Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

7 νεκροί και 22 τραυματίες από την τρομοκρατική ενέργεια στην Τουρκία


 

Σοκ προκάλεσε στην Άγκυρα η τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της πιο προηγμένης αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, ένα χτύπημα που δείχνει τα σοβαρά κενά ασφαλείας στην χώρα παρά την πολυετή και με όλα τα μέσα προσπάθεια εξάρθρωσης της τρομοκρατίας.

7 νεκρούς και 22 τραυματίες άφησε πίσω της η «τρομοκρατική επίθεση», όπως τη χαρακτήρισαν οι τουρκικές Αρχές στα κεντρικά γραφεία της Turkish Aerospace Industries, την Τετάρτη το μεσημέρι. Δύο δράστες, ένας άνδρας και μια γυναίκα, σκοτώθηκαν επίσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικάγια ενώ οι προσπάθειες για τον εντοπισμό κι άλλων δραστών συνεχίζονται.

Καμία ομάδα δεν ανέλαβε την ευθύνη όμως ο Γερλίκαγια είπε ότι «το στυλ της επίθεσης και τα πλάνα που παρακολουθήσαμε υποδηλώνουν ότι πιθανότατα πραγματοποιήθηκε» από το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ή αλλιώς το PKK, το οποίο η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν τρομοκρατική ομάδα. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ έδειξε επίσης με το δάχτυλο το PKK.

Η TUSAS είναι η μεγαλύτερη αεροναυπηγική εταιρεία της Τουρκίας αυτή που παράγει εκπαιδευτικά αεροσκάφη, μαχητικά και πολιτικά ελικόπτερα και έχει το πρόγραμμα ανάπτυξης του πρώτου τουρκικής κατασκευής μαχητικού, του KAAN. 

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας θεωρώντας ότι το κτύπημα έγινε απο το PKK, ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα ότι βομβαρδίστηκαν «τριάντα δύο στόχοι», θέσεις του PKK και συμμάχων του, στο βόρειο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας, μερικές ώρες μετά την επίθεση στην Άγκυρα η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους κι αποδόθηκε στο κουρδικό αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα από τις τουρκικές αρχές. «Όπως επιτρέπει το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διεξήχθη αεροπορική επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία (...) και συνολικά 32 στόχοι που ανήκαν στους τρομοκράτες καταστράφηκαν με επιτυχία», ανέφερε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα, διευκρινίζοντας πως «οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται».

Φυσικά και μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν όντως υπάρχει σχέση της επίθεσης με το PKK, γιατί υπάρχει και το ενδεχόμενο να έχουν επιτεθεί ακροαριστερές ένοπλες οργανώσεις.



Το χρονικό της επίθεσης

Μία μεγάλη έκρηξη σημειώνεται στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το κτίριο της Turkish Aerospace Industries, και ακολουθεί καταιγισμός πυροβολισμών.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δράστες έφτασα σε μια είσοδο στο συγκρότημα TUSAS με ταξί. Κουβαλώντας όπλα επίθεσης, πυροδότησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό δίπλα στο ταξί, προκαλώντας πανικό κάτι που τους επέτρεψε να εισέλθουν.

Ένα από τα θύματα αναγνωρίστηκε ως η μηχανολόγος μηχανικός Zahide Guclu, η οποία είχε πάει στην είσοδο για να πάρει κάτι λουλούδια που της είχε στείλει ο σύζυγός της, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Σημειώθηκαν συνολικά τρεις εκρήξεις με κάποιες να πυροδοτούνται εντός του κτιρίου.

Ο οδηγός ταξί σκοτώθηκε επίσης από τους δράστες και το σώμα του βρέθηκε στο πορτμπαγκάζ του οχήματος, ανέφερε το πρακτορείο.

Βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνει αμέσως μετά την έκρηξη, ένα άτομο που κρατούσε ένα πυροβόλο όπλο να τρέχει σε έναν χώρο στάθμευσης.

Παράλληλα, εικόνες από κάμερες ασφαλείας από την επίθεση, που μεταδόθηκαν στην τηλεόραση, δείχνουν έναν άνδρα και μία γυναίκα, που κρατούσε επίσης ένα όπλο.

Στο σημείο σπεύδουν ειδικές δυνάμεις όπου σημειώνεται ανταλλαγή πυροβολισμών με τους δράστες ενώ την ίδια ώρα οι υπάλληλοι της εταιρείας οδηγούνται σε καταφύγιο για την ασφάλειά τους.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο ακόμα και για ομήρους με τις πληροφορίες ωστόσο σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης καταστολής της τρομοκρατικής επίθεσης να είναι ασαφείς.

Λίγο αργότερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γκερλίκαγια επιβεβαιώνει ότι από την επίθεση υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου