Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Το μέγεθος της ζημιάς του ΣΥΡΙΖΑ – Στοιχεία-«φωτιά» της Κομισιόν



ΟΠΙΣΘΕΝ… ΟΛΟΤΑΧΩΣ

Τα ετήσια στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ε.Ε. αποτυπώνουν, με την αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών, το μέγεθος της ζημιάς που προξένησαν στην οικονομία και στον κοινωνικό ιστό της χώρας τα περίπου τρία χρόνια που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. βρίσκεται στην εξουσία.

Στη διάρκεια της περιόδου αυτής η Ελλάδα έχασε μοναδική ευκαιρία να καλύψει ένας μέρος της ζημιάς που προκάλεσαν τα Μνημόνια. Κι αυτό γιατί η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε σε όλες τις χώρες με τους ψηλότερους ρυθμούς από το 2008 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Στην κορυφή σε ανάπτυξη βρίσκονται οι πρώην μνημονιακές χώρες, οι οποίες επωφελούνται τα μέγιστα από τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν. Στην Ιρλανδία το ΑΕΠ αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2017 σε ετήσια βάση 6,6%, στην Κύπρο 3,6%, στην Ισπανία 3,1% και στην Πορτογαλία 2,8%.

Η χώρα μας -αν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές του 2015 και η άνοδος στην εξουσία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.- θα είχε την ανάπτυξη των παραπάνω χωρών. Τουλάχιστον αυτό έδειχναν όλοι οι δείκτες το φθινόπωρο του 2014, αυτό προέβλεπαν η Κομισιόν και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί.

Τα ετήσια στοιχειά της ευρωπαϊκής επιτροπής για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην ΕΕ αποτυπώνουν το μέγεθος της ζημιάς.

Αντί αυτού, το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε στη χώρα μας μόλις 0,8%, δηλαδή όχι μόνο δεν καλύπτουμε το χαμένο έδαφος αλλά οπισθοχωρούμε ακόμη και σήμερα σε σχέση με το σύνολο της ευρωζώνης, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο 2,2%.

Τους τελευταίους μήνες και μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, φυσικά με μεγάλη καθυστέρηση, η απασχόληση βελτιώθηκε και η ανεργία μειώνεται, ωστόσο οι ρυθμοί μείωσης δεν είναι αυτοί που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση μέσα στο επόμενο διάστημα.

43,3% είναι το ποσοστό της ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών δηλαδή, σχεδόν ένας στους δυο νεαρούς Έλληνες είναι άνεργος.

Η ανεργία στη χώρα μας κινείται σήμερα πλησίον του 21% του ενεργού πληθυσμού, ποσοστό που είναι 4 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από την αμέσως επόμενη χώρα, την Ισπανία και περίπου 12 μονάδες από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Χαοτική η διαφορά, η οποία θα απαιτήσει χρόνια και τις καλύτερες προϋποθέσεις για να καλυφθεί έστω και εν μέρει.

Στους νέους κάτω των 25 ετών η ανεργία βρίσκεται στο 43,3%. Σχεδόν ένας στους δύο νεαρούς Ελληνες είναι άνεργος. Τέτοια ποσοστά δεν έχουν καταγραφεί σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα εν καιρώ ειρήνης. Ο μέσος όρος της ανεργίας στους νέους στην ευρωζώνη είναι 18,9%, δηλαδή 24 μονάδες χαμηλότερα από τη χώρα μας.

Θλιβερό και πρωτοφανές στα χρονικά της Ε.Ε. ήταν στο τέλος του 2016 και το ρεκόρ στη μακροχρόνια ανεργία, δηλαδή στον αριθμό των ανέργων που έχουν χάσει τη δουλειά τους ή αναζητούν για πρώτη φορά εργασίας για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Στην ευρωζώνη ανέρχεται σε 5 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή το 50% του συνόλου των ανέργων είναι μακροχρόνιοι. Στην Ελλάδα έφτανε τις 17 ποσοστιαίες μονάδες, περίπου το 75% του συνόλου των ανέργων.

Η μακροχρόνια ανεργία θεωρείται από τους πιο κρίσιμους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες γιατί είναι προπομπός φτώχειας. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτής της κατηγορίας των ανέργων καταλήγει στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό, με δεδομένο ότι σε αντίθεση με το Βορρά της Ευρώπης, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκή κοινωνικά επιδόματα.

Και φυσικά στο δείκτη της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της στέρησης βασικών αγαθών η Ελλάδα κατέχει μακράν τη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη. Το ποσοστό των ατόμων αυτής της κατηγορίας ανερχόταν στο τέλος του 2015 (τελευταία στοιχεία της Εurostat) στο 35,7% έναντι 23,1% στην ευρωζώνη, δηλαδή μια διαφορά μεγαλύτερη των 12 μονάδων.

Το χειρότερο όλων είναι πως αυτή η δραματική κατάσταση στη χώρα μας καταγράφεται σε μια εξαιρετική περίοδο για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ανεργία στη χώρα μας κινείται σήμερα κοντά στο 21% του ενεργού πληθυσμού, δηλαδή 4 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την αμέσως επόμενη χώρα (Ισπανία) και περίπου 12 μονάδες από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

 Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του 2017, που δημοσιοποίησε η Κομισιόν την περασμένη Πέμπτη, σήμερα καταγράφονται 3,5 εκατομμύρια περισσότεροι απασχολούμενοι στην Ε.Ε. και 2,4 εκατομμύρια περισσότεροι στην ευρωζώνη σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι 235,4 εκατομμύρια άτομα απασχολούνται στην Ε.Ε., αριθμός που είναι ο υψηλότερος όλων των εποχών. Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2014, καταγράφηκαν 8 εκατομμύρια περισσότεροι απασχολούμενοι στην Ε.Ε. και 5,6 εκατομμύρια στην ευρωζώνη.

Περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την αγορά εργασίας επιβεβαιώνουν τη βελτιωμένη υγεία της οικονομίας της Ε.Ε.:

● Το ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη συνέχισε να μειώνεται σταθερά από τα μέσα του 2013 σε σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη. Το ποσοστό που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2017 ήταν το χαμηλότερο στην Ε.Ε. από τον Νοέμβριο του 2008.

● Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο παρουσίαζε μείωση επί τρία έτη, μειώθηκε περαιτέρω κατά 0,5 της ποσοστιαίας μονάδας στη διάρκεια του έτους μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017. Σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη η μακροχρόνια ανεργία μειώνεται.

● Ο αριθμός των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου αυξήθηκε κατά 1,4% στη διάρκεια του έτους μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017. Πρόκειται για αύξηση ύψους 2,2 εκατομμυρίων εργαζομένων, η οποία είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αύξηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (500.000, 1,5% ετήσια αύξηση).

Είναι προφανές ό,τι χάσαμε τα τρία χρόνια με αυτή την κυβέρνηση, στη διάρκεια των οποίων οι Ελληνες έγιναν φτωχότεροι, σε αντίθεση με τους πολίτες των πρώην μνημονιακών χωρών, οι οποίοι άρχισαν να καλύπτουν μέρος των απωλειών του εισοδήματός τους, που είχαν γνωρίσει την περίοδο των δικών τους Μνημονίων.



ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ 
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου