Η χώρα μας είναι έτοιμη να υποδεχτεί σε λίγες ημέρες εκπροσώπους από 30 κορυφαία Πανεπιστήμια της Αμερικής, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους με στόχο τη διεύρυνση και εμβάθυνση των συνεργασιών τους με Ελληνικά Α.Ε.Ι.. Μεταξύ των εκπροσώπων των Πανεπιστημίων που θα επισκεφθούν τη χώρα μας, συγκαταλέγονται τα Columbia, Harvard, Yale, Tufts, Johns Hopkins κ.α..
Η Κυβέρνησή μας έχει θέσει τη διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων της χώρας ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της στον τομέα της Εκπαίδευσης, καθώς μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για την εν γένει εξωστρέφεια και ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου, αλλά και για την ανάσχεση του brain drain (και τη συμβολή στο brain gain), και τη συμβολή στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που βασίζεται στην υψηλού επιπέδου έρευνα και εκπαίδευση. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, το Υπουργείο Παιδείας και η Υπουργός, κυρία Κεραμέως, έχουν ήδη από το 2019, αναπτύξει μια στρατηγική σε τρεις άξονες:
Θέσπιση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο παρέχει περαιτέρω ελευθερία στα ελληνικά Α.Ε.Ι. να καθιερώσουν ένα ευρύτερο φάσμα συνεργασιών με ξένα Ιδρύματα (π.χ. κοινά/διπλά πτυχία, κοινά ερευνητικά κέντρα, θερινά και χειμερινά προγράμματα σπουδών).
Παροχή εκτεταμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των Πανεπιστημίων στην κατεύθυνση αυτή με ποσά που προσεγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ.
Έναρξη στρατηγικών εταιρικών σχέσεων συνεργασίας με κομβικούς παίκτες στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το όραμα είναι να καταστεί η Ελλάδα εκπαιδευτικός κόμβος που θα προσελκύει φοιτητές, καθηγητές, αλλά και ερευνητές υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο. Τα οφέλη από την διεθνοποίηση των Ελληνικών Α.Ε.Ι. είναι πολυάριθμα, πολυπαραγοντικά με πολλαπλασιαστική δυναμική για την ελληνική οικονομία στο σύνολό τους:
Οι φοιτητές μας αποκτούν πρόσβαση σε παγκόσμιου φήμης Πανεπιστήμια, χωρίς να απαιτείται να μεταναστεύσουν.
Οι καθηγητές και ερευνητές επωφελούνται από την δημιουργία ακαδημαϊκών και ερευνητικών συμπράξεων, αποκτώντας πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και πόρους όπως εργαστήρια των Πανεπιστημίων αυτών στο εξωτερικό.
Τα Πανεπιστήμιά μας θα επωφεληθούν σε όλα τα επίπεδα καθώς και με σημαντική εισροή εσόδων. Υπολογίζεται, για παράδειγμα, ότι τα έσοδα από τα δίδακτρα από μόνο ένα αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα ιατρικής αγγίζουν τα 4 εκατ. ευρώ για έναν κύκλο σπουδών. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι τόσο σε επίπεδο κύρους, όσο και σε επίπεδο διεθνούς προβολής, η εξέλιξη ωφελεί τα Πανεπιστήμιά μας και τα βοηθά να αποκτούν τη θέση που τους αρμόζει στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου