Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Πέθανε ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου


 

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο προκάλεσε ο θάνατος του  Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. 

Ο συνθέτης σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά πέθανε σε νοσοκομείο της Γαλλίας όπου νοσηλευόταν με κορωνοϊό.

Την είδηση επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Αγριά Μαγνησίας στις 29 Μαρτίου 1943. Έγινε ευρύτερα γνωστός με το όνομα Vangelis. Ήταν Έλληνας μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής.

Ο Παπαθανασίου έχει γράψει μουσική σε αρκετές ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές παραγωγές, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι:

Vortex - Το πρόσωπο της μέδουσας (1967) του Νίκου Κούνδουρου,

Ο αγνοούμενος (Missing, 1982) του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά,

Blade Runner (Μπλέιντ Ράνερς: Ομάδες Εξόντωσης, 1982) ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ρίντλεϊ Σκοτ,

Η ανταρσία του Μπάουντυ (1984) του Ρότζερ Ντόναλτσον,

Francesco (1989) της Liliana Cavani,

1492: Χριστόφορος Κολόμβος (1492 - Conquest of Paradise, 1992) για το οποίο απέσπασε το βραβείο Echo Awards αλλά και το βραβείο του Χρυσού Λέοντα,

Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα (Bitter Moon, 1992) του Ρόμαν Πολάνσκι,

Καβάφης (1996) του Γιάννη Σμαραγδή,

Αλέξανδρος (Alexander, 2004) του Όλιβερ Στόουν,

Ελ Γκρέκο (2007) του Γιάννη Σμαραγδή.

Το 1980 ξεκίνησε να προβάλλεται η αμερικανική τηλεοπτική σειρά Cosmos: A Personal Voyage του Καρλ Σαγκάν, που είχε ως κύριο θέμα τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Η μουσική επένδυση των επεισοδίων δημιουργήθηκε από τον Παπαθανασίου, ενώ η σειρά απέσπασε βραβείο Έμμυ και προβλήθηκε σε 69 χώρες και σε 500 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Το καλοκαίρι του 2001 ο Παπαθανασίου παρουσίασε το έργο Μυθωδία στους στύλους του ολυμπίου Διός. Η μουσική του έργου δημιουργήθηκε ώστε να συνοδεύσει τη διαστημική αποστολή της ΝΑΣΑ 2001: Οδύσσεια στον Άρη. Ήταν μία φαντασμαγορική μουσική παράσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας προβάλλονταν με ειδικά οπτικά εφέ απεικονίσεις κυρίως από θεούς της αρχαίας Ελλάδας και διαστημικές εικόνες της ΝΑΣΑ. Τα σολιστικά μέρη του έργου ερμήνευσαν οι σοπράνο Τζέσι Νόρμαν και Κάθλιν Μπατλ.

Δύο χρόνια αργότερα η ΝΑΣΑ του απένειμε το μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμα της. Το βραβείο αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον Αμερικανικό οργανισμό για μη κυβερνητικά πρόσωπα.

Το 2013, η ΝΑΣΑ υιοθέτησε για δεύτερη φορά τη μουσική του Παπαθανασίου με ένα πρωτότυπο μουσικό έργο που δημιουργήθηκε για να πλαισιώσει το βίντεο από την αποστολή Ήρα (Τζούνο), που απεικονίζει συγχρόνως την κίνηση της Γης και της σελήνης μαζί για πρώτη φορά. Το βίντεο απαθανατίστηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής καθ' οδόν για το σύστημα του πλανήτη Δία.

Τον Νοέμβριο του 2014 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) πρότεινε στον Παπαθανασίου να συνθέσει την μουσική για την πρώτη ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη. Έτσι, συνέθεσε μια μουσική τριλογία (Άφιξη, Το ταξίδι του Philae και Το βαλς του Ροζέτα) η οποία παρουσιάστηκε από τον ESA μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση του σκάφους Ροζέτα στον κομήτη 67P.

Το 1995, ως φόρο τιμής στην μουσική του προσφορά αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα, το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης έδωσε το όνομα του συνθέτη στον Αστεροειδή της Κύριας Ζώνης 6354, που πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis.

1982: Δημιουργεί το ηχητικό σήμα των ειδήσεων της ΕΡΤ, το οποίο συνέχιζε να ακούγεται στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο 2013-2015.

1991: Αναλαμβάνει τη μουσική για τα ντοκιμαντέρ του παγκοσμίου φήμης ωκεανογράφου Ζακ-Υβ Κουστώ.

1998: Γράφει το άλμπουμ Φόρος τιμής στον Γκρέκο, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν για την ενίσχυση της εκστρατείας της εθνικής πινακοθήκης για την απόκτηση του πίνακα του Ελ Γκρέκο Άγιος Πέτρος.

1999: Συνθέτει τη μουσική που συνόδευσε την παρουσίαση του επίσημου εμβλήματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ δημιουργεί και τη μουσική για την τελετή παράδοσης την ολυμπιακής φλόγας τόσο στο Σίδνεϊ όσο και από το Σύδνεϊ στην Αθήνα.

2002: Δημιουργεί την μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 που πραγματοποιήθηκε στις Ιαπωνία και Κορέα.[17]

Αξιοσημείωτη είναι η προσφορά του Βαγγέλη Παπαθανασίου και στο θέατρο. Το 1983 δημιούργησε τη μουσική για τη παράσταση του Μιχάλη Κακογιάννη, Ηλέκτρα στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά [18]. Επίσης έχει συνεργαστεί με τα Βασιλικά μπαλέτα, καθώς δημιούργησε την μουσική για τρία έργα, Το R B Sque (1980) που παρουσιάστηκε στο Βασιλικό Θέατρο Drury Lane, Το Φρανκενστάιν (1985) και το Η πεντάμορφη και το τέρας (1986).

Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού 1982 Για την μουσική στη ταινία Δρόμοι της φωτιάς.

Χρυσός Λέοντας στο Cannes Lions International Advertising Festival, για την μουσική Ask the Mountains σε τηλεοπτική διαφήμιση.

Βραβείο Max Steiner Award το 1989, για σύνθεση και παρουσίαση διακεκριμένης κινηματογραφικής μουσικής.

Βραβείο Echo (Γερμανία) για το διεθνή καλλιτέχνη της χρονιάς 1992.

Βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Φλάνδρας (Βέλγιο) για καλύτερη μουσική επένδυση κινηματογραφικής ταινίας.

Βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαλένθια για καλύτερη μουσική επένδυση κινηματογραφικής ταινίας.

Βραβείο Κοινού για καλύτερη μουσική επένδυση κινηματογραφικής ταινίας από την Παγκόσμια Ακαδημία Μουσικής Επένδυσης στη Φλάνδρα, Βέλγιο.

Βραβείο Απόλλων το 1993 για τη συνεισφορά του στη μουσική από την Εταιρεία των Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο τίτλος του Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας το 1992. Η απονομή έγινε από τον Γάλλο υπουργό παιδείας.

Δύο φορές το Παγκόσμιο Μουσικό Βραβείο του Μόντε Κάρλο, για τον Έλληνα καλλιτέχνη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Ο τίτλος του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2001.

Βραβείο RIAJ (Δισκογραφική Βιομηχανία της Ιαπωνίας) για διεθνές τραγούδι της χρονιάς 2002.

Μετάλλιο Δημόσιας Συνεισφοράς της ΝΑΣΑ σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμα της ΝΑΣΑ το 2003.[12]

Το 2013 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημα τα οποία τον απεικόνιζαν.

Τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2008, παραχωρώντας του το διακεκριμένο τίτλο του ομότιμου καθηγητή. Το διδακτορικό του δόθηκε για την εξαιρετική συμβολή του στη μουσική παιδεία του ελληνικού λαού, καθώς και για τη διάδοση του μηνύματος του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο

Δισκογραφία

(1970) Sex Power

(1972) Fais Que Ton Rêve Soit Plus Long Que la Nuit

(1973) Earth

(1973) L'Apocalypse des Animaux

(1975) Heaven and Hell

(1976) Albedo 0.39]

(1976) La Fête Sauvage

(1977) Ignacio

(1977) Spiral

(1978) Beaubourg

(1978) Ωδές (Βαγγέλης Παπαθανασίου & Ειρήνη Παππά)

(1979) China

(1979) Opera Sauvage

(1980) Short Stories (Γιον Άντερσον & Βαγγέλης Παπαθανασίου)

(1980) See You Later

(1980) Ωδές

(1981) chariots of fire

(1981) The Friends of Mr Cairo (Γιον Άντερσον & Βαγγέλης Παπαθανασίου)

(1983) Antarctica

(1983) Private Collection (Γιον Άντερσον & Βαγγέλης Παπαθανασίου)

(1984) Soil Festivities

(1985) Mask

(1985) Invisible Connections

(1986) Ραψωδίες (Βαγγέλης Παπαθανασίου & Ειρήνη Παππά)

(1988) Direct

(1989) Themes

(1990) The City

(1991) Page of Life (Γιον Άντερσον & Βαγγέλης Παπαθανασίου)

(1992) 1492: Conquest of Paradise

(1995) Voices

(1995) Ask the Mountains (Βαγγέλης Παπαθανασίου & Στίνα Νόρντενσταν)

(1995) Φόρος τιμής στον Γκρέκο

(1996) Portraits

(1996) Oceanic

(1998) El Greco

(1999) Reprise 1990–1999

(2001) Mythodea — Μουσική για την αποστολή της ΝΑΣΑ: 2001 Οδύσσεια στον Άρη

(2003) Odyssey

(2004) Alexander

(2007) El Greco

(2007) Blade Runner Trilogy: 25th Anniversary

(2012) The Collection

(2012) "Chariots of Fire - The Play" (Music From The Stage Show)

(2012) "Trashed" (Soundtrack)




O Πρωθυπουργός στην τελετή παράδοσης του έργου ανακαίνισης, των παιδιατρικών νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού»

 


Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η τελετή παράδοσης του έργου ανακαίνισης, από τον ΟΠΑΠ, των παιδιατρικών νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού»

«Κάνουμε πράξη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα τη δέσμευσή μας να παρέχουμε ποιοτικές υποδομές για τους ασθενείς μας, αλλά και για τους εργαζόμενους οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η προσπάθεια αυτή είναι μια προσπάθεια διαρκής. Έχουμε σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να παρέμβουμε σε βασικές νοσοκομειακές υποδομές της χώρας. Αλλά θα τονίσω ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος στάθηκε αρωγός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας του Covid και θα στέκεται αρωγός και στη συνέχεια καθώς θα συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης του έργου ανακαίνισης, από τον ΟΠΑΠ στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, των παιδιατρικών νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού».


Οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να επιστρέφουν κοινωνικό μέρισμα στην κοινωνία


«Μεγάλες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι έχουν μία υποχρέωση να επιστρέφουν στην κοινωνία ένα σημαντικό κοινωνικό μέρισμα. Δεν αποτελεί απλά μία τυπική υποχρέωση στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, νομίζω ότι όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους σε αυτή την δύσκολη κατάσταση την οποία όλοι πρέπει να αντιληφθούμε, διαφορετικά από ό,τι την αντιλαμβανόντουσαν στο παρελθόν. Και είμαι σίγουρος ότι και ο ΟΠΑΠ, ως μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, θα συνεχίσει αυτό το πρόγραμμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό, ειδικά τώρα που θα έχει διαπιστώσει πόσο μεγάλη υπεραξία μπόρεσε να προσθέσει στα δύο Παιδιατρικά μας Νοσοκομεία», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.


«Αυτό που προσπαθούμε όλοι είναι να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας με ασφάλεια, με σεβασμό στον άρρωστο, ώστε οι άρρωστοι που μπαίνουν σε κάθε νοσοκομείο να αισθάνονται ασφαλείς και να αισθάνονται ότι τους προσέχουμε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, πέρα από το προσωπικό που είναι εδώ και προσφέρει τις υπηρεσίες του, όπως και σε κάθε νοσοκομείο και σε κάθε δομή υγείας, και είναι εδώ για να προσφέρουν υπηρεσίες με ασφάλεια προτυποποιημένες διαδικασίες για να είναι και οι ίδιοι και οι ασθενείς ασφαλείς, να έχουμε καλές υποδομές», ανέφερε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.


«Στον ΟΠΑΠ και την Allwyn – τη διεθνή εταιρεία μας – είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το έργο της ανακαίνισης των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι εταιρείες δεν κάνουν τη διαφορά μόνο με τις οικονομικές επιδόσεις τους. Η ανταπόκριση τους σε κοινωνικά ζητήματα είναι εξίσου σημαντική. Η ανακαίνιση των δύο νοσοκομείων αντανακλά πλήρως αυτή την προσέγγιση. Με σημαντικές επενδύσεις και σκληρή δουλειά, τα δύο νοσοκομεία διαθέτουν πλέον σύγχρονες υγειονομικές υποδομές και ένα αναβαθμισμένο θεραπευτικό περιβάλλον. Βεβαίως, το πιο σημαντικό από όλα είναι η στήριξη που παρέχεται σε χιλιάδες παιδιά από όλη την Ελλάδα. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμάς», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Allwyn και Στρατηγικός Μέτοχος ΟΠΑΠ Karel Komárek.


«Στο τέλος αυτής της μεγάλης διαδρομής, τα Παιδιατρικά μας Νοσοκομεία άλλαξαν όψη προσφέροντας ένα σύγχρονο μα ταυτόχρονα πιο φιλόξενο και ελκυστικό περιβάλλον για τους μικρούς ασθενείς, με φωτεινά χρώματα και ανάλογη θεματολογία. Πάνω από όλα, όμως, μπορούμε να μιλάμε για δύο νοσοκομεία με άριστες υγειονομικές υποδομές και εκσυγχρονισμένες μονάδες βάσει διεθνών προδιαγραφών, πιο λειτουργικά για τους γιατρούς και το προσωπικό, τους οποίους και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως», επεσήμανε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων Εμμανουήλ Παπασάββας.


Το έργο της ανακαίνισης:


Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ο ΟΠΑΠ είχε αναλάβει τη δέσμευση να ανακαινίσει τα δυο σημαντικότερα, παλαιότερα και μεγαλύτερα Παιδιατρικά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στην Ελλάδα. Το έργο της ανακαίνισης ολοκληρώθηκε και παραδόθηκαν 30 έργα συνολικής επιφάνειας 14.960 τ.μ., στα οποία συμπεριλαμβάνονται 23 νοσηλευτικές μονάδες διεθνών προδιαγραφών δυναμικότητας 564 κλινών, η κεντρική αποστείρωση, κεντρικές είσοδοι, κλιμακοστάσια κ.α.


Ενδεικτικά, κάποια από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκαν στα δύο νοσοκομεία είναι:


· Η πλήρης ανακατασκευή της μονάδας Κεντρικής Αποστείρωσης στο νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία», που δεν είχε ανακαινιστεί για περισσότερο από 50 χρόνια. Με εξοπλισμό διεθνών προδιαγραφών, η νέα μονάδα εξυπηρετεί και τα δύο νοσοκομεία, καλύπτοντας ανάγκες για τις όποιες χρειαζόταν η εμπλοκή άλλων μονάδων του ΕΣΥ, μέχρι πρόσφατα.

· Ο πλήρης εκσυγχρονισμός της Β’ Παιδιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας του νοσοκομείου «Παναγιώτης και Αγλαΐας Κυριακού», η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση περιστατικών COVID-19, χάριν στην υπερσύγχρονη μονάδα λοιμωδών νοσημάτων που διαθέτει. Η καινοτόμος αυτή μονάδα διαθέτει υπερσύγχρονες κλίνες αρνητικής πίεσης και αυτοματοποιημένα συστήματα.

· Η ανακαίνιση των παιδοχειρουργικών μονάδων των δύο νοσοκομείων, οι οποίες αποτελούν σημείο αναφοράς για την παιδιατρική στην Ελλάδα.

· Η ολική ανακαίνιση της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας του νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία», που πλέον διαθέτει ένα παγκόσμιου επιπέδου χειρουργικό συγκρότημα και θάλαμο ανάνηψης.

· Η δημιουργία μιας υπερσύγχρονης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Νεογνών, που ανταποκρίνεται στα υψηλότερα διεθνή δεδομένα, στο νοσοκομείο «Παναγιώτης και Αγλαΐας Κυριακού».


Στην τελετή εγκαινίων των παιδιατρικών νοσοκομείων συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος ΟΠΑΠ Α.Ε Kamil Ziegler, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ Α.Ε. Jan Karas, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ Α.Ε. Οδυσσέας Χριστοφόρου, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Αναπληρωτής Διοικητής «Η Αγία Σοφία» Γιάννης Παύλου, ο Αναπληρωτής Διοικητής «Π. & Α. Κυριακού» Ανδρέας Τόσκας και ο Διοικητής Πρώτης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Παναγιώτης Στάθης.


Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού:


Κύριε Υπουργέ, κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ, dear Karel, κυρίες και κύριοι,

Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη η χαρά μου που παρευρίσκομαι σήμερα στην ολοκλήρωση μίας πολύ σημαντικής δωρεάς.


Μιας δωρεάς, η οποία ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, όταν η τότε Διοίκηση του Νοσοκομείου, σε συνεργασία με το Υπουργείο, μίλησε με τον ΟΠΑΠ και πρότεινε στην εταιρεία ένα μακροχρόνιο σχέδιο ανακαίνισης όλων των υποδομών των δύο μεγαλύτερων Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας.


Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και πολλή προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους.


Θέλω να ευχαριστήσω την κάθε μία και τον καθένα ξεχωριστά. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι εύκολο να ανακαινίζει κανείς, εν κινήσει, ένα νοσοκομείο, -βλέπουμε ουσιαστικά τα δύο νοσοκομεία ως μία ενότητα- τα οποία βρίσκονται και πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα.


Τα καταφέραμε όμως και παραδίδουμε σήμερα στους γονείς, στα παιδιά, στους μικρούς μας ασθενείς, αλλά και στους εργαζόμενους, δύο υπερσύγχρονα νοσοκομεία. Μίλησαν οι προλαλήσαντες για τις σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες έχουν γίνει, μιλάμε για δύο νοσοκομεία συνολικής δυναμικότητας 564 κρεβατιών, τα οποία τώρα έχουν τις υποδομές που τους αξίζουν. Και βέβαια έχουν και τα χρώματα και τη χαρά, την οποία πρέπει να αποπνέει ένας χώρος που απευθύνεται στους πιο ευαίσθητους συμπολίτες μας, στα παιδιά.


Δεν νομίζω, όπως είπε και η Υπουργός, ότι έχει υπάρξει γονιός -εμού συμπεριλαμβανομένου- ο οποίος δεν έχει φέρει το παιδί του σε ένα από τα δύο μεγάλα Παιδιατρικά μας Νοσοκομεία. Και πιστεύω ότι όλοι θυμόμαστε ποια ήταν η εικόνα των νοσοκομείων αυτών πριν από την ανακαίνιση και ποια είναι η εικόνα των νοσοκομείων αυτών σήμερα.


Κάνουμε πράξη, λοιπόν, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα τη δέσμευσή μας να παρέχουμε ποιοτικές υποδομές για τους ασθενείς μας, αλλά και για τους εργαζόμενους οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Η προσπάθεια αυτή είναι μια προσπάθεια διαρκής. Έχουμε σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να παρέμβουμε σε βασικές νοσοκομειακές υποδομές της χώρας.


Αλλά θα τονίσω ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος στάθηκε αρωγός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας του Covid και θα στέκεται αρωγός και στη συνέχεια καθώς θα συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας.


Θέλω και πάλι να συγχαρώ τον ΟΠΑΠ για αυτή τη σημαντική δωρεά. Μεγάλες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι έχουν μία υποχρέωση να επιστρέφουν στην κοινωνία ένα σημαντικό κοινωνικό μέρισμα.


Δεν αποτελεί απλά μία τυπική υποχρέωση στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, νομίζω ότι όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους σε αυτή την δύσκολη κατάσταση την οποία όλοι πρέπει να αντιληφθούμε, διαφορετικά από ό,τι την αντιλαμβανόντουσαν στο παρελθόν.


Και είμαι σίγουρος ότι και ο ΟΠΑΠ, ως μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, θα συνεχίσει αυτό το πρόγραμμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό, ειδικά τώρα που θα έχει διαπιστώσει πόσο μεγάλη υπεραξία μπόρεσε να προσθέσει στα δύο Παιδιατρικά μας Νοσοκομεία.


Οπότε και πάλι, ευχαριστώ τον ΟΠΑΠ για αυτή τη σημαντική δωρεά. Συγχαρητήρια σε όσες και σε όσους εργάστηκαν για να την φέρουν εις πέρας.


Και βέβαια επιτρέψτε μου και μία καταληκτική σκέψη: Οι υποδομές είναι πολύ σημαντικές. Χωρίς, όμως, τους ανθρώπους που στελεχώνουν τα νοσοκομεία, αυτές δεν μπορούν να κάνουν από μόνες τους τη διαφορά.


Το Υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί και έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προφανώς αυτές θα συνεχιστούν και με το νέο διαγωνισμό για τις μόνιμες θέσεις προσωπικού γιατρών και νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Και όπου υπάρχουν ελλείψεις, όπως ενδεχομένως μπορεί να υπάρχουν και στα δύο Παιδιατρικά μας Νοσοκομεία, το Υπουργείο πάντα θα σπεύσει έτσι ώστε να τις καλύψει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.


Και πάλι, λοιπόν, ευχαριστώ. Αναμένω να ξεναγηθώ με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό στις καινούριες υποδομές τις οποίες ανακαινίσατε. Και να ευχηθώ και εις ανώτερα.


Ευχαριστώ πολύ.




Νέο καραγκιοζιλίκι της Άγκυρας, την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς την σερβίρουν για σφαγή των Τούρκων

 


Παραχαράκτες της ιστορίας οι Τούρκοι που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα που έχουν κάνει.

Με μία παραληρηματική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προσπαθεί να παραχαράξει και πάλι την ιστορία χωρίς να ντρέπεται που ξεφτιλίζεται.

Αυτή την φορά το καραγκιοζιλίκι των βάρβαρων Τούρκων φτάνει μέχρι στο να αρνηθούν την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που είναι δεδομένη και αποδεδειγμένα από τα γεγονότα.

Η φαιδρότητα της Τουρκίας φτάνει στο σημείο να πάει 100 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 κατηγορώντας την Ελλάδα για σφαγή όλων των Τούρκων κατά την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς το 1821, τον κατακτητών Τούρκων απο τους αμυνόμενους Έλληνες που πολεμούσαν για την ελευθερία τους.

Ολόκληρη η φαιδρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου των αβάσιμων ‘ποντιακών’ ισχυρισμών, που διαστρεβλώνουν πλήρως την ιστορία.

Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις παράλογες προσπάθειές τους να παραποιήσουν την ιστορία. Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των λόμπι κατά της Τουρκίας να εξαπατήσουν το κοινό φέρνοντας αυτούς τους μεροληπτικούς ισχυρισμούς στην ημερήσια διάταξη τρίτων χωρών.

Είναι σαφές ότι οι προσπάθειες εκείνων που προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία και να παραπλανήσουν τις νέες γενιές δεν θα υπηρετήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Αντί να βασίζεται σε παραποιημένες ιστορικές αφηγήσεις που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογικό για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα γεγονότα σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που ενσωματώθηκαν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, όπως περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, που διαπράχθηκε από την Ελλάδα. κατά την απόπειρα κατοχής και εισβολής του στην Ανατολία. Ομοίως, θα ήταν σκόπιμο για όσους κάνουν τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς να θυμούνται τα βάναυσα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τριπολιτσάς το 1821.

Καλούμε την Ελλάδα να εργαστεί μαζί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα ευημερούν μέλλον στη βάση της συνεργασίας αντί να προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα γεγονότα».



Μητσοτάκης για γενοκτονία Ποντίων: Δεν ξεχνώ!


 

Με μία ανάρτηση στο Twitter ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην 19η Μαΐου, η οποία είναι ημέρα αφιερωμένη στην γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού.

«Υποδεχόμαστε την 19η Μαΐου, τιμώντας τον Ποντιακό Ελληνισμό σε κάθε γωνιά της γης. Ενισχύοντας τη θωράκιση της πατρίδας και αναβαθμίζοντας τη διεθνή της θέση. Και μετατρέπουμε σε αγώνα τις δύο λέξεις που συνοδεύουν κάθε δοκιμασία του Έθνους μας: Δεν ξεχνώ!» έγραψε ο πρωθυπουργός.






Τούρκοι αξιωματικοί και επιχειρηματίες την κοπάνησαν απο την Τουρκία και ήρθαν Ελλάδα με γιότ


 

Σύμφωνα με το protothema, ένα σκάφος με τουρκική σημαία κατέπλευσε τα ξημερώματα σε κόλπο της Ελαφονήσου. 

Στο γιοτ επέβαιναν συνολικά 19 άτομα, εκ των οποίων 9 άνδρες, 6 γυναίκες και 4 παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για Τούρκους ανώτερους αξιωματικούς, αλλά και επιχειρηματίες -οι οποίοι δήλωσαν Γκιουλενιστές- που ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Ιταλία και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών αναγκάστηκαν να καταπλεύσουν στον Σίμο της Ελαφονήσου περίπου στο 02:30 τα ξημερώματα.

Οι επιβαίνοντες του σκάφους ζήτησαν βοήθεια από ανθρώπους που βρίσκονται στο κάμπινγκ της συγκεκριμένης περιοχής του νησιού, ωστόσο οι Αρχές δεν άργησαν να φτάσουν στο σημείο. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σπεύσει λεωφορείο της Αστυνομίας για να τους παραλάβει, ενώ η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει επιληφθεί της κατάστασης ώστε να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι.  

Δείτε εικόνες από το σκάφος και την περιοχή του κάμπινγκ:







ΖΩΟ στην Ύδρα φόρτωσε σε γαϊδουράκι ένα ψυγείο και δεν έχει συλληφθεί ακόμα για κακοποίηση


Έστειλαν στο in.gr αυτή τη φωτογραφία από την Ύδρα. Έτσι και ισχύει πως είναι ψυγείο μέσα στη σφραγισμένη κούτα, τότε θα πρόκειται για την πλέον ξεφτιλισμένη πράξη στη ιστορία του νησιού.

Στην Ύδρα, κάποια ώρα χθες, ένα άτυχο γαϊδουράκι αναγκάστηκε να υπομείνει το βασανιστήριο μεταφοράς ενός ψυγείου που του φόρτωσε ένα ΖΩΟ και όχι άνθρωπος, όπως ενημέρωσαν αυτοί που είδαν από κοντά το περιστατικό το site.



Η περιγραφή τους σοκάρει: Το ζωάκι δυσκολεύονταν να σταθεί με τόσο βάρος στη ράχη του. Προσωπική άποψη δεν έχουμε. Ελπίζουμε να είδαν λάθος. Μια προσεκτική ματιά στην φωτογραφία πάντως δείχνει μια κούτα με δεσίματα που παραπέμπουν σε κάτι βαρύ με το μέγεθος ταιριάζει σε ψυγείο. 

Εφόσον λοιπόν όλα είναι όπως μας τα είπαν, είναι πράξεις που ξεφτιλίζουν το ανθρώπινο γένος. Εκεί που τελειώνει η λογική, ξεκινάει ο άνθρωπος.

Αν τα πράγματα στην Ύδρα έγιναν έτσι, οφείλει κάποιος να επέμβει. Για την δημοτική Αρχή στην Ύδρα,  φαντάζομαι δεν θα είναι κάτι πρωτόγνωρο ως γεγονός. Θα είναι αντίστοιχο με ότι συμβαίνει στη Σαντορίνη.

Αυτοί που θεωρούν τα ζώα ιδιοκτησία τους και τα βασανίζουν – ως βασανισμένες ψυχές που πιθανώς και οι ίδιοι να είναι –  ας ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό. Ας σώσουν τον εαυτό τους πάνω από όλα, διότι είναι αφύσικο να αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν πως οι επιλογές τους βασανίζουν και ταλαιπωρούν τα ζώα.

Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα. Είναι πολύτιμα πλάσματα και έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι τους στερήσαμε το δικαίωμα της επιλογής να ζήσουν ελεύθερα. Αυθαίρετα και χωρίς συναίσθηση. Τουλάχιστον ας τα φροντίζουμε.

Σε όποιον αρέσει να εξουσιάζει μια άλλη ύπαρξη, απλά δεν είναι φυσιολογικός.

Εμείς σαν newsotherwise, μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαβάσει πουθενά για την σύλληψη του ΖΩΟΥ που κακοποίησε το άτυχο γαϊδουράκι και πουθενά δεν διαβάσαμε ότι του έχει αφαιρεθεί η επιμέλεια!!



Στο ΝΑΤΟ ο Τσαβούσογλου ήταν σε κρίση -Φώναζε «με ενοχλεί ο φεμινισμός της Σουηδής ΥΠΕΞ»

 


Όταν Φινλανδία και Σουηδία εξέφρασαν την επιθυμία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, η συμμαχία ανέμενε σκληρή απάντηση από τη Μόσχα, όχι από κάποιο μέλος της.

Ωστόσο, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με τους Φινλανδούς και Σουηδούς ομολόγους τους το Σάββατο για τον «εορτασμό» της μεγαλύτερης αλλαγής στην ευρωπαϊκή ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας διέλυσε κάθε καλή διάθεση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν «σε κατάσταση κρίσης», δήλωσε στο Reuters διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στη βραδινή συνάντηση στο Βερολίνο.

Μία μέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε σοκάρει τους συναδέλφους του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Έξαλλος ο Τσαβούσογλου με την ΥΠΕΞ της Σουηδίας

Ο Τσαβούσογλου όχι μόνο έθεσε όρους για αποδοχή της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ύψωσε και τη φωνή του στη Σουηδή ομόλογό του, Αν Λίντε, σε μια κίνηση την οποία τρεις διπλωμάτες του ΝΑΤΟ αποκάλεσαν «ντροπιαστική διάρρηξη του πρωτοκόλλου».

«Για εμάς ήταν μια ιστορική στιγμή, και όμως ο Τσαβούσογλου δήλωνε εκνευρισμένος από τη "φεμινιστική πολιτική της Λίντε''», είπε άλλος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, περιγράφοντας μια πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο, στην οποία πολλοί σύμμαχοι επέλεξαν τη σιωπή για να ηρεμήσουν την κατάσταση.

«Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι πραγματικά ήθελε ο Τούρκος συνάδελφός μας. Ήταν ντροπιαστικό» είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος, όπως και άλλοι, μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Οι όροι της Τουρκίας για να «δεχθεί» Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες παρέχουν καταφύγιο σε ομάδες Κούρδων που η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Η Τουρκία, λοιπόν, αξιώνει να αποκηρύξουν δημοσίως το PKK και τα παρακλάδια του, και να λάβουν μέτρα κατά ατόμων που συμπαθούν το PKK και δραστηριοποιούνται στη Φινλανδία και τη Σουηδία, λένε οι αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Επιπλέον, θέλει οι δύο χώρες να τερματίσουν το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα, που επέβαλαν μαζί με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, προ τριετίας, με στόχο την εκδίωξη των κουρδικών πολιτοφυλακών από τη μεθόριο.

Αν και το εμπόριο όπλων της Τουρκίας με τις δύο χώρες είναι αμελητέο, οι αξιωματούχοι είπαν ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει την ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ χωρών που μπλοκάρουν συμφωνίες για πώληση όπλων, θέμα που έθεσε και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές όπλων «αντιβαίνουν στο πνεύμα» της συμμαχίας.

Ένταξη σε χρόνο-ρεκόρ για «απάντηση στη Ρωσία»

Η κλονισμένη διάθεση στη συνάντηση του Σαββάτου ήταν ακόμη πιο περίεργη επειδή στις αρχές Μαΐου διπλωμάτες του ΝΑΤΟ είχαν πει στο Reuters ότι και οι 30 σύμμαχοι υποστήριζαν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία, λόγω των πλεονεκτημάτων ασφαλείας που θα είχε.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ήθελαν να επισφραγίσουν την ένταξη σε χρόνο-ρεκόρ, ως τρόπο εδραίωσης της απάντησής τους στη Ρωσία, ωστόσο τη Δευτέρα ο Ερντογάν είπε ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να πάνε στην Άγκυρα όπως είχε προγραμματιστεί.

Την Τετάρτη, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ένας βασικός σύμβουλος του Ερντογάν μίλησε με ομολόγους του από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέροντας ότι η πορεία της ένταξης στο ΝΑΤΟ θα είναι δυνατή μόνο εάν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας.

Ίσως την ερχόμενη εβδομάδα η επίσκεψη Σουηδών και Φινλανδών διπλωματών στην Τουρκία

Ένα άτομο κοντά στην κατάσταση έδωσε μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση, λέγοντας ότι η συνομιλία με τη Σουηδία ήταν θετική και άνοιξε την πόρτα για την επίσκεψη των αντιπροσωπειών την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η σημερινή επικοινωνία ήρθε έπειτα από προσπάθειες πέντε ημερών από τις σκανδιναβικές χώρες για να «φτάσουν» στο γραφείο του Ερντογάν, λέει η ίδια πηγή.

Την ίδια στάση διατηρούν και τα τουρκικά ΜΜΕ, με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TRT να αναφέρει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν ενέκριναν το αίτημα της Τουρκίας για επαναπατρισμό 33 ατόμων που φέρονται να συνδέονται με ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του σουηδικού Κοινοβουλίου, Κένεθ Φόρσλουντ, είπε ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση, αλλά αλλού. «Το ότι η Σουηδία θα αρχίσει να διώχνει ανθρώπους που δεν θεωρούνται τρομοκράτες σύμφωνα με τους καταλόγους τρομοκρατών που έχει η ΕΕ, είναι εντελώς αδιανόητο», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πηγή: iefimerida.gr



Παγωμάρα στην Άγκυρα και την Κουμουνδούρου για την επιτυχία Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

 


Οι μόνοι που δεν ένιωσαν περήφανοι από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο είναι ο Συριζαίοι, όλοι οι ακροαριστεροί, οι αριστεροί, και ακροδεξιοί τύπου Βελόπουλου που αγαπάνε την Ρωσία και τον δικτάτορα Πούτιν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το δήλωσε με τον ακροαριστερό Σκουρλέτη που είπε σε πρωινή εκπομπή όταν ρωτήθηκε για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη " γιατί να νιώσουμε περηφάνεια" και επειδή είναι φαιδρός, είπε και ότι οι Αμερικανοί γερουσιαστές χειροκροτούσαν τον Ελληνα πρωθυπουργό επειδή τον βρήκαν διασκεδαστικό.

Είναι ξεκάθαρο ότι μόνο στην Αγκυρα και την Κουμουνδούρου επικράτησε τέτοιο μούδιασμα και τόσος εκνευρισμός για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Από την μία η Άγκυρα κατάλαβε ακριβώς τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κογκρέσο κατά της Τουρκίας, από την άλλη ίσως επειδή δεν έχουν το IQ στον ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσαν τίποτα από τον πρωθυπουργό να λέει κάτι κατά της Τουρκίας.

Όλοι οι Έλληνες κατάλαβαν, όλοι οι ξένοι ηγέτες κατάλαβαν, όλοι οι Αμερικάνοι κατάλαβαν, όλοι οι Τούρκοι κατάλαβαν, οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και πάλι εκτός τόπου και χρόνου, και πρέπει να καταλάβουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη αξιωματική αντιπολίτευση που δεν αξίζει στην Ελλάδα.




Καταποντίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις φοιτητικές εκλογές - Πρώτη η ΔΑΠ με 49,1%



Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η δεν έχει πολλούς φοιτητές γιατί δεν διαβάζουν για να περάσουν στα πανεπιστήμια, και αυτοί που τα καταφέρνουν, λίγοι στον αριθμό, δεν πρέπει να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια ούτε για να ψηφίσουν.

Ολοκληρώθηκαν οι φοιτητικές εκλογές, οι οποίες είχαν να πραγματοποιηθούν τρία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας.

Η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με την επωνυμία BLOCO καταποντίστηκε, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό μόλις στο 1,7%

Τα αποτελέσματα :

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 49,1%, ΠΚΣ 26,14%, ΕΑΑΚ 9,3%, ΑΡΕΝ 0,63%, ΠΑΣΠ 5,92%, BLOCO (ΣΥΡΙΖΑ) 1,7%, ΛΟΙΠΑ 5,08%)




Εξιχνιάστηκε η δολοφονία της Κινέζας που είχε βρεθεί νεκρή μέσα σε βαλίτσα στα Βίλια

 


Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γυναίκα είχε δανείσει περίπου 10.000 ευρώ στον 47χρονο ομοεθνή της και αυτό φαίνεται να είναι το κίνητρο της δολοφονίας.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. :

Εξιχνιάσθηκε η υπόθεση ανθρωποκτονίας 38χρονης αλλοδαπής, η σορός της οποίας είχε βρεθεί την 29-12-2020 σε δασική έκταση στην περιοχή Κάζα Βιλίων Αττικής και για την οποία είχε δηλωθεί εξαφάνιση την 17-10-2020 στο Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη και συστηματική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ως δράστης ταυτοποιήθηκε 47χρονος αλλοδαπός, ομοεθνής του θύματος, ο οποίος και συνελήφθη σήμερα, Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, δυνάμει εντάλματος σύλληψης.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγείται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.



Νίκος Παπανδρέου για ομιλία Μητσοτάκη : «Μόνο υπερηφάνεια, απέδειξε ότι είναι Ευρωπαίος ηγέτης»

 


Ο Νίκος Παπανδρέου εκθείασε σε ανάρτηση του την ομιλία στο Κογκρέσο του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αναφέροντας μεταξύ άλλων «Μόνο υπερηφάνεια».

«Απέδειξε ότι είναι ένας Ευρωπαίος ηγέτης» πρόσθεσε και σχολίασε πως το γεγονός ότι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί τον χειροκρότησαν όρθιοι ήταν ένα σπάνιο δείγμα διακομματικής αποδοχής. «Για πρώτη φορά, μόνο υπερηφάνεια» κατέληξε ο Νίκος Παπανδρέου.

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του Νίκου Παπανδρέου:

«Για έναν κάτοχο διπλής υπηκοότητας όπως είμαι εγώ, και έναν άνθρωπο με βαθιά συμμετοχή στην ελληνική και αμερικανική πολιτική για όλη μου τη ζωή, και ως ένας υποψήφιος στο Ευρωκοινοβούλιο με το ΠΑΣΟΚ, η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στην κοινή σύνοδο "πέτυχε διάνα". Απέδειξε ότι είναι ένας Ευρωπαίος ηγέτης και έδωσε ένα σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα παγκόσμια ζητήματα που μας βαραίνουν, χωρίς να εγκαταλείψουν τις αξίες της δημοκρατίας και της ισότητας, τις οποίες μοιράζονται και οι δύο χώρες. Το γεγονός ότι τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί χειροκρότησαν και στάθηκαν όρθιοι περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ήταν μια σπάνια δικομματική απόλαυση. Για πρώτη φορά, μόνο περηφάνια».




Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: Χάθηκε η ισορροπία στα ζητήματα Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας

 


Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν είχε εχθές Τετάρτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας παράπονα για τις «ισορροπίες που χάθηκαν στα ζητήματα Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι... «στη σημερινή μας συνάντηση είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, έχασαν αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου».

Και συνέχισε: «όσο και να χειροκροτηθεί κάποιος, οπουδήποτε και να τον χειροκρoτούν, οι Ελληνοκύπριοι είναι αυτοί που αρνούνται τη λύση του Κυπριακού. Για εμάς  δεν έχει σημασία ποιος που χειροκροτήθηκε. Όποιος και να μιλήσει στο Κογκρέσο χειροκροτείται, μάλιστα γίνεται συχνά  αυτό. Εμείς αυτό το είδαμε και όταν είχαμε πάει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια παράδοση. Δεν έχουμε κάτι που να μας ενοχλεί».




Εκβιάζει ο Τούρκος και θέτει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας

 



Εκβιάζουν οι Τούρκοι για να αποκομίσουν δικά τους οφέλη, και για να μην χαλάσουν χατήρι στον δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Τουρκία μπλόκαρε την απόφαση του ΝΑΤΟ να επεξεργαστεί το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για  ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, φρενάροντας μία προκαταρκτική συμφωνία «μέσα σε μία - δύο εβδομάδες», όπως είχε προαναγγείλει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γιενς Στόλτενμπεργκ. 

Η Άγκυρα που προκαλεί και πάλι την διεθνή κοινότητα, μπλοκάρισε κάθε ψηφοφορία, σύμφωνα με άνθρωπο που έχει άμεση γνώση του θέματος, τον οποίο επικαλούνται οι Financial Times.


Εχθές διέρρευσε από την τουρκική πλευρά ένας «δεκάλογος» όρων για την άρση του βέτο, και θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για να γίνει αυτό που θέλει ο προκλητικός Ερντογάν

Όπως είναι γτνωστό, για να γίνει αποδεκτό το αίτημα των δύο χωρών για ένταξη πρέπει να λάβει το πράσινο φως και από τα 30 κράτη μέλη της Συμμαχίας.

Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία,  το ΝΑΤΟ πρέπει να εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και να καλέσει επίσημα τις δύο χώρες να ενταχθούν.

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει την προκλητική στάση της Τουρκίας. 



Στη Βουλή σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ με καινοτόμα φορολογικά κίνητρα


 

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών το σχέδιο νόμου: «Κίνητρα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών», το οποίο αποτελεί μεταρρύθμιση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»:

Σκοπός της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η παροχή σημαντικών και καινοτόμων κινήτρων για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, μέσα από μετασχηματισμούς πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων, για όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα κίνητρα του νομοσχεδίου αφορούν κάθε μορφής μετασχηματισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οποιασδήποτε μορφής εταιρία, καθώς και συνεργασίες προσώπων, είτε με τη μορφή δεσμευτικών συμβάσεων - συμφωνιών είτε με την από κοινού ίδρυση νέων εταιριών. Ειδικότερα:

Παρέχεται το κίνητρο της απαλλαγής κατά 30% από την καταβολή του φόρου εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών της νέας εταιρίας ή του συνεργαζόμενου προσώπου.

Στην περίπτωση συνεργασιών φυσικών προσώπων κατ' επάγγελμα αγροτών η απαλλαγή αυτή ανέρχεται σε 50%.

Σημειώνεται πως η απαλλαγή παρέχεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως προς τον κύκλο εργασιών και το μέγεθος των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων (καταλαμβάνονται πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις), ενώ ορίζεται απώτατος χρόνος για τον οποίο χορηγείται η ωφέλεια (εννέα έτη), ανώτατο όριο συνολικού οφέλους κατά περίπτωση μετασχηματισμού ή συνεργασίας και εξαιρέσεις, όπως των κατασκευαστικών κοινοπραξιών.

Στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχείρησης ή εισφοράς ατομικής επιχείρησης, το φορολογικό όφελος δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ, σε διάστημα έως εννέα ετών από την ημερομηνία εφαρμογής της απαλλαγής από το φόρο.

Όλες οι παραπάνω ωφέλειες χρησιμοποιούνται, αποκλειστικά, για τους μετασχηματισμούς που θα προκύψουν από τον παρόντα προτεινόμενο νόμο και δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη χρήση τους για μετασχηματισμούς με άλλους αναπτυξιακούς νόμους, συμπεριλαμβανομένων και των μετασχηματισμών του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο, βελτιώνονται διατάξεις φορολογικών κινήτρων προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πλέον, η μεταφορά ζημιών από τις μετασχηματιζόμενες επιχειρήσεις στον ισολογισμό της νέας εταιρίας για τους μετασχηματισμούς του ν. 2166/1993. Καθιερώνεται απαλλαγή από το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, υπό προϋποθέσεις, στους μετασχηματισμούς του νομοθετικού διατάγματος 1297/1972, του ν. 2166/1993 και γι' αυτούς που πραγματοποιούνται με το ν. 4172/2013.

Τέλος, παρέχονται καινοτόμα κίνητρα για την προώθηση των συνεργασιών φυσικών προσώπων κατ' επάγγελμα αγροτών. Συγκεκριμένα, σε επαγγελματίες αγρότες μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων, όπως οι ομάδες παραγωγών, καθώς και σε επαγγελματίες αγρότες που συνάπτουν δεσμευτικές συμβάσεις με επιχείρηση - αγοραστή για την απορρόφηση των προϊόντων τους στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας, χορηγείται απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον το 75% των προϊόντων παραγωγής τους πωλείται στο πλαίσιο των ως άνω συνεργασιών.

Με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που έρχεται σε μια, ομολογουμένως, δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, επιχειρείται η αλλαγή της δομής και της διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη μεγέθυνση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που σήμερα υπολείπονται σημαντικά σε μέγεθος από τις αντίστοιχες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωζώνης.



Ρεκόρ εικοσαετίας στο ισοζύγιο της απασχόλησης τον Απρίλιο του 2022


 

Ρεκόρ εικοσαετίας παρουσίασε το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ, κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, σημειώθηκε η τρίτη καλύτερη επίδοση από το 2001 και μετά, παρ' ότι οι δύο πρώτοι μήνες του έτους επηρεάστηκαν από τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, κατά τον περασμένο μήνα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 297.918 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 173.553 (83.550 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 90.003 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς, το ισοζύγιο του Απριλίου ήταν θετικό κατά 124.365 θέσεις εργασίας. Η βελτίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των προσλήψεων στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης, που παρουσίασαν θετικό ισοζύγιο κατά 61.575 και 34.647 θέσεις αντίστοιχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτούς τους δύο κλάδους τον προηγούμενο μήνα έγιναν 157.854 προσλήψεις.

Ανά ειδικότητα, οι καλύτερες επιδόσεις σημειώθηκαν στα επαγγέλματα: σερβιτόροι, μάγειροι, καμαριέρες, υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, πωλητές και ταμίες εμπορικών επιχειρήσεων, ενώ οι Περιφέρειες με το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων/αποχωρήσεων είναι το Νότιο Αιγαίο (41.314 θέσεις), η Κρήτη (30.228 θέσεις) και το Ιόνιο (14.364 θέσεις).

Για την περίοδο Ιανουάριος-Απρίλιος 2022, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 789.235 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 641.112, εκ των οποίων οι 337.946 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 303.166 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τετραμήνου του έτους 2022 ήταν θετικό και διαμορφώθηκε στις 148.123 θέσεις εργασίας.



Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στις επενδύσεις για την τριετία 2021 – 2023


 

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, παρουσιάζοντας μάλιστα μία σταθερή δυναμική. Παράλληλα αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας, παρά τις αναμενόμενες απώλειες που υφίσταται – όπως, εξάλλου, και ολόκληρη η Ευρώπη – λόγω της ενεργειακής κρίσης, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα εμφανίζεται πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στις επενδύσεις για την τριετία 2021 – 2023, με διψήφια μάλιστα άνοδο των επενδύσεων και για το 2022.

Την ίδια στιγμή η ανεργία στη χώρα μας συνεχίζει να υποχωρεί τα επόμενα χρόνια, μετά και τη σημαντική συρρίκνωση που παρουσίασε τα τελευταία έτη.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, παρουσιάζεται μεν υψηλός, διαμορφώνεται όμως στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τονίζει ότι τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η Κυβέρνηση, η σημαντική ενίσχυση του κατώτατου μισθού αλλά και οι αυξημένες αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας αμβλύνουν τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Η νέα κρίση που διερχόμαστε πλήττει μεν, αλλά φαίνεται να μην εκτρέπει την οικονομία μας. Δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες, αλλά δεν θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Θολώνει τα επιτεύγματα και τις ευοίωνες προοπτικές της χώρας, αλλά δεν ακυρώνει τη διεθνώς καλή εικόνα της.



Απαραίτητη η παρέμβαση στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου

 



Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC και στην εκπομπή «Morning Joe»

Η Ευρώπη επέδειξε πολύ μεγάλη ενότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα για να εφαρμόσουμε πολύ αυστηρές κυρώσεις. Και περιμένω ότι αυτή η ευρωπαϊκή ενότητα θα διαρκέσει, γιατί τελικά αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη είναι κάτι εντελώς αδιανόητο. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι σύνορα επαναχαράσσονται με τη βία. Πιστεύαμε ότι μετά τον 20ο αιώνα αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ στην Ευρώπη. Συνεπώς, αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι μόνο η κυριαρχία της Ουκρανίας:

Είναι η διευθέτηση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης στο σύνολό της, και γι’ αυτό αναμένω ότι η ευρωπαϊκή ενότητα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Ταυτόχρονα, πρέπει να επισημάνω ότι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έχουμε μπροστά μας ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Γιατί όταν επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιφέρουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις στη Ρωσία από ό,τι στους πολίτες μας.

Αυτό το πετυχαίνεις καταλήγοντας σε μια συμφωνία για το πώς θα παρέμβεις στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου. Από την αρχή τάχθηκα υπέρ μιας παρέμβασης στην αγορά φυσικού αερίου.

Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης.

Είμαστε μεγάλοι αγοραστές και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας ακριβώς ως μεγάλοι αγοραστές φυσικού αερίου, για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου.



Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Η Ελλάδα θα αποκτήσει μια μοίρα F-35


 

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Joe Biden επεφύλαξε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θερμή υποδοχή στον Λευκό Οίκο, στην οποία ήταν παρόντες  η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, ο Πρόεδρος της Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Bob Menendez, βουλευτές, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και οι σημαντικότεροι παράγοντες της ομογένειας.

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. εξήρε την στάση που κράτησε ο Πρωθυπουργός απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο σημείο. Ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε: 

Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε  εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας.

Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι -θεωρώ- πιο σημαντική από ποτέ.

Τα δύο Έθνη μας εργάζονται μαζί σε όλους τους τομείς: το κλίμα και την ενέργεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την άμυνα, την αντιμετώπιση καταστροφών και πολλά άλλα. 

Θέλω να σας ευχαριστήσω, κύριε Πρωθυπουργέ, για το θάρρος και την ξεκάθαρη στάση που δείξατε από την αρχή αυτής της κρίσης. Υψώσατε τη φωνή σας αμέσως καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας, καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες, αποτελώντας προπύργιο ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Στηρίξαμε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με στρατιωτική συνδρομή. Το κάναμε για λόγους αρχής, που θα έπρεπε να είναι απολύτως προφανείς, αλλά το κάναμε επίσης και για να προστατεύσουμε μια παγκόσμια τάξη που βασίζεται στην αρχή του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αυτού εσείς αποκαλέσατε έννομη διεθνή τάξη.

Οι νεοαυτοκρατορικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες. Πρέπει να αποτύχουν. Και πρέπει να αποτύχουν όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα πολύ σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με μια ενωμένη και δυναμική απάντηση. 

Κύριε Πρόεδρε, είστε εξαιρετικά ενημερωμένος  για το Κυπριακό και παρακαλώ χρησιμοποιήστε όλη σας την επιρροή για να φέρετε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ξανά σε τροχιά σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανείς  δεν μπορεί και δεν θα δεχτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Η Ελλάδα είναι πυλώνας για την περιφερειακή ευημερία και ασφάλεια και πάντα θα αναζητούμε ειρηνικά μέσα για να επιλύσουμε τις διαφορές με τους γείτονές μας. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο σχήμα 3+1 σχήμα που συνδέει τις ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35. Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας. Και είμαι χαρούμενος που την Παρασκευή, η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ.