Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Με Κουβέλη και Καμμένο η κυβέρνηση Τσίπρα – Όλα τα ονόματα




Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Σήμερα το πρωί ή  αργότερα το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  Η ορκωμοσία των υπουργών θα γίνει την Τετάρτη δεδομένου ότι θα πρέπει να προχωρήσουν τα  προεδρικά διατάγματα και να ολοκληρωθούν οι  αλλαγές στην δομή της κυβέρνησης που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Εν τω μεταξύ χθες όλο το βράδυ ο πρωθυπουργός  και οι στενοί του συνεργάτες έγραφαν και έσβηναν τα ονόματα των στελεχών που θα συγκροτήσουν την  κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ όψη τους συσχετισμούς και ισορροπίες.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να θέσει στην κυβέρνηση του και τον Φώτη Κουβέλη τοποθετώντας τον στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή σε άλλο κυβερνητικό πόστο. Με την κίνηση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να κάνει το άνοιγμα του προς τα κεντροδεξιά ισορροπώντας με αυτό τον τρόπο τις οποίες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν από τον στενό του εναγκαλισμό με τον Πάνο Καμμένο.

Το κυβερνητικό σχήμα σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι αργά χθες το βράδυ ενδέχεται να είναι το εξής.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης –υπεύθυνος για το συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης ενώ το υπουργείο Οικονομικών και την διαπραγμάτευση θα αναλάβει ο Γιάννης Βαρουφάκης. Υπεύθυνος για τον τομέα των εσόδων αναμένεται να οριστεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος και για την ΕΥΠ ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς. Θέση υπουργού  αναμένεται να έχει και ο αντιεισαγγελέας  Παν. Νικολούδης ο οποίος θα είναι υπεύθυνος  όλων των διωκτικών αρχών που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και την είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών προς το δημόσιο  από τις περιβόητες λίστες που έχουν στην διάθεση τους οι αρμόδιες αρχές.

Για την θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης ακούγεται ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης ο οποίος όμως βρίσκεται κοντά και στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Πάνος Καμμένος θα πάρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας  ενώ ο βουλευτής επικρατείας Νίκος Τόσκας θα είναι στην θέση του υφυπουργού.

Στο υπουργείο Εξωτερικών θα βρεθεί ο Νίκος Κοτζιάς, αλλά και ο Νίκος Χουντής αναλαμβάνοντας τις σχέσεις με την Ευρώπη. Σε αυτό το υπουργείο φαίνεται ότι θα πάει και η Νάντια Βαλαβάνη.

Στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα δημιουργηθούν τέσσερα  υπέρ- υπουργεία. Το ένα θα είναι το  Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού  κάτω από τα οποία θα υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,  Ναυτιλίας και Αιγαίου,  Τουρισμού και  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων . Σε αυτό αναμένεται να είναι υπεύθυνος ο Γιώργος Σταθάκης ενώ ρόλο πιθανότατα να παίξει και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Το δεύτερο υπέρ-υπουργείο αναμένεται να είναι το Εσωτερικών και Διοικητικής ανασυγκρότησης  κάτω από το οποίο θα βρεθούν το Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης  , το Προστασίας του Πολίτη  καθώς και το Μακεδονίας Θράκης . Σε αυτό φέρεται να προΐσταται ο Πάνος Σκουρλέτης αν και μέχρι αργά χθες το βράδυ η θέση αυτή δεν είχε κλείσει οριστικά.

Στο νεοσυσταθέν υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής  αναμένεται να είναι η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Στο τρίτο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων:  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και  οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. . Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν αποκλείεται να βρεθεί  στέλεχος από τους Οικολόγους πράσινους με τους οποίους συνεργάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων θα υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των  υπουργείων: Πολιτισμού και Αθλητισμού και  Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το υπουργείο Παιδείας λέγεται ότι θα αναλάβει ο καθηγητής του Πολυτεχνείο Αριστείδης Μπαλτάς ενώ στο Εργασίας ενδέχεται να βρεθεί ο Δημ. Στρατούλης αλλά και η Ράνια Αντωνοπούλου.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Παναγιώτη Κουρουπλή.

Εάν δεν αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης ο Φώτης Κουβέλης στην θέση αυτή αναμένατε να βρεθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλιώς θα βρεθεί σε  άλλο υπουργείο της αρμοδιότητας της.

Στην κυβέρνηση θα βρεθεί και ο Δημ. Δρίτσας καθώς επίσης και στελέχη του Αριστερού Ρεύματος .

Για πρόεδρος της Βουλής ακούγεται ο Νίκος Βούτσης.


Πηγή : newpost.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου