Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

 


Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και για τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας.





Παρέμβαση εισαγγελέα για την επίθεση από ακροαριστερούς φασίστες σε βάρος του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

 



Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσε η επίθεση σε βάρος του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Δημήτρη Μπουραντώνη από αντιεξουσιαστές φασίστες που εισέβαλαν στο γραφείο του.

Οι ακροαριστεροί φασίστες της επίθεσης είχαν αποτρόπαια συμπεριφορά απέναντι στον πρύτανη τον οποίο φωτογράφησαν έχοντας κρεμάσει στο λαιμό του ταμπέλα που έγραφε "αλληλεγγύη στις καταλήψεις". 

Η σοκαριστική φωτογραφία αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες του χώρου των ακροαριστερών φασιστών και αργότερα σε δεκάδες ΜΜΕ που κατέκριναν την φασιστική ακροαριστερή κίνηση.

Την έρευνα θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια για τις αξιόποινες πράξεις όπως παράνομη βία, διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης.




Σταϊκούρας: Πακέτο 9 μέτρων για την στήριξη της Οικονομίας και των εργαζομένων

 


Το πλήρες κείμενο των ανακοινώσεων του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα : 


Θέλω να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για τα αδικοχαμένα παιδιά, χθες, στη Σάμο.

Η σκέψη όλων μας βρίσκεται στις οικογένειές τους.

Όπως βρίσκεται και στους δοκιμαζόμενους – από το χτύπημα του Εγκέλαδου – κατοίκους του νησιού.

Η Πολιτεία, ουσιαστικά και έμπρακτα, είναι κοντά τους.

Παράλληλα, όμως, η παγκόσμια κοινότητα, η Ευρώπη και η χώρα μας εξακολουθούμε να βιώνουμε, σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, μια πρωτόγνωρη δοκιμασία, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι συνέπειες αυτής της δοκιμασίας είναι πολύπλευρες και επώδυνες.

Και, δυστυχώς, διαρκώς επεκτείνονται και διευρύνονται.

Τα συστήματα υγείας, διεθνώς, πιέζονται.

Οι οικονομίες κλυδωνίζονται.

Ενώ η αβεβαιότητα και η ανησυχία για την έκταση και το βάθος της κρίσης παραμένουν μεγάλες.

Οι εξελίξεις δικαιώνουν τη μεθοδικότητα, την ταχύτητα και τη διορατικότητα με τις οποίες διαχειριζόμαστε, στη χώρα μας, κατά γενική ομολογία, τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

Επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να είμαστε σε διαρκή «πολεμική ετοιμότητα», επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, ανάλογα με τη δυναμική των εξελίξεων.

Επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να έχουμε τα «όπλα» και τα «πυρομαχικά», ώστε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά, να τα ρίχνουμε στη «μάχη» κατά των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Και επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να διατηρούμε και το «οπλοστάσιο», αξιοποιώντας, με σύνεση και υπευθυνότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, που συστηματικά «χτίζουμε».

Σε αυτή την κατεύθυνση, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνουμε νέες συνεκτικές πρωτοβουλίες.

Στόχος μας, να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε το «δίχτυ ασφαλείας» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, να αμβλύνουμε τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τον νέο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, ανακοινώνουμε:


1ον. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων.

Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.

Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.


2ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.


3ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.

Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.


4ον. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.


5ον. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.


6ον. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.


7ον. Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας.

Επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.


8ον. Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο επίπεδο «Επιτήρησης», ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ.

Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.


9ον. Χορηγείται Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.

Και στις 2 καινούργιες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.

Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα, το επιπρόσθετο κόστος των νέων μέτρων ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο και στα 2,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, για ακόμα μία φόρα, ότι βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και παρεμβαίνει, έγκαιρα και στοχευμένα, στον βαθμό και τον χρόνο που οι παρούσες, έκτακτες, συνθήκες απαιτούν.

Στόχος είναι να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία, με την κοινωνία όρθια και με τις λιγότερες δυνατές οικονομικές απώλειες.

Με πειθαρχία, ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή, και πάλι θα τα καταφέρουμε!

Και θα ξεπεράσουμε, όλοι μαζί, την κρίση!



Τσελέντης: Ο Μητσοτάκης μου τηλεφώνησε μετά τον σεισμό

 



«Είχαμε τη νύχτα πλούσια μετασεισμική ακολουθία, αλλά όχι αυτή που περίμενα» δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης για το σεισμό στη Σάμο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Τσελέντης τόνισε πως είχαμε 65 μετασεισμούς, και έναν το πρωί 4,7 Ρίχτερ, Πεντεμισάρια και πάνω πρέπει να μας δώσει σεισμός τέτοιου μεγέθους ανέφερε ο σεισμολόγος.

Ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι πρέπει να περιμένουμε μετασεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ, όχι μόνο μετά από 2 με 3 μέρες, αλλά ενδεχομένως και μετά από μήνες.

«Να έχουν το νου τους οι κάτοικοι, να μην μπαίνουν σε παλιά σπίτια αν δεν έχουν γνωμάτευση μηχανικού» προειδοποίησε. «Ένας μετασεισμός της τάξης του 6 που είναι ρηχότερος από τα 10 χλμ μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση του βυθού πιο μεγάλη απ’ ό,τι ο κύριος σεισμός, αρά μπορεί να έχουμε πιο μεγάλο μικρό τσουνάμι, οπότε οι κάτοικοι να αποφεύγουν τις παράλιες» πρόσθεσε.

«Φοβάμαι ότι οι πολίτες θα ξεχάσουν το σεισμό και μετά από 2 μήνες θα έχουμε κάνα 6αρι, και υπάρχουν κτίρια που έχουν φθορές» σημείωσε.

Ο μεγάλος σεισμός, πρόσθεσε, μπορεί να προκαλέσει ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων. «Το καλό είναι ότι το ρήγμα ήταν κατακόρυφο έτσι θα έχουμε μικρότερη μεταφορά ενέργειας σε αλλά ρήματα, αλλά δεν παύει να υπάρχει η πιθανότητα» επισήμανε.

Ο κ. Τσελέντης έκανε λόγο για έντονη κινητοποίηση κρατικού μηχανισμού, επισημαίνοντας ότι λίγα λεπτά μετά το σεισμό του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός. «Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στα 30 χρόνια της καριέρας μου. Με ρώτησε πως εξελίσσεται το φαινόμενο, τι να περιμένουμε, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» παρατήρησε ο Άκης Τσελέντης, εκθειάζοντας και την κινητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπό τον Νίκο Χαρδαλιά.


Πηγή



Πόσοι μαθητές , σπουδαστές και καθηγητές έχουν νοσήσει από covid-19

 



Από κορωνοϊό έχουν νοσήσει 704 μαθητές και 491 φοιτητές και σπουδαστές από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 25 Οκτωβρίου , σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα και κατανομή που αποκαλύπτει «Το Βήμα». Επιπλέον έχουν ασθενήσει 293 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων . Ακόμη διαπιστώνεται ότι συνολικά κρούσματα κορωνοϊού έχουν παρουσιασθεί σε 1023 σχολικές μονάδες (εκ των οιποίων 47% στην Αττική) και σε 528 διάφορες άλλες εκπαιδευτικές μονάδες,

Το 46% αυτών των κρουσμάτων σε μαθητές σχολείων (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) έχουν εμφανισθεί στην Αττική και το 21% στην κεντρική Μακεδονία.

Ωστόσο εντυπωσιάζει ότι στην κεντρική Μακεδονία έχουν διαγνωσθεί με covid-19 τo 40,5% των φοιτητών και σπουδαστών όλης της χώρας που έχουν εντοπισθεί με τον φονικό ιό από όλη την χώρα.

Κι αυτό λόγω του υψηλού ποσοστού «συμμετοχής» της ηλικιακής ομάδας 18-24 ετών – που ανήκει κι η συντριπιτική πλειοψηφία των σπουδαστών – στην συμπρωτεύουσα και σε αλλους νομούς της Μακεδονίας στο σύνολο των ασθενών με κορωνοϊο.

Στην Θεσσαλονίκη το ποσοστό των νοσούντων ηλικίας 18-24 ετών είναι μάλιστα της τάξης του 33% του συνόλου . Κι όλα αυτό βεβαίως όταν ο αριθμός των φοιτητών που σπουδάζουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι περίπου το 60% των σπουδαστών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πολυτεχνείο. Κατι που αποτελεί βεβαίως ένα περαιτέρω δείγμα της επιδημιολογικής επιβάρυνσης στην Θεσσαλονίκη κι άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.


Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ

ΤΟ ΒΗΜΑ



Χρυσοχοΐδης : Οι δράστες θα επικηρυχθούν, δε θα περάσει ο φασισμός 

 


«Οι δράστες θα επικηρυχθούν. Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Όπως και με τη Χρυσή Αυγή ο φασισμός δεν θα περάσει», τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δήλωσή του σχετικά με τον προπηλακισμό του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από άγνωστους δράστες μέσα στο γραφείο του.

«Η Ελλάδα ανατριχιάζει», σημειώνει ακόμη ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Από τον προπηλακισμό ενός πρύτανη και την ανάρτηση φωτογραφίας, που τον δείχνει καταβεβλημένο με μια επιγραφή σαν θηλιά που βρομίζει τη λέξη αλληλεγγύη. Ταμπέλες κρέμαγαν οι χιτλερικοί στους Εβραίους και στους αντάρτες.

Οι δημοκράτες αγανακτούν. Όσοι τους ανέχονται, όσοι τους ανέχθηκαν καιρός να αναθεωρήσουν και να θυμώσουν».





ΟΝΝΕΔ για επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ: Οι εγκληματίες να οδηγηθούν στη φυλακή

 



Τον αποτροπιασμό της για την εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών «να πέφτει θύμα βίας από κοινούς φασίστες» εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΟΝΝΕΔ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ:

Με αποτροπιασμό παρακολουθούμε την εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενός από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας και ενός Ιδρύματος που έχει συμπληρώσει περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, να πέφτει θύμα βίας από κοινούς φασίστες και τραμπούκους. Από εκείνους που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να λυμαίνονται ένα χώρο που δεν τους ανήκει, να παρανομούν και να παρασιτούν σε βάρος όσων θέλουν να εργαστούν και να κάνουν κάτι ουσιαστικό με τις ζωές τους.

Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, οφείλουμε να σχολιάσουμε πως πράγματι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ολοκληρωθεί το επόμενο βήμα της γενναίας μεταρρύθμισης που ξεκίνησε η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με σκοπό την αποκατάσταση του ακαδημαϊκού ασύλου στην πραγματική του έννοια. Η κάρτα εισόδου και η πανεπιστημιακή φύλαξη από ειδικό προς αυτό το σκοπό σώμα είναι αναμφίβολα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτή τη φορά, όμως, η καταδίκη δεν αρκεί. Μπροστά σε τέτοιες ανατριχιαστικές εικόνες, πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Το άσυλο ανομίας έχει καταργηθεί και το μόνο που προστατεύει τους παραβατικούς είναι η υποτιθέμενη ανωνυμία τους. Ας το πούμε λοιπόν ξεκάθαρα: Η Δικαιοσύνη και οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να δράσουν. Ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες και οι εγκληματίες να οδηγηθούν στη φυλακή.

Καλούμε όλες τις πολιτικές νεολαίες και όλες τις φοιτητικές παρατάξεις να καταδικάσουν με τον πλέον απερίφραστο τρόπο αυτήν τη ντροπιαστική εικόνα και τη νοοτροπία που γεννά τέτοιες εγκληματικές πράξεις. Από δημοκράτες a la carte που θυμούνται την καταδίκη του φασισμού μόνο όποτε τους βολεύει, η κοινωνία έχει χορτάσει. Περιμένουμε από όλους να καταδικάσουν με απερίφραστα τους τραμπούκους φασίστες κάθε χρώματος. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστά στην καλύτερη περίπτωση ανοχή και στη χειρότερη συνενοχή.



Ούτε βλάκας τέτοιο ολίσθημα! Βαρουφάκης : Η σκέψη και η αλληλεγγύη μας σε όσους επλήγησαν στη Σμύρνη και... αλλού!

 



Ούτε βλάκας δεν θα έκανε τέτοιο post στα social media εξαιρώντας την Σάμο χαρακτηρίζοντας της και αλλού!!

Αυτό έκανε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης προκαλώντας ακόμα μία φορά τους Έλληνες πολίτες.

Σαν να μην υπήρχε η Σάμος ο Βαρουφάκης στέλνει την σκέψη και την αλληλεγγύη του σε όσους επλήγησαν στην Σμύρνη και... αλλού, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. 

Τέτοιο ολίσθημα δεν κάνει ούτε βλάκας Βαρουφάκη!!!





Θερμό μήνυμα Ερντογάν σε Μητσοτάκη μετά την επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού για τον σεισμό στην Σάμο

 



Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρωτοβουλία του να έχει επικοινωνία νωρίτερα μαζί του, στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς από τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία.

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Ερντογάν έγινε με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Tούρκος πρόεδρος εξέφρασε με τη σειρά του τα συλλυπητήριά του στον ελληνικό λαό και τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα.

«Σας ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην Ελλάδα εκ μέρους και του τουρκικού λαού. Η Τουρκία, επίσης, είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να θεραπεύσει τις πληγές της. Το ότι οι δύο γείτονες χώρες δείχνουν αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς είναι πιο πολύτιμο από πολλά πράγματα στη ζωή».


Thank you, Mr. Prime Minister. I offer my condolences to all of Greece on behalf of myself and the Turkish people. Turkey, too, is always ready to help Greece heal its wounds. That two neighbors show solidarity in difficult times is more valuable than many things in life.
Prime Minister GR
@PrimeministerGR
I just called President @RTErdogan to offer my condolences for the tragic loss of life from the earthquake that struck both our countries. Whatever our differences, these are times when our people need to stand together.


Σφοδρές αντιδράσεις από την επίθεση ακροαριστερών φασιστών στον Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ! Οι δράστες θα επικηρυχθούν!

 


Ότι έκαναν οι φασίστες του Χίτλερ κρεμώντας ταμπέλες σε αντιστασιακούς και εβραίους, κάνουν και οι ακροαριστεροί φασίστες στην χώρα μας.

Σε δημοκρατικές χώρες δεν χωράνε ούτε ακροαριστεροί, ούτε ακροδεξιού φασίστες και όπως τελειώσαμε με την Χρυσή Αυγή έτσι πρέπει να τελειώνουμε με τις ακροαριστερές εγκληματικές οργανώσεις φασιστόμουτρων.

Εικόνα ντροπής που αποτυπώνει την φασιστική νοοτροπία ακροαριστερών εγκληματικών οργανώσεων αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, από την εισβολή που έκαναν στο γραφείο του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. 

Στην ανακοίνωσή τους οι αναρχικοί φασίστες που εισέβαλαν στην ΑΣΟΕΕ γράφουν, μεταξύ άλλων, ότι επέλεξαν να στοχοποιήσουν τον συγκεκριμένο πρύτανη επειδή «οραματίζεται εξευρωπαϊσμό των πανεπιστημίων στα πρότυπα αποστειρωμένων και επιτηρούμενων ιδρυμάτων».

Οι φασίστες φωτογραφίστηκαν με τον πρύτανη τον οποίο ειρωνεύονται λέγοντας : «ευχαριστούμε τον πρύτανη που έδειξε την αλληλεγγύη του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο».

Η αθλιότητα των ακροαριστερών φασιστών φαίνεται και από το ότι παραδέχθηκαν ότι επέλεξαν να στοχοποιήσουν τον συγκεκριμένο πρύτανη, γιατί «φροντίζει να αφήνει παντού το νεοφιλελεύθερο στίγμα του στον δημόσιο διάλογο, μέσα από άρθρα και συγγράμματα στα οποία υπεραμύνεται της ευρωενωσιακής πολιτικής και της δολοφονικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ»(!) καθώς και γιατί «οραματίζεται έναν εξευρωπαϊσμό των πανεπιστημίων στα πρότυπα αποστειρωμένων και επιτηρούμενων ιδρυμάτων»...

«Ο βανδαλισμός και η εκκένωση του γραφείου του Μπουραντώνη είναι μία απάντηση σε μια λογική ελάχιστης αναλογίας στην πρακτική της κατ' εξακολούθηση παραβίασης και εκκένωσης των δικών μας χώρων» έγραψαν , στην ανακοίνωσή τους οι ακροαριστεροί φασίστες.

Μήνυμα μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα βίας εντός ακαδημαϊκού χώρου έστειλε η υπουργός Παιδείας μέσα από το facebook :  Η εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που κυκλοφόρησε σήμερα από την εισβολή κουκουλοφόρων στο γραφείο του είναι αποτρόπαια. 

Η Κυβέρνησή μας αποκατέστησε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, προβλέποντας την αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο. Και ο νόμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται μέχρι και οι τελευταίες φασιστικές ομάδες να εκδιωχθούν από τα Πανεπιστήμιά μας.

Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά. 

Και όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή στην παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου και την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

Καλούμε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τον προπηλακισμό του Πρύτανη. 

Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. 

Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας, Πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο.

Χρυσοχοΐδης για ακροαριστερούς φασίστες : Οι δράστες θα επικηρυχθούν!

«Η Ελλάδα ανατριχιάζει. Από τον προπηλακισμό ενός πρύτανη και την ανάρτηση φωτογραφίας, που τον δείχνει καταβεβλημένο με μια επιγραφή σαν θηλιά που βρωμίζει τη λέξη αλληλεγγύη» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τόνισε:

«Ταμπέλες κρέμαγαν οι χιτλερικοί στους Εβραίους και στους αντάρτες. Οι δημοκράτες αγανακτούν. Όσοι τους ανέχονται, όσοι τους ανέχθηκαν καιρός να αναθεωρήσουν και να θυμώσουν. Οι δράστες θα επικηρυχθούν. Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Όπως και με τη Χρυσή Αυγή ο φασισμός δεν θα περάσει».




Θλίψη σε όλη την Ελλάδα για τον θάνατο των δύο παιδιών στην Σάμο

 



Στο πένθος έχει βυθιστεί η Σάμος και όλη η χώρα από την τραγική είδηση του χαμού δύο παιδιών από τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο.

Ο Άρης και η Κλαίρη τα δύο παιδιά που έχασαν την ζωή τους, περπατούσαν στους δρόμους του νησιού όταν συνέβη το κακό και καταπλακώθηκαν από ένα τοιχίο. 

Οι δύο μαθητές Λυκείου εντοπίστηκαν αγκαλιασμένοι κάτω από τα χαλάσματα του τοίχου που τα καταπλάκωσε. Οι διασώστες μόλις εντόπισαν τα δύο εγκλωβισμένα παιδιά, τον Άρη και την Κλαίρη, άρχισαν να σκάβουν με τα χέρια τους στα συντρίμμια. Δεν άκουσαν φωνές ούτε εκκλήσεις για βοήθεια, μέχρι που ο πυροσβέστης Γιώργος Μιαούλης αντίκρισε τη μακάβρια εικόνα.

Ο πυροσβέστης συντετριμμένος μίλησε αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και την Άννα Λίτινα για τη στιγμή που τα δυο παιδιά ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους: «Μόλις απεγκλωβίσαμε δυο παιδιά. Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση, στην οδό Μισάρχου, όπου και ανασύραμε από τα ερείπια και τις σορούς των δυο παιδιών. Υπήρχε κατακρήμνιση μιας ξύλινης στέγης και πέτρες από παλιό κτίριο που είχε πλακώσει τα παιδιά… Είμαστε φορτισμένοι ψυχολογικά γιατί έχουμε οικογένειες και παιδιά», είπε.

Όσο αφορά τους τραυματίες στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου, ένας 14χρονος με ανοιχτά κατάγματα θα αεροδιακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», και μία 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των παιδιών.


Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουν όσα νιώθει κανείς απέναντι στην απώλεια παιδιών. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η σκέψη μας είναι δίπλα στις οικογένειές τους και στον αβάσταχτο πόνο που βιώνουν στη δοκιμαζόμενη Σάμο. Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια.