Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Αφγανιστάν – Ο ρόλος της Τουρκίας – Τι φοβάται η Ευρώπη - MKO & Τουρκία τρίβουν τα χέρια τους


 

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα, με τις προσφυγικές ροές το επόμενο διάστημα να θεωρείται δεδομένο πως θα αυξηθούν.

Οι γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες ήδη δέχονται κύμα προσφύγων. Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα φτιάξει στρατόπεδα στα σύνορα προκειμένου να υποδεχτεί πρόσφυγες που ωστόσο ελπίζει ότι θα επιστρέψουν πίσω.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη, θα αντιμετωπίσουμε μία νέα ανθρωπιστική κρίση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Έχουμε τη μαζική έξοδο Αφγανών από μία χώρα της οποίας ο πληθυσμός αγγίζει τα 40 εκατομμύρια.

Ο πρόεδρός της διέφυγε στο Τατζικιστάν, η κυβέρνηση κατέρρευσε, ο λαός γίνεται βορά στις ορέξεις των Ταλιμπάν και το ‘κλειδί’ των ροών κρατούν πλέον αρχικά το Ιράν και εν συνεχεία η Τουρκία.

Η Τουρκία θέλει να σφραγίσει τα σύνορα με το Ιράν.

Αυτή τη στιγμή περίπου 1.000 Αφγανοί την ημέρα περνούν από το Ιράν στην Τουρκία, κάτι το οποίο ανάλογα με τον βαθμό επιτυχίας της Άγκυρας θα χρησιμοποιηθεί απ’ αυτή ως διαπραγματευτικό όπλο εναντίον της Δύσης και ειδικότερα της ΕΕ», εξηγεί ο κ. Φίλης.

H Αθήνα βρίσκεται σε επιφυλακή μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την εισβολή των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα, Καμπούλ.

Πέραν των πιθανών ζητημάτων ασφαλείας που μπορεί να ανακύψουν, η Αθήνα έχει δύο κύριους λόγους να ανησυχεί.

Ο πρώτος λόγος είναι το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Οι αντίπαλοι των Ταλιμπάν θα σπεύσουν να εγκαταλείψουν την χώρα, να βρουν ασφαλές καταφύγιο ώστε να σωθούν. Και πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών και αξιωματούχων αλλά και ντόπιων που συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς και την υπόλοιπη διεθνή δύναμη έχοντας αναλάβει πολλούς ρόλους, όπως σύνδεσμοι, μεταφραστές, μέλη οργανώσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του εμπορίου ναρκωτικών , την ελευθερία του Τύπου και πολλά άλλα. Και μαζί με αυτούς χιλιάδες αθώων πολιτών και αμάχων.

Θα ζητήσουν να περάσουν σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και θα αισθανθούν ασφαλείς όταν περάσουν στην Ευρώπη.

Έτσι, τα σύνορα της χώρας με την Τουρκία  θα δεχθούν πιέσεις και από θαλάσσης και από ξηράς. 

Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο in.gr πως «υπάρχει πλήρης έλεγχος των συνόρων».

«Η κρίση στο Αφγανιστάν, και όχι μόνον, δείχνει με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια ότι αυτή είναι η στιγμή, ότι ήρθε η ώρα να συμφωνήσουν, οι χώρες μέλη, στην έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σήμερα σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα. Ακόμη υπάρχουν εδώ και ένα χρόνο εκκρεμότητες και διαφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών και δεν έχει προχωρήσει.

Ο δεύτερος λόγος που η Αθήνα ανησυχεί είναι ο ρόλος της Τουρκίας.

Η εξέλιξη που αποσταθεροποιεί την περιοχή μπορεί να αναβαθμίσει και πάλι τον ρόλο της Τουρκίας η οποία το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχει χάσει σημαντικό έδαφος μετά την αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα και δεν αποκλείεται να επιδιώξει πιο έντονα να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο, κάτι που είχε δηλώσει με σαφήνεια πριν από λίγες μέρες στο CNN Turk, σημειώνοντας ότι μπορεί να συναντηθεί με τον ηγέτη των Ταλιμπάν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να τεθεί τέλος στις μάχες στο Αφγανιστάν. Μάλιστα, είχε εκφράσει την πρόθεση να αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Η τουρκική ηγεσία θεωρεί «αδέλφια» τους Ταλιμπάν και με αυτό ως όπλο θα επιχειρήσει να εμφανιστεί εκ νέου ως ο «χωροφύλακας» της περιοχής. 

Το θέμα είναι εάν η διεθνής κοινότητα -και κυρίως οι ΗΠΑ- θα θελήσουν να αποδεχθούν ένα τέτοιο μόνιμο ή πρόσκαιρο ρόλο για την Τουρκία λόγω της «ανερμάτιστης» στρατηγικής του Ερντογάν.

Έτσι, είναι πιθανόν η Τουρκία να έχει δύο μέσα πίεσης προς την ΕΕ. Και τους μετανάστες και τον μεσολαβητικό ρόλο, κάτι που δεν ευνοεί τα ελληνικά συμφέροντα.

Με αυτά τα δύο ως δεδομένα η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ώστε να παρέμβει όπου χρειαστεί.

Πάντως, εδώ και καιρό η διεθνής κοινότητα έβλεπε και παρακολουθούσε μετά και την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών τους Ταλιμπάν να ανακαταλαμβάνουν στρατηγικής σημασίας πόλεις και κόμβους – παραδεχόμενη ουσιαστικά ότι η επέμβαση στην χώρα είχε αποτύχει παταγωδώς – αλλά φαίνεται ότι δεν περίμενε εισβολή στην πρωτεύουσα, άμεσα.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν πολλές επαρχίες σε σύντομο χρονικό διάστημα με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, κατέλαβαν επίσης την πρωτεύουσα Καμπούλ, σημειώνει ο Independent Türkçe.

Η δήλωση των Ταλιμπάν

Ενώ η παρουσία τούρκων στρατιωτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις εδώ και μέρες, ωστόσο τράβηξε την προσοχή η δήλωση των Ταλιμπάν ότι «Δεν βλέπουμε την Τουρκία ως εχθρό, αλλά ως σύμμαχο», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με αυτό, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ (Zabihullah Mücahid) ανέφερε ότι οι ισλαμιστές αντάρτες βρίσκονται στις πύλες της Καμπούλ και ότι «μπορούν να πάρουν την Καμπούλ όποτε θέλουν» (οι δηλώσεις του έγιναν πριν την κατάληψη της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν).

Ο Μουτζαχίντ σημείωσε ότι δεν ήθελαν να πάρουν την Καμπούλ με τη βία, ώστε να μην βλάψουν τους άμαχους.

Δηλώνοντας ότι «οι Ταλιμπάν δεν σχεδιάζουν να εκδικηθούν κανέναν», υποστήριξε ότι συγχώρησαν όλους τους στρατιώτες και τους πολίτες που εργάζονταν στη διοίκηση της Καμπούλ.

«Αποδεκτή από όλους»

«Θα δημιουργήσουμε μια ισλαμική κυβέρνηση που θα εξυπηρετεί όλους τους Αφγανούς και θα είναι αποδεκτή από όλους», σημείωσε.

Ο μουλά Μοχάμεντ Γιακούπ, γιος του πρώην ηγέτη Μουχάμεντ Ομάρ, και ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα των Ταλιμπάν, επισήμανε από την πλευρά του ότι «Ολος ο κόσμος πρέπει να αποδεχτεί τη νίκη του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις με χώρες που μας αναγνωρίζουν».

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία χώρα να υπάρχει στο έδαφος του Αφγανιστάν».

Για την Τουρκία

Κάνοντας σημαντικές, όπως χαρακτηρίζονται στο δημοσίευμα, δηλώσεις για την Τουρκία, ο Γιακούπ είπε: «Η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις».

«Ζητάμε από τον Ερντογάν να είναι σεβαστός απέναντί μας. Η Τουρκία είναι μια χώρα που φιλοξενεί πολλούς Αφγανούς και θέλουμε να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις με αυτούς. Δεν βλέπουμε την Τουρκία ως εχθρό αλλά ως σύμμαχο» τόνισε.


Πηγή των ρεπορτάζ in.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου