Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Οργή για την επίδειξη μόδας στην αίθουσα των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

 


Την οργή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και όχι μόνο προκάλεσε η επίδειξη μόδας που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα των κλεμμένων  Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.

Η επίδειξη μόδας του οίκου Erdem για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2024-2025 περιελάμβανε γνωστά ονόματα, όπως η Άνα Γουίντουρ και η ηθοποιός Λίλι Τζέιμς.

Ο οίκος μόδας Erdem ανήκει στον Τουρκοβρετανό (με πατέρα Τούρκο και μητέρα Βρετανή) Ερντέμ Μοραλιόγλου, έναν πασίγνωστο διεθνώς σχεδιαστή, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε αμέσως μετά το τέλος της επίδειξης.

Στη δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε την αγανάκτησή της, τονίζοντας πως οι ιθύνοντες ευτελίζουν το μνημείο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία. Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως».

Δείτε βίντεο





Δολοφόνησαν και τον ιερέα που ήθελε να κάνει την κηδεία του Ναβάλνι αφού τον συνέλαβαν πρώτα

 


Ρωσία χειρότερο καθεστώς από την Βόρεια Κορέα, με ένα αδίστακτο καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου δικτάτορα στο τιμόνι της χώρας.

Θέλοντας να καλύψουν τα ίχνη του δικτάτορα που έδωσε εντολή για την δολοφονία του Ναβάλνι, δεν παραδίδουν την σορό του Αλεξέι, κρύβοντας την ακόμα και απο τους συγγενείς του. Οι αρχές του καθεστώτος, δεν θέλουν να ανακαλυφθεί η μέθοδος που δολοφόνησε άλλο ένα αντικαθεστωτικό με εντολή του επικίνδυνου δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το παραμύθι του καθεστώτος για δήθεν «Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου» στο Ναβάλνι δεν πείθει κανένα παρά μόνο ηλίθιους Ρώσους που πιστεύουν τον δικτάτορα. Η μητέρα του θύματος μετέβη στο νεκροτομείο της φυλακής, στη Σιβηρία, για να παραλάβει τη σορό του, διαπίστωσε ότι δε βρίσκεται εκεί. Πού βρίσκεται ο Ναβάλνι; Κανείς δεν απαντά στη Λουντμίλα Ναβάλνι, η οποία μιλά ανοιχτά πια για δολοφονία και ορκίζεται ότι δεν θα τα παρατήσει. «Και ας με βάλουν φυλακή, εγώ θα φωνάζω», λέει και καλά θα κάνει αφού είναι μαζί της όλη η διεθνή κοινότητα.

Το καθεστώς συλλαμβάνει και τιμωρεί όποιον τολμήσει να διαδηλώσει για την δολοφονία του Αλεξέι, και σε βάρος του αιμοσταγή καταζητούμενου δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ανάμεσά τους, συνελήφθη και ένας ιερέας, στην Αγία Πετρούπολη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα έκανε κηδεία για τον θανόντα. Σύμφωνα με τη χήρα του Ναβάλνι, ο ιερέας Γκριγκόρι Μίχνοφ- Βαϊτένκο συνελήφθη και αυτός κοντά στο σπίτι του, ενώ κατευθυνόταν προς το μνημείο Σολοβέτσκι για τα θύματα των πολιτικών διώξεων στη Σοβιετική Ένωση. Λίγο αργότερα, όπως ανακοίνωσε στο Telegram το μέλος της αντιπολίτευσης Μπόρις Βισνέβσκι, ο Μίχνοφ- Βαϊτένκο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό, και αυτό δείχνει ότι οι δολοφόνιες απο το καθεστώς ακόμα και ιερέων συνεχίζονται ασύστολα.

«Στον αστυνομικό σταθμό νούμερο 43, ο δικηγόρος του κάλεσε ασθενοφόρο. Ο Γκριγκόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου κρίθηκε ότι πρέπει να νοσηλευθεί», είπε ο Βισνέβσκι. Έτσι, αφού ο ιερέας συνελήφθη και έπαθε εγκεφαλικό, «επιστρατεύθηκε» άλλος, αν και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε ότι ο Μίχνοφ- Βαϊτένκο δεν ανήκει στους κύκλους της και κάλεσε τον κόσμο να τον αγνοεί.

Στη Ρωσία, όπου ακόμα και ο... ιερέας που θα κηδέψει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης βρίσκει τον μπελά του, είναι μάλλον λογικό ότι οι ανθυποψήφιοι του καταζητούμενου δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν θα φοβούνται. 




Ανεξέλεγκτος ο Κασσελάκης δημιουργεί πάλι πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν Γεροβασίλη, Σπίρτζης, Ρήγας και άλλοι

 


Ανεξέλεγκτος ο Κασσελάκης προκαλεί με τις ενέργειες του τις οποίες δεν έχει συζητήσει με κανένα και ξαφνικά σκάνε στο διαδύκτιο και όχι μόνο.

Ανεξέλεγκτη και η Τζάκρη που προκαλεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πρωτοβουλίες αυτές του τουρίστα Κασσελάκη μόνο καλό τέλος δεν θα έχουν για το μέλλον του ίδιου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και για τον ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα.

Το ερωτηματολόγιο του Στέφανο Κασσελάκη στο iSYRIZA που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μέχρι και για αλλαγή ονόματος και λογοτύπου του κόμματος λίγα 24ωρα πριν το συνέδριο, ξάφνιασε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δέν ήξεραν τίποτα.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης και ο πρώην υπουργός και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας. 

Εν τω μεταξύ, με το στόμα ανοικτό είναι τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μετά την ανάγνωση του προκλητικού ερωτηματολογίου που απέστειλε χθες ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης προς τα κομματικά μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας τους, μεταξύ άλλων, να αξιολογήσουν τις δομές και τα κομματικά όργανα, αλλά και να τοποθετηθούν για την γραφιστική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Συγκεκριμένα, στο ερωτηματολόγιο, τίθενται, μεταξύ άλλων ερωτήματα προς τη βάση με ζητούμενο τη δημόσια εικόνα του κόμματος, όπως εάν «επιθυμείτε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει όνομα» ή αντιστοίχως ένα «επιθυμείτε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει λογότυπο» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ερωτήματα με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, όπως για παράδειγμα εάν ο «ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αυτοπροσδιοριστεί ως Κεντροαριστερά ή ως Αριστερά», ζήτημα που απασχολεί πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα τις εσωκομματικές συζητήσεις.

Την αρχή στις αντιδράσεις έκανε η Όλγα Γεροβασίλη η οποία εκφράζει την έκπληξή της για την κίνηση αυτή εκ μέρους του Στέφανου Κασσελάκη, ζητά την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

Ολόκληρη η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον ιστότοπο του iSYRIZA την πρωτοβουλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει τη γνώμη των μελών του κόμματος για θέματα που αφορούν στη δομή, στην ονομασία, στο λογότυπο, καθώς και στην πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος.

Θα περίμενα, επομένως, από τον Πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω.

Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ' όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης δεν πρόκειται να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που απέστειλε -μέσω του iSyriza- στα μέλη του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης με αίτημα το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος, λογοτύπου και δομών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Πολλά από αυτά είναι ληγμένα ζητήματα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Σπίρτζης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ. Όπως διευκρίνισε τι είδους κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λήξει στο προηγούμενο συνέδριο, σημειώνοντας πως τα ταυτοτικά ζητήματα δεν λήγουν με το ποιος είναι πρόεδρος, αλλά στο συνέδριο.

Όπως τονίζει, «ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος». Μάλιστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

Στην νέα πρόκληση Κασσελάκη τοποθετήθηκε και το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.

Ολόκληρη η δήλωση του Πάνου Ρήγα:

«Πέντε ημέρες πριν την κορυφαία διαδικασία του 4ου Συνεδρίου του κόμματος μας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ εμφανίζονται πρωτόγνωρες καταστάσεις και διαδικασίες. Είναι αλήθεια πως μετά την αποχώρηση από την ηγεσία του κόμματος, του Αλέξη Τσίπρα, κάποιοι μη σεβόμενοι δημοκρατικές διαδικασίες αποχώρησαν λοιδωρώντας τον πρόεδρο Στέφανο Κασελάκη. Άλλοι λίγες μέρες πριν το συνέδριο ανοίγουν συζήτηση για συμμαχίες και θέματα στρατηγικής που θα έπρεπε να τεθούν στο συνέδριο.

Ο πρόεδρος θα έπρεπε να διαμορφώσει συνθήκες σύνθεσης και συλλογικής λειτουργίας. Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε.

Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση.

Σήμερα μάλιστα που η πολιτική της ΝΔ καταστρέφει την κοινωνία, που με αυταρχικές μεθόδους αντιμετωπίζει αγρότες και φοιτητές , που παραβιάζει το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα. ΥΓ. Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ το 1989. Όπως πάντα έτσι και τώρα θα στηρίξω την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τις αγωνίες των χιλιάδων συντρόφων μακριά από προσωπικές στρατηγικές».

Απάντηση από τίποτα της πολιτικής της χώρας Τζάκρη που μιλά προκλητικά για αρχηγίσκους

Αναλυτικά η δήλωση της Θ. Τζάκρη στο avgi.gr

«Δεν έχουν περάσει ούτε έξι (6) μήνες από την εντολή των πολλών κι απλών στις 24 Σεπτεμβρίου 2023: "ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΟΛΑ!".

Η επιταγή αυτή μορφοποίησε το βοών αίτημα ενός χώρου περήφανου που πάντοτε επωμίστηκε τη σωτηρία του λαού και της πατρίδας.

Ενός χώρου που συχνά αντιμετώπισε την εχθρότητα του πλέον οπισθοδρομικού κατεστημένου με προσπάθειες εξόντωσης.

Μιλώ για την δημοκρατική παράταξη και τη δεξιά!

Εμείς που μάθαμε τον τελευταίο μισό αιώνα να θεωρούμε φυσική θέση της δεξιάς το χρονοντούλαπο, βρίσκουμε τελείως αφύσικο το σημερινό τοπίο δεξιάς κυριαρχίας, απότοκο μιας διαδρομής συνεχούς επταετούς πτώσης.

Στην προσπάθεια της αναζωογόνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία η απλή εναλλαγή προσώπων.

Κάνω λοιπόν έκκληση προς όλες κι όλους:

Ας μην εμποδίζουμε τη συζήτηση να μπει στην ουσία. Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».



Γεώτρηση στην Κρήτη αποφασίζει η ExxonMobil- Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου

 


Ζεστοί για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή της Κρήτης εμφανίζονται οι Αμερικανοί της ExxonMobil, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων για τις περιοχές της παραχώρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ενθαρρυντικά και έχουν εντοπιστεί στόχοι, χωρίς όμως να έχει προσώρας επιβεβαιωθεί η ύπαρξη πετρελαϊκών συστημάτων, γεγονός που ανεβάζει τον πήχη του ρίσκου μιας ερευνητικής γεώτρησης.

Ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνολική εικόνα είναι τέτοια, που προδιαγράφει εξαιρετικά ενθαρρυντικές προοπτικές, εφόσον επαληθευτούν τα ερευνητικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι γεωλόγοι της αμερικανικής εταιρείας. Βάσει των τωρινών δεδομένων, οι πιθανότητες για τον εντοπισμό πετρελαϊκού συστήματος είναι μονοψήφιες, ωστόσο, εφόσον "ανοίξει" η περιοχή, τότε θα μιλάμε για μια μεγάλη δομή, αντίστοιχη των ευρημάτων που εντοπίστηκαν την περασμένη δεκαετία στην Αίγυπτο και στο κοίτασμα Ζορ, το οποίο θεωρείται ότι έχει παρόμοια γεωλογική δομή με την περιοχή της Κρήτης. 

"Είναι σίγουρο ότι θα κάνουν γεώτρηση, το πότε θα γίνει ακόμη δεν είναι γνωστό", αναφέρει πηγή κοντά στην κοινοπραξία. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών είναι πολύ καλά. Το πιθανότερο σενάριο είναι η όποια κίνηση χρονικά να γίνει στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια προσφυγή και δικαστική προστριβή. Οι αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, που είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα, αποτελούν και τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε σχέση με την πρόοδο των ερευνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών η σχετική προσφυγή στο ΣτΕ μπλόκαρε τις διαδικασίες για διάστημα σχεδόν 3 ετών, καθώς η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε τέσσερις φορές. Ακόμα ένα θέμα που θα πρέπει να διευθετηθεί αφορά την εύρεση λύσης για το λιμάνι που θα υποστηρίξει τις γεωτρήσεις, κατά το πρότυπο της Λεμεσού στην Κύπρο. Το λιμάνι των Χανίων έχει περιορισμένους χώρους, ενώ τις ανάγκες της χερσαίας υποστήριξης δεν καλύπτει ούτε το λιμάνι της Σούδας. Χωρίς λιμάνι υποστήριξης, δεν μπορεί να εκδοθεί ούτε η περιβαλλοντική άδεια.  


Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι το εγχείρημα είναι υψηλού ρίσκου και κόστους και μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από εταιρείες του μεγέθους της ExxonMobil. Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες θέλουν την ExxonMobil να έχει έρθει σε επαφή και με άλλον ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στις ελληνικές έρευνες. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ακουστεί το όνομα της επίσης αμερικανικής Chevron, η οποία θα μπορούσε να μοιραστεί με την ExxonMobil το ρίσκο της γεώτρησης, η οποία για την περίπτωση της Κρήτης είναι υψηλού κόστους. Πηγές της αγοράς τοποθετούν το κόστος της γεώτρησης, λόγω του μεγάλου βάθους των στόχων, που φτάνουν τα 2.000 ή ακόμα και τα 3.000 μέτρα, στα επίπεδα μεταξύ 100 και 150 εκατ. δολαρίων. 


Σημειώνεται ότι κοινωνός των προθέσεων της αμερικανικής εταιρείας έγινε και η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν στις 9 Φεβρουαρίου συναντήθηκε με τον Rochdi Younsi, αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMonbil, στα γραφεία της εταιρείας στην Ουάσινγκτον. Όπως έγινε γνωστό, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα του κοινού σχεδιασμού για την ωρίμανση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στα θαλάσσια τεμάχια νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Βεβαίως, ο χειρισμός του θέματος, αλλά και οι όποιες ανακοινώσεις, αναμένεται να γίνουν σε επίπεδο πρωθυπουργού, αφότου υπάρξει η επίσημη ενημέρωση από πλευράς Αμερικανών για τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών αλλά και τις προθέσεις τους για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν. Αυτό αναμένεται να συμβεί πιθανότατα εντός του Μαρτίου. 

Γεώτρηση στην Κρήτη αποφασίζει η ExxonMobil- Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου

Η περιοχή 

Στην περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης έχουν χαραχτεί και παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil Helleniq Energy δύο blocks: η έκταση του block "Νοτιοδυτικά της Κρήτης" ανέρχεται σε 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η έκταση του block "Δυτικά της Κρήτης" ανέρχεται σε 20.058 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν σεισμικές έρευνες περίπου 13.000 χιλιομέτρων και, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν γίνει γνωστές, έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική δομή με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου Ζορ στην Αίγυπτο. Σημειωτέον ότι τα blocks της Κρήτης δεν βρίσκονται κοντά σε κανένα διεκδικούμενο σημείο από τη Λιβύη και εντοπίζονται εντός των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. 

Όσο για το πιθανό μέγεθος, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι περιοχές της Κρήτης (αλλά και του Ιονίου μαζί) δυνητικά εμφανίζουν αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, ποσότητες ικανές να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της Ε.Ε. Η δυνητική αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, υπερβαίνει τα  250 δισ. ευρώ.

Ποια είναι η ExxonMobil

Η ExxonMobil, παρότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο, εντούτοις θεωρείται εκφραστής των οικονομικών συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και εταιρεία με τεράστιο ειδικό οικονομικό και πολιτικό βάρος. Η εταιρεία παράγει περίπου το 3% του πετρελαίου παγκοσμίως και έχει υπό τον έλεγχό της πάνω από 30.000 παραγωγικές γεωτρήσεις. Στη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 1999, ωστόσο ιστορικά αποτελεί τον διάδοχο της άλλοτε κραταιάς Standard Oil, της εταιρείας που δημιούργησε το 19ο αιώνα ο J.D. Rockfeller. Αυτήν τη στιγμή η εταιρεία έχει παρουσία στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Ν. Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία και την Αφρική. 


Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr



Το καθεστώς του Πούτιν πραγματοποίησε πάνω από 340 συλλήψεις σε εκδηλώσεις στη μνήμη του Ναβάλνι

 


Τρομοκρατία στην Ρωσία με τον αιμοσταγή δολοφόνο δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν να δίνει εντολή για συλλήψεις στις εκδηλώσεις μνήμης για την δολοφονία του Ναβάλι

340 άνθρωποι συνελήφθησαν σε 30 ρωσικές πόλεις σε εκδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη για την δολοφονία απο το καθεστώς Πούτιν του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων σε πολιτικές κινητοποιήσεις στη Ρωσία μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της «μερικής επιστράτευσης» που διέταξε η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. 

Η OVD-Info ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων έγιναν στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, όπου το κίνημα υπέρ του Ναβάλνι ήταν παραδοσιακά ισχυρό, με 74 και 49 κρατούμενους, αντίστοιχα.

Δημοσιογράφος του Reuters είπε ότι συνελήφθησαν ακόμα και όσοι άφηναν λουλούδια και έκλαιγαν. Η OVD-Info ανέφερε επίσης μεμονωμένες συλλήψεις σε μικρότερες πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Σημειώνουμε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της G7 κάλεσαν τη Ρωσία να διαλευκάνει πλήρως τις συνθήκες του θανάτου του.Οι υπουργοί «εξέφρασαν την οργή τους για τον θάνατο στη φυλακή του Αλεξέι Ναβάλνι, που καταδικάστηκε άδικα για νόμιμες πολιτικές δραστηριότητες και τον αγώνα του κατά της διαφθοράς», ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιταλία, που ασκεί την περίοδο αυτή την προεδρία της G7.Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ συναντήθηκαν εχθές στο Μόναχο. Κατά την έναρξη της συνεδρίασής τους τήρησαν ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος πέθανε με εντολή του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν στη φυλακή.



Πραγματοποίηση ειδικής επιχειρησιακής δράσης στο κέντρο της Αθήνας

 


Στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής επιχειρησιακή δράση, μεσημβρινές ώρες της 16 Φεβρουαρίου 2024 στην περιοχή της Ομονοίας.

Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικές δυνάμεις της ανωτέρω υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών, της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.




Η επιχείρηση αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή περιμετρικά της Πλατείας Ομονοίας και επικεντρώθηκε σε ελέγχους αλλοδαπών, όσον αφορά την κατοχή εγγράφων νομιμοποιητικών για την παραμονή τους στη χώρα και στον εντοπισμό διακινητών ναρκωτικών ουσιών.

Ελέχθησαν -564- άτομα, εκ των οποίων προσήχθησαν -177- αλλοδαποί για τον έλεγχο της παραμονής τους στη χώρα και -6- άτομα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας.

Συνελήφθησαν -19- αλλοδαποί, προκειμένου να εφαρμοστεί σε βάρος τους το διοικητικό μέτρο επιστροφής στη χώρα καταγωγής τους, διότι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα μας, ενώ οι υπόλοιποι χαρτογραφήθηκαν και αφέθηκαν.

Επιπλέον, συνελήφθησαν -3- άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και βεβαιώθηκαν -8- τροχονομικές παραβάσεις.

Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση.



Συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε εκδήλωση εταιρειών τεχνολογίας για την καταπολέμηση της παραπλανητικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογές του 2024

 


Ενημερωτικό σημείωμα για τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση εταιρειών τεχνολογίας για την καταπολέμηση της παραπλανητικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογές του 2024, στο πλαίσιο της 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα στην εκδήλωση που οργάνωσαν μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, στο πλαίσιο της 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, για την υπογραφή Τεχνολογικού Συμφώνου για την καταπολέμηση της παραπλανητικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογές του 2024.

Το Τεχνολογικό Σύμφωνο έχει ως κύριους επιμέρους στόχους, μεταξύ άλλων, την αποτροπή της δημιουργίας και διανομής παραπλανητικού υλικού, την επισήμανση της προέλευσης περιεχομένου που θα επιτρέπει τον εντοπισμό ύποπτου υλικού σε διάφορες πλατφόρμες, την ταχεία και ανάλογη ανταπόκριση σε περίπτωση που διαπιστωθεί η δημιουργία ή διασπορά παραποιημένου υλικού και την παροχή ενημέρωσης σε πολίτες και μέσα ενημέρωσης για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου των deep fakes.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση:

«Είναι τιμή για μένα να συμμετέχω σε αυτή τη συνάντηση και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω αναφέροντας πόσο σημαντικό είναι να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Κάνατε μια αναφορά στην Αθήνα ως το λίκνο της δημοκρατίας. Βέβαια, η Αθηναϊκή δημοκρατία ήταν άμεση δημοκρατία, όχι αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ήταν απρόσβλητη από φήμες ή λαϊκισμό. Και μεγάλο μέρος της βαθιάς σκέψης των στοχαστών της αρχαιότητας που έγραψαν για την αρχαία δημοκρατία επικεντρώθηκε στο πώς μπορεί κανείς να προστατεύσει μια δημοκρατία από αυτού του είδους τις απειλές.

Σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με εντελώς διαφορετικές προκλήσεις. Και το ενδιαφέρον μου για το ζήτημα αυτό ξεκίνησε όταν κατάλαβα τις πραγματικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία των deep fakes, που μπορεί να είναι εξαιρετικά πειστικά και ιδιαίτερα επικίνδυνα σε ένα εκλογικό περιβάλλον. Φανταστείτε την Παρασκευή πριν από την παύση των προεκλογικών δραστηριοτήτων. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής πριν τις εκλογές. Το Σάββατο, λοιπόν, κυκλοφορεί ξαφνικά ένα ηχητικό ή ένα βίντεο που είναι deep fake, διαδίδεται παντού και δεν έχετε κανένα τρόπο να αντιδράσετε. Αυτό ακριβώς συνέβη στη Σλοβακία, και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε ότι θα συμβεί σε πολλές επερχόμενες εκλογές.

Η πρόκληση λοιπόν είναι πώς θα προστατευτούμε από αυτό που ξέρουμε ότι θα συμβεί. Και θεωρώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εταιρείες τεχνολογίας αναγνωρίζουν ότι έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν. Στο τέλος της ημέρας, διαθέτουν επίσης τις τεχνολογίες και μπορούν να μας συμβουλεύσουν σχετικά με το πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτή την επικείμενη πραγματικότητα. Και το γεγονός ότι καθόμαστε σήμερα γύρω από το τραπέζι αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια πραγματική απειλή και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, πιστεύω ότι είναι ένα σαφές βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η δεύτερη πολύ σύντομη παρατήρησή μου είναι πως ό,τι και αν κάνουμε εμείς και ό,τι και αν κάνετε εσείς, προφανώς δεν μπορεί και δεν θα αντικαταστήσει την υποχρέωσή μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση να ρυθμίσουμε αυτόν τον χώρο. Και η Αντιπρόεδρος θα μιλήσει πολύ περισσότερο γι’ αυτό. Επομένως, δεν θα δαπανήσω πολύ από τον χρόνο της μιλώντας για το τι έχουμε κάνει, ξεκινώντας από τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR), τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) και βέβαια τώρα τον Νόμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Αλλά η εθελοντική συμβολή των εταιρειών τεχνολογίας συμβαδίζει με ένα ρυθμιστικό πλαίσιο.

Και βέβαια, η εξεύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ του κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου και του μη περιορισμού της καινοτομίας αποτελεί μια διαρκή πρόκληση. Πρέπει να πω ότι μερικές φορές καθόμαστε σε αυτό το τραπέζι κατά τρόπο ασύμμετρο όσον αφορά την πληροφόρηση ή την κατανόηση σε βάθος σχετικά με το πώς ακριβώς λειτουργεί η ίδια η τεχνολογία. Αυτό μερικές φορές μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, διότι όταν εμείς ως πολιτικοί αισθανόμαστε ότι δεν κατανοούμε πλήρως τι συμβαίνει όσον αφορά την τεχνολογία, μπορεί να έχουμε την τάση να παρεμβαίνουμε ρυθμιστικά σε υπερβολικό βαθμό. Και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η τελευταία πολύ σύντομη παρατήρησή μου είναι ότι πρέπει να εκπαιδεύσουμε το κοινό. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι σε μια εποχή που ένα μεγάλο μέρος της προεκλογικής καμπάνιας και της πολιτικής δραστηριότητας γίνεται διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το να εξηγήσουμε στο ευρύ κοινό τι ακριβώς μπορεί να συμβεί μέσω πολύ πειστικών deep fakes είναι μια κοινή υποχρέωση και των δύο. Θα είναι το ευρύ κοινό πιο υποψιασμένο; Ναι. Έχουν όμως και την υποχρέωση να σκέφτονται δύο φορές όταν βλέπουν κάτι που είναι ύποπτο ή κάπως ασυνήθιστο; Ναι, επειδή μπορεί να μην έχουμε τον χρόνο είτε να το επισημάνουμε όπως πρέπει είτε να το αναγνωρίσουμε ως ψεύτικο είτε ακόμη και να το αφαιρέσουμε από την πλατφόρμα.

Επομένως, η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις κακόβουλες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης θεωρώ ότι αποτελεί κοινή υποχρέωση. Και όσο περισσότερο μιλάμε για τους κινδύνους, τόσο πιο εκπαιδευμένη θα καθίσταται η κοινή γνώμη και φυσικά τόσο λιγότερο επιρρεπής σε κάθε είδους παραπληροφόρηση.

Και η τελευταία μου παρατήρηση: πιστεύουμε πολύ ως πολιτικοί στις νέες τεχνικές εκλογικής εκστρατείας. Ναι, πραγματικά μπορούν να κάνουν θαύματα στο πλαίσιο της κατάλληλης ρύθμισης και των κανόνων που πρέπει να εφαρμόζουμε όσον αφορά την επικοινωνία των μηνυμάτων μας στο κοινό μας. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτό που ονομάζουμε “retail politics”, δηλαδή την παραδοσιακή πολιτική επικοινωνίας με τους πολίτες, όπως το να περιοδεύουμε και να τους σφίγγουμε το χέρι. Και, απ’ όσο γνωρίζω, η τεχνολογία δεν έχει φθάσει ακόμη στο σημείο να δημιουργήσει ένα πειστικό ολόγραμμά μου να περπατάω σε ένα ελληνικό χωριό κάνοντας παραδοσιακή προεκλογική εκστρατεία.

Αυτό μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή αλλά μας δίνει σήμερα το ερέθισμα να ξανασκεφτούμε ότι δεν πρέπει να βασίζουμε την επικοινωνία μας με το ευρύ κοινό σε μια προεκλογική εκστρατεία που χρησιμοποιεί μόνο τα πιο προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία.

Και πάλι, λοιπόν, ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης που σκέφτεται πολύ για το μέλλον της δημοκρατίας και για την προστασία της ακεραιότητας της δημοκρατικής διαδικασίας, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή. Πιστεύω ότι είναι ένα σαφές βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και ας σκεφτούμε επίσης πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσουμε τη δημοκρατική διαδικασία, ώστε να κάνουμε τις δημόσιες διαβουλεύσεις πιο αποτελεσματικές και πιο αντικειμενικές. Ας κοιτάξουμε την άλλη πλευρά του νομίσματος. Θα αναμένουμε τη συμβολή σας σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά ώστε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των αιρετών και της κοινωνίας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε η σημασία του Συμφώνου και η ανάγκη υιοθέτησης ανάλογων συλλογικών πρωτοβουλιών, με δεδομένο ότι το 2024 θα στηθούν κάλπες σε δεκάδες χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ παράλληλα η πρόοδος στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει την ανάπτυξη πειστικού παραπλανητικού υλικού με στόχο την παραπληροφόρηση.

Στις συνομιλίες του Πρωθυπουργού στο περιθώριο της εκδήλωσης τονίστηκε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, με σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών, ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξη πλέγματος βέλτιστων κανόνων και πρακτικών, ειδικά για την ηθική χρήση της ΤΝ.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε πως η χώρα μας έχει ήδη συγκροτήσει Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, έχει εκπονήσει μελέτη για την παραγωγική ΤΝ (Generative AI Greece 2030) και είναι στη φάση κατάρτισης Εθνικής Στρατηγικής.

Στην εκδήλωση έλαβαν επίσης μέρος η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Věra Jourová, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ Mark Warner, η ευρωβουλευτής Eva Maydell και ανώτατα στελέχη των τεχνολογικών εταιρειών Adobe, Amazon, Google, IBM, Meta, Microsoft, OpenAI και TikTok.



Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 60ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο πλαίσιο της 60ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ben Cardin, και το μέλος της ίδιας Επιτροπής Chris Van Hollen.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, καθώς και από τον 5ο Γύρο Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον και εδραιώνει περαιτέρω τη στενή ελληνοαμερικανική συνεργασία σε μια σειρά από τομείς.

Συζητήθηκαν επίσης οι νεότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την ομολογό του της Λιθουανίας, Ingrida Šimonytė. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ευρωπαϊκά θέματα και στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Nechirvan Barzani. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις και η προοπτική ενίσχυσής τους, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας. Συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στη συνέχεια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ακόμη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας Friedrich Merz, με τον οποίο έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου και για κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Hendrik Wüst, με τον οποίο συζήτησε κοινές προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό και η προστασία των συνόρων, αλλά και η ενεργειακή μετάβαση.

Οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού τον συνεχάρησαν για την πρωτοβουλία νομοθέτησης της ισότητας στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.



Πρόγραμμα επιδότησης 1.300 μακροχρόνια ανέργων

 


Στόχος του προγράμματος, προϋπολογισμού 31,2 εκατ. ευρώ, είναι η δημιουργία συνολικά 1.300 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στον δημόσιο τομέα της υγείας. Μέσω αυτού του προγράμματος όχι μόνο στηρίζουμε τους μακροχρόνια ανέργους αλλά ενισχύουμε και τις δομές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Η στόχευσή μας είναι ξεκάθαρη για την περαιτέρω ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

  • Το πρόγραμμα επιδότησης απασχόλησης αφορά 1.300 μακροχρόνια ανέργους ηλικίας άνω των 55 ετών και είναι διάρκειας 24 μηνών.
  • Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι ηλικίας 55 έως 67 ετών, καθώς και οι άνεργοι άνω των 67 ετών και έως 74 ετών που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών της Δ.Υ.Π.Α.
  • Η επιχορήγηση ανά ωφελούμενο ορίζεται στο 75% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και έως 750 ευρώ και καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στους οποίους θα απασχοληθούν οι ωφελούμενοι.


Ενισχύσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τη στήριξη ευάλωτων καταναλωτών

 



Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε στοχευμένη, οικονομική στήριξη για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που αφορούν σε πάνω από 730.000 νοικοκυριά, ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

  • Οι ενισχύσεις καλύπτουν τους πρώτους δύο μήνες του 2024. Ειδικότερα, για τον Ιανουάριο η οικονομική στήριξη διαμορφώνεται σε 26€/MWh και για τον Φεβρουάριο σε 18€/MWh, αντιστοίχως, για το σύνολο της κατανάλωσης των δικαιούχων.
  • Αξίζει να σημειωθεί πως με τις παραπάνω ενισχύσεις απορροφάται το 100% του αυξημένου κόστους, όπως αυτό προκύπτει από τις προ κρίσεως τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η συνολική αξία της οικονομικής στήριξης για το ρεύμα που παρέχεται στα εν λόγω νοικοκυριά υπερβαίνει τα 8,6 εκατ. ευρώ και παρέχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.



Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

 



Η μεταρρύθμιση αυτή κινείται σε δύο άξονες:

  • Στην αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησίας και αυξάνει την ασφάλεια του πολίτη. Για παράδειγμα:
    • Η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα μετατρέπεται από κανόνας σε εξαίρεση. Θα μπορεί να χορηγηθεί σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.
    • Σε ποινές φυλάκισης από 2 έως τρία έτη, αλλά και αυτές άνω των 3 ετών θα προβλέπεται έστω και μερική έκτιση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ σε ποινές φυλάκισης έως δύο ετών θα αποτελεί προτεραιότητα η έκτιση ποινών με εναλλακτικούς τρόπους.
    • Αυξάνεται το ανώτατο όριο κάθειρξης επί συρροής κακουργημάτων στα 25 έτη (από 20). Αντίστοιχα και επί συρροής πλημμελημάτων στα 10 έτη (από 8).
    • Η αποφυλάκιση υπό όρους θα εναπόκειται στην ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του  δράστη.
  • Στην επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης, που αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:
    • Η άμεση εκδίκαση, χωρίς τήρηση της χρονοβόρας διαδικασίας των συμβουλίων σε σοβαρά κακουργήματα (εμπρησμός δάσους ή η διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών), όπως και κακουργήματα  όλων των ειδικών ποινικών νόμων.
    • Η πρόβλεψη υψηλών χρηματικών προστίμων για τους δικομανείς και όσους με δόλιες και προφανώς αβάσιμες μηνύσεις απασχολούν ασκόπως τον μηχανισμό απονομής της δικαιοσύνης.
  • Επίσης, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν κρίσιμα θέματα αυξημένου εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η οικολογική καταστροφή μέσω των εμπρησμών, η ενδοοικογενειακή βία, η προστασία αλλά και η παραβατικότητα των ανηλίκων. Ενδεικτικά:
    • Ένταξη των ανηλίκων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στο προστατευτικό πλέγμα του  άρθρου 227 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που θωρακίζει το θύμα κατά τον τρόπο εξέτασης και το προφυλάσσει από επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ψυχική ταλαιπωρία.
    • Θεσπίζεται υποχρέωση των επαγγελματιών (εκπαιδευτικοί, ιατροί, ψυχολόγοι κ.ά) να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας,  με ταυτόχρονη ενίσχυση του πλέγματος προστασίας, από ενδεχόμενες σε βάρος τους κακόβουλες μηνύσεις.
    • Δημιουργείται το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας με την ενίσχυση των δημοσίων και ιδιωτικών δομών που τους παρέχουν οικονομική και ψυχολογική στήριξη.
    • Ενισχύονται τα δικονομικά μέσα με σκοπό την προστασία των θυμάτων και την πρόληψη υποτροπής των δραστών.
  • Τέλος, το Σχέδιο Νόμου, ενισχύει τη διαφάνεια της δημόσιας ζωής, θεσπίζοντας ειδικές ποινικές ευθύνες των Νομικών Προσώπων σε περιπτώσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αποσπάσουν αθέμιτα οφέλη.


Η Κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή στη συζήτηση για μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων των αγροτών

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του στον Τύπο, υπογράμμισε τα ακόλουθα:

  • Το θέμα του κόστους είναι πραγματικό, αλλά θέλω να υπενθυμίσω πως έχουμε μειώσει το ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.
  • Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο,  επιστρέφεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με  κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκ. ευρώ.
  • Πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμααπό τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
  • Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.
  • Μείωση σε διάστημα διετίας της τιμής της κιλοβατώρας, κατ΄ελάχιστον 30% για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία με την κατασκευή των νέων φωτοβολταϊκών, με εγγυημένη τιμή για διάστημα δεκαετίας.
  • Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.

Έχουμε πει ξεκάθαρα, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν σε αυτό το επίπεδο.
 
Μπορούμε να συζητήσουμε μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων και πλευρές της προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση με πιο ήπιο τρόπο μέσω τροποποιήσεων της ΚΑΠ.

Είμαστε εδώ να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να κάνουμε την ΚΑΠ καλύτερη σε ζητήματα που έχουν να κάνουν και με το πώς οι Ευρωπαίοι αγρότες, και κατά συνέπεια οι Έλληνες αγρότες, θα αντιμετωπίσουν την έκθεση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να κατανέμει δίκαια τους πόρους που δημιουργεί η ελληνική οικονομία για να διατηρείται η κοινωνική συνοχή και να μην νιώθουν άλλες κοινωνικές ομάδες που δεν διαδηλώνουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον των ΜΜΕ ότι αδικούνται. Πιστεύουμε στις μεγάλες δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, έχουμε σταθεί δίπλα στον αγροτικό κόσμο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε”.




Σε διαβούλευση το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027


 

Το Σχέδιο, αποτυπώνει το όραμα, τους στρατηγικούς στόχους και τις επιχειρησιακές πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών της Ελληνικής Διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο.

Αναλυτικότερα, οι 6 άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό:

  • Υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας – Έμφαση σε νέους τρόπους οργάνωσής της.
  • Αξιοποίηση της παρουσίας του ομογενειακού στοιχείου για προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος και ενσωμάτωσής τους στις κοινωνίες/ χώρες υποδοχής.
  • Διατήρηση των στοιχείων ελληνικότητας με ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, παράδοσης και πολιτισμού με έμφαση στην νέα γενιά.
  • Διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας ως συνεκτικού παράγοντα μητροπολιτικού κέντρου – Ομογένειας.
  • Ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς.
  • Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές.

Το περιεχόμενο του Στρατηγικού Σχεδίου είναι προσβάσιμο μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών με τη καταχώρηση σχολίων και προτάσεων να είναι δυνατή μέχρι τις 13 Μαρτίου 2024.
 



Επιπλέον 48 εκατ. ευρώ για την επιδότηση εργασίας 4.000 ανέργων στον Δημόσιο Τομέα Υγείας

 



Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1041) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία παρατείνεται το πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον Δημόσιο τομέα της Υγείας.

  • Στόχος του προγράμματος, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώκαι διάρκειας 12 μηνών, είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Η παράταση των συμβάσεων αφορά σε 4.000 ωφελούμενους σε θέσεις επιστημονικού, νοσηλευτικού και σε άλλες νευραλγικές ειδικότητες του δημόσιου συστήματος υγείαςκαι η απασχόληση των ωφελούμενων θα συνεχιστεί στις ίδιες θέσεις και με τους ίδιους όρους.
  • Την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) υπογράφουν η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς.


ΔΥΠΑ: Επιπλέον 423 επιχειρηματίες θα επιχορηγηθούν με 14.800 ευρώ

 



Την Τετάρτη 14/2/2024, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ τα αποτελέσματα των ενστάσεων για το «Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους, ηλικίας 30 έως 55 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία». Συγκεκριμένα, μετά την εξέταση των ενστάσεων θα χρηματοδοτηθούν 423 επιχειρήσεις επιπλέον των 741 επιχειρήσεων που είχαν ήδη εγκριθεί στο τέλος Δεκεμβρίου.

  • Η δράση αφορά στην ενίσχυση νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι 30-55 ετών, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, εκτός της Αττικής και του Νότιου Αιγαίου, με έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της ψηφιακής οικονομίας.
    • Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και καταβάλλεται ως εξής:
    • 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης
    • 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη ή από την ημερομηνία θεμελίωσης του συνόλου των όρων και των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας για υπαγωγή
    • 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη ή από την ημερομηνία θεμελίωσης του συνόλου των όρων και των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας για υπαγωγή.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 28.120.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΣΠΑ 2014 – 2020) και του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (ΕΣΠΑ 2021-2027).



Μονόδρομος η επένδυση στην Πολιτική Προστασία

 


Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την ένταξη δύο νέων υπερσύγχρονων πυροσβεστικών πλοίων στο Πυροσβεστικό Σώμα:

  • … Και πράγματι η κλιματική κρίση, με την οποία όχι μόνο εμείς αλλά ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται πια αντιμέτωπος, καθιστά αυτή την επένδυση στην Πολιτική Προστασία μονόδρομο
  • Το Πρόγραμμα "Αιγίς" σχεδιάζεται και υλοποιείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Θέλω να θυμίσω ότι θα διαθέσουμε παραπάνω από 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για υποδομές που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία. Και βέβαια αυτοί οι πόροι συμπληρώνονται και από πόρους άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
  • Τα δύο σκάφη, τα οποία σήμερα ονοματοδοτούμε, χρηματοδοτήθηκαν από προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020 και με μεγάλη προσπάθεια, όπως είπε και ο Υπουργός, των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος καταφέραμε και σώσαμε τους πόρους αυτούς, έτσι ώστε σήμερα τα σκάφη αυτά να διατίθενται στην υπηρεσία όχι μόνο του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και όλων των υπολοίπων κλάδων που μπορεί κάποια στιγμή να τα χρειαστούν…
  • Και πράγματι είναι σήμερα μία συγκινητική στιγμή, καθώς αποφασίσαμε -και πολύ σωστά- να δώσουμε σε αυτά τα δύο σκάφη ονόματα δύο στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος: τον Πυρονόμο Σάββα Σάββαρη και τον δόκιμο Ανθυποπυραγό Αριστείδη Μουζακίτη. Ευχαριστώ τους γονείς του Αριστείδη που βρίσκονται σήμερα μαζί μας σε αυτή την πολύ συγκινητική στιγμή. Και πιστεύω ότι το ελάχιστο το οποίο οφείλουμε σε αυτούς οι οποίοι θυσιάζουν τη ζωή τους στο καθήκον, είναι να μην τους ξεχνάμε. Και μέσα από αυτές τις συμβολικές κινήσεις να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη τους


Με στημένο video προπαγάνδας η Τουρκία θέλει να κατηγορήσει την Ελλάδα για

 



Βίντεο από μη επανδρωμένο αεροσκάφος έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι προχωρώντας σε προκλητικούς ισχυρισμούς ότι οι Έλληνες δήθεν εγκατέλειψαν σκάφος που μετέφερε παράνομους μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Χίου και δυτικά του Τσεσμέ.

Στο ψέμα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται σε ένα δήθεν περιστατικό που υποτίθεται έγινε στις 14 Φεβρουαρίου, κάτι που διαψεύδουν οι Ελληνικές αρχές.

Όπως αναφέρουν, το βίντεο είναι αγνώστου γνησιότητας και έχει μάλιστα προβληθεί ξανά στο παρελθόν, με άλλη ειδικότερα ημερομηνία.

Αυτό που δείχνει, όπως επισημαίνεται, είναι ένα πλωτό να προσεγγίζει μια βάρκα, να την επιτηρεί μέχρι να περισυλλέξουν τους μετανάστες με κάποιο άλλο πλωτό.

Δηλαδή, όπως ξεκαθαρίζεται από το Λιμενικό, φαίνεται ο έγκαιρος εντοπισμός εντός της θαλάσσιας περιοχής και μέχρι να φτάσουν οι Τούρκοι στο σημείο γίνεται επιτήρηση της βάρκας για να είναι όλοι οι μετανάστες ασφαλείς.