Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Βρετανία: Χάθηκαν 730.000 θέσεις εργασίας από την αρχή της πανδημίας

 


Στις 730.000 έχει ανέλθει ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας από την αρχή της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νεότερα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής δείχνουν ότι τον περασμένο μήνα ακόμα 81.000 εργαζόμενοι βρέθηκαν εκτός μισθολογίου εταιρειών, ενώ στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 220.000 άνθρωποι βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντίστοιχη μείωση σε ένα τρίμηνο από την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου του 2009, τότε λόγω του αντίκτυπου της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να ισχύει το κυβερνητικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας με κάλυψη του μεγαλύτερου ποσοστού των απολαβών περίπου 9,5 εκατομμυρίων εργαζομένων που τελούν υπό αναστολή εργασίας.

Ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να αυξηθεί τον Οκτώβριο, όταν και λήγει αυτό το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Για την ώρα, πάντως, το επίσημο ποσοστό ανεργίας παραμένει στο 3,9%. Αυτό οφείλεται στο ότι πολλοί από εκείνους που βρέθηκαν εκτός μισθολογίου δεν αναζητούν ενεργά εργασία, οπότε τυπικά δε χαρακτηρίζονται άνεργοι. Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι το ποσοστό ανεργίας μπορεί να αυξηθεί στο 7,5% έως το τέλος του έτους.

Επίσης, στους παραπάνω αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι που βγήκαν στη σύνταξη έχοντας συμπληρώσει τις προϋποθέσεις.

Ο αριθμός εκείνων που διεκδικούν το ενιαίο κρατικό επίδομα Universal Credit, το οποίο περιλαμβάνει το επίδομα ανεργίας, αυξήθηκε κατά 116,8% σε 2,7 εκατομμύρια μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου.

Επίσης, για πρώτη φορά από το 2001 καταγράφηκε μείωση του ύψους του μέσου μισθού στη χώρα, συγκεκριμένα κατά 0,2% κατά το τρίμηνο έως και τον Ιούνιο.

Ο Τζόναθαν Άθοου, αναπληρωτής εθνικός στατιστικολόγος για οικονομικά στατιστικά στο ONS, δήλωσε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που έχουν μείνει χωρίς δουλειά και που δεν αναζητούν νέα εργασία, παρά το ότι θέλουν να δουλέψουν.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης περισσότεροι άνθρωποι που δηλώνουν ότι δεν κάνουν βάρδιες στη δουλειά τους και επομένως δεν πληρώνονται.

Επισήμανε δε ότι η πτώση στην απασχόληση αφορά περισσότερο τους νέους και τους πιο ηλικιωμένους, καθώς και τους χαμηλής ειδίκευσης εργαζόμενους.

Στα ενθαρρυντικά των στοιχεία είναι ότι για πρώτη φορά εδώ και μήνες αυξήθηκαν οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας που διαφημίζονται, έστω και αν δεν έχουν επιστρέψει στα προ πανδημία επίπεδα. Αυτές εστιάζονται ιδίως σε μικρές επιχειρήσεις και σε τομείς όπως η εστίαση.

 

Θανάσης Γκαβός

Πηγή: skai.gr



Χωρίς να έχει πιστοποίηση, με τον ΠΟΥ να εκφράζει επιφυλάξεις οι Ρώσοι θεωρούν αβάσιμους τους ισχυρισμούς πως το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές



Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυρισμοί πως το εμβόλιο της Ρωσίας για την COVID-19 δεν είναι ασφαλές είναι αβάσιμοι και ότι διατυπώνονται για λόγους ανταγωνισμού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που χορήγησε κανονιστική έγκριση στο εμβόλιο για την COVID-19, ύστερα από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους.

Η απόφαση της Μόσχας να δώσει την έγκρισή της έχει δημιουργήσει ανησυχίες μεταξύ κάποιων ειδικών. Μόνο το 10% περίπου των κλινικών δοκιμών είναι επιτυχείς και κάποιοι επιστήμονες φοβούνται ότι η Μόσχα ίσως θέτει το εθνικό της κύρος πάνω από την ασφάλεια.

Με λίγα λόγια χωρίς καμία πιστοποίηση οι Ρώσοι θέλουν να γίνουν ήρωες σε βάρος της υγείας μας!



Και το Ισραήλ στηρίζει Ελλάδα



«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα.

Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».





Ο κορονοϊός δεν ξεχωρίζει ηλικίες - Κανένας δεν είναι άτρωτος - διασωληνώθηκε 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός στη Λάρισα



Σύμφωνα με το skai.gr, διασωληνώθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για την Covid-19, 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός χειρουργικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας.

Η 27χρονη εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα κορονοϊού, όταν επέστρεψε από τις διακοπές της στη Χαλκιδική και η κατάσταση της δείχνει ότι ο κορονοϊός δεν διαλέγει ηλικία και κανένας δεν είναι άτρωτος.



Η Ελληνική διπλωματία κερδίζει έδαφος Δένδιας - Πομπέο έκτακτα στην Βιέννη σε πανικό η Τουρκία

 


Άφωνους και σε πανικό έχει αφήσει η αποτελεσματικότητα της Ελληνικής κυβέρνησης σε διπλωματικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Έκτακτη συνάντηση θα έχουν την Παρασκευή ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. 

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας. 

Την αμερικανική υποστήριξη στην Ελλάδα εξέφρασε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, στην συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια. «Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία», συμπλήρωσε ο κ. Πάιατ.

Ο εκπρόσωπος του Foreign Office, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, δήλωσε: «Προτρέπουμε όλους τους εταίρους μας στην Ανατ. Μεσόγειο να καταστήσουν προτεραιότητα ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν αποκλιμάκωση», για να προσθέσει ότι το Λονδίνο έχει «πρόσφατα» μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «και θα συνεχίσει να το κάνει».



ΗΠΑ: Αστυνομικός καταγράφηκε από κάμερα να «χουφτώνει» πτώμα γυναίκας - Τον μηνύουν οι δικοί της



Η οικογένεια μιας νεαρής γυναίκας που έχασε τη ζωή της από υπερβολική δόση ναρκωτικών τον Οκτώβρη της περασμένης χρονιάς στο Λος Άντζελες υπέβαλε μήνυση εις βάρος ενός από τους αστυνομικούς που είχαν κληθεί στο σημείο και είχαν επιβεβαιώσει τον θάνατο της Αμερικανίδας. Κι αυτό γιατί, όταν έμεινε κάποια στιγμή μόνος του με το πτώμα της άτυχης κοπέλας, ο 27χρονος David Rojas προέβη σε ανάρμοστες πράξεις εις βάρος της, χουφτώνοντας το στήθος της και άλλα σημεία του σώματός της, πιστεύοντας ότι η κάμερα στη στολή του του ήταν κλειστή.

Σύμφωνα με τη New York Post, η 34χρονη Elizabeth Baggett έχασε τη ζωή της στις 20 Οκτωβρίου του 2019. Ο Rojas μαζί με τον συνεργάτη του κλήθηκαν στο σημείο όπου είχε βρεθεί η σορός και επιβεβαίωσαν τον θάνατο της γυναίκας. Όταν κάποια στιγμή ο ένας αστυνομικός επέστρεψε στο περιπολικό για να φέρει τα απαιτούμενα έγγραφα, ο Rojas έμεινε μόνο με τη σορό. Τότε, έκλεισε τη κάμερά του και άρχισε να «χουφτώνει» τη νεκρή κοπέλα, χαϊδεύοντας το στήθος και τις ρόγες της.

Παρόλο που είχε διακόψει την καταγραφή, η κάμερα στη στολή του άνδρα συνέχισε να καταγράφει για δύο λεπτά λόγω της περιόδου buffering. H ανάρμοστη συμπεριφορά του οργάνου αποκαλύφθηκε εξαιτίας κάποιας τυχαίας επιθεώρησης του καταγεγραμμένου υλικού.

Ο Rojas παύθηκε από τα καθήκοντά του στα τέλη του 2019 και εις βάρος του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σεξουαλική επαφή με ανθρώπινο λείψανο. Σύμφωνα με τη NYP, έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 20.000 δολαρίων.

Η μήνυση εις βάρος του ασυνείδητου πρώην αστυνομικού κατατέθηκε εκ μέρους της μητέρας της 34χρονης και του συντρόφου της, με τον οποίο η κοπέλα είχε αποκτήσει ένα 6χρονο αγοράκι. «Απλά θέλω δικαιοσύνη για την κόρη μου», δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου η Janet Baggett. Όπως εξηγεί, όταν την ενημέρωσαν τι είχε κάνει ο αστυνομικός στη σορό του κοριτσιού της αισθάνθηκε «σοκ και αηδία». «Ήταν εφιάλτης. Είχα χάσει ήδη την κόρη μου», λέει χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξη Τύπου, η δικηγόρος της οικογένειας διάβασε μία δήλωση από τον μικρό γιο της Elizabeth Baggett, που ανέφερε ότι το αγοράκι ονειρευόταν κάποτε να γίνει αστυνομικός, αλλά όχι πια και ότι συνεχώς αναρωτιέται γιατί ο Rojas έκανε αυτό το πράγμα στη μαμά του.


Νάνσυ Κουλούρα

protothema.gr



Ο ελεγχόμενος τουρκικός τύπος πήρε νέα εντολή από το καθεστώς Ερντογάν για προκλητικά δημοσιεύματα

 


Δέν υπάρχει ελευθερία του τύπου στην Τουρκία εδώ και χρόνια, και τα δημοσιεύματα πρέπει να περνάνε από την λογοκρισία του καθεστώτος Ερντογάν, εάν τολμήσεις να γράψεις κάτι που δεν αρέσει στο Τούρκο δικτάτορα τότε το λιγότερο που θα πάθεις είναι να οδηγηθείς στην φυλακή.

Ο τουρκικός τύπος πήρε νέα εντολή από το καθεστώς να προκαλέσει με πρωτοσέλιδα και να δείξει πόσο επικίνδυνος είναι ο δικτάτορας Ερντογάν.

Δείτε τα πρωτοσέλιδα του τούρκικου Τύπου

SABAH: Η κίνηση το Ερντογάν στη Μεσόγειο

Μετά το κάλεσμα του για σύνοδο για τη Μεσόγειο , αυτή την εβδομάδα θα μιλήσει τηλεφωνικά με την Μέρκελ. Στην τηλεφωνική συνομιλία θα τεθεί, το ζήτημα της πρόσκλησης του Ερντογάν προς τις χώρες της Μεσογείου με τη δήλωση “ελάτε να βρούμε μια φόρμουλα που να ικανοποιεί όλους”, αλλά και η στάση της Ελλάδας.

ΗURRIYET:  Ελληνικό θέατρο στη Μεσόγειο

Η Τουρκία δεν υποχώρησε κι έκανε αυτό που είπε. Το Ορούτς Ρείς έφτασε στο νοτιοδυτικό άνοιγμα της Κύπρου για να κάνει έρευνες.

YENI SAFAK: Είμαστε έτοιμοι για όλα και για σύγκρουση!

H Τουρκία επιθυμεί μια δίκαιη λύση στη Μεσόγειο με τη συνάντηση όλων των χωρών της περιοχής. Όμως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της και είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και για σύγκρουση.

Το Ορούτς Ρείς θα κάνει έρευνες σε 16 οικόπεδα που περιλαμβάνουν και τα 7 στα σύνορα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου, Το πλοίο που κινείται με ταχύτητα 8 χιλιομέτρων την ώρα θα συγκεντρώσει στοιχεία για τα πλούσια κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου. Μια άλλη αποστολή του είναι να συγκεντρώσει δεδομένα που είναι απαραίτητα για τον καθορισμό της ΑΟΖ Τουρκίας στα δυτικά όρια.





ΗΠΑ: 1.413 θάνατοι από Covid-19 μέσα σε 24 ώρες

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλους τουλάχιστον 1.413 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα η οποία υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στην υφήλιο να φθάνει τους τουλάχιστον 164.592 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, που βασίζεται στις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών των πολιτειών.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον 52.751 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει ως αυτό το στάδιο τα 5,16 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα χθες, στην κομητεία του Λος Άντζελες, την πολυπληθέστερη των ΗΠΑ (10+ εκατ. κάτοικοι) ξεπεράστηκε το «τραγικό ορόσημο» των 5.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, με 63 το προηγούμενο 24ωρο, ενώ το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν 1.440 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Συνολικά, η κομητεία θρηνεί 5.057 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας επί συνόλου 211.808 μολύνσεων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

protothema.gr



Ακυρώθηκε η επίσκεψη Ακάρ στη Βαγδάτη - Ο Τούρκος πρέσβης κλήθηκε σε απολογία



Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι αποφασίστηκε να ακυρωθεί η επίσκεψη την οποία επρόκειτο να κάνει αύριο Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας στρατηγός ε.α. Χουλουσί Ακάρ στη χώρα, καθώς και ότι ο πρεσβευτής της Τουρκίας κλήθηκε σε αυτό, μετά τον θάνατο δύο ανώτερων ιρακινών αξιωματικών σε βομβαρδισμό τουρκικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Η ιρακινή διπλωματία πρόκειται να επιδώσει στον πρεσβευτή «επιστολή διαμαρτυρίας με σθεναρές διατυπώσεις» για να τονίσει πως «το Ιράκ απορρίπτει κατηγορηματικά τις επιθέσεις και της παραβιάσεις» της Άγκυρας, η οποία εξαπέλυσε στα μέσα Ιουνίου αεροπορική και χερσαία επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Πλήγμα που εξαπέλυσε τουρκικό UAV στην περιοχή Σιντακάν του βορειοανατολικού Ιράκ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και το Ιράν, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο ανώτεροι αξιωματικοί της ιρακινής συνοριοφρουράς και ο οδηγός του οχήματος στο οποίο επέβαιναν, γνωστοποίησε νωρίτερα ο ιρακινός στρατός.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Δήλωση αναστολής συμβάσεων Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου



Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με επείγουσες ρυθμίσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19, στήριξης της αγοράς εργασίας και διευκόλυνσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Εως τις 24 Αυγούστου έχουν το περιθώριο να γνωστοποιήσουν προς το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας την αναστολή συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα επιχειρήσεις που έκαναν χρήση του μέτρου εντός του Ιουλίου. Αντίστοιχα, και μόνο για τις αναστολές του προηγούμενου μήνα, οι εργαζόμενοι έχουν δυνατότητα υποβολής των σχετικών αιτήσεων έως και τις  25 Αυγούστου.

Προσοχή. Βάσει των οδηγιών του υπουργείου Εργασίας, οι  εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του Ιουλίου είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης μετά τη δήλωση της αναστολής από την επιχείρηση.

Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούσαν σε αναστολή νωρίτερα, και απλώς παρατάθηκε η αναστολή για τον Ιούλιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση.

Οι αιτήσεις συνεχίζονται και για τους εργαζομένους σε τουριστικά καταλύματα ή σε τουριστικά λεωφορεία. Πρόκειται για εποχικούς εργαζομένους με δικαίωμα επαναπρόσληψης, οι οποίοι οφείλουν να υποβάλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις έως και τις 31 Αυγούστου προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση, ύψους έως και 534 ευρώ, για τον μήνα Ιούλιο. Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για το μήνα Ιούνιο.

Οι αιτήσεις συνεχίζονται και για τη συμμετοχή των εργοδοτών στον μηχανισμό «Συν-Εργασία». Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα χρονοδιαγράμματα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, από την περασμένη Τετάρτη 5 Αυγούστου έως και τις 24 Αυγούστου μπορούν να υποβάλλονται οι δηλώσεις και οι ορθές επαναλήψεις της β΄ φάσης για τον μήνα Ιούλιο. Οι συγκεκριμένες αιτήσεις είναι απαραίτητες για να λάβουν οι εργαζόμενοι την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας από το κράτος. Οι δηλώσεις ένταξης της α΄ φάσης για τον Αύγουστο θα μπορούν να υποβάλλονται από 1ης έως και 31 Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι εντός των ημερών αναμένεται η έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται –κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους επισιτισμού, αθλητισμού και πολιτισμού– να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων και κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Με την ίδια ΠΝΠ θα δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» εργαζομένων οι οποίοι προσλήφθηκαν εντός του καλοκαιριού, προκειμένου να μπορούν να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου επιχειρήσεις που προσέλαβαν προσωπικό από τον Ιούνιο έως και σήμερα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Νέα Ζηλανδία: Ο κορονοϊός επέστρεψε – Άμεσα σε καραντίνα το Ώκλαντ



Συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού παρουσίασαν άνθρωποι που διαμένουν σε μία κοινότητα συνταξιούχων στη Νέα Ζηλανδία, θέτοντας σε συναγερμό τη χώρα, που είχε συμπληρώσει 102 ημέρες χωρίς κανένα κρούσμα Covid-19.

Η πρωθυπουργός Jacinda Ardern ανακοίνωσε ότι το Ώκλαντ μπαίνει άμεσα σε καραντίνα και η υπόλοιπη χώρα μπαίνει σε επίπεδο συναγερμού 2, αφού επιβεβαιώθηκαν 4 κρούσματα κορονοϊού στην κοινότητα.

Από σήμερα το μεσημέρι, το Ώκλαντ μπαίνει στο επίπεδο 3 για τρεις ημέρες έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Για το Ώκλαντ, αυτό σημαίνει εργασία εξ αποστάσεως, εκτός από συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Τα σχολεία θα κλείσουν εκτός εάν έχουν μαθητές των οποίων οι γονείς ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι. Δημόσιες εγκαταστάσεις, μπαρ, εστιατόρια και επιχειρήσεις θα κλείσουν αύριο.

«Ζητάμε από τους ανθρώπους στο Ώκλαντ να μείνουν σπίτι για να σταματήσουν την εξάπλωση», δήλωσε η Άρντερν. «Δράστε σαν να έχετε Covid, και σαν τα άτομα γύρω σας να έχουν Covid«.

Τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά η πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. «Σας παρακαλώ μην βιαστείτε να πάτε στο σούπερ μάρκετ απόψε… Δεν υπάρχει λόγος να βιαστείτε και να στηρίξετε τις αγορές απόψε.»

Για την υπόλοιπη χώρα, οι μαζικές συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 100 άτομα.

Οι τέσσερις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις είναι σε μία οικογένεια στην οποία μεταδόθηκαν από άγνωστη πηγή. Δεν υπήρχε κάποια επαφή με το εξωτερικό.

Η Άρντερν δήλωσε επίσης ότι εμπλέκονταν περισσότεροι από ένας χώροι εργασίας, και δεν παρουσιάστηκαν κρούσματα μόνο σε ένα ξεχωριστό προάστιο στο Ώκλαντ.

Ένας άντρας στο Ώκλαντ στα 50 του βρέθηκε χθες θετικός στον ιο, αφού εμφάνισε συμπτώματα. Δεν είχε ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό.

Τρια από τα έξι μέλη της οικογένειάς του βρέθηκαν επίσης θετικά.

Οι στενές επαφές τους έχουν απομονωθεί για 14 ημέρες ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του τεστ. Οι περιστασιακές επαφές είναι επίσης απομονωμένες και δεν μπορούν να φύγουν έως ότου βρεθούν αρνητικοί στον ιό.

Οι εργαζόμενοι στα σύνορα υποβάλλονται επίσης σε τεστ.

Άτομα με συμπτώματα πρέπει να κάνουν το τεστ, είτε βρίσκονται στο Ώκλαντ είτε όχι.

Οι υποθέση ήταν μια «κλήση αφύπνισης» κατά του εφησυχασμού, δήλωσε η πρωθυπουργός.

«Το έχουμε κάνει πριν και μπορούμε να το κάνουμε ξανά».


Πηγή: New Zealand Herald



Καραμανλής: Άμεσα το επίδομα στους πληγέντες – Έργα ύψους 240 εκ στην Εύβοια



Τις περιοχές της Εύβοιας που επλήγησαν από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις μετέβη σήμερα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, και τόνισε ότι το επίδομα στους πληγέντες θα δοθεί άμεσα και χωρίς γραφειοκρατία, ενώ ανακοίνωσε πρόγραμμα έργων ύψους περίπου 240 εκ. € το οποίο βγάζει την περιοχή από την ιδιότυπη απομόνωση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Κατά την παρουσία τους στις πληγείσες περιοχές, ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών συναντήθηκαν με κλιμάκια μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, που ήδη από χθες βρίσκονται στην Εύβοια, πραγματοποίησαν αυτοψία στις γέφυρες που υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τη θεομηνία και στη συνέχεια συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τις τοπικές αρχές, που διεξήχθη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

«Επίδομα χωρίς γραφειοκρατία, πρόγραμμα έργων ύψους 240 εκ. € »

Μετά την  ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Καραμανλής δήλωσε:

«Αυτές τις δύσκολες ώρες για την πατρίδα μας, οι σκέψεις όλων μας είναι πρώτα απ’ όλα στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.

Θα ήθελα επίσης να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους εδώ και δυο μέρες εργάζονται άοκνα και έχουν καταφέρει να σώσουν ανθρώπινες ζωές αλλά και περιουσίες. Οφείλω ασφαλώς να ευχαριστήσω και τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών που έσπευσαν εδώ από χτες για να καταγράψουν τις ζημιές και να βοηθήσουν την κατάσταση.

Οι εικόνες από την καταστροφή που άφησε πίσω της η θεομηνία, είναι σκληρές. Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την περιοχή και τους ανθρώπους της. Οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτονόητο ότι θα τηρηθούν στο έπακρο. Το τελευταίο που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι ποιος έχει αρμοδιότητα για τι. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Υποδομών βρέθηκε εδώ από την πρώτη στιγμή μετά την καταστροφή, συνδράμουμε και θα συνδράμουμε πολύ πέραν των τυπικών αρμοδιοτήτων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ως Υπουργείο Υποδομών δουλεύουμε εντατικά σε τρεις κατευθύνσεις:

Πρώτον, να στηρίξουμε τους ανθρώπους που επλήγησαν οι περιουσίες τους. Με εφάπαξ επίδομα 5.000 €, αλλά και με επιπλέον σημαντική κρατική αρωγή για εργασίες επισκευής σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Το επίδομα θα δοθεί άμεσα και με όσο το δυνατόν ταχύτερες διαδικασίες, το τονίζω αυτό. Δεν πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να μπλέξουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Δεύτερον, να αποκαταστήσουμε τις υποδομές της περιοχής. Το Υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει να επισκευασθούν οι γέφυρες που επλήγησαν και να αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο που καταστράφηκε.

Και τρίτον, να προχωρήσει γρήγορα η υλοποίηση σημαντικών έργων που προγραμματίζουμε για την περιοχή. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε ένα πρόγραμμα έργων ύψους περίπου 240 εκ. € το οποίο βγάζει την Εύβοια από την ιδιότυπη απομόνωση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Τα έργα αυτά είναι η παράκαμψη Χαλκίδας - Ψαχνών, η παράκαμψη Βασιλικών και η παράκαμψη Αμαρύνθου

Το ελληνικό Κράτος καλείται να αποδείξει ότι έχει αλλάξει οριστικά. Οι συμπολίτες μας στην Εύβοια να είναι βέβαιοι ότι τα λόγια σύντομα θα γίνουν πράξη και στην πράξη θα δουν ότι δεν θα τους ξεχάσουμε. Γιατί είναι υποχρέωσή μας.»

Η συνδρομή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας:

Α. Έλεγχος κτιρίων και καταγραφή ζημιών

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υποδομών έστειλε ήδη από χθες (10/8) κλιμάκια μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια της περιοχής. Τα κλιμάκια αυτά ενισχύθηκαν σήμερα (11/8) με άλλους 40 μηχανικούς του Υπουργείου, για την ταχύτερη ολοκλήρωση των ελέγχων. Σήμερα στην περιοχή βρίσκονται συνολικά περίπου 100 μηχανικοί του Υπουργείου.

Από χθες μέχρι και σήμερα, είχαν διεξαχθεί έλεγχοι σε 681 συνολικά κτίρια, εκ των οποίων 65 βρέθηκαν χωρίς ζημιές, ενώ 616 έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Β. Οικονομική ενίσχυση

Σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων επισημαίνονται τα εξής:

Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 5.000 € θα δοθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, με τη μορφή επιδόματος, στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων.

Επίσης, στα πλαίσια της στεγαστικής συνδρομής, που χορηγεί η Πολιτεία στους πληγέντες σε Φυσικές Καταστροφές, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα χορηγήσει δωρεάν κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς του κτιρίου, για εργασίες επισκευής σε οικίες και επιχειρήσεις. (Το υπόλοιπο 40% χορηγείται μέσω άτοκου δανείου από τις τράπεζες.)

Γ. Αποκατάσταση Υποδομών

Το Υπουργείο θα αναλάβει τη μελέτη και αποκατάσταση των ζημιών στους πληγέντες Δήμους. Όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός κ. Καραμανλής, θα επισκευασθούν οι γέφυρες που επλήγησαν, ενώ παράλληλα θα αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο που καταστράφηκε.

Δ. Ευρύτερος σχεδιασμός έργων υποδομής στην Εύβοια

Το Υπουργείο έχει προγραμματίσει για το αμέσως προσεχές διάστημα την υλοποίηση των παρακάτω έργων:

Παράκαμψη Χαλκίδας, Ψαχνών

Η σύμβαση ανέρχεται στα 150,5 εκ.€ και περιλαμβάνει την κατασκευή του τμήματος από την Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας μέχρι και την Παράκαμψη Ψαχνών, μήκους περίπου 23 χλμ., καθώς και τη συνδετήρια αρτηρία Β-Ν. Εύβοιας λίγο πριν την παράκαμψη Βασιλικού, μήκους 2,3 χλμ.

Η δημοπράτηση του έργου θα προχωρήσει άμεσα, μόλις ολοκληρωθούν οι ενέργειες που αφορούν στις αναγκαίες συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις.

Παράκαμψη Βασιλικών

Το κόστος του έργου εκτιμάται περί τα 45 εκ. €. Αφορά στην παράκαμψη Βασιλικών 7,5 χλμ. Το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2009 και η σύμβαση υπογράφηκε το 2010, αλλά η εργολαβία δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς δεν είχαν συντελεστεί οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις. Σήμερα, έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, αλλά απαιτούνται οι οριστικές μελέτες των τεχνικών του έργου.

Το Υπουργείο προχωρά τη διαδικασία ανάθεσης των απαραίτητων συμβούλων, ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να δημοπρατηθεί και αυτό το έργο στις αρχές του 2021.

Παράκαμψη Αμαρύνθου

Το κόστος του έργου υπολογίζεται περί τα 39 εκ.€ και εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο να προκηρυχθεί στις αρχές του 2021. Αφορά στην παράκαμψη της Αμαρύνθου μήκους 7 χλμ. περίπου.

Το έργο έχει ώριμες μελέτες, αλλά απαιτείται και η σύνταξης νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να εκδοθεί η απαραίτητη αδειοδότηση. Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί το Κτηματολόγιο και να κηρυχθούν οι απαλλοτριώσεις.

Στη σύσκεψη στην Περιφέρεια εκτός από τον κ. Καραμανλή, τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Καραγιάννη, συμμετείχαν ο ο βουλευτής Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, κ. Ηλίας Μπουρμάς, η Δήμαρχος Χαλκίδας, κ. Έλενα Βάκα, ο Δήμαρχος Διρφύων και Μεσσαπίων, κ. Γιώργος Ψαθάς, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένων Νομού Εύβοιας, κ. Σπύρος Γεροντίτης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Εύβοιας, κ. Γιάννης Κοτρογιάννης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Εύβοιας, κ. Κώστας Λάππας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Εύβοιας, κ. Γιάννης Γεροντίτης.



Πηγή : newsbeast.gr



196 νέα κρούσματα στην Ελλάδα ! Η Αττική περιοχή μεγάλου κινδύνου



Στις 5942 ανέρχονται οι συνολικές μολύνσεις κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς το απόγευμα της Τρίτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 196 , εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αυξάνεται η ανησυχία για την Αττική, που κατέγραψε ρεκόρ με 82 νέα κρούσματα. και σύμφωνα με πληροφορίες ένας επιβαρυντικός παράγοντας, είναι οι επιστροφές ταξιδιωτών κυρίως νεαρής ηλικίας από τα νησιά στην Αθήνα.

Η διασπορά των κρουσμάτων έχει ως εξής:

20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων από γνωστή συρροή

42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων

2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς

1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανιας



Καμάλα Χάρις: Ο θηλυκός «Ομπάμα» -Η εισαγγελέας που πάει να γράψει ιστορία στο Λευκό Οίκο



Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να ορίσει την Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια αντιπρόεδρο των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς στις εκλογές του Νοέμβρη, μόνο τυχαία δεν ήταν.

Ο Μπάιντεν προανήγγειλε την υποψηφιότητα της Χάρις, η οποία αρχικά είχε δηλώσει ενδιαφέρον να κατέβει υποψήφια για την προεδρία. Ωστόσο απέσυρε την υποψηφιότητά της από τους Δημοκρατικούς, με τον Μπάιντεν ωστόσο να την επιλέγει για να αναλάβει την θέση της αντιπροέδρου της χώρας, εφ’ όσον οι Δημοκρατικοί επικρατήσουν στις εκλογές.

Κάμαλα Χάρις: Ο «θηλυκός Ομπάμα» με ρίζες από Ινδία και Τζαμάικα

Η επιλογή της Χάρις, που χαρακτηρίστηκε από τα Αμερικανικά ΜΜΕ ως ο «θηλυκός Ομπάμα» δεν ήταν καθόλου τυχαία σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ περνούν βαθιά κρίση λόγω -και- του κοινωνικού ρατσισμού. Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ξεσήκωσε το κίνημα Black Lives Matter και η επιλογή της Χάρις για το αξίωμα έχει και αυτόν τον συμβολικό χαρακτηρισμό. Αν επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί, θα γίνει η πρώτη αφρο-αμερικανή που θα αναλάβει το συγκεκριμένο αξίωμα, γράφοντας ιστορία.

Η Χάρις, κόρη μεταναστών από την Ινδία και την Τζαμάικα, εισαγγελέας στο επάγγελμα, είχε γίνει το 2011 η πρώτη αφρο-αμερικανή επικεφαλής δικαστικών υπηρεσιών στην Καλιφόρνια, όπου και κράτησε το πόστο ως το 2017. Νωρίτερα, για 7 χρόνια ήταν εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο.

Στην αμερικανική Γερουσία εξελέγη την ημέρα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία. Εγινε έτσι η δεύτερη αφροαμερικανή γυναίκα που εξελέγη ποτέ στην Γερουσία, αλλά και η πρώτη γερουσιαστής νοτιοασιατικής καταγωγής.

Η 54χρονη πολιτικός μεγάλωσε στο Όκλαντ της προοδευτικής Καλιφόρνια της δεκαετίας του '60. Οι γονείς της, ο οικονομολόγος Ντόναλντ Χάρις με καταγωγή από την Τζαμάικα και η Ινδή μητέρα της Σιαμάλα Κοπαλάν, ερευνήτρια για τον καρκίνο, γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο Berkeley. Παντρεύτηκαν και όταν γεννήθηκε η κόρη τους, αποφάσισαν να της δώσουν το όνομα Κάμαλα, που την συνδέει με τις βραχμανικές ρίζες της μητέρας της. Κάμαλα, που στην σανσκριτική σημαίνει λωτός, είναι μία από τις μορφές της θεάς Λάκσμι, της θέας του πλούτου και της τύχης στην ινδουιστική μυθολογία. Κάμαλα είναι η θεά του πνευματικού πλούτου. Το δεύτερό της όνομα είναι Ντέβι που σημαίνει απλώς θεά.

Κάμαλα Χάρις: Ξεκίνησε για δικηγόρος, έγινε εισαγγελέας

Μετά τον χωρισμό των γονιών της, η Κάμαλα Χάρις μεγάλωσε με την μητέρα της και την αδελφή της Μάγια, δικηγόρο και σύμβουλο της Χίλαρι Κλίντον κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016. Η ίδια δραστηριοποιήθηκε σε κινήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ από μικρή ηλικία ήθελε να ακολουθήσει τη νομική και να γίνει δικηγόρος.

Σπούδασε στο Howard University και στην συνέχεια στο Hastings College of the Law του University of California. Αλλά αντί για δικηγόρος, αποφάσισε να γίνει εισαγγελέας. Η Κάμαλα Χάρις θεώρησε ότι ως εισαγγελέας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εξουσία της για να διορθώσει τις ανισότητες και να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους παρεμβαίνοντας στον τρόπο επιβολής του νόμου. Οι εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης του εγκλήματος, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών ήταν κομβικά σημεία της καριέρας της ως εισαγγελέα.

Η Κάμαλα Χάρις έφερε στην Γερουσία το «εισαγγελικό στιλ» της εξέτασης των υποψήφιων του Τραμπ. Εγινε γνωστή για την αυστηρή, έως αμείλικτη, στάση που τήρησε κατά την διάρκεια των ακροάσεων στην Γερουσία, ειδικότερα κατά την εξέταση του Μπρετ Κάβανο, του αμφιλεγόμενου συντηρητικού υποψήφιου του Ντόναλντ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο χρόνο. Είναι παντρεμένη με δικηγόρο, πατέρα δύο παιδιών.



Πηγή: iefimerida.gr