Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Το ΠΑΣΟΚ γίνεται 49 ετών με ακατάλληλο πρόεδρο στο τιμόνι


 

Τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την ίδρυσή του γιορτάζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, με ακατάλληλο πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη στο τιμόνι,  και κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων, είναι η κλιματική αλλαγή, μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού.

Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινούν το απόγευμα στις 18:00 στο περιστύλιο του Ζαππείου όπου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις: Κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές και βιώσιμη ανάπτυξη».

Ομιλητές θα είναι ο Χάρης Δούκας, καθηγητής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ο Μιχάλης Χάλαρης, γραμματέας Τομέα Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η Ευανθία Σισμάνογλου Project Manager στην εταιρεία EV Loader (startup για τα ηλεκτρικά οχήματα) και ο Γιώργος Καραμανώλης, σύμβουλος Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καινοτομίας & Τεχνολογίας, συντονιστής της δράσης Ψηφιακή Κοινωνία - Digital Society. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Στις 20:00 στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου αναμένεται η πολιτική ομιλία του ακτάλληλου για πρόεδρο του κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη.

Στο πλαίσιο της φεστιβαλικής ατμόσφαιρας που είχε επικρατήσει και κατά τους εορτασμούς της 3ης του Σεπτέμβρη πέρυσι, θα ακολουθήσει συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Νίκο Ζιώγαλα και Γιάννη Γιοκαρίνη.




Ανάρτηση του πρωθυπουργού : Μικρή μειοψηφία ενάντια στις ταυτότητες - Άνιση μάχη μάχη με τις πυρκαγιές

 


Ο κ. Μητσοτάκης στην μακροσκελή ανάρτησή του σημειώνει πως τα κείμενά του προβλέπει πως θα παραμείνουν μεγάλα και πως ίσως δεν τα διαβάζουν ολόκληρα, ωστόσο για τον ίδιο παραμένει ένας τρόπος έκφρασης και επαφής με τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός θίγει τα ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα και απαίτησαν την προσπάθεια της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα.

Kyriakos Mitsotakis
2 ώρες πριν

Επιστροφή σε μία αγαπημένη μου συνήθεια. Μετά από μια μακρά, διπλή προεκλογική περίοδο και ένα πραγματικά δύσκολο καλοκαίρι, νομίζω πως είναι καιρός να ξεκινήσω και πάλι να σας «ενοχλώ» κάθε Κυριακή με τον εβδομαδιαίο απολογισμό που ξεκινήσαμε τον προηγούμενο χειμώνα. Και λέω «ενοχλώ» γιατί υποψιάζομαι πως αυτά τα κείμενα θα συνεχίσουν να είναι μακροσκελή!

Ξέρω πως αρκετοί ίσως δεν τα διαβάζετε ολόκληρα, άλλοι καθόλου, οι περισσότεροι ίσως τα διαβάζετε διαγώνια. Όμως είναι ση...

Δείτε περισσότερα
1,8 χιλ.
296
164

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Επιστροφή σε μία αγαπημένη μου συνήθεια. Μετά από μια μακρά, διπλή προεκλογική περίοδο και ένα πραγματικά δύσκολο καλοκαίρι, νομίζω πως είναι καιρός να ξεκινήσω και πάλι να σας «ενοχλώ» κάθε Κυριακή με τον εβδομαδιαίο απολογισμό που ξεκινήσαμε τον προηγούμενο χειμώνα. Και λέω «ενοχλώ» γιατί υποψιάζομαι πως αυτά τα κείμενα θα συνεχίσουν να είναι μακροσκελή!

Ξέρω πως αρκετοί ίσως δεν τα διαβάζετε ολόκληρα, άλλοι καθόλου, οι περισσότεροι ίσως τα διαβάζετε διαγώνια. Όμως είναι σημαντικό για εμένα να αφιερώνω λίγο χρόνο για κάθε δράση, να εξηγώ γιατί είναι σημαντική, ποιους αφορά, πώς τους βοηθάει, με ποιον τρόπο συνεισφέρει στο να προχωρήσουμε ένα ακόμα βήμα μπροστά ως κοινωνία και ως χώρα.

Ξεκινάω λοιπόν ξανά τον απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων. Γιατί η πολιτική πρέπει να έχει απτά αποτελέσματα, και γι’ αυτά θέλουμε να κρινόμαστε. Χωρίς να κρυβόμαστε όταν κάνουμε λάθη ή δεν πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Και σήμερα δυστυχώς, ξαναβρισκόμαστε στη σκιά της μεγάλης δοκιμασίας των πυρκαγιών.

Την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή μίλησα αναλυτικά για τις αντίξοες συνθήκες που κληθήκαμε να διαχειριστούμε φέτος το καλοκαίρι. Χωρίς να αποσιωπήσω τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν, ιδίως στον τομέα της πρόληψης και του έγκαιρου εντοπισμού των φωτιών με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Ούτε όμως να μηδενίσω τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν και γίνονται ακόμα σε μια άνιση μάχη, προσπάθειες που έσωσαν και ζωές και περιουσίες.

Και από αυτό το “βήμα” λοιπόν, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι με τις πρωτοβουλίες που ανακοινώσαμε θα εξασφαλίσουμε καλύτερη άμυνα για το αύριο, ταχεία καταβολή αποζημιώσεων και γρήγορη αποκατάσταση των τόπων που χτυπήθηκαν, ειδικά του Έβρου, στα πρότυπα της παρέμβασης που κάναμε -πιστεύω με αρκετή επιτυχία- στην Εύβοια.

Με την ευκαιρία αυτή, αξίζει να σας πω ότι προ ημερών εγκαινιάστηκε και επαναλειτουργεί το Δασικό Χωριό στους Παπάδες του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας που είχε σβηστεί από τον χάρτη στη μέγα-πυρκαγιά του 2021. Αξίζει να κάνετε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο να δείτε τις εικόνες. Είναι εντυπωσιακές.

Καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο (ημερολογιακά, αφού η τουριστική σεζόν συνεχίζεται) τα μέχρι τώρα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το 2023, τα έσοδα από τον τουρισμό θα καταγράψουν νέο ρεκόρ, με αύξηση άνω του 10% και σημαντικά υψηλότερα από τα 19 δισ. του 2019.

Καλύτερα είναι τα νέα και από το μέτωπο του πληθωρισμού, αφού τον Αύγουστο υποχώρησε στο 3,4% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η Ελλάδα σήμερα σημειώνει τον 4ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 5,3% και, ενδεικτικά, στη Γερμανία είναι ακόμα πάνω από 6%.

Ξέρω βεβαίως ότι οι τιμές στα τρόφιμα δεν έχουν αποκλιμακωθεί. Γι’ αυτό ακριβώς και δώσαμε παράταση στο αναγκαίο «Καλάθι του Νοικοκυριού», που ασφαλώς δεν εξάλειψε την ακρίβεια, αλλά ήταν μια ανάσα για την ελληνική οικογένεια. Την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε και το «Καλάθι των Μαθητών», που περιλαμβάνει 11 βασικές κατηγορίες σχολικών ειδών. Αμείωτοι είναι οι έλεγχοι και οι ποινές σε όσες επιχειρήσεις και μεγάλες αλυσίδες επιχειρούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές με ψευδείς εκπτώσεις. Το προηγούμενο διάστημα επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.440.000 ευρώ από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) σε τρεις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Σε συνθήκες τόσο υψηλού εισαγόμενου πληθωρισμού κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Το έχω ξαναπεί: θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε εντός των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας για να στηρίξουμε την κοινωνία και ιδίως τους πιο ευάλωτους.

Καλά είναι τα νέα και από το μέτωπο της απασχόλησης. Τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της ανεργίας έπεσε στο 10,8% έναντι 12,5% τον Ιούλιο του 2022. Δηλαδή προστέθηκαν σχεδόν 103.000 εργαζόμενοι στους απασχολούμενους, που συνολικά έφτασαν τα 4.2 εκ. άτομα. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση στην αγορά εργασίας από το 2010 και μετά!

Με ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της δεύτερης θητείας μας ψηφίσαμε την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας, υλοποιώντας έτσι το 50% του οικονομικού προγράμματος που παρουσιάσαμε προεκλογικά. Προς διάψευση λοιπόν των πολιτικών μας αντιπάλων που ισχυρίζονταν ότι δεν θα το υλοποιήσουμε, εμείς το είπαμε και το κάναμε.

Το φετινό καλοκαίρι έφερε κι ένα ακόμη ρεκόρ: από τις 20 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου έγιναν τουλάχιστον 2.245 έλεγχοι σε αιγιαλούς και παραλίες. Διαπιστώθηκαν περίπου 750 παραβάσεις πάσης φύσεως και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Η μάχη με την παραβατικότητα θα συνεχιστεί αμείωτη. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω και από εδώ.


Σε λίγες μέρες ανοίγουν και πάλι τα σχολεία. Φέτος, θα ανοίξουν με επιπλέον 3.913 μόνιμους εκπαιδευτικούς Γενικής Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής, Μουσικών Σχολείων και 150 Ψυχολόγους-Κοινωνικούς Λειτουργούς στα Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης των ΚΕΔΑΣΥ. Συνολικά τα τελευταία 4 χρόνια έχουν γίνει 28.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση για πρώτη φορά από το 2010.

Σημαντικές θεωρώ και δύο παρεμβάσεις μας στον τομέα της υγείας. Πρώτον, τοποθετούνται οπλίτες θητείας που είναι πτυχιούχοι ιατρικής σε κενές θέσεις Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας, άγονων, απομακρυσμένων και με προβληματική πρόσβαση περιοχών. Και δεύτερον, δώσαμε λύση και στην κατεπείγουσα ανάγκη να ενισχύσουμε με οδηγούς τα ασθενοφόρα των δομών υγείας των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας, διαθέτοντας προσωπικό από το Πυροσβεστικό Σώμα μεταξύ άλλων. Έτσι, τουλάχιστον 60 περιοχές της χώρας μας απέκτησαν για πρώτη φορά πληρώματα για 2 ασθενοφόρα. Μια ασφαλώς προσωρινή λύση, καθώς άμεσα ξεκινάει ριζική αναμόρφωση του ΕΚΑΒ.

Αν επέλεγα δυο λέξεις για να σηματοδοτήσω τη δεύτερη τετραετία μας είναι «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση». Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το 41% που μας δώσατε δεν είναι λευκή επιταγή αλλά ισχυρό αίτημα να αλλάξουμε όσα μας ταλαιπωρούν, όσα μας πληγώνουν και όσα μας θυμώνουν.


Θα ήθελα σήμερα να ξεχωρίσω ειδικά την καθιέρωση δημοσίων δεικτών ποιότητας έργου σε Δήμους και σε Περιφέρειες, ώστε να απεικονίζονται δημόσια πλέον οι επιδόσεις των τοπικών αρχόντων σε τομείς που έχουν αρμοδιότητα, μεταξύ αυτών -για να το συνδέσω με την επικαιρότητα- τους καθαρισμούς οικοπέδων και ρεμάτων.

Μια μεγάλη αλλαγή που θα διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών θα είναι οι νέες ταυτότητες με τις νέες δυνατότητες που δημιουργούν, με πιο ασφαλείς συναλλαγές και με έγγραφα τα οποία δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν εάν κλαπούν. Οι νέες ταυτότητες θα διευκολύνουν φυσικά και τις μετακινήσεις, καθώς αποτελούν μέρος ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ταυτοποίησης, το οποίο θα γίνει υποχρεωτικό.

Οι νέες ταυτότητες δεν έχουν ούτε κάμερες, ούτε μικρόφωνα, ούτε διάφορα άλλα ευτράπελα τα οποία ακούγονται και διακινούν διάφοροι επιτήδειοι. Μια πολύ μικρή μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας τους έχει πιστέψει, αλλά να ξέρουν οι πολίτες ότι σε λίγο καιρό, οι παλαιού τύπου ταυτότητες (που υπάρχουν από το 1961!) δεν θα ισχύουν πια. Άρα άδικα μπαίνουν σε αυτή την ταλαιπωρία και επιβαρύνουν τα αστυνομικά τμήματα με μια πρόσθετη γραφειοκρατία.


Πρόοδο όμως έχουμε ήδη κάνει ως προς κάποιες άλλες «ουρές» της ντροπής, και εδώ μιλάω για το κτηματολόγιο. Πώς; Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής αιτήσεων καταχώρισης για εγγραφή στο κτηματολόγιο συμβολαιογραφικών πράξεων και παραλαβή του πιστοποιητικού καταχώρισης σε μορφή pdf.

Δεν μπορώ να μην αναφέρω μια ακόμη πολύ σημαντική πρωτοβουλία μας, που έγινε πράξη στις πρώτες μέρες της νέα θητείας μας: να αρθούν όλοι οι περιορισμοί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού. Και μαζί, η δημιουργία νέας ειδικής ενότητας «Απόδημοι Έλληνες» στο gov.gr για τους Έλληνες του Εξωτερικού.

Κλείνοντας αυτήν την μακρά ανασκόπηση θα ήθελα να επαναλάβω κάτι που είπα στις προγραμματικές δηλώσεις τον περασμένο Ιούλιο. Αντίπαλός μας σήμερα είναι τα προβλήματα της κοινωνίας και του τόπου. Και είναι δύσκολος αντίπαλος, με τον οποίον παλεύουμε κάθε μέρα. Βλέπουμε τα προβλήματα, ακούμε τον κόσμο και πάντα προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Οι μάχες που δώσαμε με τις ουρές στο κτηματολόγιο και η κατάληψη των αιγιαλών είναι δύο μόνο παραδείγματα του πώς αντιλαμβανόμαστε την πολιτική: ως υπηρεσία προς τον πολίτη και την πατρίδα. Και έτσι θα συνεχίσουμε.


Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώσατε. Και θα τα ξαναπούμε σε δύο βδομάδες, μετά δηλαδή το Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ οπότε και θα έχουμε πολλά να πούμε σας διαβεβαιώ!».



Συλλαλητήριο εξαπατημένων ανθρώπων από απατεώνες, για τις νέες ταυτότητες το απόγευμα στην Θεσσαλονίκη

 



Κινητοποίηση θυμάτων που εξαπατήθηκαν από απατεώνες, για τις νέες ταυτότητες θα πραγματοποιηθεί απόψε Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Το κάλεσμα στα θύματα έγινε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από οργανώσεις που είχαν πρωτοστατήσει και στις διαμαρτυρίες κατά των εμβολίων του covid, και σκοπό έχουν την εξαπάτηση όσων αφελών τους πιστέψουν. 

Πιστοί, εξαπατημένοι από απατεώνες κληρικούς και μοναχούς που δεν αντιπροσωπεύουν την επίσημη εκκλησία, από όλη τη βόρεια Ελλάδα, ετοιμάζουν «κάθοδο» στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Οι νέες αστυνομικές ταυτότητες έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από μερίδα εξαπατημένων πιστών, οι οποίοι τις χαρακτηρίζουν ως «ηλεκτρονική σκλαβιά», προσθέτοντας ότι σε αυτές θα υπάρχουν όλα τα προσωπικά τους δεδομένα σε ηλεκτρονικό τσιπάκι, ενώ ανησυχίες εκφράζουν και για το θέμα του γεωεντοπισμού μέσω αυτών.



Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο θα υψωθεί σήμερα στη Λίμνη Πλαστήρα

 



Μία ξεχωριστή εκδήλωση με αερόστατα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λίμνη Πλαστήρα στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ολοκληρωτική καταστροφή των χωριών της Λίμνης Πλαστήρα από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές το 1943.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου, στις 7:00 μ.μ. στην Πλαζ Πεζούλας, από δύο αερόστατα θα υψωθεί η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο, έκτασης 1.500 τετραγωνικών μέτρων. Για πρώτη φορά η σημαία υψώθηκε το 2021 στις εκδηλώσεις εορτασμού του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Φέτος την ανύψωση της σημαίας θα συνοδεύει ο διεθνώς γνωστός σαξοφωνίστας κ. Δημήτρης Βασιλάκης, με επιλεγμένη μουσική για σαξόφωνο, ανάλογο με την φιλοσοφία της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση υλοποιείται από τον Ελληνικό Αεροναυτικό Όμιλο, σε συνεργασία με την Αεροπορική Εταιρεία OLYMPIC BALLOONS και το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και είναι ανοικτή στο κοινό.

Μετά την απογείωση των αερόστατων, περίπου 7:30 μ.μ., στο υπαίθριο θέατρο της Πεζούλας θα δοθεί συναυλία από το συγκρότημα Gypsies On Paradise (GOP), με δίωρο πρόγραμμα από pop, funk, jazz & blues μουσική. Το συγκρότημα αποτελείται από νέους Καρδιτσιώτες μουσικούς, τον Ανδρόνικο Τρούκη, τον Ηλία Παλαπέλα και τον Γιώργο Γιωτάκο, στο τραγούδι η Έλενα Τσιγάρα.

Με αφορμή τα ιστορικά στοιχεία, στόχος της εκδήλωσης είναι η παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού για προβολή της Λίμνης Πλαστήρα ως ορεινού τουριστικού προορισμού, με μοναδικές δυνατότητες όπως λ.χ. οι πτήσεις με αερόστατο. 

Για το σκοπό αυτό θα γίνουν εναέριες περιηγήσεις με αερόστατα πάνω από την περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου το πρωί στις 07:30 π.μ. με την Ανατολή του Ηλίου και το απόγευμα στις 07:00 μ.μ. πριν την Δύση του Ηλίου καθώς και την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου τις ίδιες ώρες όπως και την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου το πρωί.



Βρετανία: 18 γυναίκες υπάλληλοι φυλακών «τα έφτιαξαν» με κρατούμενους

 


Σοβαρή «κρίση προσωπικού» αντιμετωπίζει μια φυλακή στη Βρετανία όπου συνολικά τα τελευταία χρόνια έχουν απολυθεί ή παραιτηθεί 18 γυναίκες υπάλληλοι για σεξουαλικά σκάνδαλα και ερωτικές σχέσεις που διατηρούσαν με κρατουμένους.

Σύμφωνα με την Daily Mail, μια πρόσφατη έκθεση από ανεξάρτητο φορέα ελέγχου ανέφερε ότι η υποστελέχωση και η απειρία των νέων υπαλλήλων αποτελούν «παράγοντες αποσταθεροποίησης» στο HMP Berwyn, τη μεγαλύτερη φυλακή της Βρετανίας που βρίσκεται στη βόρεια Ουαλία. Πρόκειται για ένα σωφρονιστικό κατάστημα στο οποίο εκτίουν την ποινή τους 2.100 κρατούμενοι των κατηγοριών «μεσαίας επικινδυνότητας» B και C, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Παρόλο που οι 18 υποθέσεις έχουν καταγραφεί από το 2017, τρεις γυναίκες δεσμοφύλακες, η 27χρονη Jennifer Gavan, η συνομήλική της Ayshea Gunn και η 26χρονη Emily Watson καταδικάστηκαν σε φυλάκοιση της περασμένη χρονιά για τις σχέσεις που δημιούργησαν με κρατουμένους.

Η Watson είχε συνευρεθεί ερωτικά τρεις φορές με τον φυλακισμένο εραστή της στο κελί του, η μία από αυτές την ημέρα των Χριστουγέννων.

Η Gunn είχε πραγματοποιήσει πάνω από 1.200 τηλεφωνικές κλήσεις (μεταξύ των οποίων και βιντεοκλήσεις σεξουαλικού περιεχομένου» με τον αγαπημένο της Khuram Razaq, στον οποίο μάλιστα είχε χαρίσει και εσώρουχά της για να τα έχει στο κελί του.

Τον Απρίλιο του 2020, η Gavan ξεκίνησε μια ερωτική σχέση με τον κρατούμενο Alex Coxon, τον οποίο προμήθευσε με τηλέφωνο για να του στέλνει ερωτικά βίντεο. Τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιά καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 μηνών για παράβαση καθήκοντος.

Σύμφωνα με τη Sun, η έκθεση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φυλακή εστιάζει στην περίοδο μεταξύ Μαρτίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023. Όπως επισημαίνεται, η άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, λόγω ελλείψεων προσωπικού. Επίσης αναφέρει ότι πολλά μέλη του προσωπικού δεν φαίνεται να διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία, καθώς και ότι αναζητείται νέο προσωπικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εξαιτίας των πολλαπλών περιστατικών αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, πάνω από 500 εργαζόμενοι στο σωφρονιστικό ίδρυμα έλαβαν μέρος σε σεμινάρια για την αποτροπή παρόμοιων παραπτωμάτων.


protothema.gr




Καθηγητής LSE: Αποδυναμώνεται το επιχείρημα ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ασφαλέστερα στον Βρετανικό μουσείο

 


Βρετανικό Μουσείο: «Τα γεγονότα ήρθαν να αποδυναμώσουν το βασικό επιχείρημά του μουσείου, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ασφαλέστερα εκεί και για αυτό δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα» τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής LSE, Κέβιν Φέδερστοουν.

Όπως περιέγραψε ο καθηγητής του London School of Economics: «Σύντομα, το Μουσείο θα δει νέους υποψηφίους για να αναλάβουν τη θέση του διευθυντή. Και είμαι σίγουρος ότι μια από τις ερωτήσεις που θα τους κάνουν είναι ποια είναι η θέση τους σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και ποια είναι τα επιχειρήματα τους για την παραμονή των Γλυπτών στο Λονδίνο.

Ξεκάθαρα, τα γεγονότα που παρακολουθούμε, έχουν προκαλέσει ζημιά στο Μουσείο. Αμφισβητείται, πιστεύω, η αλαζονική στάση του Μουσείου, έχει μια σχεδόν αποικιακή θέση, υπό την έννοια πώς ισχυρίζεται ότι τα αντικείμενα που έχουν παρθεί από διάφορα μέρη του κόσμου είναι ασφαλέστερα μέσα στο Βρετανικό Μουσείο. Ξεκάθαρα, αυτό τώρα, μπορεί να αμφισβητηθεί. Αλλά δεν αλλάζει τα συνολικά επιχειρήματα και τους περιορισμούς που υπάρχουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Βλάπτει την εικόνα και την αντίληψη που υπάρχει για το Μουσείο, αφαιρεί την αλαζονεία, αλλά τα βασικά επιχειρήματα, παραμένουν ως είχαν».

Ο καθηγητής συμπλήρωσε τα εξής: «Αναπόφευκτα, κάθε ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε το σκάνδαλο του Βρετανικού Μουσείου, για να ενισχύσει τη θέση της σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Εδώ στη Βρετανία έχουμε δει αντιδράσεις από μέλη του κοινοβουλίου που ισχυρίζονται ότι η θέση της Αθήνας είναι καιροσκοπική, για να ενισχύσει τη θέση της μέσω του σκανδάλου. Ναι, αλλά με αιτιολόγηση. Ξεκάθαρα, το σκάνδαλο ζημιώνει τη θέση του Μουσείου. Επηρεάζει την άμεση προοπτική; Όχι. Πιστεύω ότι η εγχώρια πολιτική για τα Γλυπτά, εδώ στη Βρετανία, κοιτάζει προς τις εκλογές. Στη Βρετανία έχουμε κοινοβουλευτικές εκλογές το 2024 και πιστεύω ότι η νυν κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, δεν θα νιώθει τόση αυτοπεποίθηση ώστε να κάνει μια συμφωνία με την Αθήνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, πριν γίνουν εκλογές, σε αυτή την προεκλογική περίοδο όπου η κυβέρνηση είναι αδύναμη και μη δημοφιλής. Αυτό σημαίνει ότι για τους επόμενους 14 μήνες περίπου, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να γίνει μια συμφωνία».

«Περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν μετά τις εκλογές και με μια νέα κυβέρνηση, που θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε αυτό το θέμα. Προφανώς το σκάνδαλο του Βρετανικού Μουσείου δεν επηρεάζει μόνο το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά επηρεάζει την παραμονή στο Μουσείο αντικειμένων από πολλά μέρη του κόσμου. Και επηρεάζει το αφήγημα του Μουσείου ότι εδώ τα τεχνουργήματα είναι ασφαλέστερα εδώ στο Λονδίνο» καταλήγει ο καθηγητής.

Στο μεταξύ,  η Νιγηρία και η Κίνα έχουν αρχίσει και αυτές να ζητούν τους ανεκτίμητους πολιτιστικούς θησαυρούς τους που βρίσκονται «αιχμάλωτοι» στο μεγάλο μουσείο του Λονδίνου.

«Είναι σοκαριστικό να ακούς ότι οι χώρες και τα μουσεία που μας έλεγαν ότι τα Μπρούτζινα του Μπενίν δεν θα ήταν ασφαλή στη Νιγηρία, έχουν κλοπές να συμβαίνουν εκεί» δήλωσε εμφατικά ο Διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας Abba Isa Tijani προσθέτοντας με νόημα: « Αποτελούν αντικείμενο λεηλασίας. Μεταφέρθηκαν παράνομα από τη χώρα. Πρόκειται για κλεμμένα αντικείμενα και πρέπει να επιστραφούν στη Νιγηρία στις κοινότητες στις οποίες ανήκουν».

Ο κ. Tijani μάλιστα προανήγγειλε επίσημη παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού της χώρας ο οποίος θα απαιτήσει, μέσω επιστολής, τον άμεσο επαναπατρισμό των Μπρούτζινων του Μπενίν.

«Ζητάμε επίσημα από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει δωρεάν στην Κίνα όλα τα κινεζικά πολιτιστικά κειμήλια που αποκτήθηκαν μέσω ακατάλληλων καναλιών» αναφέρει στο σημερινό της editorial η Global Times και καλεί το Βρετανικό Μουσείο να σταματήσει επιτέλους την παρατεταμένη επιπόλαια στάση του.

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Το Βρετανικό Μουσείο χάνει για ακόμη μία φορά τα ερείσματά του στην ηθική

«Το Βρετανικό Μουσείο χάνει για μία ακόμη φορά τα ερείσματά του στην ηθική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με αφορμή την κλοπή και πώληση περίπου 2.000 αντικειμένων από τις αποθήκες του.

«Η υπόθεση των κλαπεισών αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου εγείρει και πάλι ηθικά ζητήματα για το ίδιο το Μουσείο, τον τρόπο συγκρότησης των Συλλογών του και τη διαχρονική διαχείρισή τους από την εκάστοτε Διοίκηση. Μάλιστα, η τελευταία βαρύνεται όχι μόνον από το ίδιο το γεγονός, που καθιστά ένα μητροπολιτικό μουσείο χώρο συνδεόμενο με το δίκτυο της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, αλλά και από την καθυστέρηση στην αποκάλυψη της υπόθεσης, με τις παραιτήσεις στελεχών του να εγείρουν ερωτήματα για προσπάθεια συγκάλυψης», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο ΣΕΑ.

Παράλληλα τονίζει ότι «η Ελλάδα και άλλες χώρες, από τις οποίες το Βρετανικό Μουσείο έχει υφαρπάξει πολιτιστικούς θησαυρούς, πρέπει να ενισχύσουν τον αγώνα τους στην ανάκτηση αυτών των λεηλατημένων αρχαιοτήτων» και πως «με βάση το διαχρονικό φαινόμενο της πώλησης αρχαιοτήτων από τις Συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, ασφαλώς τίθεται σε τελείως διαφορετική βάση το δίκαιο αίτημα της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωσή τους με τον γενέθλιο μνημείο τους, τον Παρθενώνα».

«Τόσο οι Έλληνες αρχαιολόγοι όσο και η κοινή γνώμη στη χώρα μας, αναμένουμε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού στην κατεύθυνση αυτή», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΑ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Βγήκε στο μπαλκόνι να διαμαρτυρηθεί για τη φασαρία σε γλέντι και έπεσε στο κενό

 


Άσχημη εξέλιξη είχε ο χθεσινοβραδινός καβγάς μεταξύ δυο οικογενειών που διαμένουν σε διαφορετικούς ορόφους σε τριώροφη πολυκατοικία στα Ταμπάκικα της Λάρισας, όπου τραυματίστηκε σοβαρά 63χρονος πέφτοντας από τον 3ο όροφο.

Όπως γράφει η σημερινή «Ελευθερία» και αναδημοσιεύει το onlarissa.gr, στην εν λόγω πολυκατοικία διαμένει οικογένεια που είχε γλέντι για τα βαφτίσια ενός παιδιού ή εγγονού της. Στον 3ο όροφο διέμενε ο 63χρονος Λαρισαίος με τη σύζυγό του, οι οποίοι, προφανώς, ενοχλούνταν από το γλέντι, που συνεχιζόταν ως και μετά τις 11 περίπου το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων της γειτονιάς, αρχικά παρακάλεσαν να χαμηλώσουν τη μουσική και γενικότερα να περιορίσουν τη φασαρία, χωρίς να τα καταφέρουν.

Τότε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες μαρτυρίες, ο 63χρονος φέρεται να επιχείρησε να ρίξει κάποιο αντικείμενο από το μπαλκόνι του στο μπαλκόνι του κάτω ορόφου, αλλά για άγνωστους λόγους, ίσως παραπάτησε, έχασε την ισορροπία του, βρέθηκε στο κενό και προσγειώθηκε στο παρμπρίζ του ΙΧ αυτοκινήτου του ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας. Η πρόσκρουση ήταν βίαιη και ο τραυματισμός του βαρύτατος.

Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο τον απεγκλώβισαν με δυσκολία μέσα από τα σπασμένα τζάμια, ενώ το πλήρωμα του ΕΚΑΒ, που κατέφθασε λίγο αργότερα, τον μετέφερε στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.







Συνδικαλιστές πέταξαν μπογιές σε μηχάνημα ωρομέτρησης στον Ευαγγελισμό γιατί θα αναγκαστούν να δουλέψουν


 

Σύμφωνα με το ethnos.gr, και το ρεπορτάζ της Δήμητρας Ευθυμιάδου 

Ένταση επικράτησε την περασμένη Παρασκευή στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με αφορμή σύστημα χρονομέτρησης που τοποθετήθηκε στην είσοδο προκειμένου να ελέγχεται το ωράριο των εργαζομένων.

Ομάδα συγκεντρωμένων κατέστρεψε το σύστημα της ωρομέτρησης πετώντας μπογιές, ενώ άμεσα εκλήθη η αστυνομία από τη Διοίκηση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Οι εργαζόμενοι από την πρώτη στιγμή αντιδρούσαν στην τοποθέτηση του συστήματος ελέγχου του ωραρίου, ενώ είχαν ζητήσει να αφαιρεθεί.



Μετά την καταστροφή του μηχανήματος εκλήθη επιτόπου η αστυνομία, ενώ υπεβλήθη μήνυση για φθορά δημόσιας περιουσίας.

Να σημειωθεί ότι η Διοίκηση υποστηρίζει ότι τοποθέτησε στην είσοδο το σύστημα ωρομέτρησης, καθώς είχαν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες έφοδοι και είχε διαπιστωθεί ότι πολλοί εργαζόμενοι απουσίαζαν από την εργασία τους.

Το ψάξαμε και εμείς εκτός του ρεπορτάζ του Έθνους, και σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες συνδικαλιστές πρωτοστάτησαν, γιατί με τα μηχανήματα θα αναγκαστούν να δουλέψουν και να εμφανίζονται στην εργασία τους.



Ελέγχονται απο την δικαιοσύνη και διαλύονται οι Σπαρτιάτες - Χάνουν και την χρηματοδότηση

 



Αποφασισμένοι να ανεξαρτητοποιηθούν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών με αφορμή τις καταγγελίες Στίγκα και τις αναφορές σε Greek mafia, εμφανίζονται δύο μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Φλώρο που είχε χαιρετίσει προκλητικά από το βήμα της βουλής την υποψηφιότητα Κασιδιάρη για την Αθήνα, και τον Γιώργο Μανούσο, ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει αποστείλει ήδη στον πρόεδρο της Βουλής, την επιστολή ανεξαρτητοποίησής του.

Η επιστολή Μανούσου στον πρόεδρο της Βουλής

«Στην ζωή μου, πορεύθηκα πάντα με ήθος και τιμιότητα. Όσοι με ξέρετε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην πολιτική δεν μπήκα για να γίνω πλούσιος, αλλά ούτε και για να χτίσω πολιτική καριέρα. Η επιθυμία μου ηταν να βάλω την δική σας φωνή μέσα στην Βουλή και όλοι μαζί από κοινού να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, την νέα γενιά.

Επομένως, δεν θα μπορούσα να συνυπάρξω ούτε ένα λεπτό, με έναν άνθρωπο που δηλώνει ότι Βουλευτές ενός κόμματος που ψήφισαν χιλιάδες Έλληνες πολίτες -και που είναι πεντακάθαροι- έχουν συνδιαλλαγές με την «Greek Mafia». Ο ίδιος μπορεί να πρόδωσε την εμπιστοσύνη τους, εγώ δεν θα το κάνω ποτέ», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο κ. Μανούσος ο οποίος σε δηλώσεις του στο youtube, επισημείνει πως: «εμένα η ηθική μου δεν μου επιτρέπει να βρίσκομαι με τον κ. Στίγκα να με κατηγορεί για εγκληματική οργάνωση ή για greek mafia ή οτιδήποτε άλλο. Ένας δρόμος υπάρχει , αυτός του αποχαιρετισμού. Το αφήνω στην διακριτική του ευχέρεια να επιλέξει αν ο ίδιος θέλει να με διαγράψει αλλιώς ο επόμενος δρόμος είναι να ανεξαρτητοποιηθώ και να υπηρετήσω τους χιλιάδες έλληνες που συνειδητά μας επέλεξαν και αυτοί να τους εκπροσωπούμε».

Από την πλευρά του ο Φλώρος εμφανίζεται να συμφωνεί με τον συνάδελφό του επισημαίνοντας: ««Και ξανά, δεν αλλάζω ούτε κόμμα, ούτε τελεία, από όσα λέει ο συνάδελφος Γεώργιος Μανούσος».

«Στην ζωή μου, πορεύθηκα πάντα με ήθος και τιμιότητα. Όσοι με ξέρετε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην πολιτική δεν μπήκα για να γίνω πλούσιος, αλλά ούτε και για να χτίσω πολιτική καριέρα. Η επιθυμια μου ηταν να βάλω την δική σας φωνή μέσα στην Βουλή και όλοι μαζί από κοινού να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, την νέα γενιά.

Επομένως, δεν θα μπορούσα να συνυπάρξω ούτε ένα λεπτό, με έναν άνθρωπο που δηλώνει ότι Βουλευτές ενός κόμματος που ψήφισαν χιλιάδες Έλληνες πολίτες -και που είναι πεντακάθαροι- έχουν συνδιαλλαγές με την «Greek Mafia». Ο ίδιος μπορεί να πρόδωσε την εμπιστοσύνη τους, εγώ δεν θα το κάνω ποτέ».

Και κάπου εδώ, θέλω να θυμίσω τα λόγια ενός από τα σπουδαιότερα στελέχη της ΕΟΚΑ, του Κυριάκου Μάτση, όταν οι Βρετανοί προσπάθησαν να τον εξαγοράσουν, και στην δική μας περίπτωση, εμείς απαντάμε σε αυτές τις αισχρές και χωρίς υπόσταση κατηγορίες: "Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής" Σας ευχαριστούμε», αναφέρει.

Με τις τελευταίες εξελίξεις, και την εισαγγελία να ερευνά τον ρόλο των βουλευτών του κόμματος, η κοινοβουλευτική ομάδα έχει 8 βουλευτές, με τον Φλώρο θα φτάσει τους 7 βουλευτές, με όριο τους 5 για να υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα. Παράλληλα κινδυνεύει η χρηματοδότηση έτσι και διαλυθεί το κόμμα, αν και όπως πάνε τα πράγματα μάλλον η χρηματοδότηση και 5 βουλευτές να μείνουν θα κοπεί στους Σπαρτιάτες.




Προκλητικό πρωτοσέλιδο της Sozcu κάνει λόγο για «κατεχόμενα νησιά με 6.000 Έλληνες στρατιώτες»


 


Με τίτλο «Στα κατεχόμενα νησιά μας υπάρχουν 6.000 Έλληνες στρατιώτες» η αντιπολιτευόμενη κεμαλική και εθνικιστική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της δηλώσεις του απόστρατου συνταγματάρχη και πρώην γενικού γραμματέα του τουκρικόύ υπουργείου Άμυνας, Ουμίτ Γιαλίμ.

Ο εκ των εμπνευστών των «γκρίζων ζωνών» Γιαλίμ δηλώνει στην εφημερίδα: «Οι Έλληνες στρατιώτες που ρίξαμε στη θάλασσα στη Σμύρνη, στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, βρίσκονται και πάλι στη Σμύρνη. Ο Έλληνας υφυπουργός Άμυνας, Νικόλαος Χαρδαλιάς, επισκέφθηκε τις Οινούσσες (Koyun στο κείμενο, Νήσος Πρόβατο) της Σμύρνης στις 27 Αυγούστου και επιθεώρησε τους Έλληνες στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί. Οι Οινούσσες, οι οποίες βρίσκεται εντός των συνόρων της Σμύρνης και των τουρκικών χωρικών υδάτων των 6 μιλίων, βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή από το 2004».

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι 6.000 Έλληνες στρατιώτες σταθμεύουν σε 20 τουρκικά νησιά και 2 τουρκικές βραχονησίδες. «Η Ελλάδα συνεχίζει να επενδύει στα κατεχόμενα εδάφη μας. Η Ελλάδα, η οποία άνοιξε μια Ναυτική Σχολή στις Οινούσσες, δημιούργησε και πυροσβεστικό σταθμό το 2021» είπε.

Ο Γιαλίμ δήλωσε ακόμη: «Γιατί η Ακτοφυλακή δεν επενέβη στο ελληνικό στρατιωτικό σκάφος που μετέφερε τον Χαρδαλιά, το οποίο έπλεε δυτικά του Καραμπουρούν της Σμύρνης, στην περιοχή ευθύνης της και σε τουρκικά χωρικά ύδατα 6 μιλίων; Είναι καθήκον της Χωροφυλακής να συλλαμβάνει και να προσαγάγει στη Δικαιοσύνη τους αρχηγούς της Μαφίας και τα στελέχη της που καταλαμβάνουν εδάφη του Δημοσίου της Τουρκικής Δημοκρατίας. Είναι και καθήκον της Χωροφυλακής να συλλάβει και να προσαγάγει στη Δικαιοσύνη τους Έλληνες πολίτες δημάρχους που προσεταιρίζονται και κατέχουν τα νησιά της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Σμύρνη, στο Αϊδίνι και τα Μούγλα. Γιατί η Χωροφυλακή δεν συλλαμβάνει τους Έλληνες πολίτες δημάρχους και δεν τους παραπέμπει στη Δικαιοσύνη;».

«Ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του ΑΚΡ καθώς και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων αδιαφορούν για τα υπό κατοχή νησιά μας και παραμένουν θεατές των πρακτικών του ελληνικού κράτους στα νησιά μας» κατέληξε.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



12 + 1 μέτρα για την ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών του Έβρου

 


Ενεργοποιείται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών που επλήγησαν από πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023 στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Τα μέτρα που δρομολογούνται, είναι τα ακόλουθα:

1. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής: Εντάσσονται τις επόμενες ημέρες στην πλατφόρμα arogi.gov.gr οι πληγείσες περιοχές, ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, η οποία θα καταβάλλεται μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πυρκαγιές, τα οποία χαρακτηρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») ή ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.

2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων: Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών από τις υπηρεσίες της ΓΓ Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

3. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης: Παρέχεται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με το ύψος της επιδότησης, να κυμαίνεται από 300 ως και 500 ευρώ, ανάλογα με τις παραμέτρους.

4. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις: Μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr χορηγείται πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, προς πληγείσες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους. Η ενίσχυση πρώτης αρωγής δεν αφορά σε επιχειρήσεις με μικρό εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους, στις οποίες θα χορηγηθεί προκαταβολή. Η καταβολή της ενίσχυσης πρώτης αρωγής γίνεται κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων των αιτούντων πρώτης αρωγής με τις αιτήσεις πληγεισών επιχειρήσεων που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.

5. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις: Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής θα προχωρήσει και η χορήγηση του τελικού ποσού της επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, με την επιχορήγηση να καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των επιτροπών κρατικής αρωγής. Ειδικότερα, η επιχορήγηση αφορά ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με την χορηγηθείσα πρώτη αρωγή και προκαταβολή, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού που ξεκίνησε άμεσα με την Περιφέρεια, οι οποίες και συστήνουν τις επιτροπές κρατικής αρωγής, προωθείται η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, να χορηγηθεί επιχορήγηση, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα, σταδιακά, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών. Τέλος, όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενεργοποιείται και το σχήμα επιχορήγησης επί των φυτικών μέσων παραγωγής από την κρατική αρωγή, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία και τον ΕΛΓΑ, για ζημιές σε δενδρώδεις και πολυετείς καλλιέργειες.

6. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή: Στα πληγέντα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους δήμους, χρηματικά ποσά ενισχύσεων, ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων προς τα νοικοκυριά που επλήγησαν, ως εξής: (α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, προσαυξημένο ανάλογα για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες, (β) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής ή για απλές επισκευαστικές εργασίες στην κύρια πληγείσα κατοικία, ενώ η εν λόγω ενίσχυση περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις δευτερεύουσας κατοικίας, και (γ) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

7. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων: Στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών, θα χορηγηθεί αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, για έξι μήνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα.

8. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης: Δύναται να παρασχεθεί αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από την πυρκαγιά, για έξι μήνες. Η αναστολή αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που είναι πληγείσες και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους. Ειδικότερα, η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται και οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αναστολή αφορά τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.

9. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ: Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών και έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, καθώς και τα αγροτεμάχια που έχουν καταστραφεί, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για μία τριετία, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.

10. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών: Παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών, για έξι μήνες, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των οριοθετημένων περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

11. Αναστολή συμβάσεων εργασίας: Ενεργοποιείται το ειδικό σχήμα στήριξης της απασχόλησης για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, με τη παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος, ύψους 534 ευρώ, προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων για ένα τρίμηνο. Το μέτρο αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις.

12. Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ: Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, θα προχωρήσει έκτακτη χρηματοδότησή τους -όπου κριθεί η ανάγκη- για την κάλυψη ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.

13. Επέκταση προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ: Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2023 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) επεκτείνεται για τον Έβρο στις δώδεκα (12) δωρεάν διανυκτερεύσεις, με εντελώς δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) σε καταλύματα της περιοχής που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα που υλοποιείται έως 30 Ιουνίου 2024 για όλους τους δικαιούχους και ωφελούμενους.

 




Μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις αναβαθμίζουν τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα


 

Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις συναντήσεις του με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη:

Κι αν κάτι μπορεί σήμερα να αντισταθμίσει το σκοτεινό κλίμα το οποίο λογικό είναι να επικρατεί στην ελληνική κοινωνία λόγω των καταστροφικών φωτιών, ειδικά στην περιοχή του Έβρου, αυτό μπορεί να είναι μόνο η πολύ καλή απόδοση της οικονομίας μας, η οποία και πάλι πιστοποιήθηκε από όλους τους παραγωγικούς φορείς. Μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, ένας τουρισμός ο οποίος φαίνεται να διανύει μία εξαιρετικά καλή χρονιά, εξαγωγές οι οποίες αυξάνονται και ταυτόχρονα πολλές νέες επενδύσεις οι οποίες δρομολογούνται. Σημαντικές επενδύσεις που αφορούν και την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης.

  • Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε η Θεσσαλονίκη είχε -θα έλεγα- στο παρελθόν βιώσει μια τέτοια πολυδιάστατη παρέμβαση ως προς τα έργα τα οποία δρομολογούνται σήμερα στην πόλη.
    • Μετρό: το έργο που θα αλλάξει άρδην τη λειτουργία της πόλης και θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση των αρχαίων στους σταθμούς από τους οποίους αφαιρέθηκαν.
    • Flyover: ο δρόμος που ξεκινά τους επόμενους μήνες, η διέλευση από τον οποίο θα είναι δωρεάν, και που σε συνδυασμό με το Μετρό θα αποσυμφορήσει την κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκη.
    • Παιδιατρικό Νοσοκομείο: η σημαντική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκινά το αργότερο στις αρχές του 2024
    • Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο στο στρατόπεδο «Καρατάσιου»
    • Thess INTEC: ο “πνεύμονας” και επιχειρηματικότητας που θα αρχίσει να κατασκευάζεται στις αρχές του 2024
    • Παρεμβάσεις στο στρατόπεδο «Παύλος Μελάς», στη δυτική Θεσσαλονίκη
    • Μουσείου του Ολοκαυτώματος: μπορεί να αρχίσει να κατασκευάζεται τον επόμενο χρόνο.
    • Σημαντικά έργα για την ποιότητα ζωής της Δυτικής Θεσσαλονίκης, είναι επίσης το κολυμβητήριο στο Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης και στο Στρατόπεδο «Γκόνου», μία πολύ σημαντική επιχειρηματική παρέμβαση που μετατρέπει ένα ανενεργό στρατόπεδο σε έναν διαμετακομιστικό κόμβο και πύλη εισόδου και εξόδου όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Επιπροσθέτως, η οδική σύνδεση του Προβλήτα 6 με την ΠΑΘΕ και με την Εγνατία που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
  • Βέβαια, δεν περιοριζόμαστε -και να κλείσω με αυτό- μόνο στις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες γίνονται πάντα σε απόλυτη συνεργασία με την Περιφέρεια και με τον Δήμο -έχουμε άριστη συνεργασία και με τον Περιφερειάρχη και με τον Δήμαρχο. Να μιλήσω λίγο και για τις σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες δρομολογούνται στην πόλη. Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ και στη δυτική και στην ανατολική πύλη της πόλης για να παρουσιάσουμε μαζί με τους υποψήφιους επενδυτές σημαντικά αναπτυξιακά έργα τα οποία ξεκλειδώνουν τη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική της Θεσσαλονίκης, έτσι όπως την οραματιζόμαστε.