Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Ν.Δ.: Η νέα εγκύκλιος δημιουργεί νέα προβλήματα, σύγχυση και γραφειοκρατία.



Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, αναφορικά με την εγκύκλιο για τις εισφορές ασφαλισμένων με «μπλοκάκια» σε έως και 2 εργοδότες, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Κακός σύμβουλος ο πανικός. 

Προσπάθησαν να λύσουν το λάθος με νέο λάθος. 

Η νέα εγκύκλιος δημιουργεί νέα προβλήματα, σύγχυση και γραφειοκρατία.

Συγκεκριμένα, η επί 9μηνο έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού, οδήγησε σε απανωτά λάθη, με αποτέλεσμα η νέα εγκύκλιος, αντί να λύνει, να δημιουργεί και νέα προβλήματα. Δεν επιλύει το πρόβλημα, που έχει προκύψει με τα μπλοκάκια και δεν ξεμπλοκάρει τις αμοιβές δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων από τα λογιστήρια των εταιριών που βρίσκονται παγωμένες.

Η υποτιθέμενη λύση που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, επιτείνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση καθώς:

•    Δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διπλής χρέωσης των εισφορών (ως αυτοαπασχολούμενος με το εισόδημα του 2015 και ως μισθωτός με το εισόδημα του 2017).

•    Εισάγει τεράστια ταλαιπωρία και γραφειοκρατία για πάνω από 100.000 ασφαλισμένους, καθώς ελλείψει της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα υποχρεωθούν να προσέλθουν στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ για να δηλώσουν ότι απασχολούνται σε έως δύο εργοδότες και να επαναϋπολογίσουν τις εισφορές τους.

•    Αναστέλλει προσωρινά την υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. από τον εργοδότη, μεταφέροντας το πρόβλημα στους ασφαλισμένους .

•    Βάζει τον εργαζόμενο “να βγάλει το φίδι από την τρύπα” και δημιουργεί συνθήκες σύγκρουσης με τον εργοδότη.

Και, βέβαια, δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική ελάφρυνση. 

Δεν είναι λύση τα “μπαλώματα” προσωρινού χαρακτήρα.

Λύση αποτελεί, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος  της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η μείωση των φόρων και των εισφορών, για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, που θα τονώσουν το ασφαλιστικό μας σύστημα».


Αίσθηση από το ρεπορτάζ του newsit.gr για τις άθλιες συνθηκες στο Αττικό νοσοκομείο



Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του newsit.gr για την κατάσταση στο Αττικό νοσοκομείο. Το ρεπορτάζ δείχνει τους ασθενείς να είναι καθημερινά αντιμέτωποι με συνθήκες που θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα.

Αναγκάζονται να κοιμούνται και να τρώνε στους διαδρόμους, με τα δωμάτια να είναι γεμάτα, την ώρα που το νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον αριθμό των περιστατικών.

Ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να παραιτηθεί. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Ο κατήφορος της δήθεν κοινωνικά ευαίσθητης Κυβέρνησης δεν λέει να σταματήσει. Η δημόσια Υγεία αιμορραγεί και η ευθύνη ανήκει εξολοκλήρου στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι εικόνες ντροπής που δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο από το Νοσοκομείο “Αττικόν” προκαλούν κάθε Έλληνα πολίτη και προσβάλλουν την αξιοπρέπειά του. Εκατοντάδες ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, αναγκάζονται να κοιμούνται και να τρώνε στους διαδρόμους, αφού δεν υπάρχει άδειο κρεβάτι σε δωμάτιο, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους ασθενείς. Σε οποιαδήποτε άλλη ευνομούμενη χώρα, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου θα είχε παραιτηθεί. Δυστυχώς, όμως, η λέξη "ευθιξία" δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό της».



Το ρεπορτάζ του newsit.gr

Στην Δ' Χειρουργική πτέρυγα του Αττικού Νοσοκομείου, στο Χαϊδάρι, ασθενείς που μόλις βγήκαν από το χειρουργείο αναρρώνουν στους διαδρόμους, καθώς κρεβάτι δεν υπάρχει ούτε για «δείγμα», ενώ οι συγγενείς τους περιμένουν τη σειρά τους για να ξαποστάσουν από την πολύωρη ορθοστασία σε μια από τις ελάχιστες καρέκλες.

Το Newsit.gr βρέθηκε στο νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής και κατέγραψε τις εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης των ανθρώπων για τους οποίους το ΕΣΥ εξασφάλισε μονοκλινο στον… διάδρομο.



Σε ένα από τα κρεβάτια του «καταυλισμού» των διαδρομών συναντήσαμε έναν ασθενή, ο οποίος βγήκε από το χειρουργείο πριν από δυο ημέρες. Έπαιρνε το μεσημεριανό του γεύμα καθιστός στο κρεβάτι με θέα τις νοσοκόμες και τους επισκέπτες που έκαναν βόλτες στο διάδρομο.



«Εδώ μένουμε, στο διάδρομο. Μας φέρνουν το φαγητό, μας αλλάζουν τον όρο μπροστά σε όλους», λέει η σύζυγος του και καταγγέλλει ότι υπάρχουν ασθενείς χωρίς συγγενείς οι οποίοι είναι κυριολεκτικά παρατημένο στα κρεβάτια των διαδρομών. Ελάχιστα μέτρα πιο δίπλα, συναντήσαμε έναν ηλικιωμένο ο οποίος μάταια αναζητούσε νοσοκόμα να του αλλάξει τον ορό. «Αν πετύχεις την αλλαγή βάρδιας των νοσοκόμων δεν βρίσκεις νοσοκόμα με τίποτα», προσθέτει η κ.Αγγελική η οποία-εκτός από το σύζυγο της-φροντίζει και τους εγκαταλελειμμένους ασθενείς των διαδρομών.



Τραγικές φιγούρες στις κλινικές του Αττικού οι δεκάδες ηλικιωμένοι, χωρίς συγγενείς, χωρίς φίλους οι οποίοι υπομένουν το μαρτύριο του διαδρόμου με την ελπίδα της ταχείας ανάρρωσης και της επιστροφής στο σπίτι, σε κανονικό δωμάτιο. «Είναι δύσκολα όταν έχει κόσμο και δεν μπορώ να κοιμηθώ από τη φασαρία», λέει στο Newsit.gr ο κ.Γιάννης που εισήχθη με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τις κοινόχρηστες τουαλέτες η να μοιράζεται το μπάνιο με κάποιον «προνομιούχο» ασθενή με δωμάτιο. Είναι από τους άτυχους που το ΕΣΥ τους έβγαλε στο διάδρομο,με αλουμινένια κουβέρτα και φαγητό στο πόδι…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ
Πηγή : newsit.gr


Πεθαίνοντας στην Ελλάδα από καρδιακή ανεπάρκεια…



Οι ανεπάρκειες του συστήματος σε προσωπικό και υποδομές σε συνδυασμό με τους δημοσιονομικούς «κόφτες» λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της καρδιακής ανεπάρκειας σε όλα τα επίπεδα. Και κάπως έτσι εξηγείται ότι τo 30% των ασθενών που νοσηλεύονται με καρδιακή ανεπάρκεια, πεθαίνει μέσα σε ένα χρόνο από την έξοδό του από το νοσοκομείο ελλείψει στενής παρακολούθησης από δομές ΠΦΥ.

Στην παρέμβασή του ο κ. Ηλίας Σιώρας, διευθυντής του Β’ Καρδιολογικού Τμήματος του "Ευαγγελισμού" στο 18ο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας ανέφερε ότι "από καρδιακή ανεπάρκεια (ΚΑ) πάσχει το 2% του πληθυσμού. Δηλαδή στην Ελλάδα οι πάσχοντες υπολογίζονται σε 200.000-250.000. Τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται αύξηση των πασχόντων λόγω της αύξησης του προσδόκιμου της επιβίωσης, όταν δεν συνοδεύεται και από αύξηση της υγιούς ζωής. Η ΚΑ είναι πιο κακοήθης και απ’ τον καρκίνο. Η θνησιμότητα αυξάνει, όταν η ΚΑ συνοδεύεται από συννοσηρότητες του σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο και υπέρταση.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω ΚΑ αποτελούν το 4% των συνολικών εισαγωγών. Όμως το 30% των ασθενών με ΚΑ πεθαίνει μέσα σε ένα χρόνο απ’ την έξοδό τους απ’ το νοσοκομείο. Το ερώτημα είναι: Γιατί υπάρχουν –και αν θα μπορούσαν να αποφευχθούν- αυτές οι απώλειες;".

Όπως εξηγεί ο κ. Σιώρας, "η δική μας εμπειρία αναφέρει πως όταν ο ασθενής παίρνει εξιτήριο πρέπει να είναι αιμοδυναμικά σταθερός, με καλό κορεσμό οξυγόνου, καλή νεφρική λειτουργία και τιτλοποιημένη φαρμακευτική αγωγή (βέλτιστες δόσεις φαρμάκων). Πρέπει να πάρει οδηγίες για το αλάτι, την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την κατάλληλη άσκηση.

Όλες αυτές οι καθοριστικής σημασίας οδηγίες πρέπει να γίνουν γνωστές στους θεράποντες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) –γιατρούς και νοσηλευτές, που θα πρέπει να παρακολουθούν συστηματικά τον ασθενή, να τροποποιούν, όταν χρειάζεται , την αγωγή, θα προβαίνουν περιοδικά σε παρακλινικές εξετάσεις και μόνο, αν χρειαστεί, να γίνεται επανεισαγωγή στο νοσοκομείο.

Στην Ελλάδα η δημόσια ΠΦΥ παρέχεται κυρίως απ’ τα 400 πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ και τώρα Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δίκτυου Υγείας (ΠΕΔΥ) και των 220 Κέντρων Υγείας αγροτικού τύπου. Πέρα απ’ τα χρόνια διαρθωτικά προβλήματα, τα τελευταία εφτά χρόνια αυτές οι δημόσιες δομές αποδυναμώθηκαν σε προσωπικό και εξοπλισμό με αποτέλεσμα μερικές να υπολειτουργούν ή να μη λειτουργούν καθόλου.

Αυτή η γύμνια στην ΠΦΥ και η έντονη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, «κόβουν», στην κυριολεξία, τις επισκέψεις των ασθενών με ΚΑ στις δομές της δημόσιας ΠΦΥ. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας του 2013 για τη μη επίσκεψη σε δομές ΠΦΥ: Δεν γίνονται επισκέψεις σε ποσοστό 24% λόγω της πολύωρης καθημερινής απασχόλησης, σε ποσοστό 25% λόγω κόστους και σε ποσοστό 13% λόγω μεγάλης λίστας αναμονής.

Αυτοί λοιπόν οι –για να χρησιμοποιήσουμε και τη σύγχρονη ορολογία των μνημονιακών- «κόφτες» των επισκέψεων των ασθενών με ΚΑ στην ΠΦΥ, οδηγούν στις αλλεπάλληλες επανεισαγωγές τους στα νοσοκομεία.

Αυτές οι επανεισαγωγές –και από άλλα χρόνια νοσήματα-  φρακάρουν λειτουργικά τα νοσοκομεία και οδηγούν στην έκρηξη της νοσοκομειακής δαπάνης για νοσηλεία ασθενών με ΚΑ. Σύμφωνα με αγγλική μελέτη (2014) το κόστος της νοσοκομειακής νοσηλείας για ασθενείς με ΚΑ αποτελεί το 60% της συνολικής δαπάνης για ΚΑ. Αντίστοιχα το κόστος για φάρμακα είναι μόλις 9% και για υπηρεσίες ΠΦΥ είναι 17% της συνολικής δαπάνης για την ΚΑ.

Στις ΗΠΑ οι δαπάνες για την ΚΑ απορροφούν το 2% δαπάνης για την υγεία.

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία. Οι δαπάνες για την ΚΑ  συνθλίβονται μέσα στη γενικότερη κατακρεούργηση των συνολικών –και ιδιαίτερα των δημόσιων - δαπανών υγείας.

Σύμφωνα με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Γενάρης του 2015) υπάρχουν τα παρακάτω (σε δίσ. ευρώ) στοιχεία για τις δαπάνες υγείας στην Ελλάδα:

  ΕΤΟΣ                                                    2009            2015

Δημόσια Νοσοκομειακή Δαπάνη               7,0             4,9

Ιδιωτική Νοσοκομειακή Δαπάνη               1,5               2,1

Δημόσια Δαπάνη ΠΦΥ                               5,2               1,3

Ιδιωτική Δαπάνη ΠΦΥ                                1,3              1,5

Συνολική Δημόσια Δαπάνη                         16,1            9,5

Συνολική Ιδιωτική Δαπάνη                          7,1             5,5

Απ’ τα στοιχεία αυτά προκύπτουν τα εξής για έτη 2015 και 2009:

α. Η συνολική δημόσια δαπάνη μειώθηκε κατά 41% με ρυθμό μείωσης –δηλαδή από χρόνο σε χρόνο- 8,1%.

β. Η δημόσια νοσοκομειακή δαπάνη μειώθηκε κατά 30% με ρυθμό μείωσης 5,77%.

γ. Η δημόσια δαπάνη ΠΦΥ μειώθηκε κατά 75% με ρυθμό μείωσης 20,63%.

Φαίνεται δηλαδή καθαρά ότι οι δαπάνες για τις δημόσιες δομές της ΠΦΥ, που θα έπρεπε να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας των ασθενών με ΚΑ, κατακρεουργήθηκαν με το μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης.

Επίσης την ίδια περίοδο καταγράφηκαν τα παρακάτω μεγέθη:

-Η κατά κεφαλήν δαπάνη για την υγεία μειώθηκε από 2.400 ευρώ το 2008 σε 1.800 ευρώ το 2012.

-Το προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας (νοσοκομεία και μονάδες ΠΦΥ) μειώθηκε από 93.000 άτομα το 2012 σε 74.000 το 2016.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι ανεπάρκειες του συστήματος σε προσωπικό και υποδομές σε συνδυασμό με τους δημοσιονομικούς «κόφτες» λειτουργούν ως «πολλαπλασιαστές» της Καρδιακής Ανεπάρκειας σε όλα τα επίπεδα. Η επιστημονική κοινότητα, όπως και όλος ο πληθυσμός, πρέπει να απαιτήσουν συνολικά δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς περιορισμούς για κανέναν, με δημόσιες δομές ΠΦΥ, αξιόπιστες, στελεχωμένες με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό και εξοπλισμένες με την κατάλληλη υποδομή. Αυτή είναι και η σύγχρονη πρόκληση για τους καρδιολόγους και τους συναδέλφους τους, που παραμένουν πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη και αντιμετωπίζουν με επιστημονικά κριτήρια τις σύγχρονες ανάγκες.




Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Κατσίκης (ΑΝΕΛ): Δραχμή και προσάρτηση των Σκοπίων



Και τι δεν είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης NORTH98. Ο κ. Κατσίκης όταν ρωτήθηκε για την αξιολόγηση είπε ότι οι εκλογές είναι μονόδρομος αν δεν κλείσει.

Ο βουλευτής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αν η αξιολόγηση δεν κλείσει, αν ο χρόνος διαπραγμάτευσης επιμηκυνθεί και συμπέσει με τον χρόνο όπου οι οικονομικές δυνατότητες προς τακτοποίηση οικονομικών εκρεμμοτήτων και αναφέρομαι σε πληρωμή τόκων και χρεολύσιων, θα εξαρτηθούν. Συνεπώς αν είτε μετά τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο δεν βρούμε λύση, τότε νομιζω μονόδρομος ειναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, προσωπικά δεν βλέπω κάτι άλλο. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική στην Ευρώπη. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση με οτι μας εχει απομείνει, μόνοι μας θα πρεπει να δούμε με την οικονομική μας κατάσταση».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε παραμύθια τις υποσχέσεις για την αντιμετώπιση του χρέους περι επιμήκυνσης και απομείωσης του χρέους γιατί μέχρι τωρα δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο όπως ειπε και πρόσθεσε πιο κάτω : «Άρα λοιπόν και η επαναφορά στο εθνικό νόμισμα, είναι σενάριο που δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς, γιατί δεν βλέπω και τίποτε αλλο».

Ο Κώστας Κατσίκης με αφορμή τις προκλήσεις των Τούρκων αλλά και τις αναφορές των γειτόνων μας βόρεια περί "Μακεδονίας", ανέφερε κάτι που όπως σημείωσε, το είπε και χθες στη Βουλή στους σπουδαστές της Εθνικής Αμυνας: «Αν νομίζουν οτι τα εδάφη τους πρέπει να λέγονται Μακεδονία, τότε να προσθέσουμε στην ελληνική γή στα ελληνικά εδάφη τα Σκόπια ως Μακεδονία να τη θεωρήσουμε ως μια ακόμη αλύτρωτη πατρίδα για μας και με την σκέψη πάλι να γίνει δική μας να αναμένουμε να ωριμάσει ο χρόνος».

Στην ερώτηση τι ακριβώς εννοεί, ο κ. Κατσίκης σημείωσε:« Εννοώ, αν εκείνοι πιστεύουν οτι τα Σκόπια ειναι Μακεδονία, τότε οπου Μακεδονική γη, ελληνική γή και ο νοών νοείτο».

Η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση για τις δηλώσεις Κατσίκη στην οποία αναφέρει:

«Είναι φανερό ότι και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας συνειδητοποιούν ότι με την κυβερνητική ανευθυνότητα, την αναξιοπιστία και τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές, η χώρα συνεχίζει έναν επικίνδυνο κατήφορο. Ομολογούν, πλέον, ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την κατάσταση που η ίδια έχει δημιουργήσει και βλέπουν τις εκλογές ως διέξοδο. Ας τους ακούσει ο κ. Τσίπρας».




Πηγή : newsit.gr


Εμπλοκή με τις νέες ταυτότητες - Αν δεν αλλάξουν, οι Αμερικανοί θέτουν ζήτημα βίζας για τους Έλληνες



Aπαιτείται κονδύλι 80 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση 

Ζήτημα βίζας για τους Έλληνες θέτουν οι Αμερικανοί αν δεν γίνει άμεσα η αντικατάσταση των ταυτοτήτων στη χώρα μας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».   Οι Αμερικανοί πιέζουν την ελληνική πλευρά να προχωρήσει άμεσα στην αντικατάσταση των ταυτοτήτων με νέες, που θα έχουν τσιπάκι βιομετρικών χαρακτηριστικών, αλλά η Ελλάδα έχει καθυστερήσει καθώς το κόστος για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων ανέρχεται στα 80.000.000 ευρώ, ένα κονδύλι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.   

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει πως οι επιτροπές που είχαν συσταθεί για να εξετάσουν τις τεχνικές προδιαγραφές έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ολοκλήρωσαν το έργο τους από το καλοκαίρι του 2016, παρέδωσαν το πόρισμά τους, βάσει του οποίου έγινε το σχέδιο νόμου, το οποίο όμως παραμένει στα υπουργικά συρτάρια.   

Το ποσό των 80.000.000 ευρώ, κρίνεται πως δεν μπορεί να καλυφθεί από το Δημόσιο και για τις νέες ταυτότητες θα πρέπει να υπάρξει επιβάρυνση δέκα ευρώ σε κάθε πολίτη, κάτι που η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει αναζητώντας ισοδύναμα.   Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που ακόμη δεν έχει προβεί στην έκδοση ταυτοτήτων με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Η αμερικανική πλευρά φέρεται να επισημαίνει πως οι ταυτότητες μας είναι ευάλωτες, εύκολες στην πλαστογραφία τους και στην έκδοση πλαστών διαβατηρίων με τη χρησιμοποίησή τους, παρουσιάζοντας παραδείγματα υποθέσεων.   

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης πως ακόμη και αν έρθει αυτή η ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στη συνέχεια απαιτείται η προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού που μπορεί να διαρκέσει έως και 15 μήνες, με αποτέλεσμα το χρονικό περιθώριο να παραβιάζεται. 

Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να δείξουν «ανοχή», προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στο πρόγραμμα απαλλαγής από την έκδοση βίζας και να μην έχουν πρόβλημα οι Έλληνες πολίτες στα ταξίδια τους στην Αμερική.   



Πηγή: eleftherostypos.gr 


Αμερικανός βουλευτής: Η ΠΓΔΜ δεν είναι χώρα, να μοιραστεί σε Κόσοβο και Βουλγαρία



Οργισμένη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε δηλώσεις Αμερικανού βουλευτή των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος χαρακτήρισε το βαλκανικό κράτος «μη χώρα» και κάλεσε σε διαμοιρασμό του μεταξύ Κοσόβου και Βουλγαρίας.

Ο Ντάνα Ροχραμπάχερ χαρακτήρισε τη δημιουργία της «Μακεδονίας» σαν «αποτυχημένο πρότζεκτ» και ανέφερε ότι η περίοδος είναι κατάλληλη για επαναχάραξη συνόρων.

«Η πεποίθησή μου είναι ότι η "Μακεδονία" δεν είναι κράτος. Συγγνώμη - δεν είναι χώρα», είπε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής (ο οποίος εκλέγεται στην Καλιφόρνια) στο αλβανικό δίκτυο Vizion Plus.

«Υπάρχει τέτοιος διχασμός στη χώρα που ποτέ οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να ζήσουν μαζί. Οι Κοσοβάροι και οι Αλβανοί της "Μακεδονίας" πρέπει να γίνουν μέρος του Κοσόβου και η υπόλοιπη χώρα πρέπει να γίνει μέρος της Βουλγαρίας ή όποιας άλλης χώρας πιστεύουν ότι συγγενεύει μαζί τους», δήλωσε ο Αμερικανός πολιτικός.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Ροχραμπάχερ ανέφερε ακόμη ότι δεν ανησυχεί για τη ρωσική επιρροή στον χώρο των Βαλκανίων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι απόψεις του Αμερικανού βουλευτή «δημιούργησαν τεράστια ανησυχία για τη "Μακεδονία" και την ευρύτερη περιοχή. Αναζωπυρώνουν την εθνικιστική ρητορική σε γειτονικές μας περιοχές και μας οδηγούν στο παρελθόν. Πιστεύουμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αφαιρέσει κάθε αμφιβολία και θα επαναβεβαιώσει την πάγια πολιτική του για τη "Μακεδονία" και τα Βαλκάνια».

Ο κ. Ροχραμπάχερ υπηρετεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από το 1989. Έχει χαρακτηριστεί από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν ως κομμάτι του «τρελλού περιθωριακού τμήματος» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.



Πηγή : naftemporiki.gr


Απορρίφθηκε για τέταρτη φορά το αίτημα αποφυλάκισης του Ακη Τσοχατζόπουλου




Για τέταρτη φορά το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος απουσίαζε από το δικαστήριο, καθώς νοσηλεύεται από το βράδυ της Δευτέρας στο Αττικό Νοσοκομείο.

Το δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε την αίτηση του πρώην Υπουργού που ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους.

Είχε προηγηθεί απορριπτική εισήγηση της Εισαγγελέως της έδρας η οποία υποστήριξε ότι ναι μεν ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, ωστόσο η συνέχιση της κράτησης του δεν θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη βλάβη, όπως αυτή ορίζεται από το νόμο.

«Δεν προκύπτει ότι η βλάβη θα είναι δυσανάλογη, εάν παραμείνει φυλακισμένος ο κατηγορούμενος, όταν μάλιστα το βράδυ της Δευτέρας μέσα σε λίγες ώρες είδαμε ότι μπορεί να διακομιστεί σε νοσοκομείο», ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην Υπουργού κατέθεσαν σήμερα ιατρική γνωμάτευση του Αναπλ.Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Χρήστου Κλωνάρη, συμφώνα με την οποία ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχει εμφανίσει επικίνδυνο φλεβικό έλκος στο πόδι, παρουσιάζει δυσκολία στη βάδιση και κρίνεται αναγκαία η άμεση εισαγωγή του σε νοσοκομείο.




ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Πηγή : kathimerini.gr


Νέα Δημοκρατία : «Τσίπρας κερνάει και Καλογρίτσας πίνει …»



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 «Πριν στεγνώσει το μελάνι της αθλιότητας της εφημερίδας “Documento”, ο εκδότης της και επίσημος εργολάβος λάσπης της Κυβέρνησης, κ. Καλογρίτσας, πέρασε σήμερα από το ταμείο. 

   Αφού κατέτμησαν το έργο του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος, ο κ. Σπίρτζης, ως Υπουργός και κουμπάρος του κ. Καλογρίτσα, του ανέθεσε σήμερα την 4η κατά σειρά εργολαβία, ύψους 74.000.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι ήδη η εταιρία του έχει πάρει και τα τρία προηγούμενα έργα συνολικού προϋπολογισμού 178.000.000 ευρώ, χωρίς το σημερινό.

  Τσίπρας κερνάει και Καλογρίτσας πίνει …».


Μέτρα ή εκλογές οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα



Εκτενές άρθρο δημοσιεύεται στην online εκδοχή της Neue Zürcher Zeitung, στο οποίο δεν αναλύεται μόνον η αμιγώς πολιτική και οικονομική διάσταση του θέματος αλλά και οι κοινωνικές του προεκτάσεις. Υπό το ερώτημα «Επιστροφή στη δραχμή;», αναφέρει: «Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη – έτσι τουλάχιστον αισθάνονται οι Έλληνες, οι οποίοι παρά τα αμέτρητα μέτρα λιτότητας των περασμένων ετών ή μάλλον εξαιτίας αυτών, δεν μπορούν να ορθοποδήσουν. Αντ’ αυτού επανέρχεται το φάντασμα του “Grexit“. (…) Ο λαός βρίσκεται στα όρια της υπομονής του. Η κατανάλωση και η οικονομία βρίσκονται στον πάτο, οι επενδύσεις είναι σχεδόν μηδαμινές και η ανεργία παραμένει υψηλή».

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι μέρος του ελληνικού πληθυσμού αντιδρά με πείσμα και θεωρεί ότι η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν προτιμότερη από τη σημερινή κατάσταση. Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και ο γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βρούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ένα τρόπο να κρατήσουμε την Ελλάδα μεν στην ΕΕ και στην κοινότητα αλληλεγγύης, αλλά να την συνοδεύσουμε εκτός ευρωζώνης».

Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο ότι για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς το Grexit δεν αποτελεί θέμα προς συζήτηση. Δυο οι δυνατότητες που έχει τώρα ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την ΝΖΖ «Ή θα περάσει όλα τα μέτρα λιτότητας που του έχουν ζητηθεί (…) ή θα πάει σε εκλογές». (…) «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον ελάχιστη στήριξη από τους πολίτες. Πριν εξαφανιστεί σε μια πολιτική νιρβάνα θα μπορούσε να πετάξει την καυτή πατάτα στους συντηρητικούς για να μπορέσει τουλάχιστον να επιβιώσει πολιτικά μετά την αναπόφευκτη αποτυχία του. Μόνο που αυτό δεν βοηθά καθόλου τον ελληνικό λαό», καταλήγει το άρθρο.

Η ΕΕ σε «αδιέξοδο»

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ευρωζώνη, στην οποία η συνταγή “Δισεκατομμύρια στήριξης έναντι μεταρρυθμίσεων“ δεν λειτούργησε».

Η εφημερίδα Rheinische Post δημοσιεύει άρθρο που αναφέρεται στις επικείμενες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας αλλά και στο ότι η χώρα δεν υλοποίησε ή υλοποίησε μόνο εν μέρει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. «Πώς να αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι σε αυτό, όταν διανύουμε μια χρονιά κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ δημιουργεί ανασφάλεια στον κόσμο, πρέπει να διαπραγματευτούν το Brexit και στη Γαλλία η δεξιά λαϊκίστρια Λεπέν μπορεί να γίνει πρόεδρος της χώρας;» διερωτάται η αρθρογράφος για να απαντήσει: «Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μια: σε καμία περίπτωση η Ευρώπη δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τώρα και μια κορύφωση της ελληνικής κρίσης». Στη συνέχεια συμπεραίνει ότι αυτή η κατάσταση ευνοεί την ελληνική κυβέρνηση: (σ.σ. Η κυβέρνηση) «ρισκάρει και την όγδοη χρονιά προκλητικά πολλά. Η Αθήνα προσπαθεί να καθυστερήσει, να θολώσει, να αγνοήσει συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Και πάλι θα της περάσει, γιατί ένα σενάριο χρεοκοπίας είναι φέτος ακόμη πιο αδιανόητο απ’ ό,τι ήταν το 2009. Η Ελλάδα θα διατηρηθεί στο ευρώ – με οποιοδήποτε κόστος». Κατά την άποψη της αρθρογράφου η Ελλάδα απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ευρωζώνη, στην οποία η συνταγή “Δισεκατομμύρια στήριξης έναντι μεταρρυθμίσεων“ δεν λειτούργησε. Είναι άδικο απέναντι στις άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Ιρλανδία, να συνεχίζει να ταΐζεται η Ελλάδα παρότι αθετεί συνεχώς τις δεσμεύσεις». Αξίζει να αναφερθεί ότι στο άρθρο γίνεται μνεία και στον ρόλο του ΔΝΤ: «Το ερώτημα εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης ή όχι δεν είναι πρωτίστης σημασίας. Ακόμη και εάν αποφασίσει να μη συμμετάσχει, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να διασώζεται».

«Τι θέλει ο Ντόναλντ Τραμπ;»

Την επίδραση του νέου αμερικανού προέδρου στις επόμενες κινήσεις του ΔΝΤ επισημαίνει η FAZ.
Μια άκρως ενδιαφέρουσα και διαφορετική ανάλυση παρουσιάζεται στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Εκεί ο αρθρογράφος εξηγεί και τεκμηριώνει ποια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματα του ΔΝΤ: «Όπως έγινε και μέχρι τώρα έτσι το Ταμείο θα αποφασίσει βάσει πολιτικών κριτηρίων και όχι οικονομικών. Χωρίς τη συγκατάθεση του μεγαλύτερου μετόχου, δηλαδή των ΗΠΑ, το ΔΝΤ δεν θα αποφασίσει νέο δανειακό πρόγραμμα. Και εκεί που το ΔΝΤ βοηθούσε ευχαρίστως τους Ευρωπαίους (και φυσικά το Βερολίνο) στην ευρωκρίση, τώρα δεν μπορεί να αγνοήσει τις προτεραιότητες του Ντόναλντ Τραμπ.

Και σ’ αυτές σίγουρα δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα. Αυτό το κατάλαβε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Μέχρι τώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριζε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είχε αποφασιστεί κατά κάποιον τρόπο από το Eurogroup και ήταν αμετάκλητη. Τώρα προβλέπει τα χειρότερα υποστηρίζοντας ότι χωρίς το ΔΝΤ το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει.

Αυτό από μόνο του μπορεί να μη σημαίνει πολλά. Το να τραβήξει όμως αυτή η διαμάχη μέχρι τις γερμανικές εκλογές φαντάζει πλέον αδιανόητο».

Τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια υπογραμμίζει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Die Welt. «Ο χρόνος για μια συμφωνία πιέζει. Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κύκλους, εάν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή δεν υπάρξει διάθεση για συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές, τότε θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου στη συνάντηση του Eurogroup. Στις Βρυξέλλες η ημερομηνία θεωρείται καταλυτική για να βρεθεί λύση. Διότι στη συνέχεια θα διεξαχθούν εκλογικές αναμετρήσεις στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Μέχρι τότε, όπως εκτιμούν ειδικοί, θα πρέπει η Ευρώπη και το ΔΝΤ να βρουν τρόπο να ευθυγραμμίσουν τις οικονομικές τους προγνώσεις».




Αλεξάνδρα Κοσμά
Let’s block ads! (Why?)
Πηγή: Deutsche Welle, polispress.gr



ΔΝΤ: Μειώστε κατά 2,5% του ΑΕΠ τις δαπάνες για μισθούς-κοινωνική προστασία



Την περικοπή των δημοσίων δαπανών για κοινωνική προστασία και μισθούς κατά 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου στην ετήσια έκθεση του για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε πίνακα προβολών για την εξέλιξη των δαπανών της γενικής κυβέρνησης (σελ. 42 της ετήσιας έκθεσης του ΔΝΤ), βάσει στοιχείων του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αλλά και προσωπικού του ΔΝΤ προβλέπεται:

- Η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων (σ.σ. συμπεριλαμβάνονται σ΄αυτές και οι συντάξεις) από το 22,2% του ΑΕΠ το 2016 στο 21,4% το 2017 και στο  20,2% του ΑΕΠ το 2018. Μ΄άλλα, οι δημόσιες επιχορηγήσεις για την κοινωνική προστασία  πρέπει να μειωθούν κατά 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2016 -2018. Η μείωση αυτή σαν ποσοστό του ΑΕΠ "μεταφράζεται" από το ΔΝΤ σε περικοπές 400 εκατ. ευρώ στις κοινωνικές δαπάνες το 2016-2018 και συγκεκριμένα από 39,1 δις. ευρώ το 2016 στα 38,7 δις. ευρώ το 2018.

- Η μείωση των δαπανών  για μισθούς υπαλλήλων από το 12,3% του ΑΕΠ το 2016, στο 12,1% το 2017 και  στο 11,7% του ΑΕΠ το 2018. Αυτό σημαίνει πως οι μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου πρέπει να μειωθούν κατά 0,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2016 -2018. Ωστόσο, η μείωση αυτή στις δημόσιες δαπάνες για μισθούς δεν "μεταφράζεται" σε απόλυτη μείωση (δηλαδή σε δισ. ευρώ) , μιας και οι σχετικές δαπάνες εμφανίζονται αυξημένες από τα 21.7 δις. ευρώ το 2016 στα  22,4 δις. ευρώ το 2016. Φυσικά, για να επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη για μείωση των μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου σαν ποσοστό του ΑΕΠ αν και όχι σε απόλυτους όρους (δηλ. σε δισ. ευρώ) θα πρέπει να αυξηθεί το ονομαστικό ΑΕΠ από τα 176.6 δις. ευρώ το 2016 στα  191.6 δις. ευρώ το 2018




Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Πηγή : capital.gr


Ιρλανδικό περιοδικό: Εξώφυλλο με στόχο να σημαδεύει τον κρόταφο του Τραμπ



Σοκ προκαλεί η ωμότητα του εξώφυλλου Φεβρουαρίου, του ιρλανδέζικου περιοδικού Village.

Σοκ προκαλεί η ωμότητα του εξώφυλλου Φεβρουαρίου, του ιρλανδέζικου περιοδικού Village.

Το περιοδικό έχει τίτλο «Γιατί όχι;» και φωτογραφία το κεφάλι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με έναν στόχο στον κρόταφο. Το περιοδικό αναλύει τα υπέρ και τα κατά μίας ενδεχόμενης δολοφονίας Τραμπ, για να καταλήξει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος.

Αναλύει την προσωπικότητα του Τραμπ, παρουσιάζοντάς τον ως φορέα μίσους, αντιδημοκρατικό, αντιφιλελεύθερο, εχθρικό προς την ελευθερία του Τύπου και μισογύνη.



Αναφέρεται και στις θέσεις Τραμπ στο προσφυγικό, τις εκτρώσεις, τις γυναίκες, την εξωτερική πολιτική και το περιβάλλον, θέτοντας το ερώτημα «Τι πρέπει να γίνει;».

Στο editorial αφού γίνεται μια εκτενής αναφορά στις ακραίες αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ αλλά και στη στάση του σε διάφορα σημαντικά θέματα, γίνεται μια αναφορά στην «τυραννοκτονία» για να καταλήξει τελικά πως ο Τραμπ δεν πρέπει να πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης και εξηγεί το «γιατί όχι».

«Ο Τραμπ θα αποξενώσει φίλους και θα εξοργίσει εχθρούς. Θα παραβιάσει το σύνταγμα, θα πλουτίσει παράνομα, θα έρθει σε ρήξη με συμμάχους», γράφει μεταξύ άλλων το Village.

Τέλος, συμπεραίνει: «Το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρα κατά της βίας. Ας μείνουμε στην δημοκρατία αυστηρά και, εφ’όσον είναι αναγκαίο, ύπουλα αλλά κατηγορηματικά». 




Πηγή: skai.gr


Με τροπολογία και «απευθείας αναθέσεις» δίνει τα σχολικά γεύματα η κυβέρνηση



Με τροπολογία και «απευθείας αναθέσεις» κόστους σχεδόν 900 χιλιάδων ευρώ, η κυβέρνηση επιχειρεί προσωρινά να αντιμετωπίσει μέσω «σχολικών γευμάτων», το εφιαλτικό φαινόμενο της παιδικής φτώχειας.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει τη θέσπιση προγράμματος υπό τον τίτλο «Σχολικά γεύματα», και κατατέθηκε σήμερα από την κυβέρνηση σε νομοσχέδιο - που κεντρικό θέμα έχει το «Εθνικό Μητρώο φορτοεκφορτωτών».

Οπως σημειώνεται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το πρόγραμμα θα αφορά δέκα χιλιάδες μαθητές. Το επισπεύδον Υπουργείο (Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) υπολογίζει το κόστος υλοποίησης του προγράμματος για το πρώτο τρίμηνο σε «περίπου 875 χιλιάδες ευρώ», όπως τουλάχιστον σημειώνεται στην προαναφερθείσα Εκθεση, ενώ αξιοσημείωτο παράλληλα είναι πως υπάρχει η πρόβλεψη να έχει το Υπουργείο «δυνατότητα σύναψης των σχετικών συμβάσεων με απευθείας ανάθεση, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στην κείμενη νομοθεσία».

Πέραν αυτού του ειδικού ενδιαφέροντος οικονομικού στοιχείου που διακρίνει τη συγκεκριμένη τροπολογία, υπάρχει και η κοινωνική ουσία, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στην «αιτιολογική έκθεση» με την οποία η κυβέρνηση συνοδεύει την προωθούμενη ρύθμιση:

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται εκεί, η ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα σημαίνει πως «το βάθος κινδύνου παιδικής φτώχειας, ήτοι το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε οικογένειες οι οποίες βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, εκτιμάται σε 34,5%»!

Παραλλήλως, επικαλούμενη Ερευνα της ΕΛΣΤΑΤ που διενεργήθηκε το 2015, τονίζεται πως «ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών ανέρχεται σε 26,6%».

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επικαλείται στοιχεία έρευνας του 2015, υποστηρίζει ότι προτείνει την διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, ωσάν να ανέκυψε μόλις τώρα το πρόβλημα και να την αιφνιδίασε: «Οι ανωτέρω επείγουσες και απρόβλεπτες περιστάσεις τη ανθρωπιστικής κρίσης», και «επειδή δεν είναι δυνατή η τήρηση προθεσμιών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (...) για την άμεση και επιτακτική κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μαθητών κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο», είναι δύο από τις φράσεις που χρησιμοποιεί συγκεκριμένα η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τον «κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στην κείμενη νομοθεσία» σχεδιασμό της.


ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
Πηγή : kathimerini.gr


Στα άκρα η κόντρα Τσακαλώτου – ΔΝΤ με τον Στουρνάρα στο «παιχνίδι»



Ντάισελμπλουμ: Έμεινα έκπληκτος από τη σκληρότητα της έκθεσης

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις της Αθήνας με ΔΝΤ, καθώς όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για όσα αναφέρει η έκθεση του Ταμείου.

Με φόντο τις προβλέψεις του Ταμείου- που συγκέντρωσαν τα πυρά και Ευρωπαίων αξιωματούχων- για πιο αδύναμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, χαμηλότερα πλεονάσματα σε βάθος χρόνου, υψηλότερο κόστος δανεισμού και εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές για το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος με μια γραπτή δήλωση απαντάει στις προβλέψεις, που οδηγούν μεταξύ άλλων στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αντέκρουσε, με επιστολή του, τις προβλέψεις του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Θεωρεί ότι οι προβλέψεις του δεν αντανακλούν την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και τις καλύτερες των προβλεπόμενων επιδόσεις που έχει επιτύχει η Ελλάδα στον δημοσιονομικό τομέα και στην ανάπτυξη. Η επιστολή του κ. Τσακαλώτου ενσωματώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία (άρθρο 4), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Παρά τις ενδείξεις και την ανάλυση που παρουσιάσθηκε, παρατηρούμε ότι η έκθεση δεν είναι δίκαιη σε αρκετούς τομείς, ενώ πολλά από τα συμπεράσματά της δεν είναι συνεπή με τα πρόσφατα και καλά τεκμηριωμένα εμπειρικά στοιχεία», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Τσακαλώτος και διευκρινίζει: «Πρώτον, η έκθεση παρουσιάζει μία συνολική εικόνα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας (της Ελλάδας) που δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής προσπάθειας που καταβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας). Η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιταχύνθηκε σημαντικά, ιδιαίτερα των μεταρρυθμίσεων σε βάθος, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ενιαίο ταμείο, η συνολική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων (περιλαμβανομένης της σημαντικής προόδου στην εισαγωγή των συστάσεων του ΟΟΣΑ) και ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα, η έκθεση αναφέρει μία επιβράδυνση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, η οποία δεν προκύπτει από όσα έχουν ήδη γίνει στη δημοσιονομική πολιτική, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και σε πολλούς τομείς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι επακόλουθο «της παραπλανητικής παρουσίασης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη κατάλληλα τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ανάλυση για τη Βιωσιμότητα του Χρέους (DSA)» και τονίζει πως η αυξημένη προσπάθεια θα έπρεπε, κατ' αρχήν, να οδηγήσει στην αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης στο μέλλον. Ωστόσο, προσθέτει, ο μακροχρόνιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μειώθηκε από το ΔΝΤ στην ανάλυση για το χρέος στο 1% από 1,25% τον Μάιο του 2016 και είναι η δεύτερη συνεχόμενη μείωση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη.

Όσον αφορά στις δημοσιονομικές εξελίξεις, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι «η δημοσιονομική επίδοση του 2015 και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016 είναι σημαντικά καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις». Το ΔΝΤ είχε προβλέψει αρχικά ένα πρωτογενές έλλειμμα -0,5% του ΑΕΠ το 2016 που θα μετατρεπόταν σε πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018 με τα τρέχοντα νομοθετημένα μέτρα. «Οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν ότι, αντίθετα, το δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2016 θα είναι στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ», επισημαίνει ο υπουργός, προσθέτοντας: «Παρά τη σημαντική δημοσιονομική υπεραπόδοση, η ανάλυση (του ΔΝΤ) δεν προχωρά σε μία σημαντική αναθεώρηση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων για το 2018 και μετά, παραμένοντας στο προβλεφθέν επίπεδο του 1,5%, παρά τα συντριπτικά στοιχεία για το αντίθετο».

Πέραν της ανάγκης δημοσιονομικών αναθεωρήσεων, το σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2016 αμφισβητεί τρία σημαντικά επιχειρήματα της έκθεσης, συνεχίζει στην επιστολή του ο κ. Τσακαλώτος. «Πιο σημαντικό είναι ότι το επιχείρημα πως η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα, πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες εξελίξεις».

Τέλος, σχετικά με την αναφορά που γίνεται στην έκθεση για την ανάγκη ενός φιλικού προς την ανάπτυξη μείγματος πολιτικής, ο υπουργός αναφέρει ότι «παρουσιάζονται ανεπαρκή ή παραπλανητικά στοιχεία σχετικά με την επίδραση του σημερινού μείγματος πολιτικής και τα αποτελέσματα του προτεινόμενου νέου μείγματος». «Αν και συμφωνούμε ότι η φορολογική βάση πρέπει να διευρυνθεί, αυτό θα πρέπει να γίνει με την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και όχι με τη μείωση του αφορολόγητου», υπογραμμίζει ο υπουργός.

Σκληρή γλώσσα από τον Γιάννη Στουρνάρα

Επιθετική είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Γ. Στουρνάρας στη δική του γραπτή δήλωση ως απάντηση στις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Κριτική για τα λάθη του παρελθόντος και τη διαφωνία του για μία σειρά εκτιμήσεων του ΔΝΤ που περιλαμβάνονται στην τελευταία του Έκθεση, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με επιστολή που απέστειλε προς το Ταμείο.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο διοικητής της ΤτΕ, το ΔΝΤ υποεκτιμά την πρόοδο που έχει συντελεστεί και είναι υπερβολικά απαισιόδοξο σχετικά με τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, καθώς και σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ανάγκης των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, το Ταμείο θεωρεί ότι θα χρειαστεί ένα επιπλέον 10 δισ. ευρώ κεφαλαίων, χωρίς όμως να εξηγεί, όπως αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ, γιατί συμβαίνει αυτό. Προσθέτει δε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση των εποπτικών αρχών (ΕΚΤ, SSM, Τράπεζα της Ελλάδος), ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης των τραπεζών είναι 18% και είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ. Επιπλέον, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξήσει περαιτέρω τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μακροχρόνιες προβλέψεις του Ταμείου φαίνεται να έχουν ενσωματώσει μόνο κινδύνους αντί να είναι ένα βασικό σενάριο

«Δεδομένου ότι τη πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης είναι πιθανό να φθάσει το 2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ, οι δημοσιονομικές προβλέψεις του Ταμείου εγείρουν πολλά ερωτήματα», αναφέρει ο χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

Για την εκ των υστέρων αξιολόγηση του προγράμματος του 2012, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει πως η έκθεση αυτή ενώ περιέχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την περίοδο που εξετάζει χάνει την ευκαιρία να είναι δίκαιη με την ιστορία, δεδομένου ότι επικρίνει όλους τους άλλους εκτός από το ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά αυτό το σημείο, με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών μεταξύ του Ιουλίου του 2012 και Ιουνίου 2014, επιβεβαιώνει ότι:

(Α) το ΔΝΤ πίεσε για όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας,

(Β) το ΔΝΤ είναι εν μέρει υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης του 2013, δεδομένου ότι ήταν αδικαιολόγητες (με δεδομένη την τελική έκβαση) ζητώντας πρόσθετα παραμετρικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, ακόμη και όταν ήταν περισσότερο από σαφές ότι το 2013 η δημοσιονομικές εξελίξεις οδηγούσαν προς ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα καθ΄ υπεραπόδοση,

(Γ) το ΔΝΤ επέμεινε στην πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αγνοώντας τις απόψεις των αρχών, της Τράπεζας της Ελλάδος και την ΕΚΤ, και αποδείχθηκε ότι κατάφωρα υπερεκτίμησε τις κεφαλαιακές ανάγκες και υποτίμησε τον αντίκτυπο στην οικονομία,

(Δ) το ΔΝΤ υποβάθμισε σταθερά την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αγνοώντας, μεταξύ άλλων, τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.

Αμετακίνητος ο Τόμσεν

Αμετακίνητος στις θέσεις του εμφανίστηκε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ζητώντας από την Ελλάδα να προχωρήσει σε «επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει στο «δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Παρουσιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει συντάξεις καθώς και το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κλίμα φιλικό στην ανάπτυξη. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ κατά τη συζήτηση της συγκεκριμένης έκθεσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος και σύγκλιση των Ευρωπαίων με τις θέσεις του Ταμείου σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έχει περιοριστεί το χάσμα» καθώς οι «Ευρωπαίοι δέχθηκαν να μειωθούν τα χρόνια που η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους παραμένουν διαφορές, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.

Ο κ. Τομσεν επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας, ισχυρίστηκε όμως πως είναι αναγκαίο να προχωρήσει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα της επιτρέψουν να επιτύχει μία πιο δίκαιη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, δημιουργώντας ένα πιο φιλικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο, ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις αυτές (συντάξεις, αφορολόγητο, άνοιγμα αγορών και ενίσχυση του ανταγωνισμού), όπως υποστήριξε, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν προχωρήσει μία γενναία ρύθμιση του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο - βιώσιμο (sustainable).

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, στην οποία συζητήθηκε η έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, ορισμένα «στελέχη εξέφρασαν τη διαφωνία τους» στα ζητήματα που σχετίζονται με το δόσιο χρέος. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως κάποιοι χαρακτήρισαν ιδιαιτέρως συντηρητικές τις παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Ωστόσο, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, τούτο δεν είναι ασυνήθιστο, καθώς έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Αναφορικά με τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους, ο κ. Τομσεν υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ρεαλιστικό να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια και τούτο διότι, όπως υποστήριξε, η επίτευξη του στόχου αυτού δεν στηρίζεται σε διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά στη συμπίεση των κρατικών δαπανών, επιφέροντας αντι-αναπτυξιακές συνέπειες. Ο ίδιος είπε ότι όσο το χρέος της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο είναι πιθανός ό κίνδυνος να προκύψει μία νέα κρίση. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, τούτο δεν είναι κάτι που αφορά το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ντάισελμπλουμ: Έμεινα έκπληκτος από τη σκληρότητα της έκθεσης του ΔΝΤ

H Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που εκτιμά το ΔΝΤ, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σχολιάζοντας την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε ξεπερασμένη τη σημερινή έκθεση του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου έχουν ξεπεραστεί λόγω της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εκφράζει επίσης την έκπληξή του για την «σκληρότητα» -όπως είπε- των σχολίων του ΔΝΤ.

Προσέθεσε μάλιστα ότι αν και έχει γίνει κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα.

Σημείωσε πάντως πώς δεν βλέπει δυνατότητα κουρέματος του χρέους, αλλά μόνο το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των όρων αποπληρωμής του.



Πηγή : newsbeast.gr


Δέν θέλουν να δικαστούν και κρύβονται πίσω απο την ασυλία Αυλωνίτου - Πολάκης



Είναι κομμάτι απο το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς να μην θέλεις να δικαστείς και να κρύβεσαι πίσω απο την βουλευτική ασυλία.

Τώρα εάν η επίθεση όπως κατηγορείται η κ. Αυλωνίτου και η συκοφαντική δυσφήμηση που κατηγορείται ο κ. Πολάκης είναι αδικήματα που πρέπει να καλυφθούν  και να μην δικαστούν την συμπεριφορά τους θα κρίνει ο Ελληνικός λαός.

Αρνητική εισήγηση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας της κυρίας Ελένη Αυλωνίτου έδωσε τελικά η πλειοψηφία της επιτροπής δεοντολογίας της Βουλής αλλάζοντας εντελώς συμπεριφορά διότι την προηγούμενη είχε ψηφίσει κατά πλειοψηφία υπέρ.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε αλληλομηνυθεί με τον διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) στο ΟΑΚΑ Σταύρο Χάντζο για επεισόδιο που συνέβη το 2012 πριν δηλαδή την είσοδό της στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Χάντζο, η κυρία Αυλωνίτου του επιτέθηκε και τον έγδαρε με τα νύχια της.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για την συγκεκριμένη υπόθεση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Τότε η κυρία Αυλωνίτου επικαλέστηκε πολιτική δίωξη χωρίς ωστόσο να πείσει τα μέλη της επιτροπής καθώς αρχικά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπερ της άρσης. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ζήτησε αναβολή της συνεδρίασης προκειμένου να εξεταστεί εάν πρέπει να προστατεύονται οι βουλευτές οι οποίοι αν και δεν είχαν τη βουλευτική ιδιότητα διώχθηκαν με πολιτικά κίνητρα. Στην σημερινή επαναληπτική συνεδρίαση η «ισορροπία» άλλαξε υπερ της κυρίας Αυλωνίτου καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων τοποθετήθηκαν υπερ της διατήρησης της ασυλίας της.

Στην ίδια επιτροπή συζητήθηκε και η μήνυση που υπέβαλε ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης και η σύζυγος του κ. Μανωλίδου κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη μετά τις καταγγελίες του δεύτερου περί στοιχείων που εμπλέκουν την σύζυγο του βουλευτή της ΝΔ σε υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγκεκριμένα ο υπουργός εντός Ολομέλειας και απευθυνόμενος προς τον κ. Γεωργιάδη είχε υποστηρίξει ότι υπάρχει  υπόθεση «με ραβασάκια που έστελνες εσύ και η γυναίκα σου».

«Θα φέρεις εδώ τα ραβασάκια», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε «τα ραβασάκια τα δικά μου και της γυναίκας μου αν δεν τα φέρετε, θα κάνω μήνυση για να αρθεί η ασυλία σου. Ο κ. Πολάκης δεν προσκόμισε τα στοιχεία και ο βουλευτής της ΝΔ τον μήνυσε υποστηρίζοντας ότι η συκοφαντία δεν έγινε στο πλαίσιο των υπουργικών καθηκόντων και άρα η διαδικασία δεν πρέπει να κινηθεί με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. 

Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής όμως σε γνωμοδότησή της υποστήριξε ότι ο κ. Πολάκης λειτούργησε εντός των υπουργικών του καθηκόντων με αποτέλεσμα η πλειοψηφία της επιτροπής Δεοντολογίας να επικαλεστεί αναρμοδιότητα και να μην εξετάσει την υπόθεση για άρση ασυλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, αφού δέχθηκε τη γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής. 

Θα πρέπει τώρα να κινηθεί η διαδικασία με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών κι έτσι ο μεν κ.Γεωργιάδης να υποβάλλει εκ νέου μήνυση, την οποία εκ του νόμου ο εισαγγελέας θα παραπέμψει αμελητί στη Βουλή και στη συνέχεια με τις υπογραφές τριάντα βουλευτών να κινηθεί η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής.