Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Παράνομη και καταχρηστική η απαγόρευση εισόδου Τζιτζικώστα στην Τουρκία

 


Την καταδίκη της έσπευσε να εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση μετά το αδιανόητο περιστατικό απαγόρευσης εισόδου του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, στην Τουρκία, για να συμμετάσχει με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της επιτροπής των περιφερειών και του προέδρου της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM  στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών.  

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για παράνομη και καταχρηστική κράτηση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών 

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το χρονικό της πρόκλησης 

Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, που βρίσκεται στη Σμύρνη με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της επιτροπής των περιφερειών και του προέδρου της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM.

Ο κ. Τζιτζικώστας έφτασε στις 10:00 στο λιμάνι της Σμύρνης με πλοίο από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει ως προεδρεύων στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών.

Τότε οι τουρκικές Αρχές τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να αποβιβαστεί, χωρίς ωστόσο να του δίνουν μια σαφή απάντηση.  Για το αδιανόητο περιστατικό, ο κ.Τζιτζικώστας ενημέρωσε την κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος θεώρησε μεγάλη προσβολή την απαγόρευση της εισόδου του. 

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να εκφράζει την καταδίκη του για το συμβάν, κάνοντας λόγο για παράνομη και καταχρηστική κράτηση.

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, όπως και την πρόξενο στη Σμύρνη, Δέσποινα Μπαλκίζα. 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, νωρίς το απόγευμα, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης κι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, για το θέμα που δημιουργήθηκε απρόκλητα στη Σμύρνη.

Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τους αρμόδιους της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, καθώς επίσης τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια. Στη συνέχεια συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον κ. Καλαφάτη, όπου υπογράμμισε πως η ενέργεια των Τουρκικών αρχών ήταν απρόκλητη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, βρισκόταν  τουλάχιστον επτά ώρες εγκλωβισμένος στο λιμάνι ενώ θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. 




Ο Δένδιας διαψεύδει το στημένο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento που έγινε με εντολή Τσίπρα



Κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών παίρνουν θέση σχετικά με το στημένο ζήτημα των παρακολουθήσεων που στήνουν ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας - Βαξεβάνης, και διαψεύδουν  το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, στο οποίο  γίνεται λόγος για δήθεν παρακολούθηση του Νίκου Δένδια, ανάμεσα σε άλλους υπουργούς, πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Αναλυτικά όσα αναφέρονται:

Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Υπουργό Εξωτερικών. Η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους.



Επικίνδυνος και χυδαίος ΣΥΡΙΖΑ και Βαξεβάνης στήνουν fake news για να πλήξουν την κυβέρνηση

 



Αθλιότητα και χυδαιότητα απο τον Αλέξη Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και ΜΜΕ του χυδαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Εθνικά επικίνδυνος κρίνεται ο Αλέξης Τσίπρας που προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά, σπιλώνοντας την κυβέρνηση και την χώρα για δήθεν παρακολουθήσεις.

Απάντηση σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Documento δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η κυβέρνηση θα κινηθεί νομικά άμεσα για την φαιδρότητα και την χυδαιότητα του δημοσιεύματος.

Όσα αναφέρονται στην εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη παρότι δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος.

Πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία.

Όταν διατυπώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί, δύο βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι ποιος τους λέει και ποιος είναι ο σκοπός του.

Ο εθνικός συκοφάντης, ο άνθρωπος που έχει ξεπεράσει σε φαντασία και επινοητικότητα ακόμα και τους μεγαλύτερους παραμυθάδες. Αυτός που η θεματολογία και η προσέγγισή του ταυτίζεται με τον εθνικό οχετό (την εφημερίδα Μακελειό). Εκείνος που οι «αποκαλύψεις» του προαναγγέλονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Και τέλος, αυτός που εμπλέκεται στην χρηματοδότηση με ρωσικά κεφάλαια τηλεοπτικού δικτύου στην χώρα μας, προφανώς δεν έχει καμία εγγύηση αξιοπιστίας.

Στο ποιο σκοπό εξυπηρετεί, όταν χωρίς το παραμικρό στοιχείο αποδίδει στον Πρωθυπουργό την φαιδρή κατηγορία ότι παρακολουθούσε υπουργούς του, τις συζύγους τους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: επιχειρεί να πλήξει την κυβέρνηση, να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, να ωφελήσει εκείνους τους οποίους υπηρετεί αφοσιωμένα και να βάλει νερό στο μύλο κέντρων που έχουν ενοχληθεί από την Κυβέρνηση και δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για την σταθερότητα και την ασφάλεια που έχει επιτύχει η Ελλάδα. Κέντρα που θα προτιμούσαν μια άλλη κυβέρνηση, πιο βολική, και έναν άλλο πρωθυπουργό, αδύναμο και ελέγξιμο.

Λογισμικά παρακολούθησης υπάρχουν στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή. Η Κυβέρνηση έχει επιδιώξει από την πρώτη στιγμή την διερεύνηση της υπόθεσης αυτής και βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα. Ταυτόχρονα είναι έτοιμη η δριμεία θεσμική αντίδραση της Κυβέρνησης στο φαινόμενο αυτό, το οποίο δημιουργεί εθνικούς κινδύνους και χρησιμοποιείται από όσους επιδιώκουν την ανωμαλία και την αναταραχή, σε μια κρίσιμη μάλιστα συγκυρία, σε κάθε επίπεδο. Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους, πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύεται η κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην επικράτεια της.

Η ελληνική πολιτεία θα αξιολογήσει κάθε πτυχή του ζητήματος αυτού. Κανένας τυφλοπόντικας δεν θα μείνει κρυμμένος.

Κύκλοι Δένδια: Αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Υπουργό Εξωτερικών

«Κύκλοι» του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια, επισημαίνουν τα εξής σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδα Documento:

Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Υπουργό Εξωτερικών. Η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους.

Τι αναφέρει το χυδαίο δημοσίευμα που χρειάζεται δικαστική διερεύνηση για όσους το δημοσίευσαν και με τι στοιχεία.

Λίστα με πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και συζύγους υπουργών, δημοσιεύει η εφημερίδα Documento, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πρόσωπα τα οποία παρακολουθούσε η ΕΥΠ και το κακόβουλο λογισμικό Predator. Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Αυτούς παρακολουθούσε», η κυριακάτικη εφημερίδα, σημειώνει ότι πρόκειται για πρόσωπα που είτε θεωρούνταν «ανεπιθύμητα» είτε «επικίνδυνα», και προσάπτει προσωπικές ευθύνες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εντύπωση προκαλεί ότι στη λίστα με τα, κατά το δημοσίευμα, υπό παρακολούθηση πρόσωπα βρίσκονται πολλά στελέχη της ΝΔ και μάλιστα «βαριά» ονόματα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Επίσης, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, και ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Ακόμα και πρόσωπα, όπως, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, και ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με το Documento δεν παρακολουθούνταν μόνο οι πολιτικοί αλλά σε τρεις περιπτώσεις και οι σύζυγοί τους, συγκεκριμένα οι Τζένη Μπαλατσινού, Ευγενία Μανωλίδου και Πόπη Καλατζή. Επίσης, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξης Διακόπουλος, ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης και η πρώην σύζυγός του, ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και η σύζυγός του Εύα Αντωνοπούλου.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, από την αντιπολίτευση παρακολουθούνταν δήθεν τα κινητά τηλέφωνα της Όλγας Γεροβασίλη και του Χρήστου Σπίρτζη, καθώς και το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Από τον επιχειρηματικό χώρο, αναφέρονται δύο πρόσωπα, ο πρόεδρος του Άρη Θόδωρος Καρυπίδης μέσω του οποίου, σύμφωνα πάντα με το Documento, παρακολουθούνταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Για τον ίδιο λόγο είχε τεθεί υπό παρακολούθηση και η αδελφή του Ειρήνη Καρυπίδη.

Από τον χώρο των μέσων ενημέρωσης, οι Αλέξης Παπαχελάς (Καθημερινή), Γιάννης Κουρτάκης (Παραπολιτικά), Πάνος Κυριακόπουλος (STAR -μέσω του οποίου παρακολουθούνταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης), ο Αντώνης Δελατόλας, ο Θανάσης Κουκάκης, ο Παναγιώτης Μπόμης (Διευθύνων Σύμβουλος της DPG Digital Media για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο). Και, ακόμα, ο Λάκης Λαζόπουλος.

Η παραπάνω λίστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, περιλαμβάνει τα πρόσωπα που παρακολουθούσε το Predator «υπό τις εντολές του Μαξίμου». Παρά το γεγονός, ότι το δημοσίευμα γράφει ότι τα στοιχεία που διαθέτει «είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση», δεν παραθέτει καμία απόδειξη για την αυθεντικότητα της λίστας, παρά μόνο τέσσερα μηνύματα – φορείς κακόβουλου λογισμικού που εστάλησαν στον Θ. Καρυπίδη.





Ρώσοι στρατιώτες έφαγαν τα ζώα από ζωολογικό κήπο στο Ντονέτσκ

 


Σοκ έπαθαν οι εργαζόμενοι του ζωολογικού κήπου του Γιαμπίλ στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας μπροστά στην εικόνα τεμαχισμένων ζώων και από κάποια μόνο τα κόκκαλά τους λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τους Ρώσους.

Το χωριό του Γιαμπίλ απελευθερώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου και 10 ημέρες αργότερα οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στον ζωολογικό κήπο έκαναν την φριχτή διαπίστωση.

Οι Ρώσοι λιμοκτονούσαν τόσο που σκότωσαν και έφαγαν δυο καμήλες, ένα καγκουρό, έναν βίσονα, γουρουνάκια, πουλιά και λύκους.

Οι εργαζόμενοι στον ζωολογικό κήπο συγκέντρωσαν όσα ζώα είχαν μείνει ζωντανά και τα έστειλαν στην πόλη του Ντίνπρο προκειμένου να τα περιθάλψουν ειδικοί κτηνίατροι.

«Έφαγαν τα ζώα μας! Ήταν τόσο πεινασμένοι που δεν λογάριασαν τίποτα», είπε με δάκρυα στα μάτια ένας από τους εργαζόμενου στον ζωολογικό κήπο.

Πριν τις 24 Φεβρουαρίου που έγινε η ρωσική εισβολή ο ζωολογικός κήπος αποτελούσε καταφύγιο για πολλά ζώα όπως αρκούδες, καμήλες, αντιλόπες κ.α. Εθελοντές συγκεντρώνουν στοιχεία προκειμένου να δοθούν στις αρμόδιες αρχές και να απαγγελθούν καταγγελίες για τις απάνθρωπες αυτές πράξεις.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Ακροαριστεροί κακοποιοί δημιούργησαν επεισόδια στα Εξάρχεια για το Μετρό.

 


Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (04/11) στα Εξάρχεια μεταξύ αστυνομικών και ακροαριστερών που τάσσονται κατά της κατασκευής του Μετρό στην περιοχή.

Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης με στόχο να ανοίξουν τον δρόμο, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι ακροαριστεροί.

Οι ακροαριστεροί με αίτημα την υπεράσπιση των δημοσίων χώρων συγκεντρώθηκαν στις 19:00 στα Προπύλαια με σκοπό να πραγματοποιήσουν πορεία. Όταν οι αστυνομικοί τούς εμπόδισαν, σημειώθηκαν επεισόδια.



Οι ακροαριστεροί κακοποιοί πέταξαν μπογιές και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, έσπασαν αυτοκίνητα και περιουσίες αθώων πολιτών με τα ΜΑΤ να προστατεύουν τις περιουσίες των πολιτών, κάνοντας χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης.

Σημειώθηκαν συμπλοκές, ενώ υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς αστυνομικών.



Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 16 συλλήψεις ακροαριστερών κακοποιών.



Φαιδρός Τσίπρας ξέρει ότι χάνει τις εκλογές και θέλει να τα κάνει μπάχαλο αμφισβητώντας και την δημοκρατία

 


Φαιδρός απελπισμένος και επικίνδυνος ο Αλέξης Τσίπρας, ξέρει ότι τελειώνει πολιτικά και έχει αρχίσει μια συστηματική διαμόρφωση συνθηκών αμφισβήτησης της λειτουργίας της Δημοκρατίας, που φτάνει ως την απειλή για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Με τακτική Τράμπ προχωρά, ο φαιδρός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη «μπαχαλοποίηση» του πολιτικού σκηνικού έως τις εθνικές εκλογές, με σχέδιο  και για το πώς θα διαχειριστεί την ήττα του μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Μην μας κάνει εντύπωση εάν ο Αλέξης Τσίπρας αμολήσει και πάλι τους ακροαριστερούς κακοποιούς συντρόφους από τα Εξάρχεια να δημιουργήσουν επεισόδια σε όλη την χώρα, κάτι που έχει προσπαθήσει να κάνει και άλλη φορά.

«Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τη Δημοκρατία από το ’74 έως σήμερα»

Εντονη ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να την απονομιμοποιήσει. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απάντησε στον φαιδρό Τσίπρα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται και πάλι σε επικίνδυνα για τη Δημοκρατία μας μονοπάτια. Χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, βασισμένος μόνο σε ψέματα και ανυπόστατες φήμες, φτάνει στην απόλυτη πολιτική εξαθλίωση. Η ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας μας και το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών είναι ένα κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, το οποίο οφείλουμε όλοι, πολιτικοί και πολίτες, να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Κανείς, από το 1974 μέχρι σήμερα, δεν διανοήθηκε να το αμφισβητήσει. Ο κ. Τσίπρας μιμείται τους ακραίους πολιτικούς στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, οι οποίοι δεν σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία και δεν διστάζουν να πληγώσουν βαριά τους θεσμούς των χωρών τους. Αναζητά απεγνωσμένα δικαιολογίες για την επερχόμενη ήττα του, φτάνοντας στο σημείο να θυσιάσει την ομαλότητα και τη νομιμότητα για να στήσει γραμμή προσωπικής του άμυνας. Ομως η πολιτική του αδυναμία οφείλεται στην πολιτική του ανεπάρκεια, στην ένδεια προτάσεων για τα υπαρκτά και τα μεγάλα που απασχολούν την πατρίδα και στον “τραμπισμό αλά γκρέκα” με τον οποίο πολιτεύεται».



Συνελήφθη να πουλάει ναρκωτικά στο ΑΠΘ και σε δυο μέρες αφέθηκε ελεύθερος!

 


Ένας 23χρονος από τη Λιβύη συνελήφθη την Τρίτη (1/11) όταν προσπάθησε να πουλήσει ναρκωτικά σε αστυνομικό μέσα στο ΑΠΘ. 

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο συγκεκριμένος οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης και δύο μέρες μετά αφέθηκε ελεύθερος!

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, ένας 23χρονος με καταγωγή από τη Λιβύη επιχείρησε την Τρίτη να πουλήσει χασίς σε αστυνομικό, ο οποίος βρισκόταν στο campus στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης για την καταπολέμηση διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών.

Όταν είδαν οι αστυνομικοί τον 23χρονο να προσπαθεί να τους πουλήσει ναρκωτικά, του πέρασαν χειροπέδες. Μόλις κατάλαβε την… γκάφα του, τα έβαλε με τους αστυνομικούς. Προέβαλε αντίσταση και άρχισε να τους βρίζει, φωνάζοντας “μόλις βγω έξω θα σας γ…ήσω όλους“.

Μετά από δύο μέρες κράτησης, αφού απολογήθηκε στον ανακριτή, είναι πλέον ελεύθερος με εγγύηση 1.000 ευρώ και με περιοριστικούς όρους. Επιπλέον, πρέπει να δίνει το παρών στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που διαμένει.

Ο 23χρονος είναι παλιός γνώριμος των Αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr έχει συλληφθεί τέσσερις φορές κι έχει μπει στη φυλακή δύο φορές για κλοπές.


Πηγή: thestival.gr



Γελοίος Ερντογάν στον φιλότουρκο Στόλτενμπεργκ : «Η Ελλάδα ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης»

 


Ο προκλητικός και γελοίος Τούρκος Ερντογάν δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος αυτά που λέει και γελοιοποιείται εκνευρίζοντας κάθε σοβαρό που τον ακούει εκτός από τον φιλότουρκο Στόλτενμπεργκ.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα για κλιμάκωση της έντασης με τη χώρα του, στη συνάντηση που είχε με τον φιλότουρκο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν είπε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι θα ήταν χρήσιμο να ενθαρρυνθεί η Αθήνα για να δεσμευθεί σε διάλογο με την Άγκυρα.

Σε ανακοίνωση της τουρκικής προπαγάνδας αναφέρεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Γενς Στόλτενμπεργκ συζήτησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις προκλήσεις από την Ελλάδα και το τριμερές μνημόνιο που υπέγραψαν η Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον περασμένο Ιούνιο.



Χαράσσουμε ένα βατό μονοπάτι επαναπατρισμού πολύτιμων τμημάτων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Έκθεση «Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής», μέσω της οποίας εκτίθενται για πρώτη φορά παγκοσμίως 15 από τις 161 ανεκτίμητης αξίας πρωτοκυκλαδικές αρχαιότητες της συλλογής Leonard Stern. Η έκθεση αποτελεί το πρώτο βήμα υλοποίησης της κοινοβουλευτικά κυρωμένης συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης για τη σταδιακή επιστροφή ολόκληρης της συλλογής στην Ελλάδα, ενώ ήδη αποτελεί κυριότητα και νομή του Ελληνικού Κράτους. Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός ανέφερε ανάμεσα στ’ άλλα:


Είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα για την πολιτιστική ζωή της χώρας που υποδέχεται τα πρώτα 15 από τα 161 συνολικά μοναδικά δείγματα κυκλαδικής τέχνης. Αρχαιότητες σπάνιας ομορφιάς και ανυπολόγιστης αξίας, που επιστρέφουν στο σπίτι τους χωρίς καμία επιβάρυνση του Δημοσίου και χωρίς αντιδικίες και νομικά εμπόδια. Χαράσσουμε έτσι ένα βατό μονοπάτι επαναπατρισμού και άλλων πολύτιμων τμημάτων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στέλνοντας ένα μήνυμα σε κράτη, σε μουσεία, σε οργανισμούς, σε συλλέκτες, ότι αυτός ο γυρισμός δεν είναι απλά ηθικά επιβεβλημένος, αλλά και τεχνικά, νομικά εφικτός.

Η ρεαλιστική διεκδίκηση της κληρονομιάς μας, είναι μία πολιτική κεντρική δέσμευση της Κυβέρνησής μας, η οποία διαπερνά και όλους τους χειρισμούς του αρμόδιου Υπουργείου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι στις αρχές του έτους υποδεχτήκαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης το «θραύσμα Φέγκαν», ένα μικρό πλην όμως πολύτιμο τμήμα το οποίο επανενώθηκε ξανά με τη Ζωφόρο του Παρθενώνα, για να σηματοδοτεί από κει το δρόμο της επιστροφής, της επανένωσης όλων των ακρωτηριασμένων γλυπτών τα οποία εξακολουθούν να εκτίθενται αλλού. Ένα οικουμενικό αίτημα, το οποίο πιστεύω ότι κάθε μέρα αποκτά και μεγαλύτερη δυναμική.

Όσοι μεμψιμοιρούν χάνουν πραγματικά την ουσία αναζητώντας μικροκομματικά συνθήματα σε μία διαδικασία  η οποία, αναμφισβήτητα είναι  προς όφελος της Πατρίδας μας. Διότι η Ελλάδα γίνεται πλέον ο μοναδικός κύριος της μεγαλύτερης συλλογής αρχαιοτήτων που θα έχει επιστρέψει ποτέ. Και αυτό είναι  ένα γεγονός αναμφισβήτητο σε αντίθεση με όσα φαιδρά διαδίδονται, από κάποιους οι οποίοι φαίνεται να μη γνωρίζουν ούτε τα βασικά της αρχαιολογικής νομοθεσίας.




Τα οφέλη της ψηφιοποίησης σε οικονομία και προϋπολογισμό

 


Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την αρχή της θητείας της, έθεσε ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της την προώθηση της ψηφιοποίησης του Κράτους και του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν πολλά αξιόλογα επιτεύγματα στο πεδίο αρμοδιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών:


Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, με κυριότερες τη νέα ψηφιακή πύλη "myAADE" και τις εφαρμογές "myΘέρμανση", "myCAR" και "myPROPERTY".

Η προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων για τις επιχειρήσεις, με στόχο την ψηφιοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με τη δημιουργία και λειτουργία της πλατφόρμας "myDATA" και της εφαρμογής "timologio" της ΑΑΔΕ.

Η δημιουργία της εφαρμογής valuemaps.gov.gr, που επιτρέπει στους πολίτες να εντοπίζουν άμεσα, εύκολα και με ακρίβεια τη ζώνη του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει, αλλά και να υπολογίζουν την αντικειμενική αξία του.

Η εκκαθάριση και πληρωμή των δαπανών των περισσότερων φορέων του Δημοσίου με e-δικαιολογητικά, χάρη στην εφαρμογή «Ηλεκτρονική Διακίνηση Δικαιολογητικών Δαπανών».

Η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων από τα πληροφοριακά συστήματα προς το Δημόσιο αλλά και προς επιχειρήσεις με νέες προδιαγραφές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Η υλοποίηση, στο πλαίσιο του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», του έργου Gov-ERP «Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη Λοιπή Γενική Κυβέρνηση», μέσω του οποίου θα παρέχεται σε πραγματικό χρόνο ακριβής και εύλογη απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της Κεντρικής Διοίκησης, αλλά και του συνόλου των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και της περιουσιακής διάρθρωσής τους.

Οι πολυάριθμες ηλεκτρονικές πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν σε ελάχιστο χρόνο και κατέστησαν εφικτή την υλοποίηση κομβικών μέτρων στήριξης έναντι των οικονομικών επιπτώσεων των εξωγενών κρίσεων. Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

Το “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ για τους δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού, της επιδότησης παγίων δαπανών κ.λπ., μέσω του οποίου διατέθηκαν συνολικά 9,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2021, με όρους διαφάνειας, οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, σε περισσότερες από 752.000 επιχειρήσεις.

Την εφαρμογή ηλεκτρονικών δηλώσεων Covid της ΑΑΔΕ για την αποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια την περίοδο Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021, μέσω της οποίας έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους άνω των 850 εκατ. ευρώ.

Το “arogi.gov.gr”, που ενοποιεί όλα τα εργαλεία αρωγής, για την ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, με μία μόνο αίτηση.

Τα “Fuel Pass” και “Power Pass”, μέσω των οποίων διατέθηκαν συνολικά περίπου 600 εκατ. ευρώ για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.

Το “North Evia – Samos Pass”, με συνολικό προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ και στόχο την οικονομική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Οι μεταρρυθμίσεις, οι καινοτόμες πλατφόρμες και οι εφαρμογές που υλοποιήθηκαν και συμβάλλουν στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, του λαθρεμπορίου και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, με θετική επίδραση στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, εντάσσονται:


Η επέκταση της χρήσης διασυνδεδεμένων online ταμειακών μηχανών και POS και η επέκταση της υποχρέωσης διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Η εφαρμογή “Appodixi” της ΑΑΔΕ.

Η ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων προς υπηρεσίες αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών (π.χ. Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας, Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων κ.ά.).

Τα ψηφιακά εργαλεία για τη στήριξη δανειοληπτών και την αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, όπως είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ» Ι και ΙΙ, η λειτουργία του νέου Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, οι ψηφιακές πλατφόρμες για την 1η κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, τον «Μηχανισμό Έγκαιρης Προειδοποίησης» και το νέο πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες, με σκοπό τη στήριξη της κύριας κατοικίας τους.

Όλα τα παραπάνω συνεισφέρουν καθοριστικά στο μεγάλο ψηφιακό άλμα που είχε ανάγκη η χώρα μας. Άλμα το οποίο, ωστόσο, δεν θα ήταν ολοκληρωμένο, εάν δεν προωθούσαμε, παράλληλα, ένα πλέγμα κινήτρων, εργαλείων, μεταρρυθμίσεων και έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Πλέγμα στο οποίο κομβικό ρόλο διαδραματίζει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», στο πλαίσιο του οποίου θεσπίσαμε φορολογικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε ψηφιοποίηση, πράσινη οικονομία και ενέργεια εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%, από φέτος και για 3 έτη – και ενεργοποιήσαμε τη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», συνολικού προϋπολογισμού 445 εκατ. ευρώ.




Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Το απόστημα έσπασε


 

Σημεία από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση:


Τα στοιχεία -είμαι σίγουρος ότι αναφερθήκατε και εσείς σε αυτά- δηλώνουν τη διεθνή διάσταση αλλά και τις κρυφές πτυχές του προβλήματος. Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποιεί ότι ένα στα πέντε παιδιά μπορεί να πέσει θύμα κάποιας μορφής εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 16%. Και βέβαια το πιο σοκαριστικό -το γνωρίζουμε καλά- είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι δράστες ανήκουν στο άμεσο περιβάλλον του ανηλίκου. Δυστυχώς πολλές φορές είναι και μέλη της οικογένειάς του.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι τελικά γνωστό γίνεται ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης. Εκτιμούμε ότι μπορεί να είναι μόλις το 2%. Και οι στατιστικές καταγράφουν, βέβαια, μια αύξηση των καταγγελιών τέτοιων εγκλημάτων τα τελευταία χρόνια. Αυτό σίγουρα είναι ενθαρρυντικό, όπως ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι η μεθοδική δουλειά της Αστυνομίας εξιχνιάζει όλο και περισσότερες τέτοιες υποθέσεις.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με στόχο τη μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών αλλά και σε κάθε μορφή εκμετάλλευσής τους είναι ένας οδικός χάρτης, καλά μελετημένος, που ξεκινά από την πρόληψη και τη θωράκιση των ίδιων των ανηλίκων αλλά και των οικογενειών τους.

Ξεκινώ με τον σαφή καθορισμό των στόχων σε ορίζοντα πενταετίας, μέχρι το 2027: Ως τότε όλες οι θεσμικές λειτουργίες οφείλουν να έχουν γίνει φιλικότερες προς το παιδί. Οι υπηρεσίες πρόληψης και καταστολής, απονομής δικαιοσύνης και φροντίδας των θυμάτων πρέπει να συντονιστούν και τα επίκαιρα δεδομένα ανά πεδίο να καταγράφονται, ώστε να είναι μετρήσιμη και η ζητούμενη πρόοδος στην μείωση των κρουσμάτων, αλλά κυρίως η σωστή τους διαχείριση.

Σε ένα άλλο επίπεδο, το Εθνικό Σχέδιο βάζει επιτέλους τάξη σ’ αυτό το πολύπλοκο νομοθετικό μωσαϊκό που διέπει την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας. Αίρει ασάφειες και εναρμονίζει διάσπαρτες διατάξεις, τις ευθυγραμμίζει με τα διεθνή κείμενα τα οποία μας δεσμεύουν, ιδιαίτερα τη Σύμβαση Lanzarote και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όλοι οι φορείς, έτσι, αποκτούν ένα σαφές περιβάλλον που καθορίζει τα όρια κάθε δράσης τους, ώστε αυτή να είναι έγκυρη, να μην αμφισβητείται και κυρίως να είναι γρήγορη.

Θα έλεγα ότι το Σχέδιο αποκρυσταλλώνει έναν κώδικα ενεργειών, ένα manual θα έλεγα, με γρηγορότερα αντανακλαστικά και μία νέα κουλτούρα στη διερεύνηση και δίωξη τέτοιων εγκλημάτων. Και αυτός είναι ο στόχος δύο καινοτομιών που εισηγούμαστε: του Ενιαίου Εθνικού Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Κρουσμάτων, ώστε όλοι να κάνουν τα ίδια όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και του Εθνικού Αρχείου Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων.

Το πρώτο αποσαφηνίζει ποιος είναι ο ρόλος του κάθε εμπλεκόμενου φορέα και συντονίζει τη δράση του με εκείνον με τον οποίον πρέπει να συνεργαστεί, καθώς όλοι πρέπει να ενημερώνονται ταυτόχρονα για κάθε καταγγελία. Καταργείται δηλαδή η γραφειοκρατική εμπλοκή στις λειτουργίες γιατρών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, ώστε να κινούνται παράλληλα και  η αναφορά, η επαλήθευση και η τεκμηρίωση των υποθέσεων, να γίνονται με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Το Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης έρχεται να διευκολύνει τον εντοπισμό των κρουσμάτων. Μπαίνει έτσι τέλος στο παράδοξο να μπορούν να εργάζονται κοντά σε παιδιά άνθρωποι με αποδεδειγμένα βεβαρημένο παρελθόν. Όποιος λοιπόν έρχεται από εδώ και στο εξής σε συστηματική επαφή με ανηλίκους, θα πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο, αλλά και να εκπαιδεύεται ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζει σημάδια πιθανής κακοποίησης στα παιδιά και να προχωρεί αμέσως στις κατάλληλες ενέργειες.

Το Σχέδιο προβλέπει περισσότερες δομές φροντίδας ανηλίκων. Με μέριμνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης συστήνονται δύο κέντρα ημερήσιας περίθαλψης κακοποιημένων παιδιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις δύο αυτές πόλεις, όπως και στον Πειραιά, θα ιδρυθούν δύο ακόμα ειδικά κέντρα υποστήριξης της οικογένειας και εννέα επιπλέον επικεντρωμένα στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως είπα και προ ημερών, στο Υπουργικό Συμβούλιο, αποστρέφω το βλέμμα από εκείνους που θεωρούν κομματική αρένα το πιο ευαίσθητο αλλά και το πιο ανυπεράσπιστο κομμάτι της κοινωνίας. Αυτούς που επί μέρες τολμούσαν να βάζουν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις, μέχρι που τους χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης. Τους αφήνω στο περιθώριο και στη ντροπή που τους αξίζει. Άλλωστε, όσοι σήμερα ακόμα υπαινίσσονται ευθύνες του «συστήματος», υπήρξαν οι ίδιοι «σύστημα» στο χθες. Τότε, μάλιστα, δεν εντόπισαν καν τον κίνδυνο, αντίθετα μείωσαν τις ποινές για τέτοια απεχθή αδικήματα. Τώρα, όμως, το απόστημα έσπασε, οι σπείρες της φρίκης εξαρθρώνονται, η τιμωρία τους είναι πλέον και θα είναι σκληρή, για αυτούς οι οποίοι θα καταδικαστούν.




Νομοσχέδιο για επιλογή και επιμόρφωση Δικαστικών Υπαλλήλων


 

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση -που θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου- το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιλογή, κατάρτιση και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να διασφαλιστεί ότι το δικαιοδοτικό μας σύστημα θα διαθέτει επαρκή αριθμό καταρτισμένων δικαστικών υπαλλήλων. Για το λόγο αυτό προβλέπεται ότι η επιλογή, η κατάρτιση και η επιμόρφωσή τους θα γίνεται από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:


Επιχειρείται η ταχύτερη στελέχωση των δικαστηρίων από δικαστικούς υπαλλήλους. Για το σκοπό αυτό η ευθύνη ανατίθεται σε έναν εξειδικευμένο φορέα, όπως η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Καθιερώνεται η εισαγωγική εκπαίδευση και δια βίου επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών θα παρέχει την αρχική εκπαίδευση και την πρακτική άσκηση των μελλοντικών δικαστικών υπαλλήλων καθώς και τη διαρκή επιμόρφωση των υπηρετούντων δικαστικών υπαλλήλων.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο θα προκηρύσσονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης θέσεις υποψηφίων δικαστικών υπαλλήλων προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί κατά το προηγούμενο έτος. Η Επιτροπή Διαγωνισμού θα απαρτίζεται από ανώτατους και ανώτερους δικαστές, προϊσταμένους γραμματειών μεγάλων δικαστηρίων και μέλη ΔΕΠ, ενώ τα προσόντα των υποψηφίων θα καθορίζονται ανάλογα με τις προκηρυσσόμενες θέσεις. Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει τρεις γραπτές εξετάσεις καθώς και μια προφορική δοκιμασία. Η αρχική εκπαίδευση θα διαρκεί 6 μήνες.

Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών θα παρέχει συνεχιζόμενη κατάρτιση σε όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους τόσο στην έδρα της όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, κυρίως, σε ειδικά και επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τα ιδιαίτερα καθήκοντα των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς και σε νέες ψηφιακές δεξιότητες.




Ελληνο-αμερικανική συνεργασία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

 


Η χώρα μας είναι έτοιμη να υποδεχτεί σε λίγες ημέρες εκπροσώπους από 30 κορυφαία Πανεπιστήμια της Αμερικής, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους με στόχο τη διεύρυνση και εμβάθυνση των συνεργασιών τους με Ελληνικά Α.Ε.Ι.. Μεταξύ των εκπροσώπων των Πανεπιστημίων που θα επισκεφθούν τη χώρα μας, συγκαταλέγονται τα Columbia, Harvard, Yale, Tufts, Johns Hopkins κ.α..

Η Κυβέρνησή μας έχει θέσει τη διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων της χώρας ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της στον τομέα της Εκπαίδευσης, καθώς μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για την εν γένει εξωστρέφεια και ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου, αλλά και για την ανάσχεση του brain drain (και τη συμβολή στο brain gain), και τη συμβολή στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που βασίζεται στην υψηλού επιπέδου έρευνα και εκπαίδευση. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, το Υπουργείο Παιδείας και η Υπουργός, κυρία Κεραμέως, έχουν ήδη από το 2019, αναπτύξει μια στρατηγική σε τρεις άξονες:

Θέσπιση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο παρέχει περαιτέρω ελευθερία στα ελληνικά Α.Ε.Ι. να καθιερώσουν ένα ευρύτερο φάσμα συνεργασιών με ξένα Ιδρύματα (π.χ. κοινά/διπλά πτυχία, κοινά ερευνητικά κέντρα, θερινά και χειμερινά προγράμματα σπουδών).

Παροχή εκτεταμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των Πανεπιστημίων στην κατεύθυνση αυτή με ποσά που προσεγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ.

Έναρξη στρατηγικών εταιρικών σχέσεων συνεργασίας με κομβικούς παίκτες στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το όραμα είναι να καταστεί η Ελλάδα εκπαιδευτικός κόμβος που θα προσελκύει φοιτητές, καθηγητές, αλλά και ερευνητές υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο. Τα οφέλη από την διεθνοποίηση των Ελληνικών Α.Ε.Ι. είναι πολυάριθμα, πολυπαραγοντικά με πολλαπλασιαστική δυναμική για την ελληνική οικονομία στο σύνολό τους:

Οι φοιτητές μας αποκτούν πρόσβαση σε παγκόσμιου φήμης Πανεπιστήμια, χωρίς να απαιτείται να μεταναστεύσουν.

Οι καθηγητές και ερευνητές επωφελούνται από την δημιουργία ακαδημαϊκών και ερευνητικών συμπράξεων, αποκτώντας πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και πόρους όπως εργαστήρια των Πανεπιστημίων αυτών στο εξωτερικό.

Τα Πανεπιστήμιά μας θα επωφεληθούν σε όλα τα επίπεδα καθώς και με σημαντική εισροή εσόδων. Υπολογίζεται, για παράδειγμα, ότι τα έσοδα από τα δίδακτρα από μόνο ένα αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα ιατρικής αγγίζουν τα 4 εκατ. ευρώ για έναν κύκλο σπουδών. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι τόσο σε επίπεδο κύρους, όσο και σε επίπεδο διεθνούς προβολής, η εξέλιξη ωφελεί τα Πανεπιστήμιά μας και τα βοηθά να αποκτούν τη θέση που τους αρμόζει στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.



Μείωση της ανεργίας στο 11,8% από 17,4% που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ

 


Βασικός στόχος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και συνολικά της Κυβέρνησης υπήρξε -και παραμένει- η μείωση της ανεργίας. Παρά τις επάλληλες κρίσεις, η ασκούμενη πολιτική κράτησε όρθια την κοινωνία, οδηγεί σε ισχυρή ανάπτυξη την οικονομία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας που οδηγούν σε μείωση της ανεργίας.

Όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία τον Σεπτέμβριο στη χώρα μας υποχώρησε στο 11,8%, έναντι 13,3% τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και 17,4%, που την άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019.  Και συνέβη αυτό -όπως τονίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης- εν μέσω δύο κρίσεων: του κορονοϊού και της ενέργειας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι  απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.149.663 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 83.545 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021 (+2,1%) και κατά 43.487 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 (+1,1%). Οι άνεργοι ανήλθαν σε 556.324 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 65.121 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021 (-10,5%) και κατά 8.449 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 (-1,5%).

Υπογραμμίζεται ότι η μείωση της ανεργίας είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένου σχεδίου, μεταρρυθμίσεων και προγραμμάτων, που εφαρμόζεται με συνέπεια από την Κυβέρνηση. Συνέβαλαν, μεταξύ άλλων:

Οι χαμηλότεροι φόροι και οι χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και η διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων που ενθάρρυναν τις επενδύσεις.

Η εφαρμογή σειράς προγραμμάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, οι ρυθμοί των οποίων τριπλασιάστηκαν σε σχέση με την περίοδο πριν το 2019.

Ο εργασιακός νόμος  που ισορροπεί σωστά ανάμεσα στην στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την προστασία των εργαζομένων.

Το γεγονός ότι δαπανήθηκαν πάνω από 10 δισ. για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων από τις συνέπειες της πανδημίας και άλλα 2,7 δισ. για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» που -μετά την τροποποίησή του- προβλέπει επιδότηση  3.600 ευρώ στους εργαζόμενους  και τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας που δημιουργείται για νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία.

Το πρόγραμμα των 150.000 νέων θέσεων εργασίας -τη θέσπιση του οποίου καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ- με το οποίο επιδοτείται από τον κρατικό Προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

 



Το State Department επαναλαμβάνει ότι η Κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες όπως αυτή που υπέγραψε με την Τουρκία.


 

Για δεύτερη φορά μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης Ντμεϊμπά στη Λιβύη και της Τουρκίας, το State Department υπογραμμίζει ότι η προσωρινή Κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορεί να υπογράφει παρόμειες συμφωνίες. Επισημαίνει συγκεκριμένα -με δήλωση του Εκπροσώπου του- ότι «η υπηρεσιακή Κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού Κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις». Καλεί ταυτόχρονα «όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η δήλωση αυτή του State Department είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. η οποία εκφράζει, εμμέσως πλην σαφώς, πλήρη αντίθεση στα τουρκολιβυκά μνημόνια. Συγκεκριμένα, στην ομόφωνη απόφασή του για την ανανέωση της αποστολής του Ο.Η.Ε. στη Λιβύη, το Συμβούλιο Ασφαλείας κάνει -και μάλιστα για πρώτη φορά- ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη, που προβλέπει ότι η Κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Σημειώνεται ότι τη συμφωνία αυτή έχουν ήδη καταγγείλει εκτός από τις Η.Π.Α., η Αίγυπτος, η Ε.Ε., η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ στο εσωτερικό της Λιβύης η συμφωνία δεν υποστηρίζεται παρά μόνο από το ένα τρίτο της προσωρινής Κυβέρνησης και προσκρούει στην πλήρη αντίθεση της λιβυκής Βουλής.

Επισημαίνεται ότι μετά τη νέα τοποθέτηση του State Department ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επιδόθηκε χθες σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις με σειρά αυθαίρετων διεκδικήσεων σε βάρος της χώρας μας κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Γίνεται έτσι προφανές -όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας- ότι η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών και του State Department όσον αφορά το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» και την εγκυρότητά του, έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά.

 



Φορολογούνται αναδρομικά τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας

 


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία προσδιορισμού των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ενέργειας για το διάστημα Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022 (περίοδος πριν την εφαρμογή του «πλαφόν» στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών), τα οποία σύμφωνα με τη ΡΑΕ ήταν 373,55 εκατ. ευρώ, και η κυβέρνηση προχωρά στη φορολόγησή τους με συντελεστή 90%, όπως είχε εξαγγελθεί.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φορολογεί τα υπερέσοδα αυτών των εταιρειών, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, σε ποσοστό 90%.

Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουν ανακτηθεί στην πηγή από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα. Έτσι, τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Οκτωβρίου 2022, φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση καταθέτει περί τα μέσα Νοεμβρίου, νομοθετική πρωτοβουλία για ανάκτηση των όποιων υπερεσόδων προκύπτουν και από τις εταιρείες προμήθειας ενέργειας.

Από την αρχή αυτής της μεγάλης δοκιμασίας για όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ενώπιον των Ελληνίδων και των Ελλήνων ότι δεν θα επιτρέψει κανενός είδους αισχροκέρδεια. Εφαρμόζουμε αυτή την πολιτική μας δέσμευση πλήρως και στον τομέα της ενέργειας. Πρώτιστη μέριμνά μας είναι η διατήρηση προσιτών τιμών στους λογαριασμούς των καταναλωτών έως το τέλος της μεγάλης πανευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.



Η Ελλάδα φιλοδοξεί πάντα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη γειτονιά μας

 



Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια:

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα φιλοδοξεί πάντα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη γειτονιά μας. Και ειδικά σε μια εποχή όπου τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας αναδεικνύονται σε πρώτη προτεραιότητα για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. O ρόλος μας σε αυτόν τον τομέα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος.

Είχαμε την ευκαιρία, σήμερα, να συζητήσουμε με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων -αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων- πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην ενεργειακή τους απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ταυτόχρονα, η χώρα μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση -ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας- και πιστεύω ότι θα είναι πολύ ενεργή σε τέτοιου είδους επενδύσεις, οι οποίες θα γίνουν στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου και αυτές να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση.

Θέλω να τονίσω και πάλι ότι ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας, ως μια δύναμη σταθερότητας αλλά και συνεργασίας στην περιοχή μας, αναγνωρίζεται πια από όλους τους εταίρους και αυτό προφανώς ενισχύει συνολικά το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας μας.