Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Χαράσσουμε ένα βατό μονοπάτι επαναπατρισμού πολύτιμων τμημάτων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Έκθεση «Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής», μέσω της οποίας εκτίθενται για πρώτη φορά παγκοσμίως 15 από τις 161 ανεκτίμητης αξίας πρωτοκυκλαδικές αρχαιότητες της συλλογής Leonard Stern. Η έκθεση αποτελεί το πρώτο βήμα υλοποίησης της κοινοβουλευτικά κυρωμένης συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης για τη σταδιακή επιστροφή ολόκληρης της συλλογής στην Ελλάδα, ενώ ήδη αποτελεί κυριότητα και νομή του Ελληνικού Κράτους. Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός ανέφερε ανάμεσα στ’ άλλα:


Είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα για την πολιτιστική ζωή της χώρας που υποδέχεται τα πρώτα 15 από τα 161 συνολικά μοναδικά δείγματα κυκλαδικής τέχνης. Αρχαιότητες σπάνιας ομορφιάς και ανυπολόγιστης αξίας, που επιστρέφουν στο σπίτι τους χωρίς καμία επιβάρυνση του Δημοσίου και χωρίς αντιδικίες και νομικά εμπόδια. Χαράσσουμε έτσι ένα βατό μονοπάτι επαναπατρισμού και άλλων πολύτιμων τμημάτων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στέλνοντας ένα μήνυμα σε κράτη, σε μουσεία, σε οργανισμούς, σε συλλέκτες, ότι αυτός ο γυρισμός δεν είναι απλά ηθικά επιβεβλημένος, αλλά και τεχνικά, νομικά εφικτός.

Η ρεαλιστική διεκδίκηση της κληρονομιάς μας, είναι μία πολιτική κεντρική δέσμευση της Κυβέρνησής μας, η οποία διαπερνά και όλους τους χειρισμούς του αρμόδιου Υπουργείου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι στις αρχές του έτους υποδεχτήκαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης το «θραύσμα Φέγκαν», ένα μικρό πλην όμως πολύτιμο τμήμα το οποίο επανενώθηκε ξανά με τη Ζωφόρο του Παρθενώνα, για να σηματοδοτεί από κει το δρόμο της επιστροφής, της επανένωσης όλων των ακρωτηριασμένων γλυπτών τα οποία εξακολουθούν να εκτίθενται αλλού. Ένα οικουμενικό αίτημα, το οποίο πιστεύω ότι κάθε μέρα αποκτά και μεγαλύτερη δυναμική.

Όσοι μεμψιμοιρούν χάνουν πραγματικά την ουσία αναζητώντας μικροκομματικά συνθήματα σε μία διαδικασία  η οποία, αναμφισβήτητα είναι  προς όφελος της Πατρίδας μας. Διότι η Ελλάδα γίνεται πλέον ο μοναδικός κύριος της μεγαλύτερης συλλογής αρχαιοτήτων που θα έχει επιστρέψει ποτέ. Και αυτό είναι  ένα γεγονός αναμφισβήτητο σε αντίθεση με όσα φαιδρά διαδίδονται, από κάποιους οι οποίοι φαίνεται να μη γνωρίζουν ούτε τα βασικά της αρχαιολογικής νομοθεσίας.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου