Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Οι FT «ξεγυμνώνουν» την κυβέρνηση για το αφήγημα της εξόδου


Σε βίντεο που παρουσιάζουν οι Financial Times παρουσιάζεται αναλυτικά μέσα από γραφήματα η τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Οι αριθμοί… μίλησαν και φαίνεται πως έχουν αντίθετη άποψη από αυτή της κυβέρνησης, η οποία πανηγυρίζει για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, την ώρα που όλα τα διεθνή ΜΜΕ με τις αναλύσεις τους διαμορφώνουν μια εικόνα που απέχει παρασάγγας από αυτή που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση.

Ακόμα ένα «χτύπημα» για το κυβερνητικό αφήγημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήρθε από το βίντεο που ανήρτησαν οι Financial Times, στο οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά μέσα από γραφήματα η τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Το βίντεο παραθέτει στοιχεία της ανεργίας στην Ελλάδα, την κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια αλλά και την κατάσταση στο χώρο των ακινήτων.

Το ΑΕΠ

Οι FT στο άρθρο που συνοδεύει το βίντεο αναφέρουν ότι «Το τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει και το τέλος των δεσμεύσεων της Ελλάδας στους διεθνείς πιστωτές».

Μία από τις πιο σημαντικές είναι ότι η χώρα, σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία στο χρέος του περασμένου Ιουνίου, θα πρέπει να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Αποτυχία σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αποσυρθεί ένα μέρος της στήριξης. Το δημοσίευμα μεταφέρει επίσης δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου για αλλαγές στο μείγμα πολιτικής με «δημοσιονομικά συνετά» μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Η χώρα «είναι σε μια ευχάριστη θέση καθώς μπορούμε ταυτόχρονα να πετυχαίνουμε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και σταδιακά να αλλάξουμε το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής σε μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη κατεύθυνση», δηλώνει.

Μεταξύ άλλων στο βίντεο αναφέρεται πως σύμφωνα με το ΔΝΤ το ΑΕΠ το 2023 θα είναι ακόμα 17% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2007.

Αντίθετα η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν αναπληρώσει τη χαμένη οικονομική παραγωγή. Οι τιμές των ακινήτων κατά μέσο όρο 42% κάτω σε σχέση με μια δεκαετία πριν.

Κόκκινα δάνεια

Την περίοδο 2014-2016 μπήκαν 850 εκ. ευρώ στις αγορές ακινήτων. Ωστόσο μεγάλη πρόκληση παραμένουν τα κόκκινα δάνεια, που είναι σχεδόν το μισό του συνόλου των δανείων στη χώρα.

Το επίπεδό τους είναι οκταπλάσιο του επιπέδου τους προ κρίσης, ενώ η ανεργία είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με την προ κρίσης εποχή.

Αν και δημιουργήθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας από τον Μάρτιο του 2015 πολλές από αυτές είναι προσωρινής ή μερικής απασχόλησης, ενώ οι μισθοί είναι 22% κάτω σε σχέση με το 2009.

Το 2007 οι Έλληνες ήταν πιο εύποροι κατά 21% από τους Πορτογάλους, κατά 71% από τους Πολωνούς και σχεδόν με το ίδιο κατά κεφαλήν εισόδημα με τους Ισπανούς. Σήμερα, 11 χρόνια μετά, είναι σχεδόν 9% φτωχότεροι από Πορτογάλους και Πολωνούς, ενώ οι Ισπανοί είναι σχεδόν 40% πλουσιότεροι.

Η Ελλάδα είναι πλέον η τέταρτη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ μετά τις Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία.



Πηγή : in.gr


Πώς κατέληξε να γίνει άντρο ληστών ο λόφος του Φιλοπάππου



Μία εγκληματική επίθεση κάθε ημέρα πέριξ της Ακρόπολης – Ο θάνατος του 25χρονου, οι 230 ληστρικές επιθέσεις εντός του 2018 και οι χωρίς αποτέλεσμα περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. – Τι αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα της Αστυνομίας.

Σε άντρο ληστών έχουν μετατραπεί ο λόφος του Φιλοπάππου και ο πεζόδρομος του Θησείου, ένα από τα πιο επισκέψιμα σημεία της Αθήνας τόσο από τουρίστες όσο και από Αθηναίους, καθώς από τις αρχές του 2018 έχουν σημειωθεί 230 επιθέσεις (δηλαδή μία κάθε ημέρα) από τουλάχιστον τέσσερις-πέντε συμμορίες κακοποιών οι οποίες δρουν ανεξέλεγκτα. Τελευταίο θύμα ένας 25χρονος Ελληνας - που εργαζόταν στη Γλασκώβη και είχε έλθει στην Ελλάδα για διακοπές - ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.


Μαζικές επιθέσεις

Ο θάνατος του άτυχου 25χρονου που έπεσε από τα βράχια στου Φιλοπάππου κατά τη διάρκεια συμπλοκής του με ληστές που τον απειλούσαν με σπασμένο μπουκάλι αποτελεί την κορύφωση μιας δραματικής κατάστασης με συνεχείς μαζικές επιθέσεις - πολλές εξ αυτών αιματηρές - περισσότερων από 100 αδίστακτων ποινικών κυρίως από την Αλγερία, το Μαρόκο, το Πακισταν, το Αφγανιστάν και το Μπανγκλαντές στο πιο τουριστικό μέρος της Αθήνας. Στην περιοχή έχει δημιουργηθεί μια πρωτοφανής κατάσταση την οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει η ΕΛ.ΑΣ. παρά τα συνεχή προειδοποιητικά έγγραφα που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής». Μάλιστα ληστρικές επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί την ώρα που περιπολούν αστυνομικοί στην περιοχή ή βρίσκονται επί τόπου για να ερευνήσουν άλλη εγκληματική επίθεση! Επιπλέον, σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που παρουσιάζονται, οι αστυνομικές περιπολίες είναι «ρηχές», μένουν στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη και δεν εισέρχονται στην «καρδιά» του δασυλλίου όπου και σημειώνονται οι επιθέσεις.

Παρ' ότι οι διωκτικές αρχές έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε περίπου 80 συλλήψεις και 23 άτομα έχουν οδηγηθεί στη φυλακή, η κατάσταση φαίνεται ανεξέλεγκτη, ενώ υπάρχει η ανησυχία νέου κύκλου αίματος στα πέριξ της Ακρόπολης και ιδιαίτερα στην περιοχή του Φιλοπάππου. Οι συμμορίες φαίνεται να ανατροφοδοτούνται και οι ποινικοί να εφορμούν στον λόφο του Φιλοπάππου από μονοπάτια που βρίσκονται σε πέριξ περιοχές (Κουκάκι, Πετράλωνα κ.λπ.) και ύστερα να αναζητούν εκεί εύκολη διαφυγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα «σύνορα» του Φιλοπάππου με τον αστικό ιστό υπάρχουν περισσότεροι από 50 δρόμοι που καταλήγουν στο δασύλλιο. Οι κακοποιοί έχουν στόχο τα 1.000 κατά μέσο όρο άτομα που βρίσκονται κάθε στιγμή στα 700 στρέμματα του Φιλοπάππου και έχουν την ψευδαίσθηση μιας... ήσυχης βόλτας. Ο κλεφτοπόλεμος που εξελίσσεται στην περιοχή καθημερινά δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, οι δε δεκάδες ληστές επιτίθενται κατά βούληση χωρίς να αφήνουν σχεδόν ποτέ ίχνη...
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. η επίθεση κατά του 25χρονου και μιας 23χρονης από την Πορτογαλία την οποία είχε γνωρίσει προσφάτως σημειώθηκε λίγο πριν από τις 11 το βράδυ στην περιοχή του Φιλοπάππου προς την πλευρά του Κουκακίου, όπου τα βράχια είναι ιδιαίτερα ψηλά.

Τους δύο νεαρούς που κάθονταν αμέριμνοι στην περιοχή φαίνεται να προσέγγισαν αρχικά δύο αλλοδαποί, ένας εκ των οποίων φέρεται να ζήτησε προσχηματικά τσιγάρο. Εκείνοι αρνήθηκαν να του μιλήσουν και λίγο αργότερα οι δύο αλλοδαποί επανεμφανίστηκαν μαζί με ένα τρίτο άτομο - πιθανόν ομοεθνή τους - το οποίο κρατούσε σπασμένο μπουκάλι ή κι άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Οι δύο από τους κακοποιούς επιχείρησαν να αρπάξουν χρήματα και κινητό από τον άτυχο 25χρονο, ενώ ο τρίτος προσπάθησε να αφαιρέσει χρήματα από την 23χρονη φίλη του. Σύμφωνα με τις αρχικές μαρτυρίες ο 25χρονος στην πάλη του με τους αδίστακτους ληστές έχασε την ισορροπία του και βρήκε τραγικό θάνατο από την πτώση του στα βράχια.

Η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη τη μαρτυρία της κοπέλας από την Πορτογαλία, αφού μπορεί να αναγνωρίσει τους δράστες από τον κύκλο των προσαγωγών υπόπτων από την ευρύτερη περιοχή και με βάση προηγούμενα δεδομένα των αρχών ασφαλείας. Και αυτό γιατί όπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «οι δράστες αυτών των επιθέσεων δεν αφήνουν συνήθως ίχνη (αποτυπώματα, DNA) ενώ χρησιμοποιούν αυτοσχέδια όπλα που μετά πετάνε. Ετσι αν δεν συλληφθούν επ' αυτοφώρω ή από τις αναγνωρίσεις των θυμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος τους. Επιπλέον εξετάζουμε υλικό από κάμερες που πιθανόν "κάλυψαν" τον τρόπο διαφυγής τους. Επιπλέον θα προχωρήσουμε, με μικρές ελπίδες ανεύρεσης στοιχείων, σε σάρωση κινητών στο σημείο της επίθεσης. Επίσης μεγάλο ζητούμενο είναι, όπως και στην υπόθεση δολοφονίας της Δώρας Ζέμπερη και σε άλλες περιπτώσεις, τι συμβαίνει με τους κλεπταποδόχους κ.λπ.».


Εγκλήματα χωρίς τιμωρία

Η δράση των αλλοδαπών από χώρες της Ασίας και της Αφρικής που επιτίθενται μαζικά σε Ελληνες αλλά και τουρίστες πέριξ της Ακρόπολης άρχισε να γίνεται εφιάλτης για την ΕΛ.ΑΣ. από τις αρχές του 2018, όταν οι ληστρικές αυτές ενέργειες άρχισαν να πληθαίνουν. Η εικόνα που δινόταν ήταν ότι «αλλοδαποί που έχουν έλθει στη χώρα μας κυρίως την τελευταία διετία αντελήφθησαν πως στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη μπορεί να προχωρούν ανενόχλητοι σε δεκάδες "προσοδοφόρες" ληστρικές επιθέσεις».

Είναι χαρακτηριστικό ένα περιστατικό που συνέβη στις αρχές Μαρτίου: λίγες ώρες μετά την εξάρθρωση ομάδας Αλγερινών σημειώθηκε αιματηρή επίθεση εναντίον 19χρονου, ο οποίος μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο αλλά διέφυγε τον κίνδυνο. 


Οι αστυνομικοί δεν περιπολούν στα επικίνδυνα σημεία

Τον Απρίλιο του 2018 η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο (το οποίο παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής») για την αστυνόμευση στην περιοχή. Οπως ομολογείται στο σχετικό έγγραφο, «ληστείες λαμβάνουν συνήθως χώρα κατά τις νυχτερινές ώρες (21.00-03.00), με αυξητική τάση το Σαββατοκύριακο, στην περιοχή του Αρείου Πάγου, στον λόφο Φιλοπάππου, καθώς και στις οδούς Δ. Αρεοπαγίτου και Απ. Παύλου. Συνηθέστερα οι δράστες δραστηριοποιούνται σε ομάδες των τριών-τεσσάρων ατόμων (σπανιότερα και σε ομάδες των 8-10) και με τη χρήση λεκτικής βίας, υπό την απειλή αιχμηρών αντικειμένων, προβαίνουν σε αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων από τα θύματά τους». 

Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση υπήρχαν στην περιοχή τέσσερις αστυνομικοί από κεντρικές υπηρεσίες ασφαλείας και δύο ομάδες ΔΙΑΣ. Ομως, σύμφωνα με το σχέδιο κινήσεων και περιπολιών που παρουσιάζει «Το Βήμα», οι αστυνομικοί κινούνται περιφερειακά και όχι στα σημεία όπου καταγράφονται οι εγκληματικές ενέργειες στην άλλη πλευρά του λόφου. 

Επιπλέον στον σχετικό σχεδιασμό – που έχει πενιχρά αποτελέσματα – ζητείται να υπάρχει ροή πληροφοριών για τα άτομα της περιοχής με «παραβατικές συμπεριφορές». Επίσης, σύμφωνα με άλλους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., «στις τρεις-τέσσερις εξαρθρώσεις συμμοριών της περιοχής επιχειρήθηκε να επιρριφθούν κατηγορίες και για επιθέσεις που δεν είχαν πραγματοποιήσει. Ετσι δεν έγινε αντιληπτό ότι υπάρχουν δεκάδες άλλοι ασύλληπτοι ληστές και η κατάσταση στου Φιλοπάππου γίνεται ανεξέλεγκτη». 


ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟ ΒΗΜΑ


Αδωνις Γεωργιάδης: Fake όσο και οι ίδιοι η έξοδος που πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ




Η δήλωση του κ. Γεωργιάδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ :

Για ποια ακριβώς έξοδο από τα μνημόνια πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ; Η δήθεν επιτυχία τους είναι τόσο fake, όσο και οι ίδιοι. Προσβάλλουν τη νοημοσύνη του μέσου Έλληνα πολίτη που ζει σε καθεστώς ασφυξίας, εξαιτίας του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου, στο οποίο μας οδήγησαν οι τραγικοί χειρισμοί Τσίπρα- Βαρουφάκη. Η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια εδώ και τρία χρόνια, αν δεν είχε επικρατήσει ο αντιμνημονιακός λαϊκισμός της Πρώτης Φοράς Αριστεράς. Αν δεν είχαν εξαπατήσει και δεν είχαν σπείρει τη διχόνοια στην κοινωνία.

Οι υποκινητές του διχασμού, σήμερα, πανηγυρίζουν. Όχι, όμως για πολύ. Το κόστος από την καταστροφική διακυβέρνησή τους τιμολογείται από 86 έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Το «μάρμαρο» το έχει πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός. Σύντομα, θα το πληρώσουν και οι ίδιοι..


Παναγιωτόπουλος - Καραγκούνης : Ο Κοντονής αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη ως τσιφλίκι του



Κοινή δήλωση Τομ. Δικ. Ν.Δ. κ. Ν. Παναγιωτόπουλου και αναπλ. Τομ. κ. Κ. Καραγκούνη για τις παρεμβάσεις του κ. Κοντονή στη Δικαιοσύνη.

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καβάλας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας , κ. Κ. Καραγκούνης, με αφορμή την τις παρεμβάσεις του κ. Κοντονή στη Δικαιοσύνη, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

 «Ο κ. Κοντονής επιχειρεί να παρέμβει με αντιθεσμικό τρόπο στις επιλογές των ανωτάτων δικαστικών, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως τσιφλίκι του και επιβεβαιώνοντας την καθεστωτική νοοτροπία που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση.

Χωρίς κανέναν διάλογο, όπως καταγγέλλει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, προτείνει τη μείωση του ελάχιστου ορίου της υπηρεσίας των Αρεοπαγιτών και των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, προκειμένου να επιλεγούν οι νέοι Αντιπρόεδροι και ο Εισαγγελέας, ενώ παράλληλα και χωρίς καμία αιτιολογία παρατείνει τη θητεία των αθλητικών δικαστών.

Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες της πρωτοβουλίας του κ. Υπουργού  δεν κρύβονται και ο ίδιος με τη συμπεριφορά του προσβάλλει βάναυσα τον θεσμό της Δικαιοσύνης, την οποία θα έπρεπε να υπηρετεί.

Είναι προφανές ότι ο κ. Κοντονής οφείλει άμεσα να αποσύρει τις διατάξεις αυτές και να σταματήσει τις προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να επιτρέψει άλλες αντιθεσμικές παρεμβάσεις και θα αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται απολύτως  τη διάκριση των εξουσιών».


Τα μνημόνια φεύγουν, τα σκληρά μέτρα, η υπερφορολόγηση και το χωρίς μέλλον με Τσίπρα μένει



Ποια έξοδος από τα μνημόνια; Με σκληρά μέτρα που γονατίζουν την κοινωνία, με λιτότητα, με ανεργία που ανεβαίνει και πάλι, χωρίς κανένα σχέδιο ανάπτυξης; 

Και όμως με θράσος ο Αλέξης Τσίπρας και το τσίρκο που έχει για κυβέρνηση θα κάνουν τους επιτυχημένους και τους ευτυχισμένους για ακόμα μία φορά και όποιος τσιμπήσει, τσίμπησε.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και το άρθρο του Τάσου Δασόπουλου, είναι πλήρη και αξίζει να το διαβάσουμε παρακάτω για αν δούμε εάν και που θα υπάρξουν αλλαγές :

Μόνο στα λόγια η έξοδος από τα μνημόνια – Τι αλλάζει και τι δεν αλλάζει από αύριο

Η πολυαναμενόμενη έξοδος από τα Μνημόνια θα αποδειχθεί «χάρτινη», αφού μετά τα μεγάλα λόγια που θα ειπωθούν, αύριο, η ασφυκτική λιτότητα μοιραία θα παραμείνει με στόχο να υπάρξει ένα συνολικό πρωτογενές πλεόνασμα 101,4% του ΑΕΠ, που αναλύεται σε 17,5% για την πενταετία 2018 – 2022 και 2,2% για άλλα 38 χρόνια έως το 2060.

Τα περίπου 76 δισ. μέτρα που επωμίστηκαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από το 2010 μέχρι και το 2018 είχαν ως στόχο να καλυφθεί το τεράστιο έλλειμμα που έφτασε στο 15,8% του ΑΕΠ το 2009 και το εξωτερικό έλλειμμα που την ίδια εποχή ξεπερνούσε το 17% του ΑΕΠ και οι δανειστές μας (Ε.Ε., ΔΝΤ) να είναι σίγουροι ότι θα πάρουν πίσω τα συνολικά 273,7 δισ. ευρώ που μας έχουν δανείσει από το 2010. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με μια συνολική ύφεση από το 2009 μέχρι και το 2017 της τάξης του 25% του ΑΕΠ. Ενδεικτικά θα μπορούσε να αναφέρει κανείς ότι η «εμβληματική» πλέον ύφεση της Αργεντινής την περίοδο 2000-2002 όταν η χώρα βρέθηκε στην προκρούστεια κλίνη του ΔΝΤ είχε αποτέλεσμα μια συνολική ύφεση που δεν ξεπέρασε το 16,5%.

Ενας δεύτερος στόχος που επιτεύχθηκε ήταν η «εσωτερική υποτίμηση» που είχε προαναγγείλει ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, στον πρώτο μνημονιακό πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Οι αμοιβές μειώθηκαν σε όρους καθαρής αγοραστικής δύναμης παραπάνω από 30%.

Αποτέλεσμα των Μνημονίων είναι και η διεθνής καταρράκωση της αξιοπιστίας της Ελλάδας. Τα δύο πρώτα αποτυχημένα Μνημόνια και η συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων με αποκορύφωνα αυτή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. με το -αξέχαστο- πρώτο εξάμηνο του 2015 -και παρά την πλήρη συμμόρφωση από τότε και μετά- έπεισαν τους δανειστές ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει χωρίς επίβλεψη.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα κινηθεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μέχρι και τις αρχές του 2023 είναι οι χειρότεροι από αυτούς που έχουν επιβληθεί σε χώρα η οποία ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα διάσωσης. Τα επίσημα επιχειρήματα ήταν ότι η Ελλάδα έχει δανειστεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα που μπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης (273,4 δισ. ευρώ από Ε.Ε. και ΔΝΤ) και επιπλέον ευεργετήθηκε και με ένα πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους της.

Με όλα αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη ο «μεγάλος ασθενής» της ευρωζώνης, ο οποίος θα είναι υπό συνεχή παρακολούθηση για τον κίνδυνο… υποτροπής.

ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

Υπάρχουν πέντε συν ένας τομείς που δεν θα αλλάξει η τυπική ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου.

Συγκεκριμένα:

• Το πλαίσιο εποπτείας. Τις τρίμηνες αξιολογήσεις του Μνημονίου θα διαδεχθούν οι… τρίμηνες αξιολογήσεις της ενισχυμένης εποπτείας που αποφασίστηκε στο Eurogroup του Ιουνίου. Είναι αλήθεια ότι η εποπτεία δεν θα έχει νέα μέτρα και θα περιορίζεται στην παρακολούθηση έξι βασικών τομέων: τη δημοσιονομική κατάσταση, την κοινωνική πολιτική, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, τις αποκρατικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση. Τα ίδια βασικά κεφάλαια που είχε κάθε συμπληρωματικό Μνημόνιο από το 2010. Μάλιστα, θα υπάρχει και ένα «υβριδικό» σύστημα δόσεων αντί των κλασικών δόσεων που υπήρχαν έως τώρα. Τα χρήματα που θα δίνονται από τους δανειστές θα είναι σχετικά λίγα, περίπου 1,2 δισ. το χρόνο (600 εκατ. ευρώ το εξάμηνο) από το 2019 έως το 2022, ώστε να συμπληρωθεί το ποσό των 4,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που είχαν από το 2010 οι κεντρικές τράπεζες.

Τα υπόλοιπα χρήματα που θα χρειάζεται η Ελλάδα θα αντλούνται από τις αγορές χρήματος. Ωστόσο, το κόστος τους θα καθορίζεται εκτός από τη συγκυρία και από τις τρίμηνες εκθέσεις απόδοσης που θα εκδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ, τον ΕΜΣ και φυσικά το ΔΝΤ. Μια κακή έκθεση απόδοσης θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στο κόστος δανεισμού από τις αγορές.

• Ο έλεγχος κάθε νέου μέτρου από τους δανειστές. Μέσα στα Μνημόνια κάθε μέτρο που είχε άμεσα ή έμμεσα δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα έπρεπε να εγκριθεί από τους θεσμούς πριν εφαρμοστεί. Το ίδιο θα ισχύει και στη μετά τα Μνημόνια εποχή, αφού προτεραιότητα θα συνεχίσει να έχει η σίγουρη υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων. Συνεπώς, η οικονομική πολιτική θα συνεχίσει να καθορίζεται από τους δανειστές.

• Τα «κύματα» νέων φορολογικών μέτρων. Μετά το τελευταίο άγριο κύμα φορολογικών μέτρων το 2016, το 2017 και το 2018 το καθαρό ποσό των εσόδων από άμεσους φόρους είτε παγώνει είτε εμφανίζει μικρή μείωση και αυτό αναμένεται και τα επόμενα χρόνια όπως αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 -2022.

Παρά τη φορολογική εξάντληση επιχειρήσεων και νοικοκυριών που αποτυπώνεται και στα ληξιπρόθεσμα στην εφορία, που έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα 100 δισ. ευρώ (έστω και αν μέρος είναι ανεπίδεκτα είσπραξης), υπάρχουν νέα μέτρα που έρχονται. Η περικοπή του αφορολογήτου το 2020 είναι το τελευταίο επίσημο μέτρο του προγράμματος και αναμένεται να φέρει εκκαθαριστικά αυξημένα κατά 475 ευρώ, εκκαθαριστικά φόρου σε μισθωτούς συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Κρυφό χαρτί, και μάλιστα με υπερβολικές προσδοκίες για την απόδοσή του, είναι η λειτουργία του περίφημου περιουσιολογίου, που αναμένεται να αποκαλύψει κρυφές περιουσίες. Μάλιστα, μέσω του περιουσιολογίου θεωρείται ότι μπορεί να επιτευχθεί η διεύρυνση της βάσης του ΕΝΦΙΑ (ίσως από το 2019 αφού υπάρχει διάθεση για επίσπευση του μέτρου) κάνοντας πιο δίκαιο το φόρο.

Στο τελευταίο δελτίο του ΣΟΕ υπήρχε εκτενής θετική αναφορά στην έκθεση του ΔΝΤ και μετάβαση από την υψηλή φορολογία σε ένα σύστημα που θα βοηθά την ανάπτυξη. Μέσα στις προτάσεις του Ταμείου υπάρχει και αυτή που θέλει τη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% σήμερα με την αντικατάστασή του όμως με ένα μοναδικό συντελεστή σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, παρά τα μεγάλα λόγια, μένει ακόμη στα χαρτιά.

• Η παράλληλη σκληρή… φορολογία μέσω ασφαλιστικού. Ο κύκλος της δεύτερης φορολογίας μέσω ασφαλιστικών εισφορών αναλογικών των εισοδημάτων που θέσπισε ο νόμος Κατρούγκαλου θα πρέπει να συνεχιστεί για να καλυφθούν οι απώλειες απ’ όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Το ασφαλιστικό έδωσε υπερπλεονάσματα που έχουν ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ τη διετία 2016 -2017 λόγω παρεμβάσεων που εξασφαλίζουν αυξημένες εισφορές -από χρόνο σε χρόνο- αλλά σύντομα και αυτό τελειώνει. Οι καθυστερούμενες συντάξεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται, ενώ το χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία έχει φτάσει τα 33,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν αρχίσει να κρύβουν συστηματικά εισοδήματα για να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, ενώ από τις νέες προσλήψεις οι μισές είναι μερικής απασχόλησης και οι άλλες μισές με μισθούς όχι μεγαλύτερους από τον κατώτερο μισθό των 586 ευρώ. Με δεδομένη τη συνταξιοδότηση όσων παίρνουν σήμερα υψηλό μισθό και την αντικατάστασή τους με χαμηλόμισθους, το μέλλον των ασφαλιστικών εισφορών φαντάζει δυσοίωνο. Αν δεν γίνουν -όπως ευαγγελίζεται η κυβέρνηση- οι περικοπές στις συντάξεις το 2019 και αν δεν παγώσει επ’ αόριστον το ύψος των συντάξεων σε χαμηλά επίπεδα τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ και κατά συνέπεια τα πλεονάσματα της τάξης του 5,2% του ΑΕΠ για το 2022 που προαναγγέλλονται δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα.

• Το χάσμα μεταξύ αμοιβών κόστους ζωής. Παρά τις υποσχέσεις για αύξηση του κατώτερου μισθού, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα γίνει σταδιακά σε ορίζοντα χρόνου και θα ισχύσει άμεσα μόνο για το Δημόσιο. Μετά από 8,5 χρόνια κρίσης η αγορά έχει αυτορρυθμιστεί σε χαμηλές αμοιβές και θέσεις εργασίας κυρίως μερικής απασχόλησης με πλήρη ελευθερία στον καθορισμό του κατώτερου μισθού. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τις κατάλληλες προσθήκες των δανειστών σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγεί σε οριζόντιες αυξήσεις αλλά μόνο στοχευμένες που θα δίνονται με απαραίτητη και τη συναίνεση των εργοδοτών.

Από την άλλη, ενώ οι αμοιβές θα παραμένουν πρακτικά παγωμένες για πολλά χρόνια και νέοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ο ΦΠΑ θα είναι πολύ δύσκολο να μειωθούν, αφού και η φοροδιαφυγή είναι ακόμη πολύ υψηλή (3 στα 10 ευρώ του ΦΠΑ συνεχίζουν να χάνονται) και τα έσοδά τους δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλες πηγές, αφού όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες έχουν ήδη υπερφορολογηθεί.

Στην υπερφορολόγηση θα προστεθεί και μια πρακτικά ανεξέλεγκτη αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που δεν ρυθμίστηκε ούτε και την περίοδο των Μνημονίων, η οποία θα αυξάνει το κόστος ζωής καθιστώντας βασικά αγαθά προνόμιο των ευκατάστατων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έξαρση των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω Airbnb που έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στα νησιά.

• Η χρηματοδοτική ένδεια των τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος μετά από την παρότρυνση των δανειστών έχει ήδη βάλει ψηλά το δείκτη για την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων.

Οι ρευστοποιήσεις μέσω πλειστηριασμών συνεχίζουν να βρίσκονται χαμηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδο. Στόχος είναι έως τα τέλη του 2019 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να μειωθεί στα 64,6 δισ. ευρώ και ο αντίστοιχος δείκτης να διαμορφωθεί στο 35,2%.

Από την άλλη, από τα 115 δισ. ευρώ των καταθέσεων που έχουν μεταναστεύσει από τις αρχές του 2010 με αποκορύφωμα τα 45 δισ. που έφυγαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 έχουν επιστρέψει περίπου 15 -17 δισ. ευρώ. Περίπου οι μισές καταθέσεις Ελλήνων μένουν εκτός Ελλάδος και τα capital controls βρίσκονται σε ισχύ εδώ και τρία χρόνια με άγνωστη ημερομηνία λήξεως.

Συνεπώς, οι τράπεζες θα μπουν σε μια κούρσα πωλήσεων πακέτων δανείων αφήνοντας για αργότερα σχέδια για ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ

Υπάρχουν όμως και πράγματα που θα αλλάξουν από αύριο.

Συγκεκριμένα:

• Το πρώτο είναι ότι θα χαθούν οριστικά περίπου 24 δισ. φθηνής χρηματοδότησης από τον ESM. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται και από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα το 2015 έχει υπόλοιπο 24,1 δισ. ευρώ. Οσο ακριβώς είναι και το μικτό απόθεμα ασφαλείας που έχει πλέον η Ελλάδα. Μαζί με τα 10,1 δισ. ευρώ που ανακλήθηκαν το 2015 από τον πρόγονο του ESM, τον ΕFSF, λόγω της μη ολοκλήρωσης του δεύτερου προγράμματος. Η Ελλάδα έχει χάσει συνολικά 34,2 δισ. ευρώ χαμηλότοκων δανείων από το βασικό χρηματοδοτικό μηχανισμό της Ε.Ε.

• Αίρεται το waiver για τα ελληνικά ομόλογα. Εδώ και μία εβδομάδα έχει ανακοινωθεί η απόφαση για άρση της εξαίρεσης που ίσχυε για τα ελληνικά ομόλογα τα οποία γίνονταν αποδεκτά από την Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Η απώλεια χρηματοδότησης για τις τέσσερις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 4 δισ. ευρώ.

• Η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ποσοτική χαλάρωση. Αμεση συνέπεια της άρσης του waiver είναι ότι η χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδας δεν επιτρέπει στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που θα μειωθεί σημαντικά τον Σεπτέμβριο για να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.

• Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στην αρένα των αγορών. Υστερα από οκτώμισι χρόνια αναμονής και κάποιων προστατευμένων δοκιμαστικών εκδόσεων εκπληρώνεται η προσδοκία για δανεισμό από τις αγορές. Αυτό όμως γίνεται υπό μία δυσμενή διεθνή συγκυρία. Η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, η νομισματική κρίση στην Τουρκία και ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον… όλων έχουν ήδη χτυπήσει τα ελληνικά ομόλογα που περιμένουν τις καλύτερες μέρες για να αυξήσουν τη ρευστότητά τους.
Το μαξιλάρι των 24,1 δισ. ευρώ ήταν μια καλή σκέψη αλλά όχι πανάκεια, αφού αν καταλάβουν οι αγορές ότι η Ελλάδα τρώει μόνο από τα έτοιμα θα την οδηγήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης το 2022 όταν ο κουμπαράς θα έχει αδειάσει.



Τραβά την… «ανηφόρα» η ανεργία – Έφτασε το 22,39% τον Ιούλιο




Περισσότεροι κατά 2,81% είναι για το μήνα Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ. Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό πλέον ανέρχεται στο 22,39% από 19,58% που ήταν τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο ήταν 827.854 έναντι 805.231 τον Ιούνιο δηλαδή περισσότεροι κατά 22.623 άνεργοι. Από αυτούς, 482.778 (ποσοστό 58,32%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 345.076 (ποσοστό 41,68%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών ενώ πάνω από 65% εξ αυτών είναι γυναίκες.

Επίσης, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 63% είναι μεταξύ 30-54 ετών, το 75% περίπου είναι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 91,29% είναι Έλληνες υπήκοοι.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία περισσότεροι κατά 11,49% ήταν οι άνεργοι που δεν αναζητούν εργασία ενώ περισσότεροι κατά 7,43% ήταν οι επιδοτούμενοι άνεργοι που μεταφράζεται σε 7.572 άτομα με το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για τον Ιούλιο να ανέρχεται σε 109.434 άτομα.


Πηγή : newsit.gr


Μετά από 10 χρόνια: Οκτώ υδατοδρόμια στο Ιόνιο μέχρι το καλοκαίρι του 2019



Ήδη, εταιρείες υδροπλάνων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ξεκινήσουν δρομολόγια στην περιοχή του Ιονίου, χρησιμοποιώντας ως βάση την Κέρκυρα και επαναφέροντας τη λειτουργία υδροπλάνων στην Ελλάδα έπειτα από 10 χρόνια

Έως το καλοκαίρι του 2019 αναμένεται να έχει ξεκινήσει η λειτουργία οκτώ υδατοδρομίων στο Ιόνιο, καθώς εκτός από τις περιοχές της Πάτρας, των Παξών και της Κέρκυρας, όπου έχουν ήδη αδειοδοτηθεί υδατοδρόμια, προχωρούν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση άλλων πέντε σε Λευκάδα, Μεγανήσι, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο. 

Ήδη, εταιρείες υδροπλάνων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ξεκινήσουν δρομολόγια στην περιοχή του Ιονίου, χρησιμοποιώντας ως βάση την Κέρκυρα και επαναφέροντας τη λειτουργία υδροπλάνων στην Ελλάδα έπειτα από 10 χρόνια. 

Τα υδατοδρόμια που θα αδειοδοτηθούν θα ανήκουν στα λιμενικά ταμεία των δήμων στους οποίους θα χωροθετηθούν. Στην Ελλάδα, υπάρχουν δύο ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν να λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια που θα αδειοδοτηθούν. 

Η προηγούμενη προσπάθεια λειτουργίας υδατοδρομίων, την τριετία 2005-2008, απέτυχε καθώς δεν εκδόθηκε ποτέ ερμηνευτικό Προεδρικό Διάταγμα του νόμου 3333/2005, ο οποίος καθόριζε τη λειτουργία υδατοδρομίων, με αποτέλεσμα η εταιρεία που είχε ξεκινήσει δρομολόγια να διακόψει τη λειτουργία της. 

Το 2013 κι έπειτα από πολλές προσπάθειες, ψηφίστηκε νόμος που επέτρεπε τη λειτουργία υδροπλάνων στην Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και αποτελεί τη βάση για την αδειοδότηση και δημιουργία υδατοδρομίων. 

Ο νόμος ωστόσο αναμένεται να αλλάξει καθώς το υπουργείο υποδομών έχει εκπονήσει νέο σχέδιο νόμου. Αν και η διαβούλευση του νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί από το 2016, το υπουργείο υποδομών έχει καθυστερήσει να το καταθέσει στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αναμένεται να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: skai.gr


Επίθεση της ΕΔΕ στον Κοντονή που προκαλεί την δικαιοσύνη για ρουσφέτια ημετέρων



Ευθεία επίθεση εξαπέλυσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και κάνει λόγο για «ολίσθημα» της πολιτικής ηγεσίας, αναφορικά με την διάταξη που μειώνει τον χρόνο της ελάχιστης υπηρεσίας των δικαστών, πριν από την προαγωγή τους στο βαθμό του αντιπροέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξυπηρετεί σκοπιμότητες.

Οι δικαστές εκφράζουν επίσης την διαφωνία τους και για νομοθετήματα όπως τη μείωση της ποινής όταν προσβάλλεται το τεκμήριο αθωότητας νομοθέτημα που έχει κατατεθεί στο κοινοβούλιο από 2 Αυγούστου.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων :

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το άρθρο 15 του νέου Σχεδίου Νόμου, που εισάγει, προχωράει σε αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και συγκεκριμένα μειώνει το ελάχιστο όριο της υπηρεσίας των Αρεοπαγιτών και των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου προκειμένου να επιλεγούν οι νέοι Αντιπρόεδροι και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Της απόφασης αυτής του Υπουργείου δεν προηγήθηκε και πάλι κανένας διάλογος με τις Δικαστικές Ενώσεις, μια παγιωμένη πλέον πρακτική εδώ και αρκετό διάστημα. Αυτό που ωστόσο θεωρούμε μεγαλύτερο ολίσθημα είναι ότι τροποποιείται μία διάταξη λίγες εβδομάδες πριν τις προαγωγές των νέων Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή για την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, η οποία συστάθηκε από το ίδιο Υπουργείο, ολοκλήρωσε τις εργασίες της πριν ένα μήνα περίπου και κατευθύνθηκε σε εντελώς διαφορετική γραμμή από αυτήν που υιοθέτησε το κατατεθειμένο Σχέδιο Νόμου.  Η Ένωση ζητά στην παρούσα φάση την άμεση απόσυρση της διάταξης και την επιλογή των νέων Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου με το υφιστάμενο καθεστώς, ώστε να μην δημιουργούνται υπόνοιες για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της τελευταίας στιγμής.

Επίσης προβληματίζει ιδιαίτερα η σκοπιμότητα νομοθέτησης του άρθρου 7 παρ. 1 και 2 του ίδιου Σχεδίου Νόμου, με την οποία επιχειρείται να θεσμοθετηθεί ως λόγος μειώσεως της καταγνωσθείσας ποινής η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου. Κάτι τέτοιο εκτός του ότι δεν έχει έρεισμα ή προηγούμενο στην κοινοτική νομοθεσία και νομολογία, θέτει υπό αμφισβήτηση το ανεπηρέαστο της δικαστικής κρίσης από δηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών.

Επίσης με τροπολογία και χωρίς να έχει αναφανεί κάποιος ιδιαίτερος λόγος παρατάθηκε η θητεία των αθλητικών δικαστών, παρά το γεγονός ότι με το ν. 4326/2015 οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ορίζονται για τριετή θητεία χωρίς δυνατότητα ανανέωσής της. Η Ε.Δ.Ε. εκφράζει την αντίθεσή της σε τέτοιες λογικές που καθιστούν άνευ αξίας τους καταλόγους που αποστέλλονται στην Ε.Π.Ο. από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.


Ν.Δ. προς Αλέξη Τσίπρα : Η Ιθάκη δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια




Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια.

«Το κατά τ’ άλλα λαλίστατο Γραφείο Τύπου του Μαξίμου δεν βρήκε λέξη να πει για τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι “η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015” και ότι “το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ”.

Ελπίζουμε να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση.  

Υ.Γ.  Καθώς φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η Νέα Δημοκρατία του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη: 

“Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.
Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια”».


Συνέλαβαν τους ληστές με τις αποκριάτικες μάσκες




Συνελήφθησαν απογευματινές ώρες της 17 Αυγούστου 2018, στη περιοχή των Αχαρνών, δύο ημεδαποί, ηλικίας 24 και 33 ετών, διότι νωρίτερα είχαν διαπράξει ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην ίδια περιοχή.

Η σύλληψη τους επετεύχθη από περιπολούντες αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ), στο πλαίσιο επισταμένων αναζητήσεων στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό των δραστών της ληστείας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με αποκριάτικες μάσκες και φορώντας καπέλα, εισήλθαν στο κοσμηματοπωλείο και με την απειλή όπλων αφαίρεσαν κοσμήματα.

Στη συνέχεια, διέφυγαν με κλεμμένη μοτοσυκλέτα, την οποία εγκατέλειψαν σε κοντινή απόσταση, και απέρριψαν σε κάδο απορριμμάτων τον ρουχισμό και τα λοιπά είδη μεταμφίεσης που έφεραν.

Στην κατοχή τους καθώς και από τις έρευνες σε χώρους και κάδους απορριμμάτων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πιστόλι και ασύρματος,
αποκριάτικη μάσκα,
δύο (2) κασετίνες με κοσμήματα,
είδη υπόδησης και ένδυσης (πουκάμισα, καπέλα κλπ,)
έξι (6) πλαστικά δεματικά ( tire - up )
Επίσης, κατασχέθηκε και η κλεμμένη μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιούσαν ως μέσο μεταφοράς.

Από την περαιτέρω έρευνα εξακριβώθηκε επιπλέον ότι ο 33χρονος συλληφθείς είναι ο δράστης της ένοπλης ληστείας, στις 20 Ιουλίου 2018, σε υποκατάστημα τράπεζας που στεγάζεται σε νοσοκομείο στην Δυτική Αττική, όπου ομοίως φέροντας αποκριάτικη μάσκα και με την απειλή όπλου απέσπασε χρηματικό ποσό.

Επισημαίνεται ότι οι και οι δυο δράστες έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για την τέλεση όμοιων καθώς και άλλων αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή, ενώ οι έρευνες για την εξιχνίαση και άλλων υποθέσεων, συνεχίζονται.


Ο παπατζής Τσίπρας θα κάνει τον Οδυσσέα κάνοντας διάγγελμα από την Ιθάκη




Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον Τσίπρα ότι ο Οδυσσέας ξεκίνησε από την Τροία με 12 καράβια και έφτασε αποδεκατισμένος, ταλαιπωρημένος και πνιγμένος στην Ιθάκη μόνος του.

Μιλάμε για παπατζήδες αμετανόητους και προκλητικούς.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο που το χαρακτηρίζει η γελοιότητα και ο λαϊκισμός, προκρίθηκε η σκέψη, ο κ. Τσίπρας να μεταβεί στην Ιθάκη, κάνοντας τον Οδυσσέα που βρήκε την Ιθάκη του αποδεκατίζοντας τους συντρόφους του που τον πίστεψαν και τον ακολούθησαν.

H αντίστροφη μέτρηση για το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, ξεκίνησε και θα γίνει αύριο Τρίτη 21/8.

Όλο αυτό το πανηγύρι θα γίνει με 345δις χρέος στις πλάτες μας και έχοντας δεσμεύσει την χώρα ο Τσίπρας και το τσίρκο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για 99 χρόνια.




IndyCar σοκαριστικό ατύχημα



Το ατύχημα συνέβη εχθές Κυριακή στον αγώνα IndyCar Pocono 2018.

Ο Γουίκενς επιχείρησε να προσπεράσει τον Ράιαν Χάντερ-Ρέι ακουμπώντας το αμάξι του αντιπάλου. Το μονοθέσιο του Γουίκενς εκτοξεύτηκε στον αέρα, χτύπησε στη μπαριέρα και κατέληξε να κάνει στροφές χτυπώντας με άλλα μονοθέσια.

Ο 29χρονος Καναδός μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πενσυλβάνια και άλλοι δυο οδηγοί δεν χρειάστηκε.






Στην έρημη Πάτρα κυκλοφορούν μόνο... άλογα!



Βόλτα με το άλογο στην οδό Κορίνθου της Πάτρας επέλεξε να κάνει ο καβαλάρης που βλέπετε στη φωτογραφία.

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να μειώθηκαν τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Αχαική πρωτεύουσα ωστόσο όπως βλέπετε αυξήθηκαν τα τετράποδα!

Όσοι συνάντησαν το δίδυμο στην οδό Κορίνθου έμειναν με το στόμα ανοιχτό! 

Δείτε βίντεο:  



Πηγή : tempo24.news


Guardian: Κολοσσιαία αποτυχία η ελληνική διάσωση



Για «κολοσσιαία» αποτυχία κάνει λόγο η εφημερίδα Guardian σε άρθρο της για τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, ενόψει της λήξης του τρίτου προγράμματος.

Συγκεκριμένα σε άρθρο του Λάρι Έλιοτ αναφέρεται:

«Επειτα από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα θεωρείται από αύριο Δευτέρα αρκετά ισχυρή ώστε να σταθεί στα δικά της πόδια. Το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης που έχει παράσχει στην Αθήνα οικονομική βοήθεια έκτακτης ανάγκης τερματίζεται. Εκτός από τους βαρύτατους δημοσιονομικούς κανόνες, που ισχύουν για την επόμενη δεκαετία ή και περισσότερο, οι Έλληνες μπορούν να «αποχαιρετήσουν» την τρόικα - τους αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - που στην ουσία έχει διαχειριστεί τη χώρα από το 2010» 

«Πρόκειται για μία διαφημιστική εκστρατεία, που παρουσιάζει την Ελλάδα ως ένα success story, ένα φόρο τιμής στην αλληλεγγύη και μια λογική προσέγγιση που έχει αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα και παρεμπόδισε την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα εγκαταλείψει το ευρώ. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Η Ελλάδα ήταν μια κολοσσιαία αποτυχία. Πρόκειται για μια ιστορία ανικανότητας, άσκοπης καθυστέρησης και των συμφερόντων των τραπεζών που τέθηκαν πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Και θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες» συνεχίζει.

Παράλληλά κάνοντας μια αναδρομή στην οικονομική βοήθεια που δέχτηκε η ελληνική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια,  καταλήγει στο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη τακτική λιτότητας οδήγησε σε χαμένες θέσεις εργασίας και χαμένα φορολογικά έσοδα, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε οδηγώντας σε επιπλέον περικοπές.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


«Τι #μνημονια_τελος μωρε?»: Το Twitter τρολάρει ασύστολα για την «έξοδο» από τα Μνημόνια



«Μνημονια τελος,η μνημη μας ευτυχως όχι!» το κλίμα στα social media

Πρώτο trend στο Twitter έχει γίνει τις τελευταίες ώρες το hashtag «μνημόνια_τέλος» καθώς οι χρήστες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης τρολάρουν την κυβέρνηση για τη ρητορική της περί «εξόδου» από τα Μνημόνια.

Άλλοι θυμίζουν τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση ότι θα σκίσει τα Μνημόνια με ένα άρθρο, άλλοι χαριτολογούν ότι με την έξοδο αυτή θα έρθουν προσλήψεις στο Δημόσιο, άλλοι καλούν σε... πάρτι για τη σημερινή ημέρα, άλλοι υπενθυμίζουν ότι τα μέτρα παραμένουν.

«Τώρα απλά θα τηρούμε τις χιλιάδες σελίδες του (της ευρωπαϊκής ένωσης) και ειδικά τις σελίδες του τρίτου μνημονίου» γράφει κάποιος, με έναν άλλο χρήστη να θυμίζει ότι παραμένει ο ΕΝΦΙΑ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί ότι θα καταργούσε. 

«Μνημονια τελος,η μνημη μας ευτυχως όχι!» γράφει ένας άλλος χρήστους του Twitter περιγράφοντας το κλίμα στα social media.

Δείτε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αναρτήσεις:






Πηγή : protothema.gr