Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Απάντηση της Ν.Δ. στα ανήθικα ψεύδη του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ που σκοπό έχουν την εξαπάτηση των πολιτών

 


Απάντηση σε αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική πολιτική, αναφορικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας, έδωσε το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, μέσω ανακοίνωσης.

Σε αυτή, αναφέρει:

«Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει, στην κορύφωση της υγειονομικής μάχης, να πολεμάει την αλήθεια αντί για την πανδημία, τόσο θα υπενθυμίζουμε τα πραγματικά στοιχεία:

⚫Αυξήθηκαν οι ΜΕΘ κατά 123% (από 557 σε 1242).

⚫Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά 25% (από τα 3,8 δις πριν την πανδημία στα 4,8 δις σήμερα).

⚫Αυξήθηκε το προσωπικό που υπηρετεί στο ΕΣΥ κατά 14%, μέσα με μερικούς μήνες (από 88.690 σε 100.984).

⚫ Θα μονιμοποιηθούν, ύστερα από κρίση, περισσότεροι από 4000 γιατροί και νοσηλευτές.



Το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της κυβέρνησης είναι ότι ενώ κάθε χρόνο τέτοια εποχή είχαμε 30-35 αναμονές για κλίνες ΜΕΘ, σήμερα, εν μέσω πανδημίας δεν υπάρχει καμία αναμονή.

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με υπευθυνότητα και παρά τις αντιξοότητες αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια παγκόσμια υγειονομική κρίση, ενδυναμώνοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει τα πραγματικά δεδομένα και αδυνατεί να διατυπώσει εναλλακτική πρόταση διαχείρισης της πανδημίας. Για άλλη μια φορά δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».



Εξαδάκτυλος: «Ιδιώτες γιατροί που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν δέχτηκαν επίθεση από συναδέλφους του ΕΣΥ»

 


Στο μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την ανταπόκριση ή όχι των ιδιωτικών γιατρών, στο κάλεσμα να ενταχθούν με ειδικές συμβάσεις στο ΕΣΥ για τη μάχη κατά του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος κατήγγειλε ότι οι συνάδελφοί του δέχθηκαν επίθεση από την ΕΙΝΑΠ και ένιωσαν ανεπιθύμητοι. 

Όπως είπε, οι ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα σε μεγάλο βαθμό. Προσδιόρισε τον αριθμό των όσων προσφέρθηκαν σε 210 πανελλαδικά, ξεκαθαρίζοντας ότι «ουδέποτε υπήρξε ενδιαφέρον από 8». Σημείωσε ότι πρόκειται για γιατρούς με υψηλή εξειδίκευση, έτοιμους να βοηθήσουν την κατάσταση. Έδωσε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των πνευμονολόγων, οι οποίοι έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα Υγείας, αφού φροντίζουν, όπως είπε, ασθενείς ιδιωτικά και έτσι δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν πιέζοντας περισσότερο το ΕΣΥ. Το σύστημα δεν ήθελε να απορροφήσει και τους 210 τόνισε με έμφαση, προσθέτοντας επίσης ότι οι άνθρωποι που δήλωσαν εθελοντές δέχθηκαν επίθεση από μερίδα συναδέλφων που εργάζονται στο ΕΣΥ.

«Ένιωσαν ανεπιθύμητοι», σχολίασε, αφήνοντας αιχμές για το κατά πόσο η ΕΙΝΑΠ και η ηγεσία της εκφράζει το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών. «Η εμβέλειά τους στο σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών είναι παρά πολύ μικρή και είμαστε έτοιμοι να το μετρήσουμε», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, διευκρινίζοντας ότι μιλά για το συνδικαλιστικό κομμάτι και όχι για την ιατρική και επιστημονική τους επάρκεια. Παραδέχθηκε δε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί στην Ελλάδα υποαμοίβονται.



Εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που διέπραττε διαρρήξεις σε Δυτική Αττική και Πειραιά

 



Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής εγκληματική ομάδα που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις οικιών σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και Πειραιά (Περιστέρι, Ίλιον, Χαϊδάρι, Καματερό και Κερατσίνι).

Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες της 15-11-2020 στο Κερατσίνι από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), και πρωινές ώρες της 16-11-2020 στα Άνω Λιόσια και στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε. και της Υ.Ε.Δ.Δ.Α., συνολικά έντεκα (11) ημεδαποί, μέλη της ανωτέρω εγκληματικής ομάδας. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο (2) έτερα μέλη της σπείρας.

Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής μετά από διερεύνηση υποθέσεων διαρρήξεων οικιών που είχαν σημειωθεί από τα μέσα του μηνός Αυγούστου 2020, αποκάλυψε τη δράση εγκληματικής ομάδας η οποία προέβαινε στην κατ' εξακολούθηση διάπραξη διαρρήξεων οικιών στις περιοχές της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά, έχοντας συγκεκριμένο τρόπο δράσης.

Ως προς τη μεθοδολογία, τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα, τα οποία μίσθωναν από εταιρείες ενοικιάσεων, για μικρά χρονικά διαστήματα, καθώς επίσης και ιδιόκτητα οχήματα, τα οποία ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία γυναικών, προκειμένου να μη κινούν υποψίες.




Ενεργούσαν σε ομάδες, εναλλάσσοντας ανά περίπτωση τη σύνθεση τους, κυρίως απογευματινές και βραδινές ώρες, εκμεταλλευόμενοι τον χαμηλό φωτισμό και κινούμενοι σε περιοχές και συνοικίες της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά, με μικρή κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών, ώστε να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός τους. Ως στόχο είχαν κυρίως ισόγειες οικίες, στις οποίες εισέρχονταν και αφαιρούσαν χρυσαφικά, κοσμήματα και χρηματικά ποσά.

Πριν την διάρρηξη, πραγματοποιούσαν με το όχημα περιμετρικές διαδρομές, κατοπτεύοντας το χώρο, και στη συνέχεια αποβιβάζονταν από αυτό και προσέγγιζαν τη στοχοποιημένη οικία, προκειμένου να εντοπίσουν από κοντά τρωτά ή ανασφάλιστα σημεία της, ενώ ο οδηγός του οχήματος παρέμενε σε απόσταση.

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοσμήματα, το χρηματικό ποσό των -200- ευρώ, κινητά τηλέφωνα, ρουχισμός που σχετίζεται με την ενδυμασία των κατηγορουμένων στα σημεία διαρρήξεων, διαρρηκτικά εργαλεία και μικροποσότητα κάνναβης. Κατασχέθηκαν επίσης (3) επιχειρησιακά αυτοκίνητα της οργάνωσης.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάστηκαν (1) ληστεία και (21) περιπτώσεις κλοπών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε έτερες αξιόποινες πράξεις.

Επιπρόσθετα, οι κατηγορούμενοι έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν, για πλήθος αδικημάτων και έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Tηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών

 



Την προκήρυξη νέων θέσεων ώστε όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ να καταστούν αορίστου χρόνου, μετά από κρίση, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε το πρωί με τους Διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

«Είναι μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει και για όλους τους νοσηλευτές οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Επεκτείνεται και σε όλους τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την πολιτεία του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και μία αδήριτη ανάγκη για τη στελέχωση των νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες», ανέφερε κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα με την πανδημία και θέλω και σήμερα να ακουστεί αυτό το μήνυμα παντού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε ωστόσο ότι το ΕΣΥ και το προσωπικό του θα συνεχίσουν να αντέχουν μολονότι λειτουργούν επί εβδομάδες «στο κόκκινο».

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για το έργο τους, προσθέτοντας ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση του προσωπικού και την ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών που διαθέτουν τα νοσοκομεία.

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242. Το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000. Και βέβαια πριν την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018- δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου, και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια», δήλωσε. «Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων. «Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της μεγάλης υγειονομικής κρίσης, κατέστησε όμως σαφές ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. «Προφανώς προτιμούμε πάντα τη συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου όμως αυτή δεν είναι εφικτή η πολιτεία έχει αποδείξει ότι έχει κι άλλα εργαλεία στη διάθεσή της», είπε.

Μετά την ενημέρωση από τους Διοικητές των επτά ΥΠΕ, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η έμφαση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν σημαίνει πως οποιοσδήποτε άλλος ασθενής υποβιβάζεται σε φροντίδα δεύτερης κατηγορίας. Επισήμανε ότι όσο μειώνεται η πίεση που προκαλεί η πανδημία τα νοσοκομεία θα πρέπει να αρχίσουν να επανέρχονται στην κανονική παροχή των υπηρεσιών τους.

Αναφερόμενος, τέλος, στην στρατηγική εμβολιασμού σε 1.018 κέντρα ανά την χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στόχος είναι από τον Ιανουάριο να τεθεί σε εφαρμογή ένα «πολύ καλά οργανωμένο κι επιθετικό σχέδιο εμβολιασμού, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού» που θα έχει ορίζονται έξι μηνών. Διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

Τι ανέφεραν οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας

1η ΥΠΕ (Αττικής)

Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης σημείωσε ότι στην Αττική (εκτός Δυτικής Αττικής και Πειραιά που ανήκουν στη 2η ΥΠΕ), λειτουργούν 29 Νοσοκομεία και δύο Παίδων, εκ των οποίων τα οκτώ είναι Νοσοκομεία αναφοράς, ενώ έχουν αναπτυχθεί και 10 Κέντρα Υγείας Covid. Οι κλίνες που διατίθενται για COVID από την 1η ΥΠΕ, είναι συνολικά 1.191. Όπως ανέφερε ο κ. Στάθης, οι αριθμοί στην Αττική δείχνουν ότι υπάρχει σταθεροποίηση και στα κρούσματα και στη διαχείριση των νοσοκομείων. Είναι, πρόσθεσε, ελεύθερο το 20% των κλινών ΜΕΘ, ενώ η πληρότητα των κοινών κλινών είναι στο 58,8%.

Σημαντικό στοιχείο, υπογράμμισε ο κ. Στάθης, είναι ότι «βλέπουμε την επιπέδωση στα κρούσματα και η καμπύλη διακύμανσης μετα το lockdown να έχει φθίνουσα πορεία. Η πρόβλεψη λέει πως στο προσεχές δεκαπενθήμερο θα έχουμε μείωση των σοβαρών κρουσμάτων». Επίσης, όπως επεσήμανε, η Αττική κράτησε σε σημείο που να μην μειώσει τα χειρουργεία πάνω από 40% όταν στο πρώτο διάστημα του Μαρτίου υπήρχε ολική ανάσχεση των χειρουργείων.

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου)

Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός, ξεκίνησε αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς περιλαμβάνει τη Δυτική Αττική, τον Πειραιά, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου. Όπως ενημέρωσε, η κατάσταση στα νησιά αυτή τη στιγμή είναι απολύτως ελεγχόμενη, καθώς δεν υπάρχει σε κάποιο νησί μεγάλη πίεση.

Ο κ. Ροϊλός ενημέρωσε πως η 2η ΥΠΕ έχει συνολικά διαθέσιμες 505 κλίνες COVID αυτή τη στιγμή, με δυνατότητα να αυξηθούν αν χρειαστεί. Η κάλυψη σήμερα είναι περίπου 50% στις απλές κλίνες COVID σε όλη την 2η ΥΠΕ και ειδικότερα στο χερσαίο κομμάτι είναι 60%. O κ. Ροϊλός τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ COVID της 2ης ΥΠΕ, η οποία αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή με την αξιοποίηση κλινών από τον ιδιωτικό τομέα και τη διαρκή ανάπτυξη νέων κλινών.

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας)

Ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης ανέφερε ότι στη χθεσινή εφημερία στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου καταγράφηκαν 51 εισαγωγές και έγινε διαχείριση 24 υπόπτων περιστατικών, στοιχεία που ήταν μειωμένα σε σύγκριση με την προηγούμενη εφημερία του ίδιου νοσοκομείου όταν είχαν καταγραφεί 62 εισαγωγές και μεγάλος αριθμός υπόπτων περιστατικών που στη συνέχεια προχώρησαν στο σύστημα. Ο ίδιος ανέφερε κάλυψη 85% των διαθεσίμων απλών κλινών COVID αλλά ταυτόχρονα σημαντική πίεση όσον αφορά τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Ο κ. Μπογιατζίδης τόνισε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με δημιουργία νέων κλινών. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο υπήρχαν 26 κλίνες ΜΕΘ, αριθμός που έχει αυξηθεί σήμερα κατά 70 κλίνες, σε 96 κλίνες στην 3η ΥΠΕ στην περιοχή της Θεσσαλονίκη. Επίσης, στα υπόλοιπα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ, στις περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, οι κλίνες αυξήθηκαν από 6 σε 28. Συνολικά, από τον Αύγουστο και μετά αναπτύχθηκαν 92 νέα κρεβάτια ΜΕΘ στην 3η ΥΠΕ.

Επίσης, «από 296 κλίνες της 3ης ΥΠΕ που είχαμε στη διάθεσή μας για νοσηλεία περιστατικών COVID φτάσαμε στις 1.227, είχαμε μια αύξηση κατά 931 κρεβάτια» σημείωσε ο κ. Μπογιατζίδης.

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης)

Ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης ανέφερε ότι πέρα από τη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία της Δράμας, των Σερρών και της Χαλκιδικής και γίνονται ενέργειες για να αντιμετωπιστεί. Ο κ. Τσαλικάκης σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 στην 4η ΥΠΕ υπήρχαν 74 κλίνες ΜΕΘ και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 167. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, η 4η ΥΠΕ διέθετε 32 κλίνες ΜΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019 και σήμερα έχουν φτάσει τις 90.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, το σύνολο των απλών κλινών COVID που έχουν αναπτυχθεί φτάνει τις 1.650 και αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένες 1.191 κλίνες. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει πίεση και ότι έχουν γίνει ήδη ενέργειες ώστε να αποφορτιστεί με την αύξηση της συνολικής χωρητικότητας του συστήματος και τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας)

Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, εκτίμησε ότι στη Λάρισα και στον Βόλο ασκείται αυτή τη στιγμή έντονη πίεση στο σύστημα υγείας, όμως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Η πίεση στα νοσοκομεία οδήγησε αφενός σε τροποποίηση του καταμερισμού βαρών ανάμεσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και αφετέρου σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως είπε, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας υποδέχεται πλέον μόνο ασθενείς με κορονοϊό ενώ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει αναλάβει τον χειρουργικό τομέα και τη μαιευτική κλινική, με καθημερινή εφημερία. Παράλληλα, εδώ και δύο εβδομάδες υφίσταται οικειοθελής συνεργασία με δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια κι έχουν αρχίσει επαφές με δύο ακόμα ιδιωτικές δομές. Ο κ. Σερέτης εκτίμησε ότι, με βάση τα νεότερα δεδομένα, ο δείκτης Rt έχει μειωθεί στη Λάρισα στο 0,95, έναντι 1,05 τις προηγούμενες ημέρες.

Στη Μαγνησία, ο δείκτης μετάδοσης είναι κατά τι υψηλότερος, στο 1,17, όμως παρατηρείται μείωση των εισερχόμενων περιστατικών και αύξηση των εξιτηρίων, ενώ ήδη εκτυλίσσονται επαφές με δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια για ενδεχόμενη αύξηση των εισαγωγών. Για την αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου διενεργούνται rapid tests στο Κέντρο Υγείας και σε τρία αντίσκηνα που τοποθετήθηκαν στην αυλή, με τη βοήθεια του στρατού. Ο κ. Σερέτης προσέθεσε ότι σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας έχουν πλέον αναπτυχθεί κλίνες ΜΕΘ για COVID, με το άθροισμα των κλινών εντατικής θεραπείας να είναι 83, ενώ αρχικά ήταν 20.

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας)

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ιωάννης Καρβέλης ανέφερε ότι παρά τις έκτακτες συνθήκες που συνεπάγεται η πανδημία κανένας ασθενής δεν μένει χωρίς τη φροντίδα του ΕΣΥ. Σημείωσε ότι στην 6η ΥΠΕ έχουν αναπτυχθεί 529 απλές κλίνες COVID και 55 κλίνες ΜΕΘ για COVID ενώ διαρκώς προστίθενται νέες κλίνες ΜΕΘ ειδικά για COVID. O κ. Καρβέλης ανέφερε ότι το σύνολο των κλινών ΜΕΘ στην 6ης ΥΠΕ τον Ιούλιο του 2019 ήταν 65 ενώ σήμερα έχουμε φτάσει στις 129.

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ ανέφερε βελτίωση της κατάστασης στα Ιωάννινα, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μπορεί πλέον να εξυπηρετεί και ασθενείς που προέρχονται και από περιοχές όπως τα Γρεβενά, η Νάουσα και η Κοζάνη. Στην 6η ΥΠΕ έχουν ενισχυθεί επίσης το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, στο Ρίο, καθώς και τα νοσοκομεία του Πύργου και της Καλαμάτας. Ο κ. Καρβέλης είπε επίσης ότι στο Νοσοκομείο Ζακύνθου έχουν αναπτυχθεί έξι κλίνες ΜΕΘ (όταν προ της πανδημίας δεν υπήρχε καμία). Στην Κέρκυρα έχουν προστεθεί δύο κλίνες ΜΕΘ (σύνολο οκτώ) ενώ έχουν προστεθεί και τρεις κλίνες ειδικά για COVID.

7η ΥΠΕ (Κρήτης)

Η Διοικητής Λένα Μπορμπουδάκη ανέφερε ότι το επιδημιολογικό προφίλ της Κρήτης είναι σε καλά επίπεδα και παρατηρείται σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες μετά την άνοδο των προηγούμενων εβδομάδων.

Όπως είπε, έχουν αναπτυχθεί 388 κλίνες COVID-19 στα οκτώ νοσοκομεία της Κρήτης, ώστε να υπάρχει κάλυψη σε ολόκληρο το νησί. Προσέθεσε ότι υπήρξε μέριμνα για αύξηση του υγειονομικού προσωπικού πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, με 210 γιατρούς συν 650 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό να έχουν αναλάβει καθήκοντα στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Με βάση τα έργα που είναι σε εξέλιξη σε σε πολλές μονάδες του νησιού η Διοικητής δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα η Κρήτη θα διαθέτει 88 κλίνες ΜΕΘ -εκ των οποίων οι 56 θα προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό. Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η κ. Μπορμπουδάκη είπε πως γίνεται καταγραφή της διαθεσιμότητας ιδιωτών γιατρών και έχουν υπογραφεί οι πρώτες συμβάσεις.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

«H σημερινή μας συνάντηση είναι μία συνάντηση συμπαράταξης και μάχης, αλλά και μία αφορμή να σας ευχαριστήσω -για ακόμα μία φορά, προσωπικά- για τις προσπάθειές σας, νύχτα και μέρα. Το ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα, βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα με την πανδημία και θέλω και σήμερα να ακουστεί αυτό το μήνυμα παντού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει δουλέψει εδώ και πολύ καιρό «στο κόκκινο», όπως και το προσωπικό του. Έχει αντέξει. Έχουμε ήδη τις πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Είμαι σίγουρος ότι και τις επόμενες μέρες και τις επόμενες εβδομάδες αν χρειαστεί, θα αντέξει, έτσι ώστε με όσο το δυνατόν πιο γρήγορα βήματα να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα, που δεν θα μας υποχρεώνει να διαχειριζόμαστε τραγικές καταστάσεις όπως αυτές που αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε, ειδικά την τελευταία εβδομάδα.

Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει όλοι οι πολίτες να είναι αρωγοί σε αυτή τη νέα προσπάθεια την οποία κάνουμε, να κυκλοφορούν μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, να μην συγκεντρώνονται σε σπίτια, προφανώς να φοράνε συνέχεια και παντού τη μάσκα τους, να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας. Την επόμενη εβδομάδα πιστεύω ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή μας, για την πορεία της πανδημίας και για την αναμενόμενη μείωση στην πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οπότε και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις.

Είναι όμως σήμερα μία ευκαιρία να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια σχετικά με το τι έχει γίνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτούς τους τελευταίους μήνες, γιατί ακούω πολλά «στοιχεία» από την αντιπολίτευση, τα οποία πολύ απλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Εγώ θέλω να σταθώ σε τρεις μόνο αριθμούς, που νομίζω ότι καταδεικνύουν την απόλυτη προτεραιότητα στην οποία έθεσε η ελληνική κυβέρνηση τη διαδικασία αντιμετώπισης της πανδημίας: Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242, το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000. Και βέβαια πριν την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018- δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια, ένα δισεκατομμύριο παραπάνω. Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω ακόμα μία φορά όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ειδικά όσες και όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πιο σκληρής μάχης που δόθηκε, δίνεται και θα δίνεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί, μετά από κρίση, αορίστου χρόνου.

Είναι μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει και για όλους τους νοσηλευτές οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Επεκτείνεται και σε όλους τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και μία αδήριτη ανάγκη για τη στελέχωση των νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες.

Είναι αυτοί οι εργαζόμενοι, ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που με την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό τους κατέκτησαν το δικαίωμα να υπηρετούν και αύριο τους συμπολίτες τους. Τους συγχαίρω και τους καλώ να συνεχίσουν με νέα δύναμη τον μεγάλο αγώνα τον οποίο πρώτα απ’ όλα αυτοί δίνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κλείνω γιατί σήμερα θέλω περισσότερο να ακούσω παρά να μιλήσω.

Θα ήθελα να μου μεταφέρετε την εμπειρία σας, τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζονται σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, να μου εισηγηθείτε ευέλικτους τρόπους συνεργασίας, ανάγκες νοσοκομείων, πώς δούλεψε η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά στην Θεσσαλονίκη. Αλλά κυρίως με ενδιαφέρει να μου διατυπώσετε τις προτάσεις σας, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη καμπή. Στόχος παραμένει ένας: Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021, με το καλό, να ανοίξει και πάλι μία νέα εποχή για τη χώρα μας».





Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι διασωληνώσεις, σταθεροποιούνται τα κρούσματα

 



Παραμένει υπό πίεση η Βόρεια Ελλάδα - 4.441 ασθενείς νοσηλεύονται με Covid-19 σε όλη τη χώρα, οι 2.187 σε μονάδες της Μακεδονίας και της Θράκης - Στους 1.815 οι νεκροί σε όλη τη χώρα

Συνεχίζεται η κρίσιμη μάχη κατά του κορωνοϊού μέσα στα νοσοκομεία της χώρας μας τα οποία υποδέχονται με αμείωτο ρυθμό ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, με εκείνα της Μακεδονίας και της Θράκης να βρίσκονται κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή. Μέχρι και χθες το βράδυ οι ασθενείς σε όλες τις κλινικές Covid-19 ανέρχονταν σε 4.441, ένας αριθμός που δυστυχώς όπως έχουν προειδοποιήσει οι ειδικοί θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης πορείας του κορωνοϊού τις προηγούμενες εβδομάδες.

Χθες έγιναν 450 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία, μειωμένες κατά 100 σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο ημέρες και με το ρεύμα των ασθενών να κατευθύνεται σταθερά προς τα νοσοκομεία των επιβαρυμένων περιοχών, δηλαδή Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν ωστόσο συγκρατημένη αισιοδοξία, εφόσον όμως τα κρούσματα διατηρηθούν στο σταθερό επίπεδο των προηγούμενων επτά ημερών, πέριξ των 2.000 κρουσμάτων, ένα επίπεδο εξαιρετικά οριακό και κρίσιμο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, από το σύνολο των ανθρώπων που μολύνονται περίπου το 10-15% θα χρειαστούν να νοσηλευτούν και εξ’ αυτών το 5% υπολογίζεται ότι θα διασωληνωθούν. Χθες ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 2.135 νέα περιστατικά θετικά στον κορωνοϊό, καθώς και 562 διασωληνωμένοι. Ως το βράδυ της Τρίτης οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 576.

Αναφέρθηκαν ακόμη 101 νεκροί που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της επιδημίας στα 1.815.

Στις υγειονομικές μονάδες της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία χθες 2.187 ασθενείς σε απλές κλινικές Covid-19 και άλλοι 294 σε ΜΕΘ. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 302, αποτελώντας το 54% του συνόλου των διασωληνωμένων με λοίμωξη λόγω κορωνοιού σε ολα τα νοσοκομεία της χώρας.

Ενδεικτικά στη γενική εφημερία της περασμένης Δευτέρας του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" καταγράφηκαν 51 εισαγωγές και έγινε διαχείριση 24 υπόπτων περιστατικών και αλλες 22 εισαγωγές έγιναν στο "Γεννηματάς". Πάντως, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης ανέφερε κατά τη χθεςινή τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό ότι παρατηρήθηκε μείωση εισαγωγών σε σύγκριςη με την προηγούμενη εφημερία. Παρόλα αυτά, η κάλυψη των διαθεσίμων απλών κλινών COVID αγγίζει πλέον το 85%, ενώ την ίδια ώρα οι γιατροί αναζητούν εναγωνίως χώρους για να αναπτύξουν κλίνες εντατικής.

Η βόρεια Ελλάδα έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα με την επιδημία, καθώς εκτός από τους χιλιάδες ασθενείς που έδωσαν σκληρό αγώνα για τη ζωή τους στα νοσοκομεία, μετράει και το 59% των θανάτων. Από τους 1.815 ανθρώπους που κατέληξαν λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού, οι 1.068 ήταν κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης.

Την αρνητική, θλιβερή πρωτιά των θανάτων όλη την περίοδο της επιδημίας κατέχει η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστό 31,5% των θανάτων και ακολουθούν η 3ή Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας με 24,5% και η Αττική με 21,3%.

Στην καρδιά της επιδημίας βρίσκεται η Θεσσαλία. Χθες στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες καταγράφηκαν 268 κρούσματα, ειδικότερα 129 στη Λάρισα, 93 στη Μαγνησία, 25 στην Καρδίτσα και 21 στα Τρίκαλα. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας ασκείται μεγάλη πίεση τις τελευταίες δέκα ημέρες από τους ασθενείς με κορωνοϊό που χρειάζονται νοσηλεία, με τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, το πανεπιστημιακό και το γενικό να νοσηλεύουν τουλάχιστον 223 ασθενείς - οι 40 εξ αυτών είναι σε ΜΕΘ ενώ έχουν γίνει διακομιδές και στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στα νοσοκομεία του Βόλου (8 κλίνες), των Τρικάλων (12 κλίνες) και της Καρδίτσας (6 κλίνες). Σε μια προσπάθεια αποσυμπίεσης του ΕΣΥ η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας προχώρησε σε συμφωνία με τέσσερα ιδιωτικά θεραπευτήρια (δύο στη Λάρισα και δύο στο Μαγνησία) για τη νοσηλεία ασθενών.

Η Αττική συνεχίζει να βρίσκεται σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση με αρχόμενη μείωση κρουσμάτων - ενδεικτικά χθες καταγράφηκαν 401 κρούσματα. Στην Αττική, από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 4.083 περιστατικά, ενώ από τις 16 έως τις 22 Νοεμβρίου τα νέα κρούσματα ήταν 3.397. Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές 676 ασθενείς και άλλοι 172 σε ΜΕΘ. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν χθες το βράδυ σε 160, αποτελώντας το 28% του συνόλου των διασωληνωμένων.


Παναγιώτα Καρλατήρα

Πηγή : protothema.gr



Το αίτημα των Γερμανών και η συμπλοκή χριστιανών – μουσουλμάνων στον Ελαιώνα

 



Για έναν ολόκληρο χρόνο βρισκόταν στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής ο 27χρονος Σύρος, που συνελήφθη  την περασμένη Πέμπτη κατηγορούμενος για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος. Αφετηρία υπήρξε αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν απευθύνει το Νοέμβριο του 2019 οι γερμανικές αρχές, ζητώντας από την Ελλάδα να τους γνωστοποιήσει κάθε διαθέσιμη πληροφορία για τον 27χρονο. 

Σύμφωνα με το γερμανικό αίτημα (Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας) ο Σύρος υπήρξε μέλος του «Ισλαμικού Κράτους» και το 2014 συμμετείχε σε ένοπλη σύγκρουση με μέλη της φυλής Sheitat στη Συρία. Πιθανολογείται μάλιστα ότι οι Γερμανοί αστυνομικοί επεσήμαναν στους Έλληνες συναδέλφους τους την ύπαρξη ενός βίντεο στο διαδίκτυο, στο οποίο ο 27χρονος και άλλα μέλη του Ισλαμικού Κράτους χτυπούν αιχμαλώτους. Το επίμαχο βίντεο βρέθηκε αναρτημένο στο youtube υπό τον τίτλο «τα εγκλήματα του ISIS εναντίον μελών της φυλής Shaitat». 

Ο συλληφθείς είχε έρθει στη χώρα τον Μάρτιο του 2018 μέσω Λέσβου και το τελευταίο διάστημα ζούσε με την έγκυο σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας μεταναστών στον Ελαιώνα. Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης ο 27χρονος πρωταγωνίστησε σε σύρραξη μέσα στη δομή φιλοξενίας, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 40 αλλοδαποί οπλισμένοι με σπαθιά και μαχαίρια. Νεότερες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τα αίτια της συμπλοκής ήταν θρησκευτικά, με μουσουλμάνους να συγκρούονται με χριστιανούς. 

Ο 27χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στον «Ευαγγελισμό» για τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια στο Α.Τ. Κολωνού, που είχε αρχικά αναλάβει την έρευνα για τα αιματηρά επεισόδια στη δομή του Ελαιώνα. Κατά την παραμονή του στο τμήμα φέρεται να εκτόξευσε απειλές κατά των αλλοδαπών που του είχαν επιτεθεί, ενώ με αντίποινα για την επίθεση φέρονται να απειλούσαν και αραβικής καταγωγής άτομα από τη δομή.

Εξαιτίας των γεγονότων, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής τον προσήγαγαν στα γραφεία της υπηρεσίας τους, στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ. Στη διάρκεια της ανάκρισης του έδειξαν το βίντεο από το youtube, με τον 27χρονο να αναγνωρίζει τον εαυτό του ως το ένα από τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που χτυπούσαν τους αιχμαλώτους. Περιέγραψε ότι οι αιχμάλωτοι ανήκαν στη φυλή Saitat καθώς και ότι τέσσερις απ΄αυτούς εκτελέστηκαν από μέλος του «Ισλαμικού Κράτους», με τον ίδιο να παρακολουθεί. 

Στην προανακριτική του ομολογία είπε ότι εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος το 2014 για να εκδικηθεί για τον θάνατο συγγενών του καθώς και ότι συμμετείχε σε μπλόκα και ελέγχους στην ενδοχώρα της Συρίας. Είπε ακόμα ότι δύο μήνες μετά την ένταξή του τον κατηγόρησαν ότι δεν ήταν αρκετά πιστός στην οργάνωση και τον φυλάκισαν για έξι μήνες, ενώ τιμωρήθηκε με ξυλοδαρμό και δημόσια διαπόμπευση.

Συνελήφθη κατηγορούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και άμεση συνδρομή σε ανθρωποκτονία κατά συρροή και χθες οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή. Απολογούμενος παρουσία συνηγόρου που διορίστηκε αυτεπαγγέλτως, αμφισβήτησε την ισχύ και αξιοπιστία της προανακριτικής του ομολογίας ισχυριζόμενος ότι όσα είπε ήταν προϊόν πίεσης και βασανισμού του από τους αστυνομικούς που τον ανέκριναν. Αρνήθηκε ότι συμμετείχε στο «Ισλαμικό Κράτος».

Μετά το τέλος της απολογίας του πάντως, κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή και τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη φυλακή, πιθανότατα το σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού.


Γιάννης Σουλιώτης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Συνελήφθη στην Κηφισιά ο Μπάμπης Βωβός

 


Συνελήφθη με παραγγελία εισαγγελέα ο γνωστός 88χρονος κατασκευαστής Μπάμπης Βωβός και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών.

Η σύλληψη του έγινε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κηφισιάς, 21 Νοεμβρίου στην περιοχή της Κηφισιάς.

Σε βάρος του 88χρονου επιχειρηματία εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για φοροδιαφυγή κι έτσι οι αστυνομικοί τον οδήγησαν στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, ενώ αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών σήμερα  Τετάρτη, 25.11.2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές Ναυπλίου.




Σενεγάλη: Μυστηριώδης δερματική ασθένεια εμφανίστηκε σε ψαράδες

 



Οι Αρχές της Σενεγάλης προσπαθούν ακόμη να διαλευκάνουν τη μυστηριώδη δερματική ασθένεια που έχει προσβάλει πάνω από 1.000 ψαράδες εδώ και μία εβδομάδα στην περιοχή του Ντακάρ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Προς το παρόν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να πρόκειται για ιογενή, μεταδοτική νόσο. Η υγεία όλων των ασθενών βελτιώθηκε και μόνο ένας, από τους 1.004 που παρουσίασαν συμπτώματα, παραμένει ακόμη στο νοσοκομείο, είπε ο υπουργός Αμπντουλαγιέ Ντιουρ Σαρ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ωστόσο, παραμένει ακόμη άγνωστη η αιτία του κακού. Οι ψαράδες, στις φωτογραφίες που δημοσίευσαν πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης και ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, φέρουν φλύκταινες, κάποιες φορές εντυπωσιακών διαστάσεων, στο πρόσωπο και τα άκρα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Αμπντού Καρίμ Σαλ είπε ότι ενδέχεται για τη δερματοπάθεια αυτή να ευθύνεται κάποιο είδος άλγης.

«Δεν υπάρχει καμία δευτερεύουσα μόλυνση, με άλλα λόγια (η ασθένεια) δεν μεταδίδεται. Και δεν υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση ψαριών», τόνισε ο υπουργός Υγείας. «Τα αποτελέσματα των βιολογικών εξετάσεων δεν αποκάλυψαν την αιτία, όμως είναι σε εξέλιξη και άλλες έρευνες», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι από την ανάλυση των δειγμάτων που είχαν ληφθεί δεν διαπιστώθηκε καμία χημική ή τοξική μόλυνση του νερού ή των ψαριών. Αναμένεται να γίνουν αναλύσεις και στα φύκια αφού, σύμφωνα με τους αλιείς, η εμφάνιση της ασθένειας συνέπεσε με μια αύξηση της άλγης στην περιοχή. Το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Πανεπιστημίου Σεΐχ Αντα Ντιόπ του Ντακάρ σχεδιάζει επίσης να λάβει δείγματα από τα καύσιμα των αλιευτικών σκαφών και από τα δίχτυα που χρησιμοποιούν οι ψαράδες.

Πολλοί αλιείς διαμαρτύρονται γιατί οι πωλήσεις των προϊόντων τους έπεσαν κατακόρυφα αφού σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκαν μηνύματα που προέτρεπαν τον κόσμο να μην καταναλώνει ψάρια για ένα διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η αλιεία είναι μια δραστηριότητα από την οποία εξαρτώνται άμεσα 53.000 θέσεις εργασίες και έμμεσα άλλες 540.000 στη Σενεγάλη.


Πηγή



Χιλιάδες γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα της καραντίνας

 



Τον τελευταίο χρόνο περίπου τέσσερις χιλιάδες οχτακόσιες εβδομήντα δύο γυναίκες σε όλη την Ελλάδα βρήκαν το κουράγιο να καταγγείλουν πως έπεσαν θύματα βίας, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων συγκεντρώνει τα στοιχεία και τα παρουσιάζει σήμερα στην Πρώτη Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, από το 1960. Ωστόσο, αν και από τότε έχουν γίνει τεράστια βήματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε ψυχολογικό και νομικό επίπεδο, οι συμπεριφορές παραμένουν ίδιες. Πίσω από κλειστές πόρτες και παράθυρα εκτυλίσσονται καθημερινά ιστορίες απελπισίας και πόνου.

«Είναι οριζόντιο πρόβλημα» λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αρμόδια Γενική Γραμματέας, Μαρία Συρυγγέλα και συμπληρώνει: «Μπορεί καμιά φορά να νομίζουμε ότι αυτό το πρόβλημα αφορά γυναίκες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δεν ισχύει. Δεν έχει ταξικούς περιορισμούς, ούτε μορφωτικούς περιορισμούς».

Μια γυναίκα σηκώνει την παλάμη της. Διπλώνει τον αντίχειρα και τον κλείνει μέσα στη γροθιά της. Βρίσκεται σε κίνδυνο. Πρόκειται για διεθνές μη λεκτικό κώδικα και δηλώνει πως υφίσταται βία. Το σιωπηλό σινιάλο διαδόθηκε ευρέως στη διάρκεια της καραντίνας, όπου τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν σε όλη την υφήλιο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Στην Ελλάδα, το διάστημα της πρώτης καραντίνας οι κλήσεις προς την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900, αυξήθηκαν κατά 230%. Οι ειδικοί ήξεραν ότι τα περιστατικά βίας αυξάνονται όταν τα ζευγάρια περνούν περισσότερο χρόνο μαζί. «Τις νύχτες και τις αργίες γίνονται συνήθως τα περισσότερα περιστατικά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών δήμου Αγρινίου, Νατάσα Μακρυδήμα.

Στο διάστημα της καραντίνας μάλιστα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, ξενοδοχεία αποτέλεσαν έκτακτα καταλύματα. Αυτό συνέβη προκειμένου οι γυναίκες και τα παιδιά τους να ολοκληρώσουν τις ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται για να μπουν σε έναν από τους είκοσι ξενώνες, οι οποίοι λειτουργούν υπό την αιγίδα του κράτους.

Σύμφωνα με το καταστατικό, οι κακοποιημένες γυναίκες με τα παιδιά τους μπορούν να μείνουν εκεί τρεις έως έξι μήνες. Αν υπάρχει ανάγκη και παραπάνω. «Στην αρχή ήταν το ίδρυμα. Τώρα είναι το σπίτι μας. Και το ακούω από τα παιδιά που μένουν εδώ. Λένε πάμε σπίτι μας, είμαστε σπίτι μας» περιγράφει η Ν. Μακρυδήμα.

Οι ασχολίες είναι παρόμοιες με αυτές ενός σπιτιού. Τα παιδιά όταν γυρίζουν από το σχολείο διαβάζουν και παίζουν. Οι γυναίκες ασχολούνται με την φροντίδα του ξενώνα, την μαγειρική και την ανάγνωση. Παράλληλα, ασχολούνται με την ψυχική τους ενδυνάμωση με τη βοήθεια ψυχολόγων, παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Η Αττική «κρατάει τα σκήπτρα» της κακοποίησης γυναικών, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες. Ωστόσο, τα περιστατικά που αναφέρονται δεν είναι μόνον αυτά. Πολλές γυναίκες νιώθουν ντροπή και δεν τολμούν να αρθρώσουν αυτό που τις βασανίζει.

«Αυτές οι γυναίκες, υποτιμούν πάρα πολύ το γεγονός. Το υποβαθμίζουν. Λένε ένα χαστούκι ήταν, δεν γίνεται συχνά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κλινική ψυχολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Άννα Κανδαράκη. «Από πίσω υπάρχει ένα κομμάτι ενοχής, ότι με κάποιον τρόπο κι εγώ το προκαλώ. Η βαθύτερή τους πεποίθηση, ακόμα και αν δεν λέγεται, είναι ότι σε όλες τις σχέσεις υπάρχει βία», συμπληρώνει η ειδικός που έχει συντελέσει στην θεραπεία κακοποιημένων γυναικών στο Παρίσι.

Τόσο η κλινική εμπειρία, όσο και η βιβλιογραφία, δείχνουν ότι αυτές οι γυναίκες μέχρι να ζητήσουν βοήθεια έχουν υποστεί επανειλειμμένως βία και έχουν φτάσει σε σημείο να φοβηθούν για τη ζωή τους. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι περισσότερες καταγγελίες γίνονται στην Σουηδία. Όχι γιατί εκεί οι άνθρωποι είναι πιο βίαιοι, αλλά γιατί οι γυναίκες γνωρίζουν καλύτερα τα δικαιώματά τους.

Η βία κατά των γυναικών δεν συναντάται μόνο στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και στο εργασιακό, όπου παίρνει τη μορφή της σεξουαλικής παρενόχλησης, της ταπείνωσης και του περιορισμού. Οι ειδικοί καταχωρούν και νέες μορφές βίας κατά των γυναικών που έχουν να κάνουν με τον κυβερνοχώρο. Αυτές διαχωρίζονται σε διαδικτυακή παρακολούθηση, διαδικτυακή παρενόχληση και μη συνεναιτική πορνογραφία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει σήμερα με στελέχη του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις 5 μ.μ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Φόβοι για μεγάλη διασπορά στους οικισμούς των Ρομά στα Τρίκαλα. Ξεκινούν άμεσα τεστ

 



Τα κρούσματα των τελευταίων 24ωρων σήμαναν συναγερμό.

Συγκεκριμένα το βράδυ της Δευτέρας κατέληξε 32χρονος Ρομά, θετικός στον covid-19, στο Νοσοκομείο Τρικάλων, ενώ την ίδια μέρα δυο ακόμη Ρομά βγήκαν θετικοί σε rapid test στα οποία υποβλήθηκαν και αργά το βράδυ ακόμη ένας ο οποίος μάλιστα χρειάστηκε να εισαχθεί στο Νοσοκομείο καθώς παρουσίασε απότομα υψηλό πυρετό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr σήμανε συναγερμός στον ΕΟΔΥ και άμεσα, εντός των ημερών σε συνεργασία με Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμο Τρικκαίων η Δήμητρα Νάτσινα και κλιμάκια του Οργανισμού θα μεταβούν στους οικισμούς Ρομά της πόλης για διενέργεια rapid test στο μεγαλύτερο δυνατό τμήμα του πληθυσμού.



Θράσος από το Τούρκικο καθεστώς που απειλεί Γερμανία - Ελλάδα επειδή έλεγξαν πλοίο τους

 


Το καθεστώς εκμεταλλεύτηκε το γεγονός για να «θορυβήσει» τις χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση, αποτρέποντας μελλοντικούς ελέγχους σε τουρκικά πλοία που θα μεταφέρουν παράνομα στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη.

Το Βερολίνο χαρακτηρίζει τις διαμαρτυρίες του καθεστώτος αδικαιολόγητες και την Άγκυρα να λέει ότι η κίνηση αυτή ήταν παράνομη.

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε χθες, επειδή γερμανικές δυνάμεις που ανήκουν στην επιχείρηση «Ειρήνη» της ΕΕ, που έχει επιφορτισθεί με την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη, επιβιβάστηκαν και ερεύνησαν ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο το οποίο η ΕΕ θεώρησε ύποπτο για παράνομη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

Το καθεστώς δήλωσε πως το πλοίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξε πως η γερμανική ομάδα παραβίασε το διεθνές δίκαιο επειδή δεν περίμενε να λάβει τουρκική άδεια προκειμένου να επιβιβαστεί στο Rosaline - A.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε πως οι διαμαρτυρίες της Τουρκίας είναι αδικαιολόγητες : «Οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν σωστά και ενήργησαν σύμφωνα με την εντολή της ευρωπαϊκής αποστολής Ειρήνη. Οι κατηγορίες που διατυπώνονται κατά των στρατιωτών είναι αδικαιολόγητες», υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός.

Ο υπουργός Άμυνας του καθεστώτος Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως η κίνηση «ήταν πλήρως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε πως η Άγκυρα εξετάζει μέτρα για την προστασία των τουρκικών εμπορικών πλοίων : «Η κίνηση ήταν πλήρως αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, ήταν λάθος», είπε ο Ακάρ. «Δυστυχώς, οι δηλώσεις των συμμάχων μας δεν αντανακλούν πλήρως την αλήθεια, ορισμένα γεγονότα διαστρεβλώνονται».

Ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρτενίζ υπερασπιστής της Γαλάζιας Πατρίδας  έκανε λόγο για «εχθρική πράξη εναντίον της Τουρκίας» που ευθύνονται Έλληνες και Γερμανοί : «Πρόκειται για το κατώτερο επίπεδο κήρυξης πολέμου. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή πρέπει να απαντήσει πολύ ισχυρά σε αυτή τη ληστεία. Δεν υπάρχει συγχώρεση! Αυτό που κάνουν είναι η σύγχρονη πειρατεία. Η παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν καθοριστική. Οι Έλληνες περίμεναν μια τέτοια στιγμή. Η φρεγάτα της Γερμανίας παρεμβαίνει στο τουρκικό εμπορικό πλοίο σαν πειρατής και ανακρίνει το προσωπικό του σαν να είναι ληστής. Αυτό δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να αποδεχτεί η Δημοκρατία του Ατατούρκ και το τουρκικό έθνος» δήλωσε με θράσος ο Τούρκος.



Έπαιζαν μπάλα έφαγαν πρόστιμο για συνωστισμό και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς

 



Ύστερα από κλήση στην Άμεση Δράση για συνωστισμό, αστυνομικοί βρέθηκαν στα γηπεδάκια στην περιοχή Ευαγγελίστρια στη Θεσσαλονίκη, όπου νεαροί έπαιζαν ποδόσφαιρο αδιαφορώντας για τα μέτρα.

Προχώρησαν σε σύσταση προς τους νεαρούς, οι οποίοι αντέδρασαν και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά και η Αστυνομία προχώρησε σε έξι προσαγωγές, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις.







Συνελήφθη Αλγερινός πορτοφολάς μέλος σπείρας αλλοδαπών που είχε δράση το κέντρο της Αθήνας

 



Βραδυνές ώρες 24/11/2020, το Α 3-3 της Δ αλλαγής περιπολικό της άμεσης δράσης διατεταγμένο για ελέγχους περί covid στην περιοχή του Μεταξουργίου, ενημερώθηκε από πολίτες ότι επί της οδού Δηλιγιάννη δύο άτομα έκλεψαν μέσα από αυτοκίνητο ένα πορτοφόλι. 

Από την περιγραφή των δραστών που έδωσαν οι μάρτυρες, το πλήρωμα του περιπολικού άρχισε τις αναζητήσεις και σε κοντινή απόσταση εντοπίστηκε ο ένας από τους δύο κακοποιούς και τον καταδίωξε πεζή περιπολία που πήρε σήμα απο το περιπολικό.

Ο δράστης (Αλγερινός) συνελήφθη και είχε και το θράσος να προσφέρει χρήματα στους αστυνομικούς για να τον αφήσουν. Το πορτοφόλι είχε μέσα 450 euro και προσωπικά έγγραφα. Το θύμα ανευρέθη και του παραδόθηκε το πορτοφόλι. Είναι Έλληνας και είναι στέλεχος της Ευρωπαικής επιτροπής στο Λουξεμβούργο. 

Ο Αλγερινός κλέφτης προσήχθη στο Τ.Α. Ομόνοιας όπου αναγνωρίστηκε κι από άλλα θύματά του. Πάνω του βρέθηκαν αρκετά χρήματα από προηγούμενες κλοπές και είναι μέλος σπείρας Αλγερινών η οποία είχε διαπράξει σωρεία κλοπών στο κέντρο των Αθηνών.


Με πληροφορίες από Χρήστο Μπαλάσκα