Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 2 ατόμων για απάτες και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

 



Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκαν (84) υποθέσεις απατηλής πώλησης συσκευών κινητής τηλεφωνίας, μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας - διαδικτυακού καταστήματος, σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές, με το παράνομο περιουσιακό όφελος, από την μέχρι σήμερα έρευνα, να υπερβαίνει τις (50.000) ευρώ.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες, που περιήλθαν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, σχετικά με την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών από ιστοσελίδα - διαδικτυακό κατάστημα, για τις οποίες ουδέποτε παραδόθηκαν οι αγορασθείσες συσκευές.

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi):

αρχικά οι υποψήφιοι αγοραστές, ύστερα από αναζήτηση συσκευών κινητών τηλεφώνων σε ιστοσελίδα διαμεσολάβησης, παραπέμπονταν στο συνεργαζόμενο ηλεκτρονικό κατάστημα, όπου εντόπιζαν αυτές σε δελεαστικές τιμές πώλησης,

στη συνέχεια προέβαιναν σε παραγγελίες, προπληρώνοντας το σχετικό αντίτιμο, είτε με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, είτε με μεταφορά του ποσού στο τραπεζικό λογαριασμό του καταστήματος, καθ’ υπόδειξη των υπαλλήλων αυτού,

μετά το πέρας της προθεσμίας για την παραλαβή των προϊόντων και αφού δεν είχε πραγματοποιηθεί η αποστολή τους, προέβαιναν σε επικοινωνία με το κατάστημα, υπάλληλοι του οποίου δήλωναν αδυναμία αποστολής, ενώ τους γνωστοποιούσαν την επιστροφή των χρηματικών ποσών, γεγονός το οποίο ουδέποτε ελάμβανε χώρα.

Ακολούθησε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα, των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων, προς διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης, αξιοποίηση των στοιχείων του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού, καθώς και περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, από την οποία τεκμηριώθηκε η συμμετοχή των προαναφερόμενων.

Για τις υποθέσεις σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ημεδαπού και αλλοδαπού για απάτες τετελεσμένες κατά εξακολούθηση, συρροή και συναυτουργία, σύσταση συμμορίας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, η οποία υπεβλήθη στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου για τους κινδύνους και τι πρέπει να προσέχουν σε συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων:

Πριν πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω μιας ιστοσελίδας, θα πρέπει να επικοινωνούμε με το ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) ή την εταιρεία, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε εάν θα λάβουμε απάντηση και αν υφίσταται – λειτουργεί η επιχείρηση και έχει φυσική έδρα.

Να αναζητούμε πληροφορίες και σχετικές αναρτήσεις, για την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού καταστήματος και πώς το διαδικτυακό κατάστημα διαχειρίζεται τυχόν παράπονα πελατών του.

Να ζητάμε την αυθεντική απόδειξη ή γραπτή απόδειξη αγοράς.

Να προσέχουμε ιδιαιτέρως όταν η προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή και το άλλο μέρος ασκεί συνεχώς πίεση για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.

Θα πρέπει να πραγματοποιούμε πάντα τις συναλλαγές μας πληκτρολογώντας οι ίδιοι τη διεύθυνση της αντίστοιχης ιστοσελίδας. Να μην κάνουμε «κλικ» πάνω σε συνδέσμους (links) από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς υπάρχει περίπτωση να είναι απατηλά.

Να πραγματοποιούμε τις πληρωμές-συναλλαγές μας μόνο μέσω ιστοσελίδων που έχουν το εικονίδιο ασφαλείας (μία κλειδαριά πάνω αριστερά στον browser).

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:


Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr )

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD



Περισσότερα από 102 κιλά ηρωίνης εντοπίστηκαν από τη Δίωξη σε διαμέρισμα στην Αθήνα

 


Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών, που προορίζονταν για περαιτέρω διακίνηση στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για περισσότερα από (102) κιλά ηρωίνης, τα οποία εντοπίστηκαν εντός διαμερίσματος, πλησίον του σταθμού Λαρίσης, στην Αθήνα, το οποίο είχε νοικιαστεί με βραχυπρόθεσμη μίσθωση, από 24 Σεπτεμβρίου.

Η κατάσχεση των ναρκωτικών έγινε στο πλαίσιο έρευνας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, κατά τη διάρκεια της οποίας, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εντοπίστηκε και τέθηκε υπό επιτήρηση το διαμέρισμα.

Σε έρευνα που επακολούθησε πρωινές ώρες προχθές (Κυριακή 11 Οκτωβρίου) βρέθηκαν εντός του διαμερίσματος (208) συσκευασίες ηρωίνης, συνολικού μικτού βάρους (102) κιλών και (685) γραμμ. ηρωίνης, μέσα σε (4) σάκους.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των εμπλεκομένων στην υπόθεση.





Σε απόγνωση ο ΣΥΡΙΖΑ επιστράτευσε Ρουπακιώτη με δάχτυλο Κουβέλη να ξεφτιλιστεί μήπως γλιτώσει ο Τσίπρας

 


Σας πήραμε και πάλι χαμπάρι!!!

Σε μεγάλη απελπισία ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις νέες αποκαλύψεις για την χείρα βοηθείας στην Χρυσή Αυγή, και επειδή μαζεύονται πολλές αποκαλύψεις για διάφορα θέματα, πρέπει να βρεθούν πρόθυμοι να ξεφτιλιστούν ώστε να σωθεί ότι μπορεί.

Επιστρατεύεις λοιπόν με την βοήθεια του Κουβέλη και του Θεοχαρόπουλου, το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς και πρώην υπουργό δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά, Αντώνη Ρουπακιώτη, πλήρως ελεγχόμενο και χωρίς να τον ενδιαφέρει η ξεφτίλα και οι αντιδράσεις να πει πράγματα που δεν συνάδουν με το αποτέλεσμα, γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά ενήργησε για να συλληφθούν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και να αρχίσει η αποδόμηση της οργάνωσης.

Ο πρώην υπουργός στέλεχος της Αριστεράς, βγήκε να σώσει από την απόλυτη κατρακύλα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα αφού τους κατάλαβε όλη η Ελλάδα.

Τι έκανε λοιπόν ο Ρουπακιώτης σέρβιρε κακής ποιότητας σανό και μπας και καταφέρεις να περισώσει ότι σώζεται για τονΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν σώζεται με τίποτα.

Ο Ρουπακιώτης, συνδέοντας την πρόσφατη απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής με την πτώση της Χούντας, σημείωσε χαρακτηριστά για να γελάει ο κόσμος: «Όταν έπεσε η Χούντα όλοι σπεύσαμε σε πλατείες και σε δρόμους να φωνάζουμε "Δώστε τη Χούντα στον λαό". Φοβάμαι ότι είναι και κάποιοι, οι οποίοι ανέχονται ολιγωρίες και καθυστερήσεις εκείνης της περιόδου, συμμετέχουν και "Δώστε τη Χρυσή Αυγή στον λαό", στη δικαιοσύνη.  Ωστόσο κρατείστε αυτό το υπαινικτικό σχόλιο και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ».    

Και συνέχισε: «Όταν ανέλαβα το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέχρι τον Μάιο του 2013 ετοιμάσαμε ένα πλήρες αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έχοντας υπόψιν ότι η Χρυσή Αυγή αλώνιζε. Ενώ είμαστε έτοιμοι στην κυριολεξία να δέσουμε τον τόμο και να τον στείλουμε στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, έρχεται το μήνυμα από το Μαξίμου [σ.σ. κυβέρνηση Σαμαρά]... στοπ, δεν περνάει αυτό το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο».   «Γιατί σταμάτησε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο; Θα μπορούσε να αποτρέψει μια δολοφονία; Αν ψηφιζόταν από τη Βουλή ομόφωνα, θα έπαιρναν μηνύματα και τα σώματα ασφαλείας κι ενδεχομένως και κάποιοι εισαγγελείς. Θα περνούσαμε το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία πως το ελληνικό κοινοβούλιο είναι κατά του ρατσισμού, κατά του εθνικισμού, κατά του φασισμού, κατά του ναζισμού», πρόσθεσε ο κ. Ρουπακιώτης.    

«Σταμάτησε, το κόψανε και ανακοινώθηκε εκ των υστέρων ότι ανέλαβε το νομοσχέδιο ο Μπαλτάκος και ο Σταμάτης [σ.σ. ο Τάκης Μπαλτάκος, τότε γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και ο Δημήτρης Σταμάτης, υπουργός και εξ απορρήτων]. Το αποτέλεσμα ήταν να ψηφιστεί το 2014 ενώ είχε δολοφονηθεί πλέον ο Παύλος Φύσσας», τόνισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.    

Σε ερώτηση γιατί το Μέγαρο Μαξίμου και ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να σταματήσει το νομοσχέδιο, ο κ. Ρουπακιώτης απάντησε πως «τα γεγονότα είναι τρανταχτά» και τα έχει επαναλάβει πολλές φορές σε δημοσιογράφους μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Τότε σπεύσαμε γιατί την 1/1/2014 θα αναλάμβανε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα. Πώς θα πήγαινε όταν είχε ανοιχτό το θέμα με τη Χρυσή Αυγή;», είπε για τον αντιρατσιστικό νόμο.    

Ο κ. Ρουπακιώτης κατέρριψε επίσης το επιχείρημα περί των 32 δικογραφιών που συγκεντρώθηκαν για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα.

Και το ερώτημα του στημένου Ρουπακιώτη είναι γιατί αφού έγιναν αυτά δεν παραιτήθηκε;;;;



Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Michel ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.



Δυνατότητα πτώχευσης για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 30.000 ευρώ

 



Για χρέη άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται για διάστημα άνω των έξι μηνών, μπορεί κάποιος να κινήσει τη διαδικασία της πτώχευσης, με βάση όσα προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος, που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή. 

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο δικαίωμα στην πτώχευση έχει ένας οφειλέτης που βρίσκεται σε παύση πληρωμών, δηλαδή όταν δεν καταβάλλει ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή τις Τράπεζες, σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών υποχρεώσεών του προς τον αντίστοιχο φορέα για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών και εφόσον η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωσή του υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση με το νέο Κώδικα «αναμορφώνεται εκ βάθρων το πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής αδυναμίας, συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών και απαλλαγής από χρέη κάθε προσώπου, φυσικού ή νομικού το οποίο αναλαμβάνει οικονομική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν η δραστηριότητα αυτή είναι επιχειρηματική ή όχι».

Το νέο πλαίσιο που αφορά την πτώχευση τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων και δίνει τη δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα να απαλλαγούν από χρέη εντός τριετίας από την κήρυξη της πτώχευσης εκτός αν ελέγχονται για δόλιες ενέργειες ή αρνούνται να συνεργαστούν με τα όργανα της πτώχευσης. 

Μάλιστα, στην περίπτωση που τα φυσικά πρόσωπα που πτωχεύουν εισφέρουν στη πτωχευτική περιουσία στοιχεία σημαντικής αξίας, όπως λ.χ. την κύρια κατοικία τους, η απαλλαγή επέρχεται ταχύτερα, μετά την πάροδο ενός έτους από την κήρυξη της πτώχευσης. Με τον τρόπο αυτό ο νόμος ανταποκρίνεται στην υπόδειξη της οδηγίας για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα για την εφαρμογή των διατάξεων περί απαλλαγής από τα χρέη στους καταναλωτές το συντομότερο δυνατόν.

Περαιτέρω διασφαλίζει ότι: 

• οι βιώσιμες επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες θα έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικά εθνικά πλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης τα οποία θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους 

• οι έντιμοι αφερέγγυοι ή υπερχρεωμένοι επιχειρηματίες θα μπορούν να απαλλάσσονται πλήρως από τα χρέη τους μετά από εύλογο διάστημα που θα τους προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία και ότι θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και απαλλαγής από το χρέος, ιδίως περιορίζοντας τη διάρκειά τους. 

Η υπερχρέωση των καταναλωτών είναι επίσης ζήτημα μείζονος οικονομικής και κοινωνικής σημασίας που συνδέεται στενά με τη ανάγκη περιορισμού της υπερχρέωσης εν γένει καθώς μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορεί να γίνει σαφής διάκριση μεταξύ επιχειρηματικών και έξω-επιχειρηματικών χρεών. 

Ο νόμος είναι διαρθρωμένος σε πέντε κεφάλαια:

Α) Πρόληψη της Αφερεγγυότητας, με το οποίο εισάγεται μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης οφειλετών για να αποτρέπει συνθήκες αφερεγγυότητας των οφειλετών. Επίσης, εισάγεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός αντιμετώπισης των οφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα και εκσυγχρονίζεται ο θεσμός της εξυγίανσης επιχειρήσεων. 

Β) Πτώχευση, με το οποίο αντιμετωπίζεται η πτώχευση των φυσικών και νομικών προσώπων, με βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου και πρόβλεψη απαλλαγής των οφειλετών από τις οφειλές τους. 

Γ) Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και Ρήτρες Παρακολούθησης-Ευάλωτοι Οφειλέτες, με το οποίο προβλέπεται η θέσπιση ηλεκτρονικών μέσων και διαδικασιών για τη βελτίωση και απλούστευση των διαδικασιών που θεσπίζονται με το νόμο. Επίσης, θεσπίζονται μηχανισμοί για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και στο επίπεδο της ρευστοποίησης της πρώτης κατοικίας. 

Δ) Διαχειριστές Αφερεγγυότητας, με το οποίο επέρχεται βελτίωση και συμπλήρωση των ρυθμίσεων που διέπουν τους διαχειριστές αφερεγγυότητας, οι οποίοι συμμετέχουν στις διαδικασίες συλλογικής ικανοποίησης. 

Ε) Κοινές, Τελικές και Μεταβατικές Διατάξεις, με το οποίο θεσπίζονται οι απαραίτητες κοινές διατάξεις για το σύνολο των βιβλίων, καθώς και οι τελικές οι μεταβατικές διατάξεις.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το νέο πλαίσιο ενσωματώνει όλες τις διαδικασίες που αποσκοπούν είτε στην πρόληψη και αποφυγή της αφερεγγυότητας είτε στην αντιμετώπισή της. Τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για την επιτάχυνσή τους, η αξιοποίηση της ψηφιοποίησης με την δημιουργία ηλεκτρονικού Μητρώου Φερεγγυότητας που δεν αποτυπώνει μόνο κάθε στάδιο της διαδικασίας χρησιμεύοντας ως τόπος δημοσιοποίησης των σχετικών αποφάσεων, αλλά λειτουργεί και ως μέσο επικοινωνίας των οργάνων της πτώχευσης με τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά και των πιστωτών για την λήψη αποφάσεων ως συνέλευσης. 

Οι πλειστηριασμοί γίνονται επίσης ηλεκτρονικά με χρήση της πλατφόρμας e-auction για την διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής διαφάνειας και δημοσιότητας. 

Το νέο πλαίσιο επιδιώκει στόχους που είναι κρίσιμοι για την εθνική οικονομία, καθώς αποβλέπει στην ταχύτερη δυνατή επιστροφή παραγωγικών μέσων σε παραγωγικές χρήσεις. Στοχεύει στην ταχύτερη ανάκτηση απαιτήσεων από τους πιστωτές μέσω της εκποίησης της πτωχευτικής περιουσίας σε αγοραίες αξίες, όπως αυτές προκύπτουν από τον πλειστηριασμό. 

Όπως σημειώνει εξάλλου η Οδηγία για την αναδιάρθρωσηκαι την αφερεγγυότητα, η επιτάχυνση των διαδικασιών πρόληψης και αντιμετώπισης καθιστά τη χώρα ελκυστικότερη σε επενδύσεις. Ως πρώτο ανάχωμα στην διαμόρφωση συνθηκών υπερχρέωσης και αδυναμίας εξυπηρέτησης οφειλών προβλέπεται η δυνατότητα πρόσβασης οφειλετών σε εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης, όπως πχ ηλεκτρονικό μηχανισμό προειδοποίησης και συμβουλευτικές υπηρεσίες από ειδικά κέντρα και φορείς. 

Εξίσου σημαντική επιδίωξη αποτελεί η διατήρηση των βιώσιμων επιχειρήσεων μέσω της διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού ή της διαδικασίας εξυγίανσης. Τα παραπάνω προληπτικά πλαίσια αναδιάρθρωσης είναι διαθέσιμα σε πρώιμο στάδιο και στοχεύουν στην αποφυγή της αφερεγγυότητας από φορείς ή ως προς επιχειρηματικές δραστηριότητες που εφόσον αναδιαρθρωθούν μπορούν να διατηρήσουν την βιωσιμότητά τους διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας του απασχολούμενου σε αυτές προσωπικού περιορίζοντας τις ζημίες για τους πιστωτές στην αλυσίδα εφοδιασμού και διαφυλάσσοντας την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες, προς όφελος της οικονομίας ευρύτερα. 

Στις διαδικασίες προληπτικής αναδιάρθρωσης ο οφειλέτης διατηρεί τον έλεγχο της περιουσίας του και της λειτουργίας της επιχείρησής του, παρέχεται όμως η δυνατότητα στην διαδικασία εξυγίανσης του διορισμού από το αρμόδιο δικαστήριο ειδικού εντολοδόχου με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. 

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Στην αποφυγή της αφερεγγυότητας των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων («ΠΜΜΕ») αναμένεται να συμβάλει ειδικότερα η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, μια εμπιστευτική διαδικασία μεταξύ των χρηματοδοτικών φορέων, του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που αναμένεται να διευκολύνει την γρήγορη διαμόρφωση προτάσεων προς οφειλέτες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους προς τους φορείς που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη διαδικασία. 

Μεταξύ άλλων, παρέχεται η δυνατότητα διαμόρφωσης προτάσεων αναδιάρθρωσης βάσει αυτοματοποιημένου εργαλείου που θα δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών της ΠΜΜΕ που συμμετέχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας διεξάγεται η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. 

Η διαδικασία αυτή είναι πλήρως εξωδικαστική και δεν προβλέπεται οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή δικονομικό δικαίωμα αφενός επειδή η ανταπόκριση των πιστωτών στο αίτημα οφειλετών για ρύθμιση εναπόκειται στην διακριτική τους ευχέρεια και εξαρτάται από την αξιολόγηση των τελευταίων (κατά πλειοψηφία των συμμετεχόντων χρηματοδοτικών φορέων) και αφετέρου προκειμένου να επιτυγχάνεται η απλοποίηση και επιτάχυνση της εμπιστευτικής αυτής διαδικασίας, η οποία, σημειωτέον, εφόσον οδηγεί σε ρυθμίσεις επιτυγχάνει την ελάφρυνση του δανειακού βάρους του οφειλέτη αλλά και την βελτίωση της θέσης των τρίτων πιστωτών που έχουν πλέον απέναντί τους οφειλέτη αυξημένης φερεγγυότητας χωρίς οποιαδήποτε απώλεια ή περιορισμό των δικαιωμάτων τους. 

Η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού που είναι διαθέσιμη σε κάθε είδους οφειλέτη (νομικά και φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και καταναλωτές) αποτελεί το πρώτο ανάχωμα για την πρόληψη της οικονομικής αδυναμίας. Ανταποκρίνεται συνεπώς στην παρότρυνση της Οδηγίας για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα προς τα κράτη μέλη να διαθέτουν στους οφειλέτες πλαίσιο αναδιάρθρωσης που να τους παρέχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τις οικονομικές τους δυσχέρειες σε πρώιμο στάδιο, πριν καταστούν αφερέγγυοι. 

Σε περιπτώσεις πιθανής αφερεγγυότητας μεγαλύτερων επιχειρήσεων ή γενικότερα οφειλετών για την βιωσιμότητα των οποίων απαιτούνται παρεμβάσεις πέραν της διαγραφής απαιτήσεων ή και διακανονισμού τους, διατίθεται το προληπτικό πλαίσιο της εξυγίανσης, το οποίο έχει προσαρμοσθεί στις διατάξεις της Οδηγίας για την αναδιάρθρωση και αφερεγγυότητα. 

Οι διαδικαστικές προσαρμογές, πέραν της εναρμόνισης με τους Ενωσιακούς κανόνες, αποσκοπούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας εξυγίανσης και στην δυνατότητα ανταπόκρισης της διαδικασίας στα ποικίλα αίτια οικονομικής αδυναμίας. Αποσκοπούν επίσης στην αντιμετώπιση του προβλήματος της καταχρηστικής συμπεριφοράς συντελεστών που αντιτίθενται στην εφαρμογή της συμφωνίας εξυγίανσης, παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά συμφέροντά τους δεν βλάπτονται από αυτήν. 

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για την συμμετοχή του Δημοσίου και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης στις συμφωνίες εξυγίανσης, με την ρητή πρόβλεψη κανόνων και κριτηρίων για τη συναίνεσή τους. 

Τέλος, παρέχονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις για την προστασία δικαιωμάτων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που εξυγιαίνονται. Η διαδικασία πτώχευσης απλοποιείται σημαντικά, ενώ επιταχύνεται η ρευστοποίηση της πτωχευτικής περιουσίας. 

Οι επιχειρήσεις

Η διαδικασία της ειδικής διαχείρισης για τη ρευστοποίηση λειτουργικών συνόλων ενσωματώνεται στη νέα πτωχευτική διαδικασία ως επιλογή στην διάθεση του πτωχευτικού δικαστηρίου κατά την κήρυξη της πτώχευσης, εφόσον συμφωνεί επαρκές ποσοστό πιστωτών συμπεριλαμβανομένων ενέγγυων. Η διευκόλυνση της απαλλαγής των επιχειρηματιών από τα χρέη τους αποτρέπει τον αποκλεισμό τους από την αγορά εργασίας και τους προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουν ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα διδασκόμενοι από τις εμπειρίες του παρελθόντος. Αντιστοίχως σημαντική είναι και η απαλλαγή των λοιπών οφειλετών από τα χρέη τους, καθώς τους επιτρέπει την κοινωνική και οικονομική επανένταξη χωρίς το βάρος οφειλών στις οποίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. 

Αναμορφώνεται επίσης η ρύθμιση του επαγγέλματος των διαχειριστών αφερεγγυότητας μεταξύ άλλων με την ενσωμάτωση νομικών προσώπων που ικανοποιούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Το νέο πλαίσιο ρύθμισης ενισχύει περαιτέρω το κύρος των διαχειριστών αφερεγγυότητας και την δυνατότητα τους να ανταποκριθούν με τη απαραίτητη ταχύτητα και αξιοπιστία στις απαιτήσεις των διαδικασιών του νόμου. 

Συνοπτικά, ο νέος νόμος επιδιώκει την συνολική πρόληψη και αντιμετώπιση της υπερχρέωσης και ανταποκρίνεται και στο θέμα αυτό τόσο στις επιταγές όσο και στις συστάσεις της Οδηγίας για την αναδιάρθρωση και αφερεγγυότητα.


Ευγενία Τζώρτζη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Ασόβαρος και επικίνδυνος ο Βελόπουλος: Να πάρουν όλοι οι Ελληνες τα όπλα – Όποιος μπαίνει ακάλεστος στο σπίτι μας, θα βγαίνει σουρωτήρι

 


Καμία σοβαρότητα από τον επικίνδυνο Βελόπουλο, καθώς εξέφρασε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση νόμου για να έχουν άδεια οπλοφορίας όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.

Ο κ. Βελόπουλος πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «όποιος μπαίνει ακάλεστος στο σπίτι μας, θα βγαίνει σουρωτήρι».

Ο Βελόπουλος τόνισε: «Θα καταθέσω πρόταση νόμου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για να έχει άδεια οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής ο Έλληνας στο σπίτι του. Θα κάνουμε πολιτοφύλακα – εθνοφύλακα τον κάθε Έλληνα απ’ άκρη σ’ άκρη. Όποιος μπαίνει ακάλεστος στο σπίτι μας, θα βγαίνει σουρωτήρι».

Στη συνέχεια τόνισε δε την ανάγκη να εκπαιδευτούν και οι γυναίκες: «Να πηγαίνουν έστω μία φορά το χρόνο να κάνουν χρήση όπλου, να ξέρουν, γιατί έρχονται δύσκολες στιγμές. Και οι άνδρες, φυσικά. Να δω πότε θα καταλάβουν τα κόμματα του συστήματος ότι πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουμε Σπαρτιάτες και Σπαρτιάτισσες!» ανέφερε ο κ. Βελόπουλος.




Κλείνουν μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ στην Τσεχία - Ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων

 


Η τσεχική κυβέρνηση θα δώσει εντολή σε μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ να κλείσουν από την Τετάρτη έως τις 3 Νοεμβρίου και τα περισσότερα σχολεία να εφαρμόσουν εξ αποστάσεως διδασκαλία, καθώς θέτει νέα μέτρα για τον έλεγχο της ταχείας εξάπλωσης κρουσμάτων της COVID-19 στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας Ρόμαν Πρίμουλα ανακοίνωσε σήμερα στο twitter ότι οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζονται επίσης σε έξι άτομα, η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους θα απαγορευτεί και θα απαιτείται η χρήση μάσκας σε στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η Τσεχία αντιμετωπίζει την μεγαλύτερο άνοδο κρουσμάτων στην Ευρώπη, κατ' αναλογία πληθυσμού, καθώς οι νέες λοιμώξεις που εντοπίστηκαν από την έναρξη της επιδημίας φτάνουν σε σχεδόν 120.000, από περίπου 25.000 που ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Πηγή : protothema.gr



Χρυσή Αυγή: Απορρίφθηκε το αίτημα του Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου

 


Μετά από διάσκεψη τριών ωρών η σύνθεση του δικαστηρίου που ορίστηκε να αποφανθεί επι του αιτήματος εξαίρεσης των δικαστών που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός το απέρριψε.

«Δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν υπόνοιες μεροληψίας» ανέφερε μεταξύ άλλων στο σκεπτικό του το δικαστήριο.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα, Τρίτη, το πρωί στις 11:00 με την πρόταση, όπως ανακοινώθηκε, της εισαγγελέως για τις ποινές.



Νεαροί στο Μπραχάμι «κατεβάζουν» πόρτα καφετέριας -Αρπαξαν την ταμειακή και μύλους καφέ [βίντεο]

 


Ωρα 5:22 σήμερα τα ξημερώματα. Τρεις νεαροί φορώντας αθλητικές μπλούζες με κουκούλες μεταφέρουν ένα καπάκι της ύδρευσης στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Το αφήνουν προσεκτικά στην είσοδο ενός Cafe Take Away.

Κάνουν πως απομακρύνονται και τσεκάρουν τον δρόμο. Λίγη ώρα αργότερα στο βίντεο-ντοκουμέντο που αποκαλύπτει το iefimerida.gr, με αυτό το καπάκι κάνουν θρύψαλα τη γυάλινη πόρτα ενός τυροπιτάδικου. Ο ένας από αυτούς μπαίνει μέσα. Με δύναμη τραβάει την ταμειακή μηχανή, την αρπάζει, καθώς και δύο μύλους καφέ. Φεύγει τρέχοντας μαζί με τους συνεργούς του.

Αν και μέσα στην ταμειακή μηχανή δεν υπήρχαν χρήματα, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος που παραχώρησε στο iefimerida.gr τα δύο βίντεο έπαθε ζημιά που ξεπερνά τις 3.500 ευρώ. Όπως λέει: «Δυστυχώς, η εγκληματικότητα στην περιοχή χτυπά κόκκινο. Οι συγκεκριμένοι είναι ανήλικοι. Οι κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει τα χαρακτηριστικά τους. Ζητώ από την αστυνομία να τους εντοπίσει άμεσα και να αποζημιωθώ για τις ζημιές. Εμείς δουλεύουμε όλη την ημέρα για ένα μεροκάματο. Δεν είναι δυνατόν έτσι για την πλάκα τους να μου προξενούν ζημιά 3.500 ευρώ».

Η στιγμή της ληστείας στην καφετέρια στον Αγιο Δημήτριο :



Πηγή: iefimerida.gr



Γαλλία : Αστυνομικοί διαμαρτύρονται κατά της βίας σε βάρος τους

 



Αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν έξω από το αρχηγείο της Αστυνομίας του Παρισιού, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Η αστυνομία δέχεται επίθεση, οι πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο». Στη συνοικία Σαμπινί, στην Γαλλία, όπου εκτυλίχθηκαν οι ταραχές το Σάββατο, τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν: «Η ασφάλειά σας έχει ένα τίμημα. Θέλουμε προστασία και αναγνώριση».

«Ακούω τους πολιτικούς να λένε ότι η κρατική εξουσία δεν πρέπει να ποδοπατείται. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Θα ήθελα να δω ενέργειες που θα αποδεικνύουν ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά», δήλωσε στο Reuters ο Γκεγκορί Γιορόν, εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής ένωσης Unité SGP Police Force Ouvrière.

Η γαλλική αστυνομία δέχεται πιέσεις έπειτα από σειρά δημοσιευμάτων από τα ΜΜΕ αυτό το καλοκαίρι που αποκάλυψαν την ύπαρξη ενδημικού ρατσισμού και ακροδεξιών φρονημάτων στις τάξεις της.

Νωρίτερα αυτόν τον χρόνο, οργανώθηκαν κινητοποιήσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Οι διαδηλώσεις, τις οποίες εν μέρει πυροδότησε το παγκόσμιο κύμα κινητοποιήσεων μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία στη Μινεάπολη τον Μάιο, επικεντρώνονταν στον θάνατο ενός νεαρού μαύρου που είχε συλληφθεί το 2016 υπό παρόμοιες συνθήκες με τον Φλόιντ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ενώσεων της αστυνομίας την προσεχή Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δυσαρέσκειά τους.



Ξέσπασε σε κλάματα ο Κιμ Γιονγκ Ουν

 


Έβαλε τα κλάματα ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν σε ομιλία του, όταν απολογήθηκε για την αποτυχία του να καθοδηγήσει τη χώρα σε ταραχώδεις καιρούς που επιδεινώθηκαν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού. 

Μιλώντας σε μια τεράστια στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο για την επέτειο της 75ης επετείου του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, ο Κιμ αφαίρεσε τα γυαλιά του και σκούπισε τα δάκρυά του. 

«Οι άνθρωποι μας έχουν εμπιστοσύνη, τόσο υψηλή όσο ο ουρανός και τόσο βαθιά όσο η θάλασσα, σε μένα, αλλά δεν κατάφερα τα πάντα ικανοποιητικά», είπε, σύμφωνα τους Korea Times. «Λυπάμαι πραγματικά για αυτό». 



Αναφέρθηκε στον παππού και τον πατέρα του : «Παρόλο που μου έχει ανατεθεί η σημαντική ευθύνη να ηγηθώ αυτής της χώρας, υποστηρίζοντας τον σκοπό των μεγάλων συντρόφων Kim Il-sung και Kim Jong-il χάρη στην εμπιστοσύνη όλων οι άνθρωποι, οι προσπάθειές μου και η ειλικρίνειά μου δεν ήταν αρκετές για να απαλλάξουν τους ανθρώπους μας από τις δυσκολίες στη ζωή τους.»

Η Βόρεια Κορέα έχει δει το εμπόριο με την Κίνα – που είναι μακράν ο μεγαλύτερος οικονομικός της εταίρος - να πέφτει δραματικά λόγω του κλεισίματος των συνόρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αν και η Πιονγκγιάνγκ επιμένει ότι δεν έχει καταγράψει ούτε ένα κρούσμα του ιού. 

Χρόνια διεθνών κυρώσεων ως απάντηση στα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα του Κιμ, καθώς και ζημίες που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές, πρόσθεσαν μόνο δυσκολίες και πίεση στον Βορειοκορεάτη ηγέτη.



Ο δικτάτορας Ερντογάν απαξιώνει την άτολμη Ευρώπη και τορπιλίζει τις διερευνητικές επαφές

 



Κακός μιλάει με την Τουρκία η Ελληνική κυβέρνηση γιατί γίνεται μέρος του παιχνιδιού που παίζει το καθεστώς και ο δικτάτορας.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, υποτίθεται ότι άνοιξε τον δρόμο για τις διερευνητικές εντολές, αλλά το καθεστώς κοροϊδεύει νομίζοντας ότι είναι υπερδύναμη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τεράστιες ευθύνες λόγω της άτολμης στάσης που έχει κρατήσει μέχρι τώρα απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, που έχει ως αποτέλεσμα το καθεστώς και ο δικτάτορας Ερντογάν να μην αισθάνεται καμία ουσιαστική πίεση. 

Για να σταματήσει ο δικτάτορας Ταγίπ Ερντογάν να περιφρονεί τους Ευρωπαίους, πρέπει άμεσα να υποστεί τις κυρώσεις.

Η Ελλάδα δεν πρέπει επιχειρησιακά να επιτρέψει στο Oruc Reis να εισέλθει σε περιοχή που βρίσκεται στα 6.5 μίλια από το Καστελλόριζο. Αν το επιτρέψουμε αυτό και αρχίσουμε να το κυνηγάμε με πολεμικά πλοία, τότε θα έχουμε αποτύχει και ο δικτάτορας θα έχει πετύχει αυτό που θέλει.

Από την πρώτη στιγμή στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, επιφάνειας αλλά και υποβρύχια, που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων. Εφόσον απαιτηθεί, οι μονάδες αυτές θα ενισχυθούν περαιτέρω.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει δώσει μάλιστα οδηγία σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκονται σε ετοιμότητα.