Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Τι αποκάλυψε ο Γ. Παπαχρήστος για τις οφειλές του Real Group



Τις επιχειρηματικές μεθόδους των μετόχων του Real Group και την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Όμιλος των Χατζηνικολάου-Κουρή αποκάλυψε το περίφημο πόρισμα της Εξεταστικής για τα Δάνεια στα ΜΜΕ.

Ειδικότερα, βάσει του πορίσματος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Real Group ξεκίνησε με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 60.000 ευρώ και τα υπόλοιπα ήταν ξένα κεφάλαια, δηλαδή κατ΄εξοχήν δάνεια.

Έτσι έφτασε σήμερα το Real Group να χρωστάει στο Δημόσιο και στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς περί τα 6 εκατ. ευρώ όπως αναφέρει το Ιστορικό πόρισμα.

Το αποκαλυπτικό άρθρο του Γιώργου Παπαχρήστου στην εφημερίδα «Τα Νέα»:

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφερόμενος σε χρέη του Real Group γράφει με τον γνωστό ειρωνικό – περιπαικτικό τρόπο του, στο «Στίγμα» :

“(…)Και να πεις ότι η κρίση έχει πλήξει μόνο τον ΔΟΛ; Οχι δυστυχώς. Γύρω εξελίσσονται κρυφά δράματα, τα δικά μας απλώς απολαμβάνουν μια δημοσιότητα. Αλλοι καταφέρνουν να τα κουκουλώνουν.

Να, ας πούμε, με αληθινή θλίψη πληροφορήθηκα χθες ότι στον σταθμό του Χατζηνικολάου έφτασε τις προάλλες ένα κατασχετήριο για οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 5.167.000 ευρώ. Και οτι προχθές μια ομάδα φωτογράφων, που τροφοδοτούσαν με φωτογραφικό υλικό τα ιδιαιτέρως επιτυχημένα έντυπά του, κατέφθασαν στα γραφεία της εφημερίδας του, δημιούργησαν ολόκληρο επεισόδιο διότι τους οφείλει ένα ποσό της τάξεως των 15.000 ευρώ και αποχώρησαν αφού τους δόθηκαν κάποια χρήματα. Υποσχέθηκαν όμως στους υπεύθυνους της εφημερίδας να επανέλθουν την προσεχή εβδομάδα ακολουθούμενοι από κάμερες καναλιών εάν δεν εξοφληθούν….

Επίσης εντός των τειχών διάφοροι άθλιοι τύποι διακινούν mouth to mouth ότι υπάρχουν κάτι επιταγές εις χείρας τρίτων που έχουν σκάσει και άλλες που αναμένεται να σκάσουν – ένα δράμα δηλαδή.

Κρίμα, στενοχωριέμαι αφάνταστα για τα προβλήματα του ανθρώπου, προβλήματα που συμπίπτουν με το νέο εγχείρημα στην καριέρα του – αυτή τη φορά θα λέει ειδήσεις στον (με δάνεια 170.000.000 εκατ. ευρώ) Αnt1… (φαντάζομαι μέχρι να πραγματοποιηθεί ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και υπό την αίρεση ότι ο Αnt1 θα πάρει άδεια…) “


Πηγή : ereportaz.gr


Σε καθεστώς επιτήρησης… δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ! Η κυβέρνηση τρέμει την ανεξαρτητοποίηση τους



Σε καθεστώς διακριτικής επιτήρησης έχει θέσει το Μαξίµου δύο βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού τρέµουν στην κυριολεξία το ενδεχόµενο ανεξαρτητοποίησής τους, γιατί θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, που διαθέτει οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Οι δύο βουλευτές το τελευταίο διάστηµα εκφράζουν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, την οργή τους για την κυβέρνηση και τον αρχηγό του κόµµατός τους. 




Πηγή: parapolitika.gr


Κόντρες στη Βάρκιζα με επεισόδια και 30 συλλήψεις

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Eurokinissi)


Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (31.01.2017) η παραλιακή στη Βάρκιζα, όταν τα… σχέδια κάποιων για κόντρες χάλασε η παρουσία της Τροχαίας. Όταν δε εμφανίστηκαν και τα ΜΑΤ, τα πράγματα… ξέφυγαν!

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα από ένα κάλεσμα μέσω ιστοσελίδας, που έδινε ραντεβού για κόντρες στην παραλιακή, στο ύψος του κέντρου Ribas. Μόνο που το ραντεβού φαίνεται πως έφτασε ως τα… αυτιά της Τροχαίας, που έκανε την εμφάνισή της.

Περίπου 300 με 350 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και όταν είδαν πως εκεί έφτασε η τροχαία, μεταφέρθηκαν σε άλλο σημείο και συγκεκριμένα στο ύψος του "Ζάχου", στα φανάρια της Βάρκιζας, στη συμβολή της παραλιακής με τη Βασιλέως Κωνσταντίνου. Αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες στήθηκαν στο νέο σημείο για να γίνουν οι κόντρες.

Όταν η Τροχαία "επέστρεψε" και αυτή τη φορά είχε μαζί της και άνδρες των ΜΑΤ! Φαίνεται πως τα ΜΑΤ ήταν το… κόκκινο πανί, αφού περίπου 50 από τους συγκεντρωμένους άρχισαν να πετούν πέτρες, φωτοβολίδες και ό,τι άλλο αντικείμενο είχαν και έβαλαν φωτιά σε κάδους, με τα ΜΑΤ να "απαντούν" με ρίψη χημικών.

Αποτέλεσμα ήταν να κλείσει για περίπου μια ώρα η παραλιακή. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν και δυο αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αφού τα επεισόδια τελείωσαν, η αστυνομία προχώρησε σε 30 συλλήψεις ενώ κατασχέθηκαν και αυτοκίνητα.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ
Πηγή : newsit.gr


Νόμιμη η παράταση της κράτησης των οκτώ τούρκων αξιωματικών

(Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε νόμιμη την παράταση κράτησης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών και επικύρωσε την απόφαση του διοικητή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της ΓΑΔΑ, με την οποία παρατάθηκε η κράτησή τους για λόγους δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας.

Ειδικότερα, η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών σημειώνει ότι «η ατομική συμπεριφορά των οκτώ συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια της χώρας».
Ακόμη, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επικαλείται νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία «η έννοια της δημόσιας τάξης προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση εκτός της διασαλεύσεως της κοινωνικής τάξης, που συνιστά κάθε παράβαση του νόμου, την ύπαρξη πραγματικής ενεστώσας και διαρκούς αρκούντως σοβαρής απειλής κάθε θεμελιώδους συμφέροντος της κοινωνίας, καθώς επίσης ότι η έννοια εθνική ασφάλεια καλύπτει την εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια του κάθε κράτους-μέλους.

» Κατά συνέπεια, μπορεί να επηρεάζεται από την παρακώλυση της λειτουργίας των κρατικών θεσμών και βασικών δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και από τον κίνδυνο σοβαρής διαταραχής των εξωτερικών σχέσεων ή της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών».

Η παράταση τη κράτησης γίνεται εν αναμονή της απόφασης για τη χορήγηση ή όχι ασύλου στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, ενώ παραμένουν κρατούμενοι στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου.

Πριν από λίγες ημέρες τα ποινικά τμήματα του Αρείου Πάγου αποφάσισαν να μην εκδοθούν οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί στη γείτονα χώρα.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Προκαλεί η Άγκυρα για τα Ίμια: Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο




Δυστυχώς η Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις βραχονησίδες, είπε ο Βεϊσί Καϊνάκ

Νέες προκλητικές δηλώσεις έρχονται από την Τουρκία στο ζήτημα των Ιμίων, λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος προχώρησε σε ρίψη στεφάνου στο σημείο με ελικόπτερο και τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο.

«Δεν αφήσουμε την Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους» στο Αιγαίο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ, προσθέτοντας πως «δυστυχώς η Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις βραχονησίδες» και τονίζοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας «δεν θα το επιτρέψουν». 

«Οι βραχονησίδες "Καρντάκ" (σσ όπως οι Τούρκοι αποκαλούν τα Ίμια) και παρόμοιες βραχονησίδες, επιχειρείται να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Ελλάδα να δημιουργήσει νέους χώρους γύρω τους», ήταν η δήλωση του Καϊνάκ σε ημερίδα του πρακτορείου Αναντολού.

Άμεσα, οι δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου δημοσιεύθηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ με τίτλους όπως αυτόν της εφημερίδας Σαμπάχ, που στην ιστοσελίδα της γράφει: «Η κυβέρνηση "εξηγεί" τα Ίμια».


Πηγή : protothema.gr


ΙΟΒΕ: Eπιδείνωση της καταναλωτικής εµπιστοσύνης τον Ιανουάριο



Αµετάβλητος παραµένει τον πρώτο µήνα του νέου έτους ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος στις 95,1 µονάδες, επισημαίνεται στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας που εκπονεί το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

H επίδοση αυτή εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2015, αν και χαµηλότερη από τα επίπεδα του 2014. Στους επιµέρους τοµείς, η τάση στους σχετικούς δείκτες είναι ήπια θετική σε Υπηρεσίες, Κατασκευές και Λιανικό εµπόριο, ενώ στη Βιοµηχανία δεν καταγράφεται σηµαντική µεταβολή Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται αρνητική τάση στην καταναλωτική εµπιστοσύνη που αντισταθµίζει τις όποιες θετικές µεταβολές στους παραπάνω τοµείς. 

Ουσιαστικά, και ανεξάρτητα από επιµέρους κλαδικές διαφοροποιήσεις, οι επιχειρήσεις φαίνεται να τηρούν στάση αναµονής, δεδοµένης και της αβεβαιότητας σχετικά µε την πορεία υλοποίησης του προγράµµατος. Ακόµη και αν τµήµατα της πραγµατικής οικονοµίας έχουν σε ένα βαθµό τη δική τους δυναµική. το επιβαρυντικό ευρύτερο µακροοικονοµικό περιβάλλον και κυρίως η καθυστέρηση στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας µε πιθανή είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης επηρεάζουν συνολικά τις προσδοκίες. 

Στην πλευρά των καταναλωτών, πρόσθετες πιέσεις αναµένονται στα εισοδήµατα ελεύθερων επαγγελµατιών και αγροτών από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισµού των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες επίσης θα επηρεάσουν κοστολογικά και τους αντίστοιχους εργοδότες. Αναλυτικότερα: - στη Βιοµηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες εξασθενούν, το ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα αποκλιµακώνεται, ενώ οι αρνητικές εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραµένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

 - στις Υπηρεσίες, οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων µεταβάλλονται ήπια και θετικά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη ζήτηση, µε τις εκτιµήσεις για την τρέχουσα εξέλιξή της να επιδεινώνονται ελαφρά.

 - στο Λιανικό Εµπόριο, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες βελτιώνονται ήπια, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα, αλλά και οι αρνητικές εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραµένουν στα ίδια επίπεδα. 

- στις Κατασκευές, οι δυσµενείς προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων αµβλύνονται, ενώ σε όρους απασχόλησης οι σχετικές προβλέψεις παραµένουν στα ίδια επίπεδα. - στην Καταναλωτική Εµπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης επιδεινώνεται ως αποτέλεσµα των δυσµενέστερων προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονοµική κατάσταση της χώρας το επόµενο 12-µηνο, για την εξέλιξη της ανεργίας και της πρόθεσης για αποταµίευση, η οποία και καταγράφει ιστορικό χαµηλό. 

Εξαίρεση αποτελούν οι προβλέψεις για τη οικονοµική κατάσταση των νοικοκυριών, οι οποίες δεν µεταβάλλονται. 

Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη το οικονοµικό κλίµα παραµένει εν πολλοίς αµετάβλητο (+0,1),τον Ιανουάριο, φθάνοντας στις 107,9 µονάδες, ενώ στην ΕΕ επιδεινώνεται οριακά (-0,4), στις 108,7 µονάδες. 

Αναλυτικότερα, στην Ευρωζώνη, η σταθεροποίηση του κλίµατος στα ίδια επίπεδα είναι αποτέλεσµα της ανόδου του σχετικού δείκτη στη Βιοµηχανία (+0,8) και των αντισταθµιστικών τάσεων στο Λιανικό Εµπόριο (-1,3) και τις Κατασκευές (-0,7), όπου σηµειώνεται επιδείνωση των επιχειρηµατικών προσδοκιών. Στις Υπηρεσίες (-0,2) και την καταναλωτική εµπιστοσύνη (+0,2) καταγράφεται σχετική σταθερότητα. 

Σε επίπεδο χωρών µεταξύ των πέντε µεγαλύτερων οικονοµιών της Ευρωζώνης, το κλίµα επιδεινώθηκε µόνο στη Γαλλία (-0,6), ενώ βελτιώθηκε στην Ολλανδία (+1,3), την Ισπανία (+1,4), την Ιταλία (+1,3) και επί της ουσίας δεν µεταβλήθηκε στην Γερµανία (-0,3). Η λιγότερο καλή επίδοση των συνολικών προσδοκιών στην ΕΕ προέρχεται κυρίως από την επιδείνωση του οικονοµικού κλίµατος στο Ηνωµένο Βασίλειο (-1,4), η οποία και αντιστάθµισε την αύξηση του σχετικού δείκτη στην Πολωνία (+2,0). Σε τοµεακό επίπεδο, οι προσδοκίες σε σχέση µε την Ευρωζώνη διαφοροποιούνται στις Υπηρεσίες, όπου και σηµειώθηκε σηµαντική πτώση.




Πηγή : dikaiologitika.gr


Συνάντηση Μητσοτάκη με τον γιο του ήρωα Καραθανάση



Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης, 21 χρόνια μετά τη θλιβερή επέτειο των Ιμίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και συναντήθηκε με τον 22χρονο Γιάννη Καραθανάση, γιο του ήρωα υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανάρτησε σχετική φωτογραφία και έγραψε σχετικό σχόλιο στο λογαριασμό του στο facebook :



Αυτός είναι ο Γιάννης Καραθανάσης, ο 22χρονος γιος του ήρωα των Ιμίων υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση. Είναι πολύ περήφανος για τον πατέρα του, όμως κι εκείνος θα ήταν πολύ περήφανος σήμερα για τον γιο του.
Ο Γιάννης είναι ένα παιδί που έχει το θάρρος της γνώμης του, που δεν φοβάται να πει αλήθειες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Σήμερα σπουδάζει στην αρχιτεκτονική, στο Πολυτεχνείο. Έχει όρεξη να δουλέψει, να δημιουργήσει, να προσφέρει με όποιον τρόπο μπορεί. Όσο ψηλά κρατά τη γαλανόλευκη, τόσο ψηλά θέτει και τους στόχους του για να συνεχίσει να κάνει περήφανο τον πατέρα του.
Στη συζήτηση που είχαμε μου είπε ένα πράγμα που θα κρατήσω για πάντα. “Πατριώτης είναι αυτός που θυσιάζεται για την Ελλάδα, αλλά πατριώτης είναι και αυτός που παλεύει για να ζήσει η νέα γενιά σε μια καλύτερη χώρα”.

Ο Γιάννης Καραθανάσης είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο σε παλαιότερη συνέντευξή του, ζητώντας απαντήσεις από αυτούς που έκρυψαν την αλήθεια και είχε ζητήσει να του πουν γιατί η στολή του πατέρα του «έχει τρύπες και κηλίδες αίματος».






Διαβήτης: Πως συνδέεται με τον καρκίνο στο πάγκρεας



Στην Ευρώπη κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 104.000 νέα περιστατικά και άλλοι τόσοι είναι οι θάνατοι από καρκίνο στο πάγκρεας. Παγκοσμίως, οι ετήσιες διαγνώσεις νέων περιστατικών είναι περίπου 338.000. Οι θάνατοι 330.000. Τώρα, μεγάλη διεθνής έρευνα συνδέει τον διαβήτη τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Ερευνητές από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία, με επικεφαλής την Aλις Κέχλιν του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου Πρόληψης στη Λιόν της Γαλλίας, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 825.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Τα αντιπαρέθεσαν με στοιχεία από 2.757 άτομα με καρκίνο του παγκρέατος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου, στο Άμστερνταμ. Τι έδειξαν; Πως η ξαφνική εμφάνιση διαβήτη ή η ταχεία επιδείνωση της νόσου μπορεί να συνιστά πρώιμη ένδειξη για υποκείμενο καρκίνο του παγκρέατος.

Τα μισά περιστατικά (50%) της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου διαγνώσθηκαν μέσα σε ένα έτος από τη στιγμή που οι ασθενείς διαγνώσθηκαν με διαβήτη τύπου 2. Περίπου το ένα πέμπτο των περιπτώσεων καρκίνου διαγνώσθηκαν μέσα σε 90 μέρες από τη διάγνωση διαβήτη. Όταν πια είχαν περάσει 12 μήνες από τη διάγνωση του διαβήτη, ο αριθμός διαγνώσεων καρκίνου του παγκρέατος μειώθηκε δραστικά.

Οι πάσχοντες από διαβήτη, που εμφάνισαν απότομη επιδείνωση και έπρεπε να κάνουν πιο επιθετική θεραπεία με ενέσιμη ινσουλίνη, είχαν επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η σχέση μεταξύ διαβήτη και καρκίνου του παγκρέατος είναι πολύπλοκη. Οι θεραπείες με ορισμένα φάρμακα, όπως οι ινκρετίνες, που ενεργοποιούν την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας, μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση. Από την άλλη όμως, ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει διαβήτη.

Οι ινκρετίνες συχνά χορηγούνται σε ασθενείς με διαβήτη. Αυτός, με τη σειρά του έχει προκληθεί από -μη διαγνωσμένο ακόμη- καρκίνο του παγκρέατος. Όταν τελικά τα συμπτώματα γίνουν σαφή και ο «κρυφός» καρκίνος διαγνωσθεί, φαίνεται σαν να φταίνε οι ινκρετίνες που πυροδότησαν τον καρκίνο, Στην πραγματικότητα όμως ο καρκίνος προϋπήρχε και ήταν αυτός που προκάλεσε την επιδείνωση του διαβήτη.

«Οι γιατροί και οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να έχουν επίγνωση ότι η εμφάνιση διαβήτη ή η ραγδαία επιδείνωσή του μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι για υποκείμενο παγκρεατικό καρκίνο και θα πρέπει να γίνει η σχετική διερεύνηση», τόνισαν οι επιστήμονες.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη μη επεμβατική μέθοδος που να ανιχνεύει τον ασυμπτωματικό καρκίνο του παγκρέατος. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να συνδυασθούν στο μέλλον οι διαγνωστικές εξετάσεις αίματος για διαβήτη. Τι εξετάσεις; Με νέους βιοδείκτες για την ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος.



Πηγή : healthview.gr


Μείωση των εισακτέων κατά 50%




Τι αναφέρει η πρόταση που έστειλαν στο υπουργείο Παιδείας οι πρυτάνεις

Οι πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων ζητούν μείωση κατά 50% των εισακτέων σε σχέση με αυτόν που έδωσε το υπουργείο Παιδείας για το τρέχον έτος.

Μιλώντας στο Έθνος πρυτάνεις υποστηρίζουν ότι ζητάνε δραστικές περικοπές στον αριθμό των εισακτέων λόγω της υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών, του μεγάλου αριθμού των συνταξιοδοτήσεων σε διδακτικό προσωπικό που δεν αναπληρώθηκαν, της έλλειψης υποδομών αλλά και του πρόσθετου αριθμού των φοιτητών που αναγκάζονται να εκπαιδεύσουν λόγω και των μετεγραφών.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Οικονομικό ζητούν να ψαλιδιστούν οι εισακτέοι κατά 505, ακολουθεί το ΤΕΙ Αθήνας (42%) και έπονται το πανεπιστήμιο Πειραιά 935,8%), το Αριστοτέλειο (34,1%) και το Πολυτεχνείο (30%).



Πηγή : ethnos.gr


Παραδοχή Μαξίμου: Εχει υλοποιηθεί μόνον το 1/3 των προαπαιτούμενων



Στην παραδοχή ότι έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/3 των προ απαιτουμένων προχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Τρίτης επιβεβαιώντοντας το σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείο Bloomberg. Σε άτυπη ενημέρωση, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το 33% με 35% των συμφωνηθέντων έχει ήδη υλοποιηθεί, ενώ ένα 40% βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα αποτελούν θέματα πολιτικής διαπραγματεύσης που διεξάγεται μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Συγκεκριμένα το Μαξίμου κάνει λόγο για άμεση υλοποίηση του υπόλοιπου 40% των συμφωνηθέντων σημειώνοντας ότι  είναι «θέμα ολίγων ημερών».  «Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα αποτελούν τα "μεγάλα αγκάθια" καθώς αφορούν εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά» διαπιστώνουν στελέχη της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «αυτά παραμένουν ως εκκρεμότητες πάνω στο τραπέζι και, συνεπώς, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα».

Οι ίδιες πηγές σημειώνον ότι «διάφοροι παίκτες ρίχνουν στο τραπέζι διάφορα ζητήματα, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να δούμε το όλο πακέτο».

«Η συμφωνία σ' αυτά τα θέματα θα είναι προϊόν πολιτικής απόφασης, που θα επιλύσει γρήγορα και τις εκκρεμότητες. Πριν δυο μέρες, άλλωστε, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, είχε δηλώσει ότι "υπάρχουν οι οικονομικές αλλά και οι πολιτικές προϋποθέσεις για μια συμφωνία, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας στην Ευρώπη δεν επιθυμεί μια τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης"» προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές, καταλήγοντας ότι η «"σαλαμοποίηση" των μέτρων μπορεί να ευνοεί κάποιους, σε καμία περίπτωση, όμως, τη χώρα και τους πολίτες της. Τα προαπαιτούμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως "συγκοινωνούντα δοχεία". Και αυτό κάνει η κυβέρνηση!»




Πηγή : kathimerini.gr








Ντ. Μπακογιάννη: Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό να πάνε χαμένες τόσες θυσίες



«Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό να έχει κάνει τόσες θυσίες, να έχει υπάρξει τέτοιος πόνος και τέτοια προσπάθεια για να φθάσουμε μετά από δυο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να τολμά να λέει ένα στέλεχός της ότι όλες αυτές οι θυσίες μπορεί να έχουν πάει χαμένες», τόνισε η τομεάρχης Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ερωτηθείσα για τις δηλώσεις του Ν. Ξυδάκη.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με θέμα το ΕΣΠΑ, είπε παράλληλα «εντυπωσιάζομαι που δεν διαψεύσθηκε η επιστολή Τσακαλώτου. Η μη διάψευση πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα στους δανειστές να έχουν τις παράλογες απαιτήσεις που έχουν. Αναμένουμε ξεκάθαρη τοποθέτηση από την κυβέρνηση», με αφορμή το δημοσίευμα του Bloomberg.

«Οι ευθύνες του κ. Τσίπρα, που δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι τα κάναμε όλα και τον διαψεύδει ο κ. Τσακαλώτος, είναι πολύ μεγάλες», κατέληξε η ίδια.

Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι η αξιοποίηση των πόρων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και των εργαλείων που αυτό χρησιμοποιεί, αποτελεί βασικό πυρήνα εφαρμοσμένης πολιτικής με σημαντικό αντίκτυπο στις ανάγκες της κοινωνίας. «Τα προηγούμενα χρόνια όλες οι διοικήσεις έπεφταν στην παγίδα της εμφάνισης μιας μαγικής εικόνας. Έτσι, παρουσίαζαν ως βασικό επίτευγμα της υλοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων αποκλειστικά και μόνο την απορρόφηση πόρων με μοναδικό στόχο 'να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι για τη χώρα'», ανέφερε. 



Πηγή : liberal.gr


Τα σενάρια για επιστροφή στη δραχμή και το βαρύ κλίμα στην κυβέρνηση



Οι δηλώσεις Ξυδάκη που έφεραν θύελλα αντιδράσεων

Σάλο προκάλεσε στην εσωτερική πολιτική σκηνή οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκης για επιστροφή στη δραχμή ενώ η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση και στο εξωτερικό ακούγεται πάλι το σενάριο του Grexit.

Οι δηλώσεις του κ. Ξυδάκη προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και άδειασμα από τους κομματικούς συντρόφους του.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία.

[…] «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες αντοχές, όχι πολιτικές, αλλά φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού... Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Δεν μπορεί να συζητάνε οι άνθρωποι στα καφενεία ή στα σπίτια τους και να μην γίνεται στη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε η οποιαδήποτε κουβέντα, εγώ είχα πει μια κουβέντα με ιστορικό βάθος: "και επί δραχμής, η Ελλάδα μεγαλούργησε"».

«Είχαμε δραχμή και πριν το ευρώ… Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, υπήρχε 200 χρόνια πριν μπούμε στο ευρώ, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή», είπε ο κ. Ξυδάκης χθες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Λίγο αργότερα βλέποντας το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του επανήλθε.

«Το νόημα είναι, αυτό που λέω εδώ και αρκετό καιρό: πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές.

Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ότι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα.

Ερωτηθείς για το εάν εκ των υστέρων και μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν θεωρεί «λάθος» το χρονικό σημείο το οποίο επέλεξε για να κάνει τις επίμαχες δηλώσεις, είπε ότι «μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς, όμως νομίζω ότι κάθε στιγμή πρέπει να έχουμε την παρρησία και να πληρώνουμε το κόστος, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του».

«Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η επταετία. Επτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε», πρόσθεσε.

Μέσα στην ημέρα προσπάθησε να μαζέψει όσα είχε πει.

«Αν εγώ ή ο Φίλης χρησιμοποιούμαστε σαν λαγοί τότε είναι υποτιμητικό πρώτιστα για τον κυνηγό που τους έβαλε να τρέξουν. Έδωσα ένα παράδειγμα αυτολοιδορούμενος, το οποίο έχει παρεξηγηθεί. Αυτό που είπα είναι αν μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά για μία εθνική στρατηγική μετά από 7 χρόνια πόνου. Δεν μίλησα για αλλαγή νομίσματος. Τίθεται ένα πολύ σοβαρό θέμα για ανάλυση και συζήτηση για το αν θα δεχτούμε ή θα απορρίψουμε κάτι αλλά η χώρα δυστυχώς διακατέχεται από μία μεγάλη νευρικότητα η οποία άλλοτε βγαίνει με έναν ευχάριστο αυτοσαρκασμό και άλλοτε πρέπει να αντιμετωπίζεται με την δέουσα σοβαρότητα», τόνισε ο κ. Ξυδάκης

«Ωραία η πλάκα για την Ελληνική NASA. Ωστόσο εγώ δεν μίλησα ποτέ για την δραχμή. Έδωσα ένα ατυχές παράδειγμα αυτολοιδορούμενος για μία παλαιότερη δήλωσή μου 1,5 χρόνο πριν».

Ο κ. Ξυδάκης συνέχισε αναφέροντας πως «είμαι υπέρ της παραμονής της χώρας στη ευρωζώνη. Σε μία Ευρώπη και έναν κόσμο που αλλάζει, δείτε το Brexit ή την εκλογή Τραμπ, πρέπει πάντα να συζητάμε. Η γεωπολιτική μας εκπλήσσει καθημερινά και λόγω της θέσης μας θα πρέπει να σκεφτόμαστε με ανοικτούς ορίζοντες, απροκατάλυπτοι και ανεξίθρησκοι».

Τελειώνοντας σημείωσε με νόημα «είμαστε όλοι σε πυρετό. Αν φτάσουμε από το σημείο του έξυπνου τρολαρίσματος στον κανιβαλισμό τότε έχουμε χάσει. Πρέπει να συζητήσουμε το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας μέσα στο πρόγραμμα αλλά και μετά το πέρας αυτού το 2018».

Μεγάλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη για τη δήλωση - πρόταση του Νίκου Ξυδάκη. «Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό να έχει κάνει τέτοιες θυσίες με πόνο και προσπάθεια, για να φτάσουμε μέσα σε δυο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να τολμάει ένα στέλεχος της κυβέρνησης να λέει ότι όλες οι θυσίες μπορεί να πάνε χαμένες», δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Να εξηγήσουν τι κάνουν και τι μπορούν να κάνουν. Αν δεν μπορούν, να προχωρήσουν σε εκλογές. Δεν έχουν δικαίωμα να ρίξουν την πατρίδα στην άβυσσο της αβεβαιότητας», είπε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

«Στρώνει χαλί δραχμής η Κυβέρνηση δια του κ. Ξυδάκη ; Τι συμβαίνει; Που το πάνε; Τι σχεδιάζουν;», διερωτήθηκε μέσω Twitter o τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Οι δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξυδάκη «περί δραχμής» (αλλά και οι δήθεν διορθωτικές του), δεν εξυπηρετούν παρά τις προθέσεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που απεργάζονται την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει την θέση του».

«Οι δηλώσεις του κ.Ξυδάκη περί δραχμής είναι απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες. Μία απάντηση: Μην τολμήσετε!», σχολίασε και ο Ανδρέας Λοβέρδος μέσω twitter.

«Όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος προτείνει να ανοίξει επισήμως συζήτηση για το Grexit και την επιστροφή στη δραχμή, συντελείται ήδη μια τεράστια βλάβη σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας σε μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση που δεν είναι μόνο οικονομική», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε δε, ότι «η νοοτροπία αυτή τροφοδοτεί και ανακυκλώνει την αβεβαιότητα, αποτρέπει την επιστροφή των καταθέσεων, αποθαρρύνει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, κάνει τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης δύσπιστες για την πραγματική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητα της χώρας να βγει από την περιδίνηση της κρίσης». Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι η χώρα έχει πληρώσει και πληρώνει πολύ ακριβά αυτή τη συνεχή παλινδρόμηση και τη διπλή γλώσσα.

Και καταλήγει: «Το παιχνίδι με τη φωτιά γύρω από το Grexit και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, από διαπραγματευτικά "όπλα" της κυβέρνησης μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ. Το πρόβλημα είναι πλέον η ίδια η παρουσία αυτής της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών στελεχών της. Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν. Βλάπτουν σοβαρά το τόπο».

Με ένα ειρωνικό μήνυμα στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης έσπευσε να σχολιάσει την πρόταση του Νίκου Ξυδάκη να έρθει προς συζήτηση στη Βουλή το θέμα επιστροφής στη δραχμή. «Μέρος της ιστορίας μας είναι και ο χορός του Ζαλόγγου. Υπάρχει λόγος να συζητήσουμε και γι' αυτό τώρα στη Βουλή;», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Δεν είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται χάραξη κοινής εθνικής γραμμής και μια διαπραγμάτευση εφ΄ όλης της ύλης για πριν και μετά το 2018. Διαφορετικά, βαδίζουμε προς αβέβαιες εξελίξεις και ξαναπροβάλλει, ο εφιάλτης του Grexit».

Η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας, δεν έχει απεριόριστο χρόνο, πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του» και ασκεί κριτική σε «κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει να φλυαρούν στις παρουσίες τους στα ΜΜΕ και να μιλάνε, άλλος για δραχμή, άλλος για δημοψήφισμα, άλλος για να τα υπογράψουμε όλα και άλλος για εκλογές».

«Υπάρχει σχέδιο δραχμής ή με γιουρούσια στο νομισματοκοπείο θα τη βγάλουμε;», διερωτήθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει θέση για τις απόψεις του κ. Ξυδάκη. Ταυτίζεται και ο ίδιος με τις απόψεις Σόιμπλε, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του;».

«Οι δηλώσεις του Ν. Ξυδάκη είναι ακαταλαβίστικες και το μόνο που δείχνουν είναι αδιέξοδο και σύγχυση», σχολίασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «εμείς δεν θέλουμε να φύγουμε από το γερμανικό ευρώ για να περάσουμε στη γερμανική δραχμή. Δεν θέλουμε να ξεφορτωθούμε τα μνημόνια και τη λιτότητα με το ευρώ για να περάσουμε σε νέα τρόικα, μνημόνια και λιτότητα με δραχμή».

Αντιδράσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους κομματικούς συντρόφους του κ. Ξυδάκη.  Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυκξης Γιάννης Τσιρώνης υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο ιθσα ωφελούσε μόνο τη Γερμανία,

Ο Δημήτρη; Βίτσας τόνισε ότι «η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα σημαίνει εθνική απομόνωση. Δεν μπορούν απόψεις περί δημοψηφισμάτων, δραχμής ή ό,τι άλλο θέλει να σκεφτεί και να ισχυρίζετια κανείς να είναι εργαλείο βοήθειας για την κυβέρνηση».

«Αυτή τη στιγμή το μόνο που υπάρχει στη δημόσια σφαίρα είναι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα για το 2018» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου



Πηγή : newsbeast.gr


Αυτοδυναμία και μπροστά με 10,2% διαφορά η Νέα Δημοκρατία



Προβάδισμα 10,2 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα, δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για τον ΑΝΤ1.

Στην πρόθεση ψήφου  η ΝΔ  συγκεντρώνει 25,8%, 
ο ΣΥΡΙΖΑ 15,6%, 
η Χρυσή Αυγή 5,6%, 
η Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,9%, 
το ΚΚΕ 5%, 
το Ποτάμι 1,7%, 
οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,1%, 
η Ένωση Κεντρώων 2,3%, 
η Λαϊκή Ενότητα 1,5%, 
η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1% 
και η Πλεύση Ελευθερίας 1,5%.

Με την αναγωγή η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να κερδίζει την αυτοδυναμία στα έγκυρα :
 ΝΔ 36,9%, 
ΣΥΡΙΖΑ 22,3% 
Χρυσή Αυγή 8%, 
Δημοκρατική Συμπαράταξη 7%, 
ΚΚΕ 7,2%, 
Ποτάμι 2,5%, 
Ανεξάρτητοι Έλληνες 3%, 
Ένωση Κεντρώων 3,2%, 
Λαϊκή Ενότητα 2,2%, 
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,6% 
και Πλεύση Ελευθερίας 2,2%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 21% έναντι 12% του Αλέξη Τσίπρα πρώτος έρχεται ο «κανένας» με ποσοστό 46%.

Το 81% χαρακτηρίζει αρνητική την εικόνα της κυβέρνησης και μόλις το 17% την βλέπει μάλλον θετικά.

Στη διαχείριση προσφυγικού ζητήματος, το 27% απαντά θετικά και το 68% αρνητικά.

Το 78% δεν πιστεύει ότι μπορεί αυτή η κυβέρνηση να προσελκύσει επενδύσεις 

Το 67% εκτιμά πως η κυβέρνηση θα πάει χειρότερα ενώ το 12% πιστεύει ότι καλύτερα και το 60% θεωρεί ότι οι εξελίξεις το 2017 θα είναι μάλλον απρόβλεπτες.