Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

 


Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή την δική της απάντηση.

Ως Πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής.

Γιατί η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό. Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση. Αρνήθηκε, μάλιστα, να νομιμοποιήσει την παρουσία τους ακόμη και σε απλές, εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.

Η Ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια. Ώστε να φτάσουμε σήμερα η Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της.

Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών. Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα. Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής.

Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά.





Παρέμβαση Χατζηδάκη κατά του κτήνους που ακρωτηρίασε τον άτυχο σκύλο

 


Η κακοποίηση του σκύλου από ένα 55χρονο κτήνος υπάλληλο της ΔΕΗ, που τον κρέμασε ζωντανό και του έκοψε τους όρχεις προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κύμα οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολίτες να μαζεύονται έξω απο το σπίτι του κτήνους αναζητώντας τον. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με δημόσια παρέμβασή του ενημέρωσε ότι ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να αντιμετωπίσει αμέσως το θέμα με όλη την αυστηρότητα που αρμόζει και επεσήμανε ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτές σε μία σύγχρονη κοινωνία.


Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης έγραψε: «Με φρίκη πληροφορήθηκα τον άγριο βασανισμό σκύλου που φέρεται να έχει κάνει υπάλληλος της ΔΕΗ στα Χανιά. Ζήτησα από τη διοίκηση της Επιχείρησης να αντιμετωπίσει αμέσως το θέμα με όλη την αυστηρότητα που αρμόζει. Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτές σε μία σύγχρονη κοινωνία». 

app-facebook
Kostis Hatzidakis
6 ώρες πριν

Με φρίκη πληροφορήθηκα τον άγριο βασανισμό σκύλου που φέρεται να έχει κάνει υπάλληλος της ΔΕΗ στα Χανιά. Ζήτησα από τη διοίκηση της Επιχείρησης να αντιμετωπίσει αμέσως το θέμα με όλη την αυστηρότητα που αρμόζει. Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτές σε μία σύγχρονη κοινωνία.
(Η φωτογραφία είναι του Γερμανού τουρίστα που έσωσε τον σκύλο)

1,9 χιλ.
298
139





Κακοποιοί αντιεξουσιαστές αμαύρωσαν την ιστορική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής

 


Ίδιοι με την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και χειρότεροι είναι οι ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές που αμαύρωσαν την ιστορική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής  .

Λίγα λεπτά μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε ως εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή, κακοποιοί ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές, στην προσπάθειά τους να αμαυρώσουν την ιστορική αυτή μέρα για την ελληνική δικαιοσύνη, δείχνοντας ότι αντιδρούν υπέρ των ακροδεξιών της Χρυσής Αυγής, και άρχισαν να πετούν πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς.  




Η ανακοίνωση της αστυνομίας για την επίθεση των ακροαριστερών κακοποιών :

Στις 11.55 ώρα, περίπου 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, και ενώ η πολυπληθής - 20.000 άτομα τουλάχιστον - συγκέντρωση διαλυόταν, αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα από περίπου 600 άτομα, στη συμβολή των οδών Κ. Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας.

Σκοπός της επίθεσης ήταν η καταστροφή των οχημάτων της Αστυνομίας, τα οποία έφραζαν την πρόσβαση προς το Εφετείο. Προκλήθηκαν φθορές σε 10 οχήματα της Αστυνομίας.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση. Επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση των επιτιθεμένων έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για τη διάλυσή τους. Παράλληλα συνεχίσθηκε η ρίψη νερού, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες των χημικών για το συγκεντρωμένο πλήθος που αποχωρούσε.

Περισσότερες από 150 μολότοφ ερρίφθησαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων κυρίως στην διάρκεια καταδίωξης στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν δύο προσαγωγές.







Η ιστορική απόφαση του δικαστηρίου για την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής

 


Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2013 από την κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, με υπουργό δικαιοσύνης τον Νίκο Δένδια και την εισαγγελέα την κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη ,έφτασε στο τέλος της.

Εγκληματική οργάνωση κρίθηκε η Χρυσή Αυγή σε μια ιστορική απόφαση του δικαστηρίου με πρόεδρο την Μαρία Λεπενιώτη.

Καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Νίκος Μιχαλολιάκος

Ηλίας Κασιδιάρης

Γιάννης Λαγός

Χρήστος Παππάς

Αρτέμης Ματθαιόπουλος

Ηλίας Παναγιώταρος

Γιώργος Γερμενής

Καταδικάστηκαν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Αντώνιος Γρέγος

Ελενη Ζαρούλια

Πολύβιος Ζησιμόπουλος

Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Νίκος Κούζηλος

Δημήτρης Κουκούτσης

Νίκος Μίχος

Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης

Στάθης Μπούκουρας

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος

Μιχάλης Αρβανίτης

 Δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία με δόλο τον Γιώργο Ρουπακιά, δηλαδή ισόβια κάθειρξη ενώ κρίθηκε ένοχος και για όλα τα άλλα αδικήματα που είχε κατηγορηθεί όπως οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Παράλληλα το δικαστήριο έκρινε ένοχους άλλους 15 που συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη δολοφονία, μεταξύ των οποίων των πυρηνάρχη Νίκαιας της Χρυσής Αυγής και άλλα στελέχη. Μόνο δύο απαλλάχθηκαν λόγω αμφιβολιών.

Καταδικάστηκαν οι:

Ιωάννης Άγγος 

Μάριος – Αναστάσιος Αναδιώτης

Γεώργιος Δήμου

Ιωάννης Καζαντζόγλου

Ελπιδοφόρος Καλαρίτης

Ιωάννης Κομιανός

Κωνσταντίνος Κορκοβίλης

Αναστάσιος Μιχάλαρος

Γεώργιος Πατέλης

Γεώργιος Ρουπακιάς

Γεώργιος Σκάλκος

Γιώργος Σταμπέλος

Λέων Τσαλίκης 

Αθανάσιος Τσόρβας

Νικόλαος Τσόρβας

Αριστοτέλης Χρυσαφίτης

Αθωώθηκαν οι

Σταύρος Σαντοριναίος

Γεώργιος – Χρήστος Τσακανίκας

Επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες

Ένοχοι και οι πέντε κατηγορούμενοι:

Δημήτριος Αγριογιάννης

Μάρκος Ευγενικός

Θωμάς Μαριάς

Αναστάσιος Πανταζής

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

 

Επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα


Ένοχοι κρίθηκαν και οι τέσσερις κατηγορούμενοι

Κυριάκος Αντωνακόπουλος 

Ιωάννης Καστρινός

Αναστάσιος Πανταζής

Χρήστος – Παύλος Χατζηδάκης

 Ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι. Υπήρξαν μόνο επί μέρους αθωώσεις δύο τριών ατόμων.



Έλουσαν με καφέδες και νερά οι " σύντροφοι" τον Αλέξη Τσίπρα! Σύγκρουση ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΣΥΡΙΖΑ

 


Τα πνεύματα φαίνεται να οξύνθηκαν όταν τα ακροαριστερά μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντιλήφθηκαν τον σύντροφο Αλέξη Τσίπρα, κινούμενα απειλητικά προς το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και πετώντας καφέδες προς τον Αλέξη Τσίπρα!

Η ένταση κράτησε για ώρα μεταξύ ακροαριστερών και αριστερών συντρόφων με αντεκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με τους εμπλεκόμενους να είναι ο ένας πάνω στον άλλον.

Οι δυο πλευρές άρχισαν να ανταλλάζουν σπρωξίματα και συντροφικές μπουνιές.



Ακροαριστεροί έχουν ανέβει σε ταράτσες στο Εφετείο και περιμένουν ακροδεξιούς

 


Στις ταράτσες των Προσφυγικών, δίπλα από το Εφετείο έχουν ανέβει ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές περιμένοντας ακροδεξιούς για να συγκρουστούν, πριν από την ανακοίνωση της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή.

Το εφετείο φρουρείται από παντού και βρίσκονται γύρω ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να αποφευχθούν τα επεισόδια μεταξύ ακροαριστερών και ακροδεξιών.






Πέθανε στα 65 του χρόνια ο θρυλικός κιθαρίστας Έντι Βαν Άλεν

 


Την τελευταία του πνοή άφησε στα 65 του χρόνια ο διάσημος σταρ της Ροκ και θρυλικός κιθαρίστας Έντι Βαν Άλεν.

Ο εμβληματικός ροκ σταρ απεβίωσε έπειτα από «μακρά και επίπονη μάχη» με τον καρκίνο, όπως ανακοίνωσε ο γιος του.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρέπει να το γράψω αυτό, αλλά ο πατέρας μου, Edward Lodewijk Van Halen, έχασε τη μακρά και επίπονη μάχη του με τον καρκίνο σήμερα το πρωί. Ήταν ο καλύτερος πατέρας που θα μπορούσα ποτέ να ζητήσω. Κάθε στιγμή που έχω μοιραστεί μαζί του, εκτός και πάνω στη σκηνή, ήταν ένα δώρο. Η καρδιά μου είναι ραγισμένη και δεν νομίζω ότι θα ανακάμψω πλήρως από αυτήν την απώλεια. Σ' αγαπώ τόσο πολύ, πατέρα» έγραψε ο γιος του, Βολφ.

Ο Eddie Van Halen, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Van Halen, έδινε μάχη με τον καρκίνο για δέκα ολόκληρα χρόνια.

Το 2012 ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του περιοδικού Guitar World ως ο κορυφαίος κιθαρίστας στη λίστα των 100 καλύτερων όλων εποχών.

Ο Έντι σχεδίασε τις δικές του κιθάρες και κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με μεγάλους κατασκευαστές μουσικών οργάνων.





Απολύσεις μέσω Twitter, προσβολές και κλητεύσεις αντιμετωπίζει το προσωπικό του Λευκού Οίκου

 


Η συνεργασία με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν ποτέ εύκολη. Υπάλληλοι του Λευκού Οίκου απολύονται και δέχονται προσβολές μέσω του Twitter. Οι ίδιοι συνήθως κατηγορούνται για τις προεδρικές αποτυχίες, ενώ τους ξεφωνίζουν στο Οβάλ Γραφείο. Πολλοί από αυτούς έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κλητεύσεις για να καταθέσουν ή να απολογηθούν, με την καταβολή προστίμων ή ακόμη και με ποινές φυλάκισης, σχολιάζει το POLITICO.

Τώρα το προσωπικό του Λευκού Οίκου έχει εξαναγκαστικά εκτεθεί σε ένα ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, με εξελίξεις που θα μπορούσαν να είναι ακόμη και θανατηφόρες.

Ο κλοιός της πανδημίας στο Λευκό Οίκο, στον οποίο έχουν παγιδευτεί τουλάχιστον 14 μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της εκστρατείας επανεκλογής του Τραμπ, αξιωματούχοι των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου, όπως επίσης και Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, υπογραμμίζει το μέγεθος του κινδύνου, στον οποίο ο πρόεδρος Τραμπ έχει εκθέσει τους ανθρώπους του περίγυρού του.

Η έκθεση των αξιωματούχων στον κίνδυνο να προσβληθούν από την πανδημία γίνεται μέσω της προεδρικής επιθυμίας του Τραμπ να παρουσιάσει μία κανονικότητα, όπως αυτή που υπήρχε πριν από την COVID-19, μέσω συχνών ταξιδιών του και της οργάνωσης προεκλογικών εκδηλώσεων αποφεύγοντας τη χρήση μάσκας, αλλά και μη τηρώντας την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η τελευταία εξέλιξη ως προς τον κίνδυνο στο οποίο έχουν εκτεθεί οι εργαζόμενοι στο Λευκό Οίκο έγινε γνωστή χθες, Δευτέρα, όταν η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι ανακοίνωσε ότι η ίδια μαζί με άλλα δύο μέλη του γραφείου Τύπου έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Τα μέλη του προσωπικού του Λευκού δεν είναι τα μόνα που έχουν υποστεί αρνητικές επιπτώσεις από τον χρόνο της παραμονής τους στον κόσμο του Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται περιστοιχισμένος από υπουργούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου σε ιστορικά υψηλούς αριθμούς.

Το παράδειγμα του πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρσι, του Κρις Κρίστι, είναι χαρακτηριστικό. Ο ίδιος ήταν κάποτε υποψήφιος για την αντιπροεδρία και για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ του είχε ανατεθεί η επίβλεψη της μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας το 2016. Μετά τέθηκε στο περιθώριο στη διάρκεια της περιόδου μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας, αλλά και για την υπουργική θέση που επιθυμούσε στην κυβέρνηση Τραμπ. Τώρα ο Κρίστι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο έχοντας προσβληθεί από την COVID-19, μετά τη βοήθεια που προσέφερε στον πρόεδρο Τραμπ για την προετοιμασία της πρώτης τηλεμαχίας που είχε με τον προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να εκθέσει το προσωπικό του Λευκού Οίκου σε νέο κίνδυνο μετά την επιστροφή του στο κτιριακό συγκρότημα χθες, Δευτέρα, το βράδυ, ενώ παραμένει μολυσμένος από την COVID-19 παρά την ανακοίνωσή του ότι: “Τώρα είμαι καλά.”

Σε μία ενημέρωση πριν από την επιστροφή του Τραμπ, ο Σον Κόνλεϊ, ιατρός του Αμερικανού προέδρου, δεν είπε αν ο Τραμπ είναι ακόμη μολυσμένος, αλλά παραδέχθηκε ότι μπορεί και να είναι. Επίσης ο ίδιος δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το αν ο Τραμπ θα παραμείνει περιορισμένος στην προεδρική κατοικία ή σε ειδικά τμήματα του Λευκού Οίκου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορεί να επισκεφτεί το Οβάλ Γραφείο, καθώς το προσωπικό βρίσκεται εκτός της Δυτικής Πτέρυγας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Τους χάλασαν το μαγαζάκι και 29 ΜΚΟ ζητούν κατεπείγουσα έρευνα για επαναπροωθήσεις μεταναστών από Λιμενικό και Αστυνομία

 


Δάχτυλος ΣΥΡΙΖΑ με απόλυτη βεβαιότητα, 29 ΜΚΟ ζητούν από τη Βουλή να ξεκινήσει κατεπείγουσα έρευνα για τις καταγγελλόμενες παράνομες επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα.

Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, στο να προφυλάξει την χώρα και τα σύνορα της απο πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, χάλασε το μαγαζάκι των ΜΚΟ που βλέπουν να μειώνονται τα κέρδη τους και ορισμένοι να οδηγούνται στην φυλακή εκμεταλλευόμενοι μετανάστες.

Σε ανοιχτή τους επιστολή απόγνωσις γιατί στεγνώνουν τα ταμεία, οι οργανώσεις ζητούν από τη Βουλή να διεξάγει άμεσα «μια αποτελεσματική, διαφανή και αμερόληπτη έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι προσωπικό από το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία και τον Ελληνικό Στρατό, ενίοτε σε στενή συνεργασία με ένστολους μασκοφόρους άνδρες, έχει εμπλακεί σε τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες δεν είναι μόνο παράνομες αλλά θέτουν σε κίνδυνο και τη ζωή και την ασφάλεια των εκτοπισμένων ατόμων».

Επίσης αναφέρουν με θράσος, και ζητούν να επιβληθούν πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις, κατά περίπτωση, «σε όποιους ένστολους αποδειχθεί ότι έχουν συμμετάσχει σε τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες, αλλά και στους διοικητές τους που φέρουν την ευθύνη για τη διοίκηση των εν λόγω σωμάτων» και προσθέτουν ότι «η έρευνα θα πρέπει να επιχειρήσει να ανακαλύψει την ταυτότητα των μασκοφόρων ανδρών και των μη ταυτοποιημένων ενστόλων, καθώς και τη σχέση τους με τα όργανα επιβολής του νόμου, και να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα λογοδοτήσουν».

Ποιοι υπογράφουν την επιστολή

Την επιστολή συνυπογράφουν οι οργανώσεις: Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ActionAid Hellas, Διεθνής Αμνηστία, ΑΡΣΙΣ, Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Equal Rights Beyond Borders, Fenix – Humanitarian Legal Aid, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Help Refugees, HIAS Greece, HumanRights360, International Rescue Committee, INTERSOS Hellas, Josoor, Legal Centre Lesvos, Lesvos Solidarity, Γιατροί του Κόσμου, Mobile Info Team, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, PRAKSIS, Refugee Legal Support, Refugee Rights Europe, Refugees International, Refugee Support Aegean, SolidarityNow και Terre des hommes Hellas.



Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία! “Μην ενεργοποιήσετε τους S-400, θα υπάρξουν κυρώσεις”

 


Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζει να επιβαρύνει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας ότι οι κυρώσεις δυνάμει του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) παραμένουν στο τραπέζι.

«Είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες (περί μεταφοράς τμήματος της συστοιχίας των S-400 στην Σινώπη στην Μαύρη Θάλασσα για να γίνουν οι πρώτες δοκιμές την επόμενη εβδομάδα).

Συνεχίζουμε να διαφωνούμε πολύ έντονα με την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία και είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για να θέσει τους S-400 σε λειτουργία.

Η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ως απάντηση στην αγορά των S-400, σηματοδότησε την σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αυτό το θέμα. Εξακολουθούμε να τονίζουμε στα ανώτατα δυνατά επίπεδα ότι η αγορά των S-400 παραμένει μεγάλο εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις και στο ΝΑΤΟ ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο για πιθανές κυρώσεις λόγω του νόμου CAATSA. Είμαστε βέβαιοι ότι ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του αντιλαμβάνονται τη θέση μας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ





Πυρά Άσαντ κατά Ερντογάν: Υποκινεί τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

 


Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ κατηγόρησε τον τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, ότι είναι ο κύριος υποκινητής της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA που δημοσιεύεται σήμερα.

Οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και στους αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ--τον αρμενικό αυτόν θύλακο στο νότιο Αζερμπαϊτζάν δίπλα στα σύνορα με την Αρμενία-- που στηρίζονται πολιτικά και στρατιωτικά από την Αρμενία, ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου και έχουν εξελιχθεί στις πιο αιματηρές μετά την περίοδο του 1990.

Ο σύρος πρόεδρος είπε ότι ένοπλοι από τη Συρία αναπτύσσονται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

"Η Δαμασκός μπορεί να το επιβεβαιώσει", σημείωσε.

Οι συγκρούσεις έχουν εντείνει την διεθνή ανησυχία ότι άλλες περιφερειακές δυνάμεις πιθανόν να παρασυρθούν στην ένοπλη διαμάχη--η Τουρκία έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η Αρμενία έχει συνάψει μια αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία.

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν αρνούνται τις κατηγορίες που διατυπώνουν η Γαλλία, η Ρωσία και το Ιράν ότι η Άγκυρα στέλνει σύρους μισθοφόρους για να πολεμήσουν στην περιοχή.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Ασταμάτητος ο δικτάτορας προκαλεί την Κύπρο ανοίγοντας παραλία στα κατεχόμενα

 


Σε ανακοίνωσή της, η Κυπριακή κυβέρνηση κάνει λόγο για προεκλογική φιέστα υπέρ του φίλα προσκείμενου στον δικτάτορα Ταγίπ Ερντογάν ψευδοπρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ.

Την πρόθεσή της να επεκτείνει την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, στην πάλαι ποτέ τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου που παραμένει περίκλειστη από το 1974 έκανε η κυβέρνηση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Η Λευκωσία καταδίκασε ήδη τις τουρκικές εξαγγελίες και μεταφέρει πλέον το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως επισημαίνεται, ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη. 



«Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» τονίζεται.

«H Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε από την πλευρά του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ταυτόχρονα, «βαθιά ανήσυχη», δήλωσε η ευρωπαϊκή διπλωματία δια του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.