Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Η ομάδα ΔΙΑΣ έσωσε βρέφος κάνοντας την διαδρομή Γλυφάδα - Παίδων σε 17 λεπτά

 


Η ΕΛ.ΑΣ., στην υπηρεσία του πολίτη, για κάθε περιστατικό που μπορεί να χρειαστεί συνδρομή και την ομάδα ΔΙΑΣ για ακόμα μία φορά δίπλα στον πολίτη.

Η διάσωση ενός βρέφους 9,5 μηνών, το οποίο έπρεπε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο, καθώς κατάπιε ένα αντικείμενο ,έγινε προτεραιότητα για την ομάδα ΔΙΑΣ και έσωσαν το παιδάκι.

Δείτε τον κινηματογραφικό τρόπο με τον οποίο οι μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ «ανοίγουν τον δρόμο» προκειμένου να μεταφερθεί το συντομότερο το βρέφος στο νοσοκομείο, από τη Γλυφάδα.





Αντί να πάει να βάλει κανένα δόντι ο Μπαχτσελί γίνεται νούμερο δίπλα στο Ερντογάν

 


Γνωστός ξεδοντιάρης, υπέργηρος Τούρκος, αντί να κοιτάξει να βάλει κανένα δόντι, γυρνάει και κάνει το νούμερο δίπλα στον Ερντογάν επικροτώντας τα καραγκιοζιλίκια του σουλτάνου.

Την άσκηση «EFES» που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου θα παρακολουθήσουν την Πέμπτη ο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο ακροδεξιός του εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί που δυστυχώς χάνει λόγο ηλικίας τα δόντια του.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, Ερντογάν και Μπαχτσελί -οι οποίοι συναντήθηκαν εκτάκτως την Τρίτη- θα μεταβούν από κοινού στη Σμύρνη και αναμένεται να ανεβάσουν κατακόρυφα την ένταση με την Ελλάδα, προκαλώντας λέγοντας ψέματα και προπαγανδίζοντας αθλιότητες για να επιβιώσουν πολιτικά στην χώρα τους.

Το καραγκιοζιλίκι του ξεδοντιάρη προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης που συγκυβερνά με το κόμμα Ερντογάν έχει ξεκινήσει απο νωρίς αφού χαρακτήρισε τον έλληνα πρωθυπουργό όργανο των ξένων δυνάμεων «σαν τους παππούδες του» και πως κάνει προβοκάτσιες «για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης».

«Ο Μητσοτάκης, σαν τους παππούδες του γίνεται όργανο των ξένων δυνάμενων και με τις ενέργειες και τη ρητορική του oοδηγεί την κατάσταση στο να ξεχειλίσει το ποτήρι. Επισκέπτεται τα νησιά που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας επιχειρεί να προκαλέσει την Τουρκία και βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας. Προσπαθεί να κάνει προβοκάτσιες για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης εάν χρειαστεί καθώς θέλει να κάνει το Αιγαίο ελληνική θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά ο ακροδεξιός ξεδοντιάρης.



Κάποιος να πει στον Τσίπρα ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδράσει και δεν τον θέλει ο κόσμος να κυβερνήσει

 


Εκτός από γραφικός, ανίδεος και προκλητικός, είναι και για λύπηση ο Αλέξης Τσίπρας, του έμαθαν ότι δήθεν η κυβέρνηση θα αποδράσει, ο κόσμος τον θέλει, και το λέει παντού παρά τα όσα λέει καθημερινά ο πρωθυπουργός και παρά τα σημάδια των δημοσκοπήσεων που του λένε ότι έχει τελειώσει πολιτικά.

Είπε ο Τσίπρας να πάει στην Ρόδο και την Σύμη ο άμοιρος, νομίζοντας ότι ο κόσμος με το που θα τον δει θα τον αγκαλιάσει, και του πει έλα πίσω να διαλύσεις όσα έχτισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δεν πέρασε μια μέρα που στήριξε με θέρμη τον νόμο Κατρούγκαλου προκαλώντας και εξοργίζοντας τους συνταξιούχους που δεν έχουν ξεχάσει, και σήμερα αναφέρθηκε στις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης η οποία έχει ελαστικοποιήσει την εργατική νομοθεσία με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι ειδικά στον τουριστικό τομέα να εργάζονται σε συνθήκες εξαιρετικά αρνητικές σε συνδυασμό και με την ακρίβεια που υπάρχει και η οποία εξανεμίζει το εισόδημά τους.

«Πρέπει να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας διότι δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική στην οικονομία και στην παραγωγικότητα χωρίς εργαζόμενους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας που στηρίζει ακόμα τον νόμο έγκλημα του Κατρούγκαλου, που είναι ξεκάθαρα κατά της εργασίας και των συνταξιούχων.

Εκεί που γελάει ο κόσμος είναι όταν ο Τσίπρας είπε στους λίγους ευτυχώς παρευρισκόμενους τρομάζοντας τους, ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας «για να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά», όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να «αποδράσει» και να προκηρύξει εκλογές πριν από τον χειμώνα. 

«Οσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα για να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Τσίπρας, χωρίς καμία αίσθηση της πραγματικότητας και της χαμηλής δημοτικότητας του, λόγω ανικανότητας.

Ο Τσίπρας αναχώρησε στη συνέχεια και για το νησί της Σύμης όπου το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο του νησιού κ. Παπακαλοδούκα για να ενημερωθεί αναλυτικά αναφορικά με τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και να δώσει λύσης για να γελάει ο κόσμος περισσότερο.



Συνελήφθη 28χρονος που εξέδιδε 24χρονη -Στην κατοχή του βρέθηκαν πιστόλια και ναρκωτικά


 

Συνελήφθη 28χρονος ημεδαπός που προέβαινε στην επ’ αμοιβή έκδοση 24χρονης αλλοδαπής, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν πιστόλια και ναρκωτικά

Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός ακόμη ατόμου που εξέδιδε επ’ αμοιβή την 24χρονη.

Η επισταμένη έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οδήγησε στην εξιχνίαση υπόθεσης εμπορίας ανθρώπων σε βάρος 24χρονης αλλοδαπής.

Για την υπόθεση συνελήφθη 28χρονος ημεδαπός, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 29χρονου αλλοδαπού σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε κατά περίπτωση δικογραφία για εμπορία ανθρώπων και παραβάσεις των Νόμων περί όπλων και περί ναρκωτικών.

Προηγήθηκε καταγγελία της 24χρονης ξημερώματα 07-06-2022 στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, σύμφωνα με την οποία από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022 ο 29χρονος με τη χρήση απειλών, ψυχολογικής και σωματικής βίας σε βάρος της εκμεταλλευόταν την επ’ αμοιβή έκδοση της σε οίκο ανοχής στο κέντρο της πόλης, προσποριζόμενος το σύνολο των εσόδων από την έκδοσή της.

Επιπλέον, σύμφωνα με την καταγγελία 28χρονος ημεδαπός, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους χρησιμοποιώντας απειλές, ψυχολογική και σωματική βία, προέβαινε στην επ’ αμοιβή έκδοσή της σε διαμέρισμα που ενοικίαζε γι’ αυτό το σκοπό στο κέντρο της πόλης, προσελκύοντας πελάτες μέσω ιστοσελίδας που δημιούργησε και διαχειριζόταν ο ίδιος.

Πρωινές ώρες χθες 07-06-2022 εντοπίσθηκε ο 28χρονος να εξέρχεται από πολυκατοικία στην περιοχή της Καλαμαριάς και σε έλεγχο που του έγινε βρέθηκε στην κατοχή του 1 πιστόλι που περιείχε 6 φυσίγγια, οπότε και συνελήφθη.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:



1 πιστόλι που περιείχε 2 φυσίγγια,

1 αεροβόλο πιστόλι,

282 φυσίγγια και 16 κάλυκες,

Μικροποσότητα κάνναβης,

Χρηματικό ποσό 1.130 ευρώ και

2 κινητά τηλέφωνα.

Επιπλέον, σε βάρος του συλληφθέντα υφίστανται περιοριστικοί όροι καθόσον του έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 5 ετών και 1 μήνα με αναστολή, για εμπορία ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Ο Τσίπρας θα κοιτάξει τους λιμενικούς στα μάτια;

 


Φωνή βοώντος εν τη ερήμω στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει καταδικάσει την ανθελληνική πρόκληση του ευρωβουλευτή Κούλογλου και του ανθέλληνα προκλητικού "ακτιβιστή" Ιάσονα Αποστολόπουλου.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανθελλήνων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται τη Ρόδο και τη Σύμη, και η κυβέρνηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου έκανε την παρακάτω ανακοίνωση : «Μια μέρα μετά την αποκάλυψη της σκαιάς κατασυκοφάντησης του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος και της Ελλάδας, υπό τη συμπαράσταση και κάλυψη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κούλογλου – μια μέρα μετά τη σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ για το αν επισήμως αποδέχεται και επικροτεί το άγος αυτό, ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα τη Ρόδο και τη Σύμη. Άραγε θα τολμήσει να κοιτάξει στο πρόσωπο τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, ρωτώντας τους εάν “διαπράττουν εγκλήματα στο Αιγαίο”, εάν “αντί να διασώζουν ανθρώπους στη θάλασσα, πετούν τους ανθρώπους στη θάλασσα”, εάν “τους παρατάνε στην ανοιχτή θάλασσα, χωρίς τροφή, νερό ή οποιοδήποτε μέσο για να καλέσουν σε βοήθεια”;» 



Τουριστικό ιστιοπλοϊκό ύψωσε σημαία του Κεμάλ στο λιμάνι της Μυτιλήνης

 


Είπαν να προκαλέσουν την χώρα μας, αφού είναι Τούρκοι όνομα και πράγμα και τόλμησαν, να ανεβάσουν σημαία του Κεμάλ στο ιστιοφόρο σκάφος τους στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης καθώς στελέχη του λιμενικού, μετέβησαν στο σημείο και ζήτησαν από το πλήρωμα του σκάφους, να κατεβάσει άμεσα τη σημαία αυτή η οποία δεν προβλέπεται από τους κανόνες ναυσιπλοϊας.

Το πλήρωμα Τούρκοι στην υπηκοότητα όνομα και πράγμα, μετά την επέμβαση του λιμενικού κατέβασαν την σημαία και την έκρυψαν.



Ο Νίκος Ταλλάς, Πρόεδρος του ΛΟΙΑΘ (Λεσβιακού Ομίλου Ιστιοπλοϊας Ανοιχτής Θαλάσσης) σε ανάρτησή του, εξήρε την άμεση επέμβαση του Λιμενικού:

«Ένα μεγάλο μπράβο στο Λιμενικό Μυτιλήνης που τα μάτια του είναι ανοιχτά σε θάλασσα αλλά και σε στεριά. Τουρκικό τουριστικό σκάφος που ελλιμενιζεται στο λιμάνι της Μυτιληνης ύψωσε σε ιστίο του σε σημαία τον Κεμάλ. Αμέσως επενεβη και μπράβο του το λιμεναρχείο και κατέβηκε η σημαία με τη φωτό του Κεμάλ η οποία δεν προβλέπεται από τους κανόνες ναυσιπλοϊας. Και πάλι μπράβο στα παιδιά του λιμενικού που δεν τους ξεφεύγει τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ένα μεγάλο μπράβο στο Λιμενικό Μυτιλήνης που τα μάτια του είναι ανοιχτά σε θάλασσα αλλά και σε στεριά. Τουρκικό τουριστικό σκάφος που ελλιμενιζεται στο λιμάνι της Μυτιληνης ύψωσε σε ιστίο του σε σημαία τον Κεμάλ. Αμέσως επενεβη και μπράβο του το λιμεναρχείο και κατέβηκε η σημαία με τη φωτό του Κεμάλ η οποία δεν προβλέπεται από τους κανόνες ναυσιπλοϊας. Και πάλι μπράβο στα παιδιά του λιμενικού που δεν τους ξεφεύγει τίποτα.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και εξωτερικοί χώροι
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Μπορεί να είναι εικόνα σώμα νερού
114
14
68


Ο Τσίπρας υπερασπίζεται τον νόμο Κατρούγκαλου τρομοκρατώντας τους συνταξιούχους

 



Ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς καμία αίσθηση της πραγματικότητας, αμετανόητος για όσα κακά έκανε στους πολίτες, συνεχίζει να υποστηρίζει το καταστροφικό του έργο την περίοδο 2015-2019.

Ο Τσίπρας είναι τόσο προκλητικός και εκτός πραγματικότητας που, υπερασπίστηκε με διθυράμβους  τον «νόμο Κατρούγκαλου» που διέλυσε και φτωχοποίησε τους συνταξιούχους,  τον οποίο όχι απλά υπερασπίστηκε, αλλά παρουσίασε ως επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. δείχνοντας πόσο επικίνδυνος είναι.

Αυτή νέα αθλιότητα χρησιμοποίησε χθες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή».

Τι είπε ο αμετανόητος, τρομοκρατώντας τους συνταξιούχους που φωνάζουν ευτυχώς γλιτώσαμε απο τον ΣΥΡΙΖΑ :  «Είναι από τους πιο παρεξηγημένους στη χώρα και ο κ. Κατρούγκαλος έχει αδικηθεί», είπε επί λέξει ο κ. Τσίπρας για το νόμο Κατρούγκαλου και συνέχισε: «Ηταν ένας νόμος δίκαιης μοιρασιάς, διαφανής απόλυτα, που προχώρησε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως το ένα ασφαλιστικό ταμείο για όλους», χωρίς καμία αναφορά στις μεγάλες περικοπές των συντάξεων, αλλά και τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

«Τότε δεν καλοπεράσαμε ούτως ή άλλως. Καταφέραμε όμως να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια. Εμείς είχαμε μία κυβέρνηση με έναν εταίρο που σε κρίσιμα θέματα ιδεολογικής συνοχής είχαμε μεγάλες αντιθέσεις», ήταν η φράση του για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και φυσικά η αλήθεια είναι ότι η χώρα δεν βγήκε από τα Μνημόνια επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως ισχυρίζεται ψέματα ο Τσίπρας για να εξαπατήσει κάνοντας τον επιτυχημένο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωσε για τον Τσίπρα : «Εξακολουθεί να πιστεύει πως ήταν σωστή επιλογή η μεγάλη περικοπή των συντάξεων»

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου αναφέρει στη δήλωσή του: «Ο κ. Τσίπρας, με την εμμονή του στην υπεράσπιση του νόμου Κατρούγκαλου, δείχνει ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως ήταν σωστή επιλογή η μεγάλη περικοπή των συντάξεων. Όπως εξακολουθεί να υποστηρίζει την πολιτική του που οδήγησε στη φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων. Κι όσο η πραγματικότητα δεν βολεύει, το αφήγημά του φτιάχνει μια νέα πραγματικότητα στα μέτρα του με μόνιμο εργαλείο τα Tsipronomics. Η Κυβέρνηση αντίθετα βρίσκει τρόπους, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης, να αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα αλλά και να στηρίζει την κοινωνία στην κατεύθυνση μετριασμού των επιπτώσεων της εισαγόμενης ακρίβειας».



Κυβέρνηση για την ανθελληνική αθλιότητα Κούκογλου - Αποστολόπουλου

 


Ο «ακτιβιστής» Ιάσων Αποστολόπουλος δυσφήμισε ξανά την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι το Λιμενικό πετά μετανάστες στη θάλασσα και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου που τον άκουγε με... σεβασμό.

Ο προκλητικός ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι γνωστός για τις ανθελληνικές τοποθετήσεις του, σε εκδήλωση καθόταν δίπλα στον «ακτιβιστή» Ιάσωνα Αποστολόπουλο και τον άκουγε στωικά να διασύρει το Λιμενικό Σώμα στην Ευρωβουλή.

Ο «ακτιβιστής», που μάλλον του χάλασε την δουλειά η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν μπορεί να βγάλει λεφτά, είπε μεταξύ άλλων ότι το Λιμενικό Σώμα πετάει τους μετανάστες στη θάλασσα, ενώ, αγνοώντας τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι… οι πρόσφυγες φτάνουν μόνοι τους στις ελληνικές ακτές!

Η αθλιότητα του πικραμένου γιατί του έκοψαν την κονόμα «ακτιβιστής» : Στην Ελλάδα έχουμε το μοναδικό Λιμενικό Σώμα παγκοσμίως που, αντί να διασώζει ανθρώπους στη θάλασσα, πετάει τους ανθρώπους στη θάλασσα. Οι ελληνικές αρχές απαγάγουν πρόσφυγες που έχουν ήδη φτάσει στις ελληνικές ακτές και τους πετάνε πάλι στην ανοικτή θάλασσα. Είναι μοναδικό φαινόμενο, δεν το έχουμε ξαναδεί. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι το εξής: Oι πρόσφυγες φτάνουν μόνοι τους, ανεξάρτητα, στις ελληνικές ακτές».


Αμεση ήταν η απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου ο οποίος με δήλωσή του τονίζει: «Είναι ανατριχιαστικό, τη στιγμή που υπάρχει συνεχής ένταση εκ μέρους της Τουρκίας και οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού μας Σώματος καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στη θάλασσα, για να διασφαλίσουν τη νομιμότητα και να καταπολεμήσουν κάθε παράνομη πράξη, σώζοντας χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να δέχονται πισώπλατη επίθεση από ομοεθνείς τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κούλογλου, άκουγε με σεβασμό τον κ. Αποστολόπουλο να υβρίζει την Ελλάδα και να εξαπολύει κατηγορίες ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου πως τάχα το λιμενικό μας “πετάει τους ανθρώπους στη θάλασσα αντί να τους διασώζει”.

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα: αυτή είναι η άποψη που έχει για τους άντρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος;

Είναι πια κατανοητό σε όλους πως θα αντιμετώπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ μια εισβολή στον Έβρο σαν και αυτή που αποκρούσαμε το 2020. Η εικόνα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να επιβραβεύει με τη στάση του τις ύβρεις και τις συκοφαντίες του κ. Αποστολόπουλου για την Πατρίδα ξεπερνά κάθε όριο. Είναι άγος».



Ληστεία σε δισκογραφική εταιρεία στη Βούλα

 



Ληστεία σημειώθηκε τα ξημερώματα σε δισκογραφική εταιρεία στη Βούλα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα, δύο άτομα, με κουκούλες, αφού ακινητοποίησαν τον φύλακα, εισέβαλαν στα γραφεία της εταιρείας, που βρίσκεται στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Αμέσως μετά αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο και τράπηκαν σε φυγή, ενώ ο φύλακας ειδοποίησε την Αμεση Δράση που έσπευσε στο σημείο.

Σημειώνεται ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο δραστών.



Έκθεση - καταπέλτης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας – Καταδικάζει τη συμπεριφορά προς Ελλάδα και Κύπρο

 


Κόλαφος για την Τουρκία είναι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή της πορεία, που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία 448 ψήφων υπέρ έναντι 67 κατά και 107 αποχών.

Στην έκθεση υπάρχουν σκληρές επικρίσεις τόσο όσον αφορά στις επιδόσεις της Άγκυρας στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, αλλά και για την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε ορισμένα νησιά.

Μέσα από 54 επιμέρους σημεία κριτικής και επισημάνσεων, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας συνεχίζει να διολισθαίνει, με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα να οπισθοχωρούν.

Το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι χωρίς σαφή και σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με τον στόχο της προσχώρησης στην ΕΕ, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται συνεχής οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις σχετικές δεσμεύσεις της.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Το ΕΚ εκφράζει τη λύπη για τη διαρκή νομική και διοικητική πίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στην κοινωνία των πολιτών και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους, καλώντας την Επιτροπή να παράσχει επαρκή στήριξη προς τις προσπάθειες υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, παρά ορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο στο μεσοδιάστημα από την τελευταία έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, πρόσφατα παρατηρήθηκε νέα έξαρση και εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνουν την έκκληση για ειλικρινή συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων, καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.

Επιπροσθέτως, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανεπίλυτο και επαναλαμβάνουν σθεναρά ότι μια λύση σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εντός του διεθνούς νομικού πλαισίου είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Καλούν την Άγκυρα ,να εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρόταση της για μια «λύση δύο κρατών», να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απόσχει από τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα παγιώσουν τη μόνιμη διαίρεση της νήσου, όπως και από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική της ισορροπία.

Καταδικάζουν ακόμη την υπογραφή του λεγόμενου οικονομικού και χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου μεταξύ της Τουρκίας και των μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών της Κύπρου. αλλά και τη στάση της όσον αφορά τη συνέχιση της παραβίασης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μεταβίβαση των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους. Καλούν την Τουρκία να δώσει στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα τον απαραίτητο χώρο για να δράσει σύμφωνα με το ρόλο της ως νόμιμη κοινότητα στη νήσο και επίσης την Επιτροπή να αυξήσει τις προσπάθειές της για την επαφή με την κοινότητα αυτή, υπενθυμίζοντας ότι η θέση της είναι στην ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την τουρκική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με καλή πίστη, να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων σύμφωνα με τις αξίες και τις νομικές απαιτήσεις της ΕΕ και να απόσχει από την άσκηση αδικαιολόγητης πίεσης κατά τη διαδικασία αυτή. Υπό τις παρούσες σοβαρές συνθήκες, είναι σημαντικό όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να ενεργούν με προορατικότητα και να επικυρώσουν ταχέως τα πρωτόκολλα προσχώρησης των δύο χωρών.

Συνοψίζοντας, το Κοινοβούλιο αναφέρει ότι δεν μπορεί, στο παρόν στάδιο, να δικαιολογήσει την τροποποίηση της θέσης του σχετικά με την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, οι οποίες ουσιαστικά βρίσκονται σε αδιέξοδο από το 2018. «Αψηφώντας ανοιχτά τις δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με την υπόθεση του Osman Kavala και άλλων, η σημερινή τουρκική κυβέρνηση έχει σκοπίμως καταστρέψει οποιεσδήποτε προσδοκίες για επανέναρξη της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ υπό τις παρούσες συνθήκες» τονίζεται στην Έκθεση.

«Στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υπενθυμιστεί ότι οι αξίες και οι αρχές, που βρίσκονται στο επίκεντρο οποιασδήποτε διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ, δεν μπορούν παραμεριστούν λόγω κάποιας έκτακτης γεωπολιτικής κατάστασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Κοινοβούλιο, και ελπίζω ότι το ίδιο θα πράξουν όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δεν θα παραμείνει σιωπηλό μπροστά στον σημερινό αυταρχικό φαύλο κύκλο της χώρας. Αντί να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη, η οποία είναι απαραίτητο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, χάνουμε περισσότερη τώρα: Το ανεύθυνο βέτο στο ΝΑΤΟ και οι αυξανόμενες εντάσεις προς τα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελούν ανησυχητικές ενδείξεις για το προσεχές μέλλον, τις οποίες σημαδεύει μια προεκλογική κατάσταση στη χώρα. Εάν δεν υπάρξει αλλαγή, θεωρώ ότι δύσκολα θα επιβιώσει η διαδικασία προσχώρησης ακόμη πέντε χρόνια», δήλωσε ο εισηγητής Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία).



Σαλβίνι: «Τα νησιά της Ελλάδας ανήκουν στην Ελλάδα, αυτό δεν χρειάζεται διευκρίνιση»

 


Αλλεπάλληλα τα χαστούκια στην Τουρκία που απομονώνεται περισσότερο.

Τα νησιά της Ελλάδας «ανήκουν στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται κανείς ούτε να το διευκρινίσει», ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.

Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σαλβίνι πρόσθεσε ότι «όταν η Τουρκία κάνει συγκεκριμένες επιλογές, υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα, πρέπει να τονίζουμε με σαφήνεια ότι δρα μόνο εξ ονόματός της και ότι η επιστροφή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είναι, θα έλεγα, στην ημερήσια διάταξη της ατζέντας μας». Υπογράμμισε επίσης ότι είχε συνάντηση τον Τούρκο πρέσβη στην Ρώμη, παρά το ότι ο ίδιος διατηρεί αποστάσεις και ασκεί κριτική στην Άγκυρα, με στόχο να συζητήσει πρωτοβουλίες που μπορεί να συμβάλουν στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Θα ήθελα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να μπορούσαν να γίνουν στο Βατικανό, έστω και αν ξέρω ότι υπάρχουν προβλήματα με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας. Αλλιώς μπορούν να πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη ή και σε ένα νησί του Αιγαίου. Το θέμα, είναι να φτάσουμε σε ουσιαστικό αποτέλεσμα», είπε ο Σαλβίνι, σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «είναι σαφές ότι η Ρωσία και ο Πούτιν ευθύνονται για το ξέσπασμα του πολέμου και την όλη αυτή επίθεση, αλλά για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ειρηνευτική συμφωνία, όπως λένε έμπειροι διπλωμάτες, όλες οι πλευρές θα πρέπει να θεωρήσουν ότι ικανοποιήθηκαν κάποια αιτήματά τους».




Ισχυρή ελληνική ανάπτυξη 7% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς

 



Στο 7% έφτασε η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του χρόνου παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Σε αυτό βοήθησαν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα η ΕΛΣΤΑΤ.

O ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 7% μετά και την άρση της πλειοψηφίας των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν για το πρώτο τρίμηνο του 2021 λόγω της πανδημίας αλλά με παρόν τον υψηλό πληθωρισμό κυρίως από καύσιμα και πρώτες ύλες ο οποίος πήρε διαστάσεις το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου δείχνοντας αν μη τι άλλο την ανθεκτικότητα που έχει αποκτήσει η οικονομία σε περιόδους κρίσης.

Η αύξηση που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ οφείλεται σε επιμέρους αυξήσεις:

Της συνολικής τελικής καταναλωτικής δαπάνης η οποία παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.

Τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, δηλαδή τις επενδύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.

Τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 23,0%.

Στήν περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ, συνέβαλαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021 με την βοήθεια και των συνεχών ανατιμήσεων στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων. Αναλυτικότερα εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,5%.

Στα στοιχεία της η ΕΛΣΤΑΤ έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω την ύφεση του πρώτου τριμήνου του 2021 από το 1,4% της προηγούμενης πρόβλεψης στο 1,7% αλλά και της ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου ρ του 2021 από το 7,7% της παλαιότερης πρόβλεψης σε 8,1%.

Η δυναμική της ανάπτυξης από το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου χρόνου στο πρώτο τρίμηνο του 2022 φαίνεται και στην τριμηνιαία σύγκριση στην οποία το ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο καταγράφει αύξηση κατά 2,3%.

Η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.

Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021. Ειδικότερα εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,4%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,6% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,0%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,9%.



Ο Μπολσονάρου τρελάθηκε αμφισβητεί τη νίκη Μπάιντεν στις εκλογές δύο ημέρες πριν τον συναντήσει!

 


Ο κόσμος δεν πάει καλά!!! Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου άφησε εχθές να εννοηθεί ότι αμφισβητεί τη νίκη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020, μόλις δύο ημέρες πριν από την πρώτη συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες, στο περιθώριο της Συνόδου της Αμερικής.

Ο Μπολσονάρου, που έχει δηλώσει θαυμαστής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό κανάλι, ότι έχει ακόμη «υποψίες» για τη νίκη του Μπάιντεν. 

Ο Μπολσονάρου ήταν ένας από τους τελευταίους ηγέτες που αναγνώρισαν τη νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές του 2020.

«Ο αμερικανικός λαός μιλάει για αυτό (σ.σ. την εκλογική νοθεία). Εγώ δεν θα συζητήσω την εθνική κυριαρχία μιας άλλης χώρας. Αλλά ο Τραμπ τα πήγαινε πραγματικά καλά», είπε.

«Δεν θέλουμε να συμβεί αυτό στη Βραζιλία», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξή του ο ακροδεξιός πρόεδρος είπε ότι η συνάντηση αυτή με τον Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βραζιλία, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα συμπεριφερθεί ο Μπάιντεν στις συνομιλίες είπε ο Μπολσονάρου, ανεξάρτητα με αυτά που λέει ο ίδιος ο Μπολσονάρου προκαλώντας τον Αμερικανό πρόεδρο.



Ζήτω η τρέλα στην κυβέρνηση Ερντογάν, ο Ακαρ απαγορεύει στον Χαρδαλιά να πηγαίνει στα νησιά

 



Ζήτω η τρέλα στην Τουρκία που δεν έχει σταματήσει να προκαλεί με γελοιότητες.

Όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η Ελλάδα συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις, τον προσβλητικό της λόγο και τις παράνομες ενέργειες,

Τώρα πήρε την σκυτάλη ο Ακάρ, που συναγωνίζεται με τα υπόλοιπα νούμερα της κυβέρνησης Ερντογάν για το ποιος θα προκαλέσει περισσότερο. 

Στο στόχαστρο του Ακάρ βρίσκεται ο Έλληνας υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Τουρκίας θα πρέπει να… παίρνει άδεια από εδώ και στο εξής για να επισκεφτεί τα νησιά του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα η ενημέρωση Τύπου από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας δεν θα μπορούσε να λήξει χωρίς ακόμη ένα προκλητικό προπαγανδιστικό παραλήρημα.

Το ψέμα και η παραπληροφόρηση των Τούρκων δεν έχει έλεος αφού ο  Χουλουσί Ακάρ, μας κατηγορεί ότι κατά την τρέχουσα χρονιά έχουμε προβεί σε 953 παραβιάσεις στο Αιγαίο, δηλαδή πετάμε πάνω απο τα νησιά μας.

Η κατηγορία αυτή έρχεται από τη Σμύρνη, την έδρα της Στρατιάς του Αιγαίου των 130.000 στρατιωτών, που σχηματίστηκε το 1975 και ως μοναδική αποστολή της έχει την εισβολή σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα. 

Το ψέμα και η προπαγάνδα του τουρκικού υπουργείου Αμυνας λέει, «παρά την καλοπροαίρετη και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας στο πνεύμα της καλής γειτονίας και της συμμαχίας, δυστυχώς, η Ελλάδα συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις, τον προσβλητικό της λόγο και τις παράνομες ενέργειες συνεχίζοντας τις αβάσιμες κατηγορίες της κατά της χώρας μας». Στην ατζέντα, όπως ήταν φυσικό, βρέθηκαν τα νησιά του Αιγαίου με τους Τούρκους να μιλούν για μπαράζ παραβιάσεων του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των Ενόπλων Δυνάμεων, με τις ενέργειες αυτές να έχουν καταμετρηθεί έως τώρα σε 953 εντός του 2022.



Σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του γιατί θα έφευγε από το σπίτι


 

Συγκλονισμένη η τοπική κοινότητα της Προσοτσάνης στη Δράμα, από τη δολοφονία μιας 59χρονης από τον εν διαστάσει σύζυγό της, ο οποίος μετά την αποτρόπαια πράξη αυτοκτόνησε.

ο 64χρονος σκότωσε με όπλο την άτυχη γυναίκα, η οποία είχε αποφασίσει να προχωρήσει τη διαδικασία του διαζυγίου και θα έφευγε την ίδια ημέρα από την οικία τους.

Το ζευγάρι ήταν μαζί για τουλάχιστον 30 χρόνια και είχε δύο παιδιά, μία κόρη και έναν γιο, καθώς και τρία εγγόνια.

Η 59χρονη αποφάσισε να πάρει διαζύγιο από τον 64χρονο, με τον οποίο συζούσε και αποφάσισε να φύγει. Ο 64χρονος πήρε την κυνηγετική του καραμπίνα και πυροβόλησε θανάσιμα την 59χρονη, ενώ μετά αυτοκτόνησε και αυτός, με το ίδιο όπλο.

Με το αποτρόπαιο αυτό θέαμα ήρθε αντιμέτωπη η κόρη του ζευγαριού, ηλικίας περίπου 33 ετών, η οποία επισκέφθηκε το σπίτι των γονιών της στις 8.30 το πρωί.

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου



Ενημέρωση των κομμάτων για την αποστολή ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού στην Ουκρανία


 

Σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις για την Ουκρανία με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της -και κατ’ επέκταση τα πολιτικά κόμματα- για την αποστολή ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού  στη δοκιμαζόμενη από τη ρωσική εισβολή, Ουκρανία. Η ενημέρωση αυτή θα γίνει την Τετάρτη, 8 Ιουνίου, στις 10 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποστολές αυτές -όπως είναι γνωστό- εντάσσονται στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ και της ξεκάθαρης θέσης που πήρε η Κυβέρνηση υπέρ του αμυνόμενου στον πόλεμο αυτό, συντασσόμενη με τους εταίρους και τους συμμάχους της χώρας μας, εναντίον του αναθεωρητισμού και του επεκτατισμού, εναντίον των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου και των δεσποτικών αντιλήψεων αυταρχικών ηγετών. 

Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής εντάσσεται και η συμφωνία που επιτεύχθηκε, ύστερα από διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Γερμανίας, για την αντικατάσταση των παλαιών ανατολιτικo-γερμανικών τεθωρακισμένων που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, με νεότερα γερμανικής κατασκευής και την παράδοση, αμέσως μετά, των παλιών στην Ουκρανία.

Υπογραμμίζεται ότι η αποστολή των παλιών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία  θα γίνεται αφού  παραληφθούν από τη Γερμανία τα νεότερα και πιο σύγχρονα τεθωρακισμένα, που θα τα αντικαταστήσουν. 

Όπως προκύπτει, δεν δημιουργείται απολύτως κανένα κενό στην άμυνα της χώρας. Κατ’ επέκταση είναι τελείως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί και οι αιτιάσεις όσων πιστεύουν ότι θα υπάρξει κάποιο κενό στην άμυνα των νησιών, ισχυρισμοί που προβάλλονται από την αντιπολίτευση, από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα δεν είχε καν καταλήξει στο αν η άμυνα της χώρας -συνεπώς και των νησιών- είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός.




Θετική αποτίμηση της Ελλάδας από την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης

 


Υψηλό βαθμό συμμόρφωσης έχει επιδείξει η χώρα μας εφαρμόζοντας το 85% των συστάσεων που της έχουν γίνει από την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO). Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του Προσαρτήματος που δημοσιεύθηκε (01.06.2022) και αποτελεί μέρος της 2ης Έκθεσης Συμμόρφωσης για την εφαρμογή των συστάσεων στο πλαίσιο του 4ου Κύκλου Αξιολόγησης της GRECO για την Ελλάδα με θέμα την «Πρόληψη της Διαφθοράς όσον αφορά βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ποσοστό 85% των συστάσεων έχουν εφαρμοστεί ικανοποιητικά ή έχουν εν μέρει υλοποιηθεί από τη χώρα μας, ενώ 15% αυτών δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί.

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτελεί η διαπίστωση ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά το κανονιστικό πλαίσιο για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε εν ενεργεία και πρώην μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές, περιορίζοντας τη δυνατότητα της Βουλής να αρνηθεί εισαγγελικά αιτήματα για άρση ασυλίας μόνο σε περιπτώσεις που αυτά έχουν άμεση συνάφεια με την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων.

Παράλληλα, στο κείμενο της Έκθεσης αποτιμώνται θετικά οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της χώρας για τη θέσπιση υποχρέωσης εκπόνησης έκθεσης κανονιστικών επιπτώσεων για όλα τα νομοσχέδια και η σύσταση της νέας Υπηρεσίας Δικαστικών Στατιστικών του Υπουργείου Δικαιοσύνης (JustStat).

Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόσφατη Έκθεση του Μηχανισμού Ενισχυμένης Εποπτείας αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των τριών τελευταίων συστάσεων του 4ου Κύκλου Αξιολόγησης της GRECO που παραμένουν ανοικτές. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω συστάσεις έχουν ήδη ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη μετά την ψήφιση από την ελληνική Βουλή (02.06.2022) του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

Η Έκθεση της GREGO έρχεται να προστεθεί σε σειρά θετικών αποτιμήσεων που έχουν γίνει από διεθνείς και ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και στις οποίες επισημαίνεται η βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στο πεδίο της καταπολέμησης της διαφθοράς, ενώ παράλληλα αναγνωρίζεται το αποτελεσματικό έργο της Ε.Α.Δ. και η καθοριστική συνδρομή της στην εθνική αυτή προσπάθεια.




Αντιπυρική προστασία: καλύτερα προετοιμασμένος φέτος ο κρατικός μηχανισμός

 


Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά σε αστικό περιβάλλον το φετινό Καλοκαίρι συνέβη σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη συγκυρία εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων, αλλά και σε περιοχή δύσκολα προσβάσιμη. Σημειώνεται ότι στην περιοχή υπήρξαν τρεις διαφορετικές εστίες -στην Άνω Γλυφάδα,  τον Κουβαρά και τον Κρεμαστό Λαγό- ενώ την ίδια ημέρα, εκδηλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα 61 δασικές πυρκαγιές.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές  κινητοποιήθηκαν με συντονισμό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και οι χρόνοι αντίδρασης ήταν εντός των πρωτοκόλλων. Για αυτό και η κατάσταση παρέμεινε εντός ελέγχου και δεν θρηνήσαμε θύματα -αυτή άλλωστε είναι πάντα η προτεραιότητα της Κυβέρνησης- ενώ οι φθορές σε περιουσίες και υποδομές ήταν ελάχιστες. Αποδείχθηκε έτσι ότι φέτος ο κρατικός μηχανισμός είναι καλύτερα προετοιμασμένος.

Η προετοιμασία για την αντιπυρική προστασία ξεκίνησε από πολύ νωρίς και είναι διαρκής. Είναι σημαντικό ότι  φέτος έχουμε μια νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος, που θα στελεχώσουν τις μέρες αυτές τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων.

Επιπλέον, διπλασιάζεται ο αριθμός των Εθελοντών Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος, φθάνοντας τους 4.000 φέτος σε όλη τη χώρα, και την ίδια στιγμή εκπαιδεύονται άλλοι 2.100 εθελοντές των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας.

Για πρώτη φορά φέτος η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη  Νορβηγία.

Τα εναέρια μέσα φέτος είναι αυξημένα και κυρίως πιο στοχευμένα. Θα έχουμε 42 μισθωμένα έναντι 31 το 2021, καθώς και 40 εναέρια μέσα από τον εθνικό στόλο. Έτσι, η συνολική δύναμη θα ανέρχεται σε 46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα. Για πρώτη φορά, η χώρα μας χρηματοδοτείται για την ενοικίαση ενός ελικοπτέρου βαρέως τύπου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα είναι στη διάθεση της χώρα μας την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο και φέτος ήταν και παραμένει η πρόληψη. Για το σκοπό αυτό: 

Αυξάνεται σημαντικά η επίγεια και εναέρια επιτήρηση, αλλά και οι περίπολοι των Ενόπλων Δυνάμεων μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές. Παράλληλα, υπερδιπλασιάζονται  οι περίπολοι του Πυροσβεστικού Σώματος και αυξάνονται οι εναέριες περιπολίες με έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη, ενώ σημαντικά αυξημένη θα είναι και η συμμετοχή εθελοντικών ομάδων.

Παράλληλα, έχουν γίνει και συνεχίζονται εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και σε περιοχές που συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους, διανοίγονται Αντιπυρικές Ζώνες και  συντηρούνται δασικοί δρόμοι. Όλα αυτά με μια συνολική χρηματοδότηση πάνω από 72 εκατ. ευρώ.  Για καθαρισμούς αστικών και περιαστικών δασών της αρμοδιότητάς τους έχουν δοθεί περίπου 18,5 εκατ. ευρώ στους Ο.Τ.Α..

Είμαστε μπροστά σε ένα δύσκολο Καλοκαίρι και καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια με συνεργασία όλων των Αρχών τόσο για την πρόληψη όσο και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης δασικής πυρκαγιάς. Η περιοχή μας βάλλεται σφοδρά από την κλιματική κρίση και η πίεση φέτος και για τα επόμενα χρόνια, θα είναι μεγάλη. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια σκληρή δουλειά, στενή συνεργασία Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι πυρκαγιές δεν σβήνουν με κραυγές και δαιμονοποίηση των αρμοδίων οργάνων, πόσο μάλλον όταν οι προσπάθειές τους είναι ηρωικές και αποδοτικές.

 



Η ναυτιλία να συμμεριστεί την ανάγκη να επιστρέψει η σταθερότητα και η γεωπολιτική ισορροπία στην υφήλιο

 



Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης «Ποσειδώνια 2022»:


Η χώρα μας αποδεικνύεται αληθινός  πρωταθλητής των θαλασσών, αφού εδώ και δεκαετίες στέκεται σταθερά στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά και πολύτιμος αιμοδότης της εθνικής οικονομίας και κοινωνίας, καθώς προσφέρει το 7% του Α.Ε.Π. και 200.000 θέσεις εργασίας στους συμπολίτες μας.

Η συγκυρία και η νομιμότητα ζητούν και από τη ναυτιλία να συμμεριστεί την ανάγκη να επιστρέψει η σταθερότητα και η γεωπολιτική ισορροπία στην υφήλιο. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Και μαζί του να αποτραπεί το καταστροφικό μοντέλο των αυταρχικών ηγετών οι οποίοι με οποιοδήποτε τίμημα και με οποιοδήποτε πρόσχημα θα καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους. Πρόκειται για ένα καθήκον της διεθνούς κοινότητας, όλου του πολιτισμένου κόσμου. Με κόστος προσωρινό σήμερα αλλά με μεγάλο κέρδος αύριο.

Οι κινήσεις της Ελλάδος προς την ενεργειακή της αυτάρκεια υπήρξαν και είναι ταχύτατες.  Προ μηνός βρεθήκαμε στην Αλεξανδρούπολη μαζί με φίλους ηγέτες, αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο σημαντικό τερματικό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ο οποίος θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο. Αυξάνουμε σημαντικά την χωρητικότητα των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας. Επιταχύνουμε την ανάπτυξη αγωγών οι οποίοι θα μας διασυνδέσουν με τα Βαλκάνια αλλά και την ανάπτυξη ηλεκτρικών δικτύων που θα μας ενώσουν με την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Πατρίδα μας γίνεται έτσι μία ενεργειακή πύλη προς ολόκληρη την Ευρώπη και σίγουρα ένας κρίσιμος κόμβος για όλη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο με σταθερούς πυλώνες της τα ξύλινα τείχη του Θεμιστοκλή.

Στην επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την κάλεσα η ναυτιλία να αποτελέσει ευρωπαϊκή προτεραιότητα, με μια σειρά από προτάσεις.

Πρώτον, να ενταθεί η έρευνα και η ανάπτυξη τεχνολογιών γύρω από τα εναλλακτικά καύσιμα. Να είναι ασφαλή για τα πλοία, αλλά να είναι και βιώσιμα για την οικονομία.

Δεύτερον, να αναθεωρηθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να διασφαλίζονται πραγματικά ίσοι όροι ανταγωνισμού στις μεταφορές. 

Τρίτον, να κατανέμονται δίκαια μεταξύ των κρατών-μελών τα έσοδα από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών, ειδικά στο θαλάσσιο εμπόριο.

Και τέταρτον να ισχύσει ο μηχανισμός της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», με υπεύθυνο τον χειριστή και όχι τον ιδιοκτήτη του πλοίου. Είναι μια θέση που συμμερίζεται πλήρως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ένα παράλληλο μέτωπο, στον τόπο μας αναβιώνει και ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος. Είναι ο δίδυμος αδελφός της γαλανόλευκης ναυτιλίας.

Το Νεώριο της Σύρου, ξαναγίνεται ένας πνεύμονας απασχόλησης και «ατμομηχανή ευημερίας» για το νησί.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά χαράζουν νέα ρότα, καθώς το Συμβούλιο Επικρατείας έλυσε και το τελευταίο σημαντικό εκκρεμές ζήτημα. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουν επιτέλους και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με ένα ειδικό σχέδιο εξυγίανσης το οποίο θα έρθει σύντομα στην Βουλή.

Ενοποιούνται έτσι οι πολλαπλοί εθνικοί μας στόχοι.

Είναι αναπτυξιακοί, γιατί σε αυτή την προσπάθεια κινητοποιούνται μεγάλες ξένες εταιρείες, όπως η Onex, η ιταλική Fincantieri.

Είναι, επίσης, κοινωνικοί γιατί με αυτόν τον τρόπο συντηρούμε χιλιάδες θέσεις εργασίας και δημιουργούμε και πολλές νέες.

Είναι φυσικά και αμυντικοί. Με αναγεννημένα ναυπηγεία τα οποία είναι σε θέση να εκτελούν σημαντικά έργα του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς, όμως, να είναι πλήρως εξαρτημένα από αυτό.

Και βέβαια είναι και στόχοι οικολογικοί, διότι εκεί αύριο μπορούν να γίνονται πράσινες κατασκευές, όπως παραδείγματος χάριν αυτές που απαιτούνται για να τοποθετηθούν πλωτές ανεμογεννήτριες.