Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Δείπνο του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić και τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Donald Tusk στο Βελιγράδι

 


O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Βελιγράδι, όπου παρακάθησε, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Donald Tusk, σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Σερβίας επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας και συζήτησαν για τις προτεραιότητες σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων.



Ο επικίνδυνος και ανεύθυνος Βελόπουλος πανηγυρίζει για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία

 


Όλα τα πολιτικά νούμερα της χώρας μιλάνε χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες των όσων γελοίον και επικίνδυνων ξεστομίζουυ.

Επικίνδυνος  και ανεύθυνος αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά, ο τηλεπωλητής των επιστολών του Ιησού, σκευασμάτων για τον κορονοιό και την καράφλα πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, καθώς πανηγυρίζει για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία, κατακρίνοντας τον υπουργό Εξωτερικών Γεραπετρίτη για την δήλωση καταδίκης.

Ειδικότερα, ο επικίνδυνος για την χώρα Βελόπουλος αναφέρει «η Τουρκία βρήκε αφορμή με το «χτύπημα στην Άγκυρα» ώστε να εξαπολύσει για άλλη μια φορά θηριώδεις επιθέσεις και δολοφονικούς βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων σε Ιράκ και Συρία! Ο κ. Γεραπετρίτης όμως έσπευσε να βγάλει «ανακοίνωση καταδίκης» της επίθεσης, χωρίς να έχει υπάρξει πραγματική έρευνα για να δούμε ποιος και γιατί πραγματοποίησε την επίθεση», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

Παράλληλα, η ανακοίνωση αναφέρει πως «Φαίνεται ότι στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η ανοησία δεν έχει όρια. Εκτός αν κάποιοι παίζουν συνειδητά το παιχνίδι της Τουρκίας…».



Το ΚΚΕ έχει κολλήσει τα καράβια στα λιμάνια - Χαλάνε εμπορεύματα μπλοκάρουν οι εκδρομείς του τριημέρου

 



Στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της προχωρά το ΚΚΕ η αλλιώς Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), τα μέλη της οποίας προκήρυξαν νέα 48ωρη απεργία για τις 24 και 25 Οκτωβρίου 2024.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια και το ερχόμενο διήμερο (24-25/10), μετά και την διήμερη απεργία που διήρκησε από τις 22 έως και τις 23 του μήνα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ταξιδέψουν οι εκδρομείς του τριημέρου, οι επιβάτες για τις δουλειές τους, να χαλάνε εμπορεύματα που παραμένουν στα λιμάνια.

Οι ναυτικοί ζητούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του Ν.41/50, άμεση τροποποίηση του άρθρου για τη τετράμηνη δρομολόγηση των Ε.Γ/Ο.Γ, Ταχυπλόων Πλοίων, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με αύξηση 12% και την επιβολή επτάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης.




Αδέλφια εξύβρισαν, απείλησαν και χτύπησαν ανήλικο σε σχολείο και συνελήφθησαν μαζί με τον πατέρα τους


 

Στη σύλληψη δύο αδελφών και του πατέρα τους προχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης αστυνομικοί του τμήματος ασφαλείας Τρίπολης για επίθεση σε ανήλικο.

Σύμφωνα με το arcadia938.gr, τα δύο παιδιά φέρονται να εξύβρισαν, να απείλησαν και να χτύπησαν τον ανήλικο σε προαύλιο χώρο σχολικού συγκροτήματος το μεσημέρι της ίδια ημέρας, με τις Αρχές να προχωρούν και στη σύλληψη του πατέρα τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης.



Επενδύσεις σε νυχτερινά κέντρα έκανε η Καθολική Εκκλησία Ελλάδος υπεξαιρώντας 3 εκατ €


 

Ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης προχώρησε σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων επιχειρηματιών ιδιοκτητών νυκτερινών κέντρων στην Πελοπόννησο, καθώς ήταν αποδέκτες μεγάλων χρηματικών ποσών που τους «χορηγούσαν» δύο ιερείς υψηλά ιστάμενοι στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παράλληλα, διαβιβάστηκε το πόρισμα της Αρχής στις εισαγγελικές αρχές της έδρας της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να ελέγξει για το κακούργημα της υπεξαίρεσης τους δύο ιερείς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τους ιδιώτες- επιχειρηματίες των νυκτερινών κέντρων (σκυλάδικα).

Μάλιστα ο ένας εκ των επιχειρηματιών είχε και στο παρελθόν σοβαρή εμπλοκή με ποινικά κολάσιμες πράξεις, η οποία σχετιζόταν και πάλι με το χώρο της Εκκλησίας, όχι όμως της Καθολικής.

Ήδη για το γεγονός αυτό έχει ενημερωθεί από την Αρχή και η έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό.

Ειδικότερα, η Αρχή στο πλαίσιο ελέγχου εντόπισε ότι μεγάλα χρηματικά ποσά, που φτάνουν τα περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, έκαναν φτερά από τα «ταμείο» της Καθολικής Εκκλησίας και επενδύθηκαν σε νυκτερινά κέντρα.

Η τακτική αυτή είχε ξεκινήσει πριν 8 χρόνια. Μεγάλα χρηματικά ποσά έφευγαν από συγκεκριμένους λογαριασμούς που χειρίζονταν οι δύο ανώτατοι ιερείς και κατέληγαν σε λογαριασμούς συγκεκριμένων ιδιοκτητών νυκτερινών κέντρων με αποτέλεσμα να φαίνονται ως επενδύσεις σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Η Αρχή ενημερώθηκε από τις Τράπεζες για «ύποπτες» κινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών και ξεκίνησε ενδελεχή έλεγχο αξιοποιώντας όλα τα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να χαρτογραφήσει την υπόγεια διαδρομή και να εντοπίσει τον πραγματικό αριθμό των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Στο στάδιο της έρευνας προέκυψαν ενδείξεις για την τέλεση σοβαρών αξιοποίνων πράξεων όπως αυτές της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Τελικά, η Αρχή διαπίστωσε ότι είχε υπεξαιρεθεί από τα ταμείο της Καθολικής Εκκλησίας το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ και από το σημείο αυτό και μετά αποκαλύφθηκε τόσο η ταυτότητα των δυο ιερέων, όσο και επιχειρηματιών νυκτερινών κέντρων.

Η τελευταία υπόγεια διαδρομή εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες και αφορούσε το ποσό των 50.000 ευρώ. Πάντως, η έρευνα αφορά το σύνολο των χρημάτων που φέρεται να έχουν υπεξαιρεθεί.

Για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, διαβιβάστηκε και πόρισμα στις εισαγγελικές αρχές της έδρας της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να ελέγξει για το κακούργημα της υπεξαίρεσης τους δύο ιερείς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τους επιχειρηματίες.


Πηγή




Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ταυτοποίησαν τον ιερό χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε έναν από τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα



Μία σημαντική ανακάλυψη που συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο, Βασιλιά του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας υποστηρίζει ότι έκανε μία ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον Αντώνιο Μπαρτζιώκα, ομότιμο καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η ομάδα φέρεται να ταυτοποίησε ένα μωβ βαμβακερό υφαντό γνωστό ως σάραπης, το ένδυμα των Περσών βασιλιάδων, το οποίο υιοθετήθηκε και από τον Μέγα Αλέξανδρο μετά την επικράτησή του έναντι του Δαρείου του 3ου της Περσίας. Το υλικό είχε ανακαλυφθεί στο χρυσό οστεοφυλάκιο στον Τύμβο ΙΙ, μαζί με τα λείψανα ενός άνδρα και το στεφάνι της Βεργίνας με τα χρυσά φύλλα και τα άνθη μυρτιάς, από την ελληνιστική περίοδο (300-30 π.Χ.), το οποίο θεωρείται ότι άνηκε στη Μήδα της Οδησσού, την πριγκίπισσα και πέμπτη σύζυγο του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας. Ύστερα από εκτενείς, χημικές, φυσιολογικές και μικροσκοπικές αναλύσεις, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, το ύφασμα είναι φτιαγμένο από βαμβάκι, υλικό σπάνιο για την εποχή και ήταν βαμμένο με το βασιλικό μωβ χρώμα.

Ανάμεσα στις επιστρώσεις του υφάσματος, βρέθηκε χουντίτης, ένα λαμπερό, λευκό ορυκτό που χρησιμοποιούταν στην αρχαία Περσία, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι το ένδυμα είχε προέλευση από την Ανατολή.

Πρόκειται για μια ανακάλυψη με σπουδαίες προεκτάσεις, καθώς σηματοδοτεί ότι, πολλά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον Τύμβο ΙΙ, ανήκαν πράγματι στον Μέγα Αλέξανδρο και όχι στο βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας, όπως πιστεύεται.

Υπάρχουν έρευνες που προτείνουν ότι ο Τύμβος ΙΙ, ο οποίος βρίσκεται στους Βασιλικούς Τάφους στη Βεργίνα, δεν είναι του Φιλίππου, αλλά του διαδόχου του ετεροθαλούς αδελφού του, του Φιλίππου του ΙΙΙ του Αρριδαίου, ο οποίος κληρονόμησε πολλά από τα εμβλήματα της εξουσίας του Αλεξάνδρου, μετά τον θάvατό του.

Μεταξύ των αντικειμένων που ήρθαν στο φως από τον τύμβο, είναι ένα χρυσό διάδημα, ένα σκήπτρο και ένα χρυσό στεφάνι μυρτιάς. Όλα τα ευρήματα αναφέρονται σε ιστορικές πηγές ως τα βασιλικά διακριτικά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ωστόσο, η ανακάλυψη της σαράπιδος, είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς πρόκειται για ένα ένδυμα μεγάλης συμβολικής βαρύτητας στα περσικά ανάκτορα.

Η σάραπης ήταν ένα μωβ χιτώνιο, με μια λευκή ρίγα στο στρίφωμα, την οποία φορούσαν αποκλειστικά οι Πέρσες βασιλείς. Το γεγονός ότι ο Μέγας Αλέξανδρος υιοθέτησε το σύμβολο εξουσίας των Περσών, σηματοδότησε την κυριαρχία του στην αχανή Περσική αυτοκρατορία.

Ο χιτώνας του Μεγάλου Αλεξάνδρου φέρεται να ταυτοποιήθηκε σε έναν από τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα

Ενδελεχείς μελέτες διεξήχθησαν στο ύφασμα που ανακαλύφθηκε. Η ομάδα εφάρμοσε προηγμένες τεχνικές, όπως φασματοσκοπία υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier (FTIR), και αεριοχρωματογραφία/φασματομετρία μάζας, για την ταυτοποίηση των συστατικών του υφάσματος.

Τα εργαστηριακά πορίσματα επαλήθευσαν την ύπαρξη βαμβακιού και βασιλικής μωβ βαφής, όπως και του χουντίτη, ένα σπάνιο υλικό στην Ελλάδα που καταδεικνύει με ασφάλεια την περσική επιρροή.

Η εφαρμογή του χουντίτη, ο οποίος χρησιμοποιούταν για την ικανότητά του να δημιουργεί απαστράπτον λευκό χρώμα, ενισχύει τη θεωρία που λέει ότι, η σάραπης που βρέθηκε στον Τύμβο ΙΙ, ήταν εκείνη που φορούσε ο Μέγας Αλέξανδρος σε επίσημες τελετές.

Η παραγωγή αυτού του είδους υφάσματος, ήταν εξαιρετικά δαπανηρή, καθώς η μωβ βαφή προερχόταν από τις μουρικίδες (θαλάσσια σαλιγκάρια), μια διαδικασία που απαιτούσε τεράστιες ποσότητες από τα συγκεκριμένα γαστερόποδα για τη βαφή ενός και μόνο τμήματος από το ύφασμα.

Η ταυτότητα των προσώπων που βρέθηκαν στους Βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, αποτελεί ένα διαχρονικό σημείο διένεξης για τους αρχαιολόγους. Ο Τύμβος ΙΙ, παραδοσιακά αποδίδεται στον Φίλιππο τον ΙΙ. Το πρόσφατα ανακαλυφθέν εύρημα ωστόσο, παρέχει περισσότερα στοιχεία που δηλώνουν ότι, μπορεί ο τύμβος να ήταν το Φιλίππου του ΙΙΙ του Αριδαίου.

Ο Φίλιππος ΙΙΙ ο Αριδαίος, ήταν διάδοχος του ετεροθαλούς αδελφού του Μεγάλου Αλεξάνδρου και εικάζεται ότι, μετά τον θάvατo του Μακεδόνα βασιλιά, ανέλαβε – μόνο ονομαστικά – τον θρόνο, καθώς στερούταν ουσιαστικής εξουσίας.

H ανακάλυψη της σαράπιδος του Αλεξάνδου, στον Τύμβο ΙΙ της Βεργίνας, υποστηρίζεται επιπλέον από τις αναπαραστάσεις στο διάζωμα του τύμβου.

Επιπλέον στοιχεία από απεικονίσεις και ιστορικές πηγές

Σε μία από τις σκηνές που αναπαριστούν κυνήγι, ένας από τους απεικονιζόμενους κυνηγούς, ο οποίος εικάζεται ότι είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, φορά ένα μωβ χιτώνιο με λευκές ρίγες, παρόμοιο με την περιγραφή της σαράπιδος που απαντά σε ιστορικές πηγές.

Η οπτική αναπαράσταση ενισχύει τη σχέση ανάμεσα στα αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η ανακάλυψη του ιερού χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν είναι απλώς μια ακόμη προσθήκη στον αρχαιολογικό γρίφο της Βεργίνας. Παρέχει νέα στοιχεία σχετικά με την περσική επιρροή στο Βασίλειο των Μακεδόνων και στις ιδιότητες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως Φαραώ της Αιγύπτου, Βασιλιά της Ελλάδας και Αυτοκράτορα της Περσίας.

Η ταυτοποίηση του ενδύματος μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για μία νέα μελέτη σχετικά με τον ρόλο της βασιλικής ενδυμασίας στον Ελληνιστικό και τον Περσικό πολιτισμό, καθώς και στα ταφικά έθιμα της περιόδου.


Πηγή: alexandriamou.gr 



Το Ισραήλ κατηγορεί δημοσιογράφους του Al Jazeera ως πράκτορες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ


 

Ο στρατός του Ισραήλ κατονόμασε χθες, Τετάρτη, έξι Παλαιστίνιους δημοσιογράφους του al Jazeera που βρίσκονται στη Γάζα ως μέλη της Χαμάς ή του Ισλαμικού Τζιχάντ, έναν ισχυρισμό τον οποίο το τηλεοπτικό δίκτυο απέρριψε ως απόπειρα να φιμωθούν οι δημοσιογράφοι.

«Το al Jazeera καταδικάζει τις κατηγορίες του Ισραήλ εις βάρος των δημοσιογράφων του στη Γάζα και προειδοποιεί να μην γίνουν αυτές δικαιολογία για να στοχοθετηθούν», τόνισε το τηλεοπτικό δίκτυο σε ανακοίνωσή του.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα τα οποία, όπως ανέφερε, εντόπισε στη Γάζα και τα οποία αποδεικνύουν ότι οι άνδρες αυτοί συνδέονται με παλαιστινιακές οργανώσεις ανταρτών.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εγγράφων.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, μεταξύ των εγγράφων ήταν κατάλογοι της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στους οποίους περιλαμβάνονταν λεπτομέρειες για τα μέλη του, μισθοί και προγράμματα εκπαίδευσης ανταρτών, τηλεφωνικοί αριθμοί και αναφορές για τραυματισμούς.

«Τα έγγραφα αυτά αποτελούν απόδειξη της διείσδυσης τρομοκρατών της Χαμάς στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ al Jazeera», εκτίμησε ο ισραηλινός στρατός.

Το al Jazeera απάντησε ότι «θεωρεί αυτές τις κατασκευασμένες κατηγορίες κατάφωρη απόπειρα να φιμωθούν οι λίγοι εναπομείναντες δημοσιογράφοι στην περιοχή και κατά συνέπεια να συγκαλυφθεί η σκληρή πραγματικότητα του πολέμου από το κοινό παγκοσμίως».

Από την πλευρά του το πρόγραμμα για τη Μέση Ανατολή της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) εκτίμησε στο Χ ότι οι κατηγορίες αυτές του Ισραήλ ισοδυναμούν με δυσφήμηση των Παλαιστίνιων δημοσιογράφων «με τον ανυπόστατο χαρακτηρισμό ‘τρομοκράτες’».

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό το al Jazeera ότι είναι φερέφωνο της Χαμάς. Νωρίτερα φέτος οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο να δραστηριοποιείται στο Ισραήλ, έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές στα γραφεία του και έχουν κατάσχει εξοπλισμό του.

Το al Jazeera απαντά ότι οι ισραηλινές ενέργειες εις βάρος του είναι εγκληματικές, δρακόντειες και ανεύθυνες και εκτίμησε ότι οι πιο πρόσφατες κατηγορίες εις βάρος δημοσιογράφων του εντάσσονται «σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εχθρότητας» απέναντί του.

Το τηλεοπτικό δίκτυο τονίζει ότι δεν συνδέεται με ένοπλες ομάδες και έχει κατηγορήσει τις ισραηλινές δυνάμεις ότι έχουν σκοτώσει σκοπίμως δημοσιογράφους του στη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους ο Σάμερ Αμπού Ντάκα και ο Χάμζα αλ Νταχντούχ.

Το Ισραήλ αρνείται ότι στοχοθετεί δημοσιογράφους.


Πηγή



Ταυτοποιήθηκαν και άλλοι 8 χούλιγκανς του Ολυμπιακού για τη συμπλοκή τον Απρίλιο του 2024


 

Ειδικότερα, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, μαζί με έτερα άτομα τα οποία αναζητούνται, συμμετείχαν σε συμπλοκή εξωτερικά γηπέδου πριν από την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα στην περιοχή του Πειραιά. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαχαίρι, μεταλλική ράβδος και ξύλινο στειλιάρι.

Η συμπλοκή αφορούσε στο ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στις τάξεις των συμμοριών «σκληροπυρηνικών» του Ολυμπιακού. Πιο συγκεκριμένα, πολυάριθμη ομάδα συμμορίας χούλιγκαν «συγκρούστηκε» με περίπου τρεις οπαδούς του Ολυμπιακού, ένας εκ των οποίων σχετίζεται με άτομα που βρίσκονται στη φυλακή για την υπόθεση Λυγγερίδη. 

Οι τρεις αυτοί οπαδοί είχαν συλληφθεί την ημέρα της επίθεσης στις 4 Απριλίου για διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου 04-04-2024 : 

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, απογευματινές ώρες χθες (3-4-2024) στον Πειραιά από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιά της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 43, 36 και 29 ετών και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους για διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού.

Ειδικότερα, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, μαζί με έτερα άτομα τα οποία αναζητούνται, συμμετείχαν σε συμπλοκή εξωτερικά γηπέδου πριν από την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα στην περιοχή του Πειραιά. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

μαχαίρι,

μεταλλική ράβδος και

ξύλινο στειλιάρι.

Ακολούθως σε έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους στην οικία του 29χρονου βρεθήκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχεθήκαν:

πιστόλι μαζί με -100- φυσίγγια,

αεροβόλο πιστόλι,

-21- φωτοβολίδες,

σιδερογροθιά και

κουκούλα τύπου full face.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για την ταυτοποίηση και των άλλων 8 :

Από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ταυτοποιήθηκαν επιπλέον -8- άτομα, τα οποία κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε συμπλοκή, που έλαβε χώρα πριν την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα, στις 3-4-2024, εξωτερικά γηπέδου στον Πειραιά (σχετ. το από 04-04-2024 Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Αττικής).

Ειδικότερα, έπειτα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση του συλλεχθέντος προανακριτικού υλικού, διακριβώθηκε η εμπλοκή των ανωτέρω ατόμων στο περιστατικό ενώ παράλληλα προσδιορίστηκε ο ρόλος καθενός στη συμπλοκή.

Το συμπληρωματικό υλικό υποβλήθηκε στον αρμόδιο Ανακριτή.



333.741 οι "αιώνιοι φοιτητές" έρχεται η διαγραφή τους


 

Αντίστροφη μέτρηση για την διαγραφή 333.741 αιώνιων φοιτητών.

Ένας στους δυο εγγεγραμμένους φοιτητές έχει ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών της σχολής του, και από τον Σεπτέμβριο του 2025 όσοι έχουν εξαντλήσει και το όριο που τους έδωσε ο νόμος του 2022, θα πρέπει να διαγράφονται αυτοδικαίως. 

Όπως γράφει η Καθημερινή της Κυριακής κάποια ΑΕΙ έχουν αρχίσει να ειδοποιούν τους φοιτητές που έχουν υπερβεί το όριο σπουδών.

Το υπουργείο Παιδείας, προειδοποιεί και διαμηνύει κατηγορηματικά ότι ο νομός θα εφαρμοστεί ως έχει. 



25χρονος λαθρομετανάστης έγινε ξαφνικά ανήλικος και τον άφησαν ελεύθερο με όρους για τον εμπρησμό στην Σάμο

 

Οι ΜΚΟ έχουν συμβουλέψει τους λαθρομετανάστες που δεν έχουν έγγραφα η που καταστρέφουν επίτηδες ότι έγγραφο ταυτοπροσωπίας υπάρχει, να λένε σε περίπτωση που μπλέξουν ότι είναι ανήλικοι για να έχουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση.

Ελεύθερος μετά την απολογία του αφέθηκε εχθές, Τετάρτη ο λαθρομετανάστης από το Καμερούν, ο οποίος φέρεται να είναι υπεύθυνος για τη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στη Σάμο, στο ακρωτήριο Πράσο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου samosvoice.gr, ο λαθρομετανάστης που είναι παράνομα στην χώρα μας, και κατάγεται από το Καμερούν, είχε αρχικά δηλώσει στην Πυροσβεστική πως ήταν 25 ετών.

Ωστόσο, εχθές και αφού τον συμβούλεψαν κατάλληλα ανεύθυνοι, αφού κάθισε στο εδώλιο, ο άνδρας άλλαξε την κατάθεσή του και δήλωσε διαφορετική ηλικία, λέγοντας ότι είναι ανήλικος, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, εξαπατώντας το δικαστήριο που χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα ταυτοποίησης του ότι δηλώσει είναι.

Του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του κάθε 15 μέρες στο Αστυνομικό Τμήμα.




Βραζιλία: Άντρας με κουκούλα εκτέλεσε πατέρα τριών παιδιών


 

Θύμα ενός 35χρονου στρατονόμου ο οποίος ανέλαβε ρόλο εκτελεστή έπεσε ο 36χρονος Τζιοβάνι Καρβάλιο στη Βραζιλία.

Η εκτέλεση του 36χρονου, ο οποίος ήταν πατέρας τριών παιδιών, έγινε, μάλιστα, μπροστά στα μάτια της 6χρονης κόρης του.

Στο σκληρό βίντεο που έχει καταγράψει κάμερα ασφαλείας, φαίνεται ο Καρβάλιο να έχει βγει στον δρόμο ενώ ο κουκουλοφόρος εκτελεστής του τον πυροβολεί αρκετές φορές, φροντίζοντας, μάλιστα, να του δώσει και αλλεπάλληλες χαριστικές βολές στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας περίεγραψαν στην GloboNews ότι η εκτέλεση έγινε ενώ η 6χρονη κόρη του 36χρονου ήταν στο σπίτι και έβλεπε τι συνέβαινε στον δρόμο.

Σύμφωνα με το CNN Brasil ο 35χρονος στρατονόμος συνελήφθη την Τρίτη χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστό το κίνητρο που οδήγησε στην εν ψυχρώ εκτέλεση.

Τον Φεβρουάριο είχε χάσει τη ζωή της με τραγικό τρόπο και η σύζυγος του Καρβάλιο, η 32χρονη Άιλα Πιμέντα, όταν έπαθε ηλεκτροπληξία στο σπίτι τους.

Όπως είχε γίνει γνωστό τότε, η 32χρονη μάζευε τα ρούχα που είχε απλώσει σε ένα σύρμα το οποίο, όμως, δεν γνώριζε ότι ακουμπούσε σε μια ελαττωματική μονάδα κλιματισμού, με αποτέλεσμα να την «χτυπήσει» το ρεύμα.

Η στιγμή της εκτέλεσης



Συνελήφθησαν σε δύο περιπτώσεις Ρομά που έκλεβαν καλώδια και αντικείμενα απο τον σιδηρόδρομο στον Ασπρόπυργο

 



Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες 23-10-2024 από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) στην περιοχή του Ασπροπύργου, 3 άντρες, ηλικίας 22, 26 και 39 ετών, και 37χρονη και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου για διακεκριμένες κλοπές.

Ειδικότερα, ανωτέρω αστυνομικοί στο πλαίσιο της περιπολίας τους εντόπισαν πλησίον σιδηροδρομικού δικτύου, στο οποίο πραγματοποιούταν εργασίες, όχημα με δύο επιβαίνοντες, έμφορτο με σιδερένια αντικείμενα που είχαν αφαιρέσει από αυτό λίγο νωρίτερα.

Σε επακόλουθη έρευνα κατά μήκος του δικτύου εντόπισαν επιπλέον δύο άτομα να αφαιρούν μεταλλικά αντικείμενα από τις σιδηροδρομικές γραμμές και τους ακινητοποίησαν.

Συνελήφθη επιπλέον εργαζόμενος της εταιρίας υποστήριξης τεχνικών εργασιών στις σιδηροδρομικές γραμμές, ο οποίος φέρεται να διευκόλυνε την αφαίρεση των ανωτέρω αντικειμένων έναντι αμοιβής και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένη κλοπή.

Τα αντικείμενα που απέσπασαν κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν σε αρμόδιο υπάλληλο του Οργανισμού Συγκοινωνιών.




Κατασχέθηκαν επιπλέον τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν για τις μεταφορές τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες 22-10-2024 από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ) στην περιοχή του Ασπροπύργου, 22χρονος και 42χρονοι ημεδαποί, κατηγορούμενοι για κλοπή κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, κληθέντες αστυνομικοί εντόπισαν τους ανωτέρω στο εσωτερικό και στον προαύλιο χώρο κτιριακής εγκατάστασης να αφαιρούν καλώδια και άλλα μεταλλικά αντικείμενα και τους ακινητοποίησαν.

Σε επακόλουθη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο όχημα που χρησιμοποιούσαν για τις μεταφορές τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος καλωδίων χαλκού και άλλα αντικείμενα και οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου, το οποίο επελήφθη προανακριτικά.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



2 συλλήψεις ανηλίκων αλλοδαπών στην Ομόνοια που είχαν στην κατοχή τους όπλο και σουγιάδες

 


Συνεχείς περιπολίες πραγματοποιούνται από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών που επηρεάζουν άμεσα τo αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες της 21-10-2024 στην Ομόνοια, από αστυνομικούς της Ομάδα ΔΙ.ΑΣ, -2- αλλοδαποί, ηλικίας 16 και 17 ετών, κατηγορούμενοι για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, περιπολούντες αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν τους ανωτέρω και τους κάλεσαν σε έλεγχο, στο πλαίσιο του οποίου βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν:

Πιστόλι τύπου REPLICA και

-2- αναδιπλούμενα μαχαίρια.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Ομόνοιας, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Καμάλα Χάρις "Ναι θεωρώ ότι ο Τράμπ είναι φασίστας"

 


Κάμαλα Χάρις δήλωσε πως «ναι», θεωρεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι φασίστας, ερωτηθείσα σχετικά κατά τη διάρκεια ειδικής εκπομπής του CNN.

«Νομίζετε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι φασίστας;» ρώτησε την αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου, αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων. «Ναι, έτσι νομίζω», του απάντησε.

Η ερώτηση τής ετέθη με αφορμή δηλώσεις του Τζον Κέλι, του άλλοτε προσωπάρχη του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο οποίος δήλωσε ότι ο μεγιστάνας, που διεκδικεί την επάνοδό του στον Λευκό Οίκο, εμπίπτει στον «γενικό ορισμό του φασίστα» και υπενθύμισε σχόλιά του για τον Αδόλφο Χίτλερ.

«Ας εξετάσουμε τον ορισμό του φασισμού: είναι ακροδεξιά, αυταρχική, υπερεθνικιστική πολιτική ιδεολογία και κίνημα, που χαρακτηρίζεται από δικτατορικό ηγέτη, κεντρική αυταρχική διεύθυνση, μιλιταρισμό, βίαιη καταστολή της αντιπολίτευσης, πίστη σε φυσική κοινωνική ιεραρχία» είπε ο 74χρονος Κέλι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα New York Times.

«Κατά συνέπεια, με βάση την εμπειρία μου, αυτά τα πράγματα θεωρεί πως θα είχαν καλύτερο αποτέλεσμα για τη διακυβέρνηση της Αμερικής» συνέχισε ο κ. Κέλι, στρατηγός των πεζοναυτών εν αποστρατεία, ο οποίος υπήρξε ο προσωπάρχης της προεδρίας που παρέμεινε το μεγαλύτερο διάστημα στη θέση επί των ημερών του κ. Τραμπ.

«Ασφαλώς ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται στον ακροδεξιό χώρο, ασφαλώς είναι αυταρχικός, θαυμάζει ανθρώπους που είναι δικτάτορες, το έχει πει αυτό. Επομένως, ασφαλώς ανταποκρίνεται στον γενικό ορισμό του φασίστα, σίγουρα».

Η Κάμαλα Χάρις ετοιμάζεται να κάνει την «τελική αγόρευσή της» εναντίον του πρώην προέδρου την ερχόμενη Τρίτη στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την εκστρατεία της.



7 νεκροί και 22 τραυματίες από την τρομοκρατική ενέργεια στην Τουρκία


 

Σοκ προκάλεσε στην Άγκυρα η τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της πιο προηγμένης αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, ένα χτύπημα που δείχνει τα σοβαρά κενά ασφαλείας στην χώρα παρά την πολυετή και με όλα τα μέσα προσπάθεια εξάρθρωσης της τρομοκρατίας.

7 νεκρούς και 22 τραυματίες άφησε πίσω της η «τρομοκρατική επίθεση», όπως τη χαρακτήρισαν οι τουρκικές Αρχές στα κεντρικά γραφεία της Turkish Aerospace Industries, την Τετάρτη το μεσημέρι. Δύο δράστες, ένας άνδρας και μια γυναίκα, σκοτώθηκαν επίσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικάγια ενώ οι προσπάθειες για τον εντοπισμό κι άλλων δραστών συνεχίζονται.

Καμία ομάδα δεν ανέλαβε την ευθύνη όμως ο Γερλίκαγια είπε ότι «το στυλ της επίθεσης και τα πλάνα που παρακολουθήσαμε υποδηλώνουν ότι πιθανότατα πραγματοποιήθηκε» από το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ή αλλιώς το PKK, το οποίο η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν τρομοκρατική ομάδα. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ έδειξε επίσης με το δάχτυλο το PKK.

Η TUSAS είναι η μεγαλύτερη αεροναυπηγική εταιρεία της Τουρκίας αυτή που παράγει εκπαιδευτικά αεροσκάφη, μαχητικά και πολιτικά ελικόπτερα και έχει το πρόγραμμα ανάπτυξης του πρώτου τουρκικής κατασκευής μαχητικού, του KAAN. 

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας θεωρώντας ότι το κτύπημα έγινε απο το PKK, ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα ότι βομβαρδίστηκαν «τριάντα δύο στόχοι», θέσεις του PKK και συμμάχων του, στο βόρειο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας, μερικές ώρες μετά την επίθεση στην Άγκυρα η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους κι αποδόθηκε στο κουρδικό αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα από τις τουρκικές αρχές. «Όπως επιτρέπει το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διεξήχθη αεροπορική επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία (...) και συνολικά 32 στόχοι που ανήκαν στους τρομοκράτες καταστράφηκαν με επιτυχία», ανέφερε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα, διευκρινίζοντας πως «οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται».

Φυσικά και μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν όντως υπάρχει σχέση της επίθεσης με το PKK, γιατί υπάρχει και το ενδεχόμενο να έχουν επιτεθεί ακροαριστερές ένοπλες οργανώσεις.



Το χρονικό της επίθεσης

Μία μεγάλη έκρηξη σημειώνεται στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το κτίριο της Turkish Aerospace Industries, και ακολουθεί καταιγισμός πυροβολισμών.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δράστες έφτασα σε μια είσοδο στο συγκρότημα TUSAS με ταξί. Κουβαλώντας όπλα επίθεσης, πυροδότησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό δίπλα στο ταξί, προκαλώντας πανικό κάτι που τους επέτρεψε να εισέλθουν.

Ένα από τα θύματα αναγνωρίστηκε ως η μηχανολόγος μηχανικός Zahide Guclu, η οποία είχε πάει στην είσοδο για να πάρει κάτι λουλούδια που της είχε στείλει ο σύζυγός της, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Σημειώθηκαν συνολικά τρεις εκρήξεις με κάποιες να πυροδοτούνται εντός του κτιρίου.

Ο οδηγός ταξί σκοτώθηκε επίσης από τους δράστες και το σώμα του βρέθηκε στο πορτμπαγκάζ του οχήματος, ανέφερε το πρακτορείο.

Βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνει αμέσως μετά την έκρηξη, ένα άτομο που κρατούσε ένα πυροβόλο όπλο να τρέχει σε έναν χώρο στάθμευσης.

Παράλληλα, εικόνες από κάμερες ασφαλείας από την επίθεση, που μεταδόθηκαν στην τηλεόραση, δείχνουν έναν άνδρα και μία γυναίκα, που κρατούσε επίσης ένα όπλο.

Στο σημείο σπεύδουν ειδικές δυνάμεις όπου σημειώνεται ανταλλαγή πυροβολισμών με τους δράστες ενώ την ίδια ώρα οι υπάλληλοι της εταιρείας οδηγούνται σε καταφύγιο για την ασφάλειά τους.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο ακόμα και για ομήρους με τις πληροφορίες ωστόσο σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης καταστολής της τρομοκρατικής επίθεσης να είναι ασαφείς.

Λίγο αργότερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γκερλίκαγια επιβεβαιώνει ότι από την επίθεση υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.



Μητσοτάκης για καταδικασμένο Νίκο Παππά, Σαμαρά και ΠΑΣΟΚ

 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του εμφάνιση στην βουλή έδιξε για ακόμα φορά το πόσο συγκροτημένος είναι χωρίς να μασάει τα λόγια του.

Και μόνο η αποχώρηση του πρωθυπουργού από τα κυβερνητικά έδρανα, την ώρα που από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Κ.Ο. Νίκος Παππάς, δείχνει ότι  πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα και αξιοπρέπεια σε ένα πολιτικό.

Σε κανένα δεν έκανε άσχημη εντύπωση η κίνηση Μητσοτάκη γιατί όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό άνθρωπο, και μιλάμε για τον Νίκο Παππά αφενός που έχει καταδικαστεί αμετάκλητα από το ειδικό δικαστήριο με ομοφωνία 13-0 για παράβαση καθήκοντος και για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αφετέρου ότι είναι ασαφές ποιον από τους διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος εκπροσωπεί εντός Κοινοβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσει μαζί του επ’ ουδενί τρόπω. Γι’ αυτό και αποχώρησε εκ νέου και κατά τη δευτερολογία του κ. Παππά από το βήμα της Βουλής.

Η αποστροφή του πρωθυπουργού για όσους «χαριεντίζονται» με τον κ. Παππά, ήταν απευθείας καρφί για την γελοιότητα που είδαμε όταν συναντήθηκε με τον διώκτη του ο Αντώνης Σαμαράς και φαιρόταν σαν να είδε ένα πολύ καλό του φίλο . Μπορεί να αναφέρθηκε και σε δημοσιογράφους, ήταν όμως ξεκάθαρο ότι το πήγαινε στον Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην πρωθυπουργό που εμφανίστηκε προ ημερών στα βραβεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου να έχει θερμή χειραψία, γελάκια, και συνομιλία με έναν απο την συμμορία που τον ήθελε στην φυλακή για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε μάλιστα σχολιαστεί έντονα και εκείνες τις μέρες ότι από το «μέχρι τέλους» για τη σκευωρία της Novartis, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε να συνομιλεί σαν να μην έγινε τίποτα με τον κ. Παππά, ασχέτως του περιεχομένου ή της διάρκειας της συνομιλίας των δύο ανδρών.

H αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού ήλθε μέσω συνεργατών του προϊδεάζοντας για κλιμάκωση της εσωκομματικής σύγκρουσης: «Είναι προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρα όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθισει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση…

« Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια «σύμφωνα φιλίας» και υποκλίσεις» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι έκανε στροφή 360 μοιρών-γύρω από τον εαυτό του-και ότι δεν άλλαξε τίποτα. Και αφού επέστρεψε στην αίθουσα για να ακούσει τη δευτερολογία Ανδρουλάκη πέρασε στην αντεπίθεση και έδωσε ραντεβού στις κάλπες του 2027.

«Η χώρα χρεοκόπησε επί των δικών σας ημερών. Το 2009 ψηφίζατε προϋπολογισμό που προέβλεπε αύξηση δαπανών, γιατί λεφτά υπήρχαν. Και η χώρα έσκασε», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης. Κάλεσε, δε, το ΠΑΣΟΚ την επόμενη εβδομάδα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, να ψηφίσει την επιλογή του Δημήτρη Σωτηρόπουλου για τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ δεσμεύτηκε σύντομα να φέρει διάταξη για την αναστολή χρηματοδότησης των Σπαρτιατών, «πολύ κοντά στη διάταξη που εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Το πιο ενδιαφέρον ήταν αυτό που είπε προς το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός «Έρχεστε όμως εσείς με τον ενθουσιασμό της εκλογής σας να μας πείτε τι; Να μας διευκολύνετε και να μας ανοίξετε την πόρτα για να φύγουμε εμείς και να έρθετε υποθέτω εσείς. Ελάτε με φόρα - που έλεγε και η κυρία Τσαπανίδου. Θεμιτή η φιλοδοξία σας αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός σε 3 χρόνια. Εδώ θα είμαστε λοιπόν».