Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

ΝΔ: Κυβερνητικός πανικός από δημοσιεύμα ξένου περιοδικού




Η ανακοίνωση της ΝΔ ήρθε σε απάντηση της δήλωσης της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία κατηγορεί τη ΝΔ και μερίδα των ΜΜΕ για εκλογολογία.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ, καταλογίζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου ότι έχει χάσει την ψυχραιμία του καθώς, όπως αναφέρει, "άγεται και φέρεται" από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Η ανακοίνωση της ΝΔ ήρθε σε απάντηση της δήλωσης της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία κατηγορεί τη ΝΔ και μερίδα των ΜΜΕ για εκλογολογία.

Στην απάντησή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέρει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου "τη μια πανηγυρίζουν, την άλλη σιωπούν και την άλλη χάνουν την ψυχραιμία τους" και εξηγεί: 

"Δημοσίευμα ξένου περιοδικού που κάνει αναφορά σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, ήταν αρκετό να προκαλέσει κυβερνητικό πανικό και, ταυτόχρονα, να αναδείξει το πολιτικό θράσος της Κυβέρνησης".

Συνεχίζοντας ο κ. Κουμουτσάκος υποστηρίζει: "Με ύβρεις, όμως, δεν ξορκίζονται οι εξελίξεις. Δεν αλλάζει η επώδυνη πραγματικότητα, που η ίδια η Κυβέρνηση έχει προκαλέσει με τη φορολογική σφαγή, την περικοπή συντάξεων,την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Δεν αντιμετωπίζονται τα αδιέξοδα, που συσσώρευσαν οι πολιτικές της στην Υγεία, την παιδεία, την καθημερινότητα κάθε πολίτη. Η μόνη συνέπεια της Κυβέρνησης είναι η ασυνέπειά της".

Καταλήγοντας υποστηρίζει ότι "καμία προπαγάνδα, κανένας εντυπωσιασμός δεν μπορεί να αποτρέψει τη ραγδαία κατάρρευση της απήχησής της στην κοινωνία".





Πηγή: skai.gr


Ασημένιο μετάλιο για τον Σπύρο Γιαννιώτη στα 10.000 της κολύμβησης





Η πρώτη θέση κρίθηκε στο φώτο φίνις καθώς οι δύο πρώτοι είχαν τον ίδιο ακριβώς χρόνο

Ο Σπύρος Γιαννιώτης πήρε την 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο με χρόνο 1.52.59.8 στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ο πρωταθλητής μας τερμάτισε έχοντας ακριβώς τον ίδιο χρόνο με τον Ολλανδό Φέρι Γουίρτμαν (1.52.59.8) που κατέκτησε το χρυσό! Και όλα αυτά ενώ βρισκόταν μέχρι και στην 14η θέση λίγο πριν το τέλος. 

Ο Ολλανδός άπλωσε το χέρι του και ακούμπησε πρώτος την πινακίδα του τερματισμού.


Και τέταρτος νεκρός από τη σύγκρουση σκαφών στην Αίγινα





Ταχύπλοο διεμβόλισε μικρό τουριστικό σκάφος με 20 περίπου επιβάτες ανοιχτά της Αίγινας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4 άτομα.

Ένα ακόμη άτομο εντοπίστηκε νεκρό στον βυθό, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Λιμενικό, σε βάθος 20 μέτρων στην περιοχή όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα στην Αίγινα.

Εκτός από το άτομο που εντοπίστηκε στο βυθό, νεκροί είναι και ο χειριστής της λάντζας, ένα παιδί και ένας άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά, και εξετάζεται αν είναι ο πατέρας του παιδιού.

Αυτήν την ώρα βατραχάνθρωποι του Λιμενικού προσπαθούν να ανασύρουν τη σορό του άτυχου άνδρα, ενώ παράλληλα οι έρευνες συνεχίζονται. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο ταχύπλοο σκάφος που εμβόλισε τη λάντζα με τους παραθεριστές, επέβαιναν τρία άτομα, τα οποία έχουν οδηγηθεί στο Λιμεναρχείο Αίγινας, αλλά δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη ποιός ήταν ο κυβερνήτης. Στο σκάφος δεν επέβαινε ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος και αναζητείται για να συλληφθεί.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στη λάντζα επέβαιναν συνολικά -μαζί με τον χειριστή που έχασε τη ζωή του- 25 άτομα, εκ των οποίων τα εικοσιένα διασώθηκαν με τους τραυματίες να μεταφέρονται στην Αθήνα.

Και οι 15 τραυματίες μεταφέρονται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Από τους δύο σοβαρά τραυματίες, ο ένας αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και ο δεύτερος κινδυνεύει με ακρωτηριασμό.

Στην Αίγινα μεταβαίνει και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Σε ετοιμότητα τα στρατιωτικά νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών από το ναυτικό δυστύχημα στην Αίγινα. Στις έρευνες συμμετέχει επίσης και ελικόπτερο των ενόπλων δυνάμεων. 



Δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα ελικόπτερο κάνουν έρευνες για να εντοπίσουν τους αγνοούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ υπάρχουν φόβοι για εγκλωβισμένους μέσα στο βυθισμένο πλοιάριο.

Οι περίπου 10 τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Αίγινας για τις πρώτες βοήθειες και με ελικόπτερο θα διακομιστούν σε νοσοκομείο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ τους βρίσκεται  ένας από τους επιβάτες που ακρωτηριάστηκε.

Στο Κέντρο Υγείας έχουν μεταφερθεί και οι υπόλοιποι επιβάτες της λάντζας, οι οποίοι έχουν μικροτραυματισμούς, αλλά κυρίως έχουν υποστεί ισχυρό σοκ.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, αυτή τη στιγμή στο νησί επικρατεί πανικός... Άνθρωποι κατεβαίνουν από τις βάρκες διάσωσης, σοκαρισμένοι και με κλάματα. 

Το ταχύπλοο που είναι 8 μέτρων με ισχυρές μηχανές και καμπίνα κινείτο με μεγάλη ταχύτητα έπεσε με δύναμη πάνω στη λάντζα, την έκοψε στη μέση και την ανέτρεψε.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η μεγάλη βάρκα (λάντζα) είχε ξεκινήσει από την Πέρδικα με προορισμό το νησάκι Μονή, όπου μετέφερε 20-25 παραθεριστές για να κάνουν το μπάνιο τους. Στο ενδιάμεσο, όμως, ταχύπλοο σκάφος, άγνωστο για ποιο λόγο, εμβόλισε με ταχύτητα τη λάντζα, η οποία ανατράπηκε και όλοι οι επιβάτες βρέθηκαν στη θάλασσα.

Επιτόπου έσπευσαν τρία πλωτά σκάφη του Λιμενικού καθώς και αλιευτικά και άλλα ταχύπλοα για να βοηθήσουν τους ναυαγούς. Οι λιμενικοί ανέσυραν νεκρά τρία άτομα και τρεις τραυματίες οι δυο εκ των οποίων σοβαρά και ο ένας ελαφρότερα.



Πηγή : thetoc.gr


Απίστευτη προπαγάνδα για τους πρόσφυγες σε βιβλία της έκτης Δημοτικού




ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ... ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΑ HOT SPOTS

Η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο, με τον οποίο διαχειρίζεται τις μεταναστευτικές και τις προσφυγικές ροές στη χώρα μας δεν έχει προηγούμενο!

Οι αριστερίστικες ιδεοληψίες που διακατέχουν το κυβερνών κόμμα διαστρεβλώνουν, όπως θα διαπιστώσετε, πλήρως την πραγματικότητα ακόμη και στους μαθητές του Δημοτικού σχολείου προκειμένου να εδραιωθεί η αντίληψη πως όλοι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα ειναι πρόσφυγες και όχι παράνομοι μετανάστες.



Και όμως, δείτε πόσο ύπουλα τους δίνουν μηνύματα και προπαγανδίζουν αξιώματα μέσω του βιβλίου της Γλώσσας της ΣΤ' Δημοτικού:

«Κοντά στην περιοχή σας έχει δημιουργηθεί ένας καταυλισμός όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες διωγμένοι από διάφορες χώρες. Όμως κάποιοι θέλουν να τους διώξουν. Η τάξη σας, λοιπόν, αποφασίζει να ζητήσει από τον δήμαρχο να συνεχίσουν οι πρόσφυγες να φιλοξενούνται στον καταυλισμό και να τους βοηθήσει να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες ζωής τους. Ετοιμάστε την επιστολή που ακολουθεί, με σκοπό να πείσετε λογικά αλλά και να συγκινήσετε τον δήμαρχο.

Μην ξεχάσετε:

Στην επιστολή χρειάζεται να πείτε τις απόψεις σας και να τις αιτιολογήσετε:

Πώς ζουν τώρα οι πρόσφυγες στον καταυλισμό, γιατί δεν πρέπει να τους διώξουν, γιατί είναι σωστό να τους βοηθήσουμε να φτιάξουν τη ζωή τους.

Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε αιτιολογικές προτάσεις, σκέψεις και φράσεις που θα συγκινήσουν το δήμαρχο, ρήματα και φράσεις που φανερώνουν την άποψή σας, λέξεις όπως βέβαια, φυσικά, λοιπόν, τελικά».

Δείτε λοιπόν με ποιο τροπο και πόσο περίτεχνα βάζουν μικρά παιδιά να εμπλακούν στη διαδικασία «νομιμοποίησης» όλων αυτών των μεταναστευτικών ροών τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί εθελοδουλα κατόπιν εντολής των δανειστών.

Οι συγγραφείς των βιβλίων της ΣΤ' Δημοτικού βαφτίζουν πρόσφυγες όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα μας και ζητούν απο τα παιδιά να μεσολαβήσουν προκειμένου να κάμψουν τις αντιδράσεις των δημάρχων!



Πηγή : newsbomb.gr


Αυτοί είναι οι κατώτατοι μισθοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση - Που βρίσκεται η Ελλάδα



Οι κατώτατοι εθνικοί μισθοί συνήθως ισχύουν για όλους τους εργαζομένους, ή τουλάχιστον για τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων της χώρας.

Επιβάλλονται από τη νομοθεσία, συχνά έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ή απευθείας μέσω εθνικής διακλαδικής συμφωνίας. 

Οι κατώτατοι μισθοί εκφράζονται, γενικά, ως μηνιαίοι μισθοί για ακαθάριστες αποδοχές, δηλαδή πριν από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο· τα εν λόγω παρακρατούμενα ποσά διαφέρουν από χώρα σε χώρα. 

Οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί δημοσιεύονται από την Eurostat δύο φορές το έτος. Αντικατοπτρίζουν την κατάσταση την 1η  Ιανουαρίου και την 1η  Ιουλίου κάθε έτους. Συνεπώς, τροποποιήσεις των κατώτατων μισθών που εφαρμόζονται ανάμεσα στις δύο αυτές ημερομηνίες εμφανίζονται στην επόμενη εξαμηνιαία έκδοση στοιχείων. 

Κύρια στατιστικά στοιχεία

Διακύμανση των εθνικών κατώτατων μισθών

Οι κατώτατοι μισθοί στα κράτη μέλη της ΕΕ κυμαίνονταν από  215 ευρώ έως 1.923 ευρώ τον μήνα, τον Ιανουάριο του 2016 
Τον Ιανουάριο του 2016, 22 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ (Δανία, Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία αποτελούσαν εξαίρεση) διέθεταν εθνικούς κατώτατους μισθούς. 

Την 1η Ιανουαρίου 2016, οι μηνιαίοι κατώτατοι μισθοί διέφεραν σημαντικά και κυμαίνονταν από 215 ευρώ στη Βουλγαρία έως 1.923 ευρώ στο Λουξεμβούργο. 

Εθνικοί κατώτατοι μισθοί υπήρχαν επίσης στις ακόλουθες υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ χώρες: Αλβανία, Μαυροβούνιο, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Σερβία και Τουρκία. 

Σχήμα 1: Κατώτατοι μισθοί, Ιανουάριος 2016 


EUR ανά μήνα) Πηγή: Eurostat

Στο σχήμα 1 παρουσιάζονται τα επίπεδα των κατώτατων ακαθάριστων μηνιαίων μισθών σε ευρώ, τον Ιανουάριο του 2016. Οι χώρες χωρίζονται σε τρεις ομάδες, με βάση το επίπεδο των κατώτατων μισθών. 

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει χώρες των οποίων οι κατώτατοι μισθοί ήταν χαμηλότεροι από 500 ευρώ το μήνα: αποτελείται από τέσσερεις  χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Σερβία) και δέκα κράτη μέλη της ΕΕ (Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Ουγγαρία,Τσεχική Δημοκρατία, Λετονία, Σλοβακία, Κροατία, Εσθονία και Πολωνία). 
Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει πέντε κράτη μέλη της ΕΕ (Πορτογαλία, Ελλάδα, Μάλτα, Ισπανία και Σλοβενία) και την Τουρκία, καθεμία με ενδιάμεσο επίπεδο κατώτατων μισθών, που ορίζονται για τους σκοπούς αυτού του άρθρου από 500 έως 1.000 ευρώ μηνιαίως  (να σημειωθεί ότι και στα πέντε εν λόγω κράτη μέλη ο ελάχιστος μισθός ήταν στην πράξη χαμηλότερος από 800 EUR το μήνα.)

Η τρίτη και τελευταία ομάδα περιλαμβάνει επτά κράτη μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο) όπου οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί είναι ίσοι με ή ανώτεροι από 1.000 ευρώ μηνιαίως (η ομάδα αυτή περιλαμβάνει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες.)

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα κράτη μέλη της ΕΕ που είναι εκτός της ευρωζώνης και διαθέτουν κατώτατους μισθούς (Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και για την Αλβανία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Σερβία την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα επίπεδα και η κατάταξη των κατώτατων μισθών σε τιμές ευρώ εξαρτώνται από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. 

Κατώτατοι μισθοί εκφρασμένοι σε μονάδες αγοραστικής δύναμης
Οι διαφορές μεταξύ των χωρών όσον αφορά το επίπεδο των κατώτατων μισθών είναι σημαντικά μικρότερες αν συνεκτιμηθούν οι διαφορές στα επίπεδα τιμών.

Σχήμα 2: Κατώτατοι μισθοί, Ιανουάριος 2016

(ΜΑΔ (μονάδα αγοραστικής δύναμης) ανά μήνα)
Πηγή: Eurostat 

Στο σχήμα  2 συγκρίνονται οι ακαθάριστοι κατώτατοι μισθοί, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στα επίπεδα τιμών με βάση τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης (ΙΑΔ για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών. 

Όπως είναι αναμενόμενο, η αναπροσαρμογή με βάση τις διαφορές στα επίπεδα τιμών μειώνει τη διακύμανση μεταξύ των χωρών. 

Οι χώρες της πρώτης ομάδας, που έχουν σχετικά χαμηλότερους κατώτατους μισθούς σε ευρώ, έχουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα τιμών και, συνεπώς, σχετικά υψηλότερους κατώτατους μισθούς όταν αυτοί εκφράζονται σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ). 
Από την άλλη πλευρά, οι χώρες της τρίτης ομάδας, που έχουν σχετικά υψηλότερους κατώτατους μισθούς σε ευρώ, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα τιμών, και οι κατώτατοι μισθοί τους σε ΜΑΔ είναι συχνά σχετικά χαμηλότεροι. 

Αυτή η προσαρμογή για τα επίπεδα τιμών έχει ως αποτέλεσμα την εν μέρει εξομάλυνση των διακριτών διαφορών που εντοπίζονται μεταξύ των τριών διαφορετικών ομάδων χωρών όταν η κατάταξή των κατώτατων μισθών γίνεται με βάση το ευρώ. 

Οι διαφορές στα ποσοστά κατώτατων μισθών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ μειώθηκαν επίσης από 1:9 σε όρους ευρώ σε 1:4, σε όρους ΜΑΔ. Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, οι μηνιαίοι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονταν από 445  ΜΑΔ στη Ρουμανία έως 1.597  ΜΑΔ στο Λουξεμβούργο. 

Εκτός από τη μείωση του εύρους ανάμεσα στους υψηλότερους και χαμηλότερους κατώτατους μισθούς, η μετατροπή από ευρώ σε ΜΑΔ αλλάζει και τη σειρά κατάταξης των χωρών. Οι κύριες διαφορές ανάμεσα στους κατώτατους μισθούς σε όρους ευρώ και σε όρους ΜΑΔ παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Τουρκία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Εσθονία, τη Λετονία, το Βέλγιο, την Γαλλία, την Ισπανία την Πορτογαλία, την Ρουμανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας - καθεμιά από τις χώρες αυτές μετακινήθηκε στην κατάταξη κατά δύο, τουλάχιστον θέσεις. 

Η Ελλάδα, η Λιθουανία και η Πολωνία μετατοπίστηκαν κατά μία θέση. 

Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών παραμένουν στην ίδια ομάδα, όπως φαίνεται από την ανάλυση των σχημάτων 1 και 2. 

Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται το Μαυροβούνιο (στοιχεία Ιουλίου 2015), η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Λετονία, η Σλοβακία, η Κροατία, η Εσθονία και η Πολωνία, οι οποίες μετακινήθηκαν από την πρώτη ομάδα (σχετικά χαμηλών κατώτατων μισθών) στην δεύτερη ομάδα (μέσο επίπεδο κατώτατων μισθών). 

Επίπεδα των κατώτατων μισθών σε σχέση με τις μέσες ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές

Το 2014 το επίπεδο των ακαθάριστων κατώτατων μισθών κυμαινόταν στα κράτη μέλη της ΕΕ από 33 % έως μόλις πάνω από 50 % των μέσων ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών για όσους εργάζονταν στη βιομηχανία, τις κατασκευές ή τις υπηρεσίες (εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων των νοικοκυριών ως εργοδοτών και των εξωεδαφικών οργανισμών και φορέων) όπως καλύπτονται από τη NACE Αναθ. 2 τομείς,  Σχήμα  3. 

Σχήμα 3: Κατώτατοι μισθοί ως ποσοστό της διάμεσης τιμής των μέσων ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών, 2014
(%)


Πηγή: Eurostat 

Το υψηλότερο επίπεδο κατώτατων μισθών σε σχέση με τις μέσες ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές σημειώθηκε στην Σλοβενία (51,3 %), την Ελλάδα (50.1 %, 2011) και την Τουρκία (50,0 %, 2010). 
Στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες (στοιχεία 2013), η Τσεχική Δημοκρατία και η Ισπανία, οι οποίες αναφέρουν κατώτατους μισθούς κάτω του 35 % των μέσων ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών. 

Ποσοστό των ατόμων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό
Το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών. 

Συνδυάζοντας τα μικροστοιχεία από την τελευταία τετραετή έρευνα για τη διάρθρωση των αποδοχών (SES) με το επίπεδο των κατώτατων μισθών που ίσχυαν εκείνη τη χρονική στιγμή (Οκτώβριος 2010 για την τελευταία SES), μπορεί να γίνει μια εκτίμηση (όπως εμφαίνεται στο σχήμα 4). 

Σχήμα 4: Ποσοστό απασχολούμενων που αμείβονται με λιγότερο από το 105 % του μηνιαίου κατώτατου μισθού, Οκτώβριος 2010 (1) 
(%)


Πηγή: Eurostat,

Για λόγους συγκρισιμότητας, το πεδίο περιορίστηκε σε εργαζομένους πλήρους απασχόλησης και ηλικίας 21 ετών και άνω, οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις με τουλάχιστον 10 εργαζομένους, με εξαίρεση τον τομέα της δημόσιας διοίκησης, της άμυνας και της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης (NACE αναθ. 2 Section O). 

Επιπλέον, από τις μηνιαίες αποδοχές που υπολογίστηκαν από την έκδοση της SES για το 2010 εξαιρέθηκαν οι αποδοχές από υπερωρίες και βάρδιες. 

Tο ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με λιγότερο από το 105 % του εθνικού κατώτατου μισθού υπερέβαινε το 9,0 % σε οκτώ κράτη μέλη, και συγκεκριμένα: στη Σλοβενία (19,2 %), τη Λιθουανία (13,7 %), τη Λετονία (11,8 %), το Λουξεμβούργο (10,2 %), την Πολωνία (9,9 %), τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Κροατία (9,2 %). 

Στην Ισπανία καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων (0,2 %) των οποίων οι αποδοχές είναι μικρότερες από το 105 % του κατώτατου εθνικού μισθού, ενώ στα υπόλοιπα 11 κράτη μέλη το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται λιγότερο από το ποσό αυτό κυμαινόταν από 2,0 % έως 4,7%.



Πηγή : imerisia.gr



Ο καρκίνος ξεπέρασε την καρδιά ως κύρια αιτία θανάτου στην Ευρώπη




Οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν σήμερα περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως (πάνω από 17,3 εκατομμύρια ετησίως ή το 31,5% όλων των θανάτων) απ΄ ό,τι το 1990 (12,3 εκατομμύρια καρδιαγγειακοί θάνατοι ή το 26% των συνολικών), αλλά στην Ευρώπη, ιδίως τη Δυτική, διαχρονικά καταγράφεται βελτίωση.

Έτσι, ο καρκίνος ξεπέρασε πλέον τις ασθένειες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων ως η κυριότερη αιτία θανάτου σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, αν και ακόμη στο σύνολο της Ευρώπης οι θάνατοι από καρκίνο δεν είναι ούτε οι μισοί σε σχέση με τους καρδιαγγειακούς θανάτους. Στην Ελλάδα οι θάνατοι από καρδιά, αν και διαχρονικά εμφανίζουν μείωση ως ποσοστό, συνεχίζουν να είναι περισσότεροι σε σχέση με τους θανάτους από καρκίνο.

Τα νεότερα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, δείχνουν ότι στην Ευρώπη συνολικά οι καρδιαγγειακοί θάνατοι ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια τον χρόνο (το 45% των συνολικών) και από αυτούς πάνω από 1,4 εκατομμύρια είναι πρόωροι (συμβαίνουν σε ηλικία κάτω των 75 ετών).

Όμως σε 12 χώρες, 11 ευρωπαϊκές (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Βρετανία, Νορβηγία) και στο Ισραήλ, περισσότεροι -ιδίως άνδρες- πεθαίνουν πλέον από καρκίνο από ό,τι από καρδιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Νικ Τάουνσεντ του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέφεραν ότι η Γαλλία υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου οι θάνατοι από καρκίνο ξεπέρασαν αυτούς από καρδιά.

Στην ΕΕ των «28» οι καρδιαγγειακοί θάνατοι αποτελούν το 38% των συνολικών θανάτων, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη εκτός ΕΕ το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο (54%). Ανισότητες υπάρχουν και στους πρόωρους θανάτους: στην ΕΕ-28 το 26% είναι καρδιαγγειακής αιτιολογίας, ενώ στις εκτός ΕΕ ευρωπαϊκές χώρες το 36%.

Όσον αφορά τα χρόνια ζωής σε συνθήκες αναπηρίας λόγω καρδιαγγειακού προβλήματος ή αλλιώς τα χαμένα χρόνια υγιούς ζωής (τα λεγόμενα έτη DALY), τα περισσότερα καταγράφονται στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης (194 ανά 1.000 κατοίκους στην Ουκρανία και 181/1.000 στη Ρωσία), ενώ τα λιγότερα στο Ισραήλ (26 ανά 1.000) και στην Ισλανδία (32 ανά 1.000).

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η μελέτη επισημαίνει ότι είναι αναλογικά ιδιαίτερα πολλοί οι καρδιαγγειακοί θάνατοι στις γυναίκες. Έτσι, το ποσοστό θανάτων γυναικών ανά 100.000 κατοίκους είναι 391 στη χώρα μας, έναντι 174 στη Γαλλία.

Οι πρόωροι καρδιαγγειακοί θάνατοι είναι πολύ υψηλοί στην Ελλάδα τόσο μεταξύ των ανδρών (147 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 73 ανά 100.000 στη Γαλλία), όσο και μεταξύ των γυναικών (57 ανά 100.000 στην Ελλάδα έναντι 26 ανά 100.000 στη Γαλλία).

Πάντως η καρδιαγγειακή θνησιμότητα στην Ελλάδα (που το 2012 κινείτο με ρυθμό 485 θανάτων ανά 100.000 κατοίκων και των δύο φύλων), εμφανίζει μείωση περίπου 31% κατά την τελευταία δεκαετία.
Όσον αφορά τα χαμένα χρόνια υγιούς ζωής (έτη DALY), στην Ελλάδα είναι 77 ανά 1.000 κατοίκους λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων, 38 ανά 1.000 λόγω ισχαιμικής νόσου και 27 ανά 1.000 λόγω εγκεφαλικού.

Η μέση διάρκεια νοσηλείας στη χώρα μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι 6,1 μέρες, έναντι 10,3 στη Γερμανία και 3,9 στη Δανία.


Πηγή : zougla.gr


Οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν την υπερφορολόγηση «Βουτιά» στα έσοδα και τον Ιούλιο




Ο Έλληνας πληρώνει την ανικανότητα της κυβέρνησης να κυβερνήσει να υλοποιήσει ένα σχέδιο ανάπτυξης και έτσι προσπαθεί να επιβιώσει αρπάζοντας ότι έχει απομείνει στις ελληνικές οικογένειες και στις επιχειρήσεις.

Ο Έλληνας όμως ζει στην χειρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων 6 χρόνων, έχει στερέψει και δεν μπορεί, δεν έχει, δεν πληρώνει με αποτέλεσμα να μην έχει έσοδα το κράτος από πουθενά.

Διαβάζουμε στο protothema.gr το ρεπορτάζ :

Στα 755 εκατ. ευρώ η υστέρηση για τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού - Εκτός στόχου κατά 2,2% και τα έσοδα το πρώτο επτάμηνο του έτους - «Στάση πληρωμών» των φορολογουμένων στην α' δόση του φόρου εισοδήματος

«Βουτιά» στα έσοδα τόσο τον Ιούλιο όσο και το επτάμηνο του 2016 προκύπτει από την αποτύπωση των στοιχειων του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα τον Ιούλιο το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.031 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 755 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Σε επίπεδο επταμήνου η υστέρηση έφτασε το 2,2% καθώς το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 28.019 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 621 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016 και προκαλώντας πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο καθώς τυχόν απόκλιση στα έσοδα θα φέρει πιο κοντά την ενεργοποίηση του κόφτη για μισθούς και συντάξεις.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία αυξημένες ήταν αντίστοιχα οι επιστροφές εσόδων τόσο τον Ιούλιο όσο και το επτάμηνο.

Πρόκειται για μια ιδιότυπη στάση πληρωμών των φορολογουμένων καθώς το ΥΠΟΙΚ με τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι οι στόχοι για τα έσοδα τον Ιούλιο εκτροχιάστηκαν σημαντικά και παρά το γεγονός ότι ήταν ο μήνας καταβολής της α' δόσης του φόρου εισοδήματος.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 810 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 840 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 3.486 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.571 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3.712 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 874 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 28.019 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 621 εκατ. ευρώ ή 2,2%  έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 25.972 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 422 εκατ. ευρώ ή 1,7% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1.720 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας  αύξηση κατά 220 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.500 εκατ. ευρώ). 

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2.047 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.043 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.031 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 755 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. 

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 5.012 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 354 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων  του  Ιουλίου 2016 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 249 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 40 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου του Προϋπολογισμού 2016 (209 εκατ. ευρώ). 

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016 ανήλθαν στα 28.829 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.297 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (32.126 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 27.124 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2.397 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2.004 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 607 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 390 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, 122 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 162 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 46 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1.705 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 900 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικά για τον μήνα Ιούλιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.833 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 53 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.430 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 70 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 403 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 17 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.


Γραφειοκρατία και τυπολατρία για μια συνταγή κι ένα παραπεμπτικό




Στον ΕΟΠΥΥ γίνεται κατά γενική ομολογία καλή δουλειά τους τελευταίους μήνες αλλά το ζήτημα της τυπικότητας στην εγγραφή μιας συνταγής στο σύστημα αναμένεται να δυσκολέψει πολύ τους γιατρούς που καλούνται να εξετάζουν ασθενείς αλλά να κάνουν και τον τεχνικό ηλεκτρονικού υπολογιστή!

Αυστηρά ως "δυσκοίλια" εμφανίζεται η αρμόδια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ που κόβει ως άκυρα παραπεμπτικά για μικρές παρατυπίες και λάθη. Κι αν κάτι τέτοιο συμβεί, άντε να περιμένεις την διαδικασία των ενστάσεων...

Αν μια υπογραφή ή κάποια γράμματα βγουν έξω από το πεδίο στο οποίο συμπληρώνεται η πληροφορία, αν λείπει ένα έγγραφο (αλλά υπάρχουν όλα τα άλλα), αν μία υπογραφή δεν είναι καθαρή, τότε το παραπεμπτικό ακυρώνεται και ο πάροχος χάνει χρήματα! Κι αν δεν θέλει να τα χάσει, πρέπει να κάνει ένσταση και να περιμένει...

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει κλινικάρχης που "κλαίει" 3 νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αξίας 30.000 ευρώ, 40.000 ευρώ και 25.000 ευρώ αντίστοιχα! Και αν λάβουμε υπόψη ότι αυτός ο επιχειρηματίας δέχτηκε μείωση τιμών, μείωση πελατών (λόγω κρίσης), καθυστέρηση στην εκκαθάριση για όσα του χρωστούν, υποχρεωτικές εκπτώσεις και τελικά δεν έκαναν δεκτά τα παραστατικά του και χάνει και την όποια αμοιβή του αναλογούσε, καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά ...

Ή τουλάχιστον ότι θα έχουμε θέματα να μας απασχολήσουν μέσα στο φθινόπωρο...




Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Tα 12 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο



Τη λίστα με τα 12 προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο προκειμένου να εκταμιευτεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ παρουσιάσει σε δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής». Πρόκειται για την υποδόση η οποία προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση που υπεγράφη πέρυσι τον Αύγουστο, ενώ όπως επισημαίνει το δημοσίευμα ο Σεπτέμβρης θα είναι ιδιαίτερα θερμός.

Στις δράσεις αυτές, όπως αναφέρει το δημοσίευμα περιλαμβάνονται η ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η άμεση μεταφορά σε αυτό πολλών σημαντικών δημοσίων επιχειρήσεων για ιδιωτικοποίηση.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, με την ελληνική πλευρά να πρέπει να υλοποιήσει νέες αλλαγές στην αγορά εργασίας, το Ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό σύστημα.

Πιο αναλυτικά ο κατάλογος με τα μέτρα που θα πρέπει να κλείσουν το Σεπτέμβριο έχει ως εξής: 

1) Κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

2) Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο Υγείας.

3) Αναθεώρηση – προς τα κάτω – των εκπτώσεων για τα εφάπαξ.

4) Αξιολόγηση και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου – των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) απέστειλε ήδη στις Τράπεζες τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που διενήργησε για λογαριασμό του η Spencer Stuart και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν κληθεί να υποβάλλουν τις προτάσεις τους ως το τέλος Αυγούστου, ώστε τα νέα διοικητικά συμβούλια, που θα πληρούν τα κριτήρια του τελευταίου νόμου να συγκροτηθούν ως τον Σεπτέμβριο.

5) Μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κτλ.)

6) Τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

7) Εξουσιοδότηση από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ του management για τροποποίηση των τιμολογίων.

8) Υποβολή υποψηφιοτήτων για το εποπτικού συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα επιλέξει το ΔΣ του Ταμείου.

9) Μεταφορά στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μιας «ομάδας ΔΕΚΟ» η ποία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Η «ομάδα» θα πρέπει να περιλαμβάνει την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ, την ΕΛΒΟ, την Αττικό Μετρό, τις Κτιριακές Υποδομές και πιθανόν την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και την ΕΚΧΑ (Κτηματολόγιο).

10) Έναρξη της διαδικασίας για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων από το ΤΑΙΠΕΔ.

11) Παροχή πόρων (και προσλήψεις) για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων που θα αντικαταστήσει από την 1/1/2017 τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

12) Επιλογή του ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.



Πηγή : huffingtonpost.gr


Οι «Αμετανόητοι Αναρχικοί» ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στη Μονή Πετράκη



Χρησιμοποιούν ως αφορμή την «εισβολή του κράτους σε τρεις στεγαστικές καταλήψεις μεταναστών στη Θεσσαλονίκη»

Η οργάνωση «Αμετανόητοι Αναρχικοί» ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης στο κτίριο της «Ιεράς Συνόδου», στη Μονή Πετράκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου. Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα αντεξουσιαστικού χώρου και χρησιμοποιεί ως αφορμή την «εισβολή του κράτους σε τρεις στεγαστικές καταλήψεις μεταναστών στη Θεσσαλονίκη».

Αναλυτικά η προκήρυξη: 

«Στις 8 Αυγούστου χτυπήσαμε την έδρα της ελληνικής Εκκλησίας. Ήταν μια απάντηση στο νέο κύμα κρατικής καταστολής. Στις 27 Ιούλη το κράτος εισέβαλε σε τρεις στεγαστικές καταλήψεις μεταναστών στη Θεσσαλονίκη. Έγιναν 100 προσαγωγές, που κατέληξαν σε 74 συλλήψεις και ποινικές διώξεις. Η κατάληψη του Ορφανοτροφείου για την οποία εμφανίζεται η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ως ιδιοκτήτης και μηνυτής των καταληψιών, κατεδαφίστηκε το ίδιο πρωί.

Το κράτος επιτίθεται στις καταλήψεις γιατί αποτελούν εστίες αυτοοργάνωσης των καταπιεσμένων, προσφέρουν τόπο ελεύθερης συμβίωσης ντόπιων και μεταναστών. Είναι ακριβώς αυτοί οι χώροι όπου ζυμώνονται πολιτικές συνειδήσεις και το ατομικό γίνεται συλλογικό, σχηματίζουν μια αλυσίδα αντίστασης και αλληλεγγύης ενάντια στους κρατικούς θεσμούς, είναι απτό παράδειγμα ενός κόσμου χωρίς εξουσία και γίνονται σημεία αντεπίθεσης στην κυριαρχία των αφεντικών. Οι καταλήψεις προμηνύουν την ανακατάληψη όλης της γης από τους καταπιεσμένους. Για όλους αυτούς τους λόγους αντιλαμβανόμαστε τις καταλήψεις ως μέσα του αγώνα για τη συνολική απελευθέρωση από την εξουσία και ταυτόχρονα ως εγχειρήματα που εφαρμόζουν αυτό το πρόταγμα στο τώρα.

Για τους ίδιους λόγους οι καταλήψεις βρίσκονται στο στόχαστρο όλων των κρατών. Με πιο πρόσφατες περιπτώσεις, τη Rigaer74 στη Γερμανία και την Αναρχική Βιβλιοθήκη KAOS στη Βραζιλία. Αρκετές καταλήψεις αντιστέκονται στις αστυνομικές επιχειρήσεις μαχητικά και αντιστρέφουν τα χτυπήματα που δέχονται με εξεγερσιακές κινητοποιήσεις. Η εμπρηστική μας δράση είναι μήνυμα και γι' αυτούς τους συντρόφους. Μήνυμα έμπρακτης επιθετικής αλληλεγγύης. Ο αντικρατικός αγώνας δεν αναγνωρίζει σύνορα.

Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών συνεχίζουν να πεθαίνουν άνθρωποι επειδή βρίσκονται αποκλεισμένοι. Με την επίθεση στις αυτοοργανωμένες δομές στέγασης το κράτος θέλει να διατηρήσει την απομόνωση και την εξαθλίωση σαν μοναδική προοπτική των μεταναστών. Όσο κρατιέται αδύναμο και αναλώσιμο αυτό το μεγάλο ανθρώπινο σύνολο, τόσο πιο εκμεταλλεύσιμο είναι. Πάνω στην αδυναμία που παρατείνεται με την συνεχιζόμενη βία που ζουν οι μετανάστες, κερδοσκοπούν οι ΜΚΟ, η Εκκλησία και οι εργολάβοι των στρατόπεδων συγκέντρωσης και στήνουν την «ανθρωπιστική» τραγωδία τους οι κρατικοί μηχανισμοί (κυβέρνηση, μίντια, ιατρικοί και δικηγορικοί σύλλογοι, λιμενόμπατσοι, μπάτσοι, στρατός και βέβαια η Εκκλησία). Οι υπαίτιοι της προσφυγιάς, της φτώχειας και του θανάτου παρουσιάζονται σαν αυτόκλητοι σωτήρες.

Η Εκκλησία ειδικότερα είναι ο πρωτεργάτης του «ανθρωπισμού»: Εκμεταλλεύεται άμεσα ή έμμεσα το 60% της γης στην ελληνική επικράτεια. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής real estate και άλλων κερδοσκοπικών μεγαλοεπιχειρήσεων (πχ ιδιωτικές κλινικές, που θησαυρίζουν από την αρρώστια, τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων). Ξεπλένει παράνομο χρήμα και τζογάρει το «νόμιμο». Δηλαδή, βρίσκεται στο επίκεντρο των πιο βρώμικων deals, πχ. το σκάνδαλο Βαβύλη, του κυπατζή που κυκλοφορούσε με ράσα και μπαινόβγαινε στην Αρχιεπισκοπή με μια βαλίτσα ηρωΐνη. Ναρκωτικά, παιδεραστία, παντού ρεμούλα. Οι «ιερές» bussiness. Αυτά προσπαθούν να προστατέψουν η αριστερά και η δεξιά του κεφαλαίου και «του Κυρίου» όταν μιλάνε για «σεβασμό στις θρησκευτικές ελευθερίες» και για «βέβηλους συμβολισμούς».

Η Εκκλησία ήταν πάντα ισχυρός πολιτικός παράγοντας των κρατών. Όλοι οι κυβερνήτες υποκλίνονται στο παπαδαριό, γιατί είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας που πουλάει μαζικά κοινωνική ειρήνη και συναίνεση. Η Εκκλησία υπερασπίζεται τις εξουσίες και συνεργάζεται με τον πιο ισχυρό. Πριν την ύπαρξη του ελληνικού κράτους, επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν ασπίδα του Σουλτάνου, σήμερα ευλογεί την εθνική σημαία. Ο καθεστωτικός χριστιανισμός είναι πυλώνας του κεφαλαιοκρατικού πολιτισμού, σχολείο υποταγής, δουλοπρέπειας και ολοφάνερης απαξίωσης του ανθρώπου και της φύσης. Δεν ξεχνάμε και δεν συγχωρούμε τα εγκλήματα του κράτους και της Εκκλησίας.

Το χτύπημα στη Μονή Πετράκη ήταν επίθεση σε ένα διοικητήριο του εχθρού. Οι πολιτικές δράσεις ενάντια στην Εκκλησία δεν στρέφονται ενάντια στους θρησκευόμενους. Τα κράτη και οι Εκκλησίες προκαλούν τον φανατισμό, τους εθνικούς-θρησκευτικούς πολέμους, την προσφυγιά και τον ρατσισμό. Μετά το χτύπημά μας το παπαδαριό και όλα τα κόμματα δεν έχασαν την ευκαιρία να υποδαυλίσουν το θρησκευτικό μίσος ενάντια στους «ασεβείς». Αλλά δεν μπορούσαν να κρύψουν τον φόβο τους απέναντι στην αδυναμία τους να θωρακίσουν τα διοικητικά κέντρα τους και τους χλιδάτους χώρους διαβίωσής τους. Ο πανικός τους φανερώνει πόσο φτηνή προπαγάνδα είναι τα περί «λατρευτικού δικαιώματος».

Το μήνυμα της επιλογής να χτυπήσουμε το κέντρο αποφάσεων της Εκκλησίας μέσα στο Κολωνάκι, μια περιοχή υψηλής προστασίας, είναι ξεκάθαρο: Το κράτος μάταια νομίζει, με την αλαζονία που το χαρακτηρίζει, ότι μπορεί να ισοπεδώσει τις συλλογικές δομές μας. Εμείς μπορούμε να εισβάλουμε στην καρδιά του και να του επιστρέψουμε τα χτυπήματα ακόμη πιο ισχυρά. Γιατί μπορεί να γκρέμισαν ένα κτήριο, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν το κίνημα των καταλήψεων που απαντάει με αυτοδιάθεση για όλες μας τις ανάγκες. Αντίθετα, οι κατασταλτικές απόπειρες πυροδοτούν την οργή που θα τους κάψει. Έτσι, χαιρετίζουμε συντροφικά όλες τις κινήσεις αλληλεγγύης που έγιναν τοπικά και διεθνώς με αφορμή την εκκένωση των τριών καταλήψεων.

Η καλοκαιρινή επίθεση στις καταλήψεις, που είχε ξεκινήσει με την απειλή εκκένωσης της Βανκούβερ Απάρτμεντ και την αστυνομική εισβολή σε καινούριους χώρους στέγασης στα Εξάρχεια, είναι προπαρασκευαστική για μια γενικότερη επίθεση στον αυτοοργανωμένο αγώνα το επόμενο διάστημα. Οι διαχειριστές του κράτους επιχειρούν να ξεπεράσουν τη συστημική κρίση με μεγαλύτερη καταπίεση, εξαθλίωση και εκμετάλλευση. Γι'αυτό επιτίθενται πρώτα στον κόσμο του αγώνα. Γι' αυτό επιστρατεύουν την περαιτέρω όξυνση των συντηρητικών αντανακλαστικών. Η αριστερά σφιχταγκαλιάζεται ολοένα παραπάνω με τους φασίστες της παραδοσιακής και της ναζιστικής ακροδεξιάς.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσονται και οι πυροβολισμοί των μπάτσων εναντίον των δυο αγωνιστών, Κώστα Σακκά και Μάριου Σεϊσίδη, στη Σπάρτη. Οι θεσμικοί παράγοντες που εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση στην «Ιερά Σύνοδο», κάνανε τις πάπιες για τις πιστολιές σε άοπλους, τους ξυλοδαρμούς στο Α.Τ. και τα βασανιστήρια που έγιναν από τα τσογλάνια της αντιτρομοκρατικής. Έχουμε πόλεμο. Τον έχουν κηρύξει από τότε που υπάρχει εξουσία και μας χτυπάνε χωρίς ενδοιασμούς. Σκοπός τους να πεθάνουμε φυλακισμένοι, σκλάβοι. Έχουν ήδη χάσει.
Χτυπώντας τον πιο παραδοσιακό πόλο του ελληνικού κράτους (Εκκλησία), δείξαμε ότι εκεί που αναζητούν ασφάλεια τα αριστερά και δεξιά αφεντικά, υπάρχει ένας τάφος στον οποίο θα θαφτεί όλο το σύστημα εξουσίας. Ο Τόσκας λέει ότι «έχουν γνώση οι φύλακες». Εμείς λέμε ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Στοχεύσαμε σε μια κεντρική δομή. Διεισδύσαμε και διαφύγαμε από μια υποτιθέμενα υπερφρουρούμενη περιοχή. Χρησιμοποιήσαμε απλά, αλλά πάντα αποτελεσματικά όπλα: τις εμπρηστικές μολότοφ. Έτσι δείξαμε ότι όποιος θέλει μπορεί να οργανωθεί για να επιτεθεί στην εξουσία. Είμαστε με περηφάνια οι αρνητές του αποτυχημένου κόσμου της εξουσίας. Είμαστε εδώ για να τον καταστρέψουμε. Είμαστε ο ζωντανός κόσμος της ελευθερίας και της αλληλεγγύης».



Πηγή : protothema.gr


Μεξικό: Ένοπλοι απήγαγαν θαμώνες εστιατορίου



Ένοπλοι απήγαγαν μια ομάδα πελατών ενός εστιατορίου στο κέντρο του Πουέρτο Βαγιάρτα, ενός δημοφιλούς τουριστικού θερέτρου στο Μεξικό, νωρίς χθες το πρωί (τοπική ώρα), όπως ανακοίνωσε το γραφείο του ανώτατου εισαγγελέα της πολιτείας.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ο ακριβής αριθμός των απαχθέντων, αλλά τα τοπικά μέσα ανέφεραν ότι μέχρι και 16 άτομα είχαν απαχθεί. Ο εισαγγελέας διεξάγει έρευνα για το περιστατικό.

Η πόλη Πουέρτο Βαγιάρτα, στην πολιτεία Γιαλίσκο, είναι από τους πιό δημοφιλείς προορισμούς τους Μεξικού. Η πολιτεία αποτελεί ωστόσο και γενέτειρα τού καρτέλ ναρκωτικών Γιαλίσκο Νέα Γενιά, το οποίο έχει εξελιχθεί σε μια από τις ισχυρότερες συμμορίες ναρκωτικών στο Μεξικό τα τελευταία χρόνια.




Πηγή : naftemporiki.gr


Άδοξο φινάλε για Φιλιππίδη



Κάνοντας μια έγκυρη και τρεις άκυρες προσπάθειες στον τελικό του άλματος επί κοντώ των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, ο Κώστας Φιλιππίδης έμεινε εκτός διεκδίκησης των μεταλλίων. Τα χάλασε ο καιρός. 

Εκτός μεταλλίων έμεινε ο Κώστας Φιλιππίδης. Ο Έλληνας αθλητής πέρασε με την πρώτη τα 5.50 στον τελικό του άλματος επί κοντώ, αλλά στη συνέχεια είχε τρεις αποτυχημένες στα 5.65 (στην πρώτη βρήκε τον πήχη με το χέρι) και βγήκε off και πήρε την έβδομη θέση. 

Δυσκόλεψε την προσπάθεια των αθλητών η βροχή και σε κάποιο σημείο καθυστέρησε η διαδικασία, καθώς δεν γινόταν να ανεβάσει τον πήχη ο μηχανισμός ανύψωσης. 

«Tα προβλήματα ήταν πολλά. Αρχικά με τον καιρό. Περιμέναμε μία ώρα και δεν ξέραμε αν θα ξεκινήσουν σήμερα οι αγώνες. Χαλάσανε οι στυλοβάτες, ο πήχης. Όλα αυτά με αποσυντόνισαν, όπως και τους άλλους αθλητές. Δεδομένων των συνθηκών αλλάξαμε πράγματα για να προσαρμοστούμε. 

Ξεκίνησα καλά τον αγώνα. Έκανα ένα καλό πρώτο άλμα στα 5.65, αλλά δεν μπόρεσα να το περάσω. Ήθελα να τα πάω καλύτερα, όμως όλα όσα έγιναν δεν με άφησαν να πάω καλύτερα. Ήμουν σε καλή κατάσταση και ένιωθα καλά, όμως υπάρχουν πράγματα που δεν υπολογίζεις», δήλωσε λίγο μετά το τέλος των προσπαθειών στην κάμερα της ΕΡΤ ο Κώστας Φιλιππίδης. 

Ολυμπιακό ρεκόρ έκανε μέσα στην πατρίδα του ο Ντα Σίλβα με έγκυρη προσπάθεια στα 6.03 μ. πήρε το χρυσό, αφήνοντας δεύτερο τον Ρενό Λαβιλενί και τρίτο τον Σαμ Κέντρικς. 

Η κατάταξη του τελικού: 

1. Τιάγκο Ντα Σίλβα (Βραζιλία) 6.03 
2. Ρενό Λαβιλενί (Γαλλία) 5.98 
3. Σαμ Κέντρικς (ΗΠΑ) 5.85 
4. Πιοτρ Λίσεκ (Πολωνία) 5.75 
-. Γιαν Κουντλίτσκα (Τσεχία) 5.75 
6. Τσανγκρούι Ξούε (Κίνα) 5.65 
7. Μίχαλ Μπάλνερ (Τσεχία) 5.50 
-. Νταΐτσι Σαουάνο (Ιαπωνία) 5.50 
-. Κώστας Φιλιππίδης (Ελλάδα) 5.50 
10. Σόνεσι Μπάρμπερ (Καναδάς) 5.50 
11. Χέρμαν Τσιαραβίγλιο (Αργεντινή) 5.50 
Πάουλς Πούγιατς (Λετονία) ακυρώθηκε



Πηγή : sport-fm.gr


«Χρυσός» ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Ρίο




Μια εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε για ακόμη μια φορά λίγο μετά τις 8 το βράδυ ο Έλληνας πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης στην ενόργανη γυμναστική Λευτέρης Πετρούνιας στους Ολυμπιακούς του Ρίο, με αποτέλεσμα κερδίσει το χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας.

Ο Έλληνας αθλητής, με μια άσκηση που είχε συντελεστή δυσκολίας 6,80 και βαθμολογήθηκε με 9,200(!) στην εκτέλεση συγκεντρώνοντας 16.000 βαθμούς, αγωνίστηκε δεύτερος και παρέμεινε πρώτος μέχρι τέλους καθώς ο βραζιλιάνος αθλητής και κύριος αντίπαλός του δεν κατάφερε να συγκεντρώσει υψηλότερη βαθμολογία. 

Μετά την απονομή, ο μεγάλος μας Ολυμπιονίκης δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι οι Έλληνες έχουμε την ψυχή να πάμε εκεί που μας αξίζει: «Για μένα είναι ό,τι σημαντικότερο να ακούγεται ο εθνικός ύμνος και θέλω να αφιερώσω το μετάλλιο στον πατέρα μου, τον προπονητή μου και την Ελλάδα». Ο χρυσός Ολυμπιονίκης τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, «έχουμε δουλέψει πάρα πολύ γι' αυτό και είχαμε προπονηθεί πολύ καλά. Θέλει πολλή δουλειά και λίγη τύχη», πρόσθεσε. 

Αυτό είναι το πρώτο μετάλλιο για την ελληνική γυμναστική μετά από 12 χρόνια, τότε που στην Αθήνα το 2004 ο Δημοσθέσης Ταμπάκος είχε κατακτήσει κι αυτός το χρυσό στους κρίκους.

Το ασημένιο κατέκτησε ο Βραζιλιάνος Ολυμπιονίκης του Λονδίνου Αρτούρ Ζανέτι με 15,766 (6,70) και το χάλκινο ο Ρώσος Ντένις Αμπλιάζιν με 15,700β. (6,80)

Ταυτόχρονα με το χρυσό μετάλλιο, ο 26χρονος γυμναστής πέτυχε άλλο ένα σημαντικό επίτευγμα, που μόνο ο Ταμπάκος το είχε καταφέρει στην ιστορία των κρίκων. Κατέκτησε στη σειρά τον τίτλο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που ελάχιστοι Έλληνες αθλητές το έχουν καταφέρει σε όλα τα αθλήματα, όπως ο Κώστας Κεντέρης στον στίβο, ο Πύρρος Δήμας στην άρση βαρών και ο Ηλίας Ηλιάδης στο τζούντο.

Είναι το δεύτερο χρυσό και το τρίτο συνολικά μετάλλιο για την Ελλάδα, μετά από τα δύο της Άννας Κορακάκη. 



Πηγή : ethnos.gr