Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Times: Ποιος θέλει να καθίσει με τον άξεστο Ερντογάν; Κανείς...

 


Ποιος θέλει να κάτσει δίπλα στον Ερντογάν στο δείπνο της Πράγας; Κανείς… αναφέρει το άρθρο των Times.

Στη συνάντηση στην Πράγα που θα έχει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας με 43 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Times.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια επικείμενη ενεργειακή κρίση, οι συνομιλίες στη μεγάλη ισπανική αίθουσα του κάστρου της πόλης έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορική στιγμή. Η παρουσία του Ερντογάν είναι σημαντική στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά μετά τα σχόλιά του αυτό το καλοκαίρι ότι η Τουρκία θα μπορούσε «να έρθει ξαφνικά μια νύχτα» για να καταλάβει τα νησιά του Αιγαίου από την Ελλάδα, επισημαίνεται. 

Η Τουρκία υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στη Σουηδία για μια σατιρική τηλεοπτική εκπομπή που κορόιδευε τον Ερντογάν, υπενθυμίζοντας στους Σουηδούς ότι μπορεί να ασκήσει βέτο στην αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οι Φινλανδοί, επίσης, βασίζονται στον Ερντογάν για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Είναι ένας άξεστος αυταρχικός ηγέτης που απειλεί την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου και που δυσκολεύει τη ζωή της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ποιος θέλει να κάθεται δίπλα του στο δείπνο; Κανείς», είπε ένας βοηθός ενός δυτικοευρωπαίο ηγέτη.

Το άρθρο καταλήγοντας σημειώνει ότι η Τρας εξέπληξε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες με το προσφερθεί να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο σε μια βρετανική πόλη. Του χρόνου, αν η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα επιβιώσει από το δείπνο στην Πράγα απόψε, το ερώτημα ποιος κάθεται δίπλα σε ποιον είναι πιθανό να είναι ο δικός της πονοκέφαλος.



Ξέροντας γιατί τον παρακολουθούσαν ο Ανδρουλάκης συνεχίζει το σώου κάνοντας το θύμα των υποκλοπών

 


Είναι τραγική η προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη, απέχοντας από κάθε σοβαρότητα και δείχνοντας ότι μετά τον Τσίπρα, βρήκε η αντιπολίτευση και άλλο νούμερο να ασχολείται.

Αυτό δείχνει η προσπάθεια του Ανδρουλάκη για συγχρονισμό της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ και της απόπειρας παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το λογισμικό Predator κατά την διάρκεια της προεκλογικής εσωκομματικής περιόδου. 

Αυτό επιχείρησε να περιγράψει ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας πριν από λίγο στην Εξεταστική Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και το κάνει χωρίς ίχνος ντροπής, κάνοντας το θύμα ενώ γνωρίζει γιατί τον παρακολουθούσαν, και γιατί δεν πάει τόσους μήνες να ενημερωθεί.

Προσπαθώντας να περάσει ότι η ΕΥΠ και η κυβέρνηση ήθελαν να ασχοληθούν μαζί του χωρίς να έχει κάνει τίποτα, ενώ γνωρίζει ότι έχει κάνει και για τον λόγο αυτό δεν ενημερώνεται : «Πρώτη διαβολική σύμπτωση είναι ότι ο Πρωθυπουργός μετέφερε την ΕΥΠ από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πρωθυπουργικό γραφείο. Δεύτερη διαβολική σύμπτωση είναι ότι η απόπειρα του Predator συμπίπτει με την παράνομη παρακολούθηση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μου. Είναι ακριβώς το ίδιο διάστημα. Με διαφορά ελάχιστων ημερών τον Σεπτέμβριο του 2021 . Άρα ουσιαστικά μιλάμε για δύο γεγονότα τα οποία συγχρονίζονται, παρόλο που η κυβέρνηση λέει ότι δεν χρησιμοποιεί το Predator αλλά δεν κάνει και τις κινήσεις που χρειάζονται για να μάθουμε επιτέλους ποιος το χρησιμοποιεί, γιατί δεν είμαι το μόνο κρούσμα. Ο χρόνος παρακολούθησης από την ΕΥΠ καλύπτει όλη την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη της ηγεσίας της παράταξής μας», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης και σημείωσε: «Συνεπώς υπήρχε ισχυρό πολιτικό ενδιαφέρον. Από την αρχή αυτής της περιπέτειας υπήρξαν διάφορες διαρροές. Οι πρώτες υποστήριζαν ότι πρεσβείες τρίτων χωρών ζήτησαν από τη χώρα μου να με παρακολουθήσει και κατονόμαζαν την Ουκρανία και την Αρμενία. Μέσα σε λίγες ώρες απάντησαν οι πρεσβείες των δυο χωρών ότι όλα αυτά είναι fake news και ουδέποτε είχαν αιτηθεί κάτι τέτοιο από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Είναι προφανές για μένα ότι οι λόγοι είναι πολιτικοί. Δε μπορεί να είμαι οκτώ χρόνια ευρωβουλευτής και ποτέ να μη μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είτε με το Predator, είτε με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και ξαφνικά να με παρακολουθούν μόλις δήλωσα ότι θέλω να είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ».

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές μέλη της επιτροπής PEGA ο απόλυτος ένοχος που κάνει το θύμα Νίκος Ανδρουλάκης είπε : «Θέλουμε να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες; Θέλουμε να ζούμε σε μία Ευρώπη όπου ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της διάκρισης των εξουσιών θα καθορίσει το μέλλον της ή θέλουμε να ζούμε σε μία Ευρώπη που οι χειρότερες πρακτικές, που αξιοποιούν χώρες fail state, θα γίνουν κανονικότητα;

Αυτό δεν το δέχομαι ως σοσιαλιστής και πιστεύω ότιπρέπει να αγωνιστούμε ώστε να κατοχυρώσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες και να μην επιτρέψουμε τα παράνομα αυτά λογισμικά να χρησιμοποιούνται εις βάρος της Δημοκρατίας και εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση. Δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Για μένα είναι ένα ζήτημα Δημοκρατίας και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίσει ένα μέλλον φωτεινό και όχι ένα μέλλον σκοτεινό ενός μεσαίωνα όπου ολιγάρχες ή πολιτικοί θέλοντας να κρατήσουν την εξουσία με νύχια και με δόντια χρησιμοποιούν αυτές τις απαράδεκτες και σκοτεινές πρακτικές».


Ερωτηθείς για την στάση της Κυβέρνησης από τον συντονιστή του ΕΛΚ στην εξεταστική επιτροπή, ο κ. Ανδρουλάκης αναρωτήθηκε κάνοντας προκλητικά το θύμα, και δείχνοντας για ακόμα μία φορά ότι θέλει να περάσει τον εαυτό του ως θύμα : «Περιμένουν από το θύμα να πει γιατί τον παρακολουθούσαν και να βρει ποιος έχει το Predator στην Ελλάδα; Η Κυβέρνηση πρέπει να πει γιατί με παρακολουθούσε. Η Κυβέρνηση πρέπει να βρει ποιος έχει το Predator. Ακούω την επίκληση εθνικού λόγου. Ποιοι εθνικοί λόγοι είναι πίσω από ένα δημοσιογράφο που ερευνά ένα σκάνδαλο ή πίσω από έναν πολιτικό που δηλώνει υποψήφιος για την ηγεσία ενός κόμματος; Και να σας προβληματίζει κύριε Αλβάρες, διότι τα επιχειρήματα που είπατε, τα χρησιμοποιούν πολλές φορές ο Ορτέγκα και ο Μαδούρο. Να σας προβληματίζει πάρα πολύ. Τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιείτε εις βάρος μου, χρησιμοποιούν τα καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής. Να είστε σίγουρος ότι εγώ αγαπάω περισσότερο την Ελλάδα από αυτούς που σας έστειλαν αυτές τις ερωτήσεις, διότι ουδέποτε θα έκανα χρήση τέτοιων δόλιων πρακτικών εις βάρος της δημοκρατίας μας για να εκθέσω διεθνώς την Ελλάδα».

Συνέχισε ξεφτιλίζοντας τον εαυτό του, και το κόμμα του «Από εσάς τι ζητάω; Όσους προστάτευσε η Νέα Δημοκρατία για να μείνουμε στο σκοτάδι και για να μη μάθουμε την αλήθεια, όταν θα έρθετε στην Αθήνα να ζητήσετε να τους δείτε για να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής προσπαθώντας να «ακυρώσει» το κυβερνητικό αφήγημα ότι αρνείται να ενημερωθεί: «Ρωτήσαμε το σημερινό διοικητή της ΕΥΠ στην Εξεταστική Επιτροπή. «Μπορεί να έρθει ο κύριος Ανδρουλάκης να τον ενημερώσετε; Είναι νόμιμο ή παράνομο;» Και απαντά ο κύριος Δεμίρης: «Α, είναι καινοτομία». Διότι προφανέστατα είναι παράνομο να πάω να ενημερωθώ από την ΕΥΠ. Και θα πάω να παρανομήσω για να φύγουν οι ευθύνες από την Κυβέρνηση; Όχι. Με νόμιμο τρόπο θα μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε προχθές μία συνέντευξη στους Sunday Times και τι έλεγε; Δεν είναι πια εθνικός λόγος. «Λέει: «Δεν ξέρω τι έχει συμβεί σε αυτή την υπόθεση, αλλά αυτοί που ήθελαν να πετύχουν κάτι, το πέτυχαν. Διέρρηξαν τις σχέσεις μου με το ΠΑΣΟΚ». Τελικά ήταν πολιτικός ο λόγος της παρακολούθησης ή εθνικός; Διότι ο Πρωθυπουργός αλλάζει τις απόψεις του σαν τα πουκάμισα. Πως λέει ένας Πρωθυπουργός ότι είναι νόμιμο λάθος, αν δεν ξέρει το λόγο της παρακολούθησης; Και πως απολύει τον πιο στενό του συνεργάτη, τον ανιψιό του, από γραμματέα και τον διοικητή των μυστικών υπηρεσιών αν δεν ξέρει το λόγο της παρακολούθησης;Κανείς δεν θέλει να φορτωθεί το άγος αυτής της υπόθεσης. Αυτό που θέλω είναι δικαιοσύνη και διαφάνεια από όλους -και από την Ελληνική Κυβέρνηση και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- γιατί αυτή είναι η θέση μας ως δημοκράτες, ως προοδευτικοί.Εκτός και αν κάποιοι άλλοι θεωρείτε τις ευρωπαϊκές αξίες αλά καρτ σύμφωνα με τα κομματικά γυαλιά που φοράτε ή τη χώρα προέλευσης. Όχι! Οι αξίες αυτές είναι αξίες οικουμενικές, ευρωπαϊκές και οφείλουμε να είμαστε οι πρεσβευτές τους σε όλο τον κόσμο και όχι να υπάρχουν φαινόμενα τα οποία υπονομεύουν αυτές τις αξίεςεντός της Ευρώπης.»

Δυστυχώς αυτός είναι ο δήθεν θύμα Νίκος Ανδρουλάκης



Χειροπέδες σε τράπερ για κατοχή ναρκωτικών

 


Με χειροπέδες βρέθηκε τράπερ στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της Τετάρτης, καθώς εντοπίστηκε με μικροποσότητα χασίς.

Ο 20χρονος τράπερ κινούταν στην περιοχή της Γιαννιτσών όταν του έκαναν σήμα αστυνομικοί για να σταματήσει για τυπικό έλεγχο. Στο αυτοκίνητό του εντοπίστηκαν δύο συσκευασίες που περιείχαν συνολικά 3,2 γραμμάρια χασίς, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να οδηγηθεί το πρωί της Τετάρτης στο Αυτόφωρο, κατηγορούμενος για παράβαση του Νόμου περί ναρκωτικών ουσιών.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο 20χρονος έγραψε στον λογαριασμό του στο instagram: «απλώς για να μη γίνει παρεξήγηση έγινε ένα μπέρδεμα με τα χαρτιά από το αυτοκίνητο, τίποτα σοβαρό, έτυχε να μην έχω μαζί μου την ταυτότητα μου καθώς στην συνέχεια η κατάσταση πήρε άλλη τροπή και οδηγήθηκα σε αυτόφωρο. Προσοχή δεν είχα κάτι παράνομο πάνω μου. Αξιοπρέπεια πάνω από όλα» ανέφερε σε story του.

Η παραβατική συμπεριφορά των τράπερ συνεχίζεται.



Στα δικαστήρια οι Ρομά και ο Αλβανός για την ληστεία σε Πακιστανό στην Θεσσαλονίκη

 


Στα δικαστήρια οδηγήθηκαν οι τέσσερις κακοποιοί που εισέβαλαν το πρωί της Τετάρτης, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα με το σήμα της ΕΛ.ΑΣ., σε κατάστημα με είδη κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τρεις Ρομά 18, 22 και 22 ετών και για έναν 22χρονο Αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι κατηγορούνται για απόπειρα ληστείας, βία κατά δικαστικών υπαλλήλων, αντιποίηση, επικίνδυνη σωματική βλάβη, απειλή και για παράβαση των Νόμων περί όπλων και περί ραδιοσυχνοτήτων, κατά συναυτουργία.




Οι κακοποιοί μετά τον εισαγγελέα θα οδηγηθούν σε ανακριτή, ενώ αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν.

Ολα έγιναν περίπου στις 10.30, όταν οι τέσσερις κακοποιοί, 3 Ρομά και ένας Αλβανός, προσποιουμενοι τους αστυνομικούς, μπήκαν στο εμπορικό κατάστημα της οδού Μοναστηρίου, στην περιοχή του Βαρδάρη και με χρήση σωματικής βίας αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν χρηματικό ποσό από τον 23χρονο υπάλληλο Πακιστανικής καταγωγής. Μάλιστα, για να πείσουν ότι είναι αστυνομικοί, φόρεσαν φορείς αλεξίσφαιρου με διακριτικά σήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, καπέλα με γείσο και είχαν στα χέρια τους ασύρματο.

Οι τέσσερις δράστες, στην προσπάθειά τους να καταστρέψουν το καταγραφικό κύκλωμα προκειμένου να αποκρύψουν την ταυτότητά τους, προκάλεσαν βλάβη στην ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα να απενεργοποιηθούν τα ρολά ασφαλείας και να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό του καταστήματος.

Άμεσα σήμανε συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. και στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας και πλήρωμα περιπολικού της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα το φιάσκο των κακοποιών να οδηγηθεί στην σύλληψη τους.

Στους κακοποιούς βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

Πιστόλι τύπου αεροβόλο,

(3) πτυσσόμενα μαχαίρια,

(3) φορείς αλεξίσφαιρου (χωρίς αλεξίσφαιρες πλάκες) που έφεραν σήματα της Ελληνικής Αστυνομίας,

(2) κατσαβίδια,

Πτυσσόμενη ράβδος,

Δεματικά καλώδια,

Κολλητική ταινία υφασμάτινη,

Φορητός πομποδέκτης,

(3) καπέλα με γείσο και

(2) ζευγάρια γάντια.

Στις οικίες των κακοποιών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

1 φορητός πομποδέκτης,

Ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές),

Κλειδιά αυτοκινήτων και

1 φωσφοριζέ γιλέκο.



Μηταράκης: Δημοσιογράφοι της Αριστεράς καταφέρονται κατά της ίδιας τους της χώρας

 


Για τα ναυάγια και για το χθεσινό βίντεο, στο οποίο οι τουρκικές Αρχές χτυπούν μετανάστες, τοποθετήθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο κύριος Μηταράκης μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, τονίζοντας πως οι τουρκικές Αρχές δεν έκαναν καμία προσπάθεια για να αποτρέψουν τις δυο ναυτικές τραγωδίες ενώ τόνισε πως η χώρα μας δεν έχει μόνο απέναντί της την Τουρκία αλλά και την ευρωπαϊκή Αριστερά και Έλληνες δημοσιογράφους, οι οποίοι καταφέρονται κατά της χώρας τους.

Για να ξεκαθαρίσουμε ο κ. Μηταράκης εννοούσε ξεκάθαρα τον ΣΥΡΙΖΑ και τους δημοσιογράφους που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον κ. Σβέρκο τον γνωστό με την κουκούλα, που δημοσίευσε στην ΑΥΓΗ λίστες με ονόματα όσων καταφέρονται κατά του ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόβλημα του δημοσιογράφου της ΑΥΓΗΣ, Σβέρκου ήταν πότε γυρίστηκε το βίντεο με την κακοποίηση μεταναστών και όχι εάν έγινε απο τους συντρόφους στην Τουρκία.




«Έκανα έκκληση στην Τουρκία. Το Λιμενικό με ενημέρωσε πως βλέπει και άλλες βάρκες να προσπαθούν να έρθουν στην Ελλάδα με τον καιρό να είναι άσχημος, υπάρχουν άνεμοι 7 μποφόρ. Έχω επικοινωνήσει με την τουρκική κυβέρνηση για το ζήτημα. Με ενημέρωσαν οι τουρκικές Αρχές πως έχουν καταγράψει το αίτημά μας», σχολίασε για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο ο Νότης Μηταράκης.

Σχετικά με το βίντεο που δημοσίευσε, στο οποίο φαίνεται η τουρκική ακτοφυλακή να χτυπάει μετανάστες, τόνισε: «Επειδή είπατε για το βίντεο, δεν είπαμε πως είναι σημερινό. Κανείς δεν αμφισβήτησε πως είναι πραγματικό. Αντί να έχουμε αντίδραση από την τουρκική πλευρά, είχαμε από Έλληνες δημοσιογράφους της Αριστεράς οι οποίοι καταφέρονται κατά της ίδιας τους της χώρας. Έχουμε το μέτωπο απέναντι μας, την Τουρκία, έχουμε και την ευρωπαϊκή αριστερά που θέλει να ζήσουμε ξανά την πολιτική των ανοιχτών συνόρων του 2015 και να έχουμε Μόρια και Ειδομένη. Αυτό δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά».



Πλακιωτάκης: «Η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές»

 


Πυρά κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης με κατηγορίες για ανοχή στα κυκλώματα διακινητών.

Τα δύο ναυάγια μεταναστών στη Λέσβο και τα Κύθηρα έχουν προκαλέσει σοκ στην διεθνή κοινότητα και δείχνουν το πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία στους μετανάστες, αδιαφορώντας για τις ζωές τους.

Οι ελληνικές αρχές έδωσαν μάχη να διασώσουν μετανάστες, εικόνα διαφορετική από αυτή που θέλουν να περάσουν στην διεθνή κοινότητα η Τουρκία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο", δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Μυτιλήνη.

«Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο υπ. Ναυτιλίας.

Μετά τις χθεσινές εικόνες με τα ναυάγια η απαράδεκτη κατηγορία της Άγκυρας και του ΣΥΡΙΖΑ με του γνωστούς ακροαριστερούς δημοσιογράφους και μέλη ΜΚΟ, ότι η Ελλάδα πνίγει ανθρώπους στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, γυρνάει σε βάρος όσων κατηγορούν την χώρα μας.



«Νέο Άουσβιτς» με ΡώSSους να βγάζουν χρυσά δόντια σε θαλάμους βασανιστηρίων

 


Ένα θάλαμο βασανιστηρίων που αποκάλεσαν «μίνι Άουσβιτς» ανακάλυψαν αξιωματούχοι στην Ουκρανία ανακαλύφθηκε σε πόλη στα βόρεια που απελευθερώθηκε πρόσφατα.

Στο δωμάτιο στην πόλη Pisky-Radkivski στη βόρεια Ουκρανία, ανατολικά της μαρτυρικής πόλης Ιζιούμ βρέθηκε ένα πλαστικό κουτί γεμάτο με περισσότερες από 200 χρυσές θήκες δοντιών και οδοντοστοιχίες και αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για ρώSSικο θάλαμο βασανιστηρίων.




Η πόλη αυτή απελευθερώθηκε την περασμένη εβδομάδα από ουκρανικές δυνάμεις, που έκαναν την ανατριχιαστική ανακάλυψη στην περιοχή Μπόροβα μαζί με εργαλεία βασανιστηρίων, όπως μια αντιασφυξιογόνα μάσκα με ένα βρώμικο πανί προσαρμοσμένο πάνω της, που σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ΡώSSοι φασίστες την έβαζαν στο κεφάλι του θύματος, που ήταν καλυμμένο μ’ ένα κουρέλι και «το έθαβαν ζωντανό».

Τα εγκλήματα των ΡώSSων του δικτάτορα Πούτιν συγκρίνονται με τα εγκλήματα των ναζιστικών δυνάμεων, και περιγράφεται το δωμάτιο που ανακαλύφθηκε απο τους Ουκρανούς ως «μίνι Άουσβιτς», δηλαδή το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου δολοφονήθηκαν πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι και όπου οι Ναζί συνέλεξαν σαράντα κιλά χρυσού από δόντια και τεχνητές οδοντοστοιχείες από τις σορούς θυμάτων που εξέπνευσαν στους θαλάμους αερίων.

Στις φωτογραφίες, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας του Χαρκόβου Σερχίι Μπολβίνοφ, διακρίνονται μεταξύ άλλων ένα σπασμένο τηλέφωνο, κομμάτια αγκαθωτού σύρματος κι ένας δονητής. «Οι γείτονες άκουγαν συνέχεια ουρλιαχτά από το σημείο εκείνο. ΟΙ ερευνητές βρήκαν έναν φρικτό θάλαμο βασανιστηρίων στο χωριό», είπε ο Μπολβίνοφ επιβεβαιώνοντας ότι η αστυνομία γνωρίζει τα ονόματα των θυμάτων.

Η Εθνική Αστυνομική Δύναμη της Ουκρανίας κατηγόρησε ΡώSSους στρατιώτες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου όσο τελούσε υπό την κατοχή τους η περιοχή.

Αντιασφυξιογόνα μάσκα με προσαρμοσμένο πάνω της, που σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ΡώSSοι την έβαζαν στο κεφάλι του θύματος, που ήταν καλυμμένο μ’ ένα κουρέλι, και το έθαβαν ζωντανό.

«Όταν μπήκαν οι ΡώSSοι στρατιώτες στο χωριό, πέταξαν έξω από τα σπίτια τους τους κατοίκους και βολεύτηκαν οι ίδιοι εκεί. Τρομοκρατούσαν, έδερναν και κακοποιούσαν τους ανθρώπους. Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έκαναν πλιάτσικο, άφησαν πίσω τους λεηλατημένα σπίτια και βρωμιές, το σήμα κατατεθέν του “ρωSSικού κόσμου”», πρόσθεσε.




Υιοθετούν την πρόταση Μητσοτάκη για μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση

 


Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέστειλε χθες Τετάρτη επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία υιοθετεί τις προτάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξέταση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Πρόκειται για θέση που συνιστά -όπως επισημαίνει σε χθεσινή ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός- ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλλει ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών.

Η πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  υιοθετεί τη θέση, τη ρητορική και τα επιχειρήματα της Ελλάδος, που εισηγήθηκε και υπερασπίζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός εδώ και αρκετό καιρό ως την αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή και την απόλυτη προσωπική δικαίωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων υπέρβασης των προβλημάτων.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να επιφέρει πόνο και να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.




Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα: Σαφής η απόρριψη των τουρκικών θέσεων



Tο μήνυμα πως «όσο πιο απειλητική είναι η ρητορική εξ Ανατολών και όσο πιο ανοιχτά η τουρκική ηγεσία αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και την ελληνική κυριαρχία, τόσο πιο σαφής είναι η δημόσια απόρριψη των θέσεων αυτών εκ μέρους του Βερολίνου», καθώς και ότι η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας, έστειλε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη χώρα μας Ερνστ Ράιχελ σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε η γερμανική πρεσβεία στη χώρα μας για την Ημέρα Γερμανικής Ενότητας.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως σε μία εποχή κατά την οποία οι Ουκρανοί μάχονται για την επιβίωσή τους ως έθνος, «θα πρέπει να υπερασπιστούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ποτέ το διεθνές δίκαιο σε ολόκληρη την Ευρώπη, διότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί τη βάση για την ειρήνη». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εξήγησε, θα επικρατήσει η επιβολή του δικαίου του στρατιωτικά ισχυρότερου εις βάρος του στρατιωτικά ασθενέστερου.

Αναλυτικότερα, κατά τον χαιρετισμό του ο Γερμανός πρέσβης προέταξε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της απειλητικής ρητορικής της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, του πληθωρισμού, της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γερμανία και η Ελλάδα, «ακόμη και σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, παραμένουν στενοί φίλοι και εταίροι και ότι βρίσκονται σε έναν πολύ καλό, κοινό δρόμο».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά «στον πρωτοφανή κατακτητικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η διεθνής αντίδραση ήταν ενιαία και ισχυρή, αλλά και το γεγονός ότι και η Ελλάδα πήρε μία τόσο σαφή και ξεκάθαρη θέση. «Αυτός ο πόλεμος δεν απειλεί μόνο την Ουκρανία αλλά την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης, ακόμη και πέραν αυτής: Διότι εάν η Ρωσία κερδίσει πραγματικά τον πόλεμο ή φανεί ότι τον κερδίζει, τότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε επιθετικότητα και κάπου αλλού» ανέφερε.

Στο σημείο αυτό, στάθηκε στην συνεισφορά της Ελλάδας και της Γερμανίας, μέσω της συνεργασίας τους στην παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν είναι αμελητέα. «Η Ελλάδα θα προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης σοβιετικού τύπου, τα οποία θα αντικατασταθούν με γερμανικά άρματα» ανέφερε και εξέφρασε τις ευχαριστίες του «για τη συνεργασία σε πνεύμα εμπιστοσύνης κατά τη σύναψη της συμφωνίας αυτής».

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κλιματική αλλαγή και στην ανάγκη μετάβασης προς μία βιώσιμη μορφή οικονομίας. «Στον τομέα αυτό η Ελλάδα και η Γερμανία καταβάλλουν κοινές προσπάθειες εντός της ΕΕ. Κι εδώ φαίνονται τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης: Η ΕΕ είναι εκείνη, που διαθέτει μεγάλο μέρος των πόρων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μεγάλες επενδύσεις. Και πίσω από την ΕΕ βρίσκονται, φυσικά, τα κράτη-μέλη της, που συνεργάζονται μεταξύ τους και κατανέμουν με αλληλέγγυο τρόπο τα βάρη» σημείωσε.

Συνολικά, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «θα αντεπεξέλθουμε στους ταραχώδεις αυτούς καιρούς […] Διότι οι κρίσεις που απαρίθμησα έχουν κάτι κοινό: ως Ευρωπαίοι τις αντιμετωπίζουμε από κοινού και σε πνεύμα αλληλεγγύης, ως φίλοι στην Ευρώπη, οι οποίοι πιστεύουν και υπερασπίζονται κοινές αξίες» υπογράμμισε.

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο Ερνστ Ράιχελ στον χώρο εορτασμού της εθνικής επετείου της Γερμανίας στο «The Ellinikon Experience Centre» και τι σηματοδοτεί για το μέλλον της Αθήνας. «Όπως όλοι διαπιστώσατε, δεν γιορτάζουμε σήμερα στο συνηθισμένο μας μέρος στο Χαλάνδρι. Η πρεσβευτική κατοικία εκεί, έχει μετατραπεί προς το παρόν σε εργοτάξιο. Κι ίσως γι’ αυτό το λόγο να σας φαίνεται παράξενο, που επιλέξαμε ως χώρο ένα άλλο εργοτάξιο. Ωστόσο, αυτό το μέρος – και σίγουρα ο πυρήνας του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπτυξης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη – περιβάλλεται από φαντασία για τη μορφή που θα έχει σε ένα, σε πέντε ή και σε δέκα χρόνια. Αυτός ο χώρος αντιπροσωπεύει ένα σχέδιο του μέλλοντος της Αθήνας. Συμβολίζει ακόμα την οικονομική ανάπτυξη, που βιώνουμε και προσβλέπουμε σε όλη τη χώρα, καθώς κι ένα νέο αίσθημα αυτοπεποίθησης της Ελλάδας. Και είμαστε ευτυχείς γι’ αυτό στη Γερμανία» ανέφερε.

Επίσης, επισήμανε ότι το γεγονός πως εορτάζεται στο Ελληνικό η γερμανική εθνική επέτειος «με κάνει να σκέφτομαι ότι και η Γερμανία, ως ο κορυφαίος ξένος επενδυτής και εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, διαδραματίζει έναν όχι και τόσο αμελητέο ρόλο σε αυτή τη θετική εξέλιξη».

Σε αυτό το πλαίσιο, παρατήρησε πως το γεγονός ότι αυτή η πρόοδος παρατηρείται σε μία εποχή συσσωρευμένων κρίσεων και αβεβαιοτήτων, την καθιστά ακόμη πιο σημαντική.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Γερμανός πρέσβης ευχαρίστησε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Σημειώνεται πως στη δεξίωση στο The Ellinikon Experience Centre στον ομώνυμο δήμο της Αττικής, για τον εορτασμό της Ημέρας της Γερμανικής Ενότητας, παραβρέθηκε το μέλος της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής, Τόμας Ράχελ μετά της συζύγου του Ράχελ-Τσάκωνα. Ο εορτασμός άρχισε με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Γερμανίας, τους οποίους ερμήνευσαν η παιδική χορωδία της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας Αργυρούπολης και η Underground Youth Orchestra.

Στον εορτασμό για την Ημέρα Γερμανικής Ενότητας παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακόγλου, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και επικεφαλής διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος δεν μπόρεσε τελικά να παραστεί στην εκδήλωση, στην οποία ήταν προγραμματισμένο να απευθύνει χαιρετισμό, για λόγους υγείας, όπως έκανε γνωστό ο πρέσβης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



16 νεκροί μετανάστες μέχρι στιγμής

 



Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση από το Λιμενικό για τον εντοπισμό και τη διάσωση μεταναστών μετά από δύο ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο όπου υπάρχουν 16 νεκροί.

Στο πρώτο χρονικά ναυάγιο, αυτό των Κυθήρων, από τους μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος που προσέκρουσε σε βράχια και διαλύθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων, έχουν διασωθεί 80 άτομα, υπάρχουν νεκροί και αγνοούμενοι.

Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι κακές καθώς πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ στην περιοχή επιχειρούν ένα πλεούμενο του Λιμενικού Σώματος, παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού ενώ αναμένονται ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, ένα κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών και μια ομάδα από τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών.

Στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα ανατολικά της Λέσβου, είναι σε εξέλιξη στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης επίσης μεταναστών οι οποίοι επέβαιναν σε λέμβο που βυθίστηκε, υπό τον συντονισμό του E.K.Σ.E.Δ συμμετέχει ένα Παράκτιο Περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα ελικόπτερο Super Puma Π.Α . Και σε εκείνο το σημείο επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με βόρειους-βοριοανατολικούς ανέμους 7 μποφόρ. Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου 40 άτομα. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί πέντε άτομα και έχουν ανασυρθεί 15 νεκροί, ενώ βρίσκονται τρεις εγκλωβισμένοι σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή.



Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης συντελείται με γοργούς ρυθμούς


 

Η Κυβέρνηση προχωρά οικοδομώντας στη βιωματική εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις νέες τεχνολογίες, στην οποία συνέβαλε καθοριστικά και η τηλεκπαίδευση. Στο πλαίσιο του στρατηγικού αυτού σχεδιασμού, επενδύονται - μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα» που ήδη τρέχει- 140 εκατ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) μέσω συστήματος επιταγών (voucher).

Η «Ψηφιακή Μέριμνα» είναι ένα πρόγραμμα των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υλοποιείται από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.». Εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» και είναι ένα από τα πρώτα έργα υπό υλοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που χρησιμοποιούν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης:

Σημαντικές επενδύσεις για τη ριζική αναβάθμιση των δημόσιων δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων.

Την ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού του συνόλου των εκπαιδευτικών δομών και την αναβάθμιση της σύνδεσής τους με το διαδίκτυο.

Τη δημιουργία εκτεταμένου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών.

Την αύξηση της επαφής των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες στο σχολείο, και την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών για τη χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων.

Να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί αξιοποίησαν ήδη στο έπακρο την παροχή για αγορά ψηφιακού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop), καθώς από τις 166.599 επιταγές που εκδόθηκαν, οι 162.014 - ποσοστό πάνω από το 97% - έχει εξαργυρωθεί ή αναμένεται να εξαργυρωθεί άμεσα. Με στόχο τη μέγιστη απορρόφηση των κονδυλίων που έχουν διατεθεί, παρατείνεται έως τις 31 Οκτωβρίου, η δυνατότητα εξαργύρωσης των επιταγών (voucher) των δικαιούχων του Προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ».



Εγκρίθηκαν δύο έργα ΣΔΙΤ ύψους 254 εκατ. ευρώ

 


Δύο έργα ΣΔΙΤ, συνολικού κόστους επένδυσης 254 εκατ. ευρώ ενέκρινε χθες Τρίτη η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή.

Το πρώτο από τα έργα αφορά στην κατασκευή συνεδριακού κέντρου 700 ατόμων στην πανεπιστημιούπολη Κοζάνης, καθώς και στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, τεχνική διαχείριση, φοιτητικών εστιών στην Κοζάνη, τη Φλώρινα, την Καστοριά και την Πτολεμαΐδα που θα εξυπηρετούν 750 φοιτητές.

Το δεύτερο έργο αφορά στην κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του έργου ύδρευσης της Κέρκυρας  μέσω της συλλογής επιφανειακών υδάτων στους ταμιευτήρες Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας κατά τους χειμερινούς μήνες και τη διάθεσή τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Καταργούνται έτσι 75 γεωτρήσεις, που διαθέτουν σήμερα νερό κακής ποιότητας. Ένα έργο που στοίχειωνε την Κέρκυρα, παίρνει πλέον το δρόμο της οριστικής επίλυσης, ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των πολιτών και εξασφαλίζοντας τις ανάγκες του νησιού για τις επόμενες δεκαετίες.

Πρόκειται για δύο έργα με εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα, με τα οποία κάνουμε ακόμη ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση ισόρροπης ανάπτυξης του συνόλου της ελληνικής επικράτειας.




Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή στήριξη ΜμΕ

 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις.

To προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις εκδόθηκε από την Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022 και τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022, βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), αναγνωρίζοντας ότι η οικονομία της ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρή διαταραχή.

Στο μέτρο θα μπορούν να υπαχθούν μη οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πλήττονται από την κρίση, οι οποίοι είτε i) έχουν συνάψει σύμβαση για μεταβλητό τιμολόγιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και η παροχή ενέργειας δεν υπερβαίνει τα 35 kVA· ii) λειτουργούν ως αρτοποιεία (ανεξάρτητα από το όριο παροχής)· ή iii) έχουν αγροτικό τιμολόγιο (ανεξάρτητα από το όριο παροχής).

Από την 1η Οκτωβρίου 2022 και εξής, το μέτρο θα καλύπτει την κατανάλωση έως και 2.000 kWh μηνιαίως για μη οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή ενέργειας έως και 35 kVA.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, οι επιλέξιμοι δικαιούχοι θα δικαιούνται να λαμβάνουν περιορισμένα ποσά ενίσχυσης με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μηνιαίο ποσό επιδότησης ανά εταιρεία θα καθορίζεται ανάλογα με την τιμή χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά. Ειδικότερα, η ενίσχυση:

Δεν θα υπερβαίνει τα 62.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, τα 75.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και τα 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς·

Θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.



Καταιγισμός ψεμάτων από τον Αλ.Τσίπρα στους συνταξιούχους

 



Ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών και Ενώσεων συνταξιούχων επιδόθηκε -συνεχίζοντας την πάγια πρακτική, τα ήθη και έθιμα στον πολιτικό του λόγο- σε ένα νέο καταιγισμό ψεμάτων. Ενώ η Κυβέρνησή του με το νόμο Κατρούγκαλου και άλλες παρεμβάσεις, έκανε 17 περικοπές στις συντάξεις, σήμερα έχει το πολιτικό θράσος να παριστάνει και τον τιμητή. Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Τσίπρας:

Μίλησε εκ νέου για 13η σύνταξη, όταν η Κυβέρνηση με τέσσερις διαφορετικές θετικές παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους (οριζόντια αύξηση μετά από 12 χρόνια, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, έκτακτο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και νέες αυξήσεις βάσει του νόμου Βρούτση) τους στηρίζει αποδεδειγμένα, έτσι ώστε η μεγάλη πλειονότητα από 1.1.2023 να έχουν όφελος που θα ισοδυναμεί με μία 13η σύνταξη και κάποιοι ακόμα μεγαλύτερο.

Αναφερόμενος στους ατομικούς κουμπαράδες για τις επικουρικές συντάξεις των νέων, ανακάλυψε ότι το κόστος θα είναι δήθεν 70 δισ., ενώ το πραγματικό κόστος θα είναι 120 εκατ. ευρώ το χρόνο και εφέτος δεν ήταν ούτε 40 εκατ.. Και αυτό προκειμένου οι νέοι να πάρουν μεγαλύτερες συντάξεις κάτι που προφανώς δεν θέλει ο κ. Τσίπρας.

Διαστρέβλωσε αυτά που είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, Κι αυτό παρόλο ότι είναι ξεκάθαρο  ότι η Κυβέρνηση  έχει κάνει ακριβώς αυτό το οποίο δεσμεύτηκε το 2020.

Ξιφούλκησε ακόμη και εναντίον της «προσωπικής διαφοράς» την οποία ο ίδιος θέσπισε με το νόμο Κατρούγκαλου.

Μίλησε για διόγκωση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων επιστρατεύοντας ψευδή στοιχεία, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους εν αναμονή συνταξιούχους είναι σήμερα μόνο 40 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο του 2019 ήταν 487 εκατ..

Οι συνταξιούχοι ξέρουν πολύ καλά ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα τους έκανε μόνο περικοπές, με την εξαίρεση του προεκλογικού επιδόματος του 2019. Αντίθετα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει μόνο αυξήσεις:


Αύξηση μέχρι και 7% για τους συνταξιούχους με ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών με το νόμο Βρούτση.

Μείωση της παρακράτησης από 60 σε 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Μείωση του φόρου εισοδήματος από το 22% στο 9% στο κατώτερο κλιμάκιο.

Έκτακτα επιδόματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και φυσικά

οι αυξήσεις που θα δοθούν από 1η Ιανουαρίου 2023.

 



Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη


 


Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα την υπογραφή "μνημονίου συνεργασίας" μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό "μνημόνιο" του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται. Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω "μνημονίου" θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη στην Τρίπολη.



Οι πολίτες πρέπει εγκαίρως να πληροφορηθούν για την παγίδα της απλής αναλογικής

 



Απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας:

Λέμε ξεκάθαρα ότι απέναντι στις όποιες τρικυμίες -και σας διαβεβαιώνω ότι σε αυτόν τον ταραγμένο κόσμο στον οποίο ζούμε θα είναι πολλές- το εθνικό σκάφος πρέπει να είναι ισχυρό και το τιμόνι του να το κρατά ένα δοκιμασμένο και ικανό πλήρωμα. 

Η παράταξή μας, λοιπόν, κι εγώ προσωπικά σηκώνουμε το γάντι στις προκλήσεις των καιρών και απαντάμε: Ισχυρό εθνικό σκάφος σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα και σταθερό τιμόνι σημαίνει δυνατή Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση. 

Αυτό θα είναι το ερώτημα το οποίο θα διατρέχει την επικαιρότητα μέχρι τις επόμενες εκλογές, το ορόσημο που έρχεται να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία μας. Στο δρόμο αυτό, ωστόσο, το γνωρίζετε καλά, δεν θα βρούμε πολλούς συμμάχους. Απέναντί μας θα έχουμε πάντα τη διαστρέβλωση, την υπερβολή και τη λάσπη. Δίπλα μας θα έχουμε αμήχανες συμπεριφορές, που θα προκαλούν σύγχυση και θα πριμοδοτούν το πείραμα της αστάθειας και της ακυβερνησίας. 

Ακριβώς γι’ αυτό λοιπόν, οι πολίτες πρέπει εγκαίρως να πληροφορηθούν για την παγίδα της απλής αναλογικής. Να αντιληφθούν ότι η πρώτη κάλπη τελικά θα έχει το βάρος της τελικής και ότι δε θα είναι μία χαλαρή ευκαιρία να σταλούν μηνύματα, αλλά το θεμέλιο των επιλογών τους για το αύριο. Εκείνη που θα δείξει τελικά τί κυβέρνηση επιθυμούν, ώστε με τη δεύτερη ψήφο να εδραιώσουν τη νίκη της, προσφέροντάς της τη δύναμη να κάνει πράξη το πρόγραμμά της. Και αυτός είναι ο στόχος μας.



Ότι κατηγορούσαν την Ελλάδα Τούρκοι και ΣΥΡΙΖΑ τα κάνουν οι Τούρκοι λιμενικοί στους μετανάστες

 


Το φως της δημοσιότητας βλέπει ένα βίντεο που δείχνει την τουρκική ακτοφυλακή να προωθεί βίαια μετανάστες στην Ελλάδα.

Ακόμα και σήμερα Τούρκοι και ο ΣΥΡΙΖΑ με πρώτους τους ευρωβουλευτές του, κατηγορούν την Ελλάδα για άσχημες συμπεριφορές στο Αιγαίο.

Το βίντεο κοινοποίησε στο Twitter ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης ο οποίος σημειώνει πως στο απόσπασμα απεικονίζεται η τουρκική ακτοφυλακή να σπρώχνει (push forward) μετανάστες στην Ελλάδα. Όπως λέει ο κ. Μηταράκης αυτό αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Κοινής Δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε από πρόσφυγα ο οποίος διασώθηκε από τις ελληνικές αρχές. «Πρόκεται για περαιτέρω απόδειξη της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης.

Δείτε το βίντεο: