την αξιοποίηση τέτοιων μεγάλων χώρων, δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για δόμηση καθ’ ύψος», τόνισε στον χαιρετισμό του, μετά την παρουσίαση του σχεδίου ανάπλασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου αντικατοπτρίζει «πώς μπορούμε, σκεπτόμενοι με όρους μέλλοντος και όχι κατ’ ανάγκη παρελθόντος ή και παρόντος, να ξανασκεφτούμε την ανάπλαση ενός χώρου ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες είναι εγκαταλελειμμένος, με απόλυτο σεβασμό στη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης, αλλά ταυτόχρονα ενσωματώνοντας και όλα όσα ξέρουμε για το μέλλον των βιώσιμων πόλεων».

«Τα συναρμόδια Υπουργεία εργάστηκαν γρήγορα και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αγκάλιασε αυτή την πρόταση, έτσι ώστε να έχει ήδη εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο επιτρέπει όλη η δόμηση ουσιαστικά να μπορεί να συγκεντρωθεί σε έναν πύργο ύψους 100 μέτρων, το πρώτο -είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα- πολύ ψηλό κτίριο της Θεσσαλονίκης. Έναν πύργο ο οποίος θα αποτελέσει ένα τοπόσημο και θα συμβολίζει ουσιαστικά την ανατολική είσοδο της πόλης, απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο όλο τον υπόλοιπο χώρο για πράσινο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.



Ακροδεξιά και ψεκασμένοι τσακώνονται Στίγκας εναντίον Βελόπουλου


 

Χοντρές κουβέντες, εχθές Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής ανάμεσα σε Σπαρτιάτες και Ελληνική Λύση και συγκεκριμένα, ανάμεσα στους προέδρους των δύο κομμάτων, αντίστοιχα, Βασίλη Στίγκα και Κυριάκο Βελόπουλο, οι οποίοι μετέτρεψαν την αίθουσα της Ολομέλειας σε πεδίο μάχης.

Όλα ξεκίνησαν όταν την Τρίτη, από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Βελόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους Σπαρτιάτες, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί στο ίδιο το όνομα του κόμματος. 

«Στα ορεινά αναφέρομαι. Με μαφιόζους δεν μιλάμε. Είστε υποστηρικτές των ναζί. Εσείς οι δήθεν πατριώτες, συνεργάτες των ναζί, δεν ψηφίσατε το ΕΣΡ γιατί έβαλε τους ομοϊδεάτες σας στη φυλακή, η κυρία Κουτζαμάνη. Γι' αυτό δεν ψηφίσατε. Αυτός που είναι φυλακή σάς έστειλε εδώ μέσα. Αλλιώς δεν θα σας ήξερε ούτε ο θυρωρός», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος. 

Ο Βασίλης Στίγκας απάντησε, λοιπόν, επίσης από το βήμα της Βουλής, σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς του Κυριάκου Βελόπουλου για τους Σπαρτιάτες. Ειδικότερα, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών αποκάλεσε την Ελληνική Λύση ως την «ντροπή του Κοινοβουλίου», αλλά και «δεκανίκι» της κυβέρνησης, όταν αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τα νέα μέλη της ΑΔΑΕ, οπότε η Ελληνική Λύση είχε ψηφίσει θετικά, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5.

Όπως είπε: «Εσείς έχετε πάνω σας όλο τον Ποινικό Κώδικα. Είστε η ντροπή του Κοινοβουλίου. Δεν είναι συμπεριφορά αυτή. Γιατί εντέχνως προσπαθείτε να κρύψετε πράγματα, αλλά δεν κρύβονται, πλέον είστε κατάπτυστοι. Το παίζετε εδώ ηγέτες…».

Και συνέχισε τις βαριές κατηγορίες για την Ελληνική Λύση, μιλώντας για κρυφό χρηματισμό του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ άφησε αιχμές και για τον ρόλο της Δικαιοσύνης, αναρωτώμενος γιατί δεν έχει ερευνηθεί και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Ο κ. Μυλωνάκης έκανε σοβαρές καταγγελίες, μην το κοροϊδεύετε, φαίνεται το επίπεδό σας. Πολύ σοβαρός άνθρωπος, ήταν βουλευτής εδώ και είπε ότι ο αρχηγός σας τα έπαιρνε κάτω από το τραπέζι, 5.000 ευρώ τον μήνα, 240.000 ευρώ στην τετραετία. Πού είναι η Δικαιοσύνη που κινήθηκε; Μόνον εμάς τους Σπαρτιάτες θέλανε να κυνηγήσουνε; Γιατί δεν ψάξανε Βελόπουλο, που έχει και άλλα πράγματα, κουβαλάει ολόκληρο φάκελο. Εμάς θέλουν να κυνηγήσουν, τι κάναμε;», τόνισε. 

Παρόλα αυτά, ο κ. Στίγκας συνέχισε την επίθεσή του στην Ελληνική Λύση, λέγοντας: «Καταλαβαίνετε το ποιόν του ανθρώπου. Αν φροντίζει για τον ελληνικό λαό ή την τσέπη του». Αναφέρθηκε μάλιστα και σε τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Βελόπουλου, κατά την οποία, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επιτέθηκε «προσωπικά» στον πρόεδρο των Σπαρτιατών: «Κάθε βράδυ βάζει τα φτυάρια, τους νεκροθάφτες στα κανάλια του να βρίζουν τους Σπαρτιάτες και εμένα προσωπικά».

Ο Βασίλης Στίγκας απευθυνθεί και στον Κωνσταντίνο Χήτα, ο οποίος εκείνη την ώρα που μιλούσε γελούσε: «Γελάτε, αλλά αν είχα αρχηγό που τα έπαιρνε μαύρα θα έκλαιγα και θα ντρεπόμουν, εσείς καμαρώνετε. Ξέρουμε ποιοι είναι οι μαφιόζοι».




Οι τρεις στόχοι του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ

 



Τους τρεις βασικούς στόχους του σχεδίου νόμου για την «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού» ανέδειξε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στόχος πρώτος: Λειτουργικότητα 

Με τον νέο νόμο, προσαρμόζεται περαιτέρω το σύστημα διακυβέρνησης ΟΤΑ στις αλλαγές του ν. 2021. Μεταξύ άλλων υπενθυμίζεται ότι:

  • Η θητεία των δημοτικών αρχών έγινε πενταετής από τετραετής,
  • Δήμαρχος ή περιφερειάρχης εκλέγεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που έλαβε ποσοστό πάνω από 43%, διαφορετικά διεξάγεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων. Ο επιτυχών συνδυασμός λαμβάνει τουλάχιστον τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου,
  • Τέθηκε όριο 3% για την εκλογή συμβούλου,
  • Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων που είχε οδηγήσει σ' έναν άτυπο, ατελή τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης,
  • Οι συνδυασμοί για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές υπέβαλαν στην ειδική ηλεκτρονική πύλη τις δηλώσεις των υποψηφιοτήτων τους, γεγονός που οδήγησε σε ουσιαστική διευκόλυνση, σημαντική εξοικονόμηση υλικών πόρων και δεκάδων χιλιάδων εργατοωρών. Ενδεικτικά, εξοικονομήθηκαν με τον τρόπο αυτό 1,5 εκατ. φύλλα χαρτί!

Επιπλέον, εισάγεται μια πρωτοπόρα διαδικασία ελέγχου πεπραγμένων της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, με την καθιέρωση μιας διμηνιαίας συνεδρίασης με σαφείς κανόνες, στα πρότυπα της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Στόχος δεύτερος: Εξορθολογισμός

Προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι ευεργετικές δράσεις του νομοσχεδίου στο πεδίο του εξορθολογισμού, παρατίθενται ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Σ' έναν δήμο που έχει 10 νομικά πρόσωπα, χρειάζονται 10 λογιστήρια;
  • Γιατί οι διαθέσιμες πιστώσεις για προσωπικό Δήμου να κατακερματίζονται σε όλα τα νομικά πρόσωπα και να μην μπορεί ο Δήμος να κατανείμει το προσωπικό και να το προσαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες;

Προβλέπεται, λοιπόν, η κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και κοινωφελών επιχειρήσεων των ΟΤΑ για:

  • καλύτερη οργάνωση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων, με ενοποίηση υπηρεσιών, για ευκολότερο εντοπισμό και τεκμηρίωση, εκ μέρους του Δήμου, των αναγκών σε προσωπικό,
  • καλύτερη οικονομική διαχείριση, για παράδειγμα μέσω ενιαίων διαγωνισμών για προμήθειες, με αποτέλεσμα την επίτευξη καλύτερων τιμών προς όφελος των δημοτών.

Παράλληλα, χορηγείται πάγια προκαταβολή απευθείας πλέον στους διευθυντές των σχολικών μονάδων για άμεση κάλυψη των αναγκών των σχολείων και αποφυγή περιττής γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων.

Στόχος τρίτος: Λογοδοσία

Καθιερώνονται:

  • Ανοιχτά δεδομένα που θα αποτυπώνουν μια πλήρη εικόνα των μετρήσιμων μεγεθών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω κόμβου παρακολούθησης των επιδόσεών τους,
  • Δείκτες μέτρησης και αξιολόγησης της απόδοσης, βάσει διεθνών προτύπων ISO, προσαρμοσμένοι στην ελληνική δομή της αυτοδιοίκησης,
  • Ετήσιες βραβεύσεις των δήμων και των περιφερειών που επιτυγχάνουν βέλτιστες επιδόσεις, που μπορεί να συνοδεύονται και από χρηματικό έπαθλο.

Η υπουργός σημείωσε: «Απαλλάσσουμε τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από βαρίδια του παρελθόντος, δίνοντάς τους νέα δυναμική, κίνητρα και προοπτικές: Δήμοι και Περιφέρειες που λειτουργούν δημοκρατικά, αποτελεσματικά, με έλεγχο από την αντιπολίτευση και λογοδοσία στον πολίτη, μέσα από ένα νέο πρίσμα για τις τοπικές αρχές, σε περιβάλλον σύγχρονο, εξορθολογισμένο, ψηφιακό και βιώσιμο, όπως αρμόζει σ' ένα ευρωπαϊκό κράτος. Το νομοσχέδιο ενισχύει την αναπτυξιακή τροχιά των δήμων και περιφερειών, με μια επαναπροσδιορισμένη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εκλογέα και αιρετού της τοπικής αυτοδιοίκησης, με ορατό τον ρόλο και τις αρμοδιότητές τους τόσο σε δημοτικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο».




Ψηφιακή Διακυβέρνηση: 120.000 ακίνητα αποκτούν υπερ- υψηλές ταχύτητες


 


120.000 ακίνητα αποκτούν υπερ- υψηλές ταχύτητες, μέσω του προγράμματος Smart Readiness Vouchers του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρότυπο, συνολικού προϋπολογισμού 100.000.000€, που χρηματοδοτείται από το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0» και υλοποιείται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε.  

  • Οι ενδιαφερόμενοι μέσω  της πλατφόρμας smartreadiness.gov.gr μπορούν να υποβάλλουν μέχρι την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 την αίτησή τους,  για τα κτίρια που είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο της Δράσης «Ετοιμότητα Υποδομών για Έξυπνα Κτίρια (Smart Readiness)».
  • Στόχος του Προγράμματος είναι η αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας μέσω της δημιουργίας σύγχρονων ψηφιακών υποδομών. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων στα κτίρια και η διασύνδεση τους με «έξυπνους» μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου) χωρίς την ανάγκη σημαντικών πρόσθετων εργασιών εκ μέρους των διαχειριστών δικτύων κοινής ωφέλειας. 
  • Επιλέξιμα κτίρια είναι οι μονοκατοικίες και οι πολυκατοικίες με βάση τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    • Βρίσκονται εντός της Περιοχής Παρέμβασης
    • Δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση
    • Δεν είναι επιλέξιμα και εξαιρούνται από τη δράση τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προς επιδότηση κτίρια προκύπτουν από τα στοιχεία που υποβάλλουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Το ποσό της ενίσχυσης εξαρτάται από τους ορόφους που απαρτίζουν το κτίριο και τις επιλέξιμες εργασίες, με τον ενδεικτικό μέσο όρο του ποσού ενίσχυσης να κυμαίνεται στα 840,00 ευρώ


Υπογραφή σύμβασης για 250 ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

 



Τη σύμβαση προμήθειας 250 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, τα οποία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έως τα τέλη Απριλίου, υπέγραψε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τον Chief Executive Officer Europe της «YUTONG BUS CO. LTD», Jack Li, παρουσία της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου, του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά και της Account Manager Europe της εταιρείας, Frances Fan.

  • Με την κυκλοφορία των πρώτων ηλεκτρικών λεωφορείων στις δύο πόλεις, προωθείται η βιώσιμη αστική κινητικότητα, εξασφαλίζεται η ενεργειακή αποδοτικότητα και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του στόλου, ενώ στο επιβατικό κοινό θα συνεχίσουν να παρέχονται οικονομικά προσιτές μετακινήσεις, με σαφώς υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών.
  • Στη σύμβαση προβλέπεται, επίσης, η προμήθεια ανεξάρτητων σταθερών φορτιστών αργής φόρτισης, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα αμαξοστάσια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και επτά (7) κινητών μονάδων (συστημάτων συσσωρευτή – ταχυφορτιστή), με κατάλληλη διαμόρφωση και εξοπλισμό για τη φορητή εξυπηρέτηση ηλεκτρικών λεωφορείων, σε περίπτωση ανάγκης επιτόπου φόρτισης.
  • Το συνολικό συμβατικό τίμημα ανέρχεται σε 110.825.000 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α., ενώ κατά την περίοδο της εγγυημένης λειτουργίας, ο ανάδοχος εγγυάται την καλή συντήρηση, αποκατάσταση βλάβης και λειτουργία του αντικειμένου της προμήθειας.

Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ύστερα από ανοιχτό, διεθνή διαγωνισμό, αποτελεί το πρώτο βήμα στον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που προβλέπει συνολικά την προμήθεια 1.300 νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για τους στόλους των συγκοινωνιακών φορέων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έως το τέλος της τετραετίας.




Στη φάση της υλοποίησης η ανάπλαση του Ελληνικού

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το νεόδμητο κτηριακό συγκρότημα στο Ελληνικό που είναι αφιερωμένο στη φροντίδα ΑμεΑ.

  • Το κέντρο, το πρώτο κτηριακό έργο που ολοκληρώθηκε πλήρως στο πλαίσιο της ανάπλασης του Ελληνικού, σε διάστημα ενός έτους, αποτελείται από τέσσερα πρότυπα κτήρια, συνολικού εμβαδού 11.500 τετραγωνικών μέτρων και κατασκευάστηκε σε δενδρόφυτη περιοχή έκτασης επτά στρεμμάτων.
  • Το συγκρότημα, δωρεά ύψους 15 εκατομμυρίων της Lamda Development, θα αποτελέσει το νέο σπίτι για την Αμυμώνη, τον Ερμή, τη ΝΙΚΗ-Victor Artant και τον Σύλλογο για Άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, τέσσερα σωματεία που μέχρι πρότινος στεγάζονταν σε εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από το 1970.

Μετά την ξενάγησή του στον χώρο από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου, ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

  • Είχα την ευκαιρία, λοιπόν, σήμερα να επισκεφτώ ένα πραγματικά κτήριο-κόσμημα, το οποίο κατασκευάστηκε με την ευγενική χορηγία της Lamda Development, με τη μεγάλη στήριξη του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Ένα κτήριο υποδειγματικό, το οποίο φιλοξενεί παιδιά με αναπηρία, παιδιά με αυτισμό, με βαριές εγκεφαλικές παθήσεις, σε έναν χώρο πράγματι μοναδικό. Κάνοντας πράξη και τη δέσμευση της κυβέρνησης να στεκόμαστε με ιδιαίτερη φροντίδα στους συμπολίτες μας που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
  • Θέλω, επίσης, με την ευκαιρία αυτή να επισημάνω ότι το όλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού κινείται πια με μεγάλη ταχύτητα. Έχει περάσει από τη φάση της ωρίμανσης στη φάση της υλοποίησης. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν να βλέπουν και οι πολίτες τα χειροπιαστά αποτελέσματα αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας.


12 Ερωτήσεις και απαντήσεις για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

 



1. Πώς διαμορφώνονται τα βασικά μεγέθη της οικονομίας το 2024 σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου προϋπολογισμού;

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 θα διαμορφωθεί στο 3%, ο πληθωρισμός (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 2,4% (έναντι εκτίμησης 4% για εφέτος) και η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 10,6% από 11,2% το 2023. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ (έναντι 1,1% εφέτος). Εντυπωσιακή αποκλιμάκωση αναμένεται στο δημόσιο χρέος, το οποίο προβλέπεται το 2024 στο 152,2% του ΑΕΠ από 171,4% το 2022 και 159,3% το 2023.

Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ανοδική πορεία την επόμενη χρονιά, επιτυγχάνοντας τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Είναι φανερό ότι έχουμε μια υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε υπεραπόδση της ίδιας της οικονομίας. Και αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Είναι αποτέλεσμα μιας αξιόπιστης οικονομικής πολιτικής που ασκείται από την κυβέρνηση και αναγνωρίζεται διεθνώς.

2. Εκτιμάτε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί το 2023 στο 1,1% του ΑΕΠ έναντι 0,7% που ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού. Αφού υπερβήκατε το στόχο για ποιο λόγο δεν προχωράτε σε πρόσθετες παροχές όπως η επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία προβλέπεται να είναι φέτος αυξημένη;

Ο στόχος που είχε τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2023 ήταν πράγματι 0,7%, όμως στο πρόγραμμα σταθερότητας ο στόχος ήταν 1,1% του ΑΕΠ. Η υπεραπόδοση σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού, παρά τις δυσκολίες και τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα είναι μια θετική εξέλιξη για την οικονομία συνολικά. Είναι αποτέλεσμα της συνετής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση η οποία εξασφαλίζει τους πόρους για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων εξελίξεων και την παροχή ουσιαστικής βοήθειας στους πληγέντες. Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την ίδια πολιτική όχι μόνο γιατί πρέπει πάντοτε να έχουμε εφεδρείες αλλά και επειδή θέλουμε να συνεχίσουμε να στέλνουμε μηνύματα σταθερότητας, ιδίως ενόψει των επικείμενων αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Σε ό,τι αφορά ειδικά τις επιδοτήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, υπενθυμίζονται δύο δεδομένα:

  • Πρώτον, η ΕΕ έχει απευθύνει ισχυρή σύσταση για διακοπή των οριζόντιων ενεργειακών επιδοτήσεων και την διατήρηση μόνο στοχευμένων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτό κάνει η κυβέρνηση με το επίδομα θέρμανσης το οποίο το 2024 θα καταβάλλεται μάλιστα με διευρυμένα κριτήρια για τις οικογένειες.
  • Δεύτερον, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι στην έναρξη της χειμερινής περιόδου έφτανε (πριν τις επιδοτήσεις) σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την τιμή που αναμένεται να διαμορφωθεί εφέτος, ενώ αυτό το γεγονός ήταν σε συνδυασμό με υψηλές τιμές και στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Ήταν μια πρωτοφανής κατάσταση που αντιμετωπίστηκε τότε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ειδικά έκτακτα μέτρα.

3. Χωρίς αυτά τα έκτακτα μέτρα, όπως το market pass, με ποιον τρόπο θα καλύψουν τα νοικοκυριά τις αυξημένες δαπάνες για ενέργεια και είδη διατροφής;

Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που αντισταθμίζουν και με το παραπάνω αυτά τα μέτρα. Είναι οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, 1476 ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο, η νέα αύξηση στις συντάξεις και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε οικογένεια, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης για οικογένειες, η αύξηση του εισοδήματος αλληλεγγύης κατά 8%. Όλα αυτά είναι μόνιμα μέτρα και όχι επιδόματα για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, τους πολίτες τους ενδιαφέρει το τελικό όφελος για τους ίδιους και όχι αν τα χρήματα μπαίνουν στη μία ή την άλλη τσέπη τους.

4. Τι θα κάνετε με τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. σε μη αλκοολούχα ποτά, μεταφορές κλπ. που λήγουν στο τέλος του έτους;

Στο Προσχέδιο αποτυπώνονται μόνο μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ή νομοθετηθεί. Συνεπώς δεν αποτυπώνεται κάτι αυτή τη στιγμή. Οι τελικές αποφάσεις θα αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο λαμβάνοντας υπόψη και την εκτέλεση των εσόδων των επόμενων μηνών.

5. Προβλέπετε αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης για το 2024, στο 3% έναντι 1,9% που περιλαμβάνεται στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πού βασίζετε αυτή την εκτίμηση;

Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που συνηγορούν στο ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2024 με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Ένας παράγοντας είναι οι θετικές εκτιμήσεις γύρω από την τουριστική κίνηση. Ένας δεύτερος είναι η μείωση της ανεργίας, την οποία ενώ η ΕΕ εκτιμούσε για το 2023 στο 12,2%, φαίνεται ότι πάει να διαμορφωθεί από εφέτος στο 11,2%.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ελληνική οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, πέτυχε το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (2,7%) στην ευρωζώνη.

Εν πάση περιπτώσει τα ίδια τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2023 αλλά και την απόδοση της οικονομίας φέτος συνηγορούν υπέρ μιας ιδιαίτερα θετικής πρόβλεψης για το 2024. Σημειώνεται άλλωστε ότι σε αυτά τα επίπεδα κινούνται και οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

6. Ποιο είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης για τους εργαζόμενους;

Πρώτα από όλα είναι η δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας. Δεύτερον, η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ. Ή διαφορετικά από την 18η θέση στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα την αγοραστική δύναμη, στην 13η θέση. Ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ, οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ήταν αυξημένες κατά 7,6% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2022. Αυτό είναι αποτέλεσμα αφενός της αύξησης των αποδοχών (τόσο του κατώτατου μισθού όσο και των υψηλότερων κλιμακίων) και αφετέρου της μείωσης της ανεργίας, δηλαδή της αύξησης της απασχόλησης. Όλα αυτά αποτελούν μέρισμα που εισπράττουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι από την ανάπτυξη της οικονομίας, χωρίς να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα.

7. Πού οφείλεται η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου το 2023;

Το 2023 δεν επιβλήθηκε κανένας νέος φόρος, ούτε αυξήθηκαν φορολογικοί συντελεστές. Ωστόσο τα έσοδα από τη φορολογία εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα κατά 9,1% σε σχέση με το 2022 (θα διαμορφωθούν σε 61,3 δισ. ευρώ, από 56,2 δισ. πέρυσι). Η επίδοση αυτή οφείλεται:

  • Πρώτον, στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, λόγω της επαναφοράς της στην κανονικότητα μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 και των κυβερνητικών μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  • Δεύτερον, στη σημαντική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, οι οποίες κατά το επτάμηνο του τρέχοντος έτους ξεπέρασαν τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
  • Τρίτον στην αύξηση των μισθών και συντάξεων, που επηρεάζει κυρίως τα έσοδα από τους άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος).
  • Τέταρτον, στα πληθωριστικά φαινόμενα των οποίων βέβαια η συμβολή είναι πολύ μικρότερη φέτος σε σχέση με πέρυσι δεδομένης της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
  • Πέμπτον, στην εκτεταμένη χρήση πιστωτικών καρτών και στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών εν γένει.

Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος της αύξησης των εσόδων προέρχεται από αύξηση του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων που ανήλθε σε 7,1 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 4,7 δισ. ευρώ πέρυσι. Με δυο λόγια, τα έσοδα του κράτους αυξήθηκαν χωρίς να αυξηθούν οι φόροι.

8. Έχετε αναγάγει την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με τον περιορισμό του κενού ΦΠΑ σε βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής. Ποια είναι τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν το 2023 και ποιος είναι ο στόχος για το 2024;

Σύμφωνα με τα μεγέθη που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα έσοδα από το ΦΠΑ το 2023 προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 23,1 δισ., ευρώ έναντι 21,9 δισ. το 2022. Θα είναι δηλαδή αυξημένα κατά 1,2 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με τα μακροοικονομικά μεγέθη, η αύξηση αυτή οφείλεται στην άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης (550 εκατ.) και της τουριστικής κίνησης (350 εκατ.) και τα υπόλοιπα 300 εκατ. αποδίδονται στην άνοδο των τιμών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Για το 2024 η πρόβλεψη για τα έσοδα από ΦΠΑ ανεβαίνει στα 24,2 δισ. Ο στόχος θα επιτευχθεί αφενός με την ανάπτυξη της οικονομίας, αφετέρου με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί (επέκταση των POS και σύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές, ένταση των ελέγχων, περιορισμός της χρήσης μετρητών, κ.ά.). Μετά την ήδη σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ τα προηγούμενα έτη μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω στο μέσο επίπεδο των χωρών της ΕΕ έως το 2026, που σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες μετρήσεις ανέρχεται σε περίπου 9%. Αυτό σημαίνει στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων επιπλέον έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ ετησίως.

9. Πού οφείλεται η μείωση των εσόδων από την φορολογία των νομικών προσώπων που αναφέρεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024;

Τα έσοδα από τη φορολογία των νομικών προσώπων το 2022 ήταν 4,6 δισ., το 2023 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 7,1 δισ. και το 2024 σε 6,9 δισ. Ευρώ. Η διαφορά είναι ότι φέτος εισπράττεται η έκτακτη εισφορά στα κέρδη των διυλιστηρίων (630 εκατ. ευρώ). Αρκεί να επισημάνουμε ότι η τακτική και έκτακτη φορολογία στα κέρδη των ομίλων διύλισης της χώρας έφθασε στο 1,1 δισ. ευρώ.

10. Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί προεκλογικά για «αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για την υγεία». Τι προβλέπεται επ’ αυτού στο προσχέδιο του προϋπολογισμού;

Η επιχορήγηση προς τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια υγεία το 2024 θα είναι αυξημένη κατά περίπου 15% σε σχέση με το 2023 και θα διαμορφωθεί σε 2,65 δισ., ευρώ, έναντι 2,31 δισ. ευρώ το 2023 και 2,04 δισ. ευρώ το 2022. Η αύξηση αυτή καλύπτει αφενός την άνοδο των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας, αφετέρου την χρηματοδότηση μέρους των απλήρωτων υποχρεώσεών τους.

11. Πώς καλύπτονται οι επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν από τις φυσικές καταστροφές;

Για το 2023 όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η χρηματοδότηση των σχετικών δαπανών διασφαλίζεται με την ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ύψους 600 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αναθεωρείται εκ νέου και του ΕΣΠΑ 2021 - 2027 για την αποκατάσταση των υποδομών.

Από το 2024 και εφεξής διπλασιάζονται από 300 σε 600 εκατ. ευρώ οι πόροι του ΠΔΕ για την κάλυψη των δαπανών κρατικής αρωγής έναντι φυσικών καταστροφών.


12. Πώς εν τέλει ενισχύεται στη πράξη το εισόδημα των πολιτών από τον Προϋπολογισμό του 2024;

Για το 2024 πρόκειται να υλοποιηθούν σημαντικές παρεμβάσεις με στόχο την μόνιμη ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Οι παρεμβάσεις αυτές μεταφράζονται σε μόνιμη αύξηση αποδοχών καθώς και σε περαιτέρω κατάργηση φορολογικών βαρών.

Συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες παρεμβάσεις είναι οι εξής:

  • Αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Αυξήσεις στις συντάξεις για δεύτερη συνεχή χρονιά.
  • Παράλληλα, στα τέλη του 2023 πρόκειται να δοθεί δεύτερη (μέσα σε έναν χρόνο) εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά.
  • Αύξηση 8% στα επιδόματα αναπηρίας (ξεκίνησε από τα μέσα του 2023).
  • Αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά.
  • Επέκταση επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες (ιδιωτικός τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες).
  • Όφελος από την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους, η οποία ξεκίνησε φέτος.
  • Όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές.
  • Μόνιμη απαλλαγή πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
  • Θέσπιση Youth Pass για κάθε νέο ηλικίας 18 και 19 ετών.
  • Αύξηση πτητικού επιδόματος για πιλότους και πληρώματα πυροσβεστικών αεροσκαφών.
  • Φορολογικά κίνητρα για ομόλογα και μετοχές.

Η συντριπτική πλειονότητα των παρεμβάσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν μόνιμο χαρακτήρα και το συνολικό όφελος για τους πολίτες ανέρχεται σε πάνω από 2,1 δισ. ευρώ για το 2024. Είναι ένα σημαντικό όφελος για όλους τους πολίτες που κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει. Όλα τα παραπάνω νομοθετήθηκαν και πολλά από αυτά ήδη εφαρμόζονται. Δεν πρόκειται επομένως για υποσχέσεις αλλά για κυβερνητικές προτεραιότητες που ήδη υλοποιούνται και που θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.



Δηλώσεις σχετικά με την εξιχνίαση της υπόθεσης ανθρωποκτονίας έξι Τούρκων στην Αρτέμιδα Αττικής


 


Για την εξιχνίαση της υπόθεσης ανθρωποκτονίας έξι αλλοδαπών στην Αρτέμιδα Αττικής, αναφέρθηκαν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής



Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας:



«Καλησπέρα σας.

Σας καλέσαμε σήμερα για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και συγκεκριμένα του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, που οδήγησαν στη σύλληψη δύο αλλοδαπών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην ανθρωποκτονία έξι ομοεθνών τους το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2023 στην Αρτέμιδα Αττικής.

Πρόκειται για δύο άντρες, 32 και 28 χρονών αντίστοιχα.

Από την πρώτη στιγμή θέσαμε αυτή την υπόθεση σε απόλυτη προτεραιότητα καθώς ο τρόπος τέλεσης της ανθρωποκτονίας παρέπεμπε σε οργανωμένο έγκλημα. Προς τον σκοπό αυτό ενεργοποιήσαμε άμεσα όλες τις συναρμόδιες ελεγκτικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ιδιαίτερα στα σημεία εξόδου της Χώρας ενώ κατά την προανάκριση αναπτύχθηκε συνεργασία σε πληροφοριακό επίπεδο και με αλλοδαπές Αρχές.

Αποτέλεσμα αυτού και χάρη στην άμεση ανταπόκριση, την παρατηρητικότητα και τον επαγγελματισμό των συναδέλφων που υπηρετούν στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, ήταν να εντοπιστεί σχεδόν αμέσως μετά την τέλεση της ανθρωποκτονίας ο ένας κατηγορούμενος, ο οποίος επιχείρησε να διαφύγει μέσω του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Μάλιστα, έφερε ρούχα και παπούτσια τα οποία, όπως προέκυψε αργότερα, φορούσε κατά την τέλεση της ανθρωποκτονίας.

Για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης συστήσαμε ειδική επιχειρησιακή ομάδα, αποτελούμενη από έμπειρους και εξειδικευμένους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι προχώρησαν στη μεθοδική συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και την επεξεργασία προανακριτικών και πληροφοριακών δεδομένων.

Παράλληλα, καθοριστική υπήρξε και η συμβολή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτει, παρέχοντας ασφαλή και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα  που βοήθησαν στη συνέχιση των ερευνών και κατ΄επέκταση στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Αποτέλεσμα των ενεργειών μας ήταν να χαρτογραφηθούν πλήρως οι κινήσεις των δύο κατηγορούμενων τόσο κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο όσο και για το διάστημα μετά την εγκληματική τους πράξη.

Από την επακόλουθη έρευνα εντοπίστηκε χθες το πρωί και ο δεύτερος κατηγορούμενος στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, ενώ στην οικία όπου διέμενε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ποσότητα κάνναβης καθώς και τα ρούχα που φορούσε κατά την μετάβασή του στο σημείο διάπραξης της ανθρωποκτονίας.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι τα θύματα δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν στη χώρα μας ενώ προέκυψε ότι σχετίζονται με εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε χώρες στο εξωτερικό. Τα θύματα βρίσκονταν στη Χώρα μας για σύντομο χρονικό διάστημα και προορισμός τους ήταν γειτονική χώρα.

Οι κατηγορούμενοι στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί –κατά περίπτωση- για παράβαση των νομοθεσιών περί όπλων και περί αλλοδαπών.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που χειρίστηκαν την υπόθεση για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών, οι οποίες βέβαια συνεχίζονται. Παράλληλα ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στη συνεργασία που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, οι οποίες συνέδραμαν στον μέγιστο δυνατό βαθμό στην εξιχνίαση της υπόθεσης μέσω της καθοριστικής συμβολής τους σε πληροφοριακό επίπεδο.

Λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού και του αντίκτυπου που θα είχε σε διεθνές επίπεδο, η πολιτική ηγεσία μέσω του Υπουργού μας, μας παρείχε αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη, καθώς η πολιτική βούληση είναι ξεκάθαρη και στοχεύει στην πλήρη και όσο το δυνατόν ταχύτερη διαλεύκανση όλων των εγκλημάτων, πολλώ δε μάλλον των ειδεχθών.

Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου.»


 Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β΄ Κωνσταντία Δημογλίδου:




«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,

Όπως προανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, εξιχνιάσθηκε η υπόθεση ανθρωποκτονίας σε βάρος έξι αλλοδαπών υπηκόων που τελέστηκε απογευματινές ώρες της 11ης Σεπτεμβρίου 2023, στην Αρτέμιδα Αττικής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί –ομοεθνείς των θυμάτων- ηλικίας 32 και 28 ετών, για τους οποίους στο πλαίσιο της έρευνας ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους στην τέλεση της ανθρωποκτονίας.

Συγκεκριμένα, ο 32χρονος εντοπίστηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, λίγες ώρες μετά τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας και ενώ προσπαθούσε να διαφύγει σε νησιωτική περιοχή της χώρας. Ωστόσο η παρατηρητικότητα και τα άμεσα αντανακλαστικά των αστυνομικών που υπηρετούν στο Αεροδρόμιο, ματαίωσαν το σχέδιό του. Μάλιστα, κατά τον έλεγχο στο μηχάνημα X–RAY, εντοπίσθηκαν σε αποσκευή που έφερε 4 φυσίγγια και 2 πλαστά δελτία ταυτότητας.

Ο 28χρονος εντοπίστηκε χθες, Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023, σε περιοχή της Αττικής ενώ στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε οικία όπου διέμενε βρέθηκε και κατασχέθηκε αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης.

Κοινό χαρακτηριστικό κατά τον εντοπισμό και των δύο κατηγορούμενων ήταν ότι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ρούχα και παπούτσια, τα οποία φορούσαν κατά την τέλεση της ανθρωποκτονίας.

Αναφορικά με το χρονικό της υπόθεσης, όπως ήδη γνωρίζετε, απογευματινές ώρες της 11ης Σεπτεμβρίου 2023 στην περιοχή της Αρτέμιδας, τα έξι θύματα δέχθηκαν αλλεπάλληλους πυροβολισμούς από άγνωστους δράστες με αποτέλεσμα τα θανάσιμο τραυματισμό τους.

Τα -4- θύματα βρέθηκαν εντός οχήματος και τα άλλα -2- στο έδαφος δίπλα από αυτό, ενώ για όλα τα θύματα διαπιστώθηκε ότι δέχθηκαν τουλάχιστον έναν πυροβολισμό στο κεφάλι (χαριστική βολή).

Από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στον τόπο του εγκλήματος προέκυψαν σημαντικά στοιχεία που οδήγησαν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ειδικότερα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 55 κάλυκες, 2 φυσίγγια πυροβόλου όπλου καθώς και 5 παραμορφωμένες βολίδες πυροβόλου όπλου, ενώ τα θύματα έφεραν στην κατοχή τους πλαστά δελτία ταυτότητας.

Ακολούθησε επισταμένη και συνδυαστική έρευνα, η οποία οδήγησε στη συλλογή σημαντικών πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων διακριβώθηκε ότι τα θύματα σχετίζονταν με εγκληματική οργάνωση που δρούσε στο εξωτερικό, ενώ επιπλέον πρόεκυψε ότι τα θύματα είχαν σκοπό να ταξιδέψουν σε χώρα του εξωτερικού.

Από την επακόλουθη έρευνα προέκυψε ότι ο 32χρονος –ο οποίος άνηκε επίσης στο περιβάλλον της οργάνωσης- είχε κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό και εκτέλεση της ανθρωποκτονίας αφού είχε αναλάβει τη μεταφορά τους από τη χώρα προέλευσής τους στη χώρα προορισμού, μέσω της Ελλάδας, προμηθεύοντάς τους, με πλαστά δελτία ταυτότητας καθώς και πλαστές κάρτες επιβίβασης, ενώ παράλληλα, τους οδήγησε σε κατάλυμα στην Αρτέμιδα με τη δικαιολογία να βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο.

Περαιτέρω προέκυψε ότι, ο 28χρονος μεταφέρθηκε στον τόπο, όπου έλαβε χώρα η ανθρωποκτονία, από τον 32χρονο, προτού αυτός οδηγήσει εκεί τα έξι (6) θύματα, με την πρόφαση μεταφοράς τους στο αεροδρόμιο.

Σας ευχαριστώ.»


 Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας:



«Καλησπέρα σας,

Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην έδρα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αναφερθούμε σε μια πολύ σημαντική επιτυχία του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Αρχικά επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθιά ικανοποίησή μου και τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο κατηγορούμενων, καθώς με την εξιχνίαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, συνέβαλαν σημαντικά στην ανάδειξη του καθημερινού αγώνα για την καταπολέμηση και εξιχνίαση πάσης φύσεως εγκληματικών ενεργειών οι οποίες διασαλεύουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Ο επαγγελματισμός, η συνέπεια, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και των στοιχείων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο οδηγούν τους υπευθύνους ενώπιον της δικαιοσύνης, καταφέρνοντας παράλληλα ένα ακόμα πλήγμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, ως Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, από την πρώτη στιγμή που λάβαμε γνώση για την τέλεση της ανθρωποκτονίας των έξι θυμάτων, κινητοποιήσαμε και συντονίσαμε άμεσα τις αρμόδιες Υπηρεσίες ασφαλείας και των περιφερειακών σημείων, κυρίως στα αεροδρόμια, προκειμένου να αποτρέψουμε πιθανή διαφυγή των δραστών από τη χώρα.

Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, αυτή η κινητοποίηση απέδωσε καρπούς καθώς εντοπίστηκε άμεσα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ένας από τους δράστες της ανθρωποκτονίας.   

Παράλληλα, όπως έχει αποδειχθεί και κατά το παρελθόν η άρτια οργανωμένη προανακριτή έρευνα και η μετέπειτα επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής,  οδήγησε στον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός ακόμη ατόμου που εμπλέκεται στην ανθρωποκτονία.  

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την καταπολέμηση την εγκληματικότητας σε όλα τα επίπεδα και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, εντείνοντας τις δράσεις μας και αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά μας.

Σας ευχαριστώ.»