Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Η συνάντηση Τζιλ Μπάιντεν με Μαρέβα, Σοφία, Δάφνη Μητσοτάκη

 


Στον Λευκό Οίκο βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εξαιρετικά σημαντική και επιτυχημένη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν. 

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν η σύζυγός του Μαρέβα και οι δυο του κόρες Δάφνη και Σοφία.
















Η Σουηδία υπέγραψε το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

 


Την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ υπέγραψε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, σήμερα το πρωί. Αυτό είναι το επίσημο βήμα της Στοκχόλμης προς την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία βάζοντας τέλος στις δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας.

«Ένα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ η Σουηδία»

«Η Σουηδία είναι ένα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. Αισθάνομαι ότι είναι κάτι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό, και νιώθω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα συμπέρασμα που είναι το καλύτερο για τη Σουηδία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας. «Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει, αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και ένα χρόνο. Τώρα, αυτή την εβδομάδα, η αίτηση θα υποβληθεί, μαζί με αυτή της Φινλανδίας, με διαφορά μιας μέρας περίπου και στη συνέχεια θα εξεταστεί από το ΝΑΤΟ».

Υπενθυμίζεται πως η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε χθες πως η χώρα θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη γειτονική Φινλανδία για να «διασφαλιστεί η ασφάλεια του σουηδικού λαού».



ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σταθερά στην αντιπολιτευτική μιζέρια


 

Με ανακοίνωση της η ΝΔ απαντάει στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Δημήτρη Τζανακόπουλο για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

«Τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, έχει συναντήσεις με την ηγεσία των ΗΠΑ κι ετοιμάζεται να μιλήσει στο Κογκρέσο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από Έλληνα πρωθυπουργό και αποτελεί τιμή για τη χώρα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος, έχει ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επίσκεψη “απέτυχε”» τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφεί Τύπου της ΝΔ.

«Είναι πράγματι θλιβερό ο ΣΥΡΙΖΑ, να βλέπει μια σημαντική επίσκεψη για τα συμφέροντα της χώρας μέσα από τα κομματικά του γυαλιά και να δείχνει αυτό το περίσσευμα μικροψυχίας» προσθέτει, σημειώνοντας ότι το πετυχημένο ταξίδι του πρωθυπουργού είναι κέρδος για την Ελλάδα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σταθερά στην αντιπολιτευτική μιζέρια. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν» καταλήγει η ΝΔ.



Ανθελληνικό δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ υπέρ της Τουρκίας

 


Σάλο στους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος έχει προκαλέσει ακόμα ένα ανθελληνικό δημοσίευμα της χουριέτ των συντακτών στην Ελλάδα, που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναφορά της Εφημερίδας των Συντακτών στην “τουρκική αξιοπιστία”, με αφορμή το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Joe Biden, με σκοπό να απαξιώσει την συνάντηση έχει προκαλέσει μεγάλη αγανάκτηση στους Έλληνες.

Η εφημερίδα δεν διστάζει να συγκρίνει την Τουρκία με την Ελλάδα στο θέμα της αξιοπιστίας, και μάλιστα θεωρεί την Τουρκία καλύτερη σε αξιοπιστία.

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, γράφει: “Κατώτερη των περιστάσεων η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Πήγε προβλέψιμος, γυρίζει δεδομένος”, ενώ στη συνέχεια αναφέρει: “Ανέξοδη και θλιβερή προσπάθεια σύγκρισης της δικής του με την τουρκική αξιοπιστία” 



Η Εφημερίδα των Συντακτών σε ακόμα ένα ανθελληνικό παραλήρημα επιλέγει να συνταχθεί με την Τουρκία, για να εξυπηρετήσει το αφήγημα του Ερντογάν.

Η ντροπή σε όλο της το μεγαλείο!!!




Στη δημοσιότητα θα δίνονται τα ονόματα των μπαρ που σερβίρουν «μπόμπες»


 

Μετά την αποκάλυψη για νυχτερινό κέντρο στην Ιερά Οδό που σέρβιρε και παρασκεύαζε ποτά μπόμπες, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να φέρει ειδική διάταξη για τη δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας για υποθέσεις νοθείας ποτών.

Το νυχτερινό κέντρο, πιάστηκε «επ’αυτοφώρω και επί τω έργω» και σε συντονισμένη επιχείρηση να σερβίρει ποτά «μπόμπα».

Για την δημοσιοποίηση αυτών των επιχειρήσεων απαιτείται ειδική νομοθεσία, ώστε να παραβιαστούν τα «προσωπικά δεδομένα» αυτών που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, και η ειδική διάταξη έρχεται άμεσα για να λύση το θέμα αυτό ώστε να προστατευτούν οι πολίτες από τέτοιου είδους εγκληματίες.




Η ανάρτηση του προέδρου Μπάιντεν για την επίσκεψη Μητσοτάκη

 


Ανάρτηση για τη χθεσινή δεξίωση που παρέθεσε στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού έκανε το πρωί της Τρίτης στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος. 

«Ήταν τιμή μου που υποδέχτηκα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε δεξίωση στον Λευκό Οίκο. Η φιλία, η συνεργασία, και η συμμαχία ανάμεσα στα δύο έθνη μας είναι πιο ισχυρές από ποτέ», έγραψε στην ανάρτησή του ο Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβάνοντας μια φωτογραφία του ίδιου και της συζύγου του, Τζιλ Μπάιντεν, με το ζεύγος Μητσοτάκη από τη χθεσινή βραδιά.


Στη χθεσινή δεξίωση, ο Μπάιντεν επανέλαβε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται στο απόγειο  και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχισθεί η στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες τονίζοντας πως αδημονεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό και στην Ελλάδα.



Ο Μπάιντεν τιμά την χώρα μας φορώντας γραβάτα με την ελληνική σημαία στη συνάντηση με Μητσοτάκη

 


Η ενδυματολογική επιλογή του Τζο Μπάιντεν για τη συνάντησή του με τον Κυριάκο  Μητσοτάκη ήταν μια γαλάζια γραβάτα με την ελληνική σημαία.

Με αυτό τον τρόπο ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλει να δείξει την υποστήριξη του στην Ελλάδα.

Είναι εμφανές το κυματιστό σχέδιο με τον σταυρό και τις εννέα λωρίδες, όπως φαίνεται και στο βίντεο με τις δηλώσεις των δύο ηγετών.



Οι σχέσεις των δύο  χωρών είναι στην καλύτερη στιγμή που έχουν υπάρξει ποτέ, είπε μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρόεδρος στις δηλώσεις του.

«Είναι χαρά μας που σας έχουμε εδώ. Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ. Τα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία όλοι μοιραζόμαστε, μας ενέπνευσαν και για αιώνες ενδυναμώθηκαν… Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία. Σας ευχαριστώ θερμά για την ηγεσία σας. Θα μιλήσουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή. Ήσασταν ένας πολύ καλός φίλος» είπε ο Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο.

«Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι ιδιαίτερο προνόμιο μου να γιορτάζω τα 201 έτη από την Ελληνική Επανάσταση. Ελλάδα και ΗΠΑ αντιμετωπίζουμε αλληλέγγυοι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κοινή θέση» είπε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων πριν από την κατ' ιδίαν συνάντηση.



Οι ουκρανικές δυνάμεις στο Χάρκοβο έφτασαν στα σύνορα με τη Ρωσία

 


Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, σε απόσταση 3 έως 4 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα στρατεύματα που υπερασπίζονται την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, έχουν απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και έχουν προελάσει μέχρι τα σύνορα με τη Ρωσία.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει μέσω ανεξάρτητης πηγής την πληροφορία και δεν είναι σαφές πόσοι στρατιώτες έχουν φθάσει στα ρωσικά σύνορα και σε ποιο σημείο.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, θα σημαίνει ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της χώρας μετά την πληροφορία που έχει προέλθει από δυτικές στρατιωτικές υπηρεσίες ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην περιφέρεια του Ντονμπάς είναι στάσιμη.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Facebook ότι το 227ο τάγμα της 127ης ταξιαρχίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει φθάσει στα σύνορα με τη Ρωσία σχολιάζοντας: "Μαζί στη νίκη!".




Ο Ερντογάν δίπλα στον δικτάτορα Πούτιν λέει όχι σε Φινλανδία και Σουηδία για ΝΑΤΟ

 



Προκλητικός ο σουλτάνος Ερντογάν, υπέρ του δικτάτορα Πούτιν κάνει τα πάντα για να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους, πρόσθεσε ο Τούρκος Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Με δικαιολογία όπως ότι «Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια σε τρομοκρατικές ομάδες. Δεν θα λέγαμε ναι σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», ο  Ερντογάν προσπαθεί να σαμποτάρει το ΝΑΤΟ υπέρ του δικτάτορα Πούτιν.

Η Τουρκία ισχυρίζεται δήθεν ότι η Σουηδία και η Φινλανδία προσφέρουν καταφύγιο σε άτομα που συνδέονται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις - όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.




Ισόβια στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

 



Η δίκη για τη δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς ολοκληρώθηκε χθες, με τον συζυγοκτόνο να μην πείθει κανέναν για τα ελαφρυντικά που ζήτησε να του αναγνωριστούν και το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο να του επιβάλει την εσχάτη των ποινών: Ισόβια κάθειρξη συν 11 χρόνια.

Η αντίδραση του Αναγνωστόπουλου στο άκουσμα της τελικής απόφασης του δικαστηρίου; Ψυχρός, ανέκφραστός.

Ο συνήγορος της οικογένειας της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς, Αθανάσιος Χαρμάνης ουσιαστικά έδωσε τον τόνο της σοβαρότητας της εν λόγω δίκης και εν τέλει της απόφασης του δικαστηρίου.

«Του επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών. Νομίζω ότι ήταν μία ιστορική δίκη. Η Καρολάιν έγινε σύμβολο. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν επέτρεψε στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο να συνεχίσει την παραπλάνηση. Η Καρολάιν ψυχορραγούσε στα χέρια του για 402 δευτερόλεπτα», δήλωσε χαρακτηριστικά o κ. Χαρμάνης.

Στον 34χρονο δολοφόνο επιβλήθηκε ποινή ισοβίων για την δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς και κάθειρξη 10 ετών για τη θανάτωση της Ρόξυ, της σκυλίτσας του ζεύγους, την οποία κρέμασε για να στήσει σκηνικό ληστείας.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης την επιβολή χρηματικής ποινής 400 ημερήσιων μονάδων επί 50 ευρώ, δηλαδή 20.000 ευρώ.

Τέλος, για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών και ποινή τριών χιλιάδων, ενώ για την ψευδή καταγγελία στις αρχές επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Ετσι, οι τελικές ποινές που αποφασίστηκαν για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο μετά τη συγχώνευση των ποινών είναι: Ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία συν κάθειρξη 11 ετών και έξι μηνών, ενώ επέβαλε χρηματική ποινή 21.000 ευρώ.



"Artemis ΙΙ": Ψηφιακό τείχος προστασίας ενάντια στις ελληνοποιήσεις του γάλακτος


 

Το ψηφιακό «τείχος» προστασίας, "Artemis ΙΙ", μέσω του οποίου ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θωρακίζει το υπάρχον σύστημα ισοζυγίων γάλακτος,  παρουσίασε η διοίκηση του Οργανισμού στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα γραφεία του ΕΛΟΓΑΚ στη Θεσσαλονίκη.

Μέσω του  "Artemis ΙΙ" οι έλεγχοι των εποπτικών αρχών σε όλο το κύκλωμα παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας του γάλακτος γίνονται πιο αποτελεσματικοί, καθώς μέσω του αναβαθμισμένου αυτού συστήματος και τη σύνδεσή του με όλα τα μητρώα του ΕΛΓΟ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, εντοπίζονται παρατυπίες και παρανομίες και επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών από ελληνοποιήσεις.

Το "Artemis ΙΙ", αξιοποιεί στο έπακρο την ψηφιακή τεχνολογία αφαιρώντας πλήρως κάθε ανθρώπινη εμπλοκή σε όλη τη διαδικασία καταγραφής των ισοζυγίων γάλακτος, καθιστώντας αδύνατη την παράκαμψή του.

Τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν μπορεί να φτάσουν στα 143 εκατ. ευρώ, ετησίως. Το κόστος εγκατάστασής του σε ολόκληρη τη χώρα μπορεί να καλυφθεί από το παρακράτημα γάλακτος.

Το σύστημα είχε εφαρμοστεί πιλοτικά επί 18 μήνες σε 200 παραγωγούς της Θεσσαλίας με εξαιρετικά αποτελέσματα και η πλήρης ανάπτυξή του στους 50.000 κτηνοτρόφους στο σύνολο της χώρας απαιτεί επί πλέον 14 μήνες.



Παρέμβαση- τομή για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS


 

Ίσως το πλέον εμβληματικό έργο που είναι ενταγμένο στο Ταμείο Συνοχής, είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τις αποδείξεις που «κόβουν» τα καταστήματα. Μέχρι σήμερα αυτό δεν είναι εφικτό και ο πελάτης σε μία επιχείρηση μπορεί να πληρώνει μέσω της πιστωτικής του κάρτας ένα τάδε ποσό και ο επιχειρηματίας να εκδίδει μία απόδειξη μικρότερη σε ύψος, ή ακόμη και να μην εκδίδει παραστατικό. Προκειμένου να διαπιστωθεί η παράβαση και να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις στον παραβάτη θα πρέπει να γίνει διασταύρωση των στοιχείων ταμειακής και POS, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο και όπως είναι αντιληπτό δεν μπορεί να γίνει για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Το συγκεκριμένο έργο έρχεται να συμπληρώσει μία σειρά παρεμβάσεων που είχαν προηγηθεί, όπως τα myDATA, η διασύνδεση περίπου 500.000 ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Το όλο πακέτο έργων περιορισμού της φοροδιαφυγής θα συμπληρωθεί και από την επέκταση με 50.000 POS σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο της διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης πρόσφατα, με την απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σε πρώτη φάση η μεταρρύθμιση αφορά την αντικατάσταση ή ενημέρωση όλων των ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως Ηλεκτρονικές Ταμειακές Μηχανές (OCR) νέας γενιάς. Σε δεύτερη φάση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνδέσουν τις ταμειακές τους μηχανές online με το myDATA για να καταχωρούν αυτόματα τις λιανικές συναλλαγές τους σε ηλεκτρονικά βιβλία. Στην τελευταία φάση υλοποίησης του έργου, οι ταμειακές μηχανές νέας γενιάς τύπου OCR θα πρέπει να διασυνδεθούν με συστήματα POS έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την έκδοση απόδειξης όταν γίνεται αποδεκτή μια πληρωμή με κάρτα.

Το έργο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024 και θα αποφέρει σημαντικά ποσά στα δημόσια ταμεία, τόσο από ΦΠΑ όσο και από εισόδημα, καθώς ταμειακές μηχανές και POS θα αποτελούν ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα επιτρέπει την πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και βέβαια θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς.



Φαρμακευτικές επενδύσεις ύψους 605 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν στο «Ελλάδα 2.0»


 

Σε 604.849.335,12 ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων που κατατέθηκαν στη δράση: «Μεταρρυθμίσεις του Συστήματος Clawback & Συμψηφισμός του με Ερευνητικές & Επενδυτικές Δαπάνες», από τις δικαιούχους φαρμακευτικές εταιρείες. Η αιτούμενη επιχορήγηση ανέρχεται σε 292.294.707,01 ευρώ.

Η δράση έχει προϋπολογισμό 250.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και Φορέας υλοποίησής της είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μέχρι την 28η.4.2022, καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, κατατέθηκαν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) 65 αιτήματα ενίσχυσης, από 40 δυνητικούς δικαιούχους.

Τα 50 αιτήματα αφορούν επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α). Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών, ανέρχεται σε 403.486.170,77 ευρώ και η αιτούμενη επιχορήγηση σε 213.607.973,94 ευρώ.

Τα υπόλοιπα 15 αιτήματα σχετίζονται με την ενίσχυση παραγωγικών επενδυτικών σχεδίων. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους διαμορφώνεται σε 201.363.164,35 ευρώ και η αιτούμενη επιχορήγηση σε 78.686.733,07 ευρώ.

Οι σημαντικές αυτές επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν τουλάχιστον 2.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης.

 



Η Κυβέρνηση διεκδικεί αποζημίωση από την εταιρεία Novartis

 



Η Κυβέρνηση, υλοποιώντας τη δέσμευση της να διεκδικήσει αποζημίωση από την εταιρεία Novartis για το σύνολο των παράνομων πρακτικών, αφού έλαβε υπόψη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προχωρά στις ακόλουθες ενέργειες:

Εντολή για σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης

Εντολή για διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ για προάσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου και

Εντολή για έγερση αγωγής ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης για διεκδίκηση της αποζημίωσης για την προσβολή του ελληνικού δημοσίου με επιφύλαξη για την τυχόν επιπλέον ζημιά που θα προσδιοριστεί και η οποία έχει ήδη συνταχθεί.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επένδυσε στη σκευωρία και δεν διεκδίκησε τίποτα από την εταιρεία η κυβέρνηση της ΝΔ προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να λογοδοτήσει η Novartis και να αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο για τις παράνομες πρακτικές της.



Ιδιαίτερης σημασίας η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.

 


Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α., η συνάντησή του σήμερα Δευτέρα με τον Πρόεδρο Biden και η ομιλία του την Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου αναδεικνύουν τη σημασία της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το κύρος του Πρωθυπουργού σε διεθνές επίπεδο. Η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται επίσης αλλά και το πρόγραμμα της επίσκεψης υπογραμμίζουν την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός θα είναι εκεί ως ο ηγέτης μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, που δεν ετεροπροσδιορίζεται, που έχει τον ξεκάθαρο δικό της ρόλο, που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Θα μιλήσει  -όπως ο ίδιος τόνισε- όχι μόνο εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού.

Η επίσκεψη θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό αποτύπωμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.

Σημειώνεται ότι μια τόσο τιμητική πρόσκληση για ομιλία στο Κογκρέσο απευθύνεται σε ξένους ηγέτες σε εξαιρετικές περιπτώσεις,  είτε ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των Η.Π.Α. (για παράδειγμα Ισραήλ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο) είτε εξέχουσες προσωπικότητες (Μαντέλα, Βαλέσα κ.ά.).

Στην ατζέντα της συνάντησης με τον Πρόεδρο Biden:

Θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Θα τεθεί επίσης το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Ο Πρωθυπουργός άλλωστε, έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών πτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.

Θα συζητηθούν  διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1).

-Θα γίνει, επίσης, συζήτηση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συζήτηση θα γίνει και για τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.