Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Κακοποιοί Ρομά επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στα Σπάτα - 6 συλλήψεις κακοποιών

 


Ένταση επικράτησε το βράδυ της Παρασκευής (9/12) έξω από το αστυνομικό τμήμα των Σπάτων. 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., περίπου στις 21.45 δύο αυτοκίνητα με εννέα κακοποιούς Ρομά, βρέθηκαν έξω από το εν λόγω τμήμα και άρχισαν να πετούν μπουκάλια σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ καθώς και στον σκοπό. 

Οι αστυνομικοί του τμήματος επενέβησαν και συνέλαβαν αρχικά πέντε Ρομά κακοποιούς, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις Ρομά κακοποιοί μπήκαν στο ένα από τα δύο αυτοκίνητα, επιχείρησαν να τραυματίσουν έναν αστυνομικό κάνοντας όπισθεν, και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Γύρω στις 23.30 ένας κακοποιός Ρομά από την παραπάνω ομάδα επέστρεψε στο σημείο και άρχισε να κινείται πέριξ του τμήματος. Τελικά το άτομο ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για αντίσταση, διατάραξη λειτουργίας της υπηρεσίας, απείθεια, απλή σωματική βλάβη, απειλή και εξύβριση. 



Σε πολιτική αναταραχή ο Ανδρουλάκης για αποκαλύψεις - Έσβησε αναρτήσεις της Εύα Καϊλή

 


Με τον φόβο τι θα αποκαλυφθεί για την υπόθεση Εύας Καϊλή και πόσο θα τον επηρεάσουν αυτές οι αποκαλύψεις ζει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο αποδεδειγμένα ακατάλληλος και λίγος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε σήμερα για την υπόθεση της Ευας Καϊλή και το σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ χαρακτηρίζοντάς την «Δούρειο Ίππο της Νέας Δημοκρατίας», προσπαθώντας πάνω στον πανικό του να χρεώσει την δικιά του ευρωβουλευτή στην Νέα Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να ξεφτιλίζεται περισσότερο στην κοινωνία.

Ο Ανδρουλάκης πάνω στον πανικό του έσπευσε να διαγράψει από το λογαριασμό του στο twitter το μήνυμα με τα συγχαρητήρια που έδινε το στις 22 Ιανουαρίου 2022 στην Εύα Καϊλή για την εκλογή της στη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Συγχαρητήρια @EvaKaili για την εκλογή σου! Για πρώτη φορά από το 2014 το Κίνημά μας θα έχει Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα!»

Τη διαγραφή της ανάρτησης από τον Νίκο Ανδρουλάκη σχολίασε καυστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως «Η τακτική της λάσπης και η στρατηγική του να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα του λύσει το σοβαρό πολιτικό του πρόβλημα. Ούτε η διαγραφή παλαιότερων αναρτήσεών του στα κοινωνικά δίκτυα».

Τώρα όλοι περιμένουμε, μαζί μας και ο Νίκος Ανδρουλάκης τις αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν για τις παρακολουθήσεις, που φτάνουν μέχρι τότε που αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη πριν γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Αποκαλύψεις που θα είχαν γίνει στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ εάν πήγαινε τόσους μήνες να ενημερωθεί, κάτι που απέφευγε και αποφεύγει σαν τον διάολο το λιβάνι!!!!! 



Μητσοτάκης στη Süddeutsche Zeitung: «Βλέπω τον εαυτό μου ως μαθητή της Δημοκρατίας»


 

Συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Βλέπω τον εαυτό μου ως μαθητή της Δημοκρατίας».

Για την οικονομία, την πορεία της χώρας και το Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «δεν υπήρχε εκεί κανείς πλέον που να χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως προβληματική περίπτωση».

Τονίζει επίσης ότι «η ανάπτυξή μας είναι πολύ ταχύτερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης».

Και προσθέτει: «Και το επόμενο έτος θα είναι ακόμα ταχύτερη, πρόκειται για σταθερή τάση. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σκαρφαλώνουν από το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα δύσκολα».

Ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Θέλω οι πολίτες να κοιτάζουν πίσω μετά από οκτώ χρόνια και να λένε: "Απίστευτο, αυτή είναι πραγματικά μια διαφορετική χώρα"».

«Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, υπό την έννοια όμως του κλασικού Φιλελευθερισμού του 19ου αιώνα».

«Βλέπω τον εαυτό μου ως μαθητή της Δημοκρατίας». Παράλληλα αναφέρει: «Πιστεύω ότι έχουμε ακόμη πολλά να διδαχθούμε από την κλασική αθηναϊκή Δημοκρατία όσον αφορά τη συμμετοχή και τη δέσμευση των πολιτών» υπογράμμισε.

Και συμπληρώνει: «Γεννήθηκα στη Χούντα, η οικογένειά μου βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό. Τελικά μας επετράπη να ταξιδέψουμε στο Παρίσι, στον πατέρα μου που είχε διαφύγει από την Ελλάδα με ένα μικρό σκάφος στο Αιγαίο, έως ότου έφτασε τις τουρκικές ακτές με φοβερή κακοκαιρία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται και στης αφηγήσεις του πατέρα του από την κατοχή και για την μεταπολεμική σχέση του με Γερμανούς πολιτικούς:

«Μου έχει αφηγηθεί πολύ εντυπωσιακές ιστορίες από εκείνη την εποχή, πώς ως 25χρονος είχε φυλακιστεί και έπρεπε κάθε πρωί να φορά το κοστούμι του και να περιμένει, ποιον θα έπαιρναν εκείνη τη μέρα και θα τον εκτελούσαν. Είχε επίγνωση ότι αυτό που συνέβη ήταν τραυματικό, αλλά και ότι οι χώρες συνεχίζουν να εξελίσσονται. Το ευρωπαϊκό σχέδιο συνολικά ήταν άλλωστε ένα σχέδιο Ειρήνης και Συμφιλίωσης».

Αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις αναφέρει : «Πολύ ειδική περίπτωση και η υπόθεση δεν έχει διευθετηθεί μέχρι σήμερα. Από την πλευρά μας το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι και είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με καλή θέληση».

Για την ελευθεροτυπία, την υπόθεση Ανδρουλάκη και τον νέο νόμο για την άρση απορρήτου ο πρωθυπουργός τονίζει με σοβαρότητα : «Ναι, με ενοχλεί πολύ, διότι δεν ισχύει» (η σύγκριση που επιχειρούν κάποιοι με τον Β. Όρμπαν). Και προσθέτει: «Είμαι διατεθειμένος να παραδεχτώ λάθη».

Σημειώνει επίσης: «Ελπίζω ότι ο νέος μας νόμος θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Και υπογραμμίζει: «Μια Μυστική Υπηρεσία δεν είναι ΜΚΟ. Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη γειτονιά και η Μυστική Υπηρεσία έκανε καλή δουλειά παρέχοντάς μου τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων».

Λέει επιπλέον πως «από τεχνικής απόψεως είναι νόμιμη» η επισύνδεση στο τηλέφωνο του Ν. Ανδρουλάκη και προσθέτει: «Υπήρξε μια θεσμική αποτυχία, γι' αυτό και με νέο νόμο εισάγουμε επιπλέον φίλτρα σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα. Αλλά έλλειψη ελευθερίας του Τύπου; Πηγαίνετε σε ένα οποιοδήποτε περίπτερο στην Ελλάδα, το τοπίο των ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι ανοιχτό και χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία».

Και επισημαίνει: «Στην Ελλάδα μπορεί ο καθένας να γράφει ό,τι θέλει. Υπάρχουν δημοσιεύματα που δεν θα πληρούσαν τα πρότυπα των νόμων περί δυσφήμισης των ευρωπαϊκών χωρών».

Ερωτηθείς αν γνώριζε για τις επισυνδέσεις και τα λογισμικά απαντά «Τίποτα απολύτως» ενώ σχετικά με την πολιτική ευθύνη δηλώνει πως «αυτό θα κριθεί στις επόμενες εκλογές».

«Στις εκλογές οι πολίτες θα σταθμίσουν όλα τα καλά που έχει κάνει η κυβέρνηση έναντι των λαθών. Εάν δω κάποιο λάθος, είναι δουλειά μου να μιλήσω ανοιχτά γι' αυτό και να κάνω ό,τι μπορώ για να το διορθώσω. Και αυτό κάνω».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας στην κατάταξη των προκλητικών «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» που την έβαλαν εσκεμμένα και με δόλο για να συμβάλουν σε πολιτικά παιχνίδια δηλώνει: «Πριν από εμάς βρίσκονται 40 δικτατορίες. Είμαστε πιο κάτω από το Τσαντ. Αυτό είναι παράλογο».

Επίσης λέει πως η κυβέρνηση θα αλλάξει πολύ σύντομα το νόμο για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων: «Αυτό το φροντίζω προσωπικά. Τον θεσπίσαμε λόγω του κορονοϊού, καθώς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα καταιγισμό ψευδών ειδήσεων για τους εμβολιασμούς. Όμως, βλέποντάς το εκ των υστέρων, ο νόμος ήταν λάθος, αλλά και αναποτελεσματικός».

Για την Τουρκία και το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης λέει πως «τέτοιες απειλές θα πρέπει να ληφθούν «πολύ σοβαρά υπόψη».

Και τονίζει: «Έχω καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα έχω πάντοτε την πόρτα μου ανοιχτή στο διάλογο. Ήταν ο Ερντογάν που είπε ότι δεν θέλει να με συναντήσει. Αν η Τουρκία σκοπεύει να βάλει τα πάντα στο τραπέζι και να διαπραγματευτεί πράγματα που λύθηκαν πριν από εκατό χρόνια, τότε λυπάμαι, αλλά δεν έχω κανένα ενδιαφέρον».

Για το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει: «Λέω σε όποιον μας κατηγορεί για pushbacks: Κοιτάξτε αυτούς που κάνουν pushforwards».

Και προσθέτει: «Όταν ένα σκάφος φεύγει από τις τουρκικές ακτές, οι δυνάμεις Ασφαλείας εκεί το γνωρίζουν. Έχουν την υποχρέωση να το σταματήσουν».

Ο πρωθυπουργός δηλώνει επίσης ότι «χρειαζόμαστε ένα μεγάλο τείχος και σε αυτό μια μεγάλη πόρτα».

«Πρέπει να προστατεύσουμε με αποφασιστικότητα τα σύνορά μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους διακινητές να υπαγορεύουν τη Μεταναστευτική μας Πολιτική. Ταυτόχρονα χρειαζόμαστε συντεταγμένους τρόπους Μετανάστευσης, καθώς μας λείπουν εργαζόμενοι στη γεωργία, στον κατασκευαστικό τομέα. Χρειαζόμαστε ανθρώπους, αλλά τους θέλουμε στη χώρα νόμιμα», σημειώνει.



Κυβέρνηση για Ανδρουλάκη : Πολιτικό θράσος να μεταθέτει στη ΝΔ τις αποκαλύψεις για Καϊλή -Υπήρξαν στενοί πολιτικοί φίλοι


«Με πολιτικό θράσος που ξεπερνά κάθε όριο, ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα της παράταξής του. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζει ότι οι αποκαλύψεις για την κ. Εύα Καϊλή, μια ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δεν βαρύνουν -με την όποια ηθική, πολιτική και νομική σκιά- τον ίδιον και το κόμμα του, αλλά τη ΝΔ!», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου

«Δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Ανδρουλάκης είχε αποφασίσει από τον Σεπτέμβριο - όπως δηλώνει τώρα - να μην εντάξει την κ. Καϊλή στο ευρωψηφοδέλτιο των εκλογών του 2024, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν το είπε τον Σεπτέμβριο, αλλά μόλις σήμερα, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις και την έρευνα για ένα μείζον σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τους Ευρωσοσιαλιστές: την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκει ο ίδιος και το κόμμα του», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται πράγματι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Όσα λέει είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και δεν μπορεί να παριστάνει ούτε τον Πόντιο Πιλάτο, ούτε τον κήνσορα περί πολιτικής ηθικής. Όταν μάλιστα οι αποκαλύψεις αυτές φέρνουν στην μνήμη όλων μας τις πλέον κακές στιγμές του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν στη φυλακή κορυφαία στελέχη του. Δεν έχουμε υποστεί λοβοτομή σε αυτόν τον τόπο. Αρκετά πια με την υποκρισία.

Η υπόθεση της κας Καϊλή είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και την τελική της κατάληξη δεν την γνωρίζουμε. Εκείνο όμως που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι υπήρξε επί πολλά χρόνια στενά συνδεδεμένη πολιτικά με τον κ. Ανδρουλάκη. Συνεργάζονται από το 2014, οπότε εξελέγησαν κι οι δυο τους ευρωβουλευτές. Υπήρξαν στενοί πολιτικοί φίλοι. Συμπορεύτηκαν ακόμη και στο εσωκομματικό πεδίο, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης διεκδίκησε την ηγεσία κόντρα στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Κατανοούμε τη δύσκολη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά του συνιστούμε ψυχραιμία».

Ο κ. Οικόνομου επίσης υπογράμμισε: «Η τακτική της λάσπης και η στρατηγική του να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα του λύσει το σοβαρό πολιτικό του πρόβλημα. Ούτε η διαγραφή παλαιότερων αναρτήσεών του στα κοινωνικά δίκτυα».



Εισαγγελική παρέμβαση για Ρομά που απειλούν ή καλούν σε αντίποινα και πράξεις αντεκδίκησης

 


Εισαγγελική εντολή διεξάγεται για δηλώσεις που είδαν τα τελευταία 24ωρα το φως της δημοσιότητας από μέλη της κοινότητας Ρομά με τις οποίες απειλούν ή καλούν σε αντίποινα και πράξεις αντεκδίκησης.

Η έρευνα διεξάγεται από την Κρατική Ασφάλεια, με διερευνώμενα αδικήματα αυτά της απειλής και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλήματος, ενώ η δεύτερη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας για την πράξη της παραβίασης δικαστικού απορρήτου.




Καρέ-καρέ η σύλληψη συμμορίας στη Βρετανία

 



Οι αστυνομικοί της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος συνέλαβαν τους κακοποιούς στο Μπέρμιγχαμ, όπου ανακάλυψαν ένα γεμάτο πιστόλι, πυρομαχικά, μαχαίρια και βαριοπούλα.

Η συμμορία των κακοποιών ήταν έτοιμη και εξοπλισμένη «για να κάνει κακό» και οι αστυνομικοί τους είχαν θέση σε παρακολούθηση.

Σε όλα τα μέλη της συμμορίας απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατοχή απαγορευμένου πυροβόλου όπλου, κατοχή απαγορευμένων πυρομαχικών, κατοχή πυροβόλου όπλου με πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή και κατοχή πυροβόλου όπλου με πρόθεση να προκαλέσει απειλή πρόκλησης βίας.





Δήλωση του Πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών EUMED-9 στο Αλικάντε της Ισπανίας

 


Ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ Pedro, για τη φιλοξενία στο Αλικάντε. Συγχαρητήρια Andrej για την επιτυχία της Κροατίας, η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία στο ποδόσφαιρο φαίνεται ήδη να επιβεβαιώνεται.

Τέσσερις σύντομες παρατηρήσεις. Πρώτον, στο ζήτημα της ενέργειας, να επαναλάβω όσα είπαν και οι προλαλήσαντες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να πετύχουμε στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών μία συμφωνία ταυτόχρονα για τους τρεις κανονισμούς οι οποίοι βρίσκονται υπό συζήτηση: τα ζητήματα της ενεργειακής αλληλεγγύης, τα ζητήματα της απλοποίησης των διαδικασιών έγκρισης για τοποθέτηση νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και, το σημαντικότερο, ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών -αυτό το οποίο αποκαλούμε πλαφόν. Nα μπορέσουμε επιτέλους να συμπιέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, όπως έχουμε δεσμευθεί ότι θα κάνουμε εδώ και πολλούς μήνες. Και θεωρώ ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ όλων των συμμετεχόντων ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Θέλω να επαναλάβω πόσο σημαντική είναι η παρατήρηση του φίλου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Νίκου Αναστασιάδη, για τις δυνατότητες που παρέχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ώστε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να διαφοροποιήσει την προμήθεια φυσικού αερίου. Η Ελλάδα προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων, νοτιοδυτικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και σε συνδυασμό με σημαντικά κοιτάσματα τα οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί στην Κύπρο στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο πιο γρήγορα, ενδεχομένως, από ό,τι εκτιμούσαμε.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι ένας πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τις χώρες που συνορεύουν με αυτήν, όπως εξάλλου το κάνει και η Κροατία, μέσα από επενδύσεις που κάνουμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε σε μονάδες επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στα βόρεια σύνορά μας.

Δεύτερο σημείο. Συζητήσαμε τα ζητήματα της οικονομικής διακυβέρνησης. Πιστεύω ότι υπάρχει μία σύμπνοια ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και θέλω να πιστεύω ότι ως Ευρώπη έχουμε πια ενσωματώσει, έχουμε αφομοιώσει τα μαθήματα από την κρίση χρέους η οποία χτύπησε τόσο δυνατά και τη δική μου χώρα, την Ελλάδα, και το πόσο μη παραγωγικό είναι να θέτουμε αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, ειδικά όταν οι οικονομίες βρίσκονται και μπαίνουν σε ένα σπιράλ ύφεσης.

Η μεγαλύτερη ευελιξία η οποία δίνεται -ειδικά ως προς την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων, πράσινων επενδύσεων, ψηφιακών επενδύσεων- μπορεί ταυτόχρονα να συμβαδίσει με μία χρηστή και συνετή δημοσιονομική διαχείριση. Και ταυτόχρονα, βέβαια, να υποστηρίζεται από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα κάνουν τις οικονομίες μας πιο ανταγωνιστικές. Αυτός είναι ο δρόμος που η Ελλάδα έχει χαράξει τα τελευταία 3,5 χρόνια και στον οποίο θα επιμείνει.

Τρίτη παρατήρηση. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό το οποίο ο φίλος Γάλλος Πρόεδρος: τη σημασία να αναδείξουμε την ξεχωριστή βιοποικιλότητα της Μεσογείου μέσα από κοινές δράσεις, όπως η προστασία της Μεσογείου από πλαστικά. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής. Φέτος είδαμε καταστροφικές πυρκαγιές στη δυτική Μεσόγειο, στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, και επιβεβαιώσαμε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Το εργαλείο του rescEU θα πρέπει να ενισχυθεί, να υποστηριχθεί, γιατί γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερα τέτοια ακραία φαινόμενα στις χώρες μας.

Τέλος, να ευχαριστήσω και προσωπικά, όχι μόνο ως Ευρωπαίος αλλά και ως Έλληνας Πρωθυπουργός, τον φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος κλείνει μια δεκαετή πορεία στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και να ευχαριστήσω και όλους σας, διότι σταθήκατε δίπλα στα δίκαια της Κύπρου, στηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι σε μια άδικη και παράνομη εισβολή που έλαβε χώρα πριν από 48 χρόνια.

Και βέβαια να επαναλάβω και εγώ, ακόμα μια φορά, ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη μόνο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε σκέψη, οποιαδήποτε συζήτηση για μία λύση δύο κρατών, όπως μπορεί να προωθείται από κάποιες χώρες που θεωρούν ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε.

Pedro, σε ευχαριστώ πολύ και πάλι για την εξαιρετική φιλοξενία σου και προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας, στο επόμενο MED-9, στη Μάλτα.




Επισυνάπτεται το κείμενο της διακήρυξης της Συνόδου EUMED-9 στο Αλικάντε.



Αντί να ντρέπεται ο Ανδρουλάκης, φορτώνει την Καιλή στην Νέα Δημοκρατία

 


Να είσαι ο Ανδρουλάκης, να έχεις κάνει σίριαλ τη νόμιμη παρακολούθηση σου ως ευρωβουλευτής, να κρύβεσαι για να μην ενημερωθείς, να πιέζεις ένα σοβαρό πρωθυπουργό με τις γελοιότητες σου, και τελικά να αναγκάζεσαι να διαγράφεις κορυφαίο στέλεχος και ευρωβουλευτή του Κόμματος σου από στοιχεία που όπως φαίνεται προέκυψαν από παρακολούθηση του. 

Η ευρωβουλευτής Έυα Καιλή έχει συλληφθεί στο Βέλγιο βάση στοιχείων που έχουν προκύψει από παρακολούθησή της, δεν θα θέλαμε να είμασταν ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΣΥΡΙΖΑ που φωνάζανε στην Ελληνική κυβέρνηση ότι η παρακολούθηση είναι αντισυνταγματική.

Ακούγεται μάλιστα ότι τον Ανδρουλάκη τον παρακολουθούσαν στην Ευρώπη και όχι στην Ελλάδα, για το θέμα της Εύας Καιλή και μένει να αποδειχθεί.

Αυτός ο απίστευτος τύπος που κάνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο θέμα στην Ελλάδα με αφορμή την παρακολούθηση του, και μήνες τώρα κρύβεται για να μην ενημερωθεί στο γιατί τον παρακολουθούσαν, και αυτό για να μην αποκαλυφθεί ποτέ η αλήθεια.

Το θράσος είναι τέτοιο που προσπαθεί αντί να απολογείται να χρεώσει την Ευρωβουλευτή του στην Νέα Δημοκρατία και την χαρακτηρίζει «Δούρειο Ίππο της Νέας Δημοκρατίας», μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.


Όπως τόνισε ο  Ανδρουλάκης, η συμπεριφορά της Εύας Καϊλή από την καταγγελία του στον Άρειο Πάγο για τις σε βάρος του παρακολουθήσεις με το predator, την είχε θέσει εκτός ΠΑΣΟΚ και οι χθεσινές αποκαλύψεις ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.


«Για την υπόθεση αυτή, δεν ξέρω τι θα γίνει, γιατί εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα. Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξή μας επειδή κάποιοι θέλουν να κάνουν παιχνίδια Δούρειου Ιππου. Δεν θα δεχθώ κανένα εμπόδιο. Μηδενική ανοχή σε τέτοια», κατέληξε χωρίς να ντρέπεται και να έχει σοβαρότητα σε όσα τοποθετείται 



Νομοσχέδιο για την ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο

 



Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για «την ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο - Σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης».

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπιστεί το πλήθος παλαιότερων και ενίοτε ξεπερασμένων διατάξεων που είχε ως αποτέλεσμα την απουσία ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου για το σύνολο του Τύπου. Αυτή η πληθώρα διατάξεων δημιούργησε ένα θολό τοπίο χωρίς ενιαίους κανόνες, με αντανάκλαση και στον έως τώρα τρόπο κατανομής της κρατικής διαφήμισης, που είχε ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται πολλές φορές σχέσεις εξάρτησης, αντί να ενισχύεται η ανεξαρτησία, η διαφάνεια, η βιώσιμη επιχειρηματικότητα και ο υγιής ανταγωνισμός.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου:

Εντάσσεται το σύνολο του έντυπου Τύπου σε Μητρώο (πανελλαδικής κυκλοφορίας, περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες που διατηρούν δικαίωμα καταχώρισης δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου και περιοδικά).

Εκσυγχρονίζεται το υπάρχον Μητρώο Περιφερειακού και τοπικού έντυπου Τύπου.

Δημιουργείται νέο Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου.

Οι καινοτομίες του νομοσχεδίου:

Γνωστοποίηση της ταυτότητας των μέσων, ενώ επιδιώκεται η συνεχής και μονίμως   επικαιροποιημένη αποτύπωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των επιχειρήσεων.

Υποχρεωτική απασχόληση ελάχιστου αριθμού δημοσιογράφων.

Υποχρεωτική απασχόληση ελάχιστου αριθμού λοιπού, πλην δημοσιογράφων, προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων και κατηγοριών με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Ιστορικότητα κυκλοφορίας.

Διαλειτουργικότητα με πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων του Δημοσίου.

Γνωστοποίηση του συνόλου των εντύπων και ιστοσελίδων που διατηρεί μία επιχείρηση.

Θεσμοθέτηση συνεχούς επικαιροποίησης των στοιχείων των μητρώων.

Παροχή πληροφοριών σχετικά με την κυκλοφορία για τα έντυπα και την επισκεψιμότητα και απήχηση για τις ιστοσελίδες, τη θεματολογία, τη γεωγραφική εμβέλεια και στόχευση και τα κοινά-στόχους.

Σύσταση Επιτροπής για την τήρηση των αρχών της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας.

Θεσμοθέτηση μηχανισμού ελέγχου προϋποθέσεων εγγραφής και διατήρησης εγγραφής. Προβλέπεται η δυνατότητα αυτεπάγγελτων τυχαίων ελέγχων από μέρους των αρμοδίων υπαλλήλων της ΓΓΕΕ καθώς επίσης και υποχρεωτικών ελέγχων σε περιπτώσεις καταγγελιών.

Θεσμοθέτηση ειδικού σήματος και μοναδικού αριθμού μητρώου που θα αναγράφεται σε κάθε μέσο.

Ο ηλεκτρονικός Τύπος και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες αποκτούν για πρώτη φορά ταυτότητα. Παύουν να είναι απρόσωπες και ανώνυμες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πλουραλισμό, την ελευθερία της έκφρασης και τη δημοκρατία.

Τι πετυχαίνει το νομοσχέδιο:

Θεσμική κατοχύρωση ενός νέου, σύγχρονου και λειτουργικού Μητρώου για τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.

Οριοθέτηση του χώρου των έντυπων ΜΜΕ και για πρώτη φορά επιχειρείται ο ορισμός και η οριοθέτηση και του χώρου των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Διασύνδεση των Μητρώων με τις αναπτυξιακές ανάγκες των επιχειρήσεων του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και συγκέντρωση χρήσιμων στοιχείων με σκοπό τη χάραξη και υλοποίηση πολιτικών στήριξης.

Ενίσχυση της διαφάνειας σε ό,τι αφορά στην κρατική χρηματοδότηση.

Παροχή κινήτρων και θέσπιση προϋποθέσεων λειτουργίας που εξυγιαίνουν το χώρο του Τύπου.

Ανάδειξη ρεαλιστικής εικόνας για τις επιχειρήσεις του Τύπου με σκοπό την ενίσχυση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας, του υγιούς ανταγωνισμού και της αναπτυξιακής δυναμικής τους.

Αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.



Προχωρά η υλοποίηση του νόμου «Νέοι Ορίζοντες» με Βιομηχανικά Διδακτορικά και Επισκέπτες Καθηγητές-Επισκέπτες Ερευνητές

 


Η υλοποίηση του νόμου «Νέοι Ορίζοντες» για την εκπόνηση Βιομηχανικών Διδακτορικών και την απασχόληση των Επισκεπτών Καθηγητών-Επισκεπτών Ερευνητών προχωρά, μετά από απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως. Πρόκειται για δράσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και περιλαμβάνουν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αφορούν μεταξύ άλλων την ενίσχυση της καινοτομίας των ελληνικών Πανεπιστημίων και των επιδόσεών τους στην έρευνα και την προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων.

Η πρώτη δράση προϋπολογισμού 34,8 εκατ. ευρώ, απευθύνεται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, σε συνεργασία με Επιχειρήσεις ή Βιομηχανίες, και αφορά σε χρηματοδότηση Βιομηχανικών Διδακτορικών για υποψήφιους διδάκτορες για τη διεξαγωγή βιομηχανικής ή εφαρμοσμένης έρευνας. Στόχος είναι η εξαγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών, καθώς και η διεξαγωγή ενός ερευνητικού έργου βιομηχανικά εστιασμένου σε επιμέρους κατηγορίες επιστημονικών πεδίων όπως Φυσικές Επιστήμες, Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία, Ιατρική και Επιστήμες Υγείας, Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική.

Η δεύτερη δράση συνολικού προϋπολογισμού 83,5 εκατ. ευρώ, απευθύνεται επίσης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αφορά στη χρηματοδότηση του Επισκέπτη Καθηγητή - Επισκέπτη Ερευνητή για την παροχή διδακτικού-ερευνητικού έργου που τους ανατίθεται βάσει της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, καθώς και για την χρηματοδότηση συνεργαζόμενων επιχειρήσεων από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, με στόχο να υλοποιήσουν ένα ερευνητικό έργο από κοινού με έναν Επισκέπτη Καθηγητή - Επισκέπτη Ερευνητή. Τα Α.Ε.Ι. θα πραγματοποιήσουν ανοιχτές προσκλήσεις για έμπειρους ακαδημαϊκούς-ερευνητές για την εισαγωγή νέων επιστημονικών αντικειμένων ή προσεγγίσεων στη διάρθρωση και τη διδασκαλία των προγραμμάτων σπουδών ή νέων ερευνητικών πεδίων και αντικειμένων της ερευνητικής δραστηριότητας του Ιδρύματος.




e-ΕΦΚΑ: Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2021 για μη μισθωτούς ασφαλισμένους με παράλληλη μισθωτή απασχόληση

 


Ολοκληρώθηκε από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, με παράλληλη μισθωτή εργασία για το έτος 2021, όπως ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ. Παράλληλα, αναρτήθηκαν τα σχετικά ειδοποιητήρια στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και, συγκεκριμένα, στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών» και η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Στην εν λόγω εκκαθάριση εντάσσονται οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2021.

Τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης αποτυπώνονται ως εξής: Το συνολικό πλήθος ασφαλισμένων ανέρχεται σε 280.311. Από αυτούς, προκύπτει:

Για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό μπορεί να καταβληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως τις 30/12/2022.

Μηδενική εκκαθάριση εμφανίζεται για 59.535 ασφαλισμένους.

Πιστωτική εκκαθάριση εμφανίζεται για 23.367 ασφαλισμένους, με ποσό πιστωτικού υπολοίπου εκκαθάρισης 10.525.868,89 ευρώ.

Xρεωστική εκκαθάριση για 197.409 ασφαλισμένους, με οφειλόμενο ποσό 141.829.929,87 ευρώ.

Για τους ασφαλισμένους με πιστωτική εκκαθάριση, τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, τίθεται σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά «αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων» στην περίπτωση που επιθυμούν να τους επιστραφεί το ποσό, αντί να κρατηθεί στον λογαριασμό τους για συμψηφισμό με επόμενες εισφορές.



Συνεχίζεται η διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την Τουρκία

 



Η Τουρκία για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στη Θράκη. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο -όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών- μία χώρα με χείριστες επιδόσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων  δικαιωμάτων να εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Θράκη.

Η Ελλάδα, μία σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία, ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική, η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας. Μίας Μειονότητας η οποία αριθμεί περί τα 120.000 μέλη, όσα δηλαδή και την περίοδο κατά την οποία υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία η Τουρκία συστηματικά επικαλείται.

Είναι απορίας άξιον -συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών- πώς η Τουρκία επικαλείται την Λωζάννη και κάνει λόγο για παραβίαση της από την Ελλάδα, τη στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο η Ελληνική Μειονότητα αριθμεί λιγότερες από 3.000 ψυχές, ενώ κατά την υπογραφή της Συνθήκης αριθμούσε περί τις 130.000.

Την πραγματικότητα αυτή ήρθε πρόσφατα να μας θυμίσει και η δήλωση της Ε.Ε., στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., «για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφήρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης».

Καλούμε την Τουρκία αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί Ελληνική Μειονότητα.




Στην Ελλάδα συντελείται μικρή επανάσταση στη καινοτομία

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε χθες Πέμπτη στα εγκαίνια της πρώτης φάσης του μεγαλύτερου data center από πλευράς χωρητικότητας που έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα, του Athens-3, το οποίο αναπτύχθηκε στο Athens Data Center Campus στο Κορωπί. Μεταξύ άλλων:

Τόνισε ότι στον χάρτη της καινοτομίας στην χώρα μας συντελείται μία μικρή επανάσταση και σημείωσε ότι στόχος του είναι σε πέντε χρόνια ο κλάδος της τεχνολογίας να συμμετέχει κατά 10% στο Α.Ε.Π. της Ελλάδας.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι όραμά του είναι να φέρει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επανάστασης, δημιουργώντας μια σειρά από πολύ σημαντικές υποδομές σε κέντρα δεδομένων.

Ανέφερε ότι η χώρα μας έκανε ρεκόρ στην κατάθεση και τη χορήγηση εγκρίσεων για νέες πατέντες, γεγονός που επιβεβαιώνει την ορθότητα της στρατηγικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση για τη ψηφιακή μετάβαση.




Το χθες είναι ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης - το αύριο είναι στα δικά μας χέρια



Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών»:

Πιστεύω ότι με το σημερινό νομοσχέδιο δείχνουμε πώς μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά από το γκρίζο κόσμο του παρελθόντος. Αναγνωρίζοντας με γενναιότητα και δικά μας λάθη και δικές μας αστοχίες. Και η σύγχρονη Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βαδίσει μπροστά και δεν μπορεί να γυρίσει στο παρελθόν για να ψαρέψει οφέλη στα θολά νερά του.

Το χθες, όπως είπα, είναι ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης. Και τουλάχιστον αν συμφωνήσουμε σε κάτι με τον κ. Τσίπρα -είδα ότι επισκέφθηκε και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- είναι ότι της έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Να δεσμευτούμε τουλάχιστον -εμείς το λέμε ξεκάθαρα, να το πείτε κι εσείς παρακαλώ πολύ, εδώ να ακουστεί στο κοινοβούλιο- ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη να διαλευκάνει αυτή την υπόθεση και να αποδώσει τις ευθύνες, εφόσον αυτές εντοπιστούν. Άρα το χθες θα το αναζητήσει και θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη. Το αύριο όμως, το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής, το αύριο είναι στα δικά μας χέρια.

Πιστεύω πραγματικά ότι κανείς δεν έχει άλλοθι ώστε να μην ψηφίσει επί της αρχής -ας διατυπώσει επιμέρους επιφυλάξεις, είμαι ανοιχτός να τις ακούσω- σήμερα το νέο πλαίσιο που έρχεται προς έγκριση.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, έκανε το καθήκον της. Είδε ένα πρόβλημα, το διορθώνει, όχι μόνο με τις παρεμβάσεις που έκανε ως προς την απόδοση των προσωπικών ευθυνών, αλλά το διορθώνει θεσμικά. Για να μπορούμε μελλοντικά να είμαστε πιο κατοχυρωμένοι και να έχουμε μία Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία πράγματι να μας προστατεύει από εθνικούς κινδύνους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.




Ο Μητσοτάκης παρακολουθεί με Μακρόν, Σάντσεθ τα πέναλτι στο Κροατία-Βραζιλία

 


Το Μουντιάλ 2022 και τα πέναλτι στον αγώνα Κροατία-Βραζιλία αποτέλεσαν ένα διάλλειμα από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους άλλους ηγέτες της EUMED-9.

Ο κ. Μητσοτάκης, μαζί με τους Αντρέι Πλένκοβιτς (πρωθυπουργός της Κροατίας), Εμανουέλ Μακρόν, Πέδρο Σάντσεθ, Αντόνιο Ταγιάνι (αντικατέστησε την Τζόρτζια Μελόνι) και τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, παρακολούθησαν την διαδικασία των πέναλτι στον πρώτο προημιτελικό του Μουντιάλ στο Κατάρ.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας πανηγύρισε έξαλλα την πρόκριση της χώρας του στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ δέχθηκε τα συγχαρητήρια των υπολοίπων.

Κατά την ομιλία των ηγετών της EUMED-9 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δίπλα του τον Κροάτη ομόλογό του, τον οποίο συνεχάρη για την επιτυχία της Εθνικής του ομάδας στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Έτσι, ξεκινώντας την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στο Αλικάντε της Ισπανίας, ο ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στον κ. Πλένκοβιτς: «Η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία στο ποδόσφαιρο, φαίνεται ήδη να επιβεβαιώνεται».






Διεγράφη η Εύα Καϊλή από ΠΑΣΟΚ και ευρωσοσιαλιστές - Ο Ανδρουλάκης τι λέει για την παρακολούθηση;

 


Να είσαι ο Ανδρουλάκης, να έχεις κάνει σίριαλ τη νόμιμη παρακολούθηση σου ως ευρωβουλευτής, να κρύβεσαι για να μην ενημερωθείς, να πιέζεις ένα σοβαρό πρωθυπουργό με τις γελοιότητες σου, και τελικά να αναγκάζεσαι να διαγράφεις κορυφαίο στέλεχος και ευρωβουλευτή του Κόμματος σου από στοιχεία που όπως φαίνεται προέκυψαν από παρακολούθηση του. 

Η ευρωβουλευτής Έυα Καιλή έχει συλληφθεί στο Βέλγιο βάση στοιχείων που έχουν προκύψει από παρακολούθησή της, δεν θα θέλαμε να είμασταν ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΣΥΡΙΖΑ που φωνάζανε στην Ελληνική κυβέρνηση ότι η παρακολούθηση είναι αντισυνταγματική.

Στη διαδικασία της ανάκρισης υποβάλλεται από χθες η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, η οποία προσήχθη από τις βελγικές Αρχές, προκειμένου να εξεταστεί για την υπόθεση διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ. Παρά την προστασία που της παρέχει η βουλευτική ασυλία, η Ευρωβουλευτής βρίσκεται από χθες ενώπιος ενωπίω με τους αστυνομικούς, ενώ χθες το πρωί συνελήφθη ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Τα γραφεία αμφότερων έχουν σφραγιστεί στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ οι έρευνες εξελίσσονται δυναμικά, καθώς για την ίδια υπόθεση εξετάζονται ακόμη οι Βέλγοι ευρωβουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρί Αρενά.

Η υπόθεση φαίνεται πως πλήττει σε πολιτικό επίπεδο την Ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το κόμμα να επανέρχεται πολλές φορές χθες σχολιάζοντας τις καταιγιστικές εξελίξεις, τις οποίες πυροδότησε δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας, Le Soir.

Η ανακοίνωση των Ευρωσοσιαλιστών:

Αντιδρώντας σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με βελγική έρευνα για καταγγελίες διαφθοράς, που αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης Le Soir και Knack, η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει:

«Είμαστε τρομοκρατημένοι από τους ισχυρισμούς για διαφθορά στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ο Όμιλος S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και την πλήρη αποκάλυψη. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές. Σε αυτό το πνεύμα, εμείς δεν θα σχολιάσει δημόσια τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες.

Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητάμε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».

Παρά τους δραματικούς τόνους της ανακοίνωσης, οι Ευρωσοσιαλιστές επανήλθαν, μέσω Twitter, ξανά στο θέμα αργά χθες, δηλώνοντας πως «Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητούμε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις», για να ανακοινώσουν δύο ώρες μετά τη διαγραφή της Εύας Καϊλή.

«Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες», τονίζεται στο tweet της διαγραφής της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετέβη τον περασμένο μήνα στο Κατάρ, όπου είχε συνάντηση με κρατικούς αξιωματούχους, με ζητούμενο να ανοίξει διπλωματικός κοινοβουλευτικός διάλογος της Ντόχα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας προ ημερών από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα, είχε χαρακτηρίσει το Κατάρ ως «πρωτοπόρο» στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Συνολικά, τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή, ως ύποπτα για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία. Η χώρα δεν κατονομάστηκε από την Εισαγγελία.