Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Οριστικά εκτός δικηγορικού σώματος ο Κωνσταντίνος Πλεύρης

 



Με απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου η οποία ελήφθη υπό την προεδρία της πρόεδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα, διαγράφηκε οριστικά από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, μετά τον -κατ’ επανάληψη- ναζιστικό χαιρετισμό του στη δικαστική αίθουσα που δικαζόταν η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Τον περασμένο Μάρτιο με ομόφωνη απόφαση του Α΄ Τμήματος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (πρόεδρος ο Χαράλαμπος Συμεωνίδης) διαγράφηκε από τον πρώτο επιστημονικό Σύλλογο της χώρας ο κ. Πλεύρης για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς του μέσα στη δικαστική αίθουσα και ενώ ήταν συνήγορος του Γιάννη Λαγού.

Της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ είχαν προηγηθεί οι σχετικές ενέργειες του προέδρου του Συλλόγου Δημήτρη Βερβεσού, της συντονίστριας των Πειθαρχικών Τμημάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Μαρινέττας Γούναρη-Χατζησαράντου και του πρόεδρου των Πειθαρχικών Συμβουλίων του ΔΣΑ Ζήση Κωνσταντίνου.

Έτσι, μετά την απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού, η οποία επικύρωσε την απόφαση του Πρωτοβάθμιου, ο κ. Πλεύρης πλέον δεν θα μπορεί να ασκεί δικηγορία, ενώ ταυτόχρονα θα μπλοκαριστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΔΣΑ η έκδοση γραμματίων προείσπραξης στο όνομά του.



Ακραίες και προκλητικές προτάσεις για τον γάμο των ομόφυλων και την τεκνοθεσία έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ


 

Καμία σοβαρότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που υποτίθεται ο πρόεδρος του είναι ευαισθητοποιημένος.

Αντίθετα ακραίες προτάσεις περιλαμβάνει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών: Μεταξύ άλλων προτείνει την εισαγωγή του όρου “Γονέας Ι” και “Γονέας ΙΙ”,  την επέκταση της τεκνοθεσίας σε ιντερσεξ ή διεμφυλικά ζευγάρια, ακόμα και την αλλαγή όρων όπως επίδομα μητρότητας ή άδεια πατρότητας.  Παράλληλα, ζητά την επέκταση του δικαιώματος απόκτησης τέκνου  μέσω παρένθετης μητέρας από άνδρα εκτός σχέσης, όπως και για ομόφυλα ζευγάρια εφόσον έχουν σύμφωνο συμβίωσης ή έχουν παντρευτεί. 

Τα βασικά σημεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν τα εξής:

- Το πρώτο άρθρο της πρότασης νόμου ζητά την αλλαγή όλων των όρων σε νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους κλπ που αποτελούν έμφυλες διατυπώσεις και μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αναφέρεται στην πρότση. Υπό αυτό το πρίσμα ζητείται η αλλαγή όρων όπως επίδομα μητρότητας, άδεια πατρότητας κ.α Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ “Ο νομοθέτης θα πρέπει να αναλάβει μια συνολική προσπάθεια ορολογικής αναμόρφωσης του συνόλου δικαίου, η οποία δεν εμπίπτει στους σκοπούς της παρούσας πρότασης νόμου, που επικεντρώνεται στην άμεση εισαγωγή των πιο αναγκαίων αλλαγών για την επίτευξη της ισότητας”.

- Με τα άρθρα 4, 5 και 6 προτείνεται η άρση κάθε περιορισμού για την παρένθετη αναπαραγωγή ώστε να μπορούν να αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας άγαμοι άνδρες, ομόφυλα ζευγάρια ή ζευγάρια με τουλάχιστον ένα ίντερσεξ ή διεμφυλικό πρόσωπο, εφόσον μεταξύ τους υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης. 

- Σύμφωνα με το 12ο άρθρο οι γονείς, είτε πρόκειται για ετερόφυλα είτε για ομόφυλα ζευγάρια, μπορούν να επιλέξουν να αναγράφονται στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης των παιδιών τους ως “Γονέας Ι” και “Γονέας ΙΙ” αντί των όρων “μητέρα” και “πατέρας”. Ειδικά για τα ομόφυλα ζευγάρια η επιλογή από τους όρους που αποδίδει τη σχέση του ενός γονέα με το τέκνο δεν αποκλείσει τη χρήση του ίδιου όρου για να αποδώσει τη σχέση του άλλου γονέα με αυτό, δηλαδή μπορεί να δηλωθεί “πατέρας” - “πατέρας” ή “μητέρα” - “μητέρα”.



Ρομά πατριός ΚΤΗΝΟΣ έστειλε 4χρονο παιδάκι στην εντατική

 


Με απειλητικά για τη ζωή του τραύματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τεσσάρων ετών αγοράκι που ξυλοκοπήθηκε άγρια από το ΚΤΗΝΟΣ πατριό του, στα Μέγαρα.  

Το παιδί διασωληνώθηκε στο Θριάσιο, όπου διακομίστηκε σε κωματώδη κατάσταση, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Σύμφωνα με πληροφορίες από τα δύο νοσοκομεία, πρόκειται για Ρομά.

Όλα εκτυλίχθηκαν, το μεσημέρι, περί τις 15.00, στον Βλυχό Μεγάρων, σε καταυλισμό Ρομά, όταν ο πατριός χτύπησε το παιδί της γυναίκας του.

Το αγοράκι μεταφέρθηκε αρχικά αναίσθητο στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων από την 29χρονη μητέρα του, όπου κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Θριάσιο Νοσοκομείο και μετά στο «Αγλαΐα Κυριακού».

Ο δράστης δεν έχει ακόμη συλληφθεί.

Συνεχίζεται η επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη, ενώ στο σπίτι της οικογένειας είναι κι άλλα τρία ανήλικα παιδιά της  μητέρας -ηλικίας 10, 9 και 8 ετών- τα οποία τα έχει αποκτήσει επίσης από άλλον σύντροφο.

Η οικογένεια ζει στην περιοχή Βλυχός στα Μέγαρα.



Στο Πειθαρχικό ο επικίνδυνος οδηγός λεωφορείου που έλυνε σταυρόλεξο ενώ εκτελούσε δρομολόγιο

 


Στο πειθαρχικό  της ΟΣΥ καλείται να δώσει εξηγήσεις ο επικίνδυνος οδηγός ο οποίος φαίνεται να οδηγεί ενώ παράλληλα λύνει σταυρόλεξο, και σίγουρα θα πρέπει να μην ξανά οδηγήσει με κόσμο.

Από την ΟΣΥ έγινε γνωστό ότι έχει εντοπιστεί, από την πρώτη στιγμή, ο οδηγός, ενώ τονίζεται ότι περίπτωση που αποδειχθεί παράπτωμα, θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, αλλά δεν ισχύει το σε περίπτωση γιατί το βίντεο δεν αμφισβητείτε.

Το βίντεο έφερε στη δημοσιότητα το MEGA, το οποίο κατέγραψε επιβάτης του λεωφορείου, μόλις αντιλήφθηκε το απίστευτο αυτό περιστατικό.

Ο οδηγός του λεωφορείου της γραμμής 523 φαίνεται κάποια στιγμή να μην κρατάει καν για κάποια δευτερόλεπτα το τιμόνι, ενώ μάλιστα, πατάει και το γκάζι χωρίς καν να κοιτάει τον δρόμο. Και όλα αυτά, τη στιγμή που μέσα στο λεωφορείο υπάρχουν επιβάτες.

Ο οδηγός μάλιστα φαίνεται να φορά ταυτόχρονα γυαλιά ηλίου και γυαλιά πρεσβυωπίας και αυτό πρέπει να προβληματίσει την διοίκηση και να τον κατεβάσει απο το τιμόνι για πάντα.





Μέτρα για να μην ληστεύουν τους καταναλωτές οι απατεώνες εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός


 

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «διορθώνουμε στρεβλές εμπορικές πρακτικές – προτεραιότητα η προστασία του καταναλωτή» και έκανε λόγο για επιπλέον παρέμβαση για καθαρές αρχικές τιμές τιμοκαταλόγου σε:

Απορρυπαντικά

Καθαριστικά σπιτιού

Αφρόλουτρα σαμπουάν

Οδοντόκρεμες

Βρεφικές πάνες

Οπωροκηπευτικα

«Καμία ανοχή στον πληθωρισμό απληστίας πολυεθνικών. Καθαρές τιμές - πραγματικές εκπτώσεις και προσφορές - πραγματικός ανταγωνισμός και καλύτερες τιμές στον τελικό καταναλωτή».

Ειδική πρόνοια θα υπάρχει και για το ζήτημα του βρεφικού γάλακτος, όπου πράγματι είναι παντελώς αδικαιολόγητο γιατί οι τιμές στην Ελλάδα είναι τόσο ακριβότερες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκεί όπως θα εξειδικεύσει αργότερα και ο αρμόδιος υπουργός θα μπει ένα πλαφόν στο περιθώριο του μικτού κέρδους έτσι ώστε οι τιμές να προσαρμοστούν σε λογικά για την Ευρώπη επίπεδα».



Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού 


Η μάχη για να τιθασεύσουμε την ακρίβεια και για να επιβάλουμε κανόνες εντονότερου ανταγωνισμού υπέρ του καταναλωτή, όπως γνωρίζετε, είναι μια μάχη διαρκής. Και στη μάχη αυτή αξιοποιούμε διαρκώς νέα εργαλεία πολιτικής μέχρι να καταλάβουν όλοι, και θα έλεγα ειδικά οι πολυεθνικές εταιρείες, ότι η Ελλάδα δεν είναι “μπανανία” και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός.

Η ενδυνάμωση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και οι εντατικοί έλεγχοι οι οποίοι έγιναν τους τελευταίους μήνες στην αγορά, κυρίως δύσκολοι έλεγχοι που αφορούν τους παράγοντες κόστους και κερδοφορίας των βασικών προϊόντων που αποτελούν και το Καλάθι του Νοικοκυριού, μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τους μηχανισμούς λειτουργίας της αγοράς.

Τα νέα μέτρα τα οποία θα εξειδικεύσει στη συνέχεια ο Υπουργός Ανάπτυξης έχουν ακριβώς ως στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις οι οποίες έχουν συσσωρευθεί επί πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά και οι οποίες, δυστυχώς, έχουν γίνει εντονότερες ως αποτέλεσμα της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης. Και έχουν οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο αντίστοιχα προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών να πωλούνται πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό προφανώς είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτό.

Οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν πρωτίστως σε καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου, περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή. Αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης, όπως καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά.

Ειδική πρόνοια θα υπάρχει και για το ζήτημα του βρεφικού γάλακτος, όπου πράγματι είναι παντελώς αδικαιολόγητο γιατί οι τιμές στην Ελλάδα είναι τόσο ακριβότερες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί, όπως θα εξειδικεύσει αργότερα και ο αρμόδιος Υπουργός, θα μπει ένα πλαφόν στο περιθώριο του μεικτού κέρδους, έτσι ώστε οι τιμές να προσαρμοστούν σε λογικά για την Ευρώπη επίπεδα.

Με τα μέτρα αυτά σκοπός μας είναι να διορθώσουμε κατεστημένες στρεβλές εμπορικές πρακτικές και βασική μας προτεραιότητα παραμένει η προστασία του καταναλωτή και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Θα ήθελα, τέλος, να προσθέσω ότι μας απασχολεί πολύ ως κυβέρνηση η οικονομική επιβάρυνση για τις νέες οικογένειες. Είναι κάτι το οποίο έχουμε αντιμετωπίσει ήδη μέσα από μια σειρά από μέτρα υποστήριξης των οικογενειών και θέλω να θυμίσω ότι η κυβέρνηση αυτή θέσπισε από το 2019 εφάπαξ βοήθημα, το οποίο καταβάλλεται σε δύο δόσεις, ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί το οποίο γεννιέται στην πατρίδα μας.

Αυτό βοηθάει πολύ μία νέα οικογένεια με τα πρώτα έξοδα τα οποία συνοδεύουν τη γέννηση ενός παιδιού, αλλά προφανώς υποστηρίζουν και την οικογένεια τους πρώτους μήνες με τις αυξημένες δαπάνες, είτε αφορούν σε βρεφικό γάλα, είτε αφορούν σε πάνες, είτε αφορούν σε μωρομάντηλα.

Και φυσικά έχουμε δρομολογήσει και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, όπως η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του επιδόματος παιδιού για τους δημόσιους υπαλλήλους, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες και στις αγρότισσες.

Άρα, και τα μέτρα τα οποία θα εξαγγελθούν στη συνέχεια ας τα δούμε και στα πλαίσια μιας συνολικής πολιτικής στήριξης της οικογένειας και ειδικά των νέων οικογενειών, αντιλαμβανόμενοι πλήρως το μεγάλο οικονομικό βάρος που η απόκτηση ενός παιδιού συνεπάγεται για μία νέα οικογένεια.



Ο 33χρονος που φέρεται να βίαζε την κοπέλα από 9 ετών και τον σκότωσε ο πατέρας της

 


Ο 33χρονος βίαζε την κοπέλα από την ηλικία των 9 ετών, ενώ το τελευταίο διάστημα την εκβίαζε πως θα δημοσίευε βίντεο και φωτογραφίες από την στιγμή που την βίαζε.

Ο νεκρός βιαστής την βίαζε, και την εκβίαζε για 3.000 ευρώ και της έπαιρνε τα λεφτά για το νοίκι.

Ο 33χρονος βιαστής δολοφονήθηκε από τον 50χρονο γαμπρό του, όταν ο τελευταίος έμαθε ότι βίαζε την κόρη του από την ηλικία των 9 ετών. Πρόκειται για τον Ιορδάνη Πελιβάνι, τον οποίο οι γείτονες περιέγραψαν στα gegonota.news ως έναν ήσυχο άνθρωπο.

Ο 50χρονος έφυγε χθες το βράδυ από το σπίτι του στον Βόλο για να συναντήσει τον 33χρονο γαμπρό του στα Αστέρια Αγριάς, καθώς ο πρώτο προφασίστηκε ότι είχε παρουσιάσει μηχανική βλάβη το αυτοκίνητό του και χρειαζόταν βοήθεια.

Εκεί, οι δύο άνδρες είχαν έντονη λογομαχία μεταξύ τους και έπειτα από λίγο ο 50χρονος, κάνοντας χρήση μονόκαννου κυνηγετικού όπλου -το οποίο είχε στην κατοχή του νόμιμα-, πυροβόλησε και σκότωσε τον 33χρονο αδελφό της συζύγου του και στη συνέχεια παραδόθηκε αυτοβούλως στις αστυνομικές Αρχές ομολογώντας το έγκλημα που διέπραξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 50χρονος ανέφερε στους αστυνομικούς ότι πήρε την απόφαση να δολοφονήσει τον κουνιάδο του καθώς το πρωί της Τρίτης (9/1) η 18χρονη κόρη του, από τον πρώτο γάμο του, αποκάλυψε πως ο 33χρονος (αδελφός της δεύτερης συζύγου του) τη βίαζε από την ηλικία των 9 ετών, ενώ το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε, την εκβίαζε πως θα δημοσίευε βίντεο και φωτογραφίες από τις αρρωστημένες πράξεις του, αποσπώντας της χρηματικά ποσά.

Όπως έγινε γνωστό, η πρώτη σύζυγος του 50χρονου και μητέρα της 18χρονης είχε σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα και ο τελευταίος είχε έρθει σε δεύτερο γάμο με την αδελφή του 33χρονου.

Ο πατέρας της 18χρονης, σήμερα, κοπέλας, όταν έμαθε τα όσα ζούσε το παιδί του όλα αυτά τα χρόνια, αποφάσισε να πάρει τον νόμο στα χέρια του. Κάλεσε τον 33χρονο σε συνάντηση με ψεύτικη αφορμή (βλάβη στο αυτοκίνητο) και τον σκότωσε με μια σφαίρα από την καραμπίνα την οποία κατείχε νόμιμα

Στη συνέχεια κάλεσε την Αστυνομία λέγοντάς τους «σκότωσα άνθρωπο, έρχομαι να παραδοθώ». Ξεκίνησε να περπατά προς το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, ενώ στον δρόμο τον σταμάτησε ένα περιπολικό, καθώς κρατούσε την καραμπίνα στα χέρια.

«Εγώ σας πήρε τηλέφωνο. Θέλω να παραδοθώ. Σκότωσα τον άνθρωπο που δηλητηρίαζε το παιδί μου», είπε με δάκρυα στα μάτια ο 50χρονος, ο οποίος ήταν σε σοκ.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Συνελήφθη χθες (09-01-2024) το βράδυ στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου αλλοδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, βραδινές ώρες χθες ο δράστης συναντήθηκε με άλλον αλλοδαπό άνδρα σε περιοχή του Βόλου και υπό συνθήκες που διερευνώνται ο παθών τραυματίστηκε θανάσιμα ένεκα πυροβολισμού από κυνηγετικό όπλο που έφερε ο δράστης.

Ο δράστης ειδοποίησε τις αστυνομικές Αρχές, ενώ λίγη ώρα αργότερα παρουσιάστηκε αυτοβούλως και συνελήφθη.

Κατασχέθηκαν κυνηγετικό όπλο και ένα φυσίγγιο.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον κ. εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.



Καραγκιοζιλίκια των δολοφόνων της Γεωργίας τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο



«Δεν έχω καμία συμμετοχή, ήμουν στο σπίτι και κοιμόμουν. Τα έκανε όλα ο φίλος μου» ισχυρίζεται ο 39χρονος κακοποιός που κατηγορείται μαζί με τον 34χρονο φίλο του για τη δολοφονία της 41χρονης Γεωργίας Μουράτη.

«Απείλησε ότι αν δεν τον ακολουθήσω θα πάθω ό,τι έπαθε η Γεωργία», φέρεται να υποστήριξε από την πλευρά του ο φερόμενος συνεργός του 39χρονου στην υπόθεση δολοφονίας της Γεωργίας Μουράτη, σύμφωνα με το thesstoday.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο φερόμενος συνεργός  έχει οριακό δείκτη νοημοσύνης και αντιμετωπίζει ψυχοαναπτυξιακά προβλήματα.

«Το μοιραίο βράδυ εγώ φίμωσα και έδεσα τη Γεωργία. Ο 39χρονος μου είπε να φύγω και να παραμείνω στο αμάξι. Μετά ήρθε και μου είπε πως η Γεωργία είναι νεκρή», περιέγραψε στη συνέχεια ο 34χρονος.

Όπως αναφέρει ο τοπικός ιστότοπος, ο 34χρονος παραδέχεται τη συμμετοχή του ως έναν βαθμό (και στη μεταφορά με το μπαούλο), όχι όμως τη στιγμή της δολοφονίας. Κίνητρο ήταν η ληστεία που είχαν προσχεδιάσει.

Οι δύο άνδρες ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία από την ανακρίτρια για να απολογηθούν το προσεχές Σάββατο.



Πέθανε ξαφνικά ο τέως δήμαρχος, Βασίλης Θώδας

 


Σε ηλικία 56 ετών έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας.

Συγκλονισμένοι συγγενείς, φίλοι και ολόκληρη η πόλη του Ζωγράφου από τον ξαφνικό θάνατο του μέχρι πριν 10 μέρες δήμαρχο της πόλης.

Σύμφωνα, με πληροφορίες, ο κ. Θώδας, εισήχθη σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο για στεφανιογράφημα αλλά δεν κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή.

Ποιος ήταν ο Βασίλης Θώδας

Ο Βασίλης Θώδας είχε γεννηθεί στου Ζωγράφου το 1968, έχοντας ρίζες από τη Λάρισα και τα Γιάννενα.

Το 1990 σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Λάρισα και το 2000 απέκτησε το δεύτερο πτυχίο του στο Τμήμα των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα. Το 1993, άρχισε να εργάζεται στη Βουλή των Ελλήνων.

Το 2001 πήρε το πρώτο του Μεταπτυχιακό δίπλωμα με θέμα: «Ε.Ε. και Αναπτυσσόμενες Χώρες» στο Τμήμα των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το 2011 επιλέχθηκε για τη θέση του Προϊσταμένου του Τμήματος Επερωτήσεων της Διεύθυνσης του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ενώ το 2014 ανέλαβε Προϊστάμενος της Διεύθυνσης της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων. Το 2017 επελέγη Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαρκών Επιτροπών της Βουλής.

Το 2014 ολοκλήρωσε και το δεύτερο Μεταπτυχιακό με θέμα: «Διαχείριση Πολιτικών- Διεθνής Πολιτική» στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.



Συγκλονίζει Ισραηλινή νοσηλεύτρια και όμηρος -Το σκληρό «παιχνίδι» που έπαιξε η Χαμάς με τον πατέρα δύο παιδιών

 



Μία νοσηλεύτρια που ήταν μεταξύ των δεκάδων Ισραηλινών απαχθέντων που μεταφέρθηκαν στη Γάζα λέει ότι πέρασε τις ημέρες ομηρίας της σε μια σήραγγα, φροντίζοντας άλλους, ηλικιωμένους ομήρους, κάποιοι εκ των οποίων είχαν δυσκολίες στην ακοή ή την όραση, με ελάχιστες ιατρικές προμήθειες, για τις οποίες αναγκάστηκε να παζαρέψει με τη Χαμάς.

Η Νίλι Μάργκαλιτ επαναπατρίστηκε στη διάρκεια της ανακωχής του Νοεμβρίου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Σε συνέντευξή της σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε ότι Παλαιστίνιοι άμαχοι την άρπαξαν από το χωριό της και την «πούλησαν» σε Ισλαμιστές ενόπλους που εξαπέλυσαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο.

Χωρίς να γνωρίζει ότι ο πατέρας της, καθώς και άλλοι περίπου 1.200 άνθρωποι, είχε σκοτωθεί, η Μάργκαλιτ, 41 ετών, βρισκόταν με δεμένα τα πόδια και ξυπόλυτη σε ένα πνιγηρό τούνελ της Χαμάς, όπου, όπως λέει η ίδια, είχαν συγκεντρωθεί όμηροι, έχοντας διάφορα τραύματα από την κακομεταχείρισή τους.

«Ήμασταν σε κατάσταση σοκ», δήλωσε η ίδια στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 12.


Χρησιμοποιώντας τα βασικά αραβικά που έμαθε στη μονάδα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο του νότιου Ισραήλ, που είχε Βεδουίνους ασθενείς, η Μάργκαλιτ ενημέρωσε τους απαγωγείς της από τη Χαμάς ότι ήταν νοσηλεύτρια. Συμφώνησαν να της επιτρέψουν, όπως προθυμοποιήθηκε η ίδια, να είναι υπεύθυνη για τις ιατρικές ανάγκες των ομήρων.

«Οι ηλικιωμένοι με ανησυχούσαν», δήλωσε. «Τους ζήτησα να αναφέρουν τα πιο σημαντικά τους φάρμακα, για καρδιά, πίεση, νεφρά».

Στη συνέχεια, η Μάργκαλιτ έγραψε τα φάρμακα αυτά στα αγγλικά και έδωσε τη λίστα στη Χαμάς. Μερικές ημέρες αργότερα έφτασε μια μαύρη σακούλα με φαρμακευτικές προμήθειες, όμως κάποια από τα φάρμακα δεν αντιστοιχούσαν στα σκευάσματα που χρειάζονταν οι όμηροι.

«Υπήρχαν άρρωστοι. Είχαν χρόνια νοσήματα», δήλωσε. «Δεν υπήρχαν αρκετά χάπια. Δεν υπήρχε αρκετό φαγητό».

Η προμήθεια επιπλέον φαρμάκων απαιτούσε τακτικές διαπραγματεύσεις με ανθρώπους της Χαμάς, μεταξύ των οποίων ήταν κάποιοι που η ίδια περιέγραψε ως υψηλόβαθμους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, που επιθεωρούσαν τους ομήρους και συζητούσαν στα εβραϊκά. Η ίδια θυμάται πως προειδοποίησε τους απαγωγείς ότι κάποιοι από τους ομήρους θα καταλήξουν εξαιτίας των νοσημάτων τους. «Αυτό τους φόβισε. Δεν ήθελαν αυτοί οι άνθρωποι να πεθάνουν».

Αρκετές ηλικιωμένες γυναίκες που είχαν απαχθεί αφέθηκαν ελεύθερες μαζί με τη Μάργκαλιτ. Οι ηλικιωμένοι άνδρες συνεχίζουν να συγκαταλέγονται μεταξύ των 132 ομήρων που παραμένουν στη Γάζα, 25 εκ των οποίων έχουν πεθάνει, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η Χαμάς δήλωσε ότι κάποιοι εξ αυτών σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ενώ, στις αρχές του πολέμου, απείλησε η ίδια να εκτελέσει ομήρους.

Η Μάργκαλιτ είπε ότι πιστεύει πως οι ιατρικές προμήθειες έχουν πλέον εξαντληθεί. «Γνωρίζουμε ότι ήμασταν σε σήραγγες και γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή ο πόλεμος διεξάγεται πάνω από εκεί που μας κρατούσαν», ανέφερε ακόμη.

Γάζα: Το σκληρό «παιχνίδι» που έπαιξε η Χαμάς με τον πατέρα δύο παιδιών

Μεταξύ των ομήρων που κρατούνταν μαζί με τη Μάργκαλιτ ήταν ο Γιάρντεν Μπίμπας, που απήχθη χωριστά από τη σύζυγό του, Σίρι, και τα δύο μικρά τους αγόρια, Άριελ και Κφιρ.

Η ταραχή και η ανησυχία του για την τύχη της οικογένειάς του ήταν τόσο έντονες που οι Παλαιστίνιοι απαγωγείς τού είπαν ψέματα ότι η σύζυγος και τα παιδιά του είχαν εντοπιστεί στο Ισραήλ, δήλωσε η Μάργκαλιτ. Στη συνέχεια η Χαμάς άλλαξε προσέγγιση και είπε στον Μπίμπας ότι η Σίρι, ο Άριελ και ο Κφιρ σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Γάζα, και κατέγραψε την απόγνωσή του σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Όταν οι απαγωγείς έχαναν την υπομονή τους και κάτι τους ενοχλούσε, τιμωρούσαν τους ομήρους είτε μειώνοντας τις ώρες που υπήρχε φως στα υπόγεια κελιά τους είτε περιορίζοντας τη λειτουργία των ανεμιστήρων εξαερισμού, δήλωσε η Μάργκαλιτ.

Ύστερα από 40 ημέρες στην ομηρία, της επετράπη να παρακολουθήσει ειδήσεις στην τηλεόραση και να μεταφέρει τις πληροφορίες, φωνάζοντας δυνατά στους ηλικιωμένους ομήρους που δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν οι ίδιοι τις ειδήσεις, καθώς απήχθησαν χωρίς τα γυαλιά ή τα ακουστικά βαρηκοΐας τους.

Η Χαμάς απέδωσε την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, με τη Μάργκαλιτ να δηλώνει ότι «αρχίσαμε να νιώθουμε ότι το Ισραήλ μάς εγκατέλειψε», αφού απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά χάπια που έφερε η Χαμάς, ύστερα από δική της έκκληση, βοήθησαν τους όμηρους που είχαν περάσει ολόκληρες νύχτες σε βαθιά ανησυχία.

«Ήθελα να ηρεμήσουν. Τα ήθελα και για μένα. Νόμιζα ότι θα τρελαινόμουν κάποια στιγμή», δήλωσε.


iefimerida.gr



Ένταση στη συνάντηση Νετανιάχου-Μπλίνκεν

 



Η συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε αρκετή «ένταση».

Ο Μπλίνκεν είναι χαρακτηριστικό πως δεν προχώρησε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει γίνει ακόμη η παραμικρή ανακοίνωση από πλευράς Ισραήλ για τα όσα είπαν στη συνάντησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα ζητούσε από τον Νετανιάχου να υπάρξει μία επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα που θα εξετάσει την πιθανότητα δημιουργίας προσωρινών κτιρίων για τους κατοίκους της Γάζας που θα επιστρέψουν στη βόρεια πλευρά της περιοχής, με τον Νετανιάχου να απαντά πως «σε αυτό το στάδιο» δεν μπορεί να συμβεί.

Μπλίνκεν: «Ξεκαθαρίσαμε στο Ισραήλ ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να γυρίσουν στα σπίτια τους όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες»

Ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αφού ξεκαθάρισε πως «οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στο Ισραήλ και δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθεί μία ''7η Οκτωβρίου''», τόνισε ότι, παρά τις αντιρρήσεις του Νετανιάχου, η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ θα κινηθεί προς την περιοχή μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και λυθούν ορισμένα βασικά προβλήματα, όπως η πρόσβαση, οι υποδομές κ.ά.

«Μόλις ξεπεραστούν ορισμένα βασικά εμπόδια, η αποστολή θα ξεκινήσει. Ημουν ξεκάθαρος στις συναντήσεις: Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να γυρίσουν στα σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Δεν επιτρέπεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα. Οπως είπα στον πρωθυπουργό, οι ΗΠΑ αποκλείουν κάθε άλλη πρόταση που κρύβει την τοποθέτηση των Παλαιστίνιων εκτός Γάζας. Ο Νετανιάχου μάς ενημέρωσε πως δεν είναι "μέρος της πολιτικής" τους».

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Μπλίνκεν είπε στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ «χάνουν την υπομονή τους» με τη στάση του Ισραήλ, ωστόσο στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε πως η χώρα του θα είναι πάντα στο πλευρό του Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν, στις δηλώσεις του απέρριψε τον όρο «γενοκτονία», ενώ αναφέρθηκε και στις επισκέψεις του σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιορδανία, όπου συζήτησε για την ανησυχία που επικρατεί για την κατάσταση στη Γάζα και την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ έριξε την ευθύνη για τον πόλεμο στη Χαμάς.

«Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι έχουν επιλογές να κάνουν, και αυτό περιλαμβάνει και τη Χαμάς, η οποία θα μπορούσε να το έχει τελειώσει στις 8 Οκτωβρίου. Μην κρύβεται πίσω από αμάχους. Ας άφηνε τα όπλα, ας παραδιδόταν και ας απελευθέρωνε τους ομήρους. Τίποτα από τα δεινά δεν θα είχε συμβεί αν η Χαμάς δεν είχε κάνει αυτό που έκανε στις 7 Οκτωβρίου και αν έπαιρνε διαφορετικές αποφάσεις στη συνέχεια. Και πάλι αυτό θα μπορούσε να τελειώσει αύριο, εάν η Χαμάς λάβει αυτές τις αποφάσεις» είπε ο Άντονι Μπλίνκεν από την αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ.



Άφησαν μια ψυχικά άρρωστη μητέρα να μεγαλώνει παιδιά και τελικά σκότωσε στο ξύλο ένα βρέφος

 



Οι ευθύνες πολλές και στις κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά κυρίως στην οικογένεια που άφησε ανεξέλεγκτο ένα άρρωστο ψυχικά άνθρωπο να μεγαλώνει παιδιά χωρίς καμία επίβλεψη.

Σε βάρος της γυναίκας η οποία συνελήφθη, σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία. Η γυναίκα εκτός από επιλόχεια κατάθλιψη πάσχει και από μια πολύ σοβαρή ψυχική νόσο, για την οποία ήταν απαραίτητο να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Η 37χρονη γυναίκα δολοφόνησε το 6 μηνών βρέφος της, μπροστά στα έντρομα μάτια των άλλων δύο ανήλικων παιδιών της, που κάλεσαν σε βοήθεια τον παππού και τη γιαγιά, γονείς της μητέρας τους. Το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βέροιας, όπου κατέληξε, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών.

Κλιμάκιο της Ασφάλειας του Αστυνομικού Τμήματος Βέροιας συνέλεξε αντικείμενα και άλλα στοιχεία από το σπίτι που έγινε το φονικό, για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες του συμβάντος.

Οι καταθέσεις των γειτόνων θεωρούνται «κλειδιά» στην υπόθεση, καθώς επιχείρησαν να σώσουν το μωρό, όπως και οι συγγενείς από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, οι οποίοι και το μετέφεραν χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο της Βέροιας.

Η κοινωνία της Ημαθίας γνώριζε ότι η 37χρονη που σκότωσε το έξι μηνών μωρό της αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Είναι μητέρα άλλων δύο παιδιών, έχει δύο κοριτσάκια, 6 και 7 ετών, από τον πρώτο της σύζυγο τα οποία φέρεται να ήταν παρόντα τη στιγμή που χτύπησε μέχρι θανάτου το βρέφος.

Το άτυχο μωρό το είχε αποκτήσει με τον δεύτερο σύζυγό της, ο οποίος φέρεται να την είχε εγκαταλείψει πριν από περίπου ένα μήνα με αποτέλεσμα εκείνη να μετακομίσει με τα τρία παιδιά σε σπίτι απέναντι από αυτό που κατοικούν μέλη της οικογένειάς της (η αδελφή της και οι γονείς της).

Η τοπική κοινωνία, η οποία γνώριζε τα προβλήματα της 37χρονης, δεν περίμενε ότι θα μπορούσε εκείνη να φτάσει σε αυτό το σημείο, καθώς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της βρίσκονταν στο πλευρό της και τη στήριζαν.

Ο δικηγόρος, Γιάννης Αργυρίου υποστήριξε ότι επρόκειτο για μια γυναίκα που χρειαζόταν βοήθεια και πρόσφατα είχε αντιμετωπίσει ενδοοικογενειακή βία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το διαζύγιό της.

Κάτοικοι και άτομα από τον στενό κύκλο της παιδοκτόνου που μίλησαν στο ThessToday.gr την περιγράφουν ως μια μάνα πρότυπο. «Απορώ πως έκανε κάτι τέτοιο. Την έβλεπα που έκανε βόλτα τα παιδιά. Τα είχε πάντα προσεγμένα και τα αγαπούσε. Ήρθε τον Σεπτέμβριο και νοίκιασε το σπίτι που έμενε με τα παιδία της. Οι γονείς της έμεναν δυο στενά πιο πέρα», περιγράφει μάρτυρας, προσθέτοντας πως όλοι στην κοινότητα του Μακροχωρίου γνώριζαν πως η τραγική μάνα που εργαζόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη αλλά και από μια μορφή σοβαρής ψυχικής νόσου.

Η μητέρα ήταν μαθήτρια της τάξης που είχε αποδεκατιστεί στην τραγωδία των Τεμπών τον Απρίλιο του 2003. Δεν είχε επιβιβαστεί την τελευταία στιγμή στο λεωφορείο και είχε συντριβεί από τον τραγικό χαμό των 21 συμμαθητών της. Εκτοτε λένε ότι απέκτησε ψυχολογικά προβλήματα. Δεν ήταν η μόνη που είχε μετατραυματικό στρες αφού και ένας συμμαθητής της με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας έβαλε τέλος στη ζωή του τον Ιούλιο του 2023.





EBEA: Τριπλάσια η δημιουργία νέων εταιριών έναντι των διαγραφών το 2023


 

Το 2023, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις εξαιτίας του διεθνούς πληθωρισμού και των αυξημένων επιτοκίων, οι ελληνικές επιχειρήσεις συνέχισαν να κινούνται σε θετική τροχιά και να στηρίζουν τους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας. Η πορεία αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου στο ΕΒΕΑ, για τις εγγραφές και διαγραφές επιχειρήσεων, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, το 2023 οι συστάσεις επιχειρήσεων όλων των μορφών ήταν για μια ακόμη χρονιά σχεδόν τριπλάσιες από τις διαγραφές. Ειδικότερα, στη διάρκεια του περασμένου έτους, εγγράφηκαν 8.655 επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 2.897, ενώ το 2022 οι εγγραφές είχαν ανέλθει σε 7.465 και οι διαγραφές σε 2.532. Το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών αυξήθηκε σε 5.758 το 2023 από 4.933 το 2022.

  • Ισχυρή αύξηση, της τάξης του 50% σε σύγκριση με το 2022, παρουσιάζει το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών στην κατηγορία των επιχειρήσεων με τη μορφή Α.Ε. Συγκεκριμένα, τη χρονιά που πέρασε εγγράφηκαν 1.003 Α.Ε. και διαγράφηκαν 388, με το ισοζύγιο να ανέρχεται σε 615 επιχειρήσεις, έναντι 403 το 2022.
  • Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες νομικές μορφές επιχειρήσεων. Στην κατηγορία των Ι.Κ.Ε. οι νέες εγγραφές ήταν κατά 2.531 περισσότερες από τις διαγραφές, ενώ το θετικό ισοζύγιο στις Ε.Ε., στις Ατομικές Επιχειρήσεις και τις Ο.Ε. ανήλθε σε 1.118, 1.030 και 286 αντίστοιχα.
  • Όσον αφορά τους τομείς δραστηριότητας, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι υπηρεσίες με 5.370 νέες εγγραφές και θετικό ισοζύγιο 4.124 το 2023, έναντι του 3.480 το 2022. Ακολούθησαν οι τομείς του εμπορίου με 2.364 εγγραφές έναντι 1.221 διαγραφών και της μεταποίησης με 432 εγγραφές έναντι 359 διαγραφών.


Οι πληροφορίες των οχημάτων μας στο Gov.gr Wallet


 

Για πρώτη φορά οι πολίτες έχουν στο κινητό τους το σύνολο της πληροφορίας για το όχημά τους στο Gov.gr Wallet με τρόπο απλό, φιλικό και χωρίς πολλαπλές και χρονοβόρες επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες. Το MyAuto αποτελεί επί της ουσίας τον ηλεκτρονικό φάκελο των οχημάτων και οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσθέσουν τις πληροφορίες στο Gov.gr Wallet τους. Το προσεχές διάστημα τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα μέσω του AuditCar στις ελεγκτικές αρχές, προκειμένου να απαλειφθεί η ανάγκη προσκόμισης ή επίδειξής τους από τους πολίτες.

Διαθέσιμες στο Gov.gr Wallet είναι οι εξής πληροφορίες:

  • Στοιχεία αδειών κυκλοφορίας από τα Μητρώα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
    Στοιχεία τεχνικών ελέγχων οχημάτων – ΚΤΕΟ από τα Μητρώα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  • Στοιχεία καταβολής τελών κυκλοφορίας, ακινησίας και ιδιοκτησίας από τα Μητρώα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
  • Εύρεση ασφάλισης οχημάτων από τα Μητρώα του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Ο πολίτης μπορεί να βλέπει και να ελέγχει για κάθε όχημά του:

  • Τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας
  • Αν έχει πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας
  • Αν το όχημα του είναι σε κίνηση ή ακινησία
  • Αν το όχημα του έχει κλαπεί
  • Το αποτέλεσμα του Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) και την ημερομηνία του επόμενου ελέγχου. Ο πολίτης μέσω του Gov.gr Wallet θα λαμβάνει ειδοποίηση στο κινητό του, δύο εβδομάδες πριν τον επόμενο Τεχνικό Έλεγχο
  • Τα στοιχεία ασφάλισης του οχήματος


Αποδίδουν τα πρόστιμα στη μάχη κατά της αισχροκέρδειας

 


Αναφορικά με την απόδοση των προστίμων στη μάχη κατά της αισχροκέρδειας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παρέθεσε δύο στοιχεία που συνηγορούν στο ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης αποδίδουν: 

  • Πρώτον, το πρόστιμο είναι  πολλαπλάσιο από το κέρδος σε αυτή την παράνομη δραστηριότητα που εντοπίζεται - Ένα σημαντικό εισοδηματικό όφελος υπέρ του Δημοσίου Ταμείου
  • Δεύτερον, στην περίπτωση των τιμών και του μεγαλύτερου από τον νόμο κέρδους, την παραβίαση δηλαδή του πλαφόν για το μέγιστο περιθώριο κέρδους, διαπιστώνουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές πέφτουν μέχρι και 25%.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ο μόνος τρόπος παρέμβασης. Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η ακρίβεια αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα στην καθημερινότητα των πολιτών, γι’ αυτό και απαντά με μια σειρά από στοχευμένα και συγκεκριμένα μέτρα:

  • Με συστηματικούς ελέγχους  στην αγορά και την επιβολή προστίμων για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. 
    • Από το 2020 μέχρι σήμερα, η ΔΙ.Μ.Ε.Α έχει διενεργήσει περισσότερους από 95 χιλ. ελέγχους και έχει επιβάλει συνολικά πρόστιμα άνω των 21 εκ. ευρώ.
    • Εντός του 2023 έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 7 εκατ. ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αθέμιτης κερδοφορίας και άλλα 4,5 εκατ. ευρώ για παραπλανητικές εκπτώσεις.
    • Το 50% -σχεδόν- των προστίμων που έχουν επιβληθεί εντός του 2023 έχει ήδη εισπραχθεί.
  • Με πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και η «Μόνιμη Μείωση Τιμής». Στην τελευταία, συμμετέχουν  άνω των 1.200 κωδικών προϊόντων με το 90% αυτών να αφορούν σε επώνυμα προϊόντα. Στην πρωτοβουλία ανταποκρίθηκαν 100 εταιρείες (πολυεθνικές, μεγάλες ελληνικές εταιρείες,  μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).


Μεταναστευτικές ροές: Μια κατεξοχήν ευρωπαϊκή πρόκληση

 


Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης»:

  • Έτσι, ως μία κατεξοχήν ευρωπαϊκή πρόκληση, οι μεταναστευτικές ροές προς την ευρωπαϊκή μας ήπειρο απαιτούν και μία ευρωπαϊκή λύση. Λύση, που πριν απ’ όλα σημαίνει συμπόρευση, κοινή δράση των κρατών-μελών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα.
  • Η Ελληνική Κυβέρνηση, η κυβέρνηση σήμερα που αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, κάνει πράξη αυτή την πολιτική. Εφαρμόζοντας μια πολιτική αυστηρή αλλά ταυτόχρονα δίκαιη. Μια πολιτική πάντα εντός του νόμου και των ανθρωπιστικών μας αξιών. Αλλά και αδιαπραγμάτευτη όσον αφορά στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί, για να μπορούμε να εκπέμπουμε παντού τις αξίες μας, έχουμε πρώτο χρέος να μπορούμε εμείς οι ίδιοι να τις προστατεύουμε. Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα. Σημαίνει κανόνες, ανθρωπιά και ευαισθησία δίπλα στο νόμο και την ευταξία.
  • Όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε εν μέσω μιας περίπλοκης διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, η οποία ελπίζουμε να ολοκληρωθεί σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την 1η Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα έχει καταστήσει απολύτως σαφή τη θέση της -μαζί σχεδόν με όλες, θα έλεγα, τις ευρωπαϊκές χώρες- ότι μπορεί να δεχθεί να λήξει αυτή η διαπραγμάτευση μόνο εφόσον αξιοποιηθούν οι δυνατότητες να αυξήσουμε κι άλλο τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας, για τα πολύ σημαντικά ταμεία τα οποία υποστηρίζουν την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος σε όλη την Ευρώπη.
  • Κλείνω, με δυο σκέψεις για το σήμερα και για το αύριο.
    • Με την πρώτη να σημειώνει ότι ήδη η Ελληνική Βουλή πριν από λίγες εβδομάδες ενέκρινε με μια εντυπωσιακή, μια συντριπτική πλειοψηφία, την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την πρόσβαση στη νόμιμη εργασία μεταναστών και αιτούντων άσυλο, οι οποίοι θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν προσφορά για να εργαστούν. Όπως όμως και τη θεσμοθέτηση του συντονιστή απελάσεων.
    • Στα δε ζητήματα των επιστροφών, εμείς οι ίδιοι αναγνωρίζουμε, αγαπητέ μου Υπουργέ, ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού πυλώνα της κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.