Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές μοτοσικλετών και παραποιήσεις σε αριθμούς πλαισίου και κινητήρων

 



Από το Τμήμα Ασφάλειας Αγίας Βαρβάρας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα-συμμορία, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές μοτοσικλετών, παραποιούσαν αριθμούς πλαισίων και κινητήρων σε παράνομο συνεργείο σε περιοχή της Αττικής και πωλούσαν τα μέρη τους αυτούσια ή τμηματικά – αποσυναρμολογημένα.

Για την υπόθεση, συνελήφθησαν πρωινές ώρες Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, σε περιοχές της Αττικής δύο μέλη της συμμορίας (38χρονος και 49χρονος) σε βάρος των οποίων καθώς και σε βάρος ακόμη -3- ατόμων, που έχουν ταυτοποιηθεί,  σχηματίστηκε δικογραφία για, -κατά περίπτωση-, σύσταση συμμορίας από άτομα που οργανώθηκαν για να διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα, πλαστογραφία με τη μορφή νόθευσης μετά χρήσεως και αλλοίωση στοιχείων αναγνώρισης οχήματος κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος καθώς και για κλοπή κατά συναυτουργία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώθηκαν μεταξύ τους και σύστησαν εγκληματική ομάδα –συμμορία με σκοπό την αφαίρεση μοτοσικλετών, την παραποίηση των αναγνωριστικών αριθμών πλαισίων τους και κινητήρων και την πώληση τους  αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.

Για την επίτευξη του σκοπού τους, είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, και συγκεκριμένα ο 44χρονος διέθετε τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για την επεξεργασία των αναγνωριστικών αριθμών των μοτοσυκλετών, ο 38χρονος δραστηριοποιούταν στην αφαίρεση των μοτοσικλετών ενώ οι συγκατηγορούμενοί τους μεσολαβούσαν ως μηχανικοί μοτοσυκλετών για λογαριασμό τρίτων ατόμων ώστε η ομάδα να διατηρεί ευρύ κύκλο επαφών.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν ισόγειο χώρο ως συνεργείο μοτοσικλετών το οποίο ήταν διαμορφωμένο κατάλληλα με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, και εκεί απέκρυπταν τις κλεμμένες μοτοσικλέτες που αφαιρούσε ο 38χρονος κατόπιν «παραγγελίας» από ενδιαφερόμενους αγοραστές ή μοτοσικλέτες που περιέρχονταν στην κατοχή του με υλικές ζημιές.

Έπειτα αφού διενεργούσαν μηχανολογικό έλεγχο στις μοτοσικλέτες για να εκτιμήσουν την κατάστασή τους αποφάσιζαν αν θα τις πωλήσουν αυτούσιες ή τμηματικά, αποστέλλοντας τα μέρη που αποσυναρμολογούσαν και σε περιοχές εκτός Αττικής, ενώ το κέρδος που αποκόμιζαν από τις πωλήσεις, το μοιράζονταν ο 44χρονος και 38χρονος ενώ σε αυτούς που μεσολαβούσαν έδιναν το ποσό που τους αναλογούσε.

Ειδικότερα, σε ότι αφορούσε τη νομιμοφανή κυκλοφορία των οχημάτων είτε προέβαιναν σε πλαστογραφία με τη μορφή της νόθευσης των αναγνωριστικών αριθμών που ήταν αποτυπωμένοι στην μεταλλική επιφάνεια των κινητήρων, είτε επενέβαιναν μηχανικά στην επιφάνεια εντύπωσης του αριθμού κινητήρα αλλοιώνοντας πλήρως με απόξεση τον αναγνωριστικό αριθμό παραποιώντας την ταυτότητα τους.

Τέλος, εφοδιάζονταν διαρκώς με εργαλεία, για να διευρύνουν την πελατεία τους, ενώ εκτελούσαν και συνήθεις επισκευές σε μοτοσυκλέτες μπροστά ή στο εσωτερικό του συνεργείου.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο συνεργείο και στην οικία τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:



-9- κινητήρες μοτοσικλετών, πλήρεις και αποσυναρμολογημένοι, με τον αριθμό αυτών είτε εμφανώς παραποιημένο, είτε αποξεσμένο,

μεγάλος αριθμός εξαρτημάτων κινητήρων και πλαισίων μοτοσικλετών,

-2-γωνιακοί τροχοί μαζί με συμβατούς δίσκους,

επιδαπέδιος τροχός λείανσης & καθαρισμού,

ευθύς λειαντήρας,

υδραυλική πρέσα με δυνατότητα φόρτωσης δώδεκα -12- τόνων,

ιδιόχειρες σημειώσεις με ονοματεπώνυμα και αριθμούς τηλεφώνων,

 -10- κινητά τηλέφωνα,

 ζευγάρι γάντια μηχανής,

-2-διαρρηκτικά εργαλεία και

-4-κεφαλές κινητήρα μονοκύλινδρης μοτοσυκλέτας.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί -5- περιπτώσεις κλοπών μοτοσικλετών και παραποιήσεις αναγνωριστικών αριθμών κινητήρων, ενώ σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής κατασχέθηκαν -3- μοτοσικλέτες που είχαν επισκευαστεί από τα μέλη της συμμορίας και έφεραν αναγνωριστικά στοιχεία αμφισβητούμενης γνησιότητας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Mohammad Ibrahim Shtayyeh


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Mohammad Ibrahim Shtayyeh, λίγο πριν συμμετάσχει στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους Αμάχους στη Γάζα, που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι που σας βλέπω.

Mohammad Ibrahim Shtayyeh: Η χαρά είναι δική μου. Ελπίζω να σας δω κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ήμουν έτοιμος να πω ότι θα ήταν καλό να συναντηθούμε κάτω από διαφορετικές συνθήκες, αλλά πιστεύω ότι ήταν σημαντικό για την Ελλάδα να είναι εδώ. Θέλουμε να παίξουμε πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων στη Γάζα και θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες.

Mohammad Ibrahim Shtayyeh: Πρέπει να σπάσουμε το εμπάργκο. Η πολιορκία της Γάζας είναι ένας αργός θάνατος για όλους, ειδικά για τους τραυματίες. Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και οι ιατρικές προμήθειες. Το κύριο μέλημά μας είναι πραγματικά να μπορέσουμε να περιθάλψουμε τους τραυματίες. Είναι αυτοί για τους οποίους μιλάτε, 26.000 άνθρωποι. Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς θα επιβιώσουν. Νομίζω ότι η προτεραιότητά μας, εκτός από τα τρόφιμα και όλα τα άλλα ανθρωπιστικά ζητήματα, είναι και να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο. Εάν εμείς και εσείς μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να παρέχουμε πραγματικά αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω οποιασδήποτε δυνατής οδού, νομίζω ότι αυτό θα ήταν μια καλή ιδέα. Βέβαια, για εμάς, όπως γνωρίζετε, το πιο σημαντικό είναι πως ό,τι κι αν κάνουμε, δεν θα το κάνουμε ή δεν θα χρησιμοποιηθεί ως τρόπος για να φύγουν οι άνθρωποι. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε τελείως, διότι γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις του Ισραήλ. Η πρόθεση των Ισραηλινών είναι να διώξουν όσο το δυνατόν περισσότερους Παλαιστίνιους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων και υπογράμμισε την ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων για να υπάρξει σταθερή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατια και τους εμπλεκόμενους εταίρους για την πιθανότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και ότι δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό. Επανέλαβε ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή και τόνισε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση δύο κρατών. Τέλος, σημείωσε ότι μόνο μια πολιτική λύση σε αυτή τη βάση μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τη σταθερότητα στην περιοχή.



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο podcast «Power Play» του Politico και στη δημοσιογράφο Anne McElvoy

 



Anne McElvoy: Κύριε Πρωθυπουργέ, Κυριάκο Μητσοτάκη, καλωσήρθατε στο Power Play.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ που με καλέσατε.

Anne McElvoy: Κάποιος μου είπε ότι προσπαθείτε να ηγηθείτε της Ευρώπης του Νότου σε ζητήματα που αφορούν στο κλίμα, δηλαδή την ομάδα των χωρών του Νότου που επηρεάζονται περισσότερο, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, από την κλιματική αλλαγή. Χτυπάτε την πόρτα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της ΕΕ -πρέπει να το θέσω ευθέως- για να πληρώσουν περισσότερα. Αισθάνεστε ακόμη ότι ζητάτε περισσότερα; Τι δεν παίρνετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, πρέπει να είμαστε δίκαιοι στην εκτίμησή μας για το τι έχει κάνει η ΕΕ και πού εξακολουθεί να παρουσιάζει ελλείψεις. Είναι αλήθεια ότι η Μεσόγειος επηρεάζεται περισσότερο από την κλιματική κρίση. Είναι hot spot. Είναι επίσης αλήθεια ότι, όταν εξετάζουμε τους συνολικούς πόρους που έχουμε βάλει στο τραπέζι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος κατευθύνεται προς την άμβλυνση των συνεπειών της, πώς θα μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πώς θα γίνουμε ουδέτεροι ως προς το κλίμα έως το 2050.

Πρόκειται, ασφαλώς, για έναν αξιέπαινο και επιβεβλημένο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο στόχο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε το μέτωπο της προσαρμογής. Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για την προσαρμογή. Αυτό κατέστη πολύ σαφές όταν ζητήσαμε ευρωπαϊκή στήριξη και συνειδητοποιήσαμε ότι οι πόροι του Ταμείου Αλληλεγγύης για το τρέχον έτος έχουν ήδη εξαντληθεί. Πετύχαμε ανακατεύθυνση ευρωπαϊκών κονδυλίων, από το Ταμείο Ανάκαμψης, και αυτό σίγουρα ήταν πολύ ωφέλιμο για την Ελλάδα.

Ωστόσο, όσον αφορά στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, υποστηρίζω σθεναρά ότι πρέπει να ενισχύσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις φυσικές καταστροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά 2,5 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για ένα μικρό ποσό δεδομένου του διακυβεύματος.

Σε συμβολικό επίπεδο είναι πολύ σημαντικό, διότι είναι πολύ δύσκολο για εμένα να πείσω τους πολίτες ότι πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές προκειμένου να πετύχουμε απανθρακοποίηση βραχυπρόθεσμα -πρόκειται για σκληρές επιλογές, μερικές φορές οικονομικά επώδυνες- ενώ ταυτόχρονα να τους λέω ότι η Ευρώπη δεν στέκεται στο πλευρό τους όταν βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τις πλημμύρες.

Anne McElvoy: Κατά μία έννοια, έκαναν μία επιλογή. Eπανεκλεγήκατε με σημαντική πλειοψηφία, με μεγάλη διαφορά, είσαστε πολύ ξεκάθαρος ότι βλέπετε τον εαυτό σας ως έναν ηγέτη της Ελλάδας με μεταρρυθμιστική φιλοσοφία και θεωρείτε ότι το μεγαλύτερο καθήκον σας είναι να κάνετε τις αλλαγές που θέλετε στη χώρα σας. Ταυτόχρονα, έχετε πάρα πολλούς τομείς στους οποίους ενδεχομένως χρειάζεται να κάνετε μεταρρυθμίσεις. Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς; Και πώς θα προσπαθήσετε να διορθώσετε την εντύπωση για την Ελλάδα, σε κορυφαίο επίπεδο, σε αυτές τις διεθνείς συναντήσεις -ότι είναι μια χώρα εξωστρεφής και μέρος της κοινότητας των εθνών που κοιτάζουν μπροστά.

Έπειτα, υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλύσετε στο εσωτερικό της χώρας σας, στις δημόσιες υπηρεσίες, στον απόηχο του τρομερού σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Τι μαθήματα αντλήσατε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολλά. Πρώτα απ’ όλα, όμως, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να κάνουμε έναν απολογισμό της προόδου που έχουμε σημειώσει τα τελευταία 4,5 χρόνια. Η Ελλάδα είναι πλέον μία από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη. Καταφέραμε να μειώσουμε το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και το επόμενο έτος, ενώ ταυτόχρονα καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία και να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα.

Αισθάνομαι υπερήφανος ως Έλληνας που εκπροσωπώ τους συμπολίτες μου, διότι αυτό ήταν μία συλλογική προσπάθεια. Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που κατάφερε να φέρει την Ελλάδα σε αυτή τη θέση. Όταν βρίσκομαι στις Βρυξέλλες και η Ελλάδα δεν είναι πλέον το «προβληματικό παιδί», ενώ αντίθετα πολλοί άνθρωποι πραγματικά επικροτούν την πρόοδο που έχουμε σημειώσει, πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό για τη χώρα. Είναι επίσης σημαντικό, θα έλεγα, για τη συλλογική μας ψυχολογία, διότι έχουμε δεχθεί αρκετά έντονη κριτική σε διεθνές επίπεδο την τελευταία δεκαετία. Και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πλέον επιστρέψει πιστεύω μας βοηθά όσον αφορά στο τι πρέπει να κάνουμε προχωρώντας προς το μέλλον.

Anne McElvoy: Το νιώσατε αυτό προσωπικά; Θέλω να πω, προφανώς δεν ήσασταν στην εξουσία για όλο αυτό το διάστημα. Αισθανθήκατε ότι η Ελλάδα τιμωρούνταν ως το «προβληματικό παιδί» της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βέβαια. Μην ξεχνάς, Anne, ότι υπηρέτησα και ως Υπουργός σε μια περίοδο που έπρεπε να διαπραγματευτώ με την τρόικα, σε πολύ δύσκολους καιρούς. «Φλερτάραμε» με την καταστροφή. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχασε το 25% του ΑΕΠ της, κάτι πρωτοφανές στην ιστορία των σύγχρονων οικονομιών, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καταφέραμε να επιβιώσουμε, αποδείξαμε την ανθεκτικότητά μας και τώρα πορευόμαστε ουσιαστικά προς αυτό που πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι μια εντυπωσιακή επάνοδος.

Ωστόσο, απομένει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, φυσικά, και γι’ αυτό επικεντρώνω την προσοχή μου στις μεταρρυθμίσεις στη διάρκεια της δεύτερης θητείας μου. Επιτρέψτε μου ωστόσο να επισημάνω και το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός μας αντάμειψε, με την επανεκλογή μας με υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με το 2019. Αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για εν ενεργεία κυβερνήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σοβαρές κρίσεις. Καταφέραμε, λοιπόν, να πάμε «κόντρα στο ρεύμα». Νικήσαμε τους λαϊκιστές και αποδείξαμε ότι μία κεντροδεξιά, φιλελεύθερη, προοδευτική κυβέρνηση που πράγματι αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών και εστιάζει σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όντως μπορεί να επιφέρει πραγματική αλλαγή και να πετύχει την επανεκλογή της.

Anne McElvoy: Πώς αξιολογείτε, κ. Πρωθυπουργέ, τη στιβαρότητα -ή αν θέλετε την περιγράφουμε διαφορετικά- της αντίδρασης της ΕΕ στα τεκταινόμενα στη Γάζα και αυτή τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην στήριξη προς το Ισραήλ αλλά και την ανησυχία για την επιδεινούμενη, φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα; Είναι πιο δύσκολο σε αυτή την κρίση, από ό,τι ήταν, για τους συμμάχους του Ισραήλ, έτσι δεν είναι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πολύ σαφής εξ αρχής, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Θεωρώ, όμως, ότι με την πάροδο των ημερών έχουμε εκφράσει αυξημένη ανησυχία για το δράμα αθώων αμάχων και για τις τρομακτικές εικόνες από τη Γάζα. Και πιστεύω ότι ενώ αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει. Έχει ιδιαίτερη σημασία.

Γι’ αυτό το λόγο ήμασταν στην πρώτη γραμμή -όταν λέω «εμείς», αναφέρομαι στην Ελλάδα-, όσον αφορά στην αναγνώριση της ανάγκης για μία ανθρωπιστική παύση, προκειμένου να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και να επιτραπεί στους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στη Γάζα, οι οποίοι θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να φύγουν, να το πράξουν σε συνθήκες ασφάλειας. Αναφέρομαι σε ξένους υπηκόους. Υπάρχουν παραδείγματος χάρη και κάποιοι Έλληνες ακόμη στη Γάζα. Καταφέραμε να απομακρύνουμε αρκετούς, αλλά ορισμένοι βρίσκονται ακόμα στη Γάζα, οι οποίοι ενδεχομένως θα ήθελαν να φύγουν.

Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός και όσο το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την πολύ επιθετική στρατιωτική επιχείρηση, ναι, θα υπάρχει αυξημένη ανησυχία αναφορικά με την αναλογικότητα αυτής της ισραηλινής απάντησης.

Και μιλώ ως φίλος του Ισραήλ. Πιστεύω ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε τη σκληρή αλήθεια στους φίλους τους, ότι εν τέλει δεν πρέπει να υπονομεύσουμε τον στρατηγικό στόχο: τη νίκη έναντι της Χαμάς. Θα πρέπει να σκεφτούμε και για την επόμενη μέρα: ποιος θα είναι ο διακανονισμός βάσει του οποίου θα διοικηθεί η Γάζα την επόμενη μέρα. Και να μην οδηγήσουμε αυτές τις διαιρέσεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καθιστά αδιανόητο να μιλήσουμε την επόμενη ημέρα για μια πολιτική λύση του προβλήματος.

Anne McElvoy: Θεωρείστε ένθερμος σύμμαχος του Ισραήλ, και στον απόηχο της επίθεσης, όταν μεταβήκατε εκεί και προσφέρατε τη στήριξη και τα συλλυπητήριά σας. Υπονοείτε ότι αυτή η αναλογικότητα αμφισβητείται σε κάποιο βαθμό; Όταν χρησιμοποιείτε τη λέξη «επιθετική» για την ισραηλινή αντεπίθεση στη Γάζα, εννοείτε ότι το Ισραήλ μπορεί να έχει ξεπεράσει τα όρια του τι θεωρείτε αποδεκτό; Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez, σίγουρα το πιστεύει αυτό, ξεκάθαρα, καθότι ζήτησε κατάπαυση του πυρός. Είναι ο πρώτος, νομίζω, από την οικογένεια της ΕΕ που διαχωρίζει τη θέση του στο ζήτημα αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα επιμείνω στην έκκλησή μου για ανθρωπιστική παύση και θα συνεχίσω να εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για όσα συμβαίνουν και να καλώ τους Ισραηλινούς φίλους μας να επιδείξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση. Πιστεύω ότι το Ισραήλ πρέπει επίσης να ακούσει τις χώρες που σαφώς είναι φίλοι του Ισραήλ, αλλά έχουν και μια αντικειμενική θέση σχετικά με όσα εκτυλίσσονται σήμερα στη Γάζα.

Δεν είναι δουλειά μου να εμπλέκομαι σε επιχειρησιακά ζητήματα και ουδείς, νομίζω, μπορεί να δώσει πολύ σαφείς στρατιωτικές συμβουλές για το πώς το Ισραήλ θα πολεμήσει σε αυτόν τον πόλεμο. Αλλά βλέπουμε τις συνέπειες και οι συνέπειες είναι τραγικές. Είναι γεγονός. Χιλιάδες αθώοι άνθρωποι, παιδιά, γυναίκες, έχουν χάσει τη ζωή τους. Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα όλους εμάς.

Anne McElvoy: Ξέρω ότι είστε πολύ μετρημένος στις λέξεις που επιλέγετε, αλλά μου φαίνεται ότι ανησυχείτε περισσότερο για τη φύση και τη σαρωτική ισχύ της ισραηλινής δράσης στη Γάζα τώρα από ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες. Έχω δίκιο σε αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, γιατί περισσότεροι αθώοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουμε σημαντικό αριθμό θυμάτων. Αν αυτό συνεχιστεί, νομίζω ότι η έκκληση για ανθρωπιστική παύση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Πιστεύω ότι, στο τέλος της ημέρας, είναι ζητούμενο να αποκαταστήσουμε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο, να διασφαλίσουμε ότι πολλά από τα νοσοκομεία λειτουργούν και ότι δεν θα βρίσκεται κανείς καθημερινά αντιμέτωπος με αυτές τις φρικτές εικόνες.

Διότι, τελικά, πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για να νικήσει τη Χαμάς. Πρόκειται για μία πολύ λεπτή ισορροπία, καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω επίσης από πού πηγάζει η αντίδραση του Ισραήλ. Αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου ξεπερνά τα όρια του φρικτού. Ωστόσο, θα ήθελα επίσης να επαναλάβω αυτό που είπε ο Πρόεδρος Biden, ότι η παρόρμηση για εκδίκηση δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε καλή πολιτική.

Anne McElvoy: Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό; Βέβαια, έχετε ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας για την αμερικανική παρουσία, στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη. Ανησυχείτε μήπως αυτή η σύγκρουση παρασύρει περαιτέρω την Ελλάδα, διότι, όπως λέτε, οι ισορροπίες είναι λεπτές, αλλά και οι κίνδυνοι αυξάνονται;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τιμούμε και εφαρμόζουμε τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν πάμε πέρα από αυτό. Δεν θα πω κάτι παραπάνω, γιατί αυτά είναι επιχειρησιακά ζητήματα. Θέλω όμως να τονίσω για μία ακόμα φορά ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν έντιμο συνομιλητή. Χαίρουμε μεγάλου σεβασμού στον αραβικό κόσμο. Έχουμε παραδοσιακές σχέσεις φιλίας. Πιστεύω ότι είμαστε όσο πιο αντικειμενικοί μπορεί να είναι κανείς σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έλαβα μέρος στη διάσκεψη του Καΐρου. Θα μεταβώ επίσης στο Παρίσι την Πέμπτη, όπου θα συναντήσω τον Πρόεδρο Macron και πολλούς Άραβες ηγέτες που έχουν προσκληθεί σε μία συνάντηση υψηλού επιπέδου σχετικά με το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, εάν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι η αρωγή αυτή θα φτάσει σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, θα χαρούμε να το πράξουμε. Ένα αεροπλάνο μας προσγειώθηκε στην Αίγυπτο και παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια. Αν μπορούμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου, ο οποίος, ωστόσο, θα χρειαζόταν την πλήρη προστασία όλων των εμπλεκόμενων μερών για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα μπορούσαν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα, θα με ενδιέφερε να συμμετάσχουμε και σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό…

Anne McElvoy: Θα σας διακόψω, κ. Πρωθυπουργέ, για να πω ότι ρώτησα τον Βρετανό Πρωθυπουργό Rishi Sunak, που ήταν ο προηγούμενος καλεσμένος σε αυτό το podcast, ακριβώς για τον θαλάσσιο διάδρομο. Νομίζω ότι αυτή η ιδέα είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Ορθώς καταλαβαίνω, λοιπόν, με βάση τις απαντήσεις σας, ότι η Ελλάδα θα εμπλακεί σε αυτή την προσπάθεια, στην οποία νομίζω ότι συμμετέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, ίσως και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, για έναν θαλάσσιο διάδρομο ώστε να διοχετευτεί περισσότερη βοήθεια στη Γάζα; Τότε αυτό θα μπορούσε, όπως επισημαίνετε, να αποτελέσει επίσης ευκαιρία για μία προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Το πλεονέκτημα ενός θαλάσσιου διαδρόμου είναι ότι μπορείς να στείλεις πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια με ένα πλοίο από ότι με ένα φορτηγό. Επομένως, εάν δεν υπάρχει πρόβλημα με θέματα logistics και εάν είναι πράγματι πρακτικό να γίνει αυτό, αντί να μεταφέρεται η βοήθεια με αεροπλάνο και στη συνέχεια να μεταφορτώνεται σε φορτηγά, εάν αυτό είναι κάτι που είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με τη μέγιστη ασφάλεια, θα ήμουν πολύ ευτυχής να συμμετάσχουμε σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

Anne McElvoy: Δεν θα επιχειρούσα ποτέ να ανταγωνιστώ έναν Έλληνα καλεσμένο όσον αφορά στην τεχνογνωσία για τα πλοία. Τελευταία ερώτηση προς εσάς. Η Υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Suella Braverman, πολιτικός που μιλά πολύ ανοιχτά, επισκέφθηκε την Ελλάδα. Είπε ότι πήγε για να μάθει από την Ελλάδα πώς να αντιμετωπίζει τις αφίξεις μεταναστών δια θαλάσσης. Φωτογραφήθηκε εκτενώς και την κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες δίπλα σε έναν ατσάλινο φράχτη. Επομένως, νομίζω ότι αυτό έστειλε ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα. Τι είδους συμβουλές θα δίνατε στην Βρετανίδα Υπουργό Εσωτερικών; Είναι, άλλωστε, υπέρ της αποχώρησης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι υπέρ του «Σχεδίου Ρουάντα» για τη μεταφορά της εξέτασης ορισμένων αιτήσεων ασύλου μακριά από τη χώρα. Σας βρίσκουν σύμφωνο τέτοιου είδους ιδέες, για να υπάρξει ένας κοινός σκοπός;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι απαραίτητα. Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Από τότε που ανέλαβα την πρωθυπουργία, το αποτέλεσμα είναι η σημαντική μείωση των παράνομων διελεύσεων από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας. Είδαμε σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Καταφέραμε και πάλι να διαχειριστούμε τις ροές με πολύ καλύτερο τρόπο τον Οκτώβριο. Έχουμε επίσης σημαντικές δομές στα νησιά μας. Στα κέντρα υποδοχής η αξιολόγηση των αιτημάτων για άσυλο γίνεται πολύ γρήγορα. Καθιστούμε όμως πολύ σαφές ότι δεν εναπόκειται στους διακινητές, δεν πρέπει να αποφασίζουν οι διακινητές ποιος εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ότι έχουμε το δικαίωμα να προστατεύουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Πιστεύουμε ότι η προστασία των συνόρων είναι απαραίτητη για μια συνολική, συνεκτική μεταναστευτική πολιτική.

Anne McElvoy: Αλλά δεν βλέπετε το ΕΔΑΔ ως εμπόδιο σε αυτόν τον στόχο σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύουμε ότι ενεργούμε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών όταν αποτρέπουμε παράνομες εισόδους στη θάλασσα. Έχω μιλήσει με μεγάλη σαφήνεια για την πρακτική μας, χωρίς να απολογούμαι για κάτι. Ταυτόχρονα, ήμουν και σε αυτό πολύ ξεκάθαρος, εξασφαλίζουμε πως το Λιμενικό Σώμα πάντα σώζει ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα και στη συνέχεια τους μεταφέρει, ασφαλώς, πίσω στο ελληνικό…

Anne McElvoy: Ναι, για να είμαστε δίκαιοι, έπρεπε ίσως να γίνετε πιο αυστηροί ως προς αυτό το μήνυμα, έτσι δεν είναι, σε ό,τι αφορά το Λιμενικό Σώμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι σχετικά με το τι κάνουμε. Αλλά είναι επίσης, κατά τη γνώμη μου, στα όρια του παραλόγου να επιρρίπτουμε την ευθύνη στο Λιμενικό Σώμα, που προσπαθεί να κάνει μια πολύ δύσκολη δουλειά, και να μην αντιμετωπίζουμε το βασικό πρόβλημα: ότι υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και θησαυρίζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Θέλω να εξαλειφθεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών. Ο τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να διασφαλίσουμε ότι στις ελληνικές ακτές θα φτάνει ο μικρότερος αριθμός σκαφών.

Anne McElvoy: Δεν σας ενδιαφέρει κάτι σαν το «Σχέδιο Ρουάντα», για την εξέταση ορισμένων αιτήσεων ασύλου, των πιο παράτυπων ή κατά τα φαινόμενα παράτυπων, σε μεγαλύτερη απόσταση; Νομίζω ότι η Αυστρία δείχνει να έχει κάποιο ενδιαφέρον γι’ αυτό το σχέδιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν πιστεύω ότι θα υπήρχε πλειοψηφία για μια τέτοια ιδέα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στο σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση. Ας μην κάνουμε τα πράγματα ακόμη πιο πολύπλοκα από ό,τι ήδη είναι. Θα συνεχίσω, όμως, να υποστηρίζω τη θέση μας για περισσότερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τις υποδομές μας. Δαπανούμε πολλούς εθνικούς πόρους για τις υποδομές μας, ως χώρα που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λαμβάνουμε, ασφαλώς, μεγάλη βοήθεια από την Ευρώπη, αλλά είναι σημαντικό αυτή η ευρωπαϊκή βοήθεια να μην «στερέψει» τα επόμενα χρόνια.

Anne McElvoy: Επιστρέφοντας στην προηγούμενη συζήτησή μας στις Βρυξέλλες, ρώτησα τον κ. Μητσοτάκη πώς πιστεύει ότι θα επηρεαζόταν η Ελλάδα και η δική του ηγεσία αν βρισκόταν τον επόμενο χρόνο στον Λευκό Οίκο ένα διαφορετικό πρόσωπο. Ενδεχομένως θα έπρεπε να μιλάτε με τον Πρόεδρο Trump. Πώς θα σας φαινόταν αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Άκουσα το προηγούμενο podcast και ξέρω ότι έχετε κάνει την ίδια ερώτηση και σε άλλους ηγέτες τους οποίους καλέσατε. Θα είμαι κι εγώ πολύ διακριτικός και δεν θα σχολιάσω αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ θεωρώ ότι υπερβαίνει τον εκάστοτε ένοικο του Λευκού Οίκου. Τρέφω τεράστιο σεβασμό για τον Πρόεδρο Biden. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Αλλά έχω συνεργαστεί και με τον Πρόεδρο Trump, πριν από τον Πρόεδρο Biden. Έχω, λοιπόν, επισκεφτεί δύο Προέδρους των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο. Και όταν βλέπω το Κογκρέσο…

Anne McElvoy: Πιστεύετε ότι αυτή η σχέση θα ήταν και πάλι διαχειρίσιμη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι η σχέση αυτή θα γίνεται όλο και ισχυρότερη, επίσης διότι υπάρχει διακομματική στήριξη στο Κογκρέσο. Είμαι ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που είχε την τιμή να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Μπορώ να σας πω ότι έλαβα περισσότερα χειροκροτήματα εκεί, και από τα δύο κόμματα, απ’ ό,τι λαμβάνω στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Anne McElvoy: Υπάρχει κάποιο στοιχείο επαναπροσέγγισης με την Τουρκία όσον αφορά στο ζήτημα των προσφύγων; Ξέρω ότι προσπαθήσατε να ξεκινήσετε ξανά αυτόν τον διάλογο με τον Πρόεδρο Erdoğan, ο οποίος δεν είναι πάντα εύκολος εταίρος, δεδομένου κι ότι υπάρχουν σποραδικές απειλές από την Άγκυρα, από τον ίδιο τον Πρόεδρο Erdoğan, με εδαφικές διεκδικήσεις που στοχεύουν την Ελλάδα, γεγονός που φυσικά προκάλεσε μεγάλη νευρικότητα στο Ανατολικό Αιγαίο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Περάσαμε τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες υπάρχει αλλαγή τόνων από την πλευρά της Άγκυρας και σίγουρα προσβλέπω στη διερεύνηση των δυνατοτήτων για μια ουσιαστική επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό σχετίζεται, φυσικά, και με το μεταναστευτικό. Ο Yπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας βρέθηκε στην Τουρκία. Πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Υποστήριζα πάντα, ανοιχτά, ότι η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθότι αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Υπάρχουν αμοιβαία επωφελή πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Και ακόμη και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε όσον αφορά στην κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, μπορούμε να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο, χωρίς διενέξεις και χωρίς απειλές προς την Ελλάδα, όπως έκανε η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο. Ελπίζω, λοιπόν, ότι αυτή η αλλαγή προσέγγισης θα έχει διάρκεια.

Anne McElvoy: Η Ελλάδα έχει δεχθεί έντονη κριτική τα τελευταία χρόνια για τις επιδόσεις της σε θέματα σχετικά με το κράτος δικαίου, και έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που η χώρα σας συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, το αποκαλούμενο «ελληνικό Watergate», με τις τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος πολλών πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator. Έχουμε την έρευνα που συνεχίζεται για πάνω από ένα χρόνο. Η ίδια η έρευνα έχει περιπλεχθεί, κάποιοι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτήν έχουν δεχτεί κριτική για τους χειρισμούς τους. Αυτό μερικές φορές δημιουργεί την εντύπωση ότι η απόδοση ευθυνών αργεί πολύ. Αποδέχεστε αυτή την ανάλυση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Αναγνώρισα από την αρχή ότι έγιναν λάθη, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Επομένως, δεν μπορώ να σχολιάσω μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μπορώ να σας πω δύο πράγματα: πρώτον, μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θέλω να κάνω στην Ελλάδα είναι να διασφαλίσω ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι μέχρι σήμερα.

Anne McElvoy: Μαντέψατε την επόμενη ερώτησή μου. Θα έλεγα ότι αν πρόκειται να περιμένουμε την ελληνική Δικαιοσύνη, αυτό μπορεί να πάρει πολύ καιρό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η δικαστική μεταρρύθμιση αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για εμένα. Το δεύτερο σημείο που θέλω να θίξω είναι ότι η Ελλάδα βελτιώνεται συνεχώς στην αξιολόγηση για το κράτος δικαίου. Στο τέλος της ημέρας, υπάρχει μόνο ένας θεσμός που είναι αρμόδιος να κρίνει την πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες σε θέματα κράτους δικαίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Anne McElvoy: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφερθεί πολλές φορές στο δικαστικό σύστημα σε αυτό το πλαίσιο, και οι τελευταίες εκθέσεις της ΕΕ παρουσιάζουν επιδείνωση της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, ενώ εκφράζονται κάποιες ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος. Πιστεύετε ότι κάνουν λάθος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι έχουμε καταβάλει ουσιαστικές προσπάθειες για την εφαρμογή μιας πολύ φιλόδοξης μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, αλλά αναγνωρίζω ότι υπάρχει ακόμη πολλή, σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Anne McElvoy: Aναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο με το λογισμικό παρακολούθησης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο τέλος της ημέρας, για ό,τι πάει στραβά στη χώρα, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει ευθύνη. Αλλά έχω μιλήσει δημόσια για το θέμα αυτό πολλές φορές και θα πρέπει επίσης να σας υπενθυμίσω ότι όταν οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες, εξετάζουν συνολικά τις επιδόσεις μιας κυβέρνησης. Φυσικά, αναγνώρισα εξ αρχής ότι αυτός ήταν ένας προβληματικός τομέας. Ο κόσμος κοίταξε τις επιδόσεις μας, αξιολόγησε το συνολικό μας έργο και μας εμπιστεύτηκε να συνεχίσουμε να κυβερνάμε τη χώρα.

Anne McElvoy: Έχετε μεγάλη εμπειρία στη διεθνή σκηνή. Βλέπετε τον κόσμο. Θεωρείτε ότι ηγείστε της χώρας σας με τέτοιο τρόπο ώστε να κοιτά «προς τα έξω», αλλά και να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τα εσωτερικά της προβλήματα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι σημαντικό να μπορείς να εκπροσωπείς τη χώρα σου στη διεθνή σκηνή. Ό,τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες, για παράδειγμα, έχει σημασία. Αν είμαστε καλοί διαπραγματευτές, θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς κάναμε όταν διαπραγματευτήκαμε…

Anne McElvoy: Φέρατε ακόμη και την Ursula von der Leyen για διακοπές στην Ελλάδα, ή εκείνη ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ήρθε. Είναι παράξενο, ότι κάποιοι αναζητούν πάντα ένα «παρασκήνιο». Είναι ουσιαστικά μία καλή προσωπική σχέση που θεωρώ ότι είναι σημαντική. Στο τέλος της ημέρας, επενδύουμε σε αυτές τις καλές προσωπικές σχέσεις, αλλά η θεσμική ανεξαρτησία είναι εγγυημένη και είμαστε όλοι επαγγελματίες.

Anne McElvoy: Είχατε ελεύθερο χρόνο; Πήγατε καθόλου στην παραλία; Σας είδα να κάθεστε σε άνετες καρέκλες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, αλλά, στο τέλος της ημέρας, το να γνωρίσουμε καλύτερα τους συνομιλητές μας σε προσωπική βάση νομίζω ότι είναι αρκετά σημαντικό. Περνάμε πολλές ώρες μαζί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Xavier Bettel, για τον οποίο αυτό είναι και το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατέστησε σαφές ότι φιλίες μπορούν να αναπτυχθούν παρά το γεγονός ότι είμαστε πολιτικοί.

Anne McElvoy: Προσπαθούσα να μάθω αν περάσατε χρόνο μαζί στην πισίνα, αλλά δεν έλαβα απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ας κρατήσουμε… Εξάλλου, ήταν ένα ιδιωτικό ταξίδι.

Anne McElvoy: Δίκαιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χωρίς πολιτικές προεκτάσεις.

Anne McElvoy: Πρέπει να σας κάνω μια ερώτηση. Η τελευταία ερώτηση που θέτουμε σε όλους τους καλεσμένους μας. Και δεν είχατε καμία προειδοποίηση γι’ αυτό. Ποιος θα θέλατε να σας ακολουθήσει ως καλεσμένος στο Power Play; Ποιον θα ακούγατε; Ξέρουμε ότι ακούτε τον Keir Starmer, οπότε ελπίζουμε να σας κρατήσουμε ως ακροατή, να λάβουμε από εσάς βαθμολογία με πέντε αστέρια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να καλέσετε κάποιον να μιλήσει για την τεράστια πρόοδο που έχει σημειώσει η τεχνητή νοημοσύνη. Τι θα λέγατε, δεν ξέρω, για τον Demis Hassabis από την DeepMind, κάποιον που μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στην εκπαίδευση όλων μας για το τι συμβαίνει σε έναν χώρο που μπορεί να φαίνεται ακατανόητος στους περισσότερους από εμάς.

Anne McElvoy: Τον Demis Hassabis, λοιπόν. Είμαστε σύμφωνοι. Θα σας καλέσουμε να έρθετε και να μας βοηθήσετε να το προγραμματίσουμε. Σας ευχαριστώ για αυτή την συζήτηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ.



Ομολογία βασικού μάρτυρα πως χρηματίστηκε για τις … «υπηρεσίες» του κατά Μπελέρη - Ηχητικό ντοκουμέντο


 

Αποκάλυψη για τα αίσχη του καθεστώτος Έντι Ράμα στην Αλβανία.

Το protothema.gr αποκαλύπτει πως ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας κατά του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, και του στενού του συνεργάτη Παντελή Κοκαβέση, παραδέχτηκε ευθαρσώς πως χρηματίστηκε από την αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει σε βάρος τους.

Το ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιοποίησε το himara.gr, μαρτυρά απόλυτα πως η υπόθεση Μπελέρη αποτελεί μια καθαρά «καθοδηγούμενη στημένη πολιτική υπόθεση», όπως την χαρακτήρισε και ο προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας.

Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Αρσέν Ράμα, που κατέθεσε κεκλεισμένων των θυρών στο δικαστήριο του SPAK, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τα όσα υποστήριξε πρόσφατα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, πως η κρατική αστυνομία τον χρημάτισε για να στήσει την κατηγορία της υποτιθέμενης εξαγοράς ψήφων τον περασμένο Μάϊο, παραμονές των Δημοτικών Εκλογών στην Χειμάρρα.

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ μετά από αίτημα της Ειδικής Εισαγγελέως το δικαστήριο αποφάσισε να προχωρήσει την ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων προκειμένου να καταθέσει ο Ράμα, ο οποίος υποστήριξε πως έχει δεχτεί απειλές και πως άγνωστοι κατέστρεψαν το όχημά του.

Στο ηχητικό του himara.gr ακούγεται ο συνήγορος του Φρέντυ Μπελέρη να ρωτάει τον Ράμα «εάν έλαβε πληρωμή από την αστυνομία στο τέλος», για να λάβει ευθέως την απάντηση από τον βασικό μάρτυρα: «Ναι έλαβα μια ανταμοιβή για αυτή τη δουλειά. Όμως η ανταμοιβή μου δόθηκε στο τέλος, όταν τελείωσε η δουλειά και μετά». Στην ερώτηση του συνηγόρου ποιος του έδωσε την αμοιβή, ο Ράμα απαντάει: «Η κρατική αστυνομία». Όταν ο συνήγορος ρώτησε τον μάρτυρα: «Ποιο ήταν το ποσό» που έλαβε για τις … «υπηρεσίες» του, ο μάρτυρας απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως δεν θυμάται. Τον χρηματισμό του βασικού μάρτυρα Αρσέν Ράμα, παραδέχτηκε και ο πρώην Αστυνομικός Διοικητής Χειμάρρας που ενεπλάκη στην υπόθεση και αναβαθμίστηκε μετά από αυτήν.

«Αυτή η εξέλιξη αποτελεί τρανή απόδειξη πως ο μάρτυρας δεν μπήκε στην υπόθεση αυτοβούλως δρώντας ως καλός Σαμαρείτης, όπως προσπαθούν να μας πείσουν, αλλά κάποιος του έταξε χρήματα σε περίπτωση που θα έφερνε εις πέρας την αποστολή. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας, Φρέντης Μπελέρης, παραμένει 6 μήνες φυλακή με ανύπαρκτα στοιχεία εναντίον του και όσο προχωράει η δίκη, οι ενορχηστρωτές αυτού του χυδαίου σχεδίου ξεγυμνώνονται όλο και περισσότερο» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών Θοδωρής Γκούμας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας, αναφέρθηκε στην παραδοχή χρηματισμού από την αλβανική αστυνομία του βασικού μάρτυρα, αφήνοντας αιχμές κατά του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. «Η υπόθεση είναι μια στημένη πολιτική υπόθεση, καθοδηγούμενη από ένα χέρι, όπως φαίνεται. Η παραδοχή και του μάρτυρα και του διευθυντή της αστυνομίας ότι ο μάρτυρας χρηματίσθηκε, σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα θα σήμαινε και τη λήξη της δικαστικής υποθέσεως. Το πιο συνταρακτικό που βγήκε από την ακροαματική διαδικασία στοιχείο είναι ότι η εισαγγελία δεν γνώριζε κι αυτήν την αμοιβή που είχε δώσει η αστυνομία» δήλωσε, σχολιάζοντας καιι την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο στο αίτημα του για χορήγηση ειδικής άδειας προκειμένου να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας. «Η τάση αυτή δείχνει ότι κάθε άλλο μιλάμε παρά για ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Το ότι δεν μου δίνουν την άδεια και με κρατούν ως προφυλακισμένο έχει ως στόχο να μην αναλάβω τα καθήκοντα» σημείωσε.



Μήνυση Αλαφούζου κατά Βελόπουλου για ψεύδη και συκοφαντίες εναντίον του


 

Την άμεση προσφυγή του στη Δικαιοσύνη μετά τους ισχυρισμούς του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου σε βάρος του, έκανε γνωστή ο κ.Γιάννης Αλαφούζος.

Η δήλωση του κ.Αλαφούζου : 

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος προέβη σε ψευδείς, συκοφαντικές και άκρως προσβλητικές σε βάρος μου δηλώσεις, ισχυριζόμενος ότι «εφοπλιστές, όπως ο κ. Αλαφούζος, κάνουν λαθρεμπόριο». 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βελόπουλος καταφέρεται εναντίον μου, διαδίδοντας ανυπόστατους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς, χωρίς φυσικά να παραθέτει κανένα απολύτως στοιχείο. Επειδή το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού και επειδή προφανώς ο κ. Βελόπουλος εκλαμβάνει την ανεκτικότητά μου ως ευκαιρία για συνέχιση της σπίλωσης και της αήθους επίθεσης κατά του προσώπου μου, υπηρετώντας άγνωστους σε εμάς σκοπούς, προσφεύγω άμεσα στη δικαιοσύνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των εννόμων συμφερόντων μου. 



Ο Κασσελάκης αμόλησε τα troll να διαστρεβλώσουν δήλωση του Γεωργιάδη για τα Τέμπη ώστε να έχει κάτι να λέει

 


Συνεχίζει την ξεφτίλα αντιπολίτευση, ο Στέφανος Κασσελάκης υποχείριο του ακροαριστερού τραμπούκου Παύλου Πολάκη, και φτάνει στο σημείο να αμολήσει τα troll για να παραποιήσουν δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για να έχει κάτι να λέει

Επίθεση μέσω Twitter εξαπέλυσε ο το απόλυτο νούμερο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και υποχείριο Πολάκη, Στέφανος Κασσελάκης κατά του Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Εργασίας για τα Τέμπη, καλώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τον αποπέμψει.

Όπως τονίζει στην ανάρτησή ο κατάλληλος για ηγεσία κόμματος : «Προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων. Προσβάλλει τους τραυματίες και τους διασωθέντες που ζουν με τον εφιάλτη της ανάμνησης, πολλοί από αυτούς με ψυχοτραύματα».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

Υπάρχουν όρια.

Η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι μόνο όσοι ζουν στο μικρόκοσμό τους ενδιαφέρονται σήμερα για τα Τέμπη, είναι από τις πιο κυνικές και απάνθρωπες δηλώσεις που έχουν γίνει στην πολιτική Ιστορία του τόπου μας.

Προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων.

Προσβάλλει τους τραυματίες και τους διασωθέντες που ζουν με τον εφιάλτη της ανάμνησης, πολλοί από αυτούς με ψυχοτραύματα.

Προσβάλλει τους συγγενείς των θυμάτων που ξυπνούν καθημερινά με το δράμα της απώλειας, συνδυασμένο με την έλλειψη δικαίωσης και την εγκατάλειψη.

Προσβάλλει το σύνολο των Ελλήνων που παρουσιάζονται από τον Υπουργό ως ένας λαός χωρίς αισθήματα και αλληλεγγύη.

Η επίκληση του 41% δεν αποτελεί πλυντήριο ενόχων και αλαζόνων. Η δήλωση Γεωργιάδη δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα.

Καλώ τον Πρωθυπουργό να αποπέμψει αμέσως τον Άδωνι Γεωργιάδη από την κυβέρνησή του. Διαφορετικά, προσυπογράφει τη δήλωσή του, ενστερνίζεται την ίδια αλαζονεία και πολιτική χυδαιότητα και δικαιώνει τον τίτλο του πρωθυπουργού μειωμένης συναισθηματικής νοημοσύνης.

Νωρίτερα, συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη ζήτησε ο υπουργός Εργασίας, κατηγορώντας τα νούμερα Στέφανο Κασσελάκη  και Παύλο Πολάκη που αμόλησαν τα τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ για διαστρέβλωση των όσων είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Τετάρτη.

«Ως προς τη δήλωση μου υπάρχουν αντιδράσεις από δύο κατηγορίες ανθρώπων. Όσον αφορά ανθρώπους που έχουν θύματα σε αυτή την τραγωδία, σε αυτούς τους ζητώ συγγνώμη, γιατί αυτοί μπορεί να έχουν υπερβολική ευαισθησία και ο,τιδήποτε αφορά το θέμα τους αγγίζει πάρα πολύ έντονα. Και σε αυτούς δεν μπορώ παρά να εκφράσω για άλλη μια φορά τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια», είπε αρχικά στον StatusFm την Πέμπτη ο κ. Γεωργιάδης.

«Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μεταφέρεται. Εγώ δεν είπα ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για το δυστύχημα των Τεμπών, για τους νεκρούς των Τεμπών. Προφανώς ο κόσμος ενδιαφέρεται για το δυστύχημα και για τους νεκρούς και για τις ευθύνες. Τις ευθύνες διερευνά η Δικαιοσύνη, σε μια εν εξελίξει έρευνα. Αυτό που είπα είναι στην ερώτηση εάν πρέπει να γίνει Προανακριτική ή Εξεταστική, που έκανε είτε ο κ. Χατζηνικολάου, είτε ο κ. Δελατόλας. Αυτό θεωρώ ότι δεν είναι θέμα που αφορά τον κόσμο. Δεν είναι το πρώτο θέμα συζήτησης σήμερα εάν πρέπει να κάνουμε Προανακριτική ή Εξεταστική για τα Τέμπη και ότι αυτό είναι μια ομφαλοσκόπηση της αντιπολίτευσης για πολιτική εκμετάλλευση. Άλλο το ένα άλλο το άλλο» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «πάνω σε μια τέτοια τραγωδία να συζητάμε τώρα στα σοβαρά και να τσακωθούμε στη Βουλή για το εάν πρέπει να γίνει Προανακριτική ή Εξεταστική, αυτό είναι το ζητούμενο γι΄ αυτούς που ενδιαφέρονται πράγματι και να μη ξανά γίνει στην Ελλάδα ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα; Αυτό είναι το ζητούμενο;».

«Εγώ ξερω πολύ καλά τι είπα. Οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι αν θεωρούσαν ότι είπα αυτό που μεταφέρεται δεν θα με σταματούσαν; Δεν θα μου έλεγαν τι είναι αυτά που λέτε; Δεν ετέθη ερώτημα ούτε από τον έναν ούτε από τον άλλο γιατί ήταν προφανές τι είπα. Στην αποκοπή της κουβέντας μπορεί να πει κανείς ό,τι θέλει. Ο ελληνικός λαός ενδιαφέρεται για τα Τέμπη, όλοι ενδιαφερόμαστε για το δυστύχημα και για να μην ξανά γίνει ποτέ. Όσον αφορά τις ποινικές τυχόν ευθύνες τις διερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη και θα αποφανθεί. Όσον αφορά μια πολιτική σύγκρουση απλώς και μόνο για να αποκομίσει κάποιος πολιτικά οφέλη, όχι αυτό θεωρώ δεν αφορά» κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.



Οι Ρώσοι του καταζητούμενου Βλαντιμίρ Πούτιν έπληξαν με πύραυλο φορτηγό πλοίο Κύπριου εφοπλιστή


 

Ρωσικός πύραυλος του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Βλαντιμίρ Πούτιν, έπληξε σήμερα το υπό σημαία Λιβερίας φορτηγό πλοίο, KMAX RULER, της Cyprus Sea Lines, του Κύπριου εφοπλιστή Ανδρέα Χατζηγιάννη, προέδρου της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών.

Tο πλήγμα πραγματοποιήθηκε κατά την είσοδό του πλοίου στο λιμάνι της Οδησσού με τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο του πλοιάρχου και τον τραυματισμό τριών μελών του πληρώματος και ενός λιμενικού, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ουκρανικές αρχές το πλοίο εβλήθη από πύραυλο τύπου Kh-31P τον οποίο εκτόξευσε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος. Η εθνικότητα του πλοιάρχου δεν έγινε γνωστή, ενώ οι τρεις τραυματίες μέλη του πληρώματος είναι Φιλιππινέζοι.Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, το φορτηγό πλοίο επρόκειτο να φορτώσει σιδηρομετάλλευμα με προορισμό την Κίνα και τόνισε ότι ο οποίος ανέφερε ότι μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, έχουν σημειωθεί 21 ρωσικές επιθέσεις σε λιμενικές υποδομές της Ουκρανίας.

Στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε «άγνοια για το περιστατικό» και συμπλήρωσαν ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τον Θάλαμο Επιχειρήσεων.

Το πλοίο είναι ναυπήγησης του 2009, έχει μήκος 230 μέτρα και πλάτος 37 μέτρα, είναι χωρητικότητας 91.800 dwt και φέρει τον αριθμό ΙΜΟ 9436642.



Γαλλικά μέσα ενημέρωσης: Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πίσω από τα γκράφιτι με το Άστρο του Δαβίδ στο Παρίσι


 

Έργο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ο σχηματισμός των γκράφιτι με το Αστέρι του Δαβίδ σε κτίρια στο Παρίσι, εκτιμούν γαλλικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα έρευνες των αστυνομικών Αρχών, ύστερα από το επεισόδιο που έκανε τον γύρο του κόσμου ανοίγοντας ευρύ πεδίο ερμηνειών κι ενώ στη Δύση γίνονται εκδηλώσεις αντισημιτισμού. Αυτήν τη στιγμή φέρεται να εξετάζονται δύο ζευγάρια που ίσως συνδέονται με τη Μόσχα, το ένα εξ αυτών παραμένει ασύλληπτο, όπως και η ρωσική προπαγάνδα γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα. 

Πριν από λίγο καιρό, η εισαγγελία των Παρισίων είχε διατάξει έρευνα καθώς σε πολλά κτίρια του Παρισιού άγνωστοι ζωγράφισαν το σύμβολο της εβραϊκής θρησκείας και του κράτους του Ισραήλ.

Τα περίπου 60 αστέρια του Δαβίδ σχεδιάστηκαν με μπλε μπογιά σε πολλές προσόψεις κτιρίων του 14ου διαμερίσματος στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο πυροδότησε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, με εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής να κάνουν συγκρίσεις με τα γκράφιτι της ναζιστικής εποχής κατά των Εβραίων.

Ωστόσο, το μήνυμα πίσω από τα γκράφιτι δεν μπορούσε να εξηγηθεί με σαφήνεια.

Μετά τη σύλληψη και ανάκριση δύο Μολδαβών υπηκόων που κρίθηκαν ύποπτοι για τα γκράφιτι, η γαλλική αστυνομία υποπτεύεται ότι η επιχείρηση μπορεί να αποτελεί προϊόν ρωσικής παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας, την Τετάρτη, τα γκράφιτι σχηματίστηκαν στα τέλη Οκτωβρίου από δύο χωριστά ζευγάρια. Κατόπιν τηλεφωνικής παρακολούθησης, οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι και τα δύο ζευγάρια έπαιρναν οδηγίες από το ίδιο άτομο.

«Σε αυτή τη φάση δεν αποκλείεται το γκράφιτι να έγινε με εντολές ατόμου που ζει στο εξωτερικό», αναφέρει η εισαγγελία.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης με γνώση της εν εξελίξει έρευνας προχωρούν ένα βήμα παραπέρα τον συλλογισμό και «δείχνουν» ως εγκέφαλο φιλορώσο επιχειρηματία από τη Μολδαβία.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Monde, και τα δύο ζευγάρια που έκαναν το άστρο του Δαβίδ, συνοδεύονταν από φωτογράφο του οποίου η δουλειά ήταν να δημοσιεύσει τις εικόνες αμέσως στο διαδίκτυο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι εικόνες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μόνο σε λογαριασμούς που συνδέονται με το δίκτυο Doppelgänger.

Η γαλλική αστυνομία λέει ότι το πρώτο ζευγάρι -που συνελήφθη- ισχυρίστηκε ότι έκανε διακοπές στο Παρίσι όταν τους πλησίασε ένας άνδρας που τους άκουσε να μιλούν ρωσικά και τους πρόσφερε ένα μικρό χρηματικό ποσό.

Το εν λόγω ζεύγος αυτή τη στιγμή αναμένει απέλαση.

Το δεύτερο ζευγάρι έφυγε από τη Γαλλία προτού συλληφθεί. Ο συνοδεύων φωτογράφος ή οι συνοδεύοντες φωτογράφοι παραμένουν άγνωστοι.

Επικαλούμενη πηγές της έρευνας, η Monde γράφει ότι ο φθηνός τρόπος λειτουργίας, με κακοπληρωμένους τυχαίους συνεργάτες, είναι χαρακτηριστικός της σημερινής ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία επλήγη σκληρά από την απέλαση κατασκόπων από τις δυτικές πρωτεύουσες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Όσο για τον σκοπό της επιχείρησης Άστρο του Δαβίδ, όπως όλες οι επιχειρήσεις «dezinformatsiya» (παραπληροφόρησης) φαίνεται - σύμφωνα με το γαλλλικό μέσο - ότι ήταν να σπείρει σύγχυση στην κοινή γνώμη.

Προβληματισμός και στο Βερολίνο - Η ιστορία πίσω από το σύμβολο 

Στα μέσα Οκτωβρίου, οι αρχές του Βερολίνου είχαν προβληματιστεί ιδιαίτερα ύστερα από αναφορές Εβραίων που ζουν στη Γερμανία ότι, στις προσόψεις των σπιτιών τους, άγνωστοι είχαν ζωγραφίσει το Αστέρι του Δαβίδ.

Πρόκειται για εβραϊκό σύμβολο το οποίο αποτελείται από δυο ισόπλευρα τρίγωνα, το ένα προς τα επάνω και το άλλο προς τα κάτω, που σχηματίζουν έξι κορυφές.

Σύμφωνα με την παράδοση των Εβραίων, το τρίγωνο με τη μια γωνία προς τα πάνω συμβολίζει τον πνευματικό κόσμο του και τον Ουρανό, ενώ το κάτω τρίγωνο τη σαρκική φύση του και τη Γη. Επίσης αντιπροσωπεύει την ένωση αρσενικού και θηλυκού.

Το σύμβολο αυτό υπάρχει και στη σημαία του κράτους του Ισραήλ, η οποία καθιερώθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1948.


protothema.gr



Προκλητικός Αιγύπτιος μετανάστης στα Χανιά υμνούσε τις σφαγές της Χαμάς


 


Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 39χρονου υπηκόου τρίτης χώρας, διότι σε αναρτήσεις του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τον Οκτώβριο του 2023 αναφερόμενος στον πόλεμο που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας, προέτρεπε σε πράξεις βίας.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για παράβαση του άρθρου 187 Α παρ. 6 σε συνδυασμό με το άρθρο 98 του Ποινικού Κώδικα».

Ο Αιγύπτιος μετανάστης που ζούσε εδώ και πολλά χρόνια στα Χανιά προέτρεψε σε πράξεις βίας με αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.


Ο 39χρονος Αιγύπτιος, που ονομάζεται Ελσαγέντ Μοντασέρ, σε αναρτήσεις του υμνούσε τις σφαγές της Χαμάς και καλούσε τους μουσουλμάνους σε Τζιχάντ, δηλαδή σε ιερό αγώνα.



Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία για τον 39χρονο υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για παράβαση του άρθρου 187Α παρ. 6  σε συνδυασμό με το άρθρο 98 του Ποινικού Κώδικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 39χρονος ζει εδώ και 10 χρόνια στην Ελλάδα, στα Χανιά, και ασχολείται με αγροτικές εργασίες. Παράλληλα είναι και ιμάμης, ο οποίος, όπως δείχνουν αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, έκανε κηρύγματα σε παράνομο τζαμί.

Το Mega ανέφερε ότι το τελευταίο καιρό είχε σταματήσει να διδάσκει γιατί είχε αντιληφθεί ότι ήταν στο στόχαστρο των Αρχών, οι οποίες, σύμφωνα με το Mega, θεωρούν ότι δεν είναι ακραίος και ριζοσπάστης.

Σε πολλές από τις αναρτήσεις του μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, καλούσε άλλους μουσουλμάνους να εκδικηθούν για όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας. Ακόμη, επιτίθεται κατά των ηγετών της Δύσης, αλλά και ηγετών αραβικών κρατών.

Επιπλέον, εξυμνούσε την Μουσουλμανική Αδελφότητα, τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν κάλεσα σε πράξεις βίας, αλλά για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», ισχυρίστηκε ο 39χρονος Αιγύπτιος ιμάμης που καλούσε σε πράξεις βίας εναντίον του Ισραήλ.

Ακόμη, υποστήριξε μιλώντας στον Alpha, ότι δεν αναφερόταν σε τζιχάντ με όπλα, αλλά σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι παρερμηνεύθηκαν αυτά που είπε.



Την παραπομπή στο πειθαρχικό Αποστολάκη, Ακρίτα, Κασσιμάτη ζητά η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

 



Γελάει ο κόσμος με το τσίρκο Κασσελάκη - Πολάκη!!

Την παραπομπή της Έλενας Ακρίτα στην Επιτροπή Δεοντολογίας ζητά και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για τη βουλευτή Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη και τον βουλευτή Επικρατείας και εκ των στενών συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη, Ευάγγελο Αποστολάκη, επειεδή στήριξαν, η έδωσαν γραμμή να στηριχθούν αυτοδιοικητική της Ν.Δ.

Για την Ακρίτα ξέρουμε, αφού το είπε ξεκάθαρα για την στήριξη του υποψηφίου της Ν.Δ. στο Ψυχικό, γιατί πρωτίστως στις αυτοδιοικητικές δεν ψηφίζεις κομματικά αλλά τοπικιστικά.

Η Νίνα Κασσιμάτη, υπενθυμίζεται ότι στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών η ίδια είχε δώσει γραμμή στήριξης υπέρ του γαλάζιου υποψηφίου Γιάννη Λαγουδάκου, έναντι του υποψηφίου Δημήτρη Γκανά.

Ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, και συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη - Παύλου Πολάκη, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης γαλάζιων ανταρτών της ΝΔ στον δεύτερο γύρο, καθώς όταν είχε ερωτηθεί σχετικώς απάντησε «όπου χρειαστεί θα το κάνουμε».

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, μετά από συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της στις 21 – 22 Οκτωβρίου, αποφάσισε να στείλει επιστολή στην Επιτροπή Δεοντολογίας προκειμένου να τις επισημάνει τις «παραβάσεις» των τριών στελεχών ώστε να πράξει τα δέοντα.

Η επιστολή της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται στα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης τοποθετήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος που στρέφονται σε πολλές περιπτώσεις κατά καταστατικών ρυθμίσεων και ηθικών αξιών, ταυτοτικών θέσεων και στρατηγικών επιλογών του κόμματος, χρησιμοποιώντας το καταστατικό κατά το δοκούν (περιπτώσεις Έλενα Ακρίτα, Νίνα Κασιμάτη, άρθρο 6 παράγραφος (η), Ευάγγελος Αποστολάκης άρθρο 6 παράγραφος (η) και άρθρο 36 παράγραφος 3 ).

Ταυτόχρονα, ο δημόσιος διάλογος κυριεύεται από δηλώσεις τοξικές και απαξιωτικές προς μερίδα συντρόφων και συντροφισσών. Ενώ η μάχη απέναντι στη δεξιά τίθεται ως βασικός πυλώνας του επικοινωνιακού αφηγήματος της νέας ηγεσίας, υπάρχουν περιπτώσεις στελεχών που ενσωματώνονται στο ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ και της δεξιάς πολιτικής ακόμη και σε επίπεδο ρητορικής στη σφαίρα του δημοσίου λόγου, δημιουργώντας έτσι, διαφορετική κατεύθυνση από την αντιδεξιά επιλογή του κόμματος.

Η παρούσα επιστολή έχει σκοπό να επισημάνει στην επιτροπή δεοντολογίας τις παραπάνω παραβάσεις για να πράξει τα δέοντα, περιφρουρώντας το καταστατικό και τις ομοφώνως ψηφισμένες από το συνέδριο θέσεις του κόμματος».



Ο Πολάκης δεν ξέρει ποια φάρμακα συνταγογραφούνται και ξεφτιλίζεται - ΕΟΠΥΥ : Ο Πολάκης, ως ιατρός όφειλε να γνωρίζει

 


Η απάντηση του ΕΟΠΥΥ, στις νέες αθλιότητες του ακροαριστερού τραμπούκου Παύλου Πολάκη.

Ανάρτηση του προκλητικού, Παύλου Πολάκη, ο Οργανισμός χαρακτηρίζει «παραπλανητική και συκοφαντική, αλλά και θεσμικά απρεπή». 

Η ανάρτηση δημοσιεύθηκε στον προσωπικό λογαριασμό του Παύλου Πολάκη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και αφορούσε τη συνταγογράφηση της εξέτασης γονιδιακού ελέγχου για κυστική ίνωση σε ασφαλισμένους, με τον πρώην υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για «τρύπα στο σύστημα» και να επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τη μη κάλυψη των πολιτών.


Η απάντηση ΕΟΠΥΥ

«Καταρχήν ο βουλευτής κ. Πολάκης, ως ιατρός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η εν λόγω εξέταση δύναται να συνταγογραφείται:

• και σε άνδρες καθώς ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποζημιώνει εξετάσεις γονιδιακού ελέγχου για Κυστική Ίνωση στο πλαίσιο Προγεννητικού Ελέγχου

• σε άνδρες και γυναίκες για τον εντοπισμό φορέων της νόσου, κατόπιν συνταγογράφησης από τον αρμόδιο ιατρό που είναι ο Γυναικολόγος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Ο κ. Πολάκης είχε αναρτήσει παραπεμπτικό στα social media - κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπως επισημαίνεται - κι επιπλέον αναγράφει λάθος διάγνωση, λέει ο ΕΟΠΥΥ.

«Η συνταγογράφηση αφορά πατέρα εμβρύου με υποψία για κυστική ίνωση, γεγονός που έπρεπε να σημειωθεί στο κατάλληλο πεδίο από τον συνταγογράφο ιατρό. Ωστόσο, η συγκεκριμένη εξέταση αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά στα πλαίσια Προγεννητικού ελέγχου, γι΄αυτό και ο ιατρός προσδιόρισε ότι αφορά κύηση.

Ο κ. Πολάκης, ως ιατρός όφειλε να γνωρίζει τα παραπάνω πολύ καλά, αλλά προφανώς δολίως επιλέγει την παραπληροφόρηση και συκοφάντηση μέσω αναρτήσεων του, όπου στη συνέχεια αφαιρεί τις φωτογραφίες που είχε αρχικά αναρτήσει!» τονίζει η διοίκηση του Οργανισμού.

Και συνεχίζει σημειώνοντας πως «ο ΕΟΠΥΥ υπηρετώντας την αλήθεια εστιάζει στην υποστήριξη των πασχόντων με Κυστική Ίνωση, που ταλαιπωρούνται από τις διαρκείς νοσηλείες, από την δύσκολη καθημερινότητά που βιώνουν και από το άγχος της μεταμόσχευσης. Γι’ αυτό το λόγο ο Οργανισμός αφενός στοχεύει στην έγκαιρη πρόληψη της νόσου μέσω του διαγνωστικού ελέγχου των ζευγαριών».

Υπενθυμίζει επίσης στον κ. Πολάκη, ότι «η εξέταση κοστολογήθηκε επί των ημερών του, με υπογραφή του και ότι με βάση τον Νόμο 4052/2012 ήταν ο αρμόδιος Υπουργός για να θέσει τις προϋποθέσεις ενσωμάτωσης της συγκεκριμένης εξέτασης στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Επομένως αντιμετωπίζουμε την ανάρτησή του για την "τρύπα στο σύστημα" ως αυτοσαρκασμό καθώς δεν φαίνεται να διαθέτει ούτε τη στοιχειώδη μνήμη ούτε την αρετή της αυτοκριτικής».

Σχετικά με τις αλλαγές στα διοικητικά στελέχη του Οργανισμού, στις οποίες αναφέρεται ο κ. Πολάκης και οι οποίες δήθεν «σχετίζονται με μη υλοποίηση σχεδίων πριμοδότησης συγκεκριμένων επιχειρηματιών της Ιδιωτικής Υγείας», η απάντηση στον πρώην υπουργό είναι δριμεία.

«Προφανώς για τον κ. Πολάκη ένα υπηρεσιακό στέλεχος μετακινείται σε θέσεις ευθύνης μόνο όταν δεν εξυπηρετεί τρίτα συμφέροντα. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια;

Απορίας άξιο είναι ότι ο κ. Πολάκης επιλεκτικά ξεχνάει ότι με δική του ευθύνη επί πέντε έτη οι διοικήσεις που διορίστηκαν από τον ίδιο, όχι μόνο δεν φρόντισαν για την κατάρτιση του Οργανογράμματος του Οργανισμού, αλλά το υπονόμευσαν, οδηγώντας τον Οργανισμό σε δραματική μείωση του μόνιμου προσωπικού του, σε αδυναμία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και απέτρεψαν τη διεξαγωγή κρίσεων των προϊσταμένων βάσει των ισχυουσών δημοσιοϋπαλληλικών διατάξεων.

Η παρούσα διοίκηση, ήδη από το Ιούλιο του 2022, ενέκρινε το πρώτο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού του ΕΟΠΥΥ από της ιδρύσεως του (τον παραπέμπουμε στην από 22/7/2022 ανακοίνωσή μας που και αυτή ξεχνάει), προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει σε προσλήψεις αλλά και να προκηρύξει τις θέσεις ευθύνης.

Υπηρετούμε την υγεία με αξιοκρατία και απόλυτη διαφάνεια για την καλύτερη δυνατή στήριξη των ασφαλισμένων. Ας αναγνωρίσει ο κος Πολάκης ότι η ανάρτησή του είναι θεσμικά απρεπής υπό την ιδιότητα του βουλευτή και του ιατρού προς τους συναδέλφους του ιατρούς αλλά και τους πολίτες» καταλήγει ο ΕΟΠΥΥ.