Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Διαφήμιση για την Ελλάδα το «πείραμα της Αστυπάλαιας»


 
Έντονο ενδιαφέρον προκάλεσε στον διεθνή Τύπο το «Πείραμα της Αστυπάλαιας». Παγκόσμιας εμβέλειας ΜΜΕ πλέκουν το εγκώμιο για την Ελλάδα αλλά και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία σε συνεργασία με την Volkswagen αναμένεται να μετατρέψει σε «πράσινο» το απομακρυσμένο ελληνικό νησί.

Μεγάλα διεθνή πρακτορεία όπως το Bloomberg, το Reuters, το Associated Press και το Γαλλικό Πρακτορείο αλλά και ο γερμανικός Τύπος σχολιάζουν το φιλόδοξο, πρωτοποριακό και μακρόπνοο έργο στο πρώτο ενεργειακά πράσινο νησί της Μεσογείου «Πείραμα της Αστυπάλαιας».

Σύσσωμα τα πρακτορεία επαινούν -μεταξύ άλλων- την ιδέα και την απόφαση να μεταπηδήσουν οι μεταφορές από τις παγιωμένες μορφές σε σύγχρονες, υβριδικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.



 «Handelsblatt» (Γερμανική εφημερίδα)

«Ένα νησί του Αιγαίου γίνεται το μελλοντικό εργαστήριο για την απανθρακοποίηση στην Ευρώπη», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Haldelsblatt» για το «Πείραμα της Αστυπάλαιας».

«Στην Αστυπάλαια, η ελληνική κυβέρνηση και ο γερμανικός όμιλος VW υλοποιούν ένα πιλοτικό έργο για ολιστική, κλιματικά ουδέτερη ηλεκτρονική κινητικότητα», προσθέτει. «Η VW θέλει να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση για να μετατρέψει την Αστυπάλαια σε ένα έξυπνο, βιώσιμο νησί τα επόμενα πέντε χρόνια».

«Εξετάζουμε εδώ σε πραγματικό χρόνο τι παρακινεί τους ανθρώπους να στραφούν στην ηλεκτρονική κινητικότητα και ποια κίνητρα χρειάζονται για τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Χέμπερτ Ντίες στο Twitter: «Η Αστυπάλαια θα καταστεί ένα εργαστήριο στο μέλλον για την απανθρακοποίηση στην Ευρώπη. Είναι υπέροχο ότι, το έργο αυτό ξεκινά σήμερα μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για μια τεράστια δέσμευση! Μαζί θα μεταμορφώσουμε ολόκληρο το νησί: πράσινη ενέργεια, ηλεκτρονική κινητικότητα, νέες υπηρεσίες κινητικότητας».

Reuters

«H Volkswagen παρέδωσε ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να βοηθήσει ένα ελληνικό νησί να γίνει πράσινο», γράφει το Reuters και προσθέτει: «Ο γερμανικός όμιλος παρέδωσε οκτώ ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Αστυπάλαια την Τετάρτη σε ένα πρώτο βήμα για να καταστεί το νησί «πράσινο», ένα μοντέλο που η κυβέρνηση ελπίζει να επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα».

«Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα χρησιμοποιηθούν από την αστυνομία, την ακτοφυλακή και τις αρχές του τοπικού αεροδρομίου», προσθέτει το επίμαχο δημοσίευμα.



Βloomberg

«H Ελλάδα σχεδιάζει την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με την βοήθεια των ηλεκτρικών οχημάτων της Volkswagen», γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

«Η χώρα θα δημιουργήσει υποδομές ανανεώσιμης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων ηλιακών συλλεκτών, σε ένα από τα μικρά νησιά της που θα μετατρέψει ολόκληρο τον στόλο των οχημάτων της σε ηλεκτρικά μοντέλα της Volkswagen AG», προσθέτει.



AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων)

«Ένα ελληνικό νησί γίνεται πράσινο», γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Αστυπάλαια, ένα μικρό ελληνικό νησί 1.300 κατοίκων που επισκέπτονται κάθε χρόνο 70.000 τουρίστες, θα γίνει εργαστήριο απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Η Αθήνα έχει υπογράψει συνεργασία με τη Volkswagen για την χρήση μόνο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο νησί», προσθέτει.

«Τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έφτασαν την Τετάρτη στο απομακρυσμένο νησί της Αστυπάλαιας: το ελληνικό νησί, που βρίσκεται 76 ναυτικά μίλια (περίπου 140 χιλιόμετρα) από τη διάσημη Σαντορίνη, πρόκειται να γίνει «πράσινο», στο πλαίσιο της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία Volkswagen.


Αssociated Press

«H γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ξεκίνησε ένα πενταετές έργο την Τετάρτη στο μικρό νησί του Αιγαίου, την Αστυπάλαια, για να δοκιμάσει την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων σε περιοχές που μεταβαίνουν στην αειφόρο παραγωγή ενέργειας», όπως σχολιάζει το πρακτορείο Associated Press.

«Η πρωτοβουλία των 20 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβει οικονομική υποστήριξη από την ελληνική κυβέρνηση. Θα προσφέρει στους κατοίκους του νησιού κίνητρα αγοράς για ανταλλαγή συμβατικών οχημάτων έναντι ηλεκτρικών αυτοκινήτων και σκούτερ» επισημαίνει.

«Αυτή είναι πολύτιμη γνώση, γιατί, αυτό που πρόκειται να δούμε σε αυτό το νησί τα επόμενα πέντε, έξι ή επτά χρόνια, πιθανότατα θα διαρκέσει στην υπόλοιπη Ευρώπη 20 χρόνια ή τρεις δεκαετίες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen Χέρμπερτ Ντίες.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ





Θα έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει εισαγγελέας για τις ΜΕΘ στο Αγρίνιο

 


Σοκ, προκάλεσε η είδηση ότι από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα μόνο ένας βγήκε ζωντανός από τις ΜΕΘ COVID του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, και αυτός πέθανε μετά από λίγα 24ωρα.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό ανακοινωθέν, το ζήτημα αναδείχθηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου, κατά την επίσκεψη στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια κλιμακίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, οπότε και ζητήθηκαν από το Διοικητή του ΓΝ Αγρινίου Ανδρέα Τσώλη οι απαραίτητες διευκρινίσεις σε σχέση με τις ενέργειες που όφειλε να κάνει η Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Από τον κ. Τσώλη, σύμφωνα με την 6η ΥΠΕ, ζητήθηκε να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

Γιατί το Γ.Ν. Αγρινίου δεν ενημέρωσε την ΥΠΕ σε σχέση με την αυξημένη θνητότητα στη ΜΕΘ COVID, όπως αποκαλύφθηκε στην επίσκεψη του κλιμακίου του Υπουργείου Υγείας;

Έθεσε το θέμα ως όφειλε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου;

Γιατί δεν ζήτησε εγκαίρως τη συνδρομή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας;

Έρευνα για τις όποιες διοικητικές παραλείψεις

Κατά την ΥΠΕ, ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεν απάντησε στα ερωτήματα, αλλά ούτε σε σχετικό έγγραφο το οποίο του απέστειλε στις 28 Μαΐου ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης.

«Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας διερευνούν ήδη μέσω των αρμόδιων κλιμακίων τις όποιες διοικητικές παραλείψεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ακυρώσει ή να αμφισβητήσει την τιτάνια προσπάθεια που με αυτοθυσία καταβάλλουν οι υγειονομικοί μας, τόσο στο Αγρίνιο όσο και σε κάθε μονάδα Υγείας της χώρας» καταλήγει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια.

Το θέμα είναι εισαγγελέας έχει επέμβει αυτεπάγγελτα η όχι ακόμα;;;



Έλα γελοίε σοβαρέψου! Τσίπρας σε Τρέμη: Ευτυχώς που καλέσατε εμένα για ποδαρικό

 


Φαιδρός, ψεύτης, ο μεγαλύτερο πολιτικός απατεώνας που πέρασε ποτέ απο την χώρα και ακόμα δεν έχει βάλει μυαλό, γιατί εάν το είχε καταλάβει θα ήξερε τι σημαίνει "καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα"

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος καλεσμένος της Όλγας Τρέμη, στη νέα της διαδικτυακή εκπομπή με τίτλο Meeting Point, ο οποίος δεν παρέλειψε, κατά την έναρξη της συζήτησής τους, να σχολιάσει αυτή την επιλογή, κάνοντας μιά αναφορά που δεν το συμφέρει.

«Πάντως ήταν ευφυής η σκέψη σας να μην κάνει ο κ. Μητσοτάκης ποδαρικό, αλλά να κάνω εγώ, διότι σε αυτή τη χώρα καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα. Ελπίζω να είναι τυχερό πάντως», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι δεν έχει καταλάβει ποιανού έχει βγει το όνομα αλλιώς θα παρακαλούσε να του έχει βγει το μάτι, η μάλλον και τα δύο μάτια.

Ο διάλογος

Ο. ΤΡΕΜΗ: Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρήκα και καλορίζικη.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Από ό,τι αντιλαμβάνεστε, μας κάνετε και ποδαρικό και το ερώτημά μου είναι με το δεξί, ή με το αριστερό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάντως ήταν ευφυής η σκέψη σας να μην κάνει ο κ. Μητσοτάκης ποδαρικό, αλλά να κάνω εγώ, διότι σε αυτή τη χώρα καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα. Ελπίζω να είναι τυχερό πάντως.



Και δεν σου φαινότανε - Νίκος Καρανίκας : Έχω κάνει σκληρά ναρκωτικά, κοκαΐνη και ηρωίνη



Ο Καρανικας, με λίγα λόγια, έκανε χρήση ναρκωτικών & "βρήκε" τον Τσίπρα.

«Ως αριστερός έκανα χρήση ηρωίνης…” λέει ο Καρανίκας, λες και δεν είχε ξεφτιλίσει αρκετά την αριστερά ο Τσιπρας.

O πρώην σύμβουλος του στο Μαξίμου Νίκος Καρανίκας μας λέει ότι είναι αυτός ανακάλυψε τον Τσίπρα, είναι αποκαλυπτικός και δεν διστάζει να παραδεχθεί στον τηλεοπτικό φακό ότι έχει πάρει σκληρά ναρκωτικά, μαζί με έναν φίλο του γιατρό, για να διαπιστώσουν και καλά, όπως ισχυρίζεται, τι επίδραση έχουν η κοκαΐνη, η ηρωίνη και άλλες ουσίες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ αν έχει πάρει σκληρά ναρκωτικά, όπως κοκαΐνη και ηρωίνη, ο Νίκος Καρανίκας απαντά ότι από τα 14 είναι στην αριστερά άρα : «Θέλω να σου πω ότι απο τα 14 μου είμαι στρατευμενος στην Αριστερά. Ο,τι έκανα, το έκανα μέσα σε μια λογική ελέγχου, μέτρου, πιο πολύ για μια εμπειρία που μπορούμε να μιλήσουμε και να απομυθοποιησουμε τον εχθρό».

«Και το συμπέρασμα από αυτη την "επιστημονική έρευνα"» τον ρωτά ο δημοσιογράφος. «Η κόκα, τσάμπα την βγάζουν. Εάν εισαι ενεργητικός, δραστήριος, κινητικός, δεν την χρειάζεσαι. Η ηρωίνη είναι αλλο πράγμα, αυτό που λέμε οπιούχο. Το δοκίμασα μια φορά, δεν μου άρεσε καθόλου».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στο πώς ανακάλυψε αυτή την στελεχάρα τον Αλέξη Τσίπρα και τον φόρτωσε στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ήταν εκείνος που τον έφερε στον Συνασπισμό, κάποια εποχή έκανε «σκάουτινγκ», αναζητώντας τον επόμενο αριστερό ηγέτη.

Και όπως καταλαβαίνεται η πλατεία των Εξαρχείων ήταν γεμάτη από τέτοια ακροαριστερά παρτάλια τύπου Αλέξη Τσίπρα.



Απλούστευση Διαδικασιών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης- e-ΕΦΚΑ

 


Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών, τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησαν σε συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας για την αξιολόγηση και τον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών των φορέων του δεύτερου. Πιο συγκεκριμένα, η Ομάδα Εργασίας έχει ξεκινήσει με την επαναξιολόγηση 272 διαδικασιών του ΕΦΚΑ, προκειμένου να προωθηθεί η ουσιαστική διοικητική ενοποίηση του φορέα και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και εργάζεται σε τρείς (3) άξονες:

Την αποκάθαρση παρωχημένων διαδικασιών που δεν έχουν πλέον νόημα ύπαρξης, είτε μέσω συγχώνευσης τους είτε μέσω κατάργησης τους από τα συστήματα του Δημοσίου

Τον ανασχεδιασμό και την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και την ένταξη τους στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών

Την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και την παροχή ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών μέσα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr).

Στο παραπάνω πλαίσιο, εξήντα οκτώ (68) διαδικασίες του e-ΕΦΚΑ, που κρίθηκαν παρωχημένες, καταργούνται από τα συστήματα των ΚΕΠ, ενώ 11 από αυτές έχουν ήδη αντικατασταθεί από μια Ενιαία Διαδικασία για τα Έξοδα Κηδείας, μέσω του gov.gr και των ΚΕΠ.



Ολοκληρώνεται το «οικοδόμημα» του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

 


Ολοκληρώνεται το «οικοδόμημα» του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που προβλέπει εκτός από την οικονομική ενίσχυση που αποτελεί τον πρώτο πυλώνα του, την παροχή συμπληρωματικών κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών (δεύτερος πυλώνας) και την παραπομπή των ωφελούμενων σε δράσεις ένταξής τους στην αγορά εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ (τρίτος πυλώνας).

Από την 1η Ιουνίου 2021 ξεκίνησε η διαδικασία διασύνδεσης όλων των ωφελούμενων του ΕΕΕ με τις υπηρεσίες του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των απαραίτητων τεχνικών αλλαγών στην σχετική πλατφόρμα, αλλά και την επιτυχημένη διενέργεια πιλοτικού προγράμματος εντός του 2019.

Στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκεται η ισοβαρής υλοποίηση και των τριών πυλώνων που είναι αλληλένδετοι, ούτως ώστε στη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα του ΕΕΕ να εμπεριέχεται η υποστήριξη της σταδιακής εξόδου από αυτό.

Εκτιμάται ότι με την έναρξη της καθολικής υλοποίησης του τρίτου πυλώνα, ένα σημαντικό ποσοστό των άνεργων ωφελούμενων του ΕΕΕ θα συμμετέχει σε δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης.

Η κοινωνική μας πολιτική δεν περιορίζεται στην οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Στηρίζουμε οικονομικά τους δικαιούχους, αλλά και τους ενδυναμώνουμε με κίνητρα για την ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό και βέβαια στην αγορά εργασίας.



Θετική και η 10η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών

 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τη 10η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο εισήλθε η χώρα το καλοκαίρι του 2018. Πρόκειται για την 7η διαδοχική θετική Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Η Έκθεση, μεταξύ άλλων:

Αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη, εν μέσω πανδημίας, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Επισημαίνει ότι τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για το 2021 και το 2022, και τα οποία περιλαμβάνουν μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο την ενίσχυση της ανάκαμψης και των επενδύσεων, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πιστοποιεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται για τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Προβλέπει, μετά τη σημαντική ύφεση που κατεγράφη πέρυσι, λόγω κυρίως της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ και της δομής της οικονομίας, ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και το 2022, η οποία θα υπερκαλύψει μέσα στην προσεχή χρονιά τις απώλειες του 2020.

Αναδεικνύει την αναπτυξιακή ώθηση που αναμένεται να προσδώσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους

Τονίζει τη σημασία της πλήρους ενεργοποίησης του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.

Καλωσορίζει την παράταση του προγράμματος "Ηρακλής".

Επικροτεί την εφαρμογή σειράς μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, όπως:

Η επιτυχής ολοκλήρωση της άσκησης επανυπολογισμού των αντικειμενικών αξιών,

η ολοκλήρωση του "οικοδομήματος" του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος,

ο νέος εργασιακός νόμος,

οι πρωτοβουλίες για την προώθηση των έργων στρατηγικής σημασίας - συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας στο ΤΑΙΠΕΔ -,

η βελτίωση του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις,

η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων,

η πρόοδος που σημειώνεται στα πεδία των αποκρατικοποιήσεων (με ιδιαίτερη αναφορά στο Ελληνικό, τα περιφερειακά λιμάνια κ.ά.), του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών.

Τέλος, δίνει το "πράσινο φως" για την αποδέσμευση της 5ης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs. Υπενθυμίζεται ότι θα είναι η 4η δόση που αποδεσμεύεται μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, ενισχύοντας, συνολικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,8 δισ. ευρώ.



Στα ύψη οι τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα σε βάρος των πολιτών που πλήττονται από την πανδημία

 



Ανεξέλεγκτα τα super market, αυξάνουν τις τιμές σε βάρος των καταναλωτών που πλήττονται από την πανδημία.

Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο το προσεχές διάστημα εξαιτίας των αυξήσεων όχι μόνο των πρώτων υλών διεθνώς αλλά και της τιμής των ναύλων. 

Η αύξηση τιμών σε πρώτες ύλες, σιτηρά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, καφέ και βοδινό κρέας ξεκινά από 3,63% και φτάνει το 26,59%, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Στα σούπερ μάρκετ ήδη καταγράφονται αυξήσεις τιμών σε προϊόντα εδώ και ένα μήνα και μάλιστα σε βασικά προϊόντα που έχουν θορυβήσει τους καταναλωτές.

Αύξηση παρατηρείται και στα καύσιμα, που επηρεάζουν με τη σειρά τους τις τιμές των προϊόντων.  

Συγκεκριμένα όσον αφορά στη μέση τιμή σε αμόλυβδη, σήμερα διαμορφώνεται στα 1,61 ευρώ ανά λίτρο, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή ήταν στα 1,36 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης από 1,330 ευρώ το λίτρο πριν από ένα χρόνο, έχει φτάσει φέτος σε 1,110 ευρώ το λίτρο. 



Ο Τούρκος μαφιόζος τα βρήκε με τον δικτάτορα Ερντογάν και καλύπτει τις βρωμιές του


 

Οι απειλές από τον αρχιμαφιόζο Σεντάτ Πεκέρ έπιασαν τόπο, και ο δικτάτορας Εντογάν την γλίτωσε.

Η απόφαση του Τούρκου αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ να «αναβάλει» τις πολυαναμενόμενες αποκαλύψεις του για τον Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει ότι έγιναν διαπραγματεύσεις υπόκοσμου μεταξύ αρχιμαφιόζου και δικτάτορα για να σταματήσει ο αρχιμαφιόζος τις αποκαλύψεις.

Ο Πεκέρ είπε ότι δεν θέλει να κάνει ζημιά στη διαπραγμάτευση του Τούρκου προέδρου με τον αμερικανό ομόλογο του Τζο Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου και γι’ αυτό δεν θα προχωρήσει ακόμη σε αποκαλύψεις.

Το νέο βίντεο του αρχιμαφιόζου στο οποίο όπως είχε πει θα έκανε σοβαρές αποκαλύψεις για τον ίδιο τον δικτάτορα Ερντογάν επρόκειτο να «ανέβει» την προσεχή Κυριακή.

Είναι σίγουρο ότι ο δικτάτορας γνωρίζοντας τους συνεργάτες του στον υπόκοσμο ξέρει και και πώς να τους χειριστεί, οπότε μάλλον δεν θα υπάρξει ποτέ νέο βίντεο.



Ταξιδιώτες σε επαγγελματίες συνδικαλιστές στο λιμάνι του Πειραιά «άντε βρείτε καμιά δουλειά, ρε»

 


Συνδικαλιστές 20χρονους έχετε δει; Μόνο στην αριστερά και την ακροαριστερά συμβαίνει αυτό να υπάρχουν επαγγελματίες συνδικαλιστές που δεν έχουν δουλέψει ούτε μία ώρα.

Επαγγελματίες συνδικαλιστές που είναι ζήτημα εάν έχουν δουλέψει κάποιες ώρες στην ζωή τους, και όλοι τους προέρχονται από αριστερές και ακροαριστερές συλλογικότητες.

Τα... 10-20 μέλη αριστερών και ακροαριστερών συλλογικοτήτων ήρθαν αντιμέτωπα με δικαιολογημένα αγανακτισμένους επιβάτες, οι οποίοι δεν άντεξαν την πολύωρη αναμονή και τους επιτέθηκαν, αναγκάζοντάς τους σε «άτακτη υποχώρηση», και φθηνά την γλίτωσαν για σήμερα.

Τα μέλη αριστερών και ακροαριστερών συλλογικοτήτων, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, έφεραν με την προκλητικότητα τους στα όρια τους επιβάτες που ήταν έτοιμοι να τους αρχίσουν στις κλωτσιές.

Περίπου... 10-20 «επαγγελματίες» συνδικαλιστές δεν ήταν παραπάνω, με τις χαρακτηριστικές κόκκινες σημαίες, εμπόδιζαν τον απόπλου των καραβιών, και ήρθαν αντιμέτωποι με οργισμένους ταξιδιώτες, οι οποίοι δεν άντεξαν την ταλαιπωρία και την πολύωρη αναμονή και τους επιτέθηκαν ευθέως, αναγκάζοντάς τους σε... άτακτη υποχώρηση.

Οι οργισμένοι ταξιδιώτες, πήραν στο κυνήγι τους 20χρονους συνδικαλιστές, προκειμένου να μπουν στα πλοία και να ταξιδέψουν, φωνάζοντας στους συνδικαλιστές «άντε βρείτε καμιά δουλειά, ρε»!





Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για το στρατιωτικό τουρισμό

 


Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη του στρατιωτικού τουρισμού στην Ελλάδα συνυπέγραψαν οι Υπουργοί Άμυνας, Πολιτισμού και Τουρισμού. Με το Μνημόνιο αυτό τα τρία Υπουργεία συντονίζουν τις δράσεις τους προκειμένου να δοθεί οργανωμένη ώθηση στον στρατιωτικό τουρισμό, με επίκεντρο το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

Ο στρατιωτικός τουρισμός ανήκει στα σχετικώς νέα και ραγδαία αναπτυσσόμενα είδη τουρισμού διεθνώς και η Ελλάδα διαθέτει πλήθος αξιοθέατων της συγκεκριμένης κατηγορίας, σε ολόκληρη την επικράτεια αλλά και από διαφορετικές περιόδους της ιστορικής πορείας του έθνους.

Για την υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας, τα τρία Υπουργεία και το Πολεμικό Μουσείο, ως Φορέας Συντονισμού και Υλοποίησης της Συνεργασίας, θα καταρτίσουν από κοινού ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσεων Ανάδειξης, Προώθησης και Προβολής του στρατιωτικού τουρισμού. Οι βασικοί τομείς ανάπτυξης των κοινών δράσεων είναι, επιγραμματικά:

η συντήρηση, η αποκατάσταση, η μακροχρόνια διατήρηση και διαχείριση μνημείων και κειμηλίων στρατιωτικού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος,

η προαγωγή της επιστημονικής ιστορικής γνώσης,

η προσέλκυση και η ανάπτυξη ταξιδιών και επισκέψεων με αντικείμενο το στρατιωτικό ενδιαφέρον και τη γνώση επί της ιστορικής μνήμης στρατιωτικών και πολεμικών γεγονότων, στοιχείων και περιοχών,

η συνεχής βελτίωση της γενικότερης τουριστικής εικόνας της Ελλάδας ως προορισμού με δυνατότητες φιλοξενίας δραστηριοτήτων στρατιωτικού τουρισμού.




Έναρξη του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών

 


Την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του νέου Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Μέσω της πλατφόρμας, οι οφειλέτες μπορούν - για πρώτη φορά - να διευθετήσουν συνολικά, πλήρως εξωδικαστικά και σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για τις δε οφειλές προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων, η διευθέτησή τους μπορεί να γίνει σε έως 420 δόσεις.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό που αφορούσε μόνο επιχειρήσεις, ο νέος μηχανισμός αφορά τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα.

Με τη ρύθμιση όλων των οφειλών, επιτυγχάνονται τα ακόλουθα:


Αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και δεσμεύσεις και πλειστηριασμοί στην κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της 1ης κατοικίας, καθώς και της επαγγελματικής στέγης.

Αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΟΤΑ κ.λπ.) και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ κ.λπ.) σε χρονικό διάστημα έως 20 ετών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρέχεται αποπληρωμή σε έως 240 δόσεις, δηλαδή σε διπλάσιο αριθμό δόσεων από ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Αριθμός που μπορεί να φθάσει έως τις 420 δόσεις, για οφειλές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Διαγραφή μέρους της οφειλής, υπό τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Επιπροσθέτως, η Κυβέρνηση, επιδεικνύοντας αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, χορηγεί στα ευάλωτα νοικοκυριά επιδότηση της δόσης των δανείων με υποθήκη/προσημείωση στην 1η κατοικία, ύψους έως 210 ευρώ μηνιαίως (ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού) για 5 έτη.

Με την έναρξη λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, ολοκληρώνεται με επιτυχία η εφαρμογή του Νόμου 4738/2020 για τη «Ρύθμιση Οφειλών και την Παροχή 2ης Ευκαιρίας» και η χώρα μας εναρμονίζεται με το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο (ήτοι, Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2019).



Το οργανωμένο έγκλημα είναι ένα ξεχωριστό πρόβλημα, το οποίο προφανώς υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί


 

Η Ελλάδα είναι, ήταν και παραμένει μια ασφαλής χώρα. Έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών και ληστειών σ’ ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία. Αστυνόμευση στις γειτονιές υπάρχει, έλεγχοι γίνονται και ενισχύονται. Το οργανωμένο έγκλημα είναι ένα ξεχωριστό πρόβλημα, το οποίο προφανώς υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στο πλαίσιο αυτό:

Η ΕΛΑΣ προχωρά σε άμεση αναδιάταξη του επιχειρησιακού σχεδίου της για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και την ενίσχυση της αστυνόμευσης. Ειδικότερα:

Ενισχύεται το δίκτυο πληροφοριών και ερευνών της Αστυνομίας.

Επικαιροποιείται η χαρτογράφηση των ενεργών εγκληματικών ομάδων, με ονόματα και διευθύνσεις.

Παράλληλα, στην εποχή που ξεκινά μετά την πανδημία, ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με αστυνομική παρουσία και περιπολίες, με ευέλικτες ομάδες, ειδικά σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών. Οι περιπολίες θα γίνονται από την ΔΙΑΣ, τη Δράση και την ΟΠΚΕ.

Η Αντιπολίτευση και πάλι -και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ- ανακατεύει, βάζει, ως είθισται, στο ίδιο μίξερ χωριστά ζητήματα, για να αποπροσανατολίσει. Καταρχάς, να πούμε ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έψεγε την Κυβέρνηση για υπερβολική αστυνόμευση κατά τη διάρκεια του lockdown και των περιοριστικών μέτρων.  Τότε έλεγε να μην υπάρχει Αστυνομία, τώρα ψέγει την Κυβέρνηση για μη αστυνόμευση στις γειτονιές ή για το αίσθημα της ασφάλειας του πολίτη. Οπότε, ας αποφασίσει τι θέλει.



Νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας - Νέος ορθολογικός χάρτης νοσοκομείων

 


Σημεία από την εισαγωγική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στις εργασίες του συνεδρίου «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή»: 

Η πανδημία χτύπησε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο βγήκε ουσιαστικά από μία δεκαετή οικονομική κρίση με σημαντικές αδυναμίες και ως προς τις υποδομές του και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έσπευσε να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με ανθρώπινους πόρους αλλά και με υποδομές.

Το γεγονός ότι σήμερα έχουν πρακτικά υπερδιπλασιαστεί τα κρεβάτια των μόνιμων κρεβατιών εντατικής θεραπείας, είναι μία μόνιμη παρακαταθήκη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ταυτόχρονα προχωρήσαμε και σε μία γρήγορη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ανθρώπινο δυναμικό, έκτακτο προσωπικό, ένα σημαντικό μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί για να μπορέσουμε να καλύψουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του συστήματος.

Είχαμε την ευκαιρία επίσης να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό ψηφιακό άλμα. Και η Επιχείρηση «Ελευθερία» και η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία έχουμε προχωρήσει στους μαζικούς εμβολιασμούς αποδεικνύουν ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνει τέτοιες περίπλοκες επιχειρήσεις, συνενώνοντας δυνάμεις και αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ψηφιακή τεχνολογία.

Ταυτόχρονα κάναμε και κάποια πρώτα βήματα υποχρεωτικής, όπως απεδείχθη λόγω των συγκυριών, συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Το γεγονός ότι ιδιωτικά νοσοκομεία μπήκαν πια σε τακτικές εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα υγείας. Πρέπει να βρει νέους τρόπους, νέες δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορεί να προσφέρει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη, ναι, στο καλύτερο δυνατό κόστος.

Όμως ας είμαστε ειλικρινείς. Πάνω στην αντιμετώπιση της κρίσης του Covid αναδείχθηκαν και χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας τις οποίες έχουμε υποχρέωση να μην κρύψουμε «κάτω από το χαλί».

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση της επόμενης μέρας είναι το χτίσιμο ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα μπορεί αποτελεσματικά να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αλλά και το γεγονός ότι έχουμε έναν νοσηλευτικό χάρτη ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι ορθολογικός και δυστυχώς -δεν έχω καμία δυσκολία να το πω ανοιχτά και δημόσια, γιατί πρέπει επιτέλους να μιλάμε για αυτά τα θέματα- τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητες τους.

Άρα ένας νέος, ορθολογικός χάρτης με αυτό το σύστημα το οποίο ονομάζουμε «hub and spoke», ένας τρόπος δηλαδή να δημιουργούνται clusters νοσοκομείων τα οποία θα συνεργάζονται με μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία, έτσι ώστε να γνωρίζει ο καθένας ποιες υπηρεσίες μπορεί να παρέχει το περιφερειακό νοσοκομείο και για ποιες υπηρεσίες θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί ή να διακομιστεί σε ένα μεγαλύτερο, πιο οργανωμένο νοσοκομείο. Θεωρώ απόλυτη υποχρέωση μας να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στη δυνατότητα που μας δίνουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, να υποστηρίξουμε τα υφιστάμενες υποδομές μας. Σε συνδυασμό και σε συνεργασία με μεγάλα κοινωφελή ιδρύματα να χτίσουμε νέα νοσοκομεία αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε και το μεγάλο άλμα στην ψηφιακή υγεία.

Ο Ψηφιακός Φάκελος Ασθενή αποτελεί για εμένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα ως προς τις πολιτικές υγείας που έχουν ψηφιακό στίγμα. Έχουμε κάνει ήδη μια πολύ σοβαρή δουλειά και έναν πρώτο προγραμματισμό. Έχουμε δημιουργήσει ήδη υποδομές με την ευκαιρία που μας έδωσε η πανδημία να επενδύσουμε στις ψηφιακές μας δυνατότητες. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση όχι απλά να κάνουμε ανακοινώσεις αλλά να βάλουμε τις πρώτες ψηφίδες για ένα εργαλείο το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο εάν θέλουμε πραγματικά να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε από την αρχή μέχρι το τέλος την υγεία των Ελλήνων πολιτών.



Ανεμβολίαστη αναισθησιολόγος με κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη


Εγκληματική συμπεριφορά γιατρού σε νοσοκομείο.

Αναστάτωση έχει προκληθεί στο νοσοκομείο Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη, καθώς λίγο πριν την έναρξη χειρουργείου το περασμένο Σάββατο, αναισθησιολόγος που δεν έχει εμβολιαστεί βρέθηκε θετική σε κορονοϊό.

Η αναισθησιολόγος κατόπιν εορτής και έχοντα συμπεριφερθεί εγκληματικά ανεύθυνα απέναντι στους συναδέλφους της και των ασθενών, απομακρύνθηκε και μπήκε σε καραντίνα ενώ «πάγωσαν» όλες οι τακτικές χειρουργικές διαδικασίες.

Τα ποσοστά εμβολιασμού του ιατρικού προσωπικού, τόσο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όσο και στον ιδιωτικό τομέα είναι σε πολύ καλό επίπεδο, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα του υγειονομικού προσωπικού.

Οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 82%, έναντι 88% των συναδέλφων τους στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ από το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί μόνον το 63%, και αυτό σημαίνει ότι το 18% των ανεμβολίαστων ιατρών, και το 37% των νοσηλευτών εγκληματεί κατά της κοινωνίας χωρίς ίχνος ευθύνης.





Τι άλλο θα ακούσουμε; Ιταλός καλλιτέχνης πούλησε αόρατο άγαλμα για 18.000 δολάρια

 


Ο Ιταλός καλλιτέχνης Σαλβατόρε Γκαράου βρήκε ένα βλάκα και πούλησε ένα δημιούργημά του, για 18.000 δολάρια. 

Όσο και να ψάξεις δημιούργημα δεν θα βρεις γιατί απλά είναι αόρατο.

Αυτός ο καλλιτέχνης ξέροντας ότι κυκλοφορούν διάφοροι βλάκες στην κοινωνία, σηκώθηκε ένα πρωί και εμπνεύστηκε μιά ξεχωριστή δημιουργία ένα αόρατο άγαλμα.

Φυσικά όπως καταλαβαίνετε δεν κουράστηκε για την δημιουργία και εξηγεί : Το “Io Sono” (εγώ είμαι), όπως εξηγεί ο καλλιτέχνης «δεν είναι απλά σε υλική μορφή. Είναι κενό» ενώ ο 67χρονος πρόσθεσε: «Το κενό δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα διάστημα γεμάτο από ενέργεια. Σύμφωνα με την αρχή αβεβαιότητας του Heisenberg, τίποτα δεν έχει “βάρος”. Επομένως, έχει ενέργεια που συμπυκνώνεται και μετατρέπεται σε σωματίδια. Μοιάζει πολύ με το πώς “διαμορφώνουμε έναν θεό που δεν έχουμε ξαναδεί”».



Το “άγαλμα” απεικονίζεται σε 1.5 επί 1.5 μέτρα ύψος και πλάτος και υποτίθεται ότι πρέπει να εκτίθεται σε ιδιωτικό χώρο μακριά από αντανακλάσεις τους φωτός και συνθήκες του κλίματος. 

Ακόμα κι αν δεν είναι ορατό και κανείς δεν μπορεί να το δει, το άγαλμα υπάρχει και μάλιστα ο Garau έδωσε και πιστοποιητικό ελέγχου ταυτότητας στον αγοραστή.

Από ότι μάθαμε ο καλλιτέχνης έτσι και βρει και άλλα κορόιδα έχει μια αποθήκη έτοιμη με αόρατα αγάλματα!!!




Έρχεται περαιτέρω μείωση ΦΠΑ στα νησιά

 


Ο πρωθυπουργός δεν μασάει τα λόγια του και ότι λέει το έχει μελετήσει.

Προοπτική μείωσης του ΦΠΑ άφησε ανοικτή ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στη Χώρα της Αστυπάλαιας.

Στο νησί επισκέφτηκε τοπικές επιχειρήσεις και μίλησε με κόσμο που περίμενε να τον δει και να τον ακούσει.

Εκεί και αφού άκουσε  από τον ιδιοκτήτη του εργαστηρίου Δημήτρη Πετρίδενα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει μειώσεις στο φόρο εισοδήματος και στις επιχειρήσεις προσθέτοντας ότι «ο ΦΠΑ θα είναι το επόμενο βήμα -όταν με το καλό ισορροπήσουν πλήρως τα δημόσια οικονομικά μας».



Μετά τις αντιδράσεις ανεστάλη η απεργία των ναυτικών, αναχωρούν τα πλοία

 


Ενώ η απεργία της ΠΕΝΕΝ είχε κηρυχθεί παράνομη,  οι απεργοί δεν άφηναν τα πλοία να φύγουν, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν ταξιδιώτες που περίμεναν για ώρες έξω από τα πλοία. 

Ο κόσμος βρέθηκε εγκλωβισμένος στο λιμάνι του Πειραιά και οι αντιδράσεις κατά των απεργών ήταν έντονες. 

Η ΠΕΝΕΝ  πραγματοποιεί  24ωρη απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο, παρότι η κινητοποίηση κηρύχθηκε την Τετάρτη παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, και ενώ τα υπόλοιπα ναυτεργατικά σωματεία μετέθεσαν την απεργία για τις 10 Ιουνίου, ώστε να έχουν ενημερωθεί οι ταξιδιώτες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά πολύς κόσμος Έλληνες και ξένοι, που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν. 



7 στους 10 υπέρ των εμβολίων


 

Υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού τάσσονται 7 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Σία Κοσιώνη. 

Το ποσοστό επίσης που έβλεπε με επιφυλακτικότητα τα εμβόλια μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αναλυτικά, το 69% του δείγματος απάντησε ότι θα εμβολιαστεί έναντι 37% τον Νοέμβριο του 2020, 40% τον Δεκέμβριο του 2020, 49% τον Ιανουάριο του 2021, 56% τον Φεβρουάριο, 57% τον Μάρτιο και 65% τον Απρίλιο. 



Το ποσοστό των «αρνητών», που δήλωναν κατηγορηματικά ότι δε θα κάνουν το εμβόλιο από το 16% τον Νοέμβριο του 2020 υποχώρησαν στο 6% τον Μάιο του 2021. 

Στην ερώτηση αν θα κάνετε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ανά κατηγορία σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους και σε αυτούς που δεν έχουν κλείσει ραντεβού, οι μεν απάντησαν θετικά σε ποσοστό 97% και οι δε αρνητικά σε ποσοστό 50%.  

Σχετικά με το πότε θα λάβουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα και έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, το 81% απάντησε «το συντομότερο», ένα ποσοστό 14% δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί «μετά από 2-3 μήνες» και μόλις το 5% είπε «αρκετά αργότερα». Σχετικά με εκείνους που δεν έχουν κλείσει ακόμα ραντεβού, το 31% σημείωσε ότι δε θα το κάνει «ποτέ», το 22% «αρκετά αργότερα», το 21% «το συντομότερο» το 20% «μετά από 2-3 μήνες» και το 6% «δεν γνωρίζω-δεν απαντώ». 

Απαντώντας στην ερώτηση πώς θα αξιολογούσατε την πορεία και την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, το 63% του δείγματος απαντά «θετικά» και μόλις 26% αρνητικά. Ειδικά, αυτοί που έχουν λάβει ήδη κάποια δόση του εμβολίου, την αποτιμούν θετικά σε ποσοστό 80%. 




Σε επίπεδο οργάνωσης και διαδικασίας των εμβολιασμών, το 66% των ερωτηθέντων την κρίνει θετικά έναντι 24% αυτών που έχουν αρνητική άποψη. 

Την ίδια ώρα, αποτυπώνεται έντονα η ανησυχία των πολιτών για τις μεταλλάξεις, με το 49% να δηλώνει ότι ανησυχεί «πολύ» και αρκετά έναντι 19% που αναφέρει ότι ανησυχεί «λίγο» και «ελάχιστα έως καθόλου».

Μάλιστα, αυτοί που εκφράζουν τον προβληματισμό τους είναι σε ποσοστό 63% όσοι έχουν λάβει το εμβόλιο (μια ή και τις δύο δόσεις) και σε ποσοστό 60% όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού. Στον αντίποδα, το 40% αυτών που δεν έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν για τις μεταλλάξεις. 

Σε ερώτηση της Pulse για τα self tests και αν είναι υποχρεωτικός ο εβδομαδιαίος έλεγχος, το 51% απάντησε «όχι» και το 37% «ναι». 

Υποχρέωση για διενέργεια self test κάθε εβδομάδα έχουν σε ποσοστό 81% οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, 74% στον ιδιωτικό τομέα και 40% οι ελεύθεροι επαγγελματίες. 

 



ΗΠΑ σε Τουρκία: Nα πακετάρετε τους S-400 και να τους στείλετε πίσω στον Πούτιν

 


Σημείο τριβής εξακολουθούν να αποτελούν οι S-400 για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, οξύνοντας το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οι δηλώσεις της Άγκυρας ότι θα στείλουν πίσω τους Ρώσους χειριστές των S-400 δεν ικανοποιούν την Ουάσινγκτον, δεδομένου ότι η Τουρκία απορρίπτει το αμερικανικό αίτημα να μην ενεργοποιήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα.  

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γερουσιαστή Ρότζερ Γουίκερ ότι το καλύτερο σημάδι καλής θέλησης από την Τουρκία θα ήταν να πακετάρει τους S-400 και να τους στείλει πίσω στην αποθήκη του Πούτιν.  

«Το να κρατά αυτά τα οπλικά συστήματα στο έδαφός της είναι τελείως ασύμβατο με τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Παράλληλα, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, δήλωσε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει εναλλακτικές στην Άγκυρα και ότι οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν για να λυθεί το ζήτημα τονίζοντας ότι δεν είναι θέμα ούτε τεχνικών ούτε πολιτικών διαπραγματεύσεων.

Πρόσθεσε δε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη συνάντησή του με τον Ερντογάν θα εκφράσει την ανησυχία του για την πορεία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ερντογάν πριν τη συνάντηση με Μπάιντεν: Θα τον ρωτήσω γιατί το κλίμα είναι έκρυθμο στις διμερείς σχέσεις

Τη διεθνή απομόνωση έχει συναντήσει η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα, με τις θέσεις και τις προκλήσεις της να διαταράσσουν το κλίμα των διπλωματικών ισορροπιών. Πριν από τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει κάπως τους τόνους.

Σε τελευταίες του δηλώσεις, είπε ότι θα ρωτήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, στη συνάντηση, γιατί «υπάρχει τόση ένταση στις διμερείς σχέσεις», ενώ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη στήριξη των ΗΠΑ στην κουρδική κοινότητα.

Προ ημερών, πάντως, ο Ερντογάν εμφανίστηκε διατεθειμένος να ανοίξει νέους ορίζοντες στις σχέσεις των δύο χωρών, ύστερα από τις απανωτές επικρίσεις της Δυσης για την έλλειψη σεβασμού στις αρχές του κράτους δικαίου.

«Μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε τη μακροχρόνια και πολυδιάστατη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ. Παρόλο που υπάρχουν διαφορές, η συνεργασία μας κατάφερε να αμβλύνει τις δυσκολίες», τόνισε ο Ερντογάν.

«Από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας στην ενέργεια, από το εμπόριο στις επενδύσεις, η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ έχει δυναμική», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εστίασε ακόμη στην επέκταση της εμπορικής συναργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.


Πηγή : protothema.gr



Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αστυπάλαια

 


Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Αγαπητέ Περιφερειάρχη, αγαπητέ Δήμαρχε,

Κύριοι Υπουργοί,

Κύριε Πρόεδρε του Volkswagen Group, αγαπητέ Herbert,

Κύριε Πρέσβη (της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας),

Κυρίες και κύριοι,

Εάν κάποιος αναζητήσει εντατικά μπορεί να δει κάποιες εικόνες από το μέλλον στα πιο απροσδόκητα, αναπάντεχα μέρη.

Πάρτε για παράδειγμα αυτό το μικρό, βραχώδες νησί στο δυτικό τμήμα της Δωδεκανήσου. Περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα μακριά από το εργοστάσιο προηγμένης τεχνολογίας της VW στο Βόλφσμπουργκ. Ένα νησί που συνδέεται με έναν αρχαίο πολιτισμό, με μια πλούσια κουλτούρα, ένα πλούσιο παρελθόν και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Ωστόσο, αυτό που υλοποιούμε εδώ στην Αστυπάλαια δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια νέα αρχή.

Μια πύλη προς ένα πιο καθαρό, πιο πράσινο, πιο αειφόρο κόσμο, πέρα από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Εκεί που η ενέργεια τροφοδοτεί τις ζωές μας, χωρίς να βλάπτει τον πλανήτη μας.

Αυτό που κάνουμε εδώ αποτελεί ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό γρανάζι στη συλλογική μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και μην έχετε καμία αμφιβολία, είναι όντως μια έκτακτη ανάγκη, και μάλιστα πρωτοφανούς κλίμακας. Ο πλανήτης θερμαίνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι συνέπειες γίνονται αισθητές παντού.

Υπερβολικά πολλοί περιμένουν από άλλους να αντιμετωπίσουν αυτή την έκτακτη ανάγκη. Άλλοι περιμένουν για αυτή την στιγμή της «αλματώδους προόδου», την στιγμή «εύρηκα», το μαγικό ραβδάκι που θα επιλύσει την κλιματική κρίση. Φοβάμαι πως τα πράγματα δεν θα γίνουν έτσι.

Αντιθέτως, για να ανταποκριθούμε στην έκτακτη αυτή ανάγκη, θα χρειαστεί τόλμη. Θα πρέπει να αντιδράσουμε συλλογικά. Με συλλογική δράση με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, σε πολλα πεδία και ταυτόχρονα.

Στην Ελλάδα, κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Έχουμε επισπεύσει την πλήρη απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας στη δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας, σε περιοχές της χώρας που εξαρτόνταν σε σημαντικό βαθμό από τη βαριά βιομηχανία.

Μέχρι το 2030, δύο στις τρεις κιλοβατώρες που θα καταναλώνονται στην Ελλάδα θα προέρχονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μέσω ενός άνευ πρωτόγνωρου προγράμματος, κάνουμε την Ελλάδα πιο αποδοτική ενεργειακά, όσον αφορά τις κατοικίες αλλα και τους χώρους εργασίας, αποθηκεύοντας θερμότητα το χειμώνα και προσφέροντας δροσερό περιβάλλον το καλοκαίρι, χωρίς την ανάγκη για κλιματισμό που είναι τόσο ενεργοβόρος.

Τον Απρίλιο ήμασταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που υπέβαλε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το «Ελλάδα 2.0». Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα μας βοηθήσουν να επιταχύνουμε τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε μια πιο πράσινη οικονομία. Και να κινηθούμε προς ένα πιο καθαρό περιβάλλον με την αναδάσωση και την εμφύτευση 30 εκατομμυρίων νέων δέντρων.

Η μέριμνα για το περιβάλλον μας δεν είναι, φυσικά, κάτι καινούριο για την Ελλάδα. Αλλά ούτε είναι κάτι καινούργιο και η σύμπραξη του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα.

Πίσω μου μπορείτε να δείτε παραδείγματα του τι σήμαινε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πριν από εκατοντάδες χρόνια. Τη δουλειά των παραδοσιακών ανεμόμυλων θα την κάνουν πλέον σύγχρονοι ανεμόμυλοι και ηλιακά κύτταρα για την παροχή «καθαρής» ενέργειας. Έχει ενδιαφέρον μια ιστορική πληροφορία: το μακρινό 1889 ψηφίστηκε η πρώτη «πράσινη» διάταξη στη νομοθεσία της χώρας, η οποία όριζε ότι «Αι καπνοδόχαι εργαστηρίων παραγωγής φωτός και ηλεκτρικής δυνάμεως δεν πρέπει να εκβάλλωσι πυκνόν καπνόν». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση των πρώτων φίλτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εμπνευστής εκείνου του πρωτοποριακού νόμου ήταν ο μεταρρυθμιστής Πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης, ο οποίος θέλησε να συνδυάσει την ιδιωτική παραγωγή ενέργειας με την κρατική πρόνοια για τη δημόσια υγεία. Μια προοδευτική ιδέα με μια ισχυρή κοινωνική διάσταση. Τα πρώτα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας θα αναπτύσσονταν αλλά όχι σε βάρος του καθαρού αέρα.


Το προοδευτικό αυτό πνεύμα είναι σήμερα το ίδιο ζωντανό όπως ήταν το 1889. Όπως η Αθήνα καλωσόρισε το 1889 το φως του μέλλοντος, σήμερα, το 2021, η Αστυπάλαια φωτίζει το αύριο για την επόμενη γενιά.

Και πάλι είναι το κράτος, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αγαπητέ Dr. Diess που βρίσκεται πίσω από το πρώτο «πράσινο», αειφόρο νησί της Μεσογείου.

Όπως περιέγραψε νωρίτερα και ο κύριος Φραγκογιάννης και ο Dr. Diess, τα σχέδιά μας για αυτό το πανέμορφο νησί είναι τολμηρά. Η Αστυπάλαια θα είναι το μέρος όπου θα γίνει η δοκιμή για την ενεργειακή μετάβαση. Ενέργεια που θα παράγεται εξ ολοκλήρου από τη φύση και η οποία θα τροφοδοτεί ένα αμιγώς ηλεκτρικό, πλήρως ενσωματωμένο σύστημα μεταφορών. Ένα κυκλικό ενεργειακό σύστημα που θα μας προσφέρει γνώσεις και διδάγματα, που ελπίζουμε ότι θα αξιοποιήσουμε μελλοντικά σε μεγαλύτερη κλίμακα ανά την Ελλάδα και όχι μόνο.

Για να το πετύχουμε, θα αντικαταστήσουμε τις τέσσερις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ντίζελ του νησιού με ένα σύστημα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, που θα μετατρέπουν τον ήλιο και τον άνεμο του νησιού – που όπως μπορείτε να επιβεβαιώσετε βρίσκεται σε αφθονία – σε ενέργεια. Ενέργεια που θα αποθηκεύεται σε συσσωρευτές ώστε οι νησιώτες να μπορούν να την χρησιμοποιήσουν στα νοικοκυριά τους αλλά και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που – ελπίζουμε – θα οδηγούν.

Τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του νησιού, τα οχήματα της VW που βλέπετε σήμερα εδώ, θα χρησιμοποιηθούν για τις δημόσιες μεταφορές, από το Λιμενικό, την Αστυνομία και την Πολιτική Αεροπορία. Μέχρι και ηλεκτρικό ασθενοφόρο θα έχουμε για το Κέντρο Υγείας του νησιού.

Σημεία φόρτισης θα εγκατασταθούν σε όλο το νησί. Έχουμε ήδη 12 σημεία φόρτισης και -όπως αντιλαμβάνομαι- είναι η πιο «πυκνή» συγκέντρωση σημείων φόρτισης που μπορεί κανείς να βρει σε ένα μέρος στην Ελλάδα, αλλά θα υπάρξουν και άλλα. Στα μισά από αυτά η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη. Σταδιακά θα προσφέρουμε 200 ηλεκτρικά αυτοκίνητα για ενοικίαση, πράγμα που σημαίνει πως οι επισκέπτες θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στον βιώσιμο τουρισμό.

Η φιλοδοξία μας, αγαπητέ Δήμαρχε, δεν σταματά εδώ ωστόσο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει δοκιμαστικά τη λειτουργία της πλατφόρμας e-astypalaia, μέσω της οποίας οι μόνιμοι κάτοικοι θα βοηθηθούν να αντικαταστήσουν καθένα από τα 1.500 συμβατικά τους οχήματα με ηλεκτρικά. Όπως είδατε, οι επιδοτήσεις είναι πολύ πιο γενναιόδωρες, σε σχέση με τις άλλες επιδοτήσεις για την ηπειρωτική χώρα. Θα υπάρξουν επιδοτήσεις όχι μόνο για Ι.Χ., αλλά και για ταξί, ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και ηλεκτρικά ποδήλατα, αλλά και για τους σταθμούς φόρτισης που θα επιφέρουν αυτή την ηλεκτρική επανάσταση.

Μου προκαλεί δέος το γεγονός πως αυτή την διαδικασία θα επιβλέψουν, θα παρακολουθήσουν και θα παρατηρήσουν, θα ερευνήσουν δύο κορυφαία πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο του Strathclyde, τα οποία θα εργαστούν από κοινού με τη VW, επιβλέποντας και αξιολογώντας συστηματικά τον μετασχηματισμό της Αστυπάλαιας.

Οι μελέτες τους θα εστιάσουν στην γνώμη των κατοίκων για το νέο σύστημα κινητικότητας και ενέργειας, αλλά και στο ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη μετάβασή τους στην πράσινη ενέργεια. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι διαθέσιμα σε όλους ώστε να βοηθήσουν και άλλες χώρες που θα επιδιώξουν δικές τους βιώσιμες ενεργειακές λύσεις.

Ως Πρωθυπουργό, αυτό που με συναρπάζει περισσότερο είναι οι δυνατότητες που βλέπουμε σήμερα στην Αστυπάλαια.

Η προοπτική να μεταφέρουμε τα διδάγματα αυτής της εμπειρίας σε άλλα νησιά.

Η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις που θα αντλήσουμε εδώ για να δημιουργήσουμε τα σωστά κίνητρα για την αλλαγή.

Η προοπτική αυτό το πιλοτικό έργο, που εφαρμόζεται δοκιμαστικά σε ένα νησί 1.300 μόνιμων κατοίκων, να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα σε άλλα μέρη της Ελλάδας και σε άλλες χώρες ανά την υφήλιο.

Θα πρέπει να φέρουμε την αλλαγή με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ταχύτερα παρά ποτέ. Η εμπειρία των τελευταίων 18 μηνών μας έδειξε πως ο κόσμος μας είναι εύθραυστος, ότι εάν δεν φροντίσουμε τη φύση, αν δεν φροντίσουμε το φυσικό περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, ο κόσμος μας θα απειληθεί.

Αποδείξαμε όμως και τι είναι εφικτό όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Οι επιστήμονές μας «συμπίεσαν» το έργο μιας δεκαετίας σε εύρος μικρότερο του ενός χρόνου, ανακάλυψαν σε χρόνο ρεκόρ μια σειρά νέων εμβολίων και εφαρμόσαμε καινοτόμες τεχνολογίες όπως το mRNA.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι μόλις έναν χρόνο και κάτι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, πάνω από 5,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί εδώ στην Ελλάδα. Δύο εκατομμύρια Έλληνες είναι τώρα πλήρως εμβολιασμένοι.

Και βέβαια, αγαπητέ Δήμαρχε, θα ήθελα να σας συγχαρώ καθώς στο νησί σας, στην Αστυπάλαια ένα πολύ πολύ υψηλό ποσοστό των εμβολίων αξιοποιήθηκε. Περίπου το 80% του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί. Άλλωστε δώσαμε προτεραιότητα στα μικρά νησιά στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Στέλνετε ένα πολύ πολύ θετικό μήνυμα στην υπόλοιπη χώρα για την αξία του εμβολιασμού.

Είμαι τόσο περήφανος που η τεχνολογία και οι ιδέες στις οποίες πρωτοστάτησε και τις οποίες προώθησε η Ελλάδα έχουν υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είμασταν πρωτοπόροι στην έξυπνη χρήση διαγνωστικών τεστ με αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, στη χρήση η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) και φυσικά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αλλιώς το λεγόμενο «ψηφιακό πιστοποιητικό Covid», το οποίο τώρα είναι πραγματικότητα. Και είμαστε πολύ περήφανοι που μπορέσαμε να αποδείξουμε πως εάν η Ευρώπη θέλει να εργαστεί σε περιβάλλον συνεργασίας, μπορεί να φέρει αποτελέσματα για τους πολίτες της σε χρόνο ρεκόρ.

Το πνεύμα της συνεργασίας, η ταχύτητα δράσης, αυτή η αίσθηση αναγκαιότητας θα πρέπει να αποτελέσουν το μοντέλο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα γνωρίζουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα αν εργαστούμε από κοινού και όχι αν βρεθούμε ο ένας απέναντι στον άλλο, όταν συνεργαστούν ο ιδιωτικός τομέας, ο ακαδημαϊκός κόσμος, η κυβέρνηση και οι τοπικές κοινωνίες.


Αυτό ακριβώς κάνουμε εδώ στην Αστυπάλαια.

Θα ήθελα να κλείσω εκφράζοντας τις ευχαριστίες μου. Προς το Υπουργείο Εξωτερικών, τον Υφυπουργό κ. Φραγκογιάννη, που ήταν ο πρώτος που είχε αυτή την ιδέα. Όταν αρχίσαμε να μιλάμε για αυτό το πρότζεκτ, γνωρίζω πως ο Dr. Diess ήταν σκεπτικός, αλλά νιώθω τον ενθουσιασμό της ομάδας της VW τώρα που το έργο υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς. Αυτή είναι μια εκπληκτική ευκαιρία για την Ελλάδα, την Αστυπάλαια, τη χώρα. Θα παρακολουθούμε την πρόοδο του έργου με μεγάλο ενδιαφέρον. Θα είμαστε δίπλα στο νησί, την τοπική κοινωνία, θα βοηθήσουμε τη Volkswagen να βεβαιωθεί πως το πρότζεκτ αυτό θα έχει επιτυχία. Επομένως, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα για την προσπάθεια που κατέβαλε για το έργο αυτό.

Επίσης, ευχαριστώ ιδιαιτέρως το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Υπουργό και τη Γενική Γραμματέα Αλεξάνδρα Σδούκου, που ηγείται αυτής της προσπάθειας ηλεκτρικής κινητικότητας.


Αγαπητέ Περιφερειάρχη, σας ευχαριστώ.

Ευχαριστώ πολύ κύριε Δήμαρχε για τη στήριξη σας. Και να ευχαριστήσω όλους τους δημότες της Αστυπάλαιας που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν αυτή την καινοτόμο ιδέα. Διότι δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση αν οι πολίτες δεν αντιληφθούν πρώτοι ότι είναι προς όφελός τους. Και σας θέλουμε συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια, διότι θα είναι προς όφελός σας τελικά. Καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος, καταπληκτική διαφήμιση για το νησί σας, παντού στον κόσμο. Φθηνότεροι λογαριασμοί τελικά ως προς την ίδια την κινητικότητα, αλλά νομίζω και αυτή η πολύ σημαντική αίσθηση και υπερηφάνεια που θα πρέπει να αισθάνεστε ως δημότες, ως κάτοικοι αυτού του όμορφου νησιού, ότι συμμετέχετε σε κάτι πραγματικά καινοτόμο, σε κάτι πραγματικά πρωτοποριακό που ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει το μοντέλο για όλα τα νησιά μας, αλλά να φέρει -όπως είπαμε και στην παρουσίαση- το μέλλον στην Αστυπάλαια πιο νωρίς από ό,τι θα ερχόταν υπό άλλες συνθήκες.

Αν δει κανείς εικόνες της Αστυπάλαιας από ψηλά, από το διάστημα ή κοιτώντας ένα χάρτη, βλέπει ένα νησί που μοιάζει εξαιρετικά με το σχήμα της πεταλούδας. Δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερο συμβολισμό φύσης και μηχανικής από την πεταλούδα.

Ο κόσμος μας έχει εύθραυστες ισορροπίες. Αν ένα μικρό νησί σε σχήμα πεταλούδας μπορεί να παίξει ρόλο στην αλλαγή των ισορροπιών προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος, τότε αυτό το πενταετές πείραμα θα αξίζει τον κόπο.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Εύχομαι καλή τύχη με το πρότζεκτ.





Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση «Astypalea: smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action»

 


Με περιοδεία στη Χώρα της Αστυπάλαιας ξεκίνησε την επίσκεψή του στο νησί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρώτος σταθμός ο παραδοσιακός φούρνος «Ηλιάνα», της Αστυπάλαιας, που φημίζεται για τα αρτοποιήματά του, έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων τα οποία εξάγει στην Ευρώπη και την Αμερική.

«Είναι πολύ σπουδαίο και είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργιες δουλειές και στους δικούς μας τόπους, αρκεί να επενδύσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Εσύ ήρθες και πάντρεψες παραδοσιακά προϊόντα με τις γεύσεις που ξέρουμε ότι αναζητούν οι πελάτες σου και κάνεις κάτι πολύ σπουδαίο: δημιούργησες δουλειές και κυρίως εσύ είσαι ικανοποιημένος που μπορείς να ζεις, να παράγεις και να είσαι δημιουργικός στον τόπο σου», ανέφερε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον ιδιοκτήτη του εργαστηρίου, Δημήτρη Πετρίδενα.

«Μας έχετε δώσει πάρα πολλά εργαλεία να ξέρετε, μας έχετε βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη στιγμή που περνά η χώρα. Ειλικρινά σταθήκατε στήριγμα και αρωγοί στις επιχειρήσεις», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Πετρίδενας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει πως: «Χαίρομαι που το ακούω και είναι σημαντικό να το λένε κυρίως οι άνθρωποι της αγοράς. Διότι η κρίση ήταν πολύ μεγάλη και σκοπός μας ήταν να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές έτσι ώστε όταν με το καλό έρθει η ανάκαμψη, που θα έρθει σύντομα, να μπορείτε να πατάτε στα πόδια σας και να αναπτυχθείτε κι άλλο».

Ο κ. Πετρίδενας, ξενάγησε τον Πρωθυπουργό στους χώρους του εργαστηρίου, του μίλησε για τις πρώτες ύλες που προσφέρει το νησί και είναι το «κλειδί» για την επιτυχία των δημιουργημάτων του και μοιράστηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περηφάνια που νιώθει για το γεγονός ότι τα προϊόντα του διατίθενται σε πολλές αγορές του κόσμου. Ανέφερε, επίσης, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως έχουν γίνει μειώσεις στο φόρο εισοδήματος και στις επιχειρήσεις προσθέτοντας ότι «ο ΦΠΑ θα είναι το επόμενο βήμα -όταν με το καλό ισορροπήσουν πλήρως τα δημόσια οικονομικά μας».

Επίσκεψη στη Χώρα, στο Κάστρο και στους ιστορικούς ανεμόμυλους

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο του νησιού, Νίκο Κομηνέα, περπάτησε στην περιοχή του ιστορικού Κάστρου, στη Χώρα, επισκέφθηκε τους περίφημους ανεμόμυλους, που έχουν κηρυχθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία και αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του παραδοσιακού συστήματος καλλιέργειας δημητριακών στο νησί, ενώ συνομίλησε με πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί και τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα.

«Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τους εμβολιασμούς»

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια έκανε μια στάση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αστυπάλαιας προκειμένου να ευχαριστήσει το νοσηλευτικό προσωπικό του νησιού για τις πολύτιμες υπηρεσίες υγείας που προσφέρει. «Ηθελα να σας συγχαρώ και για τους εμβολιασμούς. Τα πήγαμε εξαιρετικά. Είδα πάνω από 70% ποσοστά εμβολιασμού. Και θα κάνετε και μια προσπάθεια να πείσετε και τους λίγους ανεμβολίαστους.Το ενδιαφέρον είναι ότι εγώ συνάντησα δύο τουρίστες οι οποίοι ήρθαν και μου είπαν “ακούσαμε πως τα νησιά είναι εμβολιασμένα και γι’ αυτό και ήρθαμε εδώ”. Άρα, είναι πολύ σημαντικό και για το τουριστικό μας προϊόν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πολύ μεγάλη βοήθεια που θα δώσει στα νησιά η σημαντική δωρεά δύο ελικοπτέρων και δύο αεροσκαφών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την αεροδιακομιδή με ταχύτητα και ασφάλεια για όλους όσοι βρεθούν σε ανάγκη.

«Αυτό που υλοποιούμε εδώ στην Αστυπάλαια δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια νέα αρχή. Μια πύλη προς ένα πιο καθαρό, πιο πράσινο, πιο αειφόρο κόσμο, πέρα από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Εκεί που η ενέργεια τροφοδοτεί τις ζωές μας χωρίς να βλάπτει τον πλανήτη μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Astypalea: smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action».

«Αυτό που κάνουμε εδώ αποτελεί ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό γρανάζι στη συλλογική μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι είναι όντως μία έκτακτη ανάγκη, και μάλιστα πρωτοφανούς κλίμακας. Ο πλανήτης θερμαίνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι συνέπειες γίνονται αισθητές παντού», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

«Μέχρι το 2030, δύο στις τρεις κιλοβατώρες που θα καταναλώνονται στην Ελλάδα θα προέρχονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «η Αστυπάλαια θα είναι το μέρος όπου θα γίνει η δοκιμή για την ενεργειακή μετάβαση. Ενέργεια που θα παράγεται εξ ολοκλήρου από τη φύση και η οποία θα τροφοδοτεί ένα αμιγώς ηλεκτρικό, πλήρως ενσωματωμένο σύστημα μεταφορών».

Τόνισε επίσης πως το πρότζεκτ της Αστυπάλαιας «θα μας προσφέρει γνώσεις και διδάγματα, που ελπίζουμε ότι θα αξιοποιήσουμε μελλοντικά σε μεγαλύτερη κλίμακα ανά την Ελλάδα και όχι μόνο». «Η προοπτική αυτό το πιλοτικό έργο, που εφαρμόζεται δοκιμαστικά σε ένα νησί 1.300 μόνιμων κατοίκων, να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα σε άλλα μέρη της Ελλάδας και σε άλλες χώρες ανά την υφήλιο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο και τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι όπως είπε «από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν αυτή την καινοτόμο ιδέα». «Διότι δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση αν οι πολίτες δεν αντιληφθούν πρώτοι ότι είναι προς όφελός τους. Και σας θέλουμε συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια, διότι θα είναι προς όφελός σας τελικά. Καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος, καταπληκτική διαφήμιση για το νησί σας, παντού στον κόσμο. Φθηνότεροι λογαριασμοί τελικά ως προς την ίδια την κινητικότητα, αλλά νομίζω και αυτή η πολύ σημαντική αίσθηση και υπερηφάνεια που θα πρέπει να αισθάνεστε ως δημότες, ως κάτοικοι αυτού του όμορφου νησιού, ότι συμμετέχετε σε κάτι πραγματικά καινοτόμο», ανέφερε.

«Η Αστυπάλαια θα είναι το εργαστήριο του μέλλοντος για την απομάκρυνση της Ευρώπης από τον άνθρακα. Θα μελετήσουμε σε πραγματικό χρόνο ποια είναι τα κίνητρα που ωθούν τους πολίτες να κάνουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και ποια θέλγητρα απαιτούνται για την μετάβαση σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου της Volkswagen, δρ. Herbert Diess.

Ο κ. Diess σημείωσε πως «τα διδάγματα που θα αντλήσουμε θα βοηθήσουν στο να επιταχύνουμε τον μετασχηματισμό προς τη βιώσιμη κινητικότητα και την πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα», προσθέτοντας πως «η Αστυπάλαια μπορεί να γίνει υπόδειγμα σε ό,τι αφορά τον γρήγορο μετασχηματισμό, ο οποίος υποστηρίζεται από τη στενή συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων και επιχειρήσεων».

«Το έργο συμβολίζει την υλοποίηση ενός οράματος, μιας φωτογραφίας από το μέλλον πριν από το μέλλον. Η Ελλάδα καθίσταται αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός, ενώ αναδεικνύονται οι δυνατότητες σύμπραξης του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με τον καλύτερο τρόπο», σημείωσε κατά την παρουσίαση του σχεδίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

«Τα σημερινά εγκαίνια είναι μία ιστορική στιγμή, κατά την οποία ξεκινά ένα πολύ ενδιαφέρον και πολλά υποσχόμενο ταξίδι. Το πρότζεκτ «Astypalea» είναι ένα ορόσημο για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

«Το μοντέλο που θα δημιουργηθεί χάρη στο πρόγραμμα αυτό θα ενεργοποιήσει τη μετάβασή μας σε μια αειφόρο κυκλική οικονομία αλληλεγγύης, μέσω καθαρών, πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιών. Ένα μοντέλο που θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των κατοίκων, διατηρώντας παράλληλα τη μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου του νησιού, τον τρόπο ζωής του και τις αξίες του», επεσήμανε ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας.

Η ταυτότητα του έργου

Το πρότζεκτ πενταετούς διάρκειας «Astypalea: Smart, sustainable island» αποβλέπει στη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο ενεργειακά «πράσινο» και λειτουργικά «έξυπνο» νησί στη Μεσόγειο, το οποίο θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την πράσινη μετάβαση και άλλων νησιών, ειδικά εάν πρόκειται για νησιά που είναι μικρά ή απομακρυσμένα από την ηπειρωτική χώρα.

Το πρότζεκτ εδράζεται στην αντικατάσταση του υφιστάμενου στόλου οχημάτων από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, τη συγκρότηση ενός νέου συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών και μεταφορών που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του νησιού και την μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να περιοριστεί δραστικά το ενεργειακό αποτύπωμα.

Η υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης έχει ως αιχμή το πρόγραμμα e-astypalaia, το οποίο προβλέπει γενναίες επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους κατοίκους, ενώ ήδη τα πρώτα υπηρεσιακά οχήματα που θα εξυπηρετούν ανάγκες σωμάτων ασφαλείας, όπως η Αστυνομία και το Λιμενικό, δωρήθηκαν στις αρμόδιες αρχές από την Volkswagen. Το πρόγραμμα καλύπτει επίσης την εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις, Οι πρώτοι 12 φορτιστές, δωρεά της VW, έχουν ήδη παραδοθεί.

Παράλληλα, στόχος είναι η ουσιαστική αναδιάρθρωση των δημόσιων συγκοινωνιών και των μετακινήσεων στο νησί, το οποίο σήμερα δεν εξυπηρετείται από λεωφορεία κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου διότι τα γραφεία ενοικιάσεων λειτουργούν κατά κύριο λόγο τον χειμώνα.

Για τον λόγο αυτό, το σχέδιο προβλέπει ένα καινοτόμο σύστημα παραγγελίας και μοιράσματος ηλεκτροκίνητων μεταφορικών μέσων (on-demand και ride-sharing), μέσω ψηφιακής εφαρμογής και με πλήρη ευελιξία. Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα εξυπηρετούνται οι πολίτες και οι επισκέπτες ανάλογα με τις ανάγκες τους, για κάθε προορισμό στο νησί και καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Οι αλλαγές αυτές έχουν ως θεμέλιο την εγκατάσταση ενός υβριδικού συμπλέγματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο θα πάρει τη θέση των μονάδων ντίζελ που λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Οι φωτοβολταϊκές και αιολικές μονάδες που θα τοποθετηθούν, σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, θα ηλεκτροδοτούν τόσο σπίτια και επιχειρήσεις όσο και τα σημεία φόρτισης αυτοκινήτων, διασφαλίζοντας πως το νησί να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα με ορίζοντα το 2026.

Αυτές οι πρωτοβουλίες ευθυγραμμίζονται οργανικά με τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ η συνολική δέσμη δράσεων στο νησί συνιστά ένα συνεκτικό σχέδιο τοπικής ανάπτυξης, πρότυπο για άλλους Δήμους τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι ανοιχτή σε φιλόδοξες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και είναι ικανή να φέρει σε πέρας σύνθετα, πρωτοποριακά έργα.

Παρόντες στην εκδήλωση ενημέρωσης και παράδοσης ήταν ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, η Γενική Γραμματέας Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Γιάννης Παππάς και Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος.

Παρόντες ήταν επίσης ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Dr. Ernst Reichel, και από τη Volkswagen τα στελέχη Lucas Casanovas Garcia (Διευθύνων Σύμβουλος SEAT), Nicole Mommsen (Επικεφαλής Volkswagen Communications), Dr. Thomas Steg (Head of Public Affairs), Maik Stephan (Head of Business Development). Από την επίσημη αντιπροσωπεία της Volkswagen στην Ελλάδα παραβρέθηκαν ο Στέφανος Σίρτης (Διευθύνων Σύμβουλος) και ο Αντώνης Μαυριδόγλου (Αντιπρόεδρος).



Οι πολίτες περιμένουν συλλήψεις - χειροπέδες στο οργανωμένο έγκλημα όποιοι και εάν είναι

 


Σίγουρα το ότι δεν υπάρχουν συλλήψεις εδώ και χρόνια στο οργανωμένο έγκλημα και δεν έχει εξιχνιαστεί ούτε μία δολοφονία νονών της νύχτας, δείχνει ότι κάτι κρύβεται κάποιοι δεν αφήνουν να φτάσει σε βάθος η έρευνα, κάποιοι μέσα στην αστυνομία δεν θέλουν προχωρήσουν, οι φοβούνται να προχωρήσουν.

Γιατί; Ποιοι φοβούνται; Ποιους ακουμπάνε οι εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου; Πόσα λεφτά κερδίζουν και ποιοι είναι εμπλεκόμενοι στο οργανωμένο έγκλημα;

Η απόφαση πάρθηκε με εντολή του Πρωθυπουργού και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεριζώσει το οργανωμένο έγκλημα. Τώρα ποιοι κρύβονται από πίσω, ποιους ακουμπάνε, και μέχρι που φτάνει, αυτό θα το παρακολουθήσουμε τις επόμενες ημέρες.

Σε τρία επίπεδα ο «πόλεμος» κατά του οργανωμένου εγκλήματος

1. Αυστηρές ποινές σε μέλη του οργανωμένου εγκλήματος

Πρώτη προτεραιότητα είναι να γίνει πιο αυστηρή η ποινική αντιμετώπιση σοβαρών υποθέσεων που αφορούν στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος.

Από τα 500 ονόματα που περιείχε το απόρρητο υπόμνημα που κατατέθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στο σύνολό τους βρίσκονται εκτός φυλακής, παρά το γεγονός ότι όλοι τους βαρύνονται με σωρεία κακουργημάτων.

2. Άμεση συνεργασία της ΕΛΑΣ με ΣΔΟΕ – Τελωνεία

Το οργανωμένο έγκλημα όπως είναι δομημένο σήμερα, αντιμετωπίζεται μόνο με συνεργασία πολλών υπηρεσιών, όπως είναι το ΣΔΟΕ, τα Τελωνεία κτλ, που μπορούν να βρουν το «μαύρο χρήμα» και το χρήμα που «ξεπλένεται» από διάφορες παράνομες δραστηριότητες, όπως λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, σωματεμπορίας.

Μέρος από αυτό το χρήμα διοχετεύεται και σε επίορκους κρατικούς λειτουργούς.

3. Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ για εκβιαστές καταστημάτων

Άρχισαν ήδη σαρωτικοί έλεγχοι της ομάδας αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος με τη βοήθεια ειδικών επίλεκτων υπηρεσιών, σε νυχτερινά κέντρα και δημοφιλή στέκια, με δεκάδες προσαγωγές και ξεκάθαρο μήνυμα ότι «Δε θα γίνει ανεκτή η δράση εγκληματικών ομάδων» και ότι το τοπίο θα καθαρίσει.