Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Σαμαράς: Ο Τσίπρας θέλει να φέρει ΕΥΠ, ΣΔΟΕ, ΑΣΕΠ στο γραφείο πρωθυπουργού



Τέτοια πράγματα ούτε στις κομμουνιστικές χώρες δεν γίνονταν» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Δεν θα γίνει σοβιέτ εδώ, δεν θα γίνει κομμουνισμός» - «Πρέπει να μείνουμε στην Ευρώπη όχι ως ουραγοί αλλά ως πρωταγωνιστές»

«Δεν θα γίνει εδώ σοβιέτ, δεν θα γίνει κομμουνισμός» είπε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε δημάρχους της Ανατολικής Αττικής στο δημαρχείο Μαρκόπουλου όπου πραγματοποίησε επίσκεψη σήμερα το πρωί.


Ο κ. Σαμαράς καταφερόμενος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων: «Δύο παραδείγματα να πω: τα 14 αεροδρόμια θα τα αφήσουν να μαραζώσουν, η COSCO δεν τους αρέσει. Από την άλλη ο κ. Τσίπρας θέλει να φέρει ΕΥΠ, ΣΔΟΕ, ΑΣΕΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού, τέτοια πράγματα ούτε στις κομμουνιστικές χώρες δεν γίνονταν».



Σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμη κοπάσει ο θόρυβος από τις προχθεσινές αναφορές του κ. Μάκη Βορίδη σε ομιλία του ότι «η δική μας γενιά δεν θα παραδώσει την χώρα στην Αριστερά. Ό,τι υπερασπίστηκαν οι παππούδες μας γενναία με τα όπλα θα τα υπερασπιστούμε εμείς με την ψήφο μας την Κυριακή».



Σημειώνεται ότι μετά τις τελευταίες ενδείξεις των μετρήσεων στις χθεσινές συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε να ακολουθήσει μέχρι την Παρασκευή σκληρή γραμμή επισείοντας τους κινδύνους που ενέχει για την χώρα επικράτηση της Αριστεράς τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη με την ρήξη με τους εταίρους μας και όλα τα δεινά που θα ακολουθήσουν και τα οποία προβάλλουν δραματοποιημένα και τα διαφημιστικά σποτ του κόμματος.

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Παλαιό Φάληρο όπου δήλωσε ότι «το ΕΣΠΑ είναι οξυγόνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όμως πρέπει να μείνουμε στην Ευρώπη όχι ως ουραγοί αλλά ως πρωταγωνιστές» ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον Δήμο Γλυφάδας.


Πηγή : protothema.gr




Γιάννης : O Καρμέλο Άντονι στην αρχή της καριέρας μου στο ΝΒΑ μου έλεγε ότι δεν μπορώ να παίξω


Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο αμερικανικό ESPN o Γιάννης Αντετοκούνμπο, που δεν δίστασε να απαντήσει για το trash talking στο ΝΒΑ και το πως το αντιμετωπίζει.

Αρχικά ο Ελληνας ΝΒΑερ, παραδέχτηκε στον δημοσιογράφο του ESPN πως έχει δεχτεί στην αρχή της καριέρας του στο ΝΒΑ trash talking από αντιπάλους του και σε ερώτηση για το αν το αμερικανικό ή το ευρωπαϊκό είναι χειρότερο, είπε: «Νομίζω το αμερικανικό, διότι οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται αν θα σε πληγώσουν».

Στη συνέχεια ο Γιάννης αποκάλυψε πως: «Ο Καρμέλο Άντονι ήταν αυτός που με πλήγωσε περισσότερο. Ημουν rookie και το είδε στα μάτια μου ότι ήμουν τρομαγμένος απέναντί του. Μου μίλησε άσχημα και αυτό με έκανε να βρώ κίνητρο! Του απάντησα! Μου έλεγε ότι δεν μπορώ να παίξω. Μου είπε να επιστρέψω στην Ευρώπη. Οταν ήμουν στον πάγκο φώναξε στον coach Λάρι Ντρου «βάλε μέσα τον μικρό».

Ο Αντετοκούνμπο συμπλήρωσε ακόμα: «Έχεις το δικαίωμα στο trashtalk όταν βάζεις πόντους. Όταν κάνεις πράγματα στο παρκέ που άλλοι δεν μπορούν να κάνουν. Τότε, ναι, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις».

Ο Καρμέλο όμως μετά την πορεία που έχει ο Γιάννης στο ΝΒΑ και το απίστευτο κάρφωμα πρό λίγων ημερών μπορστά στην μούρη του Καρμέλο  φαίνεται πως θα πρέπει σύντομα να αλλάξει την άποψη που είχε για τον νεαρό άσο των Μπακς η την έχει αλλάξει και ντρέπεται να το πεί





«Παγώνει» χρηματοδοτήσεις έως 6 δισ. στην Ελλάδα η EBRD




Επικαλούμενη την πολιτική αβεβαιότητα

Για μετά τις εκλογές αποφάσισε να αναβάλει την απόφαση για τη δραστηριοποίησή της ή όχι στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), επικαλούμενη την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση της EBRD ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, ότι «παγώνει» τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει και βρίσκονταν στο στάδιο της τυπικής επικύρωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η απόφαση ελήφθη μετά από επιφυλάξεις που εξέφρασαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, εν όψει των εκλογών της Κυριακής. Ειδικότερα ζητήθηκε από μέλη του δ.σ. να υπάρξει περιθώριο χρόνου ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η κατ' αρχήν συμφωνία για δραστηριοποίηση της EBRD στην Ελλάδα επετεύχθη στα τέλη του 2014, ύστερα από διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης. Στις αρχές Δεκεμβρίου το δ.σ. της τράπεζας είχε ζητήσει από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα για παροχή δανείων απευθείας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είχε αρχίσει η διαδικασία για την υλοποίηση της πρότασης.
Η οριστική απόφαση για τη δραστηριοποίηση της τράπεζας στην Ελλάδα επρόκειτο να ληφθεί από το δ.σ. στις 14 Ιανουαρίου, αναβλήθηκε όμως για μετά τις εκλογές ύστερα από αντιρρήσεις που εξέφρασαν μέλη του δ.σ.
Στις επαφές που έγιναν με την ελληνική κυβέρνηση, η EBRD είχε εκδηλώσει την πρόθεση να διοχετεύσει στο επόμενο διάστημα χρηματοδοτήσεις 3-6 δισ. ευρώ, που θα κατευθύνονταν άμεσα σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκια ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ισχύοντα σε χώρες της Ε.Ε.
Ο υπουργός Ανάπτυξης έχει ήδη ζητήσει με επιστολή του από την τράπεζα να μην υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης, η οποία όπως επισημαίνει μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την περαιτέρω προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων αλλά και την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.


Πηγή : naftemporiki.gr


Προφυλακιστέοι ο εκτελεστής της σπείρας και η αδελφή συγκρατούμενου του Βλαστού


Δύο άτομα κρίθηκαν προφυλακιστέα για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης: ο Αλβανός που φέρεται ως εκτελεστής της σπείρας που δρούσε κατ’ εντολή του Βλαστού, και η αδελφή ενός εκ των συγκρατούμενων του Βλαστού.

Ο Αλβανός είναι γνωστός στις αρχές και για άλλες ποινικές υποθέσεις και φέρεται να είχε αναλάβει να εκτελέσει και το συμβόλαιο θανάτου της εξαδέλφης του Παναγιώτη Βλαστού.

Η αδελφή του συγκρατούμενου του Βλαστού φέρεται να έχει εμπλοκή με τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στο σπίτι της εξαδέλφης του Βλαστού.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν η πρώην συνεργάτης και σύντροφος του Βλαστού και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος.

Αύριο αναμένεται να απολογηθούν οι τελευταίοι συλληφθέντες της ομάδας.

Αποκαλυπτικές είναι οι καταθέσεις της εισαγγελέως Λάρισας κυρίας Σοφία Πετράκη  και της προέδρου εφετών κυρίας Παρασκευής Καλαϊτζή σχετικά με τις απειλές για την ζωή τους και τις βομβιστικές επιθέσεις στις κατοικίες τους με εντολή Βλαστού.

Η κατάθεση της προέδρου Εφετών


Αναφέρει στην κατάθεσή της στις αρχές η πρόεδρος Εφετών κυρία Παρασκευή Καλαϊτζή, τον Νοέμβριο του 2011 την ημέρα που εξερράγη στο σπίτι της ο εκρηκτικός μηχανισμός:
«…Επαγγελματικά έχω ασχοληθεί με την εκδίκαση σοβαρών υποθέσεων μεγάλης δημοσιότητας. Η τελευταία ήταν αυτή του οργανωμένου εγκλήματος. Αναφέρομαι στο συνδικάτο του εγκλήματος, που ήταν στη δίκη με τους 20 κατηγορούμενους που έγινε στις φυλακές Κορυδαλλού.  Ανάμεσά σε αυτούς ήταν και ο Παν. Βλαστός,  Βασίλειος Στεφανάκος, Γεώργιος Τρομπούκης, Ιωάννης Σκαφτούρος, Ασπόστολος Πετράκης και άλλοι γνωστοί κακοποιοί που δραστηριοποιούνται στο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Στη δίκη αυτή προήδρευσα, εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση και επεβλήθησαν βαρύτατες ποινές. Μάλιστα, σε μια από τις συνεδριάσεις, εντός της αιθούσης, ο Βλαστός Παναγιώτης όταν απαγγείλαμε την απόφαση, με απείλησε ευθέως λέγοντας μου «Εσάς η Αγία Παρασκευή σας σώζει». Μου το είπε δυο φορές γιατί είχε την πεπλανημένη πεποίθηση ότι  μένω στην Αγία Παρασκευή και μάλιστα σε σημείο της περιοχής αυτής καλά φυλασσόμενο».

Η δικαστής καταθέτει ότι δεχόταν ανώνυμα τηλεφωνήματα στο σπίτι της και σε ένα από αυτά άκουσε μια φωνή να της λέει «goodbye». Αναφέρει ακόμη πως ο δικηγόρος βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση την είχε προειδοποιήσει ότι έχει γίνει στόχος του Παν. Βλαστού. Καταθέτει χαρακτηριστικά: «Ενώ είχε εκδοθεί η απόφαση στις αρχές του μήνα Απριλίου, την επισκέφθηκε στο γραφείο της δικηγόρος βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση και με «βουρκωμένα μάτια» - όπως λέει – της είπε: «κυρία  Πρόεδρε να προσέχετε πολύ γιατί σας έχει στοχοποιήσει ο Βλαστός».

Η κατάθεση του δικηγόρου

Στην κατάθεσή του ο δικηγόρος που είχε προειδοποιήσει την κυρία Καλαϊτζή αναφέρει πως η απόφαση που είχε εκδώσει το δικαστήριο στο οποίο προήδρευε η πρόεδρος Εφετών (για την υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου) ήταν άδικη «και είχε αγανακτήσει πολλούς κατηγορούμενους». Όπως καταθέτει ο δικηγόρος: «Είχαν γίνει πολλές συζητήσεις και φοβερά παράπονα και θεώρησα σκόπιμο να πω στην κυρία Καλαϊτζή, πρόεδρο του δικαστηρίου,  ότι η απόφασή της ήταν άδικη και ότι γενικά επειδή άνθρωποι σε άδικες αποφάσεις αντιδρούν και εξαγριώνονται να είναι προσεκτική  και να ξανασκεφτεί την απόφαση που είχα εκδοθεί».

Η κατάθεση της εισαγγελέως


Στην κατάθεσή της η εισαγγελέας Λάρισας, Σοφία Πετράκη αναφέρεται στη συμπεριφορά του Παναγιώτη Βλαστού όταν τον επισκέφτηκε στις φυλακές Τρικάλων για να του ανακοινώσει την προφυλάκισή του για την απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές με ελικόπτερο.

Καταθέτει η εισαγγελέας: «Κατά τη διαδικασία άσκησης ποινικής δίωξης και της απαγγελίας της κατηγορίας, ο Π. Βλαστός μετ' επιτάσεως ενώπιον τριών σωφρονιστικών υπαλλήλων μου ζήτησε το λόγο της παραπομπής του στο νοσοκομείο, απαιτώντας από εμένα να διατάξω τη μεταγωγή του σε νοσηλευτικό ίδρυμα καθόσον ήταν τραυματισμένος. Του ανέφερα ότι δεν ήμουν αρμόδια να παραγγείλω τη μεταγωγή του καθόσον η αρμοδιότητα αυτή σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις ανήκει στο διευθυντή των φυλακών. Κατά τη διαδικασία ο κρατούμενος επέδειξε προκλητική συμπεριφορά που ενείχε τα στοιχεία της εξύβρισης και της απειλής προς το πρόσωπό μου. Δεν έδωσα συνέχεια στο περιστατικό. Διότι κατ' ουσία έπραττα σύμφωνα με το καθήκον μου. Δε θυμάμαι τις ακριβείς φράσεις που χρησιμοποίησε. Το μόνο που θυμήθηκα ήταν ότι μετά την απαγγελία της κατηγορίας σε βάρος του και κατά τν αποχώρησή μου από το κελί του, ανέφερε κάτι για το παιδί μου και τότε είχα αναρωτηθεί πως ο ως άνω κρατούμενος γνωρίζει την οικογενειακή μου κατάσταση. Κατά τη διαδικασία τα γνωμοδότησης για την επιβολή ή μη προσωρινής κράτησης δεν υπήρξε άσχημη συμπεριφορά απέναντί μου».






Κουβέλης: Να σταματήσει η υπερφορολόγηση των πολιτών


Να ανατραπεί η πολιτική της υπεριφορολόγησης, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση,τονίζει σε δήλωσή του ο Φώτης Κουβέλης, συνεπικεφαλής του συνδυασμού Πρασινοι ΔΗΜΑΡ, ασκώντας παράλληλα κριτική για προεκλογικές υποσχέσεις.

«Η εξάντληση των πολιτών από την υπερφορολόγηση δεν καλύπτεται από προεκλογικές μεγαλοστομίες και υποσχέσεις» αναφέρει ο κ. Κουβέλης επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλησε να χτυπήσει τη μάστιγα της φοροδιαφυγής στη ρίζα της, πως είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα σταθερό και κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα με προοδευτικές κλίμακες καθώς, όπως λέει, κανείς δεν την εμπόδισε να διευρύνει τη φορολογική βάση, επιμερίζοντας δίκαια τα βάρη.

«Εξάντλησε τους πολίτες και ανέχθηκε την φοροαποφυγή. Αυτή η άδικη πολιτική, που κορυφώθηκε με τον ΕΝΦΙΑ, πρέπει να σταματήσει. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί!» υποστήριξε ο κ. Κουβέλης


Πηγή



Σαμαράς: Έχουμε δύο διαφορετικούς κόσμους


Από το Κορωπί ξεκίνησε την περιοδεία του σε περιοχές της περιφέρειας Αττικής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στο δημαρχείο Κορωπίου άκουσε από τον δήμαρχο και από τους δημοτικούς συμβούλους τα προβλήματα της περιοχής και κράτησε σημειώσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς έκανε μία βόλτα στην πλατεία και στα μαγαζιά της πόλης, χαιρέτησε αρκετούς πολίτες και σε ένα καφέ συνομίλησε με νέους για τα προβλήματά τους.

Δεύτερος σταθμός της περιοδείας του ήταν το Μαρκόπουλο, όπου άκουσε από τον δήμαρχο της πόλης και άλλους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής τα θέματα που τους απασχολούν. Μεταξύ άλλων συζήτησαν για την επέκταση του προαστιακού, για το θέμα των σκουπιδιών, για την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και του παραλιακού μετώπου.

Ο κ. Σαμαράς, στη σύντομη ομιλία του, τόνισε ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών.

«Κρίνουν προς ποια κατεύθυνση θα πάει το καράβι της πατρίδας. Δεν είναι θέμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σε ποιον κόσμο θα επιλέξετε να ζήσουν τα παιδιά μας», είπε. Φέρνοντας δε ως παράδειγμα την παραχώρηση σε ιδιώτες 14 αεροδρομίων και την κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε ότι «εδώ έχουμε διαφορετικότητα νοοτροπιών και έχουμε δύο διαφορετικούς κόσμους».

Ο κ. Σαμαράς έκανε μία βόλτα και στην πόλη τού Μαρκόπουλου και συνομίλησε με αρκετούς πολίτες, ενώ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του σε τυροκομείο της περιοχής που έχει εξαγωγικό χαρακτήρα και είναι μια επιτυχημένη οικογενειακή επιχείρηση.

«Ζήσαμε από κοντά την εικόνα της ελληνικής εξωστρέφειας, της επιχειρηματικής προόδου. Ξεκινάς από κάτι μικρό, έχεις όνειρο και το κάνεις μεγάλο, όπως εδώ ο πρότυπος σταθμός τυροκομείου. Με μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, τα οποία "φωτογραφίζουν" και δείχνουν τι μπορεί να κάνει ο Έλληνας όταν έχει και μεράκι, και πίστη, και εξωστρέφεια, και πιστεύει στην ανάπτυξη.

Ανάπτυξη με μειωμένους φόρους. Το λέω απέναντι σε εκείνους που με ιδεοληψία θέλουν οι φόροι συνέχεια να ανεβαίνουν. Τέτοιες επιχειρήσεις αποδεικνύουν την τεράστια προοπτική του Έλληνα επιχειρηματία, αρκεί να το πιστέψει», δήλωσε ο πρωθυπουργός.


Πηγή : Nooz.gr


Ζητούν πίσω τον μισθό Ιανουαρίου από τους βουλευτές (ΕΓΓΡΑΦΟ)



Λίγο πριν τις εκλογές οι βουλευτές πρέπει να επιστρέψουν 6.099,54 ευρώ

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Μαύρα μαντάτα πληροφορήθηκαν πριν από λίγο οι βουλευτές της Βουλής που διαλύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου καθώς με επίσημη επιστολή που παρουσιάζει αποκλειστικά το parapolitika.gr καλούνται να επιστρέψουν τον μισθό του Ιανουαρίου ο οποίος τους είχε καταβληθεί προκαταβολικά. Η προκαταβολή εκείνου του μισθού είχε χαρακτηριστεί και ως σκάνδαλο καθώς ο μισθός αφορούσε στον Ιανουάριο, όταν και οι βουλευτές δεν θα είχαν καμία κοινοβουλευτική δραστηριότητα δεδομένης της διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Από την πλευρά της η Βουλή είχε υποστηρίξει τότε ότι όπως κάθε μήνα η εντολή για την καταβολή του μισθού είχε δοθεί στις 23 του μήνα πριν καν διεξαχθεί η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας οπότε η Βουλή δεν ήταν δυνατόν να μην καταβάλλει την βουλευτική αποζημίωση προδικάζοντας το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας, ενώ η καταβολή είχε περάσει κανονικά και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στην επιστολή την οποία αποκλειστικά παρουσιάζουν τα parapolitika.gr η Βουλή παραθέτει στους βουλευτές το ιστορικό που προαναφέραμε και αναφέρει μεταξύ άλλων: "Κατόπιν αυτών καθίσταται σαφές ότι θα πρέπει να επιστραφεί στο Δημόσιο η προκαταβληθείσα αποζημίωση για τον μήνα Ιανουάριο ως αχρεωστήτως καταβληθείσας. Από τα στοιχεία της υπηρεσίας μας προκύπτει ότι το συνολικό ποσό που θα πρέπει να αποδοθεί στις υπηρεσίες ανέρχεται σε 6.099,54 ευρώ". Το περιθώριο που δίδεται στους βουλευτές για την επιστροφή του ποσού είναι δέκα ημέρες ενώ όποιος διαφωνεί έχει την δυνατότητα υποβολής ένστασης.

Δείτε το αποκλειστικό έγγραφο που εξασφάλισε το parapolitika.gr:




parapolitika.gr


Πολιτικός σεισμός από τη... «ψήφο» της Μαρίν Λεπέν στο ΣΥΡΙΖΑ


Πολιτικό «σεισμό» λίγο πριν την κάλπη της Κυριακής προκαλεί η αναπάντεχη δήλωση στήριξης της Μαρίν Λεπέν προς στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσω δηλώσεων της στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία αντίφαση στο να επιθυμεί ένα ακροδεξιό κόμμα την επικράτηση της «ακροαριστεράς».

«Ελπίζω σε μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ...Αυτό δεν με κάνει οπαδό της ακροοαριστεράς. Δεν συμφωνούμε με όλο το πρόγραμμα (του ΣΥΡΙΖΑ), κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Αλλά θα χαρούμε με την νίκη τους» δηλώνει η Λε Πεν.

Οπως εξήγησε, μέ τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια ρήξη στην Ευρώπη, με τους λαούς να παίρνουν πλέον στα χέρια τους την τύχη τους, κόντρα στις επιταγές των Βρυξελλών και των χρηματαγορών.

Το επιχείρημα της Λε Πεν είναι ότι μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

Πρόκειται συνεπώς για μια «στρατηγική» κίνηση στήριξης προς αυτή την αντίπαλη πολιτική ομάδα, γράφει η Monde.

Η «ψήφος» της Μαρίν Λεπέν στο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ που με ανακοινώσεις τους επιτέθηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΝΔ: Μόνος σύμμαχος του Αλ. Τσίπρα η Λεπέν

Δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ΝΔ, με αφορμή τη δήλωση στήριξης της Μαρίν Λεπέν, υπογραμμίζοντας ότι «στην Ευρώπη οι πάντες γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας θα οδηγήσει την πατρίδα μας σε απομόνωση».
«Ο κ. Τσίπρας βρήκε τον μόνο σύμμαχό του στην Ευρώπη στο πρόσωπο της Λεπέν. Η ακροδεξιά σύμμαχός του, με δήλωση της στη Λε Μοντ λέει ότι “επιθυμούμε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στην ουσία αυτό θα ενισχύσει το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών”!», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Και καταλήγει: «Ο κ. Τσίπρας είναι το ατύχημα που δεν θα συμβεί ποτέ στην Ελλάδα!».

ΠΑΣΟΚ: Ελπίζουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί την ακροδεξιά στήριξη

Την ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί τη στήριξη του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος, εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, σχολιάζοντας σημερινή δήλωση της Μαρίν Λεπέν:
«Κι εμείς ελπίζουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί τη στήριξη αυτού του ακροδεξιού κόμματος. Αποφεύγοντας έτσι, την κατάταξή του στα κόμματα που αποτελούν απειλή για την Ευρωπαϊκή Οικογένεια και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα των πολιτών» αναφέρει στη δήλωσή της η κ. Καϊλή.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Στις ανακοινώσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απάντησε άμεσα και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αποτελεί ανάχωμα στην ακροδεξιά που εκπροσωπεί η Λεπέν, αλλά και μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας από τους εχθρούς της. Υποδείξεις από το κόμμα του κ.Μπαλτάκου και του κ.Βορίδη δεν δεχόμαστε. Πολύ περισσότερο, όταν οι ακραίες πολιτικές λιτότητας διαμορφώνουν το έδαφος ανάπτυξης της ακροδεξιάς».


Πηγή : imerisia.gr



Βαλαβάνη: Ο ΣυΡιζΑ θα ζητήσει τεχνική επέκταση του μνημονίου


Ως ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζεται η δήλωση του στελέχους του ΣυΡιζΑ Νάντιας Βλαβάνη στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984 ότι το κόμμα σε περίπτωση εκλογικής νίκης του θα ζητήσει την τεχνική επέκταση του μνημονίου, καθώς έως σήμερα όλες οι δηλώσεις κατέτειναν στο ότι ο ΣυΡιζΑ θα καταργούσε το μνημόνιο την επομένη των εκλογών.

«Θα ζητήσουμε τεχνική επέκταση (σημ: του μνημονίου) για να υπάρχει δυνατότητα αναδιαπραγμάτευσης ακριβώς του προβλήματος του χρέους και κατάθεσης του δικού μας προγράμματος», σημείωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει να αξιοποιήσει προς την κατεύθυνση αυτή ένα μέρος της δημόσιας περιουσίας, που είναι σήμερα στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

«Θα την αξιοποιήσουμε πραγματικά και ένα μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί εκεί (σ.σ. στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού) για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μιλάω για ακίνητη περιουσία. Εκεί, θα πάει μεγάλο μέρος μελλοντικών κερδών από υδρογονάνθρακεςκαι ο,τιδήποτε άλλο προκύψει μέσα από τα μέτρα, στα οποία θα προχωρήσει η Ελλάδα μέσα από την αξιοποίηση των αποκλειστικών θαλάσσιων ζωνών», είπε η κ. Βαλαβάνη.


Πηγή : kerdos.gr



Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση με Στουρνάρα: «Δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο η κατάσταση»


Για τα προβλήματα των τραπεζών ενημερώθηκε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο επικεφαλής του Ποταμιού

Ενημέρωση για τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Στη συνάντηση που κράτησε περισσότερο από μία ώρα συμμετείχαν στελέχη του Ποταμιού καθώς και επιτελείς της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μετά το τέλος των συναντήσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Διοικητής και οι επιτελείς του μας ενημέρωσαν για τα ζητήματα των τραπεζών και της οικονομίας, όπως τα βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, τον ευχαριστούμε για την αναλυτική ενημέρωση. Το συμπέρασμά μου είναι ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, είναι όμως υπό έλεγχο. Η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, στηρίζει τις καταθέσεις των Ελλήνων, όσο βέβαια και οι Έλληνες τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Οι Έλληνες συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους για την επίλυση των κοινών μας προβλημάτων. Το Ποτάμι ως υπεύθυνη δύναμη αυτό ακριβώς θέλει να εξασφαλίσει και σε αυτές τις εκλογές. Ότι η Ελλάδα παραμένει στην καρδιά της Ευρώπης και στηρίζεται από την Ευρώπη».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν πρέπει να ανησυχούμε με τις δηλώσεις στελεχών του Σύριζα για την οικονομία, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Πιστεύω ότι ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται, γιατί έχει ένα πολύ μεγάλο όπλο που είναι η ευρωπαϊκή του πορεία. Και πιστεύω ότι με ένα δυνατό Ποτάμι αυτή η πορεία θα τονωθεί ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν βέβαια παραφωνίες, αριστερά και δεξιά, ακούγονται άνθρωποι που αμφισβητούν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Νομίζω ότι αυτά είναι λόγια επικίνδυνα, είναι επιπόλαια, δεν έχουν σχέση με την πραγματική θέληση του Έλληνα. Όπως ίσως ξέρετε, αύριο έχουμε μια αναλυτική συνέντευξη τύπου κι εμείς θα παρουσιάσουμε το πλαίσιο που πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσει να κινείται η χώρα μας. Με συγκεκριμένες προτάσεις και για τις εκκρεμότητες που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε επόμενο ερώτημα για το εάν η κυβερνητική αστάθεια μπορεί να επηρεάσει την ευρωπαϊκή μας πορεία, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε: «Είτε έχουμε κυβέρνηση είτε δεν έχουμε κυβέρνηση τη Δευτέρα, το σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες έχουμε τη θέληση να είμαστε μέλος της Ευρωζώνης και μέρος της Ευρώπης. Άρα νομίζω ότι αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά του Ποταμιού τα στελέχη του Θανάσης Σκόκος, Δημήτρης Κυριακού, Ανδρέας Κούτρας και η υπεύθυνη του γραφείου τύπου Λίνα Παπαδάκη και από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος οι Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος, Κρυστάλλω Μίχου και Βασιλική Ζάκκα.



Πηγή : protothema.gr


Σύλληψη για τον εκρηκτικό μηχανισμό στο Χρηματιστήριο


Ο παγιδευμένος φάκελος με εκρηκτικό μηχανισμό είχε σταλεί στο Χρηματιστήριο στις 2 Οκτωβρίου. Δράστης ένας 28χρονος.

Ο φάκελος με τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό είχε εντοπιστεί κατά τη διάρκεια του ελέγχου της εισερχόμενης αλληλογραφίας, στις 2 Οκτωβρίου και είχε ταχυδρομηθεί από τα ΕΛΤΑ της Κω, την προηγούμενη μέρα.

Ανδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, τον αποσύνδεσαν και εξακρίβωσαν τη συνδεσμολογία του.

Η Αντιτρομοκρατική μετά από έρευνες ταυτοποίησε ως δράστη ταυτοποιήθηκε έναν 28χρονο.

Σε βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία -κακουργηματικού χαρακτήρα- για συρροή εγκλημάτων, όπως τρομοκρατικές πράξεις, απόπειρα εμπρησμού - έκρηξης, παραβάσεις σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, απόπειρα διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και ανθρωποκτονίας με πρόθεση, καθώς και παραβάσεων του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών.

Ο 28χρονος βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος σε Κατάστημα Κράτησης, καθώς στις 30 Οκτωβρίου συνελήφθη στο Αγρίνιο, καθώς εμπλέκεται σε επίθεση ατόμων στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας, στο Μεσολόγγι.



Πηγή : thetoc.gr


Άλλα έλεγε τότε άλλα τώρα που ζητάει την ψήφο μας : Χάρης Θεοχάρης: Απαραίτητη η μείωση των φόρων


Απαραίτητη θεωρεί τη μείωση των φορολογικών βαρών ο Χάρης Θεοχάρης, υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, ξεκαθαρίζοντας πως η αποδοτικότητα της φορολογικής διοίκησης θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος.

Μιλώντας στο in.gr εκφράζει την ελπίδα το κομματικό κράτος να σταματήσει να στοιχειώνει τη Δημόσια Διοίκηση και υπογραμμίζει πως η αύξηση της αποτελεσματικότητας του κράτους σε όλες του τις εκφάνσεις θα λειτουργήσει τελικά υπέρ των φτωχών εισοδηματικά στρωμάτων.

Ο πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων συντάσσεται με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθούν τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή μεγάλου πλούτου, ωστόσο αποσαφηνίζει πως η πάταξη της φοροαποφυγής απαιτεί χρόνο. «Δεν μπορούμε να μετράμε ποσά που δεν έχουμε και να τα ξοδεύουμε πριν τα αποκτήσουμε», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της επομένης των εκλογών επισημαίνει πως θα χρειασθεί μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία για την υπέρβαση των προκλήσεων και ότι θα απαιτηθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Για το πώς αντιλαμβάνεται το Ποτάμι τις συμπράξεις με τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν την πρώτη θέση στις εκλογές ο κ. Θεοχάρης απαντά με σαφήνεια:«Δεν διεκδικούμε να είμαστε ρυθμιστές. Διεκδικούμε να φέρουμε τη σοβαρότητα στο τραπέζι. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με την επιπολαιότητα και με την αναξιοπιστία».



Πηγή : in.gr


Τάκης Θεοδωρικάκος: Το 9,5% θα αποφασίσει τι θα ψηφίσει πάνω από την κάλπη


Σε πρωτοφανή επίπεδα ανέρχεται ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο πρόεδρο της εταιρείας GPO.

Από τα στοιχεία μέτρησης της GPO προκύπτει μεταξύ άλλων ότι έχει αρχίσει και υποχωρεί το κλίμα του φόβου για τους κινδύνους που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σύγκρουση με την Ευρωζώνη ενώ το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε 4%.

Καθώς μπαίνουμε στις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, τα βασικά δεδομένα από τη μέτρηση της GPO είναι τα εξής:

1. Παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα το ποσοστό των ψηφοφόρων που δεν είναι καθόλου σίγουροι τι θα ψηφίσουν ή είναι τελείως αναποφάσιστοι. 9,5% θα αποφασίσει τι θα ψηφίσει πάνω από την κάλπη. Ο αριθμός αυτός είναι πρωτοφανής.

2. Το κλίμα του φόβου για τους κινδύνους που εμπεριέχει μια σύγκρουση με την Ευρωζώνη, υποχωρεί διαρκώς. Αυτό ακριβώς, λειτουργεί ενισχυτικά για την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η μειωμένη αίσθηση του φόβου, απελευθερώνει την ψήφο αντίθεσης στη σημερινή κυβέρνηση με βάση τα μεγάλα προβλήματα που βιώνει η κοινωνία.

3. Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτούς που έχουν αποφασίσει είναι σαφές και ξεκάθαρο, αυξημένο από την προηγούμενη μέτρηση της GPO και είναι στο 4%. Τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, οι άνεργοι, οι νέοι, οι εργαζόμενοι του δίνουν ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα. Στη ΝΔ δίνουν ισχύ περισσότερο τα μεσαία στρώματα, οι μεγαλύτερες ηλικίες, οι συνταξιούχοι και οι νοικοκυρές.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνει να δείξει μια πιο μετριοπαθή και ρεαλιστική εικόνα, κυρίως μέσα από την παρουσία του Α. Τσίπρα, που είναι σε σταθερή άνοδο.  Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο Έλληνες πλέον κατατάσσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά και στο Κέντρο. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα  τις τελευταίες ημέρες να διεκδικήσει σοβαρό μερίδιο των αναποφάσιστων που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το χώρο του Κέντρου και είναι συντηρητικοί ψηφοφόροι.

5. Ο κ. Α. Σαμαράς συνεχίζει να έχει ισχυρή εικόνα, αλλά πλέον στη σύγκριση με τον Α. Τσίπρα η διαφορά περιορίζεται στις 3 μονάδες.

6. Η μάχη της τρίτης θέσης συνεχίζεται κυρίως μεταξύ Ποταμιού, Χρυσής Αυγής, ενδεχομένως του ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως του ΚΚΕ, που πιέζεται σημαντικά σε αυτή τη φάση της προεκλογικής καμπάνιας. Το Ποτάμι έχει σημαντικές δυνατότητες, αλλά έχει και την πιο αβέβαιη ψήφο.

7. Οι ΑΝ.ΕΛ. αυτή τη στιγμή περνάνε το όριο εισόδου στη Βουλή. Καθώς εμφανίζονται ως δυνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση συνεργασίας, τεκμηριώνουν επιχείρημα ψήφου στον εκλογικό ανταγωνισμό.

Το ΚΙΔΗΣΟ επίσης διεκδικεί την είσοδο στη Βουλή με μικρότερες ως τώρα πιθανότητες.


Πηγή : newpost.gr


Στους αναποφάσιστους στρέφονται τα κομματικά επιτελεία


Στις δεξαμενές των αναποφάσιστων, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εκλογικής βάσης, στρέφονται τα κομματικά επιτελεία την τελευταία προεκλογική εβδομάδα.

Σύμφωνα με έρευνα της GPO για το Mega, το ποσοστό των ψηφοφόρων της τελευταίας στιγμής φτάνει το 19%. Από αυτούς το 11,5% δηλώνει ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ενώ το υπόλοιπο 7,5% δηλώνει ότι είναι λίγο-καθόλου σίγουρο για την επιλογή που έχει ήδη κάνει.

Χαρακτηριστικό της ρευστής κατάστασης που παραμένει είναι το γεγονός ότι το 9,5% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα αποφασίσει στην κάλπη το κόμμα που θα ψηφίσει.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ΝΔ επανασχεδιάζει την εκλογική της καμπάνια και αντί να επικεντρωθεί σε μία εικόνα του κόμματος ως «ήρεμης και υπεύθυνης δύναμης», όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, περνά πλέον στην ολική αντεπίθεση, σύμφωνα με Τα Νέα.

Στη Λεωφόρο Συγγρού ετοιμάζονται να θέσουν μια σειρά από διλήμματα που αποσκοπούν στο να καταδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως φορέα «ανασφάλειας και αβεβαιότητας» και τη ΝΔ ως τη «μοναδική λύση» για να αποφευχθεί ένα ατύχημα στην οικονομία και να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη των μεγάλων συγκεντρώσεων, καθώς αύριο, Τετάρτη, θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη, παρουσία και του Κώστα Καραμανλή και την Παρασκευή θα «κλείσει» την προεκλογική του καμπάνια με ομιλία στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος.

Στη μάχη των ανοικτών συγκεντρώσεων μπαίνει και ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την εβδομάδα, ενώ η διαφημιστική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ μεταβάλλεται και ως κεντρικό πρόσωπο θα αναδειχθεί ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αναφέρει το Έθνος.

Οι ηγέτες των μικρότερων κομμάτων θα δώσουν τη μάχη της συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους. Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα της Public Issue για την Αυγή, τα μικρά κόμματα καταγράφουν άνοδο 3,5% μέσα σε μία εβδομάδα.


Newsroom ΔΟΛ


Τι αποκάλυψε η “Λίτσα” για τη βόμβα στο ενεχυροδανειστήριο Μητρόπουλου


Σε αποκαλύψεις και για την υπόθεση της βόμβας που είχαν βάλει άγνωστοι στο ενεχυροδανειστήριο του Τάσου Μητρόπουλου και της Νένας Χρονοπούλου, το 2013, στην Καλαμάτα, προχώρησε η αποκαλούμενη “Λίτσα”.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, στις καταθέσεις της στους αστυνομικούς, η εξαδέλφη του Παναγιώτη Βλαστού, αναφέρεται στον Βασίλη Στεφανάκο, υποστηρίζοντας ότι είχε δανείσει 30.000 ευρώ στον παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή.

Στόχος, όπως υποστηρίζει, ήταν ο Τάσος Μητρόπουλος και η Νέα Χρονοπούλου να ανοίξουν ένα φαγάδικο στον Πειραιά, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός στο μαγαζί, αναφέρει στις καταθέσεις της η “Λίτσα”.

Ο Βλαστός, πάντως, όπως η ίδια υποστηρίζει, δεν γνώριζε ποιος τοποθέτησε τη βόμβα.


Πηγή : newsit.gr


Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Γ. Χιωτίδης : «Αν χρειαστεί θα πάμε και στη δραχμή, τελεία και παύλα»





Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Γ. Χιωτίδης υπέρ και του δημοψηφίσματος

Νέο πονοκέφαλο δημιουργεί στο ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση υποψήφιου βουλευτή ότι αν χρειαστεί η χώρα θα πάει στη δραχμή.

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Γιώργος Χιωτίδης, σε εκπομπή του FLASH όταν ρωτήθηκε για το τι πρόκειται να πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν πετύχει η διαπραγμάτευση απάντησε: «Aν χρειαστεί να πάμε για δημοψήφισμα, θα πάμε για δημοψήφισμα, αν χρειαστεί να κάνουμε παύση πληρωμών θα κάνουμε παύση πληρωμών. Κι αν χρειαστεί προκειμένου να (σ.σ. μη) σκοτώσουμε το μισό πληθυσμό της χώρας, θα πάμε και στη δραχμή. Τελεία και παύλα! Mε τη μετάβαση στη δραχμή ο κόσμος θα έχει τεράστιο ζήτημα για 1-2 χρόνια. Εδώ μιλάμε για μια θήλεια που μας έχουν βάλει στο λαιμό για 50 χρόνια», ήταν η απάντηση του κ. Χιωτίδη.



Πηγή : kozan.gr




Eλληνική μέθοδο διόρθωσης της πρεσβυωπίας υιοθετούν οι ΗΠΑ


Η διόρθωση της πρεσβυωπίας γίνεται με την χρήση λέιζερ, σε άτομα έως 50 ετών, ενώ σ' αυτούς άνω των 50, γίνεται με την αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού τού οφθαλμού και ένθεση εξειδικευμένων ενδοφακών.

Την έγκριση των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ έλαβε, η μέθοδος χειρουργικής διόρθωσης της πρεσβυωπίας που αναπτύχθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) από τον επίκουρο καθηγητή Γιώργο Λαμπίρη.

Μάλιστα, η μελέτη για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της πρόκειται να δημοσιευθεί σε προσεχές τεύχος, τόσο της Αμερικανικής, όσο και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής Καταρράκτη, αναγέρουν tanea.gr.

«Το EyeWorld, στο τεύχος Ιανουαρίου 2015, επέλεξε, ανάµεσα στο σύνολο των χειρουργικών τεχνικών που έχουν διεθνώς προταθεί στο αντικείµενο της διαθλαστικής χειρουργικής, να δηµοσιεύσει τα επικαιροποιηµένα αποτελέσµατα των πρεσβυωπικών ασθενών που χειρουργήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και να τα προτείνει για ενηµέρωση και σχολιασµό στους εκπαιδευόµενους χειρουργούς - οφθαλµιάτρους των ΗΠΑ, σηµειώνοντας τη σηµαντική καινοτοµία της µεθόδου.

Επιπλέον, η συνοδή µελέτη, που ελέγχει µια σειρά παραµέτρων που αφορούν την ασφάλεια της µεθόδου στους ασθενείς που έχουν ήδη χειρουργηθεί, εγκρίθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και έγινε δεκτή, τον Ιανουάριο του 2015, προς δηµοσίευση σε προσεχές τεύχος στο επίσηµο περιοδικό της Αµερικανικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης Διαθλαστικής Χειρουργικής και Καταρράκτη, χαρακτηρίζοντάς τη ως ιδιαιτέρως σημαντική», εξηγεί ο κ. Λαμπίρης.

Η διόρθωση της πρεσβυωπίας γίνεται με την χρήση λέιζερ, σε άτομα έως 50 ετών, ενώ σ' αυτούς άνω των 50, γίνεται με την αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού τού οφθαλμού και ένθεση εξειδικευμένων ενδοφακών. Ήδη 110 άτομα έχουν υποβληθεί επιτυχώς στην χειρουργική επέμβαση.

Η μέθοδος υπόσχεται καλή και ποιοτική όραση καθώς τα αποτελέσματα της εφαρμογής της έδειξαν, ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% οι ασθενείς μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους, χωρίς τη χρήση διορθωτικών γυαλιών ή άλλων βοηθητικών μέσων, όπως είναι οι φακοί επαφής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής καθηγητή «η έγκαιρη διόρθωση της πρεσβυωπίας αποτελεί οικονομικό όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς οδηγεί: α) σε μείωση του άµεσου κόστους που χρειάζονται τα διορθωτικά γυαλιά, β) σε σηµαντική αναβάθµιση της παραγωγικότητας του ατόµου και γ) σε σηµαντική αναβάθµιση της ποιότητας ζωής του».

Σχετικά με το οικονομικό όφελος της μεθόδου, τα επίσηµα αποτελέσµατα της οικονοµοτεχνικής μελέτης της αποκατάστασης της πρεσβυωπίας αναµένεται να δηµοσιευθούν τους επόµενους μήνες.

Η συστηµατική έρευνα για τη χειρουργική διόρθωση της πρεσβυωπίας στο ΔΠΘ έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια, με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόµων διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, που εξατοµικευµένα αντιµετωπίζουν το διαθλαστικό αυτό πρόβληµα.

Να σημειωθεί ότι, η βασική ερευνητική διαδικασία που υποστηρίζει τη χειρουργική τεχνική για την πρεσβυωπία, που αναπτύχθηκε στο ΔΠΘ, εγκρίθηκε το 2013 από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, τα κλινικά αποτελέσµατα των πρεσβυωπικών ασθενών που χειρουργήθηκαν στο ΔΠΘ δηµοσιεύθηκαν στα επιστημονικά έντυπα της Αµερικάνικης και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής και Καταρράκτη τον Αύγουστο του 2014 και στο Ocular Surgery News, τον Σεπτέμβριο του 2014, όπου η συγκεκριμένη τεχνική χαρακτηρίστηκε ως «πρωτοποριακή χειρουργική λύση για την πρεσβυωπία».



Πηγή : prismanews.gr


Κινγκ: Δεν είναι η Ολυμπιάδα στην Αμφίπολη



Tην πεποίθησή της ότι ο γυναικείος σκελετός που βρέθηκε δεν ανήκει στην Ολυμπιάδα εκφράζει η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, σημειώνοντας τα εξής:

«Η γυναίκα στον κιβωτιόσχημο τάφο, γύρω από την οποία είχαν ταφεί οι υπόλοιποι, φαίνεται να ήταν πάνω από 60 ετών. Η Ολυμπιάδα γεννήθηκε το 370 π.Χ. και πέθανε το 316, οπότε τα μαθηματικά δεν οδηγούν σε αυτή».

Λίγο παρακάτω αναφέρει και ένα ακόμη στοιχείο που αποκλείει την Ολυμπιάδα. Όπως σημειώνει η Ντόροθι Κινγκ, επικαλούμενη το άρθρο του Εντσον «Ο τάφος της Ολυμπιάδας», οι επιγραφές δείχνουν ότι η Ολυμπιάδα θάφτηκε στην Πύδνα. Έτσι, η Αμφίπολη δεν θα μπορούσε να είχε χτιστεί πριν από τη μάχη της Πύδνας.

Όσον αφορά τους σκελετούς των δύο ανδρών που ανακαλύφθηκαν, η Κινγκ αναφέρει ότι και οι δυο τους ήταν ηλικίας από 30 συν έως 40 και κάτι ετών, ενώ ο σκελετός που ανήκει στον νεότερο από τους δύο φέρει σημάδια από χτυπήματα με αιχμηρά αντικείμενα.

«Πιθανότατα τραυματίστηκε θανάσιμα από μαχαίρι», γράφει και προσθέτει: «Ο μεγαλύτερος από τους δύο άνδρες έχει ένα παλιό κάταγμα στον καρπό. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι και οι δυο τους ''έχουν εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα και βλάβες σε διάφορα σημεία του σκελετού τους''. Αυτά θα μπορούσαν να σχετίζονται με θέματα γενετικής».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, αποκλείει κάποιος από τους σκελετούς να ανήκει στον Ηφαιστίωνα. «Ο Ηφαιστίωνας πρέπει να αποκλειστεί, καθώς πέθανε στα 32 του και δεν δολοφονήθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, «υπάρχουν οστά ζώων (περίπου 550, από τα οποία ανθρώπινα δεν είναι τα 157;), συμπεριλαμβανομένων αλόγων, κάτι το οποίο στηρίζει περαιτέρω τη θεωρία της μακεδονικής βασιλικής ταφής (για εμένα είναι βασικό στοιχείο)»...

Οι σκελετοί είναι αποσπασματικοί, γι' αυτό και δεν είχε αναγνωριστεί ότι ήταν περισσότεροι οι νεκροί, αλλά αυτό είναι κάτι ασυνήθιστο: Τα οικογενειακά μαυσωλεία δεν ήταν ο κανόνας εκείνη την εποχή.

Φίλιππος ΙΙΙ και Ευρυδίκη οι νεκροί;

Η Κινγκ στο άρθρο της εκφράζει την άποψη ότι ανάμεσα στους νεκρούς του τάφου της Αμφίπολης πρέπει να βρίσκεται ο Φίλιππος Γ' ο Αριδαίος, ο οποίος δολοφονήθηκε και η ηλικία που πέθανε ταιριάζει με αυτή του ενός από τους νεκρούς άνδρες στην Αμφίπολη.

«Ξέρουμε ότι πέθανε το 317 π.Χ., αλλά αργότερα θάφτηκε μαζί με τη σύζυγό του Ευρυδίκη Β' Ανταία και τη μητέρα της Κυνάνη», σημειώνει, τονίζοντας, ωστόσο, λίγο παρακάτω ότι «η Κυνάνη πέθανε το 323 π.Χ. και είναι πάρα πολύ νέα για να είναι η γυναίκα στον κιβωτιόσχημο τάφο».

«Ο λόγος που καταλήγω στον Φίλιππο Γ' και την Ευρυδίκη είναι γιατί η Αμφίπολη είναι ο τόπος όπου κρατήθηκαν όμηροι και πιθανότητα σκοτώθηκαν», σημειώνει λίγο παρακάτω σε update του άρθρου της και προσθέτει:

«Με τα δεδομένα που έχω, ταιριάζει ο τάφος να κατασκευάστηκε την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή αμέσως μετά, αλλά ο αποτεφρωμένος πρέπει να τοποθετήθηκε εκεί αργότερα. Ο Κάσσανδρος τους έθαψε με τιμές, αφού τους δολοφόνησε και παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου Θεσσαλονίκη για να παγιώσει το αίτημά του για τον θρόνο. Οπότε, ναι, η δολοφονία και μετά η τιμητική ταφή είναι παράξενη, αλλά έτσι ήταν η πολιτική εκείνων των ημερών».

Και συνεχίζει: «Αν και δεν μπορώ να βρω, κάποια πηγή που να αναφέρει ότι η Ανταία είχε ένα μωρό, το νεογέννητο θα μπορούσε να έχει δολοφονηθεί από το χέρι του Κάσσανδρου και να ήταν αυτό που τον οδήγησε να τους σκοτώσει όλους, ως πρώτο στάδιο του σχεδίου του για να καταλάβει τον θρόνο, εξολοθρεύοντας τους  εχθρούς του.

Όσον αφορά τη γυναίκα άνω των 60, θα μπορούσε να είναι κάποια πρόγονός τους, όπως η Δηιάνειρα. Το αποτεφρωμένο πέμπτο σώμα είναι σε τόσο κακή κατάσταση που δεν μπορεί να προσδιοριστεί το φύλο του. Αν ήταν γυναίκα, θα μπορούσε να είναι η Ευρυδίκη, αλλά ενδεχομένως και η Κυνάνη».



Πηγή : Nooz.gr


Γ. Παπανδρέου: Θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών - Δεν συνεργάζομαι με τον Σαμαρά



Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα κάνει την έκπληξη στις εκλογές της Κυριακής δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Γιώργος Παπανδρέου, στη μακράς διάρκειας συνέντευξης που έδωσε χθες αργά το βράδυ στην εκπομπή e-nikos της τηλεόρασης του STAR.
Παράλληλα δήλωσε ότι δεν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τον κ. Σαμαρά, διότι έχει εμπειρία συνεργασία μαζί του και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έπαιξε στα ζάρια τις θυσίες του ελληνικού λαού, πήρε τα πιο σκληρά μέτρα, καθυστέρησε τα βήματα της χώρας με την εμμονή του στις εκλογές, έκανε πίσω στις μεταρρυθμίσεις και το μόνο που έκανε ήταν περικοπές και αύξηση των φόρων.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε για τον κ. Σαμαρά ότι τους τελευταίους μήνες «το έπαιξε Συριζαίος» και έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια, με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει και πάλι σε αξιοπιστία.
Για τον κ. Σαμαρά ανέφερε επίσης ότι πριν την ψήφιση του μνημονίου του είχε ζητήσει στήριξη και η απάντηση που πήρε αρχικά ήταν ότι θα έβλεπε την πιθανότητα συνεργασίας, αλλά λίγο αργότερα απέρριψε την πρόταση και μάλιστα διέγραψε βουλευτές, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, που ψήφισαν το μνημόνιο.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι στοχοποιήθηκε από το οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο γιατί δεν ήταν βολικός και θέλησε να κόψει τον ομφάλιο λώρο του κράτους με αυτό το σύστημα. Και διαβεβαίωσε πως ούτε ως Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα είναι βολικός. Θα είμαστε δύσκολοι στις συνεργασίες είπε απαντώντας σε ερώτηση αν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι «θα θέσουμε όρους».
Οι όροι που θα θέσει συνοψίζονται στη διαμόρφωση ενός ελληνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων, στη νέα ελάφρυνση του χρέους, στη βοήθεια από τους εταίρους για την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο τερματισμός της λιτότητας και όλα αυτά, ως συμφωνία πακέτο με τους εταίρους να τεθούν υπό την κρίση του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα. Το οποίο, όπως είπε, φοβάται το κατεστημένο, γιατί φοβάται τη φωνή του ελληνικού λαού, όπως έδειξε και η εμπειρία του 2011 με το δημοψήφισμα που είχε προτείνει τότε.
Επανέλαβε ότι πηγαίνοντας στις Κάννες είχε, στην ουσία ανατραπεί, καθώς και ότι ο κ. Βενιζέλος άλλαξε τη θέση του για το δημοψήφισμα, το οποίο δύο μέρες πριν είχε χαρακτηρίσει «λυτρωτικό». Αρνήθηκε ότι παρέδωσε την εξουσία στον κ. Σαμαρά, όπως του καταλογίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αντέτεινε ότι αυτοί που παρέδωσαν στον κ. Σαμαρά ήταν αυτοί που αποστάτησαν από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Επίσης διέψευσε ότι πρότεινε τον κ. Βενιζέλο για τη θέση του πρωθυπουργού.
Σε ερώτηση αν τα στοιχεία για το έλλειμμα είναι «πειραγμένα» απάντησε ότι αυτά που ήταν πειραγμένα ήταν τα στοιχεία της κυβέρνησης Καραμανλή, όπως αναγνώρισαν η Eurostat και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εξέφρασε την απορία του γιατί κανένας εισαγγελέας δεν ερεύνησε αυτή την υπόθεση.
Κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι γνώριζε αλλά έκρυβε τα πραγματικά στοιχεία και σε επίμονες ερωτήσεις απάντησε φέρτε εδώ τον κ. Καραμανλή να τα συζητήσουμε οι δυό μας. Τον κατηγόρησε επίσης ότι ενώ έφερε το 2005 το ΔΝΤ και ζήτησε τεχνική βοήθεια για τη φορολογία, δεν έκανε τίποτα, ενώ επί έξι, σχεδόν, χρόνια που ήταν πρωθυπουργός δεν πήρε κανένα μέτρο για να μη φθάσουμε στην κρίση και το μνημόνιο. Αν ο κ. Καραμανλής είχε πάρει μέτρα δύο χρόνια πριν το 2009, πρόσθεσε, δεν θα φτάναμε στο μνημόνιο. Αλλά, αντί να πάρει μέτρα, ανέφερε επίσης, ο κ. Καραμανλής διόγκωνε το χρέος και το έλλειμμα και όταν μίλησε, αργά το 2009, για μέτρα, πάλι δεν πρότεινε τίποτα συγκεκριμένο και συνέχισε τη σπατάλη και τις προσλήψεις.
Χρησιμοποίησε τη λέξη «εμπρηστές» για να χαρακτηρίσει τις κυβερνήσεις Καραμανλή, που πρέπει να φοβούνται μια έρευνα, από Εξεταστική Επιτροπή, από την οποία δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι «πυροσβέστες», δηλαδή οι δικές του κυβερνήσεις. Ενώ όταν τέθηκε ερώτημα για ευθύνες του ΠΑΣΟΚ σε υποθέσεις σκανδάλων επί κυβερνήσεων Σημίτη, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο ίδιος είχε προτείνει στον κ. Καραμανλή να παραπεμφθούν όλες οι υποθέσεις σε Εξεταστικές Επιτροπές «και ας ματώσουμε τα δύο κόμματα», αλλά να καθαρίσει το πολιτικό σύστημα. Ο κ. Καραμανλής, όμως, όπως πρόσθεσε, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Επίσης ο κ. Παπανδρέου δήλωσε υπερήφανος διότι η κυβέρνησή του ήταν η μόνη κυβέρνηση της οποίας στέλεχος δεν κατηγορήθηκε για σκάνδαλα.
Σε ερωτήσεις σχετικά με το επιχείρημα του κ. Βενιζέλου ότι έπρεπε να ζητηθεί ψήφιση του μνημονίου με 180 ψήφους, πέραν της άρνησης του κ. Σαμαρά να ψηφιστεί και από τη ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αν ζητούσε από τη Βουλή 180 ψήφους και δεν τις έπαιρνε, η Ελλάδα κινδύνευε να μη μπει στο πρόγραμμα. Ο ίδιος, όπως είπε, θα μπορούσε να ρίξει την ευθύνη γι αυτό στον κ. Σαμαρά, αλλά, στο μεταξύ, η χώρα θα είχε πτωχεύσει.
Ανάλογη ήταν η απάντηση που έδωσε και σε ερώτηση γιατί, τελικά, δεν επέμεινε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το 2011, ζητώντας έγκριση της πρότασης από τη Βουλή, όπως προβλέπεται. Ο κ. Παπανδρέου είπε πως αν η Βουλή απέρριπτε την πρόταση, η χώρα έπρεπε να οδηγηθεί σε εκλογές με κίνδυνο να χαθεί το δεύτερο δάνειο των 130 δις και το PSI.
Μεγάλες ευθύνες για την κρίση στην Ελλάδα επέρριψε ο κ. Παπανδρέου και στην Κομισιόν και ιδιαίτερα στον Μανουέλ Μπαρόζο, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν έκανε τίποτα για να ελέγξει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας επί κυβερνήσεων Καραμανλή. Και περιέγραψε ένα μάλλον θερμό επεισόδιο που είχε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν σε μια Σύνοδο, τον Φεβρουάριο του 2010 όταν ο κ. Μπαρόζο του ζήτησε εξηγήσεις γι τα στοιχεία της οικονομίας και του ζήτησε να πάρει σκληρά μέτρα. Ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας στον κ. Μπαρόζο, σ΄ εκείνη τη Σύνοδο, όπως ανέφερε, επέκρινε έντονα τον Πρόεδρο της Κομισιόν ζητώντας του εξηγήσεις για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έκανε τίποτα επί πέντε χρόνια με τον κ. Καραμανλή και ζητά από τον νεοεκλεγέντα Έλληνα πρωθυπουργό να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ έγινε συνιστώσα της ΝΔ και ότι ο ίδιος ανέμενε ότι θα είχε διαφοροποιηθεί σκληρά από τη δεξιά, η κυβέρνηση της οποίας στην πολιτική της είχε και ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Αντίθετα, είπε, το ΠΑΣΟΚ κατέληξε να είναι ένα συνοθύλευμα φυλάρχων, ικανών κατά τα άλλα ανθρώπων, οι οποίοι, όμως, έχασαν τις αρχές, τις αξίες, τον ριζοσπαστισμό τους και τη διάθεση για σύγκρουση με τα κακώς κείμενα της χώρας.
Όπως είπε, πάντως, προσβλέπει σε νέα συνάντηση, στην πορεία, με πολλά στελέχη που κινούνται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά στη βάση αρχών και αξιών, όπως αυτές που πρεσβεύει το ΚΙΝΗΜΑ.


Πηγή: imerisia.gr


Πώς ο Βλαστός σχεδίαζε να σκοτώσει τη «Λίτσα»




Βασιλική Κόκκαλη

Τι λέει και για την πρώην ερωτική σύντροφό του Π. Καρπούζου: «Ήταν π.... αλλά δεν μου έφαγε λεφτά» - Η αντιζηλία της Καρπούζου με την μετέπειτα ερωμένη του Βλαστού και τα απειλητικά sms! - Έκανε «πατσαβουριές», τη θέλω «αλλιώς», έλεγε συνθηματικά στον Αλβανό συνεργό του για την εξαδέλφη του

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που εμπεριέχονται στη δικογραφία για το πώς ο Παναγιώτης Βλαστός σχεδίαζε να σκοτώσει την εξαδέλφη του, την περιβόητη «Λίτσα», τη γυναίκα που με τις καταθέσεις τις ξετύλιξε το κουβάρι της εγκληματικής οργάνωσης των 37 προσώπων που πλέον βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης. «Έκανε πατσαβουριές» λέει για την εξαδέλφη του ο βαρυποινίτης - που φέρεται εκ των αρχηγών της εγκληματικής οργάνωσης - και επιδίδεται σε κύκλο τηλεφωνημάτων μέσα από τη φυλακή ώστε να υλοποιήσει το σχέδιο δολοφονίας της!



Ο Παν. Βλαστός όμως δεν μιλούσε με τα καλύτερα λόγια ούτε για την πρώην ερωτική του σύντροφο και πλέον συγκατηγορούμενή του Πένυ Καρπούζου. «Ήταν π...... αλλά δε μου έφαγε λεφτά» αναφέρει σε τηλεφωνική του συνομιλία με άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο. Παρ' όλα αυτά – όπως αναφέρεται στη δικογραφία – ήθελε να δολοφονήσει και εκείνη, επειδή μεταξύ άλλων μιλούσε σε τρίτους για τις έκνομες δραστηριότητές του ενώ τον είχε εκθέσει και με τη διακίνηση sms από κάρτες κινητών τηλεφώνων που εκείνος χρησιμοποιούσε!

Σε ό,τι αφορά στην Ευαγγελία Βλαστού, η γυναίκα αυτή τελεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το όνομά της περιλαμβάνεται στη λίστα των κατηγορουμένων, καθώς μεταξύ άλλων κατ' εντολή του εξαδέλφου της έφτιαχνε βόμβες που τοποθετήθηκαν στα σπίτια δικαστικών λειτουργών αλλά και του Γιάννη Σμπώκου ενώ εισέπραττε για λογαριασμό του εξαδέλφου της χρήματα από προστασία και άλλες έκνομες δραστηριότητες που είχε αναπτύξει ο Παν. Βλαστός.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών των εμπλεκομένων αλλά και τις μαρτυρικές καταθέσεις, ο Παν. Βλαστός είχε αναθέσει σε Αλβανό συγκατηγορούμενό του να σκοτώσει την Ευαγγελία Βλαστού λέγοντάς του συνθηματικά ότι τη θέλει «αλλιώς» και ότι η ξαδέλφη του κάνει «πατσαβουριές».

Συγκεκριμένα, αναφέρει έμμεσα πως η Ευαγγελία Βλαστού έχει μιλήσει στην Αστυνομία και με το «αλλιώς» που αναφέρει, - όπως προκύπτει από τη δικογραφία - εννοεί ότι πρέπει να τη σκοτώσουν με διαφορετικό τρόπο και όχι με βόμβα «γιατί με τη συγκεκριμένη μέθοδο απέτυχαν».

Μάλιστα, ρωτάει τον συγκατηγορούμενό του αν έχει κανένα «φιλαράκι», εννοώντας ότι θα χρειαστεί και άλλο άτομο για συνεργό του, προκειμένου να φέρουν εις πέρας το συμβόλαιο θανάτου της εξαδέλφης του. Μάλιστα, στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του ο Παν. Βλαστός αναφέρεται επανειλημμένα στο «συνεργείο», εννοώντας σύμφωνα με τις αρχές το μέρος της συνάντησης των μελών της οργάνωσης.

Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του συγκεκριμένου κατηγορουμένου, προκύπτει πως οι περισσότερες τηλεφωνικές συνομιλίες του για τη δολοφονία της εξαδέλφης του είναι με τον Ηλία Γκιόκα, ο οποίος όμως συλλαμβάνεται από τις αρχές και έτσι το σχέδιο «παγώνει».

Τότε, πανικόβλητος ο Π. Βλαστός αναζητεί τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο και τελικά μαθαίνει από δικηγόρο ότι συνελήφθη. Κάνει αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα σε άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση και αναζητεί κάποιον «καθαρό» για να παρακολουθεί το «φιλαράκι» όπως αποκαλεί την εξαδέλφη του, Ευαγγελία Βλαστού.



«Ο πατσαβούρας»

Σε συνομιλία του με άγνωστο άνδρα ο Π. Βλαστός αναφέρει πως ο Η. Γκιόκας «είναι στη μπουζού» γιατί «ο πατσαβούρας», δηλαδή η εξαδέλφη του, είπε ψέματα και τον έπιασε η Αστυνομία. Στη συνέχεια ο Π. Βλαστός λέει στο συγκεκριμένο πρόσωπο πως η Ευαγγελία Βλαστού έχει «παρεούλα» εννοώντας ότι υπάρχει αστυνομία στο σπίτι της.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο Πάν. Βλαστός απειλούσε την εξαδέλφη του και δια ζώσης, όταν εκείνη τον επισκέπτονταν στον Κορυδαλλό. «Αν δε βρεις τα λεφτά (σ.σ. η «Λίτσα» έχει αποδεχθεί ότι «έχασε» μερικές χιλιάδες ευρώ από αυτά που μάζευε για λογαριασμό του Παν. Βλαστού) θα σας τινάξω στον αέρα. Θα σας ξεκληρίσω όλους. Για μένα πρώτη είσαι εσύ και μετά ο Ναστούλης. ...Καρ..., που....., θα σε σκοτώσω. Θα πεθάνετε όλοι. Πήγαινε στην αστυνομία, δεν θα μπορέσουν να σε γλυτώσουν. Και δέκα αστυνομικοί να σε φυλάνε, θα σε σκοτώσω», φέρεται να έλεγε στην εξαδέλφη του ο Παν. Βλαστός, κατά το επισκεπτήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 1.1. 2015 εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε στο σπίτι της «Λίτσας» στη Μεταμόρφωση, ο οποίος δεν τελικά δεν εξερράγη.



«Έκλαιγαν από φόβο»

Ο ίδιος ο Η. Γκιόκας περιγράφει στην κατάθεσή του στις αρχές ως εξής την σχέση του με τον Παν. Βλαστό: «Είχα μαγαζί με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Καταδικάστηκα γιατί είχα στο μαγαζί μου κλεμμένα ανταλλακτικά. Έκατσα στη φυλακή για ένα χρόνο, εκεί γνώρισα το Βλαστό...Από το 2008 είχα αρχίσει να δανείζομαι χρήματα από τοκογλύφους. ...Γενικά έχω δανειστεί από πολλούς τοκογλύφους και όλα αυτά τα χρόνια με απειλούν και με εκβιάζουν. Βγαίνοντας από τη φυλακή και όντας κατεστραμμένος δανείστηκα από το Βλαστό το ποσό των 20.000 ευρώ. Του έδινα 1.500 ευρώ το μήνα, σαν κέρδος από την επιχείρηση και όχι σαν τόκο». Ο κατηγορούμενος καταθέτει ότι βρίσκονταν σε απόγνωση που δεν μπορούσε να εξοφλήσει τον Παν. Βλαστό και είχε βάλει τα κλάματα, όπως παραδέχεται για το λόγο αυτό, μπροστά στην «Λίτσα» σε μια από τις συναντήσεις που είχε μαζί της.



«Ήθελε να δολοφονήσει το Ναστούλη»

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία και ειδικά από τις καταθέσεις της «Λίτσας» ο Παν. Βλαστός ήθελε να δολοφονήσει τον Κ. Ναστούλη και για το λόγο αυτό είχε βάλει την εξαδέλφη του να μάθει που μένει. Και όταν εκείνη δεν τα κατάφερε ανέθεσε αυτή την «αποστολή» σε άλλα πρόσωπα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία: «Ο Βλαστός Παναγιώτης είχε πει πολλές φορές στη «Λίτσα» ότι ήθελε να δολοφονήσει τον Κων. Ναστούλη και της είχε αναθέσει να μάθει από το ληξιαρχείο ή από κάπου άλλου με ποια ήταν παντρεμένος ο Ναστούλης, που ήταν η οικία της, για να διαπιστώσει κατά τις άδεις του από τη φυλακή ο Ναστούλης διέμενε εκεί. Η «Λίτσα» όμως δεν κατόρθωσε να μάθει κάτι και έμαθε ότι, ο Βλαστός είχε αναθέσει και στους Μουστάκα Χαράλαμπο, Καρπούζου Παναγιώτα και Μουζακίτη Μαρία να παρακολουθήσουν τον Ναστούλη σε περιοχή της Αθήνας και αν τον έβλεπαν να τον ειδοποιήσουν. «Η «Λίτσα» ανέφερε ότι, παρόλο που ο Μουστάκας και κάποια από τις Καρπούζου – Μουζακίτη είχαν δει το Βλαστό, δεν τον ενημέρωσαν. Ο Βλαστός το έμαθε και νευρίασε ειδικά με τον Μουστάκα, γιατί αυτόν ο Βλαστός τον είχε ανεβάσει στην παρανομία και τον είχε προστατευόμενό του», αναφέρεται στη δικογραφία.



Ο Βλαστός για την Πένυ Καρπούζου

Με όχι και τόσο κολακευτικά λόγια μίλαγε όμως και για την πρώην ερωτική του σύντροφο Πένυ Καρπούζου, ο Παν. Βλαστός. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, τον Οκτώβριο του 12014 και ενώ είχαν ξεκινήσει οι απειλές προς τη «Λίτσα» σε κάποιο επισκεπτήριο, ο Π. Βλαστός της ανέφερε στην εξαδέλφη του: «Εδώ η Πένυ (Καρμπούζου) που είναι π......, κ....δεν μου έφαγε λεφτά. Άλλο που φούσκωνε τους λογαριασμούς και εγώ δεν έλεγα τίποτα. Λεφτά πάντως έτσι δεν μου έφαγε. Και όταν έγινε αυτό με τα τηλέφωνα, ήμουν έτοιμος να στείλω άτομο έξω από το σπίτι της να την περιμένει να την φάει. Ο Γιάννης (Σκαφτούρος) με τον Βασίλη (Στεφανάκο) με σταμάτησαν εσύ όμως δεν θα γλυτώσεις».

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία «ο Π. Βλαστός ήθελε να σκοτώσει την Π. Καρπούζου αφενός επειδή εκείνη διέδιδε σε διάφορα άτομα τις έκνομες ενέργειες του αφετέρου επειδή είχε καταφέρει να ενεργοποιήσει κάρτες sim που χρησιμοποιούσε ο ίδιος και κάποιοι γνωστοί του, αποστέλλοντας με αυτές από τη δικής της τηλεφωνική συσκευή sms τόσο προς την Αγγελέτου Αδαμαντία με την οποία πλέον διατηρούσε ερωτική σχέση ο Βλαστός όσο και προς άλλα άτομα – συνεργούς του, προκαλώντας τους ανησυχία ότι παρακολουθούνται από τις αστυνομικές αρχές».



«Ο Μπούμπης»

Εξάλλου, όπως προκύπτει από τη δικογραφία η Πένυ Καρπούζου λίγο πριν διακόψει την ερωτική σχέση με τον Παν. Βλαστό του πρότεινε να απαγάγουν διευθυντικό στέλεχος τράπεζας για να ζητήσουν λύτρα και να βγάλουν με αυτό τον τρόπο χρήματα. Για τον λόγο αυτό η Π. Καρπούζου παρακολουθούσε το συγκεκριμένο στέλεχος – το οποίο αποκαλούσε «Μπούμπη» για να δει τις κινήσεις του. Τις πληροφορίες για το ποιο είναι το συγκεκριμένο πρόσωπο και που κινείται, τις έμαθε από μια γυναίκα που πρόσεχε το παιδί της όταν εκείνη επισκέπτονταν τον Π. Βλαστό στις φυλακές Τρικάλων!

Μάλιστα, σε μια από τις τηλεφωνικές του συνομιλίες με άλλο πρόσωπο που δεν κατηγορείται για την υπόθεση, ο Π. Βλαστός αναφέρει για την πρώην σύντροφό του: «Πήγε η π.....και μου κλωνοποίησε το τσιπάκι και με έδειχνε ότι είμαι μια στα Τρίκαλα και μια στο σπίτι της. Ακούς; Για να δει ποια γκόμενα με παίρνει τηλέφωνο. Άκου, η τρελή, άκου. Και την πιάσανε και της είπανε ξέρεις αυτό απαγορεύεται, είχε κάποιοι γκόμενο αυτή, κάποιο πατσαβούρη, που δούλευε εκεί στο Γερμανό και της είπε το τσιπάκι ποια γκόμενα είχα, είχε βρει μια δικηγόρο μου. Και της λέω αή στο διάολο από εδώ σαβούρα».



Βλαστός: «Έχουμε χούντα»

Σε άλλο σημείο της δικογραφίας εμπεριέχονται αποκαλυπτικά στοιχεία για τις ....πολιτικές απόψεις του Παναγιώτη Βλαστου, ο οποίος θεωρεί ότι υπάρχει χούντα και πως «στήνονται» δικογραφίες χωρίς στοιχεία μόνο και μόνο για να φανεί ότι οι διωκτικές παράγουν έργο.

«Όταν έρχονται αυτοί οι τροικανοι αν σε βλέπουν στο δρόμο και μιλάς σου απαγορεύουν να μιλάς τρία άτομα. Μιλάμε τέτοια χούντα ρε συ τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει. Μιλάμε τέτοια χούντα χειρότερα και από τη χούντα δηλαδή. Τώρα αν έρθει κάποιος και μιλήσει με κάποιον τον καλάνε πάνω (σ.σ εννοεί στην Ασφάλεια). Τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί» αναφέρει χαρακτηριστικά σε τηλεφωνική συνομιλία του με άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο.




Πηγή : protothema.gr


Η κρίση ροκανίζει το μέλλον των συντάξεων



Μαντικίδης Τάσος
tovima.gr

Το 40% των ανθρώπων που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία σταμάτησαν ή περιόρισαν τις αποταμιεύσεις τους για τη συνταξιοδότηση.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης θα παραμείνουν αισθητές και κατά τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της HSBC που εξετάζει «Το μέλλον της συνταξιοδότησης». Οπως αναφέρεται σχετικά, «παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, μακροπρόθεσμα η ύφεση θα συνεχίσει να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι κατά την περίοδο της κρίσης χρησιμοποίησαν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους για τη συνταξιοδότηση ή αναγκάστηκαν να δανειστούν».

Η έρευνα που φέρει τίτλο «The Future of Retirement: Α Balancing Act» πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 16.000 ατόμων από 15 χώρες  παγκοσμίως και παρέχει μεταξύ άλλων έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, δύο στους πέντε ανθρώπους (40%) που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία σταμάτησαν ή περιόρισαν τις αποταμιεύσεις τους για τη συνταξιοδότηση κατά τη διάρκεια της ύφεσης, είτε αυτές είχαν τη μορφή επενδύσεων (25%) ή καταθέσεων σε μετρητά (24%) είτε συνταξιοδοτικών σχημάτων - προσωπικών ή παρεχομένων από τον εργοδότη (19%).

Και παρά τις ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε το 2014, η συσσώρευση χρεών κατά τη διάρκεια της ύφεσης εξακολουθεί να επηρεάζει τη δυνατότητα των ανθρώπων να αποταμιεύουν για το μέλλον τους. Για το 22% των ατόμων που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία η αποπληρωμή των χρεών και οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες έχουν επηρεάσει σημαντικά τη δυνατότητά τους να αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότησή τους.

Οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι το γεγονός πως έμειναν άνεργοι (26%) ή το ότι μειώθηκαν σημαντικά τα εισοδήματά τους (22%) δεν τους επιτρέπει να αποταμιεύσουν αρκετά χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους.

Η μακροχρόνια οικονομική κρίση έχει γίνει αισθητή σε όλον τον κόσμο, με σχεδόν το ένα τέταρτο των ατόμων που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία (23%) να θεωρούν ότι το βιοτικό τους επίπεδο κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης θα είναι δυσμενέστερο από σήμερα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα δύο τρίτα (66%) των ατόμων που βρίσκονται πριν από το στάδιο της συνταξιοδότησης  ανησυχούν για το αν θα έχουν αρκετά χρήματα για τις καθημερινές τους ανάγκες όταν θα συνταξιοδοτηθούν, με τις γυναίκες να είναι περισσότερο προβληματισμένες σε σχέση με τους άνδρες (71% έναντι 62%).

Ενας στους δέκα φτάνει στο σημείο να προβλέπει ότι δεν πρόκειται ποτέ να μπορέσει να αποσυρθεί πλήρως από την εργασία του.

Περισσότερα από τα δύο πέμπτα (45%) των ατόμων σε παραγωγική ηλικία παγκοσμίως (ποσοστό που φτάνει το 62% στη Γαλλία και το 58% στη Σιγκαπούρη) υποστηρίζουν ότι το κόστος διαβίωσης αυξάνεται με ρυθμό ταχύτερο από εκείνο των εισοδημάτων τους και 28% (47% στη Γαλλία) θεωρούν ότι η ικανότητά τους να αποταμιεύουν έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με πέρυσι.

Για τον κ. Στέλιο Πιρπινιά, διευθυντή Λιανική Τραπεζικής και Marketing της HSBC Ελλάδος, ο οποίος σημειώνει πως η τράπεζά του μπορεί να βοηθήσει τους πελάτες της να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες προκλήσεις και να καταρτίσουν ένα πλάνο για το μέλλον, «η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την αποταμίευση για την περίοδο της συνταξιοδότησης. Πολλοί είναι αυτοί που αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για τη σύνταξη, ενώ αρκετοί έθεσαν άλλες προτεραιότητες, όπως π.χ. να στηρίξουν την οικογένειά τους».

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές διεθνών επενδυτικών τραπεζών, αν και οι δημογραφικές εξελίξεις αναμένεται στη διάρκεια των επόμενων 40 ετών να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, στις αποταμιεύσεις, στη συσσώρευση πλούτου, στο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, στα φορολογικά και ασφαλιστικά συστήματα, εν τούτοις συχνά υποεκτιμώνται από τους πολίτες, τους επενδυτές και τον επιχειρηματικό κόσμο ως και τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν το δημογραφικό πρόβλημα ως... καυτή πατάτα.  Η γήρανση και η συνταξιοδότηση του εργατικού δυναμικού αναδεικνύουν πάντως ως βασικό το ερώτημα ποιος θα αναλάβει το κόστος των ηλικιωμένων, σε μια στιγμή που το μεγάλο δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ και η δημοσιονομική ανισορροπία μειώνουν την αναπτυξιακή δυναμική σε μια σειρά ανεπτυγμένες οικονομίες. Τα δημογραφικά της ευρωζώνης δείχνουν π.χ. να έχουν την ίδια εικόνα με εκείνη της Ιαπωνίας στις αρχές της δεκαετίας του '90 καθώς μια κοινωνία που γερνάει και οι αντιπληθωριστικές τάσεις που τη συνοδεύουν αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα και στη Γηραιά Ηπειρο.


Δημ. Αβραμόπουλος : Είμαι επίτροπος, απαντά στην προεδρολογία




Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε το απόγευμα της Δευτέρας ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπου έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Η συνάντηση, που δεν είχε ανακοινωθεί, έγινε εν μέσω σεναρίων ότι ο κ. Αβραμόπουλος μπορεί να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο έλληνας επίτροπος διέψευσε κατηγορηματικά αυτά τα σενάρια.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια που τον εμφανίζουν ως πιθανό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι σε όλες αυτές τις φήμες δεν χρειάζεται να κάνει κανένα σχόλιο.

«Είμαι επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου με ευσυνειδησία, ανταποκρινόμενος στην αποστολή που μου έχει αναθέσει η Ευρώπη στο όνομα των Ευρωπαίων και βεβαίως των Ελλήνων πολιτών» τόνισε, ενώ σε επόμενη σχετική ερώτηση απάντησε πως «δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο θέμα».

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για όλα τα θέματα που χειρίζεται, τα θέματα ασφάλειας, μετανάστευσης και ιθαγένειας και πως έκαναν μια γενική επισκόπηση για όσα συμβαίνουν στον ευρωπαϊκό χώρο.

«Βρίσκομαι εδώ με την ειδικότητα του επιτρόπου και δεν μου επιτρέπεται να εμπλακώ στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά έχοντας πάντα και την ιδιότητα του στελέχους της ΝΔ. Κι έτσι ευχήθηκα στον πρωθυπουργό καλή επιτυχία στις επικείμενες εκλογές. Πάντοτε σημειώνοντας ότι πρέπει να κρατηθεί σταθερή η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σε ερώτηση για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και τη σχετική πρόταση Γιούνκερ, είπε ότι είναι κάτι που όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου επιδιώκουν εδώ και καιρό και «βεβαίως και η ελληνική κυβέρνηση όλη αυτή την περίοδο που προηγήθηκε και μέχρι το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής έχει δώσει το δικό της αγώνα». Σημείωσε επ’ αυτού ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Συμβούλιο Κορυφής και πως δεν είναι κάτι που αποφασίζει η Κομισιόν.


Πηγή : tovima.gr


Δημοσκόπηση GPO: Το 57,2% ζητά κυβέρνηση συνεργασίας



Υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών ενώ συντριπτικό είναι το ποσοστό όσων θέλουν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Το 57,2% επιθυμεί τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας σε αντίθεση με το 41,6% που τάσσεται υπέρ της αυτοδυναμίας.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση συνεργασίας, το 45,8% ζητά να σχηματιστεί με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι 39,3% που προτάσσει τη ΝΔ.

Συντριπτικό είναι το ποσοστό εκείνων που θέλουν να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη, καθώς, το 80,3% λέει «ναι», ενώ το 17,2% έχει αντίθετη άποψη.

Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία GPO για λογαριασμό του MEGA και παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην εκπομπή «Ανατροπή» με τον Γιάννη Πρετεντέρη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τέσσερις μονάδες διαφορά από τη ΝΔ.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει 30,4% έναντι 26,4% της ΝΔ με το Ποτάμι, τη Χρυσή Αυγή και το ΠΑΣΟΚ να «κονταροχτυπιούνται» για την τρίτη θέση, στη νέα Βουλή των επτά κομμάτων.

Αναλυτικά: ΣΥΡΙΖΑ 30,4%, ΝΔ 26,4%, ΠΟΤΑΜΙ 5,2%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 5,2%, ΠΑΣΟΚ 5,1%, ΚΚΕ 4,8%, ΑΝΕΛ 3%, ΚΙΔΗΣΟ 2,5%, ΛΑΟΣ 1,2%, ΔΗΜΑΡ 1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, ΑΛΛΟ 1,8%, ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ 0,9%, ΔΞ/ΔΑ 11,5.

Οι αναποφάσιστοι

Εξι ημέρες πριν από τις εκλογές το 19% δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει ή δεν είναι σίγουρο για την επιλογή του κόμματος που έχει κάνει: Πολύ ή αρκετά σίγουροι 81%, Λίγο ή καθόλου σίγουροι 13%, ΔΞ/ΔΑ 13%.

Από αυτό το 19% που δηλώνει λίγο ή καθόλου σίγουρο ή δεν απάντησε στην ερώτηση, το 50% δηλώνει ότι θα αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει την ημέρα της κάλπης.

Οι απαντήσεις στην ερώτηση πότε θα αποφασίσετε τί θα ψηφίσετε είναι: Τις επόμενες ημέρες 46,9%, Την ημέρα των εκλογών 50%, ΔΞ/ΔΑ 3%

Καταλληλότερος πρωθυπουργός, στάση πληρωμών και διαπραγμάτευση

Καταλληλότερος πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 40,5% έναντι 37,2% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 20,9% δηλώνει κανένας.

Το 40,7% των ερωτηθέντων απαντά «ναι» ή «μάλλον ναι» στην ερώτηση αν «έχει περάσει ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη», και το 55% λέει «όχι» ή «μάλλον όχι».

Στο ερώτημα εάν «υπάρχει ο κίνδυνος μιας στάση πληρωμών μετά τις εκλογές» το 37,1% λέει «ναι» ή «μάλλον ναι» με το 57,8% να απαντάει «όχι» ή «μάλλον όχι».

Στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν πως σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση έρθει σε ρήξη με τους εταίρους εκείνοι θα κάνουν μια υποχώρηση.

Ειδικότερα το 59,9% λέει πως θα κάνουν μια υποχώρηση, ενώ το 31% εκτιμά ότι οι εταίροι θα διώξουν τη χώρα από το ευρώ.

Οι προτάσεις για την οικονομία

Οι πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, φαίνεται να συμφωνούν περισσότερο με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία παρά με εκείνες της ΝΔ.

Ωστόσο, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό λέει πως δεν συμφωνεί με κανένα κόμμα.

Οι απαντήσεις σ’ αυτήν την ερώτηση έχουν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 27,8%, ΝΔ 24,4%, Ποτάμι 5,1%, ΚΚΕ 4,1%, ΠΑΣΟΚ 4%, Χρυσή Αυγή 3%, ΑΝΕΛ 2,8%, ΚΑΝΕΝΑ 20%, ΑΛΛΟ 4,2%, ΔΞ/ΔΑ 4,5%.


Πηγή : tanea.gr