Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Το State Department επαναλαμβάνει ότι η Κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες όπως αυτή που υπέγραψε με την Τουρκία.


 

Για δεύτερη φορά μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης Ντμεϊμπά στη Λιβύη και της Τουρκίας, το State Department υπογραμμίζει ότι η προσωρινή Κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορεί να υπογράφει παρόμειες συμφωνίες. Επισημαίνει συγκεκριμένα -με δήλωση του Εκπροσώπου του- ότι «η υπηρεσιακή Κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού Κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις». Καλεί ταυτόχρονα «όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η δήλωση αυτή του State Department είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. η οποία εκφράζει, εμμέσως πλην σαφώς, πλήρη αντίθεση στα τουρκολιβυκά μνημόνια. Συγκεκριμένα, στην ομόφωνη απόφασή του για την ανανέωση της αποστολής του Ο.Η.Ε. στη Λιβύη, το Συμβούλιο Ασφαλείας κάνει -και μάλιστα για πρώτη φορά- ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη, που προβλέπει ότι η Κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Σημειώνεται ότι τη συμφωνία αυτή έχουν ήδη καταγγείλει εκτός από τις Η.Π.Α., η Αίγυπτος, η Ε.Ε., η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ στο εσωτερικό της Λιβύης η συμφωνία δεν υποστηρίζεται παρά μόνο από το ένα τρίτο της προσωρινής Κυβέρνησης και προσκρούει στην πλήρη αντίθεση της λιβυκής Βουλής.

Επισημαίνεται ότι μετά τη νέα τοποθέτηση του State Department ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επιδόθηκε χθες σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις με σειρά αυθαίρετων διεκδικήσεων σε βάρος της χώρας μας κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Γίνεται έτσι προφανές -όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας- ότι η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών και του State Department όσον αφορά το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» και την εγκυρότητά του, έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου