Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Ναι στην αλλαγή φύλου από τα 15 είπαν μόνο οι 148 βουλευτές της κυβέρνησης!



«Ναι» στην αλλαγή φύλου από τα 15 είπαν 148 βουλευτές σε σύνολο 285 που ψήφισαν. 

Με κόλπο η κυβέρνηση πανικοβλημένη κανόνισε να υπάρξουν αρκετές απουσίες βουλευτών της ώστε να πέσει το όριο της πλειοψηφίας κάτω από τους 151 επειδή απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων.






Τι ήθελε να πεί ο Κυριάκος για τον εξωγήινο που το μυαλό των Τσίπρα και στελεχών του Μαξίμου ήταν αδύνατο να καταλάβουν



Δεν μας έκανε εντύπωση ότι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τα περιορισμένης αντίληψης και ευφυίας μυαλά των στελεχών του Μέγαρου Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα, τι ήθελε να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το παράδειγμα του Εξωγήινου.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Μπήκα στον κόπο να μιλήσω με έναν ειδικό, κάτι που αμφιβάλλω αν έχετε κάνει εσείς ή ο πρωθυπουργός Μου διηγήθηκε μια ιστορία για ένα παιδί που ζήτησε αλλαγή φύλου γιατί ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος. Με το νομοσχέδιό σας αυτός ο άνθρωπος μπορεί να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου και αυτό να το βρει μπροστά του στη ζωή».

Κοινός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε απλά να πει ότι ένα μικρό παιδί είναι τόσο αφελή που παρασύρεται εύκολα και μετά μπορεί να το μετανιώνει για όλη του ζωή. 

Οι στελεχάρες του ΣΥΡΙΖΑ όμως και ειδικά οι "μορφωμένοι" του Μαξίμου με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα έμειναν στον εξωγήινο και όχι στην ουσία αυτού που ήθελε να πει ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Δεν θα μείνει στρατιωτικός ελεύθερος στην Τουρκία! Αναζητούνται 70 στρατιωτικοί για σχέσεις με τον Γκιουλέν



Η τουρκική αστυνομία ξεκινάει νέα επιχείρηση για τη σύλληψη 70 στρατιωτικών που φέρονται να συνδέονται με τον  Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα. 

Οι επιχειρήσεις εναντίον φερόμενων υποστηρικτών του Γκιουλέν συνεχίζονται καθημερινά περίπου 15 μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2015 με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο στρατός να μείνει χωρίς αξιωματικούς. 

Ο Γκιουλέν έχει δηλώσει από την πρώτη μέρα ότι δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στο περίεργο πραξικόπημα της Τουρκίας. 

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 800 άνθρωποι συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι συνδέονται με το δίκτυό του Γικουλέν. 

Το νέο κυνηγητό έχει ξεκινήσει ταυτόχρονα σε επτά επαρχίες, αναζητούνται δύο συνταγματάρχες, επτά λοχαγοί και 36 υπολοχαγοί, μετάδωσε το πρακτορείο Dogan. 

Εξήντα δύο νέοι ύποπτοι ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία, κάποιοι μάλιστα είναι και πιλότοι και στο τέλος θα πετάνε τα αεροπλάνα με τηλεκοντρόλ από το έδαφος.


Σοκ για 900.000 επαγγελματίες: Αναδρομικές εισφορές από 535 έως 3.200 ευρώ


Βαρύς λογαριασμός από τις αναδρομικές εισφορές του 2016, που ξεκινούν από τα 535 ευρώ και φτάνουν ακόμη και τις 3.200 ευρώ, έρχεται από τον ΕΦΚΑ για 900.000 αγρότες, γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, με προθεσμία πληρωμής ως τις 30 Νοεμβρίου.

Τα ποσά πληρωμής αφορούν:

Σε εισφορές του 2016 για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Νομικών (περίπου 80.000 δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές).
Σε εισφορές β’ εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΣΑΥ, δηλαδή μηχανικούς, γιατρούς, φαρμακοποιούς (περίπου 160.000 ασφαλισμένοι).
Σε εισφορές β’ εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (περίπου 650.000 ασφαλισμένοι).
Στο στόχαστρο
Και στις τρεις παραπάνω κατηγορίες υπήρξαν απανωτές παρατάσεις μέσα στο 2017 με τελική προθεσμία καταβολής την 30ή Νοεμβρίου.

Τα ποσά που πρέπει να καταβάλουν οι παραπάνω ασφαλισμένοι ισοδυναμούν με έναν… δεύτερο ΕΝΦΙΑ.

Ο λογαριασμός των αναδρομικών εισφορών εκτινάσσει τις επιβαρύνσεις καθώς, πέραν της μηνιαίας τους εισφοράς, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι καλούνται να πληρώσουν σε μία δόση τις εισφορές του 2016 με ποσά που ξεπερνούν και τις 3.000 ευρώ.

Για παράδειγμα:

Αγρότης που ως το 2016 ασφαλιζόταν στην 1η κατηγορία του ΟΓΑ και πληρώνει τώρα την ελάχιστη εισφορά των 88 ευρώ το μήνα έχει να καταβάλει ως το τέλος Νοεμβρίου τα 535 ευρώ της εισφοράς β’ εξαμήνου του 2015 για την 1η κατηγορία και τα 88 ευρώ τρέχουσα εισφορά, δηλαδή το ποσό των 623 ευρώ.
Μηχανικός με έναρξη από 1ης/1/1993 και στην 3η κατηγορία θα καταβάλει 3.200 ευρώ αναδρομική εισφορά β’ εξαμήνου του 2016. Αν η τρέχουσα εισφορά του για το 2017 είναι στο κατώτατο ποσό (167 ευρώ το μήνα), τότε για τον Νοέμβριο θα πρέπει να πληρώσει 3.367 ευρώ!

Συνέπειες

Όσοι δεν πληρώσουν κινδυνεύουν να χάσουν όχι μόνον το δικαίωμα λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας, αλλά και την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη!

Επιπρόσθετα, για όσους δεν καταβάλουν τις οφειλόμενες εισφορές τα ποσά θα καταλογιστούν εις βάρος τους ως ληξιπρόσθεμη οφειλή η οποία θα μειώσει ή ακόμη και θα μηδενίσει τα ποσά επιστροφής από εισφορές του 2017 οι οποίες θα υπολογιστούν εκ νέου με το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2016, ενώ τώρα πληρώνονται με βάση το εισόδημα του 2015.

Ο πρόσφατος εργασιακός και ασφαλιστικός νόμος (ν. 4488/2027) προβλέπει ότι η επιστροφή εισφορών θα γίνει αφού πρώτα αφαιρεθούν τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Μόνο 46.983 νέες συντάξεις σε 4 μήνες
Κάτω από τον πήχυ στην απονομή νέων συντάξεων παραμένει ο ΕΦΚΑ, καθώς από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο έχει εκδώσει 46.983 αποφάσεις εκ των οποίων οι μισές περίπου είναι προσωρινές και ο άλλες μισές οριστικές κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας με αφορμή το θρίλερ με την τρόικα που πιέζει για ταχύτερη έκδοση συντάξεων, ο ΕΦΚΑ εμφανίζεται στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017 να έχει εκδώσει 88.324 νέες κύριες συντάξεις και άλλες 38.220 προσωρινές, δηλαδή συνολικά 126.544 συντάξεις. Ομως οι 79.561 είχαν εκδοθεί στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017, όπως λέει ο ΕΦΚΑ στη σελίδα 4 του φυλλαδίου του που διένειμε στη ΔΕΘ.

Επομένως από τις 126.544 αποφάσεις που είναι το σύνολο από Ιανουάριο ως Οκτώβριο, θα πρέπει να αφαιρεθούν οι 79.561 αποφάσεις που είχαν βγει έως τον Ιούνιο και οι νεοεκδοθείσες συντάξεις από Ιούνιο μέχρι και Οκτώβριο 2017 είναι μόλις 46.983.

Κάτω του στόχου

Ο στόχος αυτός είναι πολύ κάτω από τον πήχυ που έχει οριστεί στην έκδοση 20.000 συντάξεων το μήνα με οδηγίες από τον ΕΦΚΑ προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις. Βάσει στόχου, από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο θα έπρεπε να είχαν βγει 80.000!

Βγήκαν όμως 46.983 αποφάσεις που περιλαμβάνουν και την πληρωμή 4.193 νέων κύριων συντάξεων, που θα γίνει σήμερα. Παραμένουν πάνω από 100.000 κύριες συντάξεις σε εκκρεμότητα ενώ είναι απλήρωτα 50.000 εφάπαξ και 126.000 επικουρικές σε ισάριθμους δικαιούχους.



Κώστας Κατίκος
Ελεύθερος Τύπος


Θεοδωράκης πάω στοίχημα ότι στις επόμενες εκλογές ο Καμμένος θα κατεβεί υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ



«Ο Καμμένος στις επόμενες εκλογές θα κατέβει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ αλλά ένα ενιαίο κόμμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Μάλιστα πρόσθεσε:

«Στοιχηματίζω ότι στις επόμενες εκλογές ο κ. Καμμένος θα κατέβει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ».


Ποινή κάθειρξης 11 ετών σε 61χρονο Άγγλο παιδόφιλο



Ποινή κάθειρξης 11 ετών και χρηματική ποινή ύψους 100.000 ευρώ επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου σε έναν 61χρονο Αγγλο με καταγωγή από το Νewcastle, που διέμενε στις Καλυθιές, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για προμήθεια και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας κατ’ εξακολούθηση και για απόκτηση επαφής και προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου νεώτερου των 15 ετών.

Όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012, όταν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών διαβιβάστηκε έγγραφο της Interpol της Μεγάλης Βρετανίας.

Αγνωστο άτομο με αναρτήσεις του στο διαδίκτυο ισχυρίστηκε ότι στο παρελθόν είχε ασελγήσει σε δύο ανήλικα κορίτσια, εκ των οποίων η μια είναι κόρη του αλλά και ότι βρίσκεται στη Ρόδο και φωτογραφίζει γυμνά παιδιά στην παραλία.

Είχε υποστηρίξει επίσης σε συνομιλίες του μέσω του διαδικτύου ότι είχε εγκαταλείψει την Αγγλία διότι είχε εντοπιστεί να κακοποιεί την επτάχρονη κόρη της πρώην φίλης του.

Εντοπίστηκε το ηλεκτρονικό αποτύπωμα του 61χρονου και την 10η Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς αιφνίδιος έλεγχος στην οικία του και κατασχέθηκαν ένας φορητός υπολογιστής, δύο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και ένας ψηφιακός δίσκος.

Από έρευνα στα κατασχεθέντα αντικείμενα, που ολοκληρώθηκε το έτος 2015, προέκυψε ότι υπήρχαν μεταξύ των πειστηρίων, 64 αρχεία εικόνας με πορνογραφία ανηλίκων, 33 αρχεία εικόνας τα οποία απεικονίζουν ημίγυμνα ανήλικα άτομα κι ότι είχε επισκεφθεί τους επίμαχους λογαριασμούς στο κοινωνικό δίκτυο facebook.

Σε δύο λογαριασμούς στο yahoo messenger βρέθηκαν μηνύματα στα οποία αναφέρει μεταξύ άλλων την επιθυμία του να συνευρίσκεται ερωτικά με ανήλικα παιδιά, δηλώνει ότι είχε συνευρεθεί ερωτικά με τρία ανήλικα παιδιά ηλικίας 3, 5 και 7 ετών αλλά και με το νεκρό σώμα ενός 9χρονου κοριτσιού στο διάστημα που εργαζόταν ως νεκροθάφτης!!

Σε λογαριασμό του στο yahoo messenger έλαβε εξάλλου 7 αρχεία εικόνας 4 εκ των οποίων είναι παιδική πορνογραφία και 3 με ανήλικα ημίγυμνα παιδιά.

Βρέθηκε επίσης και λογαριασμός στο δίκτυο skype και με δύο συνθηματικά ονόματα στο ένα εκ των οποίων υπήρχε πλήθος άμεσων ηλεκτρονικών μηνυμάτων στα οποία ο χρήστης ζητά από γονείς ανήλικων παιδιών να εμφανίσουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της ζωντανής συνομιλίας μέσω βιντεοκλήσης προκειμένου να αυνανιστεί μπροστά τους!

Βρέθηκαν επίσης εγγραφές διαδικτυακών διευθύνσεων, που παραπέμπουν σε διαδικτυακές αναζητήσεις με λέξεις κλειδιά για πορνογραφία ανηλίκων.

Απολογούμενος χθες ενώπιον του δικαστηρίου αρνήθηκε ότι έχει αποπλανήσει ανήλικα παιδιά και ότι έχει προσβάλει την γενετήσια αξιοπρέπεια ανηλίκων υποστηρίζοντας ότι όλες οι συνομιλίες που είχε μέσω του υπολογιστή του με διάφορους άλλους χρήστες του internet ήταν προϊόντα της φαντασίας του. Σε ό,τι αφορά το πορνογραφικό υλικό με ανήλικα παιδιά που βρέθηκε στα κατασχεθέντα από την οικία του, υποστήριξε ότι πρόκειται για φωτογραφίες που ήταν διαγραμμένες.

Τόνισε επίσης ότι είχε «μισή ντουζίνα» από κωδικά ονόματα σε chatrooms του internet ενώ ομολόγησε οτι ορισμένα για τα οποία ρωτήθηκε ήταν δικά του. Επεσήμανε μάλιστα ότι σοκαρίστηκε από την δίωξη που του ασκήθηκε διότι τα όσα έλεγε ήταν στην φαντασία του και ότι επιχείρησε να αυτοκτονήσει.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι άνοιξε συνομιλίες στο διαδίκτυο γιατί έπασχε από κατάθλιψη.

Ως συνήγορος υπεράσπισης του διορίστηκε αυτεπαγγέλτως ο δικηγόρος κ. Γιώργος Μηνάς.



 Πηγή: dimokratiki.gr


Γλυφάδα: Τρανταχτά ονόματα πελάτες του Αλβανού με το ψευδώνυμο “κατσαρόλα”!



Έριξε κυκλώματα της Αλβανικής Μαφίας που έχουν σχέση με τα καρτέλ της κοκαΐνης και το πλήρωσε με την ίδια του την ζωή.

Ο λόγος για τον 37χρονος Αλβανό συνιδιοκτήτη του μπαρ “Joy” στην Γλυφάδα, οποίος τα ξημερώματα της Κυριακής έπεσε νεκρός μέσα στο κατάστημα του, έπειτα από πυροβολισμούς που έριξαν εναντίων του δυο άγνωστοι οπλοφόροι.

“Εμένα έριξες ρε;”

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την δολοφονία του “Κατσαρόλα”, όπως ήταν το προσωνύμιο του θύματος, στα κυκλώματα διακίνησης κοκαΐνης στις ακριβές πιάτσες της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα πρόσωπα των δυο ανδρών που μπήκαν στο μπαρ λίγο πριν τις 05:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, έχουν καταγραφεί από τις κάμερες του καταστήματος, ενώ από αυτόπτες μάρτυρες οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που ανέλαβαν της έρευνες, έμαθαν και την στιχομυθία που προηγήθηκε πριν από την εκτέλεση του “κατσαρόλα”.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, οι δυο άγνωστοι άνδρες πλησίασαν το τραπέζι που κάθονταν ο 37χρονος και ο ένας από αυτούς του είπε σε άγριο τόνο: “…εμένα έριξες ρε;”. Η απάντηση από το “κατσαρόλα” άμεση: “…άντε πάγαινε ρε μη σε στείλω εγώ”. Αμέσως οι δυο άνδρες έβγαλαν όπλα και “γάζωσαν” τον 37χρονο, ενώ τραυμάτισαν έναν φίλο του και δυο θαμώνες του καταστήματος.

Εκτιμάται πως ο 37χρονος πήρε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικού την οποία και διακίνησε, χωρίς όμως να πληρώσει τους προμηθευτές του με αποτέλεσμα την εκτέλεση του.

Ο “κατσαρόλας”

Ο 37χρονος είναι ιδιοκτήτης άλλων τριών καταστημάτων, δυο λεσχών πολυτελείας στην Καλλιθέα, όπου μάλιστα ορισμένοι από τους θαμώνες είναι γνωστοί τραγουδιστές σε μεγάλες πίστες, κι ενός μπαρ στο κέντρο τις Αθήνας.

Το 2012 ο “κατσαρόλας” είχε συλληφθεί από την Δίωξη Ναρκωτικών, καθώς είχε συστήσει ομάδα, αποτελούμενη από 10 άτομα, τα οποία είχε εφοδιάσει με σκούτερ Ιταλικής κατασκευής, ώστε να είναι σε θέση ολόκληρο το 24ωρο να μοιράζουν κόκα στο βαρύ πελατολόγιο που είχε καταφέρει να δημιουργήσει ο 37χρονος.

Μάλιστα το προσωνύμιο “κατσαρόλας” προέκυψε επειδή ο 37χρονος “μαγείρευε” την κοκαΐνη, την έβραζε δηλαδή, ώστε να εξαλείφει τις νοθεύτηκες ουσίες και να παραδίδει στους πελάτες του “καθαρό πράμα”. Για το λόγο αυτό ήταν ο πλέον ακριβός διακινητής της Αθήνας, καθώς η κόκα του “κατσαρόλα” κόστιζε 100 ευρώ το γραμμάριο.

Παράλληλα η πελατεία του ήταν ακόμα και βαριά ονόματα τις “show Biz”, ανάμεσα τους και γνωστά ονόματα τις Αθηναϊκής πίστας, που άλλωστε ήταν πελάτες στις λέσχες και στο μπαρ που διατηρούσε από εκείνη την εποχή στο κέντρο τις Αθήνας.



Πηγή: newsit.gr


Λιποθύμησε ο κυβερνήτης σε πτήση Νιούκασλ - Λάρνακα



Λαχτάρησαν οι επιβάτες στην πτήση της Thomson Holiday 1714 από το Νιούκασλ προς την Λάρνακα, γιατί ενώ το αεροσκάφος πετούσε στις 30.000 πόδια, είδαν την πόρτα του πιλοτηρίου να ανοίγει και μέλη του πληρώματος να βγάζουν αναίσθητο τον κυβερνήτη εκτός πιλοτηρίου και να τον αφήνουν στο πάτωμα.

Ο κυβερνήτης  έχασε τις αισθήσεις του 16 λεπτά μετά την απογείωση στο πιλοτήριο.

Φυσικά και δεν υπήρχε πρόβλημα γιατί αμέσως ανέλαβε ο συγκυβερνήτης την έλεγχο του αεροσκάφους  και προσγείωσε με ασφάλεια το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Σόφιας στην Βουλγαρία για να μεταφερθεί ο κυβερνήτης στο νοσοκομείο.




Αυξήθηκε η χρήση αλκοόλ λόγω οικονομικής κρίσης



Η συστηματική υλοποίηση μιας πολιτικής πρόληψης και δραστικής αντιμετώπισης της εξάρτησης από το αλκοόλ αποτελεί επένδυση στη Δημόσια Υγεία, στην κοινωνική συνοχή και στη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο 16ο Διεθνές Συνέδριο της ESBRA (European Society for Biomedical Research on Alcoholism- Ευρωπαϊκή Εταιρεία Βιοϊατρικής Έρευνας για τον Αλκοολισμό) στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στην Ελλάδα, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η εξάρτηση από το αλκοόλ φαίνεται να κερδίζει έδαφος , επιβαρύνει περισσότερο τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και συμβάλλει περαιτέρω στις κοινωνικές ανισότητες , στην περιθωριοποίηση και στον κοινωνικό αποκλεισμό, είπε ο υπουργός Υγείας, ωστόσο παρατήρησε πως στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ είναι συγκριτικά χαμηλότερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

«Μας προβληματίζει όμως το γεγονός της αύξησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στους εφήβους και της "βαριάς" κατά περίπτωση χρήσης ειδικά στην επαρχία. Και φυσικά μας προβληματίζει ιδιαίτερα η χαμηλή θέση της χώρας μας στον σχετικό με το αλκοόλ δείκτη επίτευξης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης ( SDG's) του ΟΗΕ , σύμφωνα με την Παγκόσμια Μελέτη Επιβάρυνσης Ασθενειών του 2016» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις δράσεις που αναλαμβάνει το υπουργείο Υγειάς για το θέμα, ο Α. Ξανθός τόνισε πως το υπουργείο προωθεί την αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά συνολικά τις εξαρτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, και την εκπόνηση ενιαίου εθνικού στρατηγικού σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης τους.


Πηγή : ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ο απόστρατος Jackie, σε νέα καθήκοντα- Μαζί με Αστυνομικό της ΕΛΑΣ, επισκέφτηκαν την Άσπα Μπόγρη



Νέα καθήκοντα για του εκπαιδευμένους Κ9 της ΕΛ.ΑΣ μετά την «αποστρατεία» τους, σε υποστήριξη ΑμεΑ, φιλοδοξεί προσπάθεια εκπαιδευτών και εκπαιδευτών σκύλων, με αφετηρία την επίσκεψη στην Άσπα Μπόγρη.

Εκπαιδευμένοι σκύλοι της ΕΛ.ΑΣ που βρίσκονται σε αποστρατεία, σε νέα καθήκοντα στη συνέχιση προσφοράς του έργου τους, στο κοινωνικό σύνολο, φιλοδοξεί να αναπτύξει Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, με την καθοδήγηση εξειδικευμένου προσωπικού σε υποστήριξη ατόμων με αναπηρία.

Η ιστορία της Άσπας Μπόγρη, της ανήλικης ακόμα τοτε μαθήτριας, που δέχθηκε πυρά από όπλο που έφερε ο πατέρας της, και αν και βαρύτατα τραυματισμένη κρατήθηκε στη ζωή, αποτελεί παράδειγμα δύναμης ψυχής και θέλησης για ζωή.

Ο Αστυνομικός Βασίλης Αναστασιάδης, μαζί με τον Αστυνομικό σκύλο Ναρκωτικών Jackie, επισκέφτηκαν (07/10) την Ασπασία Μπόγρη στο πλαίσιο της φιλόδοξης προσπάθειας που έχει αναπτύξει Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, σε συνεργασία με τους Αστυνομικούς χειριστές Κ9 της ΕΛΑΣ και στοχεύει στην αξιοποίηση των εν αποστρατεία αστυνομικών σκύλων που πληρούν τις προϋποθέσεις για συνέχιση προσφοράς έργου τους στο κοινωνικό σύνολο.

Οι σκύλοι εργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας, αν και θα έχουν αποσυρθεί θα μπορούν να συνεχίζουν το έργο τους, σε νέα «καθήκοντα» σε θεραπευτική υποστήριξη παιδιών και ενηλίκων με αναπηρίες και κοινωνικές ομάδες πολιτών, ειδικών αναγκών.

Η Ασπασία, μέσα από την προσωπική της ιστορία ζωής, αποτελεί παράδειγμα ζωής και δύναμης ψυχής, με τους σκύλους εργασίας της ΕΛ.ΑΣ να αποκτούν   νέα καθήκοντα και να προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες σε άτομα που έχουν αυξημένες ανάγκες φροντίδας, όπως σε χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα.


Πηγή : nantiareport.gr


Πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την αλλαγή ταυτότητας φύλου



Η Νέα Δημοκρατία, ως φιλελεύθερη πολιτική δύναμη αναγνωρίζει την ανάγκη καθιέρωσης διαδικασίας για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου από εκείνους που το επιθυμούν.

Αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου και προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων.

 Όχι, όμως, επιπόλαια και πρόχειρα.

Απαιτείται να προηγηθεί δημόσιος διάλογος, προκειμένου να υιοθετηθεί το πλέον αποτελεσματικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση των ατομικών δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων και δεν θα γεννά νέα προβλήματα.

Η νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης είναι ο ορισμός της προχειρότητας και του καιροσκοπισμού.

Αντί να ρυθμίζει τα ζητήματα, δημιουργεί νέα ζητήματα. Στοχεύει μόνο στον αποπροσανατολισμό της ελληνικής κοινωνίας από τα πραγματικά της προβλήματα, χωρίς διάθεση προστασίας των δικαιωμάτων των διεμφυλικών.

Απόδειξη της προχειρότητας είναι ότι δεν προηγήθηκε κανένας απολύτως διάλογος με τους εμπλεκόμενους.

Η πρόταση του κ. Κοντονή θέτει ανοιχτά ζητήματα “δεδηλωμένης” της κυβερνητικής πλειοψηφίας και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ατόμων αυτών.

Αντιθέτως τους εκθέτει σε έναν ανεπίτρεπτο κοινωνικό στιγματισμό για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ολοκληρωμένη πρόταση που είναι συμβατή με την επιστημονική  εμπειρία και τη διεθνή πραγματικότητα.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του πράγματος, να αποσύρει το νομοσχέδιο και να δεχθεί εξ΄ ολοκλήρου την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κινείται στους εξής άξονες:
  • Σέβεται την επιλογή του προσώπου 
  • Εγγυάται συνθήκες εχεμύθειας 
  • Συμβαδίζει με τη διεθνή πραγματικότητα
  • Διασφαλίζει τον ενσυνείδητο χαρακτήρα της βούλησης του ενδιαφερομένου και τη σταθερή πρόθεσή του 
  • Λαμβάνει υπόψη τυχόν επιπτώσεις σε τρίτα πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με τον αιτούντα 
  • Μεριμνά για τις απαιτούμενες κρατικές παρεμβάσεις και ενημερώσεις.

  Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει:

  • Την δυνατότητα αλλαγής ταυτότητας φύλου μόνο μια φορά και μόνο από ενήλικα και μη έγγαμα άτομα και κατόπιν βεβαίωσης του υπεύθυνου του Ειδικού Ιατρείου του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, από την οποία να προκύπτει ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη.
  • Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται μετά από δύο (2) αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους τέσσερις (4) μήνες.
  • Τη δημιουργία ειδικών δομών, στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό, για την υποστήριξη των ενδιαφερομένων.


ΗΠΑ: Φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια



Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από τις νέες πυρκαγιές που μαίνονται στην Καλιφόρνια.

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από τις νέες πυρκαγιές που μαίνονται στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών, τα θύματα είναι πλέον 10, με τον σερίφη στην Κομητεία Σονόμα, βόρεια του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, να επιβεβαιώνει ότι άλλοι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Το γραφείο του σερίφη επιβεβαιώνει ότι επτά νεκροί έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πυρκαγιών στην Κομητεία Σονόμα. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς και τους φίλους» των θυμάτων, ανέφερε μέσω Twitter το βράδυ της Δευτέρας ο σερίφης.

Οι άνεμοι ταχύτητας 80 και πλέον χιλιομέτρων την ώρα βόρεια του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο εξάπλωσαν τη φωτιά σε διάφορα μέτωπα και «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, πάνω από 14 πολύ μεγάλες φωτιές καίνε σε οκτώ κομητείες», τόνισε ο Κεν Πίμλοτ, επικεφαλής της καλιφορνέζικης υπηρεσίας δασών και πυροπροστασίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Σακραμέντο, βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας, σχεδόν 300.000 στρέμματα έχουν μετατραπεί σε αποκαΐδια από το βράδυ της Κυριακής στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι. Επτά από αυτούς στη Σονόμα, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας, δύο στην κομητεία Νάπα, ενώ ένας θάνατος έχει καταγραφεί στην κομητεία Μεντοσίνο.

Τουλάχιστον 1.500 οικήματα και επιχειρήσεις καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με την πυροσβεστική. Ο ουρανός είχε σκοτεινιάσει το απόγευμα της Δευτέρας από τον καπνό στη Σάντα Ρόσα και τα περίχωρά της, στην κομητεία Σονόμα, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος είδε «πολλά σπίτια», αυτοκίνητα και αμπελώνες που είχαν απανθρακωθεί. Τουλάχιστον 1.500 οικήματα και επιχειρήσεις καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Όπως κατέγραψαν πλάνα που μετέδωσαν τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην περιοχή επίσης υπέστησαν καταστροφές από τις πυρκαγιές.

«Σχεδόν όλες οι προσπάθειες (των σωστικών συνεργείων) χθες βράδυ και σήμερα το πρωί (το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας) αφορούσαν την απομάκρυνση των κατοίκων από τον κίνδυνο», σύμφωνα με τον Πίμλοτ.

Διαταγές για την άμεση απομάκρυνση των κατοίκων εκδόθηκαν για περιοχές στις κομητείες Νάπα και Σονόμα, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τέθηκαν στη διάθεση των πληγέντων καταλύματα.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οκτώ κομητείες της Πολιτείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, οι πυρκαγιές «συνεχίζουν να απειλούν χιλιάδες σπίτια» και «καθιστούν απαραίτητη την απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων» από τις εστίες τους. Οι αρχές έδωσαν εξάλλου εντολή να κλείσουν αυτοκινητόδρομοι και τοπικές οδοί.

Αποφασίστηκε επίσης να κλείσει το περιφερειακό νοσοκομείο στη Σάντα Ρόσα, σύμφωνα με τον ιστότοπό του, στον οποίο τονίζεται πως «όλοι οι ασθενείς είναι σώοι και αβλαβείς και μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία».

Καπνός ήταν ορατός το απόγευμα της Δευτέρας στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, που απέχει 60 χλμ. από το πιο κοντινό μέτωπο φωτιάς. Μια πολύ δυνατή μυρωδιά καπνού ήταν εξάλλου αισθητή στην πόλη, ακόμη και μέσα στα σπίτια.

Πυρκαγιές έχουν επίσης εκδηλωθεί νοτιότερα, κυρίως στο Άναχαϊμ, κοντά στο Λος Άντζελες, όπου έξι σπίτια καταστράφηκαν εν μέρει ή ολοσχερώς και πάνω από 1.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Το Λος Άντζελες ήδη επλήγη τον Σεπτέμβριο από «τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία του», σύμφωνα με τις αρχές.



Πηγή: skai.gr


Το μέγεθος της ζημιάς του ΣΥΡΙΖΑ – Στοιχεία-«φωτιά» της Κομισιόν



ΟΠΙΣΘΕΝ… ΟΛΟΤΑΧΩΣ

Τα ετήσια στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ε.Ε. αποτυπώνουν, με την αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών, το μέγεθος της ζημιάς που προξένησαν στην οικονομία και στον κοινωνικό ιστό της χώρας τα περίπου τρία χρόνια που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. βρίσκεται στην εξουσία.

Στη διάρκεια της περιόδου αυτής η Ελλάδα έχασε μοναδική ευκαιρία να καλύψει ένας μέρος της ζημιάς που προκάλεσαν τα Μνημόνια. Κι αυτό γιατί η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε σε όλες τις χώρες με τους ψηλότερους ρυθμούς από το 2008 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Στην κορυφή σε ανάπτυξη βρίσκονται οι πρώην μνημονιακές χώρες, οι οποίες επωφελούνται τα μέγιστα από τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν. Στην Ιρλανδία το ΑΕΠ αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2017 σε ετήσια βάση 6,6%, στην Κύπρο 3,6%, στην Ισπανία 3,1% και στην Πορτογαλία 2,8%.

Η χώρα μας -αν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές του 2015 και η άνοδος στην εξουσία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.- θα είχε την ανάπτυξη των παραπάνω χωρών. Τουλάχιστον αυτό έδειχναν όλοι οι δείκτες το φθινόπωρο του 2014, αυτό προέβλεπαν η Κομισιόν και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί.

Τα ετήσια στοιχειά της ευρωπαϊκής επιτροπής για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην ΕΕ αποτυπώνουν το μέγεθος της ζημιάς.

Αντί αυτού, το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε στη χώρα μας μόλις 0,8%, δηλαδή όχι μόνο δεν καλύπτουμε το χαμένο έδαφος αλλά οπισθοχωρούμε ακόμη και σήμερα σε σχέση με το σύνολο της ευρωζώνης, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο 2,2%.

Τους τελευταίους μήνες και μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, φυσικά με μεγάλη καθυστέρηση, η απασχόληση βελτιώθηκε και η ανεργία μειώνεται, ωστόσο οι ρυθμοί μείωσης δεν είναι αυτοί που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση μέσα στο επόμενο διάστημα.

43,3% είναι το ποσοστό της ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών δηλαδή, σχεδόν ένας στους δυο νεαρούς Έλληνες είναι άνεργος.

Η ανεργία στη χώρα μας κινείται σήμερα πλησίον του 21% του ενεργού πληθυσμού, ποσοστό που είναι 4 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από την αμέσως επόμενη χώρα, την Ισπανία και περίπου 12 μονάδες από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Χαοτική η διαφορά, η οποία θα απαιτήσει χρόνια και τις καλύτερες προϋποθέσεις για να καλυφθεί έστω και εν μέρει.

Στους νέους κάτω των 25 ετών η ανεργία βρίσκεται στο 43,3%. Σχεδόν ένας στους δύο νεαρούς Ελληνες είναι άνεργος. Τέτοια ποσοστά δεν έχουν καταγραφεί σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα εν καιρώ ειρήνης. Ο μέσος όρος της ανεργίας στους νέους στην ευρωζώνη είναι 18,9%, δηλαδή 24 μονάδες χαμηλότερα από τη χώρα μας.

Θλιβερό και πρωτοφανές στα χρονικά της Ε.Ε. ήταν στο τέλος του 2016 και το ρεκόρ στη μακροχρόνια ανεργία, δηλαδή στον αριθμό των ανέργων που έχουν χάσει τη δουλειά τους ή αναζητούν για πρώτη φορά εργασίας για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Στην ευρωζώνη ανέρχεται σε 5 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή το 50% του συνόλου των ανέργων είναι μακροχρόνιοι. Στην Ελλάδα έφτανε τις 17 ποσοστιαίες μονάδες, περίπου το 75% του συνόλου των ανέργων.

Η μακροχρόνια ανεργία θεωρείται από τους πιο κρίσιμους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες γιατί είναι προπομπός φτώχειας. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτής της κατηγορίας των ανέργων καταλήγει στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό, με δεδομένο ότι σε αντίθεση με το Βορρά της Ευρώπης, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκή κοινωνικά επιδόματα.

Και φυσικά στο δείκτη της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της στέρησης βασικών αγαθών η Ελλάδα κατέχει μακράν τη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη. Το ποσοστό των ατόμων αυτής της κατηγορίας ανερχόταν στο τέλος του 2015 (τελευταία στοιχεία της Εurostat) στο 35,7% έναντι 23,1% στην ευρωζώνη, δηλαδή μια διαφορά μεγαλύτερη των 12 μονάδων.

Το χειρότερο όλων είναι πως αυτή η δραματική κατάσταση στη χώρα μας καταγράφεται σε μια εξαιρετική περίοδο για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ανεργία στη χώρα μας κινείται σήμερα κοντά στο 21% του ενεργού πληθυσμού, δηλαδή 4 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την αμέσως επόμενη χώρα (Ισπανία) και περίπου 12 μονάδες από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

 Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του 2017, που δημοσιοποίησε η Κομισιόν την περασμένη Πέμπτη, σήμερα καταγράφονται 3,5 εκατομμύρια περισσότεροι απασχολούμενοι στην Ε.Ε. και 2,4 εκατομμύρια περισσότεροι στην ευρωζώνη σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι 235,4 εκατομμύρια άτομα απασχολούνται στην Ε.Ε., αριθμός που είναι ο υψηλότερος όλων των εποχών. Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2014, καταγράφηκαν 8 εκατομμύρια περισσότεροι απασχολούμενοι στην Ε.Ε. και 5,6 εκατομμύρια στην ευρωζώνη.

Περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την αγορά εργασίας επιβεβαιώνουν τη βελτιωμένη υγεία της οικονομίας της Ε.Ε.:

● Το ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη συνέχισε να μειώνεται σταθερά από τα μέσα του 2013 σε σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη. Το ποσοστό που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2017 ήταν το χαμηλότερο στην Ε.Ε. από τον Νοέμβριο του 2008.

● Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο παρουσίαζε μείωση επί τρία έτη, μειώθηκε περαιτέρω κατά 0,5 της ποσοστιαίας μονάδας στη διάρκεια του έτους μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017. Σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη η μακροχρόνια ανεργία μειώνεται.

● Ο αριθμός των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου αυξήθηκε κατά 1,4% στη διάρκεια του έτους μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017. Πρόκειται για αύξηση ύψους 2,2 εκατομμυρίων εργαζομένων, η οποία είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αύξηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (500.000, 1,5% ετήσια αύξηση).

Είναι προφανές ό,τι χάσαμε τα τρία χρόνια με αυτή την κυβέρνηση, στη διάρκεια των οποίων οι Ελληνες έγιναν φτωχότεροι, σε αντίθεση με τους πολίτες των πρώην μνημονιακών χωρών, οι οποίοι άρχισαν να καλύπτουν μέρος των απωλειών του εισοδήματός τους, που είχαν γνωρίσει την περίοδο των δικών τους Μνημονίων.



ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ 
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 


Μαλάουι: Κύμα μαζικής βίας λόγω φημών για ύπαρξη βαμπίρ



Τα μέλη του προσωπικού τους από δύο περιοχές του νότιου Μαλάουι απέσυραν τα Ηνωμένα Έθνη, λόγω του θανάτου πέντε ανθρώπων σε βίαια επεισόδια, τα οποία πυροδοτήθηκαν από φήμες περί ύπαρξης βαμπίρ, σύμφωνα με πρακτορείο Reuters.

Κατά το πρακτορείο, η πίστη στην μαγεία είναι ευρέως διαδεδομένη στις αγροτικές περιοχές του Μαλάουι, μιας από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Ένα κύμα βίας που συνδεόταν με φήμες για βαμπίρ είχε ξεσπάσει στη χώρα και το 2002.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεύθυνσης Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNDSS) για τις περιοχές Παλομπέ και Μουλανζέ, από τα μέσα Σεπτεμβρίου τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν στην περιοχή από λιντσαρίσματα όχλου που τους κατηγορούσε ότι ήταν βρικόλακες.

Παράλληλα, πλήθος κόσμου που αναζητεί βρικόλακες στήνει οδοφράγματα στην περιοχή, εγείροντας ανησυχίες ασφαλείας.

Η έκθεση τονίζει ότι οι φήμες για ύπαρξη βρικολάκων φαίνεται να ξεκίνησαν στην γειτονική Μοζαμβίκη, χωρίς να είναι όμως σαφές τι της πυροδότησε.



Πηγές : naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters


"Επίθεση" στην εκκλησία από τον Νίκο Φίλη



"Επίθεση" στην εκκλησία εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης, από το βήμα της Βουλής για την απαίτηση της Ιεράς Συνόδου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. 

«Σε αυτή τη συμβολική αντιπαράθεση που αφορά εξαιρετικά λίγους συμπολίτες, η Ιεραρχία, δηλαδή η διοίκηση, και όχι το Σώμα της Εκκλησίας που το αποτελούν τα εκατομμύρια πιστών στη χώρα μας, ξαναμπαίνει πολιτικά μπροστά, διεκδικεί πολιτικό ρόλο», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ν. Φίλης σχολίασε : «Όταν διεκδικείς πολιτικό ρόλο όμως, θα αντιμετωπιστείς πολιτικά. Δεν υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά από την μια ένα θείον καθίδρυμα και από την άλλη μια εγκόσμια πολιτική. Αυτά είναι πλαστές διατυπώσεις».

Προσέθεσε «όταν κατεβαίνει κανείς στο στίβο της πολιτικής, όταν επανέρχεται η γνωστή ευλογία υπέρ της «Δεξιάς του Κυρίου», τότε είναι προφανές ότι σε αυτήν την πολιτική επιδίωξη της ιεραρχίας, τους ίδιους τους πιστούς που ανήκουν σε πολλά κόμματα, σε πολλές ιδεολογικοπολιτικές αντιλήψεις, τους ενώνει μόνο η πίστη τους στον Χριστό».

Ο Ν. Φίλης τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Όλοι οι πολίτες, εντός και εκτός της Εκκλησίας, προφανώς και διεκδικούν να υπάρξει και μια λύση δημοκρατικού χαρακτήρα, και αυτή η λύση κατά τη γνώμη μου είναι η συνταγματική αναθεώρηση που θα καθιστά σαφείς τους ρόλους της Εκκλησίας και της Πολιτείας» τόνισε .

Διευκρίνισε ότι δεν χρησιμοποιεί την ορολογία «διαχωρισμός» ή «χωρισμός», διότι δημιουργούνται παρεξηγήσεις εκ μέρους της Εκκλησίας. «Για χωρισμό πρόκειται όμως. Άλλο η Εκκλησία, άλλο η Ιεραρχία, άλλο η Εκκλησία ως θεσμός και άλλο η κοινωνία, η πολιτική και οι άλλοι κοσμικοί θεσμοί» προσέθεσε.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, επισήμανε εξάλλου «μια σύμπτωση» κατά την τελευταία συνεδρίαση της ιεραρχίας, όπου «βγήκε το μανιφέστο για τους διεμφυλικούς συμπολίτες μας και για την κυβέρνηση».

«Υπάρχει και ένα δεύτερο με αξιώσεις της εκκλησίας για την θέση της στο πολιτικό σύστημα: Ανοίγει δηλαδή η Εκκλησία με τους δικούς της όρους, πως εννοεί τη σχέση της με το κράτος. Έχει ενδιαφέρον, γιατί έχουμε ένα δείγμα με την παρέμβαση της στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο κ. Φίλης.




Ακόμα μια χαμένη επένδυση! Αναστέλλει την επένδυση 300 εκατ. ευρώ στον Κηφισό η BlackRock 1.15K



Σε...διήγημα επιστημονικής φαντασίας έχει μετατραπεί το κυβερνητικό αφήγημα για μετατροπή της Ελλάδας σε επενδυτικό προορισμό. Είναι κοινό μυστικό στα διεθνή επενδυτικά φόρα, ότι όσοι επενδυτές αδυνατούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα επειδή έχουν "εγκλωβιστεί”, προτιμούν να την κοιτούν με το κιάλι. Και αυτό καθώς βλέπουν να μην προχωρούν ακόμη και έτοιμα έργα που έχουν λάβει το πράσινο φως από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

"Μαύρη πέτρα” και από την BlackRock

Στη μακρά λίστα των συγκεκριμένων επενδύσεων, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr, έρχεται να προστεθεί το έργο Academy Gardens, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την κατασκευή εμπορικού πολυχώρου στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφ. Κηφισού 60 και Ηρούς), την οποία, το χειμώνα του 2007, η ιστορική βιομηχανία πώλησε έναντι 37 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Artume.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με το έργο να παραμένει μακέτα εδώ και μία δεκαετία, το BlackRock Europe Property Fund III, που ελέγχει την Artume, αποφάσισε να αναστείλει την -πρώτη στην ελληνική αγορά ακινήτων- επένδυσή του στον Κηφισό. Αυτό σημαίνει ότι σταματά κάθε είδους ενέργεια (π.χ. εξασφάλιση χρηματοδότησης) με στόχο την έναρξη του έργου.

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές των επενδυτών, "δεν γίνεται αντιληπτό γιατί η ελληνική πολιτεία δεν πραγματοποιεί όσα προβλέπει ο νόμος προκειμένου να ξεκινήσει το έργο” για το οποίο έχουν συνολικά δαπανηθεί, έως σήμερα, 130 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία περίπου 35 εκατ. σε φόρους ακίνητης περιουσίας. Ως εκ τούτου "παγώνει” κάθε διαδικασία για την εκκίνηση του έργου.

Το προεδρικό διάταγμα...

Για να ξεκινήσει η επένδυση θα πρέπει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και βέβαια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, να υπογράψουν το προεδρικό διάταγμα, που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας και προσδιορίζει τους όρους δόμησης στην έκταση του έργου, όπως και στην ευρύτερη περιοχή. Εν συνεχεία το προεδρικό διάταγμα  θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ώστε να ακολουθήσει η έκδοση της οικοδομικής άδειας. Ωστόσο, η διαδικασία των υπογραφών του προεδρικού διατάγματος δεν προχωρά, με πηγές που παρακολουθούν το έργο να κάνουν λόγο για κωλυσιεργία, άνευ προηγουμένου, που σχετίζεται με την απόπειρα ικανοποίησης μίας μικρής αριστερής συνιστώσας που τάσσεται κατά της επένδυσης.

...και το μνημόνιο συνεργασίας

Τον περασμένο Μάιο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε την εισήγηση του κ. Σταθάκη, για τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Βάσει της απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ, θα πρέπει να ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (MoU) μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Artume, που θα προσδιορίζει τις δεσμεύσεις της τελευταίας για την υλοποίηση δράσεων με στόχο την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής.

Ούτε όμως, το μνημόνιο συνεργασίας δεν προχωρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό των όρων του μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και των επενδυτών, πραγματοποιήθηκαν σε εχθρικό κλίμα για τους τελευταίους, τους οποίους υπηρεσιακά στελέχη αντιμετωπίζουν "σαν... κατακτητές που μοιράζουν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς”. Μεταξύ άλλων, όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, το υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει ζητήματα που αποτελούν αρμοδιότητα του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα η απαλλοτρίωση χώρων και ζητά ρητές εγγυήσεις -που δεν προβλέπονται στην περίπτωση ενός MoU- ότι οι επενδυτές θα υλοποιήσουν το μνημόνιο συνεργασίας.

Ως αποτέλεσμα, οι συνομιλίες για το μνημόνιο αλληλοκατανόησης έχουν ναυαγήσει, με το BlackRock Europe Property Fund III να βάζει στο συρτάρι τον φάκελο του έργου, μέχρι νεοτέρας. Το fund έχει υλοποιήσει και λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη δέκα εμπορικές αναπτύξεις -ορισμένες από τις οποίες έχει πωλήσει- σημαντικά μεγαλύτερες αυτής στον Κηφισό. Ωστόσο, το Academy Gardens είναι το μοναδικό έργο, όπως αναφέρουν από το fund, που δεν έχει προχωρήσει.

Το έργο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπο με σφοδρές αντιδράσεις κινημάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν όλων των παρατάξεων αριστερού ή σοσιαλιστικού πρόσημου. Ωστόσο, μετά και την έγκριση του αναθεωρημένου προεδρικού διατάγματος από το ΣτΕ, το έργο θα μπορούσε άμεσα να ξεκινήσει, εάν δεν βρισκόταν για πολλοστή φορά αντιμέτωπο με τα εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι το Academy Gardens περιλαμβάνει εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις με μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 55.000 τετραγωνικών μέτρων.



Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Πηγή : capital.gr


Η Άγκυρα μοιράζει εντάλματα σύλληψης και σε υπαλλήλους του Αμερικάνικου προξενείου




Ένταλμα σύλληψης και για δεύτερο υπάλληλο του Προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη εξέδωσε η Τουρκία.

Όπως ανακοίνωσε γραφείο του εισαγγελέα «κάλεσε ένα μέλος του προξενικού προσωπικού στο Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη να καταθέσει ως ύποπτος (για συμμετοχή στο κίνημα του Γκιουλέν)».

«Ο άνδρας, ο οποίος είναι υπάλληλος στο Αμερικανικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης και δεν έχει διπλωματική ασυλία, έχει προσκληθεί στο Γενικό Εισαγγελέα για τη μαρτυρία του», δήλωσε.

Η Γενική Εισαγγελία επιβεβαίωσε ακόμη ότι η γυναίκα και το παιδί του υπόπτου είναι υπό κράτηση στην επαρχία Αμαζία της Μαύρης Θάλασσας.





Πρώην πρόεδροι του ΔΣΑ καταγγέλλουν διαπλοκή κατά την επιλογή δικαστών



Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση αλλά και στην δικαστική εξουσία με αφορμή τις αναμενόμενες προαγωγές στο ΣτΕ

Σκληρές αιχμές για διαπλοκή τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και της δικαστικής εξουσίας αφήνουν σε κοινή δήλωση τους δύο πρώην πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), ο Δημήτρης Παξινός και ο Γιάννης Αδαμόπουλος, με αφορμή τις αναμενόμενες προαγωγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και αυτές που έγιναν πρόσφατα  στον Άρειο Πάγο.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο ζήτημα των δικαστικών προαγωγών, ενώ προτείνουν λύσεις για διαφάνεια στις επιλογές των προς προαγωγή προσώπων.

Οι δύο πρώην πρόεδροι του μεγαλύτερου επιστημονικού Συλλόγου της χώρας, αφήνουν αιχμές κατά των κυβερνητικών επιλογών τόσο  ως προς την ικανότητα των  προσώπων που προάγονται  στις ανώτερες βαθμίδες της δικαστικής ιεραρχίας, όσο και ως προς τη μη ύπαρξη αντιστάσεων των προαχθέντων  στις κομματικές επιθυμίες, χωρίς φυσικά  να αφήνουν εκτός κριτικής το ατομικό συμφέρον του κάθε δικατή. 
Οι Κυβερνήσεις, υπογραμμίζουν με νόημα οι κ.κ. Παξινός και Αδαμόπουλος, έχουν καταστήσει ρυθμιστή των αποφάσεών τους τη Δικαιοσύνη.

Κατ΄ αρχάς, αναφέρουν ότι η στάθμιση που επιχειρεί μεταξύ των τριών εξουσιών «η παράγραφος 5 του άρθρου 90 του  Συντάγματος καταλείπει τη σχετική αρμοδιότητα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο και έχει έτσι την καθοριστική ουσιαστική κρίση».

Μάλιστα η σχετική  ρύθμιση για τις επιλογές των δικαστών «επιδέχεται ίσως βελτιώσεις που διασφαλίζουν ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα (όπως λ.χ. επιλογή προέδρων μόνο μεταξύ αντιπροέδρων που έχουν θητεία ορισμένης διάρκειας, επιλογή από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα)».

«Η εκτελεστική εξουσία έχει καταστήσει ρυθμιστή των αποφάσεών της τη Δικαιοσύνη τόσο με πολιτικές επιλογές της (π.χ. τηλεοπτικές άδειες) όσο και με την εμπλοκή στελεχών της σε ποινικές δίκες», τονίζουν οι δύο πρώην πρόεδροι του ΔΣΑ.

Ακόμη, επισημαίνουν: «Όπως όμως συμβαίνει πάντοτε, υγιείς θεσμοί εκτρέπονται όταν τα πρόσωπα που καλούνται να τους υπηρετήσουν δεν εμφανίζονται αντάξια των περιστάσεων ή υποκύπτουν στη χρόνια ασθένεια της κομματικής ή συμφεροντολογικής αλλοίωσης ύψιστων λειτουργιών.

Οι λεγόμενες «μεγάλες δίκες», που τα τελευταία χρόνια ζει ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί, ανάλογα με τη δικαστική κρίση, να «στιγματίζουν» τους εμπλεκόμενους δικαστές με θετική ή αρνητική κρίση κατά την επιλογή τους».

Τέλος, κλείνουν την  δήλωσή τους λέγοντας: «Για ακόμη μια φορά λοιπόν, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η χώρα δεν έχει πρόβλημα θεσμών, τουλάχιστον γραπτά κατοχυρωμένων. Το αν έχει πρόβλημα προσώπων που τους ενσαρκώνουν ή τους υπηρετούν, πρέπει να το αναλογιστούμε κάθε φορά που καλούμαστε να τα επιλέξουμε».

Περί «διαπλοκής» πολιτικής και Δικαιοσύνης κατά την επιλογή των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης των κ.κ. Παξινού και Αδαμόπουλου έχει ως εξής:

«Η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων αποτελεί σημείο τομής περισσότερων αξιολογήσεων συνταγματικής περιωπής. Από τη μία πλευρά, καλείται να αποτυπώσει εύγλωττα τη λαϊκή κυριαρχία ως βασική οργανωτική αρχή του πολιτεύματος, δικαιώνοντας την επιταγή ότι και οι τρεις εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται υπέρ αυτού.

Από την άλλη πλευρά, ακριβώς επειδή υπηρετεί τέτοιες αξιώσεις δημοκρατικής νομιμοποίησης, μοιραία ενσωματώνει διασταύρωση και με άλλες λειτουργίες, την εκτελεστική ή/και τη νομοθετική, ανάλογα με τη συνταγματική παράδοση κάθε Κράτους.

Η στάθμιση που επιχειρεί η παράγραφος 5 του άρθρου 90 του  Συντάγματος καταλείπει τη σχετική αρμοδιότητα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο και έχει έτσι την καθοριστική ουσιαστική κρίση. Ο Ν. 3841/2010 εισήγαγε μάλιστα και προηγούμενη (απλή) γνωμοδοτική διαδικασία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, μη δεσμευτική για τον εισηγούμενο υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία και δέχθηκε αιτιάσεις αντισυνταγματικότητας (βλ. σχετικά ΟλΣτΕ 142/2012).

Η ρύθμιση δεν είναι άμοιρη δικαιοπολιτικής κριτικής και επιδέχεται ίσως βελτιώσεις που διασφαλίζουν ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα (όπως λ.χ. επιλογή προέδρων μόνο μεταξύ αντιπροέδρων που έχουν θητεία ορισμένης διάρκειας, επιλογή από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα). Δεν είναι, ωστόσο, καινοφανής και σε καμία περίπτωση δεν αφίσταται από την παγιωμένη συνταγματική πρακτική του ηπειρωτικού νομικού χώρου.

Άδικα λοιπόν η κοινή γνώμη σχηματίζει την πεποίθηση ότι πρόκειται για θεσμοθετημένη  μορφή «διαπλοκής» που διαιωνίζει την αλληλεξάρτηση πολιτικής και Δικαιοσύνης.  Πρόκειται, αντιθέτως, για ενσυνείδητη και σταθμισμένη ad hoc κάμψη (λείανση) της διάκρισης των λειτουργιών από τον ίδιο το συντακτικό νομοθέτη, που μάλιστα καταλείπει την εξειδίκευση της διαδικασίας σε «οργανικό» του Συντάγματος νόμο.

Όπως όμως συμβαίνει πάντοτε, υγιείς θεσμοί εκτρέπονται όταν τα πρόσωπα που καλούνται να τους υπηρετήσουν δεν εμφανίζονται αντάξια των περιστάσεων ή υποκύπτουν στη χρόνια ασθένεια της κομματικής ή συμφεροντολογικής αλλοίωσης ύψιστων λειτουργιών.

Όσοι λοιπόν μέμφονται τις επιλογές μιας Κυβέρνησης (της σημερινής ή οποιασδήποτε άλλης) στην ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων ως δήθεν ένδειξη ή κατάσταση διαπλοκής, ας μην επικαλούνται τη συνταγματική διαδικασία. Οποιαδήποτε διαδικασία έχει θεσμικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Επιπλέον, όσες ασφαλιστικές δικλείδες και να διαθέτει, δεν μπορεί να παρακάμψει τον αστάθμητο παράγοντα της εφαρμογής της στο χρόνο από πρόσωπα ορισμένης παιδείας, κουλτούρας και ηθικής συγκρότησης κάθε φορά.

Ιδιαίτερα σήμερα που η εκτελεστική εξουσία έχει καταστήσει ρυθμιστή των αποφάσεών της τη Δικαιοσύνη τόσο με πολιτικές επιλογές της (π.χ. τηλεοπτικές άδειες) όσο και με την εμπλοκή στελεχών της σε ποινικές δίκες. Οι λεγόμενες «μεγάλες δίκες», που τα τελευταία χρόνια ζει ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί, ανάλογα με τη δικαστική κρίση, να «στιγματίζουν» τους εμπλεκόμενους δικαστές με θετική ή αρνητική κρίση κατά την επιλογή τους.

Για ακόμη μια φορά λοιπόν, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η χώρα δεν έχει πρόβλημα θεσμών, τουλάχιστον γραπτά κατοχυρωμένων. Το αν έχει πρόβλημα προσώπων που τους ενσαρκώνουν ή τους υπηρετούν, πρέπει να το αναλογιστούμε κάθε φορά που καλούμαστε να τα επιλέξουμε».



Πηγή : protothema.gr


Πολιτικό θρίλερ με την ταυτότητα φύλου



Σε σοβαρή πολιτική δοκιμασία για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξελίσσεται από χθες η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και, σήμερα, ψήφισης του νομοσχεδίου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου», εξαιτίας επιλογών και χειρισμών του υπουργείου Δικαιοσύνης στο ευαίσθητο ζήτημα της παροχής δυνατότητας σε ανηλίκους, από 15 ετών, να κάνουν υπό προϋποθέσεις χρήση του δικαιώματος φυλομετάβασης. Η εν λόγω διάταξη όχι μόνον οδηγεί τους ΑΝΕΛ σε καταψήφιση, αλλά και ενεργοποιεί σε βουλευτές, ακόμα και του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου, τάσεις διαφοροποίησης. Το γεγονός αυτό προσέδωσε έως αργά χθες το βράδυ στη σημερινή διαδικασία ψηφοφορίας χαρακτηριστικά θρίλερ, καθώς οι αριθμητικοί συσχετισμοί δεν προεξοφλούν την υπερψήφιση του επίμαχου άρθρου: υπέρ τάχθηκαν ευθέως μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι.

Για διαφορετικούς λόγους καταψηφίζουν η Ν.Δ. (η οποία κατέθεσε δική της συνολική πρόταση νόμου για το ζήτημα της φυλομετάβασης), η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων, ενώ προς αρνητική ψήφο προσανατολιζόταν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Κ.Ο. της οποίας συνεδριάζει νωρίς σήμερα το πρωί για να αποφασίσει την τελική της στάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αρνητική η ψήφος των βουλευτών της, βάσει της γνωστής πολιτικής απόφασης να μην υπερψηφίζει νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες δεν τυγχάνουν της στήριξης και των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Η εξέλιξη προσλαμβάνει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις, καθώς το συγκεκριμένο άρθρο (πρόκειται για το τρίτο άρθρο του σχεδίου νόμου) δεν περιλαμβάνει μόνον την περί τους ανηλίκους διάταξη, αλλά και όλες τις σχετικές με τους ενηλίκους προβλέψεις για τη διόρθωση φύλου. Το γεγονός αυτό κάνει πολλούς να σημειώνουν στο Περιστύλιο πως μια τυχόν καταψήφισή του ουσιαστικά ακυρώνει στο σύνολό του το νομοθέτημα, μιας και το άρθρο 3 συνιστά τον «πυρήνα» του.

Η χθεσινή πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια «χρωματίστηκε»:

Πρώτον, από την επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει προς δημόσια διαβούλευση ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που προβλέπει, μεταξύ άλλων, όχι απλώς τη βούληση του ατόμου, όπως εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, ως προϋποθέσεις για τη φυλομετάβαση, μια συνολική διαδικασία με δυνατότητα κρίσης μία φορά, με δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο σε σύντομο διάστημα, και όριο ηλικίας τα 18 χρόνια.

Δεύτερον, από την κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε νομοτεχνική βελτίωση, «αυστηροποιώντας» την αρχική περί των ανηλίκων διάταξη, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει –ματαίως, όπως φάνηκε στη συνέχεια– τις ενστάσεις και τις διαφωνίες, όπως αυτές εκφράζονταν στο εσωτερικό της δικομματικής πλειοψηφίας. Αντί της αρχικής γενικόλογης πρόβλεψης για ενεργοποίηση επιστημονικής επιτροπής του «Αγλαΐα Κυριακού», ώστε να αποφαίνεται για περιπτώσεις ανηλίκων, ο κ. Κοντονής (ο οποίος πριν από την έναρξη της συνεδρίασης είχε έκτακτη σύσκεψη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ), στη «βελτιωτική» διάταξη κάνει λόγο για ειδική διεπιστημονική επιτροπή που θα συσταθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας και η οποία θα αποτελείται από γιατρούς των ακόλουθων ειδικοτήτων: παιδοψυχίατρος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος, παιδοχειρουργός, ψυχολόγος και εξειδικευμένος κοινωνικός λειτουργός. Αυτή η επιτροπή θα εξετάζει τους ανηλίκους που θα εκφράζουν τη βούληση για διόρθωση φύλου.

Τρίτον, από την ομιλία του πρωθυπουργού, αργά το απόγευμα. Οχι τόσο από το αναμενόμενο περιεχόμενό της (ο κ. Αλέξης Τσίπρας θέλησε να αναδείξει το «αριστερό» της κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, για να επιτεθεί στη Ν.Δ. και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη) όσο από το γεγονός ότι την ώρα της πρωθυπουργικής ομιλίας ήταν άδεια σχεδόν τα μισά έδρανα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – εικόνα σπανιότατη για τέτοιες περιστάσεις.

Η συζήτηση εξελίσσεται εντός ενός πολωτικού περιβάλλοντος, με την αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ να έχει προσλάβει διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης, ενώ στο παρασκήνιο οι περισσότεροι αναμένουν να δουν αν υπάρξει νέα αλλαγή-ελιγμός από πλευράς Κοντονή: Για να «περάσει» η επίμαχη διάταξη και να μην επηρεαστεί από την περί ανηλίκων αρνητική ψήφο των ΑΝΕΛ, θα πρέπει να προβεί σε «νομοτεχνική βελτίωση», χωρίζοντας το άρθρο σε δύο μέρη: το ένα γενικό και το άλλο ειδικά και μόνο για τις περιπτώσεις των ανηλίκων.

Στο Συνοδικό Μέγαρο

Μεσούσης της γενικότερης συζήτησης για το νομοσχέδιο της ταυτότητας φύλου και τη σύγκρουση κυβέρνησης - Εκκλησίας, χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε το Συνοδικό Μέγαρο προκειμένου να απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη διεθνή διάσκεψη για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό, η οποία θα επαναληφθεί και φέτος στην Αθήνα στις 29 και 30 Οκτωβρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κοτζιάς σχολίασε ότι η συνάντηση δεν αφορούσε το επίμαχο νομοσχέδιο και δήλωσε πως ο ίδιος είναι εντελώς αναρμόδιος επ’ αυτού.


Καθημερινή