Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Άμεση η στήριξη του αγροτικού κόσμου έναντι των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής



Τα άμεσα μέτρα στήριξης όλων των πληγέντων παραγωγών (περιλαμβανομένων και αυτών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) από τις πρόσφατες πυρκαγιές, καθώς και ένα σημαντικό πακέτο δράσεων, άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων για την διαρκή στήριξη και θωράκιση του αγροτικού κόσμου έναντι των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  Αναλυτικά:


Στους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καταβάλλουμε άμεσα προκαταβολή:

14.000 ευρώ για πλήρως  κατεστραμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις

8.000 ευρώ για μερικώς κατεστραμμένες, και 

3.000 ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις με μικρές ζημιές

Καταβάλλουμε προκαταβολή αποζημίωσης για μηχανολογικό εξοπλισμό: 

8000 ευρώ για πλήρη καταστροφή

4000 ευρώ για μερική καταστροφή

2000 ευρώ για μικρές ζημιές 

Προκαταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες με πολυετείς καλλιέργειες:

4.000 ευρώ για εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων, 

2.000 ευρώ για εκτάσεις μεταξύ 10-50 στρεμμάτων, και 

1000 ευρώ  για εκτάσεις κάτω των 10 στρεμμάτων, στις οποίες φύονται πολυετείς καλλιέργειες

Παράλληλα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτροπές των Περιφερειών, το Υπουργείο Οικονομικών θα χορηγεί προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς στις πληττόμενες επιχειρήσεις, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά την οριοθέτηση των πληττόμενων περιοχών.

Με την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας από τις αρμόδιες επιτροπές των περιφερειών, θα επιχορηγηθεί, ενσωματώνοντας την πρώτη αρωγή και την προκαταβολή, έως το 70% της συνολικής εκτιμηθείσας ζημιάς.

Στην αποζημίωση περιλαμβάνεται το φυτικό κεφάλαιο που αφορά τις πολυετείς καλλιέργειες.

Οι μονοετείς καλλιέργειες θα αποζημιωθούν από το ΥΠΑΑΤ μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου de minimis.

Το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο  θα αποζημιωθεί άμεσα  από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό.

Ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών. 

Οριζόντια μέτρα που αφορούν και τους αγρότες 


Αναστέλλουμε για 6 μήνες τις δόσεις και παρατείνουμε άτοκα τις δανειακές υποχρεώσεις  για όσους παραγωγούς  και επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε μέτρα του Προγράμματος  Αγροτικής  Ανάπτυξης και έχουν συνάψει δανειακές συμβάσεις

Απαλλάσσουμε τους συμπολίτες μας από τον ΕΝΦΙΑ  για κτίσματα και εκμεταλλεύσεις που έχουν υποστεί ζημιές  για τα έτη 2021-2023

Αναστέλλουμε για 6 μήνες  όλες τις εκκρεμείς, βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις 

Αναστέλλουμε τη  διενέργεια  πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για 6 μήνες επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους  για παραγωγούς και κτηνοτρόφους και νομικές οντότητες  που έχουν υποστεί  ζημιές

Δίνουμε τη δυνατότητα ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών

Απαλλάσσουμε τους συμπολίτες μας από το επιστρεπτέο μέρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Μέτρα για την αποκατάσταση κατοικιών των αγροτών και κτηνοτροφών μας


Εφάπαξ  άμεση προκαταβολή  για φθορές κατοικιών : 


20.000 ευρώ για ολική καταστροφή

12.000 ευρώ για μερική καταστροφή, και 

5.000 ευρώ για μικρή καταστροφή.

Έως 150.000 ευρώ για την οριστική αποκατάσταση

Δράσεις μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης


Αναθεωρούμε το ΠΑΑ ενεργοποιώντας πάλι  από το Σεπτέμβριο το Μέτρο  5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης ζημιών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του ΠΑΑ.

Αυξάνουμε τη μοριοδότηση στα σχέδια βελτίωσης στις πληγείσες περιοχές στο Μέτρο 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» , του ΠΑΑ,  το οποίο θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.

Αυξάνουμε τη μοριοδότηση για τους νέους γεωργούς στις πληγείσες περιοχές στο Μέτρο  6.1 «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για νέους γεωργούς» (Πριμ Πρώτης εγκατάστασης) του ΠΑΑ, το οποίο θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.

Επιταχύνουμε τις πληρωμές στους δικαιούχους που εδρεύουν σε πληγείσες περιοχές για το σύνολο των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Ενισχύουμε το Μέτρο 4.3.4 του ΠΑΑ για την αγροτική οδοποιία και το Μέτρο 4.3.1 του ΠΑΑ για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα.

Ενισχύουμε τη 2η πρόσκληση του Μέτρου 8.4 «Αποκατάσταση ζημιών σε δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά φαινόμενα» του ΠΑΑ και του Μέτρου 8.3 «Πρόληψη ζημιών σε δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά φαινόμενα», που αμφότερα υλοποιούνται από τα Δασαρχεία. 

Παράλληλα:


Δημιουργούμε ευνοϊκότερους όρους για την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 480 εκατομμύρια. 

Ενεργοποιούμε τηλεφωνική γραμμή παροχής στον αριθμό 1540 για άμεση ενημέρωση για τα μέτρα στήριξης και τις απαραίτητες διαδικασίες.

Παρέχουμε μέσω του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ επιστηνομικές οδηγίες και προτάσεις για την μεγαλύτερη δυνατή αποκατάσταση φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που δεν έχει υποστεί ολική καταστροφή.

Τέλος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποβάλλουμε αίτημα για την  αξιοποίηση πόρων από το αποθεματικό για κρίσεις στον γεωργικό τομέα, με προϋπολογισμό  προϋπολογισμού 487,6 εκατομμυρίων ευρώ.




Μενδώνη σε Βρετανικό Μουσείο: «Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Επικίνδυνες οι συνθήκες φύλαξης»

 


Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη φύλαξή τους στο Βρετανικό Μουσείο απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Υπενθυμίζουμε ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις τα τέλη του περασμένου μήνα στο Λονδίνο «έπληξαν» τα ελληνικά εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου, καθώς σύμφωνα με την ιστοσελίδα Art Newspaper, είχαν σαν αποτέλεσμα την εισροή υδάτων στις ελληνικές γκαλερί, με συνέπεια την καθυστέρηση στην επαναλειτουργία τους.

Η κ. Μενδώνη είπε: «Για δεκαετίες, το βασικό επιχείρημα των Βρετανών, για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, ήταν ότι στο Βρετανικό Μουσείο τα συγκεκριμένα αριστουργήματα εκτίθενται σε καταλληλότερες συνθήκες από εκείνες που μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα.

Εδώ και 12 χρόνια, η Αθήνα διαθέτει το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, στο οποίο εκτίθενται κατά άριστο τρόπο τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναμένοντας την οριστική επανένωσή τους με τα παρανόμως διαρπαγέντα από τον Έλγιν τμήματά τους. Το επιχείρημα των Βρετανών έχει προ πολλού καταρριφθεί.

Σήμερα, οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι προσβλητικές και επικίνδυνες. Τα Γλυπτά δεν μπορούν να περιμένουν φυλακισμένα την ολοκλήρωση του «masterplan» του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο δεν πληροί κατ΄ουδένα τρόπο τις ικανές και ασφαλείς συνθήκες έκθεσής τους.

Το διαρκές και δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα είναι αδιαπραγμάτευτο και σήμερα απολύτως επίκαιρο».

Γλυπτά Παρθενώνα: Τι υποστηρίζει το Βρετανικό Μουσείο

«Οι αίθουσες 13 έως 18 στο ισόγειο του Βρετανικού Μουσείου έχουν αφαιρεθεί προσωρινά από τη δημόσια πρόσβαση. Το Μουσείο έχει αναλάβει ένα πρόγραμμα εργασίας σε αυτές τις γκαλερί και ο προγραμματισμός αυτής της εργασίας καθυστέρησε λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στο πρόγραμμα του Μουσείου.

Περαιτέρω εργασίες και έρευνες πραγματοποιήθηκαν φέτος το καλοκαίρι και αυτές οι γκαλερί είναι προς το παρόν κλειστές για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών μας και η συλλογή ενώ πραγματοποιούνται αυτές οι έρευνες.

Αυτά τα βασικά έργα αποτελούν μέρος ενός προγράμματος συντήρησης κτιρίων, το οποίο θα βοηθήσει να γίνουν μελλοντικά έργα στο κτίριο του Μουσείου. Παράλληλα με αυτές τις βασικές επισκευές, αναπτύσσουμε ένα στρατηγικό masterplan για να μεταμορφώσουμε το Μουσείο στο μέλλον. Θα περιλαμβάνει την ενεργή ανακαίνιση των ιστορικών κτιρίων και της περιουσίας μας, τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών μας και την ανάληψη μιας φιλόδοξης επανάληψης της συλλογής στα επόμενα χρόνια.

Το Μουσείο είναι ένα ιστορικό και διατηρητέο κτίριο και υπάρχουν συνεχείς αξιολογήσεις υποδομής σε ολόκληρο τον χώρο. Έχουμε μια ομάδα ειδικών που κάνουν τακτικούς ελέγχους σε όλο το Μουσείο για να παρακολουθούν και να διασφαλίζουν την κατάλληλη διαχείριση των κινδύνων για τη συλλογή. Η φροντίδα της συλλογής και η ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού μας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητά μας».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Σκαρφαλώνουν στα αεροπλάνα και πέφτουν στο κενό μόλις απογειωθούν από την Καμπούλ

 



Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter το πρακτορείο Asvaka και φέρεται να δείχνει ανθρώπους να πέφτουν στο κενό από ένα αεροπλάνο που αναχωρεί από την Καμπούλ. 

Το πρακτορείο κάνει λόγο για δύο άτομα που πέφτουν από το αεροσκάφος καθώς αυτό κερδίζει ύψος, ωστόσο η γνησιότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί.




Χρήστες των social media μεταφέρουν μαρτυρίες ντόπιων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τρεις άνδρες που είχαν γαντζωθεί στις ρόδες ενός αεροπλάνου καθώς αυτό απογειωνόταν από την Καμπούλ έπεσαν πάνω σε σπίτια.



Μύκονος: «Στέρεψε» το νερό στο νησί - Αδειάζουν οι πισίνες


 

Πρώτα η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου και στη συνέχεια η ανησυχία για την αύξηση της κατανάλωσης του νερού που οδηγεί στο άδειασμα των πισινών σε βίλες και ξενοδοχεία. Στο παζλ των προβλημάτων της Μυκόνου προστέθηκε και το κομμάτι της σοβαρής μείωσης πηγών των υδροπωλητών, κάποιοι εκ των οποίων υπερχρεώνουν τωρα τους ιδιοκτήτες πισίνων για το γέμισμά τους.

Βαθύ προβληματισμό εγείρει το γεγονός ότι σε σχέση με το 2019 καταγράφηκε αύξηση άνω του 20% στην κατανάλωση νερού.

Αποτέλεσμα αυτού, να γίνονται υπερχρεώσεις στα βυτία, της τάξεως ακόμη και των 150 ευρώ το ένα ενώ το 2019 το κοστος για καθε γεμισμα δεν ξεπερνουσε τα 60 ευρω.

Λόγω της έντονης διετούς ανομβρίας, η στάθμη των φραγμάτων έχει πέσει δραματικά με αποτέλεσμα η άντληση νερού από αυτά να είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ως εκ τούτου, οι αφαλατώσεις με λειτουργία 24ωρης βάσης προσπαθούν να καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της κατανάλωσης όλου του νησιού.

Ο λόγος που οι πισίνες στη Μύκονο αδειάζουν είναι επειδή οι πιέσεις που παράγουν οι αφαλατώσεις είναι τέτοιες που αδυνατούν να μεταφέρουν με επαρκή πίεση το νερό από το χώρο που λειτουργούν αυτές, σε περιοχές με μεγάλη υψομετρική διαφορά.

Σε ανακοίνωση του ΔΕΥΑ Μυκόνου για το πρόβλημα επισημαίνεται ότι η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες του νησιού να κάνουν τη μέγιστη δυνατή οικονομία στη χρήση του νερού.

«Λόγω της έντονης διετούς ανομβρίας, η στάθμη των φραγμάτων έχει πέσει δραματικά με αποτέλεσμα η άντληση νερού από αυτά να είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ως εκ τούτου, οι αφαλατώσεις με λειτουργία 24ωρης βάσης προσπαθούν να καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της κατανάλωσης όλου του νησιού (ακόμα και της Άνω Μεράς). Δυστυχώς όμως, οι πιέσεις που παράγουν οι αφαλατώσεις είναι τέτοιες που αδυνατούν να μεταφέρουν με επαρκή πίεση το νερό από το χώρο που λειτουργούν αυτές, σε περιοχές με μεγάλη υψομετρική διαφορά. Η μη συνεχής ύδρευση καταναλωτών σε συγκεκριμένες περιοχές οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην έλλειψη επαρκούς και σωστής πίεσης λόγω ταυτόχρονης υπερχρήσης του δικτύου.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις δυσκολίες η ΔΕΥΑΜ βεβαιώνει τους πολίτες πως έχει τη δυνατότητα και παράγει την αναγκαία ποσότητα νερού ώστε να καλύπτεται το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον παρέχουμε νερό σε όλα τα βυτία που έρχονται στην αφαλάτωση του Κόρφου, βυτία τα οποία έχουν μάλιστα διπλασιάσει τα δρομολόγιά τους σε σχέση με το 2019», τονίζεται ακόμη στην ίδια ανακοίνωση.


Χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών

Αναλαμβάνοντας ενεργό δράση, ύστερα από σημαντική στήριξη, ο δήμος Μυκόνου ανακοινώνει, την ένταξη του έργου με τίτλο «Διαχείριση και βελτίωση των υποδομών ύδρευσης ΔΕΥΑ Μυκόνου» στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών, κατόπιν απόφασης του αρμόδιου υπουργού Στέλιου Πέτσα που εξασφαλίζει χρηματοδότηση ύψους 6.697.000 ευρώ.

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση και βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών ύδρευσης της Μυκόνου και περιλαμβάνει τρία κύρια υποέργα.

Το πρώτο υποέργο αφορά την αντικατάσταση τμήματος του υφιστάμενου καταθλιπτικού αγωγού μεταφοράς νερού από το φράγμα Μαραθίου προς το διυλιστήριο Αγίας Σοφίας της ΔΕΥΑ Μυκόνου, με όδευση εντός της κοίτης χειμάρρου. Το συνολικό μήκος του υφιστάμενου αγωγού από το αντλιοστάσιο του φράγματος Μαραθίου μέχρι το διυλιστήριο Αγίας Σοφίας ΔΕΥΑ Μυκόνου είναι περίπου 3.700m. Το προβληματικό τμήμα που θα αντικατασταθεί σε νέα όδευση επί αμαξιτού δημόσιου δρόμου είναι 1.890m.

Το δεύτερο Υποέργο αφορά τη μεταφορά νερού από τη Μονάδα Αφαλάτωσης Κόρφου, με δυναμικότητα ημερήσιας παροχής 10.000 m3 /ημέρα, προς τις κεντρικές δεξαμενές της ΔΕΥA Μυκόνου.

Οι κυριότερες εργασίες που προβλέπεται να υλοποιηθούν είναι οι εξής:

Κατασκευή νέου αντλιοστασίου ύδρευσης πλησίον της Μονάδας Αφαλάτωσης Κόρφου. Το αντλιοστάσιο θα είναι προκατασκευασμένο και θα εγκατασταθεί εντός container.

Κατασκευή νέου δίδυμου καταθλιπτικού αγωγού με σωλήνες πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας HDPE 3ης γενιάς διαμέτρου Φ355, συνολικού μήκους περίπου 3.380m.

Ονομαστικές πιέσεις του αγωγού κατά τμήματα PN25/PN20/PN16.

Εγκατάσταση συσκευών ελέγχου και ασφαλείας του δικτύου (αερεξαγωγοί και δικλείδες εκκένωσης, διάταξη PRV μείωσης και διατήρησης πίεσης ανάντι των κεντρικών δεξαμενών της ΔΕΥΑ Μυκόνου).

Το τρίτο Υποέργο αφορά την εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού τηλεμετρίας και εξοπλισμού μέτρησης και τηλεδιαχείρισης της ποσότητας και της ποιότητας του παρεχόμενου νερού, εγκατάσταση μετρητών κατανάλωσης στην περιοχή ενδιαφέροντος και της ένταξής τους σε σύστημα αυτόματης καταμέτρησης τους.

Ειδικότερα, προβλέπεται:

Η δημιουργία Σταθμών Μέτρησης Παροχής Πίεσης (Σ.Μ.Π.Π.) σε σημεία ιδιαίτερου υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου παρατηρούνται φαινόμενα υποβάθμισης της ποιότητας.

Η δημιουργία Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Κατανάλωσης (Τ.Σ.Ε.Κ.) όπου παρατηρούνται φαινόμενα υποεγγραφής των υφιστάμενων υδρομετρητών και δημιουργίας πλασματικής ζήτησης.

Η εγκατάσταση Σταθερού δικτύου – Fixed Network AMR σε όλο το δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.

Η προμήθεια Φορητών Σταθμών Ελέγχου (Φ.Σ.Ε.).

Η προμήθεια και εγκατάσταση λογισμικών επέκτασης του Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (Κ.Σ.Ε.).


Φρίξος Δρακοντίδης Ελισάβετ Σταμοπούλου

Πηγή : protothema.gr



Ένα λευκό peugeot έβαλε φωτιά στην Κερατέα - Κινδυνεύουν σπίτια

 


Το σχέδιο των εμπρηστών δεν έχει τελειώσει!!

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς υπάλληλος του δήμου είδε ένα λευκό όχημα μάρκας peugeot, να βάζει φωτιά σε κάδους στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά.

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 11:00 στην περιοχή Μαρκάτι στην Κερατέα Αττικής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, ενώ στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια. Επίσης, πνέουν άνεμοι περίπου 4 μποφόρ με στροβιλισμούς που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και αυτή την ώρα επιχειρούν 71 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα με τη συνδρομή από υδροφόρες δήμων.

Την ίδια ώρα, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, ανεξέλεγκτο και κινείται προς την Καμάριζα, και συμφώνα με τον δήμαρχο, αγνοείται μία ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα. 

Λίγο πριν τις δώδεκα εστάλη και μήνυμα από το «112» για εκκένωση της περιοχής προς το Λαύριο ενώ λίγο πριν τη μία το μεσημέρι δόθηκε εντολή εκκένωσης και της περιοχής Συντερίνα, Άγιος Κωνσταντίνος και Δημουλάκι.



Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να ξεφτιλιστεί στην βουλή για το θέμα των πυρκαγιών - Αδιαφορώντας για το παρελθόν

 



Ούτε οι καταστροφές του βγήκαν, και μην έχοντας τίποτα άλλο να αντιπολιτευτεί γιατί απλά δεν έχει την ικανότητα να το κάνει, θα ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, με τις καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά σε Αττική, Β. Εύβοια και Ηλεία.

Έτσι λοιπόν για ακόμα μία φορά περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας την ερχόμενη Τετάρτη τον πρωθυπουργό που θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα των πυρκαγιών, για να ξεφτιλιστεί όπως πάντα, καταγγέοντας την κυβέρνηση για μεγάλες ευθύνες.

Με αντιπολιτευτικό σύμβουλο τον ακατάλληλο Ν. Ηλιόπουλο, στήνουν ακόμα μία αντιπολιτευτική τακτική που θα τους γυρίσει μπούμερανγκ απαξιώνοντας περισσότερο τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες.

Όπως καταλάβατε με θράσος και φαιδρότητα ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να έχει ζητήσει μέχρι σήμερα συγνώμη για τα 102 θύματα στο Μάτι, θα κάνει ότι δεν υπάρχει παρελθόν και θα ζητήσει ευθύνες απο την κυβέρνηση.






Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δίκτυο CNN και στον δημοσιογράφο Fareed Zakaria

 


Το σύστημα έκτακτης ειδοποίησης «112», «λειτούργησε εξαιρετικά καλά και μας επέτρεψε να εκκενώσουμε με τον κατάλληλο τρόπο περιοχές με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο CNN και στον δημοσιογράφο Fareed Zakaria.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η λειτουργία του «112», το οποίο ενεργοποιήθηκε πλήρως από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2020, αποτελούσε «προσωπική δέσμευσή» όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 2019, κι ενώ η Ελλάδα είχε βιώσει την τραγωδία στο Μάτι έναν χρόνο νωρίτερα. Ο Fareed Zakaria από την πλευρά του αναγνώρισε πως «ένας από τους λόγους που δεν είχατε σχεδόν ούτε μία απώλεια είναι διότι έχετε θεσπίσει ένα ιδιαίτερα καινοτόμο τεχνολογικό σύστημα προειδοποίησης», προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα είναι «πραγματικά ιδιαίτερα εντυπωσιακό».

«Αντιμετωπίσαμε 4 “megafires” ταυτόχρονα»

Αναφερόμενος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ξέσπασε ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός φωτιών σε μικρό χρονικό διάστημα, τη στιγμή που η χώρα βίωνε παρατεταμένο καύσωνα και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με συνέπεια η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με τέσσερις πολύ μεγάλες πυρκαγιές την ίδια στιγμή.

«Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν 600 πυρκαγιές οι οποίες ξέσπασαν σε διάστημα μίας εβδομάδας. Κατορθώσαμε να σβήσουμε σχεδόν όλες τις φωτιές, αλλά δυστυχώς λίγες από αυτές πήραν πολύ μεγάλες διαστάσεις. Επομένως, σε κάποιο σημείο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τέσσερις “megafires” ταυτόχρονα», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή»

Υπό τη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών σε πολλές χώρες της μεσογειακής λεκάνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η κλιματική κρίση επιτίθεται εδώ και τώρα», ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρόκειται απλώς για ένα Ελληνικό πρόβλημα» αλλά για ζήτημα που απαιτεί άμεσα δράση από όλους.

Υπογράμμισε ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως συνέβη όταν ανακοίνωσε την απόφαση για απολιγνιτοποίηση.

«Η Ελλάδα βρισκόταν εκ των προτέρων στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά τη διακοπή χρήσης άνθρακα. Το 2019 ανακοίνωσα ότι σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό πλαίσιο θα κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η μετάβαση θα είναι ευεργετική για αυτές και ότι θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Αλλά πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι πρόκειται για μονόδρομο, ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ευγενείς διακηρύξεις, ότι πρέπει να “μιλήσουμε” με έργα, αξιοποιώντας τα χρήματα που έχουμε. Και πρόθεσή μου, αναμφίβολα, είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε αυτήν την προσπάθεια», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθεί ανεπίσημη μετάφραση της συνέντευξης του Πρωθυπουργού:

Fareed Zakaria: Τα στατιστικά στοιχεία από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακά. Περισσότερες από 500 πυρκαγιές σε μία χώρα που έχει περίπου το μέγεθος της Πενσιλβέινια. Περισσότερες από 20 χώρες έχουν στείλει βοήθεια. Και πάνω από το ήμισυ του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας, η Εύβοια, έχει ήδη καεί.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται πως η Ευρώπη κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στην Ιστορία της, σχεδόν 48,89 βαθμούς Κελσίου στη Σικελία. Ο καύσωνας είναι αποτέλεσμα ενός αντικυκλώνα που, όπως αρμόζει, επονομάστηκε «Lucifer». Τμήματα της νότιας Ευρώπης έμοιαζαν πραγματικά με την κόλαση αυτήν την εβδομάδα. Θα συνομιλήσουμε τώρα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρωθυπουργέ, καλώς ορίσατε. Πρώτον, να σας εκφράσω τα συλλυπητήριά μου. Πώς έφτασε σε αυτό το σημείο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση Fareed. Αντιμετωπίσαμε ένα άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα. Επί περίπου 10 ημέρες οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν τους 43 βαθμούς Κελσίου, προσέγγιζαν τους 45 βαθμούς. Δεν έχουμε βιώσει τόσο σφοδρό κύμα καύσωνα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Και έπρεπε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν 600 πυρκαγιές οι οποίες ξέσπασαν σε διάστημα μίας εβδομάδας. Κατορθώσαμε να σβήσουμε σχεδόν όλες τις φωτιές, αλλά δυστυχώς λίγες από αυτές πήραν πολύ μεγάλες διαστάσεις. Επομένως, σε κάποιο σημείο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τέσσερις «megafires» ταυτόχρονα.

Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, εκκενώσαμε περιοχές με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ευτυχώς καταφέραμε να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές, είχαμε μόνο μία απώλεια. Άρα η Πολιτική Προστασία από αυτή την άποψη έκανε εξαιρετική δουλειά. Ασφαλώς όμως βρισκόμαστε ενώπιον μίας μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής, σημαντικός αριθμός δασών έχει καταστραφεί.

Και φοβάμαι ότι αυτή θα είναι η πραγματικότητα που περιοχές όπως η Μεσόγειος θα αντιμετωπίζουν εφεξής. Δεν πρόκειται απλώς για ένα Ελληνικό πρόβλημα. Αναφέρθηκες στις πυρκαγιές στη Σικελία, την Αλγερία, την Τουρκία. Η κλιματική κρίση επιτίθεται εδώ και τώρα. Και πραγματικά έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου όλοι μας να σοβαρευτούμε απολύτως όσον αφορά το τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό.

Fareed Zakaria: Ένας από τους λόγους που δεν είχατε, είναι πραγματικά ιδιαίτερα εντυπωσιακό, σχεδόν ούτε μία απώλεια, έναν πυροσβέστη, είναι διότι έχετε θεσπίσει ένα ιδιαίτερα καινοτόμο τεχνολογικό σύστημα προειδοποίησης. Εξηγήστε μας τι κάνατε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως πιθανότατα θυμάσαι, το 2018 βιώσαμε μία πραγματική καταστροφή. Μία πυρκαγιά κοντά στην Αθήνα -δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη αλλά κινούνταν πολύ, πολύ γρήγορα- προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων επειδή τότε δεν υπήρχε η ικανότητα, δεν υπήρχε η τεχνολογική υποδομή, να απομακρυνθούν με τον κατάλληλο τρόπο.

Μία από τις προσωπικές μου δεσμεύσεις όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας, πριν από δύο χρόνια, αφορούσε τη συγκρότηση ενός συστήματος που θα χρησιμοποιούσε τον διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης, το «112». Μπορεί να στέλνει μηνύματα SMS με ηχητική ειδοποίηση σε όλα τα κινητά τηλέφωνα σε μία προκαθορισμένη περιοχή, με πολύ σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες. Έτσι μπορούμε να τους προειδοποιούμε, μπορούμε να τους δώσουμε οδηγίες εκκένωσης. Είναι πολύ διαπεραστικός ο ήχος που ακούς όταν καταλαβαίνεις ότι θα λάβεις μήνυμα από την Πολιτική Προστασία, που πρέπει να του δώσεις μεγάλη προσοχή.

Λειτούργησε εξαιρετικά καλά και μας επέτρεψε να εκκενώσουμε με τον κατάλληλο τρόπο περιοχές με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Fareed Zakaria: Αναφερθήκατε στην κλιματική κρίση. Γνωρίζετε ωστόσο ότι ακόμα και στην Ευρώπη, όπου η επίγνωση αυτού του θέματος είναι πολύ μεγαλύτερη, υπάρχει έντονη αντίσταση σε ό,τι αφορά την αποδοχή των επίπονων προσαρμογών που αναπόφευκτα συνοδεύουν τις σοβαρές προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στην Γαλλία ήταν ουσιαστικά μία διαμαρτυρία έναντι φόρων στα καύσιμα.

Πιστεύετε ότι οι δασικές πυρκαγιές θα είναι ένα εγερτήριο κάλεσμα; Θα είναι πιο εύκολο για εσάς να περάσετε μέτρα που πραγματικά αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, Fareed, σημειώνω ότι η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όπως γνωρίζεις έχουμε θέσει έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, να μειώσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, και ο σκοπός είναι να έχουμε κλιματικά ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών έως το 2050. Άρα, πρόκειται για πολύ φιλόδοξους στόχους. Και το καλό είναι ότι πλέον έχουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να υποστηρίξουμε τις σχετικές πολιτικές.

Βεβαίως, χρειαζόμαστε τους πολίτες στο πλευρό μας. Μπορώ να σου πω ότι η Ελλάδα βρισκόταν εκ των προτέρων στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά τη διακοπή χρήσης άνθρακα. Το 2019 ανακοίνωσα ότι σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό πλαίσιο θα κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η μετάβαση θα είναι ευεργετική για αυτές και ότι θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν.

Αλλά πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι πρόκειται για μονόδρομο, ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ευγενείς διακηρύξεις, ότι πρέπει να «μιλήσουμε» με έργα, αξιοποιώντας τα χρήματα που έχουμε. Και πρόθεσή μου, αναμφίβολα, είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε αυτήν την προσπάθεια.

Θα είναι ένα εγερτήριο κάλεσμα, αυτή και άλλες καταστροφές. Πιστεύω ότι γίνεται πραγματικότητα, ειδικά για τη νέα γενιά, ότι πρέπει να αλλάξουμε δραστικά τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε ηλεκτρικό, χτίζουμε τα σπίτια μας, παράγουμε τρόφιμα, μετακινούμαστε. Αυτό πρέπει να γίνει και πρέπει να αρχίσουμε τώρα.

Fareed Zakaria: Έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι ένα μέτωπο όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πραγματική ηγετική θέση. Η Ευρώπη έχει πιο φιλόδοξους στόχους, πιο φιλόδοξες πολιτικές. Τι θέλετε να δείτε από την πλευρά των ΗΠΑ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω εκτενώς με τον ειδικό προεδρικό εκπρόσωπο για το κλίμα John Kerry και με χαροποιεί ότι αυτή είναι μία πολύ σημαντική ατζέντα για την νέα κυβέρνηση Biden. Άρα, πιστεύω ότι τα πράγματα στις ΗΠΑ είναι πολύ καλύτερα και πως η νυν διοίκηση αναγνωρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ηγηθούν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ασφαλώς, καθότι οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πιστεύω ότι θα είναι ένας χώρος όπου θα ευδοκιμήσει η καινοτομία. Διότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα χωρίς σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη και δίχως σημαντικές καινοτομίες.

Επομένως, είμαι πολύ πιο αισιόδοξος για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, όμως χρειαζόμαστε όλους τους μεγάλους παίκτες στο πλευρό μας, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία. Άπαντες πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί.



Οι χώρες της Ε.Ε. προετοιμάζονται για ένα ενδεχόμενο μεγάλο κύμα προσφύγων - Τρίβουν τα χέρια τους οι ΜΚΟ

 


Τρίβουν τα χέρια του οι γνωστές ΜΚΟ, και όχι οι σοβαρές, που είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν έτσι και ξεφύγει η κατάσταση, μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών, για το κέρδος.

Την κατάσταση στο Αφγανιστάν βάζουν στην ατζέντα του έκτακτου συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, οι MED-5, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 18 Αυγούστου με τηλεδιάσκεψη, με επιστολή του κ. Μηταράκη προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου κο. Aleš Hojs.

Συγκεκριμένα, οι 5 Μεσογειακές χώρες ζητάνε να συζητηθούν οι έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν και οι επιπτώσεις που πιθανώς να έχουν στο μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.




60 κυβερνήσεις ζητούν να αποχωρήσουν με ασφάλεια οι ξένοι απο το Αφγανιστάν

 


Οι κυβερνήσεις 60 και πλέον χωρών με κοινή ανακοίνωση τους τονίζουν ότι οι Αφγανοί και οι ξένοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν πρέπει να επιτραπεί να αναχωρήσουν με ασφάλεια και ότι τα αεροδρόμια και οι συνοριακές διελεύσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Η κοινή διακήρυξη δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων 60 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Κατάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζουν στο κείμενο αυτό ότι «αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας» στο Αφγανιστάν φέρουν «την ευθύνη» και θα «δώσουν λόγο» για την «προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας» και καλούν να υπάρξει «άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».

Στην κοινή διακήρυξη προστίθεται πως «στον αφγανικό λαό αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια» και «εμείς στη διεθνή κοινότητα παραμένουμε έτοιμοι να τον βοηθήσουμε».



Αφγανιστάν – Ο ρόλος της Τουρκίας – Τι φοβάται η Ευρώπη - MKO & Τουρκία τρίβουν τα χέρια τους


 

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα, με τις προσφυγικές ροές το επόμενο διάστημα να θεωρείται δεδομένο πως θα αυξηθούν.

Οι γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες ήδη δέχονται κύμα προσφύγων. Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα φτιάξει στρατόπεδα στα σύνορα προκειμένου να υποδεχτεί πρόσφυγες που ωστόσο ελπίζει ότι θα επιστρέψουν πίσω.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη, θα αντιμετωπίσουμε μία νέα ανθρωπιστική κρίση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Έχουμε τη μαζική έξοδο Αφγανών από μία χώρα της οποίας ο πληθυσμός αγγίζει τα 40 εκατομμύρια.

Ο πρόεδρός της διέφυγε στο Τατζικιστάν, η κυβέρνηση κατέρρευσε, ο λαός γίνεται βορά στις ορέξεις των Ταλιμπάν και το ‘κλειδί’ των ροών κρατούν πλέον αρχικά το Ιράν και εν συνεχεία η Τουρκία.

Η Τουρκία θέλει να σφραγίσει τα σύνορα με το Ιράν.

Αυτή τη στιγμή περίπου 1.000 Αφγανοί την ημέρα περνούν από το Ιράν στην Τουρκία, κάτι το οποίο ανάλογα με τον βαθμό επιτυχίας της Άγκυρας θα χρησιμοποιηθεί απ’ αυτή ως διαπραγματευτικό όπλο εναντίον της Δύσης και ειδικότερα της ΕΕ», εξηγεί ο κ. Φίλης.

H Αθήνα βρίσκεται σε επιφυλακή μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την εισβολή των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα, Καμπούλ.

Πέραν των πιθανών ζητημάτων ασφαλείας που μπορεί να ανακύψουν, η Αθήνα έχει δύο κύριους λόγους να ανησυχεί.

Ο πρώτος λόγος είναι το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Οι αντίπαλοι των Ταλιμπάν θα σπεύσουν να εγκαταλείψουν την χώρα, να βρουν ασφαλές καταφύγιο ώστε να σωθούν. Και πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών και αξιωματούχων αλλά και ντόπιων που συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς και την υπόλοιπη διεθνή δύναμη έχοντας αναλάβει πολλούς ρόλους, όπως σύνδεσμοι, μεταφραστές, μέλη οργανώσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του εμπορίου ναρκωτικών , την ελευθερία του Τύπου και πολλά άλλα. Και μαζί με αυτούς χιλιάδες αθώων πολιτών και αμάχων.

Θα ζητήσουν να περάσουν σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και θα αισθανθούν ασφαλείς όταν περάσουν στην Ευρώπη.

Έτσι, τα σύνορα της χώρας με την Τουρκία  θα δεχθούν πιέσεις και από θαλάσσης και από ξηράς. 

Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο in.gr πως «υπάρχει πλήρης έλεγχος των συνόρων».

«Η κρίση στο Αφγανιστάν, και όχι μόνον, δείχνει με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια ότι αυτή είναι η στιγμή, ότι ήρθε η ώρα να συμφωνήσουν, οι χώρες μέλη, στην έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σήμερα σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα. Ακόμη υπάρχουν εδώ και ένα χρόνο εκκρεμότητες και διαφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών και δεν έχει προχωρήσει.

Ο δεύτερος λόγος που η Αθήνα ανησυχεί είναι ο ρόλος της Τουρκίας.

Η εξέλιξη που αποσταθεροποιεί την περιοχή μπορεί να αναβαθμίσει και πάλι τον ρόλο της Τουρκίας η οποία το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχει χάσει σημαντικό έδαφος μετά την αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα και δεν αποκλείεται να επιδιώξει πιο έντονα να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο, κάτι που είχε δηλώσει με σαφήνεια πριν από λίγες μέρες στο CNN Turk, σημειώνοντας ότι μπορεί να συναντηθεί με τον ηγέτη των Ταλιμπάν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να τεθεί τέλος στις μάχες στο Αφγανιστάν. Μάλιστα, είχε εκφράσει την πρόθεση να αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Η τουρκική ηγεσία θεωρεί «αδέλφια» τους Ταλιμπάν και με αυτό ως όπλο θα επιχειρήσει να εμφανιστεί εκ νέου ως ο «χωροφύλακας» της περιοχής. 

Το θέμα είναι εάν η διεθνής κοινότητα -και κυρίως οι ΗΠΑ- θα θελήσουν να αποδεχθούν ένα τέτοιο μόνιμο ή πρόσκαιρο ρόλο για την Τουρκία λόγω της «ανερμάτιστης» στρατηγικής του Ερντογάν.

Έτσι, είναι πιθανόν η Τουρκία να έχει δύο μέσα πίεσης προς την ΕΕ. Και τους μετανάστες και τον μεσολαβητικό ρόλο, κάτι που δεν ευνοεί τα ελληνικά συμφέροντα.

Με αυτά τα δύο ως δεδομένα η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ώστε να παρέμβει όπου χρειαστεί.

Πάντως, εδώ και καιρό η διεθνής κοινότητα έβλεπε και παρακολουθούσε μετά και την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών τους Ταλιμπάν να ανακαταλαμβάνουν στρατηγικής σημασίας πόλεις και κόμβους – παραδεχόμενη ουσιαστικά ότι η επέμβαση στην χώρα είχε αποτύχει παταγωδώς – αλλά φαίνεται ότι δεν περίμενε εισβολή στην πρωτεύουσα, άμεσα.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν πολλές επαρχίες σε σύντομο χρονικό διάστημα με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, κατέλαβαν επίσης την πρωτεύουσα Καμπούλ, σημειώνει ο Independent Türkçe.

Η δήλωση των Ταλιμπάν

Ενώ η παρουσία τούρκων στρατιωτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις εδώ και μέρες, ωστόσο τράβηξε την προσοχή η δήλωση των Ταλιμπάν ότι «Δεν βλέπουμε την Τουρκία ως εχθρό, αλλά ως σύμμαχο», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με αυτό, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ (Zabihullah Mücahid) ανέφερε ότι οι ισλαμιστές αντάρτες βρίσκονται στις πύλες της Καμπούλ και ότι «μπορούν να πάρουν την Καμπούλ όποτε θέλουν» (οι δηλώσεις του έγιναν πριν την κατάληψη της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν).

Ο Μουτζαχίντ σημείωσε ότι δεν ήθελαν να πάρουν την Καμπούλ με τη βία, ώστε να μην βλάψουν τους άμαχους.

Δηλώνοντας ότι «οι Ταλιμπάν δεν σχεδιάζουν να εκδικηθούν κανέναν», υποστήριξε ότι συγχώρησαν όλους τους στρατιώτες και τους πολίτες που εργάζονταν στη διοίκηση της Καμπούλ.

«Αποδεκτή από όλους»

«Θα δημιουργήσουμε μια ισλαμική κυβέρνηση που θα εξυπηρετεί όλους τους Αφγανούς και θα είναι αποδεκτή από όλους», σημείωσε.

Ο μουλά Μοχάμεντ Γιακούπ, γιος του πρώην ηγέτη Μουχάμεντ Ομάρ, και ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα των Ταλιμπάν, επισήμανε από την πλευρά του ότι «Ολος ο κόσμος πρέπει να αποδεχτεί τη νίκη του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις με χώρες που μας αναγνωρίζουν».

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία χώρα να υπάρχει στο έδαφος του Αφγανιστάν».

Για την Τουρκία

Κάνοντας σημαντικές, όπως χαρακτηρίζονται στο δημοσίευμα, δηλώσεις για την Τουρκία, ο Γιακούπ είπε: «Η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις».

«Ζητάμε από τον Ερντογάν να είναι σεβαστός απέναντί μας. Η Τουρκία είναι μια χώρα που φιλοξενεί πολλούς Αφγανούς και θέλουμε να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις με αυτούς. Δεν βλέπουμε την Τουρκία ως εχθρό αλλά ως σύμμαχο» τόνισε.


Πηγή των ρεπορτάζ in.gr



Στην εξουσία οι Ταλιμπάν - Πανικός στην πρωτεύουσα - Τι θα αλλάξει


 

Τον έλεγχο του προεδρικού Μεγάρου στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, πήραν εχθές οι Ταλιμπάν, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ανακατάληψης της εξουσίας στη χώρα, δυο δεκαετίες μετά την ανατροπή τους με την εισβολή διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν δήλωσε ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν "τέλειωσε" και σύντομα θα γίνει σαφής ο χαρακτήρας και η μορφή του νέου καθεστώτος.

Ο Μοχάμαντ Ναΐμ διαβεβαίωσε ότι καμιά διπλωματική εγκατάσταση και κανένα διπλωματικό σώμα δεν έγινε στόχος, καθώς και ότι εγγυώνται την ασφάλεια των ξένων και των διπλωματικών αποστολών.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο Ρόιτερς, ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς το ισλαμιστικό κίνημα θα ασκήσει την εξουσία στη χωρά και ανέφερε ότι θέλουν να έχουν φύγει όλες οι ξένες δυνάμεις προτού αρχίσουν να αναδιοργανώνουν το σύστημα διακυβέρνησης ",

Νωρίτερα χθες ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε τη χωρά, για να αποφευχθεί, όπως ο ίδιος δήλωσε," λουτρό αίματος ".Συμφωνά με το Al Jazeera κατέφυγε στην Τασκένδη στο Ουζμπεκιστάν.

Το Στειτ Ντιπαρτμεντ ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ εκκενώθηκε και το προσωπικό μετέβη στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ. Αμερικάνος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα οι περισσότεροι ξένοι διπλωμάτες. Ο αμερικανικός στρατός έχει στήσει περίμετρο ασφαλείας γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο.

Εν τω μεταξύ, στην αφγανική πρωτεύουσα επικρατεί πανικός. Χιλιάδες κάτοικοι της Καμπούλ προσπαθούν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την πόλη και πολλοί εξ αυτών προσπάθησαν να πάνε στο διεθνές αεροδρόμιο, όπου αναφέρθηκαν σκηνές χάους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε σφοδρή κριτική στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι οφείλει να παραιτηθεί, εξαιτίας της νίκης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καθώς και εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, κατ' αυτόν, άλλων προβλημάτων, όπως η πανδημία.

Πυροβολισμοί στον αέρα από Αμερικανούς στρατιωτικούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - Μαρτυρία για νεκρό κορίτσι

Μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ πυροβόλησαν στον αέρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να απωθήσουν εκατοντάδες πολίτες που έτρεχαν πάνω στο ταρμάκ του διαδρόμου αποπροσγειώσεων, επιβεβαίωσε αμερικανός αξιωματούχος.

«Το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας πως οι αμερικανοί Πεζοναύτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του αεροδρομίου «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος», καθώς ορσμένοι από τους αφγανούς πολίτες προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Χιλιάδες Αφγανοί έχουν συρρεύσει στο αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες Κυριακή το μεγαλύτερο μέρος της Καμπούλ. Σχεδόν 6.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φρουρούν το αεροδρόμιο μέσω του οποίου απομακρύνονται από το Αφγανιστάν μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών και πολίτες διαφόρων χωρών, καθώς και αφγανοί εργαζόμενοι σε ξένες πρεσβείες.

Την πληροφορία ότι οι αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ μετέδωσε νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.

«Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει» καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας αυτός.


Πηγή: Skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ





Σε αναστολή εργασίας από σήμερα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δομές υγείας

 


Σε αναστολή εργασίας επ’ αόριστον θα τίθενται οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και σε δομές πρόνοιας καθώς, από το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου, ξεκινά η εφαρμογή των μέτρων για όσους εργαζομένους δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού. Όσοι δεν έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου θα τεθούν εκτός της εργασίας τους «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».

Στην τροπολογία που κατατέθηκε τον Ιούλιο στη Βουλή αναφέρεται ότι δεν θα υπάρχει χρονικό όριο αναστολής για τους εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού και θα παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών. Στην περίπτωση αυτή, επίσης, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν ούτε ασφαλιστική κάλυψη. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με απολύσεις, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ούτε και προβλέπεται (σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο) παραπομπή στο πειθαρχικό. 

Ο εργαζόμενος θα είναι, επίσης, υποχρεωμένος να ενημερώνει αν έχει κάνει το εμβόλιο ή όχι. 

Από την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους να μην κάνουν το εμβόλιο. Οι λόγοι υγείας που μπορεί να κάνουν κάποιον να μην εμβολιαστεί προσδιορίζονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς. 

Για τις θέσεις που θα μείνουν κενές από ανεμβολίαστους εργαζόμενους, μπορούν να γίνονται προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις. Αλλά οι προσλήψεις αυτές δεν μπορούν να ξεπερνούν τον αριθμό των εργαζόμενων που έχουν τεθεί σε αναστολή. Κατά την πρόσληψη τους, οι νεοπροσλαμβανόμενοι, υποχρεούνται να δείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. 

Στις ιδιωτικές μονάδες η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων φτάνει στο 93%, ενώ σε αυτές που υπάγονται στις μητροπόλεις ή σε ενορίες οι εργαζόμενοι (όπως και οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι) είναι κυρίως ανεμβολίαστοι.

Στις δημόσιες προνοιακές δομές, που φιλοξενούν ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες, είναι εμβολιασμένοι 1.200 από τους 1.500 εργαζομένους, με βάση τα στοιχεία που επικαλείται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Αυτό σημαίνει ότι το 1/5 του προσωπικού είναι υποψήφιο για αναστολή καθηκόντων. Κατά τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Μιχάλη Γιαννάκο, προϋπόθεση για την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας είναι να μπορούν οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν το αίτημά τους να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή.

Κυρώσεις :

Για τον εργαζόμενο στον δημόσιο τομέα προβλέπεται αναστολή καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του κατά του κορονοϊού.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Ο εργοδότης που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000€ για κάθε παράβαση και έως 200.000€.