Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Ο Τσίπρας αμόλησε τον ΣΥΡΙΖΑ καλλιτέχνες και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ αρχαιολόγοι για να κάνει αντιπολίτευση

 


Ποιος δεν έχει καταλάβει ότι το παιχνίδι με τις καταλήψεις, και τις συγκεντρώσεις, με συνθήματα "φάτε τους" δεν στήθηκε από τον Τσίπρα σε απόγνωση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέποντας το μίσος της ηλικιωμένης Τσανακλίδου που θα είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, σκιαχτήκαμε, τρομάξαμε με το μίσος που έχουν οι Συριζαίοι και τον φθόνο σε κάθε μη ακροαριστερό.

Μόνο τις συγκεντρώσεις των καλλιτεχνών και τα συνθήματα που χρησιμοποιούν να παρακολουθήσεις, το "γεννήθηκα 17Ν" δεν θα δεις μέχρι στιγμής, για τέτοια καραγκιοζιλίκια μιλάμε, με μια ακροαριστερά να καπηλεύεται ένα ολόκληρο χώρο για να κάνει αντιπολίτευση και να δείχνει το μίσος που έχει εναντίον όλων που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Η επόμενη φάση της πρόκλησης ήταν οι αρχαιολόγοι που όλοι γνωρίζουμε ότι ελέγχονται από τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν τις καταλήψεις σε μουσεία.

Και ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, αυτός που έχει ξεπουλήσει με το Μακεδονικό την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας, είπε σήμερα ότι ο πολιτισμός στη χώρα είναι «υπό δίωξη» και αναφέρθηκε στη Μελίνα Μερκούρη, επισημαίνοντας τη φράση που είχε πει ότι «χωρίς τον Πολιτισμό είμαστε ο κανείς». «Ο πολιτισμός είναι η ψυχή μας. 

Ο πολιτισμός είναι η Ελλάδα είπε αυτός που ξεπούλησε την Μακεδονία. Γι' αυτό ο λαός μας, που έχει και ιστορία, και μνήμη και ταυτότητα και κουβαλάει πολιτιστικές παρακαταθήκες χιλιάδων χρόνων (τις οποίες ξεπούλησε ο φαιδρός) απαντούσε πάντα, σε συνθήκες φτώχειας, κατοχής, διώξεων, σωστά στο δίλημμα που πολλές φορές έβαζε η σκληρότητα της ζωής: Πολιτισμός ή βαρβαρότητα», είπε χαρακτηριστικά χωρίς ίχνος ηθικής και ντροπής.




Απίστευτο θράσος Τσίπρα εξαπατά τους δανειολήπτες και τους εξοργίζει

 


Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποδεδειγμένα ένας αδίστακτος απατεώνας που δεν διστάζει πουθενά και κάνει ότι δεν θυμάται εξοργίζοντας περισσότερο τους πολίτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα να εξαπατήσει τους δανειολήπτες.

Ο Γιάννης Οκονόμου για το θέμα των πλειστηριασμών επεσήμανε ότι «η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επιβεβαιώνει τον νόμο 4354/2015, νόμο που ψηφίστηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός της χώρας έγινε αφορμή προκειμένου να υπάρξει για μια ακόμα φορά πολιτική σπέκουλα για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των πλειστηριασμών».

Υπογράμμισε ότι το ζήτημα των πλειστηριασμών είναι σημαντικό και ιδιαίτερα ευαίσθητο και εξήγησε προς καλύτερη κατανόηση του θέματος πως απαιτείται πρώτον «μια ψύχραιμη, ειλικρινής και τεκμηριωμένη αποτίμηση του δικού μας έργου δηλαδή των μέτρων που πήραμε για την αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος του ιδιωτικού χρέους αλλά και τη στήριξη των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας. Συμπολιτών μας που κινδυνεύουν να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία και ιδιαίτερα την πρώτη τους κατοικία». Και δεύτερον «ανάδειξη της υποκρισίας και του λαϊκισμού από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα ο πρόεδρός του ο κ. Τσίπρας».

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που επιβεβαιώνει το νόμο 4354/2015, νόμο που ψηφίστηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας Πρωθυπουργός της χώρας, έγινε η αφορμή προκειμένου να υπάρξει για μια ακόμη φορά πολιτική σπέκουλα για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των πλειστηριασμών.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών είναι σημαντικό και ιδιαίτερα ευαίσθητο. Για να κατανοήσουμε το θέμα στις διάφορες εκφάνσεις του, χρειάζονται 2 πράγματα:

– Μια ψύχραιμη, ειλικρινής και τεκμηριωμένη αποτίμηση του δικού μας έργου, δηλαδή των μέτρων που πήραμε δηλαδή για την αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, αλλά και τη στήριξη των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας που κινδυνεύουν να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία και ιδιαίτερα την πρώτη τους κατοικία.

– Την ανάδειξη της υποκρισίας και του λαϊκισμού από τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα ο πρόεδρός του, ο κ. Τσίπρας.

Ξεκινώ από το πρώτο γιατί εκείνο που είναι σημαντικό, που κυρίως αφορά τον κόσμο, είναι όχι τι έκαναν οι άλλοι, τι έκαναν οι προηγούμενοι, αλλά τι κάνουμε εμείς προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μας κληροδότησε η αλλοπρόσαλλη διακυβέρνηση της προηγούμενης περιόδου. ‘Αλλωστε όπως έχουμε πολλές φορές υποστηρίξει για εμάς ο πήχης της σύγκρισης δεν είναι η δική τους ανεπάρκεια.

Η κυβέρνησή μας έχει θεσπίσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί στην κατεύθυνση αυτή για την προστασία της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των πλέον ευάλωτων οφειλετών για την αποφυγή αναγκαστικών μέτρων, ανάμεσα στα οποία και οι πλειστηριασμοί.

Η προσπάθεια αυτή, αποτυπώνεται στα 6 σημεία που θα αναπτύξω παρακάτω.

1. Με την υλοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής», αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» που παραλάβαμε από την προηγούμενου περίοδο, από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσω και του προγράμματος «Ηρακλής», τα «κόκκινα» δάνεια στον τόπο μας παρουσίασαν πολύ μεγάλη πτώση, στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από 44% τον Ιούνιο του 2019, συρρικνώθηκαν σε κάτω από 10% τον Ιούνιο του 2022. Αυτό σημαίνει ότι ήδη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, έχουν επιτύχει μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξυγιαίνοντας με αυτό τον τρόπο τα χαρτοφυλάκια τους. Αυτή η επιτυχημένη μεταρρύθμιση ενδυνάμωσε το τραπεζικό σύστημα -που αποτελεί θεμέλιο λίθο της ισχυρής ανάπτυξης, αλλά και της παρουσίας της χώρας στις αγορές- και συνέβαλε ανάμεσα τα υπόλοιπα και στις 11 συνεχόμενες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

2. Επίσης, το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της αφερεγγυότητας που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο παρέχει ένα αριθμό χρήσιμων εργαλείων για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης, αλλά και του ιδιωτικού χρέους σε μια σταθερή βάση. Η άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή του ήταν και παραμένει το κύριο μέλημά μας. Έμφαση δίνεται σε δύο βασικούς πυλώνες του πλαισίου αυτού, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά και τις δικλείδες προστασίας για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, προκειμένου να μην χάσουν την πρώτη τους κατοικία ή άλλα κρίσιμα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται μέσα από το πλαίσιο αυτό το να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη και όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

3. Ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός έχει ήδη φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με εκείνα που είχαν παρατηρηθεί σε άλλες αντίστοιχες προσπάθειες στο παρελθόν. Περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας το συγκεκριμένο εργαλείο το πιο επιτυχημένο με αριθμούς, με αποτελέσματα πια, των τελευταίων 12 ετών. Παράλληλα -και αυτό επίσης έχει πολύ μεγάλη σημασία- τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ, έχει ρυθμιστεί χρέος δηλαδή 27 δισ. ευρώ που αφορά σε μη-εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών.

4. Ειδικά για τη στήριξη των πιο ευάλωτων δανειοληπτών, η κυβέρνηση ανέλαβε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και θεσμοθέτησε προγράμματα για την προστασία της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ευάλωτων δανειοληπτών. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο 4738/2020, προβλέπεται η σύσταση φορέα που θα λειτουργεί ως «καταφύγιο» για τους αδύναμους οφειλέτες που οδηγούνται σε πτώχευση, και θα τους δίνει τη δυνατότητα να διατηρούν την κατοικία τους. Σύμφωνα με τα κριτήρια του νέου πτωχευτικού νόμου, ο Φορέας που προβλέπεται στο νόμο θα αποκτά την πρώτη κατοικία του ευάλωτου οφειλέτη, μετά από αντίστοιχο αίτημα μεταβίβασης από αυτόν, εφόσον είτε έχει κηρυχθεί σε πτώχευση, είτε επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του. Θα του δίνεται η δυνατότητα να επαναμισθώνει την κατοικία του και να αποφεύγεται η έξωσή του, να μην μένει ο κόσμος στο δρόμο. Η περίοδος της επαναμίσθωσης θα μπορεί να φτάνει μέχρι τα 12 χρόνια και στη λήξη της ή και νωρίτερα ο οφειλέτης θα μπορεί να επανακτά, να ξαναπαίρνει πίσω το σπίτι του. Εξάλλου, το Ελληνικό Κράτος στα πλαίσια αυτού του νόμου θα παρέχει, εφόσον ο οφειλέτης πληροί τις προϋποθέσεις, ουσιαστική στήριξη, θα παρέχει δηλαδή επίδομα στέγασης, το οποίο θα φθάνει έως και τα 210 ευρώ το μήνα, για την υποστήριξη των ευάλωτων οφειλετών στην πληρωμή του μισθώματος προς τον Φορέα που ανέφερα προηγουμένως.

5. Για το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και επαναμίσθωσης του ν. 4738/2020, λειτουργεί ήδη ενδιάμεσο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Πρόγραμμα αυτό, το Δημόσιο συνεισφέρει στις δόσεις που είναι αναγκαίες για την αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει εκκινήσει κατά της κύριας κατοικίας του οφειλέτη ή της οποιασδήποτε διαδικασίας εκποίησης της κατοικίας του. Στο πλαίσιο αυτό το Κράτος επιδοτεί τη δόση του δανείου μηνιαίως από 70 έως 210 ευρώ για ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάσει έως και τους 15 μήνες. Ενώ είναι αυτονόητο ότι την περίοδο αυτή -για όσο δηλαδή διαρκεί η υπαγωγή στο πρόγραμμα και η στήριξη από το Κράτος- αναστέλλονται όλα τα αναγκαστικά μέτρα κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, εξώσεις.

6. Να θυμίσω ότι επιπρόσθετα, τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, για επιχειρήσεις, για καταναλωτές, για νοικοκυριά, νομοθετήσαμε τη στήριξη δανειοληπτών με τα Προγράμματα «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2, Προγράμματα που για πρώτη φορά περιελάμβαναν και τα ενήμερα δάνεια, δηλαδή και τους συνεπείς δανειολήπτες με συνολική στήριξη που έφτασε τα 595 εκατ. ευρώ και αφορούσε σε πάνω από 95.200 δανειολήπτες.

Αυτά είναι που έκανε η κυβέρνηση. Αφού περιέγραψα τι έχουμε κάνει ως κυβέρνηση για την αντιμετώπιση ενός, χωρίς αμφιβολία, πολύ σημαντικού οικονομικού αλλά και κοινωνικού ζητήματος όπως είναι αυτό του ιδιωτικού χρέους και των πλειστηριασμών, έρχομαι τώρα στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα το αντιμετωπίζει με όρους προπαγάνδας, με όρους εντυπώσεων, με σκοπό την καπηλεία των αισθημάτων των πολιτών. Η στάση του στο συγκεκριμένο θέμα είναι η επιτομή του «πολιτικού φαρισαϊσμού» όχι επειδή το λέμε εμείς, θα το αναδείξουμε με βάση τις πολιτικές και τις επιλογές του κατά τη διάρκεια που ήταν στην Κυβέρνηση:

1. Στο διάστημα που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι πλειστηριασμοί ξεπέρασαν τους 30.000. Αποδεικνύεται, συνεπώς, ότι άφθονοι, πολλοί πλειστηριασμοί γίνονταν επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Τα κοράκια για τα οποία μιλάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς την περίοδο εκείνη ήταν περιστέρια.

2. Ο νόμος (4346/2015) θέσπισε την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από το Φεβρουάριο του 2019, αυτή είναι η πραγματικότητα, με υπογραφή του τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Τσακαλώτου.

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Μάιο του 2017, μετέτρεψε, θεσμοθέτησε τους πλειστηριασμούς στο να γίνονται ηλεκτρονικά και να διευκολύνει τους δανειστές, ικανοποιώντας αίτημά τους. Στις 30/7/2017 ο τότε υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος πάλι, δήλωνε: «Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τότε, ο κ. Μάρδας, στις 3/12/2017, δήλωνε: «Κακώς τα στελέχη της Ν.Δ. νομοθετούσαν την προστασία της 1ης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (….). Αν η Ν.Δ. είχε ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς, τώρα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ομαλά». Αυτά έλεγαν τότε, το 2017.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε τον νόμο πώλησης των δανείων σε funds. Ειδικότερα, με το νόμο 4354/2015, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν νομοθέτησε το δικαίωμα των δανειοληπτών να εξαγοράζουν τo δάνειό τους κατά τη μεταβίβαση των απαιτήσεων από τις τράπεζες σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Στις 27/9/2017 ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε: «Η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πιστωτές μας να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξαγοράζουν τα δάνειά τους στην τιμή που θέλουν να τα εξαγοράσουν τα funds. Δεν θα το θέσω (στους δανειστές μας), γιατί δεν είναι λογικό». Χαρακτηριστικό, μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή της άποψης και της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ και της υποκρισίας που τον διακρίνει σήμερα είναι ότι σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Τζαβάρα, προς τον τότε αρμόδιο υπουργό, τον κ. Παπαδημητρίου, το Φεβρουάριο του 2018 για το ίδιο ζήτημα, ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είχε απαντήσει επί λέξει:

«Τέτοια νομική υποχρέωση δεν υφίσταται, καθώς μία τέτοια ρύθμιση θα ενθάρρυνε τη δημιουργία στρατηγικών κακοπληρωτών -και επιμένουμε σε αυτό-, χωρίς να δώσει την παραμικρή βοήθεια σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται. Και σας εξηγώ: Αν κάποιος έχει την ικανότητα αποπληρωμής του δανείου του και γνωρίζει από πριν ότι το πιστωτικό ίδρυμα πριν εκχωρήσει την απαίτησή του αντί της καταβολής ποσοστού αυτού υποχρεούται να του προτείνει την εξαγορά του δανείου του αντί του ίδιου ποσοστού, καταλαβαίνετε ότι αυτός ο οφειλέτης γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον του να μην αποπληρώσει το δάνειό του, προσδοκώντας να ωφεληθεί ένα σημαντικό ποσοστό της οφειλής του κατά την εξαγορά. Επομένως, μια τέτοια ρύθμιση θα δημιουργήσει μεγάλο πλήθος στρατηγικών κακοπληρωτών». Απαντούσαν, τότε, στις ερωτήσεις που οι ίδιοι κάνουν σήμερα, με αυτόν τον τρόπο, οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.

5. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες στα funds, όπως επίσης την κατάργηση της υποχρέωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να ενημερώνουν τους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου. Ακόμη, είχε προβλεφθεί πως οι εταιρείες «Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» θα μπορούσαν να έχουν και έδρα στο εξωτερικό. Ο νόμος 4354/2015 του ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεψε ρητώς ότι οι αδειοδοτούμενες εταιρείες διαχείρισης δανείων νομιμοποιούνται να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων. Δηλαδή, ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλιζε τη δυνατότητα πλήρους διαχείρισης από αυτές τις εταιρείες, δηλαδή διενέργειας δικαστικών και εξώδικων ενεργειών επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της διενέργειας πλειστηριασμών.

6. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το αδίκημα της απόπειρας παρεμπόδισης πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας σε ιδιώνυμο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το Δεκέμβριο του 2017, έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για όσους δηλαδή εμπόδιζαν τα κοράκια. Με απλά λόγια, επειδή όχι μόνο γίνονταν πλειστηριασμοί, αλλά εκδηλώνονταν και παρεμβάσεις για τη ματαίωση τους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προστατέψει τα κοράκια που τότε ήταν περιστέρια, να μετατρέψει το αδίκημα της απόπειρας παρεμπόδισης πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας σε ιδιώνυμο.

7. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε -οριζόντια- την προστασία της 1ης κατοικίας, τον Φεβρουάριο του 2019.

Συμπερασματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα παροχής κρατικής επιδότησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρέδωσε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το ιδιωτικό χρέος σε ύψος που υπερέβαινε τα 238 δισ. ευρώ, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια ήταν στο επίπεδο του 43,5% του συνόλου των δανείων στο τραπεζικό σύστημα. Με απλά λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε τους δανειολήπτες επί ξύλου κρεμάμενους, αφού πρώτα τους δημιούργησε την αίσθηση πλήρους απαλλαγής από όλα τα χρέη τους.

Όλα αυτά δεν αμφισβητούνται, για αυτό και μίλησα με στοιχεία και για αυτό επιμένω ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των πλειστηριασμών είναι η επιτομή του πολιτικού φαρισαϊσμού.




KTHNH ΡώSSοι εκτελούν με βαριοπούλα μισθοφόρο που έφυγε απο την Wagner

 



Κτήνη οι ΡώSSοι, έδωσαν πλάνα εκτέλεσης με βαριοπούλα ενός ΡώSSου πρώην μισθοφόρου, ο οποίος εγκατέλειψε την ομάδα μισθοφόρων Wagner ενώ πολεμούσε στην Ουκρανία, αναρτήθηκε, σήμερα, Δευτέρα (13/2) στo Telegram.

Ο άνδρας που εκτελείται από τα κτήνη συναδέλφους του Ντμίτρι Γιακουσένκο, είναι 44 ετών, έχει γεννηθεί στην Κριμαία και έφυγε από τη φυλακή πριν ενταχθεί στην Wagner. «Σχεδίαζα να βρω κάποια τρύπα, όπως λένε να το σκάσω, δεν είναι ο δικός μου πόλεμος» λέει ο 44χρονος προσθέτοντας ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει.

Ο 44χρονος συνελήφθη στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο. «Έπειτα από αυτό, όπως ο συνάδελφός του, ο Γιεβγκένι Νουτσίν, αρρώστησε από την ίδια ασθένεια που σε κάνει να λιποθυμάς σε ουκρανικές πόλεις...και μετά να ξυπνάς σε ένα υπόγειο στην τελευταία δίκη σου» αναφέρεται στη λεζάντα του βίντεο υπενθυμίζοντας την εκτέλεση με βαριοπούλα ενός άλλου μισθοφόρου που αναρτήθηκε τον Νοέμβριο.



Ο Γιακουσένκο φαίνεται με το κεφάλι του κολλημένο σε έναν τοίχο από τούβλα, ενώ ένα άγνωστο πρόσωπο με στολή παραλλαγής στέκεται από πίσω του κρατώντας μια βαριοπούλα.

Κοιτάζοντας προς την κάμερα, ο Γιακουσένκο σε καθιστή θέση λέει το όνομά του και το έτος γεννήσεώς του: «Βρισκόμουν στους δρόμους της πόλης Ντνίπρο όπου δέχτηκα ένα χτύπημα στο κεφάλι και λιποθύμησα, ξύπνησα μέσα σε αυτό το δωμάτιο και μου είπαν ότι θα δικαστώ».



Ο εκτελεστής στέκεται πίσω από τον 44χρονο, σηκώνει την βαριοπούλα και τον χτυπάει στο κεφάλι ενώ η εικόνα θολώνει. Ο 44χρονος τότε πέφτει στο πάτωμα και ο εκτελεστής του τον χτυπάει άλλες δύο φορές. Το βίντεο κλείνει με τη φράση «λύεται η συνεδρίαση».



Έφυγε από τη ζωή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός

 



Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 51 ετών ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός που τους τελευταίους μήνες έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Ρόδου τις τελευταίες εβδομάδες.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του!!




Τι έχει μαζευτεί στον ΣΥΡΙΖΑ ρε φίλε; Πόσα νούμερα να αντέξουμε;

 


Θα μπορούσες να τους πεις απλά γραφικούς και να γελάς μαζί τους, αλλά τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μαζέψει ότι περισσεύει στην αριστερά.

Η σοβαρή αριστερά, φυσικά και δεν έχει να κάνει με το μόρφωμα του ακροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ που έχει μαζέψει ότι φαιδρό και γελοίο περισσεύει και το κατεβάζει μάλιστα και υποψήφιο.

Γραφικοί, που κάνουν τους αντιστασιακούς εκ τους ασφαλούς και θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση στο κοινοβούλιο στοχεύοντας αποκλειστικά τους ακροαριστερούς ψηφοφόρους. Το κοινοβούλιο δεν αντέχει και άλλους παρακμιακούς στα έδρανα του, δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό.

Το “θα σας φάμε” της ηλικιωμένης Τάνιας Τσανακλίδου δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο νούμερα μπορεί να έχει μέλη του, και η Τσανακλίδου όπως μάθαμε θα είναι, και υποψήφια βουλευτής του στα γεράματα της, ταιριάζοντας απόλυτα στο ακροαριστερό τσίρκο του Αλέξη Τσίπρα.

 “Πεινάμε, θα σας φάμε!” λοιπόν το νέο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ...



Μητσοτάκης: 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος σε συζήτηση στο πλαίσιο της 14ης εκδήλωσης «Ημέρες Καριέρας», που διοργάνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι.

Οι «Ημέρες Καριέρας», οι οποίες θεσμοθετήθηκαν το φθινόπωρο του 2021, είναι ένα από τα νεότερα εργαλεία της ΔΥΠΑ. Αποτελούν σημείο συνάντησης και άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα σε επιχειρήσεις που θέλουν να προσλάβουν προσωπικό και ενδιαφερόμενους.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με εκπροσώπους των εταιρειών Poseidon Marine Supplies, Vasia Hotels & Resorts και THRAKON – YTONG, που έχουν προσλάβει εργαζόμενους με τη βοήθεια της ΔΥΠΑ και με τρεις υπαλλήλους τους οι οποίοι ωφελήθηκαν από δράσεις της υπηρεσίας. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ επισήμαναν τη σημασία των «Ημερών Καριέρας» και του ενεργού διαμεσολαβητικού ρόλου της ΔΥΠΑ για τη σύνδεση εργοδοτών και εργαζόμενων. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ντίνος Σιωμόπουλος.



Είναι μεγάλη επιτυχία ότι καταφέραμε κι εκσυγχρονίσαμε έναν οργανισμό όπως ήταν ο ΟΑΕΔ και τον προσαρμόσαμε στις ανάγκες της αγοράς εργασίας που μετεξελίσσεται πολύ γρήγορα

«Οι “Ημέρες Καριέρας” έχουν καταφέρει ουσιαστικά κι έχουν φέρει κοντά επιχειρήσεις και εργαζόμενους, έτσι ώστε τελικά να γίνει αυτό το “πάντρεμα” και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Νομίζω ότι εσείς και οι ιστορίες που ακούμε είναι η καλύτερη ζωντανή διαφήμιση ότι ο θεσμός αυτός δουλεύει και λειτουργεί. Θέλω να δώσω πραγματικά θερμά συγχαρητήρια στην Υπηρεσία, στον Διοικητή, στο Υπουργείο, στη Γενική Γραμματέα, διότι πράγματι έχουμε πια μία Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης η οποία λειτουργεί ως μια υπηρεσία πια ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Αν με ρωτούσατε, κάνοντας τον κυβερνητικό μας απολογισμό, “πώς θα ιεραρχούσατε τις επιτυχίες της κυβέρνησης;” θα σας έλεγα ότι αυτό το οποίο έχει γίνει στην αγορά εργασίας από το Υπουργείο, από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, από όλα τα στελέχη που εμπλέκονται, θα ήταν πάρα-πάρα πολύ ψηλά στη δική μου προσωπική ιεράρχηση των επιτυχιών της κυβέρνησής μας. Γιατί πράγματι έχουμε καταφέρει και έχουμε εκσυγχρονίσει έναν οργανισμό, ο οποίος ήταν γνωστός ως ΟΑΕΔ, ο οποίος είχε πολλές αγκυλώσεις και να τον προσαρμόσουμε στις ανάγκες μίας αγοράς εργασίας η οποία μετεξελίσσεται πολύ γρήγορα», τόνισε ο Πρωθυπουργός σε μία από τις παρεμβάσεις του στη διάρκεια της συζήτησης.

Το επόμενο διάστημα θα βγουν περίπου 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Στόχος μας να ρίξουμε την ανεργία κάτω του 10%, εντός του 2024

«Υπάρχουν, πάρα πολλές επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα βγουν το επόμενο διάστημα, κοντά στις 200.000, με σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το καινούργιο ΕΣΠΑ.

Στόχος μας είναι να ρίξουμε την ανεργία κάτω του 10%, κάποια στιγμή το 2024. Θεωρώ ότι είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός και η ΔΥΠΑ νομίζω ότι έχει ένα σημαντικό ρόλο να εισφέρει σε αυτή την προσπάθεια. Και πιστεύω ότι το επόμενο μεγάλο μέτωπο το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στην αγορά εργασίας, αφορά δύο πτυχές: Το πρώτο είναι πως θα καλύψουμε ανάγκες σε γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους, όπως ο τουρισμός, όπου ήδη βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης δυναμικού. Και αυτό, ενδεχομένως, έχει να κάνει και με τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση που είναι η επανακατάρτιση και η απόκτηση πρόσθετων δεξιοτήτων σε μια αγορά εργασίας η οποία αλλάζει συνέχεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πραγματικά προοδευτικές πολιτικές είναι εκείνες που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Το μέρισμα ανάπτυξης πρέπει να περνάει στους εργαζόμενους με αύξηση μισθών

«Αν μιλάμε για πολιτικές με πραγματικά προοδευτικό πρόσημο, είναι οι πολιτικές εκείνες οι οποίες τελικά δημιουργούν θέσεις εργασίας -και έχουμε δημιουργήσει παραπάνω από 250 χιλιάδες- και βέβαια η επόμενη μεγάλη πρόκληση, δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας είναι και οι μισθοί. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο ήδη γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι σημαντικό να προσαρμόζουν τις απολαβές τους και οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Όσο οι επιχειρήσεις πηγαίνουν καλά, είναι δεδομένο ότι αυτό το μέρισμα ανάπτυξης πρέπει να περνάει και στους εργαζόμενους. Και έχουμε δει αύξηση των μέσων εισοδημάτων, των μέσων μισθών στον ιδιωτικό τομέα σημαντική, θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.


Κ. Χατζηδάκης: Εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα για τους ανέργους


«Οι Ημέρες Καριέρας σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι καθημερινότητα. Εδώ ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2021. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει 14 τέτοιες εκδηλώσεις με συμμετοχή 700 μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν προσφέρει 18.000 θέσεις εργασίας. Ηρθαν σε αυτές 28.000 άνεργοι. Και είναι πολύ σημαντικό ότι το μήνυμα που λαμβάνουμε και από τις δύο πλευρές είναι ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης αλλάζει και αρχίζει να λειτουργεί σαν ευρωπαϊκή υπηρεσία που φέρνει κοντά επιχειρήσεις και ανέργους. Γιατί έχει μετασχηματιστεί χάρη στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν με το νόμο «Δουλειές Ξανά». Όπως το Επίδομα Εργασίας, την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή των ωφελημάτων που παρέχει και το σύστημα τριών προσφορών και τριών αρνήσεων για τις θέσεις που προτείνονται στους ανέργους. Εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα για τους ανέργους. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 263.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Και η συμβολή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης είναι καθοριστική, καθώς πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί λόγω της ενεργούς συμμετοχής της ΔΥΠΑ και της επιτάχυνσης των προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης με την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στον χαιρετισμό του, πριν από την έναρξη της συζήτησης.


«Μας δόθηκε μία κατεύθυνση: να αλλάξουμε τον ΟΑΕΔ, να τον μετατρέψουμε από έναν γραφειοκρατικό, επιδοματικό οργανισμό σε έναν φορέα παραγωγό ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Σε 3,5 χρόνια σχεδιάσαμε μία νέα γενιά προγραμμάτων απασχόλησης ώστε να βοηθούμε τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν ανέργους μέσα από τα κίνητρα που δίνουμε και ενισχύσαμε τον διαμεσολαβητικό ρόλο της ΔΥΠΑ, αυτό που βλέπουμε σήμερα, δηλαδή πώς φέρνουμε την προσφορά και τη ζήτηση μαζί στην αγορά εργασίας. Το αποτέλεσμα; Ρεκόρ προσλήψεων κατά το διάστημα των 3,5 ετών», ανέφερε από την πλευρά του ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.


Άλμα 240% στις προσλήψεις μέσω ΔΥΠΑ, τα τελευταία 3,5 χρόνια


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η πολύπλευρη αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ την τελευταία τριετία με στόχο τη μετατροπή της σε φορέα που προωθεί ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης προς όφελος των ανέργων, ώστε να πάψει να λειτουργεί απλώς ως ένας μηχανισμός παροχής επιδομάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πρωτοψάλτης, σε διάστημα 42 μηνών, από τις αρχές Αυγούστου 2019 έως τα τέλη του φετινού Ιανουαρίου, έχουν γίνει περισσότερες από 109.000 προσλήψεις χάρη σε προγράμματα και πρωτοβουλίες της ΔΥΠΑ, αριθμός – ρεκόρ που αντιστοιχεί σε σχεδόν 2.600 προσλήψεις ανά μήνα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο ρυθμός προσλήψεων έχει υπερτριπλασιαστεί (+240%) σε σύγκριση με τα προηγούμενα 4,5 χρόνια, καθώς ανάμεσα στο 2015 και στον Ιούλιο του 2019 ο απολογισμός ήταν 41.155 προσλήψεις, που αναλογεί σε 762 ανά μήνα.

Στόχος της ΔΥΠΑ είναι η δημιουργία 201.000 θέσεων εργασίας το επόμενο διάστημα, μέσω δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και υφιστάμενων προγραμμάτων.


«Ημέρες Καριέρας»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε ότι οι δράσεις της ΔΥΠΑ έχουν επανασχεδιαστεί στρατηγικά ώστε να εξυπηρετούν πιο στοχευμένα κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια ένταξης στην αγορά εργασίας, αλλά ταυτόχρονα να επιτυγχάνουν αποτελεσματικότερη σύζευξη των εργοδοτών με πολίτες που αναζητούν απασχόληση.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν οι «Ημέρες Καριέρας», οι οποίες αντικατοπτρίζουν τον ενισχυμένο διαμεσολαβητικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον η ΔΥΠΑ στην αγορά εργασίας, ώστε να συνδέει την προσφορά θέσεων με τη ζήτηση.

Στις 13 προηγούμενες εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν φιλοξενηθεί σε 12 διαφορετικές πόλεις, συμμετείχαν συνολικά 600 επιχειρήσεις και προσήλθαν περισσότεροι από 26.000 πολίτες. Στην 14η εκδήλωση λαμβάνουν μέρος 120 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε πλήθος κλάδων.


Ακολουθούν όλες οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού


Πρώτη τοποθέτηση

Κατ’ αρχάς κ. Υπουργέ, κ. Διοικητά, κυρίες και κύριοι, άμα με ρωτούσατε κάνοντας τον κυβερνητικό μας απολογισμό, καθώς πλησιάζουμε στη λήξη της κυβερνητικής μας θητείας, «πώς θα ιεραρχούσατε τις επιτυχίες της κυβέρνησης;», θα σας έλεγα ότι αυτό το οποίο έχει γίνει στην αγορά εργασίας από το Υπουργείο, από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, από όλα τα στελέχη που εμπλέκονται, θα ήταν πάρα-πάρα πολύ ψηλά στη δική μου προσωπική ιεράρχηση των επιτυχιών της κυβέρνησής μας.

Γιατί πράγματι έχουμε καταφέρει και έχουμε εκσυγχρονίσει έναν οργανισμό, ο οποίος ήταν γνωστός ως ΟΑΕΔ, ο οποίος είχε πολλές αγκυλώσεις και να τον προσαρμόσουμε στις ανάγκες μίας αγοράς εργασίας η οποία μετεξελίσσεται πολύ γρήγορα. Κι όταν μιλάμε για ανάγκες, μιλάμε προφανώς για τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων.

Και νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται, μπαίνοντας στον χώρο, τη θετική ενέργεια που αυτές οι πρωτοβουλίες, οι «Ημέρες Καριέρας», εκπέμπουν. Διότι πράγματι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, μέσα από πολλά εργαλεία, ένα εκ των οποίων -να το τονίσω- είναι οι «Ημέρες Καριέρας», έχουν καταφέρει ουσιαστικά κι έχουν φέρει κοντά επιχειρήσεις και εργαζόμενους, έτσι ώστε τελικά να γίνει αυτό το πάντρεμα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Να τονίσω ότι οι πρωτοβουλίες αυτές και η δική σας εξεύρεση εργασίας, το παράδειγμα το οποίο μας δώσατε, δεν αφορά επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Αφορά θέσεις εργασίας στην ελεύθερη αγορά. Το ζητούμενο, λοιπόν, πάντα και καθώς θα μειώνεται η ανεργία είναι πως θα μπορέσουμε να φέρουμε σε επαφή τις επιχειρήσεις που ψάχνουν για εργαζόμενους, με εργαζόμενους οι οποίοι -σωστά το είπατε- πολύ συχνά κάποιοι δεν αισθάνονται πολύ άνετα ή δεν ξέρουν τα μέσα και τα έξω της αγοράς εργασίας και χρειάζονται μία πιο επαγγελματική καθοδήγηση. Κι εκεί ακριβώς οι υπηρεσίες της ΔΥΠΑ είναι εξαιρετικά πολύτιμες.

Οπότε, θέλω να δώσω πραγματικά θερμά συγχαρητήρια στην Υπηρεσία, στον Διοικητή, στο Υπουργείο, στη Γενική Γραμματέα, διότι πράγματι έχουμε πια μία Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης η οποία λειτουργεί -κατά την άποψή μου αλλά πιστεύω και κατά την άποψη των ενδιαφερόμενων, η δική μου άποψη εδώ θα έλεγα ότι είναι δευτερεύουσα, σημασία έχει τι λέτε εσείς ως επιχειρήσεις, τι λέτε εσείς ως εργαζόμενοι- ως μια υπηρεσία πια ευρωπαϊκών προδιαγραφών.


Δεύτερη τοποθέτηση


Νομίζω αυτό που είπατε, αν μου επιτρέπετε, είναι εξαιρετικά σημαντικό ως προς δύο διαστάσεις: το πρώτο που αναφέρατε έχει να κάνει με τη φυσική καχυποψία επιχειρήσεων και εργαζόμενων όταν το Δημόσιο αναλαμβάνει μία τέτοια πρωτοβουλία.

Νομίζω ότι αυτή, σε ένα βαθμό, έχουμε καταφέρει να την ξεπεράσουμε. Και αν κρίνω από την επιτυχία των «Ημερών Καριέρας», πόσες έχουμε κάνει και πόσο μεγάλη είναι η ανταπόκριση των επιχειρήσεων -θυμίζω παραπάνω από 700 επιχειρήσεις, σχεδόν 18.000 προσφερόμενες θέσεις εργασίας- αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν αξία.

Μετά πρέπει να ξεπεράσουμε και την καχυποψία -θα έλεγα- των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και την ανάγκη να δουν αυτή τη διαδικασία και ολίγον εκπαιδευτικά.

Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό το οποίο είπατε, ότι όταν πας σε μία τέτοια «Ημέρα Καριέρας» μπορείς να έχεις υπόψη σου μία συγκεκριμένη απασχόληση και ξαφνικά να διαπιστώσεις ότι υπάρχουν και πολλές άλλες ευκαιρίες τις οποίες ενδεχομένως να μην τις είχες αξιολογήσει. Αλλά το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Γιατί από ό,τι καταλαβαίνω εδώ, η επιχείρηση ουσιαστικά έφτιαξε μία θέση με βάση το βιογραφικό το οποίο παρουσιάστηκε μπροστά της. Και αυτό νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Και τέλος, να πω ότι μέχρι και για τις περιπτώσεις εκείνες των εργαζόμενων που μπορεί να συμμετέχουν σε μία «Ημέρα Καριέρας» και αυτό να μην έχει άμεσο αποτέλεσμα, θεωρώ ότι και αυτό έχει την αξία του.

Θα συνομιλήσουν με επιχειρήσεις, θα καταλάβουν ποιες είναι οι προτεραιότητες των επιχειρήσεων, μπορεί να βελτιώσουν πράγματα στο βιογραφικό τους, μπορεί να αντιληφθούν ότι αυτή η διαδικασία της συνέντευξης που γίνεται, θέλει και αυτή τον τρόπο της προκειμένου να μπορείς να παρουσιάζεις τις δεξιότητές σου με ένα τρόπο τον οποίο θα αξιολογήσει σωστά η επιχείρηση.

Άρα, υπάρχει και αυτή η διάσταση την οποία την θεωρώ εξαιρετικά σημαντική για τους εργαζόμενους, δεν έχουν όλοι την εμπειρία και την τριβή να καθίσουν μπροστά σε έναν δυνητικό εργοδότη και να μιλήσουν για το βιογραφικό τους.

Και νομίζω ότι και αυτή η διάσταση έχει μεγάλη αξία, γι’ αυτό όσο περισσότεροι εργαζόμενοι περνάνε, κάθονται και κάνουν ουσιαστικά τις συζητήσεις με τις εταιρείες, τόσο και αυτοί θα αντιλαμβάνονται πώς μπορούν να προβάλλουν τον εαυτό τους καλύτερα για να μπορέσουν να βρουν τη δουλειά που τους ταιριάζει και που τελικά θα τους ικανοποιήσει.

Γιατί και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Εδώ δεν μιλάμε κατ’ ανάγκη για οποιαδήποτε δουλειά, μιλάμε για μία δουλειά η οποία θα είναι ωφέλιμη για την επιχείρηση και δημιουργική για τον εργαζόμενο. Και αυτό μπορούν να το πετύχουν οι «Ημέρες Καριέρας».


Τρίτη τοποθέτηση, μετά από την αναφορά στα εργαστήρια που προσέφερε η ΔΥΠΑ στο πλαίσιο των «Ημερών Καριέρας» για τη σύνταξη βιογραφικού και την προετοιμασία για συνέντευξη

Αυτό θα πρότεινα. Νομίζω ότι αυτό το οποίο πρέπει να κάνετε, είναι διαδικτυακά να προσφέρετε αυτήν την εκπαίδευση. Το βιογραφικό έχει πολύ μεγάλη αξία.

Εγώ θυμάμαι όταν έφτιαξα για πρώτη φορά το βιογραφικό μου, 22 ετών, όταν έπρεπε να βρω δουλειά μετά το πανεπιστήμιο, μας έβαζαν κανόνες: Το βιογραφικό πρέπει να είναι τυποποιημένο.

Εάν υπάρχει λάθος στο βιογραφικό, ένας έμπειρος Human resources manager θα το δει αμέσως. Εάν στο βιογραφικό υπάρχει κάποια ανακρίβεια, πας να «πουλήσεις» τον εαυτό σου ως κάτι που δεν είσαι, πάλι θα το καταλάβει. Άρα η πρώτη συμβουλή στο βιογραφικό είναι: πες την αλήθεια. Διότι αν δεν πεις την αλήθεια, εκ των πραγμάτων αυτό σε μια συνέντευξη θα βγει.

Και βέβαια μετά, το δεύτερο πολύ σημαντικό, είναι πώς στέκεσαι σε μια συνέντευξη. Που και αυτό θέλει τη δική του ξεχωριστή προετοιμασία. Οπότε θα σας ενθάρρυνα αυτά τα σεμινάρια τα οποία κάνετε δια ζώσης, να μπορείτε να τα προσφέρετε και μέσω διαδικτύου.


Τέταρτη τοποθέτηση


Νομίζω ότι εσείς είστε και οι ιστορίες που ακούμε, είναι η καλύτερη ζωντανή διαφήμιση ότι ο θεσμός αυτός δουλεύει και λειτουργεί.

Και πάλι να τονίσω ότι είναι ένα μέρος μόνο της δουλειάς την οποία κάνει η ΔΥΠΑ. Υπάρχουν, όπως είπε και ο Διοικητής και ο Υπουργός, πάρα πολλές επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα βγουν το επόμενο διάστημα, κοντά στις 200.000, με σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το καινούργιο ΕΣΠΑ.

Και δεν το κρύβουμε ότι στόχος μας είναι να ρίξουμε την ανεργία κάτω του 10%, κάποια στιγμή το 2024. Θεωρώ ότι είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός και η ΔΥΠΑ νομίζω ότι έχει ένα σημαντικό ρόλο να εισφέρει σε αυτή την προσπάθεια.

Πιστεύω ότι το επόμενο μέτωπο, το μεγάλο μέτωπο το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στην αγορά εργασίας, αφορά δύο πτυχές: το πρώτο είναι πώς θα καλύψουμε ανάγκες σε γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους, όπως ο τουρισμός, όπου ήδη βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης δυναμικού.

Και αυτό, ενδεχομένως, έχει να κάνει και με τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση, που είναι η επανακατάρτιση και η απόκτηση πρόσθετων δεξιοτήτων σε μια αγορά εργασίας η οποία αλλάζει συνέχεια. Γνωρίζετε ότι και στον τομέα αυτόν υπάρχουν πάρα πολλά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το ΕΣΠΑ που θα πέσουν σε αυτή την αγορά.

Επιμένω ότι πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας ως προς την κατάρτιση. Πρέπει να σταματήσουμε να προσποιούμαστε -και λυπάμαι αν τα λέω τα πράγματα λίγο ωμά- ότι καταρτίζουμε και να προσποιούνται οι καταρτιζόμενοι ότι καταρτίζονται, διότι αυτή ήταν η πραγματικότητα στον τομέα της κατάρτισης μέχρι σήμερα.

Γι’ αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία να συνδέσουμε την κατάρτιση με την πιστοποίηση. Ακολουθείς ένα συγκεκριμένο σεμινάριο, ένα πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχει μια απόδειξη ότι κάτι παραπάνω έμαθες από αυτό το πρόγραμμα για να μπορείς να είσαι πραγματικά χρήσιμος στην αγορά εργασίας και να μπορείς να βελτιώσεις και εσύ τις δικές σου δεξιότητες.

Είναι ένας τομέας στον οποίο θα επιμείνουμε πάρα πολύ. Υπάρχουν και πολλά καινούργια σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία τα οποία μας επιτρέπουν ένα κομμάτι της κατάρτισης και της πιστοποίησης να μπορεί να γίνεται διαδικτυακά. Και νομίζω ότι θα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση της αγοράς εργασίας.

Και τέλος να πω κάτι το οποίο το τόνισε ο Υπουργός και νομίζω ότι έχει την ξεχωριστή του σημασία: ότι όλη αυτή η προσφορά υπηρεσιών από τη ΔΥΠΑ σημαίνει και την ανάληψη ορισμένων υποχρεώσεων από τον άνεργο που διεκδικεί θέση στην αγορά εργασίας.

Έχουμε πει, τρεις προτάσεις κάνουμε και μετά βγαίνεις από το μητρώο. Διότι θέλουμε πραγματικά εργαζομένους οι οποίοι να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ, όχι για να έχουν μια κάρτα ανεργίας και να μένουν αιώνια άνεργοι, αλλά να μπορούμε να βρούμε τρόπο αυτούς τους ανθρώπους να τους βάλουμε στην αγορά εργασίας.

Γι’ αυτό και προχωράμε και σε κίνητρα, όπως η καταβολή του μισού επιδόματος ανεργίας εάν βρεις δουλειά για όσο διάστημα θα το λάμβανες. Θα έχεις όχι μόνο το μισθό σου αλλά και το μισό επίδομα ανεργίας. Για να μετατρέψουμε ακριβώς την επιδότηση της ανεργίας σε επιδότηση εργασίας. Αυτός είναι και ο σκοπός όλων των προγραμμάτων που θα βγουν από την ΔΥΠΑ το επόμενο διάστημα.

Και νομίζω ότι όλα αυτά έχουν να κάνουν και με μια διαφορετική φιλοσοφία, με μια διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει να κάνει κανείς ενεργές πολιτικές απασχόλησης, σε σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Τέλος να πω -μιας και είπατε ότι γνωρίζεστε 40 χρόνια, να εικάσω ότι γνωρίζεστε από τα πέντε σας- να πω και εγώ ότι έχω μια ιστορική σχέση με τον ΟΑΕΔ, καθώς το πρώτο μου ένσημο στην Ελλάδα το κόλλησα το 1991, εργαζόμενος στον ΟΑΕΔ ένα καλοκαίρι.

Οπότε η σχέση μου με τη ΔΥΠΑ, τον ΟΑΕΔ, πηγαίνει και στη δική μου περίπτωση πάνω από 30 χρόνια πίσω και χαίρομαι πάρα πολύ που σήμερα μιλούν γι’ αυτό το οποίο γίνεται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι που βρίσκουν δουλειά αλλά κυρίως οι επιχειρήσεις που εμπιστεύονται πια τη ΔΥΠΑ.

Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία διότι αν οι επιχειρήσεις αισθάνονται ότι αξίζει τον κόπο και το χρόνο τους να έρθουν μία Κυριακή εδώ, να κινητοποιήσουν τα στελέχη τους. Και ήταν πάρα πολλές οι επιχειρήσεις, και -τονίζω- είναι μεγάλες επιχειρήσεις αλλά είναι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα διότι καλά τα αυτοματοποιημένα αλγοριθμικά συστήματα αξιολόγησης βιογραφικών, αλλά τελικά υποκατάστατο για τη φυσική επαφή του εργαζόμενου με τον εργοδότη δεν υπάρχει και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ποτέ στο μέλλον.

Οπότε και εκ μέρους μου, να πω θερμά συγχαρητήρια και πάλι και χαιρόμαστε να βλέπουμε χαμογελαστά πρόσωπα τα οποία να μας μεταφέρουν τα δικά τους θετικά μηνύματα.


Πέμπτη τοποθέτηση, μετά από ερώτηση για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας


Εσύ ψάχνεις να βρεις να βγάλεις είδηση τώρα. Πάλι καλά δεν με ρώτησε για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, γιατί αυτή είναι η σταθερή ερώτηση.

Νομίζω ότι τα πιο πολλά τα είπαμε ήδη και να τονίσω τη μεγάλη σημασία που αποδίδω στα καινούργια προγράμματα των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θα ανακοινώνονται διαρκώς το επόμενο διάστημα. Και την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδω στην κατάρτιση, στην επανεκπαίδευση, η οποία πάντα πρέπει, όπως είπα, να συνδέεται με την πιστοποίηση.

Βέβαια, να πω και πάλι, ότι με προβληματίζει και νομίζω ότι μας προβληματίζει όλους, το γεγονός ότι υπάρχουν κλάδοι σήμερα με δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού. Εκεί νομίζω ότι πρέπει να συνεργαστούμε καλύτερα και επίσημα με τους φορείς του τουρισμού για να δούμε τι δυνατότητες έχουμε, όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στην επανεκπαίδευση και στην επανακατάρτιση στελεχών. Διότι υπάρχουν καριέρες πολύ καλές στον τουρισμό, μπορείτε να το πιστοποιήσετε εσείς και για ανθρώπους που μπορεί να μην σκέφτονται κατ’ ανάγκην αυτόν τον τομέα απασχόλησης.

Αλλά τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε και στον πρωτογενή τομέα, φοβάμαι ότι θα τα αντιμετωπίσουμε και στις κατασκευές πολύ σύντομα. Τουλάχιστον είναι η άλλη όψη μίας οικονομίας η οποία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και προτιμούμε να έχουμε αυτό το πρόβλημα και την ανεργία να μειώνεται γρήγορα, παρά να έχουμε ανεργία στο 25% και την οικονομία σε ύφεση.

Οπότε, τουλάχιστον, στον τομέα αυτόν είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε και μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και νομίζω ότι όλοι μας και ως πολιτικά στελέχη, και εγώ και ο Υπουργός και όλα τα στελέχη, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη μορφή αδικίας και κοινωνικής ανισότητας από την ανεργία και ειδικά από τη μακροχρόνια ανεργία.

Αν μιλάμε για πολιτικές, λοιπόν, με πραγματικά προοδευτικό πρόσημο, είναι οι πολιτικές εκείνες οι οποίες τελικά δημιουργούν θέσεις εργασίας -και έχουμε δημιουργήσει παραπάνω από 250 χιλιάδες. Και βέβαια η επόμενη μεγάλη πρόκληση, όπως έχουμε πει, δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας, είναι και οι μισθοί. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο ήδη γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.


Έκτη τοποθέτηση, μετά από ερώτηση για τη νέα αύξηση του βασικού μισθού την 1η Απριλίου


Θα κάνετε λίγο υπομονή ακόμα, θα υπάρχει μία ακόμα αύξηση, όχι ευκαταφρόνητη του κατώτατου μισθού, όπως έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά.

Αλλά σημαντικό επίσης είναι να προσαρμόζουν τις απολαβές τους και οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Όσο οι επιχειρήσεις πηγαίνουν καλά, είναι δεδομένο ότι αυτό το μέρισμα ανάπτυξης πρέπει να περνάει και στους εργαζόμενους. Και έχουμε δει αύξηση των μέσων εισοδημάτων, των μέσων μισθών στον ιδιωτικό τομέα σημαντική, θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Και βέβαια, νομίζω ότι όταν μιλάμε και για πολιτικές από πλευράς εργοδοτών, το σημαντικό δεν είναι κατ’ ανάγκη μόνο ο μισθός αυτός καθαυτός, μπορεί να υπάρχουν και άλλες παροχές. Παραδείγματος χάρη, ξεκινάει το πρόγραμμα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς: 120 επιχειρήσεις, βρεφονηπιακοί σταθμοί εντός των επιχειρήσεων, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πάρα πολύ σημαντικό για οικογένειες, μητέρες, αλλά και πατέρες, να μπορούν να ξέρουν ότι μπορούν να πάρουν το παιδί τους μαζί, να πάει σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό οργανωμένο, ποιοτικό, την ίδια ώρα που δουλεύουν. Άρα και τα ζητήματα, αυτό που λέμε «ισορροπίας μεταξύ προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», και αυτά πιστεύω ότι είναι ζητήματα τα οποία θα μπαίνουν με μεγαλύτερη επίταση στις πολιτικές μας.

Και οι επιχειρήσεις, βέβαια, όταν ψάχνουν να προσελκύσουν καλούς εργαζόμενους, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα πρέπει να προσφέρουν ένα συνολικό πακέτο το οποίο να είναι ελκυστικό, που δεν έχει να κάνει μόνο με τον μισθό.



Ο εναγκαλισμός Δένδια - Τσαβούσογλου βάζει τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας σε νέα βάση

 



Τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία επισκέφτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συνοδευόταν από τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Οι δύο υπουργοί αγκαλιάστηκαν, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, αφήνοντας πίσω τους την πολύμηνη ένταση. Κάτι που σχολιάστηκε ακόμα και από τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκίας ως «υπέροχο».

Ακολούθησε μια ιδιωτική συνάντηση περίπου μισής ώρας σε αίθουσα του αεροδρομίου, με το κλίμα να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα πιο θερμό και ανθρώπινο! Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέφερε, μεταξύ άλλων, και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ελληνικής Κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας για τις χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες.

Οι δύο υπουργοί επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερα με προορισμό την επαρχία Χατάι. Μαζί επισκέφθηκαν και το συντονιστικό στην Αντιόχεια. Ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες αφορούν στη προσπάθεια απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν δημιουργηθεί. «Είχαμε την ευκαιρία μαζί με τον κ. Τσαβούσογλου να επισκεφτούμε και τους Αυστριακούς και τους Ολλανδούς και τους Ισλανδούς διασώστες. Απ’ ό,τι μας είπαν 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων» σημείωσε. Τέλος, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την τουρκική κυβέρνηση για την υποδοχή.

Ο Τσαβούσογλου έσπευσε να εκφράσει στους δημοσιογράφους την χαρά του για την άφιξη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να απαντάει ότι «Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά εδώ είμαστε τώρα». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, πάντως, αναφέρθηκε και σε μια ανάλογη εμπειρία, εκείνη των σεισμών του 1999. «Πρώτα έτρεξε να βοηθήσει η Ελλάδα την Τουρκία και μετά εμείς πήγαμε στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε τους γείτονες. Θυμάμαι ότι εκείνο το διάστημα το περιοδικό TIME είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό. Δεν ήμουν τότε πολιτικός, αλλά είχα στείλει μια επιστολή ως αναγνώστης προς το περιοδικό TIME και δημοσιεύθηκε. Είχα γράψει, είναι βέβαια πολύ σημαντικό να βοηθάνε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές και ημέρες, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εκείνη την εποχή είχα πει αυτό ως ένας απλός Τούρκος πολίτης. Το επαναλαμβάνω τώρα ως υπουργός Εξωτερικών». Εξέφρασε και τις προσωπικές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς τον Νίκο Δένδια, «τον φίλο μου, στην ελληνική κυβέρνηση και προς τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στις δύσκολες αυτές ημέρες». Ουσιαστικά με τις δηλώσεις αυτές οι δύο υπουργοί Εξωτερικών άνοιξαν ένα παράθυρο για επανεκκίνηση των διμερών συνομιλιών. Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα εξετασθούν και τρόποι περαιτέρω συνδρομής της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των σεισμών.

«Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ», ανάρτησε ο Νίκος Δένδιας στα σοσιαλ μιντια. «Έχω εντολή από τον πρωθυπουργό μου, τον κύριο Μητσοτάκη, να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Πράγματι, ο υπουργός Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στη Γενεύη να προβεί σε ενέργειες ώστε να δοθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του OCHA ( United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) σε Τουρκία και Συρία.

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχαρίστησε την Ελλάδα και τόνισε ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες», δύσκολες ημέρες. «Θα ήθελα να προσυπογράψω αυτό που είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» τόνισε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ενδεικτικό είναι ότι γερμανικά ΜΜΕ και όχι μόνο συνεχίζουν να αναφέρονται στην προσφορά βοήθειας από την Ελλάδα στη Τουρκία, κάνοντας λόγο για εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών και για το ενδεχόμενο αναβίωσης της «διπλωματίας των σεισμών». Και τα τουρκικά Μέσα κάλυψαν την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Ο θερμός εναγκαλισμός Δένδια – Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο Τσακίρ Πασά στα Άδανα έπαιξε σε όλα τα δεκτικά ειδήσεων, τα οποία σχολίασαν ιδιαίτερα θετικά την ελληνική αλληλεγγύη, τη συμβολή της ΕΜΑΚ αλλά και τους 80 τόνους ιατρικού εξοπλισμού και υλικών πρώτης βοήθειας. «Αυτοπροσώπως ο Νίκος Δένδιας στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας», γράφει η εφημερίδα Σαμπάχ, αναφέροντας ότι πρόκειται για τον πρώτο Ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών που επισκέφθηκε την Τουρκία μετά τον φονικό Εγκέλαδο, δείχνοντας έτσι την έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στη δυσκολότερη ώρα της γειτονικής χώρας. Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ, παραθέτει και δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «θα καταβάλλουμε προσπάθειες, για να λύσουμε τις διαφορές μας μέσω διαλόγου». Φαίνεται ότι η τραγωδία και η ελληνική αντίδραση σε αυτήν προκαλούν μία πρόσκαιρη αν μη τί άλλο νηνεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει ως τις εκλογές.



Επέστρεψαν οι ήρωες της ΕΜΑΚ

 


Με χειροκροτήματα και σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης υποδέχτηκαν την ελληνική διασωστική αποστολή όσοι παρευρέθηκαν κατά την άφιξη τους από την Τουρκία το βράδυ της Κυριακής (12/2/2023) στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η ελληνική αποστολή διάσωσης που εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα είχε μεταβεί στην Τουρκία επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο πριν τις 23:00. Την αποστολή υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί «τίμησαν τα ελληνικά χρώματα» κι έστειλαν το μήνυμα παντού «ότι η Ελλάδα ήταν παρούσα εκεί σε αυτή τη στιγμή της ανθρωπιάς». «Με την πράξη τους όρισαν το τι σημαίνει αλληλεγγύη. Όρισαν με την ανθρωπιά τους την αλληλεγγύη στην πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε ότι νιώθουν περηφάνια για όλους τους. Όπως είπε ο υπουργός, τα μέλη της αποστολής, «από το πρώτο βράδυ επιχείρησαν και απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους, την αφοσίωσή τους και την αυτοθυσία τους».

«Είμαστε όλοι εδώ να υποδεχθούμε τους ήρωές μας. Ευτυχώς έχουν γυρίσει όλοι ασφαλείς και είναι έτοιμοι για να πάνε να φιλήσουν τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, γιατί όλοι βλέπατε τους μετασεισμούς και ξέρετε τι σημαίνει κάποιος να ενεργεί κάτω από αυτήν την δαμόκλειο σπάθη ενός μετασεισμού σε τέτοιες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης συμπληρώνοντας ότι τόσο από ξένους ανταποκριτές, όσο και από τις τουρκικές αρχές και τους σεισμόπληκτους άκουσαν τα καλύτερα λόγια για το έργο της ελληνικής αποστολής. «Όλοι έψαχναν τους Έλληνες διασώστες για να τους πάνε κοντά στους δικούς τους ανθρώπους και να επιχειρήσουν. Τέτοια αξιοπιστία περιέλαβε αυτό το σώμα. ΕΜΑΚ, ΕΚΑΒ, όλη την ομάδα», είπε ο υπουργός και γνωστοποίησε ότι την Πέμπτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί από τον πρωθυπουργό ειδική τελετή για τα μέλη της αποστολής για να εκφράσει, όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, «το μεγάλο ευχαριστώ της πολιτείας, το μεγάλο ευχαριστώ του ελληνικού λαού προς τους ήρωές μας».




«Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας. Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ, επιπυραγός, Δημήτρης Ρούπας, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όπως τόνισε, το πιο σημαντικό είναι ότι η ελληνική αποστολή επέστρεψε και είναι όλοι τους υγιείς. «Πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή, όλοι θέλαμε να τους βοηθήσουμε. Το διαχειριστήκαμε, δεν σταματήσαμε, 24 ώρες το 24ωρο ήμασταν στο πεδίο. Ήταν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι. Όταν φτάνεις από τις πρώτες ομάδες τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πάρα πολύ μεγάλα. Περνώντας οι μέρες μικραίνουν τα προβλήματα. Είχαμε να διαχειριστούμε πολλά, τις μεταφορές μας, τους κλειστούς δρόμους, τις επικοινωνίες. Παρόλα αυτά τα καταφέραμε, μας βοήθησαν πάρα πολύ και οι ντόπιοι και πήγαν όλα καλά», σημείωσε. Όπως επισήμανε η πιο συγκινητική στιγμή που βίωσαν ήταν οι αγωνιώδεις και κοπιώδεις προσπάθειές τους να απεγκλωβίσουν την μικρή Φατμά, που τελικά έχασε τη ζωή της, αλλά κατάφεραν και έσωσαν την μικρή της αδερφή.

«Δεν κάναμε τίποτα λιγότερα από αυτό που κάνει το ΕΚΑΒ κάθε μέρα. Το μόνο που άλλαξε ήταν ο βαθμός δυσκολίας, που ήταν σίγουρα διαφορετικός. Πιστεύω ότι πολλά πράγματα θα ειπωθούν τις επόμενες ημέρες, θα ξεκαθαρίσουν καταστάσεις, είμαστε άπαντες παρόντες», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ στην αποστολή στην Τουρκία, Σωκράτης Δούκας.

Όπως είπε, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. «Οι Έλληνες πυροσβέστες, η ΕΜΑΚ και το ΕΚΑΒ δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημείωσε και κατέστησε σαφές ότι ο συγκεκριμένος σεισμός και το συγκεκριμένο ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στη Νότια Τουρκία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τον ελληνικό χώρο. «Δεν έχουμε το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας αυτό που διέρχεται από την Κωνσταντινούπολη που διεγέρθηκε, έχουμε ένα ρήγμα το οποίο απέχει 500 χλμ από το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης. Συνεπώς κάθε συσχέτιση μεταξύ του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε και του ελληνικού χώρου είναι άστοχη», τόνισε ο κ. Λέκκας. Όπως ανέφερε, με βάση μια ταχεία αυτοψία που έκαναν σε όλη την πληγείσα περιοχή η οποία έχει διαστάσεις της τάξεως των 600 χιλιομέτρων επί 40 χλμ, διαπίστωσαν ότι οι κατασκευές οι οποίες κατέρρευσαν ανέρχονται σε περίπου 200 χιλιάδες.

«Σύμφωνα με υπολογισμούς τα θύματα θα ξεπεράσουν τις 50.000 και ο πληθυσμός που έχει πληγεί ανέρχεται περίπου σε 2,5 εκατομμύρια. Αυτό δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα και είναι μία πρόκληση η οποία είναι μπροστά για την Τουρκία, είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να λυθεί τις αμέσως επόμενες μέρες γιατί 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα», κατέληξε.

Η αποστολή αποτελούνταν από 36 στελέχη της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικούς – μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή, Ευθύμη Λέκκα.

Η ελληνική ομάδα επιχείρησε στην πόλη Χατάι σε αρκετή απόσταση από το επίκεντρο των σεισμών, αλλά κι εκεί η καταστροφή ήταν μεγάλη.

Ο αντιπύραρχος σημείωσε τη θέρμη, με την οποία υποδέχτηκαν την ελληνική αποστολή, Τούρκοι πολίτες.

«Μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Πολύ συγκινητικό ήταν τώρα που επιστρέφαμε και είχαμε στο διασωστικό όχημα την ελληνική σημαία, μας χαιρετούσαν, μας έλεγαν: «είστε αδέλφια». Πολύ συγκινητικό».