Η συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε αρκετή «ένταση».
Ο Μπλίνκεν είναι χαρακτηριστικό πως δεν προχώρησε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει γίνει ακόμη η παραμικρή ανακοίνωση από πλευράς Ισραήλ για τα όσα είπαν στη συνάντησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα ζητούσε από τον Νετανιάχου να υπάρξει μία επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα που θα εξετάσει την πιθανότητα δημιουργίας προσωρινών κτιρίων για τους κατοίκους της Γάζας που θα επιστρέψουν στη βόρεια πλευρά της περιοχής, με τον Νετανιάχου να απαντά πως «σε αυτό το στάδιο» δεν μπορεί να συμβεί.
Μπλίνκεν: «Ξεκαθαρίσαμε στο Ισραήλ ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να γυρίσουν στα σπίτια τους όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες»
Ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αφού ξεκαθάρισε πως «οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στο Ισραήλ και δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθεί μία ''7η Οκτωβρίου''», τόνισε ότι, παρά τις αντιρρήσεις του Νετανιάχου, η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ θα κινηθεί προς την περιοχή μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και λυθούν ορισμένα βασικά προβλήματα, όπως η πρόσβαση, οι υποδομές κ.ά.
«Μόλις ξεπεραστούν ορισμένα βασικά εμπόδια, η αποστολή θα ξεκινήσει. Ημουν ξεκάθαρος στις συναντήσεις: Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να γυρίσουν στα σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Δεν επιτρέπεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα. Οπως είπα στον πρωθυπουργό, οι ΗΠΑ αποκλείουν κάθε άλλη πρόταση που κρύβει την τοποθέτηση των Παλαιστίνιων εκτός Γάζας. Ο Νετανιάχου μάς ενημέρωσε πως δεν είναι "μέρος της πολιτικής" τους».
Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Μπλίνκεν είπε στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ «χάνουν την υπομονή τους» με τη στάση του Ισραήλ, ωστόσο στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε πως η χώρα του θα είναι πάντα στο πλευρό του Ισραήλ.
Ο Μπλίνκεν, στις δηλώσεις του απέρριψε τον όρο «γενοκτονία», ενώ αναφέρθηκε και στις επισκέψεις του σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιορδανία, όπου συζήτησε για την ανησυχία που επικρατεί για την κατάσταση στη Γάζα και την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ έριξε την ευθύνη για τον πόλεμο στη Χαμάς.
«Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι έχουν επιλογές να κάνουν, και αυτό περιλαμβάνει και τη Χαμάς, η οποία θα μπορούσε να το έχει τελειώσει στις 8 Οκτωβρίου. Μην κρύβεται πίσω από αμάχους. Ας άφηνε τα όπλα, ας παραδιδόταν και ας απελευθέρωνε τους ομήρους. Τίποτα από τα δεινά δεν θα είχε συμβεί αν η Χαμάς δεν είχε κάνει αυτό που έκανε στις 7 Οκτωβρίου και αν έπαιρνε διαφορετικές αποφάσεις στη συνέχεια. Και πάλι αυτό θα μπορούσε να τελειώσει αύριο, εάν η Χαμάς λάβει αυτές τις αποφάσεις» είπε ο Άντονι Μπλίνκεν από την αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου