Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Έντεκα οι νεκροί στην αεροπορική βάση στην Ισπανία




Υπέκυψε στα τραύματά του ένας Γάλλος

Ένας γάλλος πιλότος, που τραυματίστηκε κατά τη χθεσινή συντριβή του F-16 στη στρατιωτική βάση Λος Γάνος στην Ισπανία, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του, ανεβάζοντας στους 11 τον αριθμό των νεκρών.

Ο τραυματίας είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Λα Παθ στη Μαδρίτη, διευκρίνισε ο Μανουέλ Βάσκες, εκπρόσωπος του υπουργείου. Άλλοι εννέα Γάλλοι, καθώς και ένδεκα Ιταλοί, τραυματίσθηκαν στο δυστύχημα.

Μεταξύ των Γάλλων, πέντε εξακολουθούν να βρίσκονται «σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση», τρεις στο νοσοκομείο της Λα Παθ και δύο στο νοσοκομείο του Αλμπαθέτε, κοντά στη βάση του Λος Γάνος, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα. Οι τέσσερις άλλοι βγήκαν από το νοσοκομείο.

Ένας ιταλός τραυματίας παραμένει επίσης σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο της Μαδρίτης. «Πέντε άλλοι πρόκειται να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο του Εγίν, στο Αλμπαθέτε μέσα στις επόμενες ώρες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Οι πέντε άλλοι Ιταλοί έχουν ήδη βγει από το νοσοκομείο.

Εμπειρογνώμονες προσπαθούν σήμερα να προσδιορίσουν τα αίτια του δυστυχήματος του ελληνικού μαχητικού F-16, το οποίο συνετρίβη πάνω σε άλλα αεροπλάνα κατά την απογείωσή του στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στη στρατιωτική βάση Λος Γάνος.

Για τον γαλλικό στρατό, πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων μέσα σε μία ημέρα, έπειτα από μια ενέδρα στο πέρασμα του Ουζμπίν, το 2008 στο ανατολικό Αφγανιστάν, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε δέκα στρατιωτικούς.

Ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν αναμένεται εντός της ημέρας στη βάση του Λος Γάνος. Η άφιξη της ιταλίδας ομολόγου του Ρομπέρτα Πινότι δεν είχε επιβεβαιωθεί σήμερα το πρωί.

Ο αρχηγός του επιτελείου της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο πτέραρχος Ντενί Μερσιέ, διευκρίνισε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM-TV πως δύο πιλότοι, ένας πλοηγός και πέντε μηχανικοί βρήκαν το θάνατο κατά τη συντριβή.

Χθες το βράδυ, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε ήδη διευκρινίσει πως δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των Ισπανών.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στη διάρκεια εκπαίδευσης σ' αυτή τη βάση όπου εκπαιδεύονται επίλεκτοι πιλότοι από δέκα εθνικότητες στο πλαίσιο του προγράμματος «Training Leadership Programme» (TLP) του ΝΑΤΟ, «ένα από τις πιο φημισμένα και απαιτητικά εκπαιδευτικά προγράμματα στον κόσμο», σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας στη Γαλλία.

Περίπου 750 πιλότοι και προσωπικό επιμελητειακής υποστήριξης βρίσκονταν στη βάση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είχε αρχίσει στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με μια πηγή του υπουργείου Άμυνας.

Στη διάρκεια της εκπαίδευσης επρόκειτο να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις ώστε να είναι σε θέση να επιχειρούν με συντονισμένο τρόπο στα θέατρα επιχειρήσεων, ξεπερνώντας τεχνικές και πολιτισμικές διαφορές, καθώς και τις διαφορές στη γλώσσα.

Ακριβώς στις 15:16, το F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε και πολύ γρήγορα σημείωσε απώλεια ισχύος, έγειρε ελαφρά στα δεξιά και έπεσε σε πολλά άλλα καταδιωκτικά αεροπλάνα. Η συντριβή προκάλεσε σφοδρή πυρκαγιά, ενώ η στήλη του καπνού ήταν ορατή από μακριά. Επλήγησαν δύο ιταλικά AMX, δύο γαλλικά Alfa Jet και ένα γαλλικό Mirage 2000.

Ένας δικαστής της Βαλένθια διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Παράλληλα ανατέθηκε σε μια τεχνική επιτροπή, που διερευνά ατυχήματα στρατιωτικών αεροσκαφών, να διευκρινίσει τις τεχνικές πλευρές του δυστυχήματος, αν συνδέεται με ανθρώπινο σφάλμα, τεχνική βλάβη ή συνδυασμό των δύο.

Η επιτροπή αυτή που αποτελείται από εμπειρογνώμονες οι οποίοι έχουν ήδη σταλεί επιτόπου, πρόκειται να περισυλλέξει τα συντρίμμια των αεροσκαφών, να βρει τα μαύρα κουτιά, να εξετάσει τις συνομιλίες με τον πύργο ελέγχου -- μια μακρά και λεπτομερής έρευνα, όπως συμβαίνει σε κάθε αεροπορικό δυστύχημα, διευκρίνισε μια πηγή του υπουργείου Άμυνας.

Το F-16, το οποίο κατασκευάζεται από τον Lockheed Martin, είναι το πιο ευπώλητο μαχητικό αεροπλάνο στον κόσμο. Έχει παραχθεί σε πάνω από 4.500 αντίτυπα για 28 χώρες.



Πηγή : newsbeast.gr


ΝΔ: Χαιρετίζουμε την ολιγομελή κυβέρνηση των… 40 υπουργών



«Χαιρετίζουμε το ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα του κ. Τσίπρα, των 40 Υπουργών» είναι το ειρωνικό σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης που τονίζει ότι είναι «χωρίς κατεύθυνση και με ισορροπίες εύθραυστες, ανάμεσα σε διαφορετικές συνιστώσες, εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ».

Εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της για την κατάργηση των «σημαντικών» υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού και εκφράζει βαθιά ανησυχία για τη συμμετοχή σε τομείς ευθύνης, προσώπων που έχουν εκφράσει «επικίνδυνες θέσεις, όπως π.χ. για την ανάπτυξη, για τις αποκρατικοποιήσεις, για την ακύρωση επενδύσεων, για την επαναφορά του ασύλου παρανομίας στα πανεπιστήμια ακόμα και για τα ανοιχτά σύνορα για κάθε παράνομο μετανάστη».

Η ΝΔ διαφωνεί και με την επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, κρίνοντας πως δεν μπορεί να προωθήσει συναινέσεις και συνθέσεις ανάμεσα σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, όπως επιβάλλει ο ρόλος του προέδρου.

Η δήλωση του Κ.Καραγκούνη

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χαιρετίζουμε το ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα του κ. Τσίπρα, των 40 Υπουργών. Είναι μία κυβέρνηση χωρίς κατεύθυνση και με ισορροπίες εύθραυστες, ανάμεσα σε διαφορετικές συνιστώσες, εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

» Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τη συμμετοχή προσώπων σε τομείς ευθύνης τα οποία έχουν εκφράσει επικίνδυνες θέσεις, όπως π.χ. για την ανάπτυξη, για τις αποκρατικοποιήσεις, για την ακύρωση επενδύσεων, για την επαναφορά του ασύλου παρανομίας στα πανεπιστήμια ακόμα και για τα ανοιχτά σύνορα για κάθε παράνομο μετανάστη.

» Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη με την κατάργηση των δύο πιο σημαντικών για την ανάπτυξη Υπουργείων, των Υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, που προσέφεραν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Θεωρούμε επίσης αδιανόητη την υποβάθμιση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

» Επίσης, η προτεινόμενη επιλογή για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, ενώ θα έπρεπε να σηματοδοτεί συναινέσεις και συνθέσεις ανάμεσα σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, προφανώς δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά αυτά».

«Η Νέα Δημοκρατία είναι παρούσα για να κρίνει, να αξιολογεί, αλλά και να αποτρέπει πολιτικές ζημιογόνες για τα εθνικά συμφέροντα και τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα στις κρίσιμες ώρες που έρχονται» κατέληξε ο κ. Καραγκούνης.

Newsroom ΔΟΛ


Αντιδρά στην συγκυβέρνηση με ΑΝΕΛ η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ Κομμουνιστική Τάση - ΖΗΤΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ




Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί κυβέρνηση μαζί με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, μετά τη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, ωστόσο αυτό δημιουργεί και αντιδράσεις.

Η κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι είναι ατόπημα η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, με μακροσκελέστατη ανακοίνωση.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η χθεσινή μεγάλη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η μικρή αλλά διακριτή ενίσχυση του ΚΚΕ και η ταυτόχρονη συντριβή των αστικών κομμάτων, συνιστούν μια ιστορική ευκαιρία, αλλά και μια σαφή πολιτική εντολή από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για το σχηματισμό μιας αριστερής αυτοδύναμης κυβέρνησης. Μετά από δεκαετίες διωγμών, κατατρεγμών και πολιτικής περιθωριοποίησης, το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα μπορεί να κυβερνήσει με μια εκλογική δύναμη 42% και με άνετη πλειοψηφία 164 εδρών στη Βουλή! Όμως δυστυχώς, οι ηγεσίες της Αριστεράς με βασική υπεύθυνη την ηγεσία του ΚΚΕ, αλλά και με την ανοχή της πρόθυμης για συμμαχία με αστικά κόμματα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, «πετούν» αυτή τη μοναδική ιστορική ευκαιρία και έτσι, αντικειμενικά και ανεξάρτητα από τις όποιες «αγαθές» προθέσεις τους, προδίδουν την ξεκάθαρη χτεσινή λαϊκή εντολή για βαθιές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη χώρα.

Η διαφαινόμενη κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ είναι ένα σοβαρό πολιτικό ατόπημα και θα αποδειχθεί στην πράξη τραγικά επιζήμια για τον εργαζόμενο λαό. Οι ΑΝΕΛ είναι ένα δεξιό αστικό κόμμα. Έχουν ένα βαθιά αντιδραστικό, αντεργατικό πολιτικό πρόγραμμα σε όλα τα βασικά πεδία, όπως η οικονομία, το κράτος, η εκπαίδευση, η εξωτερική πολιτική κλπ. Η «αντιμνημονιακή» ρητορική τους είναι μια δημαγωγική μάσκα για το καμουφλάρισμα αυτού του προγράμματος. Το πόσο αντιμνημονιακό είναι αυτό το αστικό κόμμα, αποδείχθηκε με την ανύπαρκτη αντοχή που επέδειξε κατά την διαδικασία ψήφισης μνημονιακών νόμων στη Βουλή, αλλά και όταν τελικά τέθηκε το ζήτημα της πτώσης της κυβέρνησης στην πρόσφατη προεδρική εκλογή. Η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, γεμάτη αστούς αριβίστες και καριερίστες, φυλλορρόησε αποφασιστικά προς το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι επιπτώσεις μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ θα είναι πολιτικά οδυνηρές. Με τις διάφορες «κόκκινες γραμμές» τους ενάντια σε κάθε προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ που στρέφεται ενάντια στα θεμελιώδη συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης, θα λειτουργήσουν σαν ο ανοικτός πράκτορας του κεφαλαίου μέσα σε μια κυβέρνηση με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω στην πρώτη κιόλας δοκιμασία σοβαρών πιέσεων από την τρόικα και το ελληνικό κεφάλαιο προς τη νέα κυβέρνηση για να υποχωρήσει από ριζοσπαστικά μέτρα, ο αστικός συρφετός των ΑΝΕΛ θα σκορπίσει και θα επαναφέρει, όπως ήδη καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο έχει κάνει το κόμμα του Πάνου Καμμένου, το ζήτημα κυβερνήσεων «εθνική ενότητας», ενότητας δηλαδή και με τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου. Αν μάλιστα στη ΝΔ υπάρξει αλλαγή φρουράς στην ηγεσία πιθανά με μια «Καραμανλική» προσωπικότητα, μια σειρά βουλευτών και στελεχών των ΑΝΕΛ θα αρχίσουν να επιστρέφουν πίσω στην πολιτική τους «μήτρα», τον παραδοσιακό κομματικό χώρο του κεφαλαίου στη χώρα.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνειδητοποιήσει όλους αυτούς του κινδύνους και αντί για τους ΑΝΕΛ, να κάνει τώρα μια συντροφική «επίθεση ενότητας» στο ΚΚΕ, επιδιώκοντας προγραμματική συμφωνία για το σχηματισμό μιας σταθερής και άνετης σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία αριστερής συγκυβέρνησης. Θα πρέπει επειγόντως να κάνει αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει από καιρό, να συμπληρώσει δηλαδή το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» με αντικαπιταλιστικά και σοσιαλιστικά μέτρα, όπως αυτά που υπάρχουν μέσα στο πρόγραμμα του ΚΚΕ.

Τώρα πια δεν υπάρχουν δικαιολογίες και άλλοθι για το άκαιρο και ανέφικτο του «στρατηγικού σκοπού». Τώρα με 164 βουλευτές μπορούν να περάσουν στο κοινοβούλιο μέτρα που μαζί με τα Μνημόνια θα αρχίζουν να «ξηλώνουν» και τον καπιταλισμό, όπως είναι οι κοινωνικοποιήσεις των βασικών μοχλών της οικονομίας και το ξερίζωμα του διεφθαρμένου και αυταρχικού αστικού κρατικού μηχανισμού. Ταυτόχρονα η αριστερή ενότητα του 42%, που στις πόλεις ξεπερνά ακόμα και το 50%, μπορεί να κινητοποιήσει με ενθουσιασμό το λαό για να εγγυηθεί την εφαρμογή ενός γνήσιου σοσιαλιστικού προγράμματος.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του ΚΚΕ πρέπει επειγόντως να υιοθετήσει μια γνήσια λενινιστική στάση πάνω στο ζήτημα του σχηματισμού κυβέρνησης, ικανή να συνδέει τον κομμουνισμό με τις μάζες και όχι να τον περιθωριοποιεί. Αυτή η τακτική είναι η έκκληση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσει τις φιλεργατικές της δεσμεύσεις με βασικά αντικαπιταλιστικά – σοσιαλιστικά μέτρα. Πάνω στη βάση αυτών των όρων θα πρέπει να δηλώσει διατεθειμένη έστω για την παροχή μιας «ψήφου ανοχής» σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας την ηγεσία του προ των πολιτικών της ευθυνών και ξεσκεπάζοντας την ύπαρξη μιας καθαρής τάσης για ταξικό συμβιβασμό με το κεφάλαιο που δυστυχώς υπάρχει στον πυρήνα της.

Με την εκ των προτέρων άρνηση «κάθε συνεργασίας» αντίθετα, η ηγεσία του ΚΚΕ δίνει το αναγκαίο πολιτικό άλλοθι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για κλιμάκωση της δεξιάς της πορείας. Όχι μόνο δεν την «ξεσκεπάζει» στα μάτια του εργαζόμενου λαού, αλλά συγχύζει ένα μεγάλο μέρος του, κάνοντάς το να πιστεύει ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ «είναι μονόδρομος», ενώ αυτή η επιλογή είναι ολέθρια. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όλοι οι πολιτικοί και ιδεολογικοί εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης, από χθες το βράδυ εκφράζουν έκδηλη ανακούφιση για το γεγονός της πεισματικής άρνησης της ηγεσίας του ΚΚΕ για κάθε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετήσει τελικά την έκκληση για μια ριζοσπαστική – σοσιαλιστική συνεργασία με το ΚΚΕ και η ηγεσία του δεύτερου συνεχίσει να αρνείται να δώσει ακόμα και μια «ψήφο ανοχής», τότε θα πρέπει το κόμμα μας να οδηγήσει τα πράγματα σε νέες εκλογές καλώντας ανοικτά τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντάς του αυτοδυναμία. Οι νέες εκλογές συνιστούν «κόστος» και «ανωμαλία» μόνο για την αστική τάξη και καθόλου για το λαό, καθώς η αυτοδύναμη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το βέβαιο ενδεχόμενο. Είναι καλύτερο να δώσουμε μια ακόμα εκλογική μάχη για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα για την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος, παρά να μας δέσει τα χέρια ο αστός, φίλος των εφοπλιστών Καμένος και το δεξιό κόμμα του!

Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την ηγεσία να μην προχωρήσει τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και κάνει ύστατη έκκληση σε αυτήν, αλλά και στην ηγεσία του ΚΚΕ να συναισθανθούν το μέγεθος των ιστορικών τους ευθυνών και να συγκροτήσουν τώρα μια αυτοδύναμη σοσιαλιστική κυβερνητική συμμαχία. Οι δυνάμεις της «Αριστερής Πλατφόρμας», της κύριας τάσης της αριστεράς του κόμματος, δεν πρέπει να δεχθούν τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και να συμπορευθούν με την Τάση μας και όλη την αριστερή βάση του κόμματος, στην υπεράσπιση της μοναδικής πολιτικά και ταξικά σωστής επιλογής, δηλαδή της επιδίωξης μιας σοσιαλιστικής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ».



Πηγή:  iefimerida.gr 


Την πήρε το ποτάμι την Ζωή Κωνσταντοπούλου - Έβαλαν Πρόεδρο Βουλής την πρωταγωνίστρια των καυγάδων


Αυστηρότατη κριτική ασκεί το Ποτάμι για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης λίγα λεπτά πριν ορκιστούν τα μέλη της νέας κυβέρνησης.
Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ένα κακό κυβερνητικό σχήμα, σημειώνοντας πως ήταν κάτι αναμενόμενο από το γεγονός πως υπήρξε μία συμμαχία Τσίπρα-Καμμένου χωρίς αρχές.

Σημειώνουν επίσης ότι ο κανόνας είναι πως "τα υπουργεία μοιράστηκαν με τη γνωστή παλαιοκομματική συνταγή. Από πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας μέχρι γνωστούς ανεπαρκείς κομματικούς υπαλλήλους.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το Ποτάμι για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για την οποία αναφέρουν πως "αντί να επιλεγεί ένα πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει, επιλέχθηκε η μόνιμη πρωταγωνίστρια των κοινοβουλευτικών καυγάδων".

Τέλος, το Ποτάμι καταλήγει στην ανακοίνωσή του πως "θα περίμενε κανείς από ένα κόμμα που ήταν 2,5 χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση και ζητούσε επιιτακτικά εδώ και τώρα εκλογές,να είχε προετοιμαστεί καλύτερα για αυτή την ιστορική του ευκαιρία".

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Πηγή : newsit.gr


Ελεγχος πόθεν έσχες για 17 υπαλλήλους της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων




Έλεγχος Πόθεν Έσχες είναι σε εξέλιξη για 17 υπαλλήλους που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και είχαν καταθέσεις στο εξωτερικό.

Πρόκειται για 15 εφοριακούς, έναν υπάλληλο της κτηματικής εταιρείας και έναν της χημικής εταιρείας.

Παράλληλα έλεγχοι διενεργούνται σε 167 υπαλλήλους για πειθαρχικά παραπτώματα.

Από αυτούς, οι 148 είναι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εκ των οποίων 126 εφοριακοί, 19 τελωνειακοί, ένας χημικός και δύο οικονομικοί επιθεωρητές. Οι υπόλοιποι 19 είναι υπάλληλοι εποπτευόμενων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την επεξεργασία των πορισμάτων ελέγχου που έκανε η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, οι προγραμματισμένοι έλεγχοι παραβατικής συμπεριφοράς για το 2014 ήταν 50 και εκδόθηκαν τελικά 92 πορίσματα (υπέρβαση στόχου 84%).

Από το σύνολο των πορισμάτων, τα 18 διαβιβάστηκαν στον Εισαγγελέα λόγω Εισαγγελικών Παραγγελιών.

Επίσης στον Εισαγγελέα διαβιβάστηκαν επτά περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκαν ποινικά αδικήματα.

Για 11 περιπτώσεις διατάχθηκαν ΕΔΕ που αφορούν 12 υπαλλήλους.



Πηγή : tovima.gr


Διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ ανοίγει ο Βενιζέλος




Συνέδριο στις 4 Μαρτίου - Ως υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος φέρονται η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Στην απόφαση να αποχωρήσει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ κατέληξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την νέα συντριπτική ήττα στις εκλογές της Κυριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος θα ανοίξει τις διαδικασίες της διαδοχής του αμέσως μετά το τέλος των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, που θα ολοκληρωθούν με την ψήφο εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης.

Μετά από αυτό θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στο οποίο θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Το συνέδριο προσδιορίζεται για τις αρχές Μαρτίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 4η Μαρτίου, αν και κάποια στελέχη θεωρούν πως θα πρέπει να καθυστερήσει και να προγραμματιστεί για αργότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες βέβαιο ότι "παρών" στις διαδικασίες διαδοχής θα δηλώσει ο  Ανδρέας Λοβέρδος. Επιπλέον θεωρείται βέβαιο ότι ενδιαφέρεται εξίσου και η Φώφη Γεννηματά.
Για τη θέση του προέδρου, εφ' όσον ανοίξουν οι διαδικασίες διαδοχής του Ευάγγελου Βενιζέλου, θεωρείται βέβαιο ότι θα ενδιαφερθούν και εκπρόσωποι από τη νέα γένια όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ενδεχομένως ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Πάντως σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν ισχύει η φημολογία περί παραίτησής του. Αντίθετα, την Πέμπτη θα συγκλιθεί η κοινοβουλευτική ομάδα και το επόμενο διάστημα το κόμμα θα προχωρήσει συντεταγμένα στο συνέδριό του, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος το βράδυ της Κυριακής. Εκεί θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα και μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το θέμα της ηγεςίας.


Πηγή : protothema.gr


Λιβύη: 8 νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών σε ξενοδοχείο της Τρίπολης





Ένοπλοι εισέβαλαν στο πολυτελές ξενοδοχείο Corinthia Hotel στην Τρίπολη της Λιβύης και άνοιξαν πυρ στην ρεσεψιόν, έχοντας ανατινάξει προηγουμένως είχε ανατιναχθεί παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το ξενοδοχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες των λιβυκών αρχών, υπάρχουν τουλάχιστον 8 νεκροί, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των τραυματιών.

Ο Μαχμούντ Χάμζα, διευθυντής της ειδικής δύναμης αποτροπής της Λιβύης, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Νάμπα πως πέντε ξένοι, ανάμεσα τους δύο γυναίκες, καθώς και ένας αξιωματικός της ασφάλειας και δύο από τους ενόπλους, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Corinthia στην Τρίπολη. Δεν ανακοινώθηκαν οι εθνικότητες των ξένων, ενώ δεν αποσαφηνίστηκε αν οι τρεις φρουροί που σύμφωνα με τις αρχές σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου, συμπεριλαμβάνονται στον παραπάνω απολογισμό.
«Καταδιωκόμενοι και περικυκλωμένοι στον 21ο όροφο του ξενοδοχείου από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι επιτιθέμενοι ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος των επιχειρήσεων ασφαλείας στην Τρίπολη Ίσαμ αλ-Νάας. Πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί ο συνολικός αριθμός των δραστών.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε οργάνωση που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος το οποίο έχει υπό τον έλεγχό τους μεγάλες περιοχές σε Συρία και Ιράκ.


Πηγές: BBC, Le Parisien, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέρκελ σε Τσίπρα: Βρίσκεστε ενώπιον μεγάλων ευθυνών



Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νέο πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στο οποίο επισημαίνει ότι αναλαμβάνει την εξουσία σε μια δύσκολη περίοδο και εκφράζει την ελπίδα η συνεργασία μαζί του να συμβάλει στην εμβάθυνση των παραδοσιακά καλών σχέσεων των δύο λαών.

«Αναλαμβάνετε σε δύσκολη στιγμή, κατά την οποία βρίσκεστε ενώπιον μιας μεγάλης ευθύνης. Ελπίζω ότι η συνεργασία μαζί σας θα ενισχύσει περαιτέρω και θα εμβαθύνει την παραδοσιακά καλή και βαθιά φιλία μεταξύ των λαών μας. Για τη μελλοντική δουλειά σας ως πρωθυπουργού σάς εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία», αναφέρεται στο τηλεγράφημα, το οποίο έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα η Καγκελαρία.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι κάθε απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης στα «φορολογικά ζητήματα» με την Ελλάδα είναι χάσιμο χρόνου.
Αναφερόμενος στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα εντυπωσιακό και σημείωσε ότι ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός είναι ενδιαφέρων. «Κάθεται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Αυτό είναι πολύ ωραίο και αξιοπαρατήρητο», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, σημειώνοντας ωστόσο, ότι το ζητούμενο είναι να λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας, διότι ο ελληνικός λαός υποφέρει περισσότερο από τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, τουλάχιστον στον Δυτικό χώρο, όπως είπε. Συνεχίζοντας, ο Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται στις αποτυχίες των πολιτικών ελίτ στην Ελλάδα επί πολλές δεκαετίες.
Ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μαζί με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, έχουν προσφέρει πολύ μεγάλη βοήθεια για τη στήριξη της Ελλάδας, η οποία όμως αξιοποίησε περιορισμένα αυτήν τη βοήθεια. Πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να λέμε πως το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν ήταν σε καλό δρόμο, γιατί η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Τόνισε, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του έναν δύσκολο δρόμο, αλλά τουλάχιστον έχει μπει στον σωστό δρόμο.
Τέλος, είπε ότι οι αποφάσεις που έχει λάβει η ΕΚΤ σε σχέση με την Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένες με την εντολή που έχει η τράπεζα.


Πηγή : ethnos.gr


Η νέα κυβέρνηση Τσίπρα - Βενιζέλου



Ανακοινώθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα

Πρόεδρος της Βουλής η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου

Υπερ-ΥπουργείοΥπουργόςΑναπληρωτής ΥπουργόςΥφυπουργός
Εσωτερικών και Διοικητικής ΑνασυγκρότησηςΝίκος Βούτσης- Γιώργος Κατρούγκαλος (Διοικητικής Ανασυγκρότησης)
- Γιάννης Πανούσης (Προστασίας του Πολίτη)
- Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (Μακεδονίας Θράκης)
- Τασία Χριστοδουλοπούλου (Μεταναστευτικής Πολιτικής)
Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και ΤουρισμούΓιώργος Σταθάκης
- Θοδωρής Δρίτσας (Ναυτιλίας)
- Έλενα Κουντουρά (Τουρισμού)
Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΠαναγιώτης Λαφαζάνης- Γιάννης Τσιρώνης (Περιβάλλοντος)
- Βαγγέλης Αποστόλου (Αγροτικής Ανάπτυξης)
Παναγιώτης Σγουρίδης
Παιδείας, Πολιτισμού και ΘρησκευμάτωνΑριστείδης Μπαλτάς- Νίκος Ξυδάκης (Πολιτισμού)
- Τάσος Κουράκης (Παιδείας)
- Κώστας Φωτάκης (Έρευνας και Καινοτομίας)
Σταύρος Κοντονής (Αθλητισμού

ΥπουργείοΥπουργόςΑναπληρωτής ΥπουργόςΥφυπουργός
ΟικονομικώνΓιάννης ΒαρουφάκηςΝάντια Βαλαβάνη
Κώστας Μάρδας
Υγείας και Κοινωνικών ΑσφαλίσεωνΠαναγιώτης Κουρουμπλής- Ανδρέας Ξάνθος (Υγείας)
- Δημήτρης Στρατούλης (Κοινωνικών Ασφαλίσεων)
Εργασίας και Κοινωνικής ΑλληλεγγύηςΠάνος Σκουρλέτης - Ράνια Αντωνοπούλου (Υπεύθυνη για θέματα Ανεργίας)
- Θεανώ Φωτίου

ΆμυναςΠάνος ΚαμμένοςΚώστας Ήσυχος Νίκος Τόσκας
ΕξωτερικώνΝίκος Κοτζιάς- Νίκος Χουντής (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων)
- Ευκλείδης Τσακαλώτος (Διεθνών Σχέσεων)
ΔικαιοσύνηςΝίκος Παρασκευόπουλος
ΕπικρατείαςΝίκος ΠαππάςΤέρενς Κουίκ (παρά τω πρωθυπουργώ)
Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του κυβερνητικού ΈργουΑλέκος Φλαμπουράρης
Υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της ΔιαφθοράςΠαναγιώτης Νικολούδης
ΑντιπρόεδροςΓιάννης Δραγασάκης
Κυβερνητικός ΕκπρόσωποςΓαβριήλ Σακελλαρίδης


Επέστρεψαν στο Αουσβιτς 70 χρόνια μετά




Περίπου 300 επιζήσαντες του Άουσβιτς επέστρεψαν σήμερα στο κάποτε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στην Πολωνία σε μια εκδήλωση – φόρο τιμής για την 70ή επέτειο από την απελευθέρωση.

Πρόκειται για τους τελευταίους εναπομείναντες επιζήσαντες και η επίσκεψή τους στο πολωνικό αυτό στρατόπεδο, όπου υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι, Εβραίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θεωρείται ως η τελευταία τόσο μαζική εκδήλωση για την επέτειο.

Πριν από δέκα χρόνια οι επιζήσαντες που είχαν επισκεφτεί το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης ήταν 1.500.

Παρών ο Ολάντ, απών ο Πούτιν
Ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο γερμανός πρόεδρος Χόακιμ Γκάουκ, ενώ μια αξιομνημόνευτη απουσία ήταν εκείνη του Βλαντιμίρ Πούτιν, προέδρου της μεγαλύτερης χώρας που προέκυψε από τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τα στρατεύματα της οποίας είχαν απελευθερώσει το Άουσβιτς.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό της Σοβιετικής Ένωσης στις 27 Ιανουαρίου 1945. Το 1947 άνοιξε και πάλι και από τότε λειτουργεί ως μουσείο.


Πηγή : ethnos.gr


Αλλάζουν γραφεία Σαμαράς-Τσίπρας



Τις πρώτες χωροταξικές αλλαγές φέρνει στο κτίριο του κοινοβουλίου το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, με τον Αλέξη Τσίπρα να μετακινείται στο γραφείο του πρωθυπουργού, που βρίσκεται στον ισόγειο χώρο αριστερά της εισόδου των υπουργών και τον Αντώνη Σαμαρά να μετακινείται στο γραφείο που μέχρι πρότινος είχε ο Αλέξης Τσίπρας, επίσης στο ισόγειο του Μεγάρου.

Σήμερα γίνεται η μεταφορά επίπλων, πινάκων και προσωπικών αντικειμένων. Μεταφέρονται επίσης ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι στο γραφείο του πρωθυπουργού δεν παρέλαβαν πρωτόκολλο του πρώην πρωθυπουργού ούτε και σκληρούς δίσκους.

Αλλά και από την πλευρά συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται πως ούτε και εκείνοι παρέλαβαν πρωτόκολλο του πρώην αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού.


Πηγή: ethnos.gr





Τσακαλώτος στο BBC: Δεν αποπληρώνεται το χρέος-Αν φύγει η Ελλάδα, καταρρέει η ευρωζώνη




Τσακαλώτος στο BBC: Δεν αποπληρώνεται το χρέος-Αν φύγει η Ελλάδα, καταρρέει η ευρωζώνη
«Μη ρεαλιστική» χαρακτηρίζει την απαίτηση για αποπληρωμή στο 100% του υπέρογκου ελληνικού χρέους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναμένεται να είναι μεταξύ των κεντρικών προσώπων του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι αν φύγει από το ευρώ η Ελλάδα, «η ευρωζώνη θα καταρρεύσει».

«Κανείς δεν πιστεύει ότι είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Δεν έχω συναντήσει ούτε έναν οικονομολόγο που βαθιά μέσα στην καρδιά του να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλο αυτό το χρέος. Δεν γίνεται» υποστηρίζει ο Ευ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο BBC, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δείξουν ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα είναι μια πολύ αστεία και πολύ επικίνδυνη Ευρώπη, με πολύ ισχυρές κεντρόφυγες πολιτικές δυνάμεις αν δείξουν ότι μετά από μια δημοκρατική ψηφοφορία δεν ενδιαφέρονται να συνομιλήσουν με τη νέα κυβέρνηση. Θα είναι σημάδι ότι αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να ενσωματώσει τις δημοκρατικές και κοινωνικές αλλαγές» σημειώνει ο Ευ. Τσακαλώτος, τονίζοντας πως αν η Ελλάδα αποτύχει και φύγει από την ευρωζώνη «θα καταρρεύσει η ευρωζώνη», ενώ προσθέτει:

«Είπαμε από την αρχή ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει, το ευρώ κινδυνεύει, αλλά δεν κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τις πολιτικές λιτότητας».

Γιατί δεν πανικοβλήθηκαν οι επενδυτές;
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει ότι επιθυμεί διαπραγμάτευση του πακέτου διάσωσης ύψους 240 δισ. ευρώ και όχι αντιπαράθεση με τους διεθνείς δανειστές για μια βιώσιμή λύση, σημειώνει το BBC, το οποίο συμπεριλαμβάνει στην συνέντευξη του Ευ. Τσακαλώτου μια σύντομη ανάλυση του οικονομικού συντάκτη Ρόμπερτ Πέστον, σε μια απόπειρα να αναλύσει την αντίδραση των αγορών μετά την νίκη ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερνε να κάνει μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, άλλα κόμματα που τάσσονται κατά της λιτότητας θα φανούν πιο αξιόπιστα στους ψηφοφόρους. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύγχανε στις συνομιλίες με Βρυξέλλες και Βερολίνο, και ερχόταν η τελική ρήξη με το ευρώ, οι επενδυτές, ίσως αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από χώρες της ευρωζώνης όπου οι εθνικιστές είναι σε άνοδο.

«Συνεπώς, αφού αυτά είναι τα δυο σενάρια, γιατί δεν έχουν πανικοβληθεί οι επενδυτές;Γιατί αναπήδησαν το ευρώ και οι χρηματαγορές;» διερωτάται ο Ρ. Πέστον και συμπληρώνει:

«Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι επενδυτές, πιστεύουν ότι η ευρωζώνη θα ήταν πιο ισχυρή χωρίς την Ελλάδα, αν δεν ακολουθήσει το δρόμο προς την έξοδο κάποια άλλη μεγάλη χώρα. Το πιο πιθανό είναι ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι θα επικρατήσει η λογική και το Βερολίνο θα αποδεχθεί μια διαγραφή του υπέρογκου ελληνικού».


Πηγή : 


Η Ζωή εκδικείται: Πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα ζήσει μεγάλες στιγμές η Βουλή




Πρόεδρος της Βουλής θα είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες και ξεχνάει το Υπουργείο Δικαιοσύνης!! Έτσι και επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες έχουμε να ζήσουμε μεγάλες στιγμές!!


Τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις για τους Αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας Παναγιώτη Λάσκαρη - Αθαν. Ζάγκα


Επρόκειτο για δύο εμπειρότατους σμηναγούς που έκαναν την τελευταία τους πτήση με το F-16 που συνετρίβη στη βάση Λος Γιανος στην επαρχία Αλμπαθέτε της κεντρικής Ισπανίας σε άσκηση του ΝΑΤΟ.

Δυστυχώς, τα χειρότερα επιβεβαιώθηκαν και επισήμως. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας με επίσημη ανακοίνωσή του την Τρίτη το πρωϊ επιβεβαίωσε τον θάνατο των δύο ελλήνων πιλότων στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας.Το υπουργείο Αμυνας στη συνέχεια κήρυξε τριήμερο στρατιωτικό πένθος των Ενόπλων Δυνάμεων από σήμερα έως τις 29 Ιανουαρίου 2015.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, από την πτώση του διθέσιου αεροσκάφους F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Λος Γιανος στην επαρχία Αλμπαθέτε της κεντρικής Ισπανίας, έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι                                                                                   524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

Όπως είναι από τη Δευτέρα γνωστό, στην αεροπορική Λος Γιανος, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση.

 Λόγω ύπαρξης τοξικών – σύνθετων υλικών, η περιοχή του ατυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ’ αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως.


Πηγή : tovima.gr


Σόιμπλε: Χάσιμο χρόνου η επαναδιαπραγμάτευση


Κάθε απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών με την Ελλάδα είναι χάσιμο χρόνου ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σήμερα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναφερόμενος στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα εντυπωσιακό και σημείωσε ότι ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός είναι ενδιαφέρων. «Κάθεται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Αυτό είναι πολύ ωραίο και αξιοπαρατήρητο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, σημειώνοντας ωστόσο, ότι το ζητούμενο είναι να λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας, διότι ο ελληνικός λαός υποφέρει περισσότερο από τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, τουλάχιστον στον Δυτικό χώρο, όπως είπε. Συνεχίζοντας, ο Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται στις αποτυχίες των πολιτικών ελίτ στην Ελλάδα επί πολλές δεκαετίες.
Ο Β. Σόιμπλε, ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μαζί με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, έχουν προσφέρει πολύ μεγάλη βοήθεια για τη στήριξη της Ελλάδας, η οποία όμως αξιοποίησε περιορισμένα αυτήν τη βοήθεια. Πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να λέμε πως το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν ήταν σε καλό δρόμο, γιατί η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Τόνισε, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του έναν δύσκολο δρόμο, αλλά τουλάχιστον έχει μπει στον σωστό δρόμο.
Τέλος, είπε ότι οι αποφάσεις που έχει λάβει η ΕΚΤ σε σχέση με την Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένες με την εντολή που έχει η τράπεζα.
Χθες, ετοιμότητα να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση επέδειξαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι δήλωσαν ανοικτοί σε διάλογο, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μ. Σουλτς, και ο επικεφαλής της Ευρωζώνης εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα μας. Πάντως, η εκπρόσωπός του δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί έως την Κυριακή.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 15 λεπτών με τον νέο υπουργό Οικονομικών, τον οποίο δεν κατονόμασε, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα, τονίζοντας ότι έχουμε μια «καλή αρχή». Ο επικεφαλής του ευρώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης, η οποία διαβεβαίωσε για την προσήλωση της χώρας στο ευρώ.


Πηγή : ethnos.gr


«Τρύπα» 1,4 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα το 2014



«Μαύρη τρύπα» ύψους 1,38 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα εμφανίζει ο προϋπολογισμός του 2014, η οποία διευρύνεται κατά τον πρώτο μήνα του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το απερχόμενο οικονομικό επιτελείο, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε το προηγούμενο έτος σε 1,87 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,93 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή προφανώς θα ανησυχήσει το νέο οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα πρέπει άμεσα να αναστρέψει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες. Ηδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαμηνύσει ότι πρέπει να πληρωθούν όλοι οι τρέχοντες φόροι όπως για παράδειγμα οι δύο τελευταίες δόσεις του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και ο ΦΠΑ του τελευταίου τριμήνου του 2014, ενώ στον σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης είναι η περαιτέρω θωράκιση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, κυρίως των ελεγκτικών μηχανισμών.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 44,24 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 1,384 δισ. ευρώ ή κατά 3,0% έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2014 υπερέβησαν τον στόχο:

• Οι φόροι στην περιουσία κατά 42 εκατ. ευρώ ή 1,2%.

• Οι μεταβιβάσεις κεφαλαίων κατά 8 εκατ. ευρώ ή 3,1%.

• Τα έσοδα από λοιπούς ΕΦΚ κατά 11 εκατ. ευρώ ή 0,4%.

• Οι απολήψεις από Ε.Ε. κατά 12 εκατ. ευρώ ή 6,7%.

• Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 49 εκατ. ευρώ ή 1,5%.

• Τα έσοδα προγράμματος ενίσχυσης ρευστότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης κατά 30 εκατ. ευρώ ή 7,6%.

• Τα έσοδα ΝΑΤΟ κατά 6 εκατ. ευρώ ή 11,5%.

Αντίθετα, υστέρησαν έναντι του στόχου:

• Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 375 εκατ. ευρώ ή 4,6 %.

• Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 151 εκατ. ευρώ ή 5,4%.

• Οι άμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) κατά 177 εκατ. ευρώ ή 8,4%.

• Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 226 εκατ. ευρώ ή 7,3%.

• Ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 221 εκατ. ευρώ ή 9,7%.

• Ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 89 εκατ. ευρώ ή 2,1%.

Αντίθετα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48,47 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 769 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 488 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 104 εκατ. ευρώ και των δαπανών τόκων σε καθαρή βάση κατά 131 εκατ. ευρώ.

Μείωση ληξιπρόθεσμων

Η ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού βρίσκεται στις προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου και αποτελεί βασική παράμετρο τόνωσης της ρευστότητας της χώρας δεδομένου ότι οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα εξυπηρέτησης ταμειακών και δανειακών υποχρεώσεων. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει την είσπραξη τον Ιανουάριο 4,5 δισ. ευρώ και τον Φεβρουάριο 4 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα στους φορολογούμενους ότι πρέπει να καταβληθούν οι τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες έτσι ώστε να μην διογκωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Δεκέμβριο του 2014 οι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν φόρους ύψους 1,268 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το 2014 δημιουργήθηκαν 13,768 δισ. ευρώ νέων οφειλών. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται πλέον στο αστρονομικό ποσό των 73,790 δισ. ευρώ.

Έντυπη Καθημερινή


Τέλος στις ενέσεις ινσουλίνης, υπόσχονται οι επιστήμονες του Χάρβαρντ


Η επιστημονική ομάδα υπό τον δόκτορα Νταγκ Μέλτον κατάφερε να δημιουργήσει για πρώτη φορά δισεκατομμύρια ανθρώπινα β-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν ινσουλίνη και μπορούν να μεταμοσχευθούν στο πάγκρεας. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει ουσιαστικά στην ίαση του διαβήτη Τύπου Ι, που πλήττει τα παιδιά και αναγκάζει τους πάσχοντες να υποβάλλονται διά βίου σε θεραπεία με ινσουλίνη για να ελέγχουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Η μαζική αυτή παραγωγή που πέτυχαν οι επιστήμονες του Χάρβαρντ είναι πολύτιμη για την αναγκαία μεταμόσχευση νέων κυττάρων στο πάγκρεας, καθώς για την αποκατάσταση του διαβήτη τύπου Ι οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα πρέπει να μεταμοσχευθούν σε κάθε ασθενή τουλάχιστον 150 εκατομμύρια β-κύτταρα παγκρέατος.

Οι δοκιμές σε ποντίκια ήταν άκρως ενθαρρυντικές, ενώ πολύ θετικά είναι και τα αποτελέσματα σε πιθήκους. Μάλιστα, τα κύτταρα κατάφεραν να παράγουν ινσουλίνη επί πολλούς μήνες μετά τη μεταμόσχευση στα ποντίκια.

Το επόμενο βήμα είναι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και εφόσον κριθούν επιτυχημένες θα μπορούμε να μιλάμε για μια τόσο σημαντική ανακάλυψη στην ιατρική όσο τα αντιβιοτικά.

«Είμαστε πλέον ένα μόλις προ-κλινικό βήμα από τη γραμμή του τερματισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μέλτον, ο οποίος εδώ και 23 χρόνια έχει αφιερώσει την καριέρα του στο να βρει επιτέλους μια θεραπεία για τον διαβήτη τύπου Ι, από τον οποίο πάσχουν πολλά εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Ο διαβήτης τύπου Ι (αφορά περίπου το 10% των ασθενών με διαβήτη, καθώς οι περισσότεροι πάσχουν από τύπου ΙΙ) είναι μια αυτοάνοση μεταβολική διαταραχή, στην οποία ο ίδιος ο οργανισμός -για άγνωστο λόγο- καταστρέφει όλα τα παγκρεατικά ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα, με συνέπεια να μην υπάρχει η αναγκαία ινσουλίνη για να ρυθμίσει το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα.

Κύτταρα

Η ερευνητική ομάδα υπό τον δόκτορα Μέλτον χρησιμοποίησε κύτταρα από έμβρυα και ενήλικες, τα οποία υπέστησαν επεξεργασία και με το κατάλληλο βιοχημικό περιβάλλον μπορούν να μετατραπούν σε οιουδήποτε είδος κύτταρο. Μια πολύ σημαντική πτυχή της ανακάλυψης είναι ότι απαιτείται μόνο μία «γραμμή παραγωγής» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία όλων των πασχόντων, αντί να απαιτείται γενετικά συμβατή θεραπεία για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Τα κύτταρα τοποθετήθηκαν σε μια πορώδη κάψουλα πριν μεταμοσχευθούν και έτσι υπήρχε η δυνατότητα να απελευθερώνουν μεν την ινσουλίνη, χωρίς ωστόσο να δέχονται επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα του πειραματόζωου.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται γενική συμβατότητα και επιπλέον ότι η κάψουλα μπορεί πολύ εύκολα να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί σε περίπτωση που πάψει να λειτουργεί.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι θα μιμείται πολύ αποτελεσματικά τη ρυθμιστική λειτουργία του οργανισμού, η οποία είναι πολύ πιο ισορροπημένη σε αντίθεση με τη χορήγηση ινσουλίνης μέσω ενέσεων.

Ο δρ Μέλτον τονίζει μάλιστα ότι η μεταμόσχευση β-κυττάρων του παγκρέατος θα μπορούσε να δοκιμαστεί στο μέλλον και σε πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ και κυρίως εκείνους που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης για να ρυθμίζουν το επίπεδο του σακχάρου.

Τα ανεξέλεγκτα επίπεδα σακχάρου μπορούν να οδηγήσουν σε τύφλωση ή πολλαπλές βλάβες σε ζωτικά όργανα, ακόμη και στον ακρωτηριασμό.

23 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ο καθηγητής Νταγκ Μέλτον έχει αφιερώσει τα τελευταία 23 χρόνια στην έρευνα για την αντιμετώπιση του διαβήτη, και ήταν ένα στοίχημα προσωπικό, όχι μόνο επιστημονικό. Ο γιος του διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου Ι όταν ήταν μόλις έξι μηνών και η κόρη του, που γεννήθηκε αργότερα, είχε σύντομα την ίδια διάγνωση. «Οπως θα έκανε κάθε γονιός, αναρωτήθηκα τι έπρεπε να κάνω. Η απάντηση ήταν να αλλάξω τον προσανατολισμό των ερευνών μου προς έναν τομέα που θα μπορούσε να τους βοηθήσει. Ηθελα τα παιδιά μου να γνωρίζουν ότι κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να τα βοηθήσω» εξομολογήθηκε ο δρ Μέλτον στους «New York Times».

Ικανοποίηση

«Ηταν μεγάλη η ικανοποίηση που πήρα όταν καταφέραμε να κάνουμε κάτι το οποίο ανέκαθεν θεωρούσαμε πιθανό, αλλά πολλοί άλλοι άνθρωποι δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε πράγματι να λειτουργήσει» είπε. «Εάν προέκυπτε ότι όντως δεν λειτουργεί, θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε τελείως αυτή την προσέγγιση. Τώρα νιώθω ότι έχω γεμίσει με ενέργεια» πρόσθεσε. Ο καθηγητής, που έχει κάνει διατριβή στη μοριακή βιολογία στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, έπρεπε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια: από τον σκεπτικισμό των συναδέλφων του -οι οποίοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι η έρευνά του θα αφήσει το αποτύπωμά της στην ιατρική ιστορία- μέχρι πολιτικά εμπόδια. Οταν το 2001 ο Τζορτζ Μπους έκανε δραστικές περικοπές στις δαπάνες για την έρευνα με βλαστοκύτταρα, ο δρ Μέλτον στράφηκε σε ιδιώτες χορηγούς για να συνεχίσει τον αγώνα του, που απέδωσε τελικά καρπούς. Η επιστημονική κοινότητα τον αναγνωρίζει ως καταξιωμένο ερευνητή εδώ και χρόνια άλλωστε, ενώ το ΤΙΜΕ τον συμπεριέλαβε στους 100 ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου το 2007.

Πηγή: ethnos.gr


CNN: Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε σταυροδρόμι τζιχαντιστών!



Η Ελλάδα, εν αγνοία της, έχει μετατραπεί σε σταυροδρόμι τζιχαντιστών που προσπαθούν να πάνε στο Ιράκ και τη Συρία από την Ευρώπη, και μαχητών που επιστρέφουν στην «έδρα» τους από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

«Τα μακριά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, η εγγύτητα της χώρας με την Τουρκία, η έκρηξη της παράνομης μετανάστευσης από τη Συρία και η σοβαρή οικονομική κατάσταση της χώρας, την καθιστούν έναν «ελκυστικό κόμβο» για ομάδες τζιχαντιστών», σύμφωνα με πηγές της αντιτρομοκρατίας που επικαλείται το CNN.

Το αμερικανικό δίκτυο, επικαλείται πηγή που πρόσκειται στην ελληνική υπηρεσία πληροφοριών και η οποία τονίζει πως ίσως υπάρχουν περίπου 200 άνθρωποι στη χώρα που έχουν δεσμούς με ομάδες τζιχαντιστών, όπως το Ισλαμικό Κράτος ή το Μέτωπο αλ Νόσρα –που είναι οι δυο ομάδες στα οποίες μετέχουν οι περισσότεροι ευρωπαίοι.

Άλλη πηγή σημείωνε πως «Η Ελλάδα δεν είναι στόχος, μόνο πύλη εισόδου προς την Ευρώπη και στάση για τους μαχητές που επιστρέφουν σπίτια τους».


Πηγή : imerisia.gr


Π. Κουρουμπλής: «Πρώτα απ' όλα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»



Με πολλές περγαμηνές στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, τόσο από την πλευρά του συνδικαλιστή όσο και του γενικού γραμματέα, ο βουλευτής Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής αναλαμβάνει τα ηνία του απαιτητικού υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας προς «Το Βήμα» δηλώνει ότι ο τομέας ο οποίος αποτελεί πρώτη του προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και την αποσυμφόρηση τωννΝοσοκομείων. Μεγάλο βάρος θα δώσει στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Για τον τελευταίο έχει δηλώσει ότι ανάμεσα στους στόχους του είναι η ενίσχυσή του με προσωπικό προκειμένου να αναδειχθεί σε αξιόπιστο ευρωπαϊκό κέντρο.

Έλεγχος σε διαγωνισμούς

Για τη φαρμακευτική πολιτική επαναλαμβάνει ότι θα βασίζεται στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής και των γενόσημων φαρμάκων, ενώ για τους διαγωνισμούς της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας λέει ότι θα ελεγχθούν όλοι από την αρχή.

Ο κ. Κουρουμπλής είναι δρ κοινωνικών επιστημών και δικηγόρος. Έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠαΣοΚ, ενώ το 2012 εξελέγη δεύτερος στη Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών (έχασε τω φως του σε ηλικία 10 ετών από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας), ενώ στη συνέχεια εισήχθη με πανελλήνιες εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 συμμετέχει ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος.

Την περίοδο 1976-1981 επικέντρωσε την προσπάθειά του στην οργάνωση της κοινωνικής εξέγερσης των τυφλών με κεντρικά αιτήματα το δικαίωμα στη μόρφωση, την αξιοπρέπεια και την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Συγκρούστηκε με τους κατεστημένους μηχανισμούς του κράτους, της Εκκλησίας και των διαχειριστών της φιλανθρωπίας και διώχθηκε με τον Νόμο 4000.

Την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε γενικός γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας.

Να σημειωθεί ότι για την κοινωνική του δράση ο κ. Κουρουμπλής τιμήθηκε πολλές φορές από ελληνικούς και διεθνείς φορείς (Ίδρυμα Μ. Στασινοπούλου, Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, Λέσχη Υγείας της Ευρώπης κ.ά.).

Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε σε αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών του αγώνων με σκοπό την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και μίας ανθρώπινης κοινωνίας. Το 2012 βραβεύτηκε στο Μέγαρο Rayburn του Κογκρέσου των ΗΠΑ από το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών (EAWC) για τη θέληση και την επιμονή που έχει επιδείξει στο κοινωνικό του έργο.


Πηγή : tanea.gr


Με Κουβέλη και Καμμένο η κυβέρνηση Τσίπρα – Όλα τα ονόματα




Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Σήμερα το πρωί ή  αργότερα το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  Η ορκωμοσία των υπουργών θα γίνει την Τετάρτη δεδομένου ότι θα πρέπει να προχωρήσουν τα  προεδρικά διατάγματα και να ολοκληρωθούν οι  αλλαγές στην δομή της κυβέρνησης που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Εν τω μεταξύ χθες όλο το βράδυ ο πρωθυπουργός  και οι στενοί του συνεργάτες έγραφαν και έσβηναν τα ονόματα των στελεχών που θα συγκροτήσουν την  κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ όψη τους συσχετισμούς και ισορροπίες.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να θέσει στην κυβέρνηση του και τον Φώτη Κουβέλη τοποθετώντας τον στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή σε άλλο κυβερνητικό πόστο. Με την κίνηση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να κάνει το άνοιγμα του προς τα κεντροδεξιά ισορροπώντας με αυτό τον τρόπο τις οποίες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν από τον στενό του εναγκαλισμό με τον Πάνο Καμμένο.

Το κυβερνητικό σχήμα σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι αργά χθες το βράδυ ενδέχεται να είναι το εξής.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης –υπεύθυνος για το συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης ενώ το υπουργείο Οικονομικών και την διαπραγμάτευση θα αναλάβει ο Γιάννης Βαρουφάκης. Υπεύθυνος για τον τομέα των εσόδων αναμένεται να οριστεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος και για την ΕΥΠ ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς. Θέση υπουργού  αναμένεται να έχει και ο αντιεισαγγελέας  Παν. Νικολούδης ο οποίος θα είναι υπεύθυνος  όλων των διωκτικών αρχών που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και την είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών προς το δημόσιο  από τις περιβόητες λίστες που έχουν στην διάθεση τους οι αρμόδιες αρχές.

Για την θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης ακούγεται ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης ο οποίος όμως βρίσκεται κοντά και στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Πάνος Καμμένος θα πάρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας  ενώ ο βουλευτής επικρατείας Νίκος Τόσκας θα είναι στην θέση του υφυπουργού.

Στο υπουργείο Εξωτερικών θα βρεθεί ο Νίκος Κοτζιάς, αλλά και ο Νίκος Χουντής αναλαμβάνοντας τις σχέσεις με την Ευρώπη. Σε αυτό το υπουργείο φαίνεται ότι θα πάει και η Νάντια Βαλαβάνη.

Στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα δημιουργηθούν τέσσερα  υπέρ- υπουργεία. Το ένα θα είναι το  Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού  κάτω από τα οποία θα υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,  Ναυτιλίας και Αιγαίου,  Τουρισμού και  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων . Σε αυτό αναμένεται να είναι υπεύθυνος ο Γιώργος Σταθάκης ενώ ρόλο πιθανότατα να παίξει και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Το δεύτερο υπέρ-υπουργείο αναμένεται να είναι το Εσωτερικών και Διοικητικής ανασυγκρότησης  κάτω από το οποίο θα βρεθούν το Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης  , το Προστασίας του Πολίτη  καθώς και το Μακεδονίας Θράκης . Σε αυτό φέρεται να προΐσταται ο Πάνος Σκουρλέτης αν και μέχρι αργά χθες το βράδυ η θέση αυτή δεν είχε κλείσει οριστικά.

Στο νεοσυσταθέν υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής  αναμένεται να είναι η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Στο τρίτο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων:  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και  οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. . Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν αποκλείεται να βρεθεί  στέλεχος από τους Οικολόγους πράσινους με τους οποίους συνεργάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων θα υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των  υπουργείων: Πολιτισμού και Αθλητισμού και  Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το υπουργείο Παιδείας λέγεται ότι θα αναλάβει ο καθηγητής του Πολυτεχνείο Αριστείδης Μπαλτάς ενώ στο Εργασίας ενδέχεται να βρεθεί ο Δημ. Στρατούλης αλλά και η Ράνια Αντωνοπούλου.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Παναγιώτη Κουρουπλή.

Εάν δεν αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης ο Φώτης Κουβέλης στην θέση αυτή αναμένατε να βρεθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλιώς θα βρεθεί σε  άλλο υπουργείο της αρμοδιότητας της.

Στην κυβέρνηση θα βρεθεί και ο Δημ. Δρίτσας καθώς επίσης και στελέχη του Αριστερού Ρεύματος .

Για πρόεδρος της Βουλής ακούγεται ο Νίκος Βούτσης.


Πηγή : newpost.gr


Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη




"Δεν πτοούμαστε εκατοστό. Βορίδη και Γεωργιάδη θα έχουμε και άλλα ραντεβού", αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην προκήρυξή της η οργάνωση Μηδενική Ανοχή

Με προκήρυξη στην εφημερίδα Τα Νέα, η οργάνωση Μηδενική Ανοχή ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό - εμπρηστικό μηχανισμό στο γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου.
Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του γραφείου, στην οδό Ακαδημίας στο κέντρο της Αθήνας.
Όπως αναφέρουν στην προκήρυξη, λόγω κατασκευαστικού λάθους, δεν πυροδοτήθηκε η μεγάλη φιάλη υγραερίου που θα κατέστρεφε ολοκληρωτικά το γραφείο.
"Δεν πτοούμαστε εκατοστό. Βορίδη και Γεωργιάδη θα έχουμε και άλλα ραντεβού…", αναφέρεται στο κείμενο.
Γίνεται εκτενής αναφορά στην προγραμματισμένη εκδήλωση στο Πολυτεχνείο τον περασμένο Οκτώβριο στην οποία θα παρενέβαινε τηλεφωνικά ο Νίκος Μαζιώτης. "Με προσωπική παρεμβολή Γεωργιάδη,  κόπηκαν τα τηλέφωνα για ώρες στις φυλακές Διαβατών, μόνο και μόνο για να μη μιλήσει ο Νίκος".
Οι αποστολείς της προκήρυξης γράφουν και για τις φυλακές τύπου Γ΄ απειλώντας ότι αν δεν καταργηθούν σύντομα και αν δεν δοθούν άδειες "σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους".
Στο τέλος του κειμένου, γράφουν "ζητώ η 17Ν και ο Επαναστατικός Αγώνας" και στέλνουν "θερμούς αντάρτικους χαιρετισμούς στους συντρόφους της Σ.Π.Φ , σε όλους τις επαναστατικές ομάδες και τους μεμονωμένους κοινωνικούς αγωνιστές".


Πηγή : news247.gr


Ο πρόεδρος της Ε.Ε. κάλεσε τον Τσίπρα να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες





Θέλει να παραστεί στην άτυπη Σύνοδο στις 12 Φεβρουαρίου

Εξ ονόματος της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνεγχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του στην πρωθυπουργία της Ελλάδας και εξέφρασε την προσδοκία του για στενή συνεργασία.

Ο κ. Τουσκ κάλεσε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες πριν από την άτυπη Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλες στις 12 Φεβρουαρίου.


Αναλυτικά, το συγχαρητήριο μήνυμα του Ντ.Τουσκ έχει ως εξής:

«Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήθελα να συγχαρώ τον Αλέξη Τσίπρα με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του σήμερα ως Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας από την πρώτη μέρα της κρίσης και με προσήλωση θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της χώρας να βάλει την οικονομία της σε μία βιώσιμη πορεία.

Προσδοκώ μια πολύ στενή συνεργασία με τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας και αναμένω να τον καλωσορίσω στην άτυπη Σύνοδο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες, στις 12 Φεβρουαρίου».


Πηγή : tovima.gr


Εφυγε σαν κλέφτης από το Μαξίμου ο Σαμαράς




O Μπούρας δεν παρέδωσε κανένα έγγραφο στους συνεργάτες του Αλέξη. Πήραν μαζί τους ακόμη και το σαπούνι από τις τουαλέτες!

Πολιτική αθλιότητα και μικροψυχία εμπεριέχει η λιποταξία του Αντώνη Σαμαρά απ’ την τελετή παράδοσης στο νέο πρωθυπουργό στο Mέγαρο Μαξίμου.

Στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, όλοι οι απερχόμενοι πρωθυπουργοί παράδιναν οι ίδιοι στους νεοεκλεγμένους και πάντα ακολουθούσε μια συνάντηση των δύο κορυφαίων θεσμικών πολιτικών παραγόντων για ενημέρωση. Ο Αντώνης Σαμαράς κρύφτηκε στη Συγγρού και ανέθεσε σε κάποιον Μπούρα την τελετή παράδοσης, γεγονός που ενόχλησε περισσότερο την κοινή γνώμη, παρά τον πρωθυπουργό.

Η κίνηση αυτή του Αντώνη Σαμαρά, δείχνει τον πολιτικό του πολιτισμό ανέφεραν συνεργάτες του νέου πρωθυπουργού, ενώ απ’ τη Λεωφόρο Συγγρού επιχείρησαν να δικαιολογήσουν το ολίσθημα προβάλλοντας φτηνές δικαιολογίες για δήθεν κακή συνεννόηση ανάμεσα στον κ. Σταμάτη και τον κ. Παππά. Πάντως ο Αντώνης Σαμαράς στην εναγώνια προσπάθειά του να περιχαρακώσει το σκληρό πυρήνα του κόμματος του, καταφεύγει σε ακροδεξιές πρακτικές, επιλέγοντας μια διαρκή σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα. Η τακτική αυτή εξυπηρετεί αποκλειστικά σκοπιμότητες που έχουν σχέση την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης στη N.Δ. και αποδεικνύει ότι όλη αυτή η φιλολογία του τέως πρωθυπουργού για ομοψυχία και συναίνεση, ακολουθήθηκε από τον αρχηγό της Ν.Δ. για να παγιδευτεί ο Αλέξης, να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να παραταθεί για δύο ακόμη χρόνια ο χρόνος της αμαρτωλής συγκυβέρνησης.

Η παράδοση

Βρήκαμε ένα άδειο κτίριο με άδεια γραφεία. Δεν έγινε παράδοση εγγράφων ενώ πήραν και τα σαπούνια από τις τουαλέτες, υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η εντολή που είχε δοθεί απ’ τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ήταν να καταστραφούν όλα τα επίμαχα έγγραφα τα οποία ήταν πάρα πολλά και γι΄ αυτό είχαν αγοράσει και καινούριο μηχάνημα καταστροφής εγγράφων. Προφανώς ακολούθησαν τις οδηγίες του Μάκη Βορίδη, που είχε καλέσει τους ακροδεξιούς να πάρουν τα όπλα για να μην παραδοθεί η εξουσία στον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν έγινε παράδοση εγγράφων», «δεν υπήρχε κανείς να μας ξεναγήσει στο Μέγαρο Μαξίμου», «υπήρχε ένα άδειο χρηματοκιβώτιο που κάποιος μας έδωσε το κλειδί», «δεν βρήκαμε ούτε σαπούνι στις τουαλέτες», λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση που αντιμετώπισαν όταν μπήκαν στο Μέγαρο Μαξίμου...

Τι λέει το ρεπορτάζ
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς δεν πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου για να υποδεχθεί και να παραδώσει στο διάδοχό του κ. Αλέξη Τσίπρα. Αρχικά από τη λεωφόρο Συγγρού ανακοινώθηκε, απλά ότι «στο Μαξίμου θα μεταβεί ο γραμματέας του κ. Σαμαρά κ. Κώστας Μπούρας για να παραδώσει στον ομόλογό του από την πλευρά του κ. Τσίπρα». Η στάση αυτή προκάλεσε αίσθηση και δημιούργησε ερωτήματα, γιατί ο κ. Σαμαράς επέλεξε αυτή τη συμπεριφορά μετά το προχθεσινό τηλεφώνημα στον κ. Τσίπρα στο οποίο μάλιστα του επισήμανε ότι αυτό είναι πολιτικός πολιτισμός.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη περί την ηγεσία έλεγαν ότι «αυτό που συνέβη είναι πρωτόγνωρο, δεν υπήρχε κανείς από την προηγούμενη κυβέρνηση να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό κάτι που είναι ενδεικτικό του πολιτικού πολιτισμού τους». Λίγο μετά από τη λεωφόρο Συγγρού υπήρξε νέα διαρροή σύμφωνα με την οποία «ο κ. Νίκος Παπάς τηλεφώνησε στον κ. Κώστα Μπούρα και του ζήτησε να παραδώσει στο διάδοχό του κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο» αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν επιλογή του νέου πρωθυπουργού να μην τον υποδεχθεί ο κ. Σαμαράς. Πάντως μέχρι να διευκρινιστεί τι ακριβώς έγινε, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η άρνηση ήταν επιλογή του κ. Σαμαρά και είχε προκαλέσει αρνητικά σχόλια στελεχών και βουλευτών της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση ο συμβολισμός αποκαλύπτει την πρόθεση του κ. Σαμαρά να πάει σε σκληρή αντιπαράθεση και σύγκρουση με τον κ. Τσίπρα από την πρώτη στιγμή στην προσπάθειά του να παραμείνει στην ηγεσία της Ν.Δ. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρώτη ανακοίνωση που ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν ξεκίνησε καθόλου καλά» και του ασκούσε κριτική για την επιλογή του να μην δώσει θρησκευτικό όρκο κατά την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

Νίκος Παππάς
Στην επιλογη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να μην είναι στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσει στο διάδοχό του Αλέξη Τσίπρα αποδίδει ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, το μπλέξιμο που έγινε χθες με την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Ο κ. Παππάς διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην όλη υπόθεση. Η δήλωσή του έχει ως εξής: «Δυστυχώς, ο κύριος Σαμαράς επέλεξε να μην βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Αυτή η παράδοση έχει τηρηθεί από τους προηγούμενους πρωθυπουργούς, που παρέδιδαν την κυβέρνηση. Εμείς αναμέναμε να τηρηθεί και σήμερα.
Οι σχετικές διαρροές που εμπλέκουν και εμένα προσωπικά είναι απολύτως ανακριβείς και απλώς χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές τους».


ΠΗΓΗ: kontranews.gr


Διαταγή "καθήλωσης" ελληνικών F-16 μετά από την τραγωδία στην Ισπανία - Πως έπεσε το F-16


Διαταγή “καθήλωσης” και ελέγχου των αεροσκαφών F -16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας δόθηκε αργά το βράδυ από το ΓΕΑ. Μετά από την συντριβή αεροσκάφους αυτού του τύπου στην Ισπανία που προκάλεσε τον θάνατο 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό 21, οι υποψίες για βλάβη στο σύστημα ελέγχου πηδαλίων του αεροσκάφους οδήγησαν σ΄ αυτή την απόφαση . Είναι κάτι που προβλέπεται σε κάθε δυστύχημα για το οποίο υπάρχει έστω και η παραμικρή υπόνοια για τεχνική βλάβη.

Το fly by wire των F - 16 bkock 50 θα ελεγχθεί ,για να απαντηθεί αν κάποια βλάβη του οδήγησε στην ξαφνική κλίση του F-16 της 340 Μοίρας της ΠΑ,40 πόδια από το έδαφος κατά την διάρκεια της απογείωσής του από το αεροδρόμιο της Αλμπαθέτα στην Ισπανία. Όπως λένε οι Ισπανοί οι οποίοι “φιλοξενούσαν” μαχητικά αεροσκάφη από Ελλάδα, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες, “το ελληνικό F -16 έπεσε την χειρότερη δυνατή στιγμή,στο χειρότερο σημείο”. Κι εννοούν ότι το αεροσκάφος “φορτωμένο” με καύσιμα, έπεσε στο σημείο του διαδρόμου που ήταν σταθμευμένα πολλα αεροσκάφη . Το ελληνικό F-16 έπεσε πάνω σε πέντε αεροσκάφη Mirage και Alpha Jet. Το γράφημα είναι από την ισπανική El Pais.

10 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η τύχη των Ελλήνων χειριστών επισήμως δεν εχει γίνει γνωστή,αλλά δυστυχώς όλοι πλέον πιστεύουν ότι περιλαμβάνονται στην”μαύρη λίστα” των νεκρών. 21 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο έδαφος. 11 Γάλλοι και 10 Ιταλοί. Επτά από τους 21 είναι σοβαρά και πέντε απ΄ αυτούς έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Μαδρίτης με σοβαρά εγκαύματα.


Ο πρωθυπουργός,της Ισπανίας Μ.Ραχόϊ ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Άμυνας Γαλλίας και Ιταλίας αναμένονται στην Ισπανία και ο υοπυργός Άμυνας δήλωσε αργά τη νύχτα ότι επιδιώκει επικοινωνία με τον Έλληνα ΥΕΘΑ.

Το ελληνικό F-16 συμμετείχε στο εκπαιδευτικό νατοϊκό πρόγραμμα ασκήσεων Tactical Leadership Program (TLP).


Πηγή : onalert.gr


Αυτά είναι τα 4 νέα υπερ-υπουργεία που συστήνει ο Α. Τσίπρας



Τέσσερα νέα υπουργεία, στα οποία θα ενσωματωθούν οι αρμοδιότητες άλλων υπουργείων τα οποία καταργούνται, θα συστήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα δυο άλλα υπουργεία θα μετονομαστούν.

Αναλυτικότερα, συνιστάται υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.

Συνιστάται υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Επίσης, συνιστάται υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα, συνιστάται υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τέλος, όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.


Πηγή : imerisia.gr