Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Και στην Αττική θα κλείνουν τα μπαρ στις 12



Νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. 

Αναλυτικά:

- Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 24 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

- Εφαρμογή όλου του πακέτου μέτρων Πόρου και σε Πάρο και Αντίπαρο έως 24 Αυγούστου, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11.

Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

Μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι στα εστιατόρια τα 4, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης

Απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί

- Παρατείνεται έως 24 Αυγούστου το πακέτο μέτρων για τον Πόρο, με διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

- Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορονοιό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.

- Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς όλους:

- Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

- Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

- Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Ειδικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας από τις 6 το πρωί του Δεκαπενταύγουστου έως τις 24 του Αυγούστου. Αυτά περιλαμβάνουν:

-Παρατείνονται τα μέτρα στον Πόρο μέχρι τις 24 Αυγούστου όπου τα καταστήματα θα κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους στρατοπέδων και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Μέλη ομάδων αυξημένου κινδύνου στο ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα θα εργάζονται μέσω τηλεργασίας μέχρι τις 31 Αυγούστου.





Χωρίς ίχνος ηθικής και ντροπής ο Τσίπρας δίνει με άρθρο του επιχειρήματα στους Τούρκους που πανηγυρίζουν




Μία φορά προδότης και ανθέλληνας για πάντα προδότης και ανθέλληνας αυτό λέει ο λαός και ο Τσίπρας το επιβεβαιώνει

Με ένα ανεύθυνο και ανθελληνικό άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς ίχνος ηθικής και ντροπής δίνει επιχειρήματα στην Τουρκία.

Αυτή η ντροπή της Ελλάδας που λέγεται Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει τους Τούρκους να πανηγυρίζουν διαβάζοντας το άρθρο του που το κάνουν σημαία.

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι με το άρθρο του κατάπτυστου Αλέξη Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Στο άρθρο αυτό η ντροπή της χώρας αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σχολιάζει την συνομολόγηση συμφωνίας τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου υποστηρίζοντας ότι με τη συμφωνία αυτή «η Ελλάδα αφήνει την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις».

Διαβάστε το επίμαχο κομμάτι του άρθρου του καλύτερα να μην μιλάει ανθέλληνα άρθρου Αλέξη Τσίπρα στην ΕΦΣΥΝ με το οποίο οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι ο πρώην πρωθυπουργός υιοθετεί την επιχειρηματολογία τους.

Αν, επίσης, βασική θέση της Τουρκίας και κόκκινη γραμμή από την πλευρά της, εδώ και χρόνια, είναι ο 28ος μεσημβρινός, τότε η οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που φτάνει πριν από το όριο αυτό, δημιουργεί de facto την εντύπωση ότι η Ελλάδα αφήνει την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της ντροπής της χώρας μας Αλέξη Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών :

Οι τελευταίες εξελίξεις με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, αλλά μια εξέλιξη που θα έπρεπε να αναμένουμε παρακολουθώντας τη στρατηγική της Τουρκίας. Το ερώτημα που γεννάται είναι ποια είναι η δική μας στρατηγική.

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Ερντογάν έκανε την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, έπειτα από 65 χρόνια. Σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας ως προς τη Συνθήκη της Λωζάννης είχε ήδη εκφραστεί, οι παραβιάσεις κλιμακώνονταν και οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν κλονιστεί. Παρ’ όλα αυτά οι δίαυλοι παρέμειναν ανοιχτοί στο υψηλότερο επίπεδο, ακόμη κι αν αυτό είχε ως συνέπεια να παρακολουθήσει η διεθνής κοινή γνώμη μία αληθινή αντιπαράθεση σε ζωντανή μετάδοση, την ώρα των επίσημων δηλώσεων. Οι ελληνικές θέσεις, όμως, βασισμένες σαφώς στο Διεθνές Δίκαιο, εκφράστηκαν δημοσίως και ευθαρσώς ενώπιον του Τούρκου προέδρου, όπως και στις τρεις επισκέψεις μου στην Τουρκία.

Τον Φλεβάρη του ’19 επισκέφτηκα ως πρωθυπουργός την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, τη Χάλκη και την Αγία Σοφία. Ηταν οι μέρες που η Ελλάδα είχε καταφέρει να βγει από μια περίοδο πολυετούς ακινησίας στην εξωτερική της πολιτική. Είχε κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχε θέσει τις βάσεις ύστερα από σειρά τριμερών με Κύπρο - Αίγυπτο - Ισραήλ για τον East Med και το σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ. Η χώρα απολάμβανε τους καρπούς μιας δομημένης στρατηγικής στην εξωτερική της πολιτική, με αρχή, μέση και τέλος. Και το μήνυμα προς την Τουρκία ήταν σαφές -σταθερά για 4 χρόνια- ότι είχε έρθει η ώρα για επανέναρξη διερευνητικών για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Δυστυχώς η Τουρκία ουδέποτε ανταποκρίθηκε, αν και η επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ήταν ένα θετικό μήνυμα.

Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, όλα μοιάζουν να έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Η Τουρκία αξιοποίησε ραγδαία τη στήριξη που έλαβε από τις ΗΠΑ στη Λιβύη και τις αδυναμίες της Ε.Ε., επιχειρώντας να καταστεί μεσογειακή (ναυτική) δύναμη. Παράλληλα, με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να καταστεί ηγέτης του παγκόσμιου ισλαμικού κινήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της απαράδεκτης εργαλειοποίησης των προσφύγων στον Εβρο, η Τουρκία προχώρησε σε παράνομη συμφωνία για ΑΟΖ με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε μονομερώς συντεταγμένες στον ΟΗΕ για τη δήθεν υφαλοκρηπίδα της παραβιάζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Πώς όμως φτάσαμε ώς εδώ; Ποια ήταν η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Τον Ιούνιο του ’19, η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε, μαζί με την Κύπρο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παράνομη δραστηριότητα ερευνών και εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Από τον Ιούλη του ’19, όμως, η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδίκησε ποτέ την επέκτασή τους σε περίπτωση που η Τουρκία θα έκανε πράξη τις απειλές της για παράνομες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα, όχι μόνο δεν πρωταγωνίστησε στην επανέναρξη του ευρωτουρκικού διαλόγου τον Μάρτιο του 2020, με απώτερο σκοπό την αξιοποίηση της γερμανικής Προεδρίας και της φίλης Γαλλίας, αλλά αυτοεξαιρέθηκε από αυτόν.

Την ίδια στιγμή, ενώ ορθώς η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη σύναψη της ελληνοϊταλικής συμφωνίας, δεν προχώρησε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο με την προοπτική να κάνει το ίδιο στη Νότια και Ανατολική Κρήτη ανάλογα με τις εξελίξεις, όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός του ΥΠΕΞ. Θυμόμαστε όλοι όμως την αντίσταση που προέβαλε η Ν.Δ. όταν η προοπτική αυτή συζητήθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο 2019.

Ως προς την ουσία των διαπραγματεύσεών της, η κυβέρνηση προχώρησε από εκεί που τις είχαμε αφήσει με Ιταλία και Αίγυπτο, βεβιασμένα όμως και υπό την πίεση του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού συμφώνου. Και συμφώνησε και με τις δύο χώρες, αποδεχόμενη σχεδόν όλα τα σημεία στα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση διαπραγματευόταν. Ο συμβιβασμός με την Ιταλία δεν ήταν δραματικός. Γι’ αυτό άλλωστε και καλωσορίσαμε τη Συμφωνία. Ωστόσο, παρότι «έσπασε» το παράνομο σύμφωνο Σαράζ-Τουρκίας, οι υποχωρήσεις έναντι της Αιγύπτου στη Συμφωνία, δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα που για να μη γίνουν τετελεσμένα και να αντιμετωπιστούν απαιτείται σαφής εθνική διπλωματική και αμυντική στρατηγική.

Με μια συμφωνία με μια τρίτη γειτονική χώρα της περιοχής, την Αίγυπτο, μειωμένης επήρειας νησιών μας όπως η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, ή η Κάρπαθος και η Κάσος, μάλλον μόνοι μας αποδυναμώνουμε τα επιχειρήματά μας, πριν καν τα προβάλουμε σε μια διαπραγμάτευση με στόχο την επίλυση της διαφοράς μας στη Χάγη.

Αν, επίσης, βασική θέση της Τουρκίας και κόκκινη γραμμή από την πλευρά της, εδώ και χρόνια, είναι ο 28ος μεσημβρινός, τότε η οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που φτάνει πριν από το όριο αυτό, δημιουργεί de facto την εντύπωση ότι η Ελλάδα αφήνει την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις. Και η Navtex της Τουρκίας για τις έρευνες του «Ορούτς Ρέις», που ακολούθησαν, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει.

Μια συμφωνία τμηματική με την Αίγυπτο διαπραγματευόμασταν βεβαίως και εμείς, από το 2016. Τμηματική, διότι γνωρίζαμε ότι η συνολική διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει χωρίς στο τραπέζι του διαλόγου να κάθεται και η Τουρκία. Ωστόσο ποτέ δεν αποδεχτήκαμε να δώσουμε ανέλπιστο δώρο στην Τουρκία, πριν ακόμη καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, την αποδοχή της κόκκινης γραμμής του 28ου, αφήνοντας μάλιστα τη μισή Ρόδο εκτός οριοθέτησης. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν υπογράψαμε, παρότι επιθυμούσαμε συμφωνία με την Αίγυπτο. Διότι σημασία δεν έχει μόνο να καταλήξεις σε συμφωνία, αλλά και σε τι συμφωνία καταλήγεις και σε ποιο πλαίσιο στρατηγικής εντάσσεται.

Σήμερα, λοιπόν, ιδίως μετά την προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το «Ορούτς Ρέις», ακριβώς στην περιοχή που ορίζεται από την οριογραμμή της Συμφωνίας μας με την Αίγυπτο και ανατολικότερα, γεννάται με δραματικό τρόπο το ερώτημα: Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Αν είναι οι διερευνητικές και η Χάγη -όπως είναι σαφώς και για τον ΣΥΡΙΖΑ- τότε στόχος πρέπει να είναι κινήσεις που τουλάχιστον ενισχύουν και δεν αποδυναμώνουν τη θέση και τα επιχειρήματά μας.

Αν πάλι η στρατηγική μας δεν είναι η Χάγη και είναι μόνο η ανάσχεση της Τουρκίας και η σύναψη διμερών με άλλα κράτη συμφωνιών, έστω και τμηματικά, αφήνοντας την Τουρκία απ’ έξω, τότε καλό είναι να το ξεκαθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε όλα τα τμήματα αυτά, αποτρέποντας στην πράξη τις έρευνες του τουρκικού σκάφους.

Αυτό άλλωστε έπραξαν οι Ενοπλες Δυνάμεις μας και τον Οκτώβρη του ’18, όταν μάλιστα δεν είχαμε ούτε τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, ούτε τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο, ούτε κοντινή την προοπτική της Χάγης. Είχαμε απλά το καθήκον να αποτρέψουμε την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και αυτό κάναμε. Φοβάμαι ότι σήμερα δεν κάνουμε ούτε αυτό. Και κυρίως δεν έχουμε σαφή στόχο και στρατηγική. Γι’ αυτό έχω ζητήσει επανειλημμένα τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να αντιμετωπίσουμε το κενό αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, το έλλειμμα στρατηγικής και η υποταγή και της εξωτερικής πολιτικής στην εύκολη επικοινωνία και στο πρόσκαιρο πολιτικό όφελος εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.




Έσπασε την καραντίνα και κυκλοφορούσε με κορονοϊό! Σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο στη Χαλκιδική



Την Πέμπτη το βράδυ άνδρες του Α.Τ. Σιθωνίας συνέλαβαν έναν 62χρονο, ο οποίος είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού και βρίσκεται στη λίστα του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με το halkidikinews.gr o άνδρας είναι ανάμεσα στα κρούσματα των εργαζομένων στο εργοστάσιο τυποποίησης ελιάς και δεν τηρούσε, ως όφειλε, την καραντίνα αλλά κυκλοφορούσε στην περιοχή!

Εκτός από τη σύλληψη, του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ για αντικοινωνική συμπεριφορά, επειδή παραβίασε τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι της αστυνομίας είναι καθημερινοί και γίνονται ακόμα και στα σπίτια όσων είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα, για τη τήρηση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.


Πηγή: halkidikinews.gr



Παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο μεταξύ φρεγατών χωρίς ζημιές για την ελληνική αλλά με σοβαρές ζημιές για την τούρκικη



Το καθεστώς της Τουρκίας με την αποστολή του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδεία πολεμικών σκαφών, παίζει με τη φωτιά, και αυτό επιβεβαιώθηκε προχθές, ευτυχώς χωρίς σοβαρές συνέπειες για το ελληνικό πλοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις» σημειώθηκε πρόσκρουση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» αλλά με ελαφρές γρατσουνιές για το ελληνικό πλοίο κάτι που πλήρωσε άσχημα το τουρκικό που υπέστη ζημιές και αποσύρθηκε.


Η ελληνική φρεγάτα μετείχε κανονικά στα χθεσινά ελληνογαλλικά γυμνάσια με εμφανής της γρατσουνιές που δεν επηρέασαν το αξιόπλοον της.



Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διασπορά του κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας



Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες για τη διασπορά του κορωνοϊού στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίστηκαν 36 κρούσματα, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς.

Ο κ. Ζαρκαντζιάς παρήγγειλε στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Στο τραπέζι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία

 


Το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για τους μαθητές με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, το σενάριο αυτό ήδη συζητείται στους κόλπους των αρμοδίων επιστημόνων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυρία Κοτανίδου ανέφερε ότι η συζήτηση που έχει γίνει στην επιτροπή είναι να ανοίξουν τα σχολεία και εάν χρειαστεί, κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Παιδείας, να ανοίξουν με υποχρεωτική χρήση μάσκας. «Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα, ενδεχομένως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες, και στο Δημοτικό» είπε, διευκρινίζοντας πως οι μάσκες θα πρέπει να είναι είτε ή υφασμάτινες είτε χειρουργικές.

Όσον αφορά στα πανεπιστήμια, η κυρία Κοτανίδου ανέφερε ότι η πρόταση που μελετούν οι κοινωνιολόγοι είναι οι φοιτητές να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια σε όσες περιπτώσεις απαιτείται φυσική παρουσία αλλά υπάρχει προβληματισμός με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό καθώς, όπως είπε, οι φοιτητές (ηλικιακά) ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι υπάρχει η σκέψη οι φοιτητές να κληθούν σε προληπτικά τεστ προτού προσέλθουν στις αίθουσες διδασκαλίας και τις εγκαταστάσεις των πανεπιστημίων.

Η κυρία Κοτανίδου επανέλαβε την έκκληση στους νέους και τους άνω των 65 να κρατούν τις αποστάσεις και όποτε αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω συνωστισμού, να φορούν οπωσδήποτε μάσκα. «Αν κάποιοι νέοι δεν κρατιούνται και θέλουν να πηγαίνουν στα beach bar τουλάχιστον να μην συνωστίζονται και να χορεύουν μακριά ο ένας από τον άλλον», είπε.

Τα μέτρα από μόνα τους «δεν κάνουν τίποτα αν ο κόσμος δεν συμμορφωθεί με όσα ήδη έχουν εξαγγελθεί» είπε και πως το παν είναι να συμμορφωθούμε όλοι για να μην διασπείρουμε περαιτέρω τον COVID19.

Αναφορικά με τους τρόπους που μπορεί ένας συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός να μην μεταφέρει τον ιό στο κοντινό του περιβάλλον επεσήμανε:

«Το καλύτερο είναι να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του είδη διατροφής και υγιεινής και οι αποστάσεις με τα άλλα μέλη της οικογένειας να είναι πάνω από 2 μέτρα. Εάν δεν έχουν συμπτώματα μπορούν να μείνουν για ένα διάστημα μέχρι 5 ημέρες μακριά από την οικογένεια τους, να μείνουν λίγο απομονωμένοι και μετά από 5 ημέρες να κάνουν ένα τεστ, να βεβαιωθούν ότι είναι αρνητικοί και τότε να έρθουν σε επαφή με την οικογένεια τους.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Μπάιντεν: Μάσκα με κυβερνητική εντολή για να σώσουμε πάνω από 40.000 ζωές



Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ άφησε αιχμές κατά του Τραμπ για την απώλεια 165.000 Αμερικανών από την Covid 19

Ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, κάλεσε χθες Πέμπτη να δοθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εντολή σε όλους τους πολίτες να φορούν μάσκες, για να καμφθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στην υφήλιο.

«Κάθε Αμερικανός θα έπρεπε να φοράει μάσκα όταν βγαίνει έξω τουλάχιστον τους επόμενους τρεις μήνες», τόνισε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Ας εκδώσουμε εθνική εντολή για τη χρήση μάσκας αμέσως, ας σώσουμε ζωές», πρόσθεσε.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα εξήγησε ότι από μόνο του, το μέτρο αυτό θα μπορούσε να σώσει πάνω από 40.000 ζωές μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 πάνω από 165.000 Αμερικανοί.

«Δεν ήταν αναγκαστική αυτή η εξέλιξη», υπογράμμισε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως εάν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αναλάβει πρωτοβουλίες νωρίτερα, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Μπάιντεν έκανε την τοποθέτηση αυτή στη δεύτερη κοινή του εμφάνιση με την υποψήφια αντιπρόεδρό του, την καλιφορνέζα γερουσιάστρια Κάμαλα Χάρις, αφού το δίδυμο ενημερώθηκε για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού από ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας υγείας.

Η Χάρις χαρακτήρισε «αληθινό ηγέτη» τον Τζο Μπάιντεν, διότι «μιλάει, μερικές φορές για να μας πει πράγματα που δεν θέλουμε να ακούσουμε, αλλά είναι απαραίτητο να ξέρουμε».

Η πρώην εισαγγελέας έθιξε κάποιες από τις διαστάσεις του σχεδίου που καταρτίζουν οι Δημοκρατικοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας εάν εκλεγεί ο Μπάιντεν, όπως η συγκρότηση συμβουλίου αρμόδιου για να διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις, που θα κληθεί να διανείμει εκατομμύρια τεστ, καθώς και η ίδρυση ειδικού σώματος στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας που θα αναλαμβάνει την ιχνηλάτηση των επαφών προσώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ απέκρουσε τις προτάσεις των Μπάιντεν και Χάρις. Έκανε λόγο για «πολιτικαντισμούς», για «πολιτικά παιγνίδια με τον ιό». Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έχει πει επανειλημμένα ότι δεν του «αρέσει» η χρήση μασκών και μέχρι πρότινος δεν φόραγε ποτέ ο ίδιος, αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών. Αν και πρόσφατα είπε πως πλέον «πιστεύει» στην αποτελεσματικότητά τους, έχει αφήσει στους κυβερνήτες των πολιτειών τη διακριτική ευχέρεια να δίνουν εντολή στους πολίτες να φορούν μάσκες ή όχι.

Εάν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου κερδίσει ο Μπάιντεν, η κυβέρνησή του θα εγγυηθεί την πρόσβαση σε εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού σε όλους τους πολίτες των ΗΠΑ, επενδύοντας 25 δισεκ. δολάρια στην κατασκευή και τη διανομή τους, εξήγγειλε ακόμη η Χάρις.


Πηγή : protothema.gr



Εντοπίστηκε χειροβομβίδα σε διαμέρισμα στα Εξάρχεια

 


Χειροβομβίδα βρέθηκε εχθές το απόγευμα στο πατάρι διαμερίσματος στην οδό Κομνηνών 29, στα Εξάρχεια.

Την χειροβομβίδα βρήκαν μέσα σε μια τσάντα στο πατάρι, εργαζόμενοι σε συνεργείο που έκανε ανακαίνιση στο διαμέρισμα και ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Η περιοχή αποκλείστηκε προληπτικά και ειδοποιήθηκε ο στρατός ο οποίος και παρέλαβε το υλικό.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία το διαμέρισμα δεν κατοικείτο εδώ και καιρό, καθώς είχε αγοραστεί από μία γυναίκα πριν από μήνες, η οποία αποφάσισε να το ανακαινίσει.

Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από την ΕΛ.ΑΣ.



Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι για τις ανεύθυνες δηλώσεις Αποστολάκη όπως έκαναν και για τον ανεύθυνο Κοτζιά



Δεν υπάρχει Συριζαίος που να θέλει το καλό για την Ελλάδα, δεν υπάρχει Συριζαίος που να έχει κάνει καλό στην Ελλάδα, οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι και παντελώς ανεύθυνοι, καλύτερα να το βουλώνουν.

Διαβάζουμε στο omadaalithias.gr, για την ανευθυνότητα των δηλώσεων του πρώην Υπουργού Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελου Αποστολάκη τις οποίες αναπαράγει ο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι "Πρώην Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας - Η Ελλάδα έμεινε μόνη της στην Ανατολική Μεσόγειο".

Τις δηλώσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη από την παρουσία του στο Mega πήραν και άλλα τουρκικά μέσα όπως η Aksam για να τις χρησιμοποιήσουν για προπαγανδιστικούς σκοπούς:

Όσα είπε ο ανεύθυνος πρώην Υπουργός Άμυνας στο Mega:


Θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει τις προηγούμενες μέρες και με δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο:


Former Greek FM criticize maritime deal with Egypt v.aa.com.tr/1935257
Image



Δερμιτζάκης: Ποιο άνοιγμα σχολείων αν συνεχίσουμε έτσι; Ενδεχόμενα λοκντάουν σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

 


Ο κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός είναι θέμα ημερών, και οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία, προειδοποίησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

 «Ανησυχώ παρά πολύ για τις επόμενες δυο μέρες, παρακολουθώ με αγωνία, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα είναι πολύ κρίσιμα, αν πάμε σε 300 με 400 κρούσματα τις επόμενες δυο με τρεις μέρες επίσημα μπορώ να πω ότι  χάσαμε τον έλεγχο, και χάσαμε τον έλεγχο σημαίνει μαζευόμαστε σπίτια μας και δεν αποκλείεται να δούμε και τοπικά λοκντάουν, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί αλλιώς ο ιός δε θα μαζεύεται. Βλέπουμε κάτι να έρχεται πάνω μας, και είναι σα να μην κουνιόμαστε μπορούμε να το αναστρέψουμε αλλά δεν βλέπω καμία προσπάθεια από τους πολίτες να κάνουν κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Πρέπει να ρίξουμε τα κρούσματα στο 50 και κάτω, μπορούμε, αλλά πρέπει να το κάνουμε τώρα»  υπογράμμισε ο επιστήμονας. 

«Εάν συνεχίσουμε έτσι, το αν θα ανοίξουν τα σχολεία θα είναι λεπτομέρεια, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, θα συζητάμε για πολύ μεγαλύτερα θέματα, οικονομικά και κοινωνικά» δήλωσε μάλιστα. Όπως εκτίμησε, αν βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου τα σχολεία δε θα ανοίξουν, στην καλύτερη περίπτωση θα ανοίξουν με μάσκες. 

Υπάρχει τεράστια κατανομή που είναι πολλές μεταδόσεις που δεν έχουμε δει ακόμα θα τις δούμε σύντομα

«Η Ελλάδα είχε μια πολύ μεγάλη επιτυχία, θα είναι πολύ κακό να γίνουμε περίγελος, διαφημίσαμε τη μεγάλη μας επιτυχία μας και μετά να φάμε τα μούτρα μας με μια πολύ μεγάλη αποτυχία. Ας το πάρουμε πατριωτικά (…) Ας κάνουμε υπομονή για έξι μήνες» σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης. 

«Ως πολίτες θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε, να μπούμε στη λογική του Μαρτίου και Απριλίου που είχαμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς. Η έλλειψη συμμόρφωσης με τις συστάσεις οδηγεί σε καταστροφικό σενάριο που θα οδηγήσει τους νέους να μην έχουν δουλειά μεθαύριο, θα αυξηθεί η ανεργία θα υπάρχουν οικονομικά προβλήματα θα έχουν πρόβλημα και οι γονείς τους να καλύψουν τα έξοδα τους ως φοιτητές. Καθημερινά πράγματα που θα ξεκινήσουν να ισχύουν από το Σεπτέμβριο… Το πρόβλημα δεν είναι για κάποιους άλλους» ήταν η έκκλησή του.

«Το καταστροφικό σενάριο είναι πολύ κακά υγειονομικά και οικονομικά δεδομένα. Πολύ περισσότερα κρούσματα, πολύ περισσότερους διασωληνώσεις και νεκρούς, ακόμα και νέους, λίγους μεν, αλλά θα έχουμε πολλούς ηλικιωμένους νεκρούς λήγω μετάδοσης ειδικά όταν ο κόσμος γυρίσει από τις διακοπές και δει τους συγγενείς του μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Και θα έχουμε τεράστιο οικονομικό αποτέλεσμα με άμεση επίπτωση στον τουρισμό… Αν θυμάστε καλά συζητούσαμε να κρατήσουμε καλά δεδομένα για να αρχίσουν να έρχονται οι ξένοι και Αύγουστο, και Σεπτέμβριο, και τον Οκτώβριο, αυτό πρέπει να το ξεχνάμε. Αυτή τη στιγμή συζητάμε για το αν η Ελλάδα θα μπει στις χώρες υψηλού ρίσκου ώστε να μην μπορούν να γυρίσουν οι άνθρωποι πίσω χωρίς να κάνουν τεστ όπως σε καραντίνα… Δεν πρόκειται να έρθει κάποιος με ρίσκο όταν γυρίσει να μπει σε καραντίνα».

Όπως επισήμανε, «αυτά που βλέπουμε ως έντονα κρούσματα στους οίκους ευγηρίας είναι η ούρα της κατανομής, υπάρχει τεράστια κατανομή που είναι πολλές μεταδόσεις που δεν έχουμε δει ακόμα, θα τις δούμε σύντομα» υπογράμμισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.  


Πηγή: skai.gr



Γέμισε η Αττική κρούσματα, 204 τα νέα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα

 


Από τα 204 κρούσματα τα 64 βρέθηκαν στην Π.Ε. Αττικής και τα 37 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Από τα 37 της ΘΕσσαλονίκης τα 5 σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων.

2 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και 11 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο «κόκκινο» βρίσκονται για ακόμη μια ημέρα Αττική και Θεσσαλονίκη με 64 και 37 νέα κρούσματα αντίστοιχα, ενώ μεγάλη είναι πλέον η διασπορά σε όλη τη χώρα αγγίζοντας στις 32 περιφερειακές ενότητες σήμερα.

Ειδικότερα:

12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

11 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

64 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής

37 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 5 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων)

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορίνθου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων

12 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

12 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση




Μισέλ προς Ερντογάν: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα, Κύπρο

 


Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Πέμπτης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας του ακόμα ένα "χαστούκι".

Ο κ. Μισέλ, επανέλαβε επίσης την καταδίκη της Ε.Ε. για το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και ζήτησε την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποφυγή προκλητικών ενεργειών.

Τόνισε στον Ερντογάν, ο απευθείας διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των υφιστάμενων διενέξεων. 

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Ζ. Μπορέλ έχει συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., κατόπιν αιτήματος της Αθήνας.