Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Εμπλοκή με τις νέες ταυτότητες - Αν δεν αλλάξουν, οι Αμερικανοί θέτουν ζήτημα βίζας για τους Έλληνες



Aπαιτείται κονδύλι 80 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση 

Ζήτημα βίζας για τους Έλληνες θέτουν οι Αμερικανοί αν δεν γίνει άμεσα η αντικατάσταση των ταυτοτήτων στη χώρα μας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».   Οι Αμερικανοί πιέζουν την ελληνική πλευρά να προχωρήσει άμεσα στην αντικατάσταση των ταυτοτήτων με νέες, που θα έχουν τσιπάκι βιομετρικών χαρακτηριστικών, αλλά η Ελλάδα έχει καθυστερήσει καθώς το κόστος για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων ανέρχεται στα 80.000.000 ευρώ, ένα κονδύλι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.   

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει πως οι επιτροπές που είχαν συσταθεί για να εξετάσουν τις τεχνικές προδιαγραφές έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ολοκλήρωσαν το έργο τους από το καλοκαίρι του 2016, παρέδωσαν το πόρισμά τους, βάσει του οποίου έγινε το σχέδιο νόμου, το οποίο όμως παραμένει στα υπουργικά συρτάρια.   

Το ποσό των 80.000.000 ευρώ, κρίνεται πως δεν μπορεί να καλυφθεί από το Δημόσιο και για τις νέες ταυτότητες θα πρέπει να υπάρξει επιβάρυνση δέκα ευρώ σε κάθε πολίτη, κάτι που η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει αναζητώντας ισοδύναμα.   Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που ακόμη δεν έχει προβεί στην έκδοση ταυτοτήτων με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Η αμερικανική πλευρά φέρεται να επισημαίνει πως οι ταυτότητες μας είναι ευάλωτες, εύκολες στην πλαστογραφία τους και στην έκδοση πλαστών διαβατηρίων με τη χρησιμοποίησή τους, παρουσιάζοντας παραδείγματα υποθέσεων.   

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης πως ακόμη και αν έρθει αυτή η ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στη συνέχεια απαιτείται η προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού που μπορεί να διαρκέσει έως και 15 μήνες, με αποτέλεσμα το χρονικό περιθώριο να παραβιάζεται. 

Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να δείξουν «ανοχή», προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στο πρόγραμμα απαλλαγής από την έκδοση βίζας και να μην έχουν πρόβλημα οι Έλληνες πολίτες στα ταξίδια τους στην Αμερική.   



Πηγή: eleftherostypos.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου