Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Μπακογιάννη για ΠΓΔΜ: Η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει το πραγματικό πρόβλημα



"Θα είναι μείζον λάθος εάν η Ελλάδα παρασυρθεί σε σαλαμοποίηση για την λύση του προβλήματος με τα Σκόπια και δεν υπάρξει μια συνολική λύση ως πακέτο" ήταν τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη σε ομιλία της στον Βόλο. Σημαντικό πρόβλημα όπως είπε, είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία στάση της κυβέρνησης για το θέμα.

Για την κ. Μπακογιάννη «το Σκόπια είναι ένα θέμα που ταλανίζει την πολιτική σκηνή για 25 χρόνια και είναι ένα βάρος για την χώρα μας. Το θέμα παραμένει ανοιχτό χάρη στην κυβέρνηση Καραμανλή, με την θέση του στο Βουκουρέστι, γιατί πέτυχε να διατηρηθεί το ζήτημα ζωντανό τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για την Ε.Ε.»

Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «κακό είναι το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ομοιογένεια για το Σκοπιανό, αφού ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών διατυπώνουν ο καθένας και μια διαφορετική θέση για το ζήτημα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο το όνομα, αλλά η ουσία βρίσκεται στις αλυτρωτικές τάσεις από την γένεση της γειτονικής χώρας. Πρέπει να βρεθεί ένα όνομα erga omnes και μέχρι τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεκίνησε το θέμα με απίστευτη επιπολαιότητα και μικροπολιτική στόχευση. Εμείς στην Ν.Δ. είμαστε μπετόν-αρμέ».

«Οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση ΝΔ»

Όσον αφορά την οικονομία η κ.Μπακογιάννη είπε ότι «η ΝΔ όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας , δεν θα έχει κάποιο μαγικό ραβδί για να τα αλλάξει όλα αλλά ο λαός θα μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του κι οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες θα αισθάνονται την σταθερότητα και σταδιακά θα αλλάξει το κλίμα γενικότερα. Στόχος μας είναι η μείωση της φορολογίας, αφού με την υπερφορολόγηση είναι αδύνατον να σταθεί και να επιβιώσει μια σοβαρή επιχείρηση στον τόπο.

Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε με έμφαση ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η ΝΔ όταν θα αναλάβει την διακυβέρνηση να απολύσει κανέναν δημόσιο υπάλληλο. Αυτά είναι ψέματα του κ.Τσίπρα».

Για την Τουρκία είπε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την στάση της στο Αιγαίο και την διακατέχει φόβος, αφού ο Ερντογάν ξεκίνησε και νέο μέτωπο με πόλεμο στην Συρία.

Τέλος αναφερόμενη στις Κυπριακές προεδρικές εκλογές εξέφρασε την συμπαράστασή της στον πρόεδρο Αναστασιάδη , διότι είναι εξαιρετικά πολύτιμος , πρέπει οι Κύπριοι να αναγνωρίσουν τις προσπάθειές του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.



Πηγή : newsit.gr


Προκαλεί ο αντιπρόεδρος του VMRO: Η χώρα πρέπει να λέγεται Μακεδονία



«Δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή στο Σύνταγμα, η χώρα πρέπει να ονομάζεται Μακεδονία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του εθνικιστικού σκοπιανού κόμματος VMRO, Αλεξάνταρ Νικολόσκι, την ώρα που οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ κάνουν προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού.

Ο αντιπρόεδρος του VMRO υπογράμμισε πως δεν θα γίνει αποδεκτή καμιά αλλαγή στο Σύνταγμα, ενώ τόνισε πως δεν συναινεί στις αλλαγές των ονομάτων και των δρόμων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, λίγες ώρες πριν συνέλθει στα Σκόπια συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της ονομασίας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» ο κ. Νικολόσκι σημείωσε πως «δεν βρίσκουμε κανένα αλυτρωτικό στοιχείο στο όνομα οποιουδήποτε χώρου ή αντικειμένου στην χώρα μας. Δεν θεωρούμε ότι αυτά είναι η πηγή του προβλήματος. Αυτά είναι δικαιολογίες».


TO BHMA


Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Όχι στον όρο «Μα­κε­δο­νία», «επαινετές» οι συγκεντρώσεις


Κάνουν λόγο για ηθελημένη πα­ρερ­μηνεία της δήλωσης Ιε­ρω­νύ­μου, περί της ανάγ­κης αντιμετώπισης του όλου ζη­τή­μα­τος με όρους εθνι­κής συ­ναί­νε­σης - «Κάθε έκ­φραση υπε­ρα­σπί­σεως των δι­καίων της Μα­κε­δο­νίας μας εί­ναι επαι­νετή»

Τρεις βασικές κατευθύνσεις αποφάσισαν τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ.Ιερωνύμου για το θέμα του ονόματος του κράτους των Σκοπίων.


Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, η Δι­αρ­κής Ιερά Σύ­νο­δος υπογραμμίζει ότι η Εκκλησία δεν αποδέχεται τον «όρο "Μα­κε­δο­νία" η πα­ράγωγό του, ως συ­στα­τι­κού του ονό­μα­τος του Κρά­τους των Σκο­πίων, που άλ­λω­στε θα είχε επι­πτώ­σεις και στην ονο­μα­σία της σχι­σμα­τι­κής αυ­το­α­πο­κα­λού­με­νης εκ­κλη­σίας της "Μα­κε­δο­νίας"». 

«Γι­ατί στο όνομα «Μα­κε­δο­νία» πε­ρι­κλεί­ον­ται και κο­ρυ­φώ­νον­ται οι αλυ­τρω­τι­κές δι­α­θέ­σεις του Κρά­τους των Σκο­πίων» είναι η ξεκάθαρη αναφορά της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Επιπλέον, στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τοποθετείται με έμμεσο και διπλωματικό αλλά ξεκάθαρο τρόπο, υπέρ των συλλαητηρίων. «Η Εκ­κλη­σία της Ελ­λά­δος, πρω­το­πό­ρος δι­α­χρο­νικά στους αγώ­νες του Έθνους, θε­ω­ρεί ότι κάθε έκ­φραση υπε­ρα­σπί­σεως των δι­καίων της Μα­κε­δο­νίας μας εί­ναι επαι­νετή, αρ­κεί αυτή να εί­ναι γνή­σια, ανι­δι­ο­τε­λής και πη­γαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νό­μι­μης και δη­μο­κρα­τι­κής εκ­δή­λω­σης. Ως εκ τού­του, στο πλαί­σιο της ελευ­θε­ρίας εκ­φρά­σεως των Κλη­ρι­κών και Λα­ϊ­κών με­λών Της, σέ­βε­ται το δι­καί­ωμα αυ­τών να πράτ­τουν κατά συ­νεί­δηση, με σύ­νεση και υπευ­θυ­νό­τητα» αναφέρει η Ιεραρχία.

Κατά τρίτον, τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σημειώνουν ότι η Εκκλησία δεν εμπλέκεται σε πολιτικές διεργασίες, ούτε και αποδέχεται να παίζονται πολιτικά παίγνια σε βάρος της, αναφορά που μπορεί να ερμηνευθεί ότι απευθύνεται τόσο προς την κυβέρνηση που θέλησε να εκμεταλλευθεί την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου για να προβάλλει την άποψη ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν στηρίζει τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, αλλά και ως μήνυμα σε όσους λένε ότι η Εκκλησία λαμβάνει θέσεις ακροδεξιές και εμπλέκεται σε διπλωματικά θέματα χωρίς να έχει λόγο. 

«Μόνη ιερή ευ­θύνη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εί­ναι να δι­α­κο­νεί την ενό­τητα όλων των Ελ­λή­νων αδι­α­κρί­τως. Άλ­λω­στε, στα εθνικά θέ­ματα δεν χω­ρούν μι­κρο­κομ­μα­τι­κές η μι­κρο­πο­λι­τι­κές προ­σεγ­γί­σεις και ερ­μη­νείες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 26ης Ιανουαρίου 2018:

«Συ­νήλθε σή­μερα Πα­ρα­σκευή, 26 Ια­νου­α­ρίου 2018, σε έκτα­κτη Συ­νε­δρία η Δι­αρ­κής Ιερά Συ­νο­δος της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος, υπό την Προ­ε­δρία του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Αθη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ιε­ρω­νύ­μου.

Η Δι­αρ­κής Ιερά Σύ­νο­δος ενη­με­ρώ­θηκε από τον Μα­κα­ρι­ώ­τατο Πρό­ε­δρο για τα δι­α­τρέ­ξαντα από την προ­η­γου­μένη Συ­νε­δρία Της, του μη­νός Ια­νου­α­ρίου, έως σή­μερα, σχε­τικά με το θέμα της ονο­μα­σίας του Κρά­τους των Σκο­πίων και ιδι­αι­τέ­ρως την εκ­κλη­σι­α­στική του πα­ρά­με­τρο, για το οποίο είχε εκ­δώ­σει το από 10.1.2018 σχε­τικό Ανα­κοι­νω­θέν Της.

Η Δι­αρ­κής Ιερά Σύ­νο­δος πα­ρα­τη­ρεί ότι ορι­σμέ­νοι ούτε ανέ­γνω­σαν ορθά το γράμμα, ούτε αν­τε­λή­φθη­σαν ου­σι­α­στικά το πνεύ­μα της ξε­κά­θα­ρης θέ­σης Της, περί της μη απο­δο­χής εκ μέ­ρους της Εκ­κλη­σίας του όρου «Μα­κε­δο­νία» η πα­ρα­γώ­γου του, ως συ­στα­τι­κού του ονό­μα­τος του Κρά­τους των Σκο­πίων, που άλ­λω­στε θα είχε επι­πτώ­σεις και στην ονο­μα­σία της σχι­σμα­τι­κής αυ­το­α­πο­κα­λού­με­νης εκ­κλη­σίας της «Μα­κε­δο­νίας». Μιας θέ­σης, την οποία πρώτη η ίδια, με πλήρη συ­ναί­σθηση της ιστο­ρι­κής Της ευ­θύ­νης, δι­ε­τύ­πωσε με τόσο σαφή και κα­τη­γο­ρη­μα­τικό τρόπο, συμ­με­ρι­ζό­μενη από­λυτα την εύ­λογη αγω­νία και των Ιε­ραρ­χών, που δι­α­ποι­μαί­νουν τις Ιε­ρές Μη­τρο­πό­λεις στην Μα­κε­δο­νία μας, αλλά και τις δι­και­ο­λο­γη­μέ­νες ανη­συ­χίες του κυ­ρί­αρ­χου Λαού και σύσ­σω­μου του Οι­κου­με­νι­κού Ελ­λη­νι­σμού, σε ένα εξαι­ρε­τικά ευ­αί­σθητο εθνικό θέμα. Γι­ατί στο όνομα «Μα­κε­δο­νία» πε­ρι­κλεί­ον­ται και κο­ρυ­φώ­νον­ται οι αλυ­τρω­τι­κές δι­α­θέ­σεις του Κρά­τους των Σκο­πίων.

Εκ­φρά­ζει δε την λύπη και την πι­κρία Της, δι­ότι κά­ποιοι ηθε­λη­μένα πα­ρερ­μή­νευ­σαν την νη­φά­λια και ενω­τική επι­σή­μανση του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Προ­έ­δρου Της, Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Αθη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ. Ιε­ρω­νύ­μου, περί της ανάγ­κης αν­τι­με­τώ­πι­σης του όλου ζη­τή­μα­τος με όρους εθνι­κής συ­ναί­νε­σης, συ­νεν­νό­η­σης και ομο­ψυ­χίας, στην δι­άρ­κεια της ενη­μέ­ρω­σής του από τον Πρω­θυ­πουργό, για την πο­ρεία των δι­α­πρα­γμα­τεύ­σεων σχε­τικά με την ονο­μα­σία του Κρά­τους των Σκο­πίων, την Πέμ­πτη 18 Ια­νου­α­ρίου ε.ε., στην Ιερά Αρ­χι­ε­πι­σκοπή Αθη­νών, κα­τό­πιν πρω­το­βου­λίας του κ. Πρω­θυ­πουρ­γού και την ταυ­τό­χρονη ενη­μέ­ρωσή Του, από τον Μα­κα­ρι­ώ­τατο, για την εκ­κλη­σι­α­στική δι­ά­σταση του θέ­μα­τος.

Η Εκ­κλη­σία της Ελ­λά­δος, πρω­το­πό­ρος δι­α­χρο­νικά στους αγώ­νες του Έθνους, θε­ω­ρεί ότι κάθε έκ­φραση υπε­ρα­σπί­σεως των δι­καίων της Μα­κε­δο­νίας μας εί­ναι επαι­νετή, αρ­κεί αυτή να εί­ναι γνή­σια, ανι­δι­ο­τε­λής και πη­γαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νό­μι­μης και δη­μο­κρα­τι­κής εκ­δή­λω­σης. Ως εκ τού­του, στο πλαί­σιο της ελευ­θε­ρίας εκ­φρά­σεως των Κλη­ρι­κών και Λα­ϊ­κών με­λών Της, σέ­βε­ται το δι­καί­ωμα αυ­τών να πράτ­τουν κατά συ­νεί­δηση, με σύ­νεση και υπευ­θυ­νό­τητα.

Στα άκριτα, μά­λι­στα, συμ­πε­ρά­σματα και τις εκ του πο­νη­ρού εύ­κο­λες απο­φάν­σεις όσων συ­νει­δητά δεν αν­τι­λαμ­βά­νον­ται τις προ­θέ­σεις Αυ­τής και του Προ­έ­δρου Της, η Δι­αρ­κής Ιερά Σύ­νο­δος ρητά δη­λώ­νει ότι δεν με­τέ­χει σε πο­λι­τι­κές δι­ερ­γα­σίες και με­θο­δεύ­σεις, ούτε απο­δέ­χε­ται να παί­ζει ο οι­οσ­δή­ποτε πο­λι­τικά παί­γνια εις βά­ρος Της.

Μόνη Της ιερή ευ­θύνη εί­ναι να δι­α­κο­νεί την ενό­τητα όλων των Ελ­λή­νων αδι­α­κρί­τως.

Άλ­λω­στε, στα εθνικά θέ­ματα δεν χω­ρούν μι­κρο­κομ­μα­τι­κές η μι­κρο­πο­λι­τι­κές προ­σεγ­γί­σεις και ερ­μη­νείες.

Η Δι­αρ­κής Ιερά Σύ­νο­δος απο­φά­σισε ωσαύ­τως όπως το Σάβ­βατο της Τυ­ρι­νής, 17 Φε­βρου­α­ρίου, τε­λέ­σει Συ­νο­δική Θεία Λει­τουρ­γία και Ιερό Μνη­μό­συνο υπέρ ανα­παύ­σεως των ψυ­χών του ήρωα του Μα­κε­δο­νι­κού αγώ­νος Παύ­λου Μελά και όλων των Μα­κε­δο­νο­μά­χων, στον τόπο όπου ηρω­ι­κώς έπε­σαν, την Στά­τι­στα της Ιε­ράς Μη­τρο­πό­λεως Κα­στο­ρίας.


Εκ της Δι­αρ­κούς Ιε­ράς Συ­νό­δου»




Πηγή : protothema.gr


Επεισόδιο με τραυματία αστυνομικό στου Ψυρρή



Επίθεση από έναν τοξικομανή δέχθηκε το βράδυ της Παρασκευής ένας αστυνομικός στην περιοχή του Ψυρρή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο αστυνομικός συμμετείχε σε επιχείρηση για την πάταξη του παρεμπορίου, όταν ο άνδρας που βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών του επιτέθηκε, ενώ στη συνέχεια τον δάγκωσε, τραυματίζοντάς τον.

Ο αστυνομικός που δέχθηκε την επίθεση μεταφέρθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ ο άνδρας συνελήφθη.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δ. Καμμένος στον ΣΚΑΙ : Πολιτικός χαφιεδισμός η κίνηση Παπαδημούλη



"Πυρά" κατά όσων βάλλουν κατά των ΑΝΕΛ για την συμμετοχή των βουλευτών τους στο συλλαλητήριο αλλά και για τη στάση τους στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων εξαπέλυσε από τον ΣΚΑΙ ο Δημήτρης Καμμένος.

Στον ΣΚΑΙ φιλοξενήθηκε σήμερα ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως οι ΑΝΕΛ απαιτούν σεβασμό από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας παράλληλα δριμεία επίθεση κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισαν ακροδεξιούς τους βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της προηγούμενης εβδομάδας. 

Αναλυτικά ο κ. Καμμένος αναφερόμενος στις δηλώσεις βουλευτών και μελών των ΣΥΡΙΖΑ κατά των ΑΝΕΛ τόνισε: «Δεν φτάσαμε στη ζωή μας εδώ πέρα για να μας κάνει κριτική ο Μπαλαούρας. Που θα ήταν ο κ. Μπαλαούρας χωρίς τους Ανεξάρτητους Έλληνες;». 

Ο κ. Καμμένος συνέχισε λέγοντας: «μας κάνει κριτική ο Σκουρλέτης γιατί πήγαμε στο συλλαλητήριο ενώ εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην πιάνουν στο στόμα τους τον Πάνο Καμμένο. Ο Πάνος είναι ένας υπεύθυνος άνθρωπος και δεν θα φύγει από την κυβέρνηση». Ο κ. Καμμένος επίσης επιτέθηκε προσωπικά και κατά του κ. Παπαδημούλη σημειώνοντας: « Ο κ. Παπαδημούλης προέβη σε πολιτικό χαφιεδισμό. Έβγαλε τους βουλευτές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο φωτογραφίες και τους έστειλε στους Ευρωπαίους. 

Προσωπικά εχθές με χαρακτήρισε ακροδεξιό. Αν είμαι ακροδεξιός επειδή κάνω τον σταυρό μου και συμμετέχω σε συλλαλητήρια και δεν κάνω παρέα με ακροαριστερούς και δεν μου αρέσει που βγαίνει έξω ο Κουφοντίνας ας είναι. Δεν είμαστε άνθρωποι που θα πατροναριστούμε. Αν δεν μας θέλουν επειδή είμαστε δεξιοί ας πάνε με την Φώφη. Κακώς μιλούν κάποιοι έτσι για τους ΑΝΕΛ που τρία χρόνια με 9 βουλευτές δίνουν βήμα στην κυβέρνηση. Όταν είσαι με κάποιον στο ίδιο τραίνο δεν γίνεται να κάνεις μαθήματα. Ποιος είναι αυτός με την αριστερή κελεμπία που θα μας κάνει μάθημα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε συνεργάτες και απαιτούμε σεβασμό στην αξιοπρέπειά μας. Ακόμη κι αν γίνω υπουργός δεν θα σταματήσω να αντιδρώ. Θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση προς πείσμα όλων, εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών της κυβέρνησης». 

Σε ερώτηση για το εάν οι ΑΝΕΛ θα ρίξουν την κυβέρνηση λόγω των μεγάλων διαφορών που έχουν σε σημαντικά ζητήματα ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Εμείς περιμένουμε να έρθει η 30η Αυγούστου και να τελειώσουμε με όσα έχει περάσει ο ελληνικός λαός. Ζητάμε λίγη σοβαρότητα και αξιοπρέπεια απέναντι στους ΑΝΕΛ». 

Σε ερώτηση για το όνομα των Σκοπίων τόνισε πως σε οποιαδήποτε πρόταση με όνομα Μακεδονία δεν θα ψηφιστεί τουλάχιστον από τον ίδιο προσωπικά.




Πηγή: skai.gr


Ενδοοικογενειακή βία: 13.700 περιστατικά από το 2014



Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η ενδοοικογενειακή βία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, αποτελώντας ένα καίριο πρόβλημα που ταλανίζει τις κοινωνίες, με θύματά της κατά κανόνα γυναίκες. Οι μορφές της ποικίλουν. Μπορεί να αφορά σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, λεκτική ή ψυχολογική βία, εκτόξευση απειλών και κοινωνική απομόνωση που προκαλούν στα θύματα απελπισία, απόγνωση, πόνο, θλίψη.

   «Σε εθνικό επίπεδο και όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 2014 μέχρι και το 2017 έχουν σημειωθεί περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 70% των θυμάτων», τονίζει χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ιωάννα Ροτζιώκου.

   «Ορισμένες φορές, μάλιστα», επισημαίνει, «τραγική κατάληξη αυτών των ενδοοικογενειακών συμβάντων είναι ακόμα και ο θάνατος, με τον αριθμό των γυναικών θυμάτων να είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο των αντρών. Σημειώστε, ενδεικτικά, ότι το 2017 σημειώθηκαν 3.134 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με 4.243 θύματα συνολικά».

   Τις διαστάσεις που έχει πάρει το κοινωνικό αυτό φαινόμενο διεθνώς, αποτυπώνουν χαρακτηριστικά και τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με αυτά, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της και μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι μέσα σε ένα χρόνο, πάνω από 16.700.000 γυναίκες υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

   Μπορεί τα στατιστικά στοιχεία της ενδοοικογενειακής βίας να προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία, αλλά τα αριθμητικά δεδομένα που σχετίζονται με το τράφικινγκ, μία από τις πιο σκληρές μορφές βίας εις βάρος των γυναικών, είναι εφιαλτικά. Όπως αναφέρει η κ. Ροτζιώκου, υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, διακινούνται παράνομα με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία. Όσον αφορά την Ελλάδα για την τετραετία 2014-2017 έχουν καταγραφεί πάνω από 110 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων, με τις γυναίκες και τα κορίτσια να αποτελούν κατά προσέγγιση το 70% των θυμάτων.

   Ταυτόχρονα, το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα περισσότερα από 760 περιστατικά βιασμών (τετελεσμένων ή απόπειρας), με τα θύματα στην πλειοψηφία τους να είναι και πάλι γυναίκες.

   «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. «Πίσω από αυτούς τους αριθμούς, όμως, βρίσκονται ανθρώπινες ιστορίες και γυναίκες που έχουν υποστεί βία με διάφορους τρόπους. Γυναίκες που κάποιοι τις αντιμετωπίζουν ως αντικείμενα. Και οι αριθμοί αυτοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι πολύ περισσότεροι, αν λάβει κάποιος υπόψη του το λεγόμενο σκοτεινό αριθμό της εγκληματικότητας σύμφωνα με τον οποίο, πάντα υπάρχουν εγκλήματα τα οποία δεν καταγγέλλονται. Δυστυχώς, ο φόβος των επιπτώσεων, ο ενδεχόμενος στιγματισμός και η ντροπή δεν οδηγεί κάποιες γυναίκες στο κατώφλι των αρχών».

   Ποιό είναι, όμως, το προφίλ των γυναικών - θυμάτων βίας;

   «Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, υπήρχε η αντίληψη ότι οι κακοποιημένες γυναίκες προέρχονται από χαμηλό κοινωνικό- οικονομικό περιβάλλον», τονίζει η κ. Ροτζιώκου και προσθέτει: «Ωστόσο, η πρόσφατη διεθνής εμπειρία και έρευνα ανατρέπουν αυτή την άποψη και στο πρόσωπο των κακοποιημένων γυναικών βλέπουν την οποιαδήποτε γυναίκα, τη γυναίκα της διπλανής πόρτας. Μπορεί να είναι πλούσια ή φτωχή, άνεργη ή επιτυχημένη επαγγελματίας, νέα ή ηλικιωμένη, μορφωμένη ή αγράμματη, ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση, την οικονομική κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο, τη φυλή, την εθνικότητα ή το χρώμα». Ειδικά για την Ελλάδα, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ροτζιώκου «το μεγαλύτερο ποσοστό των κακοποιημένων γυναικών που απευθύνονται στις δομές φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 26-55 ετών και περιλαμβάνει όλα τα μορφωτικά επίπεδα».

   Αναλύοντας τον «κύκλο της βίας» η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, σημειώνει: «Η βία είναι μία κατάσταση η οποία μπορεί να ξεκινήσει ως μία "απλή και αθώα" συμπεριφορά και με την πάροδο του χρόνου να εξελιχθεί σε μία δραματικά βίαιη πράξη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των serial killers. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, γιατί ο δράστης έχει μάθει να φέρεται βίαια, καθώς μπορεί να έχει υπάρξει μάρτυρας σκηνών βίας, είτε θύμα βίαιης συμπεριφοράς. Όταν μάλιστα η συμπεριφορά του αυτή ενισχύεται μέσω επιβράβευσης από το περιβάλλον του, μαθαίνει όχι μόνο να είναι βίαιο, αλλά και να δικαιολογεί ηθικά και κοινωνικά την καταχρηστική του συμπεριφορά».

   Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, λέει, είναι ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται οι κοινωνικοί ρόλοι για τα δύο φύλα και κατά συνέπεια η θέση τους μέσα στο κοινωνικό σύστημα. «Έχει παρατηρηθεί, ότι τέτοια φαινόμενα βίας είναι πιο συχνά και έντονα, στις κοινωνίες που κυριαρχεί η αντίληψη ότι ο άντρας μπορεί να εξουσιάζει τη ζωή της γυναίκας, ενώ οι ανισότητες μεταξύ αντρών και γυναικών είναι οξυμένες, με αποτέλεσμα η τελευταία να κατέχει δευτερεύουσα κοινωνική θέση. Για παράδειγμα σε χώρες της Αφρικής ή της Ασίας είναι πολύ συχνός ο ακρωτηριασμός των γυναικείων σεξουαλικών οργάνων», επισημαίνει.

   Ποιά είναι, όμως, τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ για την δραστική αντιμετώπιση της οικογενειακής βίας;

   «Η Ελληνική Αστυνομία, μέσα από ένα πλέγμα δράσεων και ενεργειών είναι παρούσα, τόσο στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων όσο και στην προστασία των θυμάτων, στα πλαίσια του προληπτικού και κατασταλτικού της ρόλου, προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. «Η ιδιαιτερότητα και η φύση του φαινομένου της βίας σε βάρος των γυναικών, με οποιαδήποτε μορφή, απαιτεί ιδιαίτερη προσέγγιση και ευαισθησία από την πλευρά των αστυνομικών αρχών. Είναι γεγονός, ότι σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις τα θύματα έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες, με την άσκηση σωματικής βίας ή μπορεί να έχουν υποστεί ακόμα και βασανισμό, ιδίως με πράξεις εγκλεισμού ή απομόνωσής τους. Αποτέλεσμα των πράξεών αυτών είναι η πρόκληση ψυχικής βλάβης. Συνεπώς, οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια του χειρισμού τέτοιων περιστατικών, οφείλουν να αποφύγουν τη λεγόμενη "δευτερογενή θυματοποίηση" του ατόμου και συνεπώς να επιδείξουν σοβαρότητα και υπομονή, ευαισθησία και αμεροληψία, αντικειμενικότητα και διακριτικότητα, καθώς και απόλυτη εχεμύθεια».

   Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας εις βάρος των γυναικών, οι αστυνομικές Υπηρεσίες συνεργάζονται, με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο αποτελεί τον εθνικό συντονιστικό φορέα παροχής αρωγής και προστασίας σε θύματα βίας στην Ελλάδα, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, τις κοινωνικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

   Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου η συμμετοχή αστυνομικού προσωπικού σε επιμορφωτικά σεμινάρια και σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από συναρμόδιους κυβερνητικούς ή μη φορείς, για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σε τέτοια θέματα, να είναι συνεχής και αδιάλειπτη.

   Ειδικά για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, έχουν αποσταλεί οδηγίες για τον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων, ώστε να αντιμετωπίζεται με σεβασμό τόσο το θύμα όσο και ο θύτης. Επίσης, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει εκδοθεί σχετικό εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, στο οποίο χαράσσονται οι κατευθύνσεις προς τους αστυνομικούς όλης της χώρας, για τον τρόπο χειρισμού των θυμάτων του φαινομένου.

   Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, όπως διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ροτζιώκου, είναι το αστυνομικό προσωπικό να γνωρίζει, πώς να δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας στους εμπλεκομένους, αλλά και να ενημερώνει το θύμα για τις επιλογές που έχει σχετικά με την προστασία που του παρέχεται από την Πολιτεία, καθώς και για το τι προβλέπεται νομοθετικά.

   «Το ζητούμενο», καταλήγει η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, «είναι οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας να σπάσουν τη σιωπή τους και να μας το καταγγείλουν. Ακόμα και τα άτομα, που είναι γνώστες - μάρτυρες τέτοιων καταστάσεων μπορούν να μας το καταγγείλουν, επώνυμα ή ανώνυμα, στην τηλεφωνική γραμμή του 100. Οποιαδήποτε πληροφοριακό στοιχείο είναι χρήσιμο. Αρκεί οποιαδήποτε πληροφόρηση για να δοθεί το έναυσμα στην αστυνομική έρευνα».


TA NEA