Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης: Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πίσω από τα γκράφιτι με το Άστρο του Δαβίδ στο Παρίσι


 

Έργο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ο σχηματισμός των γκράφιτι με το Αστέρι του Δαβίδ σε κτίρια στο Παρίσι, εκτιμούν γαλλικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα έρευνες των αστυνομικών Αρχών, ύστερα από το επεισόδιο που έκανε τον γύρο του κόσμου ανοίγοντας ευρύ πεδίο ερμηνειών κι ενώ στη Δύση γίνονται εκδηλώσεις αντισημιτισμού. Αυτήν τη στιγμή φέρεται να εξετάζονται δύο ζευγάρια που ίσως συνδέονται με τη Μόσχα, το ένα εξ αυτών παραμένει ασύλληπτο, όπως και η ρωσική προπαγάνδα γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα. 

Πριν από λίγο καιρό, η εισαγγελία των Παρισίων είχε διατάξει έρευνα καθώς σε πολλά κτίρια του Παρισιού άγνωστοι ζωγράφισαν το σύμβολο της εβραϊκής θρησκείας και του κράτους του Ισραήλ.

Τα περίπου 60 αστέρια του Δαβίδ σχεδιάστηκαν με μπλε μπογιά σε πολλές προσόψεις κτιρίων του 14ου διαμερίσματος στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο πυροδότησε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, με εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής να κάνουν συγκρίσεις με τα γκράφιτι της ναζιστικής εποχής κατά των Εβραίων.

Ωστόσο, το μήνυμα πίσω από τα γκράφιτι δεν μπορούσε να εξηγηθεί με σαφήνεια.

Μετά τη σύλληψη και ανάκριση δύο Μολδαβών υπηκόων που κρίθηκαν ύποπτοι για τα γκράφιτι, η γαλλική αστυνομία υποπτεύεται ότι η επιχείρηση μπορεί να αποτελεί προϊόν ρωσικής παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας, την Τετάρτη, τα γκράφιτι σχηματίστηκαν στα τέλη Οκτωβρίου από δύο χωριστά ζευγάρια. Κατόπιν τηλεφωνικής παρακολούθησης, οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι και τα δύο ζευγάρια έπαιρναν οδηγίες από το ίδιο άτομο.

«Σε αυτή τη φάση δεν αποκλείεται το γκράφιτι να έγινε με εντολές ατόμου που ζει στο εξωτερικό», αναφέρει η εισαγγελία.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης με γνώση της εν εξελίξει έρευνας προχωρούν ένα βήμα παραπέρα τον συλλογισμό και «δείχνουν» ως εγκέφαλο φιλορώσο επιχειρηματία από τη Μολδαβία.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Monde, και τα δύο ζευγάρια που έκαναν το άστρο του Δαβίδ, συνοδεύονταν από φωτογράφο του οποίου η δουλειά ήταν να δημοσιεύσει τις εικόνες αμέσως στο διαδίκτυο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι εικόνες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μόνο σε λογαριασμούς που συνδέονται με το δίκτυο Doppelgänger.

Η γαλλική αστυνομία λέει ότι το πρώτο ζευγάρι -που συνελήφθη- ισχυρίστηκε ότι έκανε διακοπές στο Παρίσι όταν τους πλησίασε ένας άνδρας που τους άκουσε να μιλούν ρωσικά και τους πρόσφερε ένα μικρό χρηματικό ποσό.

Το εν λόγω ζεύγος αυτή τη στιγμή αναμένει απέλαση.

Το δεύτερο ζευγάρι έφυγε από τη Γαλλία προτού συλληφθεί. Ο συνοδεύων φωτογράφος ή οι συνοδεύοντες φωτογράφοι παραμένουν άγνωστοι.

Επικαλούμενη πηγές της έρευνας, η Monde γράφει ότι ο φθηνός τρόπος λειτουργίας, με κακοπληρωμένους τυχαίους συνεργάτες, είναι χαρακτηριστικός της σημερινής ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία επλήγη σκληρά από την απέλαση κατασκόπων από τις δυτικές πρωτεύουσες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Όσο για τον σκοπό της επιχείρησης Άστρο του Δαβίδ, όπως όλες οι επιχειρήσεις «dezinformatsiya» (παραπληροφόρησης) φαίνεται - σύμφωνα με το γαλλλικό μέσο - ότι ήταν να σπείρει σύγχυση στην κοινή γνώμη.

Προβληματισμός και στο Βερολίνο - Η ιστορία πίσω από το σύμβολο 

Στα μέσα Οκτωβρίου, οι αρχές του Βερολίνου είχαν προβληματιστεί ιδιαίτερα ύστερα από αναφορές Εβραίων που ζουν στη Γερμανία ότι, στις προσόψεις των σπιτιών τους, άγνωστοι είχαν ζωγραφίσει το Αστέρι του Δαβίδ.

Πρόκειται για εβραϊκό σύμβολο το οποίο αποτελείται από δυο ισόπλευρα τρίγωνα, το ένα προς τα επάνω και το άλλο προς τα κάτω, που σχηματίζουν έξι κορυφές.

Σύμφωνα με την παράδοση των Εβραίων, το τρίγωνο με τη μια γωνία προς τα πάνω συμβολίζει τον πνευματικό κόσμο του και τον Ουρανό, ενώ το κάτω τρίγωνο τη σαρκική φύση του και τη Γη. Επίσης αντιπροσωπεύει την ένωση αρσενικού και θηλυκού.

Το σύμβολο αυτό υπάρχει και στη σημαία του κράτους του Ισραήλ, η οποία καθιερώθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1948.


protothema.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου